Orsaker till svullnad i bröstet, smärta i bröstet

Ansvarsfrihet

Bröstkörtlarna är mycket känsliga för hormonella förändringar. Många kvinnor rapporterar svullnad och bröstsmärta före menstruation eller under graviditet. I de flesta fall är detta normen. Det finns sjukdomar där brösten plötsligt kan bli större. I vissa fall hälls en körtel, medan den andra inte ändrar form. Tätningar visas i bröstet, det börjar skada utan anledning. Dessa symtom är en patologi och kräver undersökning av en specialist.

Orsakerna till svullnad i bröstet och smärta i dem kan vara helt annorlunda. Vissa av dem är helt naturliga, medan andra kan vara livshotande..

Bröstkörtlarna är mycket känsliga för hormonella förändringar. Men det finns sjukdomar där bröstet plötsligt blir större, eller den ena hälls och den andra inte ändrar form. Tätningar visas, bröstet börjar skada utan anledning. Dessa symtom är patologiska och bör övervakas av en specialist..

Det är mycket viktigt att inte slösa bort tid och gå till en konsultation med en mammolog eller gynekolog. Han kommer att föreskriva nödvändiga undersökningar och tester. Identifiera orsaken till patologin och välj en behandlingskurs.

Kvinnans hormonella bakgrund förändras ständigt hela månaden. Under påverkan av periodvis ökande hormoner (progesteron och östrogen) inträffar förändringar i hälsa och utseende. Vissa kvinnor är mer känsliga för deras effekter och kan märka tecken på en förändring i faserna i menstruationscykeln mer tydligt.

Östrogen tenderar att aktivt stiga närmare mitten av cykeln. Under hans inflytande sväller bröstkörtlarna just nu. Detta inträffar på grund av expansionen av bröstkanalerna och kanalerna. Tillväxten av bindväv och fettvävnad.

Processen orsakar ofta obehag i bröstet. Men i förkant av menstruationen toppar progesteronnivåerna. Mammakanalerna i bröstkörteln är fyllda med vätska. Det gör ont, häller och det verkar som om bröstet är svullet.

På detta sätt förbereder kroppen sig för graviditet. Men om ägget inte har befruktats, sjunker nivån av progesteron kraftigt så snart perioden kommer, och smärtan och svullnaden i bröstkörtlarna passerar.

Normalt kan storleken på det kvinnliga bröstet öka under denna period med högst en storlek. Om bröstet har blivit 2-3 storlekar större - är detta en tydlig anledning att konsultera en läkare.

En annan anledning till att gå till gynekologen är en lång period av smärta och svullnad i bröstkörtlarna, som fortsätter efter början av menstruationen. Om symptomen kvarstår, men menstruationen inte inträffade - kanske har en befruktning inträffat.

Bröstsvullnad

Allt iLive-innehåll kontrolleras av medicinska experter för att säkerställa bästa möjliga noggrannhet och överensstämmelse med fakta..

Vi har strikta regler för val av informationskällor och vi hänvisar endast till ansedda webbplatser, akademiska forskningsinstitut och om möjligt bevisad medicinsk forskning. Observera att siffrorna inom parentes ([1], [2], etc.) är interaktiva länkar till sådana studier..

Om du tycker att något av våra material är felaktigt, föråldrat eller på annat sätt ifrågasätter väljer du det och trycker på Ctrl + Enter.

Bröstsvullnad, det vill säga en ökning av volymen av deras celler eller stroma, har både en fysiologisk karaktär och en patologisk etiologi.

ICD-10-kod

Orsaker till svullnad i bröstet

Alla fysiologiska processer som förekommer i brösten beror på syntesen av hormoner som östrogener, progesteron, syntetiserade av hypofysen i luteotropiskt hormon prolaktin, liksom andra steroidhormoner som producerar hypotalamus, sköldkörtel, binjurebarken.

Men om svullnaden i bröstkörteln inte är förknippad med den naturliga metabolismen av hormoner, kvarstår det andra alternativet - patologi. Och det finns många versioner av dess utveckling: från överskottet (eller bristen) på kolesterol, som är "råmaterialet" för biosyntes av steroidhormoner i motsvarande körtlar, till att dessa körtlar inte fungerar eller bristen på speciella enzymer som är nödvändiga för steroidogenes.

De viktigaste orsakerna till svullnad i bröstet, främst hos kvinnor, beror på förändringar i könshormoner.

Så svullnaden i bröstkörtlarna före menstruation, som observeras hos de flesta kvinnor, orsakas av ökad syntes och frisättning i blodet av östrogener - östradiol, östriol och östron, såväl som progesteron, som produceras av äggstockarna och binjurebarken. Från progesteron ökar volymen av körtelceller i bröstkörteln och på grund av östradiol uppstår bildningen av bindväv i bröstet och en ökning av antalet mjölkkanaler. Därför finns det en svullnad och ömhet i brösten före menstruation.

Men svullnaden i bröstkörtlarna efter menstruation är oftast ett tecken på mastopati - fibrotisk, cystisk, fibrocystisk, fokal eller diffus. Smärta och svullnad i bröstkörtlarna med dessa godartade neoplasmer uppstår på grund av tillväxten av fibröst (bindväv) i bröstet, epitelet i dess kanaler eller alveoler, liksom utseendet på nodulära eller allvarliga formationer. Överkänslighet och hyperemi i huden i bröstet, samt utsläpp från bröstvårtorna, kan noteras..

Till exempel, hos icke-gravida kvinnor, mot bakgrund av menstruations oregelbundenheter, kan svullnad i bröstkörtlarna till och med åtföljas av frisättning av mjölk. Detta är den så kallade hyperprolactinemiaen - ökad syntes av hormonet prolaktin, varför skälet ligger i närvaron av en tumör (adenom) i hypofysen. Emellertid visar klinisk praxis att denna patologi kan bero på cyster på äggstockarna, levercirrhos, hypotyreos eller hjärntumörer..

Var gör det ont?

formulär

Graviditet och klimakteriet

Bröstsvullnad under graviditeten uppstår av naturliga skäl. Med metoden att utfodra avkommor tillhör en person däggdjur, och syftet med bröst som är fastställt av naturen är att föda barn tills de har förmågan att äta andra livsmedel.

Därför är detta tecken under graviditeten - en ökning av körtelvävnaden som kommer att producera mjölk, utvecklingen av alveoler och utsöndringskanaler - en förberedelse för den kommande amningen. Förutom östradiol och progesteron, är östriol, prolaktin och ett speciellt hormon som syntetiseras av ytskiktet av trofoblasten från det mänskliga embryot, placentalaktogen, involverat i denna process..

