Menstruation med en obehaglig lukt - de viktigaste orsakerna, sätt att bli av

Ansvarsfrihet

Den obehagliga lukten efter menstruation, såväl som under deras kurs, kan bli en föregångare av allvarliga problem förknippade med hälsan för hela organismen och reproduktionssystemet, som en del av den. Denna fråga kan inte ignoreras. Artikeln hjälper dig att förstå både orsakerna och de möjliga konsekvenserna av detta symptom..

Vad ska luktas

Någon tycker om att lukta DorBlue-ost, men någon avskyr honom. Var är linjen när du behöver börja oroa dig för lukten från den intima zonen? Varje tjej har en utvecklad luktkänsla, och vi gillar doften helt annorlunda. Det är tydligt att den starka doften av rutt kött är en oroande klocka. Ofta luktar urladdningen inte så intensivt och inte så motbjudande att omedelbart förstå om det finns ett problem.

Menstruation luktar alltid något, men vi känner inte alltid det.

Hur luktar menstruationen hos en frisk kvinna utan gynekologiska problem? Vanligtvis luktar menstruationen som järn på grund av den höga halten av detta ämne i blodet. Att komma på packningen, utfälls aktivt kontakt med luft, varför processen för oxidation av mikropartiklar av järn börjar.

Förutom järn kan du luktar rått kött i dag, vilket är en helt naturlig situation. Denna doft uppstår från samma järn och hemoglobin i blodet. Kom ihåg hur det skurna fingret eller handen luktar, menstruationen ska lukta något liknande. Glöm inte att under menstruationen kommer delar av livmodern ut ur livmodern och inte bara blod. Vid vissa problem kan endometriet också lukta något obehagligt..

Om det finns en stark lukt under menstruationen och det är dåligt, är problemet i intim hygien eller en kvinnas kropp. En obehaglig arom indikerar alltid ett problem. Du behöver bara hitta det och fixa det..

Norm

Experter försäkrar att lukten före, under och efter menstruationen är normal för alla kvinnor. Under kritiska dagar avvisas livmoderslimhinnan, vilket lämnar könsorganen i form av blod och koaguler med en specifik arom. Normalt bör menstruationsflödet lukta som rått kött eller järn, vilket är ett viktigt spårelement i blodet. Det är viktigt att lukten av menstruation är svag och känns bara av kvinnan själv under packningsbytet.

Vi löser problemet med intim hygien

Om du luktar dåligt under din period kan orsakerna vara dolda i felaktig hygien. Vilka andra aromer kan förväntas om du inte byter tampong eller dyna var fjärde timme, som förväntat. Det är tydligt att varje kvinna är individuell, som hennes cykel, men du bör inte spara på kuddar med tamponger. Att ignorera enkla hygienregler kan leda till vaginit..

En obehaglig lukt är bara toppen av isberget, det verkar trots allt efter att några problem har börjat. Omedelbar ersättning av intima hygienprodukter leder till en snabb multiplikation av mikroorganismer i sekret. När det är för många visas illaluktande perioder.

Du kan inte känna den dåliga aromen genom att använda en dyna med smaksatt tillsatser. Men genom att byta packning kan du stöta på en situation då en obehaglig älskling verkar starkt, eftersom inga smakämnen redan blockerar den.

Långvarig kontakt av könsorganen med utsöndringar leder till uppkomsten av en lugn lukt. Ganska ofta luktar menstruationen av råtta eftersom packningen inte byttes i tid.

Gelén spelar en viktig roll för intim hygien och tvätt, som måste utföras under menstruationen.

Om problemet bara är förknippat med felaktig hygien, måste du glädjas, eftersom det är lätt att eliminera, eftersom det inte finns några patologier. Men allt är mycket mer allvarligt..

Vilka sjukdomar kan leda till störningar

Om en kvinna kände en obehaglig skarp lukt, är det första att utesluta patologiska processer i reproduktionssystemet. Om det är tillgängligt måste du omedelbart påbörja den omfattande behandling som väljs av läkaren.

De huvudsakliga patologiska orsakerna presenteras i tabellen..

TitelBeskrivning
Nedsatt absorption och matsmältningSmärtan uppstår i övre buken, det finns gott om avföring med en stark obehaglig lukt. Patienten blir ofta trött och hennes vikt minskas avsevärt..
Irriterad tarmMed denna överträdelse ändras avföringen, avföring har en annan konsistens. Smärtan verkar eller stickar, kvinnan är ständigt orolig för flatulens.
Ulcerös kolit och Crohns sjukdomPatienten har känslor av smärta i nedre bukhålan. De är som slagsmål, men de kan dra. Bloddiarré förekommer.
AppendicitDetta är en inflammatorisk process i bilagan. Sjukdomen kan identifieras när: • akuta och dragande smärta som oftast uppträder på höger sida, men också till vänster; • illamående; • hög temperatur; • svagheter. I ett sent stadium av sjukdomen kan bilagan brista. Detta bedöms av uppkomsten av hög feber och akut smärta. Med blindtarmsinflammation är det viktigaste ett snabbt besök hos en läkare. En brist på appendix kan vara dödlig..

Endast en läkare kan fastställa en diagnos efter diagnos.


Det är mycket viktigt att undersökas av en gynekolog

Menstruationen luktar ruttna - patologiska orsaker

Förekomsten av en obehaglig lukt under menstruationen kan vara direkt associerad med varje sjukdom i reproduktionssystemet..

 1. Bakteriell vaginos. Typiska symtom är klåda och sveda i de intima organen, vilket ökar under samlag. Bakteriell vaginos åtföljs ofta av lukten av ruttet kött under menstruationen. En annan vaginal dysbios kännetecknas av det faktum att menstruationen luktar fisk (ruttet).
 2. Trast (candidiasis). Sjukdomen kännetecknas av klåda i perineum, som åtföljs av obehagliga känslor i slidan. Ofta efter menstruation på grund av candidiasis, visas curdled utsläpp. Trast kännetecknas av lukten av något surt (inte att förväxla med en sur lukt).
 3. Sexuellt överförda infektioner. För sådana infektioner är obegriplig urladdning karakteristisk såväl som smärta, brännskador och obehag i det intima området under urinering eller samlag. Obehagliga luktar är också ett tecken på vissa infektioner..
 4. Neoplasma i livmodern. Onkologi kan lukta annorlunda.
 5. Endometrit. Om en flicka undrar varför menstruation med lukten av ruttet kött,

då måste du tänka på det faktum att orsaken kan vara i endometrit. Detta händer när muskelskiktet bokstavligen börjar ruttna. Allt börjar med ruttning av endometrium på grund av utvecklingen av patogener på det. Gradvis flyttar de till andra områden.

Under graviditet

Under graviditet observeras inte menstruationsblödning, men kvinnor bör dock vara särskilt uppmärksamma på vaginal hälsa.

Bakteriell vaginos och trikomoniasis kan orsaka allvarliga komplikationer hos gravida kvinnor. I synnerhet ökar de risken för för tidigt födelse och gör också ett för tidigt födelse mer troligt..

På grund av hormonella förändringar kan volymen av vaginal urladdning under graviditeten öka. Dessutom kan den vanliga balansen mellan jäst och bakterier störas i slidan, vilket ofta leder till utveckling av infektioner.

