Varför det inte finns någon lång menstruation efter förlossningen

Klimax

Ett av de huvudsakliga problemen som oroar en nyligen myntad mor efter rädsla för födelsen av en baby avta är det faktum att det inte finns någon menstruation och den vanliga cykeln bryts.

Om det inte finns några perioder efter förlossningen är detta inte en anledning till oro. Deras frånvaro beror på den fysiologiska naturen hos den kvinnliga kroppen. Det är viktigt att ta hänsyn till individuella egenskaper, hormonell bakgrund, matningsmetod, livsstil under och före graviditeten.

När bör perioden efter förlossningen komma

Man kan inte svara på denna fråga otvetydigt. Om din period inte går är det viktigt att ta reda på orsaken till deras frånvaro. Denna period kan pågå från flera månader till ett år, och vid upptäckt av samtidiga sjukdomar kommer menstruationen att vara frånvarande under längre tid.

Utvecklingen av bröstmjölk för utfodring av spädbarn är den viktigaste funktionen som reproduktionsorganen måste hantera..

Förseningen i menstruationen efter förlossningen är relaterad till det sätt på vilket utfodring sker:

 • barnet äter bröstmjölk;
 • tar emot mjölk, kompletterande livsmedel och mjölkformel;
 • endast mjölkformeln är livsmedelskällan.

När du undrar varför det inte finns några perioder är det viktigt att ta hänsyn till metoden att mata barnet.

Med konstgjord utfodring

När en kvinna helt överför barnet till konstgjord utfodring sker återställningen av menstruationen snabbt. Så snart slemhinnan i livmodern läker visas den första urladdningen.

Månader efter förlossningen kan komma om en och en halv månad, i vissa fall måste du vänta cirka 5 månader. Under denna tid återställs kroppens förmåga att bli gravid, och om det inte finns några planer på att bli gravid igen, måste preventivmedel användas.

De första postpartumperioderna börjar med liten urladdning, med tiden ökar antalet. De kan observeras flera dagar efter att barnet föddes. Vi talar dock om fläckar som kallas lochia. De förväxlas ofta med menstruation..

I frånvaro av menstruationslochia är en kvinna orolig i 1-2 månader, tills livmodern och dess slemhinna återgår till det normala. Om kejsarsnitt har ägt rum kan denna period försenas. Först är utsläppet efter förlossning hos en kvinna ljusrött, därefter mörknar gradvis, deras antal minskar. I slutet av den 4: e veckan får de utseende på blodiga vener.

Vid blandad utfodring

Vid blandad matning av barnet inträffar menstruationen 3 eller 4 månader efter födseln. Ibland sträcker sig denna period till ett år. Denna tidsperiod beror på att mamman slutar mata barnet på natten och på morgonen. Ju tidigare detta händer, desto snabbare är din period.

På morgonen och natten, vid amning, produceras prolaktin i kroppen. Huvudsyftet med detta hormon är produktion av bröstmjölk och undertryckning av ägglossningsprocessen. Med införandet av kompletterande livsmedel minskar mängden i kroppen.

På grund av det faktum att flera veckor efter födseln inträffar betydande förändringar i kroppen, kan cykeln återhämta sig under lång tid, och förseningen i ankomsten av den andra menstruationen i postpartum-perioden är ett vanligt fenomen.

Ta reda på orsakerna till förseningen, det är viktigt att utesluta återuppfattningen. Den kvinnliga kroppen är utformad så att nästa graviditet börjar före den första menstruationen efter barnets födelse.

Vid amning

Hos mödrar som ammar på ett naturligt sätt kan den vanliga utskrivningen vara frånvarande under lång tid. Detta beror på den stora mängden prolaktin i kroppen när barnet endast får bröstmjölk.

Inom medicinsk vetenskap, fenomenet när det inte finns någon menstruation på ett år eller mer efter förlossningen, läkare noterar hur amningsterminoré. Ibland varar detta tillstånd tills fullständigt upphörande av amning och kan ta upp till ett och ett halvt år..

Många kvinnor börjar låta larmet när det inte finns någon menstruation på sex månader eller till och med flera månader. Det finns dock ingen anledning till oro. Ur fysiologisk synvinkel är detta tillstånd normalt om amning är den enda näringskällan för den nyfödda.

Skälen för frånvaron av menstruation efter förlossningen

Om en kvinnas välbefinnande efter ett barns födelse inte orsakar och inte kompliceras av någon patologi, är förseningen i menstruationen efter förlossningen normal. Det finns ett antal faktorer som påverkar varaktigheten av en menstruationscykel..

En av de främsta orsakerna betraktas som amnings-amenorré - avsaknaden av blodutsöndringar förknippade med produktion av prolaktin i kroppen under amning. Det är viktigt att utesluta graviditet och hormonell obalans.

Graviditet

Försenad menstruation efter förlossningen kan indikera att en ny graviditet har inträffat, särskilt om det fanns samlag utan användning av preventivmedel. Detta är möjligt cirka 2-3 veckor efter födseln. För att minimera risken ger läkare några rekommendationer: avhållsamhet från samlag i cirka 5-6 månader, tar preventivmedel i 2 år efter att barnet föddes.

Det är också möjligt att bli gravid medan du ammar, även om du matar ditt barn på begäran på morgonen och natten..

Om ett år har gått och det inte finns någon menstruation, kontakta en läkare.

Hormonella störningar

Om testet visade ett negativt resultat med en försening av menstruationen och en ny graviditet utesluts, kan detta indikera utvecklingen av hormonella störningar orsakade av en patologisk process i reproduktionssystemets organ.

Störning av den hormonella bakgrunden är förknippad med inflammation i äggstockarna och livmodern, endometrios, samt förekomsten av ett stort antal brott och skador under förlossningen. En försening i den andra menstruationen kan också indikera dessa patologier..

Hormonell obalans påverkar också amning. Stor sannolikhet för att överföra ett barn till konstgjord matning.

Om din period går förlorad är det viktigt att omedelbart kontakta en specialist och klara lämpliga tester.

Vad kan vara menstruationscykeln för amning

Om det inte finns några perioder indikerar detta ett cykelfel på grund av kvinnans fysiologiska natur. Den första menstruationen när du ammar ett barn visas inte omedelbart, postpartum menstruation måste ibland vänta ungefär ett år.

Överflödigt ansvarsfrihet efter förlossningen inträffar under de första dagarna av regleringen. Förseningen under den andra menstruationsperioden efter barnets födelse under normal funktion av organen i det reproduktiva systemet kan vara flera veckor.

Frånvaron av menstruation efter förlossning under lång tid förknippas med förändringar i kroppen under graviditeten. Detta är inte en anledning till oro, utan en anledning att se en läkare för undersökning av könsorganet och att utesluta utvecklingen av komplikationer.

