Vad får bröstvårtorna på bröstet att svälla?

Intim

Svullnad i bröstvårtorna är ett vanligt symptom som upplevs av det rättvisare könet och i de flesta fall är det förknippat med naturliga processer i kroppen: graviditet, menstruation, sexuell upphetsning.

Men det händer också att symptomet oroar sig oavsett sådana perioder. Vad är det i samband med och hur man kan bli av med det?

orsaker

Det är svårt att säga direkt varför bröstvårtor sväller. Om ett symptom uppstår hos en flicka före menstruation, oroa dig inte. En sådan period för kroppen betraktas som en slags stress, och svullnad i bröstvårtorna signalerar de närmande hormonella förändringarna.

En annan källa från vilken bröstvårtorna i bröstet sväller är graviditetsperioden. Vissa kvinnors kropp svarar på befruktningen och processen att bära fostret på detta sätt - svullnad i bröstvårtorna, såväl som förvirring av bröstkörtlarna, smärta på sidorna av bröstet. Om du kan upptäcka sådana symtom rekommenderas att du gör ett graviditetstest..

Icke-patologisk

 1. Ofta är en källa till svullnad i bröstvårtorna hushållsfaktorer. Det kan till exempel vara bröstkontaktens kontakt med en bh av konstgjorda syntetmaterial, på vilket kroppen reagerar på detta sätt. Dålig, olämplig, tät och klämande underkläder orsakar också bröstsmärta, även i området för bröstvårtorna. Om du byter behå till ett mer behagligt eller naturligt material försvinner symptomet. I närvaro av smärta och svullnad är det bättre att besöka en gynekolog eller mammolog för att avgöra den verkliga orsaken.
 2. Vissa mediciner, när de tas internt, bidrar till uppkomsten av obehag i bröstkörtlarna. Detta kan inte bara vara inblandning i bröstvårtorna, utan också smärtsymtom med tryck, brännande och klåda syndrom. Som regel varnar den behandlande läkaren om möjliga biverkningar av läkemedlen, men det är omöjligt att förutsäga hur kroppen kommer att reagera på ett visst läkemedel. Negativa reaktioner föreskrivs i varje instruktion, därför måste du bekanta dig med det innan du använder några tabletter. Ofta beror utseendet på klåda, sveda, svullnad i bröstkörtlarna på användningen av preventivmedel.
 3. Ett annat skäl är puberteten, under vilken hela bröstvårtan och körtlarna kan svälla. De flesta flickor är generade att konsultera en läkare och rådfråga i denna fråga, men det är förgäves. Specialisten kommer att välja ett effektivt läkemedel, vars användning hjälper till att bli av med symptomet och minska känslorna i bröstvårtorna. Använd för detta ändamål lokala medel i form av salvor och geler. Varje hormonell förändring i kroppen orsakar uppkomsten av ett symptom - svullnad i bröstvårtorna samt smärta i bröstet. Till exempel, 2-3 dagar efter det första samlaget, betraktas sådana manifestationer som en normal reaktion, som försvinner på egen hand, utan att kräva specifik behandling. Bröstvårtor sväller när de är upphetsade.
 4. Du kan upptäcka ett fotosymtom efter förlossningen. Detta tillstånd beror på kroppens reaktion på hormonella förändringar som inträffar efter ett barns födelse.
 5. Bröstvårtor sväller med en kraftig ökning av kroppsvikt. Under bröstkörtlarna är fettavlagringar lokaliserade, som ökar med ökande totalvikt. Som ett resultat, bröstförlust, smärtsymtom.

Patologisk

Det finns många orsaker till att bröstvårtorna sväller och gör ont, och de är inte alltid förknippade med graviditet och menstruationsperioden..

Om i de senare fallen symptomet är närvarande under en viss tid och försvinner på egen hand tills den provocerande faktorn elimineras, då med utvecklingen av sjukdomar observeras det fortlöpande, dessutom kompletterat med andra obehagliga manifestationer.

En vanlig orsak till inblandning av bröstvårtorna är utvecklingen av dishormonal mastopati, som anses vara ett farligt tillstånd, med otidig initiering av terapi som orsakar negativa konsekvenser. I ett sent skede av utvecklingen av patologi utsöndras transparent eller vitt exsudat från bröstvårtorna, smärtan blir ganska allvarlig. Dessutom ökar risken för att utveckla cancerkomplikationer..

Svullna bröstvårtor är ett tecken på en endokrin störning där ett symptom plötsligt uppstår, utvecklas och tydlig vätska frigörs från bröstet.

Detta kan tillskrivas cancer - cancer. Om en ondartad (godartad) tumör bildas inne i körtlarna eller i bröstvårtan är engorgement inte det enda symptomet. Det kompletteras av ett smärtsyndrom av oftare diffus karaktär, utseendet på en karakteristisk tätning i bröstet och frisättning av patologisk exsudat.

Hos män

Hos en man vars kropp är helt frisk överstiger inte mängden östrogen 0,001%. Under påverkan av vissa faktorer förändras förhållandet androgener och kvinnliga könshormoner. Som ett resultat - en minskning av testosteron och en ökning av östrogen, vilket blir orsaken till brösttillväxt, svullnad i bröstvårtorna, deras åtstramning.

I detta fall är diagnosen "gynecomastia" - ett tillstånd på grund av brott mot förhållandet hormonella substanser. Orsakerna till detta är många: det här är patologier i levern, hjärtat, blodkärlen och terapi med vissa läkemedel, som tar läkemedel.

Det huvudsakliga symptom på gynekomasti hos män är en ökning av storleken på bröstvårtorna, hyperpigmentering av areolerna. Transparent exsudat utsöndras från bröstvårtorna. Det finns inget smärtsymtom, men bröstkänsligheten ökar.

I det första stadiet av utvecklingen av patologi har förändringar låg svårighetsgrad, och mannen märker helt enkelt inte dem. Om du börjar behandlingen i steg 1 kan du bli helt av med gynekomasti. Annars utvecklas sjukdomen: regionala lymfkörtlar ökar, blodigt exsudat frigörs från bröstvårtorna.

Slutsats

Läkare varnar! Chockerande statistik - stoppad, mer än 74% av hudsjukdomar - ett tecken på infektion med infektioner (Acarida, Giardia, Toccocapa). Glisten orsakas av kollegal antagonism, och den första lider av vårt immunsystem, som måste skyddas från olika sjukdomar. Chefen för Institutet för parasitologi delade en hemlighet, så att man snabbt kan bli av med dem och rengöra huden, det visar sig att det räcker. Läs mer.

Både kvinnor och män, när detekterar ödem i bröstvårtorna, måste se en läkare för att avgöra orsaken till detta tillstånd. Självmedicinering leder inte alltid till återhämtning och ofta tvärtom - orsakar ytterligare hälsoproblem.

