Hur mycket växer follikeln per dag

Intim

För att bli gravid ett litet mirakel i en kvinnas kropp krävs förberedelse inte bara moraliskt, utan också fysiskt. För befruktningen måste follikeln växa till en viss storlek. Om det finns ett fel i mognad och tillväxt av folliklar är det här svårigheterna börjar med att bli gravid.

Varje månad växer och förnyas folliklar i en kvinnas kropp. Efter ägglossning och befruktning inträffar.

Folliklar och deras betydelse för den kvinnliga kroppen.

Follikeln anses vara bildningen i kvinnlig kropps äggstockshål, bestående av ett omoget ägg och skyddande celler som omsluter ägget från utsidan. Sådana formationer i en kvinnas kropp är ansvariga för mycket viktiga processer, till exempel kroppens endokrina processer och reproduktionsprocesser..

Dessa formationer i kroppen visas även när bildandet av en ny organisme i livmodern börjar. För närvarande lagras cirka 1,5 miljoner folliklar i flickans utvecklande kropp. Under tillväxt och utveckling minskar de, och vid tidpunkten för deras mognad kvarstår cirka 300 tusen enheter.

Så hur många folliklar ska vara för befruktningen av ett barn och vad de består av?

Huvuddelen av folliklarna är oogonia, det är de så kallade groddcellerna i groddcellerna. Efter att meiotisk uppdelning inträffat och tillväxten ökar, bildas första ordningens oocyter från dem. Ytterligare processer inträffar med epitelbeläggning av celler som inte fullständigt fryser och börjar bilda primordiala folliklar. Sådana folliklar förblir i sömntillstånd fram till puberteten i en kvinnas kropp.

Därefter inträffar en process som kallas follikulogenes, det är denna process som utvecklar folliklar för att:

Efter fullständig utveckling av follikeln ägglossning ägglossning i kvinnans kropp. Och på platsen för den fristående follikeln bildas en körtel som tillfälligt kommer att ansvara för endokrin funktion.

Det finns också fall då follikeln inte uppfyller sin funktion. Det vill säga ägglossning inträffar inte. Och det är mycket farligt för en kvinnas kropp, en sådan follikel, som gradvis växer i storlek, blir en follikulär cysta. Vid bildandet av en sådan cysta finns kimceller som innehåller en stor mängd näringsämnen. Det finns fall av själv eliminering av sådana neoplasmer. Men i värsta fall kommer cysten att vara lång, lokaliserad i kvinnans kropp och förändringen i könsdelarnas former kommer att börja. Det påverkar också befruktningen av en kvinnas barn inte till det bättre.

Början på tillväxten av follikulära cellorganismer.

Storleken på follikeln förändras nästan varje dag under dess utveckling. Uppkomsten av förändring börjar vid början av menstruationscykeln. Varje månad i en kvinnas kropp inträffar tillväxt och mognad av flera folliklar. Tänk på follikelns tillväxt och storlek efter cykeldagen. Och även vid vilken storlek på follikelägglossningen.

 • Från början av utvecklingen och fram till den fjärde dagen i början av cykeln är det möjligt att se ett visst antal antrala follikulära kroppar. Deras storlek är vanligtvis inte mer än 4 mm i diameter. Dessa folliklar kan lokaliseras både i höger och i vänster äggstock, eller båda samtidigt. Antalet växande folliklar beror direkt på antalet ägg i reproduktionssystemet, liksom på kvinnans ålder. En bra indikator som inte ligger över normen är 9 antrala folliklar, som samtidigt utvecklas och mognar i båda äggstockarna..
 • Från och med den 5: e dagen för utvecklingen av antral follikeln ökar dess storlek till 6 mm i genomsnitt. De utvecklas jämnt i jämförelse med varandra, detta hjälper till att förstå ultraljudsundersökningen. Men i detta skede kanske början av follikulär atresi. Detta tillstånd av folliklar stoppar deras mognad och vänder processen i motsatt riktning. Men som regel händer detta inte med alla folliklar, som inte fortsätter sin utveckling ytterligare..
 • Den sjunde dagen i follikelns utveckling är förmodligen den viktigaste. På denna dag bestäms en dominerande follikel, storleken på cykeldagarna ökar varje dag. Storleken på en sådan follikel är cirka 9-10 mm. En sådan follikel börjar den mest aktiva utvecklingen. Och de återstående folliklarna börjar försvinna, men inte alla kan försvinna, men kan vara närvarande under ägglossningen.
 • Under den åttonde dagen i follikelutvecklingscykeln når dess storlek vanligtvis redan cirka 12 mm.
 • Den 9: e dagen av follikeltillväxt bildas ett hålrum i vesikeln. Det kallas ofta follikulär hålighet. Storleken på denna follikel är cirka 14 mm.
 • På dag 10 ökar storleken på den dominerande follikeln till 16 mm, men de återstående folliklarna fortsätter att utvecklas i motsatt riktning och försvinner gradvis.
 • Under 11 dagar av utvecklingscykeln uppnås follikeltillväxt 18 mm.
 • På dag 12, på grund av håligheten som bildas inuti follikeln, ökar dess storlek till 20 mm.
 • På dag 13 kan vi redan säga om follikelns beredskap för ägglossning. Storleken är cirka 22 mm. Detta värde är minimum för produktiv ägglossning. På en av follikelns väggar visas det så kallade stigmatiseringen. Därefter kommer det genom ett ägg att gå ut när follikeln brister.
 • På den 14: e dagen av follikelutvecklingscykeln inträffar ägglossning. Follikeln har en storlek på cirka 24 mm, i början av brottet och frigörandet av ägget. Storleken på ägget under ägglossningen är cirka 2,5 cm.

Om under en ultraljudundersökning avviks från normen i follikelns tillväxt i en mindre riktning, anses det vara extremt ogynnsamt. Det finns fall som ägglossningen börjar tidigare än den 14: e dagen av follikelväxt. Detta beror också på den kvinnliga kroppens fysiska tillstånd. En sådan ägglossning före tiden kan inträffa den 8: e och den 12: e dagen.

Bestämning av follikelväxt.

Follikulometri används för att exakt bestämma tillväxt och korrekt utveckling av folliklar. En sådan studie utförs med användning av en apparat för ultraljudundersökning. Under denna procedur blir det möjligt att kontrollera utvecklingen av folliklar. Det är omöjligt att göra utan en sådan procedur i de fall då befruktningen på ett naturligt sätt inte är möjlig eller det finns ett fel under menstruationscykeln.

