Bröstsmärtor efter menstruation

Intim

Ett tillstånd där mjölkkörtlarna ökar i volym, blir täta och ont, kallas mastalgia. Detta fysiologiska fenomen är karakteristiskt för premenstruellt syndrom, när intensiva hormonella förändringar observeras i kvinnans kropp, åtföljd av ansamling av interstitiell vätska.

Från en kvinna i reproduktiv ålder kan man ofta höra klagomål om att bröstet har svullnat efter menstruationen. Hur fysiologisk denna process är och om den utgör ett hot mot en kvinnas hälsa kommer att diskuteras i detalj nedan..

orsaker

Under den intermenstruella perioden, när nivån på könshormoner i kvinnans kropp förblir stabil, orsakar brösttillståndet inga klagomål eller avvikelser i kvinnans välbefinnande. Karakteristisk ömhet och volymökning observeras under den premenstruella perioden, samt under mognad och frigöring av ägget (ägglossning).

Om brösttillståndet inte normaliserades efter 2-3 dagar efter menstruationsblödningen, rekommenderas det att kvinnan konsulterar en läkare och genomgår en omfattande undersökning för att identifiera orsakerna till detta tillstånd. Nedan listas de viktigaste faktorerna under påverkan som en kvinnas bröstkorg blir hårt och öm efter menstruationen.

hormoner

I strid med balansen mellan könshormoner i en kvinnas kropp sker separationen av biokemiska och fysiologiska processer. Den viktigaste rollen i bildandet och regleringen av ovarie-menstruationscykeln spelas av hormonerna östrogen och progesteron. En obalans av dessa biologiskt aktiva ämnen kan bildas under påverkan av följande skäl:

 • Infektionssjukdomar och inflammatoriska sjukdomar i könsorganet;
 • Klimakteriet;
 • Perioden för bildning av menstruationscykeln vid puberteten;
 • Övervikt;
 • Samtidig metabola sjukdomar såsom diabetes;
 • Traumatisk skada på bröstkörtlarna;
 • Regelbunden exponering för stress;
 • Förekomsten av godartade och maligna neoplasmer;
 • Långvarig användning av vissa läkemedelsgrupper (antibiotika, hormonella läkemedel).

Med utvecklingen av hormonella störningar hos en kvinna kan komprimering och ömhet observeras både i regionen av en körtel och i båda.

Graviditet

När en kvinna har smärta i båda körtlarna efter menstruationen, rekommenderas hon att genomgå en medicinsk undersökning under graviditeten. Om menstruationsblödningen har slutat, och kvinnans bröst har svullnat efter menstruationen, indikerar detta en jämn ökning av östrogennivån i den kvinnliga kroppen.

Förutom att öka volymen och ömheten, rekommenderas att uppmärksamma sådana tecken som förekomsten av ett uttalat venöst nätverk i bröstkörtlarna, samt hyperpigmentering av bröstvårtorna och paralosal halo. Om du har dessa tecken kan du med säkerhet prata om graviditetens början. För att bekräfta det rekommenderas att du utför en ultraljudsundersökning och rådfråga en gynekolog.

neoplasmer

Oavsett karaktär av tumörprocessen åtföljs bildandet av godartade eller maligna neoplasmer i området av bröstkörtlarna av följande symtom:

 • deras ensidiga eller bilaterala ökning;
 • lokal densitetsförbättring;
 • uppkomsten av smärtdockor;
 • en ökning av lymfkörtlar i närheten;
 • feber och andra patologiska symtom.

Den listade kliniska bilden bildas oavsett menstruationscykelfasen.

Traumatisk skada på bröstkörtlarna. Bröstsvullnad efter menstruation kan orsakas av ett slag, blåmärken eller fall på bröstet. Dessutom är det möjligt att skada körtelvävnaden genom att regelbundet bära en tät behå som innehåller metall- eller plastelement. Kvinnor som är beroende av att bära push-up behåar riskerar bröstskador..

mastopati

En annan anledning till att smärta i bröstet efter menstruationen är mastopati. När det gäller prevalens är detta patologiska tillstånd på andra plats bland alla sjukdomar i bröstkörtlarna.

Mastopati kännetecknas av utseendet på ett lokalt komprimeringsfokus i bröstet, varför bröstkörteln visuellt ökar i storlek, blir kompakterad och smärtsam.

Oftast diagnostiseras mastopati hos kvinnor i reproduktiv ålder, vilket är förknippat med egenskaperna hos den hormonella bakgrunden, men mastopati är också möjligt vid klimakteriet. De provocerande faktorerna i förekomsten av mastopati är sen förlossning, regelbunden användning av hormonella preventivmedel samt avslag på naturlig utfodring efter barnets födelse. Mastopati tenderar att inträffa oavsett fas i ovarie-menstruationscykeln.

rekommendationer

Medicinska experter rekommenderar att kvinnor i alla åldrar, oavsett hälsotillstånd, besöker en gynekolog minst en gång var sjätte månad och en mammolog - en gång per år, efter 35-40 år.

I god tid förebyggande undersökningar gör det möjligt att diagnostisera eventuella sjukdomar i bröstkörtlarna i ett tidigt skede. Om en kvinna inom 10 dagar efter menstruationens slut inte märker förbättring av bröstets tillstånd, hon har onormal utflöde från bröstvårtorna, rodnad i hudkörteln och feber, rekommenderas hon att omedelbart konsultera en läkare.

Listan över obligatoriska studier inkluderar ultraljud av bäckenorganen och bröstkörtlarna, mammografi, konsultation av en gynekolog och mammolog, allmänna kliniska och biokemiska blodprover, blodprover för nivån av könshormoner, samt en bedömning av nivån av korionisk gonadotropin (hCG).

Förebyggande

För att minska intensiteten i manifestationerna av premenstruellt syndrom, såväl som för att förhindra förekomst av bröstsjukdomar, rekommenderas varje kvinna att följa sådana rekommendationer:

 • Använd hormonella preventivmedel endast efter samråd med din läkare;
 • Välj underkläder noggrant, använd inte en bh med push-up-effekt, liksom produkter som innehåller grov metall eller plastelement (ben);
 • Skydda körtlarna från överhettning och hypotermi;
 • Försök att regelbundet leva sexuellt;
 • Avsluta användningen av alkohol och tobak helt;
 • Om det finns extra kilo, vidta åtgärder för att normalisera kroppsvikt;
 • Träna regelbundet;
 • Normalisera kosten. Innan menstruationen börjar rekommenderas att salt, kryddig, fet, stekt och högkolhydratmat utesluts från kosten.
 • Behärska tekniken för självmassage av mjölkkörtlarna, vilket hjälper till att förbättra blodflödet i bröstområdet och förbättrar hudton.