14 tidigaste tecken på graviditet

Alla kvinnor vet: illamående på morgonen, yrsel och försenad menstruation är de första tecknen på graviditet. Jag undrar dock om det är möjligt att ta reda på befruktningen före förseningen. Det visar sig att du kan.

Text Olga Fomina 31 juli 2019

En normal försening i menstruationen i en vecka eller två övervägs. Det vill säga att ett fördröjning på 14 dagar från schemat ännu inte är en indikator på graviditet, i alla fall ur en medicinsk synvinkel. Men om perioderna inte är längre är detta ett tillfälle att besöka läkare, ultraljud och en omfattande undersökning. Poängen här är inte bara att du verkligen kan vara gravid, och en period på 4-6 veckor är den farligaste när missfall ofta uppstår, utan också att en lång försening kan vara ett tecken på en gynekologisk sjukdom. Emellertid kan man skilja från varandra redan innan förseningen. Frågan är hur.

1. Bröstsmärtor

Innan menstruationen gör bröstet ofta ont och tolererar inte beröring. Dessutom sväller mjölkkörtlarna något. Men under graviditeten börjar bröstet växa från nästan den första veckan. Saken är att kvinnans kropp börjar producera progesteron och östrogener i enorma mängder. På grund av detta sväller inte bara bröstet, utan också andra mjuka vävnader. Därför känner en kvinna mer svullen än i en vanlig ICP. Bröstet blir mer känsligt och ibland släpps en obestämd färgvätska när man trycker på den.

2. Smärta i ryggen och magen

Ritningsvärk i nedre del av magen och nedre delen av ryggen är ofta följeslagare av PMS. Men här är smärtan fortfarande lite annorlunda. Det beror på hormonella förändringar och livmoders tillväxt. När ett befruktat ägg fästs vid livmodern i vägen expanderar det, följaktligen smärtan.

3. Fläckblödning

När ägget fästs på livmodern i livmodern kan lätt blödning börja. Så om du märker att din period var kortare och inte så rik som vanligt, finns det fortfarande anledning att gå till apoteket för ett test. Blödning sker vanligtvis 6-12 dagar efter befruktningen. Och detta är ett tillfälle att gå till läkaren: det är nödvändigt att utesluta möjligheten till missfall, ektopisk graviditet eller infektion.

4. Trötthet

Under de första dagarna och veckorna efter befruktningen börjar kroppen bokstavligen slitna för att stödja graviditeten. Behöver mer energi, hjärtat börjar arbeta med en hämnd, levererar ytterligare syre till livmodern. Trötthet är en normal reaktion av kroppen på ytterligare en mycket kraftfull belastning. En hälsosam kost, en tillräcklig mängd vätska och vitaminer hjälper till att hantera detta. Och vila - mer.

5. Nippel färgändring

Hormoner som produceras under graviditeten påverkar aktiviteten hos melanocyter - cellerna som är ansvariga för färgpigment. Bröstvårtor under graviditeten börjar bli mörkare och ibland blir till och med röda. Men den gamla färgen kommer definitivt inte att vara.

6. Illamående

Toxikos kan börja redan före förseningen. I allmänhet upplever 85 procent av kvinnorna detta otäcka symptom. Men i de tidiga stadierna kan vi prata om rörelsesjuka som ett första symptom på graviditeten. Du kan bli vaggad i bilen, på planet - även om allt innan var bra. Och några vaggar även när man går. Detta tillstånd utvecklas under den andra graviditetsveckan. Det beror på att progesteron bromsar matsmältningsprocesserna. HCG-hormonet tillför värme - ju högre dess nivå, desto sämre känner du dig.

7. uppblåsthet

Jeans slutade plötsligt samlas på magen? Ja, långsam matsmältning kan spela ett sådant skämt. Detta händer också under PMS - progesteronnivåer ökar och uppblåsthet börjar. När din period börjar försvinner detta symptom vanligtvis. Och under graviditeten - nej.

8. Ofta vill du använda toaletten

Snabb urinering är ett test inte bara under de senaste månaderna av graviditeten, när barnet sätter tryck på urinblåsan med sin vikt. Detta händer också under de första veckorna. Inte bara börjar livmodern växa och sätta tryck på urinblåsan, så att njurarna börjar arbeta i ett förbättrat läge, vilket tvingar dig att springa till toaletten varje halvtimme.

9. Hårfet

Förlåt oss för detta ord. Men allt på grund av trötthet - kroppen behöver mer energi, så ofta i de tidiga stadierna av graviditeten vill du skräpmat, men mer. Snabbmat ger snabb energi, som under denna period saknar starkt..

10. Huvudvärk

Att förbättra blodcirkulationen är bra. Men ibland kan en rusning av blod till hjärnan orsaka smärta. Detta händer under de första veckorna av graviditeten - smärtan är vanligtvis mild, men ofta. Dessutom förekommer de ofta om du inte dricker tillräckligt med vatten eller om du har problem med blod - det är värt att ta tester. Med tiden kommer "gravida migrän" att upphöra.

11. Förstoppning

En känslig fråga som inte accepteras att diskuteras högt. Men vad händer om det finns? Bromsande matsmältning, uppblåsthet, nästa logiska steg - problem med avföring. De dåliga nyheterna är att förstoppning inte är en migrän. Under graviditeten försvinner den inte utan blir värre. Därför är det vettigt att anpassa din diet för att återspegla denna olägenhet..

12. Stämningsförändring

Det är inte för ingenting som de säger om väderbytet att det "förändras som en gravid kvinnas humör." Från fullständig förtvivlan och depression till lätthet och gnista - inte ens ett steg, utan ett litet steg. Vi blir mer känsliga nästan omedelbart så snart hCG-nivån börjar stiga..

13. Förändring av basal temperatur

Vissa övervakar bastemperaturen för att beräkna ägglossningstiden. Vanligtvis vid denna tidpunkt stiger temperaturen med cirka en och en halv grad. Det kvarstår tills menstruationen börjar. Om du märker att temperaturen förblir hög i mer än två veckor kan det innebära att du är gravid.

14. Rinnande näsa

Problem med näsan - detta är kanske det mest oväntade tecknet på graviditet. Trängsel eller tvärtom, evigt våt näsa, i vissa fall finns det till och med blodig urladdning - allt detta kan kopplas till din nya position. Det finns två skäl till detta. För det första sätter ökat blodflöde tryck på blodkärlen. För det andra kan hormonet östrogen orsaka svullnad i slemhinnorna i näsan..

Vad annars?

