Torra huden i det intima området

Blödning

Senaste uppdatering: 04/30/2020

Innehållet i artikeln

Tillsammans med ökad känslighet är torr hud i den intima zonen inte mindre vanligt. Obstetriker-gynekologer stöter ofta på atrofisk vaginit - en åldersrelaterad hormonell störning som leder till torrhet i vaginal och obehagliga känslor som avsevärt minskar livskvaliteten.

Torrhet och irritation i det intima området förekommer emellertid inte bara hos mogna kvinnor - sådana symtom är inte ovanliga även hos flickor som just har börjat menstruation [1]. Vad är torrhet i den intima zonen och varför kan det dyka upp i dig? Är det möjligt att återställa ett bekvämt tillstånd av intima organ, eller torr hud i slidan - resultatet av naturliga processer, som bara kan förenas? Låt oss prata mer om allt detta..

Först måste du ta reda på hur du bestämmer hudtyp. Vissa av symtomen sammanfaller med reaktionen av känslig hud på yttre irritationsmedel, men hudtypen måste vara tydligt fastställd, eftersom reglerna för att ta hand om olika hudtyper är olika.

Tecken på torr vaginal hud

Klåda och brinna på intima platser

Om det kliar i bikiniområdet, indikerar detta i vilket fall som helst en kränkning av dess naturliga miljö: orsaken kan vara en allergisk reaktion, inflammation, yttre irriterande medel, eller, som oftast är orsaken, ett fel i syra-basbalansen.

Varför klåda och torrhet i det intima området?

Minskad vaginal utsöndring leder till sårbarhet i slemhinnan, vilket innebär bildning av mikrosprickor och sår som orsakar klåda.

Naturligtvis kan dessa tecken inte bara indikera torr hud i det intima området, utan också hundratals andra känsliga problem, upp till en infektionssjukdom. Men om traditionell terapi inte hjälpte till att bli av med obehag, försök att uppmärksamma att ta hand om intim hud. Till exempel kämpar GINOKOMFORT fuktgivande tvättgel mot yttre manifestationer av vaginal torrhet. Den innehåller hyaluronsyra och mjölksyror, som återställer den naturliga pH-balansen och den normala fuktigheten hos de kvinnliga könsorganen.

Regelbunden urination

Detta symptom är särskilt karakteristiskt för kvinnor i åldern 55 år, när bäckenbottenmusklerna förlorar sin elasticitet, vilket kan leda till mild inkontinens och vanligare urinering. Torrhet i det intima området förvärrar förändringarna i den kvinnliga kroppen under klimatperioden, ofta kompletterar urinering med symtom som liknar akut cystit: bränn efter tömning av urinblåsan, smärta, ihållande irritation.

Smärta i torr hud i det intima området

Obehag när du bär trånga föremål

Täta saker, särskilt grova sömmar på dem, perineum, kan verkligen irritera den redan känsliga torra huden i det intima området, så kvinnor med vaginal torrhet är ofta svåra att tillbringa hela dagen i byxor. Förutom mekanisk påfrestning stör kläder som är tätt knutna till de intima organen, särskilt tillverkade av konstgjorda material, den naturliga cirkulationen av luft. Liksom i ett rum utan lång ventilation, börjar skadliga mikroorganismer dröja och multipliceras i mikrosprickor med stor komfort. Om du regelbundet känner att hårda kläder trycker på dina känsliga områden, har du troligtvis en torr hud.

Torka och bränna i det intima området när du bär på dig byxor

Smärta och lätt blödning under samlag

Enligt Rimma Antonova, MD, barnläkare-gynekolog, är orsaken till att kvinnor över 45 vägrar sex i de flesta fall inte deras personliga önskan, utan smärta och svårt obehag under samlag [2]. Hormonell omstrukturering och ersättning av den svagt sura miljön i slidan med en mer alkalisk tillåter inte en kvinna att njuta av intimitet med en partner, vilket ger en brinnande känsla. Ofta leder en minskning av volymen av naturlig utsöndring till mikrotraumas i slemhinnan i vaginalväggarna, vilket orsakar svag lokal blödning. Emellertid kan glädjen av samlag också upplevas under klimakteriet: det räcker med att använda GINOKOMFORT intimt gel-smörjmedel under sex. Produktens sammansättning inkluderar hyaluronsyra, som hjälper till att fylla avsaknaden av naturlig vaginal utsöndring och fuktar väggarna i slidan.

Emellertid kan glädjen av samlag också upplevas under klimakteriet: det räcker att kombinera GINOKOMFORT tvättgel fuktgivande och fuktgivande gel, som kan användas som smörjmedel. Sammansättningen av GINOKOMFORT-produkter ligger så nära den naturliga mikrofloraen i slidan och de naturliga antiseptika i kompositionen påskyndar läkningen av små sprickor och skador.

Smärtsamhet med torrhet i det intima området

Smärta och generellt obehag

Torr hud på grund av dess höga irritabilitet kan orsaka obehag under hela dagen, till exempel om du satt länge eller tvärtom gick i tätt linne i flera timmar. Vaginal torrhet åtföljs ofta av en inte särskilt trevlig skarp lukt av sekret, som snabbt absorberas i underkläder och minskar dess friskhet. Försök att ta hand om sig själva, kvinnor som lider av detta känsliga problem börjar tvätta oftare med aggressiva tvättmedel, men detta ökar bara torrheten. I det här fallet är det naturligtvis viktigt att ta en dusch regelbundet, men det är bättre att använda tvättgelén högst 1-2 gånger om dagen, och resten av tiden ska du använda allergivänliga dagskuddar eller i extrema fall tvätta med rent vatten utan extra medel. Det är också viktigt att utesluta infektioner eller inflammation i det akuta stadiet i det intima området.

Torrhet och obehag i det intima området hos kvinnor

Minska urladdningen

Vaginal urladdning är naturlig för en kvinna i alla åldrar och reproduktionsstatus, normalt 2-4 ml. Om antalet minskas eller om du inte märker dem alls, är detta ett tillfälle att konsultera en barnläkare-gynekolog - tillfällig komfort kan resultera i irritationer och smärta orsakade av torr vaginalslemhinna.

Orsaker till klåda och torrhet i det intima området

Östrogenreduktion

Det viktigaste skälet till torrheten i det intima området som läkare diagnostiserar är hormonella störningar förknippade med en förändring av reproduktionsstatus eller början av klimakteriet. Under dessa perioder minskar nivån av kvinnliga hormoner av östrogen, vilket leder till en minskning av sekretioner och torrhet i vaginalslemhinnan.

Nylig genital kirurgi

Alla kirurgiska ingrepp, även om det är kosmetiska, återspeglas i mikrofloran i slidan, särskilt om förlossningsgynekologen föreskriver antibiotika. Under perioden efter operationen kan en kvinna uppleva torrhet och irritation i det intima området, men om hon är frisk, kommer en behaglig känsla att återkomma inom en vecka och huden kommer att återhämta sig.

Varför torrhet i det intima området efter operationen?

För att påskynda rehabilitering, särskilt om du är benägen att torrhet, klåda och irritation i det intima området, rekommenderar barnläkare-gynekologer dagligen tvätt med intim hygien gel med naturliga ingredienser. GINOKOMFORT Moisturizing Cleansing Gel är utmärkt för daglig användning under den postoperativa perioden, eftersom den innehåller ekvivalenten mjölksyra, som återställer den naturliga mikrofloraen i slidan och fungerar som en barriär mot externa mikroorganismer och infektioner. Skapad av specialisterna från läkemedelsföretaget VERTEX, är gelén säker att använda och har alla nödvändiga dokument och certifikat.

Kvinnors hälsa nedsatt

Torrhet och förbränning i det intima området är ofta följeslagare av infektioner och inflammationer i de yttre eller inre könsorganen. Vissa av dessa sjukdomar, till exempel candidiasis, behandlas lätt hemma, medan andra sjukdomar, såsom salpingit (Salpingit), vulvovaginit (Vulvovaginitis) (inflammation i vaginalslemhinnan), etc. kräver samråd och behandling av obstetriker-gynekologer. Förutom inflammatoriska processer kan torrhet i slemhinnan i den intima zonen vara ett resultat av hormonell misslyckande - i detta fall måste du klara tester, och barnläkare-gynekolog föreskriver en individuell hormonersättningsterapi.

Åldersrelaterade hormonella förändringar

Läkarna är bekanta med diagnosen atrofisk vaginit (Vaginit). Under klimakteriet och efter klimakteriet reduceras östrogenproduktionen, vilket gör vaginalepitel tunnare och vaginalvecken slätas ut. Detta leder till periodisk fläckning, torrhet och långvarig läkning av inflammatoriska processer. [3]

Torr hud på intima platser under klimakteriet

Korrekt utvald behandling återställer den naturliga hormonbalansen i slidan och effekten av behandlingen kan fixas genom daglig användning av GINOKOMFORT Moisturizing Cleansing Gel. AQUAXYL-komplexet i sin sammansättning bibehåller optimal fukt i slemhinnorna i de intima organen, och natriumlaktat hjälper till att motstå tillväxten av patogena bakterier.

Konsekvenser av strålterapi [4]

Om en kvinna genomgår strålbehandling kan hon känna en brännande känsla, torrhet och sårbarhet hos slemhinnorna. Dessa symtom är tillfälliga, men trots detta måste du berätta för din läkare om dem. Under perioden efter strålbehandling är det dessutom nödvändigt att rådfråga en barnläkare-gynekolog för att lämna intim kosmetika: under återhämtningsperioden är oönskade reaktioner på de aktiva komponenterna i hygienprodukter möjliga.

Torrförbränning i det intima området efter strålbehandling

Använda olämplig kosmetika för intim vård

Detta är inte första gången vi pratar om det faktum att en allergivänlig rengöringsmedel för torrhet i det intima området med mjölksyra och naturliga extrakt i kompositionen är grunden för kvinnors hälsa och dagligt underhåll av intima organ..

Om du känner dig obekväm med att använda din kosmetiska produkt och din hud blir torr eller känslig, försök först och främst att välja en lämplig intim gel. Du kan behöva besöka en läkare för att avgöra vilken komponent som orsakar en oönskad reaktion..

Korrekt vård av det intima området är viktigt

Menstruation

Vissa kvinnor noterar att 2-3 dagar innan menstruationen börjar känns brännande och klåda i den intima zonen. Det beror kanske på att hormonell bakgrund förändras. Obehag kan korrigeras med GINOKOMFORT fuktgivande intimgel med malva, samt genom att bibehålla renheten i det intima området och ha på sig lösa underkläder gjorda av naturliga fibrer. Det ovannämnda medlet genomgick kliniska studier utförda vid avdelningen för dermatovenereologi med kliniken för PSPbGMU under övervakning av Ignatovsky A.V. och Sokolovsky E.V. Testning av gelén visade att den tolereras väl av kvinnor, orsakar inte allergiska reaktioner och har också uttalade fuktgivande egenskaper.

Biverkning av preventivmedel

Om du efter samlag med kondom regelbundet känner de kända symtomen på brännande, klåda, torr hud och slemhinnor i västområdet - kan du få en allergisk reaktion mot latex.

Som ni ser är orsakerna till torrhet och brännande i den intima zonen hos kvinnor varierade, och detta obehagliga symptom kan förekomma hos nästan alla. Enligt gynekologer behandlas emellertid oftast klagomål om torrhet och sveda i slidan av gravida och nyligen föda kvinnor, liksom kvinnor under menstruationen. Varför exakt dessa fall är så ofta, och hur är de obehagliga känslorna förknippade med vad som händer i den kvinnliga kroppen?

Torra slem i det intima området på grund av preventivmedel

Torrhet i det intima området under graviditeten

Torrhet och förbränning i det intima området hos gravida kvinnor är en konsekvens av hormonella förändringar i kroppen och förändringar i mikrofloraen i könsorganen. Könsorganen för en gravid kvinna blir mer sårbar för bakterier och svampar, i samband med vilken inflammation och irritation är möjlig. Obehagliga känslor förvärras av det faktum att inte alla traditionella antibakteriella och antiinflammatoriska läkemedel inte är godkända för användning av gravida kvinnor, så många kvinnor är rädda för att skada barnet och söker inte behandling. Ändå kan sådant tålamod skada den framtida modern själv: inflammation, liksom infektioner i könsorganen och inre organ, kan döljas bakom klåda, sveda och andra symtom..

Torrhet i det intima området under graviditeten

Irritation kan utlöses genom användning av dagliga kuddar med dofter, klimatfaktorer, stress.

För att fastställa den exakta orsaken till torr hud i det intima området under graviditeten är det viktigt att meddela barnläkare-gynekolog om detta för att diagnostisera och upprätta en behandlingsplan. Det är viktigt att inte glömma från reglerna för daglig intim hygien: en vanlig toalett av könsorganen med en tvättgel GINOKOMFORT Fuktgivande kommer att lindra irritation och ge gravida kvinnor möjlighet att njuta av förväntningarna på barnet, snarare än att tänka på orsakerna till obehag.

Torra slemhinnor i det intima området efter förlossningen

Postpartum-perioden varar 42 dagar, men i olika fall kan återhämtningsprocessen ta längre tid. För närvarande inträffar förändringar inte bara i könsorganen: sammandragning av livmodern, bildningen av livmoderhalsen, en minskning av storleken på slidan och svullnad i de yttre könsorganen. I fasen av förlossningen i kroppen är torr hud och slemhinnor på intima platser och tillhörande irritationer inte ovanliga, vilket absolut inte är nödvändigt för en kvinna i en så trevlig och besvärlig period. Skälen, förutom tillfälliga förändringar i den hormonella bakgrunden, kan vara patogena mikroorganismer och dålig läkning av mikrotrauma i födelseskanalen på grund av minskad immunitet.

Torrhet efter födseln i det intima området: varför det inträffar?

Torrhet kan också orsaka störningar i den naturliga mikrofloran och användningen av hormonella läkemedel.

Den goda nyheten för en kvinna som har blivit mamma är att den hormonella bakgrunden återställs efter avslutad amning, så obekväma känslor kommer inte att hemsöka henne länge. För att påskynda läkningsprocessen för mikrokrackor och andra postpartumskador på könsorganen, såväl som för att återställa känslan av hydrering i könsorganen, kan du duscha regelbundet med GINOKOMFORT Moisturizing Gel, som dessutom kan användas som smörjmedel under samlag. En bekväm nivå av fukt i intima områden och att följa rekommendationerna från gynekologer är nyckeln till snabb återhämtning efter förlossningen.

Torrhet i det intima området med klimakteriet

Vi pratade redan om atrofisk vaginit - en vanlig sjukdom som följer med klimakteriet i 80% av fallen. Ju äldre en kvinna blir, desto oftare vänder hon sig till en gynekolog med klagomål om en minskning av vaginal sekretion, sveda, klåda och torr vagina [5].

På grund av torrhet i slemhinnan förlorar slidan sin elasticitet och blir mottaglig för skador och inflammation som orsakas av den sammanfogade infektionen. Dessutom är atrofi av utseendet på könsorganen: huden och vaginalslemhinnan en vanlig orsak till smärta och en känsla av torrhet med intimitet och en minskning av sexuell aktivitet i princip. Beroende på utvecklingen och förvärringen av manifestationen av känsliga symtom, utvecklar barnläkare-gynekologer en individuell behandlingsplan, oftast inklusive en kurs med hormonella läkemedel och valet av lämplig intim kosmetika för daglig användning.

Torrhet i det intima området med klimakteriet

Video om torrhet i det intima området

Läkare obstetriker-gynekolog, ultraljudspecialist Garyaeva Irina Vladimirovna om problemen och torrheten i den intima zonen hos kvinnor vid Institutionen för inrikes frågor - hud- och venereologisk dispensär

Torrhetsbehandling i det intima området

Om torrheten i vaginalen inte orsakas av hormonsvikt, rekommenderar barnläkare-gynekologer först att byta till specialiserade fuktgivande intima geler för delikat skötsel av det intima området, till exempel GINOKOMFORT med malva. Om dess fuktinnehåll inte är tillräckligt, kan du använda smörjmedel på vatten-, olja- eller silikonbasis, de kompenserar för dess brist.

Detta gör att du kan återställa strukturernas elasticitet, öka immuniteten, bromsa vissnande, vilket gör att du kan behålla ett känsligt område i ett bekvämt skick för det..

Av de mer allvarliga metoderna för att behandla torrhet i den intima zonen, förutom hormonersättningsterapi, kan laserintimplast särskiljas. Proceduren är 20-40 minuter. På grund av inverkan av laserstrålar på väggarna i slidan, återkommer tonen och fukt återställs. Efter operationen är det viktigt att utesluta sexuell kontakt och aktiv sport inom 5-7 dagar. Ett annat alternativ är biorevitalisering eller injektioner av hyaluronsyra. Hyaluronsyramolekyler fångar fukt i huden och bromsar dess förångning, vilket hjälper till att bibehålla det känsliga området i slidan i ett behagligt skick.

Behandling av torrhet i det intima området: vad som är effektivt?

Vad ska man göra när man redan behandlas, men torr hud i det intima området fortfarande oroar sig? Som komplement till den föreskrivna terapin rekommenderar barnläkare-gynekologer att etablera en diet: drick minst 1,5 liter vatten (som huvudsaklig fuktkälla) per dag, övervaka närvaron av animaliskt fett i kosten och avslå skarpa, rökt och alltför salt mat.

Och naturligtvis, aldrig självmedicinera: folkrättsmedel och snabbverkande läkemedel kan lindra torrsymtom, men de kommer inte att kunna eliminera orsakerna till din obehag.

Korrekt vård av torr hud i det intima området

 • Använd endast specialiserade hypoallergeniska geler för torr och känslig hud med mjölksyra och naturliga ingredienser i kompositionen. Rätt intim vård är oerhört fördelaktigt för kvinnor i alla åldrar..
Rätt intim vård är nyckeln till välbefinnande!
 • Föredra underkläder av naturliga tyger, som inte begränsar rörelse och inte orsakar obehag under dagen..
 • Undvik att sova och använda grova svampar och tvättdukar i bikiniområdet. Torr hud runt vagina tål inte aggressiva miljöer: daglig duschning med en intim gel applicerad med händerna eller en mjuk svamp är tillräckligt för korrekt skötsel.
 • Om du använder dagliga hygienprodukter, glöm inte att byta dem var tredje timme och bortskaffa smaksatta kuddar.
 • 1–2 gånger per år, se en barnläkare-gynekolog, och vid frekvent irritation och andra symtom på vaginal torrhet, inte försena besöket hos läkaren och besöka honom så snart som möjligt.
Intim vård för kvinnor - de grundläggande reglerna
 • För sexuell kontakt, använd fuktighetskräm. Kom ihåg att om du är skyddad av kondomer är det förbjudet att använda olja och silikonbaserade smörjmedel..

  Den fuktiga huden i den intima zonen förhindrar inte bara obehag utan motstår också patogener och har bättre elasticitet och motstånd mot mikrotrauma.

  källor:

  1. Hormonell status och vaginal mikrobiocenos. Dobrokhotova Yu. E., Zatikyan N.G. // Förlossning, gynekologi, reproduktion. - 2008.-- 2 (2). S. 7-9.
  2. Hormonell korrigering av den bosatta mikrofloraen i slidan och livmoderhalsen hos kvinnor med kronisk cervicit. Dolgushin I.I., Dolgushina V.F., Chernykh S.L. // Journal. Mikrobiologi. - 2001. - 4: S. 100-104.

  Vaginal mikrobiocenos och dess störningar (etiologi, patogenes, klinik, laboratoriediagnostik). Klinisk laboratoriediagnostik. Nazarova E.K., Gimmelfarb E.I., Sozaeva L.G. // 2003. - 2: S. 25-32.

  Vad hjälper till med torrhet i det intima området?

  Menopaus i en kvinnas liv åtföljs av obehagliga symtom. En av dessa manifestationer är torrhet i det intima området med klimakteriet. Om det i en ung ålder ibland händer detta på grund av otillräcklig frisättning av smörjmedel under samlag, då följer en känsla av torrhet en kvinna under menopausen.

  Således skapar torrhet i vaginal med klimakteriet obehag, vilket stör den normala livslängden. I denna publikation kommer vi att undersöka i detalj detta symptom och metoder för dess medicinska behandling..

  Hur manifesterar symptomet

  Torra vagina under klimakteriet är omöjligt att inte märka. Det leder till konstant obehag, distraherande uppmärksamhet från arbetet eller andra aktiviteter. Torrhet uppstår till följd av att väggarna i slidan väger mindre än en speciell hemlighet, vilket är ett naturligt smörjmedel som garanterar organets normala tillstånd.

  Det är felaktigt att tro att med tiden kommer allt att återgå till det normala..

  Tvärtom, om ingenting görs, kommer sådana känslor att läggas till torrhet:

  • konstant klåda av labia minora;
  • bränna i perineum, som ibland är mycket stark.

  Dessa manifestationer efter vattenförfaranden stannar antingen inte, eller går under en kort tid och återgår sedan igen. Om du skjuter upp besöket hos gynekologen kommer kvinnan att få negativa hälsokonsekvenser utöver de beskrivna problemen.

  1. Otillräckligt fuktade väggar i slidan kan bilda små sprickor eller sår. En infektion på ytan kommer att leda till utveckling av en sjukdom som kräver en lång och ofta dyr behandling.
  2. Torra vaginalväggar är mer benägna att infekteras med en svamp.
  3. Torra slemhinnor ökar risken för erosion som måste behandlas.

  Bristen på sexliv på grund av smärta orsakad av torr vagina förvärrar endast den hormonella obalansen som uppstod vid början av klimakteriet. Damens välbefinnande försämras avsevärt. Du kan inte i något fall ignorera torrheten i vaginalslemhinnan under klimakteriet.

  Orsaker till symptomen

  Den främsta orsaken till uppkomsten av torra slemhinnor under klimakteriet är bristen på det kvinnliga könshormonet östrogen. I grund och botten syntetiseras detta hormon i äggstockarna. En liten volym produceras av binjurebarken såväl som fettvävnad. Under klimakteriet slutar äggstockarna naturligtvis att fungera. Därför producerar de gradvis mindre hormoner. På det postmenopausala stadiet kommer äggstockarna att sluta syntetisera hormoner helt.

  Som ni kan se, med tiden kommer den främsta orsaken till torrhet inte att passera utan bara förvärras. Det är värt att notera att en minskning av östrogennivåer i en kvinnas kropp provocerar en torr mun i klimakteriet. Många damer noterar detta symptom. Det uttalas särskilt på natten.

  Utöver huvudorsaken kan ett antal faktorer som leder till detta känsliga problem särskiljas:

  1. Med åldern minskar blodflödet till slidan och detta leder till att organet minskar i storlek och dess slemhinna blir tunnare.
  2. Stress förhindrar normal utsöndring av slem. Kvinnor utsätts för dem hela livet, och under klimakteriet, mer än någonsin.
  3. En negativ effekt på tillståndet hos alla slemhinnor är att ta mediciner. Som regel har damer i åldern 45-55 år redan någon form av sjukdom och tar medicin konstant eller regelbundet.
  4. Rökning leder till dålig blodtillförsel till alla organ och slemhinnor.
  5. Torrhet i vaginalslemhinnan provocerar underkläder av syntetiska vävnader. Naturligtvis kan det vara väldigt vackert. Ändå bör damer i mogen ålder föredra att inte alltför snäva underkläder tillverkade av naturliga tyger..
  6. Sexuell kontakt under klimakteriet ökar känslan av torrhet i slidan. Under denna svåra period av deras liv, som präglas av åldersrelaterade förändringar och klimakteriebesvär, tappar kvinnor sin tidigare sexuella lust. Det finns lite slem och efter samlag känner en kvinna svår klåda i slidan.
  7. Under klimakteriet ökar risken för att utveckla diabetes hos kvinnor avsevärt. Till en början utvecklas denna farliga sjukdom nästan asymptomatiskt och damen misstänker inte ens att hon har diabetes. Ett av symtomen på sjukdomen brinner i det intima området, vilket orsakar obehag..

  Hur man behandlar vaginal torrhet under klimakteriet

  För en effektiv behandling av vaginal torrhet under klimakteriet eller postmenopaus bör en kvinna konsultera en gynekolog. Även om hon planerar att behandlas med folkrecept, måste hon först rådgöra med en läkare.

  Många kvinnor är generade av sina problem och går därför inte till läkaren. Förgäves. Jag vill fokusera på det faktum att detta menopausesymptom observeras hos alla kvinnliga representanter, utan undantag.

  Endast en gynekolog kommer att kunna bedöma situationen på ett korrekt sätt och välja korrekt behandlingsförlopp. Dessutom kommer utvecklingen av farliga sjukdomar att diagnostiseras i tid. Som ni vet leder behandlingen som började i tidiga skeden till ett snabbare resultat..

  Drogbehandling

  Den vanligaste behandlingen mot vaginal torrhet är användning av fuktgivande geler i slidan - smörjmedel.

  De har inte bara fuktgivande, utan också smörjande effekt. Låt därför damen leva ett aktivt sexliv.

  Fuktgivande geler

  Vad ska man göra för att sexuellt samlag inte orsakar smärta? Använd smörjmedel för att göra detta.

  Tänk på vilka fuktgivande geler som har en fuktgivande och smörjande effekt under klimakteriet:

  1. Gynocomfort - en fuktgivande gel som innehåller: panthenol, bisabolol, extrakter av malva och kamomill.
   Det eliminerar manifestationerna av torrhet, har en antiinflammatorisk effekt och främjar också snabb regenerering av skadade områden i slemhinnan. Gelbehandling tar bort brännande, klåda och obehag samt eliminerar sprickor som har dykt upp.
  2. Gynofit gel - en fuktgivande gel baserad på glycerin och hydroxietylcellulosa.
   Eliminerar känslan av torrhet och brännande känsla i slidan. Används före samlag.
  3. Montavit gel - en komponent i kompositionen som det finns hydroskiethylcellulosa.
   Ersätter effektivt naturligt slem och används före sexuell kontakt..

  Hormonella geler

  Hur kan man bli av med torrhet när vaginalslemhinnan försvagas kraftigt? I detta fall hjälper hormongeler att bli av med symptomet. De är mycket effektiva, eftersom de innehåller hormonet östrogen i sin sammansättning, och det är dess brist som provocerade problemet.

  Du kan lyfta fram sådana hormonella läkemedel:

  1. Dermestril - innehåller hormonet estriol.
   Behandling med detta verktyg gör det möjligt för damen att snabbt tona vagina och dess slemhinna. Gelén lindrar obehag och stimulerar hydrering..
  2. Divigel - produkten inkluderar homon estriol.
   Gelén återställer effektivt slemhinnan, främjar dess hydrering och lindrar alla manifestationer av obehag.
  3. Ovestin - en unik sammansättning av det hormonella medlet gör att det på ett omfattande sätt kan påverka den försvagade slemhinnan.
   Läkemedlets sammansättning inkluderar estriol, klorhexidin och mjölksyra. Användningen av gelén leder till desinfektion av slemhinnan och dess snabba regenerering. Effekter som klåda, brännande och obehag elimineras effektivt..

  Behandling med hormonella geler involverar daglig administrering av läkemedlet i slidan före sänggåendet. Standardkursen pågår i en månad. Därefter reduceras doseringen - använd gelén två gånger i veckan.

  krämer

  Om behandlingen med fuktgivande geler inte fungerade, kommer läkaren att förskriva damen en kräm för torrhet i det intima området. Eftersom krämer är hormonella läkemedel, bör de endast förskrivas av en läkare.

  Vissa damer kallar sådana krämer salvor - det är inte sant, men apoteket kommer att förstå vad exakt den besökare behöver. Vilka läkemedel från denna grupp är de mest effektiva?

  Vi erbjuder en lista över populära krämer:

  1. Feminel - som en del av grädden, mjölkproteiner och Sheasmör. Det tar bort befintlig vaginal irritation.
  2. Vagisil - kräm fuktar inte bara slemhinnorna utan skapar också en skyddande film som förhindrar irritation.
  3. Vagilac - en fuktighetskräm som ökar slemhinnans elasticitet.

  Vaginala suppositorier

  Hur kan du bli av med torrhet och samtidigt återställa strukturen i slemhinnorna? Behöver använda vaginala suppositorier från torrhet.

  Sådana ljus med klimakteriet är populära:

  1. Estriol - hormonella suppositorier som inte bara tar bort symptomet utan återställer vaginal mikroflora.
  2. Ovestin - hormonella suppositorier som behandlar mikrosprickor och eliminerar torrhet i vaginalslemhinnan.
  3. Klimaktol-Antikan - icke-hormonella suppositorier som eliminerar obehag i samband med klåda och brännande, lindrar inflammation och också återställer strukturen i vaginalslemhinnan.

  Som du ser kan du bli av med torrhet i slidan med hjälp av olika mediciner. I båda fallen är det bara en läkare som kan välja den bästa medicinen.

  Torrhet i slidan är ett av symptomen på klimakteriet som varje kvinna stöter på. Vissa damer tål det, medan andra börjar behandla. Det är rätt att vara i den andra kategorin av kvinnor.

  Modern medicin kan erbjuda kvinnliga representanter med torra intima områden olika behandlingsalternativ. Du bör anförtro din hälsa i händerna på specialister och inte självmedicinera. Vi önskar dig god hälsa!

  Kära damer, dela er erfarenhet av att behandla torrhet i vaginal.

  Vaginal torrhet: orsaker och behandling. Vaginal torrhet: folkliga botemedel

  Många företrädare för den vackra halvan av mänskligheten under hela deras liv möter problemet med ökad torrhet i slidan. Oavsett manifestationsgrad orsakar det obehag och kan orsaka smärta under sex. Det bör noteras att mängden smörjmedel som ansvarar för att fukta vaginalslemhinnan kan variera. Normalt är den alltid transparent och har ingen specifik lukt. Förutom perioder med sexuell upphetsning, märker många kvinnor inte närvaron av smörjmedel i slidan. När hon är borta känner vissa damer sig torra.

  Allmän information

  Torr vagina är ett tillstånd i slemhinnan i vilket den tappar sin vanliga elasticitet, normala jämnhet och också förmågan att frigöra naturlig smörjning. Väggarna i kvinnlig vagina är kända för att bestå av tre lager. Den översta av dem är slemhinnan. Det består i sin tur av ett skiktat skivepitel, som bildar ett stort antal veck. Genom det senare blir det möjligt att ändra sin vanliga storlek, till exempel under förlossningen. Dessutom har väggarna i slidan i sin struktur speciella körtlar som ansvarar för frisläppandet av transparent slem. Hon kännetecknas av en inte särskilt uttalad lukt och en svagt sur reaktion. En speciell mikroflora (innehållet av gynnsamma mikroorganismer) är också karakteristisk för slidan. Enligt experter bestäms den här funktionens normala funktion av flera faktorer samtidigt. Tillståndet med den hormonella bakgrunden, frånvaron av inflammatoriska processer, infektionssjukdomar, regelbundenheten i sexuell aktivitet - det här är bara några av dem.

  Huvudsakliga skäl

  Torrhet i slidan är ett ganska obehagligt problem. Enligt experter kan det förekomma i alla åldrar och på grund av olika skäl. Vi kommer att namnge det viktigaste av dem:

  • Förändringar på hormonnivå (inklusive de som orsakas av förlossning eller början av klimakteriet). Under det senare minskar produktionen av hormonet östrogen markant, vilket oundvikligen leder till torr vagina. Som regel förekommer denna period hos kvinnor i åldrarna 45 till 60 år.
  • Ofta stressande situationer. På de dagar då kroppen är under ökad stress i form av upplevelser, överdriven ångest, börjar kroppen producera mindre smörjning. Allt detta leder direkt till torrhet i de intima områdena i ögat eller munnen..
  • Användningen av droger. P-piller, antihistaminer, antidepressiva medel, diuretika kan påverka sekretionsnivån i slidan negativt. Dessutom påverkar njurdialys eller användning av kemoterapi också hydratiseringsnivåerna..
  • Överkänslighet mot personliga vårdprodukter eller toalettartiklar. När du väljer dem bör hypoallergena alternativ föredras utan färgämnen och aromatiska ämnen. Mycket ofta provoseras ökad torrhet i slidan av de komponenter som ingår i tvättpulver eller toalettpapper (smaksatt version).
  • Dåliga vanor. Rökning, som du vet, bromsar inte bara blodcirkulationen, utan medför också förändringar på hormonnivå. En minskning av blodflödet till slidan leder oundvikligen till atrofiska förändringar. Det är viktigt att notera att klimakteriet inträffar snabbare hos rökande damer, och att hormonersättningsterapi i detta fall inte har önskad effekt.
  • Sex. Frånvaron av upphetsning, stimulering eller lust under intimitet påverkar direkt nivån för hydrering i slidan. Mycket ofta leder denna situation till obehag och smärta.
  • Vissa typer av infektioner och sexuellt överförda sjukdomar.

  Den här artikeln listar bara de mest grundläggande orsakerna. Torrhet i slidan kan förekomma på grund av andra faktorer. För att äntligen identifiera dem behöver du hjälp av en kvalificerad specialist.

  Snabb diagnos

  Om detta problem uppstår är det mycket viktigt att omedelbart söka hjälp hos en gynekolog. Endast en kvalificerad specialist kan fastställa den verkliga orsaken till sådana obehagliga symptom och sedan rekommendera kompetent behandling. Diagnos i detta fall innebär en fullständig gynekologisk undersökning, uteslutning av urinvägsinfektioner samt ett pap-test. Denna analys är nödvändig för att upptäcka förekomsten av prekancerösa celler och cancerceller..

  Hur man hanterar otillräcklig hydrering av vaginalslemhinnan?

  Detta problem upptäcks som regel inte under en rutinmässig gynekologisk undersökning, utan är ett klagomål från patienten. Om en kvinna inte upplever något obehag i detta område är det troligt att hon inte får diagnosen vaginal torrhet.

  Mycket ofta under undersökningen rekommenderar läkaren helt enkelt att eliminera provocerande faktorer som kan leda till utvecklingen av detta problem, normalisera sexuella relationer. Tyvärr räcker inte dessa åtgärder alltid för att eliminera torrheten i slidan. Vad du ska göra i det här fallet?

  Drogbehandling

  Som regel föreskriver läkaren sådana läkemedel som samtidigt behandlar olika gynekologiska sjukdomar. Dessutom eliminerar dessa läkemedel inte bara orsaken, utan också effekten, det vill säga lindra torrhet. För att normalisera tillståndet i slemhinnan, som provocerades av allvarligare sjukdomar, bör läkemedlen förskrivas endast av en kvalificerad specialist och endast efter en detaljerad diagnos. Det kan vara både antiinflammatoriska och antibakteriella medel för vaginal torrhet.

  Om orsaken inte ligger i hormonella avvikelser eller infektionssjukdomar, föreskrivs som regel sådana läkemedel, vars huvudsakliga effekt är att återställa muskelelasticitet och elasticitet i slemhinnan i detta område. Till exempel läkemedel "Klimadinon", "Cicatridine." Dessa läkemedels sammansättning innehåller komponenter som bidrar till normalisering av slemhinnan, har svampdödande och antiseptiska effekter..

  Hormonterapi

  Hur kan annars vaginal torrhet besegras? Behandling med användning av hormonella läkemedel har nyligen varit mycket populär och är mycket effektiv. Detta beror på att torrproblemet huvudsakligen är förknippat med störningar på hormonnivå, och mer exakt, med brist på östrogen i blodet. Således, efter att ha bekräftat detta faktum, kan gynekologen förskriva lokal terapi med östrogener. Nedan överväger vi flera av dess alternativ.

  • Vaginalring. Det sätts direkt in i slidan. I processen för dess verkan produceras ett konstant flöde av östrogen till vaginalvävnaderna. Det är nödvändigt att byta en sådan ring var tredje månad.
  • Vaginal tablett. Torrhet och klåda i slidan kan beseglas med hjälp av detta verktyg. Tabletten appliceras topiskt. De första två veckorna är det nödvändigt att använda läkemedlet varje dag, och efter - bara två gånger i veckan.
  • Vaginalkräm. Den sätts in i vagina med en speciell applikator, och sedan sprids den oberoende längs dess inre väggar, vilket ger en terapeutisk effekt.

  Det är viktigt att notera att användning av hormonbehandling efter eget gottfinnande är oacceptabelt för att lösa ett problem som torrhet i vaginal. Behandling bör endast utföras på rekommendation av en läkare och endast under hans ständiga övervakning för att undvika biverkningar.

  Hjälp traditionell medicin

  Våra mormors recept för att behandla problem i det intima området erbjuder också sin lösning i den här saken.

  Folkläkemedel hittar sin tillämpning i klimakteriet. Till exempel, om det inte är tillräckligt mycket fukt i slemhinnan, kan du ta bad med moderwort. Förbrygg tre matskedar av den torra blandningen i kokande vatten (tillräckligt med två glas). Den resulterande buljongen bör infunderas. Sedan kan det läggas till varmt vatten i badet. Hela förfarandet bör inte vara mer än 12 minuter.

  E-vitamin (oljelösning) kan användas externt. Detta läkemedel säljs på alla apotek. Omedelbart före samlag är det nödvändigt att smörja slidan med detta medel generöst. På andra dagar rekommenderas att man dessutom använder ett fett av kokosnöt eller olivolja. Dessutom kommer det inte vara överflödigt att tillämpa dessa medel direkt på en mans penis.

  Tyvärr löser alla ovanstående metoder inte alltid ett sådant problem som vaginal torrhet. Folkhjälpmedel är maktlösa när en kvinna inte känner till grundorsaken till dessa förändringar. Dessutom rekommenderas det inte att använda våra mormors recept utan att först konsultera en specialist.

  Brist på fukt i slemhinnan under klimakteriet

  När klimakteriet börjar minskar produktionen av östrogenhormon i varje kvinnas kropp gradvis, vilket i sin tur medför vissa symtom och konsekvenser. Vagina ändrar form och storlek, blir kortare, vilket resulterar i att blodflödet minskar. Alla dessa faktorer påverkar elasticiteten och fuktigheten i ett visst område. Slemhinnan tunnas också. Produktionen av speciellt vaginalslem upphör. Torrhet och klåda i slidan - ett tydligt tecken på en minskning av kroppens nivå av hormonet östrogen.

  Under klimakteriet bör varje dam vara medveten om att denna process inte betyder slutet på livet. Experter rekommenderar under en sådan period att inte stoppa intimitet i alla fall. När det gäller en sådan olägenhet som vaginal torrhet i klimakteriet, erbjuder modern medicin idag olika alternativ för att minska symptomen på detta problem. Du bör inte stänga ögonen för henne, det är viktigt att du snabbt söker hjälp från en gynekolog.

  Postpartum-problem

  Vagina under graviditeten är ständigt under tryck från livmodern och barnet utvecklas i den. Den största bördan på detta område faller dock fortfarande på själva födelsetiden. Vagans väggar blir mycket tunna, den tidigare känsligheten förloras.

  Det är viktigt att notera att ökad torrhet i slidan efter förlossningen är långt ifrån sällsynt. Det uttrycks i obehag och smärta under intimitet. Detta problem anses vara en konsekvens av låga östrogennivåer. Det är lätt att lösa det bara om kvinnan snabbt söker hjälp från en gynekolog. Som regel föreskriver läkaren speciella suppositorier för vaginal torrhet och rekommenderar också att använda konstgjorda smörjmedel, som säljs i nästan varje apotek.

  Sexliv

  Brist på fukt i slemhinnan i det intima området är en följeslagare för många

  Det är viktigt att notera att regelbunden och samtidigt full intimitet är nyckeln till hälsan hos varje kvinnas reproduktionssystem. Dessutom förbättrar damens välbefinnande, hennes vitalitet ökar, den mest balanserade koncentrationen av hormoner i blodet observeras, vilket är en slags varning om förekomsten av otillräcklig fukt i slemhinnan.

  Förebyggande åtgärder och användbara rekommendationer

  Ett sådant problem som torrhet i vaginalslemhinnan är lättare att förhindra än att sedan ständigt hantera det. Enligt experter inkluderar förebyggande åtgärder i detta fall tre komponenter samtidigt.

  Först och främst är detta uppfyllandet av hygiennormer som alla är kända från tidig barndom. Alla kvinnor rekommenderas att ta en daglig dusch utan att använda produkter med högt innehåll av färgämnen eller andra kemiska komponenter. Det är också viktigt att använda speciella sanitetsdynor i närvaro av riklig vaginal urladdning. De bör bytas var fjärde timme. Under menstruationen rekommenderar läkare att använda kuddar snarare än tamponger. Underkläder måste bytas dagligen, och när du väljer det är det bättre att föredra naturliga tyger.

  För det andra är det möjligt att förhindra torrhet i slidan och bränna medan man observerar en hälsosam livsstil. Vi rekommenderar att du uppmärksammar den dagliga kosten. Det är viktigt att eliminera användningen av inlagda och kryddiga rätter samt alkoholhaltiga drycker. Berika näring med vitaminer och mineraler. I detta fall kan tonvikten läggas på råa grönsaker och frukter, bär, spannmål och fullkorn. Du bör inte förneka dig själv användning av fleromättade fetter, som finns rikligt med nötter, havsfisk, frön och vegetabiliska oljor. Läkarna rekommenderar att de livsmedel som innehåller fytoöstrogener aktivt konsumeras. Dessa är speciella ämnen som liknar verkan som kvinnliga könshormoner. Fytoöstrogener finns i bönor, soja, linser, persilja, äpplen etc..

  Full sexuell aktivitet är en annan förebyggande åtgärd. Regelbunden intimitet hjälper till att normalisera hormonella nivåer. Dagligt kön förhindrar inte bara överdriven torrhet i slemhinnan i detta område, utan anses också som ett slags förebyggande av många obehagliga sjukdomar, från vilka representanter för den rättvisa halvan av mänskligheten främst drabbas..

  Slutsats

  Varje kvinna bör tydligt förstå att detta problem i sig aldrig kommer att försvinna förrän dess huvudsakliga orsak har identifierats. Enligt experter påverkar en minskning av östrogennivåerna inte bara damens intima hälsa. Under klimakteriet ökar risken för att utveckla hjärt-kärlsjukdom betydligt på grund av en minskning av vaskulär elasticitet. Att snabbt söka samråd med en kvalificerad specialist och efterföljande kompetent terapi minskar sannolikheten för ovannämnda sjukdomar betydligt.

  Torra vaginalslemhinnor: orsaker och behandling med moderna metoder

  Således skapar torrhet i vaginal med klimakteriet obehag, vilket stör den normala livslängden. I denna publikation kommer vi att undersöka i detalj detta symptom och metoder för dess medicinska behandling..

  symtom

  • Irritation och finnar. Det är nödvändigt att uppmärksamma naturen på de utslag som har uppstått. Om akne inträffar med puss av en röd eller blå nyans, kan vi prata om den inflammatoriska processen i talgkörtlarna. När vita finnar inträffar, vars insida har en vitaktig vattenhalt, pratar vi om en molluscum contagiosum. Denna sjukdom är mycket vanlig eftersom den lätt kan smittas när du besöker poolen..
  • Ett utslag lokaliserat i bikini, pubis, anus indikerar utvecklingen av sexuellt överförda sjukdomar. Ofta åtföljs det av svår klåda i perineum..
  • Torrhet. Förutom att bränna i det intima området, observeras ofta symtom som hyperemi och torr labia. Vid undersökning, markerad rodnad i labia, torrhet på en intim plats. Symtom indikerar en hormonell störning orsakad av hopp i östrogen. Tack vare detta hormon säkerställs normal blodtillförsel till slidan, slemproduktion och skapandet av en sur miljö som är gynnsam för mikroflora..

  Faktorer som vid första anblicken inte är relaterade till reproduktionssystemet kan leda till en sådan klinisk bild. Till exempel överdriven fysisk aktivitet. Det finns dock andra provocerande faktorer: ta vissa mediciner, liksom orala preventivmedel.

  Kvinnans hormonella bakgrund påverkas av användningen av alkohol, nikotinberoende, långvarig stress.

  I slidan observeras torrhet ofta hos kvinnor under klimakteriet, eftersom hormonella förändringar inträffar vid denna tidpunkt.

  Diagnostik

  För en medicinsk undersökning gör de först:

  • allmän analys av blod och urin;
  • Ultraljud av bäckenorganen;
  • gynekologisk undersökning i speglarna;
  • smeta på flora och vaginalcytologi.

  Detta gör att du kan fokusera på nästa steg:

  • kolposkopi;
  • hysterosalpingografi;
  • studie av nivån på könshormoner;
  • bröströntgen eller ultraljud;
  • Ultraljud i buken;
  • bröstkorgsröntgen;
  • blodkemi;
  • tumörmarkörer.

  orsaker

  Förekomsten av candida svamp är normal för en kvinnas mikroflora. Men under vissa förhållanden, till exempel med reducerad immunitet, börjar den snabbt föröka sig. Skäl som kan stimulera aktiveringen av svampen kan inkludera:

  1. långvarig behandling med antibakteriella läkemedel;
  2. minskad immunitet;
  3. hormonella störningar;
  4. diabetes.

  Om denna diagnos efter analysen har bekräftats används ett lokalt svampdödande läkemedel för behandling. Behandlingstiden för trost är cirka 2 veckor, medan båda parterna ska behandlas.

  Följande symtom indikerar detta vanliga kvinnliga problem:

  • utsläppet liknar keso i konsistens, de är vita och har en sur lukt;
  • överflödet av ansvarsfrihet hos kvinnor ökar efter samlag;
  • symtom som brännande och klåda i vagina intensifieras också efter sex;
  • sexuellt samlag åtföljs av ömhet, som kvarstår under en tid efter sex.

  Klåda och obehag hos kvinnor utan sekret kan utvecklas på grund av en allergisk reaktion.

  Populära frågor

  Hej! Orolig för torrhet, lätt klåda i slidan. Vilken Gynocomfort är bättre att använda, lugna eller återställa?
  Hej! För att eliminera torrhet, klåda, är Ginocomfort-gel med mjuk-extrakt fuktgivande bättre. Gelén används i en dos 1 gång per dag under 7-14 dagar.

  Burning, vaginal torrhet. Jag tar hormonella piller Autyrox.

  Sköldkörtelens patologi kan påverka slemhinnens tillstånd. Jag rekommenderar att du använder Gynocomfort gel med malvaxtrakt för att fukta slemhinnorna och lindra manifestationer av brännskador.

  Hej! Vid applicering av Gynocomfort, svår brännande känsla. Vad du ska göra i det här fallet?

  Hej! Om brinnande känslan inte håller länge och slutar några minuter efter administrering kan du fortsätta använda produkten.

  För att eliminera torrhet i vagina och som en normalisering av mikroflora efter behandling med trast, föreskrev läkaren Ginokomfort gel till mig. Efter att ha applicerat Ginokomfort med ett teträd den andra dagen, började min urladdning i form av ganska stora vita flingor. Är trast igen. Är det värt att avbryta läkemedlet eller är det någon form av reaktion på det.

  Hej! När du applicerar Ginokomfort Restorative Gel, reagerar komponenterna i produkten med innehållet i könsorganen, vilket gör att du kan ta bort resterna av skadade celler, balansera pH-miljön och fylla på antalet laktobaciller. Därför är de resulterande "flingorna" inte ett skäl att sluta använda produkten. Inom några dagar normaliseras allt..
  Kontakta en specialist för en exakt diagnos

  Bakteriell vaginos

  På grund av förändringar i bakteriens balans i vagina utvecklas bakteriell vaginos (en inflammatorisk process), vilket åtföljs av en ökning av antalet patogena mikroorganismer. Dessutom representeras den kliniska bilden av symtom som obehaglig lukt, som inte kan elimineras även under hygienprocedurer. Dessutom finns det vit urladdning (ibland med en gråaktig eller grön nyans) och en tät konsistens.

  Det finns vaginos på grund av:

  • antibakteriell terapi;
  • användning av spermicider;
  • användning av orala preventivmedel;
  • hormonell misslyckande.

  Med förbränning och torrhet i en kvinnas intima område kan behandling endast förskrivas efter en studie som hjälper till att identifiera vilken typ av bakterier som orsakade sjukdomen..

  komplikationer

  Processerna som leder till vaginal torrhet kan kompliceras av återkommande icke-specifik kolpit. Kombinationen av mikrotraumas av en tunn tunn slemhinna med en kränkning av den normala vaginala biocenosen skapar ideala förhållanden för snabb utveckling av opportunistiska och patogena mikroorganismer. I avsaknad av adekvat behandling går sjukdomen snabbt in i den kroniska fasen och är svår att behandla, vilket avsevärt försämrar patientens livskvalitet. Spridningen av inflammation till intilliggande organ leder till uppkomsten av uretrit, cystit, endometrit, oophorit, adnexit. När man är involverad i processen med bukfiber och peritoneum kan parametritis, perisalpingit och till och med generell peritonit utvecklas.

  Genital herpes

  Klåda och förbränning med könsherpes åtföljs av ett litet utslag - vesiklar, inuti vilket gult innehåll upptäcks, torrt och kliande labia.

  Könsherpes är en sjukdom som överförs uteslutande genom sexuell kontakt. Det fortsätter smärtsamt - bubblorna öppnar och bildar erosion, vilket orsakar obehag.

  Det bör noteras att manifestationen av viruset kan separeras från infektionstidpunkten med en betydande tidsperiod. Med god immunitet manifesteras inte viruset när det kommer in i kroppen, vilket aktiveras när kroppens allmänna bakgrund förvärras.

  Hur man eliminerar torrhet med hjälp av folkläkemedel

  Växtbaserade preparat, bad, douching är mycket kraftfulla hjälpare vid behandlingen av atrofisk dermatit i slidan. Med tanke på individuella egenskaper (intolerans, allergier), kommer en kvinna att kunna undvika manifestation av symtom på torrhet, klåda och sveda i slidan genom att ta eller ta bad med medicinska örter:

  • Du behöver: nässlor, oregano, kalendula i förhållandet (60 g, 20 g, 30 g), kamomill och veronica officinalis på 50 g vardera. Häll 0,5 liter kokande vatten och koka i minst 5 minuter. Låt brygga. Administrationsförloppet är 10-12 dagar, 100 ml dagligen. Om torrhet i labia inte försvinner, kontakta en gynekolog.
  • Mycket väl tar bort torrheten hos väggarna i slidan avkok i livmodern i tallskogen och mamman. Blanda 50 g av varje typ av ört, häll 400 ml vatten och koka. Ta ett tredjedel av ett glas 3 gånger om dagen före måltiderna.
  • Douching med ett avkok av kalendula är ett idealiskt sätt att bli av med atrofisk kolpit med klimakteriet, ta bort känslan av torrhet, väggens täthet. För att inte störa den fördelaktiga mikrofloraen i slidan är antalet douchning i en kurs högst 5.
  • Bad med buljong av morwort slappnar av nervsystemet och eliminerar klåda och obehag: 60 g gräs häll 500 ml kokande vatten och koka i 2-3 minuter. Låt den brygga i en halvtimme, sil och tillsätt i badet. för att få den torra känslan att försvinna, ta dessa bad minst en gång i veckan.
  • Hemmagjorda tamponger från ett sterilt bandage fuktat med en flytande oljelösning av vitamin E hjälper till att ta bort torrhet, stärka väggarna i slidan. Kombinera innehållet i kapseln med 10 teskedar kokt raffinerad solrosolja, doppa vattpinnen i blandningen och placera den i vagina i 5 minuter. Kan användas för att smörja slemhinnan tills symptomen försvinner..

  Vi rekommenderar! Varför män blir kala?.

  Graviditet

  Naturligtvis är det inte graviditeten i sig som orsakar klåda och torrhet. Under graviditetsperioden inträffar allvarliga hormonella förändringar i kroppen samt en minskning av skyddsfunktioner. Som ett resultat är det en ökning i produktionen av vaginala sekretioner och en ökning av aktiviteten hos patogena bakterier.

  Situationen är särskilt komplicerad om tecknen på trost eller annan svampinfektion observerades redan före graviditeten - i sådana fall ökar klåda i den intima zonen hos kvinnor ofta många gånger.

  Förbränningen och torrheten i slidan, som inträffar efter barnets födelse, beror också på hormonella förändringar. Hormoner återgår till den nivå som observerades under perioden före befruktningen. På grund av en minskning av östrogennivåer kan klåda, torrhet i slidan uppstå. Den bästa metoden för att förhindra uppträdande av sår är avhållsamhet från sexuell aktivitet under 6 veckor.

  Hormonreglering

  Den kvinnliga vagina har komplex hormonell reglering. Normalt släpps en liten mängd naturligt smörjmedel dagligen - leukocé. De består av:

  • intercellulär vätska;
  • förfallna epitelceller;
  • mjölksyra;
  • Väteperoxid;
  • livmoderhalsslem.

  Dessutom finns representanter för normal mikroflora i vaginalutflödet. Dessa är bifidobakterier och laktobaciller. Mängden utsläpp är obetydlig, cirka 20 ml per dag. Vid ägglossningen ökar äggstocksaktiviteten, östrogenkoncentrationen i blodet ökar, mängden vaginalslem ökar. Samtidigt blir det mer viskös.

  Produktionen av mer vätskeutsöndringar ökar vid tidpunkten för sexuell upphetsning. Detta är resultatet av ökat blodflöde i underlivet, den flytande delen av blodet flyter in i slidan. Bartholins körtlar, som också är involverade i bildandet av naturlig smörjning, hjälper henne..

  Processen för bildning av sekretioner regleras i större utsträckning av östrogen. Det vaginala epitelet innehåller ett stort antal receptorer för detta hormon. Dess verkan leder till ökad ansamling av det huvudsakliga energimaterialet - glykogen. När epitelceller deskvameras leder deras nedbrytning till frisättning av glykogen. Det blir en grogrund för gynnsamma mikroorganismer. Under metabolism frisätts mjölksyra och en liten mängd väteperoxid från glukos. Således bildas en flytande skyddande miljö i slidan.

  Regelbundet samlag påverkar också fukttillståndet. Under sex avkalkas epitelet av (exfolieras) och transudat (edematös vätska) utspävar mediet, vilket gör det lämpligt för bakterier.

  Men om det ökar östrogenintaget, förändras situationen.

  • Epitel. Hans celler slutar lagra glykogen i tillräckliga mängder..
  • Bakterie. En minskning av mängden näringsämnen hämmar tillväxten av normal mikroflora. Villkorligt patogena mikroorganismer kan komma på sin plats..
  • Avsättningar. Minskade signifikant mängden mjölksyra, väteperoxid. Torr vaginalslemhinna ökar.

  Enligt denna mekanism utvecklas ofta torrhet under klimakteriet. Men i andra perioder av livet är östrogenreduktion möjligt av naturliga eller patologiska skäl. Känslor av otillräcklig fukt kan förekomma konstant eller uppträda endast under sex.

  Behandling

  I de fall orsaken till torrhet är en hormonell obalans, föreskriver en specialist östrogenbaserade läkemedel.

  Dessutom kan följande behandlingsmetoder användas:

  1. Vaginalringar. Detta är en speciell enhet som ger en dos av hormoner till vaginalvävnaden i 3 månader.
  2. Vaginal krämer. Geler införs i slidan med en speciell applikator. Tack vare denna introduktion är läkemedlets effekt på vaginalvävnaderna enhetlig, varför symptomen försvinner.
  3. Beredningar i form av ljus och tabletter. Behandling innefattar introduktion av en tablett eller suppositorium per dag under 14 dagar, sedan genomförs stödjande terapi - 1-2 tabletter per vecka.

  Dessa behandlingsalternativ används oftast. I vissa fall, när det är nödvändigt att behandla kvinnor i ålder, ordineras systemiska läkemedel. Tack vare administreringen av hormonersättningsläkemedel kan effekten uppnås ganska snabbt - på 1-2 dagar. Under påverkan av aktiva komponenter är det en ökning i volymen av frisättning av smörjmedel och en ökning av elasticiteten hos vaginalvävnader.

  Det finns också ett behandlingsalternativ som inte innebär användning av hormoner.

  Med mild torrhet och en liten avvikelse av östrogennivån från normen kan medicinska örter användas. För behandling av sådana fall är användningen av livmodern, salvia, hopp, oregano, röd pensel relevant. Dessa örter verkar för att förbättra blodmikrocirkulationen..

  Homeopatiska medel kan också användas. Läkemedlen i denna kategori inkluderar Klimadinon, Cyklodinon.

  Lokal läkemedelsbehandling och hormonintag

  Oftast orsakas vaginal torrhet av otillräcklig produktion av könshormoner. I detta fall är målet med terapi att kompensera för bristen på naturliga hormoner..

  Orala preventivmedel som innehåller rätt hormoner föreskrivs endast till unga kvinnor. Mer vanligt använt vaginal hormonersättningsterapi.

  Vaginal hormonbehandling kan utföras på olika sätt:

  • Införandet av östrogenringen, i form av en vagina. Ringen måste bytas var tredje månad.
  • Införandet av vaginala suppositorier (suppositorier). Läkemedel administreras dagligen i flera månader tills allt är normalt.
  • Användning av vaginal kräm. Först måste du ange grädden varje dag, sedan varannan dag.

  Effekten av att använda rätt läkemedel känns i slutet av den första behandlingsveckan. Samtidigt lindrar hormoner inte bara symtomen, de botar verkligen problemet. Vaginalvävnad återställs, väggarna blir tjockare. Det är därför du inte kan ta sådana mediciner utan test. Felaktig dosering kommer att leda till hyperplasi - överdriven förtjockning, vilket leder till cancer.

  Förebyggande åtgärder

  För att undvika utvecklingen av vaginal torrhet under sexuellt samlag är det nödvändigt att använda smörjmedel som kännetecknas av en låg pH-nivå, där vitamin E också ingår..

  En integrerad metod för behandling innebär också en god balanserad kost, en hälsosam livsstil och regelbundet sex. Dessa punkter kommer emellertid att vara maktlösa om orsaken till torrhet är endometrios, fibroider, könsinfektioner etc..

  Eftersom vaginal torrhet och förbränning ofta förknippas med hormoner, är självmedicinering för dessa symtom inte tillåtet.

  Betygsätt den här artikeln: (
  1 betyg, genomsnitt: 5,00 av 5)

  Hur man behandlar vaginal torrhet under klimakteriet

  För en effektiv behandling av vaginal torrhet under klimakteriet eller postmenopaus bör en kvinna konsultera en gynekolog. Även om hon planerar att behandlas med folkrecept, måste hon först rådgöra med en läkare.

  Många kvinnor är generade av sina problem och går därför inte till läkaren. Förgäves. Jag vill fokusera på det faktum att detta menopausesymptom observeras hos alla kvinnliga representanter, utan undantag.

  Endast en gynekolog kommer att kunna bedöma situationen på ett korrekt sätt och välja korrekt behandlingsförlopp. Dessutom kommer utvecklingen av farliga sjukdomar att diagnostiseras i tid. Som ni vet leder behandlingen som började i tidiga skeden till ett snabbare resultat..

  Patologi förebyggande

  Åtgärder för att förhindra smärtsamma upplevelser när en kvinna har en torr vagina är:

  • implementering av korrekt könshygien, avslag på irriterande, aggressiv kosmetika;
  • användning av dagliga och vanliga kuddar utan dofter, inte missbruk av tamponger;
  • upprätthålla en hälsosam livsstil;
  • begränsning av inlagd mat, socker, inkludering i kosten för grönsaker, frukt, havsfisk, vegetabiliska oljor;
  • tillräcklig dricksordning.
  • fullt intimt liv;
  • bär bomullsunderkläder;
  • avslag på ofta douching;
  • behandling av alla patologier i könsområdet.

  Förr eller senare kan varje kvinna behöva behandling för vaginal torrhet. Men det är mycket lättare att veta orsakerna till detta fenomen och förhindra dem än att genomgå terapi och uppleva smärtsamma symtom på patologi..

  Patologiöversikt

  Ofta kallas torrhet i vaginal atrofisk vaginit eller kolpit. Men detta är inte helt sant: om vagina är torr, är det inte alltid förknippat med hormonberoende processer av atrofi (utarmning, rynkning) på organets väggar. Många gynekologer uppger när det är torrt i slidan, kallat atrofisk dermatit, vilket är mer korrekt. Det återspeglar de förekommande fenomenen: irritation av väggarna i organet, klåda, smärta, vilket är förknippat med en minskning av produktionen av naturligt smörjmedel.

  Under en gynekologisk undersökning hos en patient som klagar över torrhet i slidan, är det en minskning i elasticiteten hos väggarna i organet, förlust av deras normala jämnhet, rynkor, uttorkning från området där körtlarna är belägna. Patologiska förändringar med vaginal torrhet inträffar i det övre skiktet av dess väggar - slemhinnan, nämligen i det skivepiteliga flerskiktets epitel. Detta epitel finns inte jämnt utan vikta, vilket är nödvändigt för möjligheten att ändra storleken på orgelet. Dessutom, om en kvinna har en torr vagina, förändras dess mikroflora (normalt är den svagt sur, på grund av närvaron av mjölksyrabakterier). Därför, i avsaknad av behandling över tid, är det möjligt att utveckla inflammatoriska, infektionssjukdomar och atrofiska sjukdomar, som är fallet med vaginal dysbios..

  Externa icke-smittsamma faktorer

  Dessa inkluderar:

  • olika typer av allergier;
  • irritation;
  • hudsjukdomar;

  Ofta väljer kvinnor, särskilt unga kvinnor, felaktigt medel för intim hygien. Irritation, rodnad och svullnad uppstår på grund av dålig kvalitet eller helt enkelt olämpliga underkläder. Det är också värt att vara särskilt uppmärksam på valet av preventivmedel. Kondomer med olika smörjmedel, smörjmedel, preventivmedel för tabletter - detta är inte en fullständig lista över orsakerna till vaginal obehag.

  Orsaker till klåda och sveda under urinering

  Till skillnad från candidiasis och bakteriell vaginos provoseras klåda och brännande under urinering av helt olika bakterier och infektioner. I synnerhet påverkas en kvinnas urinsystem. Bakterier från slidan kan tränga in i urinvägarnas organ (urinrör, urinledare, urinblåsa, njurar) och därmed provocera sjukdomar. Normalt är urinprocessen inte obekväm, varför klåda, brännande, smärta kan indikera förekomsten av en sjukdom. Det kan vara cystit, uretrit, urolithiasis och andra. Endast en läkare kan ställa en noggrann diagnos..

  Efter samlag

  Bränning efter sex sker både under påverkan av yttre påverkan och signalerar ett hälsoproblem.

  I det första fallet är det: individuell intolerans mot smörjmedel, vaginala preventivmedel, reaktion på ett nytt märke av kondom eller sexleksaker. Sällan, men det händer att den kvinnliga kroppen således reagerar på partnerens spermier eller sammansättningen av dess naturliga sekret.

  För våldsamma sexuella samlag eller oskäliga handlingar av en man kan leda till mikrotraumor, vilket kommer att känna sig själva av smärta och sveda. I detta fall måste du avstå från närhet till fullständig läkning av slemhinnan.

  I det andra fallet är obehag ett tecken på en svampskada i slidan, trichomoniasis, bakteriell vaginos. Dessa sjukdomar kan ge tröga symtom. Men efter närhet intensifieras deras manifestationer, och detta borde vara anledningen till att gå till läkaren.

  Obehag före menstruation, under menstruation

  Klåda och / eller förbränning före menstruationen orsakar en kraftig minskning av östrogennivåerna under den andra halvan av cykeln. Problem upphör med menstruationen och bör inte orsaka oro.

  Obehaget som uppstår hos en kvinna under menstruationen provoseras oftast av otillräcklig hygien i den intima zonen. Kanske ligger orsaken i att oregelbundet byte av packningen. Det är nödvändigt att byta efter 3-4 timmar och omedelbart efter sport och fysisk aktivitet.


  Det är nödvändigt att byta packningar regelbundet

  Hygienprocedurer bör utföras oftare för att undvika obehagliga luktar och inflammationer blodutflöde - en plats för utveckling av patogena mikrober. Om klåda stör, rekommenderas det inte att använda tvålar och geler; det är bättre att göra könsdelarna toalett med infusion av örter - kamomill, salvia, johannesört.

  Under denna period manifesterar sig olika former av obehag i sjukdomar och infektioner som uppstår i en latent form. Därför, om före eller under menstruationen plötsligt dök upp: atypisk smärta, tidigare okända känslor, särskilt utsläpp med en obehaglig lukt - detta är ett tillfälle att se en läkare och genomgå en undersökning.

  candidiasis

  Orsaken till sjukdomen är Candida. Normalt ligger den i varje kvinnas vagina, men balansen mellan goda och dåliga bakterier tillåter den inte att multiplicera aktivt. Men i närvaro av vissa faktorer bryts denna balans och infektioner inträffar. Dessa faktorer är:

  • långvarig antibiotikabehandling;
  • initiering av en sexpartner;
  • minskad immunitet till följd av en annan sjukdom;
  • hormonella störningar;
  • diabetes.

  Förutom klåda och förbränning finns följande symtom:

  • curdled urladdning;
  • sur lukt;
  • smärta under urinering.

  I detta fall kräver behandling av torrhet och förbränning i det intima området användning av antibakteriella medel. Deras handling syftar till att neutralisera och förstöra svampen - sjukdomens främsta syndare. Antibiotika mot candidiasis finns i form av suppositorier, tabletter och salvor. Huvudregeln - båda sexpartnerna bör behandlas.

  Vilka är orsakerna till vaginal torrhet

  Den normala driften av vaginalvägen beror på en kombination av många faktorer - hormonbalans, brist på STI och dåliga vanor, kroniska inflammatoriska sjukdomar, närvaron av regelbundet sexliv, daglig och korrekt hygien för könsorganen, efterlevnad av reglerna för användning av hygienprodukter under menstruationen.

  Orsakerna till vaginal torrhet, eller snarare, det faktum att en kvinna känner en torr vagina, är förknippade med en förändring i hormonella nivåer och mikrobiocenos och en minskning av sekretionen av vaginala körtlarna. Ibland blir fenomen bara en följd av fysiologiska processer eller elementära kränkningar av hygiennormer. Men ofta är en torr vagina resultatet av påverkan av allvarliga patologier i den kvinnliga reproduktionsfären eller hela organismen.

  Bland de vanligaste orsakerna till en torr vagina är:

  • tillstånd efter att ha tagit antibiotika;
  • reaktionen från slemhinnan på användningen av allergiska hygienprodukter;
  • missbruk av alkaliska, antibakteriella medel för duschning, tvätt;
  • douching för ofta;
  • användning av tvättpulver med aggressiva komponenter;
  • klädd i syntet, tätt underkläder;
  • ta vissa mediciner som hämmar produktionen av östrogen och därigenom orsakar torrhet i slidan (atropin, läkemedel som sänker blodtrycket, antihistaminer, diuretika, etc.);
  • preventivmedel med användning av olämpliga orala hormonella läkemedel;
  • iscensättning av den intrauterina anordningen;
  • dåliga vanor (på grund av försämring av blodcirkulationen upplever vaginalvävnader också en brist på näringsämnen, varför deras gradvisa atrofi observeras);
  • stress, nervstress;
  • brist på sexuella relationer, deras oregelbundenhet.

  Liten torrhet i slidan uppträder före menstruationen, eftersom produktionen av gestagener, som undertrycker östrogener, ökar kraftigt under denna period. Sådana symtom på en torr vagina är helt normala..

  Mer allvarliga orsaker till torrhet kan inkludera:

  • bakteriell vaginos;
  • ospecifik kolpit;
  • hormonberoende tumörer i reproduktionssystemet manifesteras ibland av ett symptom såsom torr vagina;
  • komplikation efter kemoterapi, strålning;
  • Sjogrens syndrom (inflammation i alla körtlar som finns i slemhinnorna);
  • endometrios;
  • genital herpes;
  • STI
  • myom.

  Om torrhet i vaginal observeras vid klimakteriet är orsaken atrofisk vaginit. Detta tillstånd diagnostiseras extremt ofta i klimakteriet, eftersom det orsakas av en brist på kvinnliga hormonerna östrogen, som håller fukt och surhet i slemhinnan på rätt nivå. Som ett resultat tenderar pH-nivån att bli alkalisk, arbetet i de körtlar som producerar smörjmedlet störs, klåda, torrhet i vagina utvecklas. 50% av kvinnorna 5 år efter upphörandet av menstruationen har tecken på en torr vagina, och efter 10 år stiger denna siffra till 75%. Dessutom kan vaginal torrhet på grund av atrofisk vaginit bero på konstgjord menopaus, till exempel när äggstockarna avlägsnas.

  Separat bör det sägas att en kvinna är torr i slidan under graviditet och efter förlossningen. Faktum är att ett förstorat livmodern under graviditeten ständigt trycker på detta organ, dess hormonella bakgrund, mikroflora förändring. Under graviditeten råder hormonerna gestagener i kroppen, och östrogen produceras mycket mindre än i det vanliga livet. I detta avseende uppträder vaginal torrhet, uttryckt av symtom som klåda, brännande, smärta.

  Under graviditeten inkluderar behandlingen av patologi fuktighetsgivare, om nödvändigt, antiseptiska medel, mindre vanligt, hormoner. Som regel passerar känslorna av en torr vagina spontant lite tid efter förlossningen. Men ibland förstärker torrheten i slidan efter förlossningen, klåda, smärta under sex. Detta beror på att under laktation i en kvinnas kropp ökar prolaktinproduktionen och mängden östrogen är återigen ”förlorat”. Vanligtvis normaliseras situationen efter 8-12 veckor efter förlossningen och hos vissa kvinnor när menstruationen börjar.

  Traditionella metoder för att bekämpa patologi

  Med vaginal torrhet kan folkläkemedel vara ovärderliga för att normalisera en kvinnas tillstånd. Men kontraindikationer bör beaktas, liksom det faktum att det är torrt i slidan kan vara av mycket allvarliga skäl som bara kan elimineras med konservativa och operativa metoder. Följande är de mest effektiva behandlingarna för vaginal torrhet:

  1. Förbered en samling av 60 g nässlor, 20 g oregano, tillsätt 30 g kalendula, björnsörat, eldväv, Veronica officinalis, kamomill och mullein till det. Om vagina är torr, brygg en uppsamlingssked med 400 ml vatten, låt sjuda i 5 minuter och låt sedan stå i en timme. Ta 100 ml fyra gånger om dagen, 10 dagars kurs.
  2. Om det är torrt i slidan hjälper gräset i livmodern och gräset på moderkortet. En sked av varje typ av råmaterial kombineras, hälls med 2 glas vatten, får koka produkten. Drick efter att ha kylt 150 ml tre gånger om dagen på tom mage i 21 dagar, börja ta efter menstruation.
  3. Från torrhet i slidan hjälper smörjning av slemhinnan med E-vitamin i en oljelösning. Du kan köpa detta läkemedel på apotek, blanda 10 droppar med en tesked kokt vegetabilisk olja. När du har använt ett bandage eller fingrar ska du försiktigt applicera det på vaginalväggarna. Upprepa dagligen tills symtomen minskar..
  4. Bad med morwort hjälper inte bara med torr vagina, utan också från andra symtom på klimakteriet, därför rekommenderas de ofta för atrofisk vaginit. För behandling måste du brygga 3 matskedar råvaror med en liter vatten, låt stå. Sila, häll i badet, där det ska vara 10-15 minuter. Kurs - 10 procedurer varannan dag.
  5. Det finns en metod för vaginal torrhet, som används för atrofisk vaginit. 2 msk kalendulablommor kokas i 400 ml. vatten i 2 minuter. Sedan, efter kylning, utförs douching med en avkok. Det är viktigt att inte missbruka douching för att inte tvätta bort laktobaciller och inte torka slemhinnan ännu mer. Därför utförs procedurerna varannan dag, och deras totala antal bör inte vara mer än 6.
  6. Celandine bad hjälper också till med vaginal torrhet i klimakteriet. Brygg 2 matskedar gräs med en liter vatten, insister 2 timmar. Häll sedan infusionen i handfat, tillsätt varmt vatten, sitta i det i 5 minuter. Behandlingsförloppet - 7 förfaranden dagligen.

  Symtom på otillräcklig smörjning och atrofisk vaginit

  Ja, det är nödvändigt att behandla svag eller svår vaginal torrhet! En vaginal hemlighet behövs för att skydda en kvinnas könsorgan från patogener. Om du lämnar allt utan tillsyn kan detta till synes ofarliga symptom leda till utveckling av olika komplikationer:

  • Utvecklingen av svampsjukdomar;
  • Utseendet på erosion av könsslemhinnan
  • Utseendet på regelbundna inflammatoriska sjukdomar i bäckenorganen - kolpit, uretrit, cystit, adnexit, inflammatoriska processer i livmoderhalsen, etc.
  • Penetrering av infektionssjukdomar genom mikrotrauma och sprickor;

  Och i allmänhet påverkar torr vagina negativt kvaliteten på en kvinnas och hennes partner sexuella liv. Obehaglig smärta kan få en kvinna att överge intimitet för gott. Det som bara förvärrar både sjukdomen i reproduktionssystemets organ och förhållandet till partneren kommer att öka kvinnans nervositet.

  Sexuella relationer är den viktigaste komponenten i en kvinnas liv, som i många avseenden utgör den kvinnliga kroppens allmänna psykologiska och fysiologiska tillstånd. Kvinnor som gillar samlag känner sig säkert gladare, mer avslappnade och mer självsäkra. Det bör inte glömmas att nyckeln till att uppnå en orgasm för en kvinna är scenen, som inom medicinen kallades stimulering, det vill säga en period med ökad sexuell upphetsning.

  För närvarande sker smörjning, det vill säga naturlig fuktning av urogenital zon, som är utformad för att förenkla sexuell kontakt och åtföljs av en ökning av könsorganens känslighet. Av olika patologiska eller psykologiska skäl kan smörjning reduceras avsevärt eller inte inträffa alls. I detta fall rekommenderar experter att du söker medicinsk hjälp, som syftar till att förbättra smörjningen av urogenitalszonen.

  Smörjning är också nödvändig utanför sexuell kontakt. Slemet som utsöndras i slidan skyddar de inre kvinnliga organen, eliminerar patogena bakterier och förhindrar dem från att komma in i livmodern.

  Mängden smörjmedelsfrisättning reduceras hos både unga kvinnor och äldre efter klimakteriet. Kroppen, åldrande, producerar mindre hormoner - östrogener som stimulerar sexuella processer. Och även om sexuellt samlag är en saga historia, ger vaginal torrhet fortfarande patienter många obehagliga minuter.

  Och om det första stadiet av sjukdomen manifesteras av milda symtom, tar sjukdomen med tiden sin vägtull: klåda och brännande kompletteras av ofta behov av att urinera, repor infekteras, och infektionen rör sig lätt längs det torkade slemhinnan, vilket orsakar symtom som motsvarar typen av infektion..

  Som nämnts ovan är det värt att skilja mellan otillräcklig smörjning - i detta fall manifesterar sig problemet periodiskt och vaginal torrhet förknippad med ihållande atrofisk vaginit, när vävnaderna påverkas avsevärt och processen kan bli irreversibel.

  Först måste du förstå vad som anses som normen för hydrering av slidan. Denna parameter kan inte mätas på något sätt, eftersom varje kvinna har en annan mängd fuktgivande smörjmedel. Därför är normen när ingenting stör. En frisk kvinna märker inte vätskan som utsöndras i kroppen - hon luktar inte, har ingen färg och utan spänning lämnar ingen rester på hennes underkläder.

  Om det inte finns tillräcklig naturlig smörjning uppstår obehag - detta är det första tecknet som signalerar ett problem. Gradvis börjar en brännande känsla, liknande tecken på trast. Klåda kan vara mild eller svår.

  Med tiden intensifieras symtomen till den tidpunkt där samlag liknar en raspskada, varför det finns en rädsla för sexuell kontakt. Efter samlag finns det en stark brännande känsla, möjligen blödning, eftersom det torkade slemhinnan lätt skadas.

  Hur man behandlar sjukdomen bestämmer gynekologen. Först bör en kvinna genomgå en gynekologisk undersökning med kolposkopi, ta tester för hormoner och infektioner. Om detta inte räcker, utförs bäcken-ultraljud..

  Efter att ha identifierat orsaken erbjuder läkaren medicinering eller en intim plastteknik, vilket innebär att specialläkemedel införs i slemhinnan. Men patienter ska inte använda smörjmedel från en sexbutik - de innehåller inte nödvändiga läkemedel, men allergier och brännskador kommer att ge.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Orsaker och behandling av kirtel endometrial polyp

Vad det ärDetta är en godartad tumör inuti livmodern, som är fäst vid benet eller har en bred bas. För kvinnor i reproduktiv ålder kan av olika skäl utvecklas endometrihyperplasi....

Leo menstruation efter Duphaston

Hormonella störningar är en vanlig förekomst hos kvinnor som är associerade med området gynekologi. Oftast har kvinnor i fertil ålder visat sig ha en brist på progesteron med ett klart överskott av östrogen....

Postpartum urladdning

Senaste uppdatering: 14/14/2019Innehållet i artikelnFör att undvika eventuella komplikationer efter födseln måste du vara försiktig med din kropp och observera mängden och sammansättningen av sekret, kroppstemperatur och smärta....