Vad är menstruationscykeln och hur många dagar håller det

Blödning

Menstruationscykeln är processen för regelbunden omstrukturering av den kvinnliga kroppen för att förbereda sig för graviditet.

Varje månad mognar ett ägg i en av folliklarna. Ungefär en och en halv vecka före menstruationen lämnar hon follikeln, och resten av den senare förvandlas till en corpus luteum. Corpus luteum syntetiserar hormonet progesteron, som är ansvarigt för fostrets bäring och utveckling.

Samtidigt förtjockas endometriumet aktivt. Detta för att säkerställa att fostret, med möjlig befruktning, fäster sig vid livmodern.

Ömhet i buken under ägglossningen är ett symptom på att ett ägg lämnar follikeln. Smärtan varar en dag eller stör på samma gång i flera dagar i rad. Det beror på flickans kropp.

Normal menstruationscykel: hur många dagar varar

Vilken menstruationscykel anses vara normal? En normal menstruationscykel varar från 21 till 35 dagar, beroende på de fysiologiska egenskaperna hos flickans kropp. Läs artikeln på länken för att korrekt beräkna menstruationscykeln.

När börjar de första perioderna

Utseendet på menarche - den första menstruationen - inträffar vid 10-14 år och talar om puberteten. Nu kan flickan bli gravid. Månadsperioderna varar i 30–35 år och slutar 45–55 år. efter detta kommer klimakteriet - en period av utrotning av reproduktionssystemet. Ingen menstruation just nu.

Typer av menstruations oregelbundenheter

Överträdelser klassificeras efter ansvarsfrihetens längd och art..

 1. Amenorré - frånvaron av menstruation. Det finns två former av sjukdomen: primär och sekundär. Med primärt hade flickan aldrig menstruation alls, med sekundär - de är frånvarande i 6 månader eller mer.
 2. Menometorragi - konstant förskjutning i cykelns längd: dess varaktighet varierar konstant från 21 till 35 dagar.
 3. Polymenorrhea - perioden mellan menstruationen är mindre än 21 dagar. Med denna sjukdom kanske inte ägglossning alls.
 4. Oligomenorrhea - en cykel som varar mer än 35 dagar. Ett karakteristiskt drag hos oligomenorré är menstruationens oregelbundenhet och utflödesbrist.

En förkortad cykel på 26–27 dagar är en normal indikator..

Till följd av blodigt urladdning:

 1. Hypomenorré - knappt urladdning under en period av 3-4 dagar istället för regelbundna perioder.
 2. Hypermenorré eller menorrhagia - för kraftigt utsläpp med blodproppar, en ökning av menstruationens varaktighet. Faser i menstruationscykeln

Menstruationscykeln består av två faser: den första fasen är follikulär och den andra är luteal. För enkelhets skull läggs menstruation och ägglossning till listan över faser. Låt oss överväga varje steg mer detaljerat..

En gång i månaden

Menstruationer börjar en ny cykel och varar upp till 7 dagar inklusive. Minsta - 3. Flickan tappar ungefär 60–80 ml blod. För enkelhets skull mäts mängden blod i kuddar eller tamponger..

En dyna absorberar 10 ml blod. Vid normal menstruation byter flickan packningen 3 till 7 gånger om dagen. Under de första dagarna är utbyte tillåtet varannan timme.

Follikulär fas

Det varar till ungefär mitt i menstruationscykeln. Våra äggstockar innehåller många folliklar, och under follikelfasen börjar var och en av dem växa. Parallellt syntetiserar de strukturella komponenterna i äggstocken östrogen. Detta hormon förorsakar livmoderens inre slemhinnor - livmodern, så att fostret vid en eventuell graviditet utvecklas under normala förhållanden. Några dagar före ägglossningen slutar folliklarna att växa och en fortsätter att utvecklas och ökar till 20 mm.

Ägglossning

Runt mitten av cykeln spricker follikeln under påverkan av speciella stimuli. Ett ägg kommer ut ur det och börjar röra sig genom äggledaren. Kanten på den sprängande follikeln krullar som en blomma på natten och förvandlas till en gul kropp.

Luteal fas

Den andra fasen varar lika för alla - 14 dagar. Detta är livslängden för corpus luteum.