- på morgonen finns det bitterhet i munnen;

- ändra smakupplevelser och preferenser - sugen efter exotiska och oväntade produktkombinationer;

- minskad sexuell lust;

- aversion mot vissa luktar;

- oväntade värmeattacker följt av frossa;

Varför bröstet svullnat och vad man ska göra

Anledningen till att bröstet är svullt kan vara premenstruellt syndrom, hormonell obalans, graviditet och patologiska neoplasmer, inklusive cancer i bröstvårtansfältet.

Svullna bröst under andra hälften av menstruationscykeln har blivit normen för många kvinnor. Är en månatlig bröstförstoring verkligen inte en anledning att konsultera en gynekolog?

Vad händer om förändringen i deras volym inte beror på menstruationscykeln eller åtföljs av smärta? Det är viktigt för en kvinna att förstå dessa problem, eftersom hennes hälsa står på spel.

Orsaker till svullnad i bröstet

Fluktuationer i bröstets storlek och densitet indikerar förändringar i en kvinnas kropp. De kan vara positiva - förberedelser för befruktning och förlossning, eller negativa - negativa förändringar i vävnadsstrukturen.

Experter skiljer tre huvudskäl till varför flickor har bröstsvullnad:

 • hormonella förändringar;
 • graviditet börjar;
 • patologiska förändringar.

Ibland uppstår problemet på grund av felaktigt urval av underkläder. En behå som inte passar i form eller storlek begränsar blodkärlen. Blodcirkulationen störs och vävnader sväller.

Svullnad av bröstet under påverkan av hormoner

Bröstförstoring efter ägglossning (från mitten av cykeln) är bekant för de flesta kvinnor. Gynekologer anser vanligtvis inte att detta fenomen är en orsak till oro och tillskriver det symtomen på premenstruellt syndrom..

Innan menstruationen kan ansikte, fingrar och tår också svälla. De medföljande symtomen blir ofta: irritabilitet, tårfullhet, svaghet, huvudvärk.

Så varför sväller bröstet före menstruationen? I mitten av varje menstruationscykel mognar ägget i flickans kropp. Från detta ögonblick börjar kroppen gradvis förbereda sig för en eventuell graviditet.

Produktionen av hormonet progesteron och prostanglandiner ökar. Som ett resultat ökar en kvinnas mjölkkörtlar och blir mer känsliga, och smärttröskeln i kroppen stiger.

Gynekologer rekommenderar dock att inte ignorera det uttalade premenstruella syndromet. Om svullnad och smärta i bröstvävnaderna orsakar stora obehag, bör du gå till en undersökning för att ta reda på orsaken..

Det finns stor sannolikhet för att upptäcka problem med produktion av hormoner och olika farliga neoplasmer.

Orsaker till hormonell obalans

Hormoner utsöndras i människokroppen för att reglera arbetet i alla organ. Mekanismen för deras produktion är mycket känslig och harmonisk. Men många faktorer kan få honom ur balans..

Orsakerna till hormonellt misslyckande i den kvinnliga kroppen kan vara:

 • ta hormoner;
 • antidepressiv behandling;
 • kronisk trötthet;
 • oregelbundet sexliv;
 • nervös belastning;
 • endokrina systemsjukdomar;
 • leversjukdom
 • genetisk predisposition.

Att rensa upp den hormonella bakgrunden är inte en lätt uppgift. Att låta problemet driva är emellertid farligt, eftersom det kan uppstå hälsohotande och till och med livshotande sjukdomar.

Bröstförstoring under graviditeten

Många kvinnor bryr sig om varför deras bröst svällde efter menstruationen. Premenstruellt syndrom slutar alltid med slutet på kritiska dagar. Därför bör orsaken till bröstsvullnad under de första två veckorna av cykeln söka separat..

Svullnad kan uppstå under graviditeten, när kroppen börjar förbereda sig för att föda barnet. Menstruationens upphörande inträffar inte alltid. Bröstförstärkning i kombination med överkänslighet i bröstvårtorna, utseendet på flytande sekret från dem och mörkare halo - ett tillfälle att genomgå ett graviditetstest.

Patologisk bröstförstoring

Förutom att förbereda sig för befruktningen och graviditeten kan bröstförstoring och ömhet indikera utvecklingen av patologi i vävnaderna.

Svullnad i detta fall observeras kontinuerligt eller periodiskt. Uppkomsten av premenstruellt syndrom ökar ofta svullnad och obehag. Vilka patologier pratar vi om?

 • mastopati Sjukdomen kännetecknas av en ökning av bindväv i form av påtagliga tätningar. Mastopati inträffar ofta med hormonella kraftvågor till följd av stress, könsinfektion, inflammation i könsorganen eller äggstocksfunktionen. Ett tecken på sjukdomen blir ofta ömhet och svullnad i de omgivande vävnaderna..
 • Fibroadenom. Körstumörer bildas i bröstet, som hårdnar med tiden. Nodlar skapar väl definierad svullnad, men skadar vanligtvis inte. Orsaken till sjukdomen fastställs inte. Fibroadenom leder extremt sällan till cancer.
 • Cysta I bröstkörteln bildas en speciell säck med flytande innehåll. Under en lång tid får cysten inte förklara sig på något sätt. Men med tiden leder dess närvaro till smärta och brännande. Dessa neoplasmer leder ofta till suppuration och inflammation och kräver kirurgiskt ingripande..
 • Lactostasis. Stagnation av mjölk hos ammande mödrar. Det kännetecknas av bildandet av komprimering, svullnad och ömhet på en eller två sidor.
 • Mastit. Inflammation till följd av långvarig laktostas. Bröstet sväller och gör ont, huden som täcker henne blir röd. Kroppstemperaturen kan stiga och andra influensasymtom kan förekomma. I sällsynta fall utvecklas mastit av skäl som inte är relaterade till amning..
 • Kräfta. De initiala stadierna är asymptomatiska. För snabb upptäckt är det nödvändigt att uppmärksamma utseendet på asymmetri i bröstkörtlarna, förändringar i hudfärg i detta område och utsläpp från bröstvårtorna. Cancer kan utvecklas från mastopati..

Patologi definition

Självundersökning hjälper till att ta reda på varför bröstet sväller och gör ont. Det utförs bäst vid en tidpunkt då symptomet avtar. Om stora eller små tätningar kännas är det nödvändigt att omedelbart ordna ett samråd med en gynekolog. Om inget misstänkt hittas kan orsaken till svullnad vara ett vanligt premenstruellt syndrom.

Gynekologer rekommenderar kvinnor att undersöka bröstkörtlarna två gånger i månaden. För att göra detta, stå framför spegeln. Först utvärderas utseendet med händerna nedåt.

Sedan reser sig en hand upp och lindar sig bakom huvudet och undersöker mjölkkörtlarna med fingrarna på den sidan. Den andra undersöks på samma sätt. Ytterligare palpation utförs liggande på ryggen.