Oregelbundna perioder efter förlossning under amning: skäl till hur man återhämtar sig

Vad är orsaken

Att bära och få barn är ett ganska allvarligt och ansvarsfullt företag. Och varje kvinna strävar efter att skapa optimalt bekväma förhållanden för denna process. Förstfödda kvinnor är mest benägna till ångest. Fortfarande är detta första gången i deras liv, och det är inte helt klart vad och hur det ska vara i verkligheten. Att läsa böcker och prata med en gynekolog är mer en teori. Men i praktiken är allt helt annorlunda. Vi lägger till detta att förseningen i menstruationen efter förlossningen kan åtföljas av obehag och smärta.

Omedelbart är det nödvändigt att lugna alla mödrar: de första och efterföljande perioderna kommer inte att bildas i en normal cykel. För vissa kan detta dra i ett år. En annan mycket allvarlig fråga uppstår omedelbart om det är möjligt att bli gravid och om förseningen är relaterad till en eventuell graviditet. Återigen måste man ta hänsyn till de myter som finns som om amningen inte förekommer under amningen. Är det så?

Innan embryot visas är menstruationscykeln i de flesta fall regelbunden, och varje tjej med försening går till sjukhuset, köper tester, undersöker sig själv och lyssnar självständigt. Omedelbart finns det en förening med befruktningen. Försenad menstruation efter förlossning betyder lite annorlunda. På grund av fostrets bärande inträffar enorma hormonförändringar i den kvinnliga kroppen. Alla 9 månader, eller snarare 40 veckors hormoner, produceras flera gånger mer än väntat för att ge fostret och bäraren allt som behövs. Så snart födelsen äger rum bör balansen vara i normalt tillstånd, och för detta är det nödvändigt att återuppleva omstruktureringen av kroppen som helhet. Allt detta tar cirka sex månader eller ett år. Följaktligen kan den andra menstruationen efter förlossningen vara redan inom 21 dagar eller kanske inte startar alls. Detta faktum bekräftas oftast av dem som ammar barn..

Behöver veta! Upp till 3 månaders ålder har modern inte menstruation. De val som är är lochia. Du kan inte kalla dem menstruation. De visar att livmoderslimhinnan genomgår en återhämtningsperiod..

avslaget

Efter barnets plats ser uterusslemhinnan ut som ett kontinuerligt sår, dess förnyelse varar i 9-10 dagar och slutar på 6-7 veckor. Där mödrarplatsen är belägen slutar regenerering 8 veckor efter leverans. Under denna period skiljer sig lochia, som varierar beroende på scenen.

Så inledningsvis innehåller de mycket blod, på tredje eller fjärde dagen ser de ut som serous-sackarosutsöndringar med en rosa-gul färg. På den tionde dagen - transparent, utan föroreningar, men flytande. Deras antal minskar. Från den tredje veckan kommer de redan att vara knappa, men kommer helt att sluta först efter 5-6 veckor.

Läs även Gult slem hos kvinnor efter förlossning efter 1-4 månader.

Efter slutet av Lochia och innan början av den första menstruationen bör minst 14 dagar passera.

Amning och cykel

Graviditets- och förlossningsförloppet påverkar inte hur den första menstruationen ser ut, men amningen är direkt relaterad till detta. Hormonet prolaktin som frisätts under amning undertrycker ägglossningen och därför uppkomsten av regelbunden fläckning.

Enligt La Leche League International för ammande kvinnor återupptar cykeln i de flesta fall i 8–9 månader från det ögonblick som barnet föddes. Samtidigt är det ingen fråga om att stoppa amning. Ibland varar förseningen i menstruationen efter födseln under amningen mer än ett år eller hela perioden medan den aktiva produktionen av prolaktin.

Men menstruation kan gå när som helst laktationsperiod, detta är också en variant av normen. Detta händer om en kvinna matar sig enligt ett schema, nattliga infästningar går förlorade, eller när mjölk inte längre är den enda maten för barnet och locket har införts.

Ursprungligen är cykeln under amning extremt instabil, pauser mellan utsöndringar är ofta ojämna. Förseningen efter den första menstruationen är upp till två till tre veckor, ibland visas de var 20: e dag, mindre ofta än varannan månad.

Menstruationsblödningens intensitet varierar också. Om utskrivningen var knapp före graviditeten, efter det att barnet föddes, blir de rikligt och vice versa. Efter förlossningen får livmodern en fysiologisk position, på grund av att ömheten under menstruationen, som tidigare var inneboende i menstruationen, försvinner.

Regulariteten och arten av urladdningen stabiliseras i 2-4, mindre ofta i 6 cykler efter den första menstruationen. För att utesluta patologier i frånvaro av systematisk urladdning är det bättre att konsultera en läkare.

Det är nödvändigt att kontrollera hos en gynekolog för en mamma med oregelbundna perioder, vars barn är på IV. Med konstgjord utfodring signalerar en lång återhämtningscykel att utveckla sjukdomar i kvinnans kropp.

Abort och menstruation

Det första skälet är om befruktningen inträffade i slutet av månaden. Under denna tid har ägget inte tid att fästa. Den andra vanliga orsaken är en kraftig minskning av hormonnivåerna. Vad betyder det? Detta innebär att en kvinna kan genomgå inflammatoriska processer i kroppen, eller det finns endokrina störningar.

Det tredje skälet är att ägget går ut direkt från äggstocken eller avvisar flera graviditeter Tecken på PMS under graviditeten: 1. Sovstörning 2. Smärta i bäcken eller korsryggen. Bröstsvullnad. 4. Depression. Ett tydligt tecken är knappa fläckar. Nu förstår du att den första graviditetsperioden kan inträffa med menstruation, som slutar efter ett tag. Detta fenomen händer sällan, var inte dock rädd, kontakta din gynekolog omedelbart.

Tänk nu på det andra ämnet - menstruationscykeln efter förlossningen.

När börjar perioden efter förlossningen? Menstruationsperioden beror främst på vilken typ av matning barnet är på.

• konstgjord; • blandad; • naturlig utfodring.

Varje mamma bör förstå att produktionen av bröstmjölk endast sker under påverkan av hypofyshormonet samt under påverkan av prolaktin.

Menstruationscykel efter förlossning hos en ammande mor, vad händer? Som ni ser ökar östrogen inte under denna tidsperiod. Därför, när en mamma ammar sitt barn, kan hennes period börja.

Vad händer om barnet ammas efter förlossningen? I detta fall kan en cykel återhämta sig inom en månad på en kvinna.

Viktig! Ägglossning inträffar också under denna period, så att en kvinna kan bli gravid igen.Om barnet är på blandad utfodring, kommer fullständig återhämtning efter födseln att ske inom 4 månader.

Hur mycket är menstruationen under postpartum perioden?

Den första menstruationen är vanligtvis rikligt, så blodproppar kan också observeras. Efter kejsarsnitt varar menstruationscykeln länge, eftersom det var operation i livmoderhålet. En kvinna måste byta packning varje timme, om det är mycket starkt urladdning, är det nödvändigt att berätta för läkaren om detta. Annars kan du hoppa över den växande blödningen.

Hos vissa kvinnor åtföljs menstruationscykeln efter kejsarsnitt av spotting. Denna period kan pågå i en månad..

