Vad är NMC: orsaker som orsakar detta problem.

Klimax

Menstruation är en av perioderna i menstruationscykeln, vilket är en viktig aspekt i en kvinnas liv. Oftast börjar menstruationen om 10-14 år, beroende på de individuella egenskaperna hos kvinnans kropp, spelar en genetisk predisposition en viktig roll. Under de kommande 30-40 åren följer en kvinna denna process. Under denna tid upplever 70% av kvinnorna olika typer av menstruations oregelbundenheter. Liknande kränkningar kan förekomma i alla åldrar, varken flickor eller kvinnor är immuna mot detta. Även med yttre likhet är orsakerna till sådana störningar och deras symtom olika.

Diagnosen av NMC i kvinnlig gynekologi: typer av störningar

De fysiologiska förändringarna som inträffar i kroppen vid början av menstruationen är en komplex kedja av sammankopplade processer. Förändringar i kroppen antyder att barnets kropp byggs om och att flickan kommer in i reproduktionsperioden. Men detta betyder inte att hon redan är redo för befruktningen av ett barn. Menstruationens början är bara det första steget i omvandlingen av en flicka till en kvinna. För en fullständig omvandling i den kvinnliga kroppen måste många processer gå igenom innan den är redo att genomföra befruktningen och bära en graviditet.

Menstruationscykelns varaktighet är olika för alla, perioden på 28 dagar anses vara den mest optimala. Men avvikelse från detta antal dagar per vecka kommer inte att betraktas som en överträdelse. Därför anses normen vara 21-35 dagar. Som regel jämnas denna period vid 15 års ålder, men ibland fastställs regelbundenheten först efter den första graviditeten. Kursens varaktighet styrs av hormoner som reproduceras av äggstockarna och hypofysen. Det finns flera hormoner, men de mest auktoritiva bland dem är FSH (follikelstimulerande), östradiol, LH och progesteroner. Menstruationen i sig sker också vid olika tidpunkter, i genomsnitt tar hela processen högst sju dagar. Under denna period tappar en kvinna 80-100 ml blod.

Menstruationscykeln består av följande faser.

 • Den första perioden kallas follikulär. I detta skede mognar folliklarna. Men inte alla mognar, bara dominerande, resten atrofi. Denna period varar 1-3 veckor.
 • Den andra perioden är ägglossning. Skalet på den dominerande follikeln går sönder, ett ägg lämnar det. Från äggstocken flyttar den till livmodern, om befruktning inte har inträffat i detta skede förstörs ägget.
 • Den tredje perioden är luteal. Tar 12-14 dagar. Resterna av follikeln omvandlas till corpus luteum. Aktiv produktion av progesteroner och östrogener börjar. Detta gör att du kan förbereda väggarna i endometrium för en eventuell graviditet. Om befruktningen inte ägde rum upplöses kroppen, halten av progesteroner och östrogener minskar. Som ett resultat börjar processen för utlösning av endometri.

Menstruationscykeln går inte alltid i tid, ibland kan en kvinna uppleva menstruations oregelbundenheter (NMC).

Vad är NMC? NMC är någon typ av avvikelse från normen för menstruationscykeln.

Det finns vissa tecken på nmts, enligt vilken varje kvinna kan gissa om problemen som uppstod i kroppen:

 • Små eller alltför rikliga perioder. För normen är det vanligt att överväga 80-100 ml per cykel, byta dynor under de första dagarna fyra gånger. Om en kvinna passerar menstruationen för snabbt och deras volym är för liten kallas detta fenomen menorragi. Sjukdomen kan vara en konsekvens av inflammatoriska processer orsakade av ovariell dysfunktion, tumörer i dem. Under tonåren blir detta fenomen en följd av hormonellt misslyckande. En situation med för tunga perioder (mer än 150 ml per cykel) kallas hypermenorré. Blödning är för riklig, kräver ofta ersättningsdynor. Detta tillstånd är full av anemi, svimning, yrsel.
 • Långa perioder - polymenorré, som regel är denna sjukdom i par med hypermenorré. Menstruationens varaktighet i detta fall är mer än en vecka.
 • För kort menstruationsperiod - oligomenorré, menstruationen varar mindre än 3 dagar. Ofta i kombination med menorragi..
 • Menstruationen passerar med svår värkande smärta. En smärtsam känsla som omsluter hela nedre del av buken. Detta tillstånd kallas algodismenorea. I detta fall sprider smärtan till regionen i nedre delen av ryggen, sakrum och lår. Tillståndet uppträder hos en kvinna på kvällen menstruation eller under de första dagarna. Det orsakas av sammandragningar av livmodern. Detta är primär dysmenorré och det anses inte vara onormal. Det sekundära stadiet av detta syndrom utvecklas till följd av livmoderfibroider, endometrios och andra allvarliga patologier.
 • Oregelbunden menstruation. Om intervallet mellan menstruationen är längre än 40 dagar - ett tillfälle att tänka på. Denna avvikelse är inte normen. Ibland når intervallet sex månader. Ofta noteras denna sjukdom av riklig akne i ansikte och kropp, och libido minskas. Det finns riklig vegetation på hela kroppen - på armar, mage, ben - denna kränkning är förknippad med en ökning av manliga hormoner. Detta är en följd av en funktionsfel i det endokrina systemet. Anledningen till detta tillstånd kan vara abort eller anorexi..
 • Icke-menstruationsblödning - metrorragi. Blod kan komma i blodproppar eller något märkbar blödning. Ibland uppstår smärta, som vid menstruation, men oftare är detta tillstånd asymptomatiskt. Detta fenomen förekommer hos ungdomar under början av menstruationen eller hos kvinnor under klimakteriet..
 • Frånvaron av menstruation i mer än sex månader - amenorré. Oftast inträffar detta tillstånd under graviditet och amning, i detta fall är det en naturlig process. Om det varken finns det ena eller det andra, och menstruationen inte inträffar under lång tid krävs akut samråd med en gynekolog. Det är möjligt att orsaken var en sjukdom i reproduktionssystemet. Det finns primär amenoré - om perioden inte gick med flickan till 15 år. Sekundär amenoré noteras i händelse av att åt en mogen kvinna plötsligt slutade månatliga perioder längre än tre månader.
 • Menstruationen är regelbunden, men intervallet mellan dem är för långt - från 35 dagar. Den främsta orsaken är en hormonell funktionsfel eller ett genetiskt inslag i kroppen.

De viktigaste orsakerna till NMC

I sig självt är NMC inte en sjukdom, det är bara en konsekvens av en sjukdom, men symtomen på störningen kan hjälpa till vid korrekt diagnos av den verkliga sjukdomen. Det kan finnas flera skäl till samma sjukdom, därför är specialkonsultation extremt viktigt för korrekt behandling.

Skälen till att menstruationscykeln har misslyckats är mycket olika - från psykosomatiska till de genetiska egenskaperna hos denna specifika kvinnas kropp. Ofta ligger kränkningar i sjukdomen i äggstockarna och livmodern.

 • Polycystic - en hormonell störning i äggstockarna, kan åtföljas av en ökning av äggstockarna, uppkomsten av vätska i dem och en ökning av östrogennivåer.
 • Adnexit - inflammation i äggledarna, i kronisk form, kan leda till infertilitet.
 • Fibromyom är en godartad neoplasma i livmodern. Kan vara resultatet av en misslyckad abort..
 • Endometrios är en av de vanligaste sjukdomarna hos kvinnor i reproduktiv ålder, kännetecknad av spridning av endometrium i livmoderslemhinnan.
 • Avvikelser i utvecklingen - är oftast medfödda.

Orsaken till funktionsfel i reproduktionssystemets funktion kan vara skador och misslyckade operationer, i synnerhet aborter. Inte den sista rollen spelas av allmänna sjukdomar i kroppen - diabetes, en hjärtsjukdom, njurar, lever och till och med onkologi. Men fortfarande, oftast, är problem med menstruation förknippade med externa faktorer.

 • Brist på vitaminer och mineraler som kommer in i kroppen. Mot denna bakgrund växlar kroppen till ett energisparläge, mot vilket menstruationscykelns varaktighet reduceras avsevärt.
 • Fysisk stress.
 • Övervikt och fetma kan också orsaka NMC..
 • Stress och mentala störningar.
 • Ändring av klimatzoner leder ibland till menstruationsfel.
 • Långvarig hypotermi kan orsaka allvarliga störningar i reproduktionssystemets funktion, överhettning kan orsaka inte mindre skada.
 • Strålningsexponering, utförd med cancerbehandling och kan också orsaka NMC.
 • Att ta vissa mediciner kan leda till NMC..

