Nabotova cervical cyst: behandling, borttagning

Intim


Enligt statistik har hälften av den kvinnliga befolkningen en eller annan patologi i livmoderhalsen. Bland sjukdomar i livmoderhalsens livmoder diagnostiseras nabotov-cyster hos 10 - 20%, och som regel hos kvinnor som föder barn (25 - 45 år). Denna patologi är inte livshotande och sällan malign, men i vissa fall kan den orsaka ett antal problem. I detta avseende bör kvinnor med sådan utbildning läggas på ett dispensärt konto och följa dem.

Anatomiskt utbildningsprogram

Livmodern tillhör de inre könsorganen och ligger i djupet i det lilla bäckenet. Livmoderns huvuduppgift är barns och födelse av ett barn. För att befruktningen ska inträffa är penetrering av spermier i livmoderhulen nödvändig. Sperm kommer in i livmodern genom livmoderhalsen (livmoderhalsen), som förbinder slidan och livmoderhålan. I sin tur har livmoderhalsen en vaginal del synlig för ögat och en supravaginal del dold i det lilla bäckenet. I livmoderhalsens djup är livmoderhals- eller livmoderhalskanalen, vilket säkerställer utträde av menstruationsblod från livmodern till utsidan och införandet av spermier i dess hålighet.

Den synliga delen av livmoderhalsen är täckt med stratifierat skivepitel (samma vagina linjer). Cervikalkanalen är fodrad med ett cylindriskt (kubiskt) epitel. Korsningen mellan båda typerna av epitel kallas övergångszonen (transformationszon). Normalt är detta område beläget i det yttre svelget och livmoderhalsepiteln når inte den vaginala delen av halsen.

I livmoderhalskanalens cylindriska epitel innehåller ett stort antal körtlar, som kallas endo- eller paracervical. Men mycket oftare kallas de nabotkörtlar för att hedra författaren som beskrev dem.

Nabotkörtlarnas huvuduppgift är produktion av slem. Slem är nödvändigt för mekanisk borttagning av patogena mikroorganismer från livmoderhalskanalen och har också antimikrobiella egenskaper, vilket negativt påverkar den patologiska mikrofloran.

Karotkörtlarna ligger i den nedre tredjedelen av livmoderhalskanalen och ser ut som rör fyllda med slem.

Uttrycket "nabotova cysta"

Bukscystar är sacculära formationer som är lokaliserade på livmoderhalsen och bildas som ett resultat av blockering av endocervikala körtlar. Kaviteten i sådana cyster innehåller slem producerat av körtlarna. Det ackumulerade slemet, som inte har förmågan att lämna körteln, sträcker över det och bildar en cysta. Nabotov-cyster är alltid en godartad formation, men i extremt sällsynta fall är deras malignitet (malignitet) möjlig. Cystorna i binjurarna tillhör retentionen, det vill säga funktionella formationer.

Viktigaste egenskaperna

Vad är skillnaden mellan nabotova (retention) cysta och sanna cyster:

Om äkta cyster ökar i storlek på grund av tillväxten av kapseln i vilken hemligheten är belägen, kommer nabotovcysten på grund av förlängningen av körtlarnas väggar med den ackumulerade hemligheten.

Nabotovs cyste har inte sin egen kapsel, den ersätts av väggarna i den drabbade körtlarna, som tunnas ut på grund av översträckning. Riktiga cyster har tjocka kapslar som består av flera lager av celler som delar och ytterligare förtjockar kapseln.

Diametern på livmoderhalsen i nabotova är inte mer än 10 mm (når sällan 20 mm). Detta beror på oförmågan att ytterligare sträcka körtlarnas väggar. Äkta cyster kan vara gigantiska på grund av den ständiga uppdelningen av kapselceller.

I sällsynta fall löser nabotov-cyster på egen hand och sanna cyster aldrig.

En enda Nabotova-cysta är sällsynt, som regel är det flera formationer (tre eller fler).

Skäl och utvecklingsmekanism

Två faktorer kan ligga i mekanismen för bildning av nabotcyster. Antingen sker mekanisk blockering av utsöndringskanalen i körtlarna och den börjar "svälla" eller förtjockar slemet som utsöndras av de endocervikala körtlarna.

I det första fallet är orsaken till bildandet av sådana formationer en kränkning av integriteten i livmoderhalsen. I processen med regenerering (läkning) växer ett nytt skikt av epitelet, vilket kan blockera utsöndringskanalen i nabotkörteln. Ett annat alternativ för mekanisk blockering av kanalen är processen för övergång av verklig erosion (öppet magsår) till pseudo-erosion eller ektopi i livmoderhalsen.

Pseudo-erosion är en sektion av ett cylindriskt epitel som normalt täcker livmoderhalskanalen som ligger på livmoderhalsens vaginala del (den i sin tur är fodrad med skiktat skivepitel). I processen med bildning av pseudo-erosion, "sänker det cylindriska epitelet" från livmoderhalskanalen, försöker stänga halssåret och blockerar utsöndringskanalerna i körtlarna.

I det andra fallet uppstår hormonstörningar i kroppen, varför slemet som utsöndras av körtlarna blir visköst och tjockt, vilket komplicerar tömningen av körtlarna och leder till bildandet av dess cyste.

Det bör noteras den tredje faktorn i mekanismen för bildning av nabotcyster - den inflammatoriska processen. Den lokala inflammatoriska processen sker som ett resultat av patologiska mikroorganismer som kommer in i livmoderhalsen. Som ett resultat lossnar livmoderhalsepitelet, och smittämnen tränger igenom körtlarnas hålighet. Som svar på införandet av infektionen börjar körtlarna att producera slem i ett förbättrat läge för att tvätta "angriparna" från ytan på halsen. Men som ett resultat av inflammation smittas själva slemet, det blir tjockt och purulent. När läkning börjar på livmoderhalsens yttre yta kvarstår inflammation i körtlarna. Det växande epitelet i den vaginala delen av halsen blockerar kanalerna i körtlarna, i vilka den inflammatoriska processen fortfarande rasar, vilket leder till bildandet av nabotcyster.

orsaker

De huvudsakliga orsakerna till bildandet av cyster i nabotkörtlarna är:

 1. Mekaniskt cervikalt trauma:
  • abort;
  • cervikala tårar i förlossningen;
  • diagnostisk curettage av livmoderhålan;
  • installation / borttagning av IUD;
  • hysteroskopi;
  • livmoderhalscirurgi.
 2. Hormonella störningar:
  • förändringar relaterade till ålder (premenopause);
  • endokrin patologi;
  • graviditet;
  • ta hormonella läkemedel;
  • dåliga vanor (rökning, alkohol, droganvändning);
  • olika gynekologiska hormonella patologier (livmoders- och ovarietumörer, cykelstörningar, polycystiska äggstockar, endometrios, etc.).
 3. Inflammatoriska processer:
  • kroniska inflammatoriska sjukdomar i de inre könsorganen (adnexit, endometrit);
  • cervicit (endo- och exo);
  • colpitis;
  • ofta byte av sexpartner;
  • försummelse av reglerna för intim hygien;
  • bakgrundssjukdomar i nacken (pseudo-erosion, leukoplakia);
  • cervikal dysplasi (prekancer);
  • livmoderhals endometrios.

