Svampdödande medel "Nystatin", suppositorier - recensioner, bruksanvisning och sammansättning

Harmonier

"Nystatin" - ett svampdödande läkemedel som används för att behandla olika typer av candidiasis orsakad av aspergillus, samt svampar i släktet Candida. Denna medicinering kan användas för candidiasis i munhålan, tarmen, vagina. Det har en lokal effekt på svampen, inte absorberas i blodomloppet och utan att påverka den normala mikrofloran negativt. Om läkemedlet "Nystatin" tas oralt (tabletter) utsöndras det från människokroppen efter en viss tidsperiod. Verktyget har en destruktiv effekt på svampcellernas membran, och efter penetrering i dem orsakar det döden. Läkemedlet kan tas under ganska lång tid, och detta beror på att svampar inte utvecklar resistens mot dess komponenter.

Recensioner av ljus "Nystatin" med trast kommer att beaktas i denna artikel.

Släpp formulär

Finns i olika farmakologiska former. Tilldela det till nästan alla patienter med en kränkning av vaginal mikrofora. Detta är möjligt på grund av att läkemedlet är mycket effektivt och lågt giftigt. Det enda undantaget är under graviditet. Det förskrivs inte till kvinnor som lider av individuell intolerans mot den aktiva substansen. Piller, granulat, salvor och vaginala suppositorier finns på försäljning. Recensioner av ljus "Nystatin" är av intresse för många.

Läkemedlet är i form av vaginala suppositorier (suppositorier)

Vid vaginal candidiasis används suppositorier vanligtvis. Denna sjukdom i vetenskapen kallas "vaginal candidiasis", men den kallas ofta "trast". Hittills är candidiasis det vanligaste problemet för de flesta kvinnor. Denna sjukdom uttrycks genom svullnad i vaginalslemhinnan, utseendet på ostig utflöde från könsorganen, sveda och klåda. Detta orsakar mycket besvär och obehag, därför kräver omedelbar behandling med svampdödande medel. Det huvudsakliga orsaken till denna sjukdom är jästliknande svampar, som inom medicinen kallas Candida-svampar. "Nystatin" är det vanligaste läkemedlet, prisvärd och mycket hög kvalitet. Utifrån recensionerna är priset på Nystatin-ljus överkomligt. Deras sammansättning inkluderar nystatin i en dos av 250 000 eller 500 000 enheter, paraffinolja, citronsyra, butyloxytoluen, halvsyntetiska glycerider (fungerar som bas för suppositorier).

Med candidiasis i könsorganen hos kvinnor föreskrivs ett botemedel i form av vaginala suppositorier. Ofta behandlar kvinnor med liknande problem trast på egen hand och räknar inte detta som en allvarlig sjukdom, därför söker de inte medicinsk hjälp. I dessa fall är återfall, eftersom endast en kvalificerad läkare kan förskriva rätt dos och fastställa läkemedlets varaktighet. Om läkemedlet används på fel sätt kan inte alla patogener förstöras, och detta kommer att provocera den fortsatta utvecklingen av sjukdomen, dess övergång till en kronisk form. Det finns många recensioner om Nystatin-ljus, men vi kommer att berätta om dem i slutet av artikeln.

Förskrivning av vaginala suppositorier

Om en kvinna inte ser en läkare, kommer han att genomföra en undersökning, ta en smuts, förskriva alla nödvändiga undersökningar, inklusive laboratorieundersökningar, och sedan kommer bara behandling med detta läkemedel att följa, vilket hjälper till att bli av med roten till problemet. Recensioner på vaginala suppositorier “Nystatin” är positiva, men det finns också nackdelar.

Det vanligaste sättet att behandla vaginal candidiasis är att använda ett botemedel innan en kvinna först måste genomföra hygieniska procedurer för könsorganen. Slemhinnorna tvättas helt enkelt med rent kokt vatten. Efter rengöringsprocedurer måste huden torkas ordentligt med en handduk och sedan injiceras med läkemedlet inuti. Detta görs i ryggläge, eftersom det bara är möjligt att komma in i suppositoriet djupt in i slidan.

Behandlingsförloppet bör pågå i minst 14 dagar, varefter upprepade tester för den vaginala mikrofloran bör göras, vilket kommer att bestämma graden av framgång för behandlingen och dra slutsatser om huruvida den ska slutföras.

I vilka fall föreskrivs nystatinsuppositorier under graviditet? Recensionerna sade också.

Sexuell partnerbehandling

Tillsammans med en kvinna som lider av vaginal candidiasis bör hennes sexpartner undersökas, annars är den föreskrivna behandlingen opraktisk och leder ofta till återfall av sjukdomen. Detta beror på att svampar under sexuellt samlag åter kommer in i vaginalslemhinnan. Trasten manifesterar sig igen med ännu en obehaglig känsla och obehag. En partner behandlas vanligtvis med nystatin-salva, som måste appliceras vid en viss dos på glans-penis på morgonen och kvällen. Detta görs också efter hygienprocedurer. Det är mycket viktigt att båda parterna avstår från sexuellt samlag under behandlingen. I recensioner av ljus sade "Nystatin" att hygien hos partner är av stor betydelse. Efter behandling rekommenderas det att ha sex med kondom.

Varför behöver du salva??

Förutom huvudbehandlingen med vaginala suppositorier, rekommenderar gynekologer två gånger om dagen för att smörja perineum och yttre könsorgan med nystatinsalva, vilket hjälper till att rensa de omgivande områdena i kroppen från svampar, och detta kommer att bidra till framgången för huvudterapin.

Antibiotikabehandling

Nystatinbaserade suppositorier används ofta för att förhindra svampsjukdomar i slidan under antibiotikabehandling. Detta beror på det faktum att under en sådan behandling i människokroppen dör inte bara patogen mikroflora utan också användbara naturliga. Denna process bidrar till tillväxten av patogen mikroflora och följaktligen olika typer av svampar. Således utvecklas candidiasis som en biverkning av antibiotikabehandling.

För att undvika uppkomsten av nya sjukdomar föreskriver läkare användningen av svampdödande medel för kvinnor, bland vilka Nystatin suppositorier. Det måste dock komma ihåg att detta läkemedel är kontraindicerat för användning under graviditet. Om en kvinna befinner sig i ett tidigt skede av att fostra ett barn, måste hon informera läkaren som har ordinerat terapi med antibiotika och svampdöd. Detsamma gäller för ammande kvinnor som har en individuell intolerans mot läkemedlet, vilket bekräftas av bruksanvisningen och recensionerna i Istatin suppositorier..

Bieffekter

Enligt bruksanvisningen och granskningarna orsakar Nystatin suppositorier nästan inga biverkningar. Hos patienter med individuell intolerans mot detta läkemedel kan illamående, diarré, frossa och feber noteras. I dessa fall måste du rådfråga en läkare som antingen avbryter behandlingen eller minskar doseringen. Det rekommenderas inte att använda nystatinsuppositorier för kvinnor som lider av sjukdomar som pankreatit, mage eller tolvfingertarmsår och leverproblem. Det är också nödvändigt att rådfråga din läkare om medicinen tas tillsammans med andra läkemedel som kan minska dess effektivitet. Inga fall av överdosering med Nystatin.

analoger

Idag är utbudet av svampdödande läkemedel ganska stort, men läkemedlet har inga analoger. Det finns ett brett urval av läkemedel som liknar farmakologisk verkan och indikationer för användning. De mest populära är ljus "Pimafucin", "Clotrimazole", "Terzhinan", "Hexicon" och många andra. Alla hjälper till att bli av med symtomen på trast, men de innehåller helt olika aktiva ingredienser.