För att normalisera tillståndet rekommenderas det inte att använda alternativ medicinteknik, eftersom de inte har kliniska bevis på deras effektivitet och kan provocera komplikationer.

Varför, efter menstruation, smärta i bröstet visas?

Men vad händer om bröstet fortsätter att skada och sträcker magen även en vecka efter menstruationen? Det beror på orsaken som orsakade smärtan..

Allmän information

I de flesta fall är menstruationscykelns varaktighet inom en kalendermånad, nämligen 28 till 32 dagar. Mitt i denna period är ägglossningen, som faller på cirka 15-16 dagar. Vid denna tidpunkt brister follikeln och det befruktade ägget kommer in i äggledarna, och går mot livmodern. Detta tillstånd anses vara det mest gynnsamma för befruktningen..

Ömhet i bröstkörtlarna för närvarande anses vara ett fysiologiskt normalt tillstånd, direkt relaterat till ägglossning. När ägget mognar ökar nivån av producerade hormoner i binjurebarken, äggstockarna och hypofysen, särskilt progesteron, östrogen och prolaktin, såväl som oxytocin.

Om bröstet gör ont under menstruationen, såväl som under den tid då ägget lämnar follikeln, är koncentrationen av oxytocin och prolaktin i kvinnans kropp för närvarande alltför hög. När förberedelserna för graviditeten äger rum, bör bröstkörtlarna börja producera mjölk efter att barnet föddes.

När det är ont med menstruation i bröstet, och det inte är förknippat med någon patologi, betyder det att snart obehaget kommer att försvinna, eftersom om befruktning inte inträffar kommer nivån av oxytocin och prolaktin gradvis att minska och kommer att stabilisera cirka 4-5 dagar av cykeln.

Hur man undersöker bröstet

Kvinnor som har bröstproblem efter menstruationen bör kontakta en specialist. Undersökningen genomförs i flera steg:

 • först undersöka bröstet hemma;
 • efter palpation utförs av en specialist;
 • sista diagnosstadiet - genomföra ett mammogram.

Två gånger om året ska en kvinna, oavsett närvaro eller frånvaro av avvikelser, besöka en terapeut. Från 35 års ålder rekommenderas att man tar ett mammogram en gång per kalenderår för att utesluta utvecklingen av sjukdomar som föregår bröstcancer. Undersökningen gör det möjligt att identifiera eventuella förändringar och deras karaktär.

Hur man undersöker brösten på egen hand

När bröstet är sjukt efter menstruationen är det först och främst nödvändigt att göra en oberoende undersökning av bröstkörtlarna.


Det är mycket viktigt att undersöka och palpera bröstet själv

Gör ett självtest i flera steg.

 1. I en spegelreflektion undersöker du bröstet bröstet och noterar om det finns några förändringar i den yttre naturen, först med armarna nedåt och sedan med upparmade armar.
 2. Den högra handen avlägsnas bakom huvudet, och den vänstra palperade höger körtel för närvaro av tätningar eller andra patologiska avvikelser i vävnaderna. En liknande procedur utförs med vänster bröst..
 3. På varje körtel trycker pekfingret lätt på bröstvårtan. Normalt bör det inte finnas någon urladdning.
 4. I ryggläge (på baksidan) palperas vävnaden igen, men redan i riktningen från basen till bröstvårtorna.
 5. Avsluta undersökningen genom att palpera lymfkörtlarna i armhålorna.

Experter rekommenderar att du gör detta förfarande varje månad en vecka efter menstruationens slut.

hormoner

När en kvinna har regelbundna blödningar stabiliseras hormonnivån på ganska kort tid. De ämnen som provocerade utvecklingen av allvarligt obehag i bröstet upphör att produceras av hypofysen. Om en kvinna inte har några gynekologiska problem, bör en kort bröstsmärta under menstruationen inte oroa henne.

Eftersom varje organism är unik och individuell, bör man inte utesluta ett annat alternativ för utveckling av händelser när balansen i hormoner återställs, inte så snabbt eller den störs, varför bröstsmärtor under menstruationen. För att lösa problemet bör flickan gå till ett möte med smala specialister som hjälper henne att avgöra den verkliga orsaken till obalansen.

Patologi

Som svar på frågan om bröstet kan vara ont i menstruationen förklarar experter med säkerhet att ett liknande symptom är ganska acceptabelt. Så till exempel, om en obalans av hormoner inträffade på grund av överdriven trötthet, fysisk aktivitet eller stress, behöver du bara anpassa din livsstil under nästa månad och observera vilka tecken den framtida cykeln kommer att förknippas med.

Men det finns också andra orsaker till att mjölkkörtlarna skadar under menstruationen. De har också en hormonell natur, men är inte så ofarliga, eftersom en obalans observeras med utvecklingen av allvarliga gynekologiska sjukdomar. Det är kanske därför kvinnan känner bröstsmärta under menstruationen.

Här är bara några av patologierna, som bröstkorgens utveckling gör mycket ont vid menstruation:

 • endometrios;
 • Cystor på äggstockarna;
 • Multifolliculosis;
 • Myom;
 • Förekomsten av patologiska formationer i bröstkörtlarna.

Med utvecklingen av dessa patologier finns det en störning i produktionen av östrogen och progesteron, så under lång tid har kvinnor bröstsmärtor och menstruation. Bland de åtföljande obehagliga symtomen finns det också obehag i nedre del av buken, smärta och stickningar. Detta tillstånd är ett tillfälle för ett omedelbart besök hos läkaren.

Vad är inte normen?

Är det normalt att menstruationen har gått och bröstet är smärtsamt? Om detta symptom inte beror på menstruationscykeln är detta ett larm. Det indikerar förekomsten av vissa patologiska tillstånd. Bröstsmärtor efter menstruation kan uppstå med ökat östrogen i blodet och på grund av andra negativa förändringar i kroppen.

 • obehag sprids till lokala områden och inte till hela bröstet;
 • skarp eller brännande smärta. Hon ger mycket lidande för en kvinna;
 • smärtnivån förändras inte över tiden, men kan tvärtom öka.

Om det finns sådana symtom måste du se en läkare för att identifiera orsaken till dessa negativa förändringar och stoppa deras utveckling, annars kan det aldrig ta slut.