Hur Follikulometri kan hjälpa?

Visar hur follikeln växer under en cykeldag..

 1. Bestämmer början av ägglossning till ett specifikt datum.
 2. Visar den exakta storleken på follikeln under ägglossningen.
 3. Bestäm äggstocksprestanda.
 4. Planera ditt barns kön.
 5. Se om en kvinnas menstruationscykel går igenom korrekt.
 6. Identifiera den bästa dagen att befrukta ett ägg.
 7. Spåra dynamiken i flera graviditeter.
 8. Spåra den hormonella bakgrunden hos en kvinna.

Normer och patologier i utvecklingen av folliklar.

Om follikulär mognadsövervakning krävs, krävs mer än en ultraljud. Varje utvecklingsstadium är viktigt här, eftersom patologi kan störa alla planer.

Det finns sådana typer av patologisk störning i utvecklingen av folliklar som:

 1. Atresia tros det allmänt att detta är en patologi som kan frysa folliklarna vid ett visst utvecklingsstadium och vända deras tillväxt i motsatt riktning. Vad som får dem att försvinna och ägglossning i sådana folliklar kommer aldrig att kunna inträffa.
 2. Persistens är en manifestation av en infektion i en kvinnas kropp. En sådan patologi har en skadlig effekt inte på utvecklingen av follikeln, utan på det faktum att en mogen follikel inte brister. Som ett resultat sker inte frisättningen av hormonet luteiniserande till kroppen.
 3. En follikulär cysta är en typ av bildning som visualiseras i vävnaden i äggstockarna. Med denna patologi kommer inte follikeln som inte har genomgått ägglossning av sig utan förblir på plats och vätska ackumuleras inuti dess hålighet. Vilket leder till en ökning av formationen som kallas en cysta. Storleken på en sådan neoplasma kan vara mer än 3 cm.
 4. Luteinisering - med denna patologi inträffar bildningen av corpus luteum utan att vänta på brott i follikeln. En patologi av en sådan plan kan förekomma i fall där äggstockarna har skadats.

Stimulering av follikulär tillväxt och ägglossning.

Sådana procedurer utförs i fall där graviditet inte sker naturligt. Men det finns också där, liksom indikationer för förfarandet, och kontraindikationer.

Utför stimuleringsförfarandet:

 1. Med oregelbundna menstruationscykler.
 2. Eller av oförklarliga skäl för bristen på befruktning.

Det finns ingen stimulering i fall där:

 1. Det finns dålig öppenhet hos äggledarna.
 2. Av flera skäl kan diagnos av möjligheten till stimulering inte göras..
 3. Infertilitet hos en man.
 4. Brist på follikulär reserv.

Och stimulering föreskrivs inte för dem som behandlar sådana problem som infertilitet i mer än två år.

Hur många mm follikel växer per dag

Reglering av follikulär mognad

Folliklar läggs i könen på en flicka i livmodern. Deras grund är oogonia - de ursprungliga groddcellerna som migrerar in i äggstockarna i embryosäcken vid 6 veckors graviditet.

Folliklar läggs under mognadstiden för fostret i livmodern

Efter överföring av genetiskt material till barnet och tillväxt av bindväv, bildas första radens oocyter. Dessa sämre och omogna groddceller täcks med epitelvävnad och skapar de så kallade vilande folliklarna. De kommer att fortsätta att existera i sovande tillstånd tills pubertets ögonblick.

Det huvudsakliga målet med terapi är att återställa den normala menstruationscykeln och befria kvinnan från infertilitet. Du kan uppnå resultatet genom att stimulera ägglossning, minska eller öka antalet antrala folliklar.

Stimulering av ägglossningen utförs efter att ha genomgått en omfattande diagnos som syftar till att identifiera orsakerna till patologier i menstruationscykeln. Anti-östrogenläkemedel föreskrivs för att stimulera östradiolproduktion och follikulär tillväxt.

Cystyprofylax utförs med injektioner av hormonpreparaten Praegninum eller Gonacor. Stimulera inte med äggstocksutarmning under klimakteriet och med hinder i äggledarna.

Med ett ökat innehåll av follikulus terapi riktas till normalisering av hormonfonden. Det är möjligt att reglera produktionen av follikelstimulerande och luteiniserande hormoner, östrogener, prolaktin och progesteron med hjälp av kombinerade orala preventivmedel.

Beroende på patologi förskrivs läkemedel:

Kombinerade hormonella läkemedel används för att behandla menstruations oregelbundenheter, minska eller eliminera ägglossnings syndrom.

Produktionen av antimuller hormon påverkar mängden folliculus. Med hjälp av vitaminkomplexet, liksom preparat som innehåller biologiskt aktiva ämnen, är det möjligt att öka stimuleringen av äggstocksfunktioner, öka chansen för framgångsrik äggmognad.

Men det är omöjligt att öka hormonproduktionen med mediciner, eftersom mängden folliculus beror på kroppens genetiska egenskaper och kvinnans ålder.

Oocyten utvecklas inuti folliklarna i äggstockarna. En förändring av den hormonella bakgrunden, möjligheten till befruktning beror på normen för deras kvantitet. Med avvikelser från normen är risken för olika patologier möjlig. Det kan finnas flera skäl till kränkningar, därför är det viktigt att genomgå en kvalificerad undersökning för att undvika infertilitet.

Vad är storleken på ägglossningen?

Den dominerande komponenten i det embryonala ägget innan det bryter igenom når sin maximala storlek. I medicinsk praxis anses en diameter på 18 till 24 millimeter vara ett normalt värde. Med sådana volymer fylls bubblan med cirkulationsvätska och vatten från kroppen.

Maximal storlek uppnås med ägglossning

Om objektet i fråga förblir i en minimivolym och inte når maximalt, är effektiv ägglossning nästan omöjlig. I detta fall är follikeln helt enkelt tömd och kommer ut med menstruation.

Follikulometri video

För att bestämma kvaliteten på funktionen av det reproduktiva systemet i den kvinnliga kroppen och identifiera inkonsekvenser med normen, använder läkare en mängd olika diagnostiska metoder. Ett av de mest populära och viktiga sätten är follikulometri. Proceduren är en av de mest effektiva bland de andra, eftersom den hjälper till att hitta kritiska fel och öka chansen för en fullständig befruktning.

Förfarandet är en säker ultraljudsundersökning för att bestämma graden av follikelväxt. Processen genomförs vid tidpunkten för menstruationscykeln, vilket ger en garanti för en detaljerad diagnos och identifiering av egenskaperna hos kvinnlig reproduktion..