Kvinnor som har kommit ut i fertil ålder kan ha svullnad i bröstkörtlarna med klimakteriet, vilket är förknippat med en ökning av deras volym av fett och delvis fibrös vävnad, som i regel förskjuter körtlarna. Det förekommer också mot bakgrund av förändringar i funktionen av hormonsystemet, dessutom kardinal.

Den dominerande fysiologiska och biokemiska komponenten i hormonella processer under klimakteriet är en minskning av äggstocksaktiviteten, en kraftig minskning av östrogensyntes genom follikulära celler och ett fullständigt upphörande av östradiolproduktion. Denna period kännetecknas av betydande förändringar i lipidmetabolismen och en ökning av det totala kolesterolet..

Dessutom utesluter inte klimakteriet mastopati, där brösten förstoras. Trots en signifikant minskning av östrogenproduktionen i äggstockarna kan fettvävnad avsätta östrogener, som syntetiseras från testosteron under klimakteriet (binjurebarken fortsätter att producera det, om än i mycket mindre mängder). Dessa östrogener destabiliserar också den hormonella bakgrunden, vilket leder till olika patologiska processer i brösten.

Bröstsvullnad hos barn och ungdom

Svullnad i bröstkörtlarna hos ett barn förekommer huvudsakligen av fysiologiska skäl. Till exempel hos nyfödda (under den första månaden av livet) är resultatet att östrogen och progesteron från mödrarna kommer in i moderkakan och hamnar i fosterets blod, och efter förlossningen, i barnets blod.

Detta fenomen definieras av barnläkare som ”den nyföddes hormonella kris”, som i genomsnitt förekommer hos åtta av tio spädbarn, båda könen.

Efter ett par veckor passerar svullnaden i bröstkörtlarna hos nyfödda (ofta med utsläpp från bröstvårtan) naturligt. Men om det upptäcks en ökning som inte påverkar bröstvårtansområdet och barnets kroppstemperatur stiger, är inflammation uppenbar - mastit hos spädbarn, som kan utvecklas till purulent. Och sedan måste du använda antibiotika.

Svullnad av bröstkörtlarna hos flickor, som börjar efter att de har fyllt åtta till nio års ålder, är en helt normal process förknippad med puberteten. Under denna period börjar kroppen producera östrogen, i synnerhet östron, som är ansvarig för bildandet av sekundära sexuella egenskaper. Deras tillväxt sker gradvis och fortsätter under puberteten..

Om detta symptom hos flickor börjar vid en tidigare ålder, fastställer läkarna faktumet av för tidig pubertet, och i de flesta fall, i fullständig frånvaro av andra tecken på pubertets början. Barnet ska visas till endokrinologen, eftersom allt talar om en hormonell patologi som kan vara förknippad med hypofysen, hypotalamus, binjurarna eller sköldkörteln..

Det bör noteras att en betydande svullnad i bröstkörtlarna hos ungdomar (både flickor och pojkar) är möjlig på grund av fetma, när fettavsättningarna koncentreras i bröstet och axelbandet.

Förresten, detta symptom hos pojkar kan observeras exakt i tonåren och beror också på inträde i puberteten. Enligt medicinsk terminologi är detta juvenil eller juvenil gynekomasti, vars orsak är ett brott mot steroidogenes i riktning mot kvinnliga könshormoner.

Bröstsvullnad hos tonåriga pojkar ser ut som en liten ökning av det pigmenterade området runt bröstvårtorna (2-5 cm i diameter) med deras ökade känslighet. När du blir äldre återgår hormonproduktionen till normal och gynekomasti försvinner. Och om ökningen inte försvinner i ungefär ett och ett halvt år, kan pojken ha problem med sköldkörteln, levern eller testiklarna. Vad exakt - en pediatrisk endokrinolog måste bestämma.

Bröstsvullnad hos män

Gynekomasti - spridning av körtelvävnad i bröstkörtlarna - är också resultatet av hormonella störningar i kroppen. I synnerhet att minska testosteronproduktionen; otillräcklig syntes av androgener (hypogonadism); överskott av progesteron och östrogener med hyperkortik (hyperfunktion i binjurebarken); överskrider normen för produktion av hypofysen av somatotropiskt hormon; ökade nivåer av sköldkörtelhormoner (hypertyreos), etc..

Specialister förknippar dessa patologiska avvikelser i hormonsfären med både genetiskt bestämda egenskaper hos det endokrina systemet och tumörformationer i ett av de hormonproducerande organen - testiklarna, binjurarna eller hypofysen.

Dessutom kan bröstsvullnad hos män uppstå på grund av skrumplever i levern hos alkoholberoende patienter, samt efter långvarig användning av hormoner som innehåller östrogen och vissa antidepressiva.

En viktig roll i utvecklingen av denna patologi spelas av fetma, där det finns den så kallade falska gynecomastia eller lipomastia - tillväxten av bröstens fettvävnad parallellt med tillväxten av subkutana fettansamlingar i olika områden i kroppen.

Diagnos av svullnad i bröstkörtlarna

Diagnostik använder en uppsättning metoder för att fastställa den verkliga orsaken till patologin. Bland dem:

 • fysisk undersökning med palpation i bröstet;
 • bröströntgen (mammografi);
 • ultraljud (ultraljud) i bröstet, sköldkörteln, binjurarna, bäckenorganen;
 • laboratorieblodtester för hormoner (östradiol, prolaktin, testosteron, luteotropin, tyrotropin, adrenokortikotropin, etc.);
 • enzymimmunanalys;
 • urinalys (för innehåll av urea, kväve, kreatinin, levertransaminaser);
 • CT eller MR i binjurarna såväl som hjärnan.

Är bröstsvullnad normen??

Hej kära läsare. Idag kommer vi att prata om varför körtlarna hos kvinnor är grova. Vi kommer att beröra den fysiologiska karaktären av denna process, vi kommer att berätta för dig när bröstsvullnad är en anledning till oro.

Skäl för engorgement

För svullnad i bröstkörtlarna kan orsakerna vara ganska fysiologiska. Det finns orsaker som inte är relaterade till sjukdomen. Men det finns mycket farliga faktorer som gör bröst oförskämd.

Fysiologiska skäl

Det finns 6 huvudsakliga orsaker till engorgement:

 • hos nyfödda;
 • pubertet (pubertet);
 • ägglossningsperiod (början av fas 2 i cykeln);
 • efter befruktningen;
 • postpartum perioden;
 • klimakteriet.

Hos barn omedelbart efter födseln finns det många moderhormoner, vilket kan leda till barnet - svullnad i bröstvårtorna. Behandling i detta fall krävs inte. Hormoner introduceras långsamt, bröst studsar tillbaka..

Under pubertetsperioden börjar kvinnliga könshormoner produceras hos flickor och det bryter upp bröstet ganska naturligt. Om flickan är 8 år eller något äldre

Innan menstruationsblödning förbereder sig bysten aktivt för en eventuell befruktning och graviditet. I mitten av cykeln före ägglossningen förbereder kvinnliga hormoner (östriol, östradiol och östron) mjölkkanalerna i en möjlig "leverans" av mjölk. Kanalerna ökar något i storlek. Efter ägglossning främjar ett annat hormon - progesteron tillväxten av körtelvävnader i körtlarna och produktionen av en liten mängd sekretion av dem.

Detta orsakar viss obehag och svullnad..

Detta fenomen (smärta åtföljt av svullnad före menstruation) kallas cyklisk mastodyni, som förekommer hos unga kvinnor och medelålders kvinnor (vanligtvis i området mellan 30 och 40 år). Frågan är om bysten alltid gör ont i väntan på menstruation, svaret är enkelt, men är tyvärr inte entydigt. Detta fenomen oroar två tredjedelar av den kvinnliga befolkningen på planeten. Det är inte alla och inte alltid.

Hur mycket innan menstruations körtlarna kommer att grovas, frågar du. Detta är en fråga om din fysiologi, vanligtvis om tre veckor. Det är i början av den andra fasen av cykeln, som vi skrev tidigare. Hos vissa flickor märks svullnad 1-3 dagar före menstruationen, all menstruation och ett par dagar efter menstruationen. Men i det här fallet är det troligtvis en hormonell störning. Ett besök hos en gynekolog är mycket önskvärt.

Du bestämmer inte hur bysten beter sig under ägglossningen (äggets utlopp från follikeln), eftersom denna period är kort. Det är mer korrekt att prata om ägglossningsperioden och svallningarna i körtlarna vid denna tidpunkt - normen.

Tills hur många dagar innan menstruationen börjar ömhet är det omöjligt att säga säkert. Det beror på längden på din cykel. Om cykeln är 28 dagar kan du känner obehag i 10-14 dagar. Vanligtvis, innan menstruationen, är ömheten slö, minskar känsligheten.

Om tiden för menstruationsblödning har kommit och det inte finns några perioder är du antagligen gravid och du måste ta ett graviditetstest och rådfråga en gynekolog. Hur länge efter befruktningen är det värt att bestämma dina "ränder"?

Vissa tillverkare hävdar att deras test är informativa redan vid den 3: e graviditetsveckan. Men eftersom graviditeten bestäms av tillväxten av ett hormon (humant gonadotropin eller hCG), och i serum är det mycket mer än i urin. Därför är det bättre att antingen donera blod för analys om det var en försening eller genomföra ett test efter en månads paus.

Under graviditeten fortsätter expansionen av kanalerna och en ökning av volymen av körtelvävnad. Vissa blivande mödrar har till och med en liten mängd klar eller lätt mjölkutsöndring. Progesteron är bara det hormon som ansvarar för att förbereda körtlarna för att mata barnet.

Under amning hos kvinnor gör bröst fyllda med mjölk ont, särskilt vid en brus med mjölk. Stickningar kan kännas i bröstvårtorna, bysten är lite kliande, det finns en sprängning.

I de tidiga stadierna av dräktigheten är ömheten i bystområdet starkare än vid menstruation. Ofta gör bysten ont och häller som mjölk på morgonen. Och när du ”sprids” avtar smärtan. Ökar avsevärt känsligheten hos bröstvårtorna. Hur länge stör bröstvårtor och bysten i allmänhet dig? För vissa unga kvinnor är detta den första signalen om en framgångsrik befruktning..

I slutet av graviditeten förbereder bröstet sig för att utfodra avkomma och kan börja producera råmelk i en minimal mängd, så att kvinnor ibland får utflöde. Utsläpp (klar eller vitaktig) är associerad med hypersekretion av prolaktin.

I klimakteriet ersätts körtelvävnaden av en fiberhaltig komponent, en hormonell obalans observeras i kvinnans kropp. Detta kan orsaka obehag och till och med påtaglig ömhet. I en sådan situation underlättar intaget av tokoferoler, avslag på kaffe, starkt te och choklad, värme till bysten. Men under denna period är risken för att utveckla mastopati eller andra sjukdomar stor. Därför är det bättre att konsultera en mammolog.

Engorgement utan sjukdomar

Om bysten inte är obekväm innan din period bör du tänka på möjliga orsaker. De viktigaste tecknen på obehag som inte är förknippade med en sjukdom:

 • brist på akut smärta;
 • missfärgning av huden;
 • temperatur, magsår;
 • deformation av bysten;
 • påtagliga främmande formationer.

Varför händer detta om du är frisk? Oftast på grund av:

 • användning av koffein i stora doser;
 • äter i överflöd av salthalt (i termer av salt mer än 5 gram per dag);
 • OK mottagning (på grund av innehållet av kvinnliga könshormoner);
 • behandling med vissa antidepressiva medel;
 • klädd i syntetiskt underkläder, en tight bh;
 • stillasittande livsstil.

När du äter mycket salt kvarhålls vätska i kroppen, du avrundar lite, inklusive bysten. Svullna vävnader irriterar nervändarna, som är många i detta område och orsakar obehag. Syntetik kan orsaka allergier. En tät behå klämmer bara på tyget.

Ibland tar kvinnor lipomastia för engorgement - deponering av fett i bysten. Endast i denna zon ackumuleras inte fettavlagringar utan följer allmän fetma. Bysten skadar inte, men fetterna kommer inte att lösas upp snart.

Sjukdomen och dess symtom

Hur kan man förstå att det är dags att besöka en mammolog? Om, utöver huvudsymtomet, en ökning av bystets volym och svullnad, noterar du:

 • att bysten är på (en ökning av lokal temperatur kan indikera utvecklingen av mastit);
 • svullnad i ett bröst (ett bröst sväller och "stelnar" under menstruationen, ofta med utveckling av mastopati);
 • körtlarna är svullna och testet är negativt (vilket betyder graviditet);
 • deformation av bysten dök upp;
 • trådar och bollar känns;
 • sår dök upp;
 • en hemlighet strömmar från bröstvårtan (gul, vit, blodig);
 • smärta strålar till armen, scapula;
 • svullna regionala lymfkörtlar från lesionssidan.

Du bör vara försiktig om perioderna har gått och bysten gör ont eller smärtan och svullnaden inte är relaterade till cykeln, om bröstet sväljer kraftigt. Sådan puffiness kan indikera utvecklingen av:

 • godartade neoplasmer (främst mastopati och intraductal papillom) och maligna;
 • mastit
 • laktostas (under graviditet).