Graviditet

Om bröstkörtlarna skadar under menstruationen måste du se till att det inte finns någon graviditet, hur konstigt det än kan se ut vid första anblicken. Faktum är att hos 15% av patienterna i de tidiga stadierna efter befruktningen kan det förekomma brunt urladdning, vilket de uppfattar som menstruationsblödning.

Eftersom det finns ett positivt svar på frågan om bröstet kan vara ont i menstruationen, måste du förstå att uppkomsten av en ektopisk graviditet är möjlig. I en sådan situation är inte ägget fäst vid livmoderväggen, det är beläget inuti äggledaren. Ett liknande tillstånd är förknippat med uppkomsten av svår hormonell obalans, eftersom reproduktionscellen inte trängde in i livmodern, och kroppen ansåg att graviditet inte hade inträffat.

Eftersom endometrial avstötning inträffar har en kvinna menstruation, och efter en tid börjar embryot utsöndra ett ämne som indikerar graviditetens början. Återigen börjar processen för accelererad produktion av prolaktin och oxytocin, medan nivån av dessa hormoner inte kan kontrolleras.

Cancersmärta

Onkologiska sjukdomar åtföljs av smärta, men i de flesta fall förekommer de redan i de sena stadierna, efter andra symtom.

Bröstkörtlarna gör ont, oavsett menstruation. Smärtan kan vara vilken som helst (brännande, klämma eller spränga), lokaliserad i de drabbade områdena eller kände hela bröstet.

Vanligtvis finns det andra tecken på sjukdomen:

 • tätningar,
 • bröstdeformitet;
 • tillbakadragande av bröstvårtan;
 • urladdning från bröstvårtan (särskilt blodig);
 • skalning eller skrynkling av huden.

Notera! För obegriplig konstant smärta bör du omedelbart rådfråga en läkare för att utesluta sannolikheten för ett onkologiskt fokus och starta behandlingen så snart som möjligt.

mastopati

En annan sannolik orsak till att bröstvårtorna skadar under menstruationen är mastopati. Detta patologiska tillstånd kännetecknas av bildandet av täta fläckar av fibrös och cystisk vävnad i bröstkörtlarna. Det händer ofta att ett symptom på mastopati under regelbunden blödning uppfattas som ett normalt tillstånd, vilket inte tillåter att diagnostisera en patologi i tid.

Den presenterade sjukdomen är en av de vanligaste hos kvinnor, medan den uteslutande utvecklas hos det rättvisare könet som är i en reproduktiv ålder (från 30 till 45 år). När det gäller orsakerna till utvecklingen av patologi har de också en direkt relation med hormoner (ökade mängder östrogen och brist på progesteron).

Självdiagnos av bröstkörtlar. Källa: ginekologii.ru

Men om menstruationen har börjat, och bröstet gör ont på grund av mastopati, kan de provocerande faktorerna vara följande:

 • Flickan leder inte ett regelbundet sexliv;
 • Det finns äggstocksjukdomar;
 • Det finns neuropsykiatriska störningar;
 • Diagnostiserad med leverpatologi;
 • Sjukdomen är genetisk till sin natur;
 • Det fanns skador på bröstkörtlarna av en mekanisk typ;
 • Jodbrist eller abort.

Om bröstvårtorna skadar under menstruationen och kvinnan i familjen har haft fall av ärftlig överföring av mastopati, är det brådskande att kontakta en mammolog, eftersom bristen på behandling kan orsaka utveckling av onkologi. Du kan också utföra ett självtest. Och om det finns tätningar i bröstet, bör du gå till en specialist för en konsultation.

Smärta i mastit

Mastit uppstår främst vid amning. Detta beror på att mjölk stagnerar i körtlarna (när barnet inte suger ut tillräckligt) och mikrober kommer dit (genom sprickor i bröstvårtorna).


Mastit uppstår främst vid amning. Detta beror på att mjölk stagnerar i körtlarna (när barnet inte suger tillräckligt) och mikrober kommer dit

Med denna sjukdom är smärtan akut, vilket visar sig i ett visst område i bröstkörteln, ibland utstrålande till armhålan.

Det åtföljs av följande symtom:

 • rodnad och svullnad i det inflammerade området;
 • ökning av kroppstemperaturen;
 • slapphet, svaghet;
 • huvudvärk.

Läs en populär webbplatsartikel: Snabba sätt att bli av med halsbränna. Läkemedel mot halsbränna. Hur man behandlar hemma.

Viktigt att komma ihåg! Omedelbar läkarvård krävs för att undvika komplikationer (abscess). Självmedicinering är förbjudet..

Oncology

I nästan alla kliniska fall passerar de första stadierna av utvecklingen av onkologiska patologier utan några karakteristiska symtom. Därför bör du lyssna noga på signalerna från din egen kropp. Om dina perioder kommer och bröstet i bröstet måste du göra självdiagnos av mjölkkörtlarna och uppmärksamma typen av obehag, hur starka de är och var de är lokaliserade..

Om du hittar atypiska formationer i form av främmande organ, rundhet, tätningar och andra saker, är det värt att gå till en medicinsk institution. Där kommer en specialist att göra en palpationsundersökning, och vid behov skicka för ultraljudsskanning, mammografi, MRT. För att bekräfta diagnosen kommer det också att krävas tumörmarkörer, duktografi med kontrast, histologisk analys och punktering.

Baserat på det ovanstående är det möjligt att entydigt positivt besvara frågan om bröstet gör ont under menstruationen. En annan sak är att orsaken till detta obehag är olika, både negativa och normala fysiologiska faktorer. Därför läkare och rekommenderar regelbundet att besöka kvinnor gynekolog och mammolog.

Förebyggande åtgärder

Ett säkert sätt att förebygga bröstsjukdomar är genom systematiska självundersökningar. Perioden efter menstruationen är bäst lämpad för denna procedur. Undersökning av bröstet består i att palpera kroppen från armhålan till solplexen, växelvis på varje sida.

Förfarandet görs bäst framför en spegel, med uppmärksamhet inte bara på förekomsten av härdande, förstorade lymfkörtlar, utan också på uppkomsten av bröstkörtlarna. Försiktighet bör vara en förändring i färgen på bröstkorgen, formen på bröstvårtorna eller svullnad i vävnaderna.

Bröstet brister och sväller efter menstruationen, drar i nedre del av buken: varför det händer, är det farligt och vad man ska göra?

