Varför det inte finns någon lång menstruation efter förlossningen

Klimax

Ett av de huvudsakliga problemen som oroar en nyligen myntad mor efter rädsla för födelsen av en baby avta är det faktum att det inte finns någon menstruation och den vanliga cykeln bryts.

Om det inte finns några perioder efter förlossningen är detta inte en anledning till oro. Deras frånvaro beror på den fysiologiska naturen hos den kvinnliga kroppen. Det är viktigt att ta hänsyn till individuella egenskaper, hormonell bakgrund, matningsmetod, livsstil under och före graviditeten.

När bör perioden efter förlossningen komma

Man kan inte svara på denna fråga otvetydigt. Om din period inte går är det viktigt att ta reda på orsaken till deras frånvaro. Denna period kan pågå från flera månader till ett år, och vid upptäckt av samtidiga sjukdomar kommer menstruationen att vara frånvarande under längre tid.

Utvecklingen av bröstmjölk för utfodring av spädbarn är den viktigaste funktionen som reproduktionsorganen måste hantera..

Förseningen i menstruationen efter förlossningen är relaterad till det sätt på vilket utfodring sker:

 • barnet äter bröstmjölk;
 • tar emot mjölk, kompletterande livsmedel och mjölkformel;
 • endast mjölkformeln är livsmedelskällan.

När du undrar varför det inte finns några perioder är det viktigt att ta hänsyn till metoden att mata barnet.

Med konstgjord utfodring

När en kvinna helt överför barnet till konstgjord utfodring sker återställningen av menstruationen snabbt. Så snart slemhinnan i livmodern läker visas den första urladdningen.

Månader efter förlossningen kan komma om en och en halv månad, i vissa fall måste du vänta cirka 5 månader. Under denna tid återställs kroppens förmåga att bli gravid, och om det inte finns några planer på att bli gravid igen, måste preventivmedel användas.

De första postpartumperioderna börjar med liten urladdning, med tiden ökar antalet. De kan observeras flera dagar efter att barnet föddes. Vi talar dock om fläckar som kallas lochia. De förväxlas ofta med menstruation..

I frånvaro av menstruationslochia är en kvinna orolig i 1-2 månader, tills livmodern och dess slemhinna återgår till det normala. Om kejsarsnitt har ägt rum kan denna period försenas. Först är utsläppet efter förlossning hos en kvinna ljusrött, därefter mörknar gradvis, deras antal minskar. I slutet av den 4: e veckan får de utseende på blodiga vener.

Vid blandad utfodring

Vid blandad matning av barnet inträffar menstruationen 3 eller 4 månader efter födseln. Ibland sträcker sig denna period till ett år. Denna tidsperiod beror på att mamman slutar mata barnet på natten och på morgonen. Ju tidigare detta händer, desto snabbare är din period.

På morgonen och natten, vid amning, produceras prolaktin i kroppen. Huvudsyftet med detta hormon är produktion av bröstmjölk och undertryckning av ägglossningsprocessen. Med införandet av kompletterande livsmedel minskar mängden i kroppen.

På grund av det faktum att flera veckor efter födseln inträffar betydande förändringar i kroppen, kan cykeln återhämta sig under lång tid, och förseningen i ankomsten av den andra menstruationen i postpartum-perioden är ett vanligt fenomen.

Ta reda på orsakerna till förseningen, det är viktigt att utesluta återuppfattningen. Den kvinnliga kroppen är utformad så att nästa graviditet börjar före den första menstruationen efter barnets födelse.

Vid amning

Hos mödrar som ammar på ett naturligt sätt kan den vanliga utskrivningen vara frånvarande under lång tid. Detta beror på den stora mängden prolaktin i kroppen när barnet endast får bröstmjölk.

Inom medicinsk vetenskap, fenomenet när det inte finns någon menstruation på ett år eller mer efter förlossningen, läkare noterar hur amningsterminoré. Ibland varar detta tillstånd tills fullständigt upphörande av amning och kan ta upp till ett och ett halvt år..

Många kvinnor börjar låta larmet när det inte finns någon menstruation på sex månader eller till och med flera månader. Det finns dock ingen anledning till oro. Ur fysiologisk synvinkel är detta tillstånd normalt om amning är den enda näringskällan för den nyfödda.

Skälen för frånvaron av menstruation efter förlossningen

Om en kvinnas välbefinnande efter ett barns födelse inte orsakar och inte kompliceras av någon patologi, är förseningen i menstruationen efter förlossningen normal. Det finns ett antal faktorer som påverkar varaktigheten av en menstruationscykel..

En av de främsta orsakerna betraktas som amnings-amenorré - avsaknaden av blodutsöndringar förknippade med produktion av prolaktin i kroppen under amning. Det är viktigt att utesluta graviditet och hormonell obalans.

Graviditet

Försenad menstruation efter förlossningen kan indikera att en ny graviditet har inträffat, särskilt om det fanns samlag utan användning av preventivmedel. Detta är möjligt cirka 2-3 veckor efter födseln. För att minimera risken ger läkare några rekommendationer: avhållsamhet från samlag i cirka 5-6 månader, tar preventivmedel i 2 år efter att barnet föddes.

Det är också möjligt att bli gravid medan du ammar, även om du matar ditt barn på begäran på morgonen och natten..

Om ett år har gått och det inte finns någon menstruation, kontakta en läkare.

Hormonella störningar

Om testet visade ett negativt resultat med en försening av menstruationen och en ny graviditet utesluts, kan detta indikera utvecklingen av hormonella störningar orsakade av en patologisk process i reproduktionssystemets organ.

Störning av den hormonella bakgrunden är förknippad med inflammation i äggstockarna och livmodern, endometrios, samt förekomsten av ett stort antal brott och skador under förlossningen. En försening i den andra menstruationen kan också indikera dessa patologier..

Hormonell obalans påverkar också amning. Stor sannolikhet för att överföra ett barn till konstgjord matning.

Om din period går förlorad är det viktigt att omedelbart kontakta en specialist och klara lämpliga tester.

Vad kan vara menstruationscykeln för amning

Om det inte finns några perioder indikerar detta ett cykelfel på grund av kvinnans fysiologiska natur. Den första menstruationen när du ammar ett barn visas inte omedelbart, postpartum menstruation måste ibland vänta ungefär ett år.

Överflödigt ansvarsfrihet efter förlossningen inträffar under de första dagarna av regleringen. Förseningen under den andra menstruationsperioden efter barnets födelse under normal funktion av organen i det reproduktiva systemet kan vara flera veckor.

Frånvaron av menstruation efter förlossning under lång tid förknippas med förändringar i kroppen under graviditeten. Detta är inte en anledning till oro, utan en anledning att se en läkare för undersökning av könsorganet och att utesluta utvecklingen av komplikationer.

Villkor för återhämtning av menstruation efter förlossning: vad är normen och vad är patologi?