Hur storleken förändras och vad den betyder

I början av varje menstruationscykel, under påverkan av follikelstimulerande hormon, börjar ny folliculus utvecklas i äggstockarna.

Processen för follikulogenes med en standardcykel på 28 dagar sker enligt följande:

 • vid 5 dagars ålder är storleken på de antrala folliklarna upp till 5 mm;
 • på dag 7 ökar de med en hastighet av 1 mm per dag;
 • på dag 8 väljs den dominerande. Den fortsätter att växa med en hastighet av 2 mm per dag och når storlekar upp till 15 mm. De återstående follikulus regresserar och försvinner;
 • den 14: e dagen finns en ägglossningsfas. Den dominerande follikeln når en storlek på 24 mm, sedan spricker den och ett ägg lämnar det.

Den genomsnittliga livslängden för en oocyt är från 12 till 24 timmar.

Tekniken styr tillväxten och utvecklingen av folliculus i äggstockarna och hjälper till att bestämma möjligheten till befruktning. En ultraljudsskanning rekommenderas från åttonde till tionde dagen i menstruationscykeln. På åttonde dagen kommer en dominerande follikel att vara synlig.

En ultraljudssökning utförs för att erhålla följande information:

 • bedömning av tillståndet i livmodern och äggstockarna, deras fas i cykeln;
 • studie av äggstockarnas funktion;
 • få bekräftelse av ägglossning;
 • bestämning av tiden när oocyten lämnar follikeln;
 • identifiering av orsakerna till menstruations oregelbundenhet och ovariell dysfunktion;
 • belysning av faktorer som påverkar frånvaron av ägglossning under menstruationen;
 • bedömning av cykliska förändringar i endometrium och identifiering av möjliga patologier;
 • fastställa användbarheten av den luteala fasen i menstruationscykeln, baserat på den information som erhållits om corpus luteum;
 • kontroll över äggmognadsprocessen under hormonterapi.

Upprepad follikulometri utförs under förutsättning att det finns en ultraljud av bäckenorganen som passeras senast 6 månader sedan.

Upprepade serier av ultraljudsundersökningar för att:

 • fastställa faktum av ägglossning;
 • bestämma faserna i menstruationscykeln;
 • ta reda på dagen ägget släpps;
 • utföra in vitro-befruktning;
 • diagnostisera infertilitet;
 • kontrollera effekten av hormoner på äggstockarna.

Om utvecklingen av den dominerande follikulusen försämras inträffar inte ägglossning, eftersom oocyten inte kan gå utanför. I sådana fall utförs observation och ultraljud. Från och med den 10: e dagen av cykeln övervakas tillväxten av den dominerande follikulus. Om det långsamt mognar, kan ägget från äggstocken inte gå ut. I detta fall föreskriva behandling. Observera resultatet under nästa cykel.

Överträdelser i utvecklingen av ett dominerande element kan uppstå av olika skäl:

 • tidig början av klimakteriet på grund av operation eller det naturliga sättet;
 • patologi för äggstocksfunktionen;
 • problem med ägglossning;
 • östrogenbrist;
 • endokrina körtelstörningar;
 • kvinnliga könsinfektioner;
 • hypofyseadenom.

Patologi vid mognad av den dominerande orsakas av depression, stress, nervös belastning.

Storleken på follikulära enheter varierar beroende på utvecklingstiden. Endast minimala avvikelser från normen är tillåtna..

Tabellen visar dagarnas egenskaper.

DagscykelDiameter i mmKarakteristisk
1-44Bildade 9 preovulära enheter. Ägg fylls med vätska..
5-65-6Utbytet av svaga molekyler.
6-79-10Dominant utveckling.
812Tillväxten fortsätter.
914Kavitet bildas.
10sextonYtterligare minskning av döda bubblor.
elvaartonBubblor fortsätter att bildas.
12tjugoKavitetsförstoring.
tretton22Minsta volym för ägglossning.
1424Kaviteten öppnas, den optimala befruktningstiden.

Vid terapeutisk behandling av kvinnlig infertilitet genom in vitro-befruktning utförs ovariell stimulering. Specialister utför en injektion med korionisk gonadotropin, sedan avlägsnas mogna bakterieceller med en nål. Mogna komponenter måste nå 18–22 mm för att kunna utföra IVF-proceduren.

Hur follikeln växer och utvecklas: faser i processen, storlekar per cykeldag fram till ägglossning

Tillväxten av follikeln och den efterföljande ägglossningen av ett ägg som har mognat i det är de viktigaste processerna som säkerställer att det kvinnliga reproduktionssystemet är klart för befruktningen. Brott mot denna naturliga mekanism är en av de vanligaste orsakerna till infertilitet. Och alla IVF-program inkluderar ett steg för att stimulera follikulär tillväxt för att inducera hyperovulation.

Beroende på vilket protokoll som används utförs det med en biologisk mor eller en äggdonator. I detta fall är follikulometri obligatorisk för att övervaka antalet mogna folliklar, deras storlek och beredskap för ägglossning.

Lite teori

Folliklar kallas speciella formationer i äggstockarna, som består av en första ordningens oocyt (omoget ägg) och flera omgivande lager av specialceller som omger den. De är de viktigaste strukturella formationerna av de kvinnliga könskörtlarna, som utför endokrina och reproduktiva funktioner.

Folliklar är fortfarande lagda i utero. De är baserade på oogonias, de primära groddkimcellerna som migrerar till den grova äggstocken under den sjätte graviditeten. Efter meiotisk uppdelning och spridning bildas första ordningens oocyter från dessa föregångare. Dessa omogna groddceller täcks med kubiskt epitel och bildar de så kallade primordiala folliklarna. De kommer att vara i vilande tillstånd fram till den sexuella utvecklingen av flickan..

Därefter förvandlas primordiala folliklar därefter till preantral, antral och preovulatorisk. Denna process kallas follikulogenes. Normalt slutar det med ägglossning - frisläppandet av ett moget och klart för befruktningsägg. I stället för follikeln bildas en endokrin aktiv corpus luteum.

När befruktningen börjar kvarstår den under verkan av korionisk gonadotropin. Progesteronet som han producerar hjälper till att förlänga graviditeten. I alla andra fall reduceras corpus luteum, vilket inträffar före menstruation. Den åtföljande skarpa sjunkningen i nivån av progesteron provoserar också uppkomsten av menstruation med avstötning av det växande körtel (funktionellt) skiktet i endometrium.