Om en gravid kvinna observerar ovanliga förändringar i arten av vaginal urladdning, såväl som en konstig lukt eller blödning från slidan, bör hon i denna situation definitivt åka till sjukhuset, och så snart som möjligt.

Vad säger den sura lukten?

Vi har redan räknat ut att om det luktar råttent eller surt något, så är detta förmodligen ett patologiskt problem. Men förväxla inte dessa dofter med sura aromer. Om lukten är sur, är detta inte en anledning att få panik, för i detta fall kan vi prata om kroppens normala funktion. Låt oss ta reda på varför menstruationen luktar surt (ibland mjölk) och i vilka fall det är nödvändigt att behandlas.

Om det finns vita, ljusa, transparenta, gula eller mörka utsläpp som luktar surt, finns det troligtvis ingen anledning till panik. Det viktigaste är att allt detta inte åtföljs av svullnad eller klåda. Det är tydligt att den sura lukten inte bör stinka. Här är linjen mycket tunn, liksom luktreceptorerna hos varje enskild kvinna. För vissa kommer en lukt under menstruationen att vara normal, men för någon verkar en sådan lukt onaturlig.

Floraen i kvinnlig vagina upprätthåller ständigt en sur miljö som förhindrar olika infektioner från att komma in i kroppen. Så bli inte förvånad över att den sura miljön ger en sur lukt.

Tyvärr, inte alltid, när det luktar surt, kan du koppla av. Ibland är detta ett tecken på en sjukdom, som är extremt svår att förstå utan andra symtom. Det räcker inte med att veta varför menstruationen luktar dåligt, eftersom du måste kämpa mot problemet.

Diagnostik

Först måste läkaren genomföra en muntlig undersökning för att klargöra klagomål och symtom som berör kvinnan. Sedan görs en palpation och en visuell undersökning av de inre och yttre könsorganen. Genom en spegel undersöker en specialist vagina, livmoderhalsen, och vid behov utförs en undersökning med en optisk enhet. Sedan tas en utstryk på floran, med vilken närvaron av slem eller purulent innehåll bestäms. En smet på bakterier och svampar tas också. Ultraljud föreskrivs vid behov.

Vad kan du göra själv?

Om orsaken är någon typ av sjukdom, är det enda som en flicka kan göra att rådfråga en läkare. Ofta har patologi samtidigt symtom, men ibland är de milda. Om problemet bara är att det under menstruationen luktar dåligt från det intima området (det finns inga medföljande smärta, klåda, konstiga sekretioner), bör följande åtgärder vidtas:

 • byter regelbundet dynor med tamponger. Minst en gång var fjärde timme för kuddar och varannan timme för tamponger. Du måste också överge gynekologiska medel med smakämnen. Så det kommer att vara möjligt att bättre förstå vilken lukt som kommer från den intima zonen. Detta steg görs också så att alla hygienprodukter blir så naturliga som möjligt;
 • Vi försöker använda tamponger och kuddar av naturliga material och välja bomullsunderkläder;
 • menstruation med en lukt kan suga underkläder. Därför måste trosor bytas oftare än en gång om dagen. Ett reservpar kommer definitivt inte att vara överflödigt;
 • regelbundna vattenbehandlingar hjälper till att hålla kroppen ren. En dusch hjälper till att tvätta en intim plats, avlasta den från en obehaglig lukt, och kommer också att uppdatera hela kroppen. Eftersom ett sådant problem uppstod bör antalet tvättar per dag ökas till fyra;
 • speciella geler för intim hygien används, inte vanlig tvål.

Om alla dessa åtgärder görs värdelösa, kan problemet vara i patologin, som hittills inte har visats av andra symtom. Eftersom det inte är fråga om hygien kan bara en läkare bestämma varför menstruationen stinker. En gynekolog måste konsulteras om en obehaglig lukt åtföljs av ett fel i cykeln, en förändring i volym av sekret, klåda, smärta eller annat ovanligt obehag.

Behandling

Behandling inkluderar överensstämmelse med regler för personlig hygien, korrekt näring, läkemedelsbehandling. Tvättning bör utföras två gånger om dagen med kokt vatten med speciella hygienprodukter. Undvik att simma i vattendrag av tvivelaktig renhet..

I kosten är det nödvändigt att begränsa antalet sura, rökt, kryddig rätter. Det är viktigt att inte missbruka alkohol, sluta röka.

Läkemedelsbehandling av inflammatoriska sjukdomar består av två steg:

 • ta antibiotika, läkemedel för att öka immuniteten, läkemedel för att undertrycka tillväxten av svampar;
 • restaurering av hälsosam vaginal mikroflora.

För att återställa mikrofloraen är det nödvändigt att äta naturliga yoghurt varje dag. Om möjligt är det bättre att laga yoghurt hemma från surdej. För att göra detta, lägg till en påse med surdej till kokt varm mjölk, blanda väl, linda in och låt sura i fyra till fem timmar. Efter surning lagras yoghurten i kylen.

Vissa sjukdomar behandlas med hormonella läkemedel, de bör tas i enlighet med behandlingsregimen. Godartade och maligna tumörer avlägsnas genom operation.

Möjliga avvikelser

Följande manifestationer under menstruationen indikerar avvikelser:

 1. Oregelbundenhet i menstruationscykeln - observeras vid hormonella, endokrina eller sexuella störningar.
 2. Tunga perioder.
 3. Lean menstrual flow - denna avvikelse sker med en tunn endometrium, vars tjocklek bör öka vid slutet av menstruationen.
 4. Förekomsten av tjockt blod och ett stort antal koagler. Detta indikerar en ökad koagulering av blodplasma, som hotar trombos..
 5. En obehaglig stark lukt kan indikera en sexuellt överförd infektion..

Relativt säkra orsaker till luktfri och smärtsam brun urladdning

Innan menstruation

Beteckningen av ljus och mörkbrun luktfri och smärtsam utsöndring är också möjlig en dag eller två före menstruationen. De förekommer på grund av hormonella förändringar eller på grund av att livmodern förbereder sig för avstötning av det svullna endometriet. Om detta fenomen manifesterar sig tidigare än på två dagar, tyder allt på förekomsten av en kränkning i det reproduktiva systemet.

Från klimakteriet till klimakteriet är brunt slem ett vanligt tecken på slutet av reproduktionsperioden. De förekommer före menstruation och istället.

Efter menstruation

Isolering av smutsutsöndring efter menstruation, brun, luktfri har ett naturligt ursprung: det visar resterna av partiklar i endometrium och blod, som koagulerade, förvärvade en sådan nyans. Blodigt urladdning har först en mörkbrun färg och vänder sedan till en ljus och smetande karaktär. De har inte smärta, har en neutral doft och bör passera inom 2-3 dagar. Om ett liknande symptom varar mer än 3 dagar efter menstruationens slut, är detta ett tecken på en kränkning.

En ljusbrun postmenstrual daub kan frisläppas av livmodern under de första menstruationscyklerna efter förlossningen. Om en kvinna inte ammar eller av några andra skäl, återkommer hennes perioder snart, då kan försvagade och sträckta väggar i livmodern orsaka uppkomsten av ett sådant symptom innan tonusen återgår till sitt tidigare tillstånd.

Hormonell preventivmedel

Hormonala läkemedel kan provocera utseendet på olika sekret, inklusive bruna. Många kvinnor som började ta hormonella preventivmedel har brunt fläckar under de första tre månaderna. Detta är normalt, inte åtföljt av andra symtom. Efter att ha passerat denna period anpassar kroppen sig och dauben försvinner.