Tänk på sådana förändringar under en hemundersökning:

 • indraget bröstvårtor;
 • apelsinskaleffekt;
 • områden med en annan färg;
 • indragningar eller utbuktningar på huden;
 • asymmetri;
 • tätningar under huden;
 • nippel urladdning.

Slutsats

En kvinnas hälsa är i hennes händer. Okunnighet eller avsiktlig åsidosättande av tecken på problem med bröstkörtlarna undantas inte från ansvar. Bröstsvullnad i vissa fall tyder på att den kvinnliga kroppen är redo för förlossning.

Läkare varnar! Chockerande statistik - stoppad, mer än 74% av hudsjukdomar - ett tecken på infektion med infektioner (Acarida, Giardia, Toccocapa). Glisten orsakas av kollegal antagonism, och den första lider av vårt immunsystem, som måste skyddas från olika sjukdomar. Chefen för Institutet för parasitologi delade en hemlighet, så att man snabbt kan bli av med dem och rengöra huden, det visar sig att det räcker. Läs mer.

Men det är viktigt att utesluta förekomsten av allvarliga hormonella problem och patologier i bröstvävnaderna. Regelbunden undersökning och läkarvård i god tid kan hjälpa till att undvika allvarliga konsekvenser.

Vad man ska göra om bröstvårtorna gör ont och de vanligaste orsakerna till smärta

I klinisk praxis isoleras ett stort antal patologier i bröstkörtlarna, som, om de inte behandlas, kan orsaka allvarliga komplikationer.

I de fall en kvinna har både ömma och vänster papilla öm, och det också finns tecken på en kränkning av hudens integritet eller en inflammatorisk reaktion, är det nödvändigt att söka hjälp från en läkare.

Gnuggning

Först av allt måste du vara uppmärksam på tvätten. Användning av en tät eller syntetisk bh kan orsaka gnidning av känslig hud..

Om orsaken till att bröstvårtorna eller huden i ont brister är exakt gnidning, blir huden röd, svullnad med ömhet eller blödning..

Nippelinfektion

Om en infektion har kommit in i blodomloppet genom sårfel kan patienter märka feber, vävnadsvullnad och rodnad. Armhålan kan också skada.

Om det kvinnliga bröstet gör ont i området med den infekterade bröstvårtan, är det nödvändigt att klargöra orsaken till utvecklingen av detta tillstånd och eliminera det så snart som möjligt.

Anledningen kan vara användningen av piercingar, bildning av sprickor under utfodring, kamning med allergier eller gnidning. Valet av terapi beror på patogenen.

Allergi eller atopisk dermatit

Smärta i areolområdet i bröstvårtan kan vara förknippat med en ökad känslighet hos kroppen för yttre faktorer. Bröstvårtan börjar skada när den allergiska processen fortskrider.

I de inledande stadierna uttalas det inte - på hudens yta kan rodnad, svullnad eller utslag av polymorf karaktär upptäckas.

Ett uttalat smärtsyndrom är associerat med atopisk dermatit orsakad av allergier. Det manifesterar sig som en kränkning av hudens integritet och efterföljande infektion (i avsaknad av behandling).

Om en kvinna har smärta i bröst och bröstvårtor och samtidigt finns ett mönster av utseende och försvinnande av känslighet, är det nödvändigt att identifiera ett möjligt allergen som provocerar sjukdomen.

De vanligaste patogenerna vid en allergisk reaktion:

 • tvättpulver;
 • mjukgörare;
 • kosmetika, parfymer;
 • syntetiskt linne.

Bröstvårtanssmärta efter sex

Kanske för att förstå varför bröstvårtorna ont i bröstet är det nödvändigt att ta reda på arten av sexuell aktivitet. Areolaområdet är det mest känsliga området i mjölkkörtlarna. Överdriven sexuell kontakt kan orsaka att bröstvårtan skadas på grund av stark kompression eller friktion i bröstområdet..

Mindre ofta orsakar obehag överflödigt blodflöde till bröstvårtorna när en kvinna är upphetsad.

Graviditet och amning

Under graviditeten sker en förändring av den hormonella bakgrunden med en ökning av volymen av körtelvävnad och utsöndring av progesteron. Symtomen utvecklas huvudsakligen i början.

För att ta reda på varför en kvinna har sår i papilla är det nödvändigt att klargöra funktionerna i amningsprocessen. Under utfodring orsakas smärtsamma symptom av skada på barnets hud med bildande av sprickor eller brott mot amning, vilket orsakas av otillräcklig dekantering.

Smärta och menstruation hos kvinnor

Ofta lider flickor av bröstvårtor innan menstruationen börjar, liksom med ett fel i äggstockarna. Smärtsyndromet är akut, i vissa fall är det en brännande känsla. Denna klinik orsakas av en ökning av progesteronproduktion och engorgement av körtelvävnad..

Användning av läkemedel krävs inte, eftersom symtomen försvinner på egen hand med utseendet på fläckar. Men om bröstet börjar skada under menstruationen konstant, måste du se en läkare, eftersom detta är ett symptom på fibrocystisk mastopati.

Oral preventivmedel

Användningen av hormonella läkemedel leder ibland till att kvinnor lider av papiller och orsakar allvarliga obehag. Symtomen börjar bry patienten främst under de första månaderna av att ta p-piller. I detta fall påverkas staten av mängden hormoner.

Klagomål görs ofta av patienter som använder höga doser..

Förändringar i bröstkörtlarna är förknippade med vattenretention i vävnaderna, deras engorgement och komprimering av nervfibrer, vilket provocerar utvecklingen av smärta i bröstvårtorna. Som regel upphör bröstvårtan att skada på egen hand, efter flera cykler med regelbunden administration av orala preventivmedel.

Om klagomål kvarstår kan läkemedelsavbrott krävas.

Skada

I fall där höger eller vänster nippel gör ont är det nödvändigt att utesluta den traumatiska effekten. Till och med ett litet slag kan leda till smärta. I avsaknad av anamnesidata, samt samtidiga manifestationer, är det svårt att identifiera orsaken.

Om skador, spår av hematom och svullnad är synliga på ytan av bröstvårtan, är en ultraljudssökning nödvändig.

För behandling kan salvor med en upplösande verkningsmekanism liksom läkande medel användas..

Neurologiska skäl

I klinisk praxis finns det ofta fall då en kvinna klagar över att höger eller vänster bröstvårta gör ont. Dessutom avslöjar ytterligare diagnostiska metoder inte patologiska förändringar i vävnaderna..

Orsaken kan vara neuralgi i bröstkorgen och en kränkning av innervering, provocerad av nypning eller inflammation i nervfibrerna.

I detta fall krävs en neurolog för att behandla symtomen..