En situation är möjlig när en mogen follikel inte har ägglossning. Samtidigt kan den fortsätta öka i storlek och förvandlas till en follikulär cysta med ett reducerat ägg. Sådana formationer kan vara enkla och gradvis absorberbara. Men ibland kvarstår cyster under lång tid och deformerar ytan på organet. I det här fallet talar de om polycystiskt äggstocksyndrom. En sådan diagnos är prognostiskt ogynnsam för befruktningen, den åtföljs vanligtvis av ihållande dishormonella störningar och infertilitet..

Hur många folliklar i äggstockarna?

Inte alla invecklade intrauterina folliklar i äggstockarna bevaras vid puberteten och utvecklas därefter. Cirka 2/3 av dem dör och löser. Denna naturliga process kallas apoptos eller atresia. Det börjar omedelbart efter att lägga gonaderna och varar livet ut. En tjej är född med ungefär 1-2 miljoner primulära folliklar. I början av puberteten är deras genomsnittliga mängd 270-500 tusen. Och under hela reproduktionsperioden har bara cirka 300-500 folliklar ägglossning hos en kvinna.

Summan av alla folliklar som kan vidareutvecklas kallas äggstocksreserv. Varaktigheten av en kvinnas reproduktionsperiod och perioden av klimakteriet, antalet produktiva (uppstår med ägglossning) menstruationscykler och i allmänhet förmågan att bli gravid.

Processen med progressiv utarmning av äggstocksreserven i äggstockarna observeras i genomsnitt efter 37-38 år. Detta innebär inte bara en minskning av kvinnans förmåga att bli gravid naturligt utan också början på en naturlig minskning av nivån på grundläggande könshormoner. Upphörandet av utvecklingen av folliklar i äggstockarna innebär början av klimakteriet. Det kan vara naturligt, tidigt och iatrogen..

För tidig utmattning av äggstockarna främjas av rökning och alkoholisering, arbete i farliga industrier, bestrålning av bäckenorganen (inklusive strålbehandling), kemoterapi. Av stor vikt är också inflammatoriska sjukdomar med skador på äggstocksvävnaden..

Definitionen av äggstocksreserv är den viktigaste studien för diagnostiserad kvinnlig infertilitet. Det är nödvändigt att bedöma utsikterna för konservativ behandling, sannolikheten för en naturlig graviditet, genomförbarheten av att inkludera en kvinna i protokollet med stimulering av hyperovulation.

Folliculogenesis viktiga punkter

Folliculogenesis består av flera stadier (faser).

Fasen för omvandling av den premordiella follikeln till preantral

Denna process börjar från pubertetsmomentet, är gonadotropinberoende och tar mer än fyra månader. I detta fall sker en aktiv tillväxt av oocyten. På ytan visas zona pellucida (glänsande skal), som består av fyra arter av speciella komplexa glykoproteiner syntetiserade av ett moget ägg. Och själva follikeln ökar i storlek och får ett yttre bindvävsmembran. Nu kallas det preantral eller primärt. I denna fas kan upp till 10-15 folliklar finnas närvarande samtidigt..

Antral follikelbildningsfas

Oocyten fortsätter att öka i storlek, och de epitelceller som finns runt oocyten multiplicerar aktivt och börjar utsöndra vätska. I detta fall genomgår follikeln en strukturell förändring - ett hålrum och hormonaktiva granulosa-celler förekommer i den, de yttre och inre epitelmembranen bildas.

Detta steg kännetecknas också av början av folliklarnas endokrina funktion. Cellerna i dess inre membran utsöndrar androgener, som omvandlas i det granulära skiktet till östrogener. Under en cykel kan en kvinna bilda flera antrala folliklar. Men nästa steg går vanligtvis bara en dominerande bubbla, resten reduceras. Med samtidig mognad av flera folliklar finns det en sannolikhet för multipel graviditet.

Graaf bubbla bildningsfas

Mängden follikulär vätska ökar gradvis, den skjuter hela epitelet och ägget till periferin. Follikeln växer snabbt och börjar sticka ut genom äggstockens yttre skal. Ägget i det ligger på periferin på den så kallade ägghaugen. Cirka två dagar före ägglossningen ökar mängden utsöndrat östrogen avsevärt. Denna feedbackprincip startar frisättningen av luteiniserande hormon av hypofysen, vilket utlöser ägglossningsprocessen. På ytan av Graaf-bubblan verkar lokalt utsprång (stigma). Det är på denna plats som follikeln ägglossar (skurar).

Som ett resultat av ägglossningen sträcker sig ett ägg klart för befruktning bortom äggstocken och kommer in i bukhålan. Här fångas hon av villierna på äggledarna och fortsätter sin naturliga migration mot spermierna.

Hur man utvärderar "riktigheten" av follikulogenes?

Fasikulogenesens stadier har ett tydligt samband med dagarna i äggstocks-menstruationscykeln. Dessutom beror de inte på kvinnans ålder och ras, utan på hennes endokrina status.

Tillväxten och utvecklingen av follikeln regleras primärt av det follikelstimulerande hormonet i hypofysen. Det börjar produceras endast när puberteten börjar. Vid ett visst stadium kontrolleras follikulogenes dessutom av könshormoner, som produceras av cellerna i väggen i själva utvecklingssäcken.

Eventuell hormonell obalans kan störa äldningsprocessen och ägglossningen. Samtidigt ger bestämningen av hormonnivån inte alltid läkaren all nödvändig information, även om det tillåter dig att identifiera viktiga endokrina störningar. Därför är diagnosen störningar i follikulogenesprocessen det viktigaste stadiet i en kvinnas undersökning vid graviditetsplaneringen och vid identifiering av orsakerna till infertilitet.

I det här fallet är läkaren intresserad av hur mycket follikeln växer och om den når stadiet av Graaf-bubblan. Var noga med att övervaka om ägglossning inträffar och om en gul kropp med tillräcklig storlek bildas. Med anovulatoriska cykler bestäms den maximala storleken på utvecklande folliklar.

En tillgänglig, informativ och samtidigt tekniskt okomplicerad metod är follikulometri. Detta är namnet på follikulär mognadsmätning med hjälp av ultraljud. Det utförs på poliklinisk basis och kräver ingen särskild utbildning för kvinnor. Follikulometri är en dynamisk studie. Flera upprepade ultraljudssessioner krävs för att pålitligt övervaka förändringar i äggstockarna..