Ofta är orsaken till otidig menstruation hormonell störning, oftast förekommer de hos ungdomar. Kroppen har ännu inte utvecklat sitt system för menstruationscykeln och ofta varierar periodiciteten i cykeln i olika riktningar. Det anses normalt i denna ålder, fluktuationer i en radie av 20-40 dagar. Blodvolym och menstruationens varaktighet kan variera från cykel till cykel. Normala anses inte vara alltför riklig urladdning, varaktigheten är 3-7 dagar. Men om varje cykel slutar med för tung menstruation - ett tillfälle att konsultera en gynekolog. Detta är troligtvis förknippat med ett antal avvikelser i flickans hälsa.

Oftare än andra störningar hos tonårsflickor är följande:

Hypotalamiskt syndrom. Detta syndrom blir ofta den skyldige till felaktig hormonutveckling, det kan orsaka frånvaro av menstruation, orsaka allvarliga funktionsfel i hjärt-kärlsystemet, provocera metaboliska störningar hos ungdomar och orsaka mental instabilitet. Ofta märker flickor ökad trötthet, ofta huvudvärk, ofta humörsvängningar.

Försenad sexuell utveckling - en liknande diagnos ges till ungdomar med milda eller generellt outtryckta sekundära sexuella egenskaper. De börjar dyka upp under puberteten - uppkomsten av rundade former, svullnad i bröstet, uppkomsten av könshår och menstruationscykeln. När det gäller menstruation noteras ofta knappt urladdning, menstruationen är antingen helt frånvarande eller varar bara 2-3 dagar. Orsaken till NMC kan vara undernäring till följd av en obalanserad diet. Överdriven dieter leder inte heller till kvinnors hälsa. Överdriven entusiasm för sport kan leda till ett liknande misslyckande. All belastning i denna ålder bör balanseras. Försenad sexuell utveckling kan orsaka ärftlighet. Ibland påverkar sådana förseningar inte bara sexuell utveckling utan påverkar intellektet och psyken, åtföljt av dåligt minne, ouppmärksamhet, apati.

Juvenil uterinblödning - menstruationen varar för länge, en vecka eller längre. Orsaken till denna sjukdom ligger i ovariell dysfunktion, vilket resulterar i ökad östrogenproduktion. Oftast går detta symptom till 18 år. Den största nackdelen med detta tillstånd är att tonåringens omogna kropp förlorar en stor mängd blod, vilket kan leda till anemi och vitaminbrist, åtföljt av en allmän minskning av styrka och hälsa. Ofta är det mot denna bakgrund huvudvärk, aptitlöshet.

Men om i ungdomar orsaken till NMC beror på instabiliteten i menstruationscykeln, då hos kvinnor i åldrarna 45-50 år, beror detta på metopausens tillvägagångssätt. Orsaken till dessa åldersrelaterade förändringar är också transformationen av den hormonella bakgrunden. Menopaus är den oundviklighet som varje kvinna måste möta förr eller senare. När hon börjar förlorar en kvinna sin förmåga att reproducera. En förändring av den hormonella bakgrunden kan ske med olika intensiteter. Kroppen, som går in i processen med perestroika, kan reagera annorlunda på denna livscykel, inklusive NMC.

Dessa är långt ifrån alla orsakerna till menstruations oregelbundenheter under hela reproduktionsperioden. Även parasitära sjukdomar och infektioner i könsorganet kan provocera NMC. Och för att förskriva läkaren korrekt och effektiv behandling är det mycket viktigt att förstå den verkliga orsaken till NMC. Detta hjälper kvalitetsdiagnostik.

Diagnos av NMC

Det första en läkare gör är att intervjua en patient:

 • datum för sista menstruation;
 • cykeltid;
 • riklig blödning spelar också roll;
 • hur smärtsamma perioderna går och vilka symtom åtföljs av;
 • patientens livsstil;
 • det är viktigt att informera gynekologen om de läkemedel och doser som tas, detta kan hjälpa till att fastställa de verkliga orsakerna till patientens dåliga hälsa;
 • patientålder;
 • det psykologiska tillståndet kan också orsaka sjukdomen, därför bör det rapporteras till läkaren;
 • det är viktigt att veta vilka oroande symtom är och när patienten har det;
 • antalet graviditeter, aborter, förlossningar, missfall hjälper diagnosen;
 • tidigare operationer från gynekologins sida;
 • arbetsförhållanden - patienten är en fysisk eller mental arbetare;
 • kunskap om sjukdomar i den närmaste familjen kommer också att hjälpa till i diagnosen;
 • näringens natur kan också hjälpa till i diagnosen.

Läkaren kommer inte bara att prata, den obligatoriska delen av besöket är en undersökning i den gynekologiska stolen. Vid denna tidpunkt samlar gynekologen in biomaterialet för analys. Detta hjälper till att identifiera sexuellt överförda infektioner. För ytterligare diagnos av orsakerna till NMC kan ytterligare förfaranden krävas..

Eftersom många sjukdomar inom gynekologi är resultatet av hormonsvikt, och NMC är inget undantag, krävs en detaljerad studie av patientens hormonella bakgrund. Blod tas från en blodåra, för att få ett högkvalitativt resultat måste du genomföra en analys i enlighet med alla regler. Många hormoner bör tas på en viss dag i menstruationscykeln..

Resultaten av ultraljud i bäckenorganen och bukhålan ger också en utökad bild av patientens hälsostatus. Urinalys, biokemisk analys av blod, undersökning av sköldkörteln - endast en uppsättning studier hjälper till att upprätta en korrekt diagnos av en gynekologisk karaktär. Hysteroskopi hjälper till att få en skiktad bild av bäckenorganen. Vid behov tas ett prov av överhuden från livmodern, få det genom curettage.

NMC-behandling

Behandling av NMC beror direkt på studieresultaten.

 • Hormonterapi. Det används ofta för att eliminera NMC som orsakas av brist på hormon. Behandlingen utförs med läkemedel baserade på hormoner som produceras av äggstockarna eller sköldkörteln - allt beror på testens utförande. För terapeutiska ändamål kan orala hormonella preventivmedel ordineras. Detta gäller särskilt vid behandling av en instabil menstruationscykel..
 • Smärtstillande medel och kramplösande medel. Denna grupp läkemedel förskrivs under smärtsamma perioder..
 • Hemostatiska medel och uterotonik. Denna behandling utförs med för kraftiga blödningar under menstruationen. De föreskrivs också för dålig blodkoagulerbarhet. Aminokapronsyra som finns i läkemedlen låter dig stoppa blödningen som har öppnat.
 • Homeopati och fysioterapi. Behandlingen beror ofta på att ta läkemedel baserade på örter och naturliga ingredienser. Kurser kompletterar den komplexa fysioterapin.
 • Örtmedicin. För att förbättra den hormonella bakgrunden, eliminera ömhet under menstruationen, kraftiga blödningar, kan den behandlande läkaren skapa en behandling baserad på örter. Te, infusioner, douching baserat på tansy, herde påse, elecampane, rod, Valerian kommer att hjälpa till att eliminera många problem.
 • Kirurgiskt ingrepp. En sådan behandling är mycket oönskad för flickor, men i närvaro av neoplasmer och patologier av olika uppkomst krävs kirurgiskt ingripande av en läkare. Vid allvarliga sjukdomar i de kvinnliga organen kan partiellt avlägsnande krävas. För att utföra dessa procedurer ligger patienten på gynekologavdelningen och är under noggrann övervakning av läkaren före och efter operationen.
 • Kursen för antibiotika och antiinflammatorisk. En sådan behandling föreskrivs av en specialist på en antenatal klinik när detekterar olika typer av inflammatoriska sjukdomar i reproduktionssystemet. Komplexet väljs i varje fall beroende på situationen.