Unga mödrar är alltid nyfikna när perioden börjar efter förlossningen. Under återhämtningen av cykeln kan den ändra längd, menstruationen får ofta en annan karaktär, intensitet, varaktighet, bli mer eller mindre smärtsam än före graviditeten. Detta är ofta normen, men i vissa fall krävs en gynekologkonsultation..

Blödning efter födseln

Postpartum spotting, eller lochia, är rensningen av sårytan, som bildas på platsen för de separerade membranen och morkakorna. De varar under hela perioden av restaurering av livmoderens inre yta.

Vid denna tidpunkt är livmodern särskilt sårbar för infektion, därför bör sanitetsdynor bytas regelbundet och arten av utsläppet bör övervakas. De uttrycks maximalt inom 3 dagar efter födseln och försvagas sedan gradvis.

Ibland stoppar en sådan urladdning helt bokstavligen varannan dag. Detta beror på blodretention i livmoderkaviteten (hematometer), vilket leder till en ökad risk för infektion. I det här fallet behöver du hjälp av en läkare.

Normalt varar rening av livmodern efter den naturliga födelseprocessen från 30 till 45 dagar. Efter kirurgisk leverans kan denna tid öka på grund av ärrbildning och längre läkning..

Hur man skiljer menstruation från blödning efter förlossning?

Lochia ändrar gradvis sin karaktär. I slutet av den första veckan blir de lättare, efter 2 veckor blir de slemhinnor. Inom en månad kan en blandning av blod visas i dem, men mängden är obetydlig. Vanligtvis skiljer en kvinna lätt denna process från menstruation. Åtminstone två veckor bör gå mellan upphörandet av amparna och början av den första menstruationen. Om du är osäker är det bättre att konsultera en gynekolog eller åtminstone börja använda barriärprevention för att skydda livmodern mot infektioner..

Menstruation

Under graviditeten är menstruationen frånvarande. Detta är en naturlig skyddsmekanism för att bevara fostret, som regleras av hormoner. Efter förlossningen börjar återställningen av en kvinnas normala hormonstatus. Det varar i en månad om amning inte startas..

När bör din period efter förlossningen börja?

Denna period bestäms främst av typen av matning av barnet: naturligt eller konstgjort. Produktionen av bröstmjölk sker under påverkan av hypofyshormonet prolaktin. Det är han som hämmar tillväxten av ägget i äggstocken under amning. Östrogennivån ökar inte, därför börjar menstruationen under amning, i genomsnitt 2 månader efter förlossningen, oftare när du matar "per timme".

För många unga mödrar förlängs denna period till sex månader eller mer, särskilt när de matar "på begäran". I mycket sällsynta fall konstaterar kvinnor att de inte har perioder under ett år och ibland längre medan de ammar, även periodiska. I sådana fall bör du regelbundet använda preventivmedel och vid behov göra ett graviditetstest. Du bör också rådfråga din läkare för att utesluta hyperprolaktinemi..

Med konstgjord utfodring från födseln återställs cykelns varaktighet efter en och en halv månad. Ägglossning sker också vid denna tidpunkt, så en ny graviditet är möjlig.

När ett barn bara äter bröstmjölk kan det hända att en kvinna inte har en period. I detta fall börjar den första menstruationen efter förlossningen under första halvåret efter avslutad amning "på begäran" eller införandet av kompletterande livsmedel. Men detta är inte nödvändigt, och även under amning kan menstruationen återhämta sig.

Med blandad utfodring (från en flaska och naturligt) utvecklas menstruationens återhämtning snabbare inom fyra månader efter förlossningen.

Hur länge varar menstruationen under postpartumperioden?

Ofta är den första menstruationen mycket riklig. Det kan vara starkt urladdning, menstruation med blodproppar. Om du måste byta packning varje timme bör du söka hjälp från en läkare: detta kan vara ett symptom på blödning som har börjat. Efterföljande perioder blir vanligtvis normala.

I andra fall förekommer oregelbunden fläckning under de första månaderna av kvinnor. Detta är karakteristiskt för amning när prolaktinsyntes gradvis minskas..

Ytterligare faktorer som påverkar den normala återvinningsgraden för cykeln

 • svårigheter att ta hand om ett barn, brist på sömn, brist på hjälp från släktingar;
 • ohälsosam kost;
 • postpartum depression;
 • för ung mammas ålder eller sen födelse;
 • samtidiga sjukdomar (diabetes, astma och andra), särskilt som kräver hormonterapi;
 • komplikationer efter förlossning, till exempel Sheehan syndrom.

Menstruationsförändringar

Oregelbunden menstruation kvarstår ofta i flera cykler efter förlossningen. Dessa förändringar behöver inte vara permanenta. Inom 1-2 månader återgår cykeln normalt till prenatala egenskaper eller varierar något i varaktighet.

 • Smala perioder kan normalt vara under de första 2-3 cyklerna, särskilt om blandad utfodring används..
 • Under de första cyklerna efter förlossningen har vissa kvinnor däremot många perioder. Detta kan vara normalt, men om menstruationen inte blir normal under nästa cykel bör du rådfråga en gynekolog.
 • Regulariteten i menstruationsflödet störs, det vill säga att cykeln försvinner.
 • Smärtsamma perioder kan förekomma, även om kvinnan aldrig hade klagat på smärta innan graviditeten. Anledningen till detta är infektion, för mycket sammandragning av livmoderväggen. I de flesta fall, tvärtom, blir smärtsamma perioder före graviditet normala. Detta orsakas av normaliseringen av läget för livmodern i kroppshåligheten..
 • Vissa kvinnor utvecklar premenstruellt syndrom eller dess föregångare: illamående, svullnad, yrsel, känslomässiga förändringar före menstruationen.

Orsaker till menstruationsförändringar efter födseln

Försenad menstruation efter förlossning verkar under påverkan av en förändrad nivå av hormoner:

 • utsöndring i prolaktins hypofysen, vilket hjälper till att utsöndra bröstmjölk och undertrycker ägglossningen;
 • undertryckande av östrogenproduktion med prolaktin, vilket leder till oregelbunden menstruation eller deras fullständiga frånvaro under amning (amningsterminoré).

När ett barn bara äter mammamjölk, dessutom "på begäran" och inte "per timme", och en kvinna har inga perioder i sex månader efter att hon födde - det är normen.

Efter menstruationens början rekommenderas det att använda preventivmedel. Även om amning minskar sannolikheten för befruktning är det fortfarande möjligt. Om till exempel perioden efter födseln började och sedan försvann är den mest troliga orsaken till detta en upprepad graviditet. Det bör också komma ihåg att ägglossning inträffar innan menstruationsblödningen börjar. Därför är graviditet möjligt även före den första menstruationen. Om en kvinna är orolig över varför det inte finns någon menstruationsblödning under lång tid måste du först göra ett graviditetstest hemma och sedan konsultera en gynekolog. Endokrinologkonsultation kan behövas.

