Vad är lutealfasen hos kvinnor? Vad är cykeldagen?

Intim

Upplagt av Rebenok.online den 28 mar 2017

Menstruationscykeln är perioden från den första dagen av menstruationen till början av nästa. Dess varaktighet beror på korrekt implementering av kroppens reproduktionsprocesser. Cykeln är indelad i flera delar, som i gynekologi kallas faser. Den sista är den luteala fasen.

Vad det är?

Början av menstruationscykeln kännetecknas av tillväxten av folliklar och endometrium - detta är follikelfasen. Ägglossningen kommer in i ägglossningen, på grund av vilken befruktningen blir möjlig. Det sista steget är cykelns luteala fas. Processerna som sker under denna period hjälper till att bilda graviditet eller leder till att menstruationen börjar.

I stället för en follikel som spricker under ägglossningen börjar corpus luteum utvecklas. Det har en ojämn disposition. I storlek sammanfaller corpus luteum med follikelns storlek. Dess huvudfunktion är produktionen av progesteron..

Det är graviditetens huvudhormon. Med dess hjälp minskar livmoderkontraktionen, mjölkkörtlarna börjar öka i storlek. I framtiden hjälper progesteron bildandet av mjölkkanaler..

Om befruktningen inte genomförs, i slutet av lutealfasen, löses corpus luteum gradvis upp. Tillsammans med den minskar progesteronnivån. Detta framkallar avstötning av endometriala vävnader, vilket bidrar till början av menstruation. I slutet av menstruationscykeln kan en kvinna märka utseendet på karakteristiska symtom. Dessa inkluderar följande:

  Tilldelning ändras.

Vilken dag i cykeln börjar och hur lång tid tar det?

Lutealfasen hos kvinnor börjar efter ägglossningen. Helst är dess varaktighet 14 dagar +/- 2 dagar. I corpus luteum är scenen i de flesta fall densamma. Vid kränkningar av menstruationscykeln ändras inte lutealfasens varaktighet, i motsats till follikelfasen, som regel..

Hormonorm

Under den andra halvan av cykeln noteras aktiviteten för progesteron och östradiol. Deras efterlevnad av normerna är av stor vikt vid befruktningen. Normen för progesteron i lutealfasen i cykeln är 7–56 nmol / l.

Dess nackdel är orsaken till att ta hormonbaserade mediciner. Progesteron spelar en bärande roll i befruktningen. Om graviditeten inte inträffar, minskas antalet avsevärt.

Estradiol bör vara i intervallet 91 till 861 pmol / L. Det påverkar endometriet och hjälper den att ta rätt struktur.

Ett normalt prolaktinindex anses vara ett resultat från 109 till 557 mU / ml. Med framgångsrik befruktning har prolaktin en effekt på mjölkbildningen..

Vad bestämmer varaktigheten?

I medicinsk praxis finns det två patologier beträffande varaktigheten av lutealfasen. I det första fallet är dess varaktighet för kort. Detta kan bero på brist på corpus luteum eller hormonella avvikelser. Befruktning i detta fall är omöjlig. Menstruation inträffar innan embryot har tid att fästa vid livmoderhålet.

Ökningen i längden på cykelns luteala fas kan orsakas av två skäl. Dessa inkluderar graviditet och utseendet på cystiska formationer.

Cystor är olika: vissa löses upp när menstruationen närmar sig, medan andra kan öka i storlek. Om cystisk bildning påverkar reproduktionsfunktionen fattas beslut om operation. Tecknen på utseendet på en cysta inkluderar följande:

Kan jag bli gravid i lutealfasen?

Teoretiskt kommer samlag som utförs i den andra fasen av menstruationscykeln inte att leda till graviditet. Om ägget redan har avslutat sin vitala aktivitet är befruktning omöjlig. Men om spermierna har lyckats smälta samman med ägget, kommer graviditetsprocessen att exakt inträffa i lutealfasen i menstruationscykeln.

Nästa vecka efter befruktningen passerar ägget genom äggledarna och fästs sedan vid livmodern. Graviditet anses vara slutgiltigt först efter det att fosterägget tar sin plats och börjar utsöndra hCG-hormonet. Först då kan en kvinna ta reda på om sin nya position med hjälp av ett test eller ultraljudövervakning.

Att observera menstruationscykeln hjälper under graviditetsplanering. Identifiering av varje fas av denna period ökar chansen för en framgångsrik befruktning. Därför rekommenderas det att varje kvinna upprätthåller en kalender som hjälper till att navigera i processerna i hennes egen kropp.

Luteal fas i menstruationscykeln hos kvinnor

Menstruationscykeln är en cyklisk förändring i det reproduktiva systemet i den kvinnliga kroppen som predisponerar för ett barns eventuella befruktning. Den första menstruationsdagen är början på denna cykel. Allt det kan delas in i tre faser: follikulär, ägglossande och luteal. Luteal (annars - corpus luteumfasen) kännetecknar tidsintervallet mellan ägglossningsperioden och början av menstruationsblödning.

Menstruationscykeln upprepas regelbundet förändringar i länkarna i det kvinnliga reproduktiva systemet, vars huvudsakliga manifestation anses vara blodig utflöde från slidan - menstruation. Den genomsnittliga varaktigheten för cykeln är 28 ± 7 dagar (dvs från 21 till 35 dagar), dess varaktighet beror på de fysiologiska egenskaperna hos den kvinnliga kroppen.

Upprättandet av menstruationscykeln sker direkt efter den första menstruationen (menarche). De individuella egenskaperna för cykeln kvarstår under den fertil åldern i en kvinnas liv, normala, små svängningar kan observeras..

Förändringar som inträffar under menstruationscykeln kan beskrivas som faser som kännetecknas av motsvarande processer i endometrium - livmoderns interna slemhinnor (proliferativa, sekretoriska och menstruella faser) och i äggstockarna (follikulära, ägglossande och luteala).

Cykliska förändringar i den reproduktiva sfären i kvinnlig kropp:

 1. 1. I follikelfasen i äggstocken mognar follikeln och ägget.
 2. 2. Den ägglossande fasen kännetecknas av brott i follikeln och frigörandet av ett ägg från den - ägglossningsprocessen.
 3. 3. I cykelns luteala fas uppstår bildningen av corpus luteum. Samtidigt, mot bakgrund av cykliska förändringar i äggstockarna, inträffar sekventiella processer för regenerering och spridning av det funktionella lagret i endometriumet, följt av en ökning av aktiviteten för utsöndringsfunktionen i dess körtlar.
 4. 4. Cykliska processer i endometrium slutar med desquamation (avvisning) av dess funktionella skikt - menstruationsfasen börjar och menstruationsprocessen börjar.

