Norkolut eller Duphaston - vilket är bättre?

Intim

Gynekologiska patologier åtföljda av brist på progesteron - hormonet i äggstockens corpus luteum - kräver utnämning av ersättningsterapi i form av analoger. De läkemedel som valts för behandling av missfall, infertilitet, endometrios, fibroids, livmodersblödning är Norkolut eller Dufaston. Analoger av det naturliga kvinnliga hormonet kompenserar framgångsrikt för bristen på en egen under klimakteriet, liksom med avlägsna äggstockar.

Vad är skillnaden?

Hormonala läkemedel används endast enligt instruktioner av en läkare.

Duphaston och Norkolut är syntetiska progestogener. De tillhör gruppen av hormonella medel - progestogener och är utformade för att utföra en funktion: att kompensera för bristen på sin egen progesteron, men läkemedlen har vissa skillnader:

 1. Duphaston produceras i Nederländerna, innehåller dydrogesteron som en aktiv substans, doseringen i en tablett är 10 mg.
 2. Norkolut produceras i Ungern, den aktiva ingrediensen är noretisteron, en tablett innehåller 5 mg av komponenten (PDF-instruktion).

De är inte analoger, därför kan Duphaston och Norkolut jämföras med de aktiva substanserna och skillnaden i deras verkningsmekanism. Båda läkemedlen är syntetiska analoger av det naturliga hormonet progesteron, de är nästan identiska i verkan, men det finns en viss skillnad mellan dem.

Dydrogesteron saknar helt androgen, östrogen, glukokortikoidaktivitet. Detta innebär att Duphaston inte har de biverkningar som är karakteristiska för ovanstående hormoner. Syntetiskt hormon orsakar inte viktökning, överdriven hårväxt, akne och minskad immunitet. Verktyget orsakar inte blodkoagulation, har en gynnsam effekt på fettmetabolismen.

Norethisterone, som bildar Norkolut, har en svag östrogen och androgen effekt på en kvinnas kropp i stora doser. Därför används detta läkemedel oftast för att behandla gynekologiska sjukdomar, och Dufaston - för behandling av infertilitet och missfall.

Båda läkemedlen finns endast i tabletter..

Hur fungerar dessa läkemedel??

En frisk kvinnas menstruationscykel består av två faser som cykliskt förändrar varandra. Den första fasen beskrivs med östrogen mättnad, ägglossning sker i mitten av cykeln och en gul kropp bildas i äggstocken på platsen för den brustna follikeln, vilket indikerar början av den andra fasen. Corpus luteum producerar progesteron, nödvändigt för transformation av endometrium eller förlängning av graviditet.

Gynekologiska patologier, tillsammans med en ökning av östrogenproduktionen, leder till brist på ägglossning respektive till brist på progesteron (corpus luteum bildas inte). Endometriet fortsätter att växa utan att gå in i sekretionsfasen, och därmed utvecklas hyperplastiska processer och blödning. Mot bakgrund av hyperestrogenism förekommer också endometrios och myomatos.

I fokusen på endometrios, slutar endometriet, när man tar Norkolut eller Duphaston, att växa intensivt och får en normal struktur, smärta och volym av blodförlust minskar.

Eftersom otillräcklig produktion av progesteron av corpus luteum under graviditeten leder till blödning och risken för missfall, använder den använda dydrogesteron dig att rädda fostret.

Duphaston eller Norkolut med endometrial hyperplasi främjar inträde av det inre livmoderskiktet i den andra fasen av cykeln, dess överdrivna tillväxt undertrycks. I detta fall blir endometriumet tre-lager, som det borde vara i den andra fasen.

Således behandlar syntetiska hormoner som tas med en minskning av nivån på egen progesteron sjukdomar i det kvinnliga reproduktiva området.

Indikationer och regler för antagning

 • behovet av hormonersättningsterapi efter klimakteriet, både naturligt och kirurgiskt;
 • premenstruellt syndrom;
 • endometrios;
 • myomas
 • polypper och diffus endometrial hyperplasi;
 • mastodyni;
 • dysfunktionell uterusblödning.

Dydrogesteron används för att stoppa amning och används också när det finns ett hot om missfall, åtföljt av fläckar eller kraftig blödning. Dessutom används läkemedlet för hormontest vid diagnos av gynekologiska sjukdomar, i synnerhet i syfte att utesluta hypofystumören. Ett positivt progesterontest innebär blödning efter avbrottet av Duphaston och bekräftar hormonbristen.

Dosregimen beror på sjukdomen..

Duphaston eller Norkolut med endometrios, dysmenorré tas från 5 till 25 dagar av cykeln under flera månader. Om det finns ett hot om missfall, förskrivs läkemedlet dydrogesteron i en stor dos (40 mg en gång) med en gradvis efterföljande minskning.

Norkolut eller Duphaston med endometrial hyperplasi, bekräftat histologiskt och för att förhindra blödning föreskrivs från 11 eller 16 till 25 dagar av cykeln under flera månader..

I syfte att ersätta hormonbehandling används läkemedel också från mitten av cykeln..

Vad du ska välja?

När du väljer ett progesteronsubstitut: Norkolut eller Duphaston - vilket är bättre i varje enskilt fall bör endast bestämmas av en gynekolog på heltid. Generellt sett, med tanke på avsaknaden av ytterligare hormonell belastning när du tar dydrogesteron, kommer valet av detta läkemedel att göra det lättare att överföra behandling. Av samma anledning, för att stoppa blödningen under missfall på grund av progesteronbrist, väljs dydrogesteron, eftersom det är nödvändigt att ta en hög dos och terapitiden är mer än en månad.

Duphaston kommer att kosta patienter 5 gånger dyrare än Norkolut, så med korta behandlingskurser, i avsaknad av graviditet och kontraindikationer, kan du köpa det senare.

Man bör komma ihåg att noretisteron som tas från den första fasen av cykeln hämmar ägglossningen och ger en preventiv effekt. Tillverkare av dydrogesteron förnekar denna åtgärd, men när de planerar graviditet och tar detta läkemedel från dag 5 av cykeln, är det nödvändigt att utföra ultraljuds follikulometri.

Förberedelser för behandling av endometrial hyperplasi

Allt iLive-innehåll kontrolleras av medicinska experter för att säkerställa bästa möjliga noggrannhet och överensstämmelse med fakta..

Vi har strikta regler för val av informationskällor och vi hänvisar endast till ansedda webbplatser, akademiska forskningsinstitut och om möjligt bevisad medicinsk forskning. Observera att siffrorna inom parentes ([1], [2], etc.) är interaktiva länkar till sådana studier..

Om du tycker att något av våra material är felaktigt, föråldrat eller på annat sätt ifrågasätter väljer du det och trycker på Ctrl + Enter.