I processen med follikulometri bestämmer en specialist antalet, platsen och diametern på mogna folliklar, övervakar bildningen av en dominerande vesikel, bestämmer storleken på follikeln före ägglossningen. Baserat på dessa data kan den mest gynnsamma dagen i cykeln förutsägas bli gravid naturligt.

Med IVF-protokoll gör en sådan övervakning möjlighet att utvärdera svaret på hormonterapi, att sätta ett datum för administrering av läkemedel för att stimulera ägglossning och efterföljande punktering av äggceller. Den viktigaste parametern för follikulometri är storleken på follikeln per cykeldag..

Normer för follikulogenes

Follikulometri utförs på vissa dagar av cykeln, vilket motsvarar de viktigaste stadierna för follikulogenes. Uppgifterna erhållna under upprepade studier jämförs med medelstandarderna. Vilken storlek follikel ska vara på olika dagar av ovarie-menstruationscykeln? Vilka fluktuationer anses vara acceptabla?

Den normala follikelstorleken på olika cykeldagar för en kvinna i åldern 30 år med en 28-dagars cykel som inte tar orala preventivmedel och inte genomgår behandling med hormonstimulering av ägglossning:

 • På 1-4 dagar av cykeln hittas flera antrala folliklar, som vardera inte överstiger 4 mm i diameter. De kan finnas i en eller båda äggstockarna. Deras antal beror på kvinnans ålder och hennes äggstocksreserv. Normalt, om i båda äggstockarna inte mer än 9 antrala folliklar mognar samtidigt.
 • På den femte dagen av cykeln når de antrala folliklarna en storlek på 5-6 mm. Deras utveckling är ganska enhetlig, men redan i detta skede är atresia av vissa vesiklar möjlig.
 • På dag 7 bestäms den dominerande follikeln, dess storlek i genomsnitt 9-10 mm. Det är han som börjar utvecklas aktivt. De återstående vesiklarna kommer gradvis att minska medan de kan upptäckas i äggstockarna och under ägglossningen.
 • Den 8: e dagen av cykeln når storleken på den dominerande follikeln 12 mm.
 • På dag 9 växer bubblan till 14 mm. Det definierar tydligt follikelhåligheten.
 • 10 dagar - storleken når 16 mm. De återstående bubblorna fortsätter att minska..
 • På dag 11 ökar follikeln till 18 mm.
 • 12 dagar - storleken fortsätter att växa på grund av follikelhåligheten och når 20 mm.
 • Dag 13 - Graaf bubbla med en diameter på 22 mm (detta är den minsta follikelstorleken för ägglossning i den naturliga cykeln). Stigma är synlig vid en av dess stolpar.
 • Dag 14 - ägglossning. Follikeln spricker vanligtvis och når 24 mm i diameter.

Avvikelser från dessa normativa indikatorer nedåt är prognostiskt ogynnsamma. Men vid utvärderingen av resultaten av follikulometri bör längden på kvinnans naturliga cykel beaktas. Ibland inträffar tidig ägglossning. I detta fall når follikeln den önskade storleken under 8-12 dagar av cykeln.

Follikelstorlek i IVF

Med IVF-protokoll är ägglossning droginducerad och planerad.

Follikelutveckling: tillväxt per cykeldag

Mognad av folliklar och den efterföljande utvecklingen av den dominerande är grunden för ägglossningsprocessen och möjligheten till naturlig befruktning av ägget med spermier. Nedsatt utveckling av dessa celler kan leda till infertilitet. På olika dagar varierar storleken på follikeln per cykeldag. När de mognar ökar de i storlek och innan ägglossningen spricker det och släpper ett ägg.

.gif "data-lazy-type =" image "data-src =" https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/02/image_novyj-razmer.jpg "alt =" follikelutveckling efter dagar "bredd = "660" höjd = "351" srcset = " data-srcset = "https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/02/image_novyj-razmer.jpg 660w, https://dazachatie.ru/ wp-content / uploads / 2018/02 / image_novyj-razmer-300x160.jpg 300w "sizes =" (max-bredd: 660px) 100vw, 660px "/>

Vad är follikel och follikulogenes?

Folliklar läggs i bilagorna till flickan även när hon är i livmodern. Ursprungligen finns det cirka 30 tusen, men innan puberteten börjar kommer ungefär hälften av dem att dö - detta är ett naturligt val. Follikeln hänvisar till de "embryonala" groddcellerna, vars huvudfunktion är att skydda ägget under dess utveckling från yttre faktorer som hotar dess livskraft. Skydd ges av flera lager av epidermal vävnad.

Inom medicin kallas processen för utveckling och tillväxt av en vesikel med ett ägg follikulogenes, som inkluderar tre steg:

 1. Transformation av premordiala celler till preantrala celler. Denna fas kännetecknas av accelererad utveckling av 10-15 folliklar.
 2. Bildningen av den antrala follikeln. I en, mindre ofta i två, bildas ett hålrum och utvecklingen fortsätter. Medan andra hamnar i avstängd animering, regenerera.
 3. Graaf-bubblans utseende. I detta skede är det en ökning i vätskevolymen inuti cellen, vilket provocerar dess brott och frigöring av ägget.

Follikulär fas

Menstruationscykeln är indelad i två faser: follikulär och luteal. Det är under den första fasen som den "embryonala" cellen mognar, från vilken i framtiden, vid befruktning, fostret kommer att utvecklas.

Follikelfasen börjar den första dagen av den nya menstruationen och slutar med ägglossning. Varaktigheten för denna fas är ungefär ½ av hela menstruationscykeln. Speciella celler i denna fas producerar könshormoner östrogen.

Under hela follikelfasen överskrider rektal temperatur inte 37 ° C. 2-3 dagar före ägglossningen stiger temperaturen med 1-1,2 ° C, och på ägglossningsdagen sjunker den kraftigt. Att mäta bastemperaturen är ett sätt att bestämma den bördiga fasen - den bästa tiden att bli gravid..

Efter follikelfasen inträffar luteal. I detta skede bildas corpus luteum inuti vesikeln på platsen för ägglossningen, som upprätthåller en balans mellan hormonerna östrogen och progesteron, som utsöndras av corpus luteum för att förbereda kroppen för en möjlig graviditet.