Efter uppkomsten av menstruationscykeln ska du inte vägra att amma. Menstruationen förändrar inte kvaliteten. Det händer att ett barn i dag äter dåligt, är stygg, vägrar att bröst. Vanligtvis beror detta på de känslomässiga störningarna hos kvinnan, hennes känslor av kvaliteten på utfodring.

Under menstruationsblödning kan känsligheten i bröstvårtan öka och utfodring blir smärtsam. För att minska sådana känslor rekommenderas att du, innan du ger barnet ett bröst, masserar det, värmer det, applicerar en varm kompress på bröstvårtorna. Det är nödvändigt att övervaka renheten i bröstet och axillary regionen. Med menstruation förändras svettens sammansättning, och barnet känner sin lukt annorlunda. Detta kan vara en annan anledning till utfodringssvårigheter..

Oregelbundna perioder

Vad du ska göra om menstruationscykeln har blivit oregelbunden:

 1. Under de första månaderna av återhämtningsperioden efter födseln ska man inte få panik. I de flesta fall är detta en variant av normen. Varje kvinna normaliserar cykeln individuellt, vanligtvis under de första månaderna av återupptagandet av menstruationsblödning. Oregelbundenhet är vanligare hos kvinnor som ammar..
 2. Det tar cirka två månader att återställa normal funktion hos alla organ och system. Balansen i det endokrina systemet kommer senare, särskilt om amning används. Därför kan en kvinna känna sig helt frisk, men samtidigt kommer hon att uppleva brist på menstruation.
 3. Var uppmärksam på en oregelbunden cykel först efter 3 cykler. Detta kan bero på en inflammatorisk process, endometrios eller en könstumör. Försening av den andra menstruationen är inte farligt, såvida det inte är förknippat med upprepad graviditet.

Vid tvivel är det bättre att konsultera en gynekolog, genomgå en snabb diagnos och starta behandlingen.

Cykeln efter den patologiska kursen av graviditet eller förlossning

Menstruationen efter en frusen graviditet återställs inte omedelbart. Endast hos vissa kvinnor förekommer regelbundna blödningar inom en månad. I de flesta fall orsakar en hormonell obalans som ledde till en abort en oregelbunden cykel.

Efter ett avbrott i en frusen graviditet eller abort sker den första menstruationen inom 45 dagar. Om detta inte händer, bör en kvinna söka hjälp hos en gynekolog.

För att utesluta orsakerna till amenoré, såsom resten av fosterägget i livmodern eller inflammation, måste en ultraljudssökning utföras 10 dagar efter avslutad fryst eller normal graviditet.

Det första menstruationsflödet efter en ektopisk graviditet börjar mellan 25 och 40 dagar efter det slutförts. Om de började tidigare är det troligt livmodersblödning, som kräver läkarvård. En försening på mer än 40 dagar kräver också samråd med en gynekolog. Om sjukdomen orsakade allvarlig stress hos en kvinna, anses att förlänga återhämtningsperioden till 2 månader normen.

Menstruationen efter kejsarsnitt återställs på samma sätt som efter normal förlossning. Under amning kommer menstruationen inte på sex månader. Med konstgjord utfodring är menstruationen frånvarande i tre månader eller ännu mindre. Både i fysiologisk och förlossning vid kejsarsnitt hos en liten del av kvinnorna återhämtar sig cykeln inte under året. Om ingen annan patologi hittas, anses detta vara normen..

Under de första månaderna efter en frusen, intrauterin graviditet eller kejsarsnitt kan cykeln vara oregelbunden. Därefter kan dess varaktighet ändras jämfört med den föregående. Men normalt är det minst 21 dagar och inte mer än 35 dagar. Menstruationen varar från 3 till 7 dagar.

Efter alla dessa situationer rekommenderas att du skyddar dig från en ny graviditet i minst sex månader. Det måste komma ihåg att frånvaron av menstruation inte är ett tecken på anovulation, och även före den första menstruationen kan en kvinna bli gravid.

Menstruation

Ibland är blödningar som började hos en kvinna efter förlossningen patologiska. Samtidigt bör du inte vänta några cykler så att de normaliseras, men omedelbart konsultera en läkare.

 • Plötsligt upphörande av postpartum-urladdning - ett tecken på böjning av livmodern eller endometritis, ansamling av lochia i livmoderhålan - lochiometers.
 • Luta månatligen i 3 cykler eller mer. Kanske är de ett symptom på hormonella störningar, Sheehan-syndrom eller endometrit..
 • Oregelbundenhet i menstruationen sex månader efter dess restaurering, ett avbrott mellan fläckar i mer än 3 månader. Oftast förknippad med äggstockspatologi.
 • För riklig blödning under två eller flera cykler, särskilt efter den kirurgiska metoden för leverans eller avbrott av graviditeten. De orsakas ofta av vävnaderna i membranen som finns kvar på livmoderns väggar.
 • Menstruationen varar mer än en vecka, vilket åtföljs av svaghet, yrsel.
 • Utseendet på buksmärta, feber, obehaglig lukt, missfärgning av vaginal urladdning är ett tecken på en tumör eller infektion.
 • Fläckning före och efter menstruation - ett troligt symptom på endometrios eller inflammatorisk sjukdom.
 • Klåda i vagina, blandning av ostig utflöde - ett tecken på candidiasis.
 • Blödar två gånger i månaden, kvarstår i mer än 3 cykler.

I alla dessa fall behöver du hjälp av en gynekolog.

Ibland, trots kvinnans uppenbara hälsa, har hon inte menstruation vid rätt tidpunkt. Detta kan vara ett symptom på en komplikation av förlossningen - Sheehan syndrom. Det uppstår med svår blödning under förlossningen, under vilken blodtrycket sjunker kraftigt. Resultatet är död av hypofysceller - huvudorganet som reglerar reproduktionssystemets funktion.

Det första tecknet på denna sjukdom är frånvaron av amning efter födseln. Normalt, i frånvaro av mjölk, visas menstruationen efter 1,5-2 månader. Men med Sheehan-syndrom uppstår en brist på gonadotropiska hormoner. Äggmognad i äggstocken försämras, det finns ingen ägglossning, det finns inga menstruationsblödningar. Därför, om kvinnan som födde inte har mjölk, och då cykeln inte återställs, måste hon snarast konsultera en läkare. Konsekvenserna av Sheehan syndrom är binjurinsufficiens, som åtföljs av ofta infektionssjukdomar och en allmän minskning av kroppens motstånd mot olika påfrestningar..

Det finns ett omvänt problem - hyperprolaktinemi. Detta tillstånd orsakas av ökad produktion av prolaktin i hypofysen efter amning. Detta hormon hämmar utvecklingen av ägget, orsakar anovulation, stör den normala förtjockningen av endometriet i den första fasen av cykeln. Dess överskott leder till frånvaro av menstruation mitt i pågående mjölksyntes.