Klinisk bild

Dessa formationer är som regel asymptomatiska och upptäcks av en slump under en gynekologisk undersökning eller under en ultraljudssökning. Nabotov-cyster är ofta flera och har dimensioner som inte överstiger 10 mm. Typiska kliniska manifestationer är förknippade med orsaken till bildandet av cyster i nabotkörtlarna. Till exempel, i fall av inflammation i nacken (cervicit) och vagina (vaginit), är patienten orolig över klagomål på patologisk utflöde från könsorganen (riklig eller måttlig, grönaktig eller gulaktig färg, med en obehaglig lukt). Klåda och sveda i slidan, smärtsam och ofta urinering när du involverar urinröret, är möjliga. Obehag uppstår också under samlag. För nabotovy cyster är det karakteristiskt:

 • inte överförs under samlag (säkert för sexpartner);
 • bryter inte med sexlivet;
 • provocera inte funktionshinder;
 • ändra inte livskvaliteten;
 • orsakar inte hormonell obalans;
 • har inte en genetisk predisposition.

Under graviditet

Under graviditet inträffar betydande hormonella förändringar som kan utlösa tillväxten av nabotcyster. Överföring av sådana formationer under graviditeten är möjlig, vilket är för fullt med intrauterin infektion i fostret. Dessutom kan cystens betydande storlek störa processen för att öppna livmoderhalsen vid förlossningen, vilket kommer att leda till onormala födselkrafter och kräver kejsarsnitt. Under exilperioden är skador på cyster möjliga med efterföljande brott i livmoderhalsen, vilket komplicerar förloppet under postpartumperioden. Brott i cyster vid förlossning hotar inte förekomsten av blödning, men är fylld med utvecklingen av den inflammatoriska processen.

Diagnostik

Förutom en visuell undersökning av livmoderhalsen i speglarna i närvaro av nabotcyster eller misstankar kommer gynekologen definitivt att förskriva ytterligare forskningsmetoder.

Av de instrumentella metoder som används:

Det består i att undersöka livmoderhalsen med ett colposcope (apparat med multipel förstoring). Cystor visualiseras perfekt som vitgula formationer som sticker ut ovanför halsens yta. Det vaskulära mönstret är tydligt synligt på cysten, och kärlen grenar och riktas från periferin till mitten. Dessutom diagnostiseras andra bakgrundsförfaranden i halsen (pseudo-erosion, leukoplakia)..

 • Ultraljud med vaginal sond

Det tillåter inte bara att identifiera patologin i livmodern och bilagorna, utan också att diagnostisera nabotovcyster, som är belägna i livmoderhalskanalen och inte är synliga när de ses i speglar eller under kolposkopi. Bildningar av endocervikala körtlar är anekoiska. Använda ultraljud för att bestämma antalet och storleken på cyster, deras innehåll och enhetlighet.

En biopsi av den misstänkta delen av livmoderhalsen och efterföljande histologisk undersökning bekräftar närvaron av nabotcyster, deras godartade och närvaron / frånvaron av en inflammatorisk process i körtlarna.

Från laboratorieforskningsmetoder föreskrivs:

 • Allmänna blod- och urintest

Att utesluta den inflammatoriska processen i reproduktionssystemet.

 • Hormonblodtest

Det är nödvändigt att upptäcka hormonell obalans, vilket kan vara orsaken till utvecklingen av cyster.

Utstryk tas från livmoderhalskanalen, från vaginalväggarna och från ytan på halsen. Bestämning av mikroflora, identifiering av patogener i den smittsamma processen.

Utstryk tas från den vaginala delen av livmoderhalsen och från livmoderhalskanalen. Hjälp med att identifiera atypiska celler (dysplasi, livmoderhalscancer).

Det föreskrivs vid livmoderhalsinflammation för att utesluta latenta könsinfektioner (klamydia, mykoplasma, HPV och andra).

Behandling

Om man hittar nabotcyster, utförs inte alltid behandling, eftersom detta oftast är ett oavsiktligt fynd och patologi stör inte kvinnan. Om cysterna är små eller enstaka, rekommenderas patienten att regelbundet besöka en gynekolog (var sjätte månad) och genomgå en kolposkopisk undersökning. I andra fall föreskrivs kirurgisk behandling, vars uppgift är att ta bort nabotovycyster.

Indikationer för kirurgisk behandling:

 • det ökar storleken på cyster / cyster;
 • suppuration av cysten inträffade;
 • obstruktion (blockering) i livmoderhalskanalen observeras, vilket orsakar smärta under menstruation och / eller mekanisk infertilitet;
 • smärta i nedre del av buken under träning eller under coitus;
 • patienten vill bli av med patologin.

I närvaro av en samtidig infektiös process i livmoderhalsen eller upptäckt av latenta könsinfektioner börjar behandlingen med konservativa metoder. Antibiotika förskrivs oralt (cefalosporiner, makrolider, fluorokinoloner) beroende på sådd av mikroflora, intravaginala suppositorier (hexikon, betadin, depantol, polygynax, dikloberl), som har en lokal antimikrobiell effekt, lindrar svullnad och irritation i nacken och lindrar smärta. Efter konservativ terapi uppsamlas utstryk på mikrofloraen i slidan och livmoderhalskanalen och kolposkopi upprepas. Vid normalisering av vaginal och cervikal mikroflora, eliminering av inflammation i nacken, börjar de kirurgisk behandling, som kan utföras på olika sätt, beroende på klinikens utrustning.

Kirurgi

Kärnan i operationen är att punktera cysten och evakuera dess innehåll och sedan cauterera kapseln på ett eller annat sätt. Kirurgisk ingripande, under vilken cystorna tas bort, utförs på samma sätt som den kirurgiska behandlingen av cervikal pseudo-erosion:

 • Diathermocoagulation eller DTK (DEC)

En ganska gammal metod och nyligen sällan används för behandling av nacksjukdomar. Förstörda cyster cauteriseras med en elektrisk koagulator. Metoden är ganska smärtsam och rekommenderas endast för behandling av kvinnor som förlossar (orsakar cicatricial deformitet i livmoderhalsen, vilket kan leda till komplikationer vid förlossningen).