Recensioner om ljus "Nystatin"

Baserat på recensioner från de flesta kvinnor som behandlade vaginal candidiasis med suppositorier kan vi dra slutsatsen att detta läkemedel är effektivt endast i de fall där känsligheten hos Candida-svampar för det upptäcktes med hjälp av vissa laboratorieundersökningar av den vaginala mikrofloran. Det finns många positiva recensioner: kvinnor hävdar att nystatin suppositorier tolereras väl av kroppen och nästan aldrig orsakar biverkningar. En liten procentandel av kvinnor som lämnade recensioner sa att de märkte biverkningar i form av mild illamående, lågkroppstemperatur, uppvärmning i matsmältningen och allergiska reaktioner. Inga biverkningar av lokal art observerades. Enligt patienter orsakar inte botemålet brännande och klåda i slidan, men det administreras enkelt och smärtfritt. Utifrån recensionerna är instruktionerna för Nystatin-ljus mycket detaljerade.

minuses

Många av kvinnorna hävdar emellertid att detta läkemedel har en svag terapeutisk effekt, och att fördelen av den observeras endast i de tidiga stadierna av sjukdomen eller under förhindrandet av trost. De förklarar det med att ”Nystatin” redan är ett ganska föråldrat läkemedel, och nyligen har patogena organismernas resistens mot det ökat avsevärt, så läkemedlets effektivitet idag är en öppen fråga. Ändå "Nystatin" i form av ljus förskrivs aktivt av gynekologer i vårt land, och dess effektivitet har testats inte bara vetenskapligt, utan också praktiskt. Det är därför det fortfarande produceras. Detta bekräftas av recensioner av ljus "Nystatin" med trast. Priset är under.

Kvinnor som använde suppositorier för att behandla vaginal candidiasis säger att i händelse av återfall av detta känsliga problem, vänder de sig till sina behandlande läkare med en begäran om att ersätta läkemedlet med ett nyare och bättre, vilket kommer att vara mer bekvämt att använda, men kommer inte att kräva en så lång behandling. Trots detta, bland recensionerna finns det sådana när kvinnor med säkerhet förklarar den höga effektiviteten hos vaginala suppositorier och hävdar att många moderna och dyra läkemedel har varit helt maktlösa i behandlingen av vaginal candidiasis. Under graviditet rekommenderas inte Nystatin i första trimestern, men behandling är möjlig i andra och tredje trimestern..

Recensioner av läkare om ljus "Nystatin"

Experter anser att detta läkemedel är bevisat och effektivt. Det förskrivs ofta till patienter. Men vissa biverkningar av kroppen som uppstår själva efter droguttag har inte uteslutits.

Kosta

Läkemedlet är billigt - i genomsnitt 55 till 105 rubel, beroende på apoteket, doseringen av den aktiva substansen och tillverkaren. Det är därför han ofta föredras. Allt detta antyder att innan du försöker läkemedel på din egen kropp, måste du väga för- och nackdelar, och ännu bättre, vända dig till gynekologen i tid, eftersom bara en kvalificerad läkare kan tillräckligt ställa en diagnos, och i framtiden för att hjälpa till att uppnå önskad återhämtning. Vi undersökte allt om Nystatin-ljus: bruksanvisning, pris och recensioner.

Nystatin (Nystatin)

Aktiv substans:

Innehåll

Farmakologisk grupp

3D-bilder

Sammansättning och form av frisläppande

Rektala suppositorier1 supp.
nystatin250 000 enheter
500 000 enheter
hjälpämnen: en tillräcklig mängd för att erhålla ett suppositorium som väger 2,1 g - butyloxyanisol, en ren antioxidant för medicinska ändamål; matjonol (butyloxytoluen) eller dibunol; mat citronsyra; medicinsk flytande paraffin; vitepsol

i blisterremsförpackning 5 st.; i ett paket av kartong 2-paket.

Vaginal Suppositorier1 supp.
nystatin250 000 enheter
500 000 enheter
hjälpämnen: en tillräcklig mängd för att erhålla ett suppositorium som väger från 2,5 g - butyloxyanisol, en ren antioxidant för medicinska ändamål; matjonol (butyloxytoluen) eller dibunol; mat citronsyra; medicinsk flytande paraffin; vitepsol

i blisterremsförpackning 5 st.; i ett paket av kartong 2-paket.

farmakologisk effekt

Dosering och administrering

Rektalt (efter spontan tömning av tarmen eller rengöring av lavemang), intravaginalt (djupt, i "liggande" position). 250 000–500 000 enheter 2 gånger om dagen (morgon och kväll). Behandlingsförloppet är 10-14 dagar. Behandlingstiden och behovet av upprepade kurser bestäms av läkaren beroende på sjukdomens svårighetsgrad.

Lagringsvillkor för läkemedlet Nystatin

Förvaras oåtkomligt för barn.

Hållbarhet för läkemedlet Nystatin

Använd inte den efter utgångsdatumet som anges på förpackningen.

Medicinsk instruktion

Synonymer av nosologiska grupper

Rubrik ICD-10ICD-10-sjukdomen synonymer
B37 CandidiasisVisceral candidiasis
Invasiv candidiasis
Laryngeal candidiasis
GIT-candidiasis
Candidiasis i huden och slemhinnorna
Slemhinnor och hudcandidiasis
Slemkandidiasis
Candida albicans candidiasis
Candidomycosis
Akut pseudomembranös candidiasis
Kronisk candidiasis
B37.2 candidiasis i hud och naglarSvamp Paronychia
Svampexem
Svampdermatos
Svampsjukdomar i slät hud
Svampinfektioner av slät hud
Svampskador på slät hud
Svampspikar
Jäst hudinfektion
Candidiasis i huden
Candidiasis i huden och slemhinnorna i munnen och svalget
Candidiasis i naglarna på huden
Candidiasis i naglarna
Candidiasis av naglar
Candidiasis med hud och slemhinnor
Candidiasis i slemhinnor och hud
Candida Paronychia
Candidomycosis i huden
Infektioner i hud
Kutan candidiasis
Interdigital svamp erosion
Mykotisk dermatit
Paronychia candidiasis
Ytlig hudkandidiasis
Ytlig candidiasis
Ytlig candidiasis av naglar
Ytlig mykos i huden
Kronisk candidiasis i huden
B37.3 Candidiasis i vulva och vagina (N77.1 *)Vaginal candidiasis
Vaginal candidiasis
Vulvar candidiasis
Vulvovaginal candidiasis
Vulvovaginal candidiasis
Vulvovaginitis candidiasis
Mykotisk vulvovaginit
Svampvaginit
Vaginal candidiasis
Candidiasis i de inre organen
Urogenital candidiasis
Genitourinary candidiasis hos kvinnor
Candidiasis med hud och slemhinnor
Slemkandidiasis
Candidiasis i slemhinnor och hud
Candidiasis vaginitis
Candidiasis vulvitis
Candidiasis vulvovaginitis
Kolpit i svampetiologi
Vaginal trast
Monilial vulvovaginit
Akut vaginal candidiasis
Akut mykos i slidan
Ytlig könslemslemhinnekandidiasis
Återkommande vaginal candidiasis
Återkommande vaginal candidiasis
Urogenital candidiasis
Kronisk vaginal candidiasis
Kronisk slemhinnakandidiasis
Kronisk återkommande vaginal candidiasis
B37.4 Candidiasis på andra urogenitala platserKönscandidiasis
Urogenital candidiasis
Slemkandidiasis
Candidiasis balanitis
Candidiasis balanoposthitis
candiduri
Ytlig könslemslemhinnekandidiasis
Urogenital candidiasis
B37.8 Candidiasis på andra webbplatserSvampsjukdomar i struphuvudet
Svampar i konjunktivalen
Svampskador på hornhinnan
Disseminerad candidiasis
Candidiasis i de inre organen
Intestinal candidiasis
Perianal candidiasis
Esophageal candidiasis
Candidiasis i ändtarmen och nedre tarmarna
Ösofageal slemhinnakandidiasis
Candidomycosis i slemhinnorna
Mykotiskt sylt
Mykotiskt eksem
Mykotisk dermatit
Icke-invasiv tarmkandidiasis
Kronisk slemhinnakandidiasis
Esophageal candidiasis