Preparat för behandling av endometrial hyperplasi är läkemedel som hjälper till att eliminera en patologisk sjukdom. Hyperplasi måste behandlas omfattande, medan terapi bör bestå av flera på varandra följande stadier. I varje steg används vissa läkemedel som motsvarar en eller annan form av endometrial hyperplasi.

Under komplex behandling med läkemedelsanvändning betyder de fyra stadier. I det första steget är det nödvändigt att stoppa blödningen, i det andra steget, genomföra hormonbehandling, normalisera menstruationscykeln, genomgå regelbundet undersökningar och förebyggande mediciner.

Beredningar för behandling av endometrial hyperplasi är indelade i:

 • Enfasiga och trefasiga p-piller (användningstid minst sex månader).
 • Ren progestogener - Norklout, Duphaston, Medroxyprogesterone (användningstid på minst sex månader).
 • Antiöstrogener - Danazole, Gestrinone (kontinuerligt intag i sex månader).

Låt oss titta på hur hela processen för behandling av endometrial hyperplasi går från det första till det sista steget, och vilka läkemedel som tas under behandling.

 1. I det första steget är det nödvändigt att stoppa blödningen. För dessa ändamål föreskrivs en kvinna orala preventivmedel som innehåller gestagener och östrogener (Janine, Yarina, Marvelon, Logest). Läkemedel tas i hemostatiskt läge. Om kvinnans tillstånd inte förbättras, kommer läkarna att begränsa livmodern. Och för att stoppa blödningen införs ett antal hemostatiska läkemedel (1% Vikasol-lösning, Dicinon, 10% kalciumglukonatlösning). Vid behov ges patienten blodersättningar och läkemedel som normaliserar vatten-saltbalansen i kroppen (Stabizol, Reftan). I vissa fall ges en kvinna en intravenös injektion av vitamin B, C, rutin och folsyra.
 2. Det andra steget i behandlingen är hormonterapi. Behandlingen syftar till att minska endometriet att växa. Läkaren upprättar en individuell behandlingsplan för patienten och väljer hormonella läkemedel.
 • Vanligtvis används gestagener (Norkolut, Progesterone, Duphaston, Depo-Provera).
 • Läkaren kan ordinera läkemedel från gruppen av gonadotropinfrisättande hormon (GnRH) -agonister för att eliminera störningar på den endokrina metaboliska nivån, normalisera funktionen hos det autonoma och centrala nervsystemet (Buserelin, Goserelin). Sådana läkemedel tar från tre till sex månader.
 • Förutom ovanstående preparat kan kombinerade preventivmedel förskrivas för behandling av endometrial hyperplasi. Sådana flerfasberedningar tas under menstruationscykeln. Det finns enfas preventivmedel (Femoden, Marvelon, Jeanine, Minisiston) och trefas (Triziston, Tristep).
 1. Det tredje behandlingssteget är avsett att återställa ägglossning, menstruationscykeln och en kvinnas hormonstatus. Så för kvinnor i reproduktiv ålder används sådana läkemedel för att stimulera ägglossning: Clomiphene, Profazi, Phenobarbital, Metrodin. Doseringen och varaktigheten av användningen väljs av den behandlande läkaren. Om en kvinna befinner sig i menopausen är doktorns uppgift att stoppa cyklisk menstruation och återvända ihållande klimakterium. För dessa ändamål, använd läkemedel som innehåller manliga könshormoner - metyltestosteron, testosteron.
 2. Vid det sista behandlingssteget bör en kvinna genomgå regelbundna undersökningar, kontrollera ultraljudsundersökningar och curettage, ta ett vitaminkomplex. Om det finns misstankar om ett återfall av endometrial hyperplasi föreskriver läkaren orala preventivmedel.

ATX-kod

Farmakologisk grupp

Hormonbehandling av endometrial hyperplasi

Den hormonella behandlingen av endometrial hyperplasi är utformad för att undertrycka patologiska processer, det vill säga stoppa tillväxten av endometrium och hämma frisättningen av gonadotropa hormoner och streroidogen i äggstockarna. För behandling av endometrial hyperplasi används ett antal läkemedel, vars användning beror på svårighetsgraden av proliferation.

 • Kombinerade föreningar - COC: s östrogenprogestogenläkemedel. Oftast används läkemedel som innehåller tredje generationens progestogener eftersom de har ett minimum av biverkningar och inte orsakar metaboliska effekter (Regulon, Mercilon, Silest, Marvelon).
 • Progestogena läkemedel - används för behandling av endometrial hyperplasi med en blockerande effekt på epitelväxten.
 • GnRH-agonister - används för att behandla olika hormonberoende patologier. De mest populära och effektiva läkemedlen från denna grupp: Buseril, Goserelin, Triptorelin. Läkemedlen är mycket effektiva och en positiv terapeutisk effekt uppnås genom att blockera de drabbade cellerna..

Hormonbehandling av endometrial hyperplasi är ett slags alternativ till kirurgi. Så med livmoderblödning används hormoninnehållande IUD: er. Och för att förhindra återkommande sjukdom och återställa hormonnivåer - kombinerade orala preventivmedel.

Hormonbehandling av endometrial hyperplasi hos patienter i reproduktiv ålder

Typ av behandling och läkemedlen som används beror på absolut eller relativ hyperestrogenism. Så för kvinnor med relativ hyperestrogeni förskrivs COC: er och med absoluta gestagener. Om en ung patient diagnostiserades med enkel endometrial hyperplasi, föreskrivs Medroxyprogesteron för dess behandling. Om det inte finns någon terapeutisk effekt, öka doseringen och förskriva en kontinuerlig dos (sådan behandling används också för atypisk endometrial hyperplasi).

Kvinnor i reproduktiv ålder som är kontraindicerade vid systemisk hormonbehandling och de som behöver preventivmedel, ordineras hormoninnehållande IUD: er för behandling av endometrial hyperplasi. Förutom att behandla den underliggande sjukdomen är läkarnas uppgift att återställa menstruationscykeln i ägglossningen. För detta används ägglossningsstimulerande medel..

Om endometrial hyperplasi återkommer, indikerar detta otillräcklig terapi eller närvaron av hormonaktiva strukturer i äggstockarna. För att klargöra genomgår en kvinna endoskopisk äggstocksbiopsi eller resektion med laparoskopi. Om det inte finns några morfologiska förändringar är detta en anledning till fortsatt hormonbehandling, men med högre doser av läkemedel. I vissa fall indikerar ineffektiviteten av den hormonella behandlingen av endometrial hyperplasi hos kvinnor i reproduktiv ålder förekomsten av infektioner och inflammatoriska processer..

Hormonell behandling av endometrial hyperplasi hos patienter under före och perimenopaus

Under perioden av perimenopaus består hormonbehandling av läkemedel som undertrycker produktionen av östrogen och den mitotiska aktiviteten hos endometrieceller. Antigonadotropiner, progestogener och GnRH-agonister används för behandling. Mycket ofta är valet av ett hormonellt läkemedel under perimenopausal period svårt, eftersom hormonbehandling kan vara en relativ eller absolut kontraindikation.