.gif "data-lazy-type =" image "data-src =" https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/02/pic1.png "alt =" fas i menstruationscykeln "bredd =" 660 " height = "542" srcset = " data-srcset = "https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/02/pic1.png 660w, https://dazachatie.ru/wp-content/uploads /2018/02/pic1-300x246.png 300w "sizes =" (max-bredd: 660px) 100vw, 660px "/>

Dominant follikel

Varje månad, i bilagorna till en kvinna, börjar 7-9 embryonceller utvecklas snabbare i förhållande till sina "bröder". Därefter avbryts deras utveckling, och kroppen "koncentrerar" sig på en sak - den dominerande follikeln. Storleken på denna epitelkokong ökar ständigt..

Samtidigt börjar ägget inifrån att mogna: det passerar genom flera på varandra följande avdelningar, vilket åtföljs av en ansamling av näringsämnen och utseendet på de yttre skalen, varav endast 3.

Follikulometri - ett sätt att bestämma follikelstorlek och ägglossning

Det är inte möjligt att bestämma storleken själv. För sådana ändamål finns det en speciell procedur som kallas follikulometri. Detta är en ultraljudssökning, under vilken det är möjligt att bestämma storleken, antalet och tillväxtdynamiken hos embryonala celler.

 • exakt datum för ägglossning;
 • felaktig funktion av bilagorna;
 • terapiens effektivitet.

Follikulometri gör det möjligt att upptäcka förekomsten av patologiska sjukdomar:

 • follikulär cyste - en neoplasma i epididymis, som är en äggcell som inte gick ut efter bristning av epidermal kokong i äggledaren;
 • atresia - patologisk underutveckling av DF;
 • uthållighet - förekomsten av viruset i vävnaderna i bihang, vilket förhindrar äggens fulla utveckling;
 • luteinisering - en kränkning av utvecklingen av "bubblan" när corpus luteum börjar utvecklas i en omogen cell.

Följderna av follikulometri är följande:

 1. Under den första proceduren bestämmer läkaren de antrala folliklarna, varav en därefter kommer att bli dominerande.
 2. Efter 3 dagar utförs ytterligare en ultraljud, under vilken närvaron eller frånvaron av DF bestäms.
 3. Och under det tredje förfarandet bestämmer läkaren det maximala värdet på DF, vilket indikerar tillvägagångssättet för ägglossning.

Follikelstorlek efter cykeldag

Varje dag växer det, växer. Det finns speciella tabeller där data erhölls på basis av follikulometri, vilket indikerar utvecklingshastigheten.

Normal storlek på olika dagar i cykeln:

 1. 1-4 dagar - bildningen av antrala embryonala celler, som var och en inte överstiger 4 mm i diameter. De kan visas och utvecklas i båda bilagorna samtidigt eller växelvis i var och en av dem..
 2. 5-6 dagar - celler ökar snabbt i storlek upp till 6 mm.
 3. En vecka efter början av menstruationscykeln bestäms DF, dess diametriska storlek når ett märke på 10 mm. I detta skede stoppar utvecklingen av andra antralceller.
 4. 8 dagar - storleken på den dominerande bubblan kan redan vara 12 mm.
 5. Dag 9 - DF ökar i storlek med 2 mm, det vill säga dess storlek i normen kan redan vara 14 mm.
 6. På den 10: e dagen - DF når en diameter på 16 mm fortsätter resten att minska.
 7. 11 dagar - storleken på den huvudsakliga follikulära kokongen kan nå 18 mm.
 8. 12 dagar - vid detta skede av DF-cykeln växer till 20 mm.
 9. 13 dagar - Graaf-bubblans storlek når 22 mm, och stigma syns på en av dess poler.
 10. 14-16 dagar - brott i follikulära vävnader, utbytet av ett moget ägg. I detta skede är DF-värdet som regel inte mer än 24 mm.

Starka avvikelser från dessa standarder i riktning till reduktion kan indikera förekomsten av patologi.

.gif "data-lazy-type =" image "data-src =" https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/02/tsts.jpg "alt =" ägglossning "bredd =" 660 "höjd = "427" srcset = " data-srcset = "https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/02/tsts.jpg 660w, https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018 /02/tsts-300x194.jpg 300w "sizes =" (max-bredd: 660px) 100vw, 660px "/>

Sammanfatta alla ovanstående, låt oss sammanfatta ett litet resultat:

 1. Follikeln är en bubbla där utvecklingen av ägget inträffar och dess skydd mot yttre faktorer som i en eller annan grad kan påverka dess fulla utveckling.
 2. Hur många folliklar växer? Början på utvecklingen av denna cell sammanfaller med den första dagen av menstruationscykeln. Det vill säga den första dagen av menstruationen startar en ny cykel och sedan börjar utvecklingen av en grupp embryonala celler, varav en senare blir dominerande. Follikulär vävnadstillväxt varar tills ägglossningen, under vilken den brister och frigör ägget klart för befruktning. Det vill säga varaktigheten för mognadsfasen är 14-16 dagar.
 3. Det finns normativa indikatorer för storleken på utvecklingen av DF, avvikelse från vilken oftast är förknippad med utvecklingen av patologier hos olika etiologier.

Har du någonsin undrat vilka specifika funktioner follikulär utveckling kännetecknas av? Kanske har du eller dina vänner redan genomgått follikulometri? Dela intressanta fakta och personliga upplevelser med oss ​​och våra läsare och lämna dina kommentarer i slutet av publikationen.

Dominant och ihållande follikel - tillväxtdiagram, follikelstorlek före ägglossning

Follikeln är en strukturell komponent i den kvinnliga könsorganen, som består av ett ägg och omgivande vävnader.

Dess uthållighet uppträder när kapselbrottet inte upptäcks och ägget inte kan komma in i livmoderhålet. Den dominerande follikeln är den som mycket snart kommer att ge ägget ut i livmoderhålet.

Att veta vad follikel handlar om hjälper dig att planera din graviditet och hitta problem med befruktningen.

Vad är folliklar

I den kvinnliga kroppen uppstår unika follikulära mognadsprocesser. De är avslappnade under perioden med embryonal utveckling. Deras ungefärliga antal i livmodern är cirka 500 tusen.

I början av puberteten minskar antalet till 40 tusen, men inte alla är fullt mogna. Under hela reproduktionsperioden mognar 500 märkliga äggsäckar. Resten deltar dock gradvis, det vill säga blekna.

Processen för åldrande ur biologisk synvinkel är extremt komplex. Ett stort antal faktorer påverkar det. Det börjar i den första fasen av den kvinnliga cykeln. För att denna process ska fortsätta normalt krävs follikelstimulerande hormon..