Priser på apotek i Moskva

DrognamnPris för 1 enhet.Pris per paket, gnugga.apotek
nystatin
filmdragerade tabletter 500000 enheter, 100 st.
121.00 På apoteket nystatin
belagda tabletter 500 tusen enheter, 20 st.
lönsamt31.00 på apoteket40.00 På apoteket nystatin
belagda tabletter 500000 enheter, 20 st.
lönsamt51.00 på apoteket52.00 På apoteket nystatin
salva för extern användning 100000 enheter / g, 1 st.

Lämna din kommentar

Aktuellt informationsbehovsindex, ‰

Yttrandet från "Läkare i Ryssland" om läkemedlet Nystatin

 • Helhetsbetyg7,5(av 10)
  Effektivitet3,75(av 5)
  Säkerhet3,75(av 5)
  Detaljer om projektet och beräkningsmetodik

Registrerade vitala och väsentliga droger

Nystatin registreringsbevis

Företagets officiella hemsida RLS ®. Home Encyclopedia of mediciner och farmaceutiskt sortiment av varor på det ryska Internet. Läkemedelskatalogen Rlsnet.ru ger användare tillgång till instruktioner, priser och beskrivningar av läkemedel, kosttillskott, medicintekniska produkter, medicintekniska produkter och andra produkter. Den farmakologiska guiden innehåller information om sammansättning och form av frisättning, farmakologisk verkan, indikationer för användning, kontraindikationer, biverkningar, läkemedelsinteraktioner, läkemedelsmetod, läkemedelsföretag. Läkemedelskatalogen innehåller priser för läkemedel och läkemedelsprodukter i Moskva och andra ryska städer.

Det är förbjudet att överföra, kopiera, sprida information utan tillstånd från LLC RLS-Patent.
När du citerar informationsmaterial som publiceras på sidorna på webbplatsen www.rlsnet.ru krävs en länk till informationskällan.

Många fler intressanta saker

© REGISTRERING AV MEDICINER AV RYSSLAND ® RLS ®, 2000-2020.

Alla rättigheter förbehållna.

Kommersiell användning av material är inte tillåtet..

Informationen är avsedd för läkare..

Nissatiner

 • farmakokinetik
 • Indikationer för användning
 • Användningsläge
 • Bieffekter
 • Kontra
 • Graviditet
 • Interaktion med andra droger
 • Överdos
 • Förvaringsförhållanden
 • Släpp formulär
 • Strukturera
 • Dessutom

Vaginala suppositorier Nystatin - ett antiseptiskt och antimikrobiellt medel för behandling av gynekologiska sjukdomar.
Antifungalt antibiotikum av polyen som är mycket aktivt mot jästsvampar av släktet Candida. Det har en fungistatisk effekt. I förhållande till bakterier, ineffektiv.
Handlingsmekanism. Antibiotikastrukturen har ett stort antal dubbelbindningar, som bestämmer ämnets höga tropism till steroler i svampens cytoplasmatiska membran, vilket underlättar införlivandet av läkemedelsmolekylen i cellmembranet med bildandet av många kanaler som underlättar okontrollerad transport av vatten, elektrolyter och icke-elektrolyter. Cellen tappar motstånd mot externa osmotiska krafter och dör..
Tolerans utvecklas mycket långsamt..

farmakokinetik

När den appliceras topiskt absorberas den praktiskt taget inte genom slemhinnorna.

Indikationer för användning

Suppositorier Nystatin används vid behandling av vaginal candidiasis; för att förebygga svampkomplikationer under långvarig antimikrobiell terapi (inklusive intravaginal).

Användningsläge

Nystatin suppositorier administreras intravaginalt, vuxna ordineras vanligtvis för 250 000 enheter - 500 000 enheter 2 gånger om dagen (morgon och kväll efter hygienprocedurer). Behandlingstid 10-14 dagar.

Bieffekter

Lokala reaktioner: sällan - irritation i vaginalslemhinnan, allergiska reaktioner.

Kontra

Kontraindikationer för användning av Nystatin suppositorier är: överkänslighet mot läkemedlet, graviditetens första trimester.

Graviditet

Användningen av läkemedlet Nystatin i graviditeten II och III under graviditeten och under amning är möjlig om den potentiella nyttan för modern uppväger den möjliga risken för fostret och barnet.

Interaktion med andra droger

Med samtidig användning av nystatin och klotrimazol minskar den sistnämnda aktiviteten.

Överdos

Inga fall av överdosering av Nystatin har rapporterats..

Förvaringsförhållanden

Förvara på ett torrt och mörkt ställe vid en temperatur av 15-25 ° C.
Förvaras oåtkomligt för barn.

Släpp formulär

Nystatin - Vaginal Suppositorier.
5 vaginala suppositorier i en blister av PVC / PE-film.
2 blåsor i en kartong.

Strukturera

1 vaginal suppositorium Nystatin innehåller:
Aktiv substans: nystatin 250 000 enheter eller 500 000 enheter.
Hjälpämnen: butyloxyanisol, butyloxytoluen, citronsyra, flytande paraffin, halvsyntetiska glycerider - upp till 2,0 g.

Nystatin suppositorier: bruksanvisning

Strukturera

aktiva substanser: nystatinum; 19-mycosamininylistatinolide;

1 suppositorium innehåller nystatin 250 000 enheter (vad gäller aktivitet på 4 400 enheter / mg och torrsubstans) - 0,0555 g eller 500 000 enheter (när det gäller aktivitet på 4 400 enheter / mg och torrsubstans) - 0,111 g

Hjälpämnen: butyloxyanisol, butyloxytoluen, citronsyra-monohydrat, mineralolja, fast fett.

Doseringsform

Farmakologisk grupp

Antimikrobiella medel som används för tarminfektioner. PBX-kod A07A A02.

indikationer

Candidiasis i nedre tarmen. Förebyggande av svampinfektioner under perioden före och efter operation under kirurgiska ingrepp i nedre tarmen.