Varför är det omöjligt att snabbt återställa MC? Svaret på denna fråga är komplicerat, därför överväger vi ytterligare faktorer som påverkar perioden för återhämtning av menstruationscykeln, omedelbart efter förlossningen.

1. Om en kvinna är kejsar är huvudorsaken svårigheterna att ta hand om inte bara för barnet utan också för sig själv. Livmodern och suturen i 3-4 månader är mycket smärtsam, så det kämpar på en ung mors rörelser. Mamma är ohälsosam kost 3. Om en kvinna har haft postpartumdepression. Vid en tidig befruktning eller vid en sen födelse.

Ytterligare faktorer inkluderar relaterade sjukdomar. Till exempel: astma eller diabetes. När allt kommer omkring, med sådana sjukdomar är det nödvändigt att följa hormonterapi, så återhämtningsperioden blir lång.

Är det möjligt att återställa menstruationscykeln efter förlossningen, när det fanns komplikationer? Ja, men återhämtningsperioden är lång, särskilt om kvinnan hade Sheehan-syndrom som en komplikation.

Många har en fråga, efter en abort, vilken menstruationscykel.?

Alla förstår att abort är en kirurgisk operation där kärlen skadas och därmed orsakar blodförlust. Efter operationen kvarstår ett sår i livmoderhålet. Blödningen varar tills fartygen slutar spasmera.

Observera att vissa kvinnor efter en abort inte har någon utskrivning alls..

Läkare har bara aborter för kvinnor vars graviditet inte överstiger 20 veckor.

Viktig! Det tros att när en kvinna har haft en curettage av livmoderhålan, detta är den första dagen på MC.

Vad påverkar återhämtningen av MC efter abort? Först och främst typen av operation (vilken typ av abort var), samt hur länge den utförs. Den andra faktorn är nivån på professionalism, de droger som används och kvinnans allmänna tillstånd.

Som praxis visar, återställs MC efter någon typ av abort inom 6 månader.

Rekommendationer för normalisering av menstruationscykeln

För att undvika störningar i kroppen är det nödvändigt att följa en läkares rekommendationer.

Först: För att snabbt kunna återställa syntesen av hormonet måste en kvinna efter förlossningen följa rätt näring. Kostholdet bör innehålla mer grönsaker, spannmål och även så långt det är möjligt utföra lätta fysiska övningar.

Utan att misslyckas, efter en ung mamma efter förlossningen, måste du inkludera mejeriprodukter i kosten.

1. Keso. 2. Mjölk 3. Kefir.

Om din mammas kropp saknar vitaminer måste du ta multivitaminer. Men du kan inte välja ett komplex av vitaminer själv, detta bör göras av en läkare.

För det andra: du får inte i något fall ta p-piller droger. Varför? Faktum är att sådana läkemedel kan förändra den hormonella bakgrunden och därmed störa MC. Därför rekommenderar läkare att använda kondomer efter förlossningen..

Observera, om nödvändigt, kan icke-hormonella preventivmetoder också användas..

Tredje: anpassa sig till barnets schema. Om ditt barn inte sover bra på natten, behöver den unga modern mer vila under dagen. Känn dig fri att be dina släktingar om hjälp, eftersom ett bra fysiskt tillstånd och en ordentligt organiserad dag hjälper till att återställa menstruationscykeln snabbare.

Fjärde: om en kvinna har kroniska sjukdomar är det nödvändigt att konsultera en läkare. Han kommer att kunna välja en säker behandling för dig och därmed inte skada dig och barnet.

1. Diabetes mellitus. 2. Anemi (uppstår ofta efter förlossningen).3. Sköldkörtelsjukdom.

Kan komplikationer uppstå under återhämtningsperioden för MC? Ja, ingen är säker från komplikationer, så en kvinna måste vara extremt försiktig. Och om det finns problem, dra inte, det är bäst att gå till gynekologen direkt.

Efter förlossningen sker gradvis restaurering av livmoderstrukturerna. Inom cirka två månader dras kroppen aktivt och återgår till det normala. Därför noterar en kvinna förekomsten av blodig urladdning. De kallas lochia och betyder inte på något sätt en tidig återhämtning av menstruationen efter förlossningen..

Under normal återupptagande av kroppens arbete förändras sekretion gradvis, förlorar sin mättade färg och går från röd till gul. Snart måste lohii sluta helt.

Orsaken till avvikelser i återhämtningen kan ligga i hormonella obalanser eller patologier i könsorganen. Efter att ha diagnostiserats kommer specialisten att förskriva nödvändig terapi. Med korrekt behandling kommer lochia att stanna, och strax efter förlossningen normaliseras menstruationen..

Normal återhämtning av cykeln efter förlossningen kännetecknas av en naturlig försening i början av menstruationen. Anledningen till detta är en ökning av koncentrationen hos vissa och en minskning av nivån av andra hormoner. I de flesta fall återupptas utsläppets regelbundenhet efter ett par månader..

En försening i början av kritiska dagar gör det möjligt för mammas kropp att återhämta sig, öka skyddsfunktionerna och återställa normal vitamin-mineralbalans. Och också en paus förbereder en kvinna för nästa befruktning och graviditet.

Hos mödrar som kontinuerligt följer amning fortsätter hormonet prolaktin att produceras. Ämnet undertrycker ägglossningen och förhindrar därmed den naturliga cykeln från att börja. Eftersom kvinnor som överför barnet till konstgjord matning, fastställer snart menstruationens början.

Oregelbunden månadsvis ansvarsfrihet efter förlossning observeras hos många mödrar. Cykelfunktionerna påverkas av faktorer av både patologisk och fysiologisk karaktär. Skälen för att reglera att vara instabila och återhämta sig långsammare inkluderar:

 1. Problem med allmänna indikatorer på det reproduktiva och endokrina systemet, infektion eller inflammation i de inre könsorganen.
 2. Emotionell mental instabilitet.
 3. Brist på vila och brist på sömn.
 4. Komplikationer till följd av barn och födsel.
 5. Kroniska sjukdomar som ansvarar för systemets regelbundna cykel.
 6. Moms ålder över 30 år.
 7. Tredje och fler födslar.
 8. Fel i korrekt hygien.
 9. Obalanserad kost, brist på användbara komponenter i kroppen.

I de flesta fall sker återställande av menstruation under perioden efter förlossningen efter två eller tre cykler. Kritiska dagar går regelbundet, annars behöver du söka hjälp från en läkare.

Oregelbundna perioder kan leda till:

 • inflammation i livmodern och äggstockarna;
 • utveckling av endometrios och adenomyos;
 • neoplasmer på strukturerna i könsorganen;
 • hormonell obalans.

För de flesta kvinnor kännetecknas förnyad reglering av en stor volym rivna vätskor. Överflödigt urladdning är inte kritiskt under perioder på mindre än sju dagar. Anledningen till samråd med en läkare kan vara den medföljande blödningssjukdomen: förlust av orientering i rymden, allmän svaghet under menstruationen, ökad puls.