Den biologiska funktionen hos den kvinnliga menstruationscykeln är att förbereda det reproduktiva systemet för befruktning av ägget. Fysiologiska förändringar i kroppen är associerade med hormonbalansen. Inte bara organen i reproduktionssystemet, utan också andra vävnader svarar på störningar i östrogenproduktionen.

Kvinnor klagar ofta över smärta i bröstet och drar smärta i olika delar av buken. Innan menstruationen anses sådana upplevelser med låg intensitet vara normala. Vad ska man göra om bröstet är svullet och fortsätter att skada efter menstruationen? Vad är orsakerna till detta? Vart ska jag gå, hur diagnostiseras? Är det möjligt att undvika problem?

Varför bröstet kan bli ömt efter menstruationen?

Smärta i bröstkörtlarna kallas mastalgia. Under ägglossningen och före menstruationen ackumuleras överskottsvätska i körtelvävnaderna. Tillståndet orsakas av en hormonell våg. Obehagliga känslor är av en annan karaktär - de är vassa, pressande, dragande. Under tonåren skadar mjölkkörtlarna ofta före, efter, under menstruationen. Detta beror på deras aktiva tillväxt och ökade känslighet vid 12-17 års ålder.

Om menstruationen är över, och bröstet är väldigt fullt och värker den 6-7: e dagen av cykeln, måste du träffa en läkare. Obehag fortsätter att plåga kvinnan i sådana fall:

 • hormonsvikt;
 • graviditet;
 • långvarig stress;
 • mastopati
 • gynekologiska sjukdomar (endometrios, inflammation med lokalisering i äggstockarna, äggledarna, vulvitis);
 • parasitära angrepp.

Den hormonella obalansen som orsakar obehag kan utlösas av klimakteriet, p-piller, tumörer, sexuellt överförda sjukdomar, oregelbundet sexliv och en genetisk predisposition. Fel kan uppstå på grund av behandling med lugnande medel, antidepressiva medel.

Efter att ägget befruktats ökar kroppen nivån på hormonet östrogen. Som ett resultat komprimeras vävnaderna, hälls bröstet och ökar i volym. Ursprungligen kommer testet som köpts på apoteket att hjälpa till att bekräfta befruktningen. Det måste komma ihåg att mastalgia är ett symptom på en ektopisk, frusen graviditet.

Ibland klagar kvinnor på smärta i samma bröst mellan menstruationen. Anledningen till att körtlarna började värka och inte slutade efter menstruationen är de patologiska processerna:

 • mastit;
 • strukturella förändringar (cysta, tumör, kirurgi);
 • böld;
 • mekaniska skador, blåmärken, klämning av vävnader.

Bröstet är svullet och drar i nedre del av buken - vad den säger?

Förändringar i menstruationscykeln, svullna bröst, ömhet i nedre delen av ryggen och nedre buken - detta är typiska tecken vid gynekologiska problem. Uppsättningen av symtom uppstår med inflammation i hängorna, livmoderhalsen, endometrios, vulvitis. Bröstet och nedre buken gör ont om en cysta har bildats på äggstockarna. Spredningen av patologisk vävnad stör störningen av blodflödet, vilket orsakar en känsla av sammandragning.

Andra faktorer varför magen drar, sväller och bröstsmärtor efter menstruationen:

 • underutveckling, avvikelse från livmoderns fysiologiska norm;
 • hypotermi;
 • polycystisk äggstock;
 • utarmning, brist på vitaminer och näringsämnen;
 • långvarig stress, depression;
 • tumörformationer, cyster.

Orsaker till smärta i bröstvårtan och slemhinnor ur bröstet

Grovhet, ömhet i bröstvårtorna kan uppstå med fibrocystisk mastopati. Försämringen av blodtillförseln till körtlarna orsakar överbelastning, strukturen i bindvävnaden störs. Som ett resultat har menstruationen passerat och bröstvårtorna skadar på ett eller båda brösten. I kanalerna med mastopati bildas cyster ibland - kapslar fyllda med vätska. De blir inflammerade och suppurate med tiden. Purulent slemhinnor ur nipplarna kan observeras. Mastopati orsakas av sådana tillstånd:

 • plötsligt upphör med amningen;
 • abort;
 • endokrina patologier;
 • leversjukdom
 • brist på regelbundet sexliv.

Bröstvårtor efter menstruation skadade med utvecklingen av neoplasmer - godartat fibroadenom eller malign sarkom. Fibroadenom bildas av växtväxta körtelvävnad. Utbildning är liten och levererar inte smärta i de tidiga stadierna. Ibland släpps en klar vätska från bröstvårtorna. Malign sarkom växer ur bindväv. Tumören växer snabbt. Ett sår visas på huden som kan blöda. En abscess uppstår i vävnaderna i bröstet - ett hålrum med pus.

Diagnostiska åtgärder

Varför bröstet inte minskar efter menstruationen, det finns obekväma känslor - bara läkaren kommer att avgöra den exakta orsaken. Efter en undersökning om smärtans natur och en extern undersökning samlas en anamnesis för en allmän idé om mastalgia. Arten, smärtligheten, deras placering, intensitet bestäms.

Diagnosen klargörs med hjälp av följande diagnostiska metoder:

 • palpation av bröstkörtlar och lymfkörtlar;
 • mammografi;
 • ultraljudsundersökning;
 • vävnadsbiopsi med misstänkt onkologi;
 • pneumocystography;
 • laboratorieblodtest;
 • ductography;
 • radiografi.

Om graviditet är möjligt föreslår läkaren att ta ett blodprov för hCG, genomgår en ultraljud av livmodern. Först efter fullständig diagnos kan du avgöra varför bröstet gör ont efter menstruationen. I enlighet med den fastställda diagnosen föreskrivs behandling.

Vad ska man göra?

Terapeutiska åtgärder beror på vad som orsakar smärtan efter menstruationen. Läkaren kommer att förskriva nödvändig behandling efter diagnosen. Vad ska jag göra om ömhet och svullna bröst kvarstår omedelbart eller en vecka efter menstruationen? Det är strängt förbjudet att ta några droger på egen hand. Bröstsvullnad, om menstruationen inte har börjat, kan bero på graviditet. Okontrollerad behandling påverkar det bildade embryot negativt.

Mastopati behandlas med läkemedel som innehåller hormoner. Beroende på deras malignitet krävs kemoterapi och kirurgiskt ingrepp vid neoplasmer. Om orsaken till smärtan är inflammation, föreskrivs lämpliga antiinflammatoriska läkemedel..