De huvudsakliga orsakerna till hyperprolaktinemi är hypofyseadenom, gynekologiska sjukdomar, polycystisk äggstock.

Rekommendationer för normalisering av cykeln

När en kvinna är frisk återställs hennes cykel normalt. För att undvika eventuella fel måste du följa några enkla rekommendationer:

 1. För att ge kroppen möjlighet att snabbt återställa syntesen av hormoner måste du äta helt. Mycket frukt, grönsaker, fullkorn och vatten i kombination med regelbunden träning är en effektiv metod för att återställa hormonbalansen. Menyn ska innehålla mejeriprodukter, keso, kött. Efter att ha konsulterat en läkare kan du ta multivitaminer för ammande mödrar.
 2. Ta inte p-piller. De kan ändra den hormonella bakgrunden och orsaka oförutsägbara förändringar i cykeln. Om en kvinna är sexuellt aktiv är hon bättre med att använda kondomer eller andra icke-hormonella metoder för preventivmedel..
 3. Organisera ditt läge så effektivt som möjligt. Om barnet inte sover bra på natten, måste du försöka få tillräckligt med sömn under dagen. Vägr inte någon hjälp från nära och kära. En kvinnas goda fysiska tillstånd hjälper henne att återhämta sig snabbare.
 4. I närvaro av kroniska sjukdomar (diabetes, patologi i sköldkörteln, anemi och andra) är det nödvändigt att besöka lämplig specialist och justera behandlingen.

När menstruationen efter förlossningen börjar med konstgjord utfodring?

En normal återhämtning av den kvinnliga kroppen efter förlossningen bevisas av en normaliserad menstruationscykel..

Varje kvinnas återhämtningsperiod kan ta en annan tid. Men det finns allmänna medicinska standarder som styr när och hur, en kvinna ska ha en period efter förlossningen.

Frånvaron av menstruationsflöde under 6 månader bör vara en alarmerande signal och en anledning till att kontakta en gynekolog.

Funktioner i fysiologiska processer hos kvinnor med IV

Det är nödvändigt att skilja blödningar från postpartum från menstruationens början. Efter att barnet är födt kan en kvinna ha upptäckt - lochia i upp till 6 veckor. De har inget att göra med menstruation..

Gynekologer säger att huvuddelen av menstruationen under konstgjord utfodring av ett barn är att blödningstiden förblir densamma som före födseln. Om menstruationen var tre dagar, kommer de att fortsätta i tre dagar.

Men deras volym och cykelns varaktighet kan i regel variera på ett stort sätt. De smärtsamma känslorna som ofta oroar sig under de kritiska dagarna för unga mödrar minskas avsevärt eller försvinner helt.

Loops återvinningssekvens

Under de första 2,5 månaderna efter födseln återvänder den kvinnliga kroppen till sitt före graviditetstillstånd. Men detta tar hänsyn till bristen på amning. Amning bromsar denna process minst två gånger.

För att menstruationscykeln ska återhämta sig måste livmodern utvecklas tillbaka, det vill säga involvering. Denna process tar ungefär en månad. Dess betydelse är att livmodern minskar, minskar i volym och vikt. Först efter att involveringen är klar börjar kvinnan sin period.

Processen för den omvända utvecklingen av denna kropp består av stadierna:

 1. 1 - 12 dagar: livmoderens inre svelg bildas och dess botten sänks. Parallellt med dessa förändringar minskar dess massa också. 12 dagar efter födseln väger livmodern ungefär 400 g.
 2. 12 - 28 dagar: stängning av yttre svelget och bildandet av dess form. Fortsatt minskning i livmodermassa.
 3. 28 - 60 dagar - återställande av endometrium. Samtidigt antar livmoderns farynx sin normala slitsliknande form..

Sedan menstruationen börjar kan en kvinna återigen bli gravid. När allt kom tillbaka kroppen till det tillstånd som han hade före förlossningen, äggen började mogna igen. Därför är det mycket viktigt att välja rätt preventivmetod för att förhindra oönskad graviditet.

När menstruationen börjar efter att ett barn föddes?

Om en kvinna inte ammar sitt barn efter födseln, kommer hon att ha en menstruationsperiod tidigare än de mödrar vars barn ammas. I genomsnitt kommer den första menstruationen efter 6 veckor. Om födelsen var svår eller den nya mammas kropp försvagas kan menstruationen börja 8 veckor efter födseln.

Den genomsnittliga varaktigheten för menstruationen är cirka 5 dagar. De första och sista dagarna är urladdningen mycket knapp och har en brunaktig nyans. I mitten av menstruationen, den mest omfattande urladdningen dag 2-4.

Hur är återhämtningen efter kejsarsnitt?

Om leverans utfördes med kejsarsnitt tar livmoderinvolvering längre tid. Lochia sticker ut i en större volym, processen för involvering i sig är mer smärtsam. Det fortsätter så här:

 • 1 - 10 dagar: restaurering av muskelfibrer;
 • 10 - 16 dagar: prolaps av livmodern, minskning av dess vikt.

Detta organ återgår till före graviditet, ungefär 35 dagar efter operationen. Under hela återhämtningsperioden sker en aktiv läkning av de inre och yttre suturerna. Om läkningsprocessen är extremt långsam kan gynekologen föreskriva stödjande och återställande läkemedelsbehandling.

Vad är normen?

De viktigaste kriterierna för menstruation som började efter förlossningen, förutsatt att det inte finns någon amning:

 1. Utsläppsvolymen är högst 150 och inte mindre än 50 ml. Höga absorbansdynor ska vara i 6 timmar.
 2. Menstruationscykelns varaktighet är från 21 till 36 dagar. Varaktigheten av blodförlust är minst 3 och inte mer än 8 dagar.
 3. Konsistensen av spotting bör vara enhetlig. De ska inte ha några blodproppar av bakat blod och en obehaglig putrefaktiv lukt..
 4. Menstruationens färg bör vara från ljusa skarlakansröd till mörkröd. Brun urladdning är tillåten endast under de första och sista dagarna av menstruationen.

Endast menstruationsflöde som uppfyller ovanstående kriterier anses vara normalt under postpartum-perioden.

Möjliga problem

Men inte alltid återställs perioderna efter förlossning under konstgjord utfodring som det borde vara. Ofta har vissa kvinnor en patologi för normalisering av menstruationscykeln. Vilket kan elimineras endast genom att lära sig orsakerna till dess förekomst.

Varför inte börja?

Det finns inget riktigt svar på denna fråga. Frånvaron av menstruation under konstgjord utfodring påverkas av olika faktorer:

 • emotionell spänning och utmattning av en kvinna;
 • närvaron av hormonersättningsterapi;
 • komplicerat arbetskraft;
 • obalanserad näring;
 • brist på en normal daglig rutin, särskilt brist på sömn;
 • hormonell obalans.