Hormonbehandling utan polypper och atypi under perioden före och perimenopaus utförs av läkemedel som: Norethisterone, Medroxyprogesterone, Goserelin. Användningstid är minst sex månader. Med återfall av endometrial hyperplasi och intern endometrios, indikationer för kirurgisk ingrepp, det vill säga avlägsnande av livmodern.

Hormonbehandling av postmenopausal endometrial hyperplasi

För att behandla sjukdomen hos postmenopausala kvinnor används hormonbehandling med långvariga gestagener, antikoagulantia och hepatoprotectors kontinuerligt. I detta skede är endometrial ablation möjlig. Hormonbehandling sker med regelbundna ultraljudundersökningar och cytologisk övervakning. Om endometrial hyperplasi återkommer i postmenopaus, är detta en direkt indikation för kirurgisk ingripande, dvs extirpation av livmodern med bilagor.

Hormonbehandling av atypisk endometrial hyperplasi

Den enda sanna och effektiva metoden för att behandla denna sjukdom med atypi är fullständigt avlägsnande av livmodern. Men frågan om organamputation är individuell för varje kvinna. Med tillkomsten av mycket effektiva syntetiska hormonella läkemedel är frågan om kirurgisk ingripande inte så akut. Det vill säga hormonbehandling kan bota de initiala formerna av endometrial cancer och endometrial hyperplasi med atypi. För behandling använder gestagener (Medroxyprogesteron, Hydroxyprogesteron caproate), GnRH-agonister (Goserelin, Buserelin), antigonadotropiner (Danazol, Gestrinon).

Resultaten av hormonbehandling beror helt på typen och naturen av atypi. Så behandling med progestiner är effektiv för strukturell atypi, men inte effektiv för cellulär. Hormonbehandling är inte effektiv för atypisk endometrial hyperplasi och patologier i äggstockarna och myometrium. I behandlingsprocessen tillsätts små doser av progestiner och östrogener, vilket gör det möjligt att förbättra resultaten av terapin.

Organbevarande hormonbehandling bör utföras under strikt övervakning av en läkare. Kriteriet för återhämtning, i detta fall, är fullständig atrofi av endometrium. Om sjukdomen återkommer efter att ha stoppat hormonella preparat, amputeras kvinnan av livmodern och äggstockarna.

Behandling av endometrial hyperplasi med duphaston

Behandling av endometrial hyperplasi med duphaston är en effektiv hormonterapi. Duphaston är ett läkemedel som används för att öka progesteron i den kvinnliga kroppen. Läkemedlet har inte androgen, kortikoid, östrogen, anabol eller termogen effekt.

De viktigaste indikationerna för användningen av läkemedlet är behandling av endometrial hyperplasi, dysmenorré och endometrios. Läkemedlet är också effektivt vid behandling av infertilitet, vilket uppstår på grund av lutealinsufficiens. Duphaston är effektiv vid olika störningar i menstruationscykeln och dysfunktionella blödningar i livmodern. Läkemedlet är effektivt som hormonersättningsterapi.

Läkemedlet frisätts i form av tabletter, den aktiva substansen är dydrogesteron. I sin molekylstruktur, farmakologiska och kemiska egenskaper liknar den aktiva substansen den naturliga progesteron. Eftersom dydrogesteron inte är ett derivat av testosteron, har det inte de biverkningar som är karakteristiska för syntetiska progestogener. Läkemedlet påverkar selektivt endometrialskiktet och förhindrar utveckling av endometrial hyperplasi och karcinogenes med ett överskott av östrogen.

Läkemedlet är inte ett preventivmedel, det gör det därför möjligt att bli gravid ett barn och upprätthålla en graviditet även under behandlingen. Duphaston absorberas och absorberas snabbt i mag-tarmkanalen. Läkemedlet utsöndras i urinen, vanligtvis i form av konjugat av glukuronsyra. För behandling av endometrial hyperplasi tas Dufaston kontinuerligt vid 10 mg tre gånger om dagen, från 5 till 25 dagar av cykeln. Biverkningar av läkemedlet manifesteras i form av huvudvärk, migrän, ökad känslighet i bröstkörtlarna, svaghet, genombrott uterinblödning. Utseendet på ett utslag och andra allergiska hudreaktioner är möjligt. Duphaston är kontraindicerat vid individuell intolerans mot läkemedlets komponenter. Läkemedlet dispenseras endast enligt medicinsk recept..

Behandling av endometrial hyperplasi med norkolut

Behandling av endometrial hyperplasi med norkolut är en läkemedelsbehandling som ofta används inom gynekologi. Läkemedlet finns i tablettform. Sammansättningen av Norkolut innehåller hormoner som påverkar livmodslemhinnan, det vill säga endometrium. Läkemedlet minskar tonen i livmodern och ökar antalet vävnader i bröstkörtlarna som är ansvariga för amning.

Läkemedlets aktiva substans är noretisteron, ett ämne som tillhör progestogen, men har egenskaperna östrogen och androgen. Terapeutiska doser av läkemedlet hämmar ganadotropa hormonhypofysor, vilket försenar mognaden av folliklar och förhindrar ägglossningens början. Efter oral administrering absorberas läkemedlet snabbt, den maximala koncentrationen observeras 2 timmar efter administrering. Läkemedlet utsöndras av levern och halveringstiden är 3 till 10 timmar.

 • De viktigaste indikationerna för användningen av läkemedlet: menstruations oregelbundenhet, endometrios, mastodynia, endometrial hyperplasi, livmodernomom, cystisk-körtelförändringar i endometrium, blödning i livmodern i klimakteriet.
 • Den första behandlingen av läkemedlet är en läkare. Dosering och behandlingstid beror på sjukdomen och patologier som kräver behandling. Så om läkemedlet tas med cystisk-körtelformig endometrial hyperplasi, förskrivs patienter 5-10 mg av läkemedlet under 6-10 dagar. Med uterusblödning tas läkemedlet i samma dos, men från 16 till 15 dagar av cykeln. För hormonella störningar tas läkemedlet under en lång tid i en dos av 5 mg.
 • Användningen av läkemedlet kan orsaka biverkningar, som manifesterar sig som: huvudvärk, dyspepsi, ökning eller minskning av kroppsvikt, bröstupplevelse, asteni.
 • Norkolut är kontraindicerat för användning vid atypisk endometrial hyperplasi, maligna tumörer i bröstkörtlarna och reproduktionsorganen. Läkemedlet är inte ordinerat för patienter med epilepsi, lever-, hjärta- eller njurpatologier, med blödningsstörningar, bronkialastma.
 • Norkolut rekommenderas inte för samtidig användning med sockersänkande läkemedel, steroider och läkemedel som påverkar levern och njurarna. Läkemedlet dispenseras endast enligt medicinsk recept.

Behandling av endometrial hyperplasi med buserelin

Behandling av endometrial hyperplasi med buserelin är en hormonbehandling som används i kombination med andra läkemedel. Buserelin hämmar syntesen av testosteron och det hormon som orsakar bildandet av corpus luteum i äggstocken. Användningen av läkemedlet orsakar en slags farmakologisk kastrering, det vill säga ett tillstånd som liknar avlägsnandet av könskörtlarna. Buserelin absorberas väl av slemhinnan och skapar höga plasmakoncentrationer..

 • De viktigaste indikationerna för användning av läkemedlet är behandlingen av prostatacancer, en minskning av testosteron i blodet. Läkemedlet används vid den komplexa hormonbehandlingen av endometrial hyperplasi.
 • De tar läkemedlet enligt ett individuellt schema som sammanställts av en läkare. Varaktighet och dosering beror på formen av hyperplasi, patientens ålder och de individuella egenskaperna hos hennes kropp. Eftersom läkemedlet frisätts i form av injektioner och nässpray, bör dosen kontrolleras tydligt av den behandlande läkaren.
 • Läkemedlet orsakar biverkningar, som manifesterar sig som spolning, matsmältningsstörning, minskad sexlyst och trombos Buserelin föreskrivs inte för individuell intolerans mot läkemedlets komponenter.

Behandling av endometrial hyperplasi med Jeanine

Behandlingen av endometrial hyperplasi med Jeanine har visat sin effektivitet. Och detta är inte förvånande, eftersom prognosen för någon sjukdom beror på hur korrekt utvalda läkemedel för behandling. Under behandlingen av endometrial hyperplasi är det mycket viktigt att normalisera och återställa menstruationscykeln. Konventionella preventivmediciner klarar inte alltid denna uppgift på grund av hormonella nivåer. Därför används Janine för behandling av endometrial hyperplasi.

Janine är en lågdoserad oral flerfas kombinerad preventivmedicin, som inkluderar östrogen och gestagen. Läkemedlets verkan syftar till att undertrycka ägglossningen på nivån av hypothalam-hypofysregleringen, ändra endometrium, vilket gör det omöjligt att implantera ett befruktat ägg och ändra egenskaperna för cervikalsekretion, vilket gör det ogenomträngligt för spermier. Användningen av läkemedlet gör menstruationscykeln regelbunden, minskar intensiteten av blödning och ömhet i menstruationen.

 • De viktigaste indikationerna för användning av läkemedlet är preventivmedel. Vid endometrial hyperplasi används läkemedlet i ett komplex av hormonterapi. Zhanin är effektivt vid behandling av denna patologi hos kvinnor i reproduktiv ålder och utför terapeutiska, preventivmedel och förebyggande funktioner.
 • Bristande efterlevnad av reglerna för användning av läkemedlet, dosering och användningstid som rekommenderas av läkaren orsakar biverkningar. De viktigaste biverkningarna av läkemedlet Janine manifesteras som en ökning, ömhet och spänning i bröstkörtlarna, utseendet på utflöde från bröstet, genombrott livmodersblödning och fläckar, störningar i mag-tarmkanalen, en förändring i libido, allergiska reaktioner, en förändring i kroppsvikt, vätskeretention och andra..
 • Läkemedlet är kontraindicerat för arteriell och venös trombos efter hjärtattacker och stroke. Läkemedlet är förbjudet för patienter med migrän och fokala neurologiska symtom i historien, med diabetes, pankreatit, leversvikt och tumörer i njurarna. Janine används inte för att behandla atypisk endometrial hyperplasi och för maligna sjukdomar i könsorganen och bröstkörtlarna. Läkemedlet är inte ordinerat för gravida kvinnor och vid amning. Individuell intolerans mot en av läkemedlets komponenter är en kontraindikation för dess användning.
 • Vid överdosering orsakar Janine kräkningar, illamående, metrorragi, fläckar. Med ovanstående symtom är symtomatisk behandling nödvändig, eftersom det inte finns någon specifik motgift.

Behandling av endometrial hyperplasi efter curettage

Behandling av endometrial hyperplasi efter curettage är en kurs av hormonbehandling. Valet av optimala läkemedel beror på patientens ålder, samtidiga sjukdomar och typen av endometrial hyperplasi. Beredningar för behandling av endometrial hyperplasi väljs av den behandlande läkaren, individuellt för varje kvinna.

 • I behandlingen av endometrial hyperplasi efter curettage används oftast läkemedel som innehåller gestagen, eftersom de är lämpliga för kvinnor i alla åldrar. Tabletter tas på dagarna 16 till 25 i menstruationscykeln, och behandlingsvaraktigheten är 3-6 månader. För behandling efter curettage används gestagener som: Norkolut, Norluten, Utrozhestan, Provera, 17-OPK, Progesterone, Depo-Provera.
 • Vid komplex endometrihyperplasi, som åtföljs av endokrina metaboliska störningar hos patienter äldre än 35 år, används läkemedel från GnRH-agonistgruppen. Läkemedel tar 50-150 mg dagligen, behandlingsförloppet kombineras med administrering av gestagener och tar från 3 till 6 månader. De mest effektiva läkemedlen från denna grupp: Buserelin, Goserelin, Diferelin.
 • Förutom GnRH-agonister och gestagener, för behandling av endometrial hyperplasi efter curettage, används kombinerad terapi med östrogen-gestagenläkemedel. Läkemedel i denna grupp kan vara monofasiska och trefasiga p-piller. Sådana läkemedel är effektiva för behandling av endometrial hyperplasi hos kvinnor under 35 år. Monofasiska läkemedel tas från 5 till 25 dagar av menstruationscykeln, en tablett, trefas - från 1 till 28 dagar av cykeln. Effektiva monofasiska kombinerade preparat: Marvelon, Logest, Rigevidon, Minisiston, Janine, Femoden. Av trefasberedningarna rekommenderas: för behandling av endometrial hyperplasi efter curettage-proceduren: Triziston, Trikvalar, Tristep.

Observera att det efter en hormonell behandling är nödvändigt att genomgå en kontroll av ultraljudsundersökning och aspiration av innehållet i livmoderhåligheten. Som regel genomförs studier tre och sex månader efter hormonbehandlingens början.

Mirena med endometrial hyperplasi

Mirena med endometrial hyperplasi används för hormonbehandling. Klinisk och farmakologisk grupp av läkemedlet - intrauterint preventivmedel. IUD Mirena, det vill säga det intrauterina terapeutiska systemet består av en vit hormonell-elastomerisk kärna, har en hög frisättningshastighet av den aktiva substansen på 20 μg / 24 timmar, en T-formad kropp med öglor i ena änden och trådar för att ta bort systemet. Mirena, placerad i ledarröret, medan själva systemet och ledaren inte har föroreningar. Den aktiva substansen i IUD är levonorgestrel.

IUD Mirena, har en gestagen effekt, levonorgestrel släpps ut i livmoderhålet. Höga koncentrationer av den aktiva substansen sänker känsligheten för östrogen- och progesteronreceptorer. På grund av detta blir endometriumet immun mot östradiol och har en stark antiproliferativ effekt..

Mirena, är effektiv för att förhindra endometrial hyperplasi och som ett terapeutiskt och profylaktiskt medel för endometrial patologier. Läkemedlet injiceras i livmodern, frisättningshastigheten för den aktiva substansen är 20 mg per dag, och efter fem års användning av läkemedlet sjunker hastigheten till 10 mg per dag.

 • De viktigaste indikationerna för användning av läkemedlet är preventivmedel, förebyggande och behandling av endometrial hyperplasi under östrogenersättningsbehandlingen..
 • Läkemedlet är kontraindicerat för användning under graviditet och med misstankar om det. Mirena är kontraindicerat vid inflammatoriska sjukdomar i bäckenorganen, maligna neoplasmer i livmoderhalsen och livmodern, med dysplasi i livmoderhalsen, patologisk blödning av okänd etiologi, cervicit. IUD används inte för medfödda eller förvärvade avvikelser i livmodern, för leversjukdomar och överkänslighet mot läkemedlets komponenter.
 • Effektiviteten hos marinen Mirena varar i fem år. Spiralen ges till kvinnor som får hormonersättningsterapi i kombination med transdermala eller orala östrogenpreparat..
 • Innan Mirena installeras är det mycket viktigt att helt utesluta patologiska processer i endometrium. Sedan under de första månaderna efter installationen av spiralen kan det förekomma oregelbundna blödningar och fläckar. Systemet tas bort efter fem år.
 • Biverkningar av IUD Mirena manifesteras i form av illamående, huvudvärk, blödning, förlängning eller förkortning av menstruationscykeln. I detta fall förekommer biverkningar som regel endast under den första månaden efter installationen av systemet. Läkemedlet dispenseras endast enligt medicinsk recept..

Orgametril med endometrial hyperplasi

Organometril med endometrial hyperplasi är ett monohormonalt oralt preventivmedel som används vid tidpunkten för hormonbehandling. Läkemedlets aktiva substans är linestrenol, ett progestogen, vilket enligt principen för dess verkan liknar naturligt progesteron. Ämnet påverkar transformationsprocesserna i endometrialskiktet i livmoderkaviteten och bidrar till behandlingen av sjukdomar som är förknippade med menstruations oregelbundenhet..

Läkemedlet används som ett adjuvans för behandling av post- och premenopausala störningar, som orsakas av endometrial hyperplasi. Långvarig användning av läkemedlet undertrycker ägglossning och menstruationsfunktioner. Orgametril är effektivt vid behandling av atypisk hyperplasi.

 • De viktigaste indikationerna för användning av läkemedlet är endometrial hyperplasi, maligna neoplasmer och patologiska processer i endometrium, polymenoré, amenoré, premenstruellt syndrom, mastopati, endometrios, menorrhagia och metrorragi, behovet av att undertrycka ägglossningen.
 • Läkemedlet tas oralt med en stor mängd vatten. Behandlingsregimen med Orgametril sammanställs av en läkare, individuellt för varje patient. Men som regel, vid behandling av endometrial hyperplasi, tas läkemedlet 2,5-5 mg per dag, under de första två veckorna av varje månad, i kombinationsterapi med östrogenpreparat.
 • Biverkningar Orgametril manifesteras i form av illamående, diarré, huvudvärk. I vissa fall orsakar läkemedlet gulsot, klosasma, allergiska hudreaktioner, minskad libido, ökad eller minskad kroppsvikt, genombrottsblödning, ångestkänsla, svullnad och spänningar i bröstkörtlarna..
 • Orgametril föreskrivs inte för individuell intolerans mot de aktiva ingredienserna i läkemedlet, för leverpatologier, gulsot, medfödda störningar i kolesterolmetabolism, porfyri, insulinberoende diabetes mellitus, ektopisk graviditet och klåda i huden. Med extrem försiktighet ordineras orgametril till patienter med arteriell hypertoni, tromboembolism, depression och hjärtsvikt..
 • Eftersom den aktiva substansen i läkemedlet har låg toxicitet har det inte förekommit några fall av överdosering. Ibland utvecklar patienter symtom på depression.
 • Läkemedlet produceras i form av tabletter, 30 stycken per förpackning. Läkemedlet dispenseras enligt medicinskt recept, hållbarheten för Orgametril är fem år från det släppdatum som anges på läkemedlets förpackning.

Utrozhestan med endometrial hyperplasi

Utrozhestan med endometrial hyperplasi är ett effektivt läkemedel baserat på kvinnliga könshormoner. Den aktiva substansen i läkemedlet är progesteron (ett hormon i äggstockens corpus luteum). Användningen av läkemedlet bidrar till normala sekretoriska transformationer i livmoders hålrum. Utrozhestan förstärker övergången av slemskiktet från den proliferativa fasen till sekretorin. Så när ägget befruktas, orsakar läkemedlet förändringar i endometrium, vilket bidrar till utvecklingen av embryot, det vill säga implantation. Läkemedlets antialdosteroneffekt ökar urinering.

 • Läkemedlet föreskrivs för korrigerande terapi för endogen progesteronbrist. Oral användning av Utrozhestan hjälper till vid behandling av infertilitet orsakad av brist på corpus luteum, med menstruations oregelbundenheter på grund av ägglossningsstörningar, med premenstruellt syndrom och i kombination med östrogenläkemedel för hormonersättningsterapi för endometrial hyperplasi och menopaus..
 • Den intravaginala användningen av läkemedlet hjälper till att upprätthålla den luteala fasen i menstruationscykeln för att förbereda in vitro-befruktning och äggdonation. Läkemedlet används för att förhindra endometrios, endometrial hyperplasi, uterus fibroids. Utrozhestan är effektiv vid behandling av aborthot som har uppstått mot bakgrund av progesteronbrist.
 • Använd läkemedlet oralt eller introvaginalt. Dosering och användningstid indikeras av den behandlande läkaren. Till exempel, med progesteronbrist, förskrivs kvinnor 200-300 mg av läkemedlet, som måste delas in på kvälls- och morgondoser.
 • Utrozhestan orsakar biverkningar som manifesteras som intermenstruell blödning, yrsel ett par timmar efter att läkemedlet tagits, dåsighet, överkänslighetsreaktioner.
 • Läkemedlet är kontraindicerat för blödning från könsorganen av okänt ursprung, med ofullständig abort, porfyri, tendens till trombos, allergiska reaktioner på läkemedlets aktiva substanser. Utrozhestan förskrivs inte till patienter med maligna sjukdomar i reproduktionsorganen och nedsatt leverfunktion.
 • En överdos av Utrozhestan orsakar symtom som liknar symtomen på biverkningar. Som regel försvinner symptomen på överdos efter en dosminskning..

Lindinet 30 med endometrial hyperplasi

Lindinet 30 med endometrial hyperplasi används i hormonbehandling. Läkemedlet är ett kombinerat oralt preventivmedel. Det vill säga de viktigaste indikationerna för användningen av läkemedlet är preventivmedel - förebyggande av oönskad graviditet.

 • Lindinet 30 är kontraindicerat för patienter med överkänslighet mot läkemedlets komponenter, för migrän med fokala neurologiska symtom, för leversjukdomar och tromboemboliska processer, arteriell trombos. Läkemedlet förskrivs inte för patienter med hormonberoende maligna sjukdomar i könsorganen och bröstkörtlarna, det vill säga läkemedlet är inte effektivt för atypisk endometrihyperplasi.
 • Biverkningar av Lindinet 30 manifesteras i form av huvudvärk, migrän, låg humör. Läkemedlet orsakar sjukdomar i mag-tarmkanalen, förändringar i kroppsvikt, förändringar i vaginal utsöndring, ömhet och engorgement i bröstkörtlarna. Hos vissa patienter orsakar läkemedlet vätskeansamling i kroppen och överkänslighetsreaktioner.

Vizanne med endometrial hyperplasi

Vizanne med endometrial hyperplasi är ett progestogen. Det vill säga läkemedlet används vid hormonterapi vid behandling av endometrial hyperplasi. Läkemedlet frisätts i form av tabletter. Den aktiva substansen i läkemedlet - mikroniserad dienogest, är ett derivat av nortestosteron, som har antiandrogen aktivitet. De viktigaste indikationerna för användningen av läkemedlet är behandling av endometrios, patologier i endometrium och uterus endometrial hyperplasi.

 • Läkemedlet tas oralt, läkemedlet absorberas snabbt och dess biotillgänglighet är cirka 91%. Efter oral administrering utsöndras cirka 86% av läkemedlet inom 6 dagar, medan huvuddelen utsöndras under de första 25 timmarna, vanligtvis av njurarna.
 • Dosen av läkemedlet väljs av läkaren, individuellt för varje kvinna. Som regel är läkemedlets varaktighet sex månader. Byzanne kan tas varje dag i menstruationscykeln, men mottagningen ska vara kontinuerlig, även om det finns genombrottblödning från slidan.
 • I händelse av överdosering orsakar Vizanne störningar i mag-tarmkanalen, spotting fläckar, metrorragi. Med ovanstående manifestationer utförs symptomatisk behandling.
 • Biverkningar av läkemedlet kan förekomma under de första månaderna av införandet. De vanligaste av dessa är: huvudvärk, minskat humör, blödning och fläckar från slidan, akne.
 • Läkemedlet är kontraindicerat vid akut tromboflebit eller venös tromboemboli, sjukdomar i hjärt-kärlsystemet och artärerna och diabetes. Byzanne är inte ordinerat för kvinnor med allvarliga leversjukdomar, inklusive tumörer, med hormonberoende maligna tumörer, vaginal blödning av okänt ursprung. Läkemedlet är förbjudet för behandling av endometrial hyperplasi hos barn och ungdomar under 18 år på grund av det faktum att effektiviteten och säkerheten för sådan behandling inte har fastställts.
 • Med stor försiktighet förskrivs Vizanne för patienter med historia av ektopisk graviditet, kronisk hjärtsvikt, depression och hypertoni..

Yarina med endometrial hyperplasi

Yarina med endometrial hyperplasi, används i hormonbehandling som en låg dos monofasisk oral preventivmedel med atiandrogen effekt. De viktigaste indikationerna för användningen av läkemedlet är förebyggande av oönskad graviditet, det vill säga preventivmedel. Läkemedlet används under hormonbehandling för patologier i livmoderns endometrium. Läkemedlet är användbart för kvinnor som lider av akne och hormonberoende vätskeansamling..

 • Dosering och användningstid av läkemedlet väljs av läkaren, individuellt för varje kvinna. Som regel, vid endometrial hyperplasi, tas Yarina i sex månader.
 • Läkemedlet orsakar biverkningar, som uppträder som ömhet och utflöde från bröstkörtlarna, huvudvärk, störning i mag-tarmkanalen, förändringar i vaginal sekretion, förändringar i kroppsvikt och överkänslighetsreaktioner.
 • Yarina är inte ordinerat för patienter med trombos, diabetes mellitus med vaskulära komplikationer. Vid svåra leversjukdomar, hormonberoende maligna sjukdomar i könsorganen, vaginal blödning av okänt ursprung och med ökad känslighet för någon del av läkemedlet.
 • Vid överdos orsakar läkemedlet illamående, kräkningar, vaginal blödning. Behandling med överdoser är symptomatisk, eftersom en speciell motgift inte finns.

Regulon med endometrial hyperplasi

Regulon med endometrial hyperplasi används som ett kombinerat preventivmedel med en östrogenkomponent och progestogen. Läkemedlets verkningsmekanism är baserad på hämning av produktionen av gonadotropiner, vilket gör ägglossning omöjlig, ökar tätheten i livmoderhalsslemet, ändrar processerna i endometriumet och förhindrar penetrering av spermier i livmoderhålet.

 • De viktigaste indikationerna för användning av läkemedlet är behandling av dysfunktionell uterinblödning, hormonbehandling för endometrial hyperplasi, preventivmedel, behandling av menstruationsregelbundenhet, PMS och dysmenoré.
 • Läkemedlets dos och varaktighet väljs av läkaren, individuellt för varje kvinna. Regulon rekommenderas att tas från den första dagen av menstruationscykeln. Läkemedlet tas en tablett per dag, företrädesvis samtidigt.
 • Biverkningar av Regulon manifesteras som störningar i mag-tarmkanalen, nedsatt leverfunktion, uppkomsten av intermenstruell blödning, störningar i den normala mikrofloraen i slidan, minskad libido och förändringar i vaginal utsöndring. I sällsynta fall orsakar Regulon en ökning av blodtrycket, viktökning, huvudvärk och ett allergiskt utslag.
 • Regulon är kontraindicerat vid individuell intolerans mot en av läkemedlets komponenter, under graviditet och amning. Läkemedlet är inte förskrivet för kvinnor med leversjukdomar, arteriell hypertoni, migrän, herpes av den andra typen och med epilepsi. Regulon är kontraindicerat för patienter med östrogenberoende tumörer, koagulationsstörningar, blödning från könsorganen i oklar etiologi och vid allvarliga former av diabetes.
 • En överdos av läkemedlet orsakar huvudvärk, kramper i kalvmusklerna, dyspepsi. Behandling med överdoser är symptomatisk, eftersom det inte finns någon motgift.