Tillsammans med läkemedelsbehandling används växtbaserade läkemedel ofta. De lindrar svullnad, lugnar, normaliserar den hormonella bakgrunden. Om körteln har ökat på grund av vätskeansamling förskrivs diuretika.

Du bör omedelbart rådfråga en läkare om bröstet är sjukt när din period kommer, och ömhet åtföljs av sådana tecken:

 • palpation av tätningen, nodule;
 • skarp smärta;
 • tydlig lokalisering med återgång till axillärregionen;
 • urladdning från bröstvårtan, särskilt med pus, blod;
 • smärta slutar inte mer än två veckor;
 • hudområdet är inflammerat, kliande, skalande;
 • indraget bröstvårtor;
 • bröst blir asymmetriska;
 • hög feber.

Hur man utför en oberoende bröstundersökning?

Läkarna rekommenderar varje månad att undersöka mjölkkörtlarna för befintliga formationer. Detta bör göras den 7-11 dagen i menstruationscykeln. En oberoende undersökning garanterar inte att tumören kommer att upptäckas, men i många fall upptäcks den i början av en cysta, sarkom, mastopati. En mammolog bör inte utesluta förebyggande undersökningar.

Under inspektionen måste du komma ihåg alla obehagliga upplevelser, deras natur och plats. Sekvensen är som följer:

 1. Stående rakt, armarna ner, undersöka bröstets utseende, form, hudfärg.
 2. Kontrollera detsamma med händerna uppåt..
 3. Kasta upp handen åt gången. Med din fria hand, känna körteln från motsatt sida. Rörelserna ska vara cirkulära, mjuka, långsamma för att inte missa tätningarna..
 4. Tryck nedtill på bröstvårtorna för att kontrollera om det är urladdat.
 5. I liggande läge palperar man mjölkkörtlarna och rör sig från kanterna till bröstvårtorna.
 6. Kontrollera armhålan för förstorade lymfkörtlar.

Förebyggande åtgärder

Obehagliga känslor kan minskas genom att följa ett antal enkla regler. För förebyggande rekommenderas:

 • bär underkläder tillverkade av naturliga tyger, tillåter inte komprimering av körtlarna;
 • ingen rökning;
 • missbrukar inte alkohol;
 • leva ett regelbundet sexliv;
 • minimera stress, faktorer av emotionell instabilitet;
 • ta regelbundet vitaminkomplex;
 • undvik temperaturfluktuationer, särskilt hypotermi;
 • använd inte hormonella läkemedel, preventivmedel utan recept från läkare.

Underkläder är bäst att välja utan stenar, med täta skär. Du bör följa en hälsosam kost, undvika att äta fet, salt mat och kaffe. Varje månad måste du själv känna dina bröst och besöka en mammolog en gång om året.

Hur många dagar före menstruationen sväller bröstet och om smärtsamma känslor förekommer

Före menstruationen upplever det kvinnliga reproduktionssystemet olika förändringar. Under den premenstruella perioden sväller bröstet före menstruationen, detta är ett av huvudtecknen. Det är viktigt att skilja ett naturfenomen från utvecklingen av patologi.

Hur mycket bröst sväller innan menstruationen

Den första manifestationen av symtom visas vanligtvis två veckor före menstruation. Cykelns varaktighet är från 28 till 30 dagar (hos vissa kvinnor kan det vara mindre eller mer) och ägglossning sker i mitten (14-15 dagar). Alla förändringar i samband med arbetet med hormoner.

Svullnad av bröstkörtlarna före menstruationen åtföljs av följande symtom:

 • Ökad agitation
 • Humör förändras
 • Smärta i nedre buken
 • Allmän sjukdom

Bröstet i svullnadsområdet kan skada, och detta är normalt, från början av ägglossning till början av menstruationen.

Arten av manifestationen av smärta är:

 • Konstant
 • Periodisk beröringssvar
 • stickningar
 • Dragande

Smärtsamma upplevelser täcker olika områden:

 • Överkänslighet i en zon, rastlös tillstånd i en annan (lokaliserad).
 • Det är svårt att identifiera källan, alla rörelser är obehagliga (spillde).
 • Ryggområdet, armhålorna påverkas, det kan dra i nedre buken (bestrålning).

Smärta i bröstkörteln kan vara tolerant, då krävs små förändringar i livsstil. Och de är outhärdliga och kräver användning av mediciner. Smärta av alla slag kan vara ett symptom på PMS eller ett tecken på patologi..

Vissa kvinnor observerar inte symptomen på menstruationsperioden alls, medan andra upplever många obehagliga symtom, på grund av att deras prestanda är begränsad.

Det exakta datumet för bröstförstoring kan inte anges, eftersom det är individuellt.

Orsaker till svullnad i bröstet

Ett av de huvudsakliga villkoren för utnämning av ett behandlingsförfarande är upprättandet av bakgrunden till sjukdomen. En ökning av bysten före menstruation inträffar av följande skäl:

Fysiologisk

Under ägglossningsperioden frigörs ett stort antal hormoner som orsakar ägglossning (äggutbyte). Flödet av blod till bröstkörtlarna ökar och den alveolära vävnaden expanderar, vätskan utsöndras praktiskt taget inte. Och eftersom det finns ett stort antal kärl i bröstet är de komprimerade, vilket manifesteras av smärta.

Patologisk

Vävnadsproliferation orsakas av fibrocystiska massor (mastopati).

Störning av hormonsystemet på grund av problem med hypofysen, sköldkörteln, levern.

Svullnad tillsammans med smärta kan indikera förekomsten av maligna tumörer..

Andra orsaker

En ökning av körtelvävnad uppstår på grund av en menstruationscykel från att ta hormonella läkemedel.

Att äta stora mängder salt eller kryddig mat leder till vätskestagnation, svullnad.

Graviditet påverkar den hormonella bakgrunden. Bröstet är förstorat, svullet, förberedelseprocessen för barnet.

Hur man hanterar symptomen på PMS

Vid svår obehag är det bättre att konsultera en läkare för att minska obehag och utesluta patologier.

Hjälptaktik beror på klagomål, orsaker till smärta. Självbehandling är tillåten - om tecknen visas med PMS regelbundet eller ibland, är smärtans natur inte för uttalad, snarare obehag.

Rekommendationer för att minska symtomen och förbättra det allmänna tillståndet:

 • Begränsa alkohol, koffeinhaltiga drycker, rökning.
 • Högt vattenintag.
 • Avslag på salt, kryddig mat.
 • Vitaminintag, särskilt magnesium och E.
 • Att välja en bh som inte trycker på mjölkkörtlarna.
 • Applicera speciella salvor, komprimerar för att minska smärta.