Vad är orsaken till oegentlighet?

Nyfödda mödrar börjar ofta bli nervösa när de inser att deras menstruationscykel är oregelbunden. I händelse av att det inte har gått sex månader efter leverans, finns det ingen anledning till panik.

Trots att menstruationen redan har börjat tar det minst fyra månader att återställa reproduktionssystemet och normalisera cykeln helt. Därför tillåter gynekologer oregelbunden menstruation under de första 6 månaderna efter att barnet föddes.

Om det har gått mycket mer tid efter födseln och menstruationscykeln inte har återgått till det normala kan orsakerna vara följande:

 1. hormonell obalans;
 2. brist på näringsämnen i den kvinnliga kroppen;
 3. inflammation i bäckenorganen;
 4. avancerade postpartum komplikationer;
 5. postpartum depression.

Endast en läkare kan fastställa den exakta orsaken till oregelbunden menstruation under konstgjord utfodring.

I vilka fall är det nödvändigt att konsultera en läkare?

Obligatoriska skäl för ett oplanerat besök hos en gynekolog:

 • Brist på menstruation mer än 4 månader efter födseln.
 • Allvarliga, dragande smärta i nedre del av buken under menstruationen.
 • Överdriven urladdning när packningarna varar mindre än två timmar.
 • Förekomsten av bakade blodproppar i urladdningen och deras färg är för mörk.
 • Obehaglig lugn lukt från slidan.
 • Sex månader efter födseln normaliserades inte cykeln..
 • Menstruationsblödning varar mer än 9 dagar i rad.

I båda fallen kommer läkaren att göra en undersökning, förskriva nödvändiga undersökningar och förskriva behandling enligt deras resultat.

För att återställa menstruationscykeln använder gynekologer följande metoder:

 1. Anpassa en kvinnas dagliga rutin och kost.
 2. Användning av hormonterapi.
 3. Avbokning eller utbyte av läkemedel som tas av en kvinna.
 4. Utnämning av kosttillskott.

En specifik metod väljs utifrån kvinnans hälsotillstånd och orsakerna som orsakade ett misslyckande i normaliseringen av menstruationen.

Efter förlossningen bör kvinnor vars barn ammas bör ägna särskild uppmärksamhet åt deras hälsa och återställande av normal menstruation. Det är perioderna som anger korrekt och omfattande återhämtning av kvinnans kropp.

Postmenatal återhämtning

Ett av tecknen på en normal återhämtning av den kvinnliga kroppen efter förlossningen är återkomsten av en regelbunden menstruationscykel, som inte alltid går smidigt. Vad händer med grunden för en reproduktionsfunktion hos en kvinna efter födelsen av ett barn och vad. komplikationer som härrör från är farliga?

Tatyana Kovalenko
Doktorandläkare-gynekolog, MD.

Menstruationscykeln och dess faser

Menstruationscykeln är en av manifestationerna av en komplex biologisk process i en kvinnas kropp, som kännetecknas av cykliska förändringar i funktionen av inte bara det sexuella (reproduktiva) systemet, utan också av det kardiovaskulära, nervösa, endokrina och andra kroppssystemet..

Mer specifikt är menstruationscykeln en tidsperiod från den första dagen på en till den första dagen i nästa menstruation. Menstruationscykelns varaktighet varierar mellan olika kvinnor, men sträcker sig i genomsnitt från 21 till 35 dagar. Det är viktigt att varaktigheten för en kvinnas menstruationscykel alltid är ungefär densamma - en sådan cykel anses vara regelbunden.

Varje normal menstruationscykel är beredningen av en kvinnas kropp för graviditet och består av flera faser:

Under den första fasen producerar äggstocken hormonet östrogen, vilket främjar svullnaden i livmoderns inre skikt, och follikeln (vesikeln där ägget befinner sig) mognar i äggstockarna. Sedan ägglossning inträffar - den mogna follikeln spricker och ägget lämnar det i bukhålan.

I den andra fasen börjar ägget att röra sig genom äggledarna in i livmodern, redo för befruktning. Denna process varar i genomsnitt tre dagar, om ägget dör under denna befruktningstid. I den andra fasen av menstruationscykeln producerar äggstockarna primärt hormonet progesteron, på grund av vilket endometriet (det inre skiktet i livmodern) förbereder sig för att få ett befruktat ägg.

Om befruktning inte har inträffat, börjar endometriet att avvisas, vilket beror på en kraftig minskning av progesteronproduktionen. Blodutladdning börjar - menstruation. Menstruation är en blodig utflöde från en kvinnas könsorgan, den första dagen är början på en ny menstruationscykel. Normal menstruation varar 3-7 dagar och samtidigt förloras 50-150 ml blod.

Under graviditeten, förändringar i kroppen av den förväntade modernen förknippade med hormonella förändringar som syftar till att upprätthålla graviditet, vilket orsakar fysiologisk amenorré (frånvaro av menstruation).

Sekvensen för återställande av menstruationsfunktion

Efter barnets födelse återgår arbetet i alla endokrina körtlar, liksom alla andra organ och system, till dess före graviditetstillstånd. Dessa viktiga förändringar börjar från det att födelsen utvisades och pågår i ungefär 6-8 veckor. Under denna tid sker viktiga fysiologiska processer i kvinnans kropp: nästan alla förändringar som har skett i samband med graviditet och förlossning i könsorganen, endokrina, nervösa, kardiovaskulära och andra system går igenom; bildningen och blomningen av funktionen hos mjölkkörtlarna sker, vilket är nödvändigt för amning.

Den normala menstruationscykeln är en samordnad mekanism i äggstockarna och livmodern, därför är processen för att återställa arbetet i dessa organ oskiljbar. Processen för involvering (omvänd utveckling) av livmodern är snabb. Som ett resultat av musklernas kontraktila aktivitet minskar livmoderns storlek. Under de första 10-12 dagarna efter födseln sjunker livmoderns botten dagligen med cirka 1 cm. I slutet av 6-8: e veckan efter födseln motsvarar livmoderns storlek storleken på den icke-gravida livmodern (det kan vara ännu mindre hos ammande kvinnor). Således minskar livmoderns massa med mer än hälften (350–400 g) i slutet av den första veckan, och i slutet av postpartumperioden är den 50–60 g. Den inre svalg och livmoderhalskanalen bildas också snabbt. Vid den 10: e dagen efter födseln är kanalen helt formad, men den yttre svelyn är fortfarande passabel för fingerspetsen. Stängningen av den yttre svelyn fullbordas fullständigt den 3: e veckan efter leveransen, och den får en slitsliknande form (livmoderhalsens kanal har en cylindrisk form före leverans).