Under lutealfasen förbereder kroppen sig för graviditet. Ägget finns i äggledaren. Om hon på sin väg möter en spermier, kommer befruktning att inträffa, och den resulterande bildningen kommer att fästas vid livmodern.
Corpus luteum syntetiserar hormonet progesteron, som förbereder livmoderslimhinna för zygotfästning. Om befruktning inte har skett skickas en signal till corpus luteum, och den försämras. Livmodern börjar avvisa endometrium på dessa dagar av cykeln och ägget.

Siffran på 28 dagar är den genomsnittliga varaktigheten för menstruationscykeln. Antalet erhålls genom att lägga till minsta och maximala varaktighet: 21 + 35 = 56.

Vad är fertilitet?

Fertilitet i enkla ord är förmågan att producera avkommor. Fertilitetsdagar är de dagar då sannolikheten för att bli gravid är högst..

Fertilitetsdagarna bestäms på flera sätt: genom att mäta temperaturen och använda kalendermetoden. Det mest pålitliga är mätningen av basal kroppstemperatur. För att göra detta, mät temperaturen på morgonen. Dagen före ägglossningen kommer den att minska och under den ökar.

Det finns termometrar som mäter temperaturer upp till två decimaler. Du måste lägga dem under tungan.

Kalendermetod för beräkning av bördiga dagar

Denna metod används endast under vanliga menstruationsperioder..

Om du inte vill bli gravid är den säkraste tiden 2 dagar efter din period och 2 före dem.

När den kommer in i slidan dör de flesta av spermatozonerna efter 2 timmar. Men de bakterieceller som har passerat den sura miljön i slidan lever i den kvinnliga kroppen i 3 till 5 dagar, ibland når deras förväntade livslängd till och med en vecka. Detta innebär att du kan bli gravid även efter ägglossningsdatumet.

Varför är cykeln instabil?

När flickans period börjar sker en omorganisation i hennes kropp. Frisättningen av vissa hormoner ökar eller minskar. Som ett resultat har vi en instabil cykel.

Två till tre år före klimakteriet börjar kroppen förbereda sig för utrotning av reproduktionssystemet. Just nu händer samma sak som när du ställer in cykeln.

Hormonell obalans förknippas inte bara med fysiologiska faktorer utan också med externa. På grund av detta kan menstruationscykeln inte pågå 20–21 dagar utan 25:

 1. Påfrestning. Vi hade en kamp med en vän, var oroliga för tentamen - de påverkade kroppen.
 2. Felaktig näring. Begränsa godis och snabbmat. Ge upp alkohol och cigaretter. Det senare påverkar kroppen, skapar en hormonell funktionsfel och tar bort hälsan. Ät söt och snabbmat med mått. Kom ihåg: en chokladkaka ersätter en måltid och ibland två - det beror på vilka portioner du har..
 3. Överdriven träning. Träna i gymmet korrekt: ta inte alltför stora vikter. Efter träningen bör du åka hem, inte krypa. Vila lite och "dra" enorma vikter, berikar vi musklerna igen, som ett resultat växer de inte utan börjar kollapsa. Med ett stort antal upprepningar kommer för mycket mjölksyra också in i musklerna - och katabolismen börjar - förstörelsen av muskelfibrerna. Gör 8-12 reps i en uppsättning.
 4. Accept av orala preventivmedel. Orala preventivmedel är ytterligare hormoner. När kroppen får för mycket östrogen reagerar den på detta med en instabil menstruationscykel. Menstruationen kan gå tidigare eller de kan försena.
 5. Spiral. Kroppen reagerar på en främmande kropp genom att släppa hormoner, "flytta" cykeln. Under den första veckan efter installation av IUD flyter blod, men detta är resultatet av skador på slidan under operationen. Om blödningen inte slutar, måste du träffa en läkare: du måste ändra preventivmetoden.Ändringar i hormonell bakgrund och förändringar i menstruationscykeln är ett tecken på vissa sjukdomar:
 6. endometrios Endometriet i livmodern växer så mycket att det börjar gå längre än det, vilket påverkar äggstockarna, bukorganen. Ibland når endometriet till och med lungorna.
 7. Myom. I livmoderns muskelskikt - myometrium - flätas samman släta muskelfibrer och bildar noder. De är små i storlek, men ibland kan de växa upp till flera centimeter. Detta är en malign tumör..
 8. Polyper. Detta är en formation i livmodern som ser ut som en boll. Externt kan polypen bara manifestera sig genom en förskjutning i menstruationscykeln och brun urladdning under menstruation, intermenstruell blödning.

