De bästa läkemedlen för klimakteriet: en översyn av effektiva medel

Ansvarsfrihet

Starten av klimakteriet hos kvinnor efter 50 år är en oundviklig fysiologisk process. Många företrädare för det svagare könet noterar emellertid en betydande försämring av deras allmänna skick under denna period, vilket påverkar deras livskvalitet och arbetsförmåga. Värmevallningar, irritabilitet, sömnstörningar kan korrigeras. För detta ändamål erbjuder läkemedelsindustrin olika läkemedel mot klimakteriet, som hjälper till att normalisera den hormonella bakgrunden, lindra symtomen och återställa regleringen av autonoma funktioner.

Att minska östrogen i blodet kan kompenseras genom att använda ersättningsterapi. Korrekt utvalda doser av läkemedel kan eliminera depression, vasomotoriska avvikelser, försena uppkomsten av angina pectoris och andra sjukdomar som orsakar åldrandet av kroppen. För att göra detta finns det ett antal läkemedel som innehåller östrogen och progesteron, som syntetiseras i laboratoriet eller erhålls genom isolering från djurvävnader.

Det rekommenderas att välja minsta dosering i båda fallen, eftersom hormonbehandling (HRT) med långvarig användning ökar risken för att utveckla bröstcancer och ökar sannolikheten för postmenopausal trombos.

Ibland, biverkningar, såsom:

 • huvudvärk;
 • illamående;
 • bröst engorgement;
 • vätskeretention och svullnad;
 • livmodersblödning.

Indikationer för användning av HRT är följande:

 • uterus borttagning;
 • tidig menopaus (upp till 40 år);
 • uttryckta brott i samband med utrotning av sexuell funktion (åderförkalkning, polycystisk äggstock, urininkontinens);
 • komplikationer i klimakteriet.

Hormonala läkemedel föreskrivs endast om högst 10 år har gått efter början av klimakteriet.

Hormonala läkemedel hjälper till att lösa följande problem:

 • förbättra ditt tillstånd och humör;
 • lindra depression och ångest;
 • återställa sömn och minne;
 • förhindra urlakning av kalcium från ben;
 • förebygga tandköttsinflammation (parodontal sjukdom);
 • återställa det inre skiktet i livmodern;
 • eliminera torrhet i slidan;
 • öka kollagenproduktionen i huden;
 • normalisera metaboliska processer och lågt kolesterol i blodet.

Alla HRT-produkter är indelade efter deras sammansättning. Monopreparationer som endast innehåller östrogener produceras ofta i form av salvor och geler. Av dessa är de mest effektiva:

 1. 1. Divigel. Den aktiva substansen är östradiol. Det appliceras på förrenad hud i buken en gång om dagen. Finns i specialväskor för korrekt dosering..
 2. 2. Estrogel. Har östradiolhemihydrat, som är helt konsekvent i struktur med det hormon som produceras i en kvinnas kropp. Finns i en flaska eller ett rör med en speciell dispenser.
 3. 3. Proginova. Innehåller östradiolvaleriat. Släpp formulär - dragees, som bör tas en gång om dagen på samma gång.
 4. 4. Klimara. Finns i form av en transdermal plåster med en daglig frisättning av en viss dos för att konstant upprätthålla en normal hormonell nivå i klimakteriet.

Geler och salvor har en fördel jämfört med andra former, eftersom med den hjälp den aktiva substansen lätt doseras, penetrerar långsamt och inte passerar genom matsmältningsorganen. Plåstret är särskilt bekvämt att använda, vilket bör bytas var sjunde dag..

Moderna experter erbjuder i vissa fall läkemedelsimplantat för kvinnor som är suturerade under huden och kan under lång tid ha en positiv effekt på den hormonella bakgrunden.

Om behandling endast utförs med östrogener kan flera biverkningar uppstå, därför rekommenderas det att kombinera dessa föreningar med progesteronläkemedel (progestiner), som tas under vissa dagar av cykeln. För närvarande finns det många effektiva verktyg i denna serie:

 1. 1. Dufaston. Den aktiva substansen är dihydrosteron. Dessa är belagda tabletter som tolereras väl av patienter och kommer snabbt in i blodomloppet..
 2. 2. Utrozhestan. Inkluderar naturliga mikroniserade progesteronkapslar.
 3. 3. Norkolut. Inkluderar noretisteron och finns i tablettform..
 4. 4. Progestogel. Mikroniserad Progesteron Topical Gel.

För närvarande rekommenderar experter användningen av Mirena-spiralen, som inte bara fungerar som ett preventivmedel, men också dagligen släpper en förutbestämd mängd progesteron i livmoderhålet.

Beredningar av en ny generation, som kombinerar östrogen och progesteron, är mycket populära. De är praktiska att använda och orsakar inte biverkningar, som ett medel med en aktiv substans. Nedan listas de bästa läkemedlen:

 1. 1. Angelica. Innehåller drospirenon och östradiolhemihydrat. Finns i tabletter.
 2. 2. Femoston (dihydrosteron med östradiol) - belagda tabletter.
 3. 3. Divina. Tabletter innehållande östradiolvalerat och medroxyprogesteronacetat.

Ovanstående medel finns i blåsor, där varje tablett är numrerad på dagarna för en cykel. Efter 21 dagars antagning krävs en paus på 7 dagar.

Ersättningsbehandling kräver ett kompetent och individuellt tillvägagångssätt, därför bör endast en gynekologisk läkare välja medel. Innan en möte måste en kvinna genomgå tester för hormonnivåer. Behandlingstiden kan vara från ett år till flera år. Vid 60 års ålder avbryts behandlingen på grund av den höga risken för tumörer..

Du bör ta läkemedlet på samma tid på dagen, du kan inte ändra dosen eller namnet på läkemedlet själv. Terapi är inte lämplig för livslångt bruk. En gynekolog bör besökas under denna period minst en gång var sjätte månad.

Det finns vissa kontraindikationer för användning av hormonersättningsläkemedel. Du kan inte ta dem under följande villkor:

 • graviditet;
 • akut form av hepatit;
 • sjukdomar med ökad risk för blodproppar;
 • tumörer i reproduktionssystemet och bröstet;
 • förekomsten av bröstcancer i nutid eller tidigare;
 • endometrios med misstänkt onkologisk degeneration;
 • nedsatt leverfunktion med utvecklingen av insufficiens;
 • porfyri;
 • hjärntumör.