Kan menstruationen gå efter födseln inte varje månad? Ja, detta händer första gången menstruationen under återhämtningsperioden. Men i händelse av ofta avsaknad av sekret eller deras förekomst på olämpliga dagar är det bättre att kontrollera om det finns patologier i reproduktionssystemet..

Symtom på PMS och kramp under menstruation hos vissa unga mödrar kan passera, i andra, tvärtom, de verkar. I händelse av smärta före förlossningen, när livmoderböjningen bryts, kan symptomet försvinna. Detta beror på att organets tillstånd är normaliserat på grund av barnets födelse.

Patologiska termer

Tidsbegränsningarna för menstruationens början efter födseln är stora. Men ändå, en lång försening som inte passar in i den accepterade ramen. Detta indikerar en möjlig utveckling av den patologiska processen i moderns kropp..

Hur mycket försening kan vara efter menstruationen? Hos kvinnor som inte ammar börjar menstruationen 3 månader efter barnets födelse, ibland omedelbart efter sugande. Hos ammande mödrar är förseningen i cykeln efter födseln längre och beror på frekvensen av applicering av barnet på bröstet, näringstiden.

I slutet av amningen visas utskrivningen vanligtvis efter 4-6 veckor. Om detta inte händer rekommenderas det att kontrollera prolaktinhalten i blodet. Ökade hormonnivåer indikerar att hyperprolaktinemi utvecklas.

Ibland förändras också tid för återupptagande av regelbunden blödning hos mödrar som inte ammar, och är inte en avvikelse från normen. Men om det har gått fem månader eller mer efter förlossningen, medan barnet inte ammar, är det nödvändigt att kontakta en förlossningsklinik.

Menstruationens ankomst

Varför är menstruationen oregelbunden? Denna fråga ställs huvudsakligen av unga mödrar, eftersom de kvinnor som redan växer upp ett barn och förväntar sig en sekund vet mycket väl vad som diskuteras. Eftersom hormonell anpassning till stor del beror på kroppens individuella fysiologiska egenskaper, är det omöjligt att ange den exakta tidpunkten för slutet av denna process..

Vanligtvis tillhandahåller naturen själv att den varar från 1,5 månader till ett år. Slutet av amningstiden åtföljs av avlägsnandet av låset vid produktion av könshormoner, och som ett resultat återställs cykeln. Som praxis visar händer detta 2, 3 och till och med 6 månader efter barnets födelse.

Bland människor finns det en åsikt om effekten av leveransmetoder på menstruationens utseende under amning. Denna åsikt är felaktig, eftersom det verkligen är beroendet av befruktningsmetoderna. Varken IVF eller kejsarsnitt kirurgi bidrar till det tidiga uppkomsten av menstruation.

Hur lång är förseningen av menstruationen efter förlossningen?

Under 42-56 dagar släpps kvinnor från livmodern från livmodern, eller snarare från den stora sårytan där morkakan fästes. Tilldelningar kallas lochia, de har inget att göra med menstruation. Till en början är lochia en ljus skarlakansfärg, men mörknar med tiden, och efter några veckor visas i form av vener och anemi.

Om det tidigare ansågs normen att återställa regleringen efter två eller till och med tre år, har denna period nu minskat till 6-12 månader. Detta beror på livsstilen för moderna kvinnor och införandet av olika produkter i spädbarns diet. Följande faktorer påverkar dessutom det snabba utseendet på menstruationen efter ett barns födelse:

 • ta hormonella preventivmedel;
 • kejsarsnitt;
 • endokrina störningar;
 • upphörande av amning på grund av olika omständigheter;
 • vägran att amma.

Återupptagandet av reglering sker på samma sätt både under naturlig födelse och efter obstetrisk kirurgi. Hos cirka 7% av kvinnorna förekommer fläckning under de första sex månaderna efter förlossningen, i 37% - upp till ett år, på 48% - över 2 år, i 8% - efter en tvåårsperiod.

Amning

Med full och regelbunden amning observeras en försening i menstruationen i 12-14 månader. Återhämtningsperioden för cykeln är individuell, det finns inga etablerade normer - för någon händer detta på bara några månader, medan andra perioder inte har ett år eller ens två. I både första och andra fall är frånvaron av menstruation normal.

INTRESSANDE: när menstruationen efter förlossningen börjar med amning?

Amning av amning hos ammande mödrar indikerar en hög grad av prolaktin. Utseendet på reglering med fullfodring av barnet med bröstmjölk på bara ett par månader är ett drag i moderns kropp, vilket beror på arbetet i hypofysen som reglerar utsöndringen av hormonet.

Konstgjord utfodring

Om barnet äter anpassad mjölkformel, kan regleringen börja omedelbart efter sugaren, när det skadade området i livmodervävnaderna läker. Hos vissa mödrar observeras den första menstruationen endast 6 veckor efter barnets födelse, i andra fall är förseningen 10-15 veckor.

Den första menstruationen är ganska liten. Utseendet på riklig utsläpp av ljusröd färg kan indikera blödning i livmodern.

Blandad typ

Vid blandad matning av babyen uppträder menstruationsflödet vanligtvis 3-12 månader efter födseln. Ju tidigare mor tar bort nattmatningar, desto snabbare kommer hon att ha sin period.

Amning på natten är viktigt eftersom det är just nu som den maximala produktionen av prolaktin sker. En ökning av frekvensen för matning av mjölkblandningen påverkar också hormonet - mängden minskar gradvis. Återställningen av cykeln med en blandad typ av utfodring tar ganska lång tid, efter uppkomsten av den första menstruationen kan den andra inträffa först efter 2-3 månader.

Brist på menstruation på grund av sköldkörtelpatologi

Försenad menstruation efter förlossning verkar under påverkan av en förändrad nivå av hormoner:

 • utsöndring i prolaktins hypofysen, vilket hjälper till att utsöndra bröstmjölk och undertrycker ägglossningen;
 • undertryckande av östrogenproduktion med prolaktin, vilket leder till oregelbunden menstruation eller deras fullständiga frånvaro under amning (amningsterminoré).

När ett barn bara äter mammamjölk, dessutom "på begäran" och inte "per timme", och en kvinna har inga perioder i sex månader efter att hon födde - det är normen.

Efter menstruationens början rekommenderas det att använda preventivmedel. Även om amning minskar sannolikheten för befruktning är det fortfarande möjligt. Om till exempel perioden efter födseln började och sedan försvann är den mest troliga orsaken till detta en upprepad graviditet. Det bör också komma ihåg att ägglossning inträffar innan menstruationsblödningen börjar.

Vi rekommenderar! Graviditet halsbränna: vad man ska göra?.

Efter uppkomsten av menstruationscykeln ska du inte vägra att amma. Menstruationen förändrar inte kvaliteten. Det händer att ett barn i dag äter dåligt, är stygg, vägrar att bröst. Vanligtvis beror detta på de känslomässiga störningarna hos kvinnan, hennes känslor av kvaliteten på utfodring.

Under menstruationsblödning kan känsligheten i bröstvårtan öka och utfodring blir smärtsam. För att minska sådana känslor rekommenderas att du, innan du ger barnet ett bröst, masserar det, värmer det, applicerar en varm kompress på bröstvårtorna. Det är nödvändigt att övervaka renheten i bröstet och axillary regionen. Med menstruation förändras svettens sammansättning, och barnet känner sin lukt annorlunda. Detta kan vara en annan anledning till utfodringssvårigheter..

Olika faktorer påverkar återställandet av reproduktionsfunktionen. Därför är det extremt svårt att fastställa det exakta datumet och till och med månaden för menstruationens början efter förlossningen. Hur du matar ditt barn är viktigt.

Om barnet ammas vid de första kraven, förväntas återställningen av cykeln inom ett år från födelsetid. Om utfodring sker vid vissa timmar sker menstruationen inom 8-12 månader. Om du matar barnet med vatten och en blandning kan du förvänta dig en period på 3-5 månader senare. Konstgjord utfodring leder till att menstruationen börjar på 1-2 månader.

Cykelåtervinning påverkas också av:

 • kroppens individuella egenskaper;
 • ärftliga faktorer;
 • allmänt hälsotillstånd;
 • psykologisk komponent.

Barnets bärande, dess födelse och amning leder till djupa hormonella förändringar i den kvinnliga kroppen, vilket definitivt påverkar menstruationscykeln. Efter avslutad amning kommer den aldrig att vara exakt densamma som före graviditeten. Det finns inget behov av att få panik om de första månaderna av månaden har en annan varaktighet, till exempel i en cykel tar de 5 dagar, och i den andra i 3.

Efter förlossningen utvidgas cervikalkanalen något, så det är naturligt att regleringen kan bli rikare än tidigare. En fullständig återställande av menstruationscykeln sker inte tidigare än efter nio till elva månader, eller till och med efter ett år. Denna period för alla kvinnor är annorlunda och beror på frekvensen av utfodring, varaktigheten av perioden med hepatit B och kvinnans individuella egenskaper.

Oroa dig inte om urladdningen till en början är knappare än före graviditeten och cyklerna är oregelbundna. Detta är en konsekvens av arbetet med hormonet prolaktin. En situation är också möjlig när cyklerna efter flera perioder försvinner igen ett tag. Detta kan hända om barnet, efter en period med sämre utfodring, igen ökar frekvensen av anslutningar till bröstet (till exempel under en period med växtspridning eller intensiv tandvård).

Förlossning-gynekolog på Ameda Family Clinic

I födelsen av ett barn lyckas en kvinna bryta vanan med de vanliga upplevelserna som följer med månatlig menstruation. Återställningsperioden efter förlossningen orsakar ofta svårigheter för en ung mamma.

Om en kvinna föredrog konstgjord matning av barnet, kan återställningen av hennes menstruationscykel åtföljas av svår smärta, illamående, yrsel och huvudvärk. Tillståndet för en ung mamma återgår till det normala först efter 2-3 cykler.

Med naturlig utfodring av barnet observeras en mild återställning av menstruationscykeln. När amningen är klar är den kvinnliga kroppen fullt beredd att återgå till det normala.

Följande faktorer påverkar återhämtningsperiodens varaktighet:

 • förekomsten eller frånvaron av födelsekomplikationer;
 • mödrarnas hälsostatus;
 • daglig rutin och näring;
 • psykologiskt tillstånd.

Försenad menstruation under amningen anses vara normal, naturlig och kvinnan bör inte oroa sig. Men om det finns externa faktorer som försämrar hälsotillståndet, visade testet ett negativt resultat, måste du kontakta en medicinsk institution för att få en gynekologkonsultation. Skälen till förseningen kan vara olika:

 • tung fysisk ansträngning;
 • felaktig diet;
 • endokrina systemsjukdomar;
 • gynekologiska sjukdomar;
 • stress, depression.

Patologiska tillstånd kräver en obligatorisk undersökning och identifierar orsakerna till deras utveckling. Om du ignorerar problemet, störs reproduktionssystemets funktioner som framkallar infertilitet.

Under amning möter en kvinna en försening i menstruationscykeln. Om detta tillstånd inte åtföljs av andra störningar i det allmänna tillståndet, har kvinnan ingenting att frukta. Olika faktorer påverkar perioden för återhämtning av menstruationen, du behöver bara vara tålamod, kontakta din läkare vid behov.

För många unga ammande mödrar kommer regulae bara ett år efter barnets födelse. Detta är en variant av normen, eftersom prolaktin under laktationen produceras i kroppen, det hormon som ansvarar för syntesen av mjölk. Det minskar aktiviteten hos progesteron, ansvarig för bildandet av ägget och början av ägglossningen.

Mycket ofta förefaller menstruationen långt innan fullständig upphörande av amning, och detta är ganska normalt under vissa förhållanden. Som regel observeras oregelbundna perioder under amningen, som normaliseras under flera cykler. Med tillkomsten av menstruation, signalerar kroppen sin beredskap för ny befruktning och dräktighet.

Ofta hör man från kvinnor att den så kallade ersättningen av menstruation med mjölk som produceras under den tid som barnet foder inte fungerar. Menstruation med amning före planen. Oväntad återhämtning av cykeln under amningen är inte ovanligt när en kvinna är förvånad över att se att hon är gravid igen, medan hon regelbundet ammar sitt barn.

De viktigaste orsakerna till menstruationens början:

 • att mor inte följer matningsfrekvensen;
 • introduktion av nya kompletterande livsmedel;
 • överföring av barnet till blandad utfodring;
 • brist på utfodring på natten;
 • minskad prolaktinproduktion;
 • hormonella läkemedel.

Postpartum spotting, eller lochia, är rensningen av sårytan, som bildas på platsen för de separerade membranen och morkakorna. De varar under hela perioden av restaurering av livmoderens inre yta.

Vid denna tidpunkt är livmodern särskilt sårbar för infektion, därför bör sanitetsdynor bytas regelbundet och arten av utsläppet bör övervakas. De uttrycks maximalt inom 3 dagar efter födseln och försvagas sedan gradvis.

Ibland stoppar en sådan urladdning helt bokstavligen varannan dag. Detta beror på blodretention i livmoderkaviteten (hematometer), vilket leder till en ökad risk för infektion. I det här fallet behöver du hjälp av en läkare.

Normalt varar rening av livmodern efter den naturliga födelseprocessen från 30 till 45 dagar. Efter kirurgisk leverans kan denna tid öka på grund av ärrbildning och längre läkning..

Hur man skiljer menstruation från blödning efter förlossning?

Lochia ändrar gradvis sin karaktär. I slutet av den första veckan blir de lättare, efter 2 veckor blir de slemhinnor. Inom en månad kan en blandning av blod visas i dem, men mängden är obetydlig. Vanligtvis skiljer en kvinna lätt denna process från menstruation. Åtminstone två veckor bör gå mellan upphörandet av amparna och början av den första menstruationen. Om du är osäker är det bättre att konsultera en gynekolog eller åtminstone börja använda barriärprevention för att skydda livmodern mot infektioner..

