Vita blodkroppar i smet - normen hos kvinnor (tabell), orsaker till förhöjda vita blodkroppar

Harmonier

Snabbsidesnavigering

I gynekologisk praxis används en sådan diagnostisk metod som smet mycket ofta och används ofta. Detta är en av de viktigaste standardförfarandena som hjälper till att bedöma tillståndet i organen i det reproduktiva systemet hos kvinnor..

Naturligtvis kan absolut alla patologier med hjälp av en sådan diagnostisk metod inte detekteras, men åtminstone en kommer att kunna misstänka många av dem baserat på resultaten från utstrykningen. Det är därför analysen är viktigast: den låter dig bestämma kursen för vidare diagnos, välja djupare och mer informativa forskningsmetoder.

Vad är uppmärksamma vid avkodning av analysen?

Analys av smet kan du utvärdera indikatorer: vita blodkroppar, skivepitelceller, nyckelceller, slem i biomaterialet, samt innehållet i normal, patogen och villkorligt patogen flora. Den sista kategorin inkluderar jäst av släktet Candida. Av patogena mikroorganismer kan man använda smuts på flora, trikomonader och gonokocker.

En mycket viktig diagnostisk indikator är innehållet i vita blodkroppar. Dessa celler i immunsystemet skyddar kroppen från främmande medel, oavsett om de är mikroorganismer eller förstörda eller förändrade egna strukturella element.

Det är leukocyter eller vita blodkroppar som rusar till det patologiska fokuset på inflammation i kroppen, oavsett var det är. Och om patologi utvecklas i reproduktionssystemets organ kommer dessa celler att gå dit..

Hos kvinnor är vita blodkroppar i en smet på floraen alltid närvarande, och deras norm är ett ganska godtyckligt begrepp. Faktum är att i olika delar av könsorganssystemet varierar deras acceptabla värde. De flesta vita blodkroppar i livmoderhalsen; deras minsta innehåll är normalt i urinröret.

För diagnos av inflammatoriska processer är det emellertid viktigt att inte så mycket utvärdera antalet leukocyter som deras morfologi. Detta beror på att vita blodkroppar som har uppfyllt sin funktion att "rengöra" kroppen av patogener förstörs. Sådana vita blodkroppar kallas neutrofiler..

 • Följaktligen, ju mer de är i smetet, desto starkare är den inflammatoriska reaktionen.

Dessutom är det viktigt att ta hänsyn till det faktum att koncentrationen av vita blodkroppar under menstruationscykeln förändras under påverkan av könshormoner, så om de vita blodkropparna i smet är förhöjda något är detta inte nödvändigtvis ett tecken på en allvarlig patologi.

I vilket fall som helst bör innehållet i dessa celler utvärderas endast i samband med andra diagnostiska kriterier: sammansättningen av normoflora och opportunistiska mikroorganismer, närvaron eller frånvaron av patogena bakterier, antalet epiteliala och nyckelceller.

Antalet vita blodkroppar i utstryk hos kvinnor (tabell)

Som nämnts ovan samlas det diagnostiska materialet för en smuts på flora från tre punkter - livmoderhalsen, urinröret och vagina.

Och i varje mottaget smet utvärderas liknande indikatorer, men normerna för vissa av dem skiljer sig beroende på lokaliseringsområdet. Nedan är en tabell som förklarar vad som är det normala innehållet i vita blodkroppar i en smuts hos kvinnor, normal och patogen flora, cellelement och slem.

Diagnostiskt kriteriumNormal prestanda
Vagina (V)Cervix (C)Urinrör (U)
Vita blodkroppar (Le)0-100-300-5
Slemlagom-
Epiteliala celler5-10
Nyckelceller---
floranGrampositiva pinnar (bifido och laktobaciller)
++++
--
Jäst (Candida)---
Trichomonas (Trich)---
Gonococcus (Gn)---

Ett utstryk som helt överensstämmer med parametrarna i normen är ett ganska sällsynt fenomen. Men mindre avvikelser från normen är tillåtna när det gäller slidan. Urinröret och livmoderhalsen, om det inte finns några patologier, bör vara sterila - ingen mikroflora bör vara där. I förhållande till vagina är situationen tvetydig.

4 renhetsgrader utmärks beroende på innehållet i olika mikroorganismer..

En idealisk utstrykning som inte innehåller vita blodkroppar och patogen flora motsvarar den första. De flesta kvinnor kan dock inte skryta med sådana resultat. Ofta i den avtagbara slidan finns enskilda leukocyter inom normala gränser (upp till 10 st.), Ett litet innehåll av epitelceller och opportunistiska bakterier. Denna bild kännetecknas inte som patologisk, och utstrykningen tillhör den andra renhetsgraden..

Om en vaginal cocci-flora, gramnegativa baciller eller jästceller hittas i vaginalutflödet, mot bakgrund av en minskning av koncentrationen av laktobaciller och bifidobakterier (Doderlein-pinnar), är detta ett tillfälle för ytterligare diagnos. En sådan utstrykning hänvisas till den tredje renhetsgraden. Vita blodkroppar i det överskrider normen och innehåller också mycket slem.

I en smet av den fjärde renhetsgraden är Doderlein-pinnarna (normoflora) väldigt få eller inte alls, vita blodkroppar täcker hela synfältet, innehållet i slem och epitelceller ökar. Dessutom finns ett stort antal patogena mikroorganismer. Detta tillstånd kräver snabb behandling..

Orsaker till förhöjda vita blodkroppar i smet

Om vita blodkroppar är förhöjda i en kvinnas utstryk, är orsakerna till detta förknippade med inflammatoriska processer. Ju högre koncentration av dessa celler, desto mer uttalad process. Det är dock nödvändigt att utvärdera denna indikator i kombination med andra diagnostiska aspekter..

Till exempel noteras en ökning av slem med utvecklingen av infektioner. Så kroppen försöker "rensa" av patogener. En ökning av antalet epitelceller såväl som leukocyter varnar för inflammation.

Enligt vissa laboratorier är innehållet i dessa element upp till 10 i synfältet tillåtet, men denna indikator varierar beroende på menstruationscykelns fas och dess värden bör inte tolkas utan hänsyn till andra diagnostiska tecken.

Nyckelcellerna kallas epitelceller med gardnerellabakterier. Detta är den så kallade "bakteriesand." Om sådana celler upptäcks i smet är sannolikheten för att utveckla bakteriell vaginos (gardnerellos) hög.

En minskning av halten av gram-positiva stavar är möjlig både mot bakgrund av att ta antibiotika och med utvecklingen av sjukdomar orsakade av opportunistiska mikroorganismer. I det första fallet anges användning av pre- och probiotika. I det andra - det orsakande infektionsmedlet bör identifieras.

Detekteringen av ett stort antal candida i en smet mot bakgrund av hämning av normoflora är ett tecken på trast. Detta beror på det faktum att med en minskning av koncentrationen av Doderlein-pinnar som producerar mjölksyra stiger pH i vagina.

Detta tillstånd leder till en aktiv tillväxt av opportunistisk flora, inklusive candida. I en sur miljö kan dessa mikroorganismer inte multiplicera, och därför hindrar bifidobakterier och laktobaciller processen med vaginal kolonisering.

Gonococci och Trichomonas är patogena mikroorganismer. De ska under inga omständigheter vara i smet. Upptäckt av dessa bakterier signalerar utvecklingen av gonorré eller trikomoniasis.

Vita blodkroppar i smet under graviditeten

Conception startar en kaskad av processer i en kvinnas kropp, och för att alla ska gå smidigt är det balanserade arbetet hos hormonorgan som producerar hormoner viktigt. En förändring i deras balans orsakar kraftfull omstrukturering av organ och system.

Så könshormoner - progesteron och östrogener - stimulerar skivepitelceller. Glykogen, som stöder reproduktionen av normoflora, börjar syntetiseras aktivt i dem. Genom att förstöra denna förening producerar Doderlein-pinnar en stor mängd mjölksyra, surgör miljön och ger därmed skydd mot infektioner.

Mot bakgrund av en fysiologisk minskning av immunitet under graviditet räcker emellertid ofta inte denna åtgärd. Många framtida mödrar med en förändring i balansen i hormoner börjar drabbas av trost eller andra patologier orsakade av opportunistiska mikroorganismer.

Mot denna bakgrund noteras ett högt antal vita blodkroppar i smet. Ofta överstiger koncentrationen av sådana celler i vagina hos gravida kvinnor normen - upp till 10 st. i ett synfält.

 • Om deras innehåll inte är mer än 15-20, och den förväntade modernen inte upplever några tecken på patologi, och de återstående smetindikatorerna är normala - oroa dig inte.

Det är viktigt att notera att koncentrationen av leukocyter i urinröret och livmoderhalsen inte bör förändras. Normerna för dessa indikatorer är desamma som för icke-gravida kvinnor. Förhöjda vita blodkroppar i urinröret är ett tecken på inflammation. Detta tillstånd kräver diagnos och behandling..

Under graviditeten bör de vita blodkropparna övervakas särskilt noggrant, eftersom det varnar för manifestationen av patologier i den kroniska kursen. Den blivande modernen är bättre att genomgå en undersökning igen.

Korrekt förberedelse för smet

Liksom de flesta diagnostiska tester inom medicin kräver en smet på floraen beredning. När man går till gynekologen bör en kvinna komma ihåg att resultatet av analysen endast är tillförlitligt när man följer dessa rekommendationer:

 • observera sexuell vila före leverans av biomaterial i minst 2 dagar;
 • vägrar att använda smörjmedel, vaginala suppositorier, krämer före studien;
 • Tvätta dig inte med geler och andra medel för intim hygien;
 • avstå från att ta testet efter en antibiotikakurs (minst 10 dagar);
 • Tappa inte mindre än 2 timmar innan du besöker en gynekolog;
 • testa inte under menstruationen.

Intimitet, alla medel för lokal applicering, antibiotika snedvrider data om det verkliga tillståndet av mikrobiell biocenos i urogenitalsystemet hos kvinnor.

Under urinering tvättas diagnostiskt betydande forskningsobjekt bort: cellelement, mikroorganismer, vilket också förändrar helhetsbilden. Menstruation gör det svårt att få material för diagnos - det kommer att vara "förorenat" med ett stort antal röda blodkroppar.

Indikationer för utstryk

En smuts hos kvinnor innebär att man tar biomaterial inte bara från vaginalslemhinnan. Prover för analys tas också från urinröret, livmoderhalsen.

Varje kvinna bör genomgå denna diagnostiska procedur efter sexuell aktivitet regelbundet: minst 1 gång per år. Förutom förebyggande undersökningar bör en smuts tas under graviditet. Om det inte finns några alarmerande symtom måste den förväntade modernen genomgå denna procedur två gånger: i början av graviditeten vid registreringen och i tredje trimestern, efter 30 veckor.

Emellertid är ett betydande skäl för att klara en smet utseendet på en kvinna som gravid, och det finns inga följande symtom:

 • förändring i färg och konsistens av sekretioner;
 • uppkomsten av obehag under urinering;
 • klåda i inguinalzonen;
 • obehaglig lukt av sekret;
 • brännande känsla i slidan;
 • buksmärta vid vila eller i intimitet.

Dessutom bör man komma ihåg att långvarig antibiotikabehandling kan påverka den vaginala mikrofloran på ett negativt sätt: orsaka döden av gynnsamma bakterier, som kommer att ersättas av opportunistiska invånare. Mot denna bakgrund utvecklas ofta candidiasis, bakteriell vaginos och de kan diagnostiseras med en smuts på floraen. Det är därför det är lämpligt att göra en sådan analys efter att ha avslutat en kurs med antibiotikabehandling.

En smet som diagnostisk metod: normer för kvinnor och män, förberedelse för analys, resultat

Vita blodkroppar i smuts i de allra flesta fall är ett tecken på den inflammatoriska processen i urogenitala organ, både kvinnliga och manliga. Emellertid kan en sällsynt man, särskilt i ung ålder, "skryta" att han fick en utstryk om allt är i ordning med könsstämningssystemet. För män hör utstryk inte till obligatoriska tester under medicinsk undersökning. Kvinnor är en annan sak. Förmodligen existerar sådana människor inte, som minst en gång om året inte utsätts för sådana manipulationer. Och detta är i frånvaro av patologi, men om det finns problem, tas utstryk vid behov.

Norm och patologi

Materialet från en människas urinrör är normalt inte rikligt. Enstaka leukocyter, övergångsepitel i smet, enstaka pinnar - det är allt som en frisk man kan ge oss. Utseendet på ett stort antal leukocyter i smet av ett starkare kön åtföljs vanligtvis av närvaron av förövare av inflammation (gonokocker, trikomonader, jästliknande svampar av släktet Candida, etc.), som behandlas och sedan tas igen för att se till att åtgärderna vidtagits.

När det gäller kvinnor observeras ett ökat antal vita blodkroppar före menstruation och anses vara ett helt naturligt fenomen. Dessutom gäller det mycket höga innehållet (normen upp till 30 celler i synfältet) inte för tillförlitliga indikatorer; frånvaron av morfologiska tecken på dessa celler anses vara bevis på ett normalt antal vita blodkroppar. De är "lugna", inte förstörda (kärnor bevarade), det finns inga tecken på fagocytos. Dessutom kan ibland orsaken till felet hos läkare-diagnostikern tas felaktigt material. Ett exempel är ett "tjockt" utstryk, som nästan är osynligt på grund av att hela fältet är besatt med kluster av överlagrade celler (inklusive vita blodkroppar). Utan att riskera ett misstag erbjuds en kvinna i sådana fall att göra en analys igen.

Tabell: utstrykresultat för kvinnor

V - material från slidan, C - livmoderhalskanalen (livmoderhalsen), U - urinröret

Flora och cytologi - vilka är deras skillnader?

Om män bara analyserar urinröret, har kvinnor fler forskningsobjekt: urinrör, vagina, livmoderhalsen, livmoderhalskanalen. Det är riktigt, ibland tar de ett aspirat från livmoderhålan och gör också utstryk, men detta anses som biopsimaterial som cytologen tittar på. Han gör en slutsats. Aspirat tas inte under rutinundersökningar, denna analys används endast för diagnostiska ändamål för att upptäcka cancer och prekancerösa sjukdomar i det huvudsakliga reproduktiva organet hos kvinnor. Dessutom, om du fyller i aspiratet med formalin och sedan applicerar det på glaset och färgar det, får du ett histologiskt preparat, som vid diagnos av maligna neoplasmer anses vara den sista utväg.

Förmodligen har många hört uttryck: "smet på floran", "smet på cytologin". Vad betyder allt detta? Vad liknar de och vad är deras skillnad??

Faktum är att läkaren i en utstryk på floran vid en stor förstoring med nedsänkning kan räkna cellerna, upptäcka trikomonader, jäst, diplokocker, gardnerella och andra mikroorganismer som representerar en rik biocenos av det kvinnliga könsdelområdet. Men han kommer inte att kunna bestämma de morfologiska förändringarna i epiteliet, eftersom det här är olika områden inom laboratoriediagnostik, där cytologi upptar en separat nisch. Studien av cellkompositionen för vissa material kräver, förutom viss kunskap, specialutbildning. Studien av patologiska förändringar i cellen och kärnan ger teoretiskt mycket lite, här, som de säger, du behöver ett tränat öga.

Avkrypteringen av analysen i båda fallen (flora och cytologi) utförs av läkaren, vi måste bara bekanta oss med några begrepp så att vi, med ett liknande problem, inte blir rädda och får panik.

Cytologisk undersökning

Cytologins uppgifter och funktioner är mycket bredare, därför är dess kapacitet också bredare. Läkaren undersöker materialet och fokuserar på epitelcells tillstånd för att identifiera patologiska processer (inflammation, dysplasi, maligna neoplasmer) och noterar samtidigt floran. Oftast är den vaginala delen av livmoderhalsen, representerad av ett flerskikts (fyra-skikt) skivepitel (MPE) och livmoderhalskanalen, undersökta. Med ett korrekt taget utstryk från livmoderhalskanalen är det prismatiska (cylindriska) epitelet, enstaka leukocyter och utarmad mikroflora som kan komma in från de nedre delarna (från vagina, till exempel) tydligt synliga i det normala cytologiska preparatet.

Det bör noteras att det cytologiska preparatet är mer informativt, eftersom färgningsmetoden (enligt Romanovsky-Giemsa, Pappenheim eller Papanicolaou) ger en tydligare bild. Celler skannas först vid låg förstoring för att bedöma läkemedlets allmänna tillstånd och sedan i stort (med nedsänkning) för att inte bara ta hänsyn till epitelet självt, utan också förändringar i kärnan som är karakteristisk för en viss sjukdom. Kort sagt ser cytologen flora, inflammation och i de flesta fall dess orsak och de förändringar som denna inflammatoriska process orsakade. Samt indikativa tecken på infektioner som uppvisar speciella svårigheter vid diagnos, epitel i för-tumör och tumörtillstånd.

Video: om smet för oncocytologi

Indirekta tecken på vissa STI i cytologi

När det gäller utsmetningen för STI: er bör det studeras som ett cytologiskt preparat. Tagen på floraen och färgad med metylenblå smuts, är den viktigaste, prisvärda och billiga, och därför den vanligaste diagnostiska metoden inom gynekologi. Men tyvärr ger det inte den nödvändiga fullständigheten av bilden för den diagnostiska sökningen efter könssjukdomar och deras konsekvenser.

Förutom alla möjliga invånare, som, när de infekteras eller störs av biocenos, också är synliga i en smet på floraen (trichomonas, jäst, leptotrix), kan indirekta tecken på närvaron av mikroorganismer upptäckas i testmaterialet (cytologi), vilket är mycket problematiskt att upptäcka med mikroskopiska metoder:

 • Utseendet på gigantiska multinucleated MPE-celler, ibland med en ganska bisar form, ofta visar tecken på parakeratos och hyperkeratos (keratinisering), indikerar en möjlig infektion med herpes simplex-viruset (HSV);
 • Celler i form av ett "uggla öga" med en grovkornig cytoplasma är karakteristiska för cytomegalovirus (CMV);
 • Med human papillomavirusinfektion (HPV) kan man upptäcka coylocytic atypia (MPE-celler med stora kärnor och ett upplysningsområde runt kärnan);
 • Indikativa är också Provacheks celler i metaplasiserade epitelceller, karakteristiska för klamydial infektion och spelar en roll i screeningstudier.

Naturligtvis är det omöjligt att ställa en diagnos av herpetisk, cytomegalovirus eller papillomavirusinfektion under cytologisk analys, men det kan antas, och detta är grunden för ytterligare, mer djupgående undersökning i en specifik riktning (ELISA, PCR, odlingsmetod, etc.). Således låter cytologi dig begränsa omfattningen av den diagnostiska sökningen, undvika onödiga tester, spara tid och snabbt starta behandlingen.

Hur man förbereder sig för analys?

Eftersom den enklaste och mest prisvärda metoden för att identifiera inflammatoriska processer i urogenitalkanalen, både hos män och kvinnor, är en smet på floran, måste den ägnas mer uppmärksamhet och lära läsaren att förstå lite om posten i formen.

Men innan patienten besöker läkaren, bör patienterna känna till några enkla regler:

 1. Ett par dagar före testet är det nödvändigt att utesluta inte bara sexuella kontakter (ibland kan spermier ses i en kvinnlig utsmetning), utan också alla ingripanden såsom douching, användning av aktuella mediciner (ljus, krämer, tabletter);
 2. Du bör inte gå till en sådan undersökning under menstruationen, eftersom menstruationsblod kommer att störa tittningen på läkemedlet, där läkaren huvudsakligen kommer att se henne;
 3. På undersökningsdagen måste du beräkna tiden så att sista gången du tappar på 2-3 timmar, eftersom urinen kan tvätta all "information";
 4. 7-10 dagar före analysen, sluta ta farmaceutiska beredningar, särskilt antibakteriella, eller ta en smet bara en vecka efter behandlingsslutet;
 5. En annan regel som kvinnor ofta ignorerar: använd inte intima hygienprodukter. Naturligtvis är det mycket svårt att avstå från sådana förfaranden i allmänhet, som experter rekommenderar, men åtminstone kan du begränsa dig till rent varmt vatten. Män gör den sista toaletten i de yttre könsorganen på kvällen inför en läkarbesök.

Efter att ha avslutat dessa tips går en person till en möte där de kommer att ta en smet, måla och titta under ett mikroskop. Läkaren kommer att hantera dekrypteringen, och patienten kommer att få ett yttrande om sina händer, och han kommer förmodligen att vara intresserad av att veta vad alla dessa siffror och ord betyder.

Video: förberedelse för en smet

Vad kan ses i en smet från urinröret hos män?

Förmodligen gissade läsaren att analysstaketet hos män sannolikt inte lämnar trevliga minnen, eftersom forskningsobjektet inte är så tillgängligt för dem, så det kommer verkligen att vara obehagliga upplevelser som kanske inte lämnar en person i flera timmar. Ibland, för att undvika detta, föreskriver läkaren en prostatamassage till patienten, som utförs flera dagar före perektumproceduren, det vill säga genom ändtarmen.

Men om den brinnande känslan och ömheten i penis fortsätter att påminna om sig själv i flera dagar, och dessa fenomen kompletteras också med purulent urladdning, är ett besök hos läkaren oundvikligt. Men om allt gick bra, kanske män kommer att bli lugna av det faktum att i deras utstryk från urinröret ser allt mycket lättare ut, om analysen naturligtvis är normal:

 • Normen för leukocyter är upp till 5 celler i synfältet;
 • Enkla pinnar utgör floran;
 • Den allmänna bakgrunden später uretralt epitel (huvudsakligen övergående) - ungefär 5-7 (upp till 10) celler;
 • En liten mängd slem som inte spelar någon roll;
 • Ibland kan villkorligt patogen flora i enstaka kopior (streptokocker, stafylokocker, enterokocker) förekomma i utstrykningen, men för att skilja den är det nödvändigt att färga utstryket enligt Gram.

När det gäller den inflammatoriska processen förändras smet:

 1. Ett stort antal vita blodkroppar förekommer i smet, ibland inte räknbara;
 2. Coccal eller cocco-bacillary flora förskjuter stången;
 3. Beredningen innehåller mikrober som orsakar inflammation (trikomonader, gonokocker, jäst, etc.);
 4. Mikroorganismer som klamydia, urea och mycoplasmas under mikroskop kan knappast ses, precis som att särskilja patogena diplokocker som orsakar gonorré från parvis liggande enterokocker eller Enterococcus faecalis-kedjan (även enterokocker) från streptokocker, för att klargöra typen orsakande medel kompletteras studien med den kulturella metoden eller PCR (polymeraskedjereaktion), som är praktiskt sett universell och populär i vår tid;
 5. Med sällsynta undantag kan man i en manlig smet hitta Escherichia coli (ett uppenbart brott mot hygienreglerna!), Gynnsamt i tarmen, men orsakar cystit, uretrit, prostatit, som faller i en mans urinrör. För dess differentiering krävs också ytterligare laboratorieforskningsmetoder..

De gör samma sak med kvinnliga utstryk, eftersom de upptäckta diplokockerna kan visa sig inte vara neysserii och inte orsaka gonoré. Förresten, E. coli (Escherichia coli), enterococcus (Enterococcus faecalis), stafylokocker med streptokocker och andra mikroorganismer i kvinnliga utstryk är mycket vanligare på grund av de kvinnliga könsorganen.

Kvinnligt urogenitalt kanosystem

Vita blodkroppar i en smet som tas i gynekologi, även för flora, även för cytologi, är inte de enda cellerna som finns i läkemedlet. Dessutom fungerar de endast som en konsekvens eller reaktion på händelser som inträffar i ekosystemet (hormonella fluktuationer, inflammation). Till exempel beror deras ökning i olika faser av cykeln på hormonellt inflytande, därför, när man samlar material i riktningsformen, datumet för den sista månaden.

Det diagnostiska kriteriet för den inflammatoriska processen anses inte bara ett stort antal Le, "flydde" till platsen för "militära operationer", utan också till deras kärnors tillstånd. När vita blodkroppar reagerar försöker de ta upp "fienden", fagocytisera, men själva börjar kollapsa. Förstörda celler kallas neutrofila leukocyter, men ett sådant fenomen anges inte i transkriptet från analysen. Ett stort antal neutrofila vita blodkroppar, tillsammans med rikligt med cocco-bacillary eller coccal flora, fungerar som bas för att bekräfta förekomsten av en inflammatorisk process.

Det kvinnliga könsekosystemet inkluderar mikroorganismer som upptar vissa nischer, som är: epitel i vagina, livmoderhalsen, livmoderhalskanalen, rik på endocervikala körtlar. Dessa anatomiska formationer ger förutsättningarna för livslängden för olika mikroorganismer. Vissa av invånarna är obligatoriska (obligatoriska), medan andra kommer utanför på grund av vissa omständigheter och orsakar olika inflammatoriska reaktioner i epitelet.

Dessutom kan balansen i ekosystemet störas av olika faktorer som negativt påverkar kvinnans kropp (både inre och yttre), vilket leder till att mikrober som lever i litet antal börjar förskjuta de naturliga invånarna som representerar stångfloran och upptar den dominerande placera. Ett exempel på detta är koloniseringen av den vaginala miljön med gardnerella, som av flera skäl förtränger laktobaciller (Doderlein-pinnar). Resultatet av ett sådant ”krig” är den välkända bakterievaginosen (gardnerellos).

Norm i en gynekologisk smet

Mikroskopiska varelser som lever i den kvinnliga könsorganen är olika, men det finns fortfarande normer, även om gränserna ibland är mycket svåra att fastställa, men vi försöker fortfarande göra det. Således kan du i en smet som tas i gynekologi hitta:

 • Vita blodkroppar, vars norm i urinröret är upp till 10 celler i synfältet, i livmoderhalsen och dess kanal - upp till 30 celler. Under graviditeten förändras dessa indikatorer uppåt;
 • Typen av epitel i smet beror på platsen där materialet togs: urinröret i nacken och i vagina är fodrad med skiktat skivepitel (MPE), som vi får i beredningen. En utstryk från livmoderhalskanalen kommer att representeras av ett cylindriskt (prismatiskt) epitel. Antalet celler förändras i olika faser av cykeln, i allmänhet är det allmänt accepterat att deras innehåll normalt inte bör överstiga 10 enheter. Allt detta är emellertid mycket godtyckligt, eftersom det för noggrann diagnos är nödvändigt att ta hänsyn till morfologiska förändringar i cellstrukturer (kärna, cytoplasma, närvaron av "bara kärnor"), det vill säga göra en cytologisk analys;
 • Slem i läkemedlet anses vara en obligatorisk, men måttlig, komponent, eftersom körtlarna i livmoderhalskanalen och vagina utsöndrar det. Slemet ser intressant ut i ägglossningsfasen i menstruationscykeln, det kristalliserar och bildar mönster som liknar växtlöv, som kallas ”fern symptom” (cytologi);
 • En normal smuts representeras vanligtvis av stångflora (laktobaciller) och enstaka kockor.

Villkorligt patogen flora är inte alltid normen

Förutom laktobaciller - de viktigaste företrädarna för den normala mikrofloraen i könsorganen, som har den viktiga funktionen att "självrena vaginalmiljön", kan andra villkorligt patogena mikroorganismer hittas i små mängder i en smet:

  Gardnerella, som hänvisar till opportunistisk flora och normalt sett "sitter tyst", kan förändras mycket snabbt när pH-värdet förändras. Det åtföljs ofta av mobilunkus, som är aktiv efter gardnerella, när den fångar nisch av laktobaciller, multiplicerar och förskjuter den senare. Under sådana omständigheter lämnar pinnarna sina "ägodelar", floran förändras, vilket manifesterar sig som en betydande ökning av cocci i smet. Tillsammans med gardnerella och mobilunkus bildar de en riklig coccobacillary flora som täcker cellerna i skivepitel och kallas ”bakteriesand”. Sådana intressanta MPE-celler kallas "nyckelceller" och anses vara ett diagnostiskt tecken på bakteriell vaginos;

nyckelceller omringade av bakterier (höger) och friska epitelceller (vänster)

Alla dessa representanter för mikrofloran kan leva utan att störa någon eller orsaka inflammation under vissa förhållanden. Förresten, till och med laktobaciller i överflöd och i den rikliga bakteriefloraen kan provocera en inflammatorisk process - laktobaciller, som manifesteras av klåda, brännande, sekret. Sjukdomen är naturligtvis inte dödlig, men mycket smärtsam.

Patogena "gäster"

Förekomsten av patogener som överförs främst genom sexuell kontakt leder nästan alltid till problem. Lokal inflammation orsakad av patogen kan spridas till andra organ och system och (ofta) förvandlas till kronisk, om den inte botas i tid.

Detta fenomen är särskilt farligt under graviditeten, eftersom många patogener kan ha en mycket negativ effekt på fostret, så att ett dåligt utstryk under graviditeten är en guide till handling, dessutom omedelbart. Vilka mikroorganismer kan hota det mänskliga reproduktionssystemet, sexuellt överfört? Vi kommer förmodligen inte att överraska någon genom att namnge dem, men än en gång skadar det fortfarande inte att komma ihåg faran som mikroskopiska varelser utgör.

gonococcus - det orsakande medlet vid gonoré

Således inkluderar patogen mikroflora i könsorganen:

 • Gonokocker eller neysserii närvarande i en smet på floraen i form av parvis liggande "kaffebönor" arrangerade i ett schackbrädemönster. Diplokocker lever i cytoplasma av neutrofila leukocyter eller utanför cellerna, men med sin "kolonisering" lämnar den andra floran som regel;
 • Trichomonas (flagellater), vilket orsakar en uttalad inflammatorisk process, som kan leda till vävnadsnekros och bildning av verklig erosion i livmoderhalsen hos kvinnor. Trikomonader bär på sig andra parasitiska mikroorganismer, som ofta är orsaken till den inflammatoriska reaktionen;
 • Amoebas - hänvisar till sällsynta "besökare", men besöker ibland kvinnor som föredrar intrauterin preventivmedel. Amoebas känner sig underbara omgiven av svampar och aktinomyceter, det vill säga mikroorganismer som också "älskar" den intrauterina enheten.

Förekomsten av obligatoriska intracellulära parasiter kan endast antas endast i en cytologisk beredning. I cytologi är ett frågetecken acceptabelt, vilket fungerar som en riktlinje för en fokuserad fördjupad undersökning, så inlägget i slutsatsen är "Taurus Provachek -?" kommer att förstås av läkaren som en rekommendation att fortsätta diagnosen på jakt efter klamydia.

Vad är graden av renhet? ?

En smet för graden av renhet i vagina tas som ett normalt smet på floran, men de utvärderas på något annorlunda sätt. I gynekologi skiljs IV-renhetsgrader ut:

Jag graderar - fenomenet är ganska sällsynt, utstrykningen är ren, endast stångflora, enstaka leukocyter och skivepitelceller i optimala mängder;

II-grad - enstaka cocci "glider" bland stavar eller andra icke-patogena mikroorganismer blandas i enstaka kopior, denna grad är den vanligaste bland friska kvinnor i gynekologiska termer;

tabell: standarder för utvärdering av ren vaginal

Klass III - villkorligt patogen flora och jästliknande svampar är karakteristiska för den, som visar en tendens till aktiv reproduktion. Detta kan indikera utvecklingen av en inflammatorisk reaktion på närvaron av ett överskott av opportunistiska mikroorganismer. Denna analys innefattar en ytterligare undersökning av kvinnan;

IV-grad - tecken på en tydlig inflammatorisk process: riklig kokala eller cocco-bacillär (blandad) flora, trikomonader, gonokocker eller andra patogena mikroorganismer är möjliga. I sådana fall föreskrivs ytterligare laboratorietester (bakteriologisk, PCR, etc.) för att söka efter patogenen och vidare behandling..

En smet på floran, även om den anses vara en enkel metod, men har stor potential. Det första steget i laboratoriediagnosen av sjukdomar i urogenitalkanalen löser ibland omedelbart problemet och låter dig omedelbart börja behandlingsåtgärder, vars kvalitet senare kommer att kontrolleras av själva smetet, så det rekommenderas inte att undvika en sådan tillgänglig procedur. Det kräver inte mycket kostnader och svaret behöver inte vänta länge.

Vita blodkroppar i utstryk hos kvinnor - normen hos kvinnor, tabell, transkription av analys

Normalt hos kvinnor finns 5-10 vita blodkroppar i smet. En ökning av antalet indikerar inflammation, ett tillstånd som kallas leukocytos. Anledningen till detta är oftast en infektion. Leukocytos uppträder också med icke-infektiös inflammation, slemhinneskador.

Smet på floraen i gynekologi

Kvinnor som genomgår en förebyggande eller diagnostisk undersökning av en gynekolog måste lämna fläcken. Denna analys återspeglar tillståndet i vaginalslemhinnan. Med hjälp av en smetning upptäcks inflammatoriska, smittsamma sjukdomar i könsorganen.

De viktigaste indikatorerna för smet:

 • vita blod celler;
 • röda blodceller;
 • lactobacilli;
 • nyckelceller;
 • patogen mikroflora;
 • slem.

Vita blodkroppar i smet av en frisk kvinna finns i små mängder. Dessa är vita blodkroppar som tillhör immunsystemet och har en skyddande funktion.

När inflammation uppstår penetrerar infektionen, rusar vita celler omedelbart till det patologiska fokuset. Där har de en antiinflammatorisk effekt, förstör patogena mikroorganismer, atypiska celler.

Ta en smuts bör vara 2-3 dagar efter slutet av menstruationen, bäst i mitten av cykeln. Innan hon undersöker en gynekolog måste en kvinna tvätta sig med rent vatten utan att använda tvål. Dagen före testet, sexuell kontakt, användning av vaginala suppositorier, douching bör uteslutas.

Symtom på leukocytos

Överskott av antalet vita blodkroppar i smet kallas leukocytos. Det kan orsakas av infektion, kronisk inflammation. Det finns också fysiologisk leukocytos.

Symtom med en ökning av vita blodkroppar vid en smuts hos kvinnor beror på orsaken som orsakade det:

 • bränning under urinering, samlag;
 • smärta i nedre buken;
 • urladdning - purulent, curdled, med en obehaglig lukt;
 • allmän förgiftning - sjukdom, feber.

Förutom leukocytos ökar antalet patogena bakterier vid sjukdomar i de kvinnliga könsorganen, halten av laktobaciller minskar.

Tabell över vita blodkroppar i en smuts hos kvinnor

En gynekologisk smuts tas från slidan, urinröret och livmoderhalsen. Det normala antalet vita blodkroppar i olika prover är olika. Tabell över vita blodkroppar i en smuts hos kvinnor.

KomplottHur många vita blodkroppar finns det
UrinrörEnstaka eller upp till 5 celler
VaginaUpp till 5 celler
Cervical kanal5-10 celler

Vita blodkroppar i smet under graviditeten

Hos gravida kvinnor inträffar betydande förändringar i kroppen. Slemhinnorna i könsorganen påverkas. Lokal immunitet ökar, detta är nödvändigt för att skydda fostret från infektioner. Därför är normen för vita blodkroppar i utstryk av gravida kvinnor högre. Det utgör upp till 20 celler i synfältet.

Vita blodkroppar i smet före och efter menstruationen

Vita blodkroppar i smet kan bli större innan menstruationen. Anledningen till detta är det ökade blodflödet till könsorganen. Antalet vita blodkroppar ökar något och når 6-7 enheter istället för 5.

Efter menstruationens slut inom 1-2 dagar tar indikatorn ett normalt värde. Det vill säga omedelbart efter menstruationen observeras också ett ökat antal leukocyter i smetet - upp till 35-40 enheter.

Orsakerna till ökningen av vita blodkroppar

Inflammatoriska sjukdomar anses vara patologiska orsaker till en ökning av vita blodkroppar vid en smuts hos kvinnor. De kan orsakas av infektioner eller icke-smittsamma orsaker. Många leukocyter flödar till någon koncentration av inflammation med en blodström. De behövs för att undertrycka den inflammatoriska processen..

infektioner

Den vanligaste orsaken till ett ökat antal vita blodkroppar i smet är infektion. De är specifika och ospecifika. Specifika infektioner orsakar sexuellt överförda sjukdomar:

 • syfilis - blekt treponema;
 • klamydia - klamydia;
 • gonorré - gonococcus;
 • trichomoniasis - trichomonas.

Ospecifik flora - de bakterier som lever på slemhinnor hos friska människor, men inte är aktiva. Med en minskning av immunitet, skador, de aktiveras, orsakar inflammation. Staphylococci, streptococci, Escherichia coli hör till ospecifik flora.

Bland virusinfektioner påverkar könsorganen herpesviruset och det mänskliga papillomviruset. Men leukocytos med virusinfektioner är sällsynt, eftersom virus lever i cellerna. Således är de maskerade, immunsystemet svarar inte på dem, skickar inte fagocyter till fokus..

Vid bakterieinfektioner visar utstrykningen vita blodkroppar. Detta innebär att teknikern inom mikroskopets synfält ser en hel del vita blodkroppar som inte kan räknas.

Icke-kommunikativa orsaker

En ökning av antalet vita blodkroppar inträffar med icke-infektiös inflammation. Dessa är kroniska sjukdomar i slidan, livmoderhalsen:

Måttlig leukocytos observeras vid prekancerösa tillstånd, livmoderhalscancer.

En leukocytreaktion inträffar som ett svar på mekanisk irritation av slemhinnan:

 • bär tätt underkläder;
 • ofta byte av sexpartner;
 • svår vaginal torrhet.

Icke-infektiösa orsaker till leukocytos vid utstryk är allergiska reaktioner, som tar mediciner utan läkares rekommendation.

Relaterade sjukdomar

Höga vita blodkroppar i smet indikerar en inflammatorisk process. För en leukocytos är det omöjligt att korrekt fastställa diagnosen. För att göra detta, titta på andra indikatorer.

 1. Bakteriell vaginos - inflammation orsakad av ospecifik flora. Analysen visar leukocytos, nyckelceller, mycket slem. Det åtföljs av förbränning under urinering, utsöndringar med en obehaglig fisklukt.
 2. Trichomoniasis är en genitourinär infektion orsakad av Trichomonas. Tillsammans med smärta i nedre del av buken, rikliga gröna sekret. Analys avslöjar leukocytos, Trichomonas.
 3. Gonoré är en genitourinär infektion orsakad av gonokocker. Hos kvinnor raderas de kliniska manifestationerna. Obehag under urinering, samlag observeras. I studien av sekretioner upptäckte leukocytos, gonococci.
 4. Kolpit är en ospecifik inflammation i slidan. Det manifesterar sig med rikligt med vit-gul urladdning, obehag under samlag. Det finns många neutrofila vita blodkroppar i smet..
 5. Cervicit är en inflammation i livmoderhalskanalen. Det finns inga uttalade kliniska manifestationer. Det upptäcks under en gynekologisk undersökning. Analys avslöjar leukocytos, en minskning av normal flora.
 6. Cervikal erosion är den vanligaste sjukdomen inom gynekologi. Djup erosion anses vara ett prekanceröst tillstånd..

Av metoderna för instrumentell diagnostik används ultraljud, hysteroskopi, kolposkopi. Leukocytos bestäms inte bara genom att undersöka urladdningen, utan också i en bit av slemhinnan som tas av biopsi. Läkaren ser leukocytinfiltrering där. Detta innebär att slemhinnan är mättad med vita blodkroppar..

Det är inte nödvändigt att behandla ett ökat antal vita blodkroppar, men orsaken till detta tillstånd. För specifika bakterieinfektioner används antibiotika och lokala antiseptiska medel. Antibiotika drickas strikt enligt den föreskrivna kursen..

Icke-specifik inflammation behandlas utan antibiotika. Föreskriva medel för att reglera vaginal mikroflora, öka antalet laktobaciller. Applicera lokalt antiinflammatoriska bad, tamponger med havtornsolja. Intima geler med en reglerande effekt föreskrivs för vardagsvård..

Ökningen av vita blodkroppar i en smet på floraen under graviditeten

Ett ökat antal vita blodkroppar i smet på floraen under graviditeten är ett fysiologiskt fenomen. Leukocytos är en skyddande reaktion. Syftet är att förhindra penetrering av patogena mikroorganismer genom slidan och livmoderhalskanalen. Det normala antalet leukocyter för gravida kvinnor är upp till 20 enheter.

Efter förlossningen

Indikatorn ökas i utstryk efter förlossningen. Slemhinnan i slidan återställs efter en stor belastning, små rupturer läker. Antalet leukocyter i det gynekologiska smetet stiger till 20-30, kvarstår i en vecka. Då försvinner leukocytos gradvis.

Minskat antal vita blodkroppar

Om undersökningen avslöjade mindre vita blodkroppar, eller ingen alls, är detta inte ett patologiskt symptom. Ett litet antal leukocyter räknas om en kvinna tvättades med hygienprodukter före analys och använde vaginala suppositorier. Om resten av analysen är normal behöver ingenting göras. En gynekologisk smuts behövs för att bedöma tillståndet i vaginalslemhinnan, livmoderhalskanalen. Analysen bestämmer antalet leukocyter, röda blodkroppar, avslöjar patogena bakterier eller svampar. Baserat på analys av kliniska symptom kan läkaren ställa diagnos.

En smet på floran hos kvinnor: ett bord med normer

Vad en smet på flora hos kvinnor visar är förekomsten eller frånvaron av infektionssjukdomar, inflammatoriska processer. Detta är ett enkelt och snabbt sätt att studera det reproduktiva kvinnliga systemet i mikroflora-laboratoriet..

Till vem och i vilka fall föreskrivs en smuts på floraen

Detta är en laboratorieundersökning av sammansättningen av mikrofloraen i en kvinnas urogenitala organ. En smet på flora hos kvinnor är en av de enklaste metoderna för att bestämma sexuellt överförda sjukdomar..

I vilka fall får en kvinna en smuts på floran:

 • med utseendet på en obehaglig lukt;
 • med patologisk leukocé, ovanlig urladdning;
 • torrhet och obehag i slidan;
 • smärta, fläckar efter samlag;
 • med smärta, smärta under urinering;
 • innan man utför gynekologiska operationer, kolposkopi, IVF och andra gynekologiska manipulationer.

En smuts på floraen ordineras till friska kvinnor vid en rutinundersökning av en gynekolog en eller två gånger om året, vid planering av graviditet, under graviditet och vid inläggning på sjukhuset.

Hur man förbereder sig för analysen

För att få ett tillförlitligt analysresultat bör du förbereda dig för det..

Förberedelse för tentamen:

 • antibiotika och antimykotiska läkemedel avbryts på två veckor;
 • på tre dagar avbryts alla vaginala former av läkemedel;
 • utesluta alla hygieniska vaginalprodukter (krämer, deodoranter, geler);
 • med intim hygien använder du inga extra medel, utom vatten;
 • utesluta samlag per dag.

Tvätta noggrant med varmt kokt vatten innan du går till testet utan ytterligare hygienprodukter. Det rekommenderas inte att urinera innan du tar testet.

Begränsningar av tidpunkten för analysen: passerar inte senare än två dagar före menstruationens början, och inte tidigare än två dagar efter menstruationen. Den bästa perioden för att ta en smet är från 10 till 20 dagar i cykeln.

Hur man klarar analysen

För bekvämlighet är kvinnan belägen i den gynekologiska stolen. En gynekolog sätter in en spekulumutvidare i slidan.

Vilka verktyg tar analys:

 • från slidan - med en steril vattpinne;
 • från urinröret - med en bakterieslinga, cytobrush eller Volkmans sked;
 • från livmoderhalsen - med en spatel Eyre.

Ett separat sterilt instrument tas för varje plats. Proverna som tas appliceras på objektglas, märkas och skickas till laboratoriet..

Analysprocessen tar flera minuter, orsakar inte obehag eller smärta (endast ytprov tas, slemhinnan skadas inte).

Hur lång tid väntar på resultaten

Väntetiden för analysresultaten beror på den medicinska organisationens arbetsbelastning. I ett privat laboratorium utfärdas ett analysresultatsformulär inom 24 timmar eller dagen efter leveransen.

På den gynekologiska avdelningen på kliniken på bostadsorten utförs analysen från 5 till 10 dagar.

Avkoda en smet på flora hos kvinnor

På formuläret med resultatet av analysen finns bokstäver, siffror, tecken "+++".

Beteckning på zonen från vilken materialet tas från:

 • U ("uretra") - urinröret;
 • C ("livmoderhalsen") - livmoderhalsen;
 • V ("vagina") - vagina.

Beteckningen av indikatorer som diagnostiserar:

 • L eller Le - vita blodkroppar;
 • Ep - epitelceller;
 • slem;
 • Er - röda blodkroppar;
 • Gn eller Neisseria gonorrhoeae - det orsakande medlet för gonoré (gonococcus);
 • Trich eller Trichomonas SPP - det orsakande medlet av trichomoniasis (Trichomonas);
 • Soor eller Candida, eller svamp eller jäst - det orsakande medlet vid candidiasis;
 • nyckelceller;
 • mikroflora.

Mikroflora studeras av en laboratorieassistent under ett mikroskop. Förkortningen "i p.z." en anställd på laboratoriet noterar att han noterade dessa indikatorer endast i det synliga utrymmet under ett mikroskop.

Vad betyder symbolen "+":

 • ett plus “+” betyder att ett litet antal bakterier har detekterats;
 • "++" betyder ett måttligt belopp;
 • "+++" - hög;
 • "++++" - mycket högt.

Om inga smittämnen upptäcks, markera "frånvarande" eller helt frånvarande (ange "abs").

vita blod celler

Vita blodkroppar är vita blodkroppar, deras syfte är att bekämpa infektion. Vita blodkroppar kan ta upp bakterier och smälta dem. Om analysen innehåller många vita blodkroppar innebär detta att kroppen kämpar med sjukdomen. Ett stort antal vita blodkroppar indikerar en uttalad inflammatorisk process.

Epitel

En hög mängd epitel indikerar en inflammatorisk process. Om en hög koncentration av epitel upptäcks föreskrivs ytterligare undersökningar.

Om en spridning av cylindriskt epitel upptäcks, skickas patienten för kolposkopisk undersökning och cervikal onkocytologi för att utesluta prekankärsjukdomar.

En reducerad mängd epitel indikerar hormonbrist. Denna bild ses ofta hos kvinnor under klimatperioden..

Slem

Om en ökad mängd slem upptäcks, gör ett antagande om inflammation i livmoderhalskanalen.

Gram-positiva pinnar

Gram-positiva baciller inkluderar laktobaciller, Doderlein-pinnar. Detta är en del av en hälsosam vaginal mikroflora. En minskning av antalet laktobaciller indikerar vaginal dysbios, vilket ofta är förknippat med infektionssjukdomar i könsorganen.

Nyckelceller

Nyckelceller är skivepitelceller som skiljer sig från slemhinnan och små patogena gardnerella-mikroorganismer har samlats på dem. Normalt hittas de inte i smet..

Bakterie

Formen visar vilka typer av bakterier som finns i smet. Den normala mikrofloran hos en frisk kvinna är stavformad (laktobaciller är i form av pinnar).

Coccal-form betyder att stavilococci eller streptococci dominerar i smet.

En blandad form observeras med bakteriell vaginos, när många stavformade och kokala mikroorganismer hittas.

En frisk kvinnas mikroflora innehåller en hel uppsättning mikroorganismer. De flesta av dem är laktobaciller (Doderlein-pinnar).

Sammansättningen av friska kvinnliga mikrofloror:

mikroorganismerCFU / ml
Lactobacillus eller Doderlein Pinnar Lactobacillus spp107-109
Bifidobacterium Bifidobacterium spp.103-107
Clostridium Clostridium spp.Upp till 104
Propionibacterium Propionibacterium spp.Upp till 104
Mobiluncus Mobiluncus spp.Upp till 104
Peptostreptococcus Peptostreptococcus spp103-104
Corynebacterium Corynebacterium spp.104-105
Staphylococcus Staphylococcus spp.103-104
Streptococcus Streptococcus spp.104-105
Enterobacteriaceae Enterobacteria103-104
Bacteroides Bacteroides spp.103-104
Prevotella Prevotella spp.Upp till 104
Porphyromonas Porphyromonas spp.Upp till 103
Fusobacteria Fusobacterium spp.Upp till 103
Veilonella spp.Upp till 103
Mycoplasmas M.hominisUpp till 103
Ureaplasma U.urealyticum103
Candida - Jästsvampar104

Normala smetvärden på floran

Resultaten av analysen anges i den tomma tabellen. Olika laboratorier har utvecklat sina egna former, men alla inkluderar samma uppsättning indikatorer med samma beteckning.

Tabell med avkodning av normerna i en smuts hos kvinnor.

IndexVagina (V)Cervical Canal (C)Urinrör (U)
vita blod celler
(L eller Le)
0-100-300-5
Epitel (Ep)5-105-105-10
SlemLagomLagom-
Gonococcus (Gn)NejNejNej
Trichomonas (Trich)NejNejNej
NyckelcellerNejNejNej
Candide, jäst (Soor eller Candida)NejNejNej

Vaginal renhet

En smet på floran bestämmer graden av renhet i slidan. Det finns 4 renhetsgrader:

 • 1 grad (idealiskt alternativ) - vita blodkroppar är normala, floran är frisk, slem och epitelceller finns i små mängder;
 • Grad 2 (en vanlig version av normen, på gränsen till störande mikroflora) - vita blodkroppar inom normala gränser, slem och epitelceller i mått. Det finns en liten mängd cocci eller svamp, laktobaciller - i stora mängder;
 • Grad 3 (avvikelse från normen, indikerar sjukdomens början) - mycket vita blodkroppar och epitel. Det finns få användbara laktobaciller, det finns en aktiv tillväxt av Candida-svampar, patogena mikrober;
 • Grad 4 (indikerar en sjukdom) - mycket vita blodkroppar, patogena bakterier. Doderlein-pinnar är frånvarande (laktobaciller). Massor av slem och epitel.

Tabell över indikatorer för graden av renhet i slidan.

Renhetvita blod cellerEpitelSlemfloranBeskrivning
1Enda5-10 s. Sp.Måttlig mängdPH - sur, Doderlein sticker - minst 95%Perfekt skick av mikroflora
2Upp till 10 sidor.5-10 s. Sp.Måttlig mängdPH - surt, närvaron av ett litet antal gram-positiva cocci, doderleinpinnar råderDet normala tillståndet för mikroflora
310-30 s. Sp.Mer än 10 sidor.Måttlig eller storPH - neutral eller svagt alkalisk, närvaron av gramnegativa och grampositiva cocci, Doderlein bacillus i små mängder eller frånvarandeVaginal inflammation, behandling krävs
4Mer än 30 i n. Sp.Hela tidenEtt stort antalPH - alkaliskt, ett stort antal villkorligt patogena och patogena bakterier, Doderlein-pinnar är frånvarandeSvår inflammatorisk process som kräver akut behandling

Ett smet på gravida kvinnors flora

En smet på floran tas även när du planerar en graviditet för att förbereda dig för befruktningen (för att ta hand om din hälsa i förväg). I den födelsekliniska kliniken ger den blivande mamman en utstryk på floran med förebyggande syften tre gånger:

 • vid registrering;
 • i början av 2 trimestrar;
 • i början av 3 trimestrar;
 • vid 37-38 veckor av graviditeten, före förlossningen.

En utstryk på gravida kvinnors flora är en metod för att förhindra intrauterin infektion hos barnet. Om en infektion upptäcks föreslår läkare optimala behandlingsregimer. Under graviditet motsvarar normen i smet på flora hos kvinnor normen för icke-gravida kvinnor med en skillnad: antalet leukocyter i slidan är tillåtet upp till 20 och högre frekvenser av antalet epitel och Doderlein-stavar anses vara normala. Dessa skillnader beror på det faktum att naturen har ökat de skyddande reaktionerna hos den framtida moderns kropp (för framgångsrikt bärande av barnet).

Analysens giltighet

Resultaten av smetanalysen på floraen är giltiga i 10 dagar. Gynekologer rekommenderar att patienter tar en analys av floran från en till två gånger per år som profylax. Analysen ger information om den möjliga utvecklingen av sjukdomen även om kvinnan mår ganska bra. Tidig behandling ger resultat snabbare och bättre än behandling av avancerade sjukdomar.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

När menstruationen kommer efter avlivning av amning?

Förmodligen har alla det individuellt, men ändå, vem hade den här situationen: under GV-perioden fanns det aldrig en månad efter födseln, och efter avvecklingen av GV, när gick de?...

Varför det inte finns några perioder: testet är negativt

När en kvinna har en försening i sin period, faller den första misstanken på hennes graviditet. Om testet är negativt och blödningen inte börjar på de föreskrivna 21 - 35 dagarna är denna situation alarmerande och får dig att tro att inte allt är i ordning i kroppen....

En daub istället för menstruation - när det anses vara normalt och när patologi?

Menstruation är en av de viktigaste fysiologiska processerna som förekommer i en kvinnas kropp. Det är förknippat med avstötning av slemhinnan i livmoderhålan....