Involveringshastigheten kan bero på flera orsaker: allmänt tillstånd, kvinnans ålder, funktioner i graviditetsförloppet och förlossning, amning, etc. Upplösningen kan bromsas i följande fall:

 • försvagades och födde många gånger kvinnor,
 • i primiparous äldre än 30 år,
 • efter patologisk födelse,
 • med felaktigt läge under postpartum-perioden.

Efter separering av morkakan och moderkakan föds är livmoderslimhinnan sårytan. Återställningen av livmoderens inre yta slutar vanligtvis den 9-10: e dagen, återställningen av livmoderslimhinnan - den 6-7: e veckan och i mödrarna - den 8: e veckan efter förlossningen. I processen med att läka livmoderns inre yta visas postpartumutsläpp - lochia. Deras natur under postpartum-perioden förändras. Lochias beskaffenhet under postpartumperioden förändras i enlighet med processerna för rening och läkning av livmoderens inre yta:

 • under de tidiga dagarna av Lochia, tillsammans med förfallna partiklar i livmoderns inre foder, innehåller en betydande blandning av blod;
 • från den 3-4: e dagen får lochia karaktären av en serös sackarosvätska - rosa-gulaktig;
 • vid den 10: e dagen blir lochia lätt, flytande, utan en orenhet av blod, deras antal minskar gradvis;
 • från den 3: e veckan blir de knappa (innehåller en blandning av slem från livmoderhalskanalen);
 • den 5-6: e veckan upphör utflödet från livmodern.

Det totala antalet lochia under de första 8 dagarna av postpartumperioden når 500-1400 g, de har en specifik lukt av mogna löv.

Med försenad omvänd utveckling av livmodern försenas tilldelningen av lochia, blandningen av blod varar längre. Vid tilltäppning av det inre svelget med en blodpropp eller som ett resultat av ett överskott av livmodern, kan en ansamling av lochia uppstå i livmoderhålet - lohiometern. Blod som samlats i livmodern fungerar som en grogrund för utveckling av mikrober. Detta tillstånd kräver behandling - användning av läkemedel som minskar livmodern eller, tillsammans med detta, tvättar livmoderhulen.

Under postpartumperioden genomgår äggstockarna också betydande förändringar. Den omvända utvecklingen av corpus luteum - körteln som fanns i äggstocken under graviditeten på äggplatsen, som kom in i bukhålan och sedan befruktades i röret - slutar. Äggstockarnas hormonfunktion återställs fullständigt, och återigen börjar mognaden av folliklarna - vesiklar som innehåller ägg, d.v.s. normal menstruationscykel återställd.

Perioder för återhämtning av menstruationscykeln

Hos de flesta kvinnor som inte ammar, förekommer menstruation 6-8 veckor efter att de föds. Amningskvinnor har vanligtvis inte menstruation under flera månader eller under hela ammeperioden, även om i vissa av dem menstruationsfunktionen återupptas strax efter slutet av postpartumperioden, det vill säga 6-8 veckor efter förlossningen. Det är inte värt att leta efter varken normen eller patologin, eftersom tidpunkten för återställande av menstruationscykeln efter förlossningen är individuell för varje kvinna. Detta är vanligtvis förknippat med amning. Faktum är att efter förlossningen i en kvinnas kropp produceras hormonet prolaktin, vilket stimulerar produktionen av mjölk i den kvinnliga kroppen. Samtidigt hämmar prolaktin bildandet av hormoner i äggstockarna och förhindrar därför ägget från att mogna och ägglossningen - äggets utgång från äggstocken.

Om barnet fullständigt ammas, det vill säga bara livnär sig bröstmjölk, återställs ofta hans mammas menstruationscykel efter införandet av kompletterande livsmedel. Om barnet äter blandning, det vill säga förutom bröstmjölk, innehåller barnets kost blandningar, återställs menstruationscykeln efter 3-4 månader. Med konstgjord utfodring, när barnet bara får mjölkblandningen, återställs menstruationen som regel den andra månaden efter förlossningen.

Den första menstruationen efter förlossningen

Den första menstruationen efter förlossningen är ofta "anovulatorisk": follikeln (vesikeln där ägget är beläget) mognar, men ägglossningen - äggets utgång från äggstocken inträffar inte. Follikeln genomgår omvänd utveckling, och vid denna tidpunkt börjar förfall och avstötning av livmoderslimhinnan - menstruationsblödning. I framtiden återupptas ägglossningsprocessen och menstruationsfunktionen återställs helt. Ägglossning och graviditet kan dock inträffa under de första månaderna efter förlossningen.

Återställningen av menstruationsfunktionen påverkas av många faktorer, till exempel:

 • graviditet och komplikationer vid leverans,
 • kvinnans ålder, korrekt och korrekt näring,
 • efterlevnad av sömn och vila,
 • förekomsten av kroniska sjukdomar,
 • mental tillstånd och många andra faktorer.

Möjliga komplikationer efter förlossningen

Vilka problem har unga mödrar när man återställer menstruationsfunktionen??

Regulariteten i menstruationscykeln: efter förlossningen kan menstruationen omedelbart bli regelbunden, men kan fastställas inom 4-6 månader, det vill säga under dessa perioder kan intervallen mellan dem variera något, skilja sig från varandra med mer än 3 dagar. Men om 4-6 månader efter den första postpartum menstruationen cykeln förblir oregelbunden, är detta ett tillfälle att se en läkare.

Menstruationscykelns varaktighet efter förlossningen kan förändras. Så om cykeln var 21 eller 31 dagar före födelsen, är det troligt att den efter födelsen kommer att bli genomsnittlig, till exempel 25 dagar.

Menstruationens varaktighet, dvs spotting, bör vara 3-5 dagar. För kort (1-2 dagar) och framför allt för lång menstruation kan vara ett bevis på vilken patologi som helst - livmoderfibroider (godartade tumörer), endometrios - en sjukdom där det inre skiktet av livmodern i livmodern växer på okarakteristiska platser.

Volymen av menstruationsflödet kan vara 50-150 ml, för liten, som för mycket menstruationsblod kan också vara bevis på gynekologiska sjukdomar. Även om det kan vara några avvikelser under de första månaderna efter den första menstruationen efter förlossningen, bör de ändå överensstämma med ramarna för den fysiologiska normen: till exempel på de mest rikliga dagarna, bör en mittkudde pågå i 4-5 timmar.

Förlängd fläckspotting i början eller i slutet av menstruationen är också ett tillfälle att träffa en läkare, eftersom de oftast indikerar förekomsten av endometrios, inflammatoriska sjukdomar - endometrit (inflammation i livmoderns innerfoder), etc..