Är det nödvändigt att gå till läkaren om 2-3 tecken på ovanstående visas? I sådana fall får du naturligtvis inte försumma läkarnas konsultation, undersökning och palpation. Dessutom förskrivs kvinnor ultraljudundersökningar, MR, mammografi, biopsi, blodprover och allt som läkaren anser nödvändigt för att verifiera (bekräfta) diagnosen.

Detta avslutar svaret på frågan om vad bysten kan svälla från och på vilken cykeldag som förväntar sig ödem från den. Vi hoppas att vår artikel var informativ för dig och att du kommer att dela den nya produkten med dina vänner via sociala nätverk.

Svullna bröst

Varje kvinna möter tillfälliga förändringar i bröststorlek. Bysten kan minska med plötslig viktminskning eller svälla under menstruationen. Detta kan indikera både naturliga fysiologiska processer och allvarliga fel i kroppen. Det är mycket viktigt att separera de vanliga symtomen (lätt obehag, känslighet) från onaturlig smärta, misstänkta sälar och funktionsstörningar i bröstkörtlarna. Vad är mekanismen för svullnad i bröstet, av vilka skäl händer detta, och i vilka fall hjälper en läkare?

Organets anatomiska struktur

Bröstkörtlarna är en sekundär sexuell egenskap som utvecklas hos alla däggdjur. Hos mogna kvinnor bildar körtlarna två symmetriska höjder som ligger intill den främre bröstväggen (mellan den 3: e och den 7: e revben). På bröstets yta är en bröstvårta omgiven av en areola. Melkkörtlarna i sig är en tät kropp i form av en konvex skiva. Det är omgivet av ett lager av fettvävnad och "bokstavligen" fäster sig till kroppen med hjälp av muskler. Organblodtillförsel genom den inre och laterala bröstartären.

Under hela livet genomgår det kvinnliga bröstet cykliska förändringar. De är nära besläktade med menstruationscykeln och förbereder kroppen för befruktning. Innan menstruationen börjar sväller bröstkörtlarna, blir mer känsliga och bröstvårtan och areola kan ändra något i färg. Om befruktningen inte har inträffat återställs balansen mellan hormoner, känsligheten försvinner och bröstet återgår till sin vanliga storlek..

Bröstsvullnadsmekanism

En ökning i bröststorlek och ömhet är ett absolut normalt symptom som utvecklas hos de flesta sexuellt mogna kvinnor. Detta beror på den komplexa strukturen i bröstkörtlarna. Bröstet består av tre typer av vävnad - bindväv, fett och körtel. Bindvävnad bildar bröstets skelett och genomgår sällan betydande fysiologiska förändringar. Fett- och körtelskikten är mer formbara och hormonberoende. De kan växa eller omvänt minska i storlek under påverkan av vissa hormoner, vikthopp, allmän hälsa.

Förutom fett kan svullnad i bröstet utlösa blodkärl. Storleken och strukturen på mjölkkörtlarna beror till stor del på blodtillförseln. Hur det fungerar? Blod rusar in i bröstet, utvidgar blodkärlen, vilket påverkar bröstvolymen. En liknande effekt kan observeras under sport eller annat aktivt tidsfördriv. När blodtillförseln är normal minskar volymen av blodkärl och bröstkorg.

Om bröstsvullnad hos kvinnor är ett symptom på både normala och patologiska interna förändringar, indikerar en utvidgning av det manliga bröstet en specifik sjukdom. Det kallas gynekomasti. Detta är en förstoring av bröstet med hypertrofi av fettvävnad. Sjukdomen indikerar en obalans av kvinnliga och manliga hormoner.

Möjliga orsaker till bröstförstoring

Svullnaden i bröstkörtlarna kan vara lång eller kortvarig. Till exempel under graviditet upprätthålls den maximala bröstvolymen tills matningen är slut, och med sexuell upphetsning försvinner efter några minuter eller timmar. Hur är detta möjligt?

Menstruationscykel

Menstruationscykeln har en enorm inverkan på hälsa, humör och välbefinnande hos mogna kvinnor. Varje cykeldag är förknippad med produktionen av en viss mängd hormoner. Dessa hormoner påverkar både det inre tillståndet och den yttre skönheten. Till exempel, progesteron och prostaglandiner, som ackumuleras i kroppen genom den andra fasen av menstruationscykeln, ökar smärttröskeln, framkallar svullnad och ökad bröstkänslighet.

Om bröstet sväller, blir för känsligt eller gör ont i den första fasen av menstruationscykeln, kontakta en läkare. Kanske är hormonbalansen störd eller inträffar andra patologiska processer i kroppen.

Graviditet och amning

Aktiv brösttillväxt under graviditeten är förknippad med det viktiga hormonet prolaktin. Det mesta av prolaktinet produceras i hypofysen, varefter det kommer in i blodomloppet och förbereder intensivt den kvinnliga kroppen för moderns framtida roll. Redan under den andra månaden av graviditeten ökar brösten betydligt i storlek, och bröstvårtan och areola blir mörkare. Förändringar påverkar inte bara de yttre utan också kroppens inre egenskaper. Bröstkörtlarna byggs om för att ge det ofödda barnet mjölk.

Under utfodringsperioden kan bröstvikten nå mellan 300 och 900 gram (vanligtvis varierar denna indikator från 150 till 200 gram).

Bröstsvullnad under graviditet och amning är tillfällig. Efter utfodring återställs den hormonella balansen gradvis och kvinnokroppen förbereder sig återigen på att bli gravid. Snart tappar bröstkörteln volym och form, men återgår vanligtvis inte till sin ursprungliga pre-gravid storlek.

Stimulering och upphetsning

De flesta kvinnor definierar bröst som en av de erogena zonerna. Hon är extremt känslig för beröring, plötsliga rörelser och annan stimulans. Som svar på upphetsning kan bröstkörtlarna öka något i storlek, bli elastiska och något hårda. Kroppens reaktion på en viss effekt kan vara specifik och beror på varje specifik kvinna. Vissa upplever inte några känslor under aktiv bröststimulering, medan andra till och med reagerar på friktion av kläder eller underkläder. Som stimulering kan övervägas och mata barnet. Så snart barnet tar tag i bröstet skickas en signal till hjärnan om behovet av mjölkproduktion. Som ett resultat fyller vätska mjölkkanalerna och förstorar visuellt körteln.

Temperaturskillnader

Exponering för höga eller alltför låga temperaturer kan också påverka bystvolymen. Det handlar om kränkning av blodcirkulationen. Vid överhettning fylls vätskan snabbt i blodkärlen och utvidgar dem betydligt, vilket leder till svullnad i bröstkörtlarna.

