Vilken dag i cykeln tar progesteron

Blödning

För att planera en graviditet är en indikator på progesteronnivåer av stor betydelse. Hormonet påverkar kroppens reproduktionsfunktion. Att veta när man ska ta ett test för progesteron (FSH, östradiol, prolaktin) och inte missa denna dag är mycket viktigt. Hormonella avvikelser indikerar utvecklingen av allvarliga störningar.

Vad ett progesterontest visar

Hormoner påverkar funktionen i alla system och orsakar hälften av alla kvinnliga patologier. Deras nivå i den kvinnliga kroppen är mycket viktig. Avvikelser kan indikera oväntade blödningar eller att inte menstruation sker i tid. Som regel tilldelas patienter en studie på hormonnivån. Experter förklarar vilken cykeldag man ska ta progesteron och skriva ut riktningen.

Denna analys är mycket viktig, särskilt för kvinnor som planerar graviditet. Läkare kallar progesteron graviditetshormonet, eftersom det förbereder livmodern för fixering av embryot, ägget för befruktning, bröstkörtlarna för amning. Dessutom hjälper normala hormonnivåer att förbereda sig emotionellt för graviditeten. Alla utvecklingssteg och graviditet kräver övervakning av koncentrationen av hormoner i blodet.

Analysen hjälper till att bestämma ägglossningen, eftersom nivån av progesteron börjar öka under denna period (luteal fas). I detta avseende är det mycket viktigt att veta vilken cykeldag som ska tas progesteron. Den maximala nivån av hormonet, som överstiger normen med 10 gånger, noteras före början av ägglossningen. Om studier inte har identifierat sådana förändringar finns det anledning till spänning och omprövning.

När man ska ta progesteron till en kvinna

Om den månatliga cykeln försvinner, svaghet noteras, livmodersblödning börjar, kommer kvinnors förlossningskliniker att ordineras laboratorietester för att bestämma den hormonella bakgrunden. Vilken dag tas progesteron? Som regel bör studien genomföras under den tredje veckan i cykeln. Det är inte värt att utvärdera resultatet av din egen forskning, eftersom varje medicinskt laboratorium har sina egna standarder.

Den mest framgångsrika tiden är 22-23 dagar av menstruationscykeln. Det är viktigt att donera blod på tom mage, så att äta är tillåtet 8-12 timmar före analys. Under graviditeten föreskrivs en studie för att övervaka tillståndet i morkaken i andra och tredje trimestern. Dessutom finns det ett antal medicinska indikationer för analys:

 • infertilitet;
 • menstruations oregelbundenhet;
 • misstänkt äggstocksjukdom;
 • livmodersblödning av okänd etiologi;
 • bestämning av uppskjuten graviditet;
 • hos män med misstänkt testikelpatologi;
 • cystor på äggstockarna;
 • störningar i binjurarna;
 • risk för missfall;
 • sköldkörtelpatologi.

Noggrannheten i analysens indikatorer kan bero på många faktorer, så det är viktigt att veta på vilken dag av cykeln man ska ta progesteron. Ibland föreskriver läkare en annan tid för testning. I dynamik kräver analys bloddonation på olika dagar, varefter du kan göra den stora bilden. För forskning tas serum, som erhålls från patientens ven.

Hur man förbereder sig för analysen

Beredningen bör vara följande:

 1. Datumen för den sista menstruationen anges. Det beror på vilken dag i cykeln de ordineras för att ta progesteron.
 2. Innan testet är mat förbjuden, endast vatten är tillåtet.
 3. Dagen före testning är feta, kryddig mat, fysisk aktivitet utesluten.
 4. Var noga med att diskutera att ta piller med din läkare, eftersom annullering av vissa läkemedel, även om de producerar progesteron, är oacceptabelt.
 5. Det är viktigt att komma för att donera blod vid den angivna tiden (19 eller 21 dagar av cykeln). Det antas att tillförlitliga data kan erhållas i dessa dagar..

Progesteronhastigheten den 21: e dagen av cykeln

Mängden hormon i en frisk kvinnas blod

Vilken dag i cykeln tar progesteron?

Har du frågor? Känn dig fri att fråga alla! Och vår heltidsspecialist hjälper dig. Gå >>

Fortplantningssystemets tillstånd bestäms av nivån på könshormoner, och ofta avviker från normerna indikerar problem. När du planerar graviditet spelar progesteron en viktig roll: när du ska ta, vilken cykeldag du ska göra analysen kommer du att lära dig av artikeln.

Varför syntetiseras progesteron?

Progesteron är det viktigaste kvinnliga hormonet som produceras av binjurarna, liksom corpus luteum. Denna endogena steroid utför flera viktiga funktioner på en gång:

 • Reglering av menstruationscykeln, vilket säkerställer en snabb start av dess faser.
 • Beredning av livmoderns endometrium för möjlig implantering av fosterets ägg efter befruktning. Progesteron ger det funktionella lagret i kroppen en optimal struktur för att fixera ett befruktat ägg och utveckla graviditet.
 • Avkoppling av musklerna i livmoderns myometrium, minskad muskelton i organet. Att utföra sådana uppgifter minimerar riskerna för missfall - avstötning av fosterägget.
 • Att säkerställa en harmonisk tillväxt av livmodern, nödvändig för en snabb utveckling av fostret i livmodern.
 • Bildningen av morkaken och dess fixering på livmoderväggen.
 • Utveckling av lobar i bröstkörtlarna, förberedelse av bröstet för den kommande amningen.
 • Ackumulering av subkutan fettavsättning som används för syntes av kvinnliga könshormoner, samt för näring av moderkakan och det utvecklande fostret.
 • Deltagande i embryonal utveckling, främjande av en korrekt bildning av vävnaderna hos det ofödda barnet.

Hur nivå förändras

Progesteronnivån i den kvinnliga kroppen är instabil och påverkas av menstruationscykeln. I den första fasen produceras hormonet i binjurebarken och koncentrationerna är minimala. Efter ägglossningen bildas en gul kropp på platsen för den rivna dominerande follikeln. Denna tillfälliga körtel av intern utsöndring syntetiserar dessutom progesteron, varför mängden ökar.

Om graviditet har inträffat fortsätter corpus luteum att utvecklas och fungera, och progesteronnivåerna växer snabbt. Om befruktning inte har inträffat regresserar corpus luteum gradvis och koncentrationen av hormonet minskar.

Under den första halvan av cykeln dominerar östrogener, och från andra hälften är det progesteron som börjar utföra huvuduppgifterna.

Normer för faserna i cykeln

Så progesteronnormer är olika för olika faser av cykeln. Tänk på indikatorerna:

 1. I den första fasen, kallad follikulär och som varar från början av menstruation till ägglossning, är progesteronkoncentrationerna minimala. Dess nivå kan vara från 0,3 till 2,3 nmol / l.
 2. I den ägglossande andra fasen, under vilken en dominerande follikel bryts och ett moget ägg frigörs från det, ökar nivån av progesteron något och når 0,45-9,4 nmol / l.
 3. I lutealfasen, när corpus luteum börjar fungera, ökar progesteronkoncentrationerna och når toppvärden. Under denna period kommer normerna att vara från 7 till 57 nmol / l.
 4. När nästa menstruation börjar (i avsaknad av graviditet) minskar koncentrationen kraftigt till det minsta, kännetecknande för den första fasen.

