Luteal misslyckande

Harmonier

Lutealinsufficiens (lutealfasinsufficiens) - manifesterar sig i hypofunktion av corpus luteum på grund av otillräcklig produktion av progesteron, vilket innebär en kränkning av den sekretoriska transformationen av endometrium. Allt detta är grunden till infertilitet och tidig missfall..

Med andra ord, misslyckandet i lutealfasen i menstruationscykeln är en kränkning av äggstocksfunktionen, kännetecknad av hypofunktion av äggstockens corpus luteum.

En låg progesteronnivå leder till otillräcklig beredning av endometrium för implantation, störning av äggledarna och bräcklig implantation av embryot. Utåt manifesterar sig detta som infertilitet eller missfall under de första 2-4 veckorna av graviditeten.

Orsaker till lutealbrist

Bland orsakerna till NLF i första hand är kränkningar av hypothalamic-hypofyssystemet, hyperandrogenism, funktionell hyperprolactinemia (i frånvaro av en hypofystumör!), Kronisk inflammation i livmodern, yttre endometrios, nedsatt sköldkörtelfunktion.

 1. Dysfunktion i det hypotalamiska hypofyssystemet som uppstod efter fysisk och psykisk stress, trauma, neuroinfektion, etc. Det har visat sig att i fall av otillräcklig lutealfas i menstruationscykeln är nivån av FSH lägre än hos friska kvinnor.
 2. Hyperandrogenism av äggstocks-, binjurebaserad eller blandad genesis.
 3. Funktionell hyperprolaktinemi. Bristande lutealfas i menstruationscykeln kan utvecklas som ett resultat av påverkan av höga koncentrationer av prolaktin på utsöndring och frisättning av gonadotropa hormoner, samt hämma steroidogenes i äggstockarna. Ofta hos kvinnor med lutealfasinsufficiens i menstruationscykeln kombineras hyperprolaktinemi med hyperadrogenemi.
 4. Långvarig inflammatorisk process i livmoderhängen.
 5. Patologi för corpus luteum på grund av biokemiska förändringar i bukvätskan (ökat innehåll av prostaglandiner och deras metaboliter, makrofager, peroxidas, etc.).
 6. Hypo - eller hypertyreos.

Diagnos av lutealinsufficiens

Den traditionella metoden är att mäta bastemperatur. Med normal funktion av corpus luteum är varaktigheten på lutealfasen 11-14 dagar, oavsett menstruationscykelns varaktighet. Bristen på lutealfasen kännetecknas av en förkortning av den andra fasen av cykeln, och temperaturskillnaden i båda faserna av cykeln är mindre än 0,6 grader. Detta test är inte alltid objektivt för att bedöma bristen på lutealfasen, eftersom vid bestämning av nivån av progesteron i blodplasma och endometrial biopsi kan det finnas ett tydligt missförhållande mellan nivån av progesteron och svårighetsgraden av sekretoriska förändringar i endometrium.

Andra metoder inkluderar: genomföra ultraljud i dynamik, så att du kan bedöma utvecklingen av follikeln och förändringar i tjockleken på endometrium; färgflöde Doppler-ultraljud för att utvärdera blodflödet i äggstocken och corpus luteum.

Hittills finns det inget enkelt och pålitligt sätt att diagnostisera dysfunktion i corpus luteum. Faktum är att den kortaste luteala fasen förblir den mest objektiva och mindre variabla indikatorn på förekomsten av lutealfasbrist, vars varaktighet bör mätas från toppen av luteiniseringshormonet i mitten av cykeln till perioden för den efterföljande menstruationen..

Luteal misslyckande behandling

Många läkare börjar genomföra behandling som syftar till att stimulera funktionen hos äggstockens corpus luteum och öka nivån av progesteron i blodet. Detta uppnås genom att förskriva progesteronpreparat. Emellertid är denna metod för behandling av infertilitet ofta misslyckad, eftersom NLF som regel inte är en oberoende nosologisk enhet utan är ett symptom på en gynekologisk sjukdom.

Därför är det alltid nödvändigt att komma ihåg att behandling bör syfta till att identifiera och eliminera orsakerna till NLF, och inte på mekanisk ersättning av det saknade hormonet.

Luteal insufficiens ansågs tidigare vara en av de främsta orsakerna till infertilitet och missfall. Resultaten från moderna studier visar att vi, trots ett stort antal studier, mycket lite vet om denna faktor - "lutealfasbrist".

På senare tid var de viktigaste kriterierna för att ställa en sådan diagnos: förkortning av den andra fasen av menstruationscykeln (mindre än 12-14 dagar), en minskning av progesteron med 7-8 dagar efter ägglossningen och otillräcklig sekretorisk transformation av endometrium (som om "förseningen" av specifika förändringar i livmoderslimhinna, på grund av vilken en optimal miljö för normal implantation skapas).

Men för närvarande har följande avslöjats: kvaliteten på den andra fasen av cykeln beror direkt på förhållandena under vilka den första fasen av cykeln kommer att fortsätta. Av stor betydelse är hypofysens funktion. Hypofysen är strukturen i hjärnan som syntetiserar de viktiga hormonerna FSH och LH, som kontrollerar äggstockarnas arbete. I händelse av brott mot produktionen av dessa hormoner sker ägglossning, men kvaliteten på follikeln (vilket betyder kvaliteten på ägget och embryot), endometrialtillståndet och funktionen av corpus luteum minskas avsevärt, vilket innebär att graviditet inte har någon potential för utveckling.. Korrekt korrigering av endokrin status behövs.

Studier av forskare bevisar också att graviditet hos vissa kvinnor som har corpus luteuminsufficiens uppstår och fortsätter utan några avvikelser. För att göra detta måste vi studera effekten av immunfaktorer och störningar i det hemostatiska systemet på graviditetens utveckling från de tidigaste tiderna, och vi identifierar också förhållandet mellan hormonella, immuna och genetiska störningar som kan leda till infertilitet och missfall. Enligt begreppet luteal fasinsufficiens kan ganska allvarliga förändringar "dölja".

Orsaker, tecken och behandling av lutealinsufficiens

En normal menstruationscykel består av två faser. Den första, follikulära, varar från den första dagen av menstruation till ägglossning. För närvarande dominerar östrogener. Den andra fasen kallas luteal och varar cirka 14 dagar efter det att ägget kommer in i äggledaren. Omedelbart efter detta spricker follikeln och en gul kropp bildas på sin plats, som producerar progesteron. Det ger implantation av en zygot och bidrar till den normala graviditeten. Störningar i corpus luteum, som leder till otillräcklig produktion av progesteron, kallas lutealinsufficiens.

Symtom på en andra fasfel

Detta patologiska tillstånd manifesteras av följande symtom:

 1. 1. Olika störningar i menstruationscykeln:
 • oregelbundenhet i cykeln. Det blir antingen mindre än 21 dagar, då uppstår en försening;
 • riklig fläckning med blodproppar under menstruationen;
 • spotting som varar mindre än 3 dagar.
 1. 2. Spontan abort, särskilt i första trimestern.
 2. 3. Infertilitet - frånvaron av befruktningen börjar under året med regelbunden (dvs. 2-3 gånger i veckan) sexuell aktivitet.