Menstruationsmekanism

Utsöndring av blod observeras i den första follikulära fasen av cykeln. Vissa hormoner påverkar denna process. Hypotalamusen stimuleras av adenohypofys, vilket resulterar i att den senare syntetiserar obetydliga mängder luteiniserande och follikelstimulerande hormonella substanser. De bidrar till mognad av folliklar, varav en bör bli den viktigaste, bryta och släppa ett ägg som har mognat i det. I follikelfasen växer emellertid endometrial vävnad, som påverkades av progesteron och östrogen, växte, förtjockades och förbereddes för befruktning och fästning av ägg, och vid tidpunkten för sammandragningar av livmodermusklerna avvisas och utsöndras som menstruation.

Cykeln upprepas varje månad, varför det populära namnet för menstruation är menstruation. Efter graviditeten försvinner de, eftersom det inte finns någon endometrial avstötning. Menstruation är ofta frånvarande under amningen. Kroppen producerar för närvarande hormonet prolaktin, som undertrycker ägglossningen.

Normalt menstruationsflöde innehåller förutom blod följande komponenter:

 • vävnad som linjer livmodern i endometrium;
 • utsöndringsvätska som utsöndras av körtlarna i slidan och livmoderhalsen.

Normalt är lukten från slidan under menstruationen neutral, själva blodet har en vinröd färg. På grund av förekomsten av specifika ämnen i den kollapsar den inte.

Bakteriell vaginos

I den kvinnliga kroppen hos friska patienter finns det en hel uppsättning bakterier som är i balans. Brott mot denna balans kan utlösa bildandet av bakteriell vaginos. De främsta orsakerna till denna sjukdom är hormonell obalans, liksom en minskning av immunförsvaret. I detta fall är läkemedel, nervös stress, hypotermi och mycket mer provocerande faktorer..

En överdriven sug efter hygien kan också väcka obalanser i balansen mellan mikroorganismer i slidan. Om en kvinna ofta gör douching, kommer detta att orsaka tvätt av det skyddande skiktet på väggarna i slidan. Antalet laktobaciller i detta fall minskar kraftigt, varför andra bakterier snabbt ökar antalet.

Användningen av intim kosmetika kan också påverka tillståndet hos det kvinnliga könsorganet på exakt samma sätt. Gardnerella-bakterier börjar aktiv reproduktion under menstruationen. En obehaglig lukt bildas, något som påminner om ruttna fiskar. Parallellt med denna lukt förändras menstruationens färg och konsistens..

Närvaron av bakterier i tarmdysbios orsakar ibland också utvecklingen av bakteriell vaginos.

Hormonell störning

Överträdelser av denna art har en direkt negativ inverkan på kroppens allmänna tillstånd. Patologiska processer som påverkar funktionen av sköldkörteln eller binjurarna kan provocera avvisningen av en hemlighet med en uttalad färg, som har en obehaglig doft, ovanligt för en kvinna.

De faktorer som negativt påverkar den hormonella bakgrunden, läkare inkluderar:

 • ätstörning;
 • börja ta hormonell preventivmedel;
 • en kraftig ökning av laster;
 • påfrestning
 • en kraftig fluktuation i innehållet av det kvinnliga hormonet östrogen i blodet.

Dessa faktorer orsakar starka fluktuationer i cykeln och uppträdandet av vätskeutsöndringar under den intermenstruella perioden, med en specifik fiskaroma.

Orsaker till dålig lukt under menstruationen

De flesta kvinnor upplever obehag under kritiska dagar. Vissa störs av en smärta i nedre del av buken, andra av illamående. Men för de flesta kvinnor blir lukten av menstruation ett problem. Vi erbjuder att prata mer i detalj om varför menstruationen luktar dåligt.

Normalt utsläpp och lukt under menstruationen

Kritiska dagar för en frisk kvinna åtföljs av frisläppandet av blod, blodets färg och dess lukt orsakar inte misstänksamhet.

Månadsvis separeras endometriet från livmodern och lämnar kroppen i form av blodvätska och blodproppar. Denna period kallas desquamation. Många människor känner obehag i äggstockarna..

Med kroppens normala funktion bör menstruationsflödet lukta som järn, mindre ofta - kött. I närvaro av patologiska processer blir de fetiska..

Menstruation utan lukt är en sällsynt förekomst. Vanligtvis inträffar det med obetydliga perioder, där utflödesvolymen inte överstiger 40 ml.

I avsaknad av gynekologiska patologier och regelbundet efterlevnad av reglerna för personlig hygien är lukten av menstruation ganska svag. Utseendet på en obehaglig "aroma" under kritiska dagar är förknippad med utbredningen av skadliga mikroorganismer på läggningen. Därför rekommenderas det att byta hygienprodukter var 3-4: e timme.

Orsaker till dålig lukt

Ibland luktar menstruationen som ruttna ägg, fisk eller surmjölk. Oftast beror detta på patologiska faktorer. Menstruation med lukten av ruttna, som härrör från gynekologiska sjukdomar, åtföljs av ett antal obehagliga symtom. Tänk på orsakerna som provocerar deras utseende.

Hygien

Kvinnor som försummar personlig hygien upplever ofta obehagliga lukt under sin period.

Blod som utsöndras under menstruationen luktar som sur (sur) mjölk om hygienprodukten inte har förändrats på mer än 4-5 timmar. Trots att varje organisme är unik, rekommenderas inte besparingar på kuddar och tamponger.

Om du ignorerar de enkla reglerna för intim hygien, kan en tjej stöta på en så obehaglig sjukdom som vaginos.

I avsaknad av ofta byte av dyna / tampong skapas en optimal miljö för utveckling av patogena bakterier, vilket resulterar i att menstruationen kommer med en obehaglig lukt. Du kan inte känna stanken om du använder en smaksatt hygienprodukt under kritiska dagar. Detta eliminerar dock inte behovet av att upprätthålla renheten..

Läs mer i detalj om hur många kuddar som måste bytas med menstruation per dag.

endometrit

Detta är en farlig sjukdom, som kännetecknas av ruttning av endometrium med dess efterföljande död. Under utvecklingen av sjukdomen har en kvinna stark smärta i äggstocken.

Den obehagliga lukten av menstruation med endometrit provoserar infektioner i könsorganen som sätter sig på slemhinnan. När den döda endometriet är separerad från livmodern, uppträder en lugn lukt av ruttet kött. Detta beror på ruttning av det yttre livmoderskiktet.

I avsaknad av snabb behandling av endometrit, kan patogena infektioner passera till andra organ.

Colpitis

När man sätter sig på slemhinnan i slidan av en patogen bakterie (Trichomonas), luktar menstruationen av ruttet kött.

Menstruationsflödet i kolpit innehåller ofta grönt eller gult slem som skummar. Förutom den obehagliga aromen av ruttet kött, åtföljs patologier av svår smärta under urinering, samt brännande och klåda i slidan.

Bakteriell vaginos

Menstruationsutsläpp luktar som fisk, det finns en stark brännande känsla i perineum och smärta under samlag - detta är standardtecken på bakteriell vaginos.