Ibland åtföljs menstruationen av smärta. De kan orsakas av allmän omogenhet i kroppen, psykologiska egenskaper, samtidigt inflammatoriska processer som uppstod efter förlossningen och starka muskelsammandragningar i livmoderväggarna. Om smärtan är sådan att den stör kvinnan under menstruationen, tvingar henne att ta smärtstillande medel, krampläkemedel och kränker den normala livsrytmen kallas detta tillstånd algomenorrhea och kräver medicinsk rådgivning.

Även om det motsatta ofta sker efter förlossningen, det vill säga om menstruationen var smärtsam före graviditeten, så går de lätt och utan smärta efter förlossningen. Detta beror på det faktum att ömhet kan orsakas av en viss position i livmodern - böja livmodern bakåt, efter förlossning, får livmodern en normal position.

Under menstruationen förvärras ofta kroniska inflammatoriska sjukdomar - endometrit (uterusinflammation), salpingo-oophorit (inflammation i bilagorna). I detta fall uppträder betydande smärta i nedre del av buken, utflödet kan bli mycket rikligt, med en obehaglig, okarakteristisk lukt. Förekomsten eller frånvaron av dessa symtom bör övervakas, särskilt om inflammatoriska komplikationer observerades efter förlossningen..

Vissa kvinnor klagar över det så kallade premenstruella syndromet. Detta tillstånd, manifesterade inte bara irritabilitet, dåligt humör eller en tendens till tårar, utan ett helt symptomkomplex. Bland dem: förvirring och ömhet i bröstet, huvudvärk, vätskeretention i kroppen och svullnad, ledvärk, allergiska manifestationer, distraherad uppmärksamhet, sömnlöshet.

Det finns många versioner beträffande orsakerna till utvecklingen av premenstruellt syndrom, men det finns ingen enda anledning till det, i samband med detta finns det inget specifikt läkemedel som helt bota det. Om en kvinna är orolig för sådana symtom, kontakta en läkare som kommer att föreskriva lämplig behandling..

Efter förlossning, särskilt komplicerade (blödningar, svår gestos med svår ödem, en betydande ökning av blodtrycket, fram till utvecklingen av ett krampaktigt syndrom, den så kallade eklampsi), kan dysfunktioner i äggstockarna förekomma, vilket är förknippat med ett brott mot centralreglering - reglering av produktionen av hypofyshormoner (inre körtlar) sekretion lokaliserad i hjärnan). Samtidigt störs äggutvecklingen i äggstockarna, hormonella förändringar inträffar och, som ett resultat, menstruations oregelbundenheter i form av förseningar, som kan följas av blödning. Med sådana manifestationer bör du definitivt ta till hjälp av specialister.

Det är viktigt för en ung mamma att veta att graviditet kan uppstå i frånvaro av normal menstruation. Detta beror på att ägglossningen börjar i genomsnitt två veckor tidigare än menstruationen. För att inte möta det faktum av en oplanerad graviditet är det därför nödvändigt vid den första möten med läkaren efter förlossningen att diskutera preventivmedel eller att konsultera det före födseln..

Återställande menstruationsfunktion efter kejsarsnitt

Den komplicerade arbetskraften kan också leda till olika menstruationsstörningar. I detta avseende vill jag särskilt notera funktionerna i återställande av menstruationsfunktionen hos kvinnor efter kejsarsnitt. Menstruation kommer som regel samtidigt som efter den vanliga födseln. Men med komplikationer under den postoperativa perioden kanske menstruationsfunktionen inte kommer att återhämta sig under en lång tid på grund av en längre period av livmodersinvolvering på grund av förekomsten av en sutur, liksom en längre process för att normalisera äggstocksfunktionen vid infektiösa komplikationer. I detta fall måste du troligtvis konsultera en gynekolog som kommer att välja den nödvändiga terapin.

Användbara tips efter födseln

När barnet föddes ökar den unga modern belastningen på det endokrina och nervsystemet. Vid amning ökar behovet av vitaminer, mineraler och spårämnen som en kvinna behöver för att äggstockarna fungerar korrekt och deras hormonproduktion. Om de är otillräckliga kan problem som knapp eller smärtsam menstruation uppstå. Därför rekommenderas kvinnor efter förlossningen att ta multivitaminer med ett komplex av mikronäringsämnen för ammande mödrar och god näring, inklusive mejeriprodukter, kött, grönsaker och frukt.

Dessutom tar vård av en nyfödd mycket tid och energi från en ung mamma, och det måste komma ihåg att bristen på en god natts sömn, brist på sömn kan leda till ökad trötthet, svaghet och ibland till och med depressiva tillstånd, som också negativt påverkar bildandet av menstruationsfunktion; I detta sammanhang är det nödvändigt att utarbeta din regim så att den unga modern har tid att koppla av under dagen, om möjligt, spara nattetid för en god vila.

Som nämnts ovan kan förekomsten av kroniska sjukdomar också påverka bildandet av menstruationsfunktion, särskilt sjukdomar i det endokrina systemet (sköldkörteln, diabetes mellitus, etc.). Därför är det under postpartum-perioden nödvändigt att korrigera dessa sjukdomar tillsammans med specialister, vilket kommer att undvika menstruations oregelbundenhet.

Sammanfattningsvis vill jag notera att återställande av normal menstruationsfunktion efter förlossningen är en av de viktigaste förutsättningarna för en kvinnas framtida hälsa. Därför bör alla problem i samband med dess överträdelser lösas tillsammans med läkaren.

Månadsvis efter förlossningen

Under graviditeten är menstruationen frånvarande. Varje kvinna vet om detta. I kroppen inträffar hormonella förändringar som bidrar till utvecklingen och tillväxten av det framtida barnet. Aktivt producerad progesteron - ett graviditetshormon. Det är han som är ansvarig för barnets normala uppfödning.

Och efter 9 månader inträffar förlossning. I en kvinnas kropp är hormonell omstrukturering igen. Men bara den här gången såg naturen till att ett annat hormon, prolaktin, producerades aktivt. Hos folket är det vanligt att kalla det "mjölkhormon" eftersom det är prolaktin som stimulerar produktionen av mjölk. Samtidigt hämmar detta hormon produktionen av hormoner i äggstocken. Följaktligen kan ägget inte mogna, vilket innebär att det inte finns något att lämna äggstocken (det finns ingen ägglossning). Som ett resultat inträffar menstruationen inte igen. Och detta tillstånd kommer att pågå tills progesteron aktivt "fungerar", det vill säga mjölk produceras. Amning fortsätter tills en kvinna ammar sitt barn.

Hur idealiskt är allt harmoniskt. För bara några år sedan är det exakt vad som hände med varje kvinna. Våra mormödrar och mormödrar ammar lugnt sina barn i upp till tre år och glömde helt irriterande menstruation. Idag finns det flera regler. Menstruationens början efter förlossningen är just det som har flera alternativ, och var och en av dem är "normal".

När börjar perioderna efter förlossningen?