Under hypotermi startar kroppen en naturlig skyddsprocess och påskyndar blodflödet för att överleva. Detta kan spåras av reaktionen på huden på kallt vatten - det blir rött, det finns en lätt svullnad, eventuellt obekväm stickningar. Liknande förändringar inträffar i alla mjuka vävnader, inklusive bröstet..

Livsstilsspecifikationer

Inte bara livskvaliteten, utan också utseendet på en person beror på den dagliga kosten. Om du konsumerar mycket mer kalorier än du kan spendera, byggs övervikt gradvis upp i kroppen. Överskott av fett fördelas över varje kroppsdel, beroende på dets struktur och påverkar bröstet.

Brist på dricksvätska kan leda till svullnad. Oftast åtföljs de av obehag, torr hud och ibland smärtsamma upplevelser..

Patologiska orsaker till svullnad

Svullnad och åtstramning av bröstet indikerar inte alltid de naturliga fysiologiska processerna i kroppen.

Ibland är detta ett symptom på sådana sjukdomar:

 1. Lactostasis. Detta är stagnation av mjölk i kanalerna i bröstkörtlarna. Tillståndet är endast karakteristiskt för ammande mödrar. Stagnation kan bildas i en körtel eller påverka båda samtidigt. För att neutralisera laktostas rekommenderas att dricka mycket vatten och ofta fästa barnet i bröstet. Om detta inte hjälper, kontakta en läkare..
 2. mastopati Spredningen av bröstvävnad, som åtföljs av smärta och patologisk utsöndring. Under ett decennium har mastopati varit en av de vanligaste bröstsjukdomarna..
 3. Fibroadenom. Godartad neoplasma orsakad av brist på progesteron och östrogen. Tumören växer eller provoserar nya cancerskador som bokstavligen trycker på vävnaden och provocerar dess svullnad..
 4. Mastit. Bröstinflammation. Det kan utvecklas hos vilken kvinna som helst, oavsett graviditet, förlossning och antal barn.

I vilka fall är det nödvändigt att konsultera en läkare?

Först bestämmer arten och orsaken till smärtan. Om du aldrig har upplevt sådana upplevelser - kontakta en gynekolog. Beskriv ditt tillstånd, berätta om förhållandena under vilka det inträffade. Om läkaren finner misstänkta symtom kan du omedelbart genomgå en diagnos och neutralisera sjukdomen i tid. Ofta medför inte den naturliga svullnaden i bröstkörtlarna betydande obehag. Det viktigaste - var rimlig och lära dig att lyssna på din egen kropp.

Behöver jag undersöka mina bröst på egen hand?

Det finns en populär övertygelse att bröst bör undersökas / undersökas regelbundet för att förhindra utveckling av farliga sjukdomar och förändringar. Kvinnors främsta rädsla är förknippad med cancer, hormonstörningar, vilket kan påverka bröststorleken. Är det så, hur effektiv är oberoende palpation och hur man ordentligt tar hand om bröstkörtlarna?

Självundersökning kan inte likställas med ett läkarbesök och en planerad diagnos. Ofta kan en kvinna märka en konstig svullnad i bröstet, känna för komprimering, ställa en fruktansvärd diagnos och ta sig till psykos.

Eller tvärtom, känner regelbundet brösten, känner dig trygg och vägrar planerad mammografi. När det gäller patologiska förändringar kan cancerfokusen begränsas till några millimeter och det kommer inte att vara möjligt att fixa det utan specialutrustning. Självdiagnos är en ytterligare snarare än en grundläggande manipulation. Använd fördelarna med modern medicin, glöm inte regelbundna besök hos gynekologen och diagnostiska åtgärder.

Om du bestämmer dig för att utföra regelbunden palpation - beräkna styrkan korrekt. Överdriven mekaniskt tryck på bröstet kan leda till bildning av blåmärken, inflammation och smärta. Vilka symtom ska jag se en läkare med? Närvaro av en nod, ödem, missfärgning av huden, tillbakadragning av bröstvårtan, förstorade lymfkörtlar i armhålan, blod eller annan utflöde från bröstkörtlarna.

Vilken läkare ska jag gå till? Specialister rekommenderar att du först kontaktar en gynekolog. Vid behov omdirigerar han patienten till en mammolog eller onkolog.

Behandla palpationer som standardåtgärder (som att borsta tänderna) och överskatta inte symtomen. Svullnad och svullnad i körtlarna i den andra fasen av cykeln kan lätt förväxlas med en cysta eller en falsk graviditet.

För att undvika missförstånd, diskutera med dina gynekologer dina känslor före / under / efter menstruationen, beskriv smärtan och vanligt tillstånd i bröstet. Så du kommer bättre att förstå din kropp och skilja normerna från patologier..

Orsaker till svullnad i bröstet: menstruation, klimakteriet och andra

Varje kvinna upplevde bröstsvullnad. Detta är ett av de vanligaste symtomen, i kombination med smärta, som en kvinna i alla åldrar går till läkaren. Orsakerna till svullnad i bröstet kan vara fysiologiska (det vill säga de är förknippade med normala processer i en kvinnas kropp) och kan vara patologiska.

Fysiologiska orsaker till svullnad

Varje faktor som orsakar svullnad i bröstkörtlarna är förknippad med hormonella förändringar i kroppen. Direkt beroende beror på produktionen av progesteron, östrogen och prolaktin i köns- och sköldkörteln, hypothalamus. De viktigaste perioderna i en kvinnas liv där brösten kan trubbas:

 • tonåren, mognadstadiet
 • menstruation
 • graviditet
 • abort, missfall
 • laktation
 • klimakteriet

I avsaknad av samtidig symtom är bröstfyllning normen. Om det finns smärta under fysisk ansträngning eller i vila, utsläpp från bröstvårtorna med olika ursprung, allmän svaghet, är detta ett tillfälle att konsultera en specialist.

Puberteten

En kraftig ökning av andelen gonadotropin producerad av hypothalamus, luteiniserande och follikelstimulerande hormoner som produceras av hypofysen i flickans kropp är början på pubertetsperioden. Under denna period märker flickan en ökning i bröstkörtlarna, början av menarken och utvecklingen av andra sekundära tecken (utseendet på kanonhår på pubis och armhålor, en instabil känslomässig bakgrund).

Puberteten kännetecknas av en förändring i mjölkkörtlarna:

 1. Brösttillväxt. Utseendet på en liten smärtsam komprimering, som gradvis ökar, mjukas och sprids till hela bröstet. Detta beror på spridningen av körtelvävnad. Inom två år når bröstkörtlarna en viss storlek, och svullnad, som ett konstant symptom, ändras till obehagliga upplevelser endast före menstruation.
 2. Nippeln förändras. Areolan och bröstvårtan blir ljusare och mer konvex. Det kan vara smärta vid beröring, såväl som omrörning av bröstvårtorna i kontakt med kläder.