Förekomsten av fet lukt på kritiska dagar med denna patologi åtföljs ofta av tarmdysbios. Denna sjukdom leder till "flyttning" av patogena bakterier från tarmen in i slidan. Resultatet är en stark lukt av ruttna ägg eller fisk.

Sjukdomen uppstår ofta på grund av långvarig användning av antibiotika, vilket provocerade en obalans i floran..

Om din period har en obehaglig lukt måste du besöka en gynekolog för en grundlig undersökning för att identifiera en möjlig patologi.

Förebyggande

Det måste komma ihåg att uppkomsten av en obehaglig lukt under menstruationen inte alltid är förknippad med förekomsten av patologiska processer i kroppen. Kanske är orsaken till att detta problem utlöste förknippat med att man inte respekterar reglerna för intim hygien. I detta fall är situationen lätt att korrigera..

De viktigaste förebyggande åtgärderna:

 1. Obligatorisk användning av intim kosmetika under kritiska dagar.
 2. Ofta byte av dynor / tamponger.
 3. Bära bekväma underbyxor under din period. Syntetiska underbyxor, särskilt i varmt väder, rekommenderas inte..
 4. Användning av preventivmedel under samlag.
 5. Överensstämmelse med reglerna för hälsosam kost.
 6. Aktiv livsstil.

Den huvudsakliga förebyggande åtgärden är regelbunden gynekologisk undersökning..

Behandling

Om den dåliga lukten av menstruationsflödet åtföljs av symtom på gynekologisk patologi (obehag under urinering, klåda i perineum), bör du rådfråga en gynekolog. Läkaren hjälper till att lösa detta problem genom att förskriva lämplig behandling..

Terapi väljs individuellt. Det är vanligt att bli av med några gynekologiska sjukdomar, till exempel candidiasis med hjälp av vaginala suppositorier. Ett av de mest populära läkemedlen i denna grupp är Livarol..

I avsaknad av hormonellt misslyckande för behandling av gynekologisk patologi föreskriver läkare läkemedelsbehandling. Till exempel hjälper Danazole och Tryptorelin att bekämpa endometrit..

För att förhindra utvecklingen av möjliga komplikationer måste du kontakta en specialist i tid, som kommer att fastställa orsaken till uppkomsten av menstrual stank och bestämma den optimala metoden för att bli av med dem.

Varför luktar menstruationen som ruttet eller fisk

Menstruationscykeln börjar med uppträdandet av fläckar från slidan. Under denna period måste en kvinna noggrant övervaka hygien och välja rätt produkter för vård av könsorganen. Förutom de obehagliga och dragande känslorna i nedre del av magen, trötthet och behovet att tillfälligt överge sexuellt liv för det rättvisare könet, finns det ofta en lukt under kritiska dagar.

Hos en frisk kvinna varar blödningar från slidan under menstruationen från tre dagar till en vecka och inträffar utan några oroande symtom. I detta fall bör den naturliga lukten av utsläpp inte orsaka besvär eller obehag.

Orsaker till lukten under menstruationen


Menstruation är frigöringen av det inre skiktet i livmodern (endometrium). Nivån på östrogenet ökar, vilket leder till det faktum att exfolierande endometrieceller ersätts av nya och stänger de blödande spiralartärerna i livmodern. Blod som utsöndras från artärerna när du lämnar vagina blandas med naturliga sekret. En sådan miljö är en utmärkt och näringsrik plats för spridning av patogen flora och bakterier..

Normal fläckning under menstruationen luktar som järn. Denna lukt bör inte vara oroande, eftersom den anses vara normen. Varför kan blod luktar dåligt? Det finns flera skäl till detta:

 • Otillräcklig hygien.
 • Bakteriell vaginos.
 • Trast eller candidiasis.
 • andra sjukdomar.

Personlig hygien och lukt under menstruationen

Oftast är en obehaglig lukt från slidan ett resultat av felaktig vård av det intima området. Under kritiska dagar måste hänsyn tas till personlig hygien. Experter rekommenderar att du byter dynor eller tamponger minst en gång var 2-4 timme. Frekvensen beror på mängden urladdning under menstruationen. Om en kvinna ignorerar dessa rekommendationer, sker processer i hennes könsorgan som naturligt påverkar lukten av menstruation. Surmjölkbakterier och opportunistisk flora samexisterar i slidan av en frisk kvinna.

Vad händer om du inte byter sanitetsunderlägg under en längre tid? Som ett resultat av växthuseffekten, som skapar en hygienprodukt, börjar blod som har absorberats i servetten eller tampongen sönderdelas. Nedbrytningsprocessen är helt naturlig eftersom blod är ett protein. I ett sådant näringsmedium börjar den patogena floran i form av en svamp, stafylokock och andra organismer att utvecklas snabbt. Försummelse av personlig hygien under kritiska dagar leder inte bara till en dålig lukt från perineum, utan kan också leda till utveckling av en sjukdom som kolpit.

När menstruation med lukt indikerar förekomsten av sjukdomar?

Utsläpp under menstruationen kan ha en dålig lukt, inte bara på grund av dålig hygien. Orsaken kan vara den inflammatoriska processen som föregick ankomsten av kritiska dagar. Vid infektion skiljer lukten från slidan något från blodets doft. En av de huvudsakliga sjukdomarna där menstruationen luktar är bakteriell vaginos eller vaginal dysbios. Utsöndringarna som följer med denna sjukdom kännetecknas av en uttalad fisklukt, som förvärras under menstruationen. Detta är lukten av alkaliska utsöndringar av kvinnor, där gardnerella, som är en av företrädarna för den villkorligt patogena vaginalfloraen, multipliceras alltför.

Ett annat orsakande medel för den välkända kvinnliga sjukdomen var en jästliknande svamp - Candida. Denna ljusa representant för den opportunistiska floran är känd för kvinnor inte genom hörsel. På grund av denna svamp stöter det ganska könet ofta på ett sådant problem som candidiasis eller trast. Blodigt utflöde under menstruationen, i vilket Candida-svampen har växt alltför mycket, orsakar klåda och sveda och luktar starkt av en surmjölkad "kefir" -lukt. Efter menstruation förefaller kvinnor med candidiasis kärnvitt urladdning.

Hur du klarar av lukten som följer din period?

Trots att lukten under menstruationen anses vara naturlig och inte särskilt märkbar, finns det flera sätt att göra det mindre hårt.

 1. Mer naturliga produkter för personlig vård. Det rekommenderas att använda kuddar och tamponger av naturliga material, bära bomullsunderkläder och tvätta dig själv med intima hygienprodukter baserade på växtbaserade avkok.
 2. Använd tappar och kuddar som inte innehåller dofter. Kemikalier i produkter för personlig vård hjälper inte bara till att eliminera lukt under menstruationen, utan förvärrar också tillväxten av bakterier i blodet.
 3. Bär ett par reservunderkläder. Så kvinnan kommer att ha möjlighet att försäkra sig mot omfattande ansvarsfrihet, vilket kommer att fläcka kläder och lukt.
 4. Regelbunden dusch. Det tillåter inte bara uppfriskning utan eliminerar också onödiga lukt av sekret. I detta fall behöver du inte tvätta slidan från insidan. Det har förmågan att rena sig själv. Om du tvättar vagina inuti - kan du störa mikrofloran.

Eventuella förändringar i konsistensen av sekret eller lukten under menstruationen bör orsaka kvinnor ångest och bli en god anledning till ett samråd med en läkare. Det är bättre att förhindra utveckling av farliga sjukdomar än att bli av med dem långt och hårt.