Standardavvikelsen för menstruationen är en försening på 1–13 dagar eller början på 1–2 dagar tidigare. Om menstruationscykeln varar 31 dagar är det inget fel med det. När dina perioder börjar fem till sex dagar tidigare, kontakta din läkare.

Terapi

Det första du behöver besöka en läkare. Han kommer att göra en ultraljud och utföra de nödvändiga testerna. Baserat på diagnostiska resultat kommer behandling att förskrivas. Den oregelbundna menstruationscykeln korrigeras på följande sätt:

 1. Hormonala läkemedel tas. Efter ett behandlingsförlopp normaliseras cykeln.
 2. Hemostatiska läkemedel föreskrivs under tunga perioder och varar länge..
 3. Drift. Det utförs med ackumulering av blodproppar i livmoderhålet, cyster, tumörer i äggstockarna. Efter operationen krävs konservativ behandling - hormoner, hemostatiska läkemedel, annars kan inte rätt resultat uppnås.

Varför stabiliseras cykeln efter förlossningen

Graviditet och förlossning är det mål för vilket reproduktionssystemet skapas. Efter avslutad uppgift mognar reproduktionssystemet helt.

Cirka en månad efter födelsen innebär livmodern - övergången till tillståndet före graviditeten. Orgelns botten sjunker och fylls med epitel.

Lochia är en fläck som skapats för att rensa livmodern från resterna av morkakan. De varar i 6–8 veckor.

De första perioderna efter förlossningen är ofta rikligt. Få inte panik: livmodern har inte minskat till sin tidigare storlek, så utflödesvolymen blir större tills organet återgår till sitt tidigare tillstånd.
Hos mödrar som födde kejsarsnitt och vägrade amma börjar menstruationen om en månad eller två. Om mamma ammar, måste du glömma varje månad under ett år, eftersom hormonet som stöder amning - prolaktin - hämmar äggets mognad.

Prolaktinnivåer är instabila om:

 • en kvinna matar barnet på begäran och inte enligt regimen.
 • Mamma övar blandad matning: GV plus lock.

Med en minimal minskning av prolaktin kan äggstockarna börja fungera, så ibland kommer menstruationen inom 3-4 månader.

Smärtsamma perioder

Dysmenorré är en smärtsam period. Smärta börjar 24 timmar efter menstruationens början. Avtar vanligtvis efter 2-3 dagar. Vissa flickor upplever smärta under de första 24 timmarna av menstruationen.

Det finns två former av dysmenorré:

Primär

I det här fallet gör ont i magen på grund av reproduktionssystemets omogenhet. Smärta uppstår till följd av livmodersammandragningar. Ibland ont i rygg eller ben. I 5-15% av fallen hos kvinnor är smärtan så allvarlig att den stör deras dagliga aktivitet. På grund av detta missar flickor skolan eller arbetet. Dysmenorré är svårast i följande fall:

 • menarche i tidig ålder;
 • någon annan hade dysmenorré i familjen;
 • rökning, dricka alkohol;
 • brist på träning.

Vid ålder och efter förlossningen upphör smärtan att vara så akut.

Sekundär

Här är dysmenorré en återspegling av en gynekologisk sjukdom. Nästan varje sjukdom som påverkar bäckenorganen orsakar dysmenoré.

De vanligaste orsakerna till sekundär dysmenorré: endometrios, livmoderadenomos, livmoderfibroider.

Skälen är också:

 • tvåhorniga livmodern;
 • cystor på äggstockarna;
 • vaginal inflammation;
 • intrauterina preventivmedel (IUD), särskilt sådana som innehåller koppar och levonorgestrel;
 • ofullständig intrauterin septum;
 • tvärgående septum i slidan.

Sekundär dysmenorré är svårast i följande fall:

 • menarche i tidig ålder;
 • någon annan hade dysmenorré i familjen;
 • rökning, dricka alkohol;
 • brist på träning.

Sekundär dysmenorré utvecklas i vuxen ålder om medfödda avvikelser inte blir dess orsak. Vid dysmenorré observeras inte månatliga cykelförskjutningar, det är normalt.

Vilken menstruationscykel anses vara normal

Den kvinnliga kroppen är ett ganska komplicerat system. För att upprätthålla reproduktiv hälsa är det viktigt att förstå dess struktur och hur den fungerar. Låt oss se vad en normal månadscykel ska vara. Denna kunskap hjälper till att bestämma förekomsten av problem i könsområdet innan en gynekologisk undersökning..