Kontra

Överkänslighet mot läkemedlet, nedsatt leverfunktion, pankreatit, magsår i magen och tolvfingertarmen.

Dosering och administrering

Vuxna och barn över 13 år bör förskrivas ett ljus (500 000 enheter) 2 gånger om dagen eller 1 ljus (250 000 enheter) 4 gånger om dagen.

Den maximala dagliga dosen är 1 000 000 enheter (2 suppositorier på 500 000 enheter eller 4 suppositorier om 250 000 enheter).

Användningstid är 10-14 dagar..

Upprepa vid behov kursen efter 2-3 veckor.

Negativa reaktioner

Nystatin orsakar som regel inte biverkningar, men med ökad känslighet för det är sådana biverkningar möjliga:

från matsmältningssystemet: illamående, kräkningar, diarré

från immunsystemet: feber, frossa; allergiska reaktioner, inklusive hudutslag, klåda, urticaria; reaktioner i användningsstaden kan uppstå, till exempel brännande, smärta, klåda, stickningar eller irritation;

annat: det kan finnas en risk för spridning av resistenta former av svampar, vilket kräver avbrytande av läkemedlet och en förändring i behandlingstaktik.

Överdos

Använd under graviditet eller amning

Förskrivning av nystatin under graviditet är möjlig om den avsedda fördelen för modern uppväger den potentiella risken för fostret. Även om läkemedlet absorberas i en liten mängd är det inte känt om det tränger in i mjölk, så om det är nödvändigt att förskriva nystatin, bör frågan om att stoppa amningen avgöras.

Fast vid barn över 13 år.

Programfunktioner

Med utvecklingen av lokal irritation eller en allergisk reaktion bör läkemedlet avbrytas.

Förmågan att påverka reaktionshastigheten vid körning av fordon eller andra mekanismer

Läkemedlet påverkar inte förmågan att köra fordon eller arbeta med mekanismer.

Interaktion med andra läkemedel och andra typer av interaktioner

Med samtidig användning av nystatin med klotrimazol minskar aktiviteten hos den senare.

Farmakologiska egenskaper

Den har ett stort antal dubbelbindningar i strukturen, som bestämmer ämnets höga tropism till steroler i svampens cytoplasmatiska membran. Som ett resultat penetrerar molekylen cellmembranet med bildandet av ett stort antal kanaler som bidrar till okontrollerad transport av vatten, elektrolyter och icke-elektrolyter. Cellen förlorar motstånd mot externa osmotiska krafter och lyseras. Aktiv mot jästliknande svampar i släktet Candida och aspergillus. Utför fungistatisk, och i stora doser - fungicid. Resistens mot nystatin-känsliga svampar utvecklas mycket långsamt.

farmakokinetik Vid rektal administrering absorberas den dåligt genom tjocktarmsväggarna. Resorptiv effekt uttrycks svagt. Utsöndras i avföring.

Grundläggande fysisk-kemiska egenskaper

suppositorier gula eller solbränna med en lätt specifik lukt.

Nystatin suppositorier: bruksanvisning

Nystatin är ett svampdämpande medel som ofta används inom gynekologi och proktologi..

Medicinsk sammansättning och frisättningsform

Läkemedlet Nystatin är tillgängligt i form av suppositorier avsedda för vaginal och rektal användning. Suppositorier är förpackade i blisterblåsor av 5 stycken i en kartong, där de lägger detaljerade instruktioner med läkemedlet.

Den huvudsakliga aktiva ingrediensen i suppositorier är Nystatin, i ett ljus innehåller det 250 eller 500 tusen enheter. Förutom huvudkomponenten innehåller suppositoriet hjälpkomponenter.

Farmakologiska egenskaper

Nystatin är ett svampdödande medel för topisk applicering från gruppen av polyener. När läkemedlet kommer in i slemhinnorna sker en långsam frisättning av den aktiva aktiva substansen. Nystatin, som penetrerar membranen hos infektionspatogener, kränker deras permeabilitet, vilket leder till att förebygga deras ytterligare reproduktion och efterföljande död. Läkemedlet är mycket effektivt mot jästsvampar av släktet Candida.

Indikationer för användning

Nystatin suppositorier förskrivs för patienter för vaginal och rektal användning. De viktigaste indikationerna för användning av detta läkemedel är:

 • Kandidiasis i vagina orsakad av jästliknande svampar i släktet Candida (trast);
 • För att förhindra utveckling av svampsjukdomar mot bakgrund av långvarig behandling med antibiotika eller antibakteriella topiska medel;
 • Skada på slemhinnorna i tjocktarms nedre delar;
 • Förebyggande av svampinfektioner i tarmen efter operationer i nedre tarmen.

Kontra

Innan patienten använder suppositorier bör patienten konsultera en läkare. Läkemedlet är kontraindicerat vid sådana tillstånd:

 • Allvarlig leversjukdom, åtföljd av nedsatt organfunktion;
 • Graviditet och amningstiden;
 • Individuell intolerans mot läkemedlets komponenter;
 • Blodigt utflöde från könsorganen i okänd etiologi;
 • Inflammation av hemorrojder, fläckar från anus, misstänkta maligna neoplasmer i rektum.

Metod för applicering och dosering

Nystatin suppositorier administreras intravaginalt eller rektalt, beroende på indikationerna..

Patienten bör ta en bekväm position, suppositoriet injiceras djupt i slidan eller rektum 1 bit 2 gånger om dagen. Efter administreringen av läkemedlet bör lite mer förbli i sängen för en jämn fördelning av läkemedlet. Varaktigheten av terapiförfarandet bestäms av den behandlande läkaren, men enligt instruktionerna är genomsnittet 2 veckor. I avsaknad av den önskade terapeutiska effekten eller förvärringen av det allmänna tillståndet, bör patienten rådfråga en läkare.

Eftersom under användning av läkemedlet Nystatin i form av suppositorier, utsöndringar från könsorganen eller ändtarmen kan öka, bör engångs sanitära kuddar bäras.

Om det behövs, som föreskrivs av en läkare, upprepa behandlingskurser.

Användning av läkemedlet bland gravida kvinnor och ammande mödrar

Klinisk erfarenhet av användning av Nystatin suppositorier bland gravida kvinnor är otillräcklig, så användning av läkemedlet rekommenderas inte. Trots att studierna inte avslöjade en embryotoxisk effekt på fostret, kan suppositorier endast användas i sällsynta fall med strikta indikationer. Innan läkemedlet ordineras till den blivande modernen, bedömer läkaren noggrant risk-nytta-förhållandet för kvinnan och barnet.

Användning av suppositorier under amning är endast möjlig efter samråd med en läkare. Eftersom det inte finns några uppgifter om läkemedlets säkerhet och förmågan att utsöndra det med bröstmjölk är det bäst att sluta amma om det behövs..

Bieffekter

I allmänhet tolereras läkemedlet väl av patienter i den rekommenderade dosen. Hos individer med ökad individuell känslighet kan följande biverkningar utvecklas:

 • Brinnande och klåda i slidan;
 • Hyperemi och svullnad i slemhinnan i könsorganen;
 • Känsla i främmande kropp i anus;
 • Begär efter avföring.

På kroppen (särskilt hos personer med kroniska leversjukdomar) utvecklingen av leversvikt.

