Vanliga åtgärder som kommer att sparas från PMS

Blödning

Kom ihåg våra mormors arbetsmetoder!

Text: Elena Novokhatskaya · 12 december 2019

PMS - tre läskiga bokstäver som skrämmer inte bara den kvinnliga halvan av mänskligheten, utan också den manliga! Det sistnämnda kan ju bokstavligen känna för sig själva sin irritation när de är på väg att ha ”dessa dagar”! Men förutom ett instabilt känslomässigt tillstånd, tårfullhet och irritation är fysiska åkommor ofta anslutna. Det klara könet i århundraden kämpade med premenstruellt syndrom, så år 2020 hade vi samlat många sätt att slå ut PMS med folkrättsmedel!

Observera dricksvatten

Ibland, före kritiska dagar, upplever kvinnor fysiskt obehag i kroppen: bröstkörtlarna sväller, huvudet börjar skada, trötthet, värk i muskler och leder uppträder, temperaturen stiger något. Det hela kombineras med det faktum att en kvinna vill överleva i dessa dagar och återgå till tjänst. Men du vill inte tappa dagar precis så att ge upp dina favoritaktiviteter och planer. Överensstämmelse med sådana symtom på PMS hjälper till att observera vattenregimen och användningen av ett stort antal saftiga grönsaker och frukter som innehåller vatten, som gurkor, zucchini, tomater, citrusfrukter, vattenmelon. Att dricka mycket vatten kommer att övervinna uppblåsthet, ta bort gifter från kroppen, reglera matsmältningskanalen och upprätthålla vattenbalansen. Men det finns inget behov av att överdriva det: hormonella hopp träffar kroppens urogenitala system, därför, innan menstruationen, nedsatt njurarnas arbete, uppträder svullnad.

Revidera näring

Under PMS och under menstruationen förändras kvinnors humör med ljusets hastighet! Kort humör ersätter tårfullhet och vice versa. Att hålla koll på den känslomässiga bakgrunden hjälper rätt mat. Till exempel innehåller en banan mycket kalium, så dess användning är nödvändig för blodförlust. Du kan öka glädjehormonerna med hjälp av godsaker. Men här är det bättre att föredra naturlig och högkvalitativ choklad, till exempel mörk, än att skämma bort dig med snabba kolhydrater och livsmedel med högt sockerinnehåll, eftersom socker orsakar vätskeansamling, vilket är mycket dåligt under PMS. Vi tycker att det inte är värt att säga att det är bättre att åtminstone avstå från dåliga vanor, åtminstone att bli av med helt!

Mer troligt att vara i luften, särskilt i solen

D-vitamin, syntetiserat med hjälp av solvärme och ljus, hjälper till att glädja upp och underlätta symptomen på premenstruellt syndrom. Därför normaliserar även korta promenader den emotionella bakgrunden och ger en känsla av lätthet. "Sun Vitamin" kan också tas i form av läkemedel, men allt detta måste diskuteras i förväg med en läkare och inte självmedicinera!

Ge träning till kroppen

Naturligtvis, när du känner dig dålig, och till och med något gör ont, vill du spela sport sist men inte minst! Det är emellertid under träning som serotonin, dopamin och endorfiner produceras - humörhormoner. Så efter träning kommer din hälsa omedelbart att förbättras, ditt humör stabiliseras, din irritabilitet och humör kommer att försvinna, de kommer att ersättas av harmoni och lätthet. Byt dina aktiva konditionsträning till aktiviteter som yoga, Pilates eller stretching. De är mjuka och lugnande, mer lämpliga för en så svår period..

Drick citronmelisse te eller ta aromterapi

Mormors tid för recept! Ett av tecknen på PMS är sömnlöshet. För att övervinna den och i allmänhet kommer en avkok med citronmelisse att hjälpa till att tona och lugna kroppen. Bladen på denna växt kan också bryggas med te, läggas till kompott och fruktdrycker. Detsamma gäller pepparmynta och kamomill! Det är bra att använda melissa under avslappningsförfaranden: ta en handfull löv, lägg till oregano, malör, mynta, ryllik och andra örter. Häll allt detta med kokande vatten och låt det brygga. Häll den färdiga buljongen i det fyllda badet och njut!

Ta hästsvans för svår svullnad

Som vi redan sa, ofta under PMS, lider arbetet i könsorganet: ödem, uppblåsthet uppträder. Som ett alternativ, ta diuretika av växtursprung. En god del med ödem hjälper till att avkoka hästsvansfält, vilket är lätt att hitta på ett apotek. Häll 20-30 g ört i ett glas kokande vatten, låt tid insistera och svalna. Du kan dricka upp till 3 glas buljong per dag.

Avkok med irritabilitet

Om din huvudsakliga sjukdom med PMS är ångest, humör och irritabilitet, om släktingar är rädda för att närma sig och prata med dig under denna period, eftersom du definitivt kommer att visa din missnöje med något, måste du arbeta med ditt nervsystem. Om du tror på folkrecepten, kommer infusion av morwort ört att hjälpa dig. Finhacka cirka 1 matsked av växten, brygg den i ett glas kokande vatten och ta 1-2 koppar om dagen. Glöm inte att läsa kontraindikationerna innan du applicerar moderwort.

Kryddor för hälsa

Muskelkramper, förlust eller ökning av aptit, smärta, tryckspikar är samma frekventa PMS-följeslagare som irritabilitet och sömnlöshet. Från tidigt tid använder kvinnor kryddor och kryddor för att lindra symtomen..

Gurkmeja, till exempel, hjälper till att bli av med smärta i nedre del av buken och påverkar också gynnsamma reproduktionsfunktioner i kroppen. Zira med sina smärtstillande egenskaper kan konkurrera med mediciner mot smärta och inflammation! Ett sådant krydda som fenegrreek har använts i århundraden för att eliminera smärta i dysmenorré, för att bibehålla skönheten i huden, håret och naglarna, vars tillstånd förvärras under menstruationen, liksom på vintern, förresten! Det finns så många användbara spårelement i fänkål att dess användning kommer att lindra smärta och svullnad. Detta uppnås på grund av innehållet av naturligt östrogen, fosfor, kalcium, järn, magnesium, zink och vitamin K i gräset.

Koriander hjälper hormoner att inte rasa och normalisera sin balans. Vid långvarig och regelbunden användning av saffran blir symtomen på PMS vid varje cykel svagare. Den har ett enormt innehåll av mineraler som mangan, selen, koppar, järn, kalium, zink. Detta krydda lindrar smärta, återställer kroppens reproduktionsfunktioner, har en lugnande effekt och stärker hjärtans arbete. Ingefära hjälper till att bli av med depression och ytterligare några bitar av torr ingefära rot i te - och kramperna kommer att försvinna!

PMS vit rotrot

Om menstruationen är en period av tårar och smärta för dig, måste du förbereda dig i förväg på premenstruellt syndrom. Tinktur från roten till cinquefoil har läkande egenskaper. Det toner och tar bort vätska från kroppen och lugnar och har antibakteriella, immunstimulerande och sårläkande egenskaper. Förbered tinktur från de krossade rötterna på cinquefoil eller från pulver. För 50 g av växten behöver du ½ liter vodka, insistera allt på ett mörkt ställe i tre veckor. Ta 30 droppar 3 gånger om dagen 30 minuter före måltiderna. Det rekommenderas att dricka en månadskurs! Du kan också göra alkoholfritt avkok: 30-50 g av roten häll 0,5 l kokande vatten och koka i en halvtimme. Dela upp drycken i 3 delar och ta 3 gånger om dagen före måltiderna.

Premenstruellt syndrom: hormonell obalans, förebyggande

Örter kan försiktigt påverka hormonell obalans, menstruationskramper och humörsvängningar..

Vitex det heliga, Abrahams träd (Vitex agnus-castus)

 • Kliniskt bevisad förmåga att lindra PMS-symtom

Under kliniska prövningar konstaterades att Vitex-extrakt har en uttalad förmåga att eliminera många symtom på premenstruellt syndrom (PMS), inklusive depression, ilska, irritabilitet, humörsvängningar, ökad aptit, tarmproblem och huvudvärk. Verkan av dessa extrakt förklaras av det faktum att de normaliserar de komplexa hormonella fluktuationerna som kontrollerar den kvinnliga menstruationscykeln och kan skapa en regelbunden menstruationsrytm. I klinisk praxis rekommenderar fytoterapeuter Vitex (ofta i kombination med andra örter) till kvinnor som inte kan bli gravida..

Dosering

För att eliminera symtomen på premenstruellt syndrom, ta tabletter, kapslar eller tinktur inom en månad enligt tillverkarens anvisningar. Leta efter läkemedel som är standardiserade för kastin och / eller agnusid. Resultaten kan visas efter 12 veckor eller till och med senare..

Mjölkblommig pion (Paeonia lactiflora)

 • Återställer hormonbalansen

I traditionell kinesisk och japansk medicin används roten till denna pion i kombination med andra örter för att behandla smärta under menstruation, kraftiga blödningar, livmoderfibrer och andra smärtsamma tillstånd, som enligt kinesisk medicinsk filosofi är förknippade med stagnation av blod i bäckenområdet. Pion ordineras vanligtvis tillsammans med lakrits vid tillstånd som polycystiskt äggstocksyndrom (PCOS) och endometrios. Naturligtvis, som Vitex, hjälper pion i dessa fall på grund av dess effekt på hormonnivåer..