Normal menstruationscykel

Om fysiologiska processer sker i kroppen regelbundet och systematiskt, har en kvinna en utmärkt reproduktiv hälsa.

Varje representant för det svagare könet bör veta vilket intervall mellan kritiska dagar som anses vara normalt. Menstruationscykeln är perioden mellan menstruationen. Hos en frisk kvinna är det stabilt. Cykelns varaktighet är individuell. Det bestäms av ett antal faktorer, vars huvudsakliga är desquamationens varaktighet (processen för att separera livmoderns endometrium).

För att förhindra eventuell utveckling av patologi måste du veta hur många dagar en normal cykel varar. Så, dess varaktighet beror på antalet dagar av desquamation. Vid normal menstruation varar det från 21 till 35 dagar i genomsnitt - 27–28 dagar.

I avsaknad av hormonella störningar kommer cykeln att vara regelbunden. Om en patogen infektion eller neoplasma finns i kroppen är avvikelser från normen möjliga. Därför är det omöjligt att säga entydigt hur många dagar det normala fysiologiska intervallet varar.

Hos kvinnor efter 40 år kan intervallet mellan menstruationen öka. Detta beror på den avtagna produktionen av könshormoner av kroppen..

Avvikelse från menstruationscykelns norm är en allvarlig patologi. Om en tjej möter henne, måste hon genomgå en gynekologisk undersökning.

Första fasen

Vi fann att den normala cykeln är 21–35 dagar lång. Den första fasen av denna period kallas follikulär.

Efter menstruationen växer follikeln och utvecklas i äggstocken - en liten vesikel. Ett moget ägg kommer därefter ut ur det..

Denna process tar ungefär hälften av perioden mellan menstruationen. Under påverkan av könshormoner producerar äggstockarna ägg som ägglossar in i äggledaren för att möta spermierna. Längden på follikulärstadiet är 12-16 dagar.

Ägglossning

Om menstruationscykelns varaktighet är genomsnittlig, det vill säga 27–28 dagar, kommer ägglossning att inträffa den 13-14: e dagen. I detta skede lämnar ägget follikeln för att söka efter spermierna som befruktar det.

I händelse av en cykelkränkning mellan menstruationen på grund av hormonell obalans kan ägglossning uppstå två gånger. Längden på ägglossningen är från 1 till 3 dagar. Om ägget släpps regelbundet varje månad och med samma intervall, är kvinnans reproduktionshälsa normal.

Under ägglossningen brister follikeln, så i detta skede kan rosa fläckar gå ut ur slidan.

Andra fasen

Innan menstruationen börjar växer en gul kropp i äggstocken i stället för den vänstra kvinnliga cellen. Denna fas kallas luteal, inträffar efter ägglossning. Normal varaktighet är 11–13 dagar..

När corpus luteum utvecklas i äggstocken producerar kroppen aktivt könshormoner som förbereder kroppen på en eventuell graviditet..

I lutealfasen bör kroppstemperaturen inte vara särskilt hög, även om den kan öka något.

Menstruation

Oavsett månadscykelns längd möter en frisk kvinna i en reproduktionsplan regelbundet menstruationsprocessen. Hos gravida och omogna flickor visas det inte.

Menstruationen ska gå 5-7. Om detta inte inträffade inträffade antagligen hormonsvikt. Gynekologiska sjukdomar, såsom endometrios, provocerar också långvarig desquamation..

Om cykellängden inte överstiger 35 dagar är blodvolymen under menstruationen högst 50-60 ml.

Hur man räknar menstruationscykeln

Ett stabilt intervall mellan desquamations är en indikator på utmärkt reproduktionsförmåga. För att kontrollera din kvinnliga hälsa är det viktigt att kunna beräkna menstruationscykeln korrekt.

Det börjar med den första dagen för desquamation och slutar med början av den nästa. Oavsett hur länge menstruationscykeln varar, bör en kvinna övervaka sin hälsa under varje fas.

Denna period i dagar beaktas. För bekvämlighet rekommenderas att du använder en kalender. Månadsvis är det nödvändigt att markera början på menstruationen. Hos en frisk kvinna bör intervallet mellan kritiska dagar inte överstiga 33–35 dagar.

