Kan jag bli gravid i slutet av min period?

Klimax

Kvinnorsidor och forum är fulla av frågor som: "Är det möjligt att bli gravid i slutet, det vill säga på den sista menstruationsdagen?" Många tycker att detta är omöjligt, men modern medicin har en annan åsikt, nämligen: det finns inga säkra dagar för befruktning av en kvinna, därför finns sannolikheten för befruktning i närvaro av smetande sekret.

Är det möjligt att bli gravid den sista menstruationsdagen: gynekologer svarar

Vad gynekologer säger om sannolikheten att bli gravid på den sista menstruationsdagen?

Det finns dagar då sannolikheten för befruktning är minimal, men den försvinner inte helt. Därför, om oskyddat samlag har inträffat, är befruktning av ägget möjligt även när menstruationen är slut.

Om du tror att det inte finns någon chans att bli gravid i slutet (sista dagen) av din period, tar du fel. För att skydda dig mot oönskad graviditet måste du använda ytterligare preventivmedel (kondomer).

Med en instabil menstruationscykel rekommenderar en kvinnlig konsultation att använda p-piller. De stabiliserar cykeln och kvinnan får en uppfattning om dess varaktighet..

Ofta använder kvinnor kalendermetoden som skydd mot befruktning och tror att det är omöjligt att bli gravid under de sista dagarna av cykeln och under menstruationen. I denna situation beror det allt på kroppens individuella egenskaper och menstruationscykeln..

Närheten under menstruationen överges bäst.

De flesta par avstår från sex tills deras perioder är slut. Men vanliga partners utövar kontakter redan den tredje dagen i cykeln, utan att vänta på slutet av urladdningen, vars överflöd redan är minimalt. Och sedan har företrädare för det rättvisa könet en fråga, är det möjligt att bli gravid om samlag inträffade i slutet av menstruationen?

För att skingra alla frågor och missuppfattningar måste du titta på statistiken. Det finns begreppet Pearl Index. Det visar effektiviteten hos olika skyddsmetoder såväl som antalet oplanerade föreställningar under de så kallade "säkra dagar". Det visar tydligt att när man använder kalendermetoden finns det en chans att bli gravid i slutet av kritiska dagar.

Gödslingsprocess

Vid tidpunkten för utlösning spricker miljoner spermier ut och bara en har tur och befruktar ägget. Spermceller behåller sin vitala aktivitet i 5-7 dagar, så chansen att bli gravid ökar om samlag inträffade vid tidpunkten för ägglossning..

Kort sagt, befruktningsprocessen sker enligt följande:

 • ett moget ägg bör träffas med spermier;
 • spermatozoa påbörjar kampen för befruktningsrätten och aktivt tar sig igenom äggets skyddande lager;
 • efter att ha trängt inuti smälter vinnaren tätt med ägget;
 • en kortikal reaktion inträffar;
 • spermier som förlorar dör.

Ofta finns det tillfällen då flera embryon utvecklas till följd av befruktningen. Detta är möjligt både från ett och från ett par ägg. De identiska tvillingarna utvecklas från en flercirkulerad cell, som flera spermier befruktar på en gång. Äggformiga förekommer som ett resultat av befruktning av två ägg på en gång.

Befruktning är endast möjlig i närvaro av ägglossning. Det inträffar runt mitten av cykeln. Detta är en komplex fysiologisk process där ett moget ägg lämnar äggstocken och reser genom äggledaren i väntan på ett möte. Dess fusion med spermierna inträffar under de första dagarna efter "promenadens start".

Varje kvinna är individuellt designad

För att veta exakt, och du kan bli gravid med de senaste dropparna av menstruation, måste du veta tidpunkten för ägglossning. För varje kvinna är den individuell och beror till stor del på varaktigheten av menstruationscykeln.

Normal cykeltid

Det kvinnliga reproduktiva systemet fungerar i cykler. Cykelns varaktighet varierar från 20 till 35 dagar, och blödningen varar från 3 till 10 dagar. Cyklens verkan är hormonet östrogen, såväl som gonadotropin, FSH (follikelstimulerande hormon), LH (luteinisering), progesteron.

Den normala cykeltiden är 28-30 dagar. Frigörandet av ägget i detta fall sker ungefär 14-15 dagar. Om inom 1-2 dagar efter befruktningen inte händer, dör hon.

Om det inte fanns sex under ägglossningen, och det hände några dagar tidigare, och det finns livskraftiga spermier i kvinnans kropp, finns det en chans att bli befruktad.

Skriv inte av hormonfel, där ägglossningsperioden kan uppstå tidigare eller senare än vanligt. Det är, det finns inga säkra dagar, och det är fullt möjligt att bli gravid under din period de senaste dagarna, även om chansen är liten.

Kort menstruation och risken för befruktning

Sannolikheten för befruktning under kritiska dagar beror på deras varaktighet. Med en kort menstruation är blodutsöndring 3 dagar.

Flickans lidande är bekanta för många kvinnor

Är det möjligt att bli gravid inte under menstruationen utan på den 10: e dagen av cykeln? Om oskyddat sexuellt samlag inträffar den tredje menstruationsdagen, och ägglossning sker 7-10 dagar efter detta, är detta mycket möjligt.

Långa perioder och sannolikheten för befruktning

Om urladdningen varar 7-10 dagar, talar vi om långa perioder. I en sådan situation, även med en dålig skabb, kan du bli gravid i slutet av din period.

Detta händer när sexuell kontakt sker på den 7-10: e dagen av cykeln, precis när menstruationen är över. En ägglossningsperiod börjar om ett par dagar, och det kommer att finnas tillräckligt med spermier för att befrukta ägget.

De mest lyckosamma dagarna

För att beräkna säkra dagar under menstruationen, när risken för befruktning är minimal, måste du hålla en menstruationskalender under hela året.

 • cykelns varaktighet läggs till;
 • det resulterande antalet divideras med 12;
 • det visar sig den genomsnittliga cykeltiden;
 • tar hänsyn till det faktum att spermier kan leva i slidan i upp till 10 dagar;
 • det beaktas att de mest framgångsrika dagarna för befruktningen är 8 dagar före ägglossningen och 48 timmar från början.

Det visar sig att de mest gynnsamma dagarna för befruktningen är veckan före ägglossning och 2 dagar efter den (endast 10 dagar). Resten av dagarna betraktas som "säkra.".
Man bör komma ihåg att denna metod mer eller mindre fungerar endast om det inte finns någon oregelbunden cykel.