Tonårsperioden är ett svårt uppväxtstadium, så många flickor kan dölja obehagliga symtom för sina föräldrar. Moderens uppgift kommer att vara noggrann övervakning av tonåringens harmoniska utveckling och snabb tillgång till en läkare om en patologisk bild uppstår.

Bröstsvullnad under menstruationen

Bröst kan hällas före menstruation, under och efter det att de har slutförts. I avsaknad av graviditet och sjukdom beror fenomenet engorgement på kroppen och tröskeln för känslighet.

Den mer frekventa perioden av bröstinfusion är den andra fasen av menstruationscykeln. Upplevelsen är karakteristisk för båda bröstkörtlarna och är förknippad med frisättning av hormoner. I mitten av cykeln kan vissa kvinnor uppleva svullnad och smärta i bröstkörtlarna. Detta fenomen är förknippat med ägglossning - frigörandet av ägget och brott i follikeln. Innan menstruation, ömhet och svullnad försvinner blir känslorna tråkiga.

Sluta oberoende av att skada och svullnad i bröstet kan bara i fall av menstruation. Fenomenet kallas mastodynia. Om det inte finns något blodigt urladdning måste du göra ett graviditetstest och rådfråga din gynekolog.

Under menstruationen kan det finnas en känsla av svullnad, obehag, som normalt försvinner i slutet av menstruationen. Med intensifieringen av symptomen och deras längre varaktighet bör du gå till receptionen. Efter menstruation, om ett symptom finns, bör du rådfråga en läkare, eftersom dessa manifestationer kan vara orsaken till patologiska avvikelser.

Bröstsvullnad under graviditet och amning

I ett tidigt skede kan bröstet inte bara svälla, utan också ont. Bröstvårtornas känslighet ökar avsevärt. Alla symtom följer den normala utvecklingen av embryot, förutsatt att det inte finns någon komprimering i bröstet, förändringar i hudens färg och struktur på ett visst ställe, skarp smärta.

Under abort eller missfall är svullnad i bröstkörtlar karakteristisk under en tid efter händelsen. Orsaken till fenomenet är en funktionsfel i den hormonella bakgrunden. Avbrott av graviditet är en enorm stress för kroppen i den hormonella planen, som förberedde sig för att bära barnet.

Efter barnets födelse kan bröstet bara hällas på tillströmningen av mjölk. Det finns också en känsla av fullhet, tyngd, smärta i bröstvårtorna.

Det är obligatoriskt att konsultera en läkare under amningstiden om det finns:

 • kroppstemperatur över 37 ° C
 • smärta i en bröstkörtel
 • missfärgning av huden på en specifik plats

Det bör komma ihåg att utfodring ska vara kul, inte obehag. Efter att den nyfödda har ätit passerar känslan av svullnad.

Bröstsvullnad under klimakteriet

En vanlig fysiologisk process som följer med klimakteriet är svullnad och smärta i bröstkörtlarna. Fenomenet spridning av fett (bindväv) och fibrös vävnad, som gradvis ersätter körteln, orsakas. Bröstet kan dra, skada, vara oförskämd.

Äldre kvinnor bör noggrant övervaka sina egna känslor och tillstånd, eftersom en känsla av svullnad och bröstsmärta kan vara orsaken till en allvarlig sjukdom. Du måste kontakta en mammolog och gynekolog var sjätte månad, och om du har obehagliga symtom, omedelbart.

Patologiska orsaker till svullnad (sjukdom)

Bland orsakerna till sjukdomar är svullnad ett vanligt tecken på en befintlig patologi, men endast i kombination med andra symtom:

 • Smärta
 • Nippelutladdning
 • Tätningar av olika storlek
 • Förändring i hudfärg eller struktur
 • Feber
 • Generell svaghet

Konsultera en läkare i närvaro av 2-3 fenomen.

Bland sjukdomarna, vars symptom kan vara en svullnad i bröstet, finns det:

 1. Mastopati av vilken form som helst: fibrös, cystisk, diffus, lokal. Det manifesterar sig som en känsla av svullnad i bröstet efter menstruation.
 2. Fibroadenom är ett tecken på hormonellt misslyckande.
 3. Mastit - en inflammatorisk sjukdom i frånvaro av normal utfodring av barnet.
 4. Intraductal papilloma - spridning av vävnader i kanalerna eller bröstvårtan.
 5. En tumör, godartad eller ondartad, i vilken svullnad och växande smärta (ett bröst kan svälla ofta) är oroande tecken.

Den kvinnliga kroppen är mycket känslig för yttre påverkan. Bröstkörtlarna är det mest känsliga organet. Det finns skäl för uppkomsten av svullnad i körtlarna, inte förknippade med någon patologi och någon av de fysiologiska processerna:

 1. Tar preventivmedel och starka antidepressiva medel. Läkemedel påverkar hormonell obalans.
 2. Användning av stora mängder salt (oavsett ålder). Salt främjar vätskeretention, vilket förhindrar utflödet av lymf och blod.
 3. Strama eller smala underkläder har en negativ sido - kärl och bröstvävnad är komprimerade.
 4. skador.
 5. Stress eller instabilitet i den emotionella bakgrunden.

Med en förändring i någon faktor kan känslan av bröstfyllning försvinna.

Bröstsvullnad hos barn

En baby föds med en viss uppsättning hormoner, av vilka några tillhör modern. Därför är svullnaden i mjölkkörtlarna närvarande i varje barn som är fulltid, oavsett om det är en pojke eller en flicka. I avsaknad av andra manifestationer försvinner detta fenomen efter den månad där barnets liv är.

Moren bör vara orolig om barnet utvecklar mastit, vilket är karakteristiskt för:

 • Smärta och bröstkänsla
 • Rödhet i huden
 • Huden är varm och kroppstemperaturen stiger.
 • Ett barn gråter ofta utan anledning

I detta fall måste du definitivt besöka en läkare.

Orsaker till svullnad hos män

Män kan också uppleva en känsla av svullnad i bröstet och processen är förknippad med förekomsten av patologi. Inte bara kvinnor utan även män kan få bröstcancer.

Den vanligaste orsaken till bröstsvullnad i den manliga kroppen är gynekomasti. Nyfödda pojkar, ungdomar, äldre kan bli sjuka. Patologin förklaras av den stora produktionen av kvinnliga hormoner i en mans kropp.

Om en pojke på 12 år har svullna bröstkörtlar är det ofta inte en patologi utan normal pubertet. Men om det finns ytterligare obehagliga symtom, bör du boka tid hos endokrinologen: urladdning från bröstvårtan, åtstramning i bröstet, förstorade lymfkörtlar i armhålorna. Positiva recensioner om behandling av gynekomasti under tonåren.

Bröst pustade upp: skäl

Bröstsvullnad är vanligt hos kvinnor. Det kan finnas flera förklaringar till detta fenomen - från graviditet till cancer. Experter rekommenderar att kvinnor som har bröst regelbundet hälls eller förblir så hela tiden bör konsultera en läkare. Speciellt om en ökning av dess storlek åtföljs av ömhet.

Text: Anna Shatohina, Anna Gerasimenko · 24 mars 2020

Artikelens innehåll:

Bröstförstoring är ett fenomen som kvinnor vanligtvis inte är särskilt oroliga för. Oftast associerar de detta med dagarna i menstruationscykeln (ägglossningen har gått - bröstet har ökat, fasen har förändrats - opal). Det är dock nödvändigt att noggrant övervaka hur exakt denna bröstförstärkning inträffar. Om inte mycket, det finns inget att oroa sig för. Men om måtten har förändrats anständigt - med 2 eller 3 cm, är detta ett tillfälle att besöka en specialist.

Anledningar bröst kan öka

Det finns många orsaker till att bröstet kan hällas ganska starkt. Till exempel:

hormonella störningar i kroppen;

lägga till extra kilo;

Vissa skäl är ganska enkla och banala och orsakar inte heller hälsan särskilt (till exempel bröstförstoring på grund av att du arbetar med musklerna). Men i andra situationer kan sådan fullständighet signalera en ganska allvarlig sjukdom..

Att försöka skilja en anledning från en annan är helt möjligt på egen hand. Så till exempel hänvisas regelbundna fluktuationer i cykeln vanligtvis till hormonell bröstförstoring. Bröstförstoring under ägglossningen beror också på dem. Det bör komma ihåg att bröstet för närvarande inte ökar mycket - halva storleken eller en. Mjuk ömhet eller spänning i detta fall kan mycket väl noteras. Men samtidigt bör bröstet vara enhetligt utan några tecken på komprimering. När perioden är slut passerar svullnaden i bröstkörtlarna och de kommer att återgå till sin vanliga storlek..

Om du inte kan relatera bröstförstoring till ägglossning, prova ett ägglossningstest. Men se fortfarande en läkare.

Mycket ofta diagnostiseras kvinnor på ett fylligt bröst med graviditet. Detta kan bara misstänkas om det finns förutsättningar - oskyddat samlag (och eventuellt inte ett), brist på menstruation, täta urinering, konstant och smärtsam hunger, etc. Hormoner orsakar också bröstsvullnad under graviditeten.. När allt kommer omkring, är en gravid kvinnas kropp ombyggd för graviditet, förlossning och amning. I det här fallet måste du göra ett graviditetstest och se en läkare.

Fullhet och tillsats av extra kilo kan också göra bröstet mer hällt. Detta beror på det faktum att den huvudsakligen består av fettvävnad, som avsevärt fylls på med en förändring i vikt. Återigen bör bröstet i detta fall fyllas jämnt. Efter att ha gått ner i vikt (om detta händer) kommer bröstet att falla av.

Om en kvinna har utvecklat onkologi kommer en ökning av bröststorleken åtföljas av ett antal karakteristiska symtom. Så, till exempel, bröstet kommer att svullna, och tätningar i form av knölar kan kännas i det. Bröstets form och form förändras också. Dessutom kan peeling av huden, tillbakadragande av den och förekomsten av röda gropar uppträda. I detta fall kommer naturligtvis bröstsmärtor att börja.

Om du hittar minst ett av dessa symtom, kontakta omedelbart en mammolog. Kom ihåg att bröstcancer är lättare att behandla i början..

Få inte panil. Att ha dessa symtom betyder inte att du har cancer. Men du måste kontakta en specialist snarast.

Vad man ska göra med svullna bröst

Om problemet med bröstförstoring överhinner dig regelbundet beroende på cykel, finns det inget att göra. Du behöver bara förbereda och köpa linne utformat för ökade storlekar på mjölkkörtlarna. Och detta måste göras, eftersom krossning av bröstet inte leder till någonting bra..

Om du misstänker att du kan vara gravid ska du inte skrynkla bröstet för att försöka undersöka vissa fel. Det är bättre att omedelbart kontakta en gynekolog eller göra en ultraljudsundersökning för att förstå exakt om du är i en position eller inte.

Kontrollera dina bröst regelbundet. För att göra detta räcker det att räcka upp handen och lägga den bakom huvudet och försiktigt undersöka den andra med din körtel efter eventuella knölar, etc. Om du hittar något som kan förvirra dig, registrera dig till läkaren för att utesluta onkologi.

Svullna bröst och smärta - vad kan vara orsaken

Den medicinska termen för bröstsmärta är mastalgia, och medan bröstsvullnad och ömhet oftare förknippas med graviditet, amning och premenstruellt syndrom (PMS), är de också vanliga symtom på klimakteriet. De flesta kvinnor upplever vid någon tidpunkt ett tillstånd där deras bröst är svullna, eftersom detta är ett vanligt symptom..

Varför sväljer och gör ont i mjölkkörtlarna?

Det finns två typer av mastalgia:

 • cyklisk bröstsmärta är associerad med en kvinnas månadscykel;
 • medan icke-cykliska bröstsmärtor kan drabba kvinnor i alla åldrar.

Båda typerna av smärta är förknippade med hormonell obalans. Bröstsvullnad förekommer oftast under klimakteriet, när hormonnivåerna i kroppen fluktuerar. Ömhet i bröstet är också oftast förknippat med fibrocystiska förändringar i bröstvävnad som ofta uppstår under graviditet, amning eller klimakteriet..

Mindre vanliga orsaker till bröstsvullnad och smärta inkluderar:

 1. Överdriven intag av koffein och salt.
 2. mastit.
 3. Graviditet.
 4. Oral preventivmedel.

I mycket sällsynta fall kan bröstsvullnad och ömhet vara ett tecken på cancer eller andra maligna tumörer, men det är osannolikt. Med detta i åtanke rekommenderas det alltid att besöka en läkare och göra årliga mammogram efter 40 år.