Genom att känna till cykelns längd kan du bestämma datumet för nästa menstruation. För att göra detta indikerar kalendern startdatum för menstruationen, de förflutna dagarna tas bort från antalet dagar för den aktuella desquamation. Resultatet läggs till 1. Detta kommer att vara menstruationscykelns varaktighet.

En kalendermetod för att kontrollera reproduktiv hälsa är mycket bekväm. Genomförandet av det gör att vi inte bara kan fastställa förekomsten av patologier som provocerade ett misslyckande utan också graviditet. Om förseningen i menstruationen är mer än sju dagar och samtidigt som kvinnan står inför toxikos kommer hon förmodligen att bli mamma snart. I detta fall rekommenderas det inte att skjuta upp en resa till gynekologen.

Vad bestämmer menstruationscykelns varaktighet

Prata om hur länge den normala perioden för den månatliga cykeln varar, måste du ta hänsyn till den kvinnliga kroppens egenskaper. Hos vissa kvinnor kan det normala intervallet mellan desquamations vara 21 dagar, i andra - 35.

Cykling kan vara oregelbunden. Oftast beror detta på att hormonell bakgrund förändras. För att stabilisera det ordinerar gynekologer medicinering.

Om en förändring av den hormonella bakgrunden utöver menstruationssvikt har lett till symtom som illamående, menorragi (tung menstruation), svår smärta i livmodern, är det möjligt att en patologisk process utvecklas i kroppen.

Förutom hormonell obalans, framhävs också andra faktorer som påverkar menstruationscykelns varaktighet:

 1. Endokrina sjukdomar (t.ex. skador på binjurarna).
 2. Bekkeninflammation.
 3. Plötslig viktminskning eller viktökning.
 4. Gynekologiska patologier (t.ex. livmoderfibrer eller polypos).
 5. Abrupt förändring i väder eller klimat.
 6. Psykomotional stress.

Om ägglossnings- eller lutealfasen kommer sent, ska du inte tveka att gå till gynekologen. Avsaknaden av snabb behandling av patologi är fylld med förekomsten av farliga komplikationer - upp till infertilitet.

28 dagar: myter och verkligheter i menstruationscykeln

Hur menstruationscykeln fungerar

Dmitry Lubnin barnläkare-gynekolog, kandidat för medicinska vetenskaper

"Den ideala kvinnliga cykeln (28 dagar) motsvarar månen," "när månen är i Skorpionen är cykeln bruten", "den bästa tiden att bli gravid är ägglossningen, när månen är i den inledande fasen." - Sådana uttalanden är mycket populära bland kvinnor, vandrar runt på platser och astrologiska manualer. Men det är en sak att plantera gurkor strikt enligt "månkalendern" eller att starta ett projekt endast när "Månen i Saturn". Det kommer inte att vara någon skada av detta, även om detta också är en punkt. Men att känna sig sjuk på grund av att cykeln, till exempel 31 eller 26 dagar och kategoriskt inte sammanfaller med månens faser, är inte bara löjligt, utan också skadligt för nervsystemet. Och konsekvenserna kan bara skada kvinnors hälsa - stress och neuros kan leda till hormonsvikt och störning av menstruationscykeln.

För att förstå all denna mytologi måste du förstå vad som exakt händer i kroppen varje månad, vad är normen och vad som bör varna och kräva brådskande åtgärder.

Varför exakt 28?

Det hände så att reproduktionsfunktionen aktiveras i flickans kropp vid en tidpunkt då hon inte bryr sig om den här funktionen. Bara att lägga dockorna åt sidan konfronteras flickan med ett antal processer som inte är väl förstått av henne, som förekommer i hennes kropp, som omedelbart börjar diskuteras kraftigt bland kamrater och med äldre. Men mödrar i denna situation är inte alltid på sitt bästa, eftersom de själva inte är alltför orienterade i detta ämne. De flesta kvinnor svarar på frågan om varaktigheten av deras menstruationscykel på ungefär samma sätt. "Ungefär en gång i månaden, ett par dagar tidigare än i den föregående", så är det tydligt att cykeltiden på 28 dagar indikeras, majoriteten av friska kvinnor har en sådan cykel. Men betyder det att en kortare eller längre cykel är en manifestation av patologin? Nej. Det inses att en normal menstruationscykel kan vara från 21 till 35 dagar, det vill säga plus eller minus en vecka från i genomsnitt 28 dagar.