Dosering

Kontakta en växtläkare som kan hjälpa dig att avgöra om pionbehandling är rätt för dig..

Tätningsallergi

Dong Quei, angelica kinesiska (Angelica sinensis)

 • Kinesiskt tonic gynekologiskt medel

Dong Quei är en annan växt som rekommenderas av traditionell kinesisk medicin för gynekologiska störningar. Det föreskrivs, tillsammans med andra indikationer och i kombination med andra örter, för ett antal kvinnliga sjukdomar, inklusive smärtsamma, oregelbundna, knappa perioder eller deras frånvaro. Men hittills har få kliniska prövningar samlats för att bekräfta giltigheten av en så hög bedömning av dong quuei..

Dosering

Koka i 10 minuter 3 g torkad dong quuei-rot i en kopp vatten, dricka 3 koppar buljong per dag. Du kan också ta färdiga tabletter eller kapslar enligt tillverkarens anvisningar..

Kinesiskt tonic gynekologiskt medel

Hypericum perforatum (Hypericum perforatum)

 • Bevisad antidepressiv effekt

Hos många kvinnor kan PMS associeras med depression, vilket ofta leder till komplikationer i förhållanden med nära och kära, vänner och arbetskollegor. Eftersom det är känt att johannesört hjälper till med depression av ett annat ursprung, kan det antas att det kommer att vara användbart i fallet med PMS. I en liten pilotstudie, vars resultat publicerades 2000, konstaterades det att mer än 50% av kvinnor med PMS som tog Johannesört förbättrades efter två menstruationscykler. För att ta reda på om effekten kommer att öka vid långvarig användning av denna anläggning bör forskningen fortsätta..

Dosering

Leta efter läkemedel som är standardiserade för hypericin och hyperforin - ämnen som anses vara de viktigaste aktiva ingredienserna. Den dagliga dosen är 900 mg koncentrerat (6: 1) extrakt, vilket motsvarar 5,4 g torkat gräs. Ta droger i en månad.

Viburnum bark (Viburnum opulus)

 • Lindrar krampande smärta

För kvinnor som upplever menstruationsvärk av något slag kan viburnumbark vara en ovärderlig hjälp, eftersom det från tidiga tider har använts för att lindra spasmer. Det används traditionellt för alla typer av spastisk eller krampande smärta, inklusive smärta i livmodern, smärta i äggstockarna, buken, ryggen och benen, som förekommer i den premenstruella fasen av månadscykeln.

Dosering

För att lindra symtomen, förbered en avkok: 1 msk. l placera viburnum bark i en emaljerad skål, häll ett glas kokande vatten och värm i ett vattenbad under locket i 30 minuter. Kyl till rumstemperatur, sil, pressa och tillsätt vatten till 200 ml. Förvara på en sval plats i högst 2 dagar. Ta 1-2 msk. l 3-4 gånger om dagen efter måltiderna.

Lindrar krampande smärta

Clary salvia (Salvia sclarea)

 • Med menstruationssmärta och känslomässiga nedbrytningar

Salvia eterisk olja är en av de mest populära aromaterapiprodukterna för PMS, särskilt eftersom den också har antidepressiva, anti-stress och avkopplande egenskaper. Laboratoriestudier har bekräftat möjligheten att använda denna olja, vilket visar dess kramplösande effekt, men den har nyligen testats på människor. Under 2006 genomförde forskare en klinisk prövning där studenter som lider av menstruella kramper och kramper deltog. Kontrollerad å ena sidan effekten av massage med aromaterapi med salvia, lavendel och rosa eteriska oljor och å andra sidan effekten av massage utan aromaterapi. I kontrollgruppen utfördes inte massageterapi. Under de första två dagarna av menstruationen var de obehagliga symtomen hos eleverna i gruppen som genomgick aromterapi betydligt svagare än i de andra två grupperna.

Dosering

För att bli av med menstruationssmärta, förbereda massagolja genom att lägga till en droppe salvia, 1 droppe ros och 2 droppar lavendelolja till 5 ml mandelolja och gnugga den i nedre buken eller ryggen. Med premenstruella humörsvängningar kan salviaolja tillsättas luftsmaken.

Var försiktig

De örter som listas på denna sida har hormonell aktivitet, och därför kan de tas samtidigt med preventivpiller, mediciner för hormonersättningsterapi eller andra hormonella läkemedel endast under övervakning av en läkare. Patienter med en historik av hormonkänsliga tumörer kan endast använda dessa örter på rekommendation av en specialist.

Premenstruellt syndrom: 12 sätt att lindra PMS

Hos kvinnor utvecklas detta tillstånd vanligtvis några dagar före menstruationen och kallas "premenstruellt syndrom".

Obehagliga symptom

Detta tillstånd är bekant för de flesta kvinnor. Många av dem klagar några dagar (från en till 14) före menstruationens början:

 • ritningsvärk i nedre del av buken;
 • ömhet och engorgement i mjölkkörtlarna;
 • yrsel och illamående;
 • svullnad och konstant törst;
 • dålig aptit eller tvärtom en oemotståndlig lust att äta;
 • hjärtklappning, smärta i hjärtat;
 • frossa, feber.

Förutom fysiskt obehag kan kvinnor känna:

 • irritabilitet och aggressivitet;
 • tårfullhet, dåligt humör;
 • en kraftig ökning eller minskning av sexualiteten;
 • minnesskada;
 • sömnstörningar.

Dessa manifestationer försvinner omedelbart efter menstruationens början eller de första dagarna efter det.

Var kommer det ifrån?

Det tros att tillståndet är baserat på hormonella störningar, nämligen överproduktion av kvinnliga könshormoner, vilket leder till störning av den neuroendokrina regleringen av olika organ och system i kroppen.

Det är en uppfattning att dragande smärta i nedre del av buken uppträder eftersom endometrial avstötning redan har börjat i livmodern, vilket inträffar under menstruationen, och livmoderhalsen ännu inte har öppnat, vilket leder till ansamling av blod och slemhinnor i livmodern, dess översträckning och följaktligen smärta.

Hur man avlastar PMS

PMS är ett typiskt kvinnligt lidande och tyvärr kan vi inte bli av med det, men vi kan lindra det. För att göra det enklare att besegra irritation från förväg bör en kvinna övervaka sin hälsa, inte bara före menstruation.

1. Kontakta en specialist:

 • besöka en gynekolog och göra tester för att upptäcka hormonella störningar;
 • för svåra emotionella störningar, kontakta en neurolog;
 • eftersom sjukdomar i andra endokrina körtlar kan förvärras, besök en endokrinolog.

2. Beroende på svårighetsgraden och varaktigheten av manifestationerna av PMS börjar du ta medicinerna som föreskrivs av din läkare i förväg (i 2-3 dagar):

 • med svår smärta, kramplösande läkemedel hjälper dig;
 • bra medel som syftar till att normalisera det autonoma nervsystemets aktivitet;
 • De enklaste lugnande medel - växtbaserade beredningar: moderwort, valerian, pepparmint normaliserar centrala nervsystemet under PMS;
 • läkaren kan rekommendera orala preventivmedel, vilket eliminerar obehag inför menstruationen;
 • med alltför tunga menstruationsblödningar ger en avkok av hallonbladen (eller lägger dem till bryggt te) en god effekt.
 • försök att dricka mindre starkt te, kaffe;
 • begränsa vätskeintaget (upp till 1,5 liter per dag);
 • mindre saltmat;
 • begränsa ditt intag av kaliumrika livsmedel: russin, torkade aprikoser, potatis;
 • försök att äta mindre fet mat;
 • utesluta kryddor, krydda kryddor, alkohol från kosten;
 • försök att vägra kött och mejeriprodukter.

4. Minst en vecka före och under menstruationen bör en stor mängd kalciumrika livsmedel inkluderas i kosten. Det finns mycket kalcium i färska gröna bladgrönsaker: spenat, sallad, kål, persilja. Multivitaminer (särskilt de som innehåller vitaminer i grupperna A, B och E) rekommenderas. Det är lika viktigt att äta skaldjur, spannmål och nötter, som är rika på makro- och mikronäringsämnen.

5. För att förebygga PMS viktig vila och sömn.

6. Det är viktigt att somna före 23.00, eftersom det är vid denna tidpunkt som hormoner produceras och senare somnar störa processerna för neuroendokrin reglering. Sov bättre i ett svalt rum. Få tillräckligt med sömn och få gott om vila före och under din period..

7. Gå mer, andas ren luft, men hårt fysiskt arbete måste begränsas.

8. Försök sluta röka.

9. Ta en kontrastdusch på morgonen och kvällen. Slutför proceduren med kallt vatten. Premenstrual spänning hjälper till att minska ett 15 minuters bad med en vattentemperatur på 38–39 ° C med en avkok av pepparmynta, kamomill och chandra vulgaris (1: 1: 1). Efter det, gnugga lavendelolja eller citronmalör i korsryggen.

10. Försök att oroa dig och vara nervös.

11. Under ICP, som under alla perioder, kan du inte besöka badet. Hög temperatur kan orsaka svår smärta och menstruationen kommer att försenas.

12. För att stärka nervsystemet är andningsövningar och avkoppling bra. Koppla av, stäng ögonen, koncentrera dig och försök mentalt köra bort sjukdomen.

Bli av med premenstruellt syndrom

Premenstruellt syndrom är en grupp förändringar som kan påverka en kvinna på många nivåer. Detta är en kombination av emotionella, psykologiska, fysiska och hormonella störningar som uppstår efter ägglossning av en kvinna, som vanligtvis slutar i början av menstruationscykeln.

Vissa kvinnor möter först premenstruellt syndrom i tonåren eller vid 20 års ålder. Andra vet inte om honom förrän 30 år. Symtomen på premenstruellt syndrom kan öka vid 30 och 40 års ålder när du närmar dig premenopaus. Om premenstruellt syndrom är ett problem för dig finns det sätt att hantera det..

Hur man kan bli av med premenstruella symtom

Flera cykliska förändringar i hormoner:

Tecken och symtom på PMS förändras med hormonella fluktuationer och försvinner med graviditet och klimakteriet.

Kemiska förändringar i hjärnan:
Fluktuationer i serotonin (en kemikalie i hjärnan som tros spela en viktig roll i humöret) kan orsaka symtom på premenstruellt syndrom. Inte tillräckligt med serotonin kommer att bidra till premenstrual depression, sug efter mat, liksom trötthet och sömnproblem.

Depression:
Vissa kvinnor med svår PMS har en odiagnostiserad depression, även om depression ensam inte orsakar alla symtom som liknar PMS..

Andra symtom på PMS:
Som regel har kvinnor premenstruellt syndrom av olika varaktighet och svårighetsgrad av tillståndet från en cykel till en annan cykel. De vanligaste symtomen förknippade med humör premenstruellt syndrom inkluderar:

 • Bra humörsvängningar,
 • Spänning,
 • Ilska och irritabilitet,
 • Ångest,
 • Överkänslighet (fysisk och emotionell),
 • Depression,
 • Gråta.

Hemläkemedel för preemenstruellt syndrom

1. Hälsosam kost för PMS

Konsumera mycket frukt och grönsaker, fjäderfä, fisk, fullkorn, nötter och råa frön. De förser kroppen med alla typer av näringsämnen som är nödvändiga för en effektiv implementering av olika metaboliska processer. Undvik till exempel fet mat som chips. Det irriterar matsmältningssystemet ännu mer och får dig att känna dig slö. Att äta hälsosamma livsmedel underlättar symptomen på premenstruellt syndrom..

2. Gör lite aerob träning

Aerob träning lindrar stress och frigör endorfiner - sensoriska hormoner. Dessutom förbättrar den totala cirkulationen, vilket hjälper till att spola ut alla giftiga material från din kropp. Alla aeroba övningar kan förbättra humöret och hjälpa till att bli av med trötthet i allmänhet och mycket trötthet som inträffar med premenstruellt syndrom.

3. Minska fettintaget

Att äta för mycket fett kan leda till leverproblem. Därför rekommenderas det att köpa en liten mängd fisk, nötter, skaldjur, magert kött och frön. Ät också ris, frukt, fullkorn och grönsaker för att komplettera din måltid..

4. Minska ditt intag av livsmedel med mycket natrium (salt!)

Varmkorvar, salladförband, kål och buljong är livsmedel som innehåller stora mängder natriumglutamat och bordsalt (natriumklorid). Detta leder till ödem, bröstsmärta, vätskeretention i kroppen och andra symtom på premenstruellt syndrom. Så håll dig borta från denna typ av produkter till ditt eget bästa.

5. Drick bara örtte

Örtte fungerar bra för att behandla symtomen på premenstruellt syndrom. Drick kamomillte eller kanelte innan du lägger dig. Söt te med honung. Detta hjälper dig att helt koppla av för en god natts sömn. Detta i sin tur gör att du effektivt kan bli av med alla varningstecken och symtom på premenstruellt syndrom..

6. Omega-3-produkter

Inkludera livsmedel som är rika på omega-3 i din kost. Dessa inkluderar olivolja, linolja, fisk och spenat.

7. Använd is

Om du lider av svår stress och spänningar i samband med PMS, kan en sval drink vara väldigt avslappnande (kontraindicerat hos personer som är benägna att ont i halsen). Du kan också slå in lite is i en kökshandduk och använda den som en kall komprimering för muskler och huvudvärk, om någon, under premenstruellt syndrom. Detta fungerar som ett utmärkt botemedel mot lindring av smärta som uppstår vid premenstruellt syndrom, vilket är långt ifrån ovanligt..

8. Varna sina nära och kära om en farlig känslomässig period.

En kvinna som upplever PMS orsakar många problem för andra. Det rekommenderas alltid att prata om detta skede öppet med familjemedlemmarna och försöka förklara deras tillstånd utan onödiga detaljer. Denna förklaring hjälper inte bara till att undvika onödiga missförstånd utan upprätthåller också fred och harmoni i ditt hem..

9. Leta efter saker som distraherar dig från symtomen.

Detta är kanske det viktigaste botemedel för behandling av premenstruellt syndrom, vilket gör att du kan distrahera kroppen från symtom även upp till flera dagar. När du stöter på ett problem med premenstruellt syndrom kan du försöka avleda din uppmärksamhet. Det är inte en lätt uppgift, men om du gör det kommer symtomen på premenstruellt syndrom att ge plats för intensivt kreativt arbete, skapa inredning, vårrengöring, etc. Förresten, samma verktyg är mycket effektivt för gravida kvinnor med toxikos.

10. Rätt sömn som healer

Brist på sömn påverkar i hög grad symtomen på premenstruellt syndrom. Detta leder till trötthet och irritation ännu mer. Det är alltid klokt att använda ordentlig sömn som medicin, särskilt i PMS-stadiet, för att undvika onödiga känslomässiga komplikationer. Tillräcklig sömn anses vara en av de bästa förebyggande åtgärderna för att eliminera trötthet bland alla kvinnor.

Om PMS försenas och symtomen blir outhärdliga, kontakta en gynekolog-endokrinolog. Det är användbart att ha en dagbok med dig där symptom och varaktighet av PMS i 2-3 månader beskrivs, samt att övervaka cykeln under hela året.

Folkrättsmedel, örter och avgifter för behandling av PMS

Premenstruellt syndrom (PMS) är ett symptomkomplex som cykliskt upprepas under den andra halvan av menstruationscykeln (3-10 dagar före menstruationen).

För varje kvinna verkar PMS annorlunda. De huvudsakliga symtomen på detta tillstånd är ökad irritabilitet, huvudvärk, tårhärdighet, klåda i huden, illamående, kräkningar, takykardianfall, svullnad, bröst- och magsmärtor.

Också ofta under PMS uppstår smärtsam bröstupplevelse. I svåra fall kan allt sluta med utvecklingen av neuros.

Du kan köpa folkrättsmedel mot stress i ett av våra fyto-apotek eller beställa via webbutiken. Leverans sker med kurir i Moskva eller ryska post.

PMS-medel

 • Tillbaka
 • 1
 • 2
 • 3
 • Framåt

ICP-klassificering

Det finns flera huvudformer för ICP:

 • krisform - en kvinna har ett snabbt hjärtslag, blodtrycket stiger, hennes ansikte blir rött, en attack av rädsla för döden kan förekomma;
 • neuropsykisk form - manifesteras av tårfullhet, ökad irritation, en tendens till depression, omotiverad aggression;
 • cephalgisk form - manifesteras av svår huvudvärk som sprids till ögonen, överdriven svettning, domningar i händerna, smärta i hjärtat, tryckavläsningar med denna form av PMS förblir normal;
 • edematös form - manifesteras av symtom på vätskeretention i kroppen (svullnad i ansiktet, lemmar), överdriven svettning, bröstintrångning, uppblåsthet och ökad känslighet för lukt.

Orsaker till PMS

De exakta orsakerna till utvecklingen av detta tillstånd har inte klargjorts. Det finns flera teorier som försöker förklara varför PMS visas:

 1. Hormonal teori. Det antyder att utseendet på premenstruellt syndrom är förknippat med bristen på hormonet progesteron och ett överskott av östrogen i en kvinnas kropp.
 2. Teorin om att utvecklingen av PMS är förknippad med en förändring i balansen mellan prostaglandiner i kroppen.
 3. Teori om vattenintoxikation.
 4. Nedsatt metabolism av neuropeptider (norepinefrin, serotonin, opioider, dopamin och andra).

Faktorer som kan utlösa uppkomsten av PMS är:

 • hypovitaminosis;
 • konstant stress, nervös belastning;
 • ofta aborter;
 • förlossning;
 • vissa infektionssjukdomar;
 • ärftlig predisposition och flera andra.

Symtom på PMS

Den kliniska bilden beror på PMS: s form, svårighetsgrad och stadium.

Med den edematösa formen klagar en kvinna för svullnad i ansiktet och lemmarna, utseendet på utslag och klåda i huden, svullnad i bröstet, uppblåsthet och överdriven svettning. Från nervsystemets sida observeras följande förändringar - kvinnan blir irritabel, tårfull, känslomässigt mottaglig.

Den kritiska formen av PMS manifesteras av domningar i händerna, ökat tryck, takykardi och rodnad i ansiktet. Kvinnan har panikattacker, hon blir irritabel, tårfull, känns ständigt trött.

Med den neuropsykiska formen av premenstruellt syndrom blir en kvinna aggressiv, hon upplever attacker av omotiverad ilska. En kvinna irriteras av bagateller, faller i apati, gråter, hennes känslighet för dofter och ljud ökar.

Den cephalgiska formen manifesteras av huvudvärk som är lokaliserade i den främre eller temporala delen. Kvinnans humör förvärras, orsakslös svaghet uppstår yrsel, illamående, kräkningar, överdriven svettning, domningar i händerna, hjärtsmärta.

Två steg av PMS skiljer sig längs kursen - lätt och tung. Med en mild form har en kvinna upp till fem olika symtom som uppträder ungefär en vecka innan menstruationens början och försvinner omedelbart efter det börjar.

I svår form har en kvinna samtidigt upp till tio symtom på PMS, som inte alltid försvinner med ankomsten av menstruation.

Dessutom beror den kliniska bilden på PMS-stadiet. Det enklaste stadiet anses vara det kompenserade stadiet, där symptomen på PMS inte uttrycks, de ökar inte med tiden, och när menstruationen uppstår försvinner de.

En subkompenserad form av premenstruellt syndrom manifesteras av en mer uttalad klinisk bild. Obehagliga symptom försvinner först efter menstruationens slut.

Den svåraste är den dekompenserade formen av PMS, där symtomen varje år förstärks och blir längre.

Diagnos av PMS

Huvudstadierna för diagnosen premenstruellt syndrom är:

 • ta anamnese, intervjua en patient - en läkare är intresserad av vad patienten klagar över, avgör om det finns cykliska attacker av sjukdomen, och så vidare;
 • blodprov (allmänt, biokemiskt);
 • blodprov för hormoner - görs i båda faserna av cykeln, undersök nivån på hormonerna progesteron, östradiol, prolaktin;
 • Analys av urin;
 • mammografi;
 • MR, CT;
 • blodtrycksmätning;
 • elektroencefalografi och flera andra.

I vissa fall kan du behöva konsultera relaterade specialister (endokrinolog, psykiater, terapeut, neuropatolog).

PMS-behandling

Grunden för en framgångsrik behandling av premenstruellt syndrom är normalisering av näring och en förändring av patientens livsstil. Om detta inte görs ger någon behandling ett kortvarigt resultat och efter en tid kommer de obehagliga symtomen att återkomma innan menstruationens början.

Först och främst bör du normalisera den dagliga behandlingen. En kvinna måste sova minst 8 timmar om dagen, undvika stressiga situationer, gå mer i frisk luft, göra Pilates, yoga och andra sporter som inte kräver mycket fysisk stress.

Kosten bör vara komplett, balanserad. Det är bättre att äta mat delvis (5-6 gånger om dagen, i små portioner). Det är nödvändigt att överge fettiga, stekt, rökt, kryddig, salt mat, snabbmat, läsk. Grunden för dieten för PMS är mejeriprodukter och vegetabiliska produkter.

I de flesta fall räcker normalisering av kosten och den dagliga regimen för att PMS försvinner eller minskar intensiteten på dess symtom. Om detta inte händer och patienten klagar över ett dåligt tillstånd under PMS utförs läkemedelsbehandling.

Kärnan ligger i utnämningen av hormonella läkemedel som är utformade för att normalisera metaboliska processer i kroppen. Dessutom föreskrivs en lång behandling med lugnande medel.

All annan terapi är symptomatisk och syftar till att lindra specifika symtom som en kvinna upplever under PMS. Till exempel, med den edematösa formen av premenstruellt syndrom, indikeras diuretika för att avlägsna överskott av vätska från kroppen. Med en cephalgisk form förskrivs smärtstillande medel och krampläkemedel för att lindra smärta.

En läkare bör förskriva läkemedel mot premenstruellt syndrom. Självmedicinering är oacceptabelt och kan bara leda till en försämring av situationen..

Folkrättsmedel för PMS

Behandlingen av de psykologiska och fysiska tecknen på premenstruellt syndrom kan effektivt utföras med hjälp av medel och recept från traditionell medicin med medicinska örter och andra naturliga komponenter. De metoder som föreslås av alternativ terapi har testats i många århundraden, har inte en negativ effekt, är lämpliga för någon typ av kropp, är erkända av officiell medicin.

I arsenal av traditionell medicin finns det många växter som har en helande effekt på kvinnor med PMS. För att förbereda för den månatliga hormonella förändringen och jämna ut obehagliga symptom, rekommenderas det att använda vanliga folkrecept och anpassa din diet under denna period.

Viktiga punkter för korrekt näring för PMS

De flesta av de kvinnliga representanterna före menstruationscykeln upplever obehag, irritation, smärta, stress. Ett antal viktiga tonvikter på näring under denna period kommer att bidra till att minska dessa faktorer och det är lättare att skjuta upp början av den kvinnliga cykeln, det rekommenderas:

 • ät regelbundet, helst i små portioner;
 • minska mejeriprodukter i kosten, eftersom laktos minskar absorptionen av magnesium, vilket reglerar produktionen av hormoner;
 • smör är att föredra framför grönsaker;
 • konsumera mer grönsaker och fullkornsprodukter;
 • minska saltintaget för enkel vätskeavtagning;
 • äter mer mat med C-vitamin, det kommer att minska allergiska symtom och stress.

Vid behandling av PMS är det nödvändigt att öka nivån av magnesium och kalcium i kroppen på alla sätt. Kalcium kommer att lindra smärta och kramper, och magnesium klarar av depression..

Läkande bad

För att minimera smärta under PMS föreslår alternativ terapi att du tar speciella kompresser och bad. När de första symtomen på sjukdom uppträder hjälper en varm kompress på nedre del av buken. En varm kompress är särskilt effektiv på nedre del av buken från kokt korn, lagt i en dukpåse. Varma, trevliga bad med tillsats av havssalt och läsk hjälper till att minska smärtan. Efter att ha fyllt badet väl med varmt vatten, tillsätt ett glas läsk och salt, upplös dem och ligga i lösning i cirka 30 minuter. Ett sådant bad slappnar effektivt av muskelkorsetten och minskar manifestationerna av PMS. Alla typer av vegetabiliska och blommande oljor kan användas med sådana badkar för avkoppling..

Fotbad

Premenstrualt syndrom är ett särdrag och relativt naturligt tillstånd i den kvinnliga kroppen, så det är helt omöjligt att bota det i bokstavlig mening av ordet, med folkrecept och tips för att lindra smärta och göra perioden före menstruationen mer bekväm. Fotbad från medicinalväxter kommer att vara mycket effektiva under denna period. Du kan ta 2-3 matskedar. citronbalsam och torkat mos, häll 500 ml kokande vatten, låt stå i ungefär en timme. Vid en infusionstemperatur på 37 ° C placeras benen i infusionen och ett bad görs i minst 30 minuter innan kylning. Infusionen kan användas igen efter uppvärmning nästa dag eller kväll.

Infusioner och avkok

Från tidens början har människor tagit avkok och lugnande botemedel i århundraden. Traditionell medicin använder också en mängd infusioner, avkok, te och energikocktailer för PMS..

Företräde under denna period ges gröna och örtteer. För att inte framkalla förträngningar av fartygen är starkt svart te och kaffe praktiskt taget uteslutet. En hederlig plats inom folkmedicinen under denna period ges medicinska teer med tillsats av citronmeliss, pepparmynta, oregano. Te från dessa medicinska örter kämpar bra med smärtsamma symptom i PMS och lugnar snabbt irritation och stress. Läkemedelsråvaror bryggs med kokande vatten, infunderas och drickas efter önskemål under dagen och vid sänggåendet..

Växtbaserade avgifter

Inom folkmedicin har PMS traditionellt använt växtbaserade preparat från medicinalväxter som kompletterar varandras läkande egenskaper, nämligen:

 1. Nässlor, röd yrow, plantain i lika stora proportioner häll kokande vatten (3 tsk. Blandning), dricka tre gånger om dagen.
 2. Kamomill och pepparmynta enligt 1 msk. l brygger 200 ml dryck per dag.
 3. Blanda pion, kamomill, manschettblad och citronbalsam i samma andel. Ta en matsked av blandningen brygg i 500 ml, insistera 10 minuter och dricka ett helt glas 2-3 gånger om dagen.
 4. Oregano och johannesört 1: 2 häll 200 ml kokande vatten. Efter en timmes infusion tillsätts citron till infusionen och drickas före måltid på 30 minuter.

Läkande monoavkok

För behandling av PMS-symtom används populära recept från starka medicinalväxter i stor utsträckning:

 • melissa 2 msk bryggt med kokande vatten, infunderat och berusat utan begränsningar när så önskas;
 • blå blåklint 1 msk. l 250 ml hälls och efter insisterande och filtrering tas 30 minuter före en måltid;
 • Ivan te 1 msk. l häll 0,5 vatten, koka över låg värme, insistera, filtrera, ta 1/4 kopp före måltid.

En infusion av björnbärsbär kommer att glädja dig upp, och en avkok av eldbärblommor kommer att lindra spasmer och minska smärta. Fläderbär bör bryggas med 500 ml vatten, insisteras under en varm beläggning, dricka 0,5 koppar innan måltiderna.

Läkande cocktails

Terapeutiska alkoholhaltiga cocktails från medicinska ingredienser har en förstärkande, antiinflammatorisk och anti-stress effekt i PMS. En apelsindrink kräver 100 gram pepparrot riven pepparrotsrot, 300 gram granulerat socker, 0,5 kg hackad apelsin (med plåga). Efter blandning av komponenterna hälls blandningen med en liter rött vin och kokas under ungefär en timme på mycket låg värme. Cocktailen filtreras och tas 200 ml 3 gånger om dagen..

För ett annat recept för en alkoholterapeutisk cocktail är det nödvändigt att förbereda 8 g calamusrot, 4 g malör, 5 g hästsvans, 5 g centaury. Råvarorna blandas och hälls 400 ml torrt vin. Efter daglig infusion bringas blandningen att koka på låg värme. Sil efter drycket och drick 2 gånger om dagen i 1/2 kopp. Med PMS, under perioden med största förvärring, rekommenderar alternativ terapi att dricka 25 droppar valerian per timme.

Förebyggande av PMS

De viktigaste förebyggande åtgärderna för PMS är:

 • normalisering av arbete och vila;
 • korrekt näring;
 • undvikande av stress och andra psyko-emotionella störningar;
 • viktkontroll, förhindrar utveckling av fetma;
 • snabb behandling av sjukdomar som kan leda till utveckling av premenstruellt syndrom;
 • regelbunden rehabilitering av fokus på kronisk infektion i kroppen;
 • härdning, förstärkning av kroppens immunförsvar;
 • vägran av en stillasittande livsstil - dagliga promenader i frisk luft, sport;
 • vägran av okontrollerat intag av läkemedel;
 • periodiskt intag av multivitaminkomplex (särskilt på hösten och våren, när kroppen är svagast);
 • avslag på dåliga vanor.

Var kan jag köpa

Effektiviteten och effektiviteten hos kokta folkläkemedel beror mycket på kvaliteten på örter. Onlinebutik "ryska rötter" erbjuder att köpa naturliga folkrättsmedel och högkvalitativa medicinska råvaror för självberedning av läkemedel enligt folkrecept. Budleverans utförs i Moskva och Moskva-regionen. Efter region utförs leverans per post. Du kan också köpa varorna som presenteras i nätverket för våra phyto-apotek i Moskva.

Uppmärksamhet! Allt material som publiceras på vår webbplats är skyddat av upphovsrätt. Vid ompublicering är attribution och referens till källan obligatorisk.

Premenstruellt syndrom

Upplagt av alenad Läs 6 min. Visningar 102 Publicerad 1/22/2020

Jag lärde mig först om PMS när jag var 20 år gammal. Irritation, trötthet och huvudvärk tillskrevs arbetsbelastning under lång tid, för då var jag tvungen att kombinera studie och arbete. Men när symtomen också åtföljdes av svår svullnad före menstruationen, tänkte jag allvarligt på att behandla PMS. Jag gick till gynekologen, klarat testen. Diagnosen bekräftades. Läkaren föreskrev emellertid inte hormoner och antidepressiva medel till mig utan rekommenderade mjukare behandlingsalternativ. I 5 år har jag lärt mig att hantera symtomen på PMS och jag vill dela med dig de mest effektiva sätten.

Vad är PMS: vanliga symptom

Premenstruellt syndrom är ett komplex av symtom som påverkar nervösa, endokrina och kardiovaskulära system hos kvinnor. Det inträffar 2-10 dagar före menstruationens början. PMS ingår officiellt i ICD-10, det vill säga att det betraktas som en sjukdom som kräver behandling, och inte ett långtgående kvinnligt infall.

Hittills vet forskare inte de exakta orsakerna till sjukdomen. Men de flesta experter tillskriver detta fenomen till förändringar i den hormonella bakgrunden, främst i aktivitet av hypothalamus.

Expertutlåtande: ”Upp till 40% av kvinnorna upplever besvär i den andra fasen av cykeln. De verkliga riskfaktorerna för PMS är stress, diabetes, astma, könsinfektioner och fetma. ”Psykiater Sergei Kistenev.

Beroende på form av PMS kommer symptomen och behandlingsmetoderna att skilja sig:

Den vanligaste formen av PMS. De viktigaste symtomen är irritabilitet och tårfullhet. Eller tvärtom, deprimerad humör, apati. Behandling av PMS hos kvinnor inkluderar användning av lugnande medel, toniska läkemedel, psykoterapi.

Denna form är vanligare hos kvinnor mellan 20 och 24 år. Innan menstruationen finns det en fördröjning av överskottsvätska i kroppen. Fingrar på händer, fötter och ben är svullna, ansiktet är svullet, magen svullen. Behandlingen består i att ta diuretika och begränsa salt i kosten..

Den cephalgiska formen av PMS åtföljs av psyko-emotionell (irritabilitet, depression) och somatisk (smärta i huvudet, hjärtat, bröstkörtlar, domningar i extremiteterna). Behandlingen inkluderar lugnande medel, hormoner, smärtstillande medel.

Den sällsynta formen av PMS. Symtomen liknar panikattacker. Före menstruationen klagar kvinnor på oförklarlig ångest, hjärtsmärta, snabb rytm, svettning. Behandling av krisformen av PMS består i att ta antidepressiva, psykoterapi.

Det är omöjligt att bli helt av med sjukdomen, eftersom den är kronisk. Men folkläkemedel hjälper till att jämna ut eller helt eliminera smärtsamma symptom..

Enkla men effektiva folkrättsmedel

Nedan listar jag 5 sätt att behandla PMS som alltid har hjälpt mig och, bedömt av recensioner på Internet, till andra kvinnor. Men innan jag använder dem rekommenderar jag fortfarande att du besöker kliniken och genomgår nödvändiga undersökningar för att inte göra ett misstag med diagnosen.

Metod nummer 1: Bad med havssalt

Att ta ett saltbad är en trevlig procedur som har en komplex effekt på kroppen under PMS-perioden. Varmt vatten lindrar psyken, lindrar muskelspänning och förbättrar blodcirkulationen. Och havssalt tar bort överskottsvätska och normaliserar ämnesomsättningen.

För att få en mer uttalad effekt lägger jag till lugnande eteriska oljor i badet (i mängden 7-10 droppar):

Med en deprimerad stämning och nedsatt arbetsförmåga är citrusfrukter mer lämpade för proceduren: orange, mandarin, bergamot. Och för huvudvärk - pepparmyntaolja.

Ett varmt bad med havssalt bör tas 15-20 minuter. Sedan måste du skölja och gnida huden ordentligt med en hård handduk.

Uppmärksamhet! Vattnet ska vara bara varmt, inte varmt!

Metod nummer 2: Akupunktur

Akupunktur (akupunktur) är en effektiv okonventionell behandling för PMS hos kvinnor efter 40 år. Det hjälper särskilt med dysforiska och krisformer av sjukdomen..

Under akupunktur introducerar specialisten de finaste nålarna på platserna för biologiskt aktiva punkter på huden. Proceduren varar i genomsnitt 1 timme.

Känslorna hos olika människor är olika. Jag kände varken smärta eller obehag. Men i slutet av akupunktur - lycka. Musklerna slappnar av, smärtan försvinner, stämningen i höjd. Den enda nackdelen är att efter 1–2 dagar återkommer dålig hälsa.

Expertutlåtande: ”För en akupunktursamling är det värt att välja en klinik eller ett medicinskt centrum. Jag tror att de bästa specialisterna på detta område är de som har utbildats direkt i Kina. Läkaren ska inte bara ha god kunskap om människans anatomi utan också förstå alla interna processer som förekommer i kroppen när det påverkar vissa punkter. ”Zhang Yusheng, MDC.

Metod # 3: Smärtstillande te

Det finns många fytotea för behandling av PMS hos mycket unga flickor och kvinnor efter 30 år. Dessa drycker hjälper till att lindra muskelkramper, huvudvärk, normalisera hormoner..

Du kan använda följande växter:

 • fireweed;
 • vänderot;
 • citronbalsam;
 • pepparmint;
 • kamomill;
 • Johannesört
 • oregano;
 • blå blåklint;
 • hagtorn;
 • rölleka.

Först innan du använder denna eller den ört för te måste du se till att det inte finns några kontraindikationer. När allt kommer omkring innehåller växter komponenter som i synnerhet kan öka eller sänka blodtrycket, öka utsöndringen av magsaft och har en laxerande effekt.

Jag häller vanligtvis 1 tekanna. sked av kamomillblommor och myntablad med ett pepparglas kokande vatten och insistera 15-20 minuter. Jag dricker två gånger om dagen mellan huvudmåltiderna. Sådant te lugnar psyken och lindrar smärta..

Metod nummer 4: Diuretisk infusion

För att behandla den edematösa formen av PMS, kan du dricka infusion av fältmajsblomma. Denna växt innehåller också många flavonoider som skyddar kroppen från de negativa effekterna av gifter och cancerframkallande ämnen..

Brygg 1 bord. en sked med färsk hackade blåklintblommor med ett glas kokande vatten. Insistera 20 minuter, sil sedan. Drick en halvtimme före måltiderna 3 gånger om dagen.

Metod nummer 5: Tonic tinkturer

Om du inte vill bry dig hemma med att förbereda te och avkok, kan du bara köpa en färdigt produkt på ett apotek. Tinkturer av ginseng, kinesisk magnoliavin och Eleutherococcus tonar psyken, hjälper till att hantera trötthet och överdriven trötthet med PMS.

Expertutlåtande: ”Irritabilitet och aggression kan avlägsnas med hjälp av johannesört. Om ångest och pratkraft hindrar dig från att leva under PMS-perioden är tinkturer och avkok av valerianrot, moderwort och pion lämpliga. Biostimuleringsmedel - ginseng, eleutherococcus, citrongräs - hjälper till att hantera apati och svaghet. För att bli av med ödem och påsar under ögonen, drick infusioner och avkok från björkblad, fält hästsvans, en serie "gynekolog Inna Apolikhina.

PMS-behandling kommer att vara framgångsrik om du inte bara använder folkrättsmedel, utan också leder en hälsosam livsstil. Balansen mellan hormoner är otänkbar utan ordentlig sömn, rätt näring och förmåga att hantera stress. Och det är också viktigt att inte vara lat för att gå igenom läkare i tid och genomföra nödvändiga tester. Jag övervakar min hälsa och har lärt mig att hantera alla symtom på PMS, och dig?

Ekaterina Mironova

Premenstruellt syndrom är ett obehagligt mentalt och fysiologiskt tillstånd som kvinnor i olika åldersgrupper utsätts för i en eller annan grad. Du kan minska obehagliga symtom med hjälp av hormonersättningsterapi eller med traditionell medicin. Användningen av hormoner är inte alltid berättigad, eftersom det kan störa balansen i en kvinnas kropp. I den här artikeln kommer vi att prata om vilka folkrättsmedel som rekommenderas att ta PMS och hur de fungerar.

Orsaker till dålig hälsa under PMS

Månadsvis, ungefär en vecka före menstruationens början, inträffar hormonella förändringar i kroppen hos flickor och kvinnor - progesteron och östrogen dominerar. Och dessa hormoner som reglerar menstruationscykeln har en direkt effekt på nervsystemet hos kvinnor. Under en normal period inträffar förändringar i hormonkoncentrationer i den kvinnliga kroppen jämnt, så det finns inga känslomässiga utbrott.
Men PMS-syndrom kännetecknas av övervägande av progesteron över östrogen (eller vice versa), tack vare dessa hormonella hopp, klagar en kvinna över en känsla av agitation och ångest, och depression kan utvecklas. Premenstruellt syndrom kan manifestera sig på olika sätt, så det finns ingen universell behandling för PMS. Många medicinska specialister rekommenderar patienter om olika symptomminskningstekniker, och i slutändan väljer de mest effektiva.

Jag vill betona att de verkliga orsakerna till hormonella störningar i den kvinnliga kroppen, vilket orsakar obehag, har forskare ännu inte bestämt. Men de flesta experter anser att huvudorsaken är en funktionsfel i hypotalamus.

Vanliga PMS-symtom

De vanligaste symtomen på premenstruellt syndrom:

 • smärta och värk i kroppen, domningar i extremiteterna;
 • viktökning;
 • yrsel;
 • ökning av blodtrycket;
 • svettas
 • känsla av trötthet, svår trötthet;
 • illamående, i sällsynta fall, kräkningar;
 • dålig hälsa på natten, dålig sömn;
 • sorg.

De ovan beskrivna symtomen är vanligast. Men hos varje kvinna kan deras intensitet och frekvens av förekomst variera beroende på kroppens individuella egenskaper. Vissa damer märker nästan aldrig premenstruellt syndrom, medan andra har svår smärta som kan pågå i flera dagar och behöver behandling. Dessutom finns det faktorer som ökar sannolikheten för PMS-syndrom, till exempel födelsen av ett barn. Dessutom kan patologi överföras till en flicka från sin mor eller mormor..

Hur man lindrar villkoret

För att lindra de obehagliga symtomen på premenstruellt syndrom bör det kända könet förändra hennes livsstil något:

 • Det rekommenderas att äta minst 3 gånger om dagen och med jämna mellanrum.
 • I menyn är det lämpligt att inkludera så många grönsaker som möjligt (med undantag av baljväxter och kål), såväl som frukt.
 • Den dagliga menyn bör innehålla diuretika med naturligt ursprung - vattenkrasse, persilja etc..
 • Det rekommenderas att dricka så mycket kefir eller yoghurt som möjligt eftersom dessa drycker normaliserar matsmältningskanalen.
 • Men användningen av kolsyrade drycker och kaffe är bättre under denna period för att minimera eller ta bort från kosten i allmänhet.
 • Byt ut livsmedel som innehåller animaliskt fett med vegetabiliska fetter. Följ en vegetarisk diet 7-10 dagar före din period.
 • Alkohol och cigaretter bör elimineras helt..
 • Kroppen måste vila helt, så du behöver sova minst åtta timmar om dagen.
 • Försök att inkludera fysisk aktivitet i din livsstil, eftersom dans och sportaktiviteter har en positiv effekt på vår hälsa..
 • Vitamin B6 och kvällsolja hjälper till att bli av med PMS.
 • Ta hand om ditt nervsystem: försök lösa problem och fatta viktiga beslut under den första halvan av menstruationscykeln.

Folkrättsmedel för att bekämpa PMS

Om du märker ett premenstruellt syndrom, är det första att göra en horisontell position i kroppen och sätta en varm kompress på nedre del av buken. För att göra en kompress räcker det att fylla gasväskan med kokt korn. Sedan, för behandling, kan du använda hemma ett eller flera botemedel som traditionell medicin erbjuder.

Behandling av PMS med traditionell medicin bygger på de unika egenskaperna hos medicinalväxter för att lindra smärta, normalisera den hormonella bakgrunden i den kvinnliga kroppen, lugna nerverna, återställa tarmarna - med andra ord eliminera de viktigaste orsakerna till obehag. För det rättvisare könet, ofta inför smärtsamma upplevelser, är det viktigt att använda traditionell medicin regelbundet - börja behandlingen några dagar innan menstruationen börjar och ta avkok och infusioner varje månad. Efter cirka 6 månader försvinner de obehagliga symptomen, så att behandlingen kan stoppas.

Bloodroot

PMS-folkrättsmedel kan behandlas med ett läkemedel framställt på basis av roten till cinquefoil. Denna växt stärker livmodern och lindrar smärta. För att förbereda infusionen måste du ta 2 matskedar av rotroten, hälla råmaterial 500 ml kokande vatten och koka i en halvtimme, svalna sedan och sil. Den resulterande vätskan delas upp i 3 lika delar och drickas 3 gånger om dagen före måltiderna.

Nässla

För alla representanter för det rättvisa könet kan den bästa assistenten helt enkelt inte hittas. Detta folkmedicin hjälper till att lindra irritabilitet före menstruation. Dessutom är nässlor ett vanndrivande medel, så det eliminerar lätt ödem. Blanda bara 2 tsk för att förbereda produkten. nässlor med 3 tsk myntablad och 2 tsk. vit krypta Blanda allt noggrant och ta sedan två teskedar av en blandning av örter och fyll dem med 500 ml kokande vatten, insister i femton minuter, filtrera. Det rekommenderas att utföra behandling på morgonen och på kvällen. Behandlingsförloppet - före menstruationens början.

Om premenstruellt syndrom är ett problem, drick bara starkt grönt eller svart te. Om du vill kan du lägga till oregano eller mynta..

Äldre

Elderberry-baserad infusion hjälper till att bli av med PMS. Ta 2 matskedar torkade blommor av denna växt och fyll dem med 500 ml kokande vatten. Vi insisterar 30 minuter och förpackar en kastrull med en handduk. Ta en vätska på 100 ml före varje måltid. Om infusionen är bitter kan du tillsätta lite socker.

Eteriska oljor

Aromaterapi hjälper också till att behandla sjukdomen. 3-5 dagar före menstruationens början, börja ett varmt bad innan du lägger dig och lägg till några droppar salvia, lavendel eller kamomillolja i vattnet. Under menstruationen bör badet stoppas, eftersom varmt vatten kan orsaka svår blödning.

Hallon

Detta är ett bär och traditionell medicin, framställd på basis av detta, lindrar smärta och minskar muskelspasmer. Det vattenhaltiga extraktet framställs av torkade hallonblad. För att förbereda läkemedlet måste du hälla 2 matskedar av växten med en liter kokt vatten (rumstemperatur) och sedan täcka. Koka blandningen i ett vattenbad. Sil sedan och drick 3 gånger om dagen före måltiderna.

Örtskörd 1

Vid behandling av en sjukdom hjälper ett folkmedicin framställt av en blandning av örter. Ta i lika delar bladen på planeten, ryllangen och nässlan. Torka, slipa och fyll med varmt vatten (3 teskedar gräs 1000 ml kokande vatten). Det rekommenderas att blanda in blandningen i 2-4 timmar och sedan sila och dricka 50 ml 3 gånger om dagen.

Örtskörd 2

En matsked pepparmynta och samma andel kamomillblommor med ett glas varmt vatten, insisterar vi i cirka 30 minuter. Vi dricker den resulterande produkten under dagen.

Örtskörd 3

För att förbereda traditionell medicin behöver vi:

 • pionblommor;
 • citronbalsamblad;
 • manschettgräs;
 • tusensköna blommor.

Alla komponenter blandas i lika stora proportioner. En matsked av samlingen häll 500 ml kokande vatten och infusera i 10 minuter. I behandlingsprocessen dricker vi två gånger om dagen i ett glas infusion.

Rölleka

Obehagliga symptom försvinner snabbt om du utför behandling med en sådan traditionell medicin: blanda 3 msk. l vita gurkablommor, 4 msk. l röd yarrow och 2 msk. l löv av roten. Häll en matsked av blandningen med ett glas kokande vatten och infusera läkemedlet i femton till tjugo minuter.

Sila och dricka det färdiga läkemedlet 250 ml tre gånger om dagen. Behandlingen rekommenderas för att starta när de första tecknen på sjukdom uppträder och upphöra den sista dagen av kritiska dagar.

Kamomill

Denna mirakulösa blomma har en lugnande effekt, lindrar smärta och normaliserar matsmältningskanalen. Om du har torterats av PMS, försök att lindra symtomen med hjälp av infusioner från denna växt. För att förbereda läkemedlet måste du ta en matsked torrt kamomillgräs och hälla 500 ml varmt vatten i det, låt stå i cirka femton minuter. Drick 120 ml tre gånger om dagen. Om du utför behandling med ett folkmedicin regelbundet kommer de obehagliga symtomen på sjukdomen gradvis att avta.

Blå blåklint

Vi kommer att behöva 1 msk. l torkade blommor av blå blåklint, som vi fyller med ett glas kokande vatten. Insisterande läkemedel rekommenderas i 2-4 timmar, och sval sedan och sil. Drick 75 ml 3 gånger om dagen 30 minuter före måltiderna.

Blommande Sally

Den här medicinalväxten har ett annat namn - smalbladig eldväg. Ta gräset och hugga det. Häll en matsked pil-te med 500 ml kokande vatten och låt sjuda i tre minuter, linda sedan in behållaren med en varm handduk och insistera i ungefär en timme. Sila infusionen och dricka 50 ml 3 gånger om dagen före måltiderna.

Stark örtkollektion

För vissa kvinnor har sjukdomen så uttalade symtom att de inte ens kan gå på jobbet och leva ett normalt liv.

Följande läkemedel kan hjälpa sådana patienter:

 • herdsväska - 100 g;
 • vit mistel - 150 g;
 • kamomill - 100 g.

Smärtan kommer gradvis att försvinna.

Vänderot

Vid svår smärta eller depression rekommenderas det att dricka 25-30 droppar valerian utspädd med vatten. Läkemedlet kan konsumeras varje timme tills tillståndet stabiliseras..

Relaterad video: PMS premenstruellt syndrom

Var hälsosam! Mer användbara artiklar på vår webbplats.!
Gillar du artikeln? Dela med vänner.

Inläggvisningar:
1410

Mycket få kvinnor vet att med hjälp av kryddor, kryddor, örter kan du inte bara förbereda läckra, doftande rätter, drycker, utan också behandla sjukdomar. Dessa kosttillskott gör mat till ett läkemedel. Genom att känna till ett antal finesser med att använda örter kan du enkelt rengöra kroppen och förbättra din hälsa. Många kryddor hjälper till att återställa arbetet i mag-tarmkanalen, eliminera förkylning, PMS-symtom, oegentligheter under menstruationen. Om de "kvinnliga" problemen är det värt att prata i detalj. Lär dig hur du kan bli av med PMS med kryddor och örter..

Vad är PMS

Varje månad upplever många flickor (cirka 80% av världens kvinnor) obehagliga symtom på PMS. Allt börjar plötsligt irritera: människor, fåfänga eller omvänt frånvaron av händelser, nagelfärg, doft av parfymer, mat. Jag vill sitta och gråta eller göra något intensivt. Utöver allt gör ont i nedre del av buken, bröstet, huvudet, akne verkar, minnet blir värdelöst, koncentrationen förvärras (för att undvika hälsoproblem, ta reda på hur menstruationscykeln går på dagen).

I 1-2 veckor före menstruationen, använd "kvinnliga" kryddor, kryddor

Vilka kryddor är användbara för PMS

Tills kroppen börjar dumpa "ämnen" avsedda för befruktning, kommer kvinnan att drabbas av PMS. Så att de negativa manifestationerna inte är för ljusa, använd hotellkryddor 1-2 veckor innan din period. Om ingenting har förändrats, använd löpande "kvinnliga" kryddor, örter dagligen. Kom ihåg att du måste arbeta med kryddor under lång tid och hårt. Med regelbunden användning av kryddor lindras symtomen på PMS genom andra eller tredje cykeln.

Gurkmeja

Återställer reproduktiv hälsa, normaliserar menstruationscykeln, eliminerar smärta i nedre buken under menstruationen, obehagliga symtom på PMS. Kryddan är effektiv vid behandling av leukorré (vit vaginal urladdning på grund av blockering av körtlarna), hypofunktion av äggstockarna (fel i reproduktionsorganen), amenorré (frånvaro av menstruation under flera cykler). Sätt att använda gurkmeja är:

 • Blanda 100 g honung med 1 msk. l gurkmeja. Ta medicinen varje dag i 2 timmar. Blandningen kommer att rena gifter, öka immuniteten.
 • Tillsätt en nypa eller ¼ tsk i ett glas varm mjölk. krydda. Drick "gyllene mjölk" 1-1,5 timmar före sänggåendet. Drycken lugnar dina nerver och lindrar sömnlöshet.
 • Kok ris, såser, nudlar, pasta, sallader, grytor med kryddor. Använd gurkmeja i en minimal mängd..

Zira (kummin)

Det används för sjukdomar i mag-tarmkanalen, försenad menstruation. Zira används aktivt för viktminskning. Forskare har bevisat effektiviteten av kummin med starka manifestationer av PMS. Kryddans effekt är så stark att det kommer att konkurrera med många smärtstillande antiinflammatoriska läkemedel. Av detta är det värt att dra slutsatsen att krydda är bra för att upprätthålla kvinnlig skönhet och hälsa. Ät Zira med:

 • frukt, bär: förbereda rätter, drycker från körsbär, körsbär, bär, viburnum, jordgubbar, hagtorn, mandarin, apelsin, havtorn, krusbär, ananas, röda vinbär, äpplen, bergaska;
 • grönsaker, baljväxter: en fantastisk kombination med morötter, rädisor, rädisor, rödbetor, paprika, bönor, ris, ärter;
 • spannmål: koka bovete rätter.

Bockhornsklöver

Detta krydda uppskattades mycket av egyptierna: gräset hittades i många forntida härskare. Bockhornsklöverfrön innehåller B, C-vitaminer, betakaroten. Kryddan bekämpar effektivt PMS, lindrar smärta i dysmenorré och hjälper till att kontrollera hormonnivåerna. Som regel 1-2 veckor före menstruationen och under dem försämras kvinnans utseende avsevärt: huden blir tråkig, tråkig, rodnad, utslag. Fenugreek hjälper till med detta. Gräs förbättrar hudens skick och stöder generellt kvinnlig skönhet. Applicera bukskyddsfrön enligt följande:

 • Förbered en drink med kryddor: 1 tsk. blötlägg frön i 1 msk. vatten, lämna över natten, sil blandningen och dricka som te. Tillsätt lite socker om vätskan är bitter.
 • 1 tsk kasta bukskyddsfrön i kokande vatten (1 msk.), efter 15 minuter stäng av värmen, drick te.
 • Bockhornsklöver går bra med havre, ärtor, bönor, ägg, korn, hirs, gryn, potatis, tomater, rödbetor, pumpor. Rätter får en svampsmak.

Fänkål

Kryddan innehåller mycket järn, fosfor, kalcium, magnesium, zink, mangan, vitamin K. Dessutom är fänkål en källa till naturligt östrogen, vilket hjälper till att reglera kvinncykeln. Forskare har bevisat att med regelbunden konsumtion av fänkål elimineras symtomen på PMS: på grund av förekomsten av oxytociner, prostaglandiner, finns det en smärtstillande effekt, spasmer elimineras, växten hjälper till att ta bort blod, vilket minskar symtomen på dysmenorré. Så här använder du kryddorna är följande:

 • Ta fänkålfrön och hugga dem i en murbruk. Lägg krydda till ett glas varmt vatten. Släpp en nypa mark ingefära om du behöver muntra upp.
 • Lätt stekt fänkål frön kan läggas till rätter med linser, bönor.
 • Fänkål kombineras med bär, frukt, grönsaker: förbereda rätter, drycker från körsbär, granatäpple, jordgubbar, krusbär, torkade aprikoser, citron, havtorn, plommon, svarta vinbär, dadlar, fågelkörsbär, äpplen, bergaska, grön rädisa, gurka.

Koriander

Detta tillägg är en naturlig stimulator för utsöndring av endokrin körtlar, som hjälper till att upprätthålla hormonbalansen. Med regelbunden konsumtion av koriander elimineras kraftiga blödningar under menstruationen. Kolla in de populära användningsområdena för koriander:

 • Förbered en drink: i 6 g vatten, droppa 6 g (1 tsk) korianderfrön, koka blandningen i 20-30 minuter (vätskan ska vara mindre än hälften), tillsätt 1 tsk. socker dricker en varm dryck.
 • Lägg korianderfrön till soppor, te.

Saffran

Detta krydda är ett av de dyraste och sällsynta. Safran är stigmatiseringen av krokuspistoler, som innehåller många mineraler i sin sammansättning: mangan, koppar, järn, zink, kalium, kalcium, selen. Med regelbunden konsumtion av kryddor elimineras symtomen på PMS, reproduktionsfunktionen stärks, nerverna lugnar sig, hjärtans arbete normaliseras. Safran används på följande sätt:

 • 3-4 stamens tillsätts till ett glas varm mjölk. Ta en drink på morgonen. Det föryngrar, lindrar, lindrar kramper.
 • För att förbättra den lugnande effekten av varm mjölk, tillsätt inte bara saffran till den, utan också en nypa markkardemumma.

Ingefära

Ett utmärkt verktyg för behandling av premenstruellt syndrom: lindrar kramper i nedre del av buken, eliminerar depression. Populära sätt att använda ingefära är:

 • Förbered en terapeutisk drink på morgonen: ta ett glas varm mjölk, tillsätt ¼ tsk. mald ingefära.
 • För att mätta kroppen med användbara ämnen, muntra upp, dricka en drink från äpplen, morötter, en liten bit ingefära.
 • Te bereds på följande sätt: 1 tesked tas per 200 ml vatten. torr ingefära rot, blandningen bringas att koka, lämnas i 15 minuter, om nödvändigt örter, honung, citronsaft tillsätts. Drick inte för mycket te med ingefära, den optimala mängden är 1-2 koppar per dag.
 • Koka med ingefära rätter och drycker från bär, spannmål, grönsaker, baljväxter: kryddan kombineras med druvor, granatäpple, jordgubbar, jordgubbar, hagtorn, bergaska, svart rädisa, pumpa, gurkor, gryn, bönor, pärlkorn, hirs, ris, ärter, en cell.

Rosmarin

Detta ogräs hjälper till att lugna ner, eliminera huvudvärk, migrän. Med rosmarin kommer du inte att utsättas för humörsvängningar, depression, stress. För att eliminera de obehagliga symtomen på PMS, normaliserar menstruationscykeln, återställer menstruationen med amenoré, brygg rosmarin, pepparmynta, johannesört: ta 3 g (cirka ½ tsk) av varje ört, häll ett glas kokande vatten, låt stå i 20 minuter.

Basilika

Det unika med gräset är att det effektivt tar bort kramper i nedre del av magen och rensar för gifter. På grund av förekomsten av speciella fytokemikalier, minskar krydda halten kortisol, ett hormon som produceras vid stress: örten lugnar, normaliserar sömnen. Tänk på att basilika innehåller mycket järn, vilket är mycket nödvändigt under menstruationen. För att förbättra ditt välbefinnande, förbered detta te:

 • 50 g färskt gräs häll 4 msk. kokande vatten.
 • Låt blandningen infunderas i 20 minuter.
 • Konsumera en drink med citron, honung och andra ”kvinnliga” örter.

Kanel

Kryddan stabiliserar mag-tarmkanalen, eliminerar uppblåsthet, normaliserar menstruationscykeln och lindrar med ökad nervös excitabilitet. Kryddan innehåller cinnamaldehyd, vilket ökar progesteron, minskar produktionen av testosteron, vilket hjälper till att normalisera hormonhalterna. Kanel är bra genom att det förutom dessa fördelar inte ackumulerar fettavlagringar. Kryddan fungerar som en borste: rengör effektivt magen, förbättrar tarmens rörlighet. Populära sätt att använda kryddorna är enligt följande:

 • För energi, öka humöret, dricka ett glas mjölk med ¼ tsk. krydda.
 • Kanel går bra med spannmål, mejeriprodukter (kefir, yoghurt, keso, yoghurt), frukt (särskilt äpplen, päron), honung, örtteer.

Kryddnejlika

Ett annat krydda som är användbart för kvinnors hälsa. Kryddnejlika normaliserar menstruationscykeln, eliminerar huvudvärk, kramper i nedre del av buken, gasbildning. Med regelbunden konsumtion av drycker, rätter med kryddor återställs sömnen och nervositeten lindras. För återhämtning på natten, drick varm mjölk med kryddnejlikor (för 1 msk. Mjölk 5 knoppar). För att eliminera symtomen på PMS, förbered följande avkok:

 • Ta 3 g malda kryddnejlikor (ca 1/2 tsk) och häll 1 msk. kokande vatten.
 • Infusera blandningen i 1 timme.
 • Sila och ta 1 tsk. 3 gånger om dagen.

För att lindra PMS, brygger du och dricker "kvinnliga" örter regelbundet

Örter vs PMS

Förutom att använda kryddor och örter, samla in örter under PMS, brygga och dricka "kvinnliga" örter regelbundet. Så dysmenorré (kramper i nedre del av buken, huvudvärk, diarré, illamående, yrsel) kommer att manifestera sig minimalt eller helt "lämna" dig. Forskare har upprepade gånger hävdat att PMS-lindring med örter kommer med pepparmynta, kamomill, valerian, lavendelbladväska, helig Vitex och röd yarrow.

pepparmynta

Om du inte vet vilka örter du ska välja för PMS, var uppmärksam på pepparmynta - ett utmärkt smärtstillande medel som har en antispasmodisk effekt: effektiviteten kan jämföras med användningen av Ibuprofen. Med regelbunden konsumtion av pepparmynta reduceras de kliniska manifestationerna av PMS. Kok desserter, te, huvudrätter med gräs. Pepparmynta kombineras med:

 • frukt, bär: laga rätter, drycker från hallon, hagtorn, havtorn, vita och röda vinbär;
 • pumpa.

Kamomill

Känd antispasmodisk, antiinflammatorisk, anti-ångest, lugnande. Kamomill lindrar snabbt symptomen på dysmenorré. Drick te med gräs innan smärtan börjar, 1-2 veckor före och under menstruationen. Det är bättre att brygga en kamomill med fänkål: med konsumtion av sådant te elimineras depression, trötthet, irritabilitet och tonen ökar.

Vänderot

Ett botemedel för att lindra muskelspasmer, ett bra lugnande medel, som innehåller valepotriater - flyktiga föreningar som är ansvariga för lugnande. Forskare har visat att med regelbundet intag av örter finns det bara en lugnande effekt, läkemedlet påverkar inte blödningens styrka och varaktighet. Kom ihåg att valerianrot och gräs måste lukta. Om det inte finns någon arom, så vägra att köpa produkten, eftersom den kommer att vara ineffektiv.

Chistets lavendel

Det behandlar kramper, stimulerar passering av menstruation, en god smärtstillande medel, ökar sexuell lust, har en abortiv effekt (används för att avbryta graviditet). Drick en lavendelbladstvätt för att eliminera smärta: obehag minskas på grund av örtens påverkan på produktionen av prostaglandiner - smärtmedlar, effekter på hjärnans anslutning till problemområdet: som ett resultat får hjärnan inte information om smärta, personen känner sig bekväm.

Vitex är heligt

Växten kallas också Abrahams träd, tistel, munkpeppar, renhetsträd, munkpeppar. Gräs växer i olika delar av Ryssland. Vid regelbunden användning av Vitex minskar smärtintensiteten, hormonbalansen återställs. Om du planerar att köpa en produkt i form av färdiga preparat, var uppmärksam på Agnukaston, Cyclodinon, Mastodinon.

Rölleka

Med snitt och sår fungerar det som ett hemostatiskt gräs, men om du behöver "tappa kroppens ballast" (onödiga "beredningar" för befruktning) hjälper växten att göra detta försiktigt och smärtfritt. Yarrow hjälper effektivt eliminera PMS-symtom, lindra kroppssmärta. Brygger ogräs dagligen med andra "kvinnliga" växter och dricker som medicinskt te. Lukten av drinken är fantastisk.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Varför visas en ovariecyst och varför är den farlig??

Vi säger när du ska gå till gynekologen och om det alltid behövs kirurgi..En ovariecyst är en typ av bubbla fylld med flytande eller halvvätskeinnehåll som förekommer i äggstockens struktur och ökar dess volym flera gånger....

Nedre del av magen gör ont vid menstruationen

Vissa kvinnor upplever en menstruationsperiod med stora svårigheter - på grund av smärta och minskad prestanda. Utmattande obehag indikerar en kränkning av hälsotillståndet och kräver specialister....

Månadsperioden slutade och en vecka senare började igen, varför gick de en dag efter examen

Ytterligare orsaker till acyklisk blodutladdningMenstruationen varar minst tre dagar, det maximala värdet överstiger inte en vecka....