Den luteala (sekretoriska) fasen i cykeln är en period som härrör från ägglossningsögonblicket och fortsätter tills menstruationen. Varaktigheten av sekretionsfasen är 13-14 dagar (± 2 dagar). Under denna period brister follikeln, dess celler börjar ackumulera lutealpigment och lipider, vilket fläckar gula. Detta förklarar det andra namnet på sekretionsfasen hos kvinnor - corpus luteum scenen.

Huvudfunktionen för corpus luteum är utsöndring av progesteron, androgener och östrogener, som är könshormoner.

Toppen för maximal progesteronsekretion inträffar den 6–8: e dagen då corpus luteum fungerar, vilket motsvarar den 20 - 22 dagen i menstruationscykeln. En ökning av nivån av progesteron och östrogen påverkar primärt strukturen i endometrium. Den gradvisa mognaden och spridningen av endometrialkörtlarna utlöser den aktiva utsöndringen och beredningen av livmodern för implantering av ett befruktat ägg.

Koncentrationen av progesteron och östrogen når sitt maximum i mitten av sekretionsfasen, och nivån av FSH och LH tvärtom minskar.

Progesteron har också termen graviditetshormon, eftersom det förbereder endometrium för interaktion med ett befruktat ägg. Om graviditet inträffar ger utsöndring av progesteron livmodern ett avslappnat tillstånd, vilket förhindrar förekomsten av missfall eller för tidig födsel.

Corpus luteum under graviditeten fortsätter att fungera och släpper progesteron tills moderkakan bildar och utsöndrar östrogen och progesteron på egen hand.

Om en kvinna inte är gravid upphör corpus luteum att fungera. Gradvis, på 28-30: e dagarna i menstruationscykeln, minskar koncentrationen av progesteron och östrogen, corpus luteum genomgår regression och ersätts av bindväv (vit kropp).

En minskning av koncentrationen av progesteron och östrogen hjälper till att återställa syntesen av FSH och LH - en ny menstruationscykel börjar. Upphörande av hormonsyntes och en ökning av nivån av prostaglandiner leder till svullnad och nekrotiska förändringar i endometrium, avstötning av dess yttre lager och som en följd av uppkomsten av menstruation.

Tillståndet för kvinnans reproduktiva system bedöms med hjälp av speciella tester av funktionell diagnostik. Alla diagnostiska metoder är baserade på påverkan av kvinnliga könshormoner, nämligen progesteron och östrogen..

De vanligaste metoderna för att diagnostisera lutealfasen hos kvinnor:

 • mätning av basal temperatur;
 • definition av fenomenet "elev";
 • bedömning av livmoderhalsslem (töjbarhet, kristallisation);
 • beräkning av karyopichesia index (KPI);
 • Ultraljuddiagnostik (bestämning av ett fungerande corpus luteum).

Fluktuationer i basaltemperatur (BT) är förknippade med förmågan hos progesteron (i ökad koncentration) att ordna arbetet i termoreguleringscentret i hypotalamus, vilket leder till utvecklingen av en övergående hypertermisk reaktion. Temperaturen i ändtarmen mäts dagligen på morgonen utan att stiga från sängen. Resultaten visas i diagramform. Inledningen av lutealfasen kännetecknas av en ökning av BT över 37 ° C.

I en normal bifasisk menstruationscykel sker en ökning av basaltemperaturen med i genomsnitt 0,4–0,8 under utsöndringsfasen. En dag före början av kritiska dagar eller på menstruationsdagen sjunker basaltemperaturen. Vid mätning av BT över två till tre menstruationscykler indikerar stabiliteten i tvåfascykeln att ägglossning utförs och corpus luteum fungerar aktivt.

I avsaknad av en ökning av BT i den andra fasen av cykeln kan man bedöma förekomsten av anovulation; med otillräcklig höjning av BT (högst 0,2–0,3 ° С) - om otillräcklig kroppsfunktion hos corpus luteum; när stigningen och / eller dess korthet försenas (temperaturökning med 2–7 dagar) - vid förkortningen av lutealfasen.

Felaktiga resultat (ökad BT i frånvaro av corpus luteum) kan uppstå vid vissa akuta och kroniska infektioner, CNS-störningar, åtföljt av ökad excitabilitet, etc..

Fenomenet "elev" kännetecknar tillståndet och mängden slemutsöndring i livmoderhalskanalen, som beror på mättnaden i den kvinnliga kroppen med östrogener. Den största mängden livmoderhalsslem bildas under ägglossningen, den minsta - före menstruation.

Symtomet på "eleven" beror på utvidgningen av det yttre svelget i livmoderhalsen i livmoderhalsen på grund av den rikliga ansamlingen av vitrös livmoderhalsslem i den. Dagarna före ägglossningen liknar den utvidgade yttre öppningen av livmoderhalskanalen en elev. Beroende på svårighetsgraden uppskattas fenomenet ”eleven” 1-2-3 plussmål.

I närvaro av patologiska förändringar i livmoderhalsen rekommenderas inte testet.

Vid bedömning av kvaliteten på livmoderhalsslemet undersöks graden av spänning och kristallisationsförmåga. Kristallisation av livmoderhalsslem (ett symptom på "ormbunke") vid torkad i luft uppskattas till punkter från 1 till 3. Den maximala kristallisationen av slem uttrycks under ägglossningen, då minskar den gradvis och kan vara helt frånvarande före menstruation.

Närvaron av ormbunkefenomen under hela cykeln indikerar ökad utsöndring av östrogen och frånvaron av lutealfasen, och dess frånvaro indikerar östrogenbrist.

Sträckning av livmoderhalsslem beror på östrogenmättnad: ju högre östrogennivån är, desto mer sträcker sig slem. Slem extraheras från livmoderhalsens kanal med pincett, sedan sträcks det av instrumentets käkar, vilket bestämmer spänningsgraden. Trådens längd är maximal under ägglossningen (12 cm), en minskning av slemspänningen observeras i lutealfasen.

Symtom på "spänning" i livmoderhalsslem

Störningar i hormonbalans, såväl som inflammatoriska processer i könsorganen kan påverka slemets egenskaper negativt..

Fluktuationer i utsöndring av äggstockshormoner orsakas av förändringar i strukturen i cellerna i endometrial slemhinna. Enligt morfologiska egenskaper finns det fyra typer av skivepitelceller som kan hittas i en smuts från slidan:

 1. 1. Keratinisering.
 2. 2. Mellanprodukt.
 3. 3. Parabasal.
 4. 4. Basal.

Det karyopiknotic indexet (KPI) är procentuellt förhållande mellan antalet celler med den pyknotiska kärnan (keratiniserande typ) och det totala antalet smutsepitelceller. Denna indikator ger information om kroppens mättnad med östrogen..

CPI under follikelfasen av cykeln är 20–40%, under för- och ägglossningsdagar stiger den till 80–88%, och i sekretionsfasen sjunker den till 20–25%.

