Menstruationscykel efter förlossning

Klimax

Födelsen och de första månaderna av modern är kvar och många unga mödrar har en fråga: när börjar den första menstruationen? Hos vissa kvinnor återställs cykeln strax efter förlossningen, medan andra väntar på kritiska dagar i många månader. Vad beror den här processen på och kommer menstruationen efter förlossningen att vara densamma som tidigare?

Efter naturlig födsel

Omedelbart efter separering av moderkakan i det sista arbetsskedet förblir ett litet antal blodproppar i livmoderhålet, som fortsätter att frigöras upp till 7-10 dagar. Inom 2-3 dagar efter födseln genomgår endometriumet strukturella förändringar under påverkan av progesteron, det avvisas och utsöndras utåt i form av lochia (postpartum-urladdning).

Under de första 3-4 dagarna är suckarna ljusa, mörkröda i färg, kan vara med blodproppar, sedan inom cirka 10 dagar får de en röd karaktär, sedan upp till 3 veckor kan de ha en gulaktig färg och vara slemhinnor.

Regenerativa processer börjar i livmoderhålan. Det inre skiktet i livmodern återställs under de första 7-10 dagarna. Normal endometrialtjocklek uppnås 3-4 veckor efter födseln. Livmoderhalsen bildas inom 3 dagar, men den inre svelget är fortfarande öppen med 2-3 cm. Och först i slutet av den första veckan efter födseln kommer livmoderhalsen att bildas fullständigt. Äggstockarnas funktion i avsaknad av amning återställs i genomsnitt efter 8 veckor, det vill säga efter 2-2,5 månader efter födseln kan den första menstruationen börja.

Med regelbundet amning kan menstruation (amningstermororrea) vara frånvarande under amning eller före införandet av kompletterande livsmedel. När en kvinna ammar regelbundet, producerar hypofysen stora mängder av hormonet prolaktin, vilket stimulerar mjölkproduktionen. Det blockerar ägglossningen. Med introduktionen av kompletterande livsmedel minskar mängden amning och följaktligen minskar syntesen av prolaktin. I detta fall kommer menstruationen som regel före amningens slut, oftast 6-7 månader efter födseln och du bör börja skydda dig själv just nu. Om barnets näring ursprungligen blandades, återställs menstruationen i genomsnitt den fjärde månaden efter födseln.

Efter kejsarsnitt

Oftast, efter operationen, återställs menstruationscykeln på samma sätt som efter en normal födsel.

Med konstgjord utfodring frisätts inte hormonet oxytocin, vilket minskar livmodern, så dess återhämtning är långsammare, dessutom bromsar ärret i livmodern också denna process. Som ett resultat återupptas menstruationen i genomsnitt 2-3 veckor senare än med konstgjord utfodring efter naturlig födsel.

Möjliga problem

Menstruationscykelns varaktighet efter förlossningen och menstruationens varaktighet kan skilja sig från vad det var före förlossningen. Det är möjligt att efter förlossningen kommer cykelns varaktighet och menstruationen att förändras. Under återställningen av funktionen är det möjligt att öka mängden förlorat blod men inte överskrida de tillåtna gränserna - 150 ml (högst 10 ”maxi” -kuddar). Inom 4-6 månader kommer cykeln att fastställas så att fluktuationer från 21 till 40 dagar är möjliga. Detta är inte en patologi om dessa förändringar faller inom den fysiologiska normen.

Brist på menstruation

Frånvaron av menstruation i sex månader i frånvaro av amning eller under ett år med amning betraktas som en möjlig patologi. Detta kan bero på hyperprolaktinemi. Efter amning bör prolaktin minska till en normal nivå. Om detta inte händer, dämpar prolaktin ägglossningen och äggstockarna syntetiserar inte hormoner som reglerar menstruationscykeln. Frånvaron av menstruation bör varna kvinnan när det gäller nästa graviditet, eftersom ägglossning inträffar innan den första postpartummenstruationen börjar. Vi föreslår att du läser om ägglossningstestet.

Problemcykel

Utöver frånvaron av menstruation kan det finnas problem med cyklens regelbundenhet, dess varaktighet, varaktighet, volym av blodutflöde, fläckar före och efter menstruationen.

 1. Om cykeln inte har fastställts inom 6 månader är detta ett tillfälle att konsultera en läkare.
 2. Om cykelns varaktighet har förändrats efter förlossningen och den är mindre än 21 dagar eller mer än 35 dagar, bör en gynekolog också konsulteras. För kort (1-2 dagar) eller för lång (mer än sju dagar) kan vara ett tecken på vilken patologi som helst, till exempel endometrios eller livmoderfibroider.
 3. Volymen av blodförlust bör vara minst 50 ml och inte överstiga 150 ml. Under de mest "rikliga dagarna" borde en mellanpackning räcka i 4-5 timmar. Mager menstruation kan vara ett tecken på hormonella störningar - hyperprolaktinemi, endometrit, synechia. En alltför rik menstruation kan vara ett tecken på livmoderfibrer, inflammatoriska processer i bäckenorganen. I båda fallen behöver du en konsultation med en gynekolog.
 4. Kanske efter födseln, uppträdandet av spotting fläckar några dagar före menstruation och inom 3-7 dagar efter det slutförts. Detta symptom är ett tecken på endometrios eller endometrit. Varje fläck i mitten av cykeln är en patologi och kräver en konsultation med en gynekolog.

Månadsvis efter förlossningen

Det faktum att kvinnans kropp efter förlossningen återgår till det normala rapporteras av den vanliga menstruationscykeln. Samtidigt är de flesta unga mödrar bekymrade över huvudfrågan: när exakt börjar perioderna efter förlossningen?

När kommer menstruationen efter förlossningen?

Genom att ställa denna fråga till en gynekolog får du sannolikt ett rimligt svar: "När ska amningen slutas." Även om du ammar ditt barn i två eller tre år (även om det bara är på begäran) kommer den vanliga menstruationscykeln att "vänta" så länge som behövs. Det här är exakt vad som hände under de dagar då det inte fanns några konstgjorda blandningar för nyfödda eller de var upopulära: Ammande kvinnor glömde helt enkelt menstruationen i ett år, två eller mer.

Moderna mödrar strävar vanligtvis inte efter ett sådant resultat och fortsätter att amma tills barnet fyller 6-12 månader, och från 4-5 månader introducerar de gradvis kompletterande livsmedel. Dessutom kan användningen av hormonella preventivmedel påverka början av menstruationen efter förlossningen, så det är knappast möjligt att avgöra exakt när menstruationen efter förlossningen börjar utan att beakta en specifik situation. Hos en kvinna kan denna process börja efter 3-4 månader, på en annan - om 3 år.