Säkra dagar för PAP

Avbrutet sexuellt samlag (PAP) är en populär metod för att förhindra graviditet, när partneren slutar samlag omedelbart före utlösning. Trots dess förekomst är PAP inte ett bra preventivmetod. Alla gynekologer håller med om detta. Det finns inga säkra dagar för PAP. Varför?

Att bli mamma är den främsta kvinnliga destinationen

Även med avbrutet samlag tränger spermier in i kvinnans vagina, som utsöndras tillsammans med förfrövätskan hos en man.

Om du bestämmer dig för att använda den här metoden för skydd mot oönskad graviditet, utöva den bara på de dagar då sannolikheten för att bli gravid: några dagar före menstruationen.

Under menstruationen är PAP-metoden oönskad. Och inte ens möjligheten att bli gravid är huvudorsaken. Det är bara att det är stor sannolikhet för infektion i livmodern, så det är bättre att använda barriärmetoder för preventivmedel.

Hur man undviker befruktning i slutet av menstruationen?

Läkare rekommenderar inte kvinnor att ha intimitet under menstruationen baserat på personlig hygienregler. Men eftersom utskrivning inte är rikligt i slutet av menstruationen, utövar många kvinnor samlag. Samtidigt är de säkra på att det är omöjligt att bli gravid, och det finns inget behov att skydda sig. Det är dessa kvinnor som är mer benägna än andra att möta en oplanerad graviditet.
Om paret ännu inte är redo att få ett barn, måste du känna till faserna i menstruationscykeln, de säkraste perioderna och också ta hand om preventivmedel så att du inte lider senare om graviditet är möjligt om oskyddat samlag uppstår.

De flesta använder kondomer eller orala preventivmedel under menstruationen. Hormonala läkemedel är bra genom att, tillsammans med skydd mot befruktning, normalisera kvinnans cykel.

Du kan också använda akut preventivmedel, som inkluderar läkemedel:

Dessa läkemedel tas inom tre dagar efter oskyddat kön, och deras åtgärder syftar till att förhindra ägglossning och förhindra implantering av ett befruktat ägg. Alltför ofta kan inte akutmetoder användas, eftersom de negativt påverkar kvinnans hälsa.

Kan jag bli gravid under en kort eller lång cykel

En instabil, kort eller lång cykel kan göra att du blir gravid den sista dagen av din period. Orsaker till graviditet i dessa fall:

 • kort månadscykel. Ägglossning kan ske den tredje blödningsdagen, då cykellängden är mindre än 20 dagar;
 • tung menstruation som varar längre än en vecka. Frigörandet av ägget sker omedelbart efter menstruationen;
 • instabil cykel. Det är omöjligt att beräkna dagen för ägglossningen eller den inträffar på den sista dagen av cykeln, då är sannolikheten för befruktning även på den första menstruationsdagen;
 • dubbel ägglossning. Hos många kvinnor är det inte 1 utan två ägg som mognar på en gång. Det är svårt att bestämma vilken fas av cykeln som mognar var och en av dem och vilken befruktas;
 • intrauterin patologi. De provocerar blödning, som en kvinna tar för menstruation och går vilse i beräkningarna;
 • cykelfel. Hos samma kvinna kan cykeln vara annorlunda. Oftast uppstår störningar på grund av stress, väderförändringar, hormonella störningar. Ägglossning sker förr eller senare än vanligt. Ibland är ett befruktat ägg så tätt fäst vid livmoderväggarna att menstruationen passerar mot graviditetens bakgrund. Detta är förresten svaret på frågan om menstruationens uppträdande i tidig graviditet är möjlig..

Förhindrar chansen att bli gravid

Graviditetssymtom

De första tecknen på graviditet hos varje kvinna är individuella. I det första stadiet ignoreras de eller förväxlas ofta med symtomen på PMS. De initiala symtomen är följande:

 • Trötthet
 • en känsla av tyngd i nedre del av buken;
 • värkande smärta i ländryggen;
 • minskad eller ökad aptit;
 • illamående;
 • förvärring av lukt;
 • bröstförstoring och ömhet;
 • uppblåsthet;
 • plötsliga humörsvängningar.

Om en kvinna har en försening på minst en vecka och hon också märkte symtom, bör ett graviditetstest göras.

Läkares tips för graviditetsplanering

Om du bestämmer dig för att det är dags och det är dags att få ett barn, bör du inte lita på ett lyckligt tillfälle. Börja förbereda sig i förväg. För detta:

 • ta ett blod- och urintest för att se till att din hälsa är i ordning;
 • godkänd undersökning: terapeut, gynekolog, endokrinolog, tandläkare;
 • ät rätt, detta är nyckeln till hälsan hos modern och det ofödda barnet;
 • dricka en kurs med vitaminer, folsyra, vitamin E är viktiga;
 • bli av med dåliga vanor;
 • läka kroppen: gå i frisk luft, träna, undvika stress.

Med humörsvängningar

Recensioner av befruktningen i slutet av menstruationscykeln

Inna Fokina:

Hon hade sex den sista dagen av sin period. Tilldelningarna har nästan gått, allt var bra, men efter en dag började jag känna mig sjuk. Jag gick till läkaren, hon gav mig en föreläsning om att menstruationscykeln misslyckas, då är det lätt att bli gravid, eftersom ägglossning kan inträffa senare. Så detta är möjligt. Hon berättade vilka preventivmetoder som inte är lämpliga och vilka som är säkrare. Så nu vet jag allt.

Natalia Tutkina:

Min flickvän hade sex med MCH den sista menstruationsdagen och blev gravid. Men det blåste bort mig, men nu påminner jag hela tiden om att vi inte ska glömma skyddet.

Om författaren: Olga Borovikova

Säkerheten kommer först: kan jag bli gravid på kritiska dagar?

Män instämmer ibland att ha sex under menstruationen - och till och med insisterar, eftersom de anser att denna period är säker för sex utan kondom. I själva verket är allt inte så enkelt!

Vi kommer att ta itu med cykeln

Den genomsnittliga menstruationscykeln varar 28 dagar, men varje kvinna har den individuellt: den kan vara 21 eller 35. Den består av flera faser. Menstruation - själva menstruationen, som varar i genomsnitt 5-6 dagar. Sedan börjar follikelfasen, där kroppen förbereder sig för att släppa ägget. I ägglossningsfasen är ägget klart för befruktning. Slutligen börjar lutealfasen.