Beroende på karaktäristiken för cykeln hos kvinnor kan nivån av progesteron i blodet förändras inte bara under hela livet, utan också under månadens fas. Normen i detta hormon anses vara ett värde i intervallet 6 till 56 pmol / L. Progesteronkoncentrationen toppar under lutealfasen.

Vid undersökning av blod för det hormonella spektrumet måste koncentrationen av östradiol i blodet bestämmas. Normen för denna indikator i lutealfasen är från 91 till 861 pmol / L. En ökning av östradiol i sekretionsfasen är ett tecken på en sjukdom eller hormonell störning i kroppen.

För att eliminera det felaktiga resultatet när man undersöker blod för könshormoner är det nödvändigt att förbereda sig för testerna, nämligen:

 • genomföra analysen strikt på tom mage, den sista måltiden bör genomföras senast 8 timmar innan studien;
 • en dag före analysen för att skydda dig från nervösa upplevelser och begränsa ökad fysisk aktivitet, ha sex;
 • 24 timmar före blodprovtagning, uteslut livsmedel som innehåller mycket fett, kryddig och stekt mat, kaffe och alkohol från kosten.
 • några månader före analysen rekommenderas att man beräknar menstruationscykelns varaktighet för att enkelt kunna beräkna ägglossningsdatumet och välja den optimala analysdagen.

För tester för att bestämma koncentrationen av progesteron är den 21: e dagen optimal med en normal 28-dagars tvåfascykel, eftersom det är känt att toppen av hormonsekretion uppgår i genomsnitt 7 dagar efter ägglossningen, vilket i detta fall sker den 14: e dagen av cykeln (14 + 7). Med en kortare eller längre menstruationscykel beror dagen på testet på ägglossningsdagen: med en 34-dagars cykel ägglossning inträffar på dag 17, följaktligen bör progesteronens topp diagnostiseras dag 24 (17 + 7).

Många läkare tenderar att mäta progesteron minst tre gånger varannan dag i mitten av den andra fasen, följt av beräkningen av genomsnittet.

Om några mediciner används är det nödvändigt att informera läkaren som ger riktningen för denna studie, eftersom att ta vissa mediciner (till exempel orala preventivmedel) kan påverka nivån av progesteron.

Uttrycket "lutealfasinsufficiens" kännetecknar förhållanden där nivån av endogen progesteron inte ger tillräcklig sekretorisk aktivitet av endometriumet, vilket leder till störning av implantationen och utvecklingen av embryot.

Orsakerna till förändringen i progesteronnivån och varaktigheten av lutealfasen:

Låg koncentration av progesteronHög progesteron
 1. 1. Hyperprolaktinemi.
 2. 2. Störning av hypotalam-hypofyssystemet på grund av traumatisk hjärnskada, inflammatoriska sjukdomar med hjärnskada eller psyko-emotionell chock.
 3. 3. Sjukdomar i sköldkörteln, åtföljd av dess hypo- eller hyperfunktion.
 4. 4. Binjurarna patologi.
 5. 5. Sjukdomar i äggledarna och äggstockarna
 1. 1. Genomföra progesteronstimulering av ägglossningen.
 2. 2. Menstruella oregelbundenheter.
 3. 3. Cyster i corpus luteum.
 4. 4. Graviditet.
 5. 4. Binjurarna patologi.
 6. 6. Nedsatt njurfunktion

Progesteronnivån kan sjunka till följd av den fysiologiska reaktionen av självförsvar, vilket förhindrar befruktningen av ett barn, vilket observeras under följande tillstånd:

 • svält;
 • snabb viktminskning;
 • ätstörningar (bulimi, anorexi);
 • fetma;
 • påfrestning;
 • postpartum perioden;
 • åldringsperiod, etc..

Luteal insufficiens förekommer hos helt friska kvinnor som leder ett aktivt idrottsliv (hos flickor som utför intensiv fysisk ansträngning, professionella idrottare).

Hos kvinnor med en lång luteal fas och förhöjda nivåer av progesteron kan följande symtom uppstå:

 • överkänslighet och engorgement av bröstkörtlarna;
 • spotting från vagina;
 • viktökning;
 • flatulens;
 • huvudvärk, svängningar i blodtrycket;
 • nervsystemets labilitet, manifesteras av nervositet, tårfullhet, plötsliga humörförändringar, depression;
 • minskad eller fullständig frånvaro av sexuell lust.

Diagnostik av fel i lutealfasen:

 • genomföra ett basaltemperaturtest (skillnaden mellan det lägsta värdet i den första fasen och det högsta i den andra fasen är mer än 0,4 ° C);
 • bestämning av egenskaperna för livmoderhalsslemet (livmoderhalsindex på Mansi-skalan är otillräckligt hög);
 • övervaka dynamiken i "pupill" -symtomet (stängning av livmoderhalskanalen sker efter den 21: e dagen av cykeln);
 • fastställa förhållandet mellan progesteronnivåer i den första och andra fasen av menstruationscykeln (mindre än 10 gånger);
 • hormonell kolpocytologi med studien av hypoluteintypens smet (upprätthållande av ett högt karyopichesia-index med en minskning av det eosinofila indexet)
 • två gånger histologisk undersökning av pipetelbiopsier av endometrial vävnad dag 22-24.

När man fastställer en diagnos av bristande sekretionsfas rekommenderas att konsultera en gynekolog, en gynekolog-endokrinolog. Behandlingen av denna patologi är konservativ, basen för patogenetisk terapi är huvudsakligen hormonella medel (progesteronpreparat).

Luteal fas

En kvinnas reproduktiva hälsa beror till stor del på hennes menstruationscykel. Om ett fel uppstår i cykeln kanske ägget inte mognar och den önskade graviditeten kommer inte att inträffa.

Den normala cykeln för en frisk kvinna består av tre faser:

 • Menstrual - faktiskt menstruationsblödning som uppstår i frånvaro av graviditet.
 • Äggstockar - under påverkan av hormoner mognar huvudfollikeln och växer.
 • Luteinova - follikeln förvandlas till en "gul" kropp och börjar aktivt producera hormonet progesteron om ägget befruktas och graviditet inträffar. Corpus luteum under en viss tid tar rollen som den framtida morkakan och förser fostret med de näringsämnen som är nödvändiga för dess tillväxt och utveckling 002E

Vad är den luteala fasen?

I början av lutealfasen spricker den mogna follikeln och ägget är klart för befruktning. Kvinnans kropp börjar ackumulera lutealpigment och fetter, varför graffbubblan blir gul, därav namnet - fasen av den gula kroppen.

Corpus luteum börjar intensivt förbereda livmoderhålan för eventuell implantation av fosterägget, vilket producerar könshormoner och progesteron - graviditetens hormon. Om graviditet har inträffat fungerar corpus luteum aktivt tills bildandet av morkakan och säkerställer full utveckling av embryot i livmodern. Om befruktning inte har inträffat stoppar corpus luteum produktionen av hormoner och kvinnan börjar menstruation.