Menoragia: orsaker, symptom, diagnos, behandling Orsaker, diagnos och behandling av för tidigt äggstocksutmattningssyndrom Menstruationen varade en dag: orsaker och behandling

Orsaker till patologi

Det finns tre huvudtyper av skäl på grund av vilka kränkningar som inträffar i den andra fasen av cykeln. Dessa är funktionella, organiska och iatrogena:

 1. 1. Funktionell - associerad med patologier i det reproduktiva och andra organ som påverkar cykeln. Dessa inkluderar:
 • Savage syndrom (resistent äggstocksyndrom) - en patologi där äggstockarna slutar producera hormoner;
 • ovariellt hypertensionssyndrom - undertryckande av ovariefunktionen på grund av användning av läkemedel som påverkar deras stimulering. Som ett resultat är menstruationsflödet frånvarande;
 • polycystisk äggstocksjukdom - en sjukdom där äggstockarna producerar ett stort antal folliklar;
 • äggstocksutmattning - upphörandet av menstruationsflödet på grund av ovariesvikt före 40 år;
 • sköldkörtelsjukdom - hypotyreos (otillräcklig hormonproduktion) och hypertyreos (överdriven hormonproduktion);
 • hyperprolactinemia är en patologi där nivån av prolaktin är förhöjd;
 • hypofyshypogonadism - minskad produktion av hormoner i hypofysen, vilket påverkar gonadernas funktion.
 1. 2. Organiska orsaker är förknippade med nedsatt funktion av organ i kombination med förändringar i deras struktur. Sådana patologier bidrar till utvecklingen av störningar i äggstockarna och andra organ. Dessa inkluderar:
 • Ashermans syndrom - bildning av syneki inuti livmodern;
 • endometrios - bildningen av livmoderslimhinnan utanför dess gränser;
 • adenomyos - spiring av endometrium i muskelskiktet;
 • myom - en godartad neoplasma lokaliserad i muskelvävnad;
 • proliferation av endometrium eller endometrios;
 • polypper - godartade tumörer lokaliserade i endometrium;
 • maligna tumörer i endometrium och äggstockar;
 • inflammation i livmoderns inre skikt;
 • fet leversjukdom (steatos) - ersättning av normala leverceller med fettvävnad;
 • levercirrhos - ersättning av frisk vävnad med bindemedelsceller, som ett resultat av vilket organets struktur och funktion förändras;
 • hepatit - en virussjukdom i levern;
 • traumatiska hjärnskador.
 1. 3. Iatrogena orsaker uppstår efter behandlingen. Dessa inkluderar:
 • curettage av livmodern för diagnostiska eller terapeutiska ändamål;
 • abort.

Det kan finnas andra orsaker till lutealfel:

 • brist på kroppsvikt - brist på kalorier i mat;
 • kraftig viktminskning på grund av diet;
 • stress, depression;
 • förändring av klimat och tidszon;
 • drog användning;
 • stark fysisk aktivitet.

Diagnos av sjukdomen

Om symptom på lutealfasinsufficiens (NLF) upptäcks är det nödvändigt att besöka en gynekolog för att fastställa orsaken till denna patologi. Vid utnämningen kommer läkaren att genomföra en allmän och gynekologisk undersökning, samla in information för anamnesen och lära sig om vilka mediciner en kvinna tar.

För att bestämma längden på den andra fasen kommer gynekologen att råda varje morgon att mäta basaltemperaturen - normalt ökar progesteron temperaturen. Istället för att mäta det kan du använda testerna för att bestämma ägglossning, som säljs på apotek. Diagnosen av insufficiens i den andra fasen bekräftas om det efter dessa metoder visar sig att det varar mindre än 12 dagar.

Läkaren kommer att förskriva olika test:

 • allmän och biokemisk blodanalys;
 • blod för könshormoner och sköldkörtelhormoner;
 • koagulogram (koagulationsanalys).

Om man misstänker tumörer eller inflammation, kommer patienten att hänvisas till MR, ultraljud och biopsi. För information om tillståndet i endometrium används hysteroskopi (en undersökning av livmoderhålan som utförs endoskopiskt).

Fas 2-felbehandling

Behandlingen av denna patologi bör vara omfattande och endast konservativ. För att göra detta, använd:

 1. 1. Först och främst behandlar de orsaken till patologin. Om detta är en inflammatorisk process används antibakteriell terapi. Om orsaken till bristen på den andra fasen är stress eller depression, föreskrivs lugnande medel.
 2. 2. En viktig roll spelas genom att ersätta progesteron. För detta ändamål föreskrivs preparat som innehåller detta hormon - Utrozhestan eller Duphaston. Förutom dessa läkemedel kan injektioner eller suppositorier med progesteron förskrivas. Om den olämpliga funktionen av corpus luteum blev orsaken till hormonproduktion, kommer problemet med hjälp av progesteroninnehållande läkemedel att lösas.
 3. 3. För att eliminera överskott av östrogen, som är en antagonist, förskriva östrogenläkemedel - Tamoxifen, Raloxifene.
 4. 4. För tillräcklig follikulär utveckling rekommenderas det att ta follitropiner. Dessa är läkemedel som används för att förbättra ägglossningsprocessen och follikulär mognad. Sådana medel är tillgängliga i form av injektioner, suppositorier och tabletter..
 5. 5. Fysioterapeutisk behandling är också effektiv. En av dessa metoder är intravaginal fonofores. Med hjälp av det införs läkemedlet i de djupa skikten genom ultraljud.
 6. 6. Vissa läkare föreskriver hCG-injektioner för att stimulera corpus luteum och öka progesteron. Injektioner ges vanligtvis efter befruktningen för att upprätthålla corpus luteum..
 7. 7. För att förbättra det allmänna tillståndet rekommenderas spa-behandling, intag av vitaminer.

Folkrecept för behandling av sjukdomen

I vissa fall, med tillstånd från den behandlande gynekologen, kan du använda recept från traditionell medicin:

 • Te gjord av torkade hallonblad. Slipa de torra bladen, ta 2 matskedar och brygg i 500 ml kokande vatten. Insistera en halvtimme, sil och drick den resulterande buljongen under hela dagen i små läppar.
 • Slip frön av planeter, ta 1 tsk. och 1 msk. l manschetter vanliga, brygg ett glas kokande vatten. Låt buljongen svalna, sil och ta 15 ml på morgonen, eftermiddagen och kvällen.
 • 1 msk. l Campion örter i ett glas kokande vatten. Förpacka i 2 timmar, sil. Drick 3 gånger om dagen istället för te.
 • 3 msk. l Ramishii ensidig häll en halv liter kokande vatten och lämna buljongen i en termos under hela natten. Den resulterande produkten bör drickas 150 ml 3 gånger om dagen en timme efter en måltid.

Det bör komma ihåg att folkrättsmedel endast används som ett adjuvans. Du får inte i något fall vägra grundläggande behandling med mediciner.

Förebyggande av andra fasfel

För att märka problem i menstruationscykeln i tid är det nödvändigt:

 1. 1. Var sjätte månad för att besöka en gynekolog. Det är också värt att göra om du märker obehagliga symtom..
 2. 2. Skapa en menstruationskalender oberoende och övervakar ständigt olika oegentligheter i cykeln.
 3. 3. Start snabbt behandling av nya gynekologiska, endokrina sjukdomar, övervaka tillståndet hos inre organ.
 4. 4. Träna regelbundet.
 5. 5. Se till att näringen är balanserad..
 6. 6. Försök att undvika stress..

Lutealfasbrist är en ganska allvarlig sjukdom. Utan behandling leder det till infertilitet, menstruations oregelbundenhet, cancer i förplantningsorganen, etc. För eventuella hälsoavvikelser måste du konsultera en läkare.

Dela på Facebook Dela på Facebook Dela på klasskamrater videofoton

Symtom på en andra fasfel

Detta patologiska tillstånd manifesteras av följande symtom:

 1. 1. Olika störningar i menstruationscykeln:
 • oregelbundenhet i cykeln. Det blir antingen mindre än 21 dagar, då uppstår en försening;
 • riklig fläckning med blodproppar under menstruationen;
 • spotting som varar mindre än 3 dagar.
 1. 2. Spontan abort, särskilt i första trimestern.
 2. 3. Infertilitet - frånvaron av befruktningen börjar under året med regelbunden (dvs. 2-3 gånger i veckan) sexuell aktivitet.

Orsaker till patologi

Det finns tre huvudtyper av skäl på grund av vilka kränkningar som inträffar i den andra fasen av cykeln. Dessa är funktionella, organiska och iatrogena:

 1. 1. Funktionell - associerad med patologier i det reproduktiva och andra organ som påverkar cykeln. Dessa inkluderar:
 • Savage syndrom (resistent äggstocksyndrom) - en patologi där äggstockarna slutar producera hormoner;
 • ovariellt hypertensionssyndrom - undertryckande av ovariefunktionen på grund av användning av läkemedel som påverkar deras stimulering. Som ett resultat är menstruationsflödet frånvarande;
 • polycystisk äggstocksjukdom - en sjukdom där äggstockarna producerar ett stort antal folliklar;
 • äggstocksutmattning - upphörandet av menstruationsflödet på grund av ovariesvikt före 40 år;
 • sköldkörtelsjukdom - hypotyreos (otillräcklig hormonproduktion) och hypertyreos (överdriven hormonproduktion);
 • hyperprolactinemia är en patologi där nivån av prolaktin är förhöjd;
 • hypofyshypogonadism - minskad produktion av hormoner i hypofysen, vilket påverkar gonadernas funktion.
 1. 2. Organiska orsaker är förknippade med nedsatt funktion av organ i kombination med förändringar i deras struktur. Sådana patologier bidrar till utvecklingen av störningar i äggstockarna och andra organ. Dessa inkluderar:
 • Ashermans syndrom - bildning av syneki inuti livmodern;
 • endometrios - bildningen av livmoderslimhinnan utanför dess gränser;
 • adenomyos - spiring av endometrium i muskelskiktet;
 • myom - en godartad neoplasma lokaliserad i muskelvävnad;
 • proliferation av endometrium eller endometrios;
 • polypper - godartade tumörer lokaliserade i endometrium;
 • maligna tumörer i endometrium och äggstockar;
 • inflammation i livmoderns inre skikt;
 • fet leversjukdom (steatos) - ersättning av normala leverceller med fettvävnad;
 • levercirrhos - ersättning av frisk vävnad med bindemedelsceller, som ett resultat av vilket organets struktur och funktion förändras;
 • hepatit - en virussjukdom i levern;
 • traumatiska hjärnskador.
 1. 3. Iatrogena orsaker uppstår efter behandlingen. Dessa inkluderar:
 • curettage av livmodern för diagnostiska eller terapeutiska ändamål;
 • abort.

Det kan finnas andra orsaker till lutealfel:

 • brist på kroppsvikt - brist på kalorier i mat;
 • kraftig viktminskning på grund av diet;
 • stress, depression;
 • förändring av klimat och tidszon;
 • drog användning;
 • stark fysisk aktivitet.

Diagnos av sjukdomen

Om symptom på lutealfasinsufficiens (NLF) upptäcks är det nödvändigt att besöka en gynekolog för att fastställa orsaken till denna patologi. Vid utnämningen kommer läkaren att genomföra en allmän och gynekologisk undersökning, samla in information för anamnesen och lära sig om vilka mediciner en kvinna tar.

För att bestämma längden på den andra fasen kommer gynekologen att råda varje morgon att mäta basaltemperaturen - normalt ökar progesteron temperaturen. Istället för att mäta det kan du använda testerna för att bestämma ägglossning, som säljs på apotek. Diagnosen av insufficiens i den andra fasen bekräftas om det efter dessa metoder visar sig att det varar mindre än 12 dagar.

Läkaren kommer att förskriva olika test:

 • allmän och biokemisk blodanalys;
 • blod för könshormoner och sköldkörtelhormoner;
 • koagulogram (koagulationsanalys).

Om man misstänker tumörer eller inflammation, kommer patienten att hänvisas till MR, ultraljud och biopsi. För information om tillståndet i endometrium används hysteroskopi (en undersökning av livmoderhålan som utförs endoskopiskt).

Fas 2-felbehandling

Behandlingen av denna patologi bör vara omfattande och endast konservativ. För att göra detta, använd:

 1. 1. Först och främst behandlar de orsaken till patologin. Om detta är en inflammatorisk process används antibakteriell terapi. Om orsaken till bristen på den andra fasen är stress eller depression, föreskrivs lugnande medel.
 2. 2. En viktig roll spelas genom att ersätta progesteron. För detta ändamål föreskrivs preparat som innehåller detta hormon - Utrozhestan eller Duphaston. Förutom dessa läkemedel kan injektioner eller suppositorier med progesteron förskrivas. Om den olämpliga funktionen av corpus luteum har blivit orsaken till hormonproduktion, kommer problemet med progesteroninnehållande läkemedel att lösas.
 3. 3. För att eliminera överskott av östrogen, som är en antagonist, förskriva östrogenläkemedel - Tamoxifen, Raloxifene.
 4. 4. För tillräcklig follikulär utveckling rekommenderas det att ta follitropiner. Dessa är läkemedel som används för att förbättra ägglossningsprocessen och follikulär mognad. Sådana medel är tillgängliga i form av injektioner, suppositorier och tabletter..
 5. 5. Fysioterapeutisk behandling är också effektiv. En av dessa metoder är intravaginal fonofores. Med hjälp av det införs läkemedlet i de djupa skikten genom ultraljud.
 6. 6. Vissa läkare föreskriver hCG-injektioner för att stimulera corpus luteum och öka progesteron. Injektioner ges vanligtvis efter befruktningen för att upprätthålla corpus luteum..
 7. 7. För att förbättra det allmänna tillståndet rekommenderas spa-behandling, intag av vitaminer.

Folkrecept för behandling av sjukdomen

I vissa fall, med tillstånd från den behandlande gynekologen, kan du använda recept från traditionell medicin:

 • Te gjord av torkade hallonblad. Slipa de torra bladen, ta 2 matskedar och brygg i 500 ml kokande vatten. Insistera en halvtimme, sil och drick den resulterande buljongen under hela dagen i små läppar.
 • Slip frön av planeter, ta 1 tsk. och 1 msk. l manschetter vanliga, brygg ett glas kokande vatten. Låt buljongen svalna, sil och ta 15 ml på morgonen, eftermiddagen och kvällen.
 • 1 msk. l Campion örter i ett glas kokande vatten. Förpacka i 2 timmar, sil. Drick 3 gånger om dagen istället för te.
 • 3 msk. l ramishii med ensidig häll en halv liter kokande vatten och lämna buljongen i en termos under hela natten. Den resulterande produkten bör drickas 150 ml 3 gånger om dagen en timme efter en måltid.

Det bör komma ihåg att folkrättsmedel endast används som ett adjuvans. Du får inte i något fall vägra grundläggande behandling med mediciner.

Förebyggande av andra fasfel

För att märka problem i menstruationscykeln i tid är det nödvändigt:

 1. 1. Var sjätte månad för att besöka en gynekolog. Det är också värt att göra om du märker obehagliga symtom..
 2. 2. Skapa en menstruationskalender oberoende och övervakar ständigt olika oegentligheter i cykeln.
 3. 3. Start snabbt behandling av nya gynekologiska, endokrina sjukdomar, övervaka tillståndet hos inre organ.
 4. 4. Träna regelbundet.
 5. 5. Se till att näringen är balanserad..
 6. 6. Försök att undvika stress..

Lutealfasbrist är en ganska allvarlig sjukdom. Utan behandling leder det till infertilitet, menstruations oregelbundenhet, cancer i förplantningsorganen, etc. För eventuella hälsoavvikelser måste du konsultera en läkare.

Luteal fas

En kvinnas reproduktiva hälsa beror till stor del på hennes menstruationscykel. Om ett fel uppstår i cykeln kanske ägget inte mognar och den önskade graviditeten kommer inte att inträffa.

Den normala cykeln för en frisk kvinna består av tre faser:

 • Menstrual - faktiskt menstruationsblödning som uppstår i frånvaro av graviditet.
 • Äggstockar - under påverkan av hormoner mognar huvudfollikeln och växer.
 • Luteinova - follikeln förvandlas till en "gul" kropp och börjar aktivt producera hormonet progesteron om ägget befruktas och graviditet inträffar. Corpus luteum under en viss tid tar rollen som den framtida morkakan och förser fostret med de näringsämnen som är nödvändiga för dess tillväxt och utveckling 002E

Vad är den luteala fasen?

I början av lutealfasen spricker den mogna follikeln och ägget är klart för befruktning. Kvinnans kropp börjar ackumulera lutealpigment och fetter, varför graffbubblan blir gul, därav namnet - fasen av den gula kroppen.

Corpus luteum börjar intensivt förbereda livmoderhålan för eventuell implantation av fosterägget, vilket producerar könshormoner och progesteron - graviditetens hormon. Om graviditet har inträffat fungerar corpus luteum aktivt tills bildandet av morkakan och säkerställer full utveckling av embryot i livmodern. Om befruktning inte har inträffat stoppar corpus luteum produktionen av hormoner och kvinnan börjar menstruation.

Hur man bestämmer början av lutealfasen?

För att förstå när lutealfasen har kommit och en kvinna är redo för befruktning, rekommenderar gynekologer att mäta temperaturen i rektum varje morgon i flera månader varje morgon. Denna metod kallas också metoden för att mäta basaltemperatur. Tills det mogna ägget lämnar follikeln är rektaltemperaturen hos en kvinna cirka 36,5-36,8 grader. Så snart ägget släpps från follikeln stiger temperaturen i ändtarmen till 37 grader, vilket informerar kvinnan om början av lutealfasen.

Eftersom ägglossning hos en kvinna med en regelbunden menstruationscykel kan bli vilse lite under påverkan av vissa faktorer, bör bastemperaturen mätas under flera månader. Vid behov kan processen för mognad av den dominerande follikeln kontrolleras med hjälp av ultraljud och på gynnsamma dagar försöker bli gravid ett barn.

Luteal fas varaktighet

Med en kvinnas menstruationscykel som varar i 28 dagar står lutealfasen cirka 14 dagar. Ibland kan denna period vara något längre eller kortare med 1-2 dagar, allt beror på kroppens individuella egenskaper. Om till och med 14-16 dagar efter starten av lutealfasen förblir temperaturen i ändtarmen förhöjd, kan detta indikera att graviditeten har kommit eller att kvinnan har utvecklat en corpus luteumcyst. Som regel kräver corpus luteumcysten inte speciell behandling och efter en viss tid passerar oberoende.

Luteal fasbrist

Lutealfasbrist kännetecknas av en varaktighet av denna period på mindre än 11-12 dagar. I de flesta fall är detta den främsta orsaken till frånvaron av en önskad graviditet hos en kvinna. Den korta luteala fasen observeras som ett resultat av följande skäl:

 • obalans av hormoner i kroppen;
 • störningar i hypofysen;
 • inflammatoriska sjukdomar i det reproduktiva systemet;
 • sköldkörtelstörningar.

Kliniskt förekommer inte lutealinsufficiens på något sätt, detta kan endast bestämmas genom att schemalägga basal temperatur.

Låg progesteron i lutealfasen

I vissa fall inträffar en kvinnas graviditet, men fryser eller avbryter spontant i de tidiga stadierna. Detta beror ofta på en låg nivå av progesteron i lutealfasen. Med brist på graviditetshormon kan inte corpus luteum fullständigt utföra morkakens funktioner, varför fosterägget inte får nödvändiga näringsämnen och slutar utveckla.

Behandling av progesteronbrist i lutealfasen är hormonbehandling. En kvinna under 16 veckors graviditet rekommenderas att ta morgonarbete.

Viktigt: lutealbrist, i de flesta fall, elimineras framgångsrikt, vilket gör att kvinnor snart kan se de skattade två ränderna på testet. En kvinna som misstänker avvikelser i menstruationscykeln måste kontakta en gynekolog och med hans hjälp fastställa orsaken till dessa kränkningar.

Vad indikerar brist på lutealfas??

Lutealfasinsufficiens (NLF) är en patologisk process under menstruationscykeln. Det kännetecknas av nedsatt funktion av corpus luteum, vilket resulterar i att produktionen av progesteron reduceras. Detta tillstånd ökar risken för infertilitet eller missfall..

För att graviditeten ska fortsätta utan komplikationer måste corpus luteum ständigt producera hormonet, vilket är nödvändigt för att förbereda livmoderns livmodern, samt säkerställa barnets bärande och utveckling. När hormonet upphör att produceras i den nödvändiga mängden uppstår brist på lutealfas.

Orsakerna till sjukdomen

Specialister identifierar tre grupper av faktorer som provocerar NLF.

Organisk

Dessa inkluderar sjukdomar i reproduktiva och andra system. Huvudfunktionen är att inte bara förändra organens funktioner utan också deras strukturer. Bland de viktigaste orsakerna är patologier i levern och reproduktionssystemet.

Den första gruppen inkluderar:

 • cirrhos, där det finns en ersättning på bindväv, kränks funktionerna och strukturen hos det drabbade organet;
 • hepatit, som kännetecknas av en patologisk process av en infektiös ursprung;
 • fet degeneration av levern när levervävnaden ersätts av fet.

Bland sjukdomarna i det reproduktiva systemet finns det:

 • ondartad skada på endometrium och äggstockar;
 • adenomyos;
 • hyperplasi
 • endometrios;
 • bildandet av polypper;
 • myom;
 • endometrit.

Funktionell

Denna grupp innehåller följande patologier:

 1. Resistent äggstocksyndrom är en sjukdom som kännetecknas av en förlust av känslighet för de ledande hormonerna som är involverade i produktionen av könsorgan.
 2. Hyperbraking.
 3. Polycystisk sjukdom är en sjukdom där äggstockarna har form av honungskakor på grund av det stora antalet folliklar.
 4. Patologier i sköldkörteln (hypertyreos och hypotyreos) och hypofysen (hyperprolaktinemi, hypogonadism).
 5. Depletion - klimakteriet på bakgrund av bristande äggstocksfunktion hos kvinnor under 40 år.

Dessa orsaker bidrar också till nedsatt reproduktionssystemets funktion..

iatrogen

Dessa är medicinska aborter och curettage av livmoderhålan för medicinska eller diagnostiska ändamål.

Bland andra faktorer som kan provocera LF-insufficiens finns det:

 • ökade belastningar;
 • drog användning;
 • psykologiska störningar;
 • snabb viktminskning;
 • klimatförändring.

Sådana orsaker påverkar den hormonella balansen negativt, vilket resulterar i fel i produktionen och som ett resultat otillräcklig äggmognad, oavsett om det finns ägglossning eller inte.

symtom

Utvecklingen av NLF åtföljs av följande kliniska tecken:

 • fel i menstruationscykeln;
 • infertilitet;
 • spontan missfall.

Abort observeras som regel under de första tre månaderna. Vid upprepade missfall ökar risken för missfall. Med en minskning av progesteronkoncentrationen kan ägget normalt inte implanteras i livmoderhålet. Mot denna bakgrund utvecklas infertilitet. Hos patienter som diagnostiserats med hypofunktion av corpus luteum, oftast låg vikt.

Brott mot menstruationscykeln åtföljs av en förändring av dess varaktighet. Oregelbundna perioder, ömhet, minskad eller ökad volym av blodförlust observeras. Inledningen av kritiska dagar åtföljs av knappt urladdning.

Baserat på flera studier identifierade specialister två former av NLF.

För hypoprogesterontypen är manifestationen av sådana tecken karakteristisk:

 • otillräcklig tjocklek på endometriet vid slutet av den andra fasen av cykeln;
 • minskning i volym och ofullständig bildning av corpus luteum;
 • en minskning i koncentrationen av det kvinnliga hormonet progesteron i den andra fasen.

Den hyperestrogena arten kännetecknas av tillräcklig produktion av corpus luteum, en liten minskning i koncentrationen av progesteron och en normal tjocklek på endometriumet, vilket är nödvändigt för en fullständig befruktning. Det finns emellertid en kraftig ökning av östrogennivån i blodvätskans sammansättning.

Diagnostik

Vid den första misstanken om utvecklingen av en sådan patologisk process gör läkaren en undersökning av patienten för att identifiera information angående anamnese och klagomål. I detta skede är det nödvändigt att fastställa om det finns ett utsläpp med föroreningar av blod, när de dök upp för första gången, vilken färg har, vilket kan orsaka en kränkning av menstruationscykeln.

Vidare analyserar specialisten den månatliga patientens funktion. I detta fall fastställs åldern för menstruationens början, regelbundenhet och varaktighet, datumet för den sista blodförlusten.

Det är viktigt att analysera en kvinnas livshistoria för förekomst av kroniska sjukdomar, tidigare operationer, skador och andra patologiska tillstånd.

Efter att ha samlat in nödvändig information genomför läkaren en extern undersökning. Det är viktigt att beakta alla faktorer:

 • förhållandet kroppsvikt och höjd;
 • antal hårig vegetation;
 • blek nyans av hud och slemhinnor;
 • hjärtfrekvens och tryck.

Dessutom bör specialisten palpera livmodern och äggstockarna.

Bland föreskrivna laboratorietester:

 • allmän och biokemi av blodvätska;
 • att bestämma hormonerna i reproduktionssystemet och sköldkörteln;
 • blodkoagulering.