Överdos

Eftersom Nystatin suppositorier verkar lokalt och läkemedelsabsorptionen i den systemiska cirkulationen är minimal, finns det praktiskt taget ingen chans att utveckla en överdos även vid långvarig användning av suppositorier.

Vid oavsiktlig användning av suppositorier inuti måste patienten framkalla kräkningar och ge aktivt kol eller ett av enterosorbenterna.

Läkemedelsinteraktion med andra läkemedel

Suppositorier Nystatin i gynekologisk praxis rekommenderas inte att användas samtidigt med klotrimazol, eftersom med denna läkemedelsinteraktion effektiviteten hos den senare reduceras avsevärt.

Det är inte nödvändigt att utföra vaginal douching under behandling med läkemedlet, eftersom suppositoriernas terapeutiska effekt minskar.

speciella instruktioner

Om biverkningarna som beskrivs ovan utvecklas under patientens användning av läkemedlet, bör behandlingen avbrytas och en läkare konsulteras.

Om en kvinna börjar menstruera är det bättre att skjuta upp Nystatin-behandlingen till slutet av kritiska dagar, men om hon började redan under behandling med suppositorier, finns det inget behov att stoppa behandlingen.

Vid diagnos av könsinfektioner orsakade av svampflora rekommenderas behandling för båda sexpartnerna, och under behandlingen bör avstå från sexuell kontakt.

Analoger av ljus Nystatin

Följande läkemedel liknar sin terapeutiska effekt som Nystatin suppositorier:

 • Pimafucin vaginala suppositorier;
 • Terzhinan;
 • Moronal;
 • Fungicidine;
 • Nystafungin.

De listade medlen är effektiva vid behandling av vaginal candidiasis, och därför bör de alltid konsultera en specialist innan de byter ut läkemedlet..

Villkor för försäljning och lagring av medicin

Läkemedlet Nystatin i form av suppositorier säljs på apotek med recept. Ljus rekommenderas att förvaras på en mörk, torr plats vid en temperatur som inte överstiger 10 grader. Läkemedlets hållbarhet är 2 år från tillverkningsdatum, i slutet av läkemedlet kan inte användas för behandling.

Nystatin ljus Pris

Det genomsnittliga priset på Nystatin suppositorier i apotek i Moskva är 45 rubel per paket.

Suppositorier Nystatin - indikationer för användning

Suppositorier Nystatin hjälper till med trost hos kvinnor. Deras bekväma form gör att du enkelt kan använda läkemedlet för sjukdomar inom gynekologi och proktologi.

Beskrivning och effekt av läkemedlet

Rektala (vaginala) suppositorier Nystatin är ett lokalt svampdödande läkemedel framställt av Biosyntes. Ljus i mängden 10 bitar kostar 55 rubel i en dos av 250 tusen enheter. Kostnaden för ljus med en dosering av 500 tusen enheter. - 85 rubel. Också till försäljning kan du hitta tabletter med samma namn för systemisk användning. Kompositionen innehåller den aktiva substansen nystatin, samt ytterligare komponenter:

 • vitepsol;
 • paraoxibensoesyraester;
 • citronsyra;
 • fast fett.

Läkemedlets huvudeffekt är fungistatisk. Nystatin är ett antimykotiskt antibiotikum av polyen, som är mest aktivt mot svampar av släktet Candida, särskilt arten Abikans. Läkemedlets struktur antyder förekomsten av 2 bindningar, på grund av vilken det har en hög tropism för steroler av cellväggar i svampar. Efter bindning till svamppartiklar bryter ämnet permeabiliteten för cellmembran, i kombination med steroler. Som ett resultat inbäddas nystatinmolekylen i sig in i svampen, i vilken många kanaler bildas, och elektrolyterna går utanför. På grund av tillväxten av osmolaritet dör svampcellen snabbt..

Indikationer och kontraindikationer

Den huvudsakliga indikationen för suppositorier är vaginal candidiasis eller trast - inflammation i vaginalvägen på grund av infektion med Candida-svampar eller aktiv reproduktion av sina egna svampar. Det senare händer med en kraftig minskning av immuniteten, eftersom läkemedlet ofta föreskrivs för att förhindra trost:

 • med svår och långvarig hypotermi;
 • när man tar antibiotika;

Suppositorier kan också administreras rektalt. Suppositorier Nystatin hjälper mot mykotiska lesioner i ändtarmen, nedre mag-tarmkanalen (tjocktarmen). Läkemedlet kan också användas efter operationer som utförs på tarmen, särskilt om lokal eller systemisk antibiotikabehandling rekommenderas. Vid komplex behandling av trikomoniasis, klamydia, blandade infektioner förskrivs Nystatin samtidigt med metronidazol och andra antimikrobiella, antiparasitiska, antiprotozoala läkemedel..

Den huvudsakliga kontraindikationen är allergi, intolerans mot läkemedlets komponenter.

Du kan inte heller använda botemedel i närvaro av allvarliga leversjukdomar, i det akuta stadiet av pankreatit. Suppositorier är förbjudna under graviditet, och den vaginala doseringsformen används inte hos barn under 18 år. Den sista begränsningen beror på bristen på tillräckliga data och kliniska experiment i barndomen.

Med amning är det möjligt att genomföra behandling med suppositorier. Deras aktiva substans absorberas praktiskt taget inte i huvudblodomloppet, därför tränger den inte in i bröstmjölken. Det är inte nödvändigt att byta till konstgjord utfodring under behandlingen.

Biverkningar och överdosering

Enligt instruktionerna är biverkningar sällsynta. I grund och botten är de lokala, passerar snabbt och praktiskt taget kräver inte läkemedelsintrång och ersättning med en ny. I princip försvinner alla negativa effekter inom två dagar från början av terapin. Här är de vanligaste:

 • brännande känsla, obehag i slidan, anus;
 • klåda, inklusive svår;
 • svullnad, hyperemi i slemhinnan;
 • en känsla av att ha en främmande kropp (på grund av ödem);

När du använder ljus är en gulaktig urladdning möjlig, detta anses vara normalt och kräver ingen förändring av den terapeutiska kursen. Systemiska former av allergier eller andra biverkningar förekommer praktiskt taget inte, eftersom läkemedlet nästan inte kommer in i den allmänna blodomloppet. Endast hos försvagade personer med allvarliga kroniska njur- och leversjukdomar, illamående och kräkningar, frossa, förvärring av symtom på leversvikt.

Med introduktion av suppositorier förekommer rektal diarré hos vissa patienter - enstaka eller under hela behandlingen.

Vid missbruk av behandling, obehörig förlängning av kursen, felaktig användning (till exempel med utelämnanden) och i vissa andra fall kan former av svampar som är resistenta mot nystatin förekomma. Detta villkor kräver återkallande av läkemedlet och utnämning av systemiska antimykotika.

Sannolikheten för en överdos är minimal på grund av egenskaperna för absorption. Om du av misstag tar in suppositoriet, bör du framkalla kräkningar, ge patienten ett enterosorbent i en ålderdos.

Bruksanvisning

Läkemedlet för trast i slidan läggs vaginalt. Först måste du utföra hygieniska procedurer och sedan släppa ljuset från konturförpackningen (med sax). Därefter sätts ett ljus djupt in i slidan. Låt dig sedan ligga i 15 minuter, om möjligt..

Suppositorier läggs två gånger per dag med jämna mellanrum, kursen är 10-14 dagar.