Hur man bestämmer början av lutealfasen?

För att förstå när lutealfasen har kommit och en kvinna är redo för befruktning, rekommenderar gynekologer att mäta temperaturen i rektum varje morgon i flera månader varje morgon. Denna metod kallas också metoden för att mäta basaltemperatur. Tills det mogna ägget lämnar follikeln är rektaltemperaturen hos en kvinna cirka 36,5-36,8 grader. Så snart ägget släpps från follikeln stiger temperaturen i ändtarmen till 37 grader, vilket informerar kvinnan om början av lutealfasen.

Eftersom ägglossning hos en kvinna med en regelbunden menstruationscykel kan bli vilse lite under påverkan av vissa faktorer, bör bastemperaturen mätas under flera månader. Vid behov kan processen för mognad av den dominerande follikeln kontrolleras med hjälp av ultraljud och på gynnsamma dagar försöker bli gravid ett barn.

Luteal fas varaktighet

Med en kvinnas menstruationscykel som varar i 28 dagar står lutealfasen cirka 14 dagar. Ibland kan denna period vara något längre eller kortare med 1-2 dagar, allt beror på kroppens individuella egenskaper. Om till och med 14-16 dagar efter starten av lutealfasen förblir temperaturen i ändtarmen förhöjd, kan detta indikera att graviditeten har kommit eller att kvinnan har utvecklat en corpus luteumcyst. Som regel kräver corpus luteumcysten inte speciell behandling och efter en viss tid passerar oberoende.

Luteal fasbrist

Lutealfasbrist kännetecknas av en varaktighet av denna period på mindre än 11-12 dagar. I de flesta fall är detta den främsta orsaken till frånvaron av en önskad graviditet hos en kvinna. Den korta luteala fasen observeras som ett resultat av följande skäl:

 • obalans av hormoner i kroppen;
 • störningar i hypofysen;
 • inflammatoriska sjukdomar i det reproduktiva systemet;
 • sköldkörtelstörningar.

Kliniskt förekommer inte lutealinsufficiens på något sätt, detta kan endast bestämmas genom att schemalägga basal temperatur.

Låg progesteron i lutealfasen

I vissa fall inträffar en kvinnas graviditet, men fryser eller avbryter spontant i de tidiga stadierna. Detta beror ofta på en låg nivå av progesteron i lutealfasen. Med brist på graviditetshormon kan inte corpus luteum fullständigt utföra morkakens funktioner, varför fosterägget inte får nödvändiga näringsämnen och slutar utveckla.

Behandling av progesteronbrist i lutealfasen är hormonbehandling. En kvinna under 16 veckors graviditet rekommenderas att ta morgonarbete.

Viktigt: lutealbrist, i de flesta fall, elimineras framgångsrikt, vilket gör att kvinnor snart kan se de skattade två ränderna på testet. En kvinna som misstänker avvikelser i menstruationscykeln måste kontakta en gynekolog och med hans hjälp fastställa orsaken till dessa kränkningar.

Luteal fas: vad är det, vilken dag i menstruationscykeln, hastigheten på progesteron hos kvinnor, hur man beräknar

Under normala omständigheter, vid denna tidpunkt, lämnar ett moget ägg den dominerande follikeln, och corpus luteum, som producerar graviditetshormonet, börjar fylla sin funktion. Progesteron i lutealfasen stiger kraftigt, vilket bidrar till bildandet av en tätare endometrium. Detta händer så att det befruktade ägget kan hitta en plats och fästas ordentligt på livmodern.

Produktionen av progesteron i lutealfasen indikerar kroppens beredskap att bli gravid. Men om befruktningen inte inträffar dör corpus luteum, vilket minskar nivån av progesteron och avvisas av äggstockarna, varför nästa cykel börjar. Detta är en väletablerad process som regleras exakt av progesteron. Med en förändring i mängden börjar olika typer av misslyckanden i menstruationscykeln.

Lutealfasen varar cirka 12-14 dagar. Med enskilda egenskaper kan denna period öka upp till 16 dagar. Om ägglossningen går tidigare än 10 dagar före menstruationens början, indikerar detta ett brott mot produktionen av progesteron.

Funktioner i lutealfasen

Lutealfasen är tiden från brott i follikeln med ägget före början av menstruationen. Signalen till dess början är produktionen av lutein - ett hormon som säkerställer bevarande i kvinnans kropp av det ämne som är nödvändigt under graviditeten. När ägget mognar spricker follikeln och ägglossningen börjar.

För närvarande bildas corpus luteum aktivt i det - ett tillfälligt hormon som ger muskelfyllning med näringsämnen för att bevara en möjlig graviditet. Om befruktningen inte har inträffat börjar menstruationen i rätt tid.

Den luteala fasen föregås av en follikulär fas och ägglossning. Efter avslutad menstruationsblödning sker en syntes av hormoner i en kvinnas kropp och en follikel med ett ägg börjar mogna och formas. Vid denna tidpunkt börjar östrogen och follikelstimulerande hormon, som förbereder ägglossningen, att aktivt produceras..

När follikeln mognar brister den och stimulerar produktionen av lutein. Ägglossningstestremsor reagerar på detta hormon.

Ägget förblir livskraftigt i 1-2 dagar och dör. Omedelbart efter utträdet från follikeln börjar lutein att produceras - därav namnet på fasen, vilket bidrar till ansamlingen av feta avlagringar i musklerna och ger en grogrund för graviditet.

Om ägget befruktas och graviditet inträffar, ger corpus luteum embryot med näringsämnen och främjar cellbildning, och när moderkakan uppträder regresserar corpus luteum gradvis. Vid denna tidpunkt förekommer inte menstruation och det finns en produktion av hCG - ett hormon som graviditetstestet svarar på.

Lutealfasen utför följande funktion i en kvinnas kropp:

 • förhindrar missfall och för tidig födelse under graviditeten;
 • förbereder livmodern för fästning av embryot;
 • minskar livmodersammandragningar;
 • förhindrar bildandet av nästa ägg;
 • upprätthåller graviditet tills bildandet av morkakan;
 • reglerar kroppstemperaturen.

Luteal fas varaktighet

I avsaknad av avvikelser är varaktigheten för lutealfasen från 12 dagar till 2 veckor.

Det kan beräknas exakt på två sätt:

 • ägglossning bestäms exakt;
 • på menstruationskalendern, inklusive online.

Tidsperioden för ägget att lämna follikeln bestäms på följande sätt:

 • använda ett test (det bestämmer produktionen av lutein);
 • genom utsöndringar: under ägglossningen blir de mer flytande, sträckande, genomskinliga och i struktur liknar ren äggvita utan föroreningar;
 • bastemperatur - under ägglossningen stiger den;
 • beroende på livmoderhalsen - om ägglossningen uppstår stiger den högre än vanligt. Ibland upplever en kvinna mer orgasm under intimitet och har ett ökat behov av sexuella relationer.


Figuren visar när lutealfasen börjar och hur länge.
Ägglossningsfasen varar inte mer än 2 dagar, varefter lutealfasen inträffar. Utsläppet blir tjockare, en känsla av klåda och torrhet under samlag kan förekomma. Kroppstemperaturen kan öka och vätska och fett kan samlas i vävnader..

Under denna tidsperiod är det svårare att gå ner i vikt än vanligt. Den ungefärliga tiden för början av lutealfasen bestäms av menstruationskalendern, som beräknas från onlinetabellerna..

Den ungefärliga tiden för början av lutealfasen i menstruationscykeln:

 • 26 dagar - från 12 till 26;
 • 28 dagar - från 14 till 28;
 • 30 dagar - från 16 till 30.

Den exakta startdagen bestäms från slutet av ägglossningen individuellt. Om det inte finns några avvikelser, varar lutealfasen från 12 till 16 dagar. Förlängningen av denna period indikerar kränkningar i kroppen, hormonfel eller en möjlig graviditet. Om lutealfasen varar mer än 16 dagar är detta en avvikelse från normen.

Denna tidsperiod är minst två dagar.

Beräkning av lutealfasen

Gynekologer erbjuder fyra sätt som början av lutealfasen beräknas:

 • daglig mätning av temperaturen i tarmen (endast en kvicksilvertermometer är lämplig);
 • använda kalendern;
 • ultraljud och datortomografi;
 • laboratorieanalys.

I det första fallet rekommenderar läkare daglig mätning av tarmens temperatur i 10 minuter på morgonen. Innan ägglossningen varar från 36 till 36,6 utan att stiga. Så snart follikeln spricker, hoppar den kraftigt till 37 och högre utan anledning och håller sig kvar efter att ägget släppts i ytterligare 2-3 dagar och minskar sedan. Lutealfasen börjar på dag 3 av en ökning av basal temperatur.

Denna metod är inte lämplig för kvinnor med kroniska inflammatoriska sjukdomar under deras förvärring. Basal temperatur stiger och med latenta infektioner, förgiftning. Därför är den här metoden inte lämplig för alla. Du kan bestämma början av lutealfasen med hjälp av kalendern. Om cykel 28 börjar lutealfasen dag 15-16, 30 på dag 16 eller 17.

Du kan bestämma dess början genom menstruationens varaktighet:

 • 3 dagar - ägglossningen kommer att vara tidig (10-11 dagar, lutealfasen börjar 13-14 dagar;
 • 4 dagar - ägglossning sker dag 11-12, lutealfasen dag 15;
 • 5 dagar - äggfrisättningstiden är 12-13 dagar, början av lutealfasen är 15-16 dagar;
 • 6-8 dagar eller mer - ägglossning - 14 dagar, luteal fas - 16-17 dagar.

En annan kalenderberäkningsmetod är genomsnittet för menstruationscykeln. Om det inte är tillräckligt regelbundet väljs den kortaste cykeln och ägglossningen beräknas först, sedan läggs ytterligare 2-3 dagar till den.

Mer praktiska system är menstruationskalendrar online och beräkningssystem för elektroniska cykler. De bestämmer de mest troliga befruktningsdagarna, varefter lutealfasen börjar. Denna beräkning används på basis av flera cykler..

Lutealfasen är perioden för menstruationscykeln, vars början spåras av ultraljud och datordiagnostik. Studier visar exakt follikulär mognadstid, äggutbytet, graden av mognad av corpus luteum och tidpunkten för början av lutealfasen.

Fasen i menstruationscykeln bestäms av graden av mognad av follikeln. Normalt är dess storlek 12 mm, om den mognar till 18 är ägglossningen nära. Om befruktningen har ägt rum når dess storlek 30 mm, och om den är större betyder det att en cysta har bildats i follikeln.

Den luteala fasen bestäms genom laboratorieanalys av progesteron. Innan ägget mognar är dess parametrar 0,9 - 4 nmol / L, under ägglossningen ökar mängden hormon till 9 nmol / L. Progesteron når sin högsta koncentration en vecka efter ägglossningen.

Om du exakt bestämmer denna dag, når koncentrationen av hormonet från 16 till 85 nmol / L. När graviditeten börjar ökar mängden gradvis med nästan 100 gånger och minskar sedan före förlossningen.

Alternativa metoder låter dig bestämma lutealfasen på följande sätt:

 • övergripande välbefinnande: genom hela lutealfasen ökar kroppstemperaturen gradvis;
 • genom sekret: så snart perioden med progesteronaktivitet börjar blir de mer viskösa, tjocka eller försvinner helt;
 • om torra slemhinnor förekommer, brist på sexuell lust.

Menstruationscykel hos kvinnor

Den kvinnliga kroppen är anpassad för befruktning, graviditet och födelse av avkommor. Här får han hjälp av vissa hormoner som är ansvariga för att reglera reproduktionsfunktionen. Menstruationscykeln består av tre faser:

Menstruationen i sig (spotting) indikerar att befruktningen inte inträffade (ägget inte gödde). Lutealfasen i cykeln faller exakt i mitten, därför kallas den ekvatorn.

Befruktningsprocessen och produktionen av hormoner styrs av en viss del av hjärnan - hypofysen.

Efter avslutad blodblödning börjar en ny cykel - bildning och tillväxt av folliklar. Hormonet östrogen ansvarar för denna process. Det inre skiktet i livmodern (endometrium) komprimeras gradvis. Denna fas varar tills äggets bristning, som sedan går in i äggledarna och livmoderns hålighet.

Lutealfasen börjar omedelbart efter ägglossningen. I detta skede mognar corpus luteum. Gul är karakteristiskt för lutein, som innehåller väggarna i folliklarna.

Hormoner producerade under lutealfasen:

 • progesteron;
 • östradiol;
 • androgen.

Dessa hormoner styr muskelkontraktionerna i livmodern, vilket kan provocera en missfall eller för tidig födsel. Förutom kontroll, främjar hormoner produktion av mjölk i bröstkörtlarna för matning av barnet.

Corpus luteum reglerar produktionen av hormoner. Om ägget inte befruktas, produceras hormoner många gånger mindre. Kroppen får en signal för att slutföra fasen och övergången till den faktiska menstruationen - avstötning av endometrium och slem från livmoderns innerväggar. Ett odödligt fosterägg kommer ut med slem och blod..

Hur man beräknar början av lutealfasen

Eftersom den luteala fasen alltid ersätter ägglossningen, är det inte svårt att ta reda på dess början. Om en kvinna håller en dagbok för menstruationen och vet exakt varaktigheten av sin cykel, faller lutealfasen på den andra tredjedelen. Det är nödvändigt att dela antalet dagar i cykeln med 3 för att få startdatum för bildandet av corpus luteum.

Hur länge varar lutealfasen? Med en korrekt menstruationscykel utan avvikelser varar denna fas 2 veckor, det vill säga 14 dagar innan blödningens början. Dagarna för bildandet av corpus luteum med stabila perioder faller den 14, 15 och 16 dagen i den individuella cykeln. Fasens varaktighet kan dock öka med:

 • befruktning av ägget;
 • funktionsfel i reproduktionssystemet.

Finns det fysiologiska tecken på uppkomsten av corpus luteumbildning? Den luteala fasen kan beräknas genom att öka produktionen av progesteron, vilket finns i blodprover. Under bildandet av corpus luteum ökar rektaltemperaturen med 4-5 grader, det vill säga den blir något förhöjd - upp till + 37C.

Bildningen av corpus luteum kan också bestämmas genom vaginal urladdning: de blir något rikare än vanligt. Detta beror på aktiviteten i kroppens utsöndringsfunktion. Hos vissa kvinnor åtföljs uppkomsten av corpus luteumbildning av svullnad och bröstförstoring. Ibland åtföljs svullnad i körtlarna av mild smärta vid beröring. Vid patologiska avvikelser i reproduktionssystemet kan smärta i bröstkörtlarna vara allvarliga.

Normer av progesteron och andra indikatorer i lutealfasen

Toppen av luteinproduktionen sker den sjunde dagen av ägglossningen. För närvarande görs en analys av innehållet i progesteron och dess indikatorer fastställs. Progesteronproduktionstakten beroende på dagen efter ägglossningen är från 1,7 till 27 nmol / L. indikatorer under denna nivå indikerar en brist på progesteron i kroppen ovan - om dess överflöd.

Efter 7 dagar minskar mängden progesteron gradvis och före menstruationen kvarstår det inte alls. Hög progesteron före menstruationen indikerar avvikelser eller möjlig graviditet.

Om kroppen saknar progesteron kan följande symtom uppstå:

 • yrsel och huvudvärk;
 • viktökning;
 • håravfall;
 • brist på ägglossning;
 • oförmåga att bära fostret; stor sannolikhet för avstötning av det befruktade ägget;
 • kort humör, hysteri, tendens till humörsvängningar;
 • menstruations oregelbundenhet;
 • kronisk trötthet.

Om progesteron inte produceras tillräckligt i kroppen föreskrivs en diet med högt proteininnehåll. Under kosten rekommenderas att undvika stressiga situationer och slappna av mer.

Förhöjda progesteronnivåer uttrycks i:

 • svullnader;
 • utseendet på akne;
 • huden blir fet, dess tillstånd förvärras;
 • blodiga fläckar visas;
 • huvudvärk;
 • tendens till tårar, depression;
 • oförmåga att gå ner i vikt;
 • nedsatt koncentration av uppmärksamhet och minne;
 • ökad ångest;
 • ömhet och svullnad i bröstet;
 • avföringsstörningar.

Lutealfasen (detta är den maximala tiden för progesteronproduktion) kan producera mer progesteron om:

 • graviditet har inträffat (för att utesluta det eller bekräfta att en andra analys ges i en vecka);
 • det finns en cysta i corpus luteum eller äggstock;
 • med neoplasmer;
 • patologier i njurarna;
 • njursvikt;
 • amenorré.

Med en ökning av progesteron utförs ytterligare test för att identifiera patologier i njurarna, binjurarna, undersökningar föreskrivs och progesteronanalys upprepas före menstruation. Om fluktuationerna är obetydliga föreskrivs en fettfri kost och behandling med mifepriston.

Progesteron över det normala: vilka är orsakerna?

När progesteron är högre än normalt betecknar experter detta tillstånd som hyperprogesteronemi.

Orsakerna till en ökad blodnivå av detta hormon hos icke-gravida kvinnor i fertil ålder kan vara följande tillstånd:

 • njursvikt;
 • hyperfunktion i binjurebarken;
 • corpus luteumcyst;
 • kronisk livmodersblödning;
 • hormonell obalans;
 • tar orala preventivmedel eller andra läkemedel som innehåller progestiner.

Om progesteronet i blodet är för högt, har kvinnan symtom som:

 • snabb utmattbarhet;
 • orsakslös viktökning;
 • överdriven svettning;
 • arteriell hypertoni;
 • dysmenorré;
 • acne
 • flatulens;
 • ökad känslighet och ömhet hos bröstkörtlarna;
 • känslomässig labilitet.

Estradiol under lutealfasen

Estradiol är ett kvinnligt hormon från östrogengruppen som förbereder livmodern för en möjlig graviditet. Toppen av dess aktivitet inträffar under den första halvan av menstruationscykeln. Det påverkar rösten, bildandet av kroppsfett enligt den kvinnliga typen, bidrar till en kvinnas sexualitet och hennes attraktivitet för motsatt kön.

De flesta östradiol produceras före ägglossning (från 130 till 490 bp / ml). Då minskar mängden kraftigt. Normen under lutealfasen är från 76 till 226 bp / ml. Under graviditeten växer mängden ständigt och når en topp före förlossningen.

Om östradiol inte räcker i kroppen, gör så:

 • bröstet minskas;
 • livmodern blir mindre;
 • peeling av huden och slemhinnorna inträffar;
 • menstruation inträffar inte inom 6 månader;
 • en kvinna kan inte fostra ett barn.

Med överdriven produktion av östradiol i lutealfasen:

 • fetma uppstår;
 • sjukdomar i magen och tarmen;
 • acne;
 • sömnlöshet;
 • håravfall och tunnare;
 • svullnad
 • kramper
 • menstruations oregelbundenheter.

Avvikelser från normen inträffar, om det inte fanns någon ägglossning, med patologier i njurarna, levern, endometrios och störningar i sköldkörteln. Förhöjd östradiol är ett av tecken på graviditet..

Förebyggande av normala hormonnivåer

Höga progesteronnivåer kan bero på olika skäl. Hormontest kan avgöra om ägglossningen går bra. Om ägglossningen inte går bra kan ytterligare laboratorietester visa vilken typ av läkemedelsbehandling som kan hjälpa i ett särskilt fall..

Om du har symtom på buksmärta eller fläckar, kan din läkare misstänka en ektopisk graviditet eller en eventuell missfall..

I vissa fall kan östrogeninjektioner eller en kombination av östrogen-progestinbehandling rädda graviditeten..

Vid graviditetsproblem är konstant kontakt med din läkare nödvändig för att bestämma riskerna för terapi som är relaterad till graviditet och för att förebygga hormonella nivåer i kroppen..

Under fertil ålder minskar östrogen- och progestinbehandlingen risken för att utveckla endometriecancer (livmodersförstadier). Med polycystiskt äggstocksyndrom kan preventivpiller användas för att motverka utvecklingen av sjukdomen.

Under klimakteriet kan hormonnivåerna öka eller minska. Terapi för detta tillstånd består vanligtvis i att ta låga doser av hormonpreparat som innehåller progesteron..

De flesta läkare rekommenderar inte självmedicinering för kvinnor som har låg progesteron i lutealfasen om deras grundläggande hälsoindikatorer är låga eller det finns symtom som orsakar obehag..

I detta fall måste många faktorer beaktas innan man använder hormonersättningsterapi..

Svår stress under lång tid kan påverka hormonnivåerna. Kvinnor som har menstruationscykler kan dra nytta av låga preventivpiller.

Om depression utvecklas på grund av hormonella fluktuationer är det möjligt att använda antidepressiva medel som påverkar nivån av neurotransmittorer som reglerar hormonnivån i kroppen.

Sköldkörtelproblem orsakar ofta fluktuationer i progesteronnivåer och ett antal menstruationsstörningar. Hormonersättningsterapi hjälper till att balansera hormonnivåerna och minska eventuellt obehag i detta fall..

Behandlingen av symtom på låg progesteron rekommenderas vanligtvis inte för kvinnor med familj eller personlig historia av bröstcancer, leversjukdom, blodkärlsjukdom och hjärtsjukdom..

Basal luteal temperatur

Den luteala fasen är tiden för en ökning av kroppstemperaturen, inklusive den basala. Dagen innan ägget lämnar äggstocken minskar det och stiger sedan kraftigt och förblir högt i hela lutealfasen. Norm - 37 grader och högre med 5-7 grader.

Sedan, 48 timmar före menstruationen, minskar det och faller innan blödningen börjar..

Om graviditet inträffar förblir bastemperaturen hög i 15 veckor och minskar sedan före förlossningen. Små fluktuationer i bastemperatur uppstår under klimatförändringar, stress, efter samlag.

Om bastemperaturen stiger före menstruationen, indikerar detta:

 • ektopisk graviditet;
 • tarmsjukdomar;
 • cystit;
 • könsinflammatoriska sjukdomar.

En minskning av graviditeten indikerar missfall eller missad graviditet.

I vilka fall måste du ta en analys?

Om du vill bestämma nivån på progesteron kan du kontakta laboratoriet privat. Om det finns relevanta klagomål kommer läkaren att förskriva en ytterligare undersökning.

Ofta är orsaken frånvaron av graviditet i mer än ett år, med regelbunden sexuell aktivitet. För att göra detta föreslås under flera månader, den 21: e dagen av cykeln, att studera enskilda indikatorer för att identifiera eller motbevisa den befintliga patologin.

Oregelbunden menstruation, såväl som liten utflöde, är ytterligare en anledning att uppmärksamma hormoner och spåra förändringen i deras nivå. Endast analys på en specifik dag i cykeln hjälper läkaren att ställa rätt diagnos..

Gravida kvinnor förskrivs också ofta en liknande analys. Vanligtvis är orsaken förekomsten av regelbundna smärta i nedre del av buken, specifik vaginal urladdning och gynekologens misstankar om en frusen graviditet. I detta fall är bloddonation på en viss dag inte grundläggande. I den andra och tredje trimestern rekommenderas en sådan möte för att diagnostisera placentas tillstånd.

Vad är hormonet östradiol hos kvinnor som ansvarar för? Normala indikatorer och symtom på avvikelse

Tecken och symtom

Manifestationer av lutealfasinsufficiens och avvikelser:

 • menstruation inträffar inte i tid;
 • ritningsvärk i nedre del av buken;
 • rosa och brun urladdning;
 • oregelbunden menstruation;
 • irritabilitet, humörsvängningar;
 • luteal fas mindre än 10 dagar och mer än 16;
 • oförmåga att bli gravid under en lång tid.

Förebyggande

Eventuella oegentligheter i menstruationscykeln bör vara av oro för reproduktiv hälsa. En av de vanligaste oegentligheterna är menstruation. För att hitta det, bör du föra en dagbok där datumen för början och slutet av menstruationen noteras. Endast en dagbok med regelbundna poster hjälper till att identifiera avvikelser i menstruationscykeln.

Även i avsaknad av synliga problem och regelbundenhet i cykeln är det nödvändigt att besöka gynekologen två gånger om året för en rutinundersökning. Alla inflammatoriska processer eller asymptomatiska sjukdomar i de inre kvinnliga organen kan vara en drivkraft för utvecklingen av patologin i lutealfasen och orsaka infertilitet.

För att reproduktionssystemet ska fungera bra måste du träna och äta rätt.

Förutom måttlig fysisk aktivitet och god kost är det nödvändigt att övervaka mental balans. Det är nödvändigt att helt eliminera stressande händelser eller begränsa dem till det maximala. Granska din bekanta krets som du kommunicerar med, sluta reagera kraftigt på kritik av andra. Att balansera psyken och lindra nervös och fysisk stress hjälper meditation och lyssna på ljud av natur. Det slappnar av kroppens muskler, rensar tankar från negativa minnen och lugnar själen..

Du kan kontrollera produktionen av hormoner genom att använda färskpressad juice från granatäpple, citrusfrukter, äpplen. Linfrö, bärtinkturer och te, växtbaserade beredningar är användbara för en kvinnas hormonella bakgrund. Bland örter finns en röd pensel och en tallskog, samt en samling humlekottar, lindblomma och myntablad.

Dufaston-behandling

Duphaston är ett läkemedel baserat på syntesen av naturligt progesteron. Det föreskrivs för bristen på detta hormon i den kvinnliga kroppen, endomentios, menstruella oegentligheter. Läkemedlets huvudsakliga syfte är att återställa den hormonella bakgrunden och oregelbunden menstruationscykel.

Läkemedlet föreskrivs för:

 • infertilitet och lutealfel;
 • brist på menstruation;
 • smärtsamt premenstruellt syndrom;
 • smärta under menstruationen;
 • livmodersblödning;
 • oförmåga att upprätthålla graviditet på grund av brist på progesteron.

Läkemedlet kan orsaka allergiska reaktioner, klåda och nässelfeber. Det föreskrivs inte för en progesteronberoende tumör. Duphaston tas från den femte till den 28: e dagen av menstruationscykeln, doseringen och behandlingsförloppet väljs individuellt.

Drogbehandling

Den huvudsakliga behandlingen fokuserar på att balansera hormoner, kompensera för progesteronbrist och sänka östrogennivåerna..

Vid lutealinsufficiens förskrivs hormonbehandling med hjälp av:

 • Utrozhestan;
 • Dufaston;
 • Follitropiner - läkemedel som påverkar ägglossning och hormonproduktion;
 • vitaminer och mineraler, lugnande medel.

Doserings- och behandlingsregimen beräknas individuellt såväl som ett komplex av hormonella preparat. Kursens varaktighet är från en menstruationscykel till 12 eller mer, beroende på orsaken. Hormonala läkemedel är strängt förbjudna att ersättas med analoger eller inte tas enligt schemat. Många av dem agerar bara i vissa faser av menstruationscykeln..

Cykelkorrigering

Du kan påverka tillståndet i lutealfasen på grund av normalisering av näring, efterlevnad av regimet för arbete och vila. Men huvudbehandlingen är medicinering. Överträdelser är alltid förknippade med en förändring av hormonsekretion. Därför är det bara möjligt att ta hormonella läkemedel för att korrigera situationen. Vanligtvis använda progesteronpreparat:

De två första läkemedlen släpps i tabletter. Lösningen används för injektion. Vanligtvis används progesteron från den andra fasen av cykeln under 25 dagar.

Om hyperprolaktinemi blir orsaken till störningen, behövs läkemedel för att blockera produktionen av hormonet. Dessa är Bromkriptin och Cabergoline.

Den förändrade luteala fasen leder inte bara till att menstruationen misslyckas, utan också till infertilitet. Korrigeringen är lång, men om du följer läkarens rekommendationer kan du återställa cykeln och hoppas på en tidig graviditet.

Fysioterapi och vitaminmottagning

Vitaminer och spa-behandling föreskrivs som tilläggsbehandling under behandlingen. För att hormonella läkemedel ska fungera är det viktigt att stabilisera den känslomässiga bakgrunden, att överge ökad fysisk aktivitet. Vitaminer förskrivs tillsammans med diet.

Läkare rekommenderar att du använder speciella multivitaminkomplex för kvinnor, som Vitrum, Vitrum Beauty och andra. Förutom att normalisera hormoncykeln bidrar de till att förbättra kroppens totala ton, hårets, hudens, tillståndets naglar.

Hur man donerar blod till progesteron?

Blod doneras en vecka före menstruationen, med en cykel på 28 dagar. Några timmar före studien rekommenderas inte kvinnan att utsätta kroppen för stressiga situationer..

Under flera veckor bör du vägra att ta hormonella piller. Inför själva analysen är det viktigt att vila och sova.

På dagen för blodprovning kan du inte dricka kaffe och andra toniska drycker, såväl som att sluta röka minst 2-3 timmar innan proceduren.

Blod för analys av hormonet tas från en ven. Denna manipulation är kortlivad och praktiskt taget smärtfri. Och resultaten av laboratorietester du kan få på dina händer samma dag.

Resultaten av diagnosen, efter en oberoende studie, är det bättre att visa läkaren och kontrollera med dina indikatorer med normerna. Om analysdata visade sig vara felaktiga är det i nästa cykel nödvändigt att ta om dem för att få rätt indikatorer.

Graviditet och lutealfasen

Inledningen av graviditeten under lutealfasen är omöjlig, eftersom ägget redan har dött vid denna tid. Om befruktningen har inträffat fortsätter corpus luteum att fungera i 3 månader, innan fostret ansluter till livmodern genom moderkakan.

Lutealfasen är en lämplig tid att bestämma befruktningen innan menstruationen börjar..

Om bastemperaturen 7 dagar före menstruationen inte sjunker och förblir hög, är graviditet eller hormonell misslyckande troligt. Målet med lutein under graviditeten är att stödja fostret med näringsämnen och skapa en hormonell bakgrund som är lämplig för att bevara embryot.

Ökad progesteron. Vad betyder det och vilka åtgärder man ska vidta?

Tecken på ökad progesteron:

Överkänslighet i bröstkörtlarna

Vaginal blödning

Ofta huvudvärk

Skälen till att progesteron kan öka kraftigt:

Misslyckande med normal menstruation

Fibrös cysta på corpus luteum

Abnormaliteter i binjurarna

Tar progesteroninnehållande läkemedel.

En betydande ökning av progesteron kan utlösa utvecklingen av epilepsi, njursvikt, osteoporos och sjukdomar i hjärt-kärlsystemet.

För att undvika överdriven ökning av progesteron i lutealfasen är det nödvändigt:

Innan du tar hormonella läkemedel är det viktigt att utföra tester och rådfråga en läkare.

Baserat på tester och en individuell predisposition att välja orala preventivmedel.

När är hög progesteron?

Anledningar till ökad progesteron:

 • tumörer i äggstocken, cystor, neoplasmer (de elimineras omedelbart eller när man använder hormonbehandling);
 • graviditet;
 • binjurens sjukdom;
 • tarminfektioner;
 • förgiftning;
 • brist på vitamin A, E och C;
 • skarpa fluktuationer i omgivningstemperatur;
 • påfrestning
 • en kraftig ökning av fysisk aktivitet;
 • kraftig viktminskning;
 • multipel graviditet;
 • blodutflöde på grund av blödning i livmodern;
 • njursjukdom.

Normalisering av progesteronnivåer:

 • eliminering av orsaken och behandlingen av den underliggande sjukdomen;
 • rekreation;
 • intag av vitaminer;
 • mifepriston;
 • tamoxifen;
 • valproinsyra;
 • avstötning av feta livsmedel, fläsk, smör, nötter och solrosfrön;
 • minskning av fysisk aktivitet.

Progesteronbrist: vilka är orsakerna?

Att minska mängden av detta hormon i blodet kallas hypoprogesteronemia.

Orsakerna till detta hormonfel kan vara följande tillstånd:

 • brist på ägglossning;
 • corpus luteuminsufficiens;
 • kroniska sjukdomar i inflammatoriska bilagor;
 • överdriven fysisk aktivitet;
 • kronisk stress;
 • anorexi;
 • tar vissa grupper av droger.

Symtom på hypoprogesteronemia:

 • infertilitet;
 • ofta missfall i första trimestern;
 • dysfunktionell uterinblödning;
 • dysmenorré;
 • obehörigt avbrott av graviditet eller för tidig födsel;
 • förbi graviditet;
 • placentainsufficiens.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

När man väntar på den första menstruationen under amningen

Födelse är alltid stress för den kvinnliga kroppen. Men flera veckor, månader går och kroppen till den unga modern börjar gradvis anpassa sig till nya förhållanden....

Vad är brun urladdning vid signalering av kvinnor?

Den bruna färgen på kvinnliga sekret uppnås på grund av blodföroreningar i fysiologiska vätskor. Sådant slem uppträder vid olika tidpunkter i menstruationscykeln....

Vad du ska göra om det finns svår blödning när du tar OK?

P-piller är det mest pålitliga sättet att förhindra en oönskad graviditet. Efter avslutad administrering av aktiva tabletter kvarstår "dummies" i förpackningen....