Omfattande förebyggande åtgärder förhindrar vissa gynekologiska sjukdomar. Följande regler finns för detta:

 • För mat används endast högkvalitativa och korrekta produkter, grönsaker och frukt är mycket användbara. De bär en rik mängd spårämnen, fiber och vitaminer till kroppen..
 • Det är viktigt att undvika stressiga situationer, att svara på nya situationer utan onödiga känslor.
 • I varje kvinnas liv är fysisk aktivitet viktig. En uppsättning specialövningar förhindrar ett antal gynekologiska problem. Men det är värt att förstå att belastningen bör vara tillräcklig, inte för att tömma kroppen utan att träna och temperera. Överdriven entusiasm för kraftbelastning kan leda till en ökning av testosteronnivån - det manliga hormonet, vilket oundvikligen kommer att påverka menstruationen.
 • Att vara överviktig är ett extra problem. Ofta leder fetma till funktionsfel på hormonell bakgrund som inte bör tillåtas.
 • Använd inte i något fall strikt diet, särskilt i tonåren. Kroppen förlorar sin vitalitet, vilket påverkar menstruationscykeln negativt.
 • Du bör regelbundet besöka en gynekolog. Även om en kvinna inte har några klagomål och känner sig bra, måste hon se en läkare minst en gång var sjätte månad. Det finns ett antal problem som i det första utvecklingsstadiet inte orsakar obehag. Men om en kvinna ofta har olika sorters NMC, bör detta göras mycket oftare..

Vad är metrorrhagia

Kvinnors hälsa beror direkt på det psykologiska och fysiska tillståndet. Stress, en felaktig livsstil och andra negativa faktorer har en dålig effekt på hälsan. Eventuella störningar åtföljs av olika symtom som du måste vara uppmärksam på..

Metrorragi - uterusblödning som inträffar under någon period av menstruationscykeln. Sjukdomen är inte förknippad med menstruation, så det är viktigt att känna till dess symtom för att känna igen och eliminera problemet i tid.

Vad det är

Metrorragi är uppkomsten av blodutsöndring, som inte är förknippad med menstruation. Patologi uppstår mellan menstruationen, läggs på dem eller är en fortsättning. Blödning kan pågå länge, vara knapp eller omvänt rikligt. I vilket fall som helst bör sjukdomen inte ignoreras, eftersom långvarig blödning leder till anemi, svaghet och andra symtom på järnbrist..

Menstruationscykeln består av flera faser som ersätter varandra.

Den första fasen är follikulär. Under denna period mognar follikeln inuti ägget. Produktionen av olika hormoner, inklusive östrogen, ökar. När follikelfasen avslutas inträffar ägglossningen, ägget börjar flytta in i livmodern och bli av med follikeln.

Den andra fasen kallas luteal. I stället för ägg utvecklas ett corpus luteum som producerar graviditetshormonet. Under lutealfasen förbereder kvinnlig kropp sig aktivt för möjlig befruktning inom 13 dagar. Om graviditet inte inträffar dör ägget, corpus luteum dör, det inre livmoderskiktet avvisas, varefter utsöndring sker. Tillsammans med utsöndringar tas corpus luteum bort från kroppen..

Hormonfel provocerar störningar i follikelfasen, och en ökning av östrogennivåer leder till problem i endometrium, vilket orsakar blödning. Mängden frigjord blod beror på hur skadad endometrialfunktionerna är. Hela processen kallas dysfunktionell uterinblödning. Patologi förekommer oftast under puberteten.

Orsakerna till cykelstörningar kan vara stressande situationer, sjukdomar i sköldkörteln och binjurarna, trauma, hypovitaminos, dålig livskvalitet. I reproduktiv ålder ställs diagnosen endast i 4-5% av fallen. Blödning inträffar när som helst i livet. De indikerar en felaktig funktion i hormonsystemet eller närvaron av någon sjukdom. Metrorragi betyder blödning på grund av menstruationssvikt orsakat av yttre faktorer.

skyltar

Metrorragi, vars symtom plötsligt kan uppträda, åtföljs alltid av en kränkning av cykeln. Förutom huvudtecknen märks ofta manifestationerna av sjukdomen, som orsakade blödning. Om blod frigörs rikligt, känner patienten illamående, svår trötthet, yrsel och allmän svaghet. I vissa fall finns det en snabb hjärtslag och en minskning av blodtrycket (blodtryck).

Det huvudsakliga symptomet på patologin är en förändring i menstruationsrytmen.

Dessutom kan svår smärta och en ökning av kroppstemperaturen uppstå när blodförlust orsakas av en ektopisk graviditet eller utvecklingen av en submukös nod. Eftersom metrorragier är direkt relaterade till menstruation, kan de försenas, börja tidigt, gå för länge eller avsluta snabbt.

Andra tecken på metrorragi:

 1. hjärtklappning, takykardi;
 2. blekhet i huden;
 3. svaghet och dåsighet;
 4. yrsel;
 5. intensiv blödning med blodproppar;
 6. försenad menstruation med 1,5-3 månader.

Vid tumörer i livmodern, livmoderhalsen eller tubal graviditet åtföljs onormal blödning av smärta i nedre del av buken och hypertermi. Brott mot menstruationscykeln av typen metrorragi har individuella symtom, det vill säga varje patient kännetecknar sina känslor annorlunda.

De viktigaste tecknen på patologi är:

 • perioden mellan menstruationen är 2-3 månader;
 • tung och långvarig blödning;
 • stark smärta förekommer i början av blödning och obehag i andra perioder.

Om en kvinna noterar minst ett symptom i henne, måste hon snarast kontakta en gynekolog.

Orsaker till förekomst

Metrorragi uppträder både hos ungdomar och kvinnor i klimakteriet. Trots orsakerna till metrorragi är orsaken till blödning alltid skador på endometrium. Detta kan vara erosion, hyperplastiska förändringar, sår etc. För närvarande är det viktigt att skilja mellan normal menstruation och blödning. Förändringar i endometrium orsakar hormonella störningar, på grund av vilka karaktären och rytmen i menstruationen förändras, i form av acyklisk blödning.

Misslyckanden leder till det faktum att den del av hjärnan som är ansvarig för produktion av kvinnliga hormoner inte är korrekt förknippad med livmodern och äggstockarna. Om denna typ av metrorrhagia identifieras, kallar läkare det dysfunktionellt. Dysfunktionell metrorragi är förknippad med hormonell obalans. Denna form finns oftast under puberteten eller i klimakteriet. Dysfunktionell blödning är ägglossande och anovulatorisk.

Den första typen kännetecknas av förekomsten av ägglossning, men den förekommer inte korrekt. I detta fall är cykeln tvåfas, varaktigheten varierar beroende på vilken del av hormonregleringen som är skadad. Anovulatorisk blödning diagnostiseras oftast när cykeln är enfas och ägglossningen saknas. Störningar i äggmognad kan orsaka metrorragier av denna typ..

Läkarna identifierar flera huvudskäl till varför ett ägg inte utvecklas ordentligt.

 1. Döden av en inte fullt mogen follikel med ett ägg, varifrån processen stoppar.
 2. Follikeln med ägget mognar, men dess väggar kollapsar inte för att frigöra det mogna ägget. I detta fall dör ägget, och follikeln fortsätter att existera, växer, förändras, växer till en cysta.

Båda processerna leder till att cykeln blir enfas, endometriumet växer och blödningen visas.

Skäl som orsakade hormonell obalans:

 • sjukdomar i nervsystemet;
 • stress, regelbundet överarbete;
 • förgiftning av kroppen;
 • mental sjukdom;
 • akuta, kroniska smittsamma patologier;
 • kronisk könsinflammation;
 • brist på vitaminer och mineraler som är nödvändiga för livet;
 • mental sjukdom.

Under klimakteriet utvecklas metrorragier mot bakgrund av hormonell obalans, stagnation i bäckenet eller närvaron av en onkologisk process. Blödning, som utvecklades hos postmenopausala kvinnor i slutet av hormonella funktioner, anses vara farlig. Varför händer detta? Orsaken till allvarliga reproduktionsorganspatologier är:

 1. onkologi;
 2. adenomyos;
 3. förstörelse av integumentets epitel;
 4. myom;
 5. slemhåriga polyper;
 6. äggstocks tumör.

Blödning utvecklas också på grund av missfall, abort, ektopisk graviditet etc. Det finns ett antal icke-gynekologiska patologier som orsakar metrorragi:

 • diabetes;
 • kardiovaskulär patologi;
 • hypertoni och grejer.