Om trasten återfaller i naturen, observeras andra typer av candidiasis samtidigt, rekommenderas att man kombinerar användning av suppositorier med att ta Nystatin-tabletter. Den är berusad oavsett mat. Hur mycket, vilka doser som används, anges nedan:

  enstaka dos - 500 tusen enheter;

Rektala suppositorier placeras också efter tvätt. Du bör först avrösta. Läkemedlet administreras två gånger / dag på morgonen, på kvällen, en kurs på 10-14 dagar. Upprepade terapikurser genomförs efter utstryk och läkarkonsultation, men inte tidigare än efter sju dagar.

Tillsammans med en kvinna med vaginal candidiasis är det önskvärt att genomföra en terapi för sexpartnern, särskilt om infektion med en blandad bakterie- och svampflora inträffar. Annars är risken för snabb återfall på grund av återinfektion hög. Vanligtvis behandlas män med Nystatin Salva, en annan doseringsform av läkemedlet. Under behandlingens längd måste i alla fall mekaniska preventivmetoder användas.

speciella instruktioner

Läkemedlet har inte förmågan att ackumuleras i kroppen, det har inte en kumulativ effekt. Huvudmängden utsöndras i avföringen eller lämnar slidan i flytande form, genom slemhinnorna absorberas den nästan inte. Resistens mot läkemedlet utvecklas långsamt, så utseendet på resistenta former är sällsynt.

Andra viktiga uppgifter:

 • behandling av en sexuell partner bör inte utföras utan recept från läkare och preliminär undersökning för att undvika förekomsten av blandade infektioner;
 • under de första dagarna av behandlingen är det bättre att undvika samlag eftersom risken för biverkningar ökar;
 • under menstruationsperioden bör behandlingen inte avbrytas, men om möjligt bör kursen omplaneras om den exakta början av menstruationen är pålitligt känd under de kommande dagarna;
 • under terapi behöver du inte släcka vagina, minskar suppositoriernas effektivitet.

Läkemedlet påverkar inte minne, mindfulness, andra hjärnfunktioner och psykomotoriska reaktioner; under behandlingen kan du delta i vanliga aktiviteter.

Analoger och interaktioner

Nystatin är en del av ett antal andra läkemedel i lokala former. Suppositorier med antimykotisk verkan baserat på andra komponenter är också tillgängliga:

En drogStruktureraPris, rubel
MacmirrorNystatin, nifuratel730
PolygynaxNystatin, neomycin, polymyxin620
Pimafucinnatamycin500
TerzhinanTernidazol, neomycin, nystatin, prednisolon400
klotrimazolklotrimazolfemtio

Du kan inte byta Nystatin för dessa läkemedel på egen hand, eftersom de flesta har en komplex sammansättning eller till och med innehåller andra medicinska komponenter. Samtidigt ska Nystatin inte användas tillsammans med Clotrimazol - effekten av båda medlen minskar ömsesidigt. Nystatinaktiviteten minskar under påverkan av hydrokortison. Suppositorier är oförenliga med väteperoxid, kaliumpermanganat, natriumbikarbonat samt mjölksyra och salicylsyra.

Dela med dina vänner

Gör ett bra jobb, det tar inte lång tid

Nystatin: bruksanvisning (tabletter, suppositorier, salva), pris, analoger, recensioner

Svampdödande Nystatin dämpar en svampinfektion eller trast i kombination med antibiotika. Läkemedlet har sin egen nisch tillsammans med andra antimykotika, eftersom bevisar en hög aktivitet mot kväveresistent jästliknande svampar med candidiasis i mag-tarmkanalen, vulvovaginit. Som många läkare hävdar är tolerans bra. Biverkningar som klåda, brännande, irritation är sällsynta. Vi kommer att göra en fullständig genomgång av läkemedlet för att förstå: är det lämpligt i ditt fall för candidala sjukdomar, skador på slemhinnor, tarmar, hudintegrat.

Vilken typ av medicinering är nystatin?

Nystatin är ett naturligt svampdödande antibiotikum från gruppen av polyener:

 • uppvisar fungistatiska egenskaper;
 • hämmar tillväxten och reproduktionen av svampar, interagerar med asteroider i sammansättningen av cellsvampmembranen och stör membranens permeabilitet.

Populära tillverkare - Biosyntes OJSC, Borisov Medical Products Plant OJSC.

Tills nyligen var läkemedlet nästan det enda för behandling av candidiasis i munhålan. Men gradvis förlorar marken på grund av smal specialisering, manifestationer av aktivitet uteslutande till jästliknande svampar i släktet Candida. Idag är Nystatin föråldrad på läkemedelsmarknaden, mindre vanligt förekommande inom gynekologi, dermatovenerologi, tandvård på grund av dess höga resistens, trånga spektrum av verkan och manifestationen av en tillräcklig känslighet för svamp enligt resultaten från bakteriell sådd. Efter användning och borttagning av det fungistatiska tillväxtmedlet kan reproduktionen av svampar återupptas. Så gradvis ersätts läkemedlet av andra moderna motsvarigheter. Till exempel den väletablerade Fluconazol. När allt kommer omkring, han läker bara ytlig candidiasis i huden. I mer avancerade fall krävs behandling med systemiska antimykotika.

Vad består läkemedlet i, form av frisättning

Se doseringsformer av Nystatin och beståndsdelarna enligt tabellen:

Nystatinform
Aktiv substansYtterligare komponenter
tabletternystatinKalciumstearat, titandioxidpigment, vaselinolja, vanillin, potatisstärkelse, MTs-16, tween-80, laktos.
Rektala suppositoriernystatinCitronsyra, livsmedelskvalitet, butyloxytoluen, medicinsk olja, flytande paraffin, ren antioxidant, butyloxyanisol.
Vaginala suppositoriernystatinVitepsol, matjonol, flytande paraffin, citronsyra, ren antioxidant.
SalvanystatinVattenfritt Lanolin, medicinsk vaselin.

Förpackning för tabletter med ljusgula tabletter med lukten av vanilj - mörka glasburkar, plastflaskor. Förpackning - kartong.

Torpedoformade vaginala suppositorier produceras i konturceller, i paket med 5 st. Förpackningen är kartong. Brungul salva - i polymer- eller aluminiumrör. Förpackning för varje rör - kartong.

Drogåtgärder

Polyenantibiotikum påverkar jästsvampar av släktet Candida och Candida albicans. Det bildar ett stort antal dubbelbindningar med ökad tropism med avseende på sterolstrukturerna i cellcytoplasmatiska membran av svampar. Läkemedelsmolekyler:

 • integreras i membranet i en parasitcell;
 • bilda många kanaler för okontrollerad transport av elektrolyter;
 • öka koncentrationen av osmolaritet inuti cellen;
 • provocera döden.

Läkemedlet uppvisar en fungistatisk effekt, förhindrar tillväxt och reproduktion av svampar. Emellertid kan deras tillväxt dyka upp igen efter att det fungistiska medlet förstörts. Läkemedlet i tabletter absorberas praktiskt taget inte i magen på grund av den obetydliga resorptiva effekten. Det mesta av läkemedlet i sin ursprungliga form utsöndras genom tarmarna med avföring. Absorption genom slemhinnorna observeras inte heller om produkten appliceras topiskt som en salva.