Om menstruationscykeln försenas efter förlossningen letar de främst efter orsaker i livmoderns patologier och dess bilagor. Sköldkörteln, vars arbete är oöverskådligt kopplat till könsorganen, kan emellertid vara skyldigheten till misslyckanden..

Hur man förstår att en återhämtning har inträffat

Under postpartumperioden står en kvinna inför en tid med blodutsöndringar som varar ganska länge. Detta är inte en period utan den vanliga rengöringen av kroppen. När visas det vanliga menstruationsflödet:

PeriodOrsak
Från födelse till 30 dagarRengöring av kroppen
2 - 2,5 månader efter födselnAvslaget. Normalisering av äggstockarna och livmoderns fulla funktion, hela kvinnliga kroppen
3-6 månader senareUnder förutsättning att kvinnan inte ammar sitt barn kan du förvänta dig hela perioder
10 månader - ett år eller merAktiv amning
Om 1,5 - 2 månaderDenna period beräknas från det ögonblick då barnet antingen avvänjas eller matas med andra livsmedel (ägg, blandningar, potatismos)
Obestämd tidOm en kvinna har upplevt allvarlig stress, fysiska skador eller en allvarlig sjukdom kommer de första och efterföljande perioderna först efter behandling eller fullständig lugnande

komplikationer

 • Oegentlighet En kvinna behöver tålamod, och du ska inte bli upprörd om MC inte har återhämtat sig inom 6 månader. Menstruationen kan gå lite senare eller tidigare än föregående termin. Oroa dig inte, det här är normalt. Du behöver bara oroa dig om MC inte förbättras inom 7-8 månader - det finns redan en anledning att besöka en läkare.
 • Volymen av urladdning. Varje ung mamma bör förstå att utflödesvolymen efter förlossningen bör ligga i intervallet 50-150 ml. Hur man mäter? Naturligtvis kan du inte mäta det själv. Packningar är en bra riktlinje om du ändrar dem var 5-6 timme, detta är normen.
 • Postpartum urladdning. Förväxla inte menstruationen med urladdning. Som regel inträffar urladdning före början av MC. Om det finns många av dem, kontakta en läkare. Stark fläckning med en obehaglig lukt indikerar närvaron av endometrios eller endometrit.
 • Smärta tecken. Med svår smärta tar nästan varje kvinna krampläkemedel, och med rätta. Men vilken typ av läkemedel man ska ta efter födseln måste läkaren säga. Faktum är att svår smärta, som orsakar en kvinna mycket problem, kallas algodismenorea i medicinen. Vid fel behandling kommer detta inte bara att orsaka mer smärta utan också leda till ischemi.
 • Brist på smärta. Många undrar hur frånvaron av smärtecken relaterar till komplikationer. Förstå att kvinnan efter förlossningen inte upplever smärta i buken - väldigt dåligt. Eftersom detta kan innebära att livmodern har ändrat sin position, är det därför angeläget att kontrollera med en specialist.
 • Nedsatt äggstocksfunktion. Den vanligaste komplikationen. I detta fall noteras svår blödning, gestos uppträder med ödem, blodtrycket stiger och hormonella förändringar inträffar. Allt detta leder till en försening i återhämtningen av MC.

Som ni ser finns det mycket information om ämnet MC efter förlossningen. Därför, om du märker att konstig urladdning eller menstruation tar lång tid att återhämta sig, kontakta en gynekolog. När allt kommer omkring är det bara en läkare som kan justera behandlingen åt dig och ge goda rekommendationer för återhämtning.

Förebyggande åtgärder för förseningar efter förlossningen

Försenad menstruation är inte alltid ett tecken på allvarliga avvikelser eller sjukdomar. Kroppen hos varje kvinna är individuell och menstruationscykeln kan justeras med olika intervall.

Det händer att efter en fullständig undersökning inte hittades några allvarliga skäl för frånvaron av menstruation och kvinnan är helt frisk. För att återställa menstruationens regelbundenhet kan du därför följa några enkla regler.

 • Näring och avkoppling. En ung mamma måste nödvändigtvis övervaka kosten, äta alla ämnen och mikroelement som är nödvändiga för kroppen. De flesta kvinnor som ammar följer faktiskt en viss diet. Du bör också säkerställa maximal vila;
 • Dagliga promenader i luften. Till en början, efter barnets födelse, kommer kvinnor att bli normala. För att undvika utveckling av postpartumdepression, liksom att återställa kroppen fullständigt, är det att vara i luften varje dag en förutsättning;
 • Måttlig fysisk aktivitet och aktiv rörlighet. Många unga mödrar efter två månader börjar träna. Detta har en positiv effekt på kroppens återhämtning och garanterar välbefinnandet. Därför har sådana laster och rörlighet inga kontraindikationer för en frisk kvinna under postpartumperioden;
 • Förebyggande av nervstress. De flesta av sjukdomarna bildas på grund av en störning i nervsystemet, så du bör skydda det försiktigt. Oavsett hur hårt det är under postpartum-perioden. Inget behov av att bli upprörd över bagateller och hitta mer harmoni i världen omkring dig.

Det är nödvändigt att sammanfatta några resultat i slutet och säga att innan du går till läkaren på grund av förseningen i din period måste du studera alla symtom manifestationer i förväg. Om de är ganska alarmerande, kommer bara en kvalificerad läkare att fastställa rätt diagnos och föreskriva en snabb, effektiv behandling..

Oregelbunden menstruation under amning

En ung mamma bör inte oroa sig för menstruationens början under amning. Denna fysiologiska process påverkar inte den nyfödda naturliga utfodringen, så en kvinna kan vara säker på kvaliteten på sin mjölk.

Viktig! Den första menstruationen efter födseln är inte ett skäl för att avbryta matningen. Även en kortvarig funktionsfel med naturlig utfodring kan orsaka en storm av negativa symtom från barnets kropp. Det mest karakteristiska symptomet är viktminskning hos spädbarn..

Med återställande av menstruationscykeln hos en ammande kvinna kan mängden producerad mjölk minska. För att barnet inte ska känna brist på mat rekommenderas det att kompensera för bristen på mjölk genom ofta fästningar i bröstet. Denna manipulation undviker stagnation i bröstkörtlarna och kommer att fungera som en stimulerande faktor för amning..

Oavsett tid för menstruation efter födseln bör en ung mamma inte förvänta sig att deras regelbundenhet. Standardcykeln återgår till normal endast 3-4 månader efter den första menstruationen under amning.

Försenad menstruation under naturlig utfodring är en viktig fråga som kräver noggrann uppmärksamhet. Om en kvinna noterar en lång försening rekommenderas hon att rådfråga en gynekolog. Sådana faktorer kan provocera långvarig amningsterminoré:

 • början av upprepad graviditet;
 • hormonell brist i kroppen;
 • patologi hos bäckenorganen;
 • överdriven spänning och stress;
 • tumörneoplasmer i livmodern;
 • cystor på äggstockarna.