För att behandlingen ska vara effektiv är det viktigt att noggrant fastställa orsaken till blödningen. Först efter detta kan behandling påbörjas, därför är självmedicinering oacceptabel.

terapier

Behandling av blödning bör göras på kliniken. Detta beror på att sjukdomen är ganska allvarlig och har en komplex struktur. Efter att diagnosen har fastställts föreskriver läkaren en terapi som består av flera steg.

 1. Sluta blöda.
 2. Eliminering av patologin som orsakade blodförlust.
 3. Användning av läkemedel som minskar livmodern och normaliserar den hormonella bakgrunden.
 4. Förebyggande av återfall.

Att stoppa blodförlust är nödvändigt för att förhindra anemi. Läkemedlet väljs av den behandlande läkaren, vanligtvis en injektion. Dessutom föreskrivs ett dropp av blodersättningar för att återställa förlusten.

Om urladdningen är knapp, kan du dricka piller eller droppar. För att normalisera den hormonella bakgrunden föreskrivs hormonbehandling. Terapi rekommenderas vid reproduktiv ålder och endast i frånvaro av anemi eller andra orsaker till utvecklingen av patologi.

För behandling används orala preventivmedel som innehåller östrogen - rigevidon, femoned, marvelon. Terapiförloppet är 21 dagar. Den första dagen måste du ta 4 tabletter, och därefter reduceras dosen till 1-2 tabletter. Om blödningen slutar kan du inte sluta ta.

Läkemedel mot metrorragi hjälper endast om orsaken inte är allvarlig. Patienter som är äldre än 30 år föreskrivs hysteroskopi. Med dess hjälp kan du ta bort det skadade området i endometriumet samt upptäcka samtidigt patologier. Utöver detta måste en kvinna dricka vissa mediciner - diklofenak, naproxen, etamsylat, etc..

Efter curettage föreskrivs ibland behandling av metrorragi med hormoner. Läkemedel väljs individuellt med hänsyn till orsaken till blödning, ålder, möjliga kontraindikationer och forskningsresultat. Oxytocin- eller Pituitrin-injektioner används för att återställa livmodersammandragningar..

Om en kvinna är äldre än 40 år och inte planerar att föda, tas livmodern helt bort för att utesluta utvecklingen av cancertumörer. För effektiv terapi måste du se en läkare i tid och följa alla anvisningar. Under behandlingen rekommenderas att följa en diet, delta i icke-tunga sporter, övervaka din hälsa och ge upp dåliga vanor.

Förebyggande och återhämtning

Efter att ha lyckats bli av med metrorrhagia måste den kvinnliga kroppen stöttas med allmänna stärkande läkemedel, god näring och snabb vila. På grund av detta återställs de biokemiska parametrarna för blod och den allmänna hälsan. För vissa patienter är det användbart att dricka vitaminer och mineraler, inklusive järn, rutin, askorbinsyra och kalcium..

För att förhindra återfall är det tillrådligt att genomgå studier 1-2 gånger per år. Om gynekologiska patologier upptäcks är det nödvändigt att genomgå lämplig behandling. Det är viktigt att överge alla dåliga vanor och övervaka det psyko-emotionella tillståndet. Orala preventivmedel används ofta för förebyggande. Mottagningsschema:

 • de tre första cyklerna - 5-25 dagar;
 • ytterligare 3 cykler - 16-25 dagar;
 • i 5-6 månader, tar 16-25 dagar gestagenläkemedel.

Orala preventivmedel hjälper till att undvika hormonella störningar, liksom början av oönskad graviditet, utveckling av bröstcancer, infertilitet och andra sjukdomar. Under återhämtningsperioden kan du inte överbelasta dig själv med för hårt arbete och är i ständig stress.

Det är tillrådligt att utesluta alla negativa faktorer, då kommer återhämtningen mycket tidigare. Du kan inte ignorera blödningen, eftersom det kan prata om utvecklingen av en allvarlig sjukdom som inte är lätt att bota..

Metrorragi: kliniska manifestationer, orsaker och terapimetoder

Postmenopausal metrorragi

Postmenopausal metrorragi kan karakteriseras antingen cykliskt eller acykliskt. Orsakerna till sådan blodig utflöde kan vara åldersrelaterade förändringar i vaginal endometrium eller mer allvarliga sjukdomar, därför är självmedicinering oacceptabel.

Postmenopausal metrorragi uttrycks av kliniska manifestationer såsom långvarig blödning av livmodern som varar i sju dagar eller mer. Ofta förekommer efter en försening i menstruationen, är oregelbunden och kan orsaka anemi..

De viktigaste orsakerna till utvecklingen

Eventuella sjukdomar uppstår inte på egen hand, det finns alltid vissa provokatörer. Postmenopausal metrorragi är inget undantag. Så att läkaren kan välja rätt behandlingstaktik är det nödvändigt att korrekt identifiera orsakerna till sjukdomen.

 • Sjukdomar, inklusive kroniska, inom området för det kvinnliga könsorganet kan tillskrivas de främsta orsakerna till utvecklingen av denna patologi. Oftast är orsaken till blodutsöndringar en kränkning av endometriumens integritet, till exempel utseendet på polyper, magsår, erosioner, fibroider, samt förekomsten av onkologiska processer.
 • Mycket ofta, för att upprätthålla hormonella nivåer under klimakteriet, tar kvinnor östrogenmedicinering. Om deras koncentration överstiger behoven hos denna specifika kvinna, är utseendet på oförutsedda fläckar av varierande grad av intensitet möjligt.
 • I förvägsfasen kan anovulation ofta bli orsaken till blodförlust av livmodern. Detta är en sådan dishormonell störning, som består i det faktum att ägget av någon anledning mognar i äggstockarna, men det kan inte lämna det.
 • En annan orsak till sjukdomen kan vara patologin hos andra organ och system. I synnerhet blödningsstörningar, störningar i sköldkörtelns aktivitet med klimakteriet (hypotyreos), skrump i levern och andra.
 • En av faktorerna som orsakar sjukdomen kan också vara svår överarbetning, långvarig stress och allmän känslomässig besvär. Inte konstigt att de säger att alla sjukdomar uppträder från nerver. Stress är de starkaste provokatörerna. Störningar i centrala nervsystemet kan också aktivera detta problem..
 • Otillräckligt intag av vitaminer och mineraler, särskilt C-vitamin, kan också leda till negativa förändringar i reproduktionsorganens funktion.
 • Förgiftning av kroppen kan också provocera sjukdomen..

Metrorragi, orsaker

Innan du föreskriver behandling är det nödvändigt att noggrant fastställa orsaken till livmodersblödning. För detta ändamål genomförs en serie laboratoriestudier som hjälper till att identifiera sjukdomen, vars resultat är metrorragi. I vissa fall kan detta vara en överdos av läkemedel med högt östrogeninnehåll..

I det här fallet rekommenderas att stoppa användningen av läkemedlet, ersätta det med ett annat eller helt överge en sådan behandling. Ibland orsakas uterinblödning under postmenopausal period av förekomsten av cancer i kroppen och livmoderhalsen.

Om anovulation observeras görs curettage från livmoderkroppen för diagnostiska ändamål och för att uppnå en terapeutisk effekt. Omedelbart efter curettage ordineras ett hormonterapikomplex. Om en sådan behandling inte är effektiv och blödning uppstår igen föreskriver läkaren kirurgiskt avlägsnande av livmodern.

Livmoderblödning med klimakteriet kan också orsakas av uppträdande av polypper, inflammation i livmoderns livmodersystem, hormonaktiva neoplasmer i äggstockarna, hyperplasi, hypertos och tecomatos.

Behandling

Metrorragi är inte ett hot mot kvinnors hälsa. Mycket farligare är sjukdomen som orsakade blödningen. Metrorragi kan indikera närvaron av en tumör eller annan onormal process i kroppen.

Behandlingsregimen för metrorragier beror direkt på sjukdomen som orsakade blödningen. Läkaren föreskriver läkemedel för:

 1. Sluta blöda. För detta är läkemedel som minskar livmodern och stoppar blodflödet lämpliga. Ibland förskrivs patienter hormonell hemostas (mediciner med kvinnliga hormoner). Kirurgi är möjligt (curettage av endometrium, avlägsnande av livmodern). Ofta tillhandahåller de operation med svår blödning.
 2. Förebyggande av återfall Rätt menstruationscykel är nyckeln till frånvaron av metrorragi.
 3. Återhämtning. Förlust av blod kan orsaka konsekvenser (järnbristanemi). Behandling föreskrivs beroende på problemet. För behandling av anemi rekommenderar jag järntillskott och vitaminkomplex.

Med en riklig utflöde med blodproppar och tecken på posthemorragisk anemi, måste en kvinna läggas in på sjukhus.

Hormoner för behandling av metrorragi

Hormonell hemostas ger goda resultat i behandlingen av metrorragi. Metoden rekommenderas för patienter mellan 18 och 30 år. Förutsättningar: måttlig intensitet, frånvaro av tecken på posthemorragisk anemi, frånvaro av andra orsaker till patologi.

För behandling av metrorragi används COC: er (kombinerade orala preventivmedel) med östrogen. Detta är femoden, marvelon, rigevidon. Den första dagen måste du ta 4 tabletter, efter att dosen har minskats till 1-2 tabletter under tre dagar. Om urladdningen upphör tar behandlingen fortfarande 21 dagar.

Efter hormonell hemostas kan menstruationen öka. Uterotoniska läkemedel och mediciner för symtom används för att dämpa. COC fortsätter att undvika återfall.

Kirurgisk behandling

Sjukhusobservation är indicerat för kvinnor med metrorrhagia äldre än 30 år. Ett hysteroskop (rör med en kamera och en ficklampa i slutet) används för att studera livmoderhålan. Med sin hjälp utförs en separat curettage av endometriet, eftersom diagnostisk hysteroskopi gör det möjligt för läkaren att se livmodern. Med hysteroskopet kan du noga ta bort hela det drabbade endometriet och märka samtidigt patologier.

Fibrinolyshämmare, angioskyddande läkemedel, NSAID används som ytterligare terapi. Det kan vara diklofenak, ethamylat, tranexaminsyra, naproxen. De förskrivs enligt symtomen..

Efter curettage genomförs en histologisk analys och hormonbehandling föreskrivs enligt dess resultat. Hormonbehandling av endometrial hyperplastiska processer består i antigonadotropa effekter av läkemedel. Läkaren väljer läkemedlen för varje patient individuellt, med hänsyn till resultaten från histologisk analys, kvinnans ålder, tillhörande patologier, kontraindikationer.

Patienter under 35 år bör ta monofasiska preventivmedel (0,03 ml östrogen) i sex månader. Efter 35 år förskrivs kvinnor starkare antigonadotropa läkemedel (buserelin, gestrinon, triptorelin, danazol, goserelin).

Det bästa förebyggandet av metrorragia hos kvinnor över 35 år är det intrauterina hormonella frigörelsessystemet Mirena (med hänsyn till att graviditet har övergivits). Det placeras i livmodern, där levonorgestrel utsöndras från en speciell behållare och samlas i endometrium, men hålls på ett minimum i blodet.

Avlägsnande av livmodern (hysterektomi) med metrorragi i reproduktionsåldern rekommenderas sällan. En kombination av livmodersblödning med endometrios eller myom är en indikation för hysteroklomi. En operation för att ta bort livmodern är också att föredra om patienten har kontraindikationer till hormonbehandling..

Efter hormonell hemostas rekommenderas det att börja förebygga återfall. De kvinnor som inte planerar graviditet får intrauterin myrra (hormonfrisättande system skyddar endometriet före återfall i 5 år).

Vad orsakade överträdelserna?

Engångsförseningar eller andra atypiska händelser i menstruationen kan orsakas av:

 • påfrestning
 • en lång resa med en förändring av tid och klimatzon;
 • förkylningar.

Om cykelparametrarna efter en månad eller två inte återställs eller ett annat schema har upprättats, indikerar det redan förändringar i kroppen som behöver studeras.

Bland de faktorer som leder till frånvaro av menstruation (amenorré) är:

 • en kraftig minskning av kroppsvikt (med en kroppsvikt på mindre än 45 kg, menstruationen upphör);
 • hormonsvikt på grund av naturliga orsaker;
 • hormonsvikt orsakat av medicinering
 • ovariell dysfunktion;
 • exorbitant fysisk aktivitet;
 • näringsfunktioner;
 • förgiftning, förgiftning med giftiga ämnen;
 • könsinfektioner.

Modeless tung blödning talar ofta om allvarliga sjukdomar, bland vilka:

 • onkologiska processer;
 • myom;
 • utseendet i livmodern av polypper och andra neoplasmer;
 • cystor på äggstockarna;
 • bäckenskador;
 • blodkoagulationsstörning;
 • komplikationer efter förlossning eller abort.

Användning av en intrauterin enhet kan också öka blodvolymen.

Skäl och mekanismer

Många har antagligen gissat att NMC står för oregelbunden menstruation. Men detta anses inte vara en förkortning som allmänt accepteras inom medicinen, och därför är det inte önskvärt att använda den. Denna situation är vanlig bland många kvinnor, men var och en har sina egna skäl. De omfattar både funktionella och specifika organiska tillstånd - de flesta av dem är direkt relaterade till reproduktionssystemet. Till exempel kan menstruationscykeln störas på grund av sjukdomar i äggstockarna och livmodern:

 1. polycystiskt.
 2. adnexitis.
 3. Fibromyomas.
 4. endometrios.
 5. Utviklingsanomalier.

Förändringar i reproduktiv funktion bidrar också till skador och kirurgiska ingrepp i livmodern, till exempel ofta aborter. Vanliga sjukdomar är viktiga när hela kroppen lider. En liknande effekt kan utövas av diabetes mellitus, infektiös patologi, allvarliga sjukdomar i njurarna, hjärta och lever och onkologi. Men trots detta är en betydande andel bland orsakerna till menstruationsdysfunktion fortfarande upptagen av yttre faktorer:

 • Undernäring, vitamin- och mineralbrist.
 • Övervikt och fetma.
 • Fysisk stress.
 • Psyko-emotionell stress.
 • Ändring av klimatzoner.
 • Underkylning och överhettning.
 • Strålningsexponering.
 • Intag av vissa mediciner (födelsekontroll, antidepressiva medel, antikoagulantia, etc.).

Detta kan hända av helt fysiologiska skäl, till exempel hos tonårsflickor, när menstruationen just börjar etablera sig, liksom hos kvinnor i åldrarna 45-50 år då menopausen börjar. Frånvaron av cyklisk urladdning - normen efter förlossning och under amning.

Den huvudsakliga mekanismen för menstruationsdysfunktion är hormonell omstrukturering av kroppen - både plötslig och gradvis. Detta bryter mot de etablerade förhållandena i det reglerande systemet och leder till olika kliniska manifestationer..

Menstruationscykeln störs på grund av olika yttre och inre faktorer som påverkar den hormonella bakgrunden och äggstocks-livmodersystemet.

Om NMC är frånvarande

Ofta kan en kvinna inte bli gravid med en idealisk cykel. I det här fallet talar vi om den anovulatoriska menstruationscykeln, när ägget inte mognar och inte kommer in i bukhålan

. Med åren blir sådana cykler mer och mer, så chansen att bli gravid minskar

. Med misstank för patologi skickas patienten till samma undersökningar som med NMC, vilket lägger till diagnostik av äggstockarna för tumörer, polycystic, endometrios, utmattning.

Man bör komma ihåg att varje kvinna har sin egen genetiskt inkorporerade äggstocksreserv. Helst kvarstår en kvinnas förmåga att bli gravid i 40 år - från pubertet till klimakteriet, men många faktorer kan avsevärt förkorta fertil ålder, och klimakteriet inträffar 10-20 år tidigare än normalt.

Vad mer att göra

Om stafylokocker är fäst vid den inflammatoriska processen, tillsätts en alkoholhaltig klorofyllipt till en sådan blandning. Detta är en långvarig terapi, vars lopp har en varaktighet på mer än 1 000 procedurer. Prognosen för behandling beror på arten av den inflammatoriska processen. Postmenopausal metrorragi behandlas genom att eliminera anovulatorisk dysfunktion, eliminera metaboliska och endokrina störningar, med hjälp av hormonell preventivmedel.

Förutom att behandla orsaken till livmodersblödning, föreskrivs patienten fullständig vila, säng vila, kall appliceras på nedre del av buken, företrädesvis är en upphöjd position av bäckenet 25-30 cm över nivån på kroppspositionen. Således är det möjligt att lindra tillståndet, minska blodförlusten.

Livmoderblödning med klimakteriet kan minskas avsevärt genom att använda växtbaserade preparat som kan minska eller stoppa blödning, men det bör komma ihåg att det här endast är hjälpmetoder för kontroll och att de inte kan användas som huvudbehandling. Förbättring efter örtmedicin observeras efter 2-3 veckor. Innan användning är det nödvändigt att noggrant studera kompositionen, kontraindikationerna och förekomsten av biverkningar.

Dysfunktionell blödning i livmodern: kliniska rekommendationer

Orsakerna mellan menstruationsblödningar är helt mångsidiga (kränkning av hypotalamisk-hypofyseförhållandet, infektions- och inflammatoriska faktorer, onkologisk patologi). Och huvuduppgiften för patienter och läkare är att snabbt söka medicinsk hjälp hos en kvinna, samt att fastställa den etiopatogenetiska källan till dessa blödningar. När allt kommer omkring kommer behandlingens taktik att bero på orsaken till sådana processer.

Dysfunktionell blödning i livmodern: behandling

Det finns emellertid prioriterade åtgärder som måste vidtas för blödning av olika etiologier.

 • Sluta livmodersblödning. I modern gynekologisk praxis finns det både konservativa (hemostatiska och hormonella läkemedel) och kirurgiska invasiva metoder för att utföra hemostas. Efter genomförd fraktionerad diagnostisk curettage måste det resulterande materialet underkastas histologisk undersökning för att utesluta onkologisk patologi.
 • Förskrivning av läkemedel som ökar hemoglobin, vilket minskar på grund av blodförlust.
 • Genomföra en mer detaljerad studie för att besvara frågan om orsaken till sådana blödningar.
 • Normalisering av den kvinnliga kroppens hormonella bakgrund. För att uppnå dessa mål förskrivs ofta hormonella orala preventivmedel, som konstgjordt skapar en hormonell bakgrund som hindrar hopp i hormonnivåer, och följaktligen blödning.

Närvaron av cykliskhet

Eftersom det är känt att menstruationscykeln är ett fenomen som fortskrider enligt en viss algoritm, blir en kvinna i fertil ålder och reproduktiv ålder van vid regelbunden uterinblödning - menstruation. De indikerar att livmodern med individuell cykliskitet förbereder sig för att acceptera ett befruktat ägg i dess beredda slemhinna.

I avsaknad av graviditet försvinner hela den ackumulerade massan av det intrauterina epitelet - endometriet - genom de naturliga vägarna. Detta är menstruation, i nästa cykel händer allt exakt samma. När åldersuppgifterna läggs till börjar den bördiga funktionen försvinna, pauser mellan menstruationen förlängs, blödningen blir oregelbunden och trots allt slutar den. Menopaus eller klimakteriet kommer.

I klimakteriet förlängs follikelns mognadstid, dess tillväxt.

Ägglossning kan inte ske - äggmognad, vilket leder till otillräcklig fullständig bildning av lutealkroppen. Följaktligen är det otillräcklig produktion av progesteron med en samtidig överdriven östrogenkoncentration.

Alla dessa processer leder till en hyperplastisk ökning av skiktet i det intrauterina endometriet. Det bör noteras att den överdrivna bildningen av celler i den intrauterina slemhinnan under klimakteriet är mycket vanligare än i reproduktionsåldern.

symtom

Det finns olika typer av menstruations oregelbundenheter. Det kan vara en förändring i menstruationens varaktighet, deras frekvens och överflöd. Cykeln själv förkortas eller förlängs. Möjliga kliniska former av menstruationsdysfunktion inkluderar:

 • amenorré.
 • Algodismenorea. - smärtsamma perioder med allmänna störningar.
 • Hypermenstruellt syndrom.
 • Hypomenstruellt syndrom.
 • Livmoderblödning.

Den första situationen åtföljs av en fullständig frånvaro av menstruation i sex månader. Algodismenorrhea talas om om en kvinna börjar med cyklisk urladdning åtföljd av märkbar smärta i nedre del av magen och allmänna störningar: sjukdom, illamående, yrsel och huvudvärk. Om vi ​​talar om hypomenstruellt syndrom bör det i sin struktur noteras:

 • Polemenorrhea - varaktigheten av menstruationsblödning i mer än en vecka.
 • Hypermenorré - utflödesvolymen överstiger 150 ml.
 • Promenomenorrhea - ofta perioder, mellan vilka intervall är mindre än 21 dagar.

Denna situation kallas också menorrhagia. Naturligtvis leder det till kronisk blodförlust, vilket påverkar kvinnans allmänna välbefinnande. Järnbristanemi utvecklas och den åtföljs i sin tur av allmän svaghet, yrsel, ökad hjärtfrekvens, blek hud, sprött hår och naglar.

Med hypomenstruellt syndrom utvecklas den motsatta situationen - det finns mindre menstruation än fysiologi kräver. Dess struktur inkluderar följande kränkningar:

 • Oligomenorrhea - menstruationens varaktighet är endast 1-2 dagar.
 • Hypomenorré - urladdningsvolym mindre än 50 ml.
 • Opsomenorrhea - sällsynt varje månad, och intervallet mellan dem ökas till 35 eller fler dagar.

Enfascykler inträffar också när ägglossningen inte inträffar, och follikeln antingen försämras (hade inte tid att mogna och ödelägga), eller kvarstår (bildas, men bryts inte). Sedan observeras dysfunktionell blödning i livmodern. Man måste komma ihåg att eventuella oegentligheter i menstruationscykeln kan bli ett hinder för befruktning och graviditet, det vill säga ofta leda till infertilitet.

Kliniskt kombineras kränkningar av den kvinnliga cykeln i flera alternativ, var och en har sina egna egenskaper.

Fysiologi och patologi för postmenopausal period

Postmenopaus är perioden för en kvinnas liv efter upphörandet av menstruationens början. Tillståndet i klimakteriet kan sättas på basis av analyser av nivån av östradiol (mindre än 30 pg /) och en ökning av FSH på mer än 40 IE / l i blodserum. Medelåldern för klimakteriet är 51 år. På grund av minskningen av östrogennivåer står denna åldersperiod för det största antalet genital cancer.

Förändringar i arbetet i äggstockarna och binjurarna börjar redan före klimakteriet. Minskade nivåer av progesteron, östrogen och östron medför många störningar i kroppen. Å ena sidan är detta en normal fysiologisk process och å andra sidan kan det orsaka betydande skador på en kvinnas hälsa. Cirka 70% av kvinnorna drabbas av sådana sjukdomar associerade med nedsatt normal äggstocksaktivitet.

Att veta orsaken till NMC är det lättare att välja en behandling

Brott mot menstruationscykeln kan orsakas av olika skäl. I gynekologi kombineras alla manifestationer av störningar i samband med ankomsten av menstruation i tre huvudgrupper:

 • amenorré - kränkningar av den månatliga cykeln förknippad med avsaknad av menstruation, magra utflöde och förkortning av perioden;
 • DMK - dysfunktionell blödning i livmodern;
 • algomenorré - menstruation med svår smärta.

Baserat på detta beaktas också orsakerna till NMC..

Fara NMC

Mycket ofta är infertilitet och cykelstörningar direkt relaterade. Brott signaliserar hälsoproblem

. En hormonell störning stör äggmognad, graviditet inträffar inte eller slutar i ett missfall eller blekning

. Ibland tar en kvinna inte uppmärksamhet på milda tecken: små perioder, fluktuerande cykellängd. Detta som går utöver normen kan också vara en följd av reproduktionssystemets patologi..

Hormonfel är inte bara ett graviditetsproblem. En brist eller överskott av något hormon hindrar arbetet i hela kroppen, vilket kan leda till viktökning, till en minskning av libido, till en försämring av hudens och hårets tillstånd, till ökad tillväxt av kroppshår, till en allmän förlust av styrka och depression.

Typer av NMC: varje överträdelse manifesterar sig på sitt eget sätt

I vissa fall orsakas menstruationsproblem av stress eller intensiva känslor. Vanligtvis, efter en tid efter återställningen av lugnet, återgår menstruationscykeln till det normala. Men ofta provocerar NMC olika sjukdomar. Och i det här fallet kan varje försening när man besöker läkare leda till oförutsägbara konsekvenser..