Marvelon med endometrial hyperplasi

Marvelon med endometrial hyperplasi används under hormonbehandling. Läkemedlet är ett oralt preventivmedel. De viktigaste indikationerna för användning av Marvelon är graviditetsförebyggande, det vill säga preventivmedel. Läkemedlet tas från det första för menstruationscykeln och under 21 dagar. Varje dag behöver en kvinna dricka en tablett med läkemedlet samtidigt.

Marvelon rekommenderas att tas endast enligt föreskrift av läkaren, eftersom läkemedlet är kontraindicerat i fall av nedsatt leverfunktion, inflammation i gallblåsan, tendens till trombos och i närvaro av maligna tumörer. I vissa fall orsakar läkemedlet biverkningar i form av en ökning av kroppsvikt och svullnad i bröstkörtlarna. Marvelon finns i tablettform på 10 mg. En tablett innehåller progestin desogestrel och östrogenetinylöstradiol.

Klayra med endometrial hyperplasi

Klaira med endometrial hyperplasi är en låg dos kombinerad oral preventivmedel. Läkemedlet tillhör flerfasberedningar, därför tolereras det väl av patienter i alla åldrar. Klayra tabletter har en annan färg, vilket indikerar innehållet i olika doser av hormoner i dem. Läkemedlet släpps med två inaktiva tabletter som gör att du kan ta ett preventivmedel kontinuerligt. Den preventiva effekten av läkemedlet beror på hämning av ägglossningen, en minskning av känsligheten hos endometriumet för blastocyst och en ökning av livmoderhalsslemet.

 • Läkemedlet används för att minska blödningens varaktighet och intensitet under menstruationen. Läkemedlet minskar smärta under premenstruellt syndrom och under menstruation. Hormonellt låg dos preventivmedel reducerar risken för gynekologiska sjukdomar och hypertrikos signifikant.
 • De viktigaste indikationerna för användning av läkemedlet är oral preventivmedel hos kvinnor i reproduktiv ålder. Läkemedlet föreskrivs för kombinerad behandling av endometrial hyperplasi eller i stadiet av hormonbehandling.
 • Läkemedlet Klayra tas oralt, det är lämpligt att svälja tabletten hela och dricka mycket vatten. Varje läkemedelsförpackning innehåller 26 färgade tabletter med aktiva ämnen och två vita dummy-tabletter. Läkemedlet tas oavsett måltid men samtidigt. Under de första dagarna av att ta Klaira kan det uppstå svag fläckning.
 • Läkemedlet orsakar biverkningar som provocerar åderbråck, trombos, förändringar i blodtryck, störningar i mag-tarmkanalen. Klayra provocerar utseende av huvudvärk, depression, migrän, kramper. Biverkningar kan påverka reproduktionssystemet, vilket kan orsaka blödningar mellan menstruationer, torrhet i vaginal, utvidgning och ömhet i bröstkörtlarna, utseende av godartade cyster i bröstkörtlarna. I sällsynta fall orsakar Klayra allergiska reaktioner i form av akne, klåda och hudutslag, svullnad, skallighet och uppkomsten av herpes.
 • Läkemedlet Klaira är kontraindicerat för patienter med individuell intolerans mot läkemedlets komponenter. Tabletter är förbjudna för patienter med laktasbrist, glukos-galaktos malabsorptionssyndrom. Läkemedlet är inte förskrivet för patienter med trombos, anginaattacker, sjukdomar i kärlsystemet, diabetes mellitus, domningar i extremiteterna och talstörningar.
 • Med extrem försiktighet förskrivs läkemedlet för pankreatit, leversjukdomar, atypisk hyperplasi och hormonberoende maligna tumörer. Klayra används inte för vaginal blödning av okänd etiologi, under graviditet eller misstankar för den, för patienter under 18 år och under amning.
 • Först efter läkarens tillstånd, riskbedömning och nyttan av läkemedlet, förskrivs Klayra för patienter med en historia av bröstcancer, stroke, ärftligt angioödem, röka patienter och chloasma.
 • En överdos av läkemedlet är möjlig när man tar höga doser och överskrider användningen. I detta fall utvecklar kvinnor kräkningar och vaginal blödning. Det finns ingen specifik motgift, därför, om överdoseringssymtom uppträder, är det nödvändigt att skölja magen och ta enterosorberande läkemedel.

Tranexam med endometrial hyperplasi

Tranexam med endometrial hyperplasi används som ett läkemedel som påverkar processerna för vävnadsmetabolism, det vill säga tillväxten av endometrium. Tranexam är en hämmare av fibrinolysin. Läkemedlet har en lokal och systemisk hemostatisk effekt. Läkemedlet har antiinflammatoriska, anti-allergiska, anti-tumör och anti-infektiösa egenskaper. Efter administrering är Tranexam jämnt fördelat i vävnaderna och penetrerar blod-hjärnan och placentabarriärer. Den maximala koncentrationen av läkemedlet i blodplasma observeras tre timmar efter administrering och kvarstår i 17 timmar. Det utsöndras främst av njurarna..

 • Indikationer för användning av läkemedlet är baserade på verkan av dess komponenter. Tranexam används som hemostatiskt medel för blödning och risken för deras utveckling på grund av en ökning av mängden fibrinolysin i blodet. Läkemedlet används för livmoder och näsblödningar, blödningar i mag-tarmkanalen, med eksem, nässelfeber, hudutslag och allergisk dermatit. Tranexam är också effektivt som antiinflammatoriskt.
 • Läkemedlet frisätts i form av tabletter och en lösning för intravenöst dropp. Så vid behandling av endometrial hyperplasi och förebyggande efter operationer på livmoderhalsen tas läkemedlet 15 mg tre gånger om dagen, i två veckor.
 • Biverkningar av läkemedlet manifesteras av mag-tarmkanalen, vilket orsakar halsbränna, kräkningar och illamående, diarré och minskad aptit. Tranexam orsakar yrsel, dåsighet, svaghet, synskador, takykardi, hudutslag, bröstsmärta.
 • Läkemedlet är kontraindicerat för patienter med individuell intolerans mot läkemedlets komponenter, med subaraknoidblödning. Tranexam används med stor försiktighet för trombos, hjärtinfarkt, tromboflebit, njursvikt och nedsatt syn i färg..

Rigevidon med endometrial hyperplasi

Rigevidon med endometrial hyperplasi används under hormonbehandling. Läkemedlet är ett kombinerat oralt preventivmedel. Rigevidon avser flerfasberedningar, varje tablett i läkemedlet innehåller östrogen- och progestogenkomponenter i lika stora mängder. Läkemedlet skyddar effektivt mot oönskad graviditet, orsakar undertryckande av ägglossning, ökar viskositeten i livmoderhalsslemet och minskar känsligheten hos endometriumet för blastocyst.