Smärta i bröstkörtlarna

Kvinnor med bröstinfektion kan få svullna bröst. Bröstinfektioner uppstår när vanliga bakterier som finns på huden, kallad Staphylococcus aureus, kommer in i kroppen genom en lucka eller spricka i huden, vanligtvis på bröstvårtan. Infekterad bröstfettvävnad kan trycka på de kvinnliga mjölkkanalerna, vilket får hennes bröst att svälla och orsaka smärtsamma klumpar i infekterade bröst. Kvinnor som ammar kan uppleva bröstinfektioner på grund av blockerade kanaler.

Unga flickor kan ha svullna bröst när de går in i puberteten. Det första tecknet på kvinnlig pubertet är utvecklingen av känsliga "bröstpunkter". Puberteten uppstår när en flickas kropp börjar producera höga nivåer av kvinnliga hormoner i väntan på vuxen ålder.

Amning (amning). Symtom kan inkludera mjölkproduktion och utsöndring, råmjölk och utsöndring före och efter födseln, mjuka eller ömma bröst, påtagliga noder i bröstet. Bröstödem och ömhet är ett normalt symptom på graviditet och en postpartum störning..

Hur bestäms orsakerna till bröstsmärtor

Graden av smärta, var och hur det känns, är olika för varje kvinna. Det kan vara vass, stickande, tråkigt, bankande eller värkande. Det kan kännas i hela eller delar av bröstet, ett bröst eller båda. För många kvinnor märks ömhet knappt. För andra är smärtan så stor att det påverkar deras dagliga liv.

Den vanligaste hormonella bröst ömheten är förknippad med en ökning av östrogennivåer före menstruation. Detta leder till uppblåsthet i mjölkkanalerna och körtlarna, fångande vätska i bröstet. Många kvinnor har ömhet eller smärta inför menstruationen, och ibland rätt under dem.

Vissa kvinnor upplever regelbunden ömhet i bröstet i andra stadier av menstruationscykeln. Hormoner som orsakar ömhet i bröstet kan också orsaka en cyklisk svullnad eller svullnad. De kan också påverka storleken, formen eller känsligheten hos cyster och fibroadenom..

Hormonell ömhet i bröstet är normalt, men det är vanligtvis inte särskilt svårt. Smärta som varar mer än en vecka under en tid, eller smärta som hindrar en kvinna från dagliga aktiviteter, anses inte vara normalt.

Andra vanliga orsaker till ömhet i ett eller båda brösten är:

 • en behå som inte passar eller inte passar bra;
 • påfrestning;
 • viktökning (detta kan leda till att bröstet blir tyngre);
 • bröstskada (detta kan inkludera ärrbildning från operation);
 • vissa mediciner, särskilt preventivpiller eller läkemedel som sänker kolesterolet;
 • bröstcystar eller fibroadenom;
 • fysisk aktivitet som sätter press på bröstet, axlarna eller bröstmusklerna (t.ex. tunga lyft);
 • tillstånd som påverkar bröstväggen, revbenen eller musklerna som ligger under bröstet.

För att försöka hitta orsaken till bröstsmärtor kommer läkaren att överväga:

 • Finns det en uppenbar orsak till smärtan (t.ex. ärr eller skada)
 • en historia av smärta;
 • var, när och hur du känner smärta;
 • resultat av fysisk undersökning och eventuella ultraljud, mammogram eller andra tester som behövs;
 • har du fortfarande din period eller tar du HRT.

Ibland, även med all denna information, kan du fortfarande inte se varför mjölkkörtlarna svulde och gjorde ont. Detta betyder inte att smärtan inte är verklig..

Hur manifesteras och behandlas bröstsvullnad

Symtom på svullnad och ömhet i bröstet:

 1. Bröstförstoring.
 2. Känsla av tyngd.
 3. Bröstsmärtor från beröring.

Det har också rapporterats att smärtan i samband med dessa symtom ibland är mer intensiv under klimakteriet. Vid icke-cyklisk mastalgia bör symtomen inte vara långvariga och om de kvarstår, kontakta läkare..

E-vitamin tas för att lindra tillståndet när bröstet är svullet och ömt.

Det finns många livsstilsjusteringar som kan hjälpa till att göra bröstsvullnad och smärta mer hanterbara:

 1. Minskat koffein och saltintag. Eftersom överdriven konsumtion av båda näringsämnen kan orsaka vattentäthet i bröstet, kan de lätt förknippas med en starkare känsla av svullnad och ömhet..
 2. Ta mer vitamin E. Detta vitamin har länge varit populärt för att lindra tillståndet när bröstet är svullet och ömt..
 3. Bär en välpassad behå. Detta kan vara ett av de enklaste och mest effektiva sätten att minska bröstsmärtan..
 4. Använd varma komprimeringar. Om du använder en varm kompress i botten av varje bröst kan du lindra smärtan efter en särskilt smärtsam dag..
 5. Ta primroseolja (men inte om du inte har epilepsi).
 6. Ta B-vitaminer (kontakta din läkare eller apotekspersonal för dosering).
 7. Sluta eller minska rökningen.
 8. Applicera antiinflammatoriska geler eller krämer på det drabbade området (kontakta din läkare eller apotekspersonal för hjälp).
 9. Komprimerar med isförpackningar på bröstet.
 10. Om du tar receptbelagda läkemedel är det också värt att diskutera med din läkare om detta kan orsaka smärta..

Alla kvinnor bör vara uppmärksamma på alla förändringar i brösten som inte är normala för dem. Om du har några förändringar i dina bröst som skiljer sig från dina normala hormonella förändringar, bör du kontakta din läkare..

För många kvinnor är den största oroen för bröst ömhet att det är ett tecken på cancer; emellertid är bröst ömhet inte ofta förknippad med cancer, och detta sätter inte dig någon ökad risk för bröstcancer..

Du bör följa riktlinjerna för screening av bröstcancer för kvinnor i din ålder och familjehistoria..

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Behandling av endometrit med antibiotika

Endometritis är en inflammatorisk typ av allvarlig gynekologisk sjukdom. Eftersom orsaken till sjukdomen kan vara olika etiologiska medel, måste deras egenskaper fastställas innan behandling förskrivs....

Månadsvis, sex, PMS: hur man berättar för en kille vad som händer med din kropp

Pratar om fysiologi utan skam.Text: Dasha Amosova · 19 november 2018Oooo, vilka fruktansvärda ord vi har i titeln! Skämt - det här är de vanligaste begreppen, förmodligen bekanta för dig....

Varför menstruationen kan gå två gånger i månaden?

I genomsnitt varar en kvinnas menstruationscykel 28 till 34 dagar, men ibland uppstår avvikelser från normen på grund av kroppens individualitet. Det finns tillfällen då en kvinna besväras av upprepad menstruation under den nuvarande månaden, frågan som uppstod "varför menstruationen går två gånger i månaden" tillåter inte att du lever i fred....