Cirka 10 påsar med oocyter mognar på en gång, men bara en av dem kommer att vara dominerande. Ett ägg kommer ut ur det på dag 14.

Ungefär den sjunde dagen i cykeln kan ultraljud visualisera kapselns tillväxtprocess med oocyten. Storleken på var och en är några millimeter.

En daglig ultraljud undersöker ytterligare tillväxt. När man når 2 cm i diameter spricker follikeln, reproduktionscellen frigörs och kommer in i äggledaren. Med en normal månadscykel inträffar detta 13-15 dagar. Detta kan åtföljas av följande symtom:

 • viss ömhet i nedre del av buken;
 • mängden slem från de kvinnliga könsorganen ökar;
 • bastemperaturen sjunker;
 • ökning av mängden luteiniserande blodhormon.

I en månads cykel mognar en follikel i den kvinnliga kroppen. Sällan förekommer 2 av dem, vilket inte anses vara en patologi. Dessutom ökar frisättningen av flera ägg avsevärt chansen att bli gravid.

Dessa typer av folliklar skiljer sig:

Primordial kallas annars vila. De är lokaliserade i den underkapsliga zonen. De är de minsta. Cellerna har en platt struktur.

Primär väcks annars. De är något mer primordiala. Runt ägg är ett membran bildat av proteinsubstanser..

Sekundära folliklar är något större. De har ett flerskiktsepitel och flera små kammare fyllda med vätska. Runt det växer ett skal inne i äggstocken - theca. Det förekommer i äggstocken tidigare än theca, och det är genom den som den sekundära kapseln identifieras.

Slutligen är den tertiära follikeln (eller graafvesikel) mogen. Han har uppnått den största utvecklingen. Han börjar trycka på ytan på äggstocken. Dess dominerande volym upptas av en hålighet (kapsel) fylld med vätska och innehåller en oocyt. Omgiven av flödet.

Vad är en ihållande follikel

En ihållande follikel utvecklas när kapselbrott inte uppstår. Ägget blir då kvar i det eftersom det inte kommer in i livmoderhålet.

Denna process är patologisk, eftersom befruktning inte kan förekomma i närvaro av uthållighet. En kvinna har svårigheter med graviditet.

Kapseln kan existera i äggstocken i cirka 10 dagar. Efter denna period börjar en ny menstruation. I vissa fall har en kvinna en försening och den kan pågå till och med en och en halv månad.

Ovariekapslar upplöses på egen hand utan att ta ytterligare läkemedel. Ibland utvecklas en ovariecyst, och den kräver behandling.

I blodet hos kvinnor med ihållande kapslar i äggstocken ökar mängden östrogen, nivån av progesteron minskar. Tecken på ägglossning passerar på grund av att corpus luteum rör sig in i det så kallade livmoderummet bakom.

Om äggstockskapslarna existerar under lång tid finns det förseningar i månadscykeln. När menstruationen visas frigörs en stor mängd blod.

Notera! Fortplantningsaktivitet är förknippad med hormonbalansen. På grund av det faktum att den hormonella bakgrunden störs, utvecklas uthållighet.

Om en ihållande follikel upptäcks kan graviditet endast planeras under övervakning av en läkare. För detta bestämmer gynekologen den dominerande kapseln. Detta är möjligt med hjälp av ultraljud.

Det görs på åttonde dagen i cykeln. På dag 12 skapas de mest lämpliga förutsättningarna för befruktningen. För detta tilldelas ytterligare en ultraljud.

Den tredje tentamen är planerad till dag 18. Specialisten kontrollerar för ägglossning. En kvinna bör noga övervaka kroppens tillstånd. Efter 10 dagar är ett graviditetstest tillåtet..

Vad är en dominerande follikel

Varje månad ökar flera äggkapslar i äggstocken. Sedan stannar deras tillväxt, bara en eller mycket sällan - två fortsätter att öka. Han är dominerande. Resten regresserar gradvis.

Varje dag växer storleken på den dominerande follikeln med flera millimeter. Inför ägglossningen når den i storlek upp till 18 - 20 mm. Under dessa förhållanden kommer en oocyt ut ur den, helt redo att acceptera en spermier och bilda en zygot.

Vid ultraljud kan den dominerande follikeln ses från den femte dagen. Mindre ofta ser de honom på åttonde dagen. För närvarande är det betydligt bättre än andra väskor.

Denna tillväxt beror på den aktiva effekten av follikelstimulerande hormon. Om det inte räcker i blodet når det inte de nödvändiga värdena och minskar till och med. I detta fall utvecklas en ovariecyst. Efter ägglossningen växer corpus luteum i äggstocken.

Intressant! Den dominerande follikeln finns oftast i höger äggstock. I dag är det inte känt exakt vad detta fenomen är förknippat med. Ofta kan corpus luteum hittas precis i rätt äggstock. Det antas att detta fenomen beror på aktiveringen av nervsystemet.

normer

Hur många folliklar ska finnas i äggstocken

Mängden av alla sovande oocyter fastställs av naturen vid stadiet av embryonal utveckling. Det är karakteristiskt att det före puberteten minskar avsevärt. Ett ägg släpps varje månad.

Antalet kapslar med oocyter bestäms av cykeldagen. Det kan finnas flera på några dagar efter menstruationen. På den femte dagen kan det vara upp till 10, och detta är också normen. När allt kommer omkring kommer bara en follikel att vara dominerande.

avvikelser

I frånvaro av en dominerande follikel går ägget inte ut. Detta händer till följd av hormonell obalans och vissa patologier:

 • minskad produktion av follikelstimulerande hormon och ökad utsöndring av luteiniserande hormon;
 • regression på grund av hormonell obalans (inklusive på grund av en ökning av insulininnehållet);
 • närvaron av en ihållande process;
 • närvaron av en övermoden säck;
 • bildandet av en follikulär cyste, som växer på platsen för en dominerande follikel (dimensioner överstiger 2,5 cm under ultraljudundersökning);
 • polycystisk äggstock;
 • patologisk luteinisering, när utan ägglossning, växer corpus luteum på dominansplatsen.

Notera! Med uthållighet brister follikulär membran. Ägget kan gå ut i bukhålan. Graviditet förekommer inte i dessa fall.

Alla störningar i äggstocksutvecklingen kräver en grundlig instrumentell undersökning. Läkare föreskriver en kvinnas hormonanalys, eftersom orsaken till avvikelser kan vara hypofysdysfunktioner, endokrina sjukdomar.