 • Läkemedlet blockerar luteiniserande och follikelstimulerande hormoner, bromsar mognaden av follikeln och dess bristning. De aktiva komponenterna i läkemedlet hämmar ägglossningsprocessen och hämmar befruktningen. Rigevidon har inte bara en preventiv effekt, utan bidrar också till en betydande minskning av risken för olika typer av gynekologiska sjukdomar, inklusive vid endometrial hyperplasi. Kompositionen för paketet med 21 tabletter inkluderar 7 placebo tabletter. Det vill säga att ta Rigevidon inte orsakar hyperbraking syndrom.
 • Läkemedlets aktiva substans är etinylöstradiol. Efter oral administrering absorberas Rigevidon snabbt i mag-tarmkanalen, den maximala koncentrationen av läkemedlet i blodplasma observeras 1-2 timmar efter administrering. Läkemedlet utsöndras i form av metaboliter med avföring och urin..
 • De viktigaste indikationerna för användning av Rigevidon är preventivmedel hos kvinnor i reproduktiv ålder. Läkemedlet kan användas för att korrigera funktionsstörningar i menstruationscykeln, med livmodersblödning, PMS, svår smärta i mitten av cykeln.
 • Ta läkemedlet endast enligt anvisningar från din läkare. Så innan du tar läkemedlet är det nödvändigt att genomgå en allmän klinisk studie och gynekologisk undersökning. Läkemedlet tas oralt med en tillräcklig mängd vatten. Ta Rigevidon från den första dagen i menstruationscykeln, användningen är 21 dagar.
 • Läkemedlet har god tolerans och orsakar praktiskt taget inga biverkningar. Men hos vissa kvinnor orsakar Rigevidon illamående, kräkningar, huvudvärk, trötthet, spasmer i kalvmusklerna, minskad libido. Läkemedlet kan orsaka bröstförlust, allergiska hudreaktioner och intermenstruella blödningar. I sällsynta fall orsakar Rigevidone hyperpigmentering av ansiktshuden, förändringar i kroppsvikt, hypertoni, förändringar i vaginal sekretion. Biverkningar inträffar under de första tre månaderna av läkemedlet.
 • Rigevidon är kontraindicerat för patienter med överkänslighet mot läkemedlet, med nedsatt leverfunktion, medfödda förhöjda nivåer av bilirubin i blodet. Läkemedlet tas inte för hepatit, kronisk kolit, allvarliga sjukdomar i hjärt-kärlsystemet, arteriell hypertoni. Läkemedlet är kontraindicerat hos patienter med endokrina systemstörningar, inklusive diabetes. Läkemedlet används inte för att behandla endometrial hyperplasi hos patienter med vaginal blödning av okänt ursprung.
 • En överdos av Rigevidone kan orsaka huvudvärk, kräkningar, illamående, vaginal blödning, smärta i den epigastriska regionen. Det finns ingen specifik motgift, därför med ovanstående symtom indikeras ett fullständigt uttag av läkemedlet. Patienter genomgår magsköljning och förskrivs enterosorbent. I sällsynta fall krävs symtomatisk behandling..

Depo-Provera för endometrial hyperplasi

Depo-Provera med endometrial hyperplasi är ett progestational läkemedel. Läkemedlet har progestations- och kortikosteroidaktivitet. Om läkemedlet tas av kvinnor i reproduktiv ålder hjälper detta till att förhindra ägglossning på grund av hämning av follikulär mognad. Depo-Provera är effektivt vid behandling av hormonberoende maligna neoplasmer, det vill säga atypisk endometrial hyperplasi. Läkemedlets effektivitet förklaras av effekten på metabolism av hormoner på cellnivå.

Läkemedlet i sin verkningsprincip liknar progesteron, eftersom det har en pyrogen effekt. Höga doser av Depo-Provera bidrar till behandlingen av cancer. Med intramuskulär administrering sker en långsam frisättning av de aktiva komponenterna i läkemedlet, vilket hjälper till att bibehålla låga doser av läkemedlet i blodplasma.

Läkemedlets maximala koncentration observeras 4-10 dagar efter intramuskulär injektion. Bindning till blodproteiner är 95%. Läkemedlets aktiva substanser passerar genom blod-hjärnbarriären, därför är Depo-Provera kontraindicerat för användning under amning. Läkemedlets halveringstid är 6 veckor, men den aktiva substansen - medroxyprogesteronacetat bestäms i blodet och 9 månader efter applicering.

 • De viktigaste indikationerna för användningen av läkemedlet är baserade på verkan av dess komponenter. Depo-Provera används för behandling av cancer, med återfall och metastas av bröst- och endometrial cancer, med njur- och prostatacancer. Läkemedlet används för att behandla atypisk endometrial hyperplasi, endometrios och vasomotoriska manifestationer under klimakteriet. Depo-Provera är förbjudet att använda som preventivmedel hos patienter i fertil ålder.
 • Applicera läkemedlet intramuskulärt genom att injicera suspensionen i gluteus eller deltoidmuskeln. Användningstiden och doseringen väljs av läkaren, individuellt för varje patient. Om läkemedlet används för att behandla endometrial hyperplasi under postmenopausal period, förskrivs Depo-Provera på en ömtålig kurs. Men vid behandling av endometrial hyperplasi kan användningstiden vara sex månader.
 • Biverkningarna av läkemedlet beror på sjukdomens art och hur ofta läkemedlet används. Depo-Provera orsakar störningar i mag-tarmkanalen, nedsatt leverfunktion, huvudvärk, nedsatt koncentration, nedsatt syn och kramper. I vissa fall provocerar läkemedlet tromboembolism av olika lokaliseringar. Det är också möjligt utseendet på allergiska reaktioner på huden, uppkomsten av menstruations oregelbundenheter, amenoré, mastodynia och andra..
 • Depo-Provera är kontraindicerat för användning vid individuell intolerans mot läkemedlets komponenter. Läkemedlet är förbjudet att använda under graviditet och amning, med blödning från slidan i en okänd etiologi och med allvarliga överträdelser av levern. Läkemedlet används inte förrän början av menstruationscykeln.
 • Med extrem försiktighet förskrivs läkemedlet för patienter med epilepsi, migrän, kronisk njur- och hjärtsvikt och bronkialastma..
 • Höga doser av läkemedlet kan orsaka överdos symtom, som är karakteristiska för glukokortikosteroider. För att eliminera ogynnsamma symtom är det nödvändigt att justera dosen av läkemedlet, det vill säga minska. Det fanns inga akuta fall av överdosering.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Vad ska vara den normala menstruationscykeln

Den normala menstruationscykeln är ett tecken på en frisk kvinnas kropp. Detta är en regelbunden period som börjar från det ögonblick de första sekretionerna med blod dyker upp och varar till den första dagen i nästa cykel....

Efter menstruation, utstryk - normen eller ett tillfälle att konsultera en läkare?

Orsaker till fläckar efter menstruationDet kan finnas många orsaker till utseendet på smutsavlopp efter menstruation.Bland dem är de viktigaste:...