Puberteten

Många tonåringar har svårt bröstvårtor. Anledningen i detta fall är fysiologisk, eftersom det under puberteten förändras hormonella nivåer. Ofta är hormonnivåerna instabila.

Koncentrationen av östradiol, prolaktin och progesteron ökar, vilket leder till en snabb tillväxt av körtelvävnad i bröstet.

Bröstvårtor och körtelvävnad börjar växa aktivt och orsakar smärta. Bröstvårtan slutar att skada efter återställande av menstruationsfunktionen.

Muskelsmärta som påverkar bröstvårtorna

Ofta är utseendet på obehag i bröstvårtan förknippat med myalgi. Inflammation av muskelfibrer och utvecklingen av smärta i dem orsakad av överströmning kan ha en liknande kurs med patologin i bröstkörtlarna. Förstärkning av symtom observeras med förändring i kroppsposition eller fysisk aktivitet.

För behandling används smärtstillande medel liksom läkemedel med en uppvärmande eller kramplösande effekt.

Psykologiska faktorer

Utseendet på obehag i bröstvårtan är också förknippat med psykologiska faktorer. Han kan bli sjuk mot bakgrund av stressande effekter, depressiva störningar och även på grund av överbelastning.

Patienter upplever också mastopati när de använder läkemedel som tillhör antidepressiva grupper..

Kall säsong

Orsaken till smärta i bröstvårtan är i vissa fall exponering för låga temperaturer. Känslig hud skadas lätt och torkar ut efter hypotermi.

För att förhindra sådana symtom är det nödvändigt att fukta huden dagligen och välja mjukt och varmt underkläder som eliminerar hypotermi.

piercingar

Bröstvårtor kan också bli sjuka när mjölkkanalerna punkteras, eftersom nervfibrerna skadas under manipuleringen. Brott mot känslighet och innervering leder till att smärta utvecklas i bröstvårtorna. Mest av allt är detta problem efter punktering stör ammande mödrar..

Bröstpatologi

Liten ömhet eller uttalad smärta i bröstvårtan kan orsakas av godartade eller maligna processer..

Anledningen kan uteslutande ligga i inflammation i överhuden, men ibland kan obehag orsakas av mycket allvarligare sjukdomar som en läkare måste identifiera.

Bröstcancer eller Pagets sjukdom

Bröstcancer förekommer hos patienter i olika åldrar. Kvinnor med hormonella störningar, traumatiska effekter eller en belastad historia är mest mottagliga för dess utveckling..

Vid en ondartad process kan bröstvårtor eller perifera delar värka. När sjukdomen utvecklas inträffar komprimering utan tydliga konturer. I svåra fall märks bildningen vid undersökning och lymfkörtlarna ökar.

mastopati

Obehagliga känslor i bröstvårtan och en känsla av smärta uppstår med godartade volymformationer. Dessa inkluderar fibroider, cyster och områden med lokal fibros. Med en ökning av storleken på det patologiska fokuset löses frågan om punktering eller kirurgiskt avlägsnande.

Den viktigaste skillnaden från cancer är att normal vävnad blir tätare och inte degenererad, som i en ondartad formation som agerar aggressivt mot kroppsceller.

Mastodynia och mastalgia

Cykliskt obehag och obehag i bröstvårtan är förknippat med en hormonell obalans på grund av fel i binjurarna eller sköldkörteln. Patienter noterar engorgement i mjölkkörtlarna och ökad känslighet, områden i bröstet börjar skada.

Innan behandlingen påbörjas måste det identifieras den första orsaken till dessa symtom. Terapi väljs baserat på ytterligare diagnostiska metoder.

Orsakerna och symtomen på mastalgia inkluderar eksem, candidiasis, herpes eller impetigo..

Andra orsaker

Utseendet på obehagliga känslor i bröstvårdszonen kan orsakas av patologier i andra organ och system. Den kliniska bilden som liknar uppträdandet av smärta i bröstvårtan eller bröstet utvecklas med angina pectoris, lunga och leversjukdomar. Leta efter andra förändringar i välbefinnande och symtom..

När man ska träffa en läkare

Om det är ont i bröstet måste du i alla fall söka hjälp från en läkare eftersom orsaken ofta ligger i det inledande stadiet av fibrocystisk mastopati.

Särskild uppmärksamhet på sådana symtom är värt att uppmärksamma kvinnor äldre än 35 år..

Utseendet på stark asymmetri och en förändring i färgens enhetlighet är också en allvarlig anledning att konsultera en mammolog.

Typ av smärta

Arten av smärtan kan vara:

Intensitet

Intensiteten hos smärta i bröstvårtan och körtlar är indelad i:

 • skarp
 • medelintensitet;
 • manifestation av obehag i bröstkörtlarna.

Villkor för förekomst

Smärta i bröstvårtan, beroende på villkoren för förekomst:

 • uppstår i vila;
 • provocerad av skador;
 • dyker upp medan du tar medicin;
 • till följd av en förändring av den hormonella bakgrunden, inklusive under graviditet och amning.

Lokalisering

Beroende på platsen för smärtan i bröstvårtan kan det vara:

 • bilateral;
 • ensidig;
 • totala bälten;
 • lokaliserat i en av bröstkorgarna.

Periodicitet

Per frekvens är det uppdelat i:

Om glosor börjar skada cykliskt, då och då, kan detta indikera förekomsten av en sjukdom.

Ytterligare symtom

Ytterligare symtom inkluderar:

 • deformation av körtlar och omgivande vävnader;
 • närvaron av en inflammatorisk reaktion;
 • tillståndet i lymfkörtlarna;
 • övergripande välbefinnande.

Hur man kan bli av med smärta

För att förstå vad du ska göra om dina bröstvårtor är ömma måste du ta reda på orsaken till dessa symtom genom att kontakta en läkare för att få hjälp. Självbehandling är förbjuden på grund av den höga risken för komplikationer. Byt dina underkläder och kläder för ett mer bekvämt, känsligt område som inte är störande.

Om smärtan inte försvinner, skjut inte upp besöket hos mammologen.

Behandling av bröstvårtor vid amning

I de initiala stadierna av behandling av mastit hos en ammande mamma används dekantering. Om bröstet inte slutar att skada, förskriv antibiotika, läkemedel som undertrycker amning samt läkemedel från lanolin med en antiinflammatorisk effekt.

Helande salvor eller skyddande foder kan förskrivas för att behandla sprickor..

Folkrättsmedel

De vanligaste folkläkemedlen inkluderar ricin eller smör. Medel kan användas som kompresser eller för smörjning omedelbart före utfodring. Aloe juice kan eliminera inflammation, sårfel samt obehag.

Förebyggande

Förebyggande åtgärder som syftar till att förebygga smärta i bröstvårtorna inkluderar:

 • Daglig hygien.
 • Val av linne som passar storlek och väderförhållanden. Produkter som är gjorda av naturliga material bör föredras..
 • Behandling av hudsjukdomar under övervakning av en läkare i enlighet med alla föreskrivna rekommendationer.
 • Regelbunden undersökning. Vanliga metoder för att undersöka bröstkörtlarna inkluderar mammografi och ultraljud.
 • Tidigare medicinsk behandling för de första symtomen på sjukdomen.

Hygiennormer

För att förhindra hudsjukdomar såväl som skador på bröstkörtlar och bröstvårtor bör särskild uppmärksamhet ägnas åt deras hygien.

För detta rekommenderas patienten:

 • För att välja linne från naturliga material, utan trånga koppar och områden som kan leda till gnidning.
 • Tvätta dina bröst dagligen med varmt vatten, använd inte tvättdukar eller andra hårda rengöringsmedel för huden..
 • Använd endast mjuka och rena handdukar. Hårda produkter kan skada delikat nippelhud..
 • Undvik överdriven svettning och skavning på grund av svett under bröstet. För att göra detta är det nödvändigt att välja linne i enlighet med väderförhållandena..

Lyssna på din känsla, bröstet börjar inte skada precis som det. Om det är obehag i bröstet eller smärta i bröstvårtan måste du konsultera en läkare i de tidiga stadierna och börja behandlingen efter en noggrann diagnos.

Orsaker till smärta i bröstet och bröstvårtan. När smärta börjar före, efter menstruation, ägglossning, under graviditet, utfodring

Bröst och bröstvårtor gör ont av olika skäl, som i rätt tid fastställer vilket hjälper till att hantera obehagliga symptom och förhindra utvecklingen av komplikationer. En hälsosam livsstil, i kombination med rätt diet och daglig rutin, kommer att vara den viktigaste förebyggande åtgärden mot hormonell obalans och bröstsmärta.

Varför gör bröst och bröstvårtor (bröstvårtor) hos kvinnor ont - orsaker, tecken

Bröst och bröstvårtor gör ont i det rådande antalet fall på grund av hormonella förändringar i en kvinnas kropp, som är cykliska till sin natur. Det är viktigt att veta under vilka symtom du bör omedelbart konsultera en läkare för att undvika utveckling av allvarliga sjukdomar.

Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt arten av bröstsmärtor, intensitet och regelbundenhet. De naturliga fysiologiska orsakerna till smärta är:

 • ICP;
 • uppfattning;
 • graviditetsperioden;
 • stressiga förhållanden;
 • hormonella förändringar eller störningar;
 • lungsjukdomar, osteokondros, vegetativ-vaskulär dystoni;
 • hormonella läkemedel.

Om bröstet och bröstvårtan har varit ömma länge, kan symtom indikera utvecklingen av patologiska processer eller förekomsten av sjukdomar. Kan orsaka smärta:

 • hormonell obalans,
 • mastopati,
 • lactostasis,
 • cysta,
 • bröstcancer.

En bröst gör ont

Experter rekommenderar inte att ignorera symptomet när bröstet och bröstvårtan bara gör ont på ena sidan. Tillståndet kan signalera candidiasis, utveckling av mastopati, neuralgi eller neoplasmer.

Förflyttning av smärta i endast ett bröst är ett oroande symptom som kräver en konsultation med en momolog och vid behov laboratoriediagnostik. Bröstet och bröstvårtan gör ont på ena sidan också med felaktig matning av barnet. Korrekt infästning bör utföras för att undvika obekväma positioner..

Bröstsmärtor när du trycker på den

Smärta när du trycker på bröstet är långt ifrån alltid ett tecken på allvarlig sjukdom.

Ursprungligen bör en grundlig inspektion göras hemma. Om bröstet gör ont när du trycker på bröstvårtan måste du fastställa orsaken till det obehagliga symptomet.

Den smärtsamma beskaffenheten, som i närvaro av ett blåmärke, indikerar en kränkning av blodcirkulationen. Obehagliga känslor uppstår på grund av att du bär obekväma, trånga underkläder. Lymfekonstitution uppstår, vilket orsakar inflammation och tillväxt av neoplasmer.

Bröstsmärtor från sidan, underifrån

Bröstet och bröstvårtan är öm från sidan, från botten med neuralgi, inflammatoriska processer i lungorna eller efter en bröstskada. Symtom kan också indikera patologiska sjukdomar i de inre organen..

Obehagliga känslor kan stråla under bröstet, inte relaterade till bröstsjukdomar. Experter rekommenderar inte att ignorera smärta och stickningar för att undvika förvärring av sjukdomar.

Bröstet gör ont och sväller, växer

En ökning i bröstkörtlarna kan inträffa cykliskt, före menstruation eller under graviditetsperioden. Apoteksprodukter i form av krämer och salvor hjälper till att eliminera smärta och lindra tillståndet. Efter födelsen av en baby, den hormonella bakgrunden återgår till det normala, obehag försvinner.

Det är viktigt att uppmärksamma symptomen på rätt tid, exklusive cancer och mastopati. Avsaknaden av naturliga fysiologiska orsaker till svullnad och utvidgning av mjölkkörtlarna i storlek kan indikera utvecklingen av patologiska processer.

Bröstet och nedre buken gör ont

Symtom på obehag i nedre del av buken och smärtsam känslighet i bröstkörtlarna indikerar början av graviditeten. Livmoderns fullhet provoserar smattande smärtor, ökad blodcirkulation. Överkänslighet hos bröstvårtorna äger rum under graviditetens andra trimester och kräver inte speciell behandling.

Bröst och temperaturvärk

Bröstet och bröstvårtan gör ont i kombination med feber i närvaro av en smittsam patologi. Mastit drabbar ofta bröstkörtlarna vid amning (under amning).

Infektion utvecklas i hudskador. Symtomen på sjukdomen är uttalade: akut smärta, purulent urladdning från bröstvårtorna, svullnad. En ökning av kroppstemperaturen signalerar utvecklingen av en akut inflammatorisk process.

Sjukdomen kan utvecklas genom tre stadier:

 • initial (svullnad, smärta vid beröring);
 • efter 10-15 år (intensiv smärta ökar körtelens densitet med PMS);
 • slutlig (cystabildning, patologiskt innehåll frisätts under palpation av bröstvårtan).

Allmän svaghet, migrän, malaise observeras. Tecken på mastit är mycket lik symptomen på infektionssjukdomar. Rätt tid och korrekt behandling hjälper till att snabbt eliminera sjukdomen. Diagnos innebär undersökning av en läkare och laboratorietester för att bestämma typen av smittämne.

mastopati

Patologiska symtom när bröstet och bröstvårtan är öm kan indikera utvecklingen av godartade tumörer i bröstkörteln.

En vanlig orsak till diffus eller nodal mastopati är hormonell obalans.

Konservativ behandling av mastopati i det inledande skedet kan helt eliminera patologin. Att ignorera alarmerande symtom kan leda till komplikationer, försämring på grund av omvandlingen av sälar till maligna tumörer.

När och hur bröstet börjar, bröstvårtorna börjar skada, hur länge

Smärta, obehag i bröstkörtlarnas område uppstår under första graviditeten av graviditeten. Hormonella förändringar i den kvinnliga kroppen, en ökning av progesteronnivåerna orsakar strukturella förändringar i bröstet och livmodern.

Det finns en stimulering av en ökning av antalet alveolära lobuler, vilket bidrar till en ökning av storleken på bröstkörtlarna. Under graviditetsperioden inträffar stadiet med maximal bröstutveckling, åtföljt av svullnad och en förändring av sekretionsapparaten.

Bröstkörtlarna under graviditeten i de tidiga stadierna är kända för märkbara förändringar:

 • ökning i storlek, svälla;
 • storleken och färgen på areolen på bröstvårtan förändras;
 • blodcirkulationen ökar.

En ökning av östrogennivåerna i andra och tredje trimestern av graviditeten kan också orsaka obekväma, smärtsamma känslor i bröstet. Ämnet är syntetiserat gonadotropin, vilket påverkar produktionen av mjölk och provoserar en ökning av kanalerna i bröstkörtlarna.

I stadiet av hormonella förändringar kan värkande smärta uppstå med en karakteristisk svårighetsgrad i bröstområdet. Speciallinne i mjukt elastiskt tyg som kan anpassas till förändrade volymer hjälper till att underlätta tillståndet..

I de senare stadierna av graviditeten är klåda förknippade med obehag och smärta i brösten. Överkänslighetssymptom Orsakar bröstutsöndring.

Innan menstruation

På kvällen före menstruationen gör ont i bröstet och bröstvårtan på grund av cykliska hormonstörningar och förändringar. Den kvinnliga kroppen förbereder sig i detta skede för en möjlig befruktning, det är en ökning av produktionen av progesteron.

Naturlig förvärring av känsligheten hos bröstkörtlarna, bröstvårtor med PMS kräver inte behandling. Bekväma underkläder, vitaminer, rätt behandling hjälper till att underlätta tillståndet.

Efter menstruation - med ägglossning

Obehag uppträder under ägglossningen och upphör endast när utskrivningen börjar. Efter menstruation, i frånvaro av sjukdomar och hormonella störningar hos kvinnor i reproduktiv ålder, skadar inte bröst och bröstvårtor.

Under graviditet

Graviditet gör hormonella anpassningar av en kvinnas kropp. Processerna för att förbereda bröstkörtlarna för amning orsakar obehag. Bröstet och bröstvårtan gör ont på grund av en ökning av mjölkkanalerna, tryck på nervändarna. Konstant intensiv smärta kräver samråd med en gynekolog.

Efter förlossningen

En ökning av känsligheten hos mjölkkörtlarna efter förlossningen är direkt relaterad till amningsprocesserna. Efter förlossningen rekommenderas att omedelbart konsultera en specialist för råd.

Efter att ha fått information om korrekt fästning av barnet i bröstet, tips om hygienåtgärder och val av linne kan du undvika att obehag uppstår. Gradvis, efter förlossningen, kommer känsligheten hos bröstkörtlarna och bröstvårtorna att återgå till det normala på grund av normaliseringen av kvinnans hormonella bakgrund.

När du matar, efter det

Det smärtsamma tillståndet i bröst och bröstvårtor hos en ammande kvinna kräver särskild uppmärksamhet. Obehag manifesteras ofta i början av amning. Speciella salvor, växlande bröst under utfodring hjälper till att eliminera det. Dessutom kan du ge den smärtsamma sidan tillfällig vila genom att uttrycka mjölk för flaskmatning.

Felaktig applicering, hypotermi kan orsaka blockering av mjölkkanalerna - laktostas. Experter rekommenderar snabb behandling för smärtsam komprimering.

Massage och frekvent applicering i det första stadiet av utvecklingen av patologi hjälper till att eliminera smärta i bröstet och bröstvårtorna. Det är viktigt att barnet fångar en del av areolen under utfodring för att undvika sprickor och skador på bröstvårtorna.

Med klimakteriet

Efter att en kvinna har gått in i klimakteriet värker hennes bröst och bröstvårta acykliskt, utan hänvisning till menstruationscykeln. Smärtsymtomatologi kan uppträda asymmetriskt, vilket bara visar sig på ena sidan.

Arten av smärtan är annorlunda och beror på den hormonella bakgrunden och åldersrelaterade förändringar i en kvinnas kropp. Periodisk eller ihållande obehag i bröstkörteln kan observeras..

I vissa fall kräver smärtens intensitet medicinsk korrigering. Symtom på obehag i bröstet under klimakteriet inkluderar ökad känslighet, klåda, åtstramning av körtlarna och värkande smärta. Det är viktigt att utesluta patologiska faktorer som också kan orsaka obehag under klimakteriet: cystor, skador, neuralgi, hormonell obalans.

Efter sex

Orsaken till obekväma känslor i mjölkkörtlarnas område kan vara en kvinnas låga sexuella aktivitet. Sällsynt samlag leder till ansamling av hormoner, vilket provocerar klåda i bröstvårtan och svår bröstsmärta.

Bröstet och bröstvårtan skadar ibland också efter sex. En hormonell våg stimulerar en orgasm efter samlag, vilket resulterar i att det rusar blod till bröstkörtlarna. Smärtsamma upplevelser i sådana situationer kräver inte terapi och kommer att passera på egen hand. Regelbundet sexliv eliminerar hormonell obalans.

Bröstsmärtor efter sex kan uppstå på grund av trauma i det under samlag, närvaron av inflammatoriska processer i lymfkörtlarna eller bröstet. Ett besök hos en mammolog utesluter uppkomsten av mastopati eller utvecklingen av en onkologisk process.

Efter födelsekontroll (Duphaston)

Att ta preventivmedel påverkar en kvinnas hormonella bakgrund. Bröst och bröstvårtans smärta vanligtvis på grund av obalans.

En konsultation med en gynekolog hjälper till att bestämma genomförbarheten av att ta läkemedlet, välj det lämpligaste alternativet utan biverkningar.

Vad man ska göra om bröstet gör ont, bröstvårtor

Förebyggande åtgärder inkluderar upprätthållande av en hälsosam livsstil och regelbundna besök hos specialister.

Enkla rekommendationer hjälper till att underlätta tillståndet när bröstet och bröstvårtan är öm.