Menstruationsstörningar klassificeras enligt kliniska manifestationer:

 1. Brist på menstruation (amenorré). Det finns två typer av amenoré:
   Primär Diagnosen av NMC ställs om tjejen vid 15 års ålder fortfarande inte har börjat menstruation.
 2. Sekundär amenoré diagnostiseras om regelbundna perioder innan det plötsligt har slutat under en lång tid (mer än tre månader).
 3. Smärtsamma perioder (algomenorré). Svår smärta i nedre del av buken som strålar till låret och korsryggen uppstår strax före menstruationens början eller under de första dagarna. Det orsakas av livmodersammandragningar. Detta är primär dysmenorré och det anses normalt. Men det finns sekundär dysmenorré. Det utvecklas mot bakgrund av allvarliga sjukdomar som livmoderfibrom eller endometrios..
 4. Menstruation börjar med knappt, mindre än 25 ml, sekretioner (hypomenorré).
 5. Överflödigt urladdning med direkt ankommande menstruation (menorrhagia eller hypermenorrhea). Med denna överträdelse måste packningarna bytas varje timme, vilket leder till stor blodförlust (i vissa fall överskrider de normerna med 25 gånger).
 6. Litet utflöde av blod mellan menstruationscykler (metrorragi).
 7. Långa perioder, vars varaktighet överstiger 7-8 dagar (polymenorré).
 8. Kort menstruation i tid, vars varaktighet är 1-2 dagar (oligomenorrhea).
 9. Menstruationscykel med en förkortad period under 21 dagar (takymenorré eller proyomenorré).
 10. Sällsynta menstruationer som inträffar en gång varannan och en halv till tre månader (NMC som opsomenorrhea).
 11. Mager menstruation i kombination med en förkortad menstruationscykel (hypomenstruellt syndrom).

Symtom på klimakteriet och deras behandling

Äldre kvinnor är mer benägna att drabbas av urogenitala störningar 2-5 år efter början av postmenopausal period. Under påverkan av en minskning av östrogennivåer förekommer ett symptom på sjukdomar såsom atrofisk vaginit, dyspareunia, minskad nyfiken funktion och pistouretrit, pollakiuri och urininkontinens. Genital prolaps kan också visas under denna period..

På grund av förekomsten av östrogenbrist ökar antalet hjärt-kärlsjukdomar orsakade av åderförkalkning. Förebyggande åtgärder kan hjälpa till i kampen mot sådana symtom: träning och hälsosam, näringsrik näring. Sjukdomar av denna art behandlas enligt recept och under noggrann övervakning av en läkare.

Äldre kvinnor får problem med oönskat ansiktshår. Hennes lösning kan vara depilering och hormonersättningsterapi..

Förlust av hudelasticitet leder till slappna bröst, konturer i ansiktet och kroppen. Massagekurser, sport, hälsosam kost, hudvårdsprodukter och kurser i hormonterapi kommer att rädda..

En av de allvarligaste konsekvenserna av postmenopausala kvinnor är osteoporos, vilket gör benen ömtåliga och tunnar skelettet. Förutom hormonersättningsterapi föreskrivs en diet med mycket kalcium, magnesium, solbad och gymnastik.

Väggarna i vagina atrofi, platta, klåda visas. Det är nödvändigt att hantera ett sådant problem med hjälp av krämer med östrogen, användningen av konstgjorda smörjmedel. En bra åtgärd skulle vara fortsatt sexuell aktivitet.

Den ökade risken för artrit minskar med regelbunden träning, tar lätta smärtstillande medel och applicerar salvor på lederna. Svår smärta kan endast behandlas under övervakning av en specialist..

Ofta åtföljs postmenopaus av infektionssjukdomar i urinröret och enures. Infektioner dödas av antibiotika. Enuresis behandlas med hormonbehandling i kombination med att stärka bäckenmusklerna och en diet med mycket fiber..

Ansvarsfrihet

Vaginal urladdning under postmenopausal period ändrar inte dess konsistens, färg och lukt - detta är normen. Postmenopaus påverkar inte dessa indikatorer. Med undantag för endast beloppet, som reduceras avsevärt. Men om utflödet efter klimakteriet har förändrats kan detta vara det första symptom på utvecklingen av patologier. Orsaken kan vara antingen en infektion eller en hormonell störning..

Under klimakteriet kan urogenitala störningar utvecklas. Beroende på graden av framsteg av hormonbrist visas klagomål på torrhet i slidan, klåda, brännande känsla och extremt obehag. Mot bakgrund av sådana symtom kan en sekundär infektion komma med. Tilldelningar får en obehaglig, specifik lukt, ändrar färg, ökar i volym.

Mot bakgrund av alla förändringar som kännetecknar postmenopaus är utskrivning en av de första informationskällorna för en kvinna om att ett misslyckande har inträffat i kroppen som kräver omedelbar behandling.

Den hormonella obalansen som inträffar under denna period kan också leda till blodigt utflöde, vilket bör orsaka ett brådskande tilltal till en gynekolog. Problem av denna art löses med både medicinska och kirurgiska metoder..

Vad är NMC, vad är de?

NMC: er dekrypteras som menstruations oregelbundenheter och inkluderar flera olika diagnoser, beroende på manifestationer och mekanism för utveckling av avvikelser. En kvinnas menstruationscykel kännetecknar tillståndet i hennes reproduktiva system, och med olika sjukdomar och patologier kränks det.

Det finns olika typer av NMC:

 1. Amenorré - fullständig frånvaro av menstruation under mer än sex månader. Fysiologisk amenorré utvecklas mot bakgrund av naturliga tillstånd: graviditet och amning. Överträdelsen är primär och sekundär: i det första fallet börjar menstruationen inte slutföra puberteten, och i det andra slutar de efter en regelbunden cykel av någon anledning.
 2. Algomenorré (andra möjliga namn är dysmenorré och algodismenorea) kännetecknas av svår ömhet under menstruationen. Smärtorna orsakas av starka sammandragningar av livmodermusklerna, kan krampa och sträcker sig till hela bukhålan.
 3. Menorrhagia eller hypermenorrhea - alltför rikliga perioder, kommer regelbundet. Normalt är blodförlust under hela menstruationsperioden upp till 150 ml, och per dag överskrider inte 4-5 matskedar. Under de första dagarna är urladdningen riklig, men om du tvingas byta packning ofta än en gång var 1,5-2 timme, talar vi om menorrhagia.
 4. Hypomenorré kännetecknas av knapp menstruationsflöde, vars volym under hela perioden inte överstiger 25-30 ml.
 5. Metrorrhagia är en urladdning som uppträder mellan menstruationen. De är vanligtvis magra, kallade "daub".
 6. Polymenorrhea - en ökning av menstruationens varaktighet till sju dagar eller mer (normalt borde de inte gå mer än en vecka).
 7. Oligomenorrhea - förkortar menstruationens varaktighet till 1-2 dagar. Den lägsta normala varaktigheten är minst tre dagar.
 8. Promenomenorrhea eller takymenorrhea - detta är menstruation som förekommer i intervaller på mindre än 21 dagar.
 9. Opsomenorrhea kännetecknas av en sällsynt månad som kommer var 2-3 månader eller mindre.

NMC är inte en oberoende sjukdom, utan en följd av eventuella avvikelser i reproduktionssystemets funktion.

Ofta med allvarliga patologier och sjukdomar i det kvinnliga reproduktionssystemet kombineras flera typer av NMC.

Förebyggande

Eftersom metrorragier kan förekomma hos barn, är det i tidig ålder nödvändigt att genomföra hälsoförbättrande och förstärkande åtgärder. Det är viktigt att behandla alla sjukdomar, särskilt könsorganen, samt att förhindra abort..

Under graviditeten måste du börja förebygga i första trimestern. I allmänhet bör en kvinna leda en aktiv livsstil, helt vila och upprätta en arbetsordning.

För att återställa menstruationscykeln förskrivs orala östrogen-progestogen preventivmedel. Behandlingsregimen är som följer:

Postmenopausala smärtsyndrom

De flesta kvinnor upplever smärta i klimakteriet. Platsens art och plats kan variera..