För svår smärta kompletteras rekommendationer av folk- och läkemedelsbehandling. Om en kvinna känner sig sjuk, stiger temperaturen - det finns risk för att utveckla sjukdomen.

Ändra upptäckt

Ändringar kan du märka av dig själv. Om palpation eller deformiteter upptäcks utförs medicinska test.

Självdiagnos

Sjukdomar i den initiala formen behandlas mycket mer effektivt. För att upptäcka förändringar i bröstet, kan du börja med en regelbunden månatlig självdiagnos..

Tekniken för att utföra palpation inkluderar följande steg:

 • Ta försiktigt i bröstet med din motsatta hand.
 • Använd fingertopparna på den andra handen, palpera halva bröstkörtlarna i en cirkel, ändra positionen på armen och undersök resten av området.
 • Upprepa manipulationer för det andra bröstet.

Palpationsproceduren utförs två gånger: i stående läge och liggande. Normalt är strukturen i bröstkörtlarna enhetlig, bröstloberna bör kännas. Om tätningar eller knölar känns är det möjligt neoplasmer. I detta fall utförs en ytterligare studie av bröstsvullnad av en läkare.

Undersökning

För att ta reda på orsakerna till bröstförstoring bör du kontakta två specialister: en gynekolog och en mammolog och genomgå en undersökning. Läkarna kommer att förskriva ett antal förfaranden, vars resultat kommer att bestämma den exakta diagnosen och vidare behandling..

Diagnostiska metoder inkluderar:

 • Palpation
 • Röntgenbröst
 • Ljudundersökning (bröst, binjurebark, sköldkörtel, bäckenorgan)
 • CT, MR i hjärnan och binjurarna
 • Blodtest (för hormoner, enzymimmunanalys)
 • Urinalys för kväve

Hur man minskar svullnad och smärta

För att sluta uppleva obehagliga symtom används ytterligare medel som påverkar smärtan och volymen i bröstkörtlarna.

förberedelser

Terapi beror på orsaken till svullnad i bröstet. För att stoppa bröstförstoring och smärtsamma symptom föreskrivs följande grupper av läkemedel:

 • Preventivmedicin reglerar den hormonella bakgrunden, förhindrar förekomsten av ägglossning och dess obehagliga symtom. Oftast ordineras läkemedel baserade på prolaktin och progesteron. Läkemedel bromsar produktionen av hormoner, tar bort puffiness, återställer balansen i bröstkörtlarna.
 • Icke-steroida läkemedel har smärtstillande, antipyretiska och antiinflammatoriska egenskaper.
 • Mediciner som innehåller magnesium lindrar PMS-symtom. Mineral minskar vattentätheten i bröstkörtlarna, lindrar magkramper. Dessutom passerar trötthet och irritabilitet..

Specialisten föreskriver en behandlingskurs efter undersökningen. Tar nödvändigtvis hänsyn till patientens ålder.

Folkrättsmedel

För att eliminera symtomen på PMS används ofta traditionell medicin. Kvinnor i sina recensioner betonar den positiva effekten av användningen av örtmedicin. I de flesta fall elimineras obehag. Vid behandling används örter, vars sammansättning innefattar:

 • Fält maskros
 • Johannesört
 • Warthog
 • Brännässla
 • Spiny Tatarnik
 • Pion
 • Saber marsh
 • Blåklint vanligt
 • Följd

Innan du börjar alternativ behandling, se till att du konsulterar en specialist. Läkaren kommer att klargöra fördelarna och skadorna av växtbaserade insamlingar. Det eliminerar också förekomsten av komplikationer..

Varför sväller bröstet efter menstruationen

När bröst sväller efter menstruationen eller om det finns tecken på PMS, finns det flera skäl:

 • Ökningen i körtlar förklaras av ett ökat östrogeninnehåll. Hormonet progesteron påverkar formen på lobulerna, på grund av vilket de hälls.
 • Hormonfel i kroppen orsakas av klimakteriet, medicinering, tumörer, stress.
 • Bröstförstoring uppstår på grund av fall eller stroke. Dessutom orsakar bhns felaktiga placering obehag.
 • Neoplasmer leder till bröstförstoring, faran ligger i utvecklingen av maligna celler med ett symptom på konstant smärta.
 • Infektionssjukdomar och könsinfektioner orsakar ofta bröstsvullnad. Det kan vara syfilis, adnexit, inflammation i livmodern eller äggstockarna, endometrios.
 • En vanlig orsak till bröstsvullnad är bildandet av små sälar (mastopati). Utvecklingen av sjukdomen är missbruk av preventivmedel, sen graviditet och avslag på amning..

Bröstsvullnad och fördröjning

Bröstet är svullet, men det finns ingen menstruation - fakta som ofta indikerar graviditet. Kontrollera misstankar med hjälp av ett test från ett apotek. Om resultatet är negativt finns det andra faktorer som orsakar bröstförstoring.

 • Tung fysisk ansträngning, stress leder till en försening av menstruationen upp till 10 dagar. Tillståndet åtföljs av smärta i bröstet och livmodern..
 • Förändringar i atmosfärstrycket, klimatförändringar har många effekter på människor, varav en är en ökning av körtelvävnad.
 • En kraftig förändring i vikt (i båda riktningarna) påverkar hormonnivån. Brist på menstruation kan pågå i upp till 2 månader.

Bröstsvullnad i PMS är ett naturligt tecken, som hos varje kvinna manifesterar sig på olika sätt. Men närvaron av andra symtom är alarmerande, det rekommenderas att kontakta en specialist.

De främsta orsakerna till att bröstsmärtan gör ont efter menstruationen

Bröstsmärtor före menstruation är ganska vanligt bland den kvinnliga befolkningen och ingår i begreppet premenstruellt syndrom. Dess natur kan vara annorlunda: från obekväma upplevelser till ett tillstånd där det är omöjligt att ens röra bröstkörtlarna. Men vad händer om bröstsmärtan gör ont efter menstruationen? Är det normalt eller patologi? Skälen till utvecklingen av detta tillstånd kan vara olika: från hormonsvikt och graviditet till onkologi. Inte alltid kan en kvinna självständigt förstå vad problemet är. Men genom att noggrant analysera ditt tillstånd kan du göra det mest troliga antagandet och därefter förhindra obehag.

Läs den här artikeln

Är detta ett problem?

Helst bör bröstkörtlarna inte orsaka betydande obehag för en kvinna, än mindre att störa hennes normala livsaktiviteter. Förstärkning av sensationer är tillåtet under ägglossning och före menstruationen, och under de första två eller tre kritiska dagarna bör alla problem passera. Detta beror på en förändring i en kvinnas hormonella bakgrund.

Östrogener ansvarar för brösttillväxt och utveckling. Dessa hormoner orsakar en typisk förändring i organets körtelvävnad under ägglossningen, vilket leder till svag ömhet i flera dagar.

Innan menstruationen stiger nivån av progesteron i blodet. Detta bidrar till det faktum att vätskan hålls kvar i bröstkörtlarna, vilket får dem att svälla, ömhet och obehag. Vissa kvinnor noterar till och med att storleken ökar med en position eller två. Så snart spotting uppträder, minskar symtomens intensitet. Och normalt, efter kritiska dagar, bör bröstet inte orsaka oro. Denna period anses vara optimal för undersökning och alla slags undersökningar av mjölkkörtlarna.

Orsaker till smärta

När man undrar varför bröstsmärta gör ont efter menstruationen är det definitivt ibland svårt att ge rätt svar utan ytterligare undersökning. Obehag och obehag utvecklas ofta under puberteten under bildandet av den hormonella bakgrunden, under graviditeten och under premenopausal period. Mastalgia är en medicinsk term för att beskriva sådana tillstånd, inkluderar cyklisk eller oregelbunden smärta i bröstkörtlarna.

Graviditet

Omedelbart efter befruktningen omorganiseras hela kvinnans kropp, inklusive på grund av hormoner och aktiva substanser som det utvecklande embryot utsöndrar. Progesteron i den andra fasen förbereder bröstkörtlarna för graviditet. Tack vare honom inträffar en ökning av bröstvävnad, strukturerna i lobulerna förändras. Men slutligen påverkas processen för efterföljande amning och mjölkproduktionens intensitet av prolaktin, som utsöndras av hjärnans främre hypofysen. Under påverkan av dessa två hormoner ökar bröstkörtlarna med flera storlekar redan före förseningen, blir tunga och "hällda", det finns smärta och ökad känslighet för alla slags irritationsmedel.

Smärtsamma känslor är karakteristiska under en kort period, då blir mjölkkörtlarna mindre känsliga.

mastopati

Varje andra kvinna med en grundlig undersökning kan avslöja tecken på mastopati. Det finns flera av dess typer och svårighetsgrad av symtom. Mastopati är ett otillräckligt eller överdrivet svar av bröstvävnad på hormonstimulering. Det utvecklas ofta hos kvinnor som kontinuerligt använder p-piller och försummar reglerna för nödprevention, nollpars, aldrig ammar, etc. Livsstilen för moderna flickor förutsätter utvecklingen av mastopati.

Patologi kännetecknas av uppkomsten av sälar i bröstkörtlarna med oregelbunden form och olika storlekar. Samtidigt uttalas smärta, kvinnor noterar ofta att bröstet är svalt och ömt efter menstruation. Undersökning och palpation, liksom ultraljud, hjälper till att bekräfta patologi.

Hormonell obalans

Smärta i bröstkörtlarna orsakade av en förändring i hormonell bakgrund, normalt efter början av kritiska dagar bör avsevärt minska och stoppa. Men med betydande förändringar förblir obehaget mycket längre. Faktorer som kan orsaka misslyckande och uppträdande av smärta i bröstkörtlarna:

 • Användningen av olika läkemedel, mestadels orala preventivmedel. Smärta i bröstkörtlarna hos en flicka som tar dessa piller för att normalisera sina egna hormonnivåer, till exempel med hyperandrogenemi - en ökning i nivån av manliga könshormoner, eller med polycystiska äggstockar noteras ofta.
 • Med överdriven användning av läkemedel för nödprevention.
 • Under bildandet av menstruationsfunktion.
 • Under klimakteriet noterar ofta kvinnor förbränning, obehag och smärta i bröstkörtlarna.
 • Övervikt. Detta beror på det faktum att fettvävnad är hormonaktiv.

skador

Bröstet kan skadas, inte bara med blåmärken, utan också till följd av att man inte använder underkläder på fel sätt. Bh-symtom med "underwire" eller "push-up" -effekt orsakas oftast av sådana symtom. Genom att ge bröstet en tvingad position skadar de vävnaden och orsakar obehag, oavsett fas i cykeln.

Onkologiska sjukdomar

Smärta i maligna tumörer indikerar en försummad sjukdom och en hög risk att upptäcka metastaser. Dessutom uppstår det oberoende av cykelns fas och är av en annan karaktär - från dragkonstanten till den akuta periodiska.

Könsinfektioner

Sexuellt överförda infektioner kan orsaka hormonell obalans och orsaka smärta i bröstkörtlarna. Därför bör du tänka på den här situationen när du får ont i bröstet och magen efter menstruationen..

Bröstinflammation

Om bröstet gör ont och temperaturen efter att menstruationen har uppträtt, bör mastit först uteslutas mot bakgrund av amning eller utanför den. Ofta kan inflammation uppstå efter hypotermi eller stanna på en blåsig plats. Samtidigt är huden ovanför fokus hyperemisk, bröstvävnaden kan bli tätare, ömhet och ibland visas utsläpp av en annan natur än bröstvårtorna. Sådana tillstånd kräver kirurgisk behandling..

Det finns en erysipelat inflammation i hudkörteln, där det drabbade bröstet sväller och växer i storlek, gör ont vid beröring, hela organets hud är röd och het vid beröring.

Parasitiska sjukdomar

Vissa parasitiska sjukdomar, såsom echinococcosis, kan förekomma med utseende av cysta-liknande formationer, inklusive i bröstkörtlarna. Ursprungligen kan de misstas med en vanlig tumör. Smärtan i detta fall är konstant sprängande i naturen.

Relaterade patologier

Patologi i ryggraden kan ofta stråla till bröstkörtlarna och bröstbenet, vilket kan felaktigt misstas för smärta i själva organet. Interkostal neuralgi kan ge kraftig smärta på denna plats.

Om fysisk aktivitet på bröstmusklerna ges intensivt kan intrycket därefter förekomma att smärtan som uppträder som ett resultat av ansamlingen av mjölksyra inte uppstår i musklerna utan i bröstkörtlarna. Men så snart kroppen vänjer sig att träna försvinner denna känsla.

mediciner

Förutom födelsekontroll kan antidepressiva medel orsaka en svag ökning i bröstkörtlarna och bidra till uppkomsten av smärta. Symtomen följer läkemedelsavlägsnande.