 • Kemisk kauterisering

Efter punktering och tömning av cysten cauteriseras dess bädd (kapsel) med kemiska preparat (alkohol eller solkovagin - en blandning av organiska syror).

En effektiv behandlingsmetod som praktiskt taget eliminerar återfall.

Cystbädden fryses med vätskeformigt kväve med mycket låg temperatur.

Förstörelse av patologiska celler av radiovågor (apparat "Surgitron"). Metoden har vunnit popularitet nyligen på grund av dess höga effektivitet..

En liknande operation utförs vid allvarlig nackdeformitet och närvaron av många stora cyster (10 - 20 mm). Som regel utförs konisk excision (excision) i livmoderhalsen och alla cyster tas bort. I avancerade situationer föreslås det att utföra vaginal amputation av livmoderhalsen, och i fall av misstänkt livmoderhalscancer, utrotning av livmodern (avlägsnande av både livmodern och livmoderhalsen).

Taktiken för kirurgisk ingripande bestäms av den kliniska situationen, kvinnans ålder, samtidig gynekologisk patologi och patientens önskan att upprätthålla reproduktionsfunktionen.

Efter operationen

Efter kirurgiskt avlägsnande av nabotcyster rekommenderas patienten:

 • iakttagande av sexuell vila i en månad för att inte skada skabb som bildats efter behandling;
 • viktlyftbegränsning (högst 3 kg);
 • uteslutning av douching;
 • kontrollkontroll med en läkare efter 2 veckor, sedan efter 6;
 • införande av vaginala suppositorier för att förhindra infektiösa komplikationer och minska inflammation och svullnad i halsen (sporon, terzhinan, depantol);
 • ta icke-steroida antiinflammatoriska smärtstillande medel för smärta och för att påskynda läkningen av ett postoperativt sår (nise, ketonal, indometacin, pentalgin);
 • vägran att besöka bad, bastur och bada i 6 veckor.

Folkmetoder

Många kvinnor är intresserade av om det är möjligt att tillämpa alternativ behandling för nabotcyster? Ja, användningen av folkläkemedel för denna patologi utesluts inte, utan endast som ett tillägg till huvudterapin, eftersom det är omöjligt att bli av med cyster endast i folkmetoder. Folkläkemedel kan användas under perioden före och efter operation. De hjälper till att minska tecken på inflammation och svullnad, eliminerar irritation och överblick av cyster. Av de rekommenderade metoderna är följande tillåtna:

 • Valnötpartitioner

Slipa fyra matskedar med partitioner och häll tre koppar kokande vatten. Sedan kokas blandningen på låg värme i 20 minuter. Den resulterande buljongen ska filtreras och kylas. Ta ett halvt glas tre gånger om dagen.

Häll 2 matskedar nyplockade akaciablommor med ett glas vodka. Blandningen infunderas i två veckor på en mörk plats innan tinkturen bör filtreras. Ta en matsked tinktur utspädd med två matskedar kokt vatten tre gånger om dagen. Behandlingsförloppet är 30 dagar..

Det har sårläkande egenskaper, det rekommenderas att ta det under den postoperativa perioden. Juicen pressas ur färska blad av kardborre. De första 2 dagarna tas pressad juice i en matsked två gånger om dagen, de nästa 2 dagarna ökas intaget upp till tre gånger om dagen och varar i en månad.

Införandet av intravaginala tamponger med olika växter (t.ex. vitlök) och örter för att bli av med nabotcyster är opraktiskt och till och med skadligt.

Innan behandling med alternativa metoder bör du rådfråga en läkare.

Förebyggande

Det finns inget specifikt förebyggande av cervikala cyster. Det rekommenderas att observera åtgärder som syftar till att förhindra utvecklingen av gynekologisk patologi:

 • iakttagande av intim hygien;
 • besök hos gynekolog var sjätte månad;
 • användningen av barriär preventivmedel för tillfälligt sexuellt samlag;
 • graviditetsplanering;
 • avslag på abort;
 • snabb och adekvat behandling för latenta könsinfektioner.

Fråga Svar

Ja, suppuration av nabotcyster är en av komplikationerna i denna patologi. Den inflammatoriska processen i utbildningen utvecklas när det gäller dess stora storlek (10 - 20 mm) och med infektion (trast, Trichomonas colpitis, bakteriell vaginos, etc.). Vid svår inflammation, förutom lokala symtom (smärta i nedre del av magen och under samlag, purulent utflöde från könsorganen), uppträder allmänna tecken på förgiftning (feber, nedsatt aptit, svaghet). I en sådan situation är det brådskande att konsultera en läkare som kommer att förskriva allmän och lokal antiinflammatorisk behandling och sedan kirurgiskt avlägsna cysten.

Ja, det är troligt att överväxta cystor i nacken, som delvis blockerar livmoderhalskanalen, är ansvariga för smärta under menstruationen, vilket gör det svårt att dränera menstruationsblod. Du måste undersökas (kolposkopi, ultraljud med en transvaginal sensor och blod för könshormoner) och ha en kirurgisk behandling av lesionerna.

Ja. Med betydande storlekar av cervikala cyster överlappar livmoderhalsen kanalen, vilket gör det omöjligt för spermier att komma in i livmoderkaviteten och efterföljande befruktning.

Om cysterna är små och inte manifesterade sig före graviditeten, är risken för deras negativa påverkan på loppet av en riktig graviditet minimal. Men i vissa fall (extremt sällsynt) är en ökning i formationernas storlek och deras förlängning möjlig, vilket kan orsaka missfall. Alla läkares rekommendationer och förebyggande åtgärder måste följas för att förhindra överblick av cyster..

Bildningar på livmoderhalsen förvandlas extremt sällan till cancer, så prognosen är gynnsam.

Vad är nabotovy cyster i livmoderhalsen. Vilka är deras funktioner

En gynekologisk undersökning hos 10-20% av kvinnorna i reproduktiv ålder kan avslöja enstaka eller flera cystor i livmoderhalsen. Det finns inga klagomål på smärta eller någon ovanlig urladdning. Det finns inga andra tecken på sjukdom. Många är intresserade av om nabotov-cyster i livmoderhalsen utgör någon fara för kvinnors reproduktiva hälsa. Även om de inte direkt påverkar processerna i menstruationscykeln, kan de orsaka infektion i könsorganen. Därför tar stora formationer vanligtvis bort.