Om befruktningen har inträffat kommer kritiska dagar att försvinna (det händer att det inte är det, men det är en sällsynthet). Om ingenting hände upprepas cykeln. Medeltiden från ägglossning till menstruation är 14 dagar.

Kan jag bli gravid på kritiska dagar?

Det är viktigt att komma ihåg att graviditet efter sexuell kontakt kan inträffa, oavsett om du har utskrivning eller inte. Naturligtvis är sannolikheten för graviditet under menstruationen liten, men den är fortfarande där, och det är därför. Sperm kan leva upp till 96 timmar (fyra dagar), och om du har tidig ägglossning har de tid att "fånga" ett nytt ägg.

När ägglossning inträffar?

Det beror på cykelns varaktighet. Till exempel med en kort cykel på 23 dagar kan det hända den nionde och med en 33-dagars cykel den 19. Ägglossningen i sig varar från 12 till 48 timmar, vilket tillsammans med spermiernas livslängd skapar ett ganska stort fönster för graviditet.

Hur man undviker graviditet?

Svaret är uppenbart: att skyddas. Bäst av allt - en kondom, piller, en spiral, injektioner, ett bandhjälpmedel. Lita på en kalendermetod, en avbruten handling eller en varm dusch är inte värt det. Sperm når livmoderhalsen på några minuter, och det är osannolikt att du har tid att spola allt. När det gäller PAP, glöm inte att sperma också utsöndras under sex och bara en frisk spermier är tillräcklig för att upphäva alla försiktighetsåtgärder.

Är det möjligt att bli gravid med menstruation?

Många kvinnor är intresserade av om det är möjligt att bli gravid under menstruationen. För att ta reda på om befruktning är möjlig under kritiska dagar bör du känna till funktionerna i månadscykeln. Läkare rekommenderar inte det rättvisa könet att ha sex under denna känsliga period..

Teoretisk information

Menstruation (aka regula) ges till kvinnor en gång i månaden. Under denna period finns det uppträdande av fläckar från slidan. För att beräkna om det finns en risk för en kvinna att bli gravid under menstruationen, bör du noga studera månadskalendern.

Genom att hålla en individuell kalender kan damer veta fullständig information om sin egen månadscykel, om dagar som är gynnsamma för befruktningen. I genomsnitt varar cykeln från 22 till 35 dagar.

Regleringen börjar kontrolleras av hormoner:

 • gonadotropin, som producerar hypotalamus;
 • follikelstimulerande och luteiniserande förknippade med hypofysen;
 • progesteron;
 • östrogen.

Uppdelningen av månadscykeln vid stadiet av:

Den mest gynnsamma tiden att bli gravid är ägglossningsfasen. Det inträffar i mitten av cykeln (ungefär den 14: e dagen) och varar från 1 till 2 dagar. Denna del av cykeln kännetecknas av frisläppandet av ett moget ägg i livmoderkaviteten..

Om ägget smälter samman med spermierna under ägglossningsfasen inträffar graviditet. Du kan veta exakt datum för början av denna period genom att hålla en kalender samt använda apotekstestet för att bestämma ägglossning. Inte alla kvinnor har en ägglossningsfas tydligt i mitten av cykeln.

På första och andra dagen

Frågan om det är möjligt att bli gravid under de första dagarna (1 och 2 dagar) av menstruationen är svaret tvetydigt. Läkarna säger att sannolikheten för befruktning är extremt låg. Det ögonblick som är förknippat med äggmognad bör dock övervägas..

Sannolikheten för att bli gravid på en dag eller två dagers menstruation finns för kvinnor vars månatliga cykel varar mindre än 28 dagar, såväl som i närvaro av andra avvikelser från normen.

Den 3: e och den 4: e dagen

Det finns en risk att bli gravid den tredje dagen av din period. Med varje efterföljande regleringsdag ökar denna sannolikhet på grund av ökad äggaktivitet. Förmågan att bli gravid på den tredje menstruationsdagen är många gånger högre än på en dag.

Gynekologer rekommenderar att avstå från intimitet under kritiska dagar. Om en kvinna ignorerar detta råd bör hon använda kondomer under samlag under menstruationen för att undvika befruktning..

På den 4: e dagen av reglering är graviditet möjlig. Denna period kännetecknas av maximal öppning av livmoderhalsen. Inte bara ökar risken för befruktningen, utan också spridningen av infektioner.

I 5 - 7 dagar

Vissa kvinnor har kritiska dagar som varar mer än 5 dagar. På den femte dagen (eventuellt som på den sjätte och sjunde) observeras fortfarande knapp spotting. Men läkningsprocessen som äger rum i livmodern har redan börjat.

På frågan om vad som är chansen att bli gravid den 5-7: e dagen av regleringen svarar läkarna att det är högre än sannolikheten för befruktning under de första dagarna av menstruationen. Det är dock lägre än möjligheten till befruktning under ägglossningsfasen..

Sannolikheten för att bli gravid under kritiska dagar är högre hos kvinnor med en kort månadscykel. Om representanten för det rättvisa könet varar 22-23 dagar, kommer de farliga dagarna, när sannolikheten för befruktning är särskilt hög, att vara 7-8.

Experter noterar att under de sista dagarna av reglering, och även omedelbart efter avslutad, ökar kvinnors libido. Att ha sex under denna period är särskilt trevligt för dem..

När är graviditet möjligt?

De som är intresserade av om det är möjligt att bli gravid i början av cykeln med menstruation, gynekologer svarar att en sådan möjlighet finns. Chansen att bli högre när reglering är närmare slutförandet.

Under de första dagarna av kritiska dagar är denna sannolikhet försumbar. Detta beror på intensiteten och överflödet av fläckar, vilket gör det svårt för spermierna att gå framåt.

Men i närvaro av hormonell misslyckande, med en oregelbunden eller mycket kort cykel, har kvinnan möjlighet att bli gravid under de första dagarna av regleringen.

Sannolikheten för befruktning av ägget ökar med varje efterföljande dag av menstruation. Med oskyddat samlag är graviditet mycket möjligt under andra hälften av kritiska dagar.

Risk för befruktning

Statistiken säger att andelen graviditeter som inträffade under regulae är ganska låg. Chanserna för att spermierna smälter samman med ägget under de första dagarna av månaden är obetydliga. Men de är det. Detta är möjligt om spermatozona förblir livskraftiga, en gång i det kvinnliga reproduktionssystemet, och övervinner hinder i form av månatlig blödning, kommer till livmodern.