Farmakokinetik, farmakodynamik

Polyene-antibiotikumet har många dubbelbindningar, visar en hög tropism för att:

 • sterolformationer av det cytoplasmiska membranet av jästinfektioner;
 • aspergillam.

I detta fall är läkemedlet helt värdelöst från bakterier. Molekylen i den aktiva substansen införs i cellmembranet i svampen, ökar upprepade gånger osmolaritet, bildar rör för okontrollerat intag av vatten och elektrolyter inuti cellen. Således inträffar celllys eller förlust av motstånd mot yttre krafter med efterföljande död. Om läkemedlet tas i doser, börjar först en ökad fungicid, fungistatisk effekt. Resistens och tolerans för jästinfektion utvecklas extremt långsamt.

För extern användning absorberas läkemedlet nästan inte från HSC, genom huden och slemhinnorna. Inga kumulativa egenskaper.

Indikationer för användning

Läkemedlet föreskrivs för behandling av trost eller candidiasis:

 • mag-tarmkanalen;
 • nedre tarmar i de inre organen;
 • slemhinnor i slidan, hudens helhet (skalning, klåda, brännande).

Även för att förebygga svampskador under operationer i mag-tarmkanalen, långvarig dricka av antibakteriella läkemedel i tetracyklin- och penicillinserien för försvagade personer. Indikationer för alla former av Nystatin:

Nystatinform
indikationer
tabletterTrast i slemhinnor och inre organ, förebyggande av gastrointestinal candidiasis i det postoperativa stadiet, med lång antibiotikabehandling.
SalvaSvampinfektion i slemhinnor, hud.
Vaginala suppositorierBehandling av candidiasis och vulvovaginit, förebyggande av svampinfektion med lokal antibiotikabehandling.
Rektala suppositorierBehandling, förebyggande av candidiasis i nedre tarmen, med skador på svampen före, efter operationen.

Kontra

Alla former av läkemedelsfrisättning är kontraindicerade vid överkänslighet, graviditet.

Tabletter är inte förskrivna för leversjukdomar, pankreatit, magsår, 12 duodenalsår. Ljus - för barn under 18 år. Salva - för spädbarn upp till 1 år.

För att utesluta möjliga problem och korrekt behandling bör du rådfråga en läkare så att han föreskriver Nystatin.

Användningsinstruktioner

Var och en av doseringsformerna av Nystatin vid behandling av candidiasis har sina egna nyanser av applicering:

 1. Tabletterna sväljs inåt oavsett användning av mat. Du kan inte tugga!
 2. Salvan appliceras på slemhinnan eller huden med ett tunt lager två gånger om dagen. Kursen är 10 dagar. Kombination med tabletter är tillåten. Med stomatit behandlas barn med ulcerös foci tre gånger om dagen efter måltiderna. Kursk - 7-10 dagar.

Uppmärksamhet! Om urtikaria, brännande, klåda, irritation, utslag börjar bry sig, är det värt att avbryta medicinen.

 1. Vaginala suppositorier förs in djupt i slidan efter hygienåtgärder. Dos - 1 ljus på morgonen, på kvällen. Varaktighet - 2 veckor.

Viktig! Vid behandlingstiden bör sexuell kontakt undvikas. Det är bättre att behandlas av båda sexpartnerna samtidigt. Det rekommenderas inte att avbryta kursen under menstruationen. Under graviditet ska även oskadliga suppositorier med Nystatin administreras först efter överenskommelse med gynekologen.

 1. Rektala suppositorier förs in djupt i en bit i ändtarmen. Dosering - 2 gånger om dagen (morgon, kväll) under en längd av 10-14 dagar. Vid behov tillåts fortsättning av kursen..

Värt att veta! Med trast i munhålan i mild, måttlig grad utförs lokal behandling med salva och suppositorier. Med candidiasis i könsorganen, munhålan, kan vuxna patienter smörja de drabbade lesionerna med salva eller ta tabletter efter måltider genom resorption 3-4 gånger om dagen.

Nystatin - den officiella instruktionen för användning av JSC Borisov Plant of Medicines

Dosering

Den dagliga dosen av Nystatin-tabletter för vuxna med:

 • candidiasis av inre organ - 500 000 enheter upp till 8 gånger, kurs - 14 dagar;
 • generaliserad candidiasis - upp till 6 000 000 enheter, kurs - 14 dagar.

Nystatin för barn, med hänsyn till ålder:

 • upp till 1 år - 125 000 enheter;
 • 1-5 år - 250 000 enheter;
 • från 13 år gammal - 500 000 enheter (3-4 gånger om dagen).

Terapeutisk kurs - 2 veckor.

Uppmärksamhet! Om en kombinerad infektion inträffar och bakterier fäster vid jästliknande svampar, genomförs en omfattande behandling med Nystatin med andra läkemedel (Macmirror, Terzhinan, Mikozhinaks, Polizhinaks) i samråd med läkaren.

Bieffekter

Nystatin tabletter och rektal suppositorier kan orsaka:

 • illamående, diarré, kräkningar, bitterhet i munnen, kolik i buken med biverkningar från matsmältningssystemet;
 • feber, frossa, klåda i huden med allergiska reaktioner.

Ljus - klåda, brännande, irritation. Salva - urticaria, irritation i slemhinnor och hud.

Referens! Läkemedlet avbryts vid snabb spridning av resistenta former av Candida-svamp.

Överdos

Tänk på effekterna som kan observeras om du överskrider dosen av Nystatin. Bruksanvisning beskriver att på grund av den svaga absorptionen av Nystatin i mag-tarmkanalen, slemhinnor och hud, har inte overdoseringsfall identifierats..

Interaktion med andra droger

Hur interagerar nystatin? Bruksanvisning beskriver sådana effekter:

 • Nystatin undertrycker effekterna av klotrimazol.
 • Hydrokortison hämmar aktiviteten hos nystatin.
 • Melkesyra och salicylsyra, kaliumpermanganat, natriumbikarbonat, väteperoxid har inte kemisk kompatibilitet med Nystatin suppositorier.

Under graviditet och amning

Det viktigaste för kvinnor under graviditeten är säker behandling. Nystatin i tabletter, vaginala suppositorier anses vara förbjudet eftersom det inte finns någon säkerhetsinformation. Ofta förekommer emellertid hos gravida kvinnor vulvovaginit eller candidal vulvitis. I undantagsfall föreskriver läkare suppositorier och vaginala tabletter i korta kurser. Om förmånen för modern är högre än risken för fostret.

Salva under graviditet är också kontraindicerat. Även om det kan användas externt för kvinnor med HB, eftersom den aktiva ingrediensen utsöndras inte i bröstmjölk. Behandlingar utförs utan att det påverkar området av bröstvårtorna och bröstkörtlarna..

Om du är orolig för trost, skada på slemhinnorna i könsorganen och munhålan, utförs lokal behandling med Nystatin-lösning genom att smörja de drabbade områdena eller skölja munhålan. Om candidiasis återkommer och förvärras mer än fyra gånger per år utförs gemensam behandling av salvor eller suppositorier med tabletter enligt följande schema:

 • ljus med Nystatin för natten upp till 14 dagar, dosen är 250.000-500.000 enheter;
 • salva med ett tunt lager på slemhinnan i slidan och vulva två gånger om dagen (upp till 3 veckor);
 • tabletter fyra gånger om dagen i 500 000 enheter, så upp till 10 dagar).