Vad är nabotovy cyster

Om utgången från nabotkörteln (som de kallas) är blockerad på grund av hinder i kanalen, börjar körteln svälla. En kavitet fylld med slem bildas eller en cyste i binjurarna.

På grund av vad som är blockeringen av kanalen

Livmoderhalsen är en smal kanal fodrad med ett skyddande lager av cylindriska epitelceller. Utsidan av denna kanal sträcker sig in i vagina. Den vaginala delen av nacken är också skyddad av ett lager av epitel mot mekanisk skada och penetration i infektionsvävnaden, men dess cellform är platt. Det cylindriska och platta (skaliga) epitelet skiljer sig inte bara i cellens form utan också i deras egenskaper. Om skivepitelet tolererar den svagt sura miljön i slidan, förstörs det cylindriska epitelet av syra. I vissa fall kan platta celler flytta till området med cylindriska celler och vice versa.

Orsakerna till hindring av kanalerna i undernasna körtlarna kan vara:

 1. Inflammation av det cylindriska epitelet i kontakt med den sura miljön i slidan. Detta händer om livmoderhalsen i livmoderhalsen är på halsens vaginala del.
 2. Sloughing av platta celler i vaginalepitel och deras inträde i livmoderhalskanalen.

Tillsats: Nabotov ("retention") cystor i livmoderhalsen bör inte förväxlas med en annan variation av sådana formationer, med endometrioida cyster. I deras bildning deltar endometrieceller (livmoderslimhinna). Med endometrios växer livmoderslimhinnan i livmoderhalskanalen och livmoderns vaginala del bildas cystiska hålrum i den. Endometrioida cyster är fyllda med blod. Med endometrios har en kvinna menstruations oregelbundenheter (försenad menstruation och upptäckt blodutflöd mellan dem).

Video: Vad är nabotovy cyster, om de behöver behandlas

Orsaker till utseende, typer av nabot cyster

Blockering av kanalerna som tar bort slem som bildas i livmoderhalskanalen sker av två skäl..

Förtjockning av slem. Detta underlättas av hormonella förändringar i kroppen (åldersrelaterad eller orsakad av användning av hormonella läkemedel, endokrina sjukdomar, metaboliska störningar). Förändringar i slemkonsistens kan bero på droganvändning, rökning och fetma..

Mekanisk desquamation av epitelceller och deras rörelse i det närliggande området av livmoderhalsen. Detta tillstånd kallas ektopi (pseudo-erosion). Förskjutningen av cellerna i det cylindriska och skivepiteln sker under förlossning, abort, operationer på livmoderhalsen och i dess kavitet (curettage) samt under samlag. En av orsakerna kan vara en inflammatorisk sjukdom i livmoderhalsen (cervicit). Sådana formationer finns vanligtvis hos kvinnor som är födda 25-45 år gamla..

Beroende på platsen delas cervikala cyster i endocervikala (inuti livmoderhalskanalen) och paracervical (på livmoderhalsens vaginala del).

Konsekvenser och symtom

Enstaka eller flera nabotovcystar har vanligtvis storlekar från några millimeter till 1-2 centimeter. De ser ut som gulaktiga runda formationer. De finns vanligtvis hos kvinnor av misstag när de ser en läkare om behandling av en annan sjukdom (till exempel cervicit) eller under en rutinundersökning.

Faran är att cysten kan bli inflammerad, bildas pus i slemet. Infektionen tränger lätt in i livmodern och därifrån in i bilagorna. Detta orsakar sjukdomar såsom oophorit (inflammation i äggstockarna), endometrit (inflammation i livmoders livmodern), salpingit (inflammation i äggledarna) samt inflammatoriska sjukdomar i slidan och urinblåsan. Om det bildas pus i cysterna, har kvinnan följande symtom: feber, dragande smärta i nedre buken, slemhinnor med gul eller grön färg.

I närvaro av små cyster finns det inga uppenbara symtom på sjukdomen. En kvinna kan känna obehag under samlag på grund av torr vagina, eftersom mängden slem som släpps ut minskar på grund av igensättning av kanalerna.

Om cysten orsakas av ektopi i nacken utsöndras en betydande del av slemet i vaginalområdet istället för att samlas i livmoderhalskanalen. I detta fall har kvinnan rikligt utsläpp av slem från slidan. Med inflammation i cysterna har dessa sekret en obehaglig lukt och en grön nyans.

En annan konsekvens av bildandet av nabotcyster är att de kan svälla (särskilt med stora storlekar). Detta leder till en minskning av livmoderhalskanalen, vilket minskar möjligheten att penetrera spermier i livmodern. Det är, trots avsaknaden av sjukdomar i livmodern och bilagor, en normal menstruationscykel, kommer en kvinna inte kunna bli gravid.

Video: Behöver cervikala cyster behandling? Förebyggande åtgärder

Nabotov-cyster under graviditeten

Små cyster under graviditeten utgör ingen fara. Om de hittas efter graviditeten utförs behandlingen först efter förlossningen, inte tidigare än 40 dagar, då vaginal urladdning efter förlossningen försvinner helt.

Följande komplikationer kan dock uppstå:

 1. En hormonell förändring kan orsaka cysttillväxt, vilket kommer att leda till livmoderhalsen och för tidig födsel. I tidig graviditet leder detta till missfall.
 2. Under förlossningen kan en festande cysta spricka, vilket är farligt för barnet. Livmoderhalsen läker under lång tid, det kommer att finnas omfattande inflammation. Därför utförs cystborttagning under förlossningen.

Rekommendation: När du planerar graviditet rekommenderas det att genomgå en gynekologisk undersökning. Om nabotovycyster hittas är det bättre att ta bort dem i förväg.

Funktioner hos nabotovy cyster

Det speciella med dessa formationer är som följer:

 • de är inte smittsamma, de överförs inte genom sexuell kontakt;
 • har inte symtom som påverkar en kvinnas livskvalitet;
 • orsakar inte hormonella förändringar i kroppen;
 • gå inte cancer.

Undersökning

Du kan upptäcka nabotovcyster på livmoderhalsen under en gynekologisk undersökning med speglar. För att klargöra deras art utförs en ultraljudssökning, samt en ytterligare undersökning med andra metoder.

Kolposkopi. Gör det möjligt att undersöka cyster med optisk zoom och speciell belysning.