Du kan bli gravid under menstruationen, om vi talar om 4-7 dagar av reglering. De kännetecknas av brist på sekret. Under sådana förhållanden är det lättare att hitta ditt mål.

De högsta chanserna för befruktning uppträder i ägglossningsfasen. Om en dam inte vill veta glädjen över moderskapet, bör hon vara särskilt försiktig i mitten av cykeln.

Användning av orala preventivmedel garanterar inte med absolut säkerhet att graviditet inte kommer att inträffa. Men riskerna för befruktning minimeras. Detta gäller även sex under kritiska dagar..

Sannolikheten för befruktning ökar med:

 • brott mot reglerna för administrering av hormonella preventivmedel som tas oralt;
 • samtidig användning av antibiotika med ett preventivmedel;
 • självadministrering av orala preventivmedel.

Sannolikheten för embryoimplantation

En lämplig och gynnsam tid för befruktningen är ägglossningsfasen, som inträffar i mitten av månadscykeln. Den kvinnliga kroppen under denna period är mest förberedd för början av graviditeten. Men när man har sex under menstruationen finns det också en liten risk för befruktning.

Det svåraste stadiet av graviditeten är förknippat med implantation av embryot. Det kan uppfattas av modern som en främmande kropp. Hög risk för avslag.

Det är lättare för ett embryo att få fotfäste i livmodern när ägglossningsfasen observeras. Detta är dock möjligt på kritiska dagar..

Symtom bestående av:

 • obehagliga dragkänslor i nedre del av buken;
 • ökad nervositet;
 • allmän svaghet och obehag;
 • utseendet på att upptäcka brunaktig vaginal urladdning;
 • ökade nivåer av hCG i urin och blodantal;
 • en liten ökning av kroppstemperaturen.

De viktigaste tecknen på befruktningen

Sannolikheten för att bli gravid med menstruationen är låg, men den finns. En kvinna kommer att ta reda på om efterföljande graviditet om en månad, när de kritiska dagarna inte börjar. Det är möjligt att se till att befruktningen har blivit orsaken till förseningen med hjälp av apotekstestet. Höga nivåer av hCG-hormon i urinen - ett tecken på graviditet.

Symtomatologin, bestående av:

 • rita smärta i nedre buken;
 • matsmältningsproblem som förstoppning, uppblåsthet och halsbränna;
 • de första tecknen på toxikos, inklusive morgonsjukdom;
 • humörsvängningar;
 • obehag i bröstkörtlarna.

Med en försening av kritiska dagar och utseendet på ovanstående symtom bör en kvinna träffa en läkare.

Orsaker till en möjlig graviditet under menstruationen

Befruktning inträffar när oocyten kommer in i livmoderhålan och spermierna smälter samman. Detta kan inträffa med hög sannolikhetsgrad under ägglossningsfasen. Emellertid, med hormonell misslyckande, en oregelbunden eller kort cykel, är befruktning möjlig på kritiska dagar, såväl som före dagen från början och i slutet.

Påfrestning

Befruktning under menstruationsperioden kan inträffa mot bakgrund av hormonsvikt, en av de vanligaste orsakerna till detta är effekten på den kvinnliga stresskroppen..

Stressfulla situationer påverkar månadscykeln negativt. De är fyllda med en hormonell kraftig kraft, varför ett misslyckande i cykeln är möjligt.

Om det finns en hormonell funktionsfel och en onormal cykel finns det risk för att bli gravid genom att ha sex utan kondom under kritiska dagar.

Klimatförändring

Klimatförändringar hotar också misslyckandet i månadscykeln. För den kvinnliga kroppen likställs plötsliga förändringar i väderförhållandena med en allvarlig stressande situation. De påverkar den hormonella bakgrunden negativt, vilket i sin tur ökar risken för att bli gravid på kritiska dagar.

Förkylningar och inflammatoriska sjukdomar

Att bli gravid i det ögonblick då menstruationen går, kan en dam, om hennes immunitet försvagas. Ofta förkylningar, kroniska sjukdomar av inflammatorisk natur försvagar kroppens försvar.

Förekomsten av förkylning är förknippad med multiplikationen av patogener som producerar toxiner. Förgiftning försvagar kroppen, berövar den skyddande krafterna. Av denna anledning står en kvinna som har haft en förkylning eller annan sjukdom av inflammatorisk karaktär inför problemet med misslyckande i den månatliga cykeln.

Hon har långa förseningar av kritiska dagar, varar upp till flera veckor. I samband med denna omständighet ökar risken för att bli gravid under menstruationen.

Det hotar också de kvinnor som tar orala preventivmedel mot bakgrund av antibiotikabehandling. De ska inte ha sex utan kondomer..

Oregelbundet sexliv

Sannolikheten för graviditet under menstruationen är hög hos kvinnor som inte har ett regelbundet sexliv. Sällsynt sex räcker inte för att upprätthålla kvinnors hälsa. Sådana damer har en ökad risk för hormonellt misslyckande, vilket leder till en kränkning i månadscykeln.

Mognad av två ägg på en gång

Svaret på frågan om en flicka kan bli gravid på kritiska dagar är bekräftande när det gäller en trasig eller kort månadscykel. Samtidigt kan mognad av flera ägg samtidigt leda till befruktning under regleringsdagarna. I en cykel kommer flera ägglossningar att inträffa. Detta är en sällsynt händelse..

Hormonterapi, svår stress, närvaron av rättvis kön i ett regelbundet sexliv, närvaron av en genetisk predisposition kan leda till det..

Hormonalt systemfel

Den vanligaste orsaken till graviditet under kritiska dagar är hormonsvikt. Den dysfunktion som observeras i arbetet med det kvinnliga hormonsystemet manifesterar sig i ett förändrat tillstånd i hud, hår, kraftig viktminskning och viktökning. Misslyckande återspeglas också i den månatliga cykeln, vilket provocerar överträdelser i den.

Förseningar under kritiska dagar, en ökning av intensiteten och överflödet av utsöndringar, en förändring i regleringsperiod vittnar om hormonell obalans.

Orsaken till hormonell obalans kan vara frekventa sjukdomar, stressiga situationer, att ta hormonella eller antibiotiska läkemedel. En förändring av den hormonella bakgrunden observeras före menstruation, under graviditet, klimakteriet, puberteten.