När överlämnas analysen?

Om du behöver mäta progesteron, när du ska ta testet och på vilken dag av cykeln för att genomföra studien? Hormonkoncentrationer bestäms under den tredje luteala fasen i menstruationscykeln, när corpus luteum redan har bildats och börjat aktivt producera ett ämne.

Varför ofta resultaten av analysen på nivån av progesteron är felaktiga. Video från en specialist!

Analysen utförs den 21: e eller den 22: e dagen, med förbehåll för en regelbunden cykel som varar 27-28 dagar. Om varaktigheten är kortare kan studien genomföras tidigare - den 19: e eller den 20: e dagen. Och med en lång cykel kommer analysen att vara informativ senare - ungefär den 23: e eller 24: e dagen av cykeln.

För att bestämma den dag som är lämplig för ett progesterontest bör ägglossningen övervakas. Från det ögonblick det mogna ägget lämnar den dominerande follikeln bör sju till åtta dagar passera. Och tills nästa menstruation, följaktligen, kommer det att förbli ungefär sex till sju dagar.

Det är möjligt att spåra början av ägglossning med hjälp av speciella tester, genom förändringar i basaltemperatur (förutsatt att schemat upprätthålls i minst tre månader) eller genom subjektiva tecken (dragande smärta i äggstocken, en ökning av volym och viskositet hos vaginal sekret).

Studieförberedelse

För att en analys av progesteron ska vara informativ och pålitlig måste du förbereda dig för det. Och förberedelserna inkluderar följande några rekommendationer:

 1. En vecka före testet stoppas hormonella läkemedel som direkt påverkar nivån på könshormoner.
 2. Några dagar före studien bör intensiv ansträngning undvikas. Utmattande träning stoppas och stressande situationer förhindras..
 3. Sexuell kontakt bör undvikas i två dagar före analysen..
 4. I två till tre dagar före analysen, följ en diet: vägra fet, stekt och tung mat, undvik att konsumera stora mängder godis och starkt kaffe (te), samt mycket kryddig mat.
 5. Ge upp alkohol inför analysen.
 6. Rök inte i minst tre timmar innan du planerar..

Du kommer att ta reda på mer detaljerade och exakta regler för att förbereda dig för ett progesterontest i laboratoriet där du kommer att ta testet..

Analys inlämnande

Om det inte finns någon graviditet, och menstruationscykeln är regelbunden, donerar kvinnan blod den 21 eller 22 dagen (räkningen är från den första menstruationsdagen). Biomaterial tas på morgonen på tom mage med tillstånd av en hungerperiod som varar minst sex till åtta timmar.

Progesterontest.

Blod dras från en ven: en kvinna sitter på en stol eller en soffa, lägger handen på en horisontell, jämn yta. Sjuksköterskan sätter en turnett ovanför armbågens sväng och ber honom att aktivt arbeta med näven. Därefter ber en anställd på institutionen om att knyta näven, genomborra huden med en nål i venen och när borsten är avslappnad samlar han in den nödvändiga mängden biomaterial i provröret. Blod skickas till ett laboratorium där progesteronnivåerna mäts..

Varför och när föreskrivs ett progesterontest?

Som regel föreskriver en gynekolog ett progesterontest för en kvinna med problem eller klagomål. Nivån kontrolleras för funktionsfel i menstruationscykeln, med samtidig hormonella störningar. Men det är särskilt viktigt att genomföra en studie i graviditetsplaneringsstadiet, för att ta reda på koncentrationen av hormonet kommer omedelbart att identifiera riskerna för missfall och missfall i de tidiga stadierna. Om progesteron inte är tillräckligt kan befruktning uppstå, men fosterägget kan helt enkelt inte fixa sig i livmoderväggen och börja utvecklas i livmoderhålet.

Dessutom är ett blodprov för att bestämma nivån av progesteron avgörande för infertilitet, särskilt i fall där ägglossning förekommer. Studien är obligatorisk om en kvinna har haft flera missfall i de första etapperna.

avvikelser

Om studien visade att nivån på progesteron skiljer sig från normen, bör du ta reda på orsakerna till avvikelserna, annars kommer graviditeten antingen inte att inträffa eller slutar tidigt (förmodligen till och med innan kvinnan tar reda på det). Oftast observeras en minskning av mängden hormon, och det beror på påverkan av följande faktorer:

 • hormonella störningar (hyperandrogenism, hyperprolaktinemi);
 • ta vissa mediciner (statiner, antibiotika, hormoner, NSAID);
 • ohälsosam livsstil (alkoholmissbruk, rökning);
 • sköldkörtelsjukdomar eller tumörer;
 • patologi hos hypofysen eller hypotalamus;
 • njursjukdom
 • tidig menopaus;
 • polycystisk äggstock.

Progesteronnivåer ökar mycket mindre ofta under hormonbehandling, graviditet, lever- eller njursvikt, funktionsfel i hypotalamus eller hypofysen.

Med förändringar i progesteronnivåer föreskrivs terapi. Vanligtvis justeras mängden i riktning för att öka intaget av hormonella medel baserat på själva hormonet eller dess syntetiska progestogenanaloger. Och när man överskrider normerna för progesteron rekommenderas behandling med användning av antiöstrogener, androgener och östrogenantagonister. Eventuella medel föreskrivs av läkaren individuellt efter en omfattande undersökning och accepteras enligt ett personligt system.

Progesteron för kvinnlig kropp. Kognitiv video!

Graviditet kommer inte att uppstå om nivån av progesteron är under normal. Och för att bestämma koncentrationen av hormonet, visas en analys som överger vissa dagar i cykeln. Nu vet du när, hur och när.

På vilken dag i cykeln tar du progesteron? Normen för progesteron hos kvinnor

Innan man pratar om rollen som progesteron i en kvinnas kropp, är det värt att förstå hur arbetet i en kvinnas reproduktionssystem fungerar. Dess huvuduppgift är fortsättningen av släktet, det vill säga bevarandet av arten av ett levande varelse.

Fortplantningssystem. Organisering av hennes arbete

Kvinnans reproduktiva system bildas äntligen i åldern 16-17 år och börjar som regel blekna efter 45 år. Det vill säga att systemets maximala aktivitet är i en ålder som är redo att bära fostret, föda ett barn, uppfostra honom. Den har fem nivåer. Hennes arbete är organiserat utifrån feedback. Det vill säga varje högre nivå kontrollerar det tidigare arbetet.

Den första nivån är målorganen, vars arbete och tillstånd påverkas av könshormoner. Dessa inkluderar bröstkörtlar, könsdelar, fettvävnad, hud, ben, hårsäckar. De har receptorer som är känsliga för progesteron, östradiol, testosteron..

Den andra nivån är de organ där hormoner syntetiseras och folliklar bildas - det är äggstockarna. Könshormoner är steroida. Ämnet från vilket de bildas är kolesterol (dess fraktion är lipoproteiner med låg densitet, som föras in i äggstockarna med blod).

Den tredje nivån är den främre hypofysen (adenohypophysis), där gonadotropa hormoner bildas: luteiniserande hormon lutropin (LH), follikelstimulerande (FSH) och prolaktin (Prl). De kontrollerar äggstockarnas arbete, med en minskning av syntesen av något hormon av äggstockarna, dess mängd i blodet minskar, hypofysreceptorer registreras för detta och mängden reglerande hormon ökar, vilket stimulerar äggstockarna att syntetisera det saknade.

Den fjärde nivån är zonen i hypothalamus, som ansvarar för kontrollen av funktionen av hypofysen (hypofyszonen), frigöring bildas där, hormonet luliberin (RH LH), det stimulerar arbetet i den främre hypofysen och frigörandet av LH och FSH i blodet, om det behövs.

Den femte nivån är de hypotalamiska strukturerna i hjärnan som tar emot signaler från den yttre miljön och överför dem till hypotalamus med hjälp av pulsgivare (neurotransmitters). Dessa inkluderar dopamin, serotonin, noradrenalin.

Här är ett sådant komplext system på flera nivåer för att övervaka arbetet i ett system för uppbyggnad, vilket är mycket viktigt i människors liv. Varje högre nivå styr om allt är normalt i den övervakade strukturen.

Menstruationscykel

Månatligt reproduktionssystem förbereder en kvinnas kropp för graviditet. I den inträffar vissa förändringar, som förenas med namnet på menstruationscykeln. Dess varaktighet är oftast 28 dagar, men det händer från 21 till 35 dagar. Det är uppdelat i perioden med follikulär mognad och dess utgång från ägget (proliferativ fas) och utvecklingsperioden för corpus luteum (sekretions- eller progesteronfas)

Menstruationsfas

1-fas follikulär (proliferativ, östrogen). Inkluderar de perioder som beskrivs nedan..

Menstruationsfas: kännetecknas av utflödet av blod från livmodern med avvisad endometrium. Detta händer om ägget inte befruktas eller implanteras i livmoderslimhinnan. Det varar cirka 5 dagar med en 28 dagars cykel.

Proliferativ fas (inkluderar follikulär och ägglossande). Det varar ungefär 7-11 dagar. Under denna period ökar nivån och rollen av östrogener (östradiol) eftersom de stimulerar spridningen (tillväxten) av endometriala celler, vilket återställer det lager som ägget implanteras i (sätter sig) om det befruktas. Östrogener ökar också utsöndringen av slem i livmoderhalsen (som fångar spermierna), ökar sammandragningen av de släta musklerna i rören och rörelsen av villi i dem, för en framgångsrik rörelse av den manliga cellen. De förbereder också mjölkkörtlarna för graviditet, vilket förbättrar spridningen av celler i utsöndringskanalerna. Men viktigast av allt stimulerar de utvecklingen av den dominerande follikeln i äggstocken, där ägget mognar. Mognaden varar ungefär 14 dagar med en 28 dagars cykel (från 13 till 15 dagar med olika cykellängder). Sedan blir det en tunnare och bristande vägg, och resultatet av ägget. Denna process kallas ägglossning..

2 fas - sekretorisk (luteal eller progesteron). På den plats där follikeln sprängs bildas en gul kropp. Detta är en endokrin körtel, en liten progesteronfabrik. Det fungerar i cirka 14 dagar med en 28 dagars cykel. En till tre dagar före menstruationen, minskar dess aktivitet och slutar när den börjar.

progesteron

Progesteron är ett steroidhormon som är nödvändigt för början och underhåll av graviditet. Det orsakar sekretionsförändringar i endometriet så att ett befruktat ägg kan invadera och fixera i det. Det minskar också sammandragningen av livmodermusklerna och dess känslighet för olika ämnen som ökar dess ton. Förbereder bröstkörtlarna för utsöndringsaktivitet, stimulerar bildandet av parenkym.

Hypofunktion av corpus luteum

Vid bristande lutealfas minskar progesteronproduktionen med corpus luteum. Detta leder till otillräcklig sekretorisk omvandling av endometriet till kroppens oförberedda under graviditet, svårigheten att fixera ett befruktat ägg i livmoderslimhinnan. Hypofunktion av corpus luteum kan leda till infertilitet, vilket kan orsaka det från 3 till 25,2%, eller fosterförlust i första trimestern. Frågan uppstår: när man ska ta progesteron när man planerar graviditet?

Orsaker till hypofunktion av corpus luteum

Eftersom det skrivits ovan att det finns 5 nivåer av kontroll över reproduktionssystemets arbete, kan misslyckandet i lutealfasen uppstå på grund av arbetsstörningar, på grund av olika skäl på någon nivå:

 1. Dysfunktionen i hypotalam-hypofysstrukturerna kan utvecklas på grund av svår stress, inflammatoriska sjukdomar i hjärnan, traumatisk hjärnskada, neoplasmer, etc. Allt detta orsakar en dysfunktion i bildandet av gonadotropa hormoner och deras frisättning, deras stimulerande eller hämmande funktion störs och nivån minskar progesteron hos kvinnor med hyperestrogenism.
 2. Neuroendokrina störningar, polycystisk äggstock, binjuretumör, sköldkörtelsjukdom. Ökad prolaktinproduktion. Det minskar produktionen av steroidhormoner i äggstockarna. Ökade nivåer av androgener syntetiserade i äggstockarna och binjurarna. Hypo och hypertyreos.
 3. Långvariga inflammatoriska sjukdomar i hängorna och bäckenorganen.

Graviditetsplanering

Baserat på ovanstående blir det tydligt hur viktigt det är att känna till graden av progesteron hos en kvinna när man planerar graviditet. Om paret inte kan få ett barn, är orsaken i 30% av fallen en man, så innan du börjar undersöka en kvinna måste du se till att det inte finns någon patologi för manlig spermier.

Det är viktigt att veta på vilken dag av cykeln du ska ta progesteron. För att göra detta, mät basal temperatur från den första dagen av cykeln. Det bör vara i luteal (progesteron) -fasen minst 0,6 ° C högre än i den första follikulära fasen (östrogen). Det är nödvändigt att ta progesteron tidigast fyra eller fem dagar efter höjning av bastemperaturen. För hela den andra fasen skulle det vara perfekt att passera den tre gånger. Normen för progesteron hos kvinnor är vid denna tidpunkt från 7,02 till 56,83 nmol / l och högre, och i urinen hos gravidaiol 3 mg per dag. Då kan vi säga att funktionen av corpus luteum är tillräcklig.

Programmet för att undersöka en kvinna med infertilitet är brett, detta inkluderar hormonell bakgrundsforskning, endometrial biopsi, ultraljud och röntgenundersökning, laparoskopi, men idag är artikeln ämnet rollen som progesteron, hur man tar kvinnor korrekt och på vilken cykeldag, dess norm och patologi.

Premenstruellt syndrom

Kvinnor med otillräcklig luteal fas kan också ha premenstruellt syndrom. Det manifesteras av ökad irritabilitet, tårfullhet, svullnad i ansiktet, händerna, uppblåsthet, förstoppning, huvudvärk, högt blodtryck. Alla dessa symtom, eller ett av dem, visas tio dagar eller mindre före menstruationen och försvinner när det börjar. Det finns många teorier om förekomst (ärftlig, psykosomatisk, allergisk, ökad prolaktin, ACTH, hyperestrogeni, brist på magnesium, zink, askorbinsyra, B6 osv.) men undersökning av sådana kvinnor avslöjar ofta hypofunktion av corpus luteum.

På vilken cykeldag tar du progesteron i det här fallet? Studien ska genomföras i båda faserna av cykeln. Mer information beskrivs nedan..

Ovariell dysfunktion

Progesteronbrist, ovariell dysfunktion kan leda till menstruations oregelbundenhet, livmodersblödning. Dessa störningar kan vara i olika åldrar hos kvinnor, så korrigeringsmetoderna är olika.

Juvenilblödning kan förekomma hos pubertetsflickor. Anledningen är den otillräckligt fastställda cykliska funktionen i sambandet mellan äggstockarna, hypofysen och hypotalamus på grund av ålder eller andra skäl (infektion, stress, näringsbrist, vitaminer, sjukdom). Uppenbar blödning, upp till 7 dagar eller mer, med anemi. Ofta efter en försening på upp till 1,5 månader eller mer. Ibland börjar menstruationen 2 veckor efter den föregående. Cykeln är ojämn.

Livmoderblödning i reproduktionsperioden kan också utvecklas av högre skäl, liksom på grund av fibroider och endometrios i livmodern. Kliniskt lika. Svårighetsgraden bestäms av nivån på blodförlust, anemi, tryckfall, ökad hjärtfrekvens.

Menopaus eller blödning före menopaus. Här är orsaken ofta den åldersrelaterade utrotningen av ovariesystemhypotesen, hypotalamus. Minskad hormonproduktion. Undersökningsprogrammet föreskrivs av den behandlande läkaren och bestämmer när kvinnan ska ta progesteron, vilken cykeldag

Patogenesen är liknande. På grund av brist på progesteron inträffar inte en sekretorisk förändring i endometriet tillräckligt, på grund av detta störs avstötningen. Livmoderns kontraktila aktivitet minskar. Endometrial hyperplasi utvecklas över tid, vilket hotar med livmodersblödning.

Undersökning

En standardundersökning inkluderar också en studie av den hormonella bakgrunden, inklusive bestämning av närvaron av lutealfasinsufficiens. På vilken cykeldag tar du progesteron i det här fallet? Oftare forskning i båda faserna.

Om en tvåfasundersökning är nödvändig väljer den behandlande gynekologen-endokrinologen dagen i den första fasen, före ägglossningen. Vanligtvis är det 4-5 dagar från början av menstruationen. Normen för progesteron hos en kvinna under denna period är 0,32-2,25 nmol / l.

I den andra fasen väljs perioden för den maximala mängden progesteron i blodet. Detta är ungefär 5-7 dagar efter ägglossningen. Det kan bestämmas genom att mäta basal (rektal) temperatur. Med en ökning i t ° på ungefär en grad (inte mindre än 0,6 °) inträffade ägglossning. Om det inte är möjligt att mäta, är det cirka 22-23 dagar från början av menstruationen med en 28-dagars cykel. Om cykeln är kortare eller längre, men regelbunden, då 7 dagar före de kritiska dagarna. Om det inte finns någon cyklicitet, sedan flera gånger, från början till slutet av hela perioden, mellan spotting, för att bestämma maximalt progesteron. Normen hos kvinnor under denna period är från 7, 02 till 56, 83 nmol / l; Under ägglossningen, 0,48-9,41. Under klimakteriet, inte högre än 0,64 nmol / L.

Blodtest för progesteron

Hur tar man det rätt? Hur mycket progesterontest görs? Ta det på tom mage eller inte? Dessa bör alla inträffa hos en kvinna efter en gynekolog. En analys av progesteron bör göras på morgonen på tom mage, den sista måltiden bör vara minst 8 timmar sedan. Uteslut några dagar före undersökningen alkohol, fet mat.

Du kan inte göra en analys vid en temperatur eller otillräcklig återhämtning efter en inflammatorisk sjukdom. Resultatet är vanligtvis klart inom 24 timmar..

När och hur man testas för progesteron?

Ett blodprov för progesteron måste ges till kvinnor som vill föda ett barn och har symtom på brist på detta hormon. Könshormon är en av de viktigaste i processen att bli befruktad och föda ett barn. Därför är det nödvändigt att känna till nivån i blodet före graviditeten. Vi kommer att ta reda på när du ska ta progesteron under planeringen, och varför annars kan du behöva kontrollera nivån.

.gif "data-lazy-type =" image "data-src =" https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/02/88fbfce8de2c9a477a2b441967dc7766.jpg "alt =" progesteronanalys "bredd =" 660 " höjd = "440" srcset = " data-srcset = "https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/02/88fbfce8de2c9a477a2b441967dc7766.jpg 660w, https://dazachatie.ru/wp-content/uploads /2018/02/88fbfce8de2c9a477a2b441967dc7766-300x200.jpg 300w "sizes =" (max-bredd: 660px) 100vw, 660px "/>

Progesteron - vad du behöver veta om detta hormon?

Progesteron är ett hormon av steroid som produceras av den så kallade corpus luteum. Det är inte bara kvinnligt, det finns också hos män, i vilka en liten mängd produceras av binjurebarken och testikelvävnaden. Progesteron är emellertid viktigare för kvinnor, eftersom det ansvarar för de grundläggande kvinnliga funktionerna. Förmågan att bli gravid och få barn beror på honom.

Hormonens viktigaste roll är att säkerställa en hälsosam graviditet, vilket blir möjligt på grund av följande funktioner:

 • påverkar livmoderslimhinnan, förbereder den för implantering av ägget i fall av framgångsrik befruktning av ägget;
 • minskad kontraktil funktion av livmodern;
 • bidra till upphörandet av menstruationen efter en fullbordad befruktning;
 • minskat immunrespons hos den kvinnliga kroppen, vilket eliminerar risken för fosteravstötning;
 • ansvarar för ökningen av livmodern och minskar dess kontraktila funktion;
 • bromsar amning under graviditeten och aktiverar den efter förlossningen;
 • påverkar tillväxten av bröstkörtlarna;
 • bidrar till full utveckling av embryot.

Med låg progesteron är chansen att bli gravid minimal. Även om befruktningen fortfarande inträffade finns det en risk för abort. Därför gör kvinnor en analys för att kontrollera nivån på ett viktigt könshormon även när de planerar graviditet.

Effekten av progesteron på kvinnors kropp

Progesteron har en positiv effekt inte bara när du planerar ett barn och under graviditeten, utan påverkar också:

 1. Ämnesomsättning. Hormonet progesteron stimulerar aptiten och ökar produktionen av insulin efter att ha ätit, vilket minskar vävnadernas känslighet för det, vilket förklarar önskan hos flickor och kvinnor att konsumera mycket kolhydrater och godis under dess ökning. Hjälper till att lagra fett, särskilt i midjeområdet för att skydda kroppen i en livsmedelsbrist. Graviditetshormon påverkar också avspänningen i musklerna i matsmältningskanalen och ökningen av basal temperatur.
 2. Muskuloskeletalsystem: bryter ned muskelvävnad, påverkar positivt bildandet av benmaterial och främjar avkoppling av ligament och senor, vilket gör musklerna mer elastiska.
 3. Nervsystem. Progesteron har en positiv effekt på den kvinnliga kroppen, förbättrar hjärnans blodcirkulation och minne, minskar frekvensen av anfall och epilepsianfall, stimulerar tillväxten av nervceller och har också en lugnande och smärtstillande effekt.

Varför progesteron ges upp och hur man passerar det?

Med de befintliga symtomen på progesteronbrist kommer en analys av detta hormon att göra det möjligt för den förväntade modern att identifiera möjliga störningar i tid och börja behandlingen så snart som möjligt för att upprätthålla graviditeten. Efter början av ägglossningen och före början av blodig utflöde varar lutealfasen, under vilken progesteronnivåerna ökar.

Om detta inte händer av någon anledning - är chansen för graviditet ganska låg, och vid befruktning finns det risk för missfall. För att graviditeten ska uppstå och lyckas uthärda barnet, föreskrivs ett blodprov för att kontrollera hormonets nivå.

.gif "data-lazy-type =" image "data-src =" https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/02/Drug_Testing_Blood.jpg "alt =" progesteronanalys "bredd =" 660 " höjd = "439" srcset = " data-srcset = "https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/02/Drug_Testing_Blood.jpg 660w, https://dazachatie.ru/wp-content/uploads /2018/02/Drug_Testing_Blood-300x200.jpg 300w "sizes =" (max-bredd: 660px) 100vw, 660px "/>

Ett blodprov indikeras för följande symtom:

 • icke-förekomst av graviditet;
 • ökat blodtryck och svullnad;
 • menstruationssvikt;
 • livmodersblödning utöver menstruation;
 • cysta eller svullnad i äggstocken;
 • hotad abort.

Män föreskrivs ett test av hormonnivåer i fall av misstänkt patologi i testiklarna, binjurarna eller sköldkörteln..

 • under den första fasen är follikelstimulerande indikatorer på den lägsta nivån;
 • den andra fasen är ägglossning, hormonets tillväxt stiger gradvis;
 • i den sista fasen, luteal, noteras den maximala nivån av progesteron, vars tillväxt provocerade follikeln, som förvandlades till den så kallade corpus luteum efter frigörandet av ägget.

Kontroll av progesteronnivåer beror på cykeln:

 • med en 28-dagars cykel tas blod dag 22-23;
 • med en kort menstruationscykel beräknas en ungefärlig ägglossningsperiod och en analys görs 4-5 dagar efter det;
 • med en lång cykel, upp till 35 dagar, - kapitulera mellan 25 och 29 dagar.

Vid oregelbunden fläckning eller brist på det upprepas proceduren flera gånger för att få mer exakta resultat..

Gravida kvinnor, män och flickor före puberteten kan göra en studie oavsett månad i månaden. Innan du tar ett test för progesteron bör du:

 • att pausa efter att ha ätit minst 8 timmar, och företrädesvis 12, är endast vanligt icke-kolsyrat vatten tillåtet;
 • hålla sig till en enkel diet i minst 2-3 dagar, exklusive fet, överkokt och söt mat;
 • sluta ta hormonella läkemedel på en vecka, om detta inte är möjligt - läkaren bör meddelas om detta för att ta hänsyn till detta när man dechiffrerar resultaten;
 • 12 timmar före testet bör alkohol och cigaretter, stark fysisk ansträngning och försök att undvika emotionell stress uteslutas.

.gif "data-lazy-type =" image "data-src =" https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/02/normy-progesterona-pri-beremennosti-po-nedelyam-v-tablice- i-prichiny-otklonenij-11.jpg "alt =" progesteron "bredd =" 660 "höjd =" 440 "srcset =" "data-srcset =" https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/ 02 / normy-progesterona-pri-beremennosti-po-nedelyam-v-tablice-i-prichiny-otklonenij-11.jpg 660w, https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/02/normy-progesterona -pri-beremennosti-po-nedelyam-v-tablice-i-prichiny-otklonenij-11-300x200.jpg 300w "sizes =" (max-bredd: 660px) 100vw, 660px "/>

Kvinnor tar ofta ett progesterontest när de planerar en graviditet, eftersom det är under denna period som det är viktigt att veta nivån på hormonet i blodet och om det finns några avvikelser från normen. Det finns ett antal andra skäl när forskning är nödvändig, till exempel i händelse av funktionsfel i menstruationscykeln, fläckar av okänt ursprung, etc..

Det är viktigt att veta hur och när man ska kontrollera progesteron korrekt. Kvinnor tar blod i 22-23 dagar, med hänsyn till att cykeln är 28 dagar, med en lång cykel på 25-29, och kort - biomaterial tas vanligtvis i 4-5 dagar efter beräkningen av ungefärlig ägglossningsperiod. Vid oregelbundna perioder eller frånvaro rekommenderar läkare att utföra proceduren flera gånger för att få mer exakta resultat..

Kontrollerade du din progesteronnivå när du planerade ditt barn??

Analys för progesteron: när ska tas, beredning, hastighet och avkodning

En analys av progesteron föreskrivs under graviditetsplanering för diagnos av livmodersblödning och äggstockspatologi, i syfte att diagnostisera och behandla kvinnlig och manlig infertilitet. För att få tillförlitliga resultat är det nödvändigt att ordentligt förbereda för dess genomförande. Vid avkodning är det viktigt att ta hänsyn till att normindikatorerna i olika laboratorier kan variera beroende på vilken forskningsmetod som används..

Progesteron är en av de kvinnliga könshormonerna, och den produceras inte bara hos kvinnor utan också hos män. Hormonet produceras i äggstockarna, binjurarna, moderkakan och testiklarna. Koncentrationen av progesteron i blodet hos kvinnor är direkt relaterad till utvecklingen av corpus luteum och dess regression, dvs med menstruationscykeln.

Progesteronets funktioner i kroppen

Progesteron påverkar menstruationscykeln, embryonal utveckling, liksom prostatafunktionen hos män, stimulerar produktionen av talg och höjer blodtrycket. Dessutom reglerar hormonet sexuell lust hos kvinnor. Vissa fysiologiska effekter av progesteron förbättras i närvaro av östrogen (till exempel lobuloalveolär utveckling av bröstkörtlarna).

I början av klimakteriet leder en minskning av progesteronnivåerna till snabbare åldrande hud - en minskning av dess elasticitet, tunnare, fuktförlust, utseende och fördjupning av rynkor.

I blodet är progesteron i fritt tillstånd såväl som i proteinbunden form. Huvuddelen av hormonet metaboliseras i levern och utsöndras i urinen..

Effekten av progesteron på menstruationscykeln

Luteiniserande hormon (i den andra fasen av menstruationscykeln) och humant korionisk gonadotropin (under graviditet) påverkar progesteronproduktionen..

I den follikulära fasen i menstruationscykeln är koncentrationen av progesteron i blodet minimal. Den stiger före ägglossningen, kvarstår under lutealfasen. Sedan, om graviditet inte inträffar, sjunker hormonnivån, menstruationen börjar.

Effekten av progesteron på graviditeten

Under graviditeten stiger gradvis progesteronnivån i blodet. Han ansvarar för upphörandet av menstruationen under graviditeten, förbereder endometriet för implantering av ett befruktat ägg, och bröstkörtlarna för mjölkproduktion och utfodring, ändrar konsistensen i livmoderhalsslemet och hämmar minskningen av myometrium under graviditeten. Progesteron blockerar amning hos gravida kvinnor, dess minskning efter förlossningen leder till produktion av bröstmjölk.

Vad progesteronnivåer kan visa

Progesteron hänvisar till ägglossningsmarkörer, visar lutealfasinsufficiens, låter dig diagnostisera närvaron av äggstocks neoplasmer, utvärdera aktiviteten i corpus luteum, mödrarnas funktion under graviditeten. Beroende på hur mycket progesteron som finns i en gravid kvinnas blod kan hotet om abort bedömas (lågt progesteron är förknippat med ett ökat hot). Fastställande av progesteronnivåer hjälper också till att diagnostisera medfödd binjurens hyperplasi..

En ökning av koncentrationen av progesteron hos icke-gravida kvinnor kan leda till uppblåsthet, förstoppning, bildande av gallsten och snabb viktökning..

De vanligaste indikationerna för progesterontest:

 • graviditetsplanering;
 • diagnos av livmodersblödning;
 • diagnos och behandling av kvinnlig och manlig infertilitet;
 • patologi av äggstockarna hos en kvinna;
 • testikelsjukdomar hos män.

Hur man förbereder sig för progesterontestet

För att få de mest pålitliga resultaten av ett blodprov för progesteron, är det nödvändigt med korrekt förberedelse för det. Typiskt utförs blodprovtagning för att bestämma progesteronkoncentration på dag 21 (eller dag 22-23) med en 28-dagars menstruationscykel. Vilken dag man ska ta progesteron (beroende på varför analysen utförs), och om det är nödvändigt att avbryta de mediciner som tas, måste först överenskommas med läkaren. Vissa antibakteriella läkemedel, orala preventivmedel, estriol, prostaglandiner kan sänka progesteron i blodet, öka progesteronläkemedel, valproinsyra, östrogenantagonister, kortikotropin, etc. Om läkemedelsavlägsnande inte är möjligt, bör de anges i studiens riktning..

Analysen ska inte utföras efter radiografi, MRT, ultraljud. Två till tre dagar innan du tar ett blodprov för progesteron bör du vägra att äta fet mat, annars kan resultatet av analysen förvrängas. Dagen innan rekommenderas det inte att äta salt och kryddig mat, alkohol, starkt kaffe och te. Sexuella kontakter, överdriven fysisk och psyko-emotionell stress är också förbjudna.

Blod för analys för progesteron bör tas på morgonen på tom mage, inte tidigare än åtta timmar efter den sista måltiden (dricksvatten är tillåtet). Blod tas från en ven för att bestämma koncentrationen av progesteron.

Med hög progesteron uppträder ofta stämningsförändringar, depression, irritabilitet, utvidgning av bröstkörtlarna, spänningar och smärta i dem..

Avkryptering av resultaten från analysen för progesteron

Hos flickor under 18 år varierar progesteronnormen beroende på Tanner-stadiet (med en stadig menstruationscykel - i dess fas) och varierar från 0,15 till 28 ng / ml.

Hos kvinnor i reproduktiv ålder beror progesteronnormen på menstruationscykelfasen (0,15–1,4 ng / ml i folliculinfasen, 3,34–25,6 ng / ml i lutealfasen). När man tar orala preventivmedel är normen 0,34–0,92 ng / ml. Under perioden efter klimakteriet bör progesteroninnehållet inte överstiga 0,73 ng / ml.

Hormonormen hos kvinnor under graviditeten varierar beroende på termen (i första trimestern - 11,2–90 ng / ml, i andra trimestern - 25,6–89,4 ng / ml, i tredje trimestern - 48,4–422 ng / ml).

Normala värden hos män ligger i intervallet 0,28–1,22 ng / ml.

När man dechiffrerar resultaten av analysen för progesteron bör man tänka på att normala hastigheter kan variera i olika laboratorier beroende på den använda metoden..

Förhöjda progesteronnivåer

En ökning av progesteron i blodet minskar effektiviteten av aldosteron, som bibehåller natrium, följt av en minskning av volymen av intercellulär vätska. Progesteron hjälper till att slappna av musklerna i matsmältningskanalen, vilket förbättrar absorptionen av näringsämnen, men med en ökning av koncentrationen av hormonet hos icke-gravida kvinnor kan detta leda till uppblåsthet, förstoppning, bildande av gallsten och snabb viktökning..

Om ett progesterontest fixar sina förhöjda värden kan det vara ett tecken på följande patologier:

 • intermenstrual uterinblödning;
 • avvikelser i moderkakan;
 • corpus luteumcyst;
 • menstruationsstörningar (särskilt frånvaron av menstruation i mer än sex månader);
 • njursvikt;
 • nedsatt binjurfunktion;
 • neoplasmer;
 • tar vissa mediciner.

Progesteron blockerar amning hos gravida kvinnor, dess minskning efter förlossningen leder till produktion av bröstmjölk.

Med hög progesteron uppträder ofta stämningsförändringar, depression, irritabilitet, utvidgning av bröstkörtlarna, spänningar och smärta i dem..

Låg progesteron

Progesteronbrist i tidig graviditet ökar sannolikheten för missfall. En reducerad koncentration av hormonet observeras med otillräcklig funktion av moderkakan, graviditet, försenad fostrets utveckling.

Låg progesteron noteras vid otillräcklig lutealfas i menstruationscykeln, under vilken den förkortas (från ägglossning till nästa menstruation, mindre än 10 dagar går). Kroniska inflammatoriska sjukdomar i de inre könsorganen eller användning av vissa mediciner kan vara orsakerna till att hormonnivån sjönk efter ägglossningen. Progesteronbrist observeras också hos patienter med primär eller sekundär hypogonadism..

Progesteronreceptorer finns också i huden. Det är därför som en början av klimakteriet leder till en minskning av innehållet av könshormoner, inklusive progesteron, till en snabbare åldrande av huden - vilket minskar dess elasticitet, tunnare, fuktförlust, utseendet och fördjupning av rynkor.

När man ska ta ett progesterontest

Urklipp från artikeln "On Progesterone"
Funktioner av fluktuationer i progesteronnivåer under menstruationscykeln
Hur diagnostiseras de flesta läkare med lutealfel? Vanligtvis kommer kvinnor till läkare med oregelbundna långa cykler (eftersom många tunna och långa, dieters, nervösa och oroliga för någon smalspråk), och därför oftare anovulatoriska cykler än ägglossning. Eller ägglossning hos många äger rum mycket senare än med 28-dagarscykeln, vilket är normen. Med andra ord är det i de flesta fall ganska friska unga kvinnor som helt enkelt inte har förklarats för någon att låg vikt, för ung ålder och stress är orsakerna till en oregelbunden cykel oftast..
Sådana kvinnor skickas för att kontrollera den hormonella bakgrunden och är skyldiga att donera blod för vissa hormoner i början av cykeln och för progesteron den 21: e dagen av cykeln. Detta nummer "21" är nästan magiskt. Varför på den 21: e dagen av cykeln? Eftersom det är så accepterat? Vilka andra dagar är inte lämpliga för testning av hormoner? De passar; valfri dag är lämplig, särskilt när det inte finns någon ägglossning. Med den anovulatoriska cykeln finns det varken den första fasen eller den andra, därför kan test göras på vilken dag som helst, särskilt eftersom kvinnor oftast inte vet när de kommer att få sin nästa menstruation - om en vecka, två, en månad, tre månader.
Så varför är alla så "fixerade" den 21: e dagen (mindre ofta den 22 eller 23)? Eftersom i friska kvinnors normala 28-dagars ägglossningscykel observeras en topp i progesteron denna dag. En cykel anses emellertid också vara normal vid 21 dagar, 26 dagar och 30 dagar, och till och med vid 35 dagar, och hos vissa kvinnor på 40 dagar, om den åtföljs av ägglossning. Hos kvinnor med cykler längre än de klassiska 28 dagarna inträffar inte follikelbrott den "traditionella" 14: e dagen av cykeln, men mycket senare. Detta är inte "försenad" ägglossning, detta är deras (kvinnors) normala ägglossning.
Med en 28-dagars cykel observeras en ökning av progesteronnivån den sjunde dagen efter ägglossningen, som är den 21: e dagen av cykeln. Och om en kvinna har ägglossning förr eller senare, inte den 14: e dagen, då väntas en ökning av progesteronnivåerna? Allt på samma sjunde dagen efter ägglossningen. Vad blir cykeldagen - det är viktigt att lära sig räkna. Därför, om en kvinna ägglossar den 21: e dagen med en 35-36-dagars cykel, kommer ökningen av progesteron att observeras 21 + 7 = den 28: e dagen av cykeln.
Tyvärr vet de flesta kvinnor inte om denna specifika ökning av progesteron, men det är olyckligt att läkarna inte vet något heller. Så det visar sig att en kvinna skickas för hormontest, vanligtvis är östrogener i utmärkt skick, och progesteron den 21: e dagen av cykeln är "låg". Och enligt detta resultat av analysen utfärdas en diagnos omedelbart - lutealfasinsufficiens.

På vilken cykeldag behöver du ta ett progesterontest

Hormonell bakgrund är ett mycket svårt verktyg som en kvinnas välbefinnande och sexuella hälsa direkt beror på. Det främsta hormonet som ansvarar för kroppens reproduktionsfunktion är progesteron. Alla par som planerar en påfyllning i familjen måste först kontrollera nivån på detta hormon hos en kvinna. Du kan dock inte bara gå och donera blod för progesteron när du vill - det är mycket viktigt att välja rätt ögonblick i menstruationscykeln, eftersom på olika dagar kan hormoninnehållet i kroppen variera betydligt. Därför måste varje förväntad mamma veta vilken cykeldag man ska ta progesteron och vilken indikator på analysen indikerar en avvikelse från normen.

Varför progesteron behövs

Huvudfunktionen med detta hormon är att kontrollera processen för befruktning och bevarande av graviditet. Om det finns någon störning i riktningen mot blodökningen eller i minskningen, kan problem med befruktningen uppstå. Därför är det första en läkare föreskriver för infertilitet att ta ett blodprov för mängden progesteron.

Det kallas också corpus luteumhormon. Det är denna tillfälliga körtel av intern sekretion som är ansvarig för utsöndringen i den andra fasen av menstruationscykeln och fram till den 16: e graviditetsveckan.

Progesteron är involverat i bildandet av morkakan och beredningen av en kvinna för graviditet. Varje process i denna komplexa kedja måste perfektioneras av kroppen utan rätt att göra ett misstag, annars fungerar det inte. Det är därför det är nödvändigt att förstå när man ska ta progesteron, vilken cykeldag.

Hur man förbereder sig för analys

För att klara analysen måste du inte bara gissa en viss dag i cykeln utan också gå igenom en vecka med förberedelser. Det finns ett antal regler som måste följas för att ingenting ska påverka analysindikatorn, och det visade sig vara väldigt lustigt och instabilt. Här är de viktigaste punkterna som ska slutföras:

 1. Om du tar hormonella läkemedel måste du sluta ta dem en vecka innan blodgivningen.
 2. Under sju dagar rekommenderar läkare att minska intensiteten på sportträning, men det skulle vara bättre om du helt stoppar dem för denna tid, eftersom fysisk aktivitet kan leda till underskattade resultat av analysen.
 3. På tre dagar, eliminera all alkohol helt.
 4. 2 dagar bör sluta ha sex.
 5. Det är bättre att ta en ledig dag på jobbet, eftersom stress före analysen är strikt kontraindicerad.
 6. Ät inte i 8 timmar, men svält inte i mer än 10 timmar.
 7. Det rekommenderas att inte röka 3 timmar före hormontestet.

Och det finns också matbegränsningar som bör följas under veckan före blodprovet. Det bör uteslutas:

 • varma eller kryddig kryddor, inklusive stora saltade rätter;
 • drycker som innehåller taurin, koffein och andra ämnen som påverkar nervsystemet;
 • livsmedel med hög fetthalt;
 • friterad mat;
 • söt och mjöl.

Att följa en sådan hälsosam kost kan normalisera nivån av progesteron, om det tidigare fanns avvikelser.

En trevlig bonus: en sådan diet kommer definitivt att göra figuren smalare.

Fasbyte av progesteron

Progesteron är instabilt under hela menstruationscykeln. Han delar upp det i dess faser, beroende på vilka tillåtna värden på hormonet i kroppen skiljer sig.

Cykeln börjar den första dagen i din period. Från denna tid fram till den 5: e dagen av cykeln kryper dess indikator upp. Om det inte räcker i kroppen börjar blödningen inte.

När hormonet är tillräckligt, börjar skiktet av endometrium, som samlades i livmodern under den sista cykeln, avvisas och ut ur kroppen tillsammans med blodet. Samtidigt fungerar andra hormoner - derivat av hypofysen, som provocerar äggmognad.

Kroppen börjar förbereda sig för ytterligare ett försök att förskapa.

På den 9: e dagen kommer östrogen att få toppstyrka. En alkali börjar sticka ut, neutralisera den sura mikrofloraen i slidan, vilket gör att spermier fritt kan tränga in äggledarna till äggstockarna. Ägget mognar till 13 dagar.

På den 14: e dagen, då ägglossning vanligtvis inträffar, kan spermierna befrukta ägget. Om ägget inte har uppfyllt sitt spermier, faller progesteron efter den aktiva fasen kraftigt med östrogen.

Lutealfasen eller fasen av corpus luteum, bildad av en follikel som nyligen har lämnat ett ägg, närmar sig.

Från den 24: e dagen av cykeln till menstruationens början försvinner progesteron praktiskt taget.

Vilken dag du ska ta progesteron

Kvinnor lär sig vanligtvis om progesteron när vissa problem börjar på den gynekologiska delen eller under graviditeten. På vilken dag av cykeln som progesteron ges, måste läkaren bestämma, eftersom cykeln för varje kvinna är individuell: den ena har en menstruation under en vecka, den andra under den fjärde dagen. Men det finns standarder som vanligtvis följs i medicinen:

Vanligtvis ges ett blodprov den 21: e dagen av cykeln. Om cykeln är mindre än genomsnittet 28 dagar passeras analysen den 20. Om perioden mellan menstruationen varar längre än genomsnittet, kan gynekologen förskriva ett blodprov på dag 22 i cykeln.

Datum för oregelbunden cykelanalys

Kvinnor som står inför gynekologiska problem undrar: när man ska ta progesteron med en oregelbunden cykel? Denna period bestäms genom att mäta bastemperatur. Progesteron verkar på hypotalamus och höjer temperaturen, så termometerantalet kommer att vara högre än vanligt - det är dags att ta analysen. Om menstruationen fortfarande besökte dig, måste du donera blod så mycket som tre gånger. Den första exakt en vecka efter cykelstart, den andra en vecka senare, och tredje gången - på den 20: e dagen av cykeln.

Hormonorm

Från 19 till 23 dagar i cykeln är normen 6,99-56,93 nmol / L. I slutet av cykeln bör dessa siffror sjunka, eller omvänt öka vid graviditet till 8,9-468,4 nmol / L. Eventuella avvikelser från normen, under alla förhållanden, indikerar hormonell obalans. Så nästa steg är att göra en studie om orsakerna till kränkningar.

Ta reda på vad det betyder när 17-he progesteron är förhöjd i follikelfasen i artikeln på länken.

I den manliga kroppen finns detta hormon också. Ibland måste de klara ett test för att analysera det. Progesteronhastigheten hos män är signifikant lägre än den kvinnliga nivån - 0,65-0,63 nmol / L. Ökad betydelse kan vara en budbärare av olika sjukdomar.

Progesteron under graviditeten

Det är detta hormon som har tagit på sig ansvaret från början av graviditeten och fram till dess sista dag för att säkerställa barnets bekväma existens i livmodern. Först ökar den livmodermuskelmassan för att skydda fostret från missfall. Själva livmodern under påverkan av progesteronhormon börjar växa och blir ett bekvämt "hem" för en liten invånare.

Cervikal utsöndring får egenskaperna hos en antibakteriell barriär som inte kommer att missa någon infektion. En del av progesteron kommer att överföras till embryot och omvandlas där till hormoner som bidrar till en snabb tillväxt av ett friskt foster.

När man ska ta och vad man ska betrakta som normalt

Av detta blir det klart hur mycket progesteron en kvinna kommer att behöva för att det liv som börjar i henne efter 9 månader ska ta sitt första andetag. Därför, så snart en kvinna får reda på hennes graviditet, kommer hon omedelbart att rekommenderas att göra en analys på nivån av progesteron. Frågan om vilken dag i cykeln för att donera blod till progesteron är inte längre värt: någon period kommer att avgöra förekomsten av fostret och riktigheten i dess utveckling. Men mängden hormon som behövs av en kvinna varierar beroende på hur lång graviditetsperiod är:

 • 0–3 månad - 8,9–468,4 nmol / L;
 • 4-6 månad - 71,5-303,1 nmol / l;
 • 7–9 månader - 88,7–771,5 nmol / L.

Den första siffran är den lägre acceptabla gränsen, och den andra är den maximala nivån.

Hur man justerar progesteronnivåerna

Om rekommendationerna som anges i artikeln observerades vid testen och resultatet gick utöver friska värden, måste läkaren förskriva hormonersättningsterapi.

Idag finns det många läkemedel som kan ersätta bristen på hormoner och säkerställa att könsorganen fungerar korrekt. Innan du gör ett graviditetstest bör du dock inte använda dem. Om du blir gravid redan under användning av droger, måste mottagningen stoppas.

När resultatet av analysen är under det normala kan det innebära att kroppen har en funktionsfunktion i binjurarna, problem i äggstockarna, sköldkörtelpatologi och andra problem.

Tilläggshormon

Specialister kan ordinera injektioner av progesteron i flytande form, eller regelbundet ta hormonella syntetiska tabletter Duphaston eller dess dyrare analog från de naturliga komponenterna i Utrozhestan. De vanligaste föreskrifterna för förhöjd progesteron över det normala är Mifepriston och Clomiphen..

Kostkorrigering

Maten, särskilt proteinet som en kvinna äter, påverkar också mängden progesteron som produceras. Ju mer protein du konsumerar, desto mer hormon har du i kroppen. Följaktligen, om du behöver sänka indikatorn, begränsar intaget av proteinmat.

ethnoscience

På apotek säljs örter som kan förbättra en kvinnas hormonella bakgrund. Nejlikblommor, en tallskog i en avkok med röda rönnbär har varit kända i många århundraden för sina läkande egenskaper för kvinnors hälsa. Det är inte svårt att hitta dessa örter till försäljning, och deras användning kommer definitivt inte att bli värre. Du kan komplettera dem med huvudbehandlingen - vissa kvinnor säger att de på detta sätt uppnådde bättre test jämfört med de tidigare. Läs om du kan dricka livmodern under menstruationen.

Många betalar inte viktigt för progesteron förrän det kommer ett sorgligt ögonblick när kroppen signalerar om problem med reproduktionssystemet. Men varje kvinna som tänker på utsikterna till fertil ålder måste donera blod för progesteron. Ju tidigare avvikelser upptäcks och behandlingen påbörjas (alltid under övervakning av en läkare), desto mer troligt är det att bli av med problemet och en gång att känna födelsen av ett nytt liv i din kropp.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Varför sväller magen innan menstruation, vikt och aptit ökar?

En gång i månaden inträffar fysiologiska processer i den kvinnliga kroppen som kan inaktivera även den mest balanserade flickan eller damen....

Smärta i menstruation: orsaker, metoder för att bli av med dysmenorré

En sådan "olägenhet" som smärtsamma perioder är bekant för många kvinnor. Statistiken över sådana klagomål hålls stabilt på 30-60% av det totala antalet kvinnor i fertil ålder, medan hos 10% av patienterna leder detta till en betydande försämring av välbefinnandet och till och med funktionshinder [1,2]....

Endometrial hyperplasi curettage: recensioner av läkare

Inom gynekologi är livmoders patologier som kräver instrumentell intervention, diagnostisk eller terapeutisk, mycket vanliga. En av dessa sjukdomar är endometrial hyperplasi, vars behandling oftast består i curettage-proceduren....