Cytologisk undersökning av slem (smuts) från slidan, livmoderhalsen och urinröret för att bestämma vilken typ av infektion som orsakade inflammation.

Bakteriologisk kultur låter dig bestämma bakteriens känslighet för antibiotika för att förskriva behandling för inflammatorisk sjukdom.

PCR (bestämning av DNA-virus) - upptäckt av sexuellt överförda infektioner (klamydia, trikomonader, mykoplasmas och andra), samt närvaron av humana papillomavirus i kroppen.

Blodtester: allmänt (för vita blodkroppar för att bestämma närvaron av en inflammatorisk process), för hormoner (östrogener, progesteron och andra), för tumörmarkörer, för antikroppar mot sexuella infektioner (av ELISA).

Nabot cysta-behandling

I närvaro av små cyster utförs ingen behandling. En kvinna bör regelbundet genomgå förebyggande undersökningar för att upptäcka eventuell tillväxt av dessa formationer och snabb diagnos av inflammatoriska processer. Ibland brister en stor cysta och läker sedan på egen hand.

Behandlingen utförs i följande fall:

 • det finns en signifikant ökning av storleken på nabotcysten;
 • suppuration av cysten detekteras;
 • förminskning eller överlappning av livmoderhalskanalen, medan graviditet är omöjligt.

Cysten är genomborrad och rengöras, varefter antibiotikabehandling utförs för att förhindra den inflammatoriska processen. Laser, radiofrekvens, kryoskopisk eller kemisk cauterisering används också. Borttagningen av cysten utförs under de första två veckorna av menstruationscykeln.

Homeopatiska och folkliga botemedel och metoder för fysioterapi (till exempel hirudoterapi eller behandling med igler) används också för att behandla nabotcysten..

En förebyggande åtgärd mot möjliga komplikationer i tillväxt och inflammation i nabotcysten är den regelbundna passagen av gynekologiska undersökningar med kolposkopi och ultraljud.

Nabotov-cyster - vad är det, vad är farligt och hur man ska behandla

En av fem kvinnor kan uppleva en diagnos av cervikala cyster även före klimakteriet. De är retentionscystar, en typ av "säckar" som innehåller en hemlighet som utsöndrar järn, som ackumuleras på grund av omöjligt utflöde genom utsöndringskanalen.

Livmoderhalsen innehåller ett stort antal celler som spelar rollen som körtlar (i själva verket är det pseudokörtlar eller öppna körtlar - kylvätskor) - de producerar utsöndringar och bildar slem som utför en barriärfunktion.

På grund av kanalens hinder, en stor mängd sekretion ackumuleras i körteln, sträckes den, vilket resulterar i att en cysta uppstår. I livmoderhalsen (cervical) kanalen finns de både i singularis och i pluralis, och bildar hela grupper.

Diagnos av retentionscystar

Storleken på cystorna i nabotkörtlarna varierar från mikroskopiska till flera centimeter. Deras tecken finns både vid en rutinundersökning på en stol av en gynekolog och under en ultraljud eller kolposkopi.

Det är så en gynekolog ser en cyste.

Trots att denna sjukdom är tillräckligt vanlig är de flesta kvinnor inte medvetna om förekomsten av denna diagnos förrän de undersöks av en läkare. Det finns inga specifika symtom. Det är nästan omöjligt att upptäcka endocervixcyster på egen hand, bara vid beröring om de är stora. De har inga yttre tecken, blöder inte.

Övningen visar att borstarna inte förändras under lång tid och växer långsamt, medan nya dyker upp på samma gång, men vid någon tidpunkt kan innehållet flyta ut ur dem. Detta underlättas till exempel genom fysiska effekter under förlossning eller abort samt förändringar i hormonhalter hos kvinnor under klimakteriet. Således verkar de passera av sig själva, försvinna utan behandling. Men det är bra om det inte fanns några smittsamma patogener i dem...

Vad är faran för nabotovcystar?

Hållcystor bär inte ett cancerhot med sig - de "förvandlas inte till cancer", orsakar inte ett hopp i hormoner, graviditetspatologier, missfall och försenad menstruation. De innehåller emellertid ofta virus och bakterier som kan orsaka inflammation i livmodern, dess nacke, vagina, äggstockar och äggledare, som kan upprepas regelbundet.

Befruktning och graviditet med tofsar i nacken

Tillsammans med många kan inflammation orsakad av cystiskt förstorade körtlar orsaka en diagnos av ektopisk graviditet och infertilitet..

Stora cyster komprimerar livmoderhalskanalen, vilket gör befruktning omöjlig.

Om graviditet har inträffat, naturligtvis eller genom IVF, kommer enstaka eller flera cyster inte att påverka dess gång och födelse negativt. Behandling (öppning av en cysta) rekommenderas vid behov efter förlossningen, vid en tid då blodigt utflöde (lochia) slutar, varar cirka 40 dagar.

Om en kvinna bestämde sig för att sätta en "spiral" (en intrauterin preventivanordning - IUD), kommer närvaron av denna diagnos i hennes anamnesis inte att kunna förhindra detta.

Graviditet med retentionscystar med STI (klamydia)

Forskare genomförde en studie där 105 kvinnor med återkommande klamydial infektion deltog. Alla hade fortfarande inga barn utan planerade en graviditet. Det blev känt att denna infektion kan existera under lång tid i nabotcyster, utan att man på något sätt visar sig, och därför har tillvägagångssättet för diagnos och vidare behandling av denna sjukdom förändrats.

Som redan nämnts kan storleken på cysterna variera från cirka 5 millimeter till 2-3 centimeter och varaktigheten av deras existens i kroppen definieras inte. När den är smittad blir hemligheten som samlas in i cysten en mycket gynnsam miljö för liv och reproduktion av infektioner. Om cystvävnader brister på grund av mekaniska eller hormonella effekter (förlossning, graviditet), är dess innehåll en källa till återinfektion, trots att kvinnan redan har genomgått behandling.

Forskare som använder en laser borttagna cyster för kvinnor som deltar i denna studie..

Här är slutsatserna som gjordes på grundval av.

 1. Klamydial infektion kan existera under lång tid i livmoderhalscellerna och livmoderhalsen utan att ge några symtom.
 2. Retentionscystar kan orsaka återfall av klamydia hos en gravid kvinna.
 3. Om en kvinna i det förflutna hade en diagnos av klamydia, bör endocervixcyster tas bort med en laser när hon planerar graviditet.

Hur man behandlar cystor i nabot-körtlarna

Vad ska man göra med den här patologin? Det vanligaste sättet att behandla en sjukdom är kirurgiskt.