Med ett hormonellt felproblem bör en kvinna inte lita på en individuell kalender för att skydda mot oönskad graviditet.

Avbokning av orala preventivmedel

En oskyddad handling under menstruationen kan leda till graviditet. Därför använder vissa kvinnor oral preventivmedel. P-piller kan ge ett gott skydd mot befruktningen. Spontan avstötning av dem kan leda till hormonsvikt i kroppen.

Det är bäst att vägra preventivmedel efter att ha tagit en fullständig kurs. Några dagar efter att ha vägrat att ta, kan det förekomma små blödningar från slidan. Detta indikerar sexuell återhämtning..

Könsinfektioner

Vissa könssjukdomar kan vara asymptomatiska. De upptäcks när ett oavsiktligt test utförs under menstruationen eller när en ny infektion bifogas. I detta fall visas en känsla av klåda och andra symtom.

Regler för sex menstruation

Många damer undrar om det är möjligt att inte skyddas under sex under menstruationen. Specialister inom gynekologi rekommenderar inte att man använder sexuellt samlag på kritiska dagar.

Vid sex under menstruationen iakttas ett antal regler angående:

 • personlig hygien (älskare bör ta en dusch innan intim kontakt, eftersom fläckning är en bra miljö för utveckling av bakterier);
 • renlighet i rummet (sängkläder ska vara rena, välfyllda med torra våtservetter);
 • brist på smärta (om en dam har smärta, bör intimitet skjutas upp);
 • missionärens position (just en sådan inställning kommer att minska mängden ansvarsfrihet);
 • kondomanvändning;
 • användning av speciella mössor (de kan hjälpa till att undvika läckage).

Om sexpartner inte är redo att få ett barn, bör de överväga preventivmedel under sin period..

När vi sammanfattar kan vi säkert säga att graviditet kan uppstå i alla livsfaser. Även om risken för befruktning under kritiska dagar är liten är den närvarande. Den bästa lösningen är att avstå från sex under denna period. Om du inte kan undvika intimitet under din period måste du komma ihåg om moderna preventivmetoder.

Är det möjligt att bli gravid under menstruationen

Kvinnor som övervakar menstruationscykelns stabilitet, noterar på kalendern en ogynnsam och framgångsrik tid för befruktning och använder effektiva preventivmedel, är nästan fullständigt skyddade från början av en oväntad graviditet. Om endast opålitliga skyddsmetoder används (kalender, tidiga symptom på ägglossning) ökar risken för oavsiktlig befruktning. På frågan om det är möjligt att bli gravid under menstruationen, svarar läkarna att med en kombination av vissa faktorer kan befruktningen hända i nästan vilken period som helst, exklusive menstruationstiden.

Fysiologiska egenskaper hos befruktningen

Innan du ställer en läkare en fråga, är det möjligt att plötsligt bli gravid under menstruationen, utan skydd, bör du självständigt ta reda på exakt hur det kvinnliga reproduktiva systemet fungerar och hur befruktningen hos ett barn uppstår. Om vi ​​talar om befruktning under menstruationsperioden, är sannolikheten mycket högre för kvinnor med en oregelbunden cykel.
Varje månad inträffar förändringar i reproduktionssystemets organ som är karakteristiska för var och en av de tre faserna:

Follikulär

Fasen utnämndes så tack vare processen som äger rum under 14 dagar av scenen, nämligen mognaden av folliklar. Endast den enda kommer att bära ett ägg som har mognat för att smälta med spermierna. Steget börjar den första dagen av menstruationen, som normalt varar 3-7 dagar, nu lämnar det gamla endometriet livmodern. Bubblor mognar genom kontinuerlig produktion av follikelstimulerande hormon. Längden varierar från 7 till 21 dagar, beroende på cykelns längd..

ovulatoriska

Det varar 24–48 timmar, under vilken en mogen gamet lämnar huvudfollikeln på grund av en kraftig frisättning av luteiniserande hormon. Hon är redan redo att smälta samman med den aktiva spermierna, om han väntar på henne i håligheten i äggledaren kommer sammanslagningen säkert att ske.

luteal

Efter att spelkamlet lämnat Graaf-bubblan, i området med den sönderrivna follikeln, börjar tillväxten av corpus luteum. I fallet när ägget inte befruktades på två dagar, löses det upp i livmoderns myometrium, vilket lämnar organet tillsammans med menstruation, corpus luteum atrofier. Om befruktningen har ägt rum, med hjälp av denna kropp påbörjas produktionen av progesteron, vilket krävs för att införa gamet i väggen i könsorganet och fortsätta att bära.

Sannolikheten för om det är möjligt att plötsligt flyga under menstruationen beror på flera faktorer - detta är den cykliska varaktigheten och antalet dagar av menstruation, närvaron eller frånvaron av problem på hormonnivå, sperm vitalitet och andra.

Det bördiga fönstret är den tidsram under vilken det finns de största chanserna för befruktningen. Med en standardcykel på 28-30 dagar är sannolikheten för graviditet hög i mitten av cykeln, 14-15 dagen och ytterligare fyra dagar före ägglossningen.

Cykelns varaktighet är annorlunda:

 • kort - mindre än 21 dagar;
 • genomsnitt (tas som norm) - 28-30 dagar;
 • lång - 35 dagar.

En cyklisk varaktighet i intervallet 21 till 35 dagar är normal, särskilt om den förblir konstant.

När en kvinnas period kommer var 25: e dag och sedan börjar efter 35 dagar är detta ett tillfälle att besöka en läkare och identifiera hormonella störningar.

Förutsättningar för graviditet

För att bedöma sannolikheten för befruktning under menstruationen är det viktigt att inte bara tänka på cykeltiden, huruvida det är gynnsamt för graviditeten, utan också att alla förutsättningar som krävs för befruktning måste respekteras:

 1. Sexuellt samlag bör äga rum på den sista menstruationsdagen, så nära ägglossningsfasen som möjligt.
 2. Spermatozoa måste vara livskraftiga för att bibehålla sina egenskaper när de passerar genom livmoderhalsslemet, överleva i en sur miljö under flera dagar och borrar könsslemhinnan.
 3. Cervikalsekretion bör inte vara för viskös för att inte beröva spermierna vitalitet och förmågan att nå livmodern.
 4. Båda parterna bör inte skyddas.
 5. Det bör inte finnas några akuta och kroniska sjukdomar av smittsam karaktär.