Med myom, endometrios, bildandet av gallsten, ärftlig hypertriglyceridemi, kontraindikationer anses vara relativa. Ändå kräver behandling av kvinnor med sådana sjukdomar noggrann övervakning av deras tillstånd.

Eftersom hormonintag inte är lämpligt för alla och experternas åsikter om deras användning fortfarande är tvetydiga finns det möjlighet att välja ett läkemedel utan östrogen och progesteron. Det finns många sådana läkemedel, och de bästa av dem är efterfrågade, eftersom de verkligen hjälper till att eliminera de negativa symtomen under klimakteriet..

Homeopatiska preparat är ganska populära, som i minimala doser gör att du kan påverka de naturliga processerna i kroppen. De hjälper till med hyperhidrosis (svettning), svindel, torrhet i vaginalslemhinnan, minskat humör, viktökning och minskar svårighetsvärdena. Det går enkelt att köpa medel på apoteket, de orsakar praktiskt taget inte negativa åtgärder, och priset är ganska överkomligt.

Lista med homeopatiska läkemedel:

 • Remens. Finns i droppar eller tabletter för resorption under tungan. Det inkluderar komponenter som: cimicifuga, sanguinaria, pilocarpus, bläckfisksextrakt, ormgift. Hjälper till att lindra även extremt svåra klimakteriebesvär.
 • Climact Hel. Den har många komponenter, inklusive: sanguinaria, lahezis, sepia och svavel. Finns i tabletter för resorption i munhålan.
 • Climaxan. Kompositionen har sepia, lahezis, tsimitsifugu, apis. Hjälper till att återställa det autonoma nervsystemet, har en lugnande effekt.

Vanligtvis tolereras mikrodoser av aktiva substanser i homeopatiska läkemedel väl av patienter. I sällsynta fall kan en negativ reaktion uppstå med individuell intolerans av beståndsdelarna.

Tillskott för klimakteriet har följande åtgärder:

 • kompensera för bristen på vitaminer, mineraler och andra användbara ämnen;
 • lugna nervsystemet och återställa normal sömn;
 • bromsa åldrandet, förbättra hud- och hårtillståndet;
 • normalisera den hormonella bakgrunden;
 • minimera obehag under manifestationer av värmevallningar, värme, svettning.

Exempel på de mest effektiva kosttillskotten är:

 1. 1. Estrovel. Det innehåller ett extrakt av sojabönfrön, dizkorea-rhizomer, griffonikorn, Vitexfrukter, vitamin- och mineralkomplex. Finns i kapslar eller tabletter för oral administrering.
 2. 2. Den feminina. Eftersom en aktiv substans har klöver extrakt, säljs i kapslar.
 3. 3. Män. Innehåller ett komplex av vitaminer, flavonoider och beta-alanin. Det används som ett kosttillskott, fyller på tillförseln av näringsämnen som kroppen behöver under hormoninställning under klimakteriet.

Ovanstående icke-hormonella läkemedel kan användas av kvinnor äldre än 60 år, med förbehåll för den normala toleransen för deras komponenter. Ta medicin strikt enligt instruktionen av läkaren och enligt bifogade instruktioner.

Läkemedel med klimakteriet med växters ursprung kan framgångsrikt ersätta hormonterapi. Att förbättra kvinnors tillstånd beror på närvaron av fytoöstrogener som de innehåller. Följande läkemedel är mest populära bland patienter och läkare:

 1. 1. Klimadinon. Innehåller tsimitsifugi rhizomextrakt, finns i tablettform för internt bruk. Hjälper till att hantera humörförändringar, autonoma och vaskulära störningar, normaliserar sömn, har en mild lugnande effekt.
 2. 2. Cliophyte. Innehåller rosa höfter, cederträd, frukt av hagtorn, koriander, anis, lakritsrot, kalendulablommor, eleutherococcus, humlekottar, chaga, mynta, firewed, kamomill, kumminfrön, röd yarrow, snöre och plantain. Som hjälpämnen används honung, socker, vatten och medicinsk alkohol..

Ett stort antal växtkomponenter ger normalisering av nervsystemet, lugnar nerverna och förbättrar det allmänna tillståndet.

Det finns andra icke-hormonella läkemedel med klimakteriet som hjälper till att lindra dess patologiska manifestationer:

 1. 1. Klimalanin (analog - Qi-Klim Alanin). Tabletternas sammansättning är en aminosyra - beta-alanin, som har förmågan att eliminera manifestationerna av värmevallningar (svår svettning och en känsla av värme). Detta beror på lokal vasodilatation och återställningen av neurotransmittorerna ansvariga för central termoregulering.
 2. 2. Sagenit. Dess aktiva substans har en gonadotropisk effekt på hypofysen, men ger inte östrogeneffekt på målorgan.

För korrekt behandling av klimakterieproblem bör du inte välja läkemedel på egen hand eller köpa läkemedel på råd från andra. Varje kvinna har individuella reaktioner, så om du har problem med välbefinnande måste du bara kontakta en specialist. Efter undersökningen kommer han att ge råd om vilket läkemedel som bäst hjälper till vid klimakteriet i ett särskilt fall..

Översikt över populära icke-hormonella läkemedel för klimakteriet hos kvinnor

Tyvärr har kvinnans reproduktionsfunktion sin tid och det kommer en tid då den dör bort. Efter cirka 40 år börjar en förändring av den hormonella bakgrunden. Denna process kallas klimakteriet eller klimakteriet och varar i flera år..

Starten av klimakteriet inträffar inte omedelbart. Denna period kännetecknas av en försämring av välbefinnandet, både fysiskt och emotionellt. För att underlätta en kvinnas allmänna tillstånd under klimakteriet erbjuder modern farmakologi olika mediciner.

Fler och fler läkare föredrar icke-hormonell terapi. Detta beror på förekomsten av minimala biverkningar av sådana läkemedel, i motsats till hormonbehandling. Sammansättningen av icke-hormonella läkemedel inkluderar växtkomponenter som har en generell förstärkande effekt på kroppen.

Vad är klimakteriet?

Climax är ett oundvikligt stadium i varje kvinnas liv. När början av klimakteriet förlorar en kvinna sin reproduktionsfunktion.

Orsakerna till klimakteriet är direkt relaterade till menstruationscykeln. Varje månad, under menstruationen, tillsammans med blodigt utflöde, tappar en kvinna en viss mängd ägg från äggstockarna.