Ökad kvantitet

Om äggstockarna har mer än 10 folliklar kallas de multifollikulära. Polyfollikularitet utmärks också, det vill säga när ett betydande antal vesiklar upptäcks vid ultraljud. Med en ökning av antalet flera gånger bestäms diagnosen polycystos.

Om follikulära element är spridda över periferin av äggstocken, blir det trångt. Detta påverkar dominans och alla processer som bidrar till befruktningen..

Denna patologi utvecklas på grund av stress och efter en kort tid. Behandling av ett problem utförs om:

 • multifollikularitet orsakas av problem med funktionen av de endokrina körtlarna;
 • det finns en kraftig viktminskning eller viktökning;
 • det fanns misslyckanden med att välja orala preventivmedel.

En otillräcklig mängd

Follikelfel utlöses av hormonella problem. Du kan ta reda på problemet med ultraljud den sjunde dagen. Om det är mindre än 6, är sannolikheten för befruktning försumbar. Slutligen, om det finns mindre än fyra, inträffar praktiskt taget inte graviditet.

I vissa fall har kvinnor inga folliklar alls. Förekomsten av problem med den kvinnliga kroppen signaleras av fullständig frånvaro av menstruation. Om de inte är mer än tre veckor måste du snarast besöka en gynekolog.

Varför follikeln inte mognar

Det kanske inte mognar på grund av förekomsten av sådana skäl:

 • kvinnlig könsdysfunktion;
 • funktionella störningar i det endokrina systemet;
 • tumörer i hypofysen, hypotalamus;
 • inflammatoriska patologier i bäcken;
 • stress, nervös instabilitet eller depression;
 • tidig början av klimakteriet.

I dessa situationer kan äggstockarna inte ha några folliklar alls. Det händer ofta att det inte når tillräcklig storlek så att ett ägg kan komma ut ur det.

Follikelväxttabell - daglig storlek

Diagrammet för dess tillväxt kan visualiseras i form av en tabell.

CykeldagKvantitet och karakteristik
1 till 4Flera folliklar utvecklas, var och en med en storlek på högst 4 mm.
5Enhetlig utveckling med atresi av flera folliklar.
7Definitionen av en dominerande follikel förekommer. Alla andra är helt reducerade..
812 mm
914 mm
1016 mm
elva18 mm
1220 mm
tretton22 mm
1424 mm. I detta skede finns ägglossning.

Utvecklingsstadier

Under utvecklingen går follikeln genom flera stadier (faser).

Tidig fas

Flera folliklar växer. Efter att ha nått en av dem (dominerande) upp till 24 mm i diameter, ägglossning inträffar.

Luteal fas

Intervallet mellan ägglossningen och början av en ny cykel kallas lutealfasen (eller corpus luteumfasen). Efter att graafbubblan brister börjar den samla fett och pigment. Så corpus luteum utvecklas. Det producerar progesteron, androgener, esradiol.

Dessa ämnen aktiverar mognad av endometrium. Livmodern förbereder sig för att implantera en befruktad oocyt. Om graviditet inträffar fortsätter corpus luteum att utsöndra progesteron tills moderkakan når en viss storlek och börjar producera den själv..

Om graviditet inte inträffar förstörs corpus luteum. Nivåerna av östrogen och progesteron minskar gradvis, vilket bidrar till början av en ny månadscykel.

Mer om Antral Glands

Dessa är körtlar som med stor sannolikhet förvandlas till en primuliell follikel. I framtiden har han en chans att utvecklas till en dominerande, från vilken ägget senare kommer ut.

Potentiellt har alla anteralkörtlar en chans att mogna till en full oocyte. Men det kan inte finnas mer än 500 sådana kvinnor under hela livet. Vid 50 års ålder bleknar en kvinnas månatliga cykel gradvis och hennes reproduktionsfunktion upphör.

Vad ultraljud visar

Äggkapslar kan lätt hittas på skärmen under ultraljuddiagnostik från den femte dagen av cykeln. Därefter ökar deras dimensioner. På den 7: e dagen av cykeln kan du se vilken som är dominerande.

Undersökning avslöjar ett tomt follikelsyndrom. Detta innebär att äggstocken inte kan ge köns körtlarna. En sådan kvinna behöver bli av med infertilitet.

Ultraljud är helt säkert för kroppen..

FAQ

Hur många dagar mognar follikeln

Denna process varar bara 9 dagar (plus eller minus en). Under förutsättning att en kvinnas hormonella bakgrund är stabil, ägglossning inträffar den 14: e dagen av cykeln.

Vad kan gå fel

Med hormonell störning kan för många folliklar hittas i äggstocken, eller tvärtom, för få. Ibland har den ingen könsorgan..

Alla dessa fenomen påverkar kvinnans reproduktionsfunktion negativt.

Om storleken inte uppfyller standarderna

En minskning av follikeln på ägglossningsdagen leder till att ägget inte kan lämna det. En kvinna kan inte bli gravid. En ökning av graaffbubblan indikerar en stor sannolikhet för en cystisk process. Det påverkar också befruktningen negativt.

Om follikeln inte spricker

I detta fall talar de om dess uthållighet. Detta fenomen anses vara patologiskt och kräver korrigering..

Var kommer tvillingarna ifrån

Olika tvillingar framgår av det faktum att inte ett utan två ägg släpps från äggstocken.

Intressant! Det finns fakta när tvillingar föddes från två män. Detta händer om en kvinna hade sex med olika män och ägget och spermierna slogs samman på olika dagar..

Follikeln är det viktigaste strukturella elementet i äggstocken. Sannolikheten för en äggcell och chansen att en kvinna blir gravid beror på deras antal och utveckling. Misstämningen av dess storlek och kvantitet med normen är en patologi. Sådana kvinnor bör behandla infertilitet.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Varför en vecka efter menstruation daub, orsaker till daub efter menstruation

När daub är normenSituationen när, efter menstruation, smetar brun, är normal i frånvaro av andra obehagliga manifestationer i form av smärta, en brännande känsla, en obehaglig lukt....

Vad man ska göra om menstruation med slem och blod börjar?

Är det värt att oroa sigKvinnor kan kontrollera deras hälsa genom menstruationscykeln. Under denna period sker förändringar dagligen i kroppen....

Vad är normen för endometriumets tjocklek och avvikelsens patologi

Endometriet är slemhinnan i kvinnans livmodern. Tjockleken förändras ständigt. Det beror på den hormonella bakgrunden, som förändras vid olika perioder av cykeln....