Med ett framgångsrikt sammanfall av flera faktorer kan graviditet uppstå under en period som är ogynnsam för befruktning - under menstruationen. Detta faktum måste beaktas om paret inte vill få barn.

Ska jag tillåta intima kontakter med menstruation

Ofta vägrar par att ha sex under menstruationen, men många anser inte att dessa dagar är förbjudna när det gäller sexuella relationer. Läkare förbjuder inte samlag på menstruationsdagarna, om säkerhetsåtgärder iakttas - skydda sängkläder och kläder från förorening, använd kondomer. Det är värt att överväga flera faktorer:

 1. För att släppa ut en stor mängd blod måste livmodern öppnas - slemet lämnar livmoderhalsen, som skyddar organet från infektion, det finns risk för inflammation.
 2. På grund av den ökade chansen att få en infektion bör du inte kontakta overifierade partners.
 3. Det är värt att överge intimiteten vid förhöjd kroppstemperatur och verkligen prata om förekomsten av en inflammatorisk process.

Om alla säkerhetsvillkor är uppfyllda och partner beslutar att ha sex, för många kvinnor, kan intimitet under menstruationen minska smärta, eliminera huvudvärk och nervositet, minska blödningstiden.

Riskerna för befruktning under blödning i menstruationen

Kvinnor med en stabil cykel bör oroa sig mindre om det blir möjligt att bli gravid under menstruationen eller omedelbart efter dem, eftersom de självständigt kan beräkna fertilitetsfönstret och vidta förbättrade preventivåtgärder under bördiga dagar. Men riskerna för att uppnå det finns alltid, och de beror på cyklisk varaktighet:

 1. 28-30 dagar - med standardcykeln faller ägglossningsperioden 14-15 dagar. Innan menstruationen återstår nästan två veckor, därför, om befruktningen inte ägde rum, faller gameten in i livmodern och efter två dagar upplöses det i slemorganet. Vid menstruationsperioden finns det ingen risk för graviditet.
 2. Långsträckt - med en cykel på 33–35 dagar är det nästan omöjligt att flyga in med menstruation. Sexuell kontakt även på den sista dagen av menstruation med stark spermier kommer sannolikt inte att leda till graviditet, eftersom follikelfasen är mer än två veckor.
 3. Kort - om intervallet mellan menstruation hos en dam är mindre än 21 dagar, och själva menstruationen varar 6–7 dagar, ökar möjligheten att bli gravid under den. Lutealfasen har en standardvaraktighet på 14 dagar, det visar sig att bara 7 dagar återstår på follikulär och ägglossande. Om menstruationen varar i fyra dagar, och sexuellt samlag genomfördes den sista dagen, med god spermiernas livskraft, kan en av dem vänta på spelkroppen i livmodern och befrukta den.

Även mot bakgrund av stabila perioder för kvinnor som ännu inte är redo för moderskap, rekommenderas det att tillsammans med läkaren välja lämplig preventivmetod, eftersom cykeln inte alltid kommer att förbli regelbunden.

Mot bakgrund av stress eller ett skarpt hormonfel kan fasernas varaktighet förändras och en oväntad befruktning kan uppstå, även under menstruationen.

Orsaker till cykelfel och befruktning under menstruationen

Stabila tidsintervall mellan menstruation och en logisk fas av varandra efter varandra lämnar nästan ingen chans till befruktning, varför frågan om att bli gravid den 5: e eller 6: e dagen av menstruationen oftast ställs av damer med kränkningar av cyklisk varaktighet. Många faktorer väcker funktionsfel i reproduktionsorganens funktion, varför sannolikheten för befruktning under menstruationen ökar:

 • försummade sjukdomar av en infektiös natur;
 • störningar i det endokrina systemet - sjukdomar i njurarna, binjurarna, sköldkörteln, diabetes mellitus;
 • uterus fibroids, polypper i livmodern och äggstockarna;
 • endometrios;
 • överdriven fysisk och mental trötthet, stress;
 • inflammation i könsorganet;
 • långa förkylningar;
 • en kraftig nedgång i kvinnokroppens försvar.

Kvinnor som känner till sina hälsoproblem och är registrerade hos läkare bör välja ett mer pålitligt skyddssätt än kalendern.

Tar piller för preventivmedel

Trots långvarig användning av OK, undrar många damer om det är möjligt att bli gravid den första dagen från början av menstruationen - detta resultat är extremt litet om en kvinna använder tabletter med strikt efterlevnad av instruktionerna. Risken för befruktning ökar flera gånger i närvaro av en eller flera faktorer:

 1. Brott mot regeln om att ta läkemedlet - saknas en eller två dagar för att ta ett preventivmedel eller ett kraftigt avslag på det kan framkalla spontan ägglossning, när flera gameter mognar samtidigt i folliklarna. Mot bakgrund av superovulation, även om en av dem inte befruktades, kan den andra förekomma i livmoderhålan redan under blödning i menstruationen - detta kommer att leda till graviditet med förkortade intervall mellan menstruationen.
 2. OK drickas samtidigt med antibiotika eller andra potenta läkemedel som inte är kompatibla med preventivmedel - effekten av preventivmedlet kan delvis minska och komma till intet..
 3. En kvinna tog upp ett preventivmedel på egen hand utan att behöva undersökas av en läkare.

Flickor som fortfarande lägger upp moderskap bör undersöka blodet med avseende på hormonnivåer, välja de mest effektiva okorna med gynekologen och ta dem i enlighet med instruktionerna. Då minskar risken för befruktning under menstruationen, såväl som vid någon annan tidpunkt av cykeln till nästan noll.

Ökad spermbarabilitet

Den vanliga spermiernas livskraft är 2 till 4 dagar. Hos en fysiskt frisk man som inte lider av somatiska sjukdomar och leder en korrekt livsstil kan spermiernas livslängd förlängas till fem till sex dagar. Som ett resultat, när damen har en förkortad cykel och sexuellt samlag ägde rum på den sista menstruationsdagen, kan spermierna vänta på gamet i livmodern i nästan en vecka. En sådan utveckling av händelser är ett tillräckligt villkor för befruktningen.

Upprepad ägglossning

Är det möjligt att bli gravid under menstruationen den 3: e eller den 4: e dagen - en sådan chans är tillgänglig för kvinnor som är benägna att få ägglossning igen (detta är mognad av två ägg samtidigt under en cykel). Uppkomsten av upprepad fertilitet på grund av en ärftlig predisposition, ett långt intag av hormoninnehållande tabletter, inklusive förberedelseperioden för IVF.

Sannolikheten för upprepad ägglossning är 10-17%, men den finns. Om ett moget ägg gick in i livmodern i mitten av cykeln och inte befruktades, skulle det andra kunna lämna follikeln i förväg till menstruationen.

När en kvinna har sin period, är spelet i äggledaren. Så snart de kritiska dagarna är slut, kommer det in i könsorganet, och en stark spermier är redo att befrukta det inom två dagar om en intim handling gjordes på den sista menstruationsdagen.

Sannolikheten för att bli gravid med en månadsperiod i procent

Ett enda samlag vid slutet av kritiska dagar kan inte leda till graviditet, men risken för befruktning ökar om paret upprepar detta ständigt. När du använder kalendermetoden för skydd är denna strategi ännu mer dömd till misslyckande. Om en intim handling på 10-15% kan resultera i befruktning, kan månatliga oskyddade kontakter, även under menstruation, förr eller senare provocera en oplanerad flygning. Sannolikheten för att bli gravid under menstruationen uttrycks i procent på följande sätt:

 1. Under de första två dagarna - det är nästan omöjligt att bli gravid, risken är 1-2%. Detta faktum förklaras av det överflödiga blodflödet från livmodern, tvättar bort det gamla ogifterade gamet och förkastar endometrioidskiktet..
 2. På den tredje dagen - är chansen för en oväntad befruktning liten. Med en förkortad cyklisk varaktighet och tidig ägglossning, när intimt samlag inträffar på den tredje dagen av menstruationen, och fertilitetsfönstret öppnar på dag 6-8, är befruktningen med tillräcklig spermivitet 2-3%.
 3. På den fjärde dagen - det är värt att använda barriärmetoden för preventivmedel, särskilt för kvinnor med hormonell obalans, tidig ägglossning och efter ett långt OK-intag (superovulation kan utvecklas). Risken för att bli gravid är 4-5%.

Ju fler dagar som gått från början av menstruationen, desto högre blir riskerna för en oplanerad graviditet. Var försiktig med flickor med längre perioder (mer än 6 dagar) och tidig ägglossning. På den femte, sjätte och sjunde dagen är chansen att bli gravid ett barn 6–8%.

Hur man bestämmer ägglossningen under en oregelbunden cykel

För att bedöma riskerna, är det möjligt att oavsiktligt bli gravid under menstruationen på dagarna 2 till 7 med instabila intervall från en menstruation till en annan, bör flickan vara mer uppmärksam på signalerna i hennes kropp och uppmärksamma tecken på förestående ägglossning:

 1. Bröstförstoring, det blir känsligt och smärtsamt.
 2. En spräng av energi, god hälsa och humör - kroppen under ägglossningsperioden försöker förverkliga instinktet för förplantning, på grund av vilken kvinnan blir attraktiv, frekvensen av intima kontakter ökar.
 3. Milda dragande smärta på sidan av buken där den dominerande follikeln brast och det mogna ägget gick ut.
 4. Utseendet på obetydligt visköst utsläpp är utsläpp av livmoderhalsslem från livmoderhalsen. Det frigör spermier från vägen till fortplantningsorganet, upprätthåller spermiernas livskraft.
 5. En ökning av basaltemperaturen - om en kvinna regelbundet mäter henne i ändtarmen på morgnarna, kan hon inte låta bli att märka att termometerns indikatorer blir något lägre innan ägglossningen, och under äggens frigöringsperiod ökar de till 37-37,3 ° C.

Tjejer som länge har velat bli gravid går regelbundet på onlineforum, kommunicerar med sina framtida mödrar, läser sina recensioner och kommentarer, där du kan hitta historier om början av befruktningen under menstruationen. På samma plats kan varje gravid kvinna dela symtomen som uppträdde i henne under ägglossningsperioden, tack vare vilket hon lyckades bli gravid även på "olämpliga" dagar för detta.

Oskyddat samlag inträffade i slutet av menstruationen - handlingsalgoritm

Vad kan leda till oskyddat samlag under menstruationen och hur man undviker oväntade konsekvenser - svaren beror på kvinnans önskan eller oviljan till moderskap. I fallet där det finns misstank att befruktning har inträffat, kan flera sätt hjälpa till att ta reda på det:

 1. Med hjälp av ett känsligt graviditetstest - de svarar på hCG-innehållet i urinen i en nivå av 10-15 mIU / ml, och de bör användas några dagar innan förseningen.
 2. Ett blodprov för hCG - ett ämne börjar produceras omedelbart efter införandet av fosterägget i livmoderväggen. I blodet ökar ämnets parametrar snabbare än i urinen, så att du kan besöka laboratoriet för diagnos 8-10 dagar efter den påstådda befruktningen.
 3. Ultraljud - att överväga ett mycket litet embryo i det inledande skedet fungerar inte, men läkaren kan dra slutsatsen om befruktning inträffade genom närvaron av ett corpus luteum. Om det inte försvinner mot slutet av cykeln kan detta indikera graviditet. En minskning av corpus luteum i storlek och tecken på ärrbildning säger att menstruationen kommer att börja snart.

Är graviditet möjligt i början av menstruationsperioden - om damen inte vill bli mamma ännu, har hon en kort menstruationscykel och för tidig ägglossning, hon bör använda ett nödpreventiv, Postinor eller Escapel och sedan välja ett effektivt skyddsmedel.

Kalendermetoden är ett av de mest opålitliga skyddsmedlen, särskilt för det klara könet med en instabil cykel och hormonella störningar. Eftersom sannolikheten för att bli gravid under den kritiska dagen är, om än liten, för kvinnor som inte är redo att bli mödrar, är det viktigt att skydda sig med ljus, kondomer, spiraler eller p-piller.

Vad du behöver veta om sex under menstruationen

Det enda som kan förstöra intimiteten är rädsla för att färga allt..

Är kön skadligt under menstruationen?

Om du inte känner akut obehag eller outhärdlig smärta, finns det ingen anledning att vägra sex under menstruationen. Det är dock värt att tänka på att under menstruationen Kan du ha sex under en period ökar? risk för överföring.

Å ena sidan är menstruationsblodet en grogrund för spridning av skadliga mikroorganismer. Å andra sidan är livmodern något öppen just nu, vilket gör den mer sårbar.

Risken för att få en STI ökar för både kvinnan och hennes partner.

Därför är en kondom helt enkelt nödvändig.

Är det möjligt att bli gravid från sex under menstruationen

För att ge rätt svar, låt oss börja med grunderna. Den månatliga cykeln varar från 21 till 35 dagar, och den genomsnittliga metoden för fertilitetsmedvetenhet baserad på familjeplanering är 28. Nedräkningen går från den första menstruationsdagen till dagen före nästa menstruation. Den största risken för att bli gravid är någonstans mellan 8 och 19 dagar av cykeln, beroende på dess varaktighet. Under denna period ägglossning inträffar: ägget lämnar äggstocken och reser till äggledaren för att möta den snabbaste spermierna där.

Om mötet inte sker, lever ägget i högst 24 timmar. Men den manliga reproduktionscellen har möjlighet att hålla ut Sperm FAQ i upp till fem dagar. Detta innebär att med en kort eller trasig månadscykel kan ett spermier som har kommit inuti dåliga tider teoretiskt vänta på sin kvinnliga kompis.

Under de första dagarna av menstruationen tenderar sannolikheten för befruktning att bli noll.

Men med varje efterföljande dag ökar chanserna för nästa spermier att bli far och vid den fjärde dagen når periodkön 101 2%.

Vad händer med libido under menstruationen

I teorin uppstår toppen av libido hos kvinnor under ägglossning, och i början av menstruationscykeln minskar med sannolikheten för befruktning. I själva verket är detta inte sant.

Många flickor medger att gå med flödet: hur din period påverkar din sexlyst, att de med menstruation vill ha intimitet inte mindre än resten av tiden.

Detta beror på det faktum att under första hälften av cykeln (från början av menstruationen till slutet av ägglossningen) reduceras nivån Progesterone 101 i hormonet progesteron, som undertrycker önskan, i kroppen. Och om en kvinna inte skadar någonting, försvinner inte heller hennes önskan om sex någonstans. Dessutom, under menstruationen, rusar blod till bäckenorganen, vilket hjälper till att väckas snabbare. Och livmodern blir mer känslig, och chansen att få en ljus orgasm ökar.

Finns det någon nytta av sex under menstruationen

Självklart. Sex som helhet gynnar kroppen, och under menstruationen kan det bara bli en sparande piller. Här är bara några trevliga bonusar.

1. Menstruationskrampens intensitet minskar

Under menstruationen samlas livmodern kraftigt för att ta bort det slitna inre skiktet av slem - endometrium. På grund av detta upplever många kvinnor bankande smärta som kallas menstruationskramper..

Orgasm leder också till en minskning av livmoderns muskler. Men sedan kommer fullständig avkoppling, och en enorm mängd av ett naturligt smärtstillande medel, endorfinhormonet, kommer in i blodomloppet. Så sex tar det säkert att ha sex under din period? Tips, fördelar och biverkningar utan att krampa piller.

2. Huvudvärk avtar

Studier visar behandling av menstruationsmigrän; multidisciplinär eller mono-disciplinär inställning, att 50% av kvinnor som är benägna till svår huvudvärk upplever mer intensiva och långvariga migränattacker under menstruationen. Ofta förvärras problemet av illamående..

Det är tydligt att i detta tillstånd undviker flickor ofta intimitet. Men de som vågar ha sex trots en hjärnexplosion erkänner inverkan av sexuell aktivitet på idiopatisk huvudvärk: en observationsstudie, att som en följd huvudvärken helt eller delvis försvann.

3. Blödningens varaktighet reduceras

Med varje orgasm samlas livmodern snabbt och släpper ut mer vätska än vanligt. Detta innebär att kroppen snabbt kommer att bli av med döda endometrieceller, och blödningstiden minskar.

Och även om inga seriösa studier har gjorts om detta ämne, har gynekologer från University of Michigan School of Medicine ingen tvekan om att det att ha sex gör att din period slutar snabbare... men det finns bara en fångst som är en så positiv effekt..

4. Du kan glömma torrhet

Du behöver definitivt inte ett smörjmedel, och hela processen går smidigare, eftersom blodet kommer att fungera som ett naturligt smörjmedel.

Vad du behöver komma ihåg när du har sex under menstruationen

Att passera är mycket svårt att följa reglerna. Lyssna fortfarande på dessa tips.

Ta hand om renlighet, men stanna inte vid den

Oavsett hur du försöker kommer blodfläckar att vara på dig, på din partner och på dina underkläder. För att minska katastrofens omfattning, ta en dusch, täck sängen med en stor mörk handduk, lägg våtservetter i närheten. Och sluta oroa dig.

Bevaka noggrant

Med tanke på den ökade risken att överföra eller få en STI och den teoretiska möjligheten att bli gravid, håll kondom redo.

Glöm inte att dra ut vattpinnen

Om din partner trycker honom för djupt in i slidan måste du konsultera en läkare. Avlägsna därför först vattpinnen och stäng sedan av huvudet.

Välj en bekväm ställning

Under menstruationen är det mest bekvämt att ha sex i en missionär position eller ligga på ena sidan. Varje position när en kvinna är på toppen betyder automatiskt att det kommer att finnas mer blod. En doggy-stil som ger djupare penetration under menstruationen kan orsaka smärta på grund av ökad känslighet i könsorganen och låg placering av livmodern.

Få ut mesta möjliga av ditt liv.

Det är inget smutsigt eller onaturligt med sex under menstruationen. Han är lika bra som intimitet i någon annan period. Viktigt endast ömsesidigt förtroende, attraktion och nöje. Och lakan är lätta att tvätta.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Hur man förstår att menstruationen kommer att börja snart, hur man bestämmer när menstruationen kommer att börja

Bestämning av menstruationens startperiodTrots processens cykliska karaktär är blödningen ofta oväntad....

Duphaston för menstruation: hur man tar, biverkningar

En vanlig menstruationscykel vittnar om en kvinnas reproduktiva hälsostatus. Var och en av det rättvisare könet har minst en gång i sitt liv stött på en försening i hennes period....

Orsaker till cykelstörning och förberedelser för dess normalisering

Hos kvinnor orsakas inte alltid dysregulering av månadscykeln av stress eller överdriven kroppsvikt, i vissa fall är orsaken psykiska problem, brist på näringsämnen, hormonstörningar....