 • Konsultation vid en medicinsk institution. Allvarligt smärtsyndrom signalerar behovet av ett besök hos en specialist. Det är viktigt att snabbt identifiera orsaken till smärta och få ett tillräckligt läkares recept. Endast behandlingen av sjukdomen, inte eliminering av symtom, kan lösa problemet..
 • Minimera irriterande faktorer. Det rekommenderas inte att provocera smärta genom att konstant beröra bröstkörtlarna. Dessutom bör du köpa bekväma sömlösa underkläder tillverkade av naturliga tyger..
 • Överensstämmelse med reglerna för vård och hygien. Full hydrering, mjukning och massage hjälper dig att bli av med torr hud, spruckna bröstvårtor och stretchmärken. Det är bättre att utföra hygienprocedurer utan tvål, smörja bröstvårtorna efter bad med havtornolja.

Bröstet och bröstvårtorna gör ont med ökande intensitet endast med patologi. Utsläpp från bröstet, en förändring i formen av bröstvårtan, utseendet på erosion och svullnad är farliga symtom som kräver omedelbar läkarvård.

Videoklipp om smärta i bröstet och bröstvårtorna

Varför gör bröstvårtan och bröstet ont. Skäl, behandling, förebyggande:

Varför gör bröstvårtor ont?

Det är smärtsamt att trycka på bröstet nära bröstvårtan, bröstvårtan i det högra bröstet gör ont, det vänstra bröstet i bröstvårtan gör ont - det är de klagomål som oftast adresseras av flickor och kvinnor till en mammolog. Sådan behandling sker inte bara under graviditetsperioden eller under amningstiden. Ibland förekommer bröstsmärtor i bröstvårtan även hos flickor som ännu inte planerar att bli mödrar.

Det finns flera patologier som kan orsaka komprimering i bröstkörtlarna, utflöd från dem, samt bröstsmärta i området av bröstvårtan. Dessutom är smärtans natur annorlunda: vissa kvinnor upplever en dragande smärta, andra - värkande eller akut, etc. Utan hjälp av en specialist kan inte göra. Därför bör man i denna fråga inte hoppas att allt passerar av sig självt, precis som det inte är värt det att självmedicinera. När allt kommer omkring kan bristen på snabb professionell hjälp påverka kvinnors hälsa negativt.

Varför gör bröstvårtor ont??

Bland de vanligaste orsakerna till smärta är:

 1. Graviditet. Smärta under en period som är så viktig för en kvinna är inte en signal om förekomsten av patologi. Här talar vi om hormonella förändringar - en betydande ökning av hormonet prolaktin, som är aktivt involverat i vävnadstillväxt i bröstkörtlarna; mjölkkanalerna växer och nervändarna på grund av en försening i deras utveckling svarar på alla effekter med smärtsamma känslor.
 2. Amning (amning). Bröstsmärtor uppstår på grund av grov hud på bröstvårtan, inflammation i mjuk tät hud, sprickor, mekanisk irritation på grund av användning av grovt linne, felaktig applicering av barnet under utfodring, laktostas och valet av obekväma bröstpumpar. En erfaren läkare kan prata om patologier i bröst och bröstvårtor.
 3. Smärtsamma perioder. Många flickor klagar över att det under menstruationen gör ont att röra huden på bröstet nära bröstvårtan. Ett liknande problem kan fortsätta tills menstruationen, som är förknippad med den kvinnliga cykeln - hormonell omstrukturering av kroppen. Om du känner hård bröstsmärta efter att din period har slutat, är detta ett tillfälle att tänka på. För alla problem relaterade till hormonell obalans bör du rådfråga en läkare.
 4. sjukdomar Konstant intensifierande smärta under menstruationen är det första beviset på förekomst av fibrocystisk mastopati. Smärta verkar som regel långt innan menstruationen och stannar praktiskt taget efter dem. Allvarlig terapi är nödvändig, eftersom denna sjukdom är komplex. Om vi ​​pratar om nolliparösa flickor, bör du kontakta en mammolog med minsta rödnad i bröstvårtorna. Han kommer att upprätta eller utesluta mastit. Bland andra skäl till varför bröst och bröstvårtor kan skada, presenteras följande sjukdomar: impetigo, candidiasis, herpes, Pagets sjukdom, psoriasis, eksem (icke-smittsamt), fibromyalgi, etc..
 5. Valet av linne av låg kvalitet. I vissa fall kan bröstvårtorna skada på grund av deras ökade känslighet. Därför är det extremt viktigt att korrekt välja underkläder. Ofta försvinner bröstsmärtan när du bär en kvalitetshå.
 6. Exponering för irriterande ämnen. På grund av påverkan av kemikalier (lotion, duschgeler, tvål) lider kvinnliga bröstvårtor först.

I olika enskilda fall uppstår bröstsmärtor runt bröstvårtan av sina egna skäl. Och kvinnan bör berätta för läkaren om alla sina känslor och klagomål. Endast fullt förtroende och snabb forskning kan hjälpa läkaren att avgöra varför bröstvårtorna i bröstet gör - göra rätt diagnos. Annars finns det ingen anledning att hoppas på rätt behandling..

Vad ska man göra

När bröstvårtorna är öm, försöker kvinnor hitta ett sätt att bli av med obehag. Men du bör inte ta till självmedicinering om orsakerna till smärta inte klargörs. Det är viktigt för ammande mödrar att övervaka hur väl barnet appliceras. Smärtan som förekommer menstruation och i kombination med smärta i nedre del av magen kan försvinna om du inte tillåter irriterande effekter på bröstvårtorna.

Detsamma kan rådas till gravida kvinnor. Och alla flickor, kvinnor måste observera brösthygien, ha bra underkläder som inte pressar och inte komprimerar bröstet. I andra frågor kommer en erfaren mammolog att hjälpa dig. Du kan och bör adressera honom med de minsta klagomålen, även om bröstet gör ont, men dina bröstvårtor inte. I god tid begäran om hjälp hjälper till att upprätthålla din kvinnliga hälsa!

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Hur påverkar oral preventivmedel menstruationen?

Menstruation när man tar p-piller bör börja efter den sista pillen. Det bör förstås att med användning av orala preventivmedel är menstruationen inte fullständig....

Är det möjligt att göra yoga under menstruationen

Kvinnans kropp är utformad så att den en gång i månaden kan självrensa från farliga toxiner och överflödiga celler. Detta sker under menstruation, vilket inte är en kontraindikation i yoga för kvinnor....

Hur man besegra trast under graviditeten?

Nästan varje kvinna minst en gång i sitt liv upplevde obehagliga symtom på trast. Det finns många läkemedel för denna sjukdom, men inte alla av dem passar den förväntade modern....