Baserat på ovanstående är det lätt att gissa att menstruationens början efter förlossningen beror på amning. För att prolaktin ska kunna produceras aktivt måste en kvinna amma sitt barn när som helst på dagen eller natten (på begäran). Ju oftare, desto bättre. Endast i detta fall förekommer inte menstruation. Men så snart amningen minskar minskar prolaktinproduktionen, vilket innebär att menstruationen återställs igen.

Och nu om regler och tidsfrister. Nyligen, som redan nämnts, finns det många "normala" termer. Detta beror på att varje kvinnas kropp är individuell, och dessutom bryter moderna "teknologier" (hormonella läkemedel för preventivmedel, läkemedelsleverans) ibland vad Mother Nature avsåg och etablerade.

Tidig och sen början av menstruationen

Tidigt kallas menstruationens början 6-7 veckor efter födseln. Men det är inte en patologi. Troligtvis kommer menstruationen att återhämta sig så tidigt hos de kvinnor som av någon anledning vägrade att amma. Eller mata barnet blandat. I det senare fallet visas den första menstruationen 2-3 månader efter födseln.

Många kvinnor tror att ansvarsfrihet är menstruation. Men detta yttrande är felaktigt. Utskrift av postpartum från livmodern kallas lochia. De förekommer på grund av det faktum att när moderkakan är separerad från livmoderns väggar, bildas ett sår på samma väggar, som blöder flera veckor efter leveransen. Under de tidiga dagarna är lochierna ljusröd i färg, ganska rikligt och kan ha koagler, då blir de bruna och mindre rikliga, och i slutet av sjätte veckan försvinner de helt..

Ibland förekommer menstruation inte ett helt år eller mer. Om barnet samtidigt ammar helt, finns det ingen anledning till oro.

Arten av menstruation efter förlossning

Det tros att menstruationscykeln kommer att återhämta sig efter de första 2-3 perioderna och kommer att bli regelbunden. Om detta inte händer, kontakta din gynekolog. Orsaken till oregelbundna postpartumperioder kan vara inflammatoriska processer i de inre könsorganen, endometrios, tumörer i livmodern och äggstockarna och många andra patologier. Anledningen till menstruationens "icke-förekomst" kan också upprepas graviditet, eftersom amning inte är en preventivmetod..

Vanligtvis är den första menstruationen efter förlossningen riklig. Detta fenomen är mycket naturligt och normalt om menstruationen inte varar mer än en vecka. Men om en sådan period åtföljs av yrsel, svaghet, snabb hjärtslag, bör du rådfråga en läkare.

Efter förlossningen är en förändring i menstruationscykelns varaktighet och menstruationens varaktighet (blodutladdning) möjlig. Den normala menstruationscykeln är från 21 till 35 dagar, urladdningsperioden är inte mer än 5 dagar och inte mindre än 3. Varje avvikelse är ett tillfälle att konsultera en läkare. Menstruationen ska inte vara lång och riklig, inte heller kort och liten. För långa perioder kan indikera livmoderfibroider.

Många kvinnor är intresserade av om menstruationens ömhet kommer att förändras efter förlossningen. Allt individuellt och i denna fråga. När allt kommer omkring kan smärta under menstruationen orsakas av olika faktorer. Till exempel, om smärtsamma upplevelser uppstod på grund av böjningen av livmodern, kommer troligen smärtan att avta efter förlossningen, eftersom livmodern får en normal position tack vare födelseprocessen. Det finns emellertid andra orsaker till smärtsamma perioder: inflammatoriska processer efter förlossning, svår sammandragning av väggarna i livmodern, allmän omogenhet i kroppen, inflammation i livmodern och bihang..

Om smärta under menstruationen efter förlossningen kan upphöra, är det nästan omöjligt att bli av med premenstruellt syndrom. Fram till idag har orsakerna till PMS inte förstås fullt ut, även om det finns många olika versioner. Emellertid är symtomen hos varje kvinna desamma: irritabilitet, dåligt humör, tårar, ömhet och svullnad i bröstet, viss svullnad, smärta i lederna och nedre delen av ryggen, huvudvärk, sömnlöshet och mer. Åtminstone ett av tecken på PMS observeras före nästan varje period.

Personlig hygien

Användning av tamponger och vanliga dynor (med absorberande nät) är endast möjliga efter fullständig återställande av menstruationscykeln. I inga fall ska du använda dessa medel omedelbart efter förlossningen med lochia. Tamponger stör det fria utflödet av blod, vilket är oerhört viktigt under postpartum-perioden. Men nätet på kuddarna kan irritera den skadade slemhinnan, särskilt om kvinnan har suturer efter födseln. Med lochia rekommenderas emellertid en ofta toalett med yttre könsorgan utan "intima" geler. Du kan använda babytvål. Packningar ska väljas med en slät yta och ersättas var 3-4: e timme. Under Lochia-perioden är oskyddat kön också oacceptabelt för att undvika möjliga infektioner i den öppna livmodern. Läkare rekommenderar att man överlåter sex alls inom 6 veckor efter att man födde.

Sammanfatta resultaten av menstruation efter förlossning, låt oss återigen uppmärksamma när du omedelbart ska kontakta en läkare:

 • menstruation inträffar inte inom 2 månader efter avslutad amning;
 • för rikligt och långvarigt utflöde av blod (mer än sju dagar, blodförlust är mer än 150 ml.);
 • närvaron av stora blodproppar i blodet, en ljusröd färg på utsöndringar;
 • smärta i livmodern;
 • utsläpp med en obehaglig skarp lukt;
 • allmän försämring, särskilt med menstruation.

Kom också ihåg att återställningen av menstruationscykeln efter förlossningen också beror på många andra faktorer: kvinnans psykologiska tillstånd, underordnad vila, stress, överansträngning, ohälsosam kost, närvaron av födselskada och det allmänna hälsotillståndet efter förlossningen. Allt detta på ett eller annat sätt påverkar återställningen av "kritiska dagar". Men den framtida hälsan hos en ung mamma beror på hur menstruationen återupptas.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Utsläpp när man tar p-piller

Den komplexa mekanismen för effekten av oral preventivmedel på en kvinnas hormonella bakgrund gör inte bara förändringar under menstruationscykeln, utan ändrar också den vanliga urladdningen när man tar p-piller....

Cervical conization

Cervical conization är det kirurgiska excisionen av vävnad från den konformade delen av livmoderhalsen. Operationen kan vara både diagnostisk - för vidare histologisk undersökning av vävnaden och uteslutning / bekräftelse av cancer i livmoderhalsen, och terapeutisk - för behandling av dysplasi, i närvaro av stora delar av patologiskt epitel på livmoderhalsens yta med spridning till livmoderhalskanalen....

Varför har kvinnor ofta flödar av värme och svett

Hur värmespolning och svett uppstårFör att förstå orsaken till obehag måste du ta reda på exakt vilka processer i kroppen som orsakar ett sådant symptom.....