Uppmärksamhet! Nystatin uppvisar en fungistatisk effekt, förbättrar välbefinnandet och ger lättnad. Men folk på forumet skriver att läkemedlet är tillfälligt, kan orsaka återfall. Vid långvarig användning minskar många stammar av Candida-svamp känsligheten för läkemedlet. Detta innebär att återinfektion kan uppstå..

Om en kvinna använder vaginala suppositorier för trast, är det viktigt att behandlas av hennes sexpartner. Om sjukdomen fortsätter i mild form kan Nystatin ersättas med Fluconazol vid behov för topisk behandling och en enda dos..

För barn

Nystatin-tabletter anses vara förbjudna för barn under 3 år. Rektala eller vaginala suppositorier - upp till 18 år. Salva är tillåtet i barndomen som föreskrivs av den behandlande barnläkaren. Även tabletter (250 000 enheter) genom att lösa upp i en liten mängd vatten, applicera 1-2 droppar på en tampong och sedan på de drabbade områdena upp till 4 gånger om dagen.

Nystatin med alkohol

Kan jag dricka alkohol när jag tar nystatin? Bruksanvisning ger inte information om den tillåtna kombinationen av Nystatin med alkohol. Även om det är bevisat att en alkoholhaltig dryck negativt påverkar metabolismen av kolhydrater, kan den framkalla en förvärring av candidiasis, manifestationen av andra biverkningar.

Slutsats! För behandling av sjukdomar orsakade av en jästliknande svamp är det kontraindicerat att dricka alkohol även i små mängder.

speciella instruktioner

Du bör också känna till några punkter innan du använder Nystatin. Instruktioner för användning ger följande instruktioner:

 1. Om biverkningar uppstår reduceras eller avbryts dosen av läkemedlet alls.
 2. Vid vaginal candidiasis (svampsjukdomar i slidan) hos kvinnor rekommenderas att båda parterna genomgår behandling och undviker sexuell kontakt under hela den terapeutiska perioden.
 3. Vid menstruation bör vaginala suppositorier fortsätta att användas..

Nystatin med nedsatt leverfunktion

Nedsatt leverfunktion är en av kontraindikationerna för användning av Nystatin.

Med nedsatt njurfunktion

Använd tabletter, suppositorier, salva för njursjukdomar med försiktighet, låga doser, endast enligt anvisningar från en läkare.

Hållbarhet, lagringsvillkor, försäljningsvillkor

Nystatin är ett receptfritt läkemedel. Det säljs på apotek i den offentliga sektorn, så att ta ett recept på latin från din läkare är valfritt.

Tabletter lagras vid t upp till + 25 ° C under en period av 2 år, salva och suppositorier - upp till + 5 ° C under en period av 3 år.

analoger

ATX-koden för den fjärde nivån av Nystatin sammanfaller med följande beredningar av polyenserien:

 • Pimafucin;
 • Alpha Normix
 • flukonazol;
 • mikonazol;
 • natamycin;
 • klotrimazol;
 • ketokonazol;
 • kolistin.

Nystatin är ett av de billigaste läkemedlen. Tabletter nr 20 för 500 000 enheter kostar högst 28 rubel. för förpackning. Ljus - 86-95 rubel. Salva (30 g rör) - upp till 75 rubel.

Läkare recensioner

Svampdödande nystatin (Nystatin) - ett naturligt läkemedel för peeling, mjäll, klåda i huden. Om du krossar flera tabletter av läkemedlet och lägger till en dos schampo, är det lätt att förbereda ett schampo hemma för att eliminera obehag i hårbotten, genomgå en behandlingskurs.

Läkemedlet bevisar god tolerans i praktiken. Biverkningar som pruritus, urticaria sällan.

Läkare föreskriver ett botemedel:

 • med antibakteriell terapi från tarmsvamp och hud;
 • för att förhindra trost under antibiotikabehandlingen.

Även om det finns kontraindikationer - graviditet, amningstiden.

Patientrecensioner

Vissa kvinnor tycker att nystatins suppositorier är ineffektiva. Om de eliminerar irritation, ofta urinering, brännskada i slidan med trast, är det bara ett tag. Symtomen kommer tillbaka senare. Så patogenen elimineras inte helt.

Många patienter tror att läkemedlet är föråldrat, försök att använda modernare antimykotiska medel. Om Nistatin-tabletter används för att förebygga tarmkandidiasis. Även om det också kan finnas avföringsstörningar, illamående, diarré.

Nystatin salva är effektivt för icke-allvarlig, ytlig candidiasis i huden och akne. Om du är orolig för allvarliga svampinfektioner bör du genomgå en gemensam behandling med systemiska antibiotika:

Veronika, 34 år

Jag störs ibland av trasten. Jag använder ljus och piller Nystatin i 10 dagar. Enligt min mening är detta det bästa läkemedlet för resultat och pris. En vän tog också drogen och var nöjd.

Könsvåror dök upp i ljumsken. Jag försökte folkrecept och kosmetiska förfaranden, men slutade valet på Nystatin-tabletter. Löst i vatten, behandlade de drabbade fokuserna. Under de första 10 dagarna observerades ingen kroppsreaktion. Jag bestämde mig för att slösa bort mina pengar. En effekt dök dock upp på dag 12. Vårarna började tippa. I slutet av behandlingen gick nästan fullständigt.

Svetlana, 38 år

Jag vill säga att Nystatin är en beprövad gammal medicin mot trast. Jag använder instruktionerna i 14 dagar och allt går bra. Om jag tar antibiotika, dricker jag också Nystatin, för att förhindra svampkomplikationer, för att återställa den störda tarmens mikroflora. Men min granne Nistatin i tabletter lägger till schampot för att bli av mjäll.

Jag har länge känt till det här gamla läkemedlet. En gång i min barndom behandlade de honom med en vit beläggning på mandlarna. Nu använder jag från trast. Trots att det finns många andra moderna läkemedel på apotek, verkar Nystatin också effektivt och tar snabbt bort obehagliga symtom. Det kostar ett öre i apotek, finns i olika praktiska former..

Jag behandlade ett barn med stomatit vid 2 års ålder. Först behandlade jag munhålan med tabletter, sedan med salva. Jag säger att Nystatin är ett effektivt, billigt svampmedel, ett utmärkt alternativ till andra dyra läkemedel.

Nystatin är ett svampdödande medel som har visat sig vara effektivt till en låg kostnad. Innan användning måste du studera bruksanvisningen och konsultera en läkare för att upprätta en behandlingsplan.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Magen gör ont, men min period är borta - vad kan den prata om?

Magen gör ont, men min period är borta - är det normalt? Doktorns svarOm du ställer denna fråga till en gynekolog, kommer han inte att kunna ge dig ett tydligt svar omedelbart....

Spiral Hur man använder, kontraindikationer, sjukdomar

Den intrauterina anordningens verkningsmekanism baseras på det faktum att kapacitering och spermierörelse är begränsade. Detta verktyg är inte abortivt....

Orsakerna till förseningen av menstruationen i 10 dagar

Så snart flickan har en fördröjning på 8 månader visas tanken på graviditet omedelbart. Naturligtvis springer hon till apoteket för testet. Till exempel var resultatet negativt....