 • elektrokoagulering;
 • cryocoagulation;
 • laserborttagning;
 • endoskopiskt avlägsnande;
 • radiovågbehandling.

När det gäller cystor, deformation och hypertrofi i livmoderhalsen, förknippat med patologin för dess epitel, dysplasi, rekommenderas det att använda koniseringsmetoden, där förändrad vävnad i livmoderhalsen med konens topp är skuren.

Effekten av kryoterapi bekräftas endast i 44% av fallen.
Radiovågskirurgi används både vid behandling av nabot- och endometrioidcyster, såväl som för ett antal andra patologiska sjukdomar i epitelet (leukoplakia, ektopi, papillom och cervikala polypper). Radiovågbehandling föreskrivs i frånvaro av effektiviteten hos metoder såsom kryodestruktion, Solkovagin, diatermelektrokonisering.

Efter cauterisering föreskriver läkare antiseptika, antiinflammatoriska läkemedel och antibiotika, ofta i form av vaginala suppositorier..

Drogbehandling

Tillsammans med kirurgiska metoder för behandling av nabotcyster finns det också ett läkemedel, vars effektivitet når 60%, - behandling med Solkovagin. Detta är ett aktuellt läkemedel som orsakar vävnadsnekros..

Förfarandet för dess tillämpning är som följer.
Halsen utsätts med speglar. Ett slemhinnor avlägsnas med en bomullspinne och livmoderhalsen behandlas med en 3% -ig lösning av ättiksyra, vilket hjälper till att bättre visualisera de drabbade områdena, som sedan behandlas två gånger med en vattpinne som blöts i Solkovagin-lösningen. Under en tid provoserar det borttagandet av skadat epitel utan att påverka friska epitelceller..

Som ett resultat av kemisk koagulation bildas en skurv som har en grå eller gulvit färg. Den drabbade vävnaden bildar ett skyddande skikt och förblir på halsens yta i 3-5 dagar, varefter skurven avvisas utan att orsaka smärta och blödning, och gör att slemhinnan epiteliseras med friska celler. Liten slemhinnor är möjlig just nu..

Vävnaderna återställs inom 3-4 veckor och som regel är behandlingen effektiv efter en kurs..

Behandling med folkrättsmedel

Alternativ medicin bortser inte från någon sjukdom, särskilt när det gäller kvinnors hälsa. Det finns många recept för att göra avkok för douching och tamponger för att bli av med nästan alla gynekologiska problem. Men en sådan behandling kan bara förvärra sjukdomen och komplicera diagnosen. Ofta åtföljs utseendet på cyster av en inflammatorisk process som bara intensifieras när du douchar med avkok av örter och använder dem inuti.

Nabotov-cyster

Nabotov-cyster (cervikala cyster, retentionscystar, cyster i nabot-körtlarna) är formationer i form av en säck eller bubbla fylld med slem, som inte försvinner på egen hand och är en ganska vanlig patologi. Oftast observeras dessa neoplasmer hos kvinnor 25-45 år gamla..

Orsaker och riskfaktorer

I livmoderhalsens livmoder finns nabotovkörtlar som producerar slemutsöndringar. Det resulterande slemet utför en skyddande funktion, vilket förhindrar penetrering av smittämnen i livmoderhålet. Under ägglossningen blir slemmet mer flytande, vilket gör att spermier kan komma in i livmodern.

I vissa fall finns det en blockering av kanalen i körtlarna med desquamated epitelceller i slidan, livmoderhalsen och livmodern. Samtidigt produceras slem, fyller körteln, sträcker ut membranet och en cysta bildas. Cystor bildade på detta sätt kan nå 2 cm. De mest troliga orsakerna:

 1. Hormonella störningar där det förändras konsistensen i slem som produceras av flottkörtlarna.
 2. Ökad utsöndring av livmoderhalsslem under postpartumperioden, efter abort, en historia av livmoderhalscirurgi, med fel under upprättandet av en intrauterin anordning, inte efterlevnad av reglerna för intim hygien.

symtom

Nabotov-cyster visar sig vanligtvis inte på något sätt, obehag och andra tecken på patologi saknas. Du kan märka dem endast när de undersöks med hjälp av gynekologiska speglar, kolposkopi. När man tittar på eller på fotot ser man att enstaka formationer vanligtvis ligger långt ifrån varandra. Flera neoplasmer är ofta små, kan placeras separat eller i grupper. Stora formationer kan leda till ett utsprång på livmoderhalsens yta och kombineras med en förändring av cellens sammansättning av livmoderhalsepitelet (skivepitel ersätts av en cylindrisk), men de påverkar vanligtvis inte menstruationscykeln, äggmognad.

Symtomen visas bara när en infektion är ansluten. I detta fall kan patienter uppleva:

 • ritning eller skarp smärta i nedre del av buken;
 • förändring i konsistens och färg på vaginal urladdning;
 • skarp urladdning;
 • obehag under samlag.

Vid akut infektionsinflammation kan en kvinnas kroppstemperatur öka. I vissa fall kan patienter uppleva kroniska inflammatoriska processer i livmodern, äggstockarna, urinblåsan och / eller urinröret..

Alla dessa symtom är inte specifika, de kan noteras med andra gynekologiska sjukdomar..

Brist på snabb behandling av infektioner kan förvärra graviditetsförloppet, orsaka oförmågan att fortsätta födelsen, men ensamma cyster kan inte leda till utveckling av störningar i urinvägarna och dålig hälsa.

Typer av cystiska formationer av livmoderhalsen

Cystiska formationer av livmoderhalsen är indelade i flera grupper beroende på orsaken till deras utveckling, nabotov cyster är bara ett av de möjliga alternativen. Klassificering av patologi för detta symptom presenteras i tabellen.

Utveckla under förlossningen

Uppstå med mekanisk skada på slemhinnan

Anledningen till utvecklingen är den livsviktiga aktiviteten hos patologiska mikroorganismer i urinvägarna

På grund av förekomsten av godartade eller maligna neoplasmer i kroppen

Inträffar när kanalarna i körtlarna är blockerade, de är inte benägna att malign degeneration och tumörutveckling

Beroende på lokalisering är cystiska formationer indelade i:

 • endocervical - lokaliserad i livmoderhalskanalen;
 • paracervical - lokaliserad i livmoderhalsens vaginala del.

Beroende på storlek:

 • små - upp till 4 mm;
 • medium - 5-8 mm;
 • stor - från 8 mm till 2 cm.

Retentionscystar kan vara enkla och multipla, i vissa fall lokaliserade i grupper.

Hålrummen som bildas i binjurarna skiljer sig från andra cystiska formationer. Så de har inte ett tjockt skal, oftare har små storlekar, en ökning i kaviteten uppstår på grund av ansamling av sekret, och inte på grund av kapselns tillväxt, ofta finns det flera formationer.

Diagnostik

Eftersom nabotov-cyster inte har några specifika manifestationer är de vanligtvis ett oavsiktligt fynd när de undersöks av en annan anledning..

För att klargöra diagnosen och identifiera samtidig patologi genomförs en djupgående undersökning, som kan inkludera följande metoder:

 • laboratorietester för urogenitala infektioner;
 • onkocytologisk undersökning;
 • kolposkopi;
 • ultraljudsundersökning av bäckenorganen;
 • magnetisk resonansavbildning;
 • allmän analys av blod och urin;
 • bestämning av tumörmarkörer;
 • hormontest; och så vidare.

Nabot cysta-behandling

Om neoplasmerna är små, orsakar inte några obehag, vid bestämning av hormonnivån fanns det inga avvikelser från normen, inga sjukdomar i reproduktionssystemet upptäcktes, behandling utförs inte. Det räcker för en kvinna att regelbundet genomgå en undersökning hos en gynekolog - en gång på 6 eller 12 månader.

Borttagning av cysta

Om retentionscysten ökar avsevärt rekommenderas att ta bort den, vilket förhindrar utsprång på livmoderhalsens yta. Kirurgisk ingripande för detta krävs som regel inte, avlägsnandet utförs med skonsamma metoder - med hjälp av kryoterapi, elektrokoagulation, radiovåg eller laserterapi.

Efter avlägsnande av utbildning måste en kvinna besöka en medicinsk institution vid den tidpunkt som anges av läkaren för att bedöma livmoderhalsen.

Drogterapi

Läkemedel föreskrivs endast med bekräftad förekomst av inflammatoriska processer eller andra samtidiga sjukdomar, behandlingsplanen i detta fall upprättas av läkaren med hänsyn till den upptäckta patologin. Till exempel kan hormonbehandling krävas om det finns en lämplig patologi. Efter borttagning av cysta kan patienten förskrivas antibakteriella läkemedel och antiinflammatoriska läkemedel för att förhindra.

Allmänna rekommendationer

Vanligtvis rekommenderas patienten åtgärder för att förbättra sin livsstil, vilket möjliggör normalisering av hormonstatus:

 • måttlig men regelbunden fysisk aktivitet;
 • avslag på dåliga vanor;
 • balanserad diet;
 • bibehålla normal kroppsvikt;
 • stärka kroppens försvar;
 • regelbundna förebyggande undersökningar av en gynekolog.

Förebyggande

För att förhindra uppkomsten av neoplasmer i de inre könsorganen, rekommenderas det att leda en aktiv livsstil, äta rätt, överge dåliga vanor, följa personliga hygienregler, behandla urinvägssjukdomar i tid, undvika oavsiktligt samlag och ofta förändringar av sexpartners. Det rekommenderas att genomgå en snabb förebyggande undersökning av en gynekolog..

Video

Vi erbjuder dig att titta på en video om ämnet för artikeln.

Symtom och konsekvenser av nabot cervikala cyster

Vad är en nabotovcysta, hur ser den ut, vad hotar hälsan och varför kallas den så? Nabotov cervikala cyster - uppkallad efter läkaren (Nabotov) som beskrev dem - är tumörliknande godartade formationer med ett inre hålrum som utvecklas i området för kanot i nabotkörtlarna.

Andra termer som används i medicin när det gäller dessa knölar är nabot folliklar eller ovuli naboti på livmoderhalsen.

 1. Nabotov-cyster tillhör cystiska strukturer med retention som är fyllda med slem- eller vätskesekret.
 2. De ser ut som något konvexa vitaktiga eller gulaktiga knölar på slemhinnan från 2 till 30 mm i storlek (vanligtvis 3-5 mm).
 3. Oftare bildar en placering av flera små knölar, en enda formation är sällsynt.
 4. Skada inte.
 5. Nabotova cervikalcyst kan inte förvandlas till en malign form.
 6. 99% av fallhistoriken löser sig inte på egen hand.
 7. Svara inte på läkemedelsbehandling.
 8. Inte överförs genom sexuell kontakt och genom arv.
 9. Led inte till en förändring av balansen mellan hormoner i den kvinnliga kroppen.
 10. Påverkar nästan aldrig mängden menstruationsblödning och dess varaktighet.
 11. Avbryt inte normal graviditet.
 12. Led inte till behovet av att begränsa fysisk och sexuell aktivitet, solexponering, besök i bastur, bad, pooler.

Nabotov-cyster i nacken finns oftast hos kvinnor i fertil ålder, men vanligtvis hos dem som redan har haft förlossning, missfall eller aborter.

Mekanismen för bildning av cervikalcysten

Processen för cystabildning är associerad med försämrat utflöde av slem som produceras i körtlarna.

Livmoderhalsen som sträcker sig in i det vaginala valvet är täckt med ett plant flerskiktsepitel, och dess inre livmoderhalskanal, som, liksom halsen, förbinder livmoderhulen med det vaginala valvet, är fodrat med slemhinnor från cylindriska epitelceller.

I vävnadarna i livmoderhalskanalen finns nabotov (endocervikala) körtlar som producerar en hemlighet som kommer in i isthmus genom kanalerna och förhindrar patogena organismer från att komma in i livmodern genom livmoderhalskanalen.

Det kan hända att i utsöndringskanalerna börjar tjockt slem samlas tillsammans med exfolierade partiklar av epitelet, denna massa blir tätare, växer, expanderar själva körteln och utsöndringskanalen och förvandlar dem till en cystisk nodul. Det finns en cysta i nabotkörteln. Sådan ansamling av slem och tilltäppning av dess kanaler sker av olika skäl, som inte alla studeras noggrant..

orsaker

Gynekologer skiljer följande skäl som leder till uppkomsten av en tuberkel i slemhinnan, vilket förvandlas till en hinder för livmoderhalsen:

 1. Skada på livmoderhalsvävnaden, som ofta uppstår under förlossning, abort, ej kvalificerade medicinska procedurer, inklusive curettage, borttagning av polypper, laser, radiovåg och kemisk cauterisering av erosion, intern undersökning av livmodern med ett hysteroskop.
 2. Ectopia (pseudo-erosion, erosion i livmoderhalsen) är en onormal process där det cylindriska epitelet delvis förflyttas till det yttre svelget till slidan, och ersätter det skivepitelet.
 3. Under erosionens läkning vänds de cylindriska cellerna för att ersättas med plana celler, med bildandet av en transformationszon. Om omvänd metaplasi (cellersättning) bryter av, men inte är färdig, överlappar cellskiktet munen på utloppskanalerna i körtlarna, där slem samlas och en boll visas på livmoderhalsen.
 4. Akut och långvarig inflammation i livmoderslimhinnan (endometritis), vagina (kolpit), livmoderhalskanalen (endocervicit), äggledarna (salpingo-oophorit) och gonader (adnexit).
 5. Könsinfektioner, inklusive sexuellt överförda sjukdomar (trikomoniasis, gonorré, syfilis), och bakterieskador på könsorganen, som inkluderar könsherpes, klamydia, mycoplasmos, candidiasis, HPV papillomavirus.
 6. Hormonförändringar som uppstår i kroppen under graviditet, efter förlossning, abort, under klimakteriet. Experter tror att hormonella fluktuationer påverkar ökningen i viskositeten hos sekretionen som produceras av nabotkörtlarna.
 7. Skada på halsvävnaden med en oprofessionell installation av den intrauterina enheten.
 8. Grov sex.

symtom

De flesta fallrapporter bekräftar att medan nabotov-cyster är små, inte komplicerade av infektion, orsakar de inte obehagliga symtom. Om deras storlek ökar är det möjligt:

 • svag dragande smärta över skamregionen;
 • obehag med intimitet, känsla av ett främmande föremål;
 • svårighetsgrad, pressande smärta under menstruationen, långa perioder.

Detta inträffar i sällsynta fall när äggknölarna växer på stora ytor i livmoderhalskanalens slemyta, stänger dess lumen och förhindrar det naturliga enkla utflödet av menstruationsblod från livmodern.

Möjliga konsekvenser

Vad kan hända om nabotov-cyster uppstår? Är sådana nodulära strukturer farliga för kvinnor?

Små formationer orsakar sällan allvarliga störningar. Du bör dock påpeka de obehagliga konsekvenserna för en kvinna:

 1. Nodlar av vilken storlek som helst kan täckas om de infekteras under tillväxten av patogena bakterier i livmoderhalskanalen, vagina och eventuell inflammation i reproduktionsorganen. Abscesser under mognad kan spricka både spontant och med mekaniska skador. I detta fall uppstår en stängd process: bakteriefloraen sprider sig till omgivande vävnader, vilket leder till inflammation i könsorganen. Detta leder i sin tur åter till infektion i cervikala cyster..
 2. Stora överväxlingar av cystiska knölar som täcker slemhinnan i livmoderhalskanalen kan deformera vävnaden avsevärt och blockera endocervikalkanalen. Och i detta fall, förutom smärtsamma och tunga menstruationer, är svårigheter i befruktningen ganska troliga. Stängning av den inre livmoderkanalen skapar ett artificiellt hinder för spermier att komma in i livmoderhålan och leda till infertilitet.

Kan en nabotov cysta spricka?

I medicinsk praxis är en sådan händelse sällsynt. Vanligtvis kan en paus uppstå under följande omständigheter:

 • Om en stor cysta som visas på nacken eller inuti den är suppurativ, och innehållet i håligheten ökas på grund av det inkommande pus. Sedan, som alla abscesser, öppnas en sådan formation.
 • Under förlossningen, om formationen på livmoderhalsen faller in i en zon med speciell spänning när den passerar genom livmoderkanalen hos ett stort foster eller under ett kirurgiskt snitt för att förhindra allvarliga skador på födelsen.

Diagnostik

På grund av sin asymptomatiska natur finns nabotov-cyster hos många patienter:

 • under traditionell gynekologisk undersökning med hjälp av speglar, om de är belägna på utsidan av nacken och tydligt synliga;
 • under ultraljudsundersökning med hjälp av en vaginal sond, om ägglossarna bildas inuti cervikalkanalen och inte är synliga under en rutinundersökning.

För att utföra en mer detaljerad undersökning och för att skilja en nabotcyste från andra patologier med liknande tecken, använder de, förutom ultraljud: hormonell blodsökning, smutsprov för bakterieflora, kolposkopi, biopsi följt av histologisk undersökning för att utesluta cancerprocessen.

Gynekologen utvecklar behandlingstaktiken med hänsyn till symtomen, nodernas storlek, alla analysresultat och instrumentundersökningar.

Behandlings- och borttagningsmetoder

Nabotovs cyster upplöses sällan på egen hand, så denna patologi kräver behandling. Men det bör noteras att för små neoplasmer som inte visar symtom rekommenderar experter dynamisk övervakning.

Läkemedelsbehandling av livmodercyster används endast för att lindra infektionsinflammation och primära symtom som berör patienten. Efter en sådan exponering avlägsnas stora noder med hjälp av kirurgi.

Operationen för att ta bort nabotcysterna utförs på följande sätt:

 1. Diathermocoagulation, som involverar cauterization av det drabbade området med elektrisk chock. Olika kemikalier används också för dessa ändamål. Nackdelen med detta förfarande är den höga sannolikheten för ett återfall av sjukdomen.
 2. Kryodestruktion (eller avlägsnande med flytande kväve).
 3. Ta bort höljet med en laser- eller radiovågsteknologi.

Alternativa metoder och behandlingsmedel för denna sjukdom är inte effektiva. Det är också nödvändigt att tänka på att vissa örter innehåller ämnen som kan leda till snabbare tillväxt av noder. Det är därför den oberoende behandlingen av nabotcyster i livmoderhalsen måste överenskommas med den behandlande läkaren.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Tecken, symptom på ägglossning, hur man beräknar när den inträffar, ingen ägglossning, vad man ska göra


En kvinnas huvuduppgift anses vara fortsättningen av släktet. Naturligtvis är både en kvinna och en man involverad i befruktningen, men huruvida företrädaren för det svagare könet gör graviditet, om hon kommer att föda ett friskt barn, beror bara på sig själv....

Menopauseblödning: orsaker, behandling och möjliga konsekvenser

När blödning med klimakteriet är normaltUtseendet på blödning i klimakteriet är inte alltid en avvikelse från normen. I följande fall anses det att det inte finns några avvikelser i kroppen:...

Kort menstruation: varför de börjar och slutar omedelbart

Menstruationscykelns gång är en viktig indikator på en kvinnas allmänna och reproduktiva hälsa. Dessutom möter nästan alla representanter för det rättvisa könet kränkningar av ansvarsfrihet eller volym....