Bröstsmärtor uppstår på grund av byte av körtelvävnad med fibrer och fett. Om bröstsjukdom inte upptäcks kan orsaken till sådan smärta vara allvarlig psyko-emotionell stress..

Smärta i buken indikerar problem i könssystemet eller tarmen, vars orsak kan vara en minskning av östrogennivåer.

Huvudvärk är konstant följeslagare av klimakteriet. De är en vanlig reaktion av kroppen på stress och depression. Behandlingen är att eliminera orsakerna och antagandet av smärtstillande medel..

Smärta i ryggen, korsryggen, lederna bör inte bara stoppas av smärtstillande medel, eftersom de är en manifestation av de sjukdomar som har uppstått, som artrit och artros, osteoporos. Omfattande behandling krävs under övervakning av specialister.

Om bröstvårtorna är ömma i klimakteriet eller om det uppstår en obegriplig urladdning från dem, kan detta vara ett symptom på allvarliga sjukdomar, såsom kanal papillom, mastopati, mastit, galaktorré, bröstkanal ektasi och cancer. Konsultation och undersökning av en mammolog är helt enkelt nödvändig.

Bröstsmärtor under klimakteriet förväxlas ofta med smärta i hjärtat. Cardialgia är en av följeslagare i klimakteriet. Det manifesteras av uppkomsten av frossa, ökad svettning, sköljning av huvudet. Dessa symtom är värre på natten. Utseendet på sådana tecken bör vara ett tillfälle för besökande läkare hos en kardiolog och reumatolog.

Traditionell medicin

Om metrorragi utvecklas mot bakgrund av andra sjukdomar är det nödvändigt att genomgå en omfattande diagnos och utvärdera tillståndet. Gynekologen måste utvärdera fördelarna med behandling med traditionell medicin. Uterin fibroids, erosion i livmoderhalsen, korionepiteliom och endometrios kräver behandling med läkemedel, och i vissa situationer indikeras kirurgisk ingripande.

Under uterusblödning är det nödvändigt att lindra smärta och inte överbelasta kroppen. För detta rekommenderas patienten strikt säng vila. Under bäckenet måste du lägga en mjuk kudde så att ryggen höjs. En kall komprimering placeras på nedre del av buken. Med utvecklingen av metrorragi, rekommenderas det att ta produkter som innehåller en ökad mängd vitamin K. Dessa är infusioner av nålar, alfalfablader, blomkål, spenat.

För att lindra tillståndet med kraftiga och långvariga blödningar rekommenderas det att du använder en herdeväska. Detta är ett effektivt botemedel mot traditionell medicin. En herdeväska är en medicinsk ört som hjälper till att reglera menstruationscykeln och mängden sekret. Hon stoppar inre blödningar.

Ett annat effektivt botemedel som kommer från afrikanska länder är användningen av omogna apelsiner:

 1. Du måste välja 6 omogna apelsiner. Deras skorpa ska vara något orange eller gul..
 2. Skalet viks i en glasbehållare och hälls med en liter vatten. Flytande på låg värme.
 3. Det är nödvändigt att vänta så att inte mer än 500 gr finns kvar i behållaren. vatten.
 4. För att förbättra smaken rekommenderas att hon tillsätter honung, sylt och socker i buljongen. Du måste dricka ett halvt glas tre gånger om dagen.

Traditionell medicin kan användas i kombination med mediciner och läkemedel. Det är viktigt att konsultera en gynekolog som tar hänsyn till symtomen och orsaken till bildandet av dysfunktionell blödning för att rekommendera effektiv traditionell medicin.

Kliniska manifestationer

Sådan blödning är inte som vanlig menstruation, som visas med jämna mellanrum. Metrorragi uppträder i mitten av cykeln, oavsett tid och ålder.

. Om blödningen började plötsligt, utan preliminära symptom, indikerar denna process utvecklingen av patologin i akut form.

I de flesta fall visas blödningar mellan perioder under lång tid. Som ett resultat är det en kränkning av menstruationens cykliska förhållanden, kvinnor kan uppleva mental stress och ångest

. Om sjukdomen manifesterar sig under lång tid indikerar sådana processer en kronisk form av metrorragi.

Diagnos av sjukdomen

I diagnosprocessen är det oerhört viktigt att identifiera vilka sjukdomar metrorragi har orsakats av. Inledningsvis lyssnar läkaren på kvinnans klagomål och gör en undersökning i en icke-gynekologisk stol. Dessutom mäts blodtryck och puls. En bedömning av slemhinnans och hudens tillstånd. Kroppsmassaindex bestäms också..

Direkt under undersökningen får gynekologen information om könsorganets tillstånd, sekretionsintensiteten. Dessutom utförs hysteroskopi. Med hjälp av en speciell anordning (hysteroskop), som sätts in i livmoderkaviteten, är det möjligt att se skadorna i endometriet och omedelbart skära ut dem. Vävnaderna erhållna som ett resultat av dessa åtgärder skickas till ett histologiskt laboratorium. På detta sätt fastställs orsaken till dysfunktionen exakt..

Örtmedicin för postmenopausala kvinnor

Örtmedicin för behandling av postmenopausala manifestationer har en mycket effektiv effekt på patientens allmänna tillstånd. Det kan emellertid inte ersätta hormonterapi som föreskrivs av din läkare..

I naturen finns det växter som är organiska ersättare för östrogen. Dessa inkluderar:

 • Johannesört Det används för att behandla klimatneuros, minskar frekvensen och styrkan hos värmevallningar.
 • Ginseng. Minskar trötthet och stressnivåer..
 • Lakrits. Orsakar östrogen aktivitet i kroppen, förbättrar benvävnaden.
 • Angelica Sinensis. Förbättrar sömnkvaliteten, lindrar ångest och irritabilitet
 • Salvia. Minskar avsevärt svettningar och används också för sömnlöshet, nervös utmattning, hjärtklappning. Jujube och astragalus har samma egenskaper..

Livsstil efter menopaus

Lämpligt minska manifestationerna av postmenopaus kommer att hjälpa alla kända "tre pelare" i ett hälsosamt liv.

 • Ändra din diet till förmån för en hälsosam kost. Det är absolut nödvändigt att byta till rätt näring med hänsyn till kroppens åldersrelaterade behov av vitaminer och mineraler.
 • Att spela idrott och fysisk aktivitet skadar inte någon, och under postmenopausal period kommer det också att bidra till att minska risken för ledsjukdomar, samt energisätta.
 • Stressfulla och depressiva tillstånd hjälper till att övervinna en fullständig, hälsosam sömn, samråd med en psykolog..
 • Du måste definitivt ge upp dåliga vanor, till exempel rökning och överätande. Övervikt leder till en minskning av produktionen av östrogen, vilket inte är tillräckligt vid den tiden. Att bli av med dessa vanor hjälper därför kroppen att må bättre.

Menstruationscykeln och dess roll i en kvinnas kropp

Naturen har lagt ett genetiskt program i den kvinnliga kroppen som reglerar en komplex kedja av sammankopplade processer som kallas menstruationscykeln. Det här är förändringar som sker i en kvinnas kropp med vissa intervall (cykler). De ger möjlighet att bli barn. Samtidigt såg hon till att det fanns långa perioder med vila mellan menstruationen, till exempel graviditet och matning av barnet, vilket bidrar till förbättring av kvinnans reproduktiva system.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Ägglossning illamående

Momentet med full äggmognad och utgång från follikeln är mest gynnsamt för befruktningen. Vissa kvinnor rapporterar illamående under ägglossningen. I de flesta fall går denna period obemärkt, om företrädaren för det svagare könet inte har några sjukdomar eller hon inte är under stress....

Kan jag vara gravid om min period har gått? (en vecka efter samlag) Tack.

Det är lätt och intressant att kommunicera här. Var med!Om testet är negativt och cykeln har påbörjats, vad är tvivlen?
Testet visar en vecka före menstruationen, men det mest exakta resultatet är den första dagen av förseningen....

Vilka hormoner som ska passera för att bestämma hormonsvikt hos en kvinna?

Analys av den hormonella bakgrunden hos kvinnor är den viktigaste studien som gör att du kan bestämma tillståndet i patientens reproduktionssystem, identifiera orsaken till utvecklingen av sådana problem som infertilitet, oregelbunden menstruation, hirsutism, svår akne (akne), etc.....