Kommer en ung mors kropp snabbt att återgå till det normala? Det beror på många skäl:

 • kvinnans ålder;
 • hur frisk hon är och om hon har samtidigt patologier;
 • Ammar hon och hur flyter amning?
 • hur graviditet och förlossning fortsatte.

Menstruationsproblem kan uppstå med:

 • bromsa processen för livmoderinvolvering;
 • med ett försvagat tillstånd i kroppen (till exempel på grund av en kort paus mellan förlossningen);
 • första sena födseln (efter 30 år);
 • belastade förlossningens historia.

Hur man förstår att perioden efter förlossningen verkligen började

En kvinna som har fött bör inte vara orolig om menstruationen under de första två månaderna försenas något eller inträffar lite tidigare än detta, eftersom kroppen under denna period återreglerar.

Lita inte heller på myterna om den första menstruationen. Till exempel beror det faktum att normaliseringen av menstruationscykeln direkt beror på hur födelsen utfördes. Det finns faktiskt inget direkt samband mellan menstruationens början och om barnet föddes med kejsarsnitt eller under fysiologisk födelse.

Men det faktum att de flesta kvinnor blir kvitt menstruationssmärta efter förlossningen sker verkligen. I vissa fall är det ganska enkelt att förklara detta: till exempel om smärtan i bäckenorganen var förknippad med böjningen av livmodern, var orsaken till detta en kränkning av blodflödet. Efter födseln förändrade bukorganen sin plats och samtidigt räknas livmoderns böj. Som ett resultat normaliseras blodflödet och smärtan försvinner.

Vissa unga mödrar tar för menstruation inte menstruationsflöde, men postpartum lochia - utsläpp av slem något blandat med blod. Lochia är emellertid inte ännu en månad men konsekvenserna av trauma i livmoderhinnorna. Suckerns färg är mättad röd, så att den kvarstår flera dagar efter födseln. Inom en vecka minskar sugarnas volym, och deras färg mörknar, ner till brunt: dessa tecken tyder på att slemhinnan i livmodern läker. Isolering av Lochia kan pågå längre, upp till två månader av postpartum-perioden. Sedan slutar denna process, och kroppen börjar förbereda sig för den första menstruationen eller för en annan graviditet.

Kan en ammande mor bli gravid igen?

Ja, det är fullt möjligt och även utan den första menstruationen. Faktum är att ägget omedelbart efter mognad går längre än äggstocken: denna ägglossningsprocess inträffar ungefär två veckor före menstruationens början. Det vill säga en kvinna kan bli gravid både före ägglossning och efter den. Och därför kan menstruationen helt enkelt inte ha tid att komma fram.

Det är ganska svårt att känna igen tecknen på graviditet när en kvinna ammar. Och i de tidiga stadierna är det nästan omöjligt att göra. Men under utfodring kan menstruationscykeln vara helt frånvarande och kanske inte helt stabil. Illamående eller snabbt urinering kan vara förknippat med förgiftning eller urologiska problem, mörkare i nippelområdet kan indikera konsekvenserna av en tidigare graviditet. Därför, om du inte tänkte bli gravid så snabbt, bör du inte lita på metoden för amningstermororrea, det är bättre att prova pålitliga preventivmedel.

Menstruationscykeln är normal igen: är det så?

Menstruationscykeln efter förlossning återställs i ett naturligt läge och gradvis, och denna period varar cirka två månader. De första förändringarna som påverkar en ung mors kropp förekommer i det reproduktiva, endokrina, hjärt-kärlsystemet och nervsystemet. Samtidigt påverkar förändringar också mjölkkörtlarna och livmodern, som genomgår involvering - den omvända utvecklingen.

Uterin involution inträffar i en viss sekvens:

 • livmoderns botten faller (inom 12 dagar);
 • livmodern minskar i storlek (inom 2 månader);
 • livmodern minskar sin massa till 50 g (före födelsen vägde den cirka 400 g);
 • en inre livmoderkan bildas (inom en och en halv vecka);
 • livmoderens yttre svelg stängs, i form av ett gap (inom tre veckor);
 • livmoderens inre slemhinna - endometriumet återställs (inom två månader).

Graden av livmodersinvolvering påverkas av kvinnans ålder, hennes hälsotillstånd under graviditeten och efter förlossningen, oavsett om kvinnan ammar eller använder konstgjorda blandningar. Involutionsprocessen kan bromsa om kvinnans kropp försvagas av upprepad födelse med en kort tidslucka, om den unga modern inte bryr sig om sin sömn och viloprogram.

Vad kan påverka början av menstruationen efter förlossningen

Som regel kan ankomsten av den första menstruationen efter födseln försenas om kvinnan är allvarligt sjuk, hennes hormonnivåer återgår inte till det normala, med ofta upplevda påfrestningar. Emellertid är det viktigaste bland alla skälen för ankomsten av menstruation varaktigheten av amning.

 • Om en kvinna ammar sitt barn efter året efter förlossningen, utan att använda kompletterande livsmedel, bör den första menstruationen förväntas efter att amningen är klar.
 • Om barnet redan är ett år gammalt och mamman fortsätter att amma, kan menstruationen börja med fortsatt amning.
 • När amning inte är fullständigt och mamman matar barnet med spädbarnsformeln och administrerar kompletterande livsmedel tidigt, kan den första menstruationen efter födseln komma inom 3-5 månader, trots att amningen inte har slutat än. I händelse av sämre amning produceras faktiskt hormonet prolaktin, som genom dess effekt på äggstockarna reglerar ankomsten av menstruation, i mindre mängder. Och därför kan menstruation inträffa mycket tidigare än när du ammar utan att amma.
 • Om en kvinna inte ammar och barnet äter mjölkformel från födseln, bör den första menstruationen förväntas en och en halv till två månader efter förlossningen.

Vi ammar enligt regimen och på begäran: när perioden kommer?

När menstruationscykeln är helt normaliserad är detta en signal om att kroppen är redo för en ny graviditet.

Men hur kan man bestämma beredskapen att bli gravid när en kvinna ammar? När allt kommer omkring, finns det inga uppenbara tecken på att kroppen verkligen har återhämtat sig. I själva verket beror mycket på amningssättet..

Faktum är att hormonet prolaktin produceras uteslutande genom amning. Som redan nämnts är detta hormon inte bara "ansvarigt" för amning, utan har också förmågan att undertrycka äggstocksfunktionen. Men om barnet matas inte efter behov, men enligt behandlingen, kommer avbrott inträffa i produktionen av prolaktin. Och i det här fallet kan den första menstruationen inträffa inom ett par månader efter födseln - det vill säga samtidigt när den icke-ammande mamman.

När du lever på efterfrågan kommer det att ta ungefär ett år att återställa menstruationscykeln, och menstruationen kommer inte tidigare än denna period. Det bör komma ihåg att mängden prolaktin kommer att minska ganska snabbt om du ändrar matningssystemet efter behov till regimetoden. I detta fall kommer menstruationens ankomst att påskyndas.

 • Expert
 • Senaste artiklarna
 • Respons

Om experten: + MOM

Vi är den vänligaste sajten för mammor och dina små. Frågor och svar på dem, unika artiklar från läkare och författare - allt detta med oss ​​:)

Amning varje månad

Menstruation för amning: allt du behöver veta om denna process

Efter att ha upptäckt under de första dagarna efter barnets födelse, vaginal urladdning med föroreningar av blod, bör man inte tro att detta är en patologiskt tidig menstruation. En sådan urladdning är en följd av trauma i livmodern under förlossningen. De kallas lochia och passerar utan specifik behandling under flera dagar..

Men frågan om när och hur den verkliga menstruationen ska komma, det finns inget exakt svar. Faktum är att perioderna efter förlossning under amning och konstgjord matning återkommer vid olika tidpunkter. Dessutom påverkar den genetiska, hormonella, psykologiska och andra särdragen i kvinnokroppen tidpunkten för återställandet av en fullständig menstruationscykel. Fortfarande är det meningsfullt att ta hänsyn till olika alternativ och situationer..

När kommer menstruation vid amning?

I processen med naturlig utfodring av barnet frigörs hormonet prolaktin aktivt i kroppen till en ung mamma. Dess effekt på den kvinnliga kroppen är ganska specifik: å ena sidan är det off-skala prolaktin som ofta orsakar oförmågan att snabbt komma i form. Å andra sidan orsakar detta hormon frånvaron av menstruation under amningen: det förhindrar ägglossning, sparar äggstocksresursen, vilket ger kvinnan förmågan att fysiologiskt och känslomässigt återhämta sig helt efter förlossningen och förhindra en ny graviditet. Och samtidigt - den framtida klimaxen skjuter åt sidan och förlänger kvinnlig ungdom.

Så länge barnet ammas, är sannolikheten för att menstruationen återkommer liten, särskilt under de första sex månaderna. Men det finns - ofta hos kvinnor menstruation börjar med GV efter 2 månader, eller till och med efter 4-6 veckor.

Efter sex månader, när barnet äter mer kompletterande livsmedel och följaktligen appliceras mindre ofta på bröstkörteln, ökar sannolikheten för återhämtning av menstruationen med Guinea. I genomsnitt kan menstruationen komma 20-28 veckor efter förlossningen - det tar så mycket tid för den kvinnliga kroppen att återhämta sig.

När man förväntar sig menstruation för kvinnor som inte ammar?

Om ett barn av någon anledning omedelbart efter födseln är på konstgjord matning, kan menstruationen komma inom 4-6 veckor. Även om detta som regel fortfarande händer efter 3-4 månader, när den hormonella bakgrunden för kvinnan i arbetet återgår till det normala.

Det är viktigt att förstå att vi uteslutande pratar om kvinnor som inte ammar. Vid blandad matning av barnet eller om naturlig föda vanligtvis finns, men avbryts under en kort tid på grund av laktokris, kommer tidpunkten för uppkomsten av menstruation efter förlossningen med Gu fortfarande att vara annorlunda. Även om vi upprepar kan allt individuellt och den beskrivna processen inte begränsas av någon tidsram.

Försenad menstruation efter avslutad amning: patologi eller normal?

Så länge en kvinna ammar, anses frånvaron av menstruationsflöde vara normalt. Efter att marsvinpigment är minimerat bör den hormonella bakgrunden återgå till sitt normala tillstånd senast 3 månader senare.

Om menstruationen efter amning inte kom under denna period bör du definitivt konsultera en specialist (gynekolog, endokrinolog). Amenorré kan orsakas av alltför aktiv syntes av prolaktin, inte relaterat till utfodring, patologier efter partiet i organen i könssystemet, stress, trötthet och ett antal andra faktorer, vilkas eliminering kräver specifik behandling.

För mer information om hur och när perioder börjar efter amningen föreslår vi att du läser här.

Funktioner i menstruationscykeln postpartum

Regelbundna och stabila perioder efter förlossningen återställs ofta inte omedelbart. De kan passera för första gången på en månad och nästa på 2-3 månader. Du behöver inte panikera för tidigt - troligen är det bara en gradvis återhämtning av kroppen. Menstruationscykeln är särskilt instabil efter förlossning under amning. Men för mödrar som bestämmer eller måste mata barnet med konstgjorda produkter, blir han regelbundet mycket snabbare.

I allmänhet noterar kvinnor som födde följande förändringar i menstruationen:

 • kortare cykel;
 • kortare varaktighet och överflöd av utsläpp;
 • upphörande av menstruationssmärta eller en minskning av deras intensitet.

Alla dessa faktorer är förknippade med positiva fysiologiska förändringar i kroppen, startad graviditet och förlossning..

Menstruation kommer inte med gv - är det dags för en läkare?

Ingen läkare kan säga säkert när menstruation inträffar med Gua. Därför är deras frånvaro inte oroande. Detta tillstånd kallas laktational amenorré. Det kan pågå från en månad till två eller fler år, särskilt om en kvinna under hela denna tid fortsätter regelbundet och minst var fjärde timme på eftermiddagen och var sjätte timme på natten för att applicera smulor på hennes bröst.

En annan aspekt av denna fråga är att många mödrar, och ännu mer, deras äldre kvinnliga släktingar, är uppriktigt övertygade om att uppkomsten av menstruation med GV är en signal för att slutföra den naturliga utfodringen.

Det är inte så: även efter menstruationens början kan du och bör fortsätta mata barnet. Var inte rädd för att barnet kommer att överge sitt bröst - smaken på mjölk under de "kritiska dagarna" förändras obetydligt, inte mer än när du äter en doftande frukt som är okänd för barnet. En specifik hudlukt som kan "lukta" barnet elimineras lätt genom vanligare och noggrannare hygieniska procedurer. Så, menstruation med GV är normalt, kräver inte ett brådskande besök hos läkaren och påför inte den ammande modernen några särskilda skyldigheter och begränsningar.

Är det möjligt att bli gravid med GV - med eller utan menstruation?

Många kvinnor tror att amningstider, när menstruation under amning inte går, är en helt fungerande metod för preventivmedel. Detta är sant, men med några varningar. En ung mamma kommer nästan säkert inte bli gravid om:

 • barnet är ännu inte sex månader gammalt och han äter bara bröstmjölk;
 • foder används inte för utfodring, och bröstvårtor och soeprar mellan måltiderna;
 • barnet är inte berusat av vatten, drycker och blandningar;
 • intervallet mellan matningen överstiger inte 3-5 timmar.

Underlåtenhet att följa något av dessa villkor leder till en minskning av nivån av prolaktin i den kvinnliga kroppen, vilket förhindrar ägglossning. I detta fall kan den första menstruationen under amningen komma när som helst. Och efter dem - graviditet inträffar naturligtvis. Efter 6 månader sjunker halten av detta hormon gradvis av sig själv, även om modern inte använder kompletterande livsmedel och kosttillskott för utfodring..

Det finns en uppfattning att tills menstruationen visas under amningen, hotar inte en planerad graviditet, och skyddet bör endast börja när menstruationscykeln har helt normaliserats. Detta är inte helt sant..

Den första ägglossningen kan gå utan den vanliga blödningen. I det här fallet är det frigjorda ägget klart för befruktning. Så sannolikheten för att bli gravid under amning utan menstruation finns. Och som praxis visar är det ganska högt: bevis på detta är ett stort antal familjer med väderbarn. Därför, om de unga föräldrarna inte planerar en ny påfyllning under nästa år eller två - efter att barnet är 6 månader gammalt, bör de tänka på att välja en pålitlig och lämplig preventivmetod för båda, även om mamman fortsätter att amma sitt barn.

Månadsvis efter förlossning: relevant information för kvinnor

Graviditet är den viktigaste perioden i det rättvisa könets liv. För närvarande är förväntade mödrar intresserade av många frågor: hur man äter, vilken fysisk aktivitet som är tillåtet, är det möjligt att ha sex etc..

Efter förlossningen förändras situationen lite. Kvinnan börjar oroa sig för den nyfödda såväl som för sin egen hälsa. Till exempel en av dem - när menstruationen börjar efter förlossningen.

Svaret på denna fråga bör vara känt för alla förväntade mödrar. Så det blir lättare att avgöra vilka förändringar i kvinnlig kropp som är normala och som indikerar avvikelser och kräver läkarvård.

Period för återhämtning efter menstruation

Efter befruktningen är menstruationsfunktionen "inaktiverad". Under 9 månader störs inte en kvinna av kritiska dagar. Deras frånvaro är förknippad med en förändring i hormonella nivåer. Först efter förlossningen börjar kroppen återhämta sig: den hormonella bakgrunden återgår till normal och menstruationen börjar igen.
Det finns ingen specifik tidsperiod efter vilken menstruationen kan börja efter förlossningen. Tidpunkten för starten för varje kvinna individuellt. I de flesta fall börjar menstruationen efter amningen. Detta beror på det faktum att under amning i hypofysen produceras ett hormon som kallas prolaktin.

Det styr inte bara mjölkproduktionen utan hämmar också äggstockarnas funktion. Detta är orsaken till bristen på en normal menstruationscykel. Om amningen fortsätter under lång tid och kompletterande utfodring införs sent, börjar menstruationen efter förlossningen inträffar efter att barnet är ett år gammalt.

Vissa kvinnor injicerar tidig mat. I hypofysen börjar prolaktin produceras i mindre mängder och upphör att undertrycka äggstocksfunktionen. Oftast börjar menstruationen i en liknande situation sex månader efter leveransen.

Det finns tillfällen då unga mödrar omedelbart efter förlossningen kombinerar konstgjord näring för barnet med amning. Detta leder till att menstruationsfunktionen återställs 3-4 månader efter barnets födelse.

I vissa situationer kan kvinnor inte amma ett barn alls. Menstruation i detta fall kan börja efter förlossning på 6-10 veckor.

Återställningen av menstruationsfunktionen påverkas inte bara av amningen när amningen avslutas, utan också av många andra faktorer, både interna och externa. Bland dem är följande:

 • regim av dagen och vila;
 • näring;
 • förekomsten av kroniska sjukdomar, komplikationer;
 • psykologiskt tillstånd.

Början av menstruation efter förlossning: funktioner

I de flesta fall blir menstruationscykeln snabbt regelbunden efter födseln. Endast de första månaderna, kritiska dagar, kan komma före schemat eller försena lite.

Det finns många rykten om menstruationscykeln och snabba återhämtning. Du kan ofta höra att återställningen av menstruationen efter förlossningen är direkt beroende av hur barnet föddes. Detta är faktiskt inte fallet. Menstruationens början har inget att göra med om födelsen var naturlig eller kejsarsnitt genomfördes.

Efter menstruationens början noterar många kvinnor att menstruationen har blivit mindre smärtsam, obehag kännas inte längre. Detta fenomen är fysiologiskt förklarbart. Vanligtvis uppstår smärta under menstruationen på grund av böjning av livmodern, vilket förhindrar det normala utflödet av blod. Efter förlossning i bukhålan ändras arrangemanget av organ något, böjningen rätas ut. I detta sammanhang försvinner smärta under kritiska dagar ytterligare.

Mycket ofta förväxlas menstruationen med sekret som kallas lochia. De är en blandning av blodproppar och slem. Orsaken till lochia ligger i skador på livmoderhinnan. De första dagarna efter födseln är de rikliga och har en ljusröd färg. Efter en vecka får lochia en brunaktig nyans, och antalet minskar markant. Gradvis blir de allt knappare. Detta beror på att livmoderns slemhinnor läker. Lochia kan tilldelas inom 6-8 veckor. Efter det slutar de.

Efter förlossning under amning och i frånvaro av menstruation kan befruktning uppstå. Det är känt att mognaden av ägget och dess utgång från äggstockarna börjar ungefär två veckor före blödning. Några dagar före och efter ägglossningen finns det en chans att bli gravid.

Menstruationens början efter förlossningen är inte ett tecken på att den kvinnliga kroppen är redo för nästa graviditet. En fullständig återhämtning tar ett par år. Efter denna period rekommenderas det att planera nästa barn. Därför måste du ta hand om preventivmedel innan menstruationen börjar.

Situationer när man ska se en läkare

Efter födelsen av barnet och med konstgjord matning inträffade inte menstruation? Ett liknande faktum kan indikera förekomsten av sjukdomar i könsorganet. Efter avslutad amning kan menstruationen också vara frånvarande.

Anledningen till detta är postpartum patologi, endometrios, hormonella störningar, svullnad och ovarieinflammation. I avsaknad av kritiska dagar, bör du definitivt konsultera en läkare för att förhindra uppträdande av oönskade konsekvenser.

En medicinsk specialist bör också konsulteras om dina perioder är mycket rikliga. Om det med kraftigt urladdning tar två timmar mer än 1 packning, bör detta betraktas som blödning. Symtom som ömhet, obehaglig lukt och en mörk nyans av blod bör också oroas..

Om menstruationscykeln inte har återhämtat sig efter 2-3 månader efter kritiska dagar börjar, är detta redan en avvikelse. I en sådan situation bör du söka råd hos en gynekolog. Orsaken kan vara hormonell obalans..

Ibland klagar kvinnor som blir mödrar på en försämring av PMS. Svar på frågor: varför detta händer och hur man hanterar problemet hittar du i videon i slutet av artikeln.

Personlig hygien under återställningen av menstruationen efter förlossningen

Efter ett barns födelse bör särskild uppmärksamhet ägnas personlig hygien, eftersom kvinnokroppen under denna period kräver en mer noggrann och försiktig attityd.

Innan återställningen av menstruationscykeln rekommenderas inte att använda kuddar med absorberande nät och tamponger. De angivna medlen fungerar inte med lochia. Under dem är det bäst att använda packningar med en slät yta. Varje 3-4 timme måste de bytas.

Efter förlossning rekommenderas en ofta könstetoalett. Det är bättre att vägra "intima" geler just nu. Du kan använda vanlig tvål.

Sexuell kontakt är oönskat inom 6 veckor efter födseln. Oskyddat kön är oacceptabelt eftersom infektioner kan komma in i livmodern.

Sammanfattningsvis är det värt att betona att det ögonblick då menstruationen börjar efter förlossningen inte sker vid olika tidpunkter hos olika kvinnor. Återställningsprocessens varaktighet är rent individuell. En stor roll efter förlossningen spelas av personlig hygien. För närvarande måste du vara mycket försiktig med din kropp för att förhindra infektioner från att komma in i livmodern och förekomsten av inflammatoriska processer.

När börjar perioderna efter förlossningen

Den vanliga menstruationscykeln anses vara det huvudsakliga tecknet på att kvinnan som födde kroppen återställs normalt. De flesta kvinnor som födde i början uppmärksammar nästan all uppmärksamhet på barnet, men det kommer en tid då de börjar tänka på sin hälsa. Samtidigt är många nyligen mynta mödrar oroade inte för att kritiska dagar har kommit tillbaka, utan för att de från det ögonblicket kan bli gravida igen. För att förstå exakt vid vilken tid kvinnan som födde börjar menstruation är det nödvändigt att lära sig mer om kroppens egenskaper.

När efter leverans kommer menstruation

Nästan alla läkare säger att hela menstruationscykeln återgår till det normala efter att amningen har avslutats. Detta är en helt naturlig process, observerad vid en tidpunkt då kvinnor ammar sitt barn i 2 eller till och med 3 år. Samtidigt matade de barnet bara på begäran. För ungefär 20 år sedan kunde ammande mödrar helt glömma menstruationen under lång tid.

Idag, i de flesta fall, är saker som följer:

 • ammar upp till 6 eller 12 månader;
 • det finns ett stort urval av mat för spädbarn;
 • tidig utfodring.

Det faktum att det kvinnliga endokrina systemet börjar fungera ”onormalt” kan också påverkas av drogfödslar, hormonella preventivmedel och andra faktorer som tillsammans kan påverka ögonblicket för menstruationens början efter förlossningen, så säg när det händer den närmaste veckan omöjlig. I båda fallen är det individuellt. Men om menstruationen började fyra månader senare eller 2 år efter födseln, anses det i båda fallen vara normalt..

Det finns många faktorer som påverkar hur snabbt kroppen på kvinnan som födde återställs:

 • hur gammal är kvinnan;
 • i vilket tillstånd är hennes hälsa;
 • vad är kännetecknen för amning, liksom om en kvinna ammar;
 • hur var förlossningsperioden och förlossningsprocessen;
 • finns det samtidigt sjukdomar.

Det finns flera skäl för att bromsa den omvända utvecklingen av livmodern (involvering):

 • kroppen försvagas;
 • detta är inte den första födelsen;
 • mor över 30 födde för första gången;
 • medicinsk historia är belastad;
 • brott mot reglerna för postpartumregimen;
 • amning.

Hur börjar perioderna efter förlossningen

Hos många kvinnor som har fött, tar normaliseringen av den regelbundna menstruationscykeln relativt lite tid. När de första två månaderna börjar menstruationen inträffar tidigare än förfallodagen, eller tvärtom, det finns en försening - detta anses vara normen.

Det finns många spekulationer angående menstruationscykeln och tiden det tar att återhämta sig. Många kvinnor är av den uppfattningen att hur normaliseringen av menstruationscykeln kommer att pågå nödvändigtvis påverkas av hur barnet föddes. Detta är dock inte fallet. Menstruationens början har ingen relation till om det fanns kejsarsnitt eller om födelsen var naturlig.

Menstruation som inträffar efter förlossningen orsakar mindre obehag i samband med smärta än innan en kvinna blev gravid. Detta beror på att smärtan under menstruationen har en direkt koppling till böjningen av livmodern, vilket är orsaken till kränkning av det normala blodflödet. Organen i bukhålan ändrar något sitt läge efter att kvinnan födde, och, viktigast av allt, är böjningen helt rät. Därför känns smärta under menstruationen nästan inte.

Ett stort antal kvinnor, såsom sekretioner som lochia, misstas för menstruation. Lochia är slem blandat med blodproppar. En sådan urladdning förekommer på grund av trauma i livmodermembranen. De är rikliga och har en rik röd färg endast de första dagarna efter födseln. Efter 7 dagar blir urladdningen betydligt mindre, och de ändrar sin färg till brunaktig. Varje dag minskar mängden utsöndrad lochia, eftersom läkningen av livmoderslimhinnan sker. Som regel kan tilldelningen av Lochia pågå 1,5–2 månader, varefter de försvinner.

Menstruationens början hos kvinnan som födde är inte en signal om att hennes kropp är redo för en ny graviditet. Det tar minst två år att återhämta sig helt. Specialister rekommenderar först efter en sådan tid att planera nästa graviditet. I detta avseende bör preventivmedel användas, även om menstruationen efter födseln ännu inte har börjat.

Hur är återställningen av menstruationscykeln

Hos en kvinna som har fött i kroppen börjar alla system och organ gradvis fungera på samma sätt som före graviditeten. Under de första 1,5–2 månaderna inträffar förändringar i många system, till exempel i hjärt-, reproduktions-, endokrina och nervsystemet. Och förändringar sker också i mjölkkörtlarna..

För att menstruationscykeln ska normaliseras är det nödvändigt att processen för omvänd utveckling av livmodern (involution) är klar. Involutionssekvensen:

 • de första 10-12 dagarna - sänker livmodern fundus;
 • inom 1,5–2 månader - en minskning av livmoderns storlek;
 • den första veckan - en minskning av livmoderns massa från 400 till 50 gram;
 • de första 1,5 veckorna - bildandet av den interna svelget;
 • inom tre veckor - det tar så mycket tid att stänga den yttre svelyn, medan den ändrar sin form från cylindrisk till skårliknande;
 • inom 1,5–2 månader - restaurering av endometrium.

Snabba processen för omvänd utveckling av livmodern beror på kvinnans hälsotillstånd, på hennes ålder, på hur graviditeten utvecklats och födelsen i sig ägde rum, på metoden att mata barnet, etc. Denna process bromsar ner när:

 • försvagning av kroppen;
 • upprepad födelse (dvs en kvinna födde flera gånger);
 • patologisk sista födelse;
 • störningar i vila och sömn efter förlossningen.

Menstruationens början efter förlossningen

Förekomsten av olika sjukdomar, nivån på hormoner, frekvensen av stress och flera andra orsaker kan påverka varaktigheten för den första postpartumperioden. Men det viktigaste stället här är hur full amning är. För första gången kan postpartumperioder försiktigt börja:

 1. Om amningen är fullständig och kompletterande utfodring inte används, kommer den första menstruationen att börja efter amningstiden slut. Men efter att barnet är 1 år och fortsätter att amma, i detta fall börjar menstruationen.
 2. Om det finns för lite mjölk och barnet matas med mjölkblandningar, kan menstruationen första gången inträffa efter 4-5 månader, även om amningen inte stoppas. I detta fall produceras prolaktin mindre och påverkar äggstockarna mycket svagare..
 3. Mycket ofta finns det helt konstgjord utfodring. Några av mammorna själva vill inte amma, medan någon har vissa hälsoproblem. I detta fall inträffar den första menstruationen efter födseln inom 6-8 veckor.
 4. Om barnet föddes till följd av kejsarsnitt har tiden för den första menstruationen ett direkt beroende av amning, förutsatt att kvinnan inte har några komplikationer. Den första postpartum-perioden börjar efter att amningen har avslutats eller efter införandet av kompletterande livsmedel.

Hur påverkar amning och amning cykeln

Kroppens förmåga att reproducera återställs fullständigt när menstruationscykeln normaliseras. Detta antyder att en kvinna nu kan bli gravid igen. Det sätt på vilket barnet matas har en direkt effekt på cykeln. Amning inträffar på begäran, eller kanske enligt ett schema? Eller kanske mjölkblandningar används för att mata det? Vid vilken tidpunkt inträffar den första menstruationen efter födseln under amning och konstgjorda blandningar:

 1. Produktionen av prolaktin i hypofysen sker endast vid amning. Detta hormon har förmågan att undertrycka äggstocksfunktionen, och det är också ansvarigt för amning. Om mamman matar barnet enligt behandlingen, produceras detta hormon i strid och därför kan menstruationen börja cirka 8 veckor efter födseln. Om en kvinna matar barnet på begäran, sker återställningen av menstruationscykeln inom 12 månader. Glöm dock inte att inte ens en mycket stor avvikelse från systemet som används för amning på begäran kan orsaka en minskning av mängden prolaktin i kroppen. Som ett resultat börjar äggstockarnas funktion att återhämta sig relativt snabbt..
 2. Vid konstgjord utfodring kan den första postpartumperioden börja efter 4-8 veckor. Om kejsarsnitt genomfördes och barnet matas med konstgjorda blandningar, kan i detta fall en liten försening uppstå, och den första menstruationen börjar 10 veckor senare. Hur barnet föddes påverkar cykeln inte så mycket. Om barnet ammas och artificiellt, bör den första menstruationen i detta fall förväntas 3-4 månader efter födseln.

Möjliga komplikationer

 1. Brist på menstruation efter födseln.

Om amningen har stoppats eller barnet matas konstgjort men det inte finns någon menstruation kan detta vara ett tecken på hälsoproblem. En mängd olika sjukdomar i reproduktionssystemet kan bli detta fel, till exempel: endometrios, postpartum patologier, svullnad, inflammation i äggstockarna, etc. Och det kan också bero på att kvinnan blev gravid igen. Det bör komma ihåg att den återhämtade menstruationscykeln inte är ett tecken på att kroppen är redo för befruktningen. En ny graviditet orsakar ofta utmattning av moderns kropp, och fostret kan också drabbas. Alla läkare rekommenderar åter graviditet bara 2-3 år efter den senaste födelsen. I detta fall har kroppen tid att återhämta sig helt. Risken för befruktningen kan minskas genom att ta hand om skyddet i förväg. Glöm inte att amning inte är ett sätt att använda preventivmedel.

 1. Oregelbunden menstruation efter förlossningen.

Återställningen av kroppen hos varje kvinna som födde sker på sitt eget sätt. Om menstruationens början är oregelbunden, indikerar detta hormonell omstrukturering. Som regel återgår allt till det normala efter 2 eller 3 cykler. Oregelbundna perioder efter den tredje cykeln indikerar förekomsten av samma sjukdomar som i fullständig frånvaro av menstruation. Och det kan också bero på en hormonell obalans. Om det finns en fördröjning, indikerar detta en möjlig uppfattning.

 1. Riklig postpartum menstruation.

Volymen för ansvarsfrihet för varje kvinna är olika. Det är möjligt att förstå om deras överflöd överensstämmer med normen efter att ha jämfört med utflödesvolymen som var innan kvinnan blev gravid. En menstruationsvaraktighet på mer än 1 vecka kan också indikera förekomsten av hälsoproblem. Om kvinnan inom en och en halv vecka har en mättad röd blödning, kan hon läggas in på sjukhus. Varaktigheten på 3–7 dagar varje månad anses vara normal medan en kvinna inte bör tappa mer än 150 mg blod.

För att förhindra komplikationer och eventuella hälsoproblem, är det absolut nödvändigt att gå till läkarmottagningen om det till och med finns den minsta misstanken.

Menstruationen började 3 månader efter födseln

En hälsosam graviditet och förlossning av ett friskt barn är en anledning för en kvinna att vara stolt över sig själv och sin hälsa. Ett viktigt ämne som oroar många kvinnor efter förlossningen är menstruation: när man ska vänta, varför cykeln är oregelbunden, är det möjligt att bli gravid under amningen och mycket mer. Vi kommer att analysera de viktigaste frågorna i vår artikel..

Postpartum urladdning

Rikligt utsläpp efter födseln hos en kvinna har inte en relation med menstruationen - det här är lochia, som blir blodig från blodiga, och sedan genomskinliga, helt försvinner. Efter ungefär två månader återgår livmodern och äggstockarna till deras fysiologiska tillstånd och storlek, vilket innebär att det är fullt möjligt att börja menstruationscykler med äggmognad och menstruation. Således kan en kvinna förvänta sig den första menstruationen från den 2-3: e månaden efter födseln.

När bör din period efter förlossningen börja?

Denna period beror på typen av matning av barnet: naturligt eller konstgjort. Produktionen av bröstmjölk sker under påverkan av hypofyshormonet prolaktin. Östrogennivån ökar inte. Därför börjar menstruationen under amning, i genomsnitt 2 månader efter förlossningen, oftare när du matar "per timme". Men det finns tillfällen då menstruation inte inträffar under året hos vissa ammande kvinnor, och i vissa kan de återhämta sig efter en och en halv månad efter förlossningen. I genomsnitt varierar menstruationens början under amningen från 3 månader till sex månader.

Hur länge varar menstruationen under postpartumperioden?

Ofta är den första menstruationen ganska riklig. Det kan vara starkt urladdning, menstruation med blodproppar. Om du måste byta packning varje timme bör du söka hjälp från en läkare: detta kan vara ett symptom på blödning som har börjat. Efterföljande perioder blir vanligtvis normala. I andra fall förekommer oregelbunden fläckning under de första månaderna av kvinnor. Detta är karakteristiskt för amning när prolaktinsyntes gradvis minskas..

Anledningar till långsam återhämtning av regelbunden cykel

Varje kvinna har sin egen individuella period för återställande av menstruationscykeln. Detta bestäms av aktiviteten vid produktion av hormoner i gonaderna, hypofysen och tillståndet i immunsystemet och reproduktionssystemet som helhet. Det finns ett antal skäl till detta som påverkar kroppen under förlossningen:

 • funktioner hos den individuella hormonella bakgrunden;
 • ärftliga faktorer;
 • arten av födelseprocessen;
 • funktioner för livmoderhämtning.

Vad du ska göra om menstruationscykeln har blivit oregelbunden:

 • Under de första månaderna av återhämtningsperioden efter födseln ska man inte få panik. I de flesta fall är detta en variant av normen. Varje kvinna normaliserar cykeln individuellt, vanligtvis under de första månaderna av återupptagandet av menstruationsblödning. Oregelmässighet är vanligare hos ammande mödrar..
 • Det tar cirka två månader att återställa normal funktion hos alla organ och system. Balansen i det endokrina systemet kommer senare, särskilt om amning används. Därför kan en kvinna känna sig helt frisk, men hon kommer inte att ha en menstruation.
 • Var uppmärksam på en oregelbunden cykel först efter 3 cykler. Detta kan bero på en inflammatorisk process, endometrios eller en könstumör. Försening av den andra menstruationen är inte farligt, såvida det inte är förknippat med upprepad graviditet.

Månadsvis efter kejsarsnitt

Menstruationen efter kejsarsnitt återställs på samma sätt som efter normal förlossning. Under amning kommer menstruationen inte på sex månader. Mot bakgrund av konstgjord matning från sjukhuset på grund av bristen på stimulering av bröstvårtorna (där syntesen av oxytocin, vilket minskar livmodern), kan återhämtningen gå något långsammare, plus det finns fortfarande ett ärr i livmodern. Därför kan återställande av menstruationsfunktionen ske lite senare, i flera veckor.

Cykeln efter den patologiska kursen av graviditet eller förlossning

Efter ett avbrott i en frusen graviditet eller abort sker den första menstruationen inom 45 dagar. Om detta inte händer, bör en kvinna söka hjälp hos en gynekolog. För att utesluta orsakerna till amenoré, såsom resten av fosterägget i livmodern eller inflammation, måste en ultraljudssökning utföras 10 dagar efter avslutad fryst eller normal graviditet.

Månatliga patologier, vad man ska leta efter och omedelbart kontakta specialister:

 • Plötsligt upphörande av postpartum-urladdning - ett tecken på böjning av livmodern eller endometritis, ansamling av lochia i livmoderhålan - lochiometers.
 • Luta månatligen i 3 cykler eller mer. Kanske är de ett symptom på hormonella störningar, Sheehan-syndrom eller endometrit..
 • Oregelbundenhet i menstruationen sex månader efter dess restaurering, ett avbrott mellan fläckar i mer än 3 månader. Oftast förknippad med äggstockspatologi.
 • För riklig blödning under två eller flera cykler, särskilt efter den kirurgiska metoden för leverans eller avbrott av graviditeten. De orsakas ofta av vävnaderna i membranen som finns kvar på livmoderns väggar.
 • Menstruationen varar mer än en vecka, vilket åtföljs av svaghet, yrsel.
 • Utseendet på buksmärta, feber, obehaglig lukt, missfärgning av vaginal urladdning är ett tecken på en tumör eller infektion.
 • Fläckning före och efter menstruation - ett troligt symptom på endometrios eller inflammatorisk sjukdom.
 • Klåda i vagina, blandning av ostliknande urladdning - ett tecken på trast.
 • Blödar två gånger i månaden i mer än 3 cykler.

Kan jag bli gravid?

Den vanligaste myten är att en kvinna inte kan bli gravid om hon ammar ett barn. Faktum är att ägglossningsprocessen - den första efter förlossningen, bildas före början av den första fläckningen, och det är hon som under oskyddat samlag kan leda till en oplanerad graviditet, och en kvinna föder väder. Om en kvinna inte matar, bör man tänka på skydd efter förlossning direkt från den första sexuella kontakten, eftersom dynamiken i återställningen av reproduktionsfunktioner är annorlunda för alla, efter 6-8 veckor från det födelseögonblicket är den första ägglossningen möjlig.

Kom ihåg att en lång försening i menstruationen efter födseln eller ett misslyckande av cykeln inte alltid är symtom på farliga störningar, men i alla fall är det oönskat att självmedicinera. För frågor och problem med reproduktionssystemet, vänligen kontakta våra specialister..

När börjar perioderna efter förlossningen?

Varför menstruationen inte återställs omedelbart efter förlossningen?

När bör din period efter förlossningen börja: ungefärliga datum

 1. Ren amning. Med GV förekommer inte menstruation. Men samtidigt måste vissa villkor vara uppfyllda. Barnet bör appliceras på bröstet minst en gång var tredje timme. Nattmatning kan inte heller avbrytas. Men under sömnen kan du tillåta en paus på upp till sex timmar. Med detta fodringssätt producerar kroppen tillräckligt med prolaktin för att pålitligt skydda kvinnan från ägglossning. I detta fall förekommer inte menstruation under hela året.
 2. Blandad eller konstgjord utfodring. I detta fall har prolaktin inte en preventiv effekt. Livmoderns funktioner återställs på två månader och den första menstruationen kommer i tre.
 3. Introduktion av kompletterande livsmedel. Barnläkare rekommenderar att börja överföra barnet till vuxen mat, från sex månader. Vanligtvis med utseendet på mångfald i kosten blir barnet mindre intresserad av bröstmjölk. Gradvis minskar dess produktion, prolaktinnivåerna sjunker och menstruationen återupptas..
 4. Komplikationer av förlossning. Ofta i sådana fall återhämtar livmodern sig längre. Därför visas menstruationen senare än tre månader.
 5. Nervsystemets tillstånd hos kvinnor. Stress kan påverka menstruationscykeln kraftigt. Detta gäller efter förlossningen. Det är dock svårt att förutsäga exakt hur det kommer att påverka. Därför är det omöjligt att säga när man väntar på menstruation.
 6. Vila, sova, god kost. Om mamman lyckas få tillräckligt med sömn och inte överbelasta sig själv med hushållssysslor, kommer menstruationen i tid.
 7. Allmän hälsa och kroniska sjukdomar. Graviditet och förlossning kan göra cykeln mer regelbunden och mindre smärtsam. Detta beror på en grundläggande omstrukturering av den hormonella bakgrunden. Men med dålig hälsa och en förvärring av kroniska sjukdomar, bör du inte förvänta dig att din period kommer i tid.

Så du kan inte skydda dig själv?

Arten av menstruation efter förlossning

 • Lochia blir så småningom knappare och blekare. Gradvis kommer de till intet. Sedan kommer en kort paus. Och först efter denna period kan gå,
 • när menstruationen återkommer, blir de inte omedelbart normala. Den första menstruationen kan vara mycket liten eller för riklig,
 • när menstruationen kommer återställs cykeln gradvis. Efter den första menstruationen kan en paus följa. Efter hur många månader kan jag vänta på nästa ansvarsfrihet? Till och med två månader är en normal tid.,
 • notera hur mycket urladdningen går. En period på 2 till 7 dagar betraktas som fysiologisk,
 • du bör inte förvänta dig att efter en så allvarlig omstrukturering kommer dina perioder omedelbart att börja gå regelbundet. Kroppen behöver upp till sex månader innan cykeln är helt återställd.

Månatlig postpartum: alarmerande tecken

 1. Det är nödvändigt att uppmärksamma hur många menstruationer som inte är. Om du har avslutat amningen och kvinnofunktionerna inte har återhämtat sig inom två till tre månader, bör du rådfråga en läkare. Detta är inte ett tecken på någon form av sjukdom, men du måste se till att allt är i ordning.
 2. Ett särskilt störande symptom är alltför omfattande urladdning. Om du tappar mer än 150 ml blod per dag kräver detta samråd. Hormonella störningar, såväl som olika sjukdomar - endometrios, adenomyos, endometrial hypoplasi och till och med tumörer i olika etiologier kan provocera denna bild..

För att sammanfatta

Populära aktier på Mamsy

Populära inlägg

Sätt att rengöra kristallen Hur man rengör de molniga kristallprodukterna hemma och ger dem tillbaka till sitt ursprungliga glans och eleganta utseende? Tips från erfarna hemmafruar hjälper dig att bli av med gulhet och fläckar på kristallen.

Metoder för att gå ner i vikt i en dröm Bantning i en dröm - är detta inte den moderna kvinnans huvuddröm? Men du kan verkligen tappa extra kilo genom att hålla dig till ett antal enkla rekommendationer..

Kom ihåg Victory: de bästa krigslåtarna! I en ålder av total dominans av elektronik och slutligen obruten popmusik är det svårt att tro att en gång musik utöver underhållningsfunktionen hjälpte till att "bygga och leva", förena människor och stödja och

Brev framifrån om det viktigaste! Frontlinjebrev finns fortfarande i många familjer som noggrant bevaras och vidarebefordras som en relik till kommande generationer, så att vi aldrig glömmer. Varje brev är mättad med längtan och kärlek, hopp för framtiden.

Hjältarna från det stora patriotiska kriget! Dessa bräckliga, ömma flickor under åren av andra världskriget slåss tillsammans med män. De flög flygplan, genomfördes sårade under skal och gick i rekognosering. Det var skrämmande, men de kunde

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Av vilken anledning kan det bli en försening i menstruationen utom graviditet?

Lästid 8 minuterNär menstruationen inte började vid den bestämda tiden, tänker kvinnan ofrivilligt på vad som är fel med henne, på grund av vilken försening av menstruationen utom graviditet?...

Vishnevsky salva i gynekologi: instruktioner och rekommendationer för användning, tamponger med salva, effektivitet och recensioner

Dess sammansättning är enkel och unik: Björk tjära bekämpar mikrober, förbättrar blodflödet. Xeroform - uppvisar kraftfulla antiseptiska egenskaper. Ricinolja - mjukar påverkade vävnader och ökar deras permeabilitet för andra komponenter....

Menstruation under graviditeten - händer det. Kan det vara perioder hos gravida kvinnor

Vissa flickor använder regelbundna specialtest för att ta reda på om de är gravida, medan andra bestämmer en framgångsrik befruktning genom att försena sina perioder....