Menstruationens varaktighet sträcker sig normalt från två till sex dagar, och volymen av förlorat blod är högst 80 ml. En längre cykel finns bland invånare i de norra regionerna, en kortare cykel i söder, men detta är inte en absolut regelbundenhet. I menstruationscykeln är dess regelbundenhet viktig. Om en kvinnas cykel alltid är 35-36 dagar, så för henne kan detta vara helt normalt, men om hon hoppar (sedan 26 dagar, sedan 35, sedan 21) - detta är redan en kränkning.

Normala gränser

I allmänhet kan menstruationscykeln variera mycket beroende på kvinnans tillstånd och situationen där hon är. Vissa patologier kan betraktas som oregelbundenhet (när menstruationen kommer under en ojämn tidsperiod), en lång cykel (mer än 36 dagar) eller en kort cykel (mindre än 21 dagar). Men även om menstruationscykeln är en tydlig mekanism, kan den förändras avsevärt hos en normal frisk kvinna. Och dessa förändringar återspeglar kroppens svar på yttre och inre faktorer..

Vissa små spänningar kan redan leda till en försening i menstruationen, och för andra är allvarlig depression inte en orsak till störning av menstruationscykeln. En kvinnas menstruationscykel kan anpassa sig till en annan menstruationscykel om de existerar tillsammans länge. Detta observeras ofta i kvinnors idrottslag eller när man bor tillsammans i ett vandrarhem. Vad som förklarar detta fenomen är inte helt klart.

Finjustering

Menstruationscykeln är inte alltid stabil. Den mest oregelbundna perioden är de första två åren efter början av menstruationen och tre år före deras slut (klimakteriet). Brott under dessa perioder beror på helt fysiologiska skäl.

Kvinnans reproduktiva system mognar gradvis och, eftersom det är en komplex mekanism, krävs en period av anpassning. När en flickas första menstruation inträffar betyder det inte att hennes system har mognat och är redo att fungera fullt ut (även om för vissa, menstruationscykeln börjar fungera korrekt från början), kan systemets funktion jämföras med en orkester, den harmoniska spelningen av alla instrument som skapar ett unikt ljud musikalisk komposition. Precis som instrument i en orkester kräver en inställningsperiod, så måste alla komponenter i reproduktionssystemet komma överens om harmoniskt gemensamt arbete. Det tar vanligtvis cirka sex månader: någon har mer, någon har mindre och någon kan dra ut.

Hur systemet fungerar

Menstruationscykeln är indelad i tre faser - menstruation, den första fasen (follikulär) och den andra fasen (luteal). Menstruationen varar i genomsnitt fyra dagar. Under denna fas sker avstötning av livmoderslimhinnan (endometrium). Denna fas varar från slutet av menstruationen till i genomsnitt 14 dagar med en 28-dagars cykel (dagar räknas från början av menstruationen).

Den första fasen (follikulär)
I detta skede börjar tillväxten av fyra folliklar i äggstockarna: en massa små vesiklar (folliklar) i vilka äggen finns placeras i äggstockarna från födseln. I tillväxtprocessen utsöndrar dessa fyra folliklar östrogener (kvinnliga könshormoner) i blodomloppet, under vilken påverkan slemhinnan växer i livmodern (endometrium).

Andra fas (luteal)
Strax före den 14: e dagen av cykeln slutar tre folliklar växa, och en växer till i genomsnitt 20 mm och brister under påverkan av speciella stimuli. Detta kallas ägglossning..

Ett ägg lämnar den sprängande follikeln och kommer in i äggledaren, där det väntar på spermierna. Kanten på den sprängande follikeln samlas (som en blomma som stängs på natten) - denna bildning kallas "corpus luteum".

Den andra fasen varar tills menstruationens början - cirka 12-14 dagar. För närvarande väntar kvinnans kropp på befruktningen. Corpus luteum börjar blomma: det bildas från en sprängande follikel och groddar blodkärl och börjar utsöndra ett annat kvinnligt könshomon (progesteron) i blodomloppet, som förbereder livmodslemhinnan för att fästa ett befruktat ägg.

Om graviditet inte har inträffat, börjar corpus luteum, efter att ha fått en signal, minimera dess arbete, livmodern börjar avvisa det redan onödiga endometriet. Och menstruationen börjar.

Om schemat för menstruationscykeln försvinner

Den normala cykeln kