Vilken dag ägglossning inträffar efter menstruationen?

Blödning

Ägglossning - frigörandet av ett ägg från en follikel. Det inträffar under reproduktionsperioden för en kvinnas månatliga månatliga normal. Mognad av follikeln och äggets utgång från det är en komplex mekanism under hormonell reglering i flera nivåer. De hormonella ämnena som reglerar denna process produceras i hjärna i hypofysen och hypotalamus, i äggstockarna och binjurarna och sköldkörteln. Varje påverkan på en av dessa länkar leder till misslyckande och anovulation.

Från den första dagen av menstruationscykeln inträffar follikulära tillväxtprocesser i äggstockarna. Folliklar upp till 10 mm i storlek kallas antrum. Under påverkan av vissa faktorer börjar en av dem, i vänster eller höger äggstock, överträffa de andra i tillväxt. Det kallas dominerande. Utvecklingshastigheten för denna follikel är 2 mm per dag. Vid tidpunkten för ägglossningen når dess diameter 18–20 mm. Folliklar mognar under påverkan av ett speciellt hypofyshormon som kallas FSH. När de växer, östrogen och andra aktiva ämnen ackumuleras. Östrogener leder till en ökning av koncentrationen i blodet av ett annat hypofyshormon - luteiniserande (LH).

Vid en viss punkt når mängden LH maximalt. Denna topp påverkar den dominerande follikeln - det finns ett brott i dess vägg, ägget släpps. Ägget, som är klart för befruktning, avanceras med hjälp av peristaltiska rörelser i äggledarna mot livmoderhålet. Om en spermier finns i sin väg, inträffar befruktning. Ett befruktat ägg fortsätter sin fortsatta rörelse mot livmodern och implanteras i det beredda slemhinnan. Således uppträder ett fetalt livmodernägg. Om ägget inte befruktar, avvisas livmoderns endometrium, menstruationen kommer, varefter en ny cykel börjar.

En gul kropp bildas på platsen för den brustna follikeln, som i frånvaro av graviditet fungerar i två veckor. Vid befruktning utför corpus luteum sina uppgifter tills bildandet av en fullfjärdig morkaka.

Hur mognar ett ägg hos en kvinna varje dag?

Författare: Rebenok.online · Publicerad 02.02.2017 · Uppdaterad 02.14.2019

I kroppen hos varje nyfödd tjej finns det cirka 1–1,5 miljoner folliklar - möjliga framtida ägg. De flesta av dem dör vid tidpunkten för den första menstruationen och en annan del under en kvinnas liv.

Endast ett litet antal av dem är involverade i ägglossning och har förmågan att gödsla. De kan dö inte bara av naturliga skäl, utan också under påverkan av många negativa faktorer. Denna nyans är en av orsakerna till utvecklingen av kvinnlig infertilitet. Hur och hur många dagar mognar en kvinnas ägg? Intressanta fakta som varje väntande mamma borde veta.

Äggmognad i en kvinna

Processen för äggmognad (ND) ur biologisk synvinkel är mycket komplex. De bildas i flickans kropp när hon fortfarande befinner sig i livmodern, det vill säga långt före hennes födelse. Innan puberteten är de i vila, och en viss del av dem stoppar dess utveckling och dör. När den första menstruationen inträffar börjar enstaka ägg mogna och förbereda sig för potentiell befruktning.

Processen med äggmognad hos en kvinna om dagen:

  före puberteten är NF i vila (vissa av dem dör av naturliga skäl eller under påverkan av vissa faktorer);

När ägget mognar efter menstruationen?

Om menstruationscykeln är 28-30 dagar, börjar ägget i de flesta fall mogna den 14-16 dagen i cykeln, men denna indikator beror på kroppens individuella egenskaper, ägglossningen kan vara sen eller tidig (ägget kan mogna omedelbart efter menstruationen).

För en kvinna som planerar en graviditet måste du veta exakt vilken dag ägget mognar. För bara under denna period kan befruktningen uppstå. Metoder för att bestämma äggmognadsdagen:

  om du mäter basaltemperatur dagligen i flera månader och registrerar data, kan du bestämma dagen för ägglossning för att öka indikatorerna (denna teknik kan ge felaktiga resultat, vissa sjukdomar i könsorganen eller infektioner i reproduktionssystemet kan ändra basaltemperaturen och inte orsaka obehag enligt symtom);

Hur många ägg mognar i en cykel (per månad)?

I de flesta fall mognar ett ägg hos en kvinna under en ägglossning, men det finns undantag.

Ibland kan två ägglossningsprocesser ske i en kvinnlig kropp efter en kort tidsperiod. Det finns tillfällen då två folliklar mognar i en cykel.

Detta är inte en avvikelse från normen. En kvinna med mognad av flera bröstceller ökar chansen för flera graviditeter.

De nyanser som är viktiga för kvinnor att känna till:

  om en NR mognar under en cykel, kommer föreställningen om ett barn att inträffa;

Det finns också ett tomt follikelsyndrom där ett ägg saknas. Om sådana situationer uppstod en gång per år är de inte oroliga. Med en konstant brist på mognad av infertiliteten inträffar infertilitet.

Information om mognadsprocessen för NF är nödvändig för kvinnor, inte bara under graviditetsplanering, utan också för att utesluta oönskad befruktning. Till skillnad från den manliga spermierna, som kan upprätthålla sin aktivitet upp till 5-7 dagar, kan det kvinnliga ägget befruktas endast under dagen. Om du känner till din kropp och alla processer som sker i den, kan en oväntad befruktning förhindras.

Hur man tar reda på vilken dag efter menstruation ägglossning inträffar?

För många kvinnor är definitionen av ägglossning en svår uppgift, eftersom vanligtvis denna process fortskrider omöjligt, omöjligt. Samtidigt är det mycket viktigt att veta tiden för din ägglossning - detta hjälper till att planera befruktningen och hjälper också till att välja rätt preventivmedel. Kvinnor som känner till sin cykel, följer den, märker snabbt avvikelser och funktionsfel i kroppens arbete och går till läkaren tidigare, vilket minskar sannolikheten för kroniska reproduktionssystemsjukdomar.

 • Menstruation
 • Ägglossning
 • Stor sannolikhet för befruktning

Ägglossning sker 14 dagar före menstruationscykeln (med en 28-dagars cykel - den 14: e dagen). Avvikelse från medelvärdet är ofta därför beräkningen är ungefärlig.

Tillsammans med kalendermetoden kan du mäta basaltemperatur, undersöka livmoderhalsslemet, använda specialtest eller minimikroskop, ta tester för FSH, LH, östrogen och progesteron.

Otvetydigt fastställa dagen för ägglossning kan göras genom follikulometri (ultraljud).

 1. Losos, Jonathan B.; Raven, Peter H.; Johnson, George B.; Singer, Susan R. Biology. New York: McGraw-Hill. pp. 1207-1209.
 2. Campbell N. A., Reece J. B., Urry L. A. e. a. Biologi. 9: e upplagan - Benjamin Cummings, 2011.-- s. 1263
 3. Tkachenko B. I., Brin V. B., Zakharov Yu. M., Nedospasov V. O., Pyatin V. F. Mänsklig fysiologi. Compendium / Ed. B. I. Tkachenko. - M.: GEOTAR-Media, 2009.-- 496 s.
 4. https://ru.wikipedia.org/wiki/Ovulation

Om processen

Hos kvinnor som är i fertil ålder kommer menstruationen en gång i månaden. Alla är vana vid att det exakt är fallet. I själva verket är den kvinnliga kroppen mycket komplex och fungerar cykliskt. Graviditet kan inte förekomma på någon dag av cykeln, och denna sannolikhet är direkt relaterad till en process som ägglossning.

Biologiskt är det ett brott i follikelmembranet och frigörandet av ett moget ägg. Om vi ​​överväger processen närmare kommer det att bli tydligt hur försiktigt allt detta händer.

En ny cykel hos kvinnor börjar den första dagen i nästa menstruation. Livmodern blir av med överskott av endometrium, som har märkbart "vuxit" under den senaste cykeln. Men redan under menstruationens dagar i äggstockarna börjar flera antrala folliklar mogna. Det kan finnas antingen 10 eller 25 - det beror på fertilitet och äggstocksreserv hos en kvinna: ju yngre och friskare hon är, desto mer växer de antrala folliklarna. Inom några dagar frisätts en större från den totala massan av små antrala folliklar under verkan av follikelstimulerande hormon. Det kallas dominerande - det ligger i det att ägget mognar. De återstående folliklarna genomgår regression och behålls av kroppen under följande cykler.

I väntan på ägglossning ökar östrogennivåerna och nivån av LH-hormonet stiger. Dessa aktiva substanser leder till en tunnning av membranet i en stor follikel som växer upp till 20-24 mm, en bristning av membranet inträffar och ägget kommer in i bukhålan, varifrån det omedelbart fångas av äggledaren. Detta är ägglossning.

Men ägglossningsfasen fortsätter under en tid - så länge oocyten kan upprätthålla fertilitet. Detta är maximalt 24-26 timmar. Om ägget möter den manliga reproduktionscellen under denna tid, är i detta fall befruktning möjlig. En gul kropp bildas på platsen för follikeln, som producerar progesteron i chockdoser.

Om befruktningen inte inträffar försvinner corpus luteum efter 10-12 dagar, produktionen av progesteron upphör, menstruationen börjar och allt upprepas igen. Om en kvinna fortfarande är gravid, passerar fostret en vecka efter ägglossningen ett allvarligt test: det implanteras i livmoderns endometrium, noggrant förberett med progesteron. Syntesen av hCG-hormon börjar, vilket stöder corpus luteum, vilket förhindrar uppkomsten av regelbunden menstruation.

En frisk kvinna har ägglossning varje månad. Giltiga är 1-2 cykler per år utan ägglossning. Anovulatoriska cykler ökar i frekvens med åldern och efter 35 år kan de redan vara upp till 5 per år. Det är av detta skäl som det är svårare för kvinnor att bli gravid efter 35 år, eftersom de med regelbunden menstruation inte ägglossar varje månad.

Dubbel ägglossning kan också inträffa när brott i två folliklar inte inträffar samtidigt. I detta fall kan vi formellt säga att ägglossningen ägde rum två gånger i månaden.

Offensiv

Kvinnor som letar efter ett svar på frågan om när ägglossningen börjar efter menstruationen, kan möta påståendet att denna process alltid sker i mitten av cykeln. Detta är dock inte riktigt. Den första fasen av cykeln som föregår denna process kallas follikulär, och olika faktorer kan påverka processerna för follikulär tillväxt och äggmognad som inträffar under denna period. Varaktigheten på den första halvan av cykeln från menstruation till ägglossning kan skilja sig inte bara hos olika kvinnor, utan också vara annorlunda hos en kvinna i olika cykler.

Till exempel blir en kvinna trött, har influensa eller SARS, lider av stress eller sömnbrist, har rest med en förändring i tid och klimatzoner. Detta kan vara anledningen till att äggmognaden bromsas ner och sedan ägglossningen kommer att bli sen, eller omvänt kommer follikeln att spricka tidigare och ägglossningen kommer att vara tidig.

Den andra halvan av cykeln anses vara mer stabil hos kvinnor, den hormonella bakgrunden fluktuerar mindre, yttre och inre faktorer är inte så kritiska, och kvinnans cykellängd och ålder påverkar inte heller signifikant varaktigheten av lutealfasen. Längden är vanligtvis 14 dagar (felmarginen är 24 timmar).

Bestämning av den uppskattade dagen för ägglossning tas genom att subtrahera från cykelns varaktighet 14 dagar. Således, med en standard klassisk cykel på 28 dagar, bör denna viktiga dag förväntas på dag 14 av cykeln, och med en 32-dagars cykel, bara på dag 18.

Dagarna betraktas inte efter menstruationen utan från menstruationens första dag, eftersom detta är början på en ny cykel, den första dagen.

Men dessa beräkningar är bara en ungefärlig riktlinje, eftersom tidig och sen ägglossning, hormonell förskjutning, oförutsedda omständigheter som kommer att påverka känsliga ägglossningsprocesser under den första halvan av cykeln är möjliga. En sak är säker: det finns ingen ägglossning omedelbart efter menstruationen, en follikel med ett ägg inuti tar tid att mogna.

Sannolikheten för tidig (fram till mitten av cykeln) eller sen ägglossning (till exempel en vecka före menstruation) påverkas av en kvinnas sjukdomar, endokrina störningar, psykologiska tillstånd och ålder. Men den hormonella orsaken är den viktigaste och vanligaste.

Bestämningsmetoder

Det finns många sätt att beräkna din ägglossning och kontrollera räkningarna med mer exakta och objektiva metoder. Vi kommer att prata om dem nedan..

Räknare och kalendrar

Självberäkning baseras på kunskap om varaktigheten på din egen cykel. 14 dagar ska subtraheras från den totala varaktigheten - detta är den förväntade dagen för ägglossning. Vid en oregelbunden cykel, när en kvinna har svårt att namnge varaktigheten på sin menstruationsperiod, är det vanligt att först härleda den genomsnittliga cykeltiden genom att lägga till data om varaktigheten för de senaste 4-6 cyklerna och dela detta värde med antalet månader.

Moderna ägglossningskalkylatorer gör det möjligt för en kvinna att snabbt göra alla nödvändiga beräkningar, efter att ha fått prognoser inte bara för den aktuella månaden utan också för 2-3 månader i förväg.

Kalendermetoden har många brister, huvudsakligen är bristen på hög tillförlitlighet, eftersom de individuella egenskaperna för kroppen, åldern och hälsotillståndet inte beaktas. Av detta skäl kan felet vara cirka 20% med regelbunden menstruation och mycket högre med oregelbundet.

Uppgifter som erhållits efter beräkning av en räknare eller på egen hand rekommenderas att verifiera med andra metoder för att bestämma ägglossningen.

tester

I dag till försäljning finns det ett stort antal olika testsystem för att bestämma dagen för ägglossning. Det är lätt att använda: deras handling baseras på bestämningen i kvinnans urin av det luteiniserande hormonet LH. Mikroskoptest bestämmer det karakteristiska mönstret för torkad saliv när de utsätts för ett annat hormon - östrogen.

Det är mycket viktigt att beräkna rätt tid för början av testning och genomföra tester dagligen tills ett positivt resultat erhålls (två staplar för test för bestämning av LH och en bild i form av ormbönor med minimikroskop). För att förstå när du behöver börja testa, bör du beräkna den beräknade dagen för ägglossning med en kalendermetod eller online-kalkylator och ta fem dagar från det. Således, med en 30-dagars cykel, görs det första testet bäst på dag 11 i cykeln, och med en cykel på 28 dagar på dag 9.

Testet ger mer sanningsenlig information och kan hjälpa en kvinna att bestämma ägglossningen under återhämtningen av den kvinnliga cykeln efter förlossningen, med HS. Det är mycket viktigt att följa alla krav i bruksanvisningen för att inte få ett felaktigt resultat.

Bastemperatur och urladdning

Metoden för att ändra bastemperaturen och övervaka arten av vaginal urladdning är ganska informativ, men bara under förutsättning att kvinnan kommer att göra dagliga mätningar av BT i tre månader för att förstå funktionerna i hennes egen cykel. Temperaturen mäts på morgonen innan du går ur sängen. Det är bättre att använda en kvicksilvertermometer för detta, som anses vara mer exakt. Termometern sätts i 5-7 minuter i vagina eller rektum, efter att mätdata har skrivits in i ett speciellt schema. Under ägglossningen stiger temperaturen med 0,3-0,8 grader, oocytens resultat föregås först av en minskning av BT, och sedan dess kraftiga stigning.

Utsläpp under perioden före ägglossningen blir mer riklig, viskös, transparent, livmoderhalshemligheten i sin konsistens liknar rått äggvitt protein. Mängden utsläpp ökar. Tillvägagångssättet för ägglossning framgår av den unika förmågan hos utsöndringarna av denna period att sträcka: om du drar dem mellan fingrarna bildas en viskös tråd på flera centimeter. Det faktum att ägglossning har ägt rum indikeras av sekretioner som förlorar transparensen, blir vita eller gulaktiga - det är så hormonet progesteron verkar på sekretionen av livmoderhalsen.

Ultraljud och blodprover

En mer pålitlig metod är follikulometri. Detta är typen av ultraljudsundersökning. Dynamiken bedömer äggstockarnas tillstånd, folliklarnas storlek och deras tillväxt berättar för läkaren när en kvinna bör förvänta sig ägglossning. Innan ägglossningsfasen börjar stiger koncentrationen av östradiol, ett luteiniserande hormon, i blodet. Efter ägglossningen börjar progesteronnivåerna att öka..

En omfattande undersökning för 1-2 menstruationscykler ger en detaljerad uppfattning om vad som är funktionerna i en kvinnas cykel, under vilken period du kan bli gravid i hennes speciella fall.

symtom

I de allra flesta fall känner kvinnor inte ägglossning. Av denna anledning anses tidpunkten för dess början vara så brådskande. Endast en av fem kvinnor har enligt medicinsk statistik vissa symtom som föregår ägglossningen och åtföljer processen för brott i follikeln, kvarstår upp till 1-2 dagar efter ägglossningen. Dessa symtom kallas ägglossningsyndrom..

Oftast manifesteras det av förekomsten av mild smärta. En kvinna klagar över att hon drar nedre buken, det finns smärta på höger eller vänster sida (på sidan av ägglossningen). Sådana smärtor är förknippade med trauma i follikelmembranet och irritation i bukhinnan som frisätts genom bristning med fri vätska och en liten mängd blod från blodkärlen som lider av brott.

Ibland finns det en kort (1-2 dagar) rosa eller brunaktig daub. Många kvinnor hävdar att de lider av huvudvärk under ägglossningen, och läkarna vet orsaken: med en förändring av den hormonella bakgrunden uppstår en svag kramp i hjärnkärlen..

Nästan alla kvinnor märker att 2-3 dagar före ägglossningen, deras utflöde ökar, den sexuella lusten ökar, deras humör blir instabil. Bröstsmärtor och utvidgning av bröstkörtlarna noteras av en tredjedel av kvinnor med hög känslighet, som lider av ägglossningsyndrom. Ibland förblir körtlarna spända tills menstruationen (progesteron är "att klandra").

Vanligtvis gör en noggrann övervakning av din egen cykel inom två månader en kvinna möjlighet att sammanställa sin egen lista över symptom som uppstår under ägglossningen. Men frånvaron av symtom är också ett helt normalt tillstånd..

Om hur många dagar efter din period du kan bli gravid, se nästa video.

medicinsk observatör, specialist i psykosomatik, mor till 4 barn

Ägglossning: när det kommer och vad som är funktionerna i denna fas?

När inträffar ägglossning efter menstruation? Processen för att ägg går ut från follikeln sker som regel i mitten av cykeln. Men på grund av vissa nyanser kan detta hända varje annan dag i menstruationscykeln..

.gif "data-lazy-type =" image "data-src =" https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/03/1468400539_priznaki-ovulyacii-u-zhenschin.jpg "alt =" tjej med ett test "bredd =" 660 "höjd =" 440 "srcset =" "data-srcset =" https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/03/1468400539_priznaki-ovulyacii-u-zhenschin.jpg 660w, https : //dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/03/1468400539_priznaki-ovulyacii-u-zhenschin-300x200.jpg 300w "storlekar =" (max bredd: 660px) 100vw, 660px "/>

Menstruationscykeln och dess individuella egenskaper

Ägglossning är huvudkomponenten i reproduktionsfunktionen hos alla kvinnor. I avsaknad av hennes förmåga att bli gravid ett barn på ett naturligt sätt är helt frånvarande. Innan du räknar ut när ägglossningen inträffar efter menstruationen bör du förstå hur det kvinnliga reproduktionssystemet som helhet fungerar.

Även i livmodern läggs ett visst antal folliklar i flickans bilagor. Några av dem dör före puberteten, medan de återstående mognar i grupper och under den så kallade ägglossningsprocessen lämnar den dominerande follikeln - en cell som överstiger storleken och utvecklingen av sina "bröder".

En kvinnas menstruationscykel är den systematiska beredningen av ett ägg för befruktning och dess utgång från follikeln. Den hormonella bakgrunden leder denna process..

 1. Follikulär fas. I detta skede bildas en grupp folliklar. De utvecklas, växer, men en vecka före ägglossningen börjar en, sällan två, segra över andra celler - det här är dominerande folliklar. Ett ägg utvecklas och förbereder sig i dem. Samtidigt inträffar en process för att ändra endometrialstrukturer i livmoderhålet. I genomsnitt inträffar follikelfasen under den första halvan av menstruationscykeln. Det vill säga om cykeln har 28 dagar kommer denna fas att inträffa dag 12-16.
 2. Omedelbart efter follikelfasen börjar ägglossningen. Dess varaktighet är bara 24-48 timmar. Vi kommer att prata mer om ägglossning lite senare.
 3. Efter det att lutealfasen inträffar, som åtföljs av en hög nivå av progesteron, under vilken påverkan förändringar i endometriumet inträffar - får den en mer lös struktur, som, i fall av befruktning, kommer att göra det möjligt för fosterägget att fixera snabbt på livmoderns vägg. En vecka efter befruktningen börjar ägget flytta genom äggledarna in i livmoderhålet, där det implanteras. Om befruktning inte äger rum, börjar kroppen ungefär en vecka före menstruationen att förbereda sig för slutförandet av menstruationscykeln. Muskler börjar dra sig samman i livmodern, vilket leder till avstötning av endometri. Och efter 3-5 dagar börjar den sista fasen av denna cykel, och det är också början på nästa.
 4. Avskedningsfas. På grund av den förändrade hormonella bakgrunden i bäckenorganen ökar blodcirkulationen, kärlen expanderar och stillastående blod kommer ut genom livmodern. Vid denna fas avvisas endometrialskiktet, vilket under perioden ser ut som blodproppar. Menstruationens varaktighet är i de flesta fall cirka 3-5 dagar. Den första dagen i din period är fasen för förnyelse, restaurering och omvandling. Livmodern rensar av det förberedda endometriumet för implantation, tappar ett odödligt ägg och börjar en ny beredning för den kommande möjliga graviditeten..

Funktioner i ägglossningsfasen

Som nämnts tidigare sker ägglossningen normalt 10-18 dagar efter den första menstruationsdagen. En sådan körning beror på cykeltiden för varje enskild kvinna: för vissa kan det vara 26 dagar, medan för andra kan det vara 34 dagar. I allmänhet fortsätter äggmognad för tillstånd och storlek som krävs för befruktning de sista 14 dagarna av månadscykeln. Men det händer om cykeln utan att misslyckas.

Är ägglossning möjlig under eller efter menstruationen? Detta kan observeras bara i ”hoppningscykeln”..

Ändringar kan också vara associerade med:

 • Trötthet
 • överansträngning;
 • påfrestning
 • ta medicin;
 • en kraftig förändring i kosten.

Ägglossning kan bestämmas av vissa tecken. Vi pratade om dem i en av våra publikationer. Men de mest beprövade metoderna är speciella remsor, mycket lik snabbtest för att bestämma graviditet, och kontrollera temperaturen i rektum, basal eller rektal temperatur.

.gif "data-lazy-type =" image "data-src =" https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/03/zaberemenet-vo-vremja-ovuljacii-2.jpg "alt =" grafik bastemperatur "bredd =" 660 "höjd =" 495 "srcset =" "data-srcset =" https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/03/zaberemenet-vo-vremja-ovuljacii-2. jpg 660w, https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/03/zaberemenet-vo-vremja-ovuljacii-2-300x225.jpg 300w "storlekar =" (maxbredd: 660px) 100vw, 660px " />

Finns det en relation med menstruationsblödning?

Det finns en åsikt att ägglossning och menstruation är nära besläktade begrepp. Men i obstetrisk praxis finns det många exempel på att graviditet inträffade även utan menstruation. Sådana fall bevisar att ägglossningsprocesser är ett naturligt tillstånd som inträffar oavsett närvaro eller frånvaro av menstruation.

När kan ägglossning ske utan menstruation:

 1. Under amning. Så länge barnet äter uteslutande bröstmjölk hämmas östrogenproduktionen så äggen inte mognar och ägglossningsprocesserna inte äger rum. Men så snart ytterligare mat börjar introduceras i barnets kost, minskar amningen, vilket bidrar till att öka östrogenproduktionen. Detta stimulerar i sin tur början av follikulär utveckling, äggen mognar och ägglossningen sätts in. Om befruktning inte äger rum lämnar ägget den första postpartumperioden, som oftast ser ut som blek rosa slemhinnor.
 2. Oregelbunden cykel. En vanlig förekomst. Månadsperioder går alltid vid olika tidpunkter; det finns inga tydliga gränser och antalet dagar i en cykel. Detta observeras oftast under de första åren av klimakteriet och klimakteriet..
 3. Funktionsstörningar i bihang. Förseningen eller frånvaron av menstruation kan bero på att äggstockarna inte fungerar. Denna patologiska avvikelse är oftast förknippad med underlägre binjurarfunktion..
 4. Gynekologiska faktorer. Det patologiska tillståndet i organen i könsdelssystemet påverkar negativt ägglossningsprocesser: livmoderfibroider, inflammation i hängorna, livmoderhals onkologi, polycystos, etc..
 5. Övervikt. Fel i kvinncykeln, i synnerhet menstruation, kan förknippas inte bara med övervikt, utan också vid brist. Som regel normaliseras menstruationen så snart kroppsvikt återgår till det normala..

Frånvaron av menstruation påverkas också av systematiska påfrestningar, plötsliga förändringar i kosten och långvarig användning av hormonella läkemedel..gif "data-lazy-type =" image "data-src =" https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/03/prochistvane.jpg "alt =" buksmärta "bredd =" 660 "height =" 440 "srcset =" "data-srcset =" https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/03/prochistvane.jpg 660w, https://dazachatie.ru/wp-content/ uppladdningar / 2018/03 / prochistvane-300x200.jpg 300w "storlekar =" (maxbredd: 660px) 100vw, 660px "/>

Hur många dagar efter ägglossningen kommer menstruationen?

Så vi har redan räknat ut hur många dagar före menstruation, ägglossning inträffar. Så om graviditet inte har inträffat, börjar menstruationen 14 dagar efter ägglossningen, naturligtvis, om det inte finns några avvikelser och patologier. I det här fallet kan felet vara 1-2 dagar

Den första menstruationsdagen är början på en ny cykel. Anta att cykeltiden är 32 dagar. Så nästa menstruation kommer om en månad och två dagar. I det här fallet ägglossning kommer att äga rum den 15-17: e dagen. Och 14 dagar efter ägglossningen kommer en ny cykel att börja.

 1. Ägglossning är utgången från ett moget ägg från follikeln.
 2. Ägglossningen kommer 14 dagar före den förväntade menstruationen.
 3. Utbytet av ett moget ägg kan närma sig den kommande månaden eller komma på kort tid omedelbart efter cykelstart. Detta kan bero på patologiska processer och andra faktorer som i en eller annan grad påverkar kvinnans reproduktionssystem.

Spårar du ägglossning? Har du någonsin haft en period som gick, men ägglossningen ägde inte rum, eller tvärtom?

Kan ägglossningen ske direkt efter menstruationen? Varför kommer hon inte på schema?


Kalendermetoden för preventivmedel får mer och mer popularitet bland kvinnor. Det är baserat på det faktum att befruktning är möjlig endast under vissa perioder av cykeln när ägglossningen sker..
Ägglossning tillskrivs vanligtvis den 14: e dagen av cykeln, men det händer att befruktning sker på helt andra dagar. Kan det finnas ägglossning omedelbart efter menstruationen?

Vad är fertilitet??

Fertilitet avser spermier och äggs livskraft. Den kvinnliga cellen lever en dag, högst två. På den här korta tiden måste spermierna befruka henne. Spermens kvalitet, kvantitet och livslängd beror på mannen. I genomsnitt lever manliga celler från 2 till 10 dagar i den kvinnliga kroppen.

Vissa faktorer påverkar negativt fertiliteten hos både ägget och spermierna:

 • rökning, alkohol, droger undertrycker fertiliteten;
 • felaktig daglig rutin, brist på vila och sömn minskar risken för att bli gravid;
 • att bära syntetiskt är skadligt för hälsan hos reproduktionsorganen;
 • mat skapar en vaginal miljö (i en spermier lever längre, i den andra mindre).

Avbryt OK

Handlingsmekanismen för olika preventivmedel baseras på det faktum att ägglossningen undertrycks, och hormonerna som produceras av den kvinnliga kroppen ersätts av konstgjorda. Mot denna bakgrund registreras förhöjda nivåer av LH och FSH i kroppen..


Tidig ägglossning sker ofta efter avskaffandet av OK.

När det gäller avskaffandet av OK är det inte bara en otidig frigöring av ägget, utan också hyperovulation. I sådana fall föds ofta tvillingar eller tripletter efter OK.

Menstruationscykel

Ibland kan äggets frigöringsdag förändras till början eller slutet av cykeln. Sådana förändringar sker under påverkan av vissa faktorer:

 • ärftlighet;
 • misslyckande i reproduktionssystemets funktion;
 • patologier hos gonaderna;
 • plötslig viktförändring;
 • ta vissa mediciner;
 • en kraftig klimatförändring;
 • depression, ofta nervös spänning.

Flickor med ett dimmigt blödningsplan som undviker eller tvärtom planerar en graviditet, undrar om ägglossning kan inträffa omedelbart efter menstruationen. Om skada på follikeln är asymptomatisk kanske flickan inte känner förflyttningen av ägglossningen. För att beräkna hur många dagar efter menstruationen börjar ägglossningen måste du besöka en gynekolog eller använda hemläkemedel:

 • hålla sitt schema varje dag för att beräkna bastemperaturen;
 • tillämpa ägglossningstester;
 • hålla reda på förändringar i kroppen.

Med rätt kurs i alla stadier i cykeln, för att ta reda på vilken dag ägglossning sker under en cykel på 26 dagar, är det nödvändigt att göra en enkel matematisk beräkning. Från 26 bör du subtrahera 14. 26-14 = 12 - den mest troliga äggavkastningen den 12: e dagen.

Menstruationscykel

Cykelns storlek beror på de producerade hormonerna. Ägglossning efter menstruation sker ungefär 10-20 dagar. Ett äggutbyte på dag 14 anses idealiskt om cykeln är 28 dagar. Villkorligt är cykeln uppdelad i tre steg.

 1. Den första varar cirka 10 dagar på grund av östrogen, som förbereder reproduktionssystemet för befruktningen. Hormonet ansvarar för tjockleken på den endometrium i vilket det befruktade ägget implanteras. En ökning av östrogennivåer provoserar en ökning av mängden follikelstimulerande hormon i blodet.
 2. I det andra steget (1-2 dagar) sker en snabb minskning av östrogennivåer och en ökning av luteiniserande hormon, vilket provoserar skada på follikeln - ägglossning.
 3. Efter det andra steget syntetiseras progesteron aktivt (minst 14 dagar). Det skapar de nödvändiga förutsättningarna för implantation av en zygot i livmodern och stöder en eventuell graviditet. Om befruktningen misslyckats minskar progesteron och en ny cykel börjar..


menstruationscykelstadier

effekter

På grund av tidig ägglossning, som flickan inte vet om, är det troligtvis en oönskad graviditet eller en misslyckad befruktning. Saken är att det är svårt för en framtida mamma att självständigt beräkna follikelfasen och början av ägglossningsperioden. Som ett resultat görs försök de dagar då befruktning inte längre är möjlig..

Om graviditet önskas är det nödvändigt att konsultera en gynekolog för att beställa en undersökning. Det hjälper till att fastställa orsakerna till obalansen..

Viktig! Befruktning under tidig ägglossning inträffar mycket ofta, men den är inte planerad och orsakar därför en hel del problem för en kvinna.

Det är viktigt för dem som använder kalendermetoden som preventivmedel att ta hänsyn till att framgångsrik befruktning är möjlig även med förändringar i menstruationscykeln.

Hur man känner igen ägglossningen?

Förändringarna i kroppen orsakar lätt obehag. De flesta av flickorna känner tydligt dem, så det är lätt att ta reda på vilken dag efter menstruationen ägglossning inträffar.

De viktigaste symptomen på ägglossningsfasen inkluderar:

 • ömhet i bröstet;
 • smärta på sidan ovanför pubis;
 • tydliga sekretioner som liknar rått protein;
 • ökad sexuell lust.

Ett par dagar före den slutliga utvecklingen av den kvinnliga cellen expanderar kanalen i livmoderhalsen så att spermierna kan nå ägget. Cervikala slemkondenser blir viskösa, vilket hjälper manliga celler att få målet. Graviditet i detta skede kan planeras mest framgångsrikt..

Många flickor noterar smärta på buksidan på ägglossningsdagen. Stickningar förekommer i äggstocken, där en kvinnlig cell mognar. Om, efter en obehaglig känsla, en liten fläck av blod visas på linnet, är follikeln skadad och ägglossningen har redan ägt rum.

På samma dagar syntetiseras prolaktin aktivt. Det förbereder kroppen för amning, vilket orsakar tyngd och obehag i bröstet. Dessa symtom försvinner under de sista dagarna av månaden då graviditeten inte inträffade och prolaktin slutade produceras..

På grund av det faktum att befruktning endast är möjlig i ägglossningsfasen är det inneboende i naturen att en kvinna oftare vill ha sexuell intimitet än i andra faser av cykeln. Ett stort antal sexuella handlingar ökar förmågan att bli gravid ett barn.

Tillsammans indikerar alla dessa tecken tydligt ägglossningsdagarna. Förutom dem är det möjligt att ta reda på ägglossningsdagar genom att genomföra speciella urinprovningar, mäta basal temperatur, ultraljud och ett blodprov för mängden hormoner.

Den normala förloppet för ägglossning

I genomsnitt växer en kvinnlig cell och utvecklas under 2 veckor. Samma tid måste gå efter ägglossningen till slutet av cykeln, så att ägget kan gå igenom alla utvecklingsstadier. Därför anses en cykel på 28 dagar vara idealisk..

Frigörelse av ägg tar mindre än en minut. Efter frisättning av hormoner i kroppen skadar den kvinnliga cellen follikelns vägg och hamnar i äggledaren. Om en kvinnlig cell i detta skede befruktas av en spermcell bildas en zygot. Den resulterande cellen delar sig mycket aktivt och når livmodern på 1-2 dagar. Där fästs zygoten och konverteras till ett embryo.

Om befruktning inte har inträffat, når den kvinnliga cellen som lämnar follikeln livmodern på några dagar och dör. Mängden hormoner minskar, kroppen förbereder sig för en ny cykel.

Varför ägglossning kanske inte inträffar

Frånvaron av ägglossning kallas anovulation. Inte varje cykel som kroppen lyckas förbereda sig för den påstådda graviditeten, så ibland cykler utan ägglossning passerar. Hos flickor under 25 år betraktas två eller mindre av sådana cykler per år som normen, upp till 35 år - upp till 4 anovulatoriska cykler.

En gynekolog bör besökas om ägglossningsfasen inte har inträffat under tre månader i följd. En diagnos av anovulation innebär infertilitet. I ett tidigt skede kan sjukdomen botas, så det är viktigt att övervaka din hälsa och få diagnosen i tid för eventuella fel.

Anovulation kan orsaka:

I händelse av en funktionsfel i mängden hormoner som syntetiseras av dem, börjar den anovulatoriska cykeln. Detta innebär att även ett instabilt mentalt tillstånd hos en kvinna kan tjäna som orsak till anovulation. Ständiga tankar om en önskad graviditet, möjlig infertilitet skapar en psykologisk barriär som förhindrar ägglossning. Därför lär många par sig om en efterlängtad graviditet efter att ha beslutat att adoptera ett barn. Psykologisk avkoppling och avkoppling hjälper till att bli föräldrar.

Ägglossning är instabil efter förlossning eller abort. Normalt bör allt normaliseras om 1-1,5 år. Även hos kvinnor efter 35-40 år mognar ägget mindre ofta än tidigare. Denna process innebär långsam blekning av reproduktionsfunktionen, och därefter upphör den.

orsaker

Varför inträffar tidig ägglossning? Skälen till detta fenomen kan vara mycket olika. De viktigaste inkluderar:

 • kort första fas;
 • ung ålder - instabilitet är karakteristisk för den första menstruationen;
 • Climax-strategi
 • frekventa spänningar;
 • dåliga vanor: koffeinmisbruk, rökning, dricka alkohol;
 • kraftiga fluktuationer i vikt;
 • efter att ha avbrutit OK;
 • nyligen abort eller missfall;
 • Sexuellt överförbara sjukdomar;
 • avvikelse från schemat för sömn och vila;
 • krascha i mc.

Menstruationscykeln kan störa alla hormonobalanser. Äggproduktionen stimuleras av FSH och produktionen åtföljs av LH. Båda dessa hormoner produceras i hypofysen. När deras nivå förändras störs ägglossningen..

Med åldern inträffar oundvikligen en minskning av äggstocksaktiviteten. Vid 35 års ålder förlorar en kvinna nästan 90% av de ägg som läggs vid födseln. I samband med detta börjar en enorm mängd FSH att sticker ut för att kompensera för bristen på folliklar.

Resultaten från flera studier tyder på att rökning är en negativ effekt på ägglossningen. Detsamma kan sägas för koffein och sprit..

Viktiga och intressanta fakta

 1. Det antas att ofta sexuellt samlag leder till anovulation. Detta är en missuppfattning, antalet sexuella handlingar påverkar inte mognad och utträde av den kvinnliga cellen.
 2. Volymen frisatt blod under 3-7 dagar är 10-80 ml (1-3 msk. L.). I genomsnitt tappar en kvinna 30-40 ml blod. Intressant nog tycker flickor som tappar mindre än 30 ml blod mycket menstruation. Och de som tappar cirka 80 ml anser att blödningen är normal eller till och med knapp.
 3. Om du dricker progesteron under dagen efter det att månatliga blödningar börjar stoppar urladdningen. Denna metod hjälper till att upprätthålla graviditet vid missfall..
 4. Flickor med brist på kroppsvikt känner sig inte alltid på vilken dag av cykeln ägglossningen inträffar. Brist på kroppsfett påverkar ägglossningen - flickor med för låg vikt har svårt att bli gravid.
 5. Ibland är flickor intresserade av vilken dag ägglossning inträffar med för kort eller omvänt långblödning. Endometrial avstötning under de första dagarna av cykeln påverkar inte tillväxten av follikeln och ägget. Normalt kommer en kvinnlig cell in i röret 10-14 dagar efter menstruationen, oavsett blödningens varaktighet.

Varje tjej måste veta minst ungefär hur många dagar efter hennes period hon har ägglossning. Denna information hjälper till att bli gravid eller omvänt skyddad under "farliga" dagar. Frekvensen och ägglossningsdagen kan indikera olika patologier. Om du vet hur många dagar efter menstruation ägglossning inträffar, kan du även med låg sannolikhet försöka bli gravid ett barn av ett visst kön.

Hur många dagar efter menstruationen mognar ägget?

Hormonella problem leder ibland till en fullständig frånvaro av menstruation och äggmognad. Brott kan inte bara beröra könshormoner utan även sköldkörteln i bukspottkörteln;

 • genetiska störningar, såsom Turnersyndrom, leder till att flickor som har allvarligt underutvecklade eller helt saknade äggstockar föds, vilket gör processen för äggmognad omöjlig;
 • olika störningar och sjukdomar - polycystiska äggstockar, störningar i livmoderhalsen, erosion i livmoderhalsen, skada på äggledarna, ärr på äggstockens membran efter operationen - allt detta leder till en fullständig eller partiell förlust av förmågan att bilda ett fullständigt ägg.

  Hur länge har en kvinna ägglossning är en av de vanligaste frågorna som ställs av kvinnor som planerar en graviditet. I artikeln nedan kommer vi att försöka besvara den här frågan..

  Vad är ägglossning?

  Ägglossning är utgången från ett moget ägg från äggstocken. Genom rören rör sig den mot livmoderhålet. Om det för närvarande finns ett möte med spermierna, inträffar befruktningen. Ägget lever inte mer än 36 timmar. Om befruktningen inte inträffar, börjar en kvinna en period efter ett tag.

  Kvinnors recensioner

  Användare Markellka

  Jag har alltid tidig ägglossning på dag 7-8. Och de första och andra barnen i början av cykeln visade sig. Och DA har alltid pressats ut baserat på standarder. Och jag sa att jag föder en vecka eller till och med två tidigare. och så visade det sig. Det viktigaste är att känna din kropp.

  Jag har ägglossning med en 25-dagars menstruationscykel på dag 11, blev också gravid direkt efter menstruationen, eftersom spermceller tenderar att förbli livskraftiga i flera dagar. Så vänta på resultatet.!

  Användare Zlatopolskaya

  Min mamma blev gravid med mig i 1 dag efter M))) och inträffar ofta efter avskaffandet av OK, tidig ägglossning, och du kan bli gravid direkt under den första månaden. Jag hoppas på detta))) Jag slutade bara dricka dem, vi arbetar aktivt)))

  Vet du allt om din månadscykel

  Hur går cykeln? Gynnsamma dagar för befruktningen? Kan jag bli gravid under menstruationen? Hur man tar reda på att ägglossningen har inträffat?

  Det är inte alls nödvändigt att studera medicin för att lära sig att förstå och korrekt tolka vad som händer i din kropp.

  En kvinna är oförutsägbar i sina handlingar, hon är ett "offer" för hormoner! Män gillar detta uttalande, de minns lätt det i olika vardagliga situationer, till exempel om deras flickvän är i dåligt humör. När det gäller forskare finns det ingen fullständig enhet bland dem om hur starkt kvinnliga könshormoner påverkar humöret. En sak är säker: utan en månadscykel skulle kvinnor inte ha reproduktionsförmåga. Det mest märkbara tecknet på månadscykeln är menstruation. Men vad händer däremellan? Många kvinnor börjar ta upp denna fråga endast när de slutar ta preventivpillerar eftersom de vill skydda sig själva naturligt eller håller på att föda ett barn..

  Nedan finns de vanligaste frågorna och svaren på dem..

  Vilken del av cykeln är bördiga dagar?

  Ägget kan befruktas endast omedelbart efter ägglossningen. Den gynnsamma tiden för befruktningen varar dock längre. Sperm kan leva i en kvinnas kropp i upp till fem dagar (i undantagsfall längre). Detta betyder: fem dagar före ägglossningen och 12-15 timmar efter det är gynnsamma för befruktningen. Under denna tid kan du bli gravid, även om sannolikheten för graviditet är högre dagen för ägglossningen.

  Hur kan jag ta reda på att ägglossningen har inträffat?

  Ägglossningsögonblicket är avgörande för både bevarande och önskan att bli gravid. Kvinnor som är skyddade med naturliga medel eller med hjälp av temperaturtabeller vet att morgontemperaturen strax efter (!) Ägglossningen stiger med flera tiondelar av en grad (se diagram). Samtidigt betyder detta: om kurvan har nått topppunkten, är den tid som är gynnsam för befruktningen redan bakom. Därför, om du vill ha en baby, är temperaturmätning inte en mycket lämplig metod..

  Finns det andra kroppsliga symtom på förestående ägglossning??

  Ja. Strax före ägglossningen mjuknar livmoderns svalg ut i slidan och öppnas något. Vid en ogynnsam tid för befruktningen är den hård och sticker ut i slidan, som liknar ett körsbär i form. Denna förändring i vagina kan kännas. Ett annat tecken på förestående ägglossning är en ökning av nivån av luteiniserande hormon (se diagram). Det finns en metod för att bestämma ägglossning genom slem: vid en tidpunkt som är gynnsam för befruktningen, under påverkan av östrogen, frigörs ökad bildning av slem från slidan. Slemet, precis före ägglossningen, ser ut som rått protein från ett kycklingägg och sträcker sig i form av trådar. Hos vissa kvinnor kan närmande ägglossning indikera smärta i nedre del av buken i mitten av menstruationen eller mycket lätt blödning.

  Ägglossning sker alltid mitt i en cykel?

  Nej, oftast händer detta med en 2 8-dagars cykel. Varaktigheten av den första fasen av äggmognadcykeln hos olika kvinnor kan vara olika. Den andra fasen av cykeln efter ägglossningen varar vanligtvis från 12 till 14 dagar. Så, med en 33-dagars cykel, kan ägglossning inträffa ungefär 19-20: e dagen, med en 24-dagars cykel, ungefär 10: e dagen.

  Kvinnor med kort cykel har svårare att fastställa fertilitetsdagar?

  Enligt medicinska läroböcker, dvs. teoretiskt sett är den genomsnittliga månatliga cykeln 28 dagar, ägglossningen sker den 14: e dagen och menstruationen varar från tre till fem dagar. Men i livet är cykler ofta längre eller kortare, med svår eller svag blödning och ägglossning i intervallet från den 10: e till den 20: e dagen. Allt detta är normalt. Regelbunden ägglossning är osannolik endast om cykeln varar mindre än 24 dagar. Det är också osannolikt att ägglossningen också kommer att äga rum på klart definierade dagar. Dessutom är det svårt att bestämma bördiga dagar och i cykler med en längd över 35 dagar.

  Äggen mognar varje månad på nytt?

  Nej. Hos kvinnor bildas inte nya ägg regelbundet, deras "reserv" läggs vid födseln: cirka 400 000 ägg förväntas mogna i varje äggstock. När könshormoner under pubertetsperioden ger de första impulserna till äggets mognad, har många av de ägg som lagts vid födseln redan gått förlorade, vid 35 års ålder återstår endast cirka 35 000 per äggstock. Detta räcker fortfarande för att föda många barn. Men samtidigt är äggen på en 35-årig kvinna mer känsliga än hos en 20-årig kvinna och kan ha några fel.

  Om ägget och spermierna träffades vid rätt tidpunkt, varför inte graviditet alltid inträffar?

  Sannolikheten för att sex vid en gynnsam tid för befruktning nödvändigtvis kommer att leda till graviditet är bara ungefär en av fyra, eftersom äggskalet kan vara defekt eller så att spermatozoa är för svaga och döda. Det händer att befruktning sker, men av någon anledning utvecklas inte fostret och dör, så kvinnan märker inte ens att hon var gravid.

  Är det möjligt att växla cykeln?

  Kvinnor som använder p-piller kan förkorta eller förlänga sin cykel genom att ändra p-piller: om efter den sista hormonella p-piller i ett enfas p-piller, utan paus, byt till ett nytt paket, då menstruation inte inträffar. Med preparat med flera steg kan menstruationen bara försenas med de sista (!) Tabletterna i nästa paket. Om du inte tar p-piller kan du skjuta upp din period genom att förlänga den andra halvan av cykeln genom att ta corpus luteumhormonet (progesteron). Sådana manipulationer med cykeln måste emellertid diskuteras med läkaren!

  Vad händer när ett ägg är moget och ägglossningen inte inträffar?

  Cykler utan ägglossning sker i varje kvinnas liv. I sådana cykler mognar också ett av äggen och östrogen produceras. Men den avgörande signalen, nämligen den ökade frisättningen av det luteiniserande hormonet som orsakar ägglossning producerad av hypofysen, tillhandahålls inte. Följaktligen bildas inte corpus luteum, vilket innebär att hormonet till corpus luteum (progesteron) inte produceras. I sådana cykler fortsätter follikeln, som innehåller ägget, att växa och slemhinnan i livmodern (endometrium) sväller. Follikeln spricker vid någon tidpunkt, men det övermogna ägget är redan oförmöget till befruktning. Östrogen slutar att aktivera livmoderslimhinnan och menstruationsflödet börjar.

  Kan jag bli gravid under menstruationen??

  Under de första dagarna av menstruationen, när det finns mycket blod i slidan, inte i något fall, eftersom blodet skapar en sur miljö som är ogynnsam för förekomsten av spermier. Men om menstruationen varar längre än vanligt blir de senaste dagarna "farliga" igen - särskilt när ägglossningen sker tidigt och spermierna är ganska aktiva. Till exempel var sexuellt samlag den sjunde dagen i menstruationen, och ägglossning inträffade den tionde dagen - detta kan leda till graviditet.

  Förändras cykeln till följd av sterilisering?

  Ur medicinsk synvinkel förändras inte menstruationscykelns hormonella natur alls. Faktum är att under sterilisering endast ovidukterna är mekaniskt blockerade (livmoder, de är också äggledarna), och detta påverkar inte hormonella processer i hjärnan och äggstockarna. Alla hormoner produceras fortfarande exakt på samma sätt som före sterilisering. På samma sätt inträffar menstruation. Det är sant att sterilisering ibland orsakar en sådan emotionell stress att denna faktor tillfälligt kan uppröra hormonbalansen..

  Hur går cykeln??

  Den första dagen av cykeln anses vara den första dagen i menstruationen: redan under blödning, under den så kallade förcykeln, börjar flera vesiklar - äggfolliklar - mogna i äggstocken. Som regel utvecklas bara en av dem medan andra dör. Under den andra veckan av äggfollikelcykeln blir den större och större, tills dess diameter når ungefär två centimeter, den mogna follikeln spricker så småningom och frigör ägget: det här är den så kallade ägglossningen. till sig själv med sin fläktformade ände. Om det inte finns några spermier i ovidukten just nu, "bearbetar" kroppen det odödda ägget de följande dagarna. Om ovidukten innehåller spermier och befruktning inträffar inträffar detta omedelbart efter ägglossningen, i den övre breda delen av ovidukten. Efter detta rör sig det befruktade ägget, med musklerna i ovidukten och den tunnaste cilia i det cilierade epitelet, längre mot livmodern. Dessa processer är hormoner som produceras på olika platser:

  • I hypotalamus. Det är huvudsensorn för impulser i hjärnan och avger med jämna mellanrum de så kallade gonadotropinerna.
  • I hypofysen. Hormonimpulserna från hypothalamus verkar på körteln i hjärnhängen, och det producerar i synnerhet luteiniserande hormon, vilket orsakar ägglossning, såväl som follikelstimulerande hormon, som ansvarar för tillväxten av äggfollikeln under den första halvan av menstruationscykeln.
  • I äggstocken. Äggfollikeln som mognar i den producerar östrogen. Ju fler folliklar, desto mer östrogen producerar det. Under påverkan av östrogen ökar slemhinnan i livmodern redan under första halvan av cykeln mer i tjocklek. När östrogennivån äntligen når sitt maximum, reagerar hypofysen på detta med en ökad frisättning av luteiniserande hormon: ägglossning sker. Efter ägglossningen minskar östrogenproduktionen. Nu har progesteron en större effekt på cykeln. Detta hormon produceras av corpus luteum, det tomma skalet i äggsäcken. Det förbereder livmoderslimhinnan för en möjlig graviditet. Om ägget befruktas och implanteras i livmoderslimhinnan ungefär en vecka efter befruktningen, börjar kroppen producera graviditetshormonet (humant korionisk gonadotropin). Detta hormon stimulerar corpus luteum. Därmed bevaras livmodslemhinnan - och fostret kan utvecklas i det. Om ägget inte befruktas, under den andra halvan av cykeln minskar produktionen av corpus luteumhormon igen: slemhinnan krymper, månadsvis urladdning börjar, det vill säga en ny cykel börjar.

  För medicinska frågor, se till att du först konsulterar din läkare.

 • Artiklar Om Missbruk Cykeln

  Vit krämig urladdning hos kvinnor orsaker och behandling

  Krämig ansvarsfrihet hos kvinnor kan vara en variant av normen och ett tecken på sjukdomen. Linjen mellan dem är mycket tunn. Därför är det viktigt att skilja dem från varandra för att påbörja behandling i tid i fall då det är nödvändigt....

  Folliculometry

  Huvudvillkoren för en framgångsrik befruktning är ägglossning. Detta är namnet på den process som ägget lämnar follikeln. För att bli gravid beräknar kvinnor tid för början av ägglossning med olika metoder....

  Tillåts vaginal suppositorium under menstruationen?

  Metronidazol är ett läkemedel som används för att behandla infektionssjukdomar och inflammatoriska sjukdomar. Medicinen avser antibiotika. Du kan dricka metronidazol med menstruation....