Från födseln läggs ett visst antal ägg i en kvinnas kropp, som inte fylls under hennes liv, därför, när den sista cellen lämnar kroppen, menopausen.

Symtom på klimakteriet

När början av klimakteriet i en kvinnas kropp minskar mängden könshormoner kraftigt. Ett av de första tecknen på klimakteriet är upphörandet av menstruationen..

Detta är dock inte de enda förändringarna som följer med klimakteriet. Störningar i de vegetovaskulära, endokrina systemen observeras. Störd psykologisk stabilitet.

"Menopausalt syndrom" åtföljs av karakteristiska symtom:

 • yrsel, trötthet;
 • frekvent trycksteg;
 • cardiopalmus;
 • svettas
 • ökad nervositet eller sömnlöshet;
 • värmevallningar, som åtföljs av en outhärdlig känsla av värme och sedan riva genom en kyla.

De yttre manifestationerna av klimakteriet är oftast viktökning..

Hormonala läkemedel för klimakteriet

Symtom på klimakteriet är främst förknippat med förändringar i hormonnivåer. Följaktligen syftar huvudbehandlingen till att fylla på hormoner, den så kallade hormonersättningsterapi (HRT).

HRT-beredningar är indelade i två grupper:

 1. Innehåller östrogener (främst förskrivet efter kirurgiskt avlägsnande av livmodern);
 2. Innehåller östrogen och progesteron (föreskrivs för att skydda endometrium).

Framgångsrik hormonbehandling är möjlig med regelbundna besök hos läkaren och en systematisk undersökning. Läkaren måste vara säker på att kroppen tål terapi väl.

Kontraindikationer vid HRT är:

 • bröstcancer, melanom;
 • trombofili (ärftlig eller förvärvad);
 • autoimmuna sjukdomar;
 • sjukdomar i levern och gallvägarna;
 • blödning, vars ursprung inte fastställs.

Icke-hormonella läkemedel för klimakteriet

Om det finns kontraindikationer för hormonbehandling har icke-hormonbehandling visat sig väl. Sammansättningen av icke-hormonella läkemedel inkluderar växtämnen, som är naturliga analoger av hormonet östrogen.

Fytoöstrogener utför funktionen av att ersätta hormoner som syntetiseras av äggstockarna. Icke-hormonell terapi är utformad för att minska symptomen på klimakteriet.

I naturen hjälper fytoöstrogener växter att skydda sig mot de negativa effekterna av solljus och även bromsa åldringsprocessen. Därför kan man ta läkemedel med dessa ämnen fördröja åldrandet och skydda kroppen från solens skadliga effekter.

Kompensation av hormonbrist har en gynnsam effekt på kroppen, ger en generell förstärkande effekt, bekämpar åldersrelaterade förändringar och normaliserar livskvaliteten.

Icke-hormonella läkemedel föredras, inklusive för att de har flera fördelar jämfört med hormonbehandling, nämligen:

 • Praktiskt taget inga kontraindikationer. Eftersom icke-hormonella preparat innehåller naturliga växtkomponenter finns det risk för en individuell allergisk reaktion mot läkemedlets komponenter. Mage-tarmsjukdomar är också en kontraindikation för icke-hormonell terapi. Varje läkemedel innehåller sin egen uttömmande lista över begränsningar som varierar från läkemedel till läkemedel;
 • Läkemedel som innehåller fytoöstrogener, i motsats till hormonella läkemedel, kan användas under ganska lång tid. Sådana läkemedel har en mycket mild effekt och orsakar inte biverkningar som är karakteristiska för hormonbehandling, såsom viktökning, blodproppar och utveckling av tumörformationer;
 • Riskerna i samband med en överdos är minimal. Eftersom sådana läkemedel har växtbas, finns det risk för en allvarligare allergisk reaktion om dosen av läkemedlet överskrids.

Indikationer för användning av icke-hormonella läkemedel

Icke-hormonella läkemedel med klimakteriet är effektiva och pålitliga hjälpare som gör denna period bekvämare.

Indikationer för utnämning av icke-hormonella läkemedel är:

 • Tidig klimakterium. Vid tidig menopaus (upp till 40 år) praktiseras stimulering av befintliga könshormoner med hjälp av icke-hormonella läkemedel;
 • Diabetes. Denna sjukdom åtföljs av en kränkning av kroppens metaboliska funktioner, som kan "korrigeras" på grund av de naturliga komponenterna i icke-hormonella läkemedel;
 • Långvarig amenoré;
 • Hypertension. Hormonala läkemedel kan orsaka tryckspänningar;
 • Sen menstruation (efter 16 år). Detta symptom indikerar en initial hormonell obalans;
 • Sjukdomar i könssystemet, särskilt i kroniska former;
 • Hjärt-kärlsjukdomar;
 • osteoporos.

Antidepressiva

Som redan framhävts åtföljs av klimakteriet av en kränkning av en kvinnas psykomotiska tillstånd. Ofta humörsvängningar.

I vissa fall kan depression utvecklas. Dessa problem löses med olika metoder, inklusive modkorrigering. Men i särskilt avancerade fall måste du ta hjälp av antidepressiva medel.

Vad används antidepressiva??

Antidepressiva normaliserar kvinnans nervsystem, vilket gör att hon kan fortsätta att leva ett mätt liv. Namnet antyder att antidepressiva medel används för depression..

De eliminerar de obehagliga symtomen som orsakas av sjukdomen, såsom apati, nedsatt prestanda, missnöje med livet, ångest, ökad ångest, panikstillstånd, nedsatt aptit och andra..

När du tar antidepressiva medel måste du följa vissa regler:

 1. Endast en läkare kan förskriva antidepressiva medel;
 2. Lita inte på en omedelbar effekt. Dessa läkemedel har en kumulativ effekt, därför är det nödvändigt med en tillräckligt lång mottagning för att få de första resultaten;
 3. Fortvivla inte i frånvaro av effekt. I det här fallet måste du se en läkare för att korrigera behandlingen. Detta kan vara etablering av en annan dosering eller utnämning av ett annat läkemedel.

Kontra

Kontraindikationer för användning av de flesta lugnande medel minimeras. I grund och botten är detta en individuell intolerans mot komponenterna (särskilt relevant för växtbaserade läkemedel). Rätt läkemedel kan endast väljas av en behörig specialist.

Biverkningar av antidepressiva medel

Trots utvecklingen av farmakologi kan antidepressiva medel inte klassificeras som säkra läkemedel..

Antidepressiva har en imponerande lista över biverkningar. Men tyvärr är behandling mot depression inte möjlig utan dessa läkemedel..

Varje antidepressiva har sina egna biverkningar:

 • Illamående,
 • Minskad aptit,
 • Torr mun,
 • Förstoppning,
 • Diarre,
 • Minskad libido,
 • Ofta huvudvärk,
 • Irritabilitet,
 • Dålig dröm.

Typer av antidepressiva medel

Läkare använder naturliga antidepressiva och lugnande medel för att behandla depression..

Naturliga antidepressiva medel är välkända för alla, dessa är:

 • Vänderot. Valerian extrakt används ofta i de tidiga stadierna av klimakteriet. Valerian är ofta en av komponenterna i avgifter, homeopatiska läkemedel, kosttillskott. Det hjälper till att övervinna sömnlöshet, minska ångest och normaliserar blodtrycket. Överdosering leder till dåsighet, svaghet, förlust av prestanda.
 • Hjärt. Det har en lugnande effekt. Normaliserar sömn, eliminerar kramper, irritabilitet och nervspänningar.
 • Oregano. Det har en behaglig smak och lukt. Ingår i avgifter och te. Hjälper till att eliminera värmevallningar.
 • Salvia. Används i aromaterapi.

Beroligande mediciner som används för att behandla depression inkluderar:

 • Grandaxinum. Den huvudsakliga aktiva ingrediensen i detta läkemedel är tofisopam. Detta ämne har en vegetativt reglerande och lugnande effekt. Inte beroendeframkallande.
 • Novo-Passit. Det är en läkemedelsbehandling. Finns i form av sirap och tabletter. Det låter dig stabilisera det psyko-emotionella tillståndet, en positiv effekt på den hormonella bakgrunden. Förbättrar sömnkvaliteten, bekämpar högt blodtryck, stabiliserar svettningar, undertrycker ångest och irritabilitet.
 • Persen. Detta antidepressiva innehåller valerian extrakt, mynta och morwort. Normaliserar sömn, försvagar irritabilitet, hanterar värmevallningar.
 • Lerivon. Hjälper till att öka koncentrationen och arbetskapaciteten, eliminerar det depressiva tillståndet.
 • Coaxil. Hjälper absorptionen av serotonin, lindrar smärta. Stabiliserar kroppens nervösa och autonoma system.
 • Climactoplan. Kämpar med alla manifestationer av störningar i det psykomotiska tillståndet. Användning från de första manifestationerna av klimakteriet gör att du ytterligare kan undvika utvecklingen av allvarligare neurologiska sjukdomar.

Priserna för naturliga medicinska antidepressiva medel är inte höga och varierar från 30-150 rubel och är alltid tillgängliga på ett närliggande apotek.

Beroligande läkemedel är dyrare än naturliga antidepressiva medel på grund av deras ganska komplexa sammansättning..

Men bland dem kan du hitta läkemedlet för dig själv:

 • Så Grandaxin kan köpas från 300 rubel.,
 • Novo-Passit, ganska billig och beroende på form och volym kan köpas från 150 rubel.,
 • Persen från 180 gnugga.,
 • Lerivon från 950 gnugga.,
 • Coaxil från 750 gnugga.,
 • Climactoplan från 600 rubel.

Antiepileptika

För att minska antalet värmevallningar förskrivs läkaren under klimakteriet antiepileptika till kvinnan.

Den huvudsakliga aktiva substansen i sådana läkemedel är Gabapentin..

En ytterligare bonus när du tar antiepileptika är att öka resistensen mot stress..

Vad är användningen av antiepileptika för??

Huvudsyftet med antiepileptika är att kontrollera värmevallningar. Sådana läkemedel normaliserar funktionen att kyla kroppen. De kan endast förskrivas av en läkare, godtycklig mottagning är inte tillåten.

Kontra

De viktigaste kontraindikationerna för att ta antiepileptika är individuell intolerans mot komponenterna, laktasbrist, akut pankreatit. En relativ kontraindikation är njursvikt, psykotiska sjukdomar.

Bieffekter

Antiepileptika har ett antal biverkningar, nämligen:

 • utvecklingen av virussjukdomar;
 • lunginflammation;
 • urinvägsinfektion;
 • ökad aptit;
 • dåsighet;
 • amnesi;
 • bronkit och andra.

förberedelser

Mestadels föreskrivs följande antiepileptika av läkare:

Det finns andra lika effektiva läkemedel i läkarnas arsenal..

Antiepileptiska läkemedel klassificeras inte som billiga läkemedel..

Medelpriset för läkemedel:

 • Gabagamma är 500 rubel.,
 • Katena 400 gnugga.,
 • Tebantin 800 gnugga.

fytoöstrogener

Icke-hormonella läkemedel, som inkluderar fytoöstrogener, kan minska svårighetsgraden av menopausala patologier. Naturligtvis med hjälp av sådana medel är det omöjligt att helt eliminera alla symptom på klimakteriet, men du kan jämföra processen betydligt.

Populära droger

En mängd olika läkemedel med fytoöstrogener är fantastisk, men det finns ett antal läkemedel som redan har etablerat sig som de mest effektiva, till exempel:

 • Estrowel. Läkemedlet innehåller ett stort antal naturliga östrogener, nämligen extraktet av tsimitsifuga, nässlor, yamza rot, soja isoflavoner. Estrovel kämpar aktivt med hormonell obalans, har en gynnsam effekt på kroppens allmänna tillstånd.
 • Feminal. Den aktiva substansen i detta läkemedel är rödklöverisoflavoner. Användningen av läkemedlet hjälper till att stödja hjärtans arbete, minskar frekvensen av värmevallningar, eliminerar sömnlöshet.
 • Familywell. Läkemedlets sammansättning inkluderar sojabönor och rödklöver. Kombinationen av dessa komponenter hjälper till att bekämpa huvudvärk, normalisera blodtrycket..

Kontra

Kontraindikationer för användning av fytoöstrogener är:

 • onkologiska sjukdomar;
 • leverdysfunktion;
 • graviditet, amning.

Beredningar som innehåller fytoöstrogener är ganska överkomliga.

Beroende på region är priset på läkemedel annorlunda:

 • Estrovel från370 gnugga.,
 • Feminal 600 gnugga.,
 • Familywell 1700 gnugga.

Homeopatiska medel

Homeopati med klimakteriet kan minska dess manifestationer, men inte orsaka kroppen mycket skada. Homeopatiska medel syftar till att öka hormonnivån. Praktiskt taget inga biverkningar. Minimerar risken för sjukdomar i muskuloskeletalsystemet, hjärta och blodkärl.

Nyckeln till effektiv behandling är att ta homeopatiska läkemedel regelbundet under lång tid.

Läkemedel och priser

De vanligast föreskrivna homeopatiska medlen är:

 • Remens. Läkemedlets sammansättning innehåller endast naturliga ingredienser. Remens har en stimulerande effekt på systemet som ansvarar för produktion av hormoner. Priset börjar från 200 rubel.;
 • Klimadinon. Det har en lugnande, östrogenliknande effekt. Det provocerar inte viktökning, förbättrar ämnesomsättningen i benvävnader och skyddar mot ogynnsamma faktorer. Pris i genomsnitt 400 rubel.;
 • Qi Klim. Det lindrar värmevallningar och har en föryngrande effekt. Pris från 350 gnugga.

recensioner

Recensioner av icke-hormonella läkemedel:

Slutsats

Climax är inte det trevligaste, men tyvärr oundvikliga stadiet i en kvinnas liv. Men med korrekt behandling kan klimakteriet lindras..

I närvaro av allvarliga kontraindikationer för HRT kan moderna kvinnor ta till icke-hormonell behandling med ny generation läkemedel. Sådana läkemedel kan minska symptomen på klimakteriet avsevärt, och i vissa fall till och med eliminera dem helt, om du tar läkemedlen enligt instruktionerna..

Förutom hormonbehandling är användning av icke-hormonella läkemedel endast möjlig enligt föreskrift av läkaren och strikt i enlighet med behandlingsplanen.

Icke-hormonella läkemedel för klimakteriet hos kvinnor: lista och recensioner

Allt iLive-innehåll kontrolleras av medicinska experter för att säkerställa bästa möjliga noggrannhet och överensstämmelse med fakta..

Vi har strikta regler för val av informationskällor och vi hänvisar endast till ansedda webbplatser, akademiska forskningsinstitut och om möjligt bevisad medicinsk forskning. Observera att siffrorna inom parentes ([1], [2], etc.) är interaktiva länkar till sådana studier..

Om du tycker att något av våra material är felaktigt, föråldrat eller på annat sätt ifrågasätter väljer du det och trycker på Ctrl + Enter.

Efter cirka 45 år (för någon tidigare, och för någon senare) börjar den kvinnliga kroppen att blekna reproduktionsfunktionen: ägglossningen blir mindre frekvent, folliklarna upphör att bildas, menstruationscykeln stannar gradvis. Den överhängande klimakteriet inträffar ofta med alla typer av obehagliga upplevelser för en kvinna - det här är den "berömda" rodnad, huvudvärk, svettningar etc. ditt tillstånd. De säkraste läkemedlen under denna fysiologiska period är enligt experter icke-hormonella läkemedel för klimakteriet - det är främst växtbaserade läkemedel eller vitaminbaserade läkemedel som inte bryter mot hormonens egen produktion och praktiskt taget inte orsakar negativa biverkningar.

ATX-kod

Farmakologisk grupp

farmakologisk effekt

Indikationer för användning av icke-hormonella läkemedel vid klimakteriet

Icke-hormonella läkemedel med klimakteriet kan tas redan vid de första tecknen:

 • med neurovegetativa störningar (värmevallningar, "hopp" i blodtryck, yrsel, känsla av "gåsbulor", överdriven torrhet i huden och slemhinnor);
 • vid psykoterapeutiska störningar (irritabilitet, sömnstörningar och aptit, konstant trötthet, försämrad koncentration av uppmärksamhet, nedsatt arbetsförmåga);
 • med metaboliska störningar (osteoporos, diabetes, övervikt, kondros, artros, med atrofiska förändringar i könsorganen);
 • med cykliska störningar (dysmenorré).

Släpp formulär

För närvarande erbjuder läkemedelsindustrin ett mycket brett urval av icke-hormonella läkemedel för klimakteriet. Vilket läkemedel som är lämpligt i en viss situation - bestämmer läkaren. Varje kvinna är unik och speciell, därför är det omöjligt att säga med exakt vilken form av läkemedlet som är bäst optimalt för henne.

Vissa kvinnor föredrar att ta läkemedel i tabletter - detta är bekvämt, särskilt om du behöver ta dem utanför hemmet.

Någon föredrar botemedel mot symptom på klimakteriet i droppar - denna form av läkemedlet gör att du kan dosera läkemedlet mycket noggrant.

Förutom ovanstående former finns icke-hormonella läkemedel i form av injektionslösningar, i form av granuler eller kapslar.

Naturligtvis har alla rätt att välja vilket läkemedel de ska ta. Men innan du gör ditt val är det att föredra att fortfarande konsultera en läkare.

Namn på icke-hormonella läkemedel med klimakteriet

Icke-hormonella läkemedel med klimakteriet kan skilja sig i verkningsmekanismen och i den medicinska sammansättningen av de aktiva komponenterna. På grundval av detta skiljer sig homeopatiska medel, biologiskt aktiva preparat, multivitaminkomplex och fytopreparationer (fytoöstrogener)..

 • Icke-hormonella läkemedel mot klimakteriet från värmevallningar

Homeopatiska komplexa läkemedel anses vara de mest populära icke-hormonella läkemedelna för klimakteriet. Som regel har de praktiskt taget inga biverkningar och har en mycket kort lista över kontraindikationer: läkaren föreskriver dock också sådana läkemedel.

Homeopatiska medel verkar kumulativt, så behandlingen av sådana läkemedel brukar vara flera månader. Effekten av sådana läkemedel är stabil och hållbar..

 • Remens är en homeopatisk botemedel tillverkad av körtel extrakt av bläckfisk och orm toxin. Läkemedlet eliminerar värmevallningar, ökad svett, stabiliserar humöret, aktiverar metaboliska processer. Remens används både vid de första tecken på klimakteriet och mitt i symtomen: medicinen är kontraindicerad endast i närvaro av allergier.
 • Climaxan - har en östrogenliknande effekt, dämpar värmevallningar, förbättrar sömnen, lindrar huvudvärk och yrsel. Läkemedlet frisätts i form av tabletter eller granuler.
 • Klimadinon är en homeopatisk droppe baserad på rhizomen av tsimitsifuga, vitaminer och mineraler. Klimadinon kämpar framgångsrikt med värmevallningar, försämrad urinering, spasmer av blodkärl och muskler, med tryckfall.

Inte mindre vanliga är homeopatiska preparat från det tyska företaget Heel. Bland dem finns så populära produkter som Klimakt-häl, Ovarium-kompositum, Ovariamin.

 • Icke-hormonella kosttillskott för klimakteriet

Icke-hormonella biologiskt aktiva tillsatser verkar på grund av närvaron av växtbaserade östrogenliknande ämnen - fytoöstrogener. Sådana läkemedel är naturliga analoger av hormonella läkemedel:

 1. Feminal - ett tillsatsmedel som är ett extrakt från en rödklöverväxt;
 2. Femicaps är ett komplext biologiskt tillskott med extrakt av den heliga Vitex, passionflower, såväl som med primrose, oslinic och ett antal viktiga vitaminer;
 3. Inoclim är en sojapreparat med tillsats av gelatin och vegetabilisk olja;
 4. Bonisan är ett tillägg baserat på sojaxtrakt;
 5. Familywell är ett kosttillskott, en analog av Bonisan. Innehåller extrakt från soja;
 6. Estrovel är ett tillskott som innehåller cimicifuga, soja, extrakt från vilda yams och nässlor, samt vissa vitaminer och aminosyror.
 • Icke-hormonella vitaminer med klimakteriet

Bland de många icke-hormonella läkemedelna kan multivitaminkomplex med en speciellt kombinerad komposition återställa fysisk och psykologisk hälsa med klimakteriet. Handlingen av sådana läkemedel förklaras av stimulering av immunförsvaret och kroppens egna krafter. De mest populära verktygen är:

 • Menopace är en multivitamin med ett extra högt innehåll av mineraler som krävs under aktiva hormonförändringar;
 • Ladis Menopause Formula är ett speciellt formulerat vitaminpreparat som innehåller tokoferol- och B-vitaminer, samt mineraler och pantotensyra. Verktyget har en positiv effekt på tillståndet i muskuloskeletalsystemet, förhindrar aterosklerotiska förändringar i blodkärlen, förbättrar nervsystemets funktion;
 • Klimalanin - ett läkemedel vars verkan är baserat på egenskapen av aminosyran ß-alanin;
 • Biotredin är ett läkemedel baserat på L-treonin och pyridoxin. Förbättrar metaboliska processer och energitillförsel av vävnader.
 • Icke-hormonella suppositorier med klimakteriet

I början av klimakteriet klagar många kvinnor över torr vaginalslemhinna. Sådan torrhet manifesterar sig på olika sätt för alla: från lite obehag till förlust av sexuellt intresse och utveckling av inflammatoriska infektionssjukdomar i könsorganen..

Användningen av icke-hormonella suppositorier gör att du kan mjukgöra och återfukta slemhinnan, återställa eller bibehålla den fördelaktiga mikrofloraen i slidan och förhindra utvecklingen av infektiösa komplikationer.

 • Vagical - icke-hormonella ljus baserat på kalendula, som är känt för dess antimikrobiella, immunstimulerande och förebyggande egenskaper.
 • Cycatridin är ett naturbaserat suppositorium med hyaluronsyra, kalendula, aloextrakt, etc. Suppositorier lindrar torrhet i vaginal, förbättrar vävnadsturgor.
 • Climactol - ljus baserade på havtorn, citronmelisse, humle och valerianoljor. Tack vare dessa suppositorier är det möjligt att återställa slemvävnad i slidan, lugna klåda och bränna.

farmakodynamik

Icke-hormonella läkemedel med klimakteriet i de flesta fall "fungerar" på grund av östrogenliknande effekter på kroppen. Efter användning av sådana mediciner minskar produktionen av vissa hormoner, vilket leder till en minskning av nivån av LH. Som ett resultat stabiliseras kvinnans tillstånd eftersom manifestationerna av bristen på könshormoner försvagas. Detta avser främst en minskning av svårighetsgraden av symtom från det autonoma nervsystemet, som inkluderar värmevallningar, hyperhidros, etc..

Icke-hormonella läkemedel som används under klimakteriet har ofta en liten lugnande effekt - detta har en positiv effekt på sömnen, eliminerar irritabilitet och humörsvängningar..

farmakokinetik

De flesta icke-hormonella läkemedel, som är utformade för att eliminera de negativa symptomen på klimakteriet, har inte undersökts vad gäller kinetiska egenskaper. Oftast är de kinetiska egenskaperna hos sådana läkemedel svåra att spåra, eftersom de innehåller en hel lista över växtbaserade komponenter med komplex farmakologi.

Det är känt att icke-hormonella läkemedel måste tas på kurser - ibland under flera månader. Endast sådan behandling kan på ett tillförlitligt sätt lindra de negativa tecknen på klimakteriet och leda till hållbar lättnad..

Dessutom visar de flesta icke-hormonella läkemedel en uttalad terapeutisk effekt under den andra veckan av deras administrering.

Kontra

Du kan inte använda något sätt för klimakteriet - även icke-hormonellt - i närvaro av östrogenberoende tumörer (till exempel med cyster eller bröstcancer). Dessutom finns det ett antal kontraindikationer för vissa icke-hormonella läkemedel med klimakteriet:

 • cimicifuga-baserade läkemedel ska inte användas av personer med laktosintolerans;
 • alkoholbaserade läkemedel bör inte konsumeras av de som är beroende av alkohol;
 • bör inte ta växtbaserade östrogenpreparat i närvaro av patologier i hjärnan, levern och även med en tendens till anfall;
 • otvetydigt kan icke-hormonella läkemedel inte tas under graviditet och amning;
 • du kan inte ta några mediciner om du är allergisk mot läkemedlets sammansättning.

Icke-hormonella läkemedel vid behandling av klimakteriet: en översyn av hormonfria tabletter

Varje kvinna reser förr eller senare till nästa steg i hennes åldersrelaterade förändringar som inträffar under 44-55 år av livet. Dessa förändringar börjar från det ögonblick då den hormonella bakgrunden i kroppen förändras, förknippad med utrotningen av reproduktionsfunktionen hos de kvinnliga könsorganen, frånvaron av ägglossning i äggstockarna, såväl som fullständig upphörande av menstruationsflödet eller deras partiella manifestationer.

Uppkomsten av sådana åldersrelaterade förändringar kallas en menopaus, vilket kan orsaka ett antal obehagliga symtom. Hormonersättningsbehandling hjälper till att bli av med överdriven svettning, värmevallningar och en värmekänsla, ersätta frossa, samt kronisk irritation, sömnlöshet, huvudvärk och trötthet. Men hormonella piller för klimakteriet har ett antal kontraindikationer och inte alla representanter för det kända könet kan användas för att behandla klimakteriets symtom.

En av de faktorer som utgör en allvarlig fara när man tar hormonella läkemedel är den höga sannolikheten för att utveckla en malign neoplasma av cancerform. Därför, för kvinnor som har en högt benägenhet till utvecklingen av sådana patologier och de som helt enkelt är rädda för att ta hormoner med klimakteriet, har ett alternativ utvecklats - icke-hormonella läkemedel för klimakteriet.

Följande grupper av läkemedel tillhör icke-hormonella menopauspiller: antidepressiva effekter, kosttillskott, antikonvulsiva och homeopatiska spektrum..

Överväg mer detaljerat de mest populära och effektiva icke-hormonella läkemedelna för behandling av klimakteriebesvär..

Antidepressiva

För att förbättra det känslomässiga tillståndet rekommenderar experter vanligtvis användning av olika läkemedel som tillhör gruppen antidepressiva medel. Läkemedel i denna grupp hjälper till att lindra humörsvängningar, minska nervös irritabilitet, förbättra sömnen och minska frekvensen av spolattacker.

Antidepressiva medel kan ersätta hormonella läkemedel om det finns kontraindikationer för hormonersättningsterapi för klimakteriet. Bland det enorma antalet antidepressiva medel för behandling av klimakteriet och dess symtom är de mest effektiva:

 • Den aktiva komponenten av venlafaxin, presenterad i kompositionen av sådana läkemedel som Velaxin, Efevelon, Velafax.
 • Den aktiva komponenten av fluoxitin, som är en del av Profluzac, Prozac och Fluval.
 • Den aktiva antidepressiva substansen poroxetin, som är basen för Rexetin, Plizil, Actaparoxetine, Paxil och Adepress.

Skotska forskare, experter har funnit att den moderna listan över läkemedel som föreskrivs för eliminering av depressiva tillstånd har speciella egenskaper som orsakar biverkningar av kroppen, som under klimakteriet förvandlas till en slags positiv effekt på hela kvinnokroppen, vilket bidrar till:

 • normalisering av blodkärlets tillstånd;
 • förhindra eller minska förekomsten av värmevallningar och värmekänslor;
 • normalisering av det psykomotiska tillståndet;
 • förbättra det totala välbefinnandet.

I närvaro av uttalade klimakteriebesvär kan användningen av läkemedel från antidepressiva grupper vara en lämplig lösning för att mildra hela den kliniska bilden under klimakteriet, men glöm inte att det är hormonella läkemedel eller hormonfria läkemedel - allt ska tas endast efter samråd med en specialist..

Kramplösande och antihypertensiva läkemedel

Läkemedel som tillhör gruppen antikvulsiva medel eller antiepileptiska läkemedel har också förmågan att minska frekvensen och tillhörande symtom på rodnad under klimakteriet..

En av de mest effektiva antikonvulsiva aktiva substanserna som hjälper till att minska intensiteten av heta blixtar är Gabapentin, som är en del av följande läkemedel:

Mycket ofta innebär icke-hormonell behandling av klimakteriet att ta antihypertensiva läkemedel. Läkare råder kvinnor som har en plötslig blodtryck att dricka mediciner som hjälper till att normalisera blodtrycket..

Ett av dessa läkemedel är klonidin, som med klimakteriet inte bara normaliserar blodtrycket, utan också har en positiv effekt på hela kroppen, vilket skyddar det från den höga intensiteten i manifestationen av värmevallningar. Användningen av sådana läkemedel är lämplig för klimakteriet, eftersom många kvinnor redan i ett tidigt skede av klimakteriet har de första tecknen på hypertoni.

Homeopatiska medel

Biologiskt aktiva tillsatser och homeopatiska medel vid klimakteriet hos kvinnor tillhör gruppen fytoöstrogener, som är växthormoner vars molekylstruktur liknar strukturen hos kvinnliga naturliga östrogener.

Tänk på de mest populära icke-hormonella läkemedelna för klimakteriet, som tillhör gruppen fytoöstrogener.

Climadinone

Detta är ett kosttillskott som innehåller tsimifugu racimose. Den farmakologiska effekten av detta läkemedel syftar till att förbättra den hormonella bakgrunden, eliminera diuretiska och inflammatoriska patologier, liksom att normalisera funktionen hos det autonoma systemet.

Läkemedlets sammansättning inkluderar ett extrakt av rötter från racemosformen av en tsififuga, som ger en östrogenliknande, antiklimakterisk och lugnande effekt på kroppen under klimakteriet hos kvinnor. Det hjälper också till att eliminera patologiska förändringar i kroppen från sidan av det vegetovaskulära systemet och det psykomotiska tillståndet under klimakteriet. Det är mycket viktigt att detta läkemedel har följande kontraindikationer:

 • individuell laktosintolerans;
 • närvaron av livmoderfibrer och andra neoplasmer, beroende på östrogenhalten;
 • dysfunktionellt tillstånd i levern;
 • patologiska förändringar i centrala nervsystemet, till exempel utvecklingen av epilepsi.

Behandling med detta läkemedel bör utföras under en lång kurs, tills fullständig eliminering av menopausala symtom, präglat av överdriven svettning, ofta förekommande värmevallningar och känsla av värme, nedsatt hjärt-kärlsystem, ämnesomsättning, känslomässigt tillstånd och utseendet på torrhet på slemytor i vaginal område.

Estrowel

Innehåller i sin sammansättning:

 • Extrakt: tsimifugi racimoser, yamsrot, sojabönor och nässlor;
 • Folsyra;
 • Hydrox tryptofan;
 • Bor;
 • fenylalanin.

Detta är ett tablettpreparat som tillhör gruppen biologiskt aktiva tillsatser, vilket bidrar till normaliseringen av den hormonella nivån av östrogeninnehåll, psykotomiskt tillstånd och en minskning av intensiteten hos heta blixtar. Dessutom har läkemedlet en förebyggande effekt mot förekomsten av ett sådant patologiskt tillstånd som osteoporos och hjälper också till att stärka kroppens immunförsvar.

Feminalgin

Feminalgin är en kombinerad beredning av ett homeopatiskt spektrum av verkan, som innehåller tsimifugu racimose, magnesiumfosfater och äng-lumbago-extrakt.

Det har en normaliserande effekt på en kvinnas psykomotiska tillstånd och har också en smärtstillande effekt och kramplösande egenskaper. Hjälper till att eliminera patologiska inflammatoriska förändringar.

Femicaps

Homeopatisk beredning, som innehåller extrakt av inkarnat passiflora och fruktodling av Vitex, såväl som magnesiumoxider, kvällsprosa och osliniska oljor, vitamin B6.

Den farmakologiska effekten av läkemedlet syftar till att minska svettningsnivån, stabilisera hjärtslagets rytm, normalisera det psykotomiska tillståndet.

Qi klim

Detta är ett biologiskt aktivt tillskott som innehåller extrakt av cimifuga racimos, vilket bidrar till normaliseringen av bristen i kroppen med brist på östrogen och en minskning i frekvensen av manifestationer av heta värmevallningar och känslor av plötslig värme.

Röd borste

En växtbaserad tinktur som hjälper till att stärka kroppens immunförsvar. Dessutom bidrar den röda borsten till normalisering av hormonell obalans i en kvinnas kropp som har uppstått mot bakgrund av en klimakteriet. Den speciella effekten av detta läkemedel observeras med dess kombinerade användning tillsammans med livmodern.

Inoclim

Denna växtbaserade biologiska produkt inkluderar oljor och extrakt av sojalecitin och bönor, fiskgelatin, glycerin och andra naturliga ingredienser..

Regelbunden långvarig användning av läkemedlet minskar intensiteten i bildningen av heta blixtar, normaliserar blodtrycket, stabiliserar hjärtrytmen, förbättrar sömnen och generellt välbefinnande.

Klimalanin

Detta är ett läkemedel vars huvudsakliga åtgärd syftar till att bekämpa menopausala symtom, som inkluderar beta-alaninaminosyra. Klimalanin har en positiv effekt på perifera centra i hudkärlen, vilket ger mättnad av neurotransmittorer och en efterföljande minskning av intensiteten i manifestationen av menopausala symtom.

Familywell

Detta är ett verktyg från gruppen kosttillskott som kan användas för att behandla eller delvis minska manifestationen av menopausala symtom, såväl som för förebyggande syften vid bildandet av en sådan patologi som osteoporos.

Det hjälper till att återställa den hormonella bakgrunden i kroppen med hjälp av de positiva effekterna av isoflavonoider isolerade från soja och kan ge en substitutionseffekt av naturliga hormoner. Det är också värt att notera att isoflavonoider har unika förmågor att utöva både östrogena effekter på den kvinnliga kroppen och anti-östrogena.

Remens

Detta läkemedels sammansättning innehåller även extrakt av medicinalväxter. Den tabletterade formen av läkemedlet orsakar praktiskt taget inte biverkningar av kroppen, och effektiviteten av dess farmakologiska effekt på kroppen manifesterar sig ganska snabbt. Regelbundet intag av läkemedlet ger:

 • normalisering av det vegetovaskulära systemets funktion;
 • förbättra sömnen och eliminera sömnlöshet;
 • minskning av irritabilitet i urinblåsan och bortskaffande av urininkontinens;
 • eliminering av patologiska förändringar i kroppen av en kvinna av inflammatorisk karaktär;
 • normalisering av blodcirkulationen.

Dosen av detta läkemedel och varaktigheten av behandlingsförloppet beror på svårighetsgraden av manifestationen av menopausala symtom.

Ljus Klimaktol

Ljusens sammansättning innehåller oljor från medicinska växter som humle, valerian, havtorn och citronmelisse. De används för att eliminera inflammatoriska processer i slidan samt mot torrhet och brännande känsla. Det rekommenderas att använda ljus innan en kvällssömn en gång om dagen. Kursens varaktighet kan variera från en månad till tre, beroende på svårighetsgraden av patologiska förändringar i den intima zonen.

Trots den naturliga naturen till ursprunget för alla ovanstående läkemedel måste det komma ihåg att alla icke-hormonella läkemedel med klimakteriet kan orsaka oönskade reaktioner i kroppen om de används felaktigt.

Innan du börjar ta några mediciner för att eliminera klimakteriebesvär måste du först konsultera en specialist.

Intressant och informativ video om ämnet:

Läs mer:

 1. Vilka piller tas vid klimakteriet?I denna översikt diskuteras tablettberedningarna som behövs för mogna kvinnor..
 2. Lista över droger för att hjälpa en kvinna med klimakterietI denna artikel diskuteras de mest populära läkemedlen som bidrar till eliminering av klimakteriet.
 3. Vad ska man ta vid klimakteriet: hur man behandlar under klimakteriet?Den här artikeln diskuterar möjliga behandlingar med läkemedel..
 4. "Serelis" med klimakteriet hos kvinnorDe flesta kvinnor i klimakteriet upplever ett antal obehagliga symtom: plötsligt.

2 kommentarer

Min mamma tog först hormoner, och sedan bytte hon till ett icke-hormonellt läkemedel, säger att hon mår bättre med honom, färre biverkningar.

Läkaren i receptionen berättade för mig att de nu försöker förskriva icke-hormonella läkemedel oftare, eftersom de tolereras bättre och normaliserar den hormonella bakgrunden ganska bra. Läkaren rådde mig att dricka Estrovel-kapslar, det finns växtkomponenter och vissa vitaminer i dem, så efter ett tag märkte jag att värmevallarna minskade avsevärt och huvudvärken störde mig inte, jag sover bra. jag är väldigt nöjd.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Menstruation två gånger i månaden, är det möjligt?

Menstruation hos en frisk kvinna i frånvaro av graviditet inträffar varje månad. Regelbundna perioder indikerar normal funktion av reproduktionssystemet och frånvaron av patologi i kroppen....

Orsaker till smärta i korsryggen om det inte finns någon menstruation, men testet är negativt

Försenad menstruation och smärta i korsryggen hos en kvinna är ett onaturligt fenomen som kräver akut medicinsk vård och en omfattande diagnos....

Korsryggsmärta före menstruation

Menstruation är en vanlig naturlig process för att rena en kvinnas kropp. Ofta åtföljs det av en försämring av välbefinnande, humörsvängningar som är förknippade med hormonella förändringar....