Om det finns en risk att utveckla inflammatoriska eller tumörprocesser, utförs instrumentdiagnostik dessutom:

 • ultraljudsundersökning av livmodern och bäckenorganen;
 • Magnetisk resonansavbildning.

För att bestämma tillståndet i endometriet utförs hysteroskopi..

Terapi

Alla åtgärder bör i första hand syfta till att eliminera den främsta provokationsfaktorn som bidrog till utvecklingen av NLF. När inflammation behandlas med läkemedel från antibiotikagruppen. Om huvudorsaken är ett deprimerat tillstånd eller ofta stressande situationer förskrivs lugnande medel till patienten.

Av stor vikt vid behandlingen är ersättningen av progesteron. För att utföra uppgiften utser specialisten Duphaston eller Utrozhestan, som innehåller detta ämne. Men injektioner kan också användas..

När otillräcklig produktion av hormonet sker mot bakgrund av fel i corpus luteum, löses problemet med användning av progesteroninnehållande läkemedel.

För att minska östrogenkoncentrationen, som fungerar som en antagonist, rekommenderas antiöstrogena läkemedel. Det kan vara Raloxifene eller Tamoxifen..

För att återställa follikulär utveckling, ta follitropiner. Åtgärderna för dessa medel är inriktade på mognad av follikeln och normalisering av ägglossningsprocessen. De tas i form av tabletter, injektioner eller suppositorier..

Fysioterapeutiska förfaranden är inte mindre effektiva. I de flesta fall används intravaginal fonofores. Tack vare denna metod blir det möjligt att införa läkemedlet djupt i skikten med hjälp av ultraljud.

I vissa fall förskrivs en injektion av humant korionisk gonadotropin. Det hjälper till att stimulera corpus luteum och ökar progesteronproduktionen. Oftast används ett sådant läkemedel efter befruktningen, vilket gör att du kan hålla corpus luteum i normalt tillstånd.

För att förbättra det totala välbefinnandet, rekommenderar specialister en spa-behandling, liksom att ta vitaminkomplex, för patienter.

komplikationer

I avsaknad av snabba terapeutiska åtgärder ökar sannolikheten för att utveckla vissa negativa konsekvenser. De vanligaste komplikationerna inkluderar:

 • brott mot den främsta reproduktionsfunktionen - reproduktion på ett naturligt sätt;
 • spontan missfall;
 • fel i menstruationscykeln;
 • malign tumör i livmodern;
 • brott mot moderkakens funktion;
 • mastopati av den fibrocystiska typen;
 • fel i äggstockarna;
 • fibromyoma.

Utvecklingen av sådana komplikationer påverkar en kvinnas psyko-emotionella tillstånd negativt, vilket ytterligare förvärrar situationen, eftersom det är depression som anses vara en av de vanliga faktorerna som bidrar till funktionsfel i menstruationscykeln.

Förebyggande

För att förhindra utveckling av lutealfasinsufficiens är det nödvändigt att följa några rekommendationer:

 • snabb behandling av endokrina och gynekologiska sjukdomar, liksom kroniska sjukdomar som påverkar de inre organen;
 • hålla en speciell cykelkalender;
 • hålla sig till en balanserad diet, konsumera fler proteiner;
 • träna regelbundet;
 • inte utsätta kroppen för mental stress.

Slutsats

Lutealfasbrist är en av de allvarligaste patologiska processerna inom området gynekologi. Avsaknaden av lämplig behandling kan framkalla infertilitet, cancer i reproduktionsorganen, menstruationscykelfel och andra allvarliga sjukdomar. Det är därför du vid den första misstanken om förändringar i kroppen måste söka hjälp från specialister.

Luteal fasbrist

Infertilitet utvecklas samtidigt i samband med underlägsen sekretorisk transformation av endometrium, en minskning av äggledarnas peristaltiska aktivitet på grund av progesteronbrist.

Etiologiska faktorer:

♦ dysfunktion i hypotalam-hypofyssystemet som uppstod efter fysisk eller mental stress, trauma, neuroinfektion;

♦ hyperandrogenism i äggstocks-, binjurar eller blandad genesis;

♦ inflammation i livmodern;

♦ hypo- eller hypertyreos.

264 Praktisk gynekologi

Kliniskt, med NLF, noteras ibland obetydlig premenstrual fläckning 4-7 dagar före nästa menstruation. Hypotalamisk hypofysdysfunktion manifesteras av en överträdelse av MC som oligomenorrhea eller sekundär amenorré. Störningar uppstår efter förlossning, missfall, abort, tidigare infektioner, berusning, skador. Hypotalamisk-hypofysen brist manifesteras av en minskning av den basala sekretionen av LH och FSH, östradiol, mot vilken hypodonadotropisk amenoré förekommer, ofta primär. Hypoplasia av mjölkkörtlarna, yttre och inre könsorgan, en liten turkisk sadel upptäcks.

Hyperprolaktinemi är 40% i strukturen för endokrin infertilitet. Hennes diagnos bekräftas av en ökning av prolaktinkoncentrationen på mer än 500 ng / l i två på varandra följande analyser (med amenorré - efter 2 veckor, med normal MC - på 5-7: e dagen i nästa cykel). Organisk hyperprolaktinemi (hypofysmikro- och makroprolaktinom) manifesteras genom amenorré, galaktoré, kronisk anovulation mot bakgrund av hypoestrogenism. Patienter har vanligtvis en regelbunden menstruationscykel eller oligomenorré.

Neovulatoriskt follikulär luteiniseringssyndrom - för tidig luteinisering av follikeln utan ägglossning, kännetecknad av cykliska förändringar i progesteronsekretion och försenad sekretorisk transformation av endometrium.

Etiologi: stress, hyperandrogenism, hyperprolaktinemi, inflammatoriska processer i äggstockarna.

6.1.1.2. Diagnos av endokrin infertilitet

I. Fastställande av menstruationsfunktionens karaktär:

1. Regelbunden menstruationscykel - menstruationen inträffar efter 21-35 dagar. I detta fall registreras ofta underlägsenheten i lutealfasen..

2. Primär amenoré - frånvaron av minst en spontan menstruation, vilket indikerar en uttalad hämning av ovariefunktionen.

Sekundär amenoré - frånvaron av spontan menstruation i 6 månader eller mer; det är baserat på kronisk anovulation.

Kapitel 6. Infertilitet_______________________________________________ 265

Identifierade bifasiska cykler med primär amenoré indikerar missbildningar av livmodern och slidan; med sekundär atresi i livmoderhalskanalen eller intrauterin syneki, efter upprepad curettage, inflammatoriska processer.

3. Opsomenorrhea - sällsynta menstruationer med ett intervall på
36 dagar till 6 månader, med NLF och amenorré förekommer
lika ofta.

Proomenomenorrhea - frekvent menstruation med ett intervall på mindre än 21 dagar.

4. Hypomenorré - knapp menstruation på grund av blåmärken
endometrium eller minskad ovariefunktion
(övergående tillstånd till amenorré).

Hypermenorré - tung menstruation.

5. Oligomenorrhea - kort menstruation (mindre än 2 dagar). Polymenorré - utdragen menstruation (7-12 dagar eller mer).

6. Metrorragi - frisläppande fläckar av varierande intensitet och varaktighet, vilket indikerar frånvaron av cykliska förändringar i endometrium.

II. Bedömning av hormonell funktion av äggstockarna och förekomsten av ägglossning med funktionella diagnostiska test (kapitel 1):

1. Mätning av basal temperatur. Bristen på cykelns luteala fas kännetecknas av en förkortning av cykelns andra fas och temperaturskillnaden i båda faserna av cykeln är mindre än 0,4-0,6 ° C.

2. Hormonell kolpocytologi.

3. Bedömning av nivån av progesteron i blodet, bestämning av utsöndring av gravidiol i urinen. Studien påbörjas tidigast 4-5 dagar efter ökningen av rektal temperatur, eftersom toppen av progesteron sjunker 7-8 dagar efter ägglossningen. Med NLF sänks progesteronnivåerna. Normalt är progesteronnivån i blodplasman 9-80 nmol / l ochregnandiol i urinen är mer än 3 mg / dag.

4. Med en endometrial biopsi utförd 2-3 dagar före menstruationens upptäckt upptäcks en bristande sekretorisk transformation av endometriumet.

5. Räkna cervikaltalet - mängden slem, dess viskositet, kristallisation.

266 Praktisk gynekologi

6. Ultraljud av follikulär tillväxt och endometrialtjocklek i dynamiken hos MC.

III. Hormonscreening.

Blodprovtagning för forskning bör utföras på morgonen från 9 till 11 timmar, efter en lätt frukost. Vid en regelbunden menstruationsrytme bestäms följande hormoner: FSH, LH, östradiol, testosteron, kortisol, dehydroepiandrosteronsulfat på 5-7: e dagen av cykeln, prolaktin och progesteron i den gula kroppsblommande fasen (6-8 dagar efter höjning av bastemperaturen) ; nivån på 17-KS i daglig urin bestäms två gånger: på dagarna 5–7 och 21–22 dagar i cykeln.

Med oligomenorré och amenorré undersöks koncentrationen av prolaktin, LH, FSH, TSH, östradiol, testosteron, dehydroepiandrosteronsulfat, kortisol, TK och T4 i blodet; innehållet av 17-KS i daglig urin. Bestämning av progesteronkoncentration utförs i närvaro av en tvåfas basal temperaturkurva.

Om en ökad nivå av prolaktin i blodgas upptäcks, upprepas studien efter en vecka med amenorré och den 5-7: e dagen av MC med en regelbunden rytm av menstruation och oligomenorrhea.

GU. Hormonella och funktionella tester:

En detaljerad beskrivning av metodiken för genomförande av hormonella tester finns i kapitel 1 "Metoder för undersökning av gynekologiska patienter" (avsnitt 1.3.3):

Progesterontest - bestämning av nivån av östrogen mättnad i kroppen med amenorré, en adekvat reaktion av endometriumet på exponering för progesteron och egenskaperna för dess avstötning med en minskning av progesteronnivån.

Klomifenttest - utförs med oregelbunden menstruation eller amenorré efter en inducerad menstruationsliknande reaktion. Testet indikerar mängden syntetiserade steroidhormoner i follikeln och bevarandet av hypofysens reservförmåga.

Test med cerucal - differentiell diagnos mellan funktionell och organisk hyperprolaktinemi.

Test med tyroliberin - diagnos av sköldkörtelfunktion.

Dexametason-test - indikerat för patienter med hirsutism för att klargöra uppkomsten av hyperandrogenism (binjurar eller äggstockar).

GlAva 6. Infertilitet_______________________________________________ 267

Diagnosen av anovulation kan göras på basis av följande tester av funktionell diagnostik:

♦ monofasisk bastemperatur;

♦ cervikaltal mindre än 10 poäng;

♦ brist på sekretorisk transformation av endometrium;

♦ minskning i progesteronnivåer i plasma på mindre än 15 nmol / l;

Diagnosen av NLF baseras på tester av funktionell diagnostik:

♦ förkortning av den andra fasen av MC till 10 dagar eller mindre;

♦ Minskning av basala temperaturfluktuationer mellan 1 och 2 faser av cykeln med mindre än 0,4-0,6 ° C;

♦ en minskning av nivån av progesteron i blodplasma, under corpus luteums storhetstid, mindre än 15 nmol / l;

♦ sämre sekretionsfas i endometrium enligt den histologiska studien som genomfördes dag 4-6 av basaltemperaturökningen.

Luteiniseringssyndrom i den neovulerade follikeln (LNF) diagnostiseras med hjälp av ultraljud och laparoskopi i den andra fasen av MC. De första ultraljudstecknen på en växande follikel upptäcks på dag 9-11 av MC. Före ägglossningen är follikelns storlek 20 mm i diameter och i den stimulerade cykeln upp till 30 mm. Ökningen i follikeldiametern är 2-3 mm per dag. Ett ekografiskt tecken på ägglossning är frånvaron av en follikelbild i mitten av cykeln; med LNF finns en långsam gradvis skrynkling av follikeln. Laparoskopisk bild av LNF kännetecknas av närvaron av en hemorragisk kropp utan ägglossningsstigma.

6.1.1.3. Endokrin infertilitetsbehandling

Infertilitetsbehandling med en regelbunden rytm av menstruation och oligomenorré, tillräcklig utveckling av de kvinnliga könsorganen mot bakgrund av normala nivåer av prolaktin, androgener och uteslutning av endometrios

I. Enfasiga COC: er från den femte till den 25: e dagen av cykeln, med ett intervall på 7 dagar: Jeanine, rigevidone, logest, norinil, yarina. Genomföra 3 kurser med 3 cykler med pauser mellan cykler på 3 månader (15 månader). När du tar läkemedlet, basal temperatur

268 Praktisk gynekologi

monofasisk, ökade till 37,5 ° C. I frånvaro av effekten av ovanstående behandling utförs direkt ovulationstimulering.

11. Stimulering av ägglossning:

1. Stimulering av ägglossning med klomifen, korion-
nadotropin, progesteron.

• från den 5: e dagen av cykeln föreskrivs 50 mg klomifen (1 tab..
på natten) i 5 dagar. För att öka effekten på
genomsnittlig korionisk gonadotropin: 10 000 ME
prosazi på dag 14 eller 3000 ME choriogonin på 12,
14,16 dagar eller 5 000 IE ruttnade på 13 och 15 dagar.
I frånvaro av effekt kan dosen klomifen vara
ökade 2 gånger (i P-th-cykeln) och 3 gånger (i Sh-m
cykel) under kontroll av äggstocksstorlek (ultraljud).

Om ägglossning sker på bakgrund av hypoprogesteronemi, kan gestagener användas i den andra fasen av cykeln under 10 dagar:

• graviditet 20 mg (2 tabletter) sublingualt två gånger per dag.

• noretisteron (norkolut), 2 tabletter. (5 mg) per dag;

• orgametril (linestrenol), 1 flik. (5 mg) per dag;

• progesteron 1 ml av en 2,5% lösning i olja varannan dag 5 gånger;

• 17-OPK 1 ml av en 12,5% v / m lösning en gång;

• 200–300 mg per dag är utrozestan i två doser (1 kapsel på morgonen, inte tidigare än en timme efter att ha ätit och 1-2 kapslar på kvällen) vaginalt eller per os;

• dufaston 10-20 mg 1 gång / dag. dagligen.
Det rekommenderas att behandla 6 cykler i rad.
Ovariell hyperstimuleringskontroll!

2. Stimulering av ägglossning med hjälp av FSH (Gonal-F, meno-
pausal gonadotropin, metrodin, urofollitropin)
och korioniskt gonadotropin (choriogonin, prof
zi, ruttet):

• menopausal gonadotropin (gonal-F, metrodin,
menogon, urofollitropin) utnämner 75 MEs per
menstruationsliknande reaktion över
nii 7-12 dagar före follikelmognad under kontroll
ultraljud lem. I frånvaro av reaktion kan FSH-dosen
ökas till 150-225 ME. Sedan choriogonin av

Kapitel 6. Infertilitet_______________________________________________ 269

3000 ME på den 12: e, den 14: e, den 16: e behandlingsdagen eller ruttnat 5000 ME på den 13: e och den 15: e dagen. Behandlingen utförs i 3 månader.

3. Stimulering av ägglossning med FSH och LH (pergonal,
Humegon, pergorin) och korionisk gonadotropin
(koriogonin, profas, ruttet):

• Pergonal, Humegon (75 ME FSH och LH vardera) i / m från de första dagarna av uppkomsten av en menstruationsliknande reaktion under 7-12 dagar;

• pergorin (75 ME FSH och 35 ME LH) enligt samma schema;

• sedan (på den 14: e behandlingsdagen) ett profas på 10 000 IE eller ruttnat vid 5 000 IE (på dag 13 och 15) eller choriogonin vid 3 000 IE på dag 12, 14 och 16.

4. Induktion av superovulation utförs enligt följande
system:

"Långt" stimuleringsschema: en kombination av gonadotropinfrisättande hormonagonister (a-GnRH) med humant menopausalt gonadotropin (HMG). A-GnRH (triptorelin, nafa-relin, decapeptyl-depå) administreras den 20 till 21: a dagen av den föregående menstruationscykeln, och ChMG (gonalal-F, metrodin, urofollit-ropin) administreras från den andra dagen av stimulering.

GnRH-agonister hämmar produktionen av sin egen FSH och LH och förhindrar därmed utvecklingen av spontan ägglossning under superovulationsinduktion. Dessutom låter a-GnRH dig få ett större antal ägg, det är bättre att förbereda endometriet.

"Kort" schema: a-GnRH administreras från den andra dagen i menstruationscykeln parallellt med ChMG.

Övervakning av utvecklingen av folliklar utförs med hjälp av ultraljud. När follikeln mognar (diameter 22–25 mm), stimuleras ägglossning och corpus luteumbildning av korionisk gonadotropin (CG): 10 000 IE-profas på den 14: e dagen eller 3 000 IE-koriogonin den 12: e, 14: e, 16: e dagen.

III. Förebyggande av de negativa effekterna av hormonterapi:

1. En kost rik på vitaminer och proteiner.

2. Förberedelser för att förbättra matsmältningen och leverfunktionen: festal, mezin, kreon, 1 tablett 3 gånger / dag. före måltider, havtornsolja - 1 tsk. 2-3 gånger / dag.-

270_________________________________________ Praktisk Gynekologia

onin - 50 mg 3 gånger / dag., Legalon - 1 tablett (35 mg) 3-4 gånger / dag. TV immunmodulerande medel:

♦ levamisol - 150 mg 1 gång / dag, 3 dagar;

♦ metyluracil - 500 mg 4 gånger / dag. under eller efter måltider, 7 dagar.

♦ unitiol - 5 ml av en 5% lösning i olja;

♦ askorbinsyra - 200 mg per dag;

♦ tokoferolacetat - 1 kapsel (100 mg) 2 gånger per dag.

♦ lidase - 64 enheter IM, dagligen, 10-15 dagar;

♦ Wobenzym - 5 tabletter vardera 3 gånger / dag., 16-30 dagar.

♦ sert - 10 mg 3 gånger / dag, 15 dagar.

Infertilitetsbehandling med en regelbunden rytm av menstruation, oligomenorré och otillräcklig utveckling av de inre könsorganen

I. Cyklisk hormonterapi med östrogener och gestagener för utveckling av inre könsorgan. Ta från östrogener från 1 till 15 dagar.

♦ mikrofollin (etinylöstradiol) 8 dagar, 1 flik. (50 mcg), i 9-14 dagar av menstruationscykeln - 2 tabletter. (20 tabletter per kurs);

♦ proginova 2 (östradiolvalerat) 7 dagar, 1 flik. (2 mg), från 8 till 15 dagar, 2 tabletter. dagligen (21 tabletter per kurs);

Från den 16: e till den 25: e behandlingsdagen, ta gestagener:

♦ Pregnin (10 mg), 2 tabletter. sublingually 2 gånger / dag.;

♦ Norkolut (5 mg), 2 tabletter. per dag;

♦ Utrozhestan 200-300 mg 1-2 gånger om dagen.
Behandlingen pågår i 6-8 månader.

11. Rytmisk vitaminterapi i 6-8 månader:

De första 14 dagarna:

♦ tiaminbromid (6% lösning) och pyridoxinhydroklorid
(5% lösning) - 1 ml / m dagligen växelvis;

♦ folsyra - 5 mg per dag. De kommande 14 dagarna:

♦ “Aevit” - 1 kapsel 3 gånger / dag.

Kapitel_6. Infertilitet_____________________________________________ 271

Under hela behandlingscykeln:

♦ rutin - 50 mg 2-3 gånger / dag.

♦ askorbinsyra - 100 mg per dag.

III. Fysioterapi - elektrofores i bäckenorganen
med kopparsalter från den första till den 14: e behandlingsdagen, dagligen och salter
zink från den 15 till den 25 behandlingsdagen, dagligen.

IV. Gynekologisk massage - dagligen, 35-40 gånger.

V. Stimulering av ägglossning:

a) klomifen och korionisk gonadotropin:

• klomifen (från den femte dagen i cykeln) - 50 mg vardera (1 tablett per
natt) i 5 dagar.

För att öka effekten föreskrivs korionisk gonadotropin:

• profetera - 10 000 ME på den 14: e dagen;

• choriogonin - 3000 ME på dagarna 12, 14, 16;

• ruttnat - 5000 ME v / m den 13 och 15 dagen.

I frånvaro av effekt kan dosen av klomifen ökas 2 gånger (i II-cykeln) och 3-4 gånger (III-cykeln) under kontroll av äggstocksstorleken på en ultraljud.

b) FSH, LH och korionisk gonadotropin:

• pergogrin (75 ME FSH och 35 ME LH) i / m 1 ml från början av den menstruationsliknande reaktionen i 7-12 dagar;

• Pergon, Humegon (75 ME FSH och LH) enligt samma schema.

När follikeln mognar (diameter 22-25 ml) stimuleras ägglossningen och bildandet av corpus luteum av korionisk gonadotropin:

• profasera - 10000 ME på den 14: e dagen av cykeln;

• choriogonin vid 3000 ME under 12.14.16 dagar;

• ruttna - 5000 ME på 13 och 15 dagen.

Behandling av infertilitet på grund av amenorré (normal och hypergonadotropisk)

1. Att orsaka en menstruationsreaktion genom utnämning av kombinerade östrogen-progestogenläkemedel under

272 Praktisk gynekologi

21 dagar med pauser på 7 dagar (flera kurser om 3 månader vardera): Jeanine, rigevidon, logest, yarina, norinil, etc..

Vid otillräcklig utveckling av de inre könsorganen: cyklisk hormonbehandling med östrogener och gestagener för utveckling av inre könsorgan i 6-8 månader (se: s. 270).

2. Stimulering av ägglossning med klomifen, korionisk go-nadotropin:

♦ klomifen (från den femte dagen i cykeln) - 50 mg på natten, 5 dagar.
Sedan föreskrivs korionisk gonadotropin:

♦ profas - 10 000 IE på den 14: e dagen av cykeln eller choriogo-nin 3 000 ME på den 12, 14, 16 dagen;

♦ ruttna - 5000 ME på 13 och 15 dagen.

I frånvaro av effekt kan dosen av klomifen ökas 2 gånger (i II-cykeln) och 3 gånger (i III-cykeln) under kontroll av äggstocksstorleken på en ultraljud.

Om ägglossningen inträffar på bakgrund av hypoprogesteronemi introduceras progestogener i den andra fasen av cykeln. Tilldela inom 10 dagar en av gestagenerna:

♦ graviditet - 20 mg vardera (2 tabletter) sublingualt två gånger per dag.

♦ noretisteron (norkolut), 2 tabletter. (5 mg) per dag;

♦ orgametril (linesterol) i 2 tabletter. (5 mg) per dag;

♦ progesteron i 1 ml av en 2,5% lösning i olja varannan dag 5 gånger;

♦ 17-OPK - 1 ml 12,5% v / m lösning en gång;

♦ utrozhestan 200-300 mg per dag i två uppdelade doser (1 kapsel på morgonen och 1-2 kapslar på kvällen) vaginalt eller per os;

♦ Duphaston - 10-20 mg 1 gång / dag, dagligen.
Behandlingen utförs 6 cykler i rad.

3. Stimulering av ägglossning med användning av FSH (menopausalt gonadotropin, gonal-F, metrodin, urofollitropin) och CG (choriogonin, profas, ruttat):

♦ menopausal gonadotropin (gonal-F, metrodin, uro)
follitropin, menogon) från de första dagarna av menstruationen-
en bra reaktion utse 75 ME för 7—
12 dagar före follikulär mognad under ultraljudkontroll;
i frånvaro av reaktion kan dosen ökas till
150-225 ME (fara för hyperstimulering av äggstockarna!).
follikelmognad (22-25 mm i diameter) stimul
Laddningsägglossning och bildning av corpus luteum av HCG:

Kapitel 6. Infertilitet___________________________________________ 273

♦ profasera - 10000 ME på den 14: e dagen av cykeln;

♦ choriogonin vid 3 000 IE på en 12,14,16 dag;

♦ ruttna - 5000 ME på 13 och 15 dagen. 4, Stimulering av ägglossning med FSH och LH (pergonal,

pergogrin, humegon) och CG (choriogonin, profas, ruttet):

♦ pergogrin (75 ME FSH och 35 ME LH) i / m 1 ml från början av den menstruationsliknande reaktionen i 7-12 dagar;

♦ Pergonal, Humegon (75 ME FSH och LH vardera) - 1 ml i / m från början av menstruationsliknande reaktion, 7-12 dagar.

När follikeln mognar (med en diameter på 22-25 mm), stimulerar de ägglossningen och bildandet av corpus luteum CG:

♦ profasera - 10 000 ME på den 14: e dagen av cykeln;

♦ choriogonin - 3000 ME vardera dag 12, 14, 16;

♦ ruttit - 10 tusen ME en gång.

Behandling av endokrin infertilitet med hyperandrogenism av äggstocks- och binjurens ursprung

1. Dexametason - 250-125 mcg (1/2/1/4 tabletter) dagligen i upp till 6 månader. Behandlingen börjar med ett positivt dek-Sametason-test. Upprepa upprepade gånger konstant övervakning, mätning av basaltemperatur, kolpositologi, månadsnivån på 17-KS (nivån ska hållas vid den nedre gränsen för normen). Under behandlingen bör östrogenmättnaden öka, ägglossningen bör återupptas, fas II-cykeln kommer att återhämta sig.

2. I frånvaro av graviditet stimuleras ägglossning med klomifen, korionisk gonadotropin (CG) i 6 månader, antingen med FSH och CG, eller med FSH, LH och CG (enligt schemmen som beskrivs ovan: "Behandling av infertilitet på grund av amenorré").

Polycystisk ovariesinfertilitetsbehandling

I behandlingsstadiet (varar 6-8 månader): ägglossningen stimuleras (enligt de ovan beskrivna schemaen: "Behandling av infertilitet på grund av amenoré"):

274 Praktisk gynekologi

1. Användning av klomifen och kronisk hepatit C med stöd av II-fasen av MC genom progestogenpreparat.

2. Användning av FSH (gonal-F, menopausal gonadotropin, metrodin, urofollitropin) och CG (koriogonin, profas, ruttet).

3. Använd FSH och LH (pergonal, pergogrin, humegon) och CG.

Med en ökad nivå av androgener förskrivs dexametzoner i kombination med klomifen, FSH, LH, CG.

/ 7 behandlingsstadium - kirurgisk behandling (kilformad äggstocksresektion med efterföljande stimulering) utförs i frånvaro av den kliniska effekten av konservativ terapi.

Infertilitetsbehandling för hyperprolaktinemi

Det utförs med hjälp av prolaktinsekretionshämmare (PRL), som normaliserar nivån av prolaktin i blodet, återställer menstruationscykeln och fertiliteten, pulserar utsöndring av gonadotropiner och släpper LH i mitten av cykeln, eliminerar anovulatoriska cykler och ökar koncentrationen av östrogen i kroppen, minskar svårighetsgraden av hyporogen symptom.

Parlodel (bromokriptin) används till patienter med amenoré, oligomenorré samt med en regelbunden menstruationscykel. Innan behandlingen är det nödvändigt att utesluta hypofyseadenom! Behandlingen börjar den första dagen i menstruationscykeln (eller från vilken dag som helst med amenorré) med 1 / 4-1 / 2 tabletter. per dag (1 tab. - 2,5 mg), vilket ökar dosen med 1/2 tab. var 2-3 dag, upp till 2,5-5 mg per dag. Ta tabletter med mat samtidigt. Parlodel tas inte under den män-arbetar-liknande reaktion som inträffar under behandlingen. Effektiviteten av behandlingen övervakas: funktionella diagnostiska test (basal temperaturmätning, kolpocytologi, ultraljud), en läkarundersökning (under 5-8, 23-25 ​​dagars behandling). I frånvaro av effekt efter den första kursen (frånvaro av ägglossning, underlägsen II-fas) ökas dosen med 2,5 mg per dag varje kurs, men inte mer än 10-12,5 mg. Behandlingsförloppet är 6-8 månader.

Kapitel 6. Infertilitet___________________________________ 275

Abergin har en längre än bromokriptin PRL-hämmande aktivitet. Ta 4-16 mg / dag med måltider.

Quinagomide är ett mycket effektivt långverkande läkemedel. Ta 25 mcg under de första 3 dagarna, 50 mcg under de kommande 3 dagarna, sedan 75 mcg i framtiden. I avsaknad av normalisering av nivån på PRL, bör dosen av läkemedlet höjas varje månad med 75 mcg.

Cabergoline är en mycket selektiv, potent hämmare av PRL-utsöndring med långvarig frisättning. Börja med en minimidos på 0,25 mg en gång i veckan, i frånvaro av effekt, öka till 0,5 mg per vecka, och genomför vid behov en månatlig dosökning från 0,5 mg till 2 mg per vecka.

Mastodinon är en homeopatisk medicin som orsakar en minskning av PRL-produktionen. Med regelbunden användning av läkemedlet, rytmisk produktion och normalisering av förhållandet gonadotropa hormoner, inträffar den andra fasen av menstruationscykeln, elimineras obalansen mellan östradiol och progesteron. Applicera i 30 droppar två gånger per dag. (morgon och kväll) under lång tid utan paus under menstruationen. Förbättring sker vanligtvis efter 6 månader.

Fysioterapi för endokrin infertilitet

1. Kvanthemoterapi - autotransfusion av bestrålat blod med ultravioletta strålar (AUFOK). I en steril 500 ml flaska som innehåller 50 ml 0,9% natriumkloridlösning och 5000 IE heparin, tas blod från patientens ven med en hastighet av 2,5 ml / kg med en peristaltisk pump. Därefter utsätts blodet för KUV-bestrålning i en kvartskuvett och injiceras i en ven under 15-20 minuter. Förfarandet upprepas 2-10 gånger på 2-3 dagar.

2. Ozonterapi. Förbered en ozoniserad saltlösning. En ozonsyra gasblandning med en ozonkoncentration av 400 μg / L ledes genom en flaska (200 ml) med en steril 0,9% natriumkloridlösning under 15 minuter. Dropp intravenöst med en hastighet av 10 ml / min. Proceduren är 20 minuter. Genomfördes från den tredje till den 11: e dagen av MC varannan dag.

276 Praktisk gynekologi

3. Bastu. Svaga termiska procedurer (t = + 60 ° С, rel
relativ luftfuktighet 10-20%, koncentration 02 21-26%) eller
måttliga värmebelastningar (t = +70 ° C, relativ luftfuktighet
nost 10-18%, koncentration O2 trettio%).

Allmän effekt av bastun: avkoppling; förstärkning av kroppens utsöndringsfunktioner, anti-stressmekanismer, immunitet, psykoterapeutisk anpassning; termoreguleringsträning.

4. Reflexoterapi. Tillsammans med användning av akupunktur-
Soterapi använder elektrisk, termisk och laser
påverkan på akupunkturpunkter. Reflexologi likvidera
Inflammation av livmodern, acti
peristaltisk aktivitet hos äggledarna.

För att behandla hypofunktion av äggstockarna används en helium-neonlaser (20-25 mW / cm 2, total exponering på 5-8 minuter, 10-12 sessioner per kurs) vid biologiskt aktiva punkter. Behandlingen börjar den 5: e dagen av MC. Hos kvinnor med sällsynta menstruationer (en gång var 3-4 månad) och amenorré börjar laserbestrålning från den femte dagen efter livmoders kramper. Intravenös helium-neonlaserterapi används också (2 mW, exponering 30 min, 5 sessioner).

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Kan en vattpinne fastna och hur man tar bort den?

Med användning av vaginalhygienposter under menstruationen har många unga flickor många rädslor. En av de vanligaste frågorna är om vattpinnen kan fastna djupt inuti, och i så fall hur man drar ut den smärtfritt hemma....

Kan det finnas perioder under tidig graviditet - orsaker och skillnader från blödning

För en frisk kvinna i fertil ålder är upphörande av menstruation ett tecken på graviditet. Detta händer i de flesta fall, men det finns undantag från denna regel....

Vad livmoderhalsen känns före menstruationen och under graviditeten

Livmoderhalsen före menstruationen vid beröring skiljer sig från resten av cykeln. Enligt hennes tillstånd är det lätt att beräkna exakt när menstruationen börjar (hur många dagar som finns kvar före dem)....