Hur du analyserar ditt tillstånd?

För att förstå vad som händer i kroppen är det nödvändigt att komma ihåg alla senaste händelser: ovanlig fysisk ansträngning, samlag, ovanliga situationer, etc. Om bröstet har förstorats och gör ont efter menstruationen kan detta indikera stress på senare tid, vilket kan orsaka hormonell obalans eller träning har gynnats.

Därefter bör ett graviditetstest göras, särskilt om de senaste kritiska dagarna inte var desamma som alltid: mindre i överflöd och varaktighet, smutsande i naturen. Om det finns andra tecken på att befruktningen har inträffat, kan du omedelbart ta ett blodprov för hCG. Detta är en mer informativ och pålitlig studie..

Vid pågående symtom på smärta bör du rådfråga en gynekolog och mammolog för att undersöka och identifiera andra orsaker.

Smärta förebyggande

Livssituationer gör sina egna anpassningar till varje kvinnas hälsa. Men ändå, genom att följa enkla rekommendationer, kan du minimera risken för utseende av patologi:

 • En hälsosam livsstil är ett mångfacetterat koncept. Det är känt att utvecklingen av olika sjukdomar beror på detta med 60%. Konceptet inkluderar korrekt näring. Produkter bör läggas till i dieten när det gäller deras användbarhet och utsätta dem för skonsamma tillagningsmetoder - bakning, stewing etc. En tillräcklig fysisk aktivitet hjälper till att övervinna den dagliga stressen, samt påskynda och normalisera metaboliska processer, inklusive produktion av könshormoner. De skadliga effekterna av alkohol och rökning har länge varit kända för alla. Det noteras att kvinnor som regelbundet är beroende av tobak är mer benägna att ha livmoderhalscancer och bröstcancer.
 • Regelbunden undersökning av en gynekolog och vid behov en mammolog hjälper till att identifiera patologi innan utvecklingen av irreversibla konsekvenser. Självundersökning av bröst är en enkel teknik som varje kvinna bör äga.
 • Du bör välja rätt underkläder. Att stödja "ben" och "push-up" -effekten korrigerar naturligtvis visuella nyanser, men en noggrant utvald behå tillverkad av naturliga tyger och utan sådana stödelement ger både skönhet och hälsa. Om sele faller och det finns spår av linne på huden - storlek och form passar inte.

Förhindra obehag

I situationer där mastalgia dyker upp varje månad kan du använda flera tips för att minska smärta:

 • En vecka eller två före menstruationens början kan du ta lätta diuretika, medan du observerar dricksprogrammet. Vätskan samlas i lobulerna och mellan dem i bröstkörtlarna är inte så intensiv att det kommer att minska smärta och obehag.
 • Om en flicka planerar att ta orala preventivmedel, bör de som kämpar med liknande manifestationer av premenstruellt syndrom väljas.
 • Graviditetsplanering och förebyggande av oregelbundna sexuella kontakter är nyckeln till kvinnors hälsa.

Vi rekommenderar att du läser artikeln om bröst under menstruationen. Från det kommer du att lära dig om orsakerna till smärta, obehag under och efter menstruationen, behovet av att konsultera en läkare för svår smärta och behandling.

När man ska träffa en läkare?

Varje kvinna bör regelbundet, minst en gång per år, besöka en gynekolog, vars uppgifter inkluderar undersökning av bröstkörtlarna. Om det finns misstankar om någon patologi eller om det finns klagomål, kommer läkaren alltid att skicka för ytterligare undersökning och samråd. Efter 40 - 45 år rekommenderas ett mammogram vartannat år..

Du bör omedelbart besöka en läkare i följande situationer:

 • Med utseendet på utsläpp från bröstvårtorna, till och med transparent eller mjölkaktig. Spotting bör vara särskilt uppmärksam.
 • Med svår bröstsmärta och feber, liksom andra tecken på inflammation.
 • Om patologiska formationer finns i vävnaderna i organet under självundersökning.

Kan bröst ont efter menstruation är normalt? I de flesta fall är dessa patologiska symtom dolda bakom dessa mindre symtom. Efter att ha analyserat ditt tillstånd kan du försöka förstå vad som är orsaken, men bara en specialist kan äntligen räkna ut det.

Frågan om varför bröstsmärta under klimakteriet kan ha andra svar. I ett tidigt skede, när menstruationen fortfarande kommer, är detta mycket möjligt.. Dizzy starkt efter denna gel bör inte.

Bröstsmärtor efter menstruation, svullna och ökade. Ultraljud av bröstkörtlarna under menstruationen: gör eller inte? Observera: om du har en fråga till en barnläkare-gynekolog, fråga honom i samråd med en läkare.

Bröstsmärtor efter menstruation, svullna och ökade. Bröstvårtor är mycket ömma före menstruation: orsaker, orsaker. Tätning i bröstet före menstruation: varför de visas. Ultraljud av bröstkörtlarna med menstruation: att göra eller inte?

Under menstruationen bröstsmärtor under ganska kort tid, men det faktum att sådana smärta uppträder orsakar ganska berättigad oro och kräver den mest allvarliga uppmärksamheten.. Smärta efter menstruation.

Vi rekommenderar att du läser artikeln om bröstkörtlarna under menstruationen. Från det kommer du att lära dig om orsakerna till bröstsmärta före, efter och under menstruationen, orsakerna till svår smärta, söka läkarvård och behandling.

Det kan ibland konstateras att bröstet först efter förlossningen slutade att skada innan menstruationen.. En kvinna i detta tillstånd känner hur hennes bröst verkade, sedan stoppade, ingen menstruation.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Intestinal smärta under menstruation - orsaker, förebyggande, korrekt behandling

Glöm inte hushållets skäl när ett problem uppstår på grund av överätande. Vi undersöker mer varför tarmarna kan skada under menstruationen och hur vi ska hantera det.....

Hur man snabbt kan orsaka menstruation med en försening hemma

Sen menstruation är inte alltid förknippad med graviditet. Kanske uppstod en stressande situation. Hos expansiva kvinnor är avvikelser förknippade med en otålig förväntan på början av menstruation....

Suppositorier från trast under graviditeten - 7 bästa läkemedel

Orsaker till trast under graviditetenTrast- eller vaginal candidiasis kallas inflammation i vaginalslemhinnan som uppstår när immunsystemet försvagas....