En sällsynt orsak till långvarig amningsterminoré är hypofyssjukdom, åtföljt av disharmoniska störningar i en kvinnas kropp. Blödning av postpartum kan framkalla denna patologi..

Vad man ska göra med en lång försening i menstruationen

En lång försening i menstruationen orsakar orimlig ångest hos alla kvinnor. Innan du får panik bör du eliminera de möjliga orsakerna och utföra följande åtgärder.

 1. Gör ett graviditetstest. Om du försenar din period i mer än en vecka kan du testa för hCG-nivåer i urinen. Om graviditetstestet är negativt visar det bara en remsa. För att få mer exakta resultat behövs en personlig undersökning av en gynekolog;
 2. Besök en endokrinologs läkare. Med utvecklingen av en sjukdom som hypofysen apoplexy måste du konsultera en speciell läkare. Han kommer att förskriva hormontester. Och vid behov ytterligare forskning;
 3. Sök efter andra symtom på en sjukdom. Om det har gått fem månader sedan födelsen, med beaktande av den konstgjorda utfodringen av barnet och menstruationen inte har kommit, bör kvinnan noggrant studera kroppens tillstånd. De flesta sjukdomar i reproduktionssystemet har biverkningar som kan uppstå vid smärta, låggradig feber, konstant trötthet och trötthet;
 4. Besök en gynekolog och genomgå en allmän undersökning. Varje kvinna under en tid efter förlossningen bör genomgå en undersökning med en läkare och klara alla nödvändiga tester. De visar kroppens allmänna tillstånd och indikerar förekomsten av inflammation. Och i frånvaro av menstruation är detta förfarande obligatoriskt!

Varför förseningar uppstår

De vanligaste orsakerna till att oregelbundna perioder ges efter förlossningen är följande:

 • dysfunktion i det endokrina systemet, som manifesterar sig i form av en minskning av sekretionen av hormonet östrogen;
 • sjukdomar i reproduktionsorganen (polycystisk äggstock) och inflammatoriska processer;
 • en konsekvens av en akut infektionssjukdom;
 • tumör i äggstockarna eller livmodern;
 • överarbete av kroppen, vitaminbrist;
 • postpartum hypofysinfarkt, som upphör att ge signaler om frisättning av de nödvändiga hormonerna;
 • ny graviditet;
 • ofta födsel;
 • utdragen postpartum depression.

Att ändra menstruationens varaktighet är ett tecken på dysfunktion vid normal funktion av en kvinnas reproduktionssystem. En möjlig orsak är livmoderfibrer eller endometrios. En ökning eller minskning av volymen av menstruationsblod tillskrivs också symtomen på könsinflammation.

Oregelbundna perioder efter förlossningen

Återställning av menstruationscykeln efter graviditet och förlossning åtföljs ofta av vissa problem. Vissa av dem kanske stör en kvinna under de första cyklerna och slutar sedan, men om patologiska tillstånd fortsätter under lång tid - är detta ett tillfälle att kontakta en gynekolog.

Problem med menstruationscykeln som en kvinna kan stöta på efter förlossningen:

 • överflöd av menstruation efter förlossningen

Hastigheten för blodförlust under menstruationen är cirka 50 ml per dag. Att mäta menstruationsflödets volym är ganska svårt, så detta görs vanligtvis med antalet använda kuddar. Om du måste byta hygienprodukter oftare än varannan och en halv till två timme, bör du rådfråga en gynekolog för att få råd, eftersom detta kan indikera blödning i livmodern. Mycket rikliga perioder efter förlossning indikerar också ofta utvecklingen av endometrios.

För liten menstruation efter förlossningen, när menstruationsflödet kommer ut i mycket små mängder och slutar inom 1-2 dagar, kan indikera endometrial patologi - postpartum endometrit (inflammation i livmoderslimhinnan) eller hormonella störningar.

 • menstruation efter förlossning

Hur mycket ska menstruationen gå efter förlossningen? Återupptagandet av menstruationen efter graviditet och förlossning åtföljs ibland av längre menstruationsflöde - mer än 7 dagar - eller tvärtom mycket kort - 1-2 dagar. Om detta tillstånd fortsätter under lång tid är det nödvändigt att ha en ultraljud av bäckenorganen och genomgå en undersökning av en gynekolog. Dessutom bör långvarig svaghet och yrsel under menstruationen varna.

 • brun daub eller svart menstruation efter förlossningen

Utseendet på spotting fläckar före och efter menstruationen av en mörkbrun eller svart färg är vanligtvis ett symptom på endometrios eller adenomyos. Detta är en ganska komplicerad hormonberoende sjukdom, kännetecknad av patologisk spridning av livmoderns endometrium utanför dess gränser. Mycket ofta hos dem som drabbades av endometrios före graviditeten, det passerar efter förlossningen, men för vissa verkar det tvärtom.

Avvikelser av kritiska dagar

Med menstruationscykelens uppträdande efter förlossningen är det nödvändigt att noggrant övervaka dess gång, mängden utsöndringar och sensationer i kroppen. Ibland är de onormala.

Här är några saker att se upp för:

 • Postpartum-urladdning stoppar plötsligt - ett tecken på endometrit och böjning av livmodern.
 • Om misslyckanden börjar ett halvt år efter återhämtningen, bryter mellan perioderna i tre månader. Symtom kan vara ett fel i äggstockarna.
 • Mager blödning i tre månader eller mer indikerar hormonella störningar, endometrios eller Sheehan syndrom.
 • Efter kejsarsnitt eller avslutad graviditet kan för mycket blödning gå under en tid. Källan kan vara vävnaden i membranen som finns kvar på livmoderns väggar.
 • Kudda utflöde och klåda är symtom på candidiasis (trast).
 • Obehaglig lukt och missfärgning av vaginal urladdning, feber, smärta i nedre del av buken - ett tecken på infektion eller tumör.
 • Fläckar i mitten av menstruationen, före och efter menstruationen, indikerar en möjlig endometrios, endometrit, uterus fibroids, inflammatoriska processer.
 • Menstruationen varar mer än en vecka, åtföljd av yrsel och allmän svaghet i kroppen.
 • Det blöder två gånger i månaden tre gånger i rad.

Försök att registrera alla avvikelser och se till att din läkare berättar om dem.

Om ditt välbefinnande är normalt och dina perioder inte dyker upp, ta tester för Sheehans syndrom (hypofysnekros) orsakad av komplikationer efter förlossningen. Sammanfattningen är att med kraftig blödning sjunker blodtrycket kraftigt, dödar hypofyscellerna som reglerar reproduktionssystemet.

Läs också Varför hår klättrar väldigt mycket och faller ut i strimlor efter förlossningen: Anledningar

En förutsättning för Sheehan-syndrom är frånvaron av amning hos kvinnan vid förlossningen. Vi måste vara akta när menstruationen efter två månader inte dykt upp. Med denna sjukdom produceras hormoner i otillräckliga mängder. Som ett resultat mognar ägget i äggstocken, det finns ingen ägglossning, så det finns ingen menstruationsblödning. Därefter kan en kvinna finna binjurinsufficiens, åtföljt av en minskning i resistens mot infektioner och stress.

Det motsatta problemet med hyperprolaktinemi är en ökning av nivån av prolaktin i hypofysen efter amning. Detta hormon hämmar utvecklingen av ägget och minskar också tjockleken på endometrium i den inledande fasen. Dess överskott leder till frånvaron av blodutsöndringar mot bakgrund av mjölksyntes. Hyperproklanemi orsakas av: hypofyseadenom, polycystisk äggstock och andra gynekologiska sjukdomar.

Funktioner i menstruation efter förlossning under amning

Amning ger en stor effekt på menstruationscykeln efter födseln. Kvinnans kropp börjar fungera under tidigare okända förhållanden. Hypofysen ökar produktionen av hormonet prolaktin, som ansvarar för fördelningen av bröstmjölk och processen för amning.

Det är på grund av det höga prolaktininnehållet som menstruationen efter leverans kan vara frånvarande under lång tid. Naturen tar därför hand om modern och barnet och kastar alla kroppens krafter för att mata barnet, undertrycka äggstockarnas funktion, blockera ägglossningen och därmed göra det omöjligt för en ny graviditet att bli utmattad.

En egenskap hos menstruationen efter födseln med regelbunden amning är att menstruationen kanske inte sker förrän amningen har slutförts. Ankomsten av menstruation försenas på grund av det faktum att hypofysen under amningstiden producerar hormonet prolaktin, vilket undertrycker äggstocksfunktionen, till exempel ägglossning, vilket förhindrar uppkomsten av en ny graviditet vid amning. Prolactin kan fungera som en orsak till oregelbunden menstruation efter förlossningen.

Begreppet försening

Menstruation kommer från tiden för endometrial avstötning, när ägget inte befruktar, kunde det inte få fotfäste på livmoderns väggar. Sedan kommer den andra fasen, ansvarig för mognadsprocessen av ett nytt ägg. När en ny cykel börjar är kroppen överväldigad av hormoner som hjälper till att återställa livmodern, mognad av follikeln med ägget.
Även om ägget inte lämnar follikeln kan befruktning fortfarande ske. Sperm kan existera i den kvinnliga kroppen i ett par dagar efter intimitet. När ägglossningen börjar släpps ett ägg som rör sig genom livmodern.

Sen menstruation i mer än fem dagar kallas försening. En försening på mer än sex månader är en patologisk amenoré som indikerar sjukdomar i neuralgi, gynekologi och det endokrina systemet. Men orsakerna till förseningen kan vara naturliga, normala:

 • ingen pubertet förrän 14 års ålder;
 • under graviditet, med amning;
 • klimakteriet.

Menstruation

Efter födseln är förseningen en helt normal reaktion av kroppen. Menstruationen förekommer ju inte på egen hand, men tack vare hormoner som produceras av kroppen. Under vilken tid bakgrunden normaliseras är det omöjligt att säga säkert. Det beror på det enskilda könets individuella egenskaper, tidigare sjukdomar och operationer samt den psykologiska inställningen. Oftast är allt försenat i minst sex månader. Mindre än fyra månader. Vid normal amning och amning i allmänhet, efter ett år eller tills dess avvänjning (om man är trött upp till 2-3 år, kommer menstruationen att visas först efter avvänjning efter cirka 2 månader).

En sak att tänka på och inte vara rädd: antalet dagar kan ökas med flera dagar eller vice versa minskas. Så med en menstruationscykel på 21 dagar kan du observera i stället för tre dagar 5. Och med en cykel på 28-30, en minskning från 7 till 5 dagar.

Vad du behöver veta

Det kan finnas vissa svårigheter under återhämtningen av din period efter förlossningen..

 1. Den vanliga cykeln börjar ibland efter 4-6 månader. Det vill säga, under denna period kan intervallet mellan "gäster" variera. Om de kritiska dagarna efter den första menstruationen efter förlossningen går oregelbundet är detta anledningen att besöka läkaren.
 2. Tänk på hur länge "dessa dagar" efter barnets födelse. Den vanliga varaktigheten kan ändras, till exempel om det fanns 21 dagar före graviditeten, är det möjligt att det kommer att vara 26 dagar.
 3. Det händer att efter att barnets uppträdande "dessa dagar" började passera enkelt, utan smärtanfall, vilket är förknippat med en förändring i livmodern.
 4. Längden är i genomsnitt från 3 till 5 dagar. Om dagarna är för korta (en till två dagar) eller omvänt långa, är detta symtom på viss sjukdom, till exempel fibroider eller endometrios.
 5. Utsläppsvolymen bör vara från 50 till 150 ml. Gynekologiska sjukdomar framgår av både magra och kraftiga blödningar. Den första menstruationen är tillåten med avvikelser, men även i närvaro av starka utsöndringar bör en enkel dyna vara i upp till 5 timmar.
 6. Långvarig utsläpp av smetande blod (mer än 10 dagar), feber, värkande smärta i nedre del av buken. Om svaghet, trötthet, takykardi går med ovanstående symtom bör en ambulans ringas omedelbart.

Faktorer för bildandet av sjukdomar är:

 • kroppens omogenhet;
 • psykologiska funktioner;
 • inflammatoriska processer som inträffar efter födseln;
 • svår kramp i livmodern.

Du bör konsultera din läkare om mamma med smärtsamma perioder tar mediciner för att lindra smärta och kramper flera gånger om dagen.

Dessutom är det nödvändigt att söka medicinsk hjälp om:

 • Menstruation förekommer inte åtta veckor efter amning. Orsaken kan vara graviditet eller allvarliga patologier i reproduktionssystemet..
 • Du har oregelbundna blödningar; detta är antagligen ett symptom på livmodersbrott eller onormal endometriutveckling..
 • Små och korta samtal om hormonellt misslyckande och fel i äggstockarna.
 • Nasty lukt, gulgrön färg och konstig konsistens är ett tecken på en inflammatorisk process eller infektion..
 • Menstruationsflöde med en smaklös lukt kan förekomma, vilket indikerar vidhäftningar i livmodern eller stagnation av blod.

Se även Varför leder gör ont efter förlossningen - Vad man ska göra?

Det är förbjudet att delta i självmedicinering eller självval av läkemedel, eftersom det inte bara skadar mamma utan också barnet.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Hur man berättar för en kille om menstruation

Menstruation är resultatet av en naturlig process i kroppen på varje flicka som redan har gått puberteten. Således blir livmodern av med exfolierad endometrium och ett oförgiftat ägg....

Klåda och sveda i slidan efter menstruationen

Under menstruationen försvagas en kvinna lite och blir mottaglig för infektionssjukdomar. Den öppnade blödningen tappar kroppen, och patogena bakterier multiplicerar snabbt i sekreten....

Intermenstruell blödning och menstruation i mitten av cykeln

Innehåll:Många kvinnor hade minst en gång i sitt liv menstruation i mitten av cykeln. Naturligtvis orsakar en oregelbunden månatlig cykel känslor hos kvinnor....