Du kanske är intresserad av att dra nytta av forntida förmögenhetsberättelse om menstruation. Detta är en beprövad metod som våra mormödrar använde förutsäga för alla tillfällen och för varje dag..

Baserat på det föregående, i den normala förloppet av menstruationscykeln, kan utflöde av kvinnor ha en karakteristisk struktur, färg och lukt.. Icke-hygien under menstruationen.

Utsläpp i dessa sjukdomar har en förvirrad lukt, särskilt riklig under och efter menstruationen, färgen har vanligtvis en gulaktig nyans.

Orsaker till dålig lukt under kritiska dagar och efter och metoder för att bli av med den

Det finns ingen luktfri period. Gillar det eller inte, luktar blod som järn och det är helt normalt. Men om man under menstruationen lägger till en obehaglig sur eller "fiskig" doft till detta, bör detta varna. Så när du behöver köra till gynekologen och när noggrannare hygien är tillräckligt, om lukten av blod under menstruationen inte är den mest behagliga?

Varför det kan finnas en obehaglig lukt under menstruationen

Menstruationsflödet består av vaginalslem, partiklar i endometrium, en liten mängd sekretion utsöndrad av körtlarna och naturligtvis blod. Det är hon som ger en röd färg och en karakteristisk järnlukt. Vissa människor känner en svag doft av rått kött, och detta ligger också inom det normala intervallet. Av vilka skäl börjar urladdningen luktar dåligt:

 1. Stagnerande blod. Under menstruationen kommer blod inte ut ur livmodern på en gång, utan inom några dagar. Den här perioden räcker till för att blodproppar luktar som inaktivt kött.
 2. Oregelbunden hygien. För att förhindra obehaglig lukt bör du regelbundet byta kuddar och tamponger, samt tvätta dagligen. Om du av någon anledning inte kan göra det i tid visas en dålig lukt på grund av interaktion mellan blod och luft. Dessutom är vaginalutsöndring och värme ett idealiskt medium för reproduktion av bakterier.
 3. Felaktiga hygienprodukter. Tvål alkalisk miljö eller olika kemiska tillsatser kan störa balansen i vaginal mikroflora, som ett resultat - en obehaglig lukt.
 4. Användning av tamponger. Varje kvinna som har använt dessa hygienprodukter minst en gång vet att inte allt blod absorberas och stagnerar inuti under en tid..
 5. Venereala sjukdomar. Ofta åtföljs av inte bara en obehaglig lukt, utan också andra symtom - utsläpp före eller efter menstruation med en obehaglig lukt, smärta, klåda etc..
 6. Inflammatoriska processer. Ett antal inflammatoriska sjukdomar, såsom endometritis, känner sig själva, inklusive en dålig lukt.
 7. Oncology. Sjukdomen kanske inte har andra symtom förrän det sista steget. Varför insisterar läkare på att besöka gynekologen var sjätte månad för att identifiera en sjukdom i början av dess utveckling?.

Hur man självständigt bestämmer sjukdomen

Dålig luktande blod under menstruationen indikerar ofta förekomsten av sjukdomar. För vissa funktioner kan du försöka självständigt bestämma närvaron av sjukdomen:

 1. Lukten av ruttna fiskar kan indikera bakteriella infektioner eller dysbios. Orsaken till en obehaglig älskling är patogena bakterier, som blir för många och den naturliga mikrofloraen i slidan inte kan hantera dem. I det här fallet kan fisklukt uppträda på vilken dag som helst av cykeln, med tillkomsten av menstruation intensifieras.
 2. Den sura lukten orsakas ofta av svampen Candida, som är den främsta skyldigheten till trast. Utöver den karakteristiska älsklingen observeras vit urladdning med en curdled konsistens, brännande, klåda.
 3. Den uppenbara stanken av ruttet kött är ett av tecken på livmodercancer. Dess orsak är vävnadernas förfall. Oftast observeras detta symptom hos kvinnor efter klimakteriet och åtföljs av blödning.

När behövs en läkare

Utseendet på en obehaglig lukt är i sig ett oroande symptom. Det är brådskande att besöka en läkare om ett eller flera av följande symtom observeras:

 • rita smärta i buken;
 • regelbunden urination;
 • tjocka obehagligt luktande vita av vita, gulaktiga eller gröna;
 • pus;
 • curdled urladdning när som helst av cykeln;
 • blod eller brunt utsläpp med en lukt före menstruation eller efter;
 • menstruation för lång;
 • stor blodförlust;
 • klåda och rodnad i huden i ljumsken;
 • utslag i inguinal zonen;
 • skärande smärta under urinering;
 • allmän svaghet, yrsel.

Enbart symptom gör det inte alltid möjligt att fastställa en specifik sjukdom. Utöver undersökningen av en läkare måste du genomgå nödvändiga undersökningar, varefter lämplig behandling kommer att förskrivas.

Om åldersproblemen: kan menstruationen gå med klimakteriet, och är det möjligt att bli gravid?

Vad är Leptotrix-bakterien, vad är det farligt och hur man behandlar kommer att beskrivas ytterligare.

Sätt att bli av med dålig lukt

Om den obehagliga lukten inte orsakas av en sjukdom, att bli av med den eller göra den inte så intensiv kan du:

 1. Byt vanliga hygienprodukter. Under menstruationen är det bättre att använda kuddar och tamponger utan syntetiska material, samma gäller dagliga kuddar.
 2. Packningar och tamponger bör inte innehålla dofter och färgämnen, inklusive blekmedel. En aggressiv kemisk miljö är inte det bästa sättet att upprätthålla normal bakteriebalans.
 3. Det är nödvändigt att byta packningar under menstruationen var fjärde timme, och helst oftare. Tamponger bör inte vara inne i mer än 2 timmar.
 4. I stället för tvål och andra tvättmedel är det bättre att tvätta dig själv med varmt vatten med avkok av örter, eller att avsiktligt välja miljöprodukter för intim hygien. Dessutom rengörs själva vaginaen från insidan, så att endast de yttre könsorganen behöver tvättas. Tyvärr är det inte alla som vet om detta, och på grund av införande av tvättmedel är en kränkning av den naturliga mikrofloran möjlig.
 5. Under menstruation, särskilt om de är rikliga, kommer det inte att vara överflödigt att bära extra linne om trosskydden eller tampongerna misslyckas och läcker.
 6. Regelbunden dusch. Detta gäller särskilt under den varma säsongen, när svett blandas med utsöndringarna. Allt detta är en grogrund för bakterier som orsakar obehaglig lukt under och efter menstruationen..

Om inga hygieniska knep hjälper och duken fortfarande kvarstår, är orsaken i sjukdomen. I detta fall är det först nödvändigt att bota sjukdomen själv. Detta kommer att kräva:

 1. Kom för ett besök.
 2. Ta nödvändiga tester.
 3. Ta föreskrivna läkemedel strikt enligt anvisningar från din läkare..
 4. Följ rekommendationerna från en sjukdomsförebyggande specialist.

För behandling av sjukdomen förskrivs läkemedel beroende på sjukdomens natur - antibiotika, antiinflammatoriska läkemedel, smärtstillande medel, etc. I extrema fall kan kirurgiskt ingripande krävas..

Om dålig lukt under menstruationen på video:

Orsaker till lukt med, före och efter menstruation

Kritiska dagar är alltid ett visst obehag för en tjej, eftersom hon är orolig för att blodet inte präglar kläderna eller att de som är runt inte luktar hennes sekret. I själva verket är menstruation med en lukt en normal förekomst; det är viktigt att skilja en hälsosam doft från en patologisk.

I den här artikeln kommer vi att bestämma exakt vilken lukt av sekret som ska vara under kritiska dagar i avsaknad av sjukdom, och vad det betyder när man under menstruationen känner lukten av råta, rutt kött eller fisk.

Vad är normen

Kvinnor har absolut alltid en lukt under menstruationen, eftersom under kritiska dagar slemhinnan i livmodern avvisas, vilket lämnar könsorganen i form av blod och blodproppar med en specifik doft. Normalt bör menstruationsflödet lukta som rått kött, även menstruation luktar som järn, vilket är ett viktigt spårelement som är en del av blodet. Det är viktigt att lukten av menstruation är svag och känns bara av kvinnan själv under packningsbytet.

Om urladdningen under kritiska dagar luktar dåligt, bör du omedelbart rådfråga en läkare för att fastställa orsakerna till detta fenomen, eftersom utöver dålig hygien kan obehagliga lukt vara ett tecken på utvecklingen av gynekologiska sjukdomar

Hygien

Dålig lukt under menstruationen kan orsakas av att de grundläggande reglerna för personlig hygien inte följs. Om du inte byter dyna under en längre tid eller tar bort vattpinnen från slidan, kan en stark putrefaktiv doft uppstå. En specifik lukt av ruttet kött orsakas av mikroorganismer, som aktivt multiplicerar i menstruationsblodet, blandat vid utgången från könsorganen med syre. Om du inte byter ut hygienprodukterna efter 5 timmar, kan miljoner patogena mikroorganismer hittas i de ackumulerade sekreten, vilket orsakar en stark ruttlukt.

Att inte följa hygienreglerna är det mest ofarliga av orsakerna som kan orsaka en obehaglig lukt under menstruationen. Det kan elimineras helt enkelt, lukten som orsakas av olika sjukdomar i reproduktionssystemet är mycket svårare att korrigera.

Könssjukdomar

Om en tjej har perioder med en obehaglig lukt av ruttet kött, kan detta indikera förekomsten av patologi, och du bör definitivt konsultera en gynekolog. Om orsaken till den stinkiga utflödet ligger i den befintliga sjukdomen, kan en kvinna förutom lukten också känna andra symtom, till exempel smärta i nedre del av magen, klåda, sveda, etc. Oftast luktar menstruationen på grund av infektionsprocessen i reproduktionsorganen på grund av deras inflammation och i närvaro av sexuellt överförda patologier.

I det fall då det under menstruationen är tjockbrun urladdning med en svart nyans och en obehaglig doft, och purulenta föroreningar uppträder, kan endometrios - patologisk spridning av endometrium diagnostiseras.

Med cervicit eller inflammation i livmoderhalsen, förutom brännande känsla i perineum och ömhet i den intima anslutningen, luktar menstruationen också ammoniak eller råttent kött.

Efter menstruation kan brunt utsläpp med en obehaglig lukt uppträda i avancerade stadier av cancer i livmodern eller äggstockarna. I det initiala utvecklingsstadiet orsakar maligna tumörer menstruations oregelbundenhet. Urladdningen under kritiska dagar blir vattnig och luktar dåligt. När tumören sönderfaller och lymfkörtlarna förstörs blir lukten av sekretion helt enkelt outhärdlig. I de sista stadierna av cancer känns svår smärta i nedre del av buken och purulent utsläpp från urinröret på grund av uppkomsten av metastaser i urea..

Tänk mer i detalj de möjliga orsakerna till obehaglig lukt från menstruationsflödet, som är patologiska.

Vaginal inflammation

Oftast blir slemhinnan i slidan inflammerad. Anledningen är patogen mikroflora, bakterier och svampar. Det finns faktorer som bidrar till utvecklingen av inflammatoriska processer i slidan, dessa inkluderar:

 • prolaps av väggarna i slidan;
 • skador
 • kirurgiskt ingrepp;
 • kränkning av personlig hygien;
 • fullbordad reproduktionsfunktion, åldersgrupp från 40;
 • latenta infektiösa processer;
 • patogena processer i angränsande organ.

Kolpit kan också provocera en hemlighet som utsöndras av livmoderhalsen.

Innan menstruationen börjar kan en hormonell funktionsfel observeras i kroppen, vilket påverkar kroppens skyddande funktion, och när det är utsläpp irriteras väggarna i slidan. På grund av minskad immunitet utvecklas bakterier mer aktivt, så menstruationen kommer att följa lukten av ruttet kött.

Andra tecken på inflammation i väggarna i slidan är rodnad och svullnad i könsorganen, smärta i nedre buken och en förändring i sekretets färg.

Bakteriell vaginos

I många kvinnors kropp finns det villkorligt patogena mikroorganismer, som vid god hälsa inte orsakar dem absolut inget obehag. Om antalet av dessa bakterier av någon anledning ökar kan bakteriell vaginos dyka upp. Oftast händer detta på grund av en minskning av kroppens skyddande funktioner eller på grund av hormonella störningar. De orsakas av stress, medicinering, hypotermi, etc..

Ett annat skäl för att ändra balansen mellan mikroflora i slidan är en överdriven kärlek till hygien. Ofta douching kan minska antalet laktobaciller och orsaka tillväxt av patogen mikroflora. En obehaglig lukt efter menstruation kan också orsaka gardnerella. Med den aktiva reproduktionen av dessa bakterier har menstruationsflödet lukten av fisk. Men inte bara den fiskiga lukten är ett karakteristiskt tecken på mångfalden av dessa bakterier, dessutom finns det en brännande känsla i könsorganen, obehag i slidan, smärta under sex. Samtidigt har menstruationsflödet en vitaktig nyans, och med tiden läggs gulaktiga eller gröna föroreningar till blodet.

Bakteriell vaginos kan åtföljas av dysbios i matsmältningssystemet. I vissa fall orsakar det senare bara förändringar i balansen i vaginal mikroflora.

candidiasis

Kandidiasis eller trast är den vanligaste kvinnliga sjukdomen, eftersom dess utveckling kan provocera ett stort antal faktorer. Sjukdomen orsakas av den aktiva reproduktionen av Candida-svampar, vilket underlättas av en minskning av kroppens skyddsfunktioner, hormonella störningar, latenta infektioner, hypotermi, nervnedbrott, medicinering, att personliga hygienregler inte följs och mycket mer. På grund av svampen minskar mängden fördelaktig mikroflora i slidan, vilket resulterar i utsläpp med en obehaglig lukt efter menstruationen. Oftast har de en sur lukt, som kan associeras med surmjölk. Ett tecken på trast kan inte bara vara luktande utsläpp utan också andra symtom:

 • keso vitkalk mellan perioder;
 • könsorgan kan klåda och klåda;
 • smärtsam urinering;
 • obehag vid samlag;
 • vit plack på vagina och labia.

infektioner

Om den motbjudande lukten av menstruationsflödet orsakas av sexuellt överförda infektioner kan du bara hantera dem med medicinsk hjälp. Inte bara menstruation med en ruttna eller fiskig aroma är ett symptom på infektion, det kan också förekomma grönt och gult urladdning mellan menstruationen, och framför dem kan kroppstemperaturen öka, allmän svaghet, illamående, smärta i korsryggen och nedre buken kan uppstå. Intensiv urladdning sker både under menstruationen och efter dem. Samtidigt luktar det bara hemskt från dem. Symtomen kan intensifieras på kvällen och på kvällen. Om det finns ofta urinering och smärta samtidigt, följs infektionen av inflammation.

Utseendet på dessa symtom är ett tillfälle för ett besök hos läkaren, eftersom om sjukdomen inte behandlas kan den bli kronisk eller dold.

Diagnostik

Om det finns en fetid lukt i urladdningen under menstruationen, och efter deras slutförande, bör dess orsak fastställas. Diagnos utförs i flera steg:

 • läkaren gör en undersökning, under vilken han klargör de klagomål och symtom som stör kvinnan, med undantag för den motbjudande lukten (menstruationens regelbundenhet, deras art, hur intensiv blödningen är, om det föddes eller missfall och om PMS uppstår);
 • syn- och palpationsundersökning av de yttre och inre könsorganen. Storleken på labia, tillståndet i urinledaren och vagina bedöms. Särskild uppmärksamhet ägnas åt att identifiera yttre plack och bestämma lukten av en kvinna;
 • genom spegeln undersöks vagina och livmoderhalsen, colposcopy kan också utföras med hjälp av en optisk enhet som visar bilden på en datorskärm;
 • en smuts tas på floraen för laboratorieforskning, med den kan du bestämma förekomsten av slem eller pus i sekreten, samt utvärdera slemhinnans allmänna tillstånd;
 • utstryk för bakterier, svampar och laktoflora tas;
 • dessutom kan ultraljud av reproduktionsorganen, sköldkörteln och bröstkörtlar förskrivas.

Vad man ska göra när en lukt uppträder

Om en kvinna har ett menstruationsutflöde, för att uttrycka det milt, luktar det, bör du veta hur man blir av med lukten. Det första du ska göra är att besöka din behandlande gynekolog och utesluta den patologiska orsaken till den äckliga aromen, och i fallet med naturlig natur kan följande rekommendationer tillämpas för att bli av med lukten:

 • om det finns en obehaglig lukt från slidan ska du tvätta dig själv minst 4 gånger om dagen, medan det för den normala menstruationsperioden är 2 tillräckligt med besök i duschen per dag;
 • du bör sluta använda speciella medel för intim hygien, du måste föredra den vanliga tvållösningen, som inte tvättar bort det skyddande lagret från yttre könsorgan och slemhinnor i vaginal. Dessa medel kan orsaka en kränkning av mikrofloraen i slidan och orsaka multiplikation av patogener;
 • Du kan förbättra tillståndet hos de yttre könsorganen med lotioner från kamomill avkok eller en svag lösning av kaliumpermanganat;
 • byt regelbundet dyna eller vattpinne. Packningar ändras när de fylls, men åtminstone var fjärde timme. Vattpinnen byts varannan timme. Hygieniska produkter är bättre att välja med en neutral doft, eftersom dofter kan provocera en obehaglig lukt i den intima zonen under förordningar, och konserveringsmedel ökar reproduktionsgraden för patogen och villkorligt patogen mikroflora;
 • Det rekommenderas att du har ett par reservunderkläder med dig för att byta ut omedelbart om ditt menstruationsblod har fläckat dina kläder och börjat lukta obehagligt..

Om dessa rekommendationer inte hjälper, måste du söka hjälp från en specialist, kanske problemet är förekomsten av en allvarlig patologi som kräver omedelbar behandling.

Hur man hanterar den obehagliga lukten från menstruationen

Vårt erfarna team av redaktörer och forskare deltog i skapandet av denna artikel och testade den för noggrannhet och fullständighet..

Antalet källor som används i den här artikeln: 25. Du hittar en lista över dem längst ner på sidan..

WikiHow-teamet med innehållshanterare övervakar noggrant redaktionernas arbete för att säkerställa att varje artikel uppfyller våra höga kvalitetsstandarder..

All inte så trevlig kroppslukt kan vara ett verkligt problem om du behöver vara bland andra. Menstrual lukt kan vara särskilt irriterande och orsaka en känsla av besvärlighet - många kvinnor möter detta problem. I vissa fall är menstruationslukten normal (den har en svag järnlukt), i andra fall kanske den inte är särskilt trevlig, särskilt om pH-balansen och bakteriens miljö i slidan störs. Välj rätt hygienprodukter för menstruation, upprätthålla personlig hygien och förbered dig för menstruation i förväg - allt detta hjälper dig att minska dålig lukt.

Varför det var en obehaglig lukt under menstruationen

Normalt har menstruationsflödet inte en fetid eller annan patologisk arom. Lukten är bara något mer intensiv än på andra dagar..

Kanske en specifik arom hos kvinnor med aktiva svettkörtlar. I dessa dagar fungerar de mer intensivt, deras doft blandas med sekret, vilket provocerar en lukt (överdriven utsöndring av svettkörtlar observeras i tatarer och vissa andra nationaliteter).

Parfymer under menstruationen kan förbättras hos kvinnor med metaboliska störningar - till exempel med diabetes mellitus, svår fetma, sköldkörtelsjukdomar. Ytterligare lukt kan bero på doftande kuddar.

Oftast är obehagliga arom förknippade med att personliga hygienregler inte följs: byte av dynor / tamponger var 2-3: e timme (annars uppstår en sur, lugn och annan obehaglig lukt); dagliga rena underkläder; tvätta minst två gånger om dagen och vid behov. Den senaste kunskapen - ”menstruationsbyxor” eller andra liknande produkter - kan inte heller fungera som idealiska produkter för personlig vård. För det första är de återanvändbara. För det andra bör de också bytas varannan timme, vilket sällan observeras.

Personliga hygienprodukter bör väljas beroende på mängden menstruationsflöde. Till exempel på den första och andra dagen är det bättre att använda "maxi" -packningar, på den sista - en storleksordning mindre. Det är ekonomiskt fördelaktigt och hälsosammare..

Ofta är orsakerna till fet lukt allvarliga sjukdomar..

Även om du misstänker en obehaglig lukt är det bättre att genomgå en okontrollerad undersökning av en gynekolog och en noggrann undersökning. Flickan kommer att ha: en vattpinne från slidan till floran; smeta för oncocytologi; bakteriologisk kultur av det vaginala innehållet; STI-screening aspirera från livmoderhålan och inokulering av innehåll - med misstänkt endometrit; sådd menstruationsblod för att upptäcka infektion; Bekken ultraljud.

Läs mer i vår artikel om orsakerna till en obehaglig lukt under menstruationen, liksom undersökningsmöjligheter för att bekräfta diagnosen.

Lukten med menstruation är normal

Kritiska dagar ger en kvinna mycket besvär. Många hänvisar inte bara till fläckning och sannolikheten för en ”olycka”, utan också till en obehaglig lukt. Därför uppstår frågan vilka aromer som ska tas som norm och när man ska oroa sig.

Utsläpp under menstruationen är inte bara blod. Exfolierande endometrieceller - det inre skiktet i livmodern, såväl som vaginal leukemi blandas med det. Dessutom innehåller menstruationsflödet ett stort antal bakterier - de kommer hit från slidan och livmoderhalskanalen.

Blod är ett idealiskt näringsmedium för reproduktion av mikroorganismer. Därför kan även villkorad normal flora, som ökar i mängd, ge en speciell obehaglig lukt.

Det bör noteras den eventuella förekomsten av en specifik lukt under menstruationen hos kvinnor med aktiva svettkörtlar. Dessa dagar fungerar de mer intensivt, deras doft blandas med sekret, vilket kan provocera en specifik lukt. Till exempel observeras överdriven utsöndring av svettkörtlar i tatarer och vissa andra nationaliteter..

Dessutom kan arom under menstruationen förbättras hos kvinnor med metaboliska störningar - till exempel med diabetes mellitus, svår fetma, sköldkörtelsjukdomar.

Och här handlar mer om hur man kan skilja långa perioder från blödning.

Hygienproblem som orsak till dålig lukt

Oftast är obehagliga arom under kritiska dagar förknippade med att personliga hygienregler inte följs. Detta inkluderar följande:

 • ersättningskuddar / tamponger var 2-3: e timme;
 • dagliga rena underkläder;
 • tvätta minst två gånger om dagen och vid behov.

En obehaglig lukt märks särskilt med sällsynta packningsersättningar. Om en tjej försummar eller "sparar", börjar mikrober att föröka sig aktivt på ytan av en hygienprodukt där det finns blod. Detta leder till början av förfallprocesser. Det finns en sur, otrogen och annan obehaglig lukt.

Den senaste kunskapen, ”menstruationsbyxor” eller andra liknande produkter, kan inte heller tjäna som idealiska personlig hygienprodukter ”idag”. För det första är de återanvändbara. För det andra bör de också bytas varannan timme, vilket sällan observeras. När allt kommer omkring detta måste du ha många par.

Personliga hygienprodukter bör väljas beroende på mängden menstruationsflöde. Till exempel på den första och andra dagen är det bättre att använda "maxi" -packningar, på den sista - en storleksordning mindre. Det är ekonomiskt fördelaktigt och hälsosammare..

Ytterligare obegripliga lukter kan utlösas av doftande kuddar. Därför är det bättre att välja produkter utan ytterligare villkor..

Sjukdomar som orsak till klimakteriet

Ofta är en kvinnas oro för en obehaglig lukt inte marklös. De kan vara förknippade med allvarliga sjukdomar. Därför, om du är osäker, är det bättre att konsultera en läkare så att en specialist utesluter patologi och skickar honom för undersökning.

Inflammation i slidan (infektion)

Specifik och ospecifik kolpit åtföljs av en kränkning av vaginal mikroflora. Även utan menstruation kan en inte helt trevlig och till och med purulent, obehaglig lukt förekomma. Utsöndring av blod provocerar en intensiv tillväxt av bakterier, vilket leder till stank.

Obehaglig lukt under menstruationen kan indikera latenta sexuellt överförda infektioner som aktiveras "i dessa dagar" mot bakgrund av en allmän minskning av immunitet.

Bakteriell vaginos

Detta är förekomsten av villkorade patogener (främst gardnerells) i vaginalfloraen över fördelaktiga mikroorganismer (laktobaciller) utan närvaro av en specifik infektion. Samtidigt, utanför menstruationen, kan en kvinna märka en "fiskig" lukt. Under kritiska dagar kommer det att intensifieras.

candidiasis

Trastepisoder finns ofta hos kvinnor före menstruationen. En stark sur lukt, curdled vit eller gulaktig urladdning kan inte förväxlas med något annat. Om episoden av förvärring av trast inträffar exakt i förväg till menstruationen, kan urladdningen få en obehaglig lukt - sur eller otrogen. Tillsammans med detta kan en kvinna notera klåda och förbränning av de yttre könsorganen.

Cancer i kroppen och livmoderhalsen

I de initiala stadierna får maligna tumörer inte känna sig "lukt". Liten, purulent och obehaglig arom förekommer vid 3-4 grader och med exofytisk tillväxt (utåt) av neoplasma. I det här fallet är lukten extremt obehaglig, påminner om ruttet eller sönderfallet, sönderdelat kött.

Se i den här videon om orsakerna till dålig lukt under menstruationen:

Vad man ska göra när en lukt uppträder

Även om du misstänker en obehaglig lukt är det bättre att genomgå en okontrollerad undersökning av en gynekolog och genomgå en grundlig undersökning. Särskilt om flickan försummar barriärmedel av preventivmedel. Utnämningen bör dock inte göras under kritiska dagar, utan efter att de är avslutade. Listan över undersökningar för sådana klagomål innehåller följande:

 • vattpinne från vagina till flora;
 • smeta för oncocytologi;
 • bakteriologisk kultur av det vaginala innehållet;
 • STI-screening - klamydia, mycoplasma, ureaplasma, Trichomonas, gonococci;
 • aspirera deras livmoderhålighet och inokulering av innehåll - med misstänkt endometrit;
 • sådd menstruationsblod - hjälper till att identifiera "fetiska patogener";
 • Bäcken ultraljud - för att utesluta neoplasmer i de inre könsorganen.

Och här handlar mer om behandling av gardnerellos.

Även under kritiska dagar avger en kvinna inte en obehaglig lukt om hon inte har allvarliga sjukdomar och upprätthåller intim hygien. Utseendet på stank bör vara ett tillfälle för läkaren i alla åldrar och även bland flickor som inte lever sexuellt. Tidig upptäckt av sjukdomar är nyckeln till framgångsrik behandling.

För dem som inte har stött på är det svårt att förstå vad som händer - livmodersblödning eller menstruation, hur man kan skilja dem och om det är nödvändigt att få panik. Faktum är att tunga perioder liknar livmodningsblödning. Ändå finns det viktiga skillnader som du borde veta..

Om man misstänker att gardnerellos ska behandlas bör man börja omedelbart. Schemat inkluderar användning av suppositorier, läkemedel med metronidazol. Rekommenderar inte att använda traditionella metoder hos kvinnor.

Det är mycket svårt att förstå på egen hand att detta är en tung menstruation eller blödning. Det finns dock tydliga tecken på menstruation och blödning, samt ytterligare symtom där det är viktigt att konsultera en läkare.

Autoimmun endometrit kan uppstå som ett resultat av den långvariga infektionseffekten på livmoderslimhinnan. Skäl - det är en kronisk process. Symtomen kan vara suddiga. Behandlingen bör påbörjas så snart som möjligt, eftersom kronisk endometrit med en autoimmun komponent kan stoppa graviditeten.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Hur mycket man ska dricka askorbinsyra med en försening i menstruationen för att orsaka menstruation och hur det hjälper?

De biologiska egenskaperna hos vitamin C gör ämnet oumbärligt: ​​det stimulerar syntesen av hormoner, främjar avgiftning och modulerar immunsystemet....

Avkodning av kolposkopi: tolkning av protokollets andra del

Efter en gynekologundersökning fick du ett förfarande som kallas kolposkopi? En sådan diagnostisk studie av livmoderhalsen utförs med hjälp av specialutrustning....

Progesteron: normalt hos kvinnor, orsaker till avvikelser

Progesteron är ett steroidhormon som produceras hos människor av båda könen. Östrogener och progesteron i blodet hos män finns i låga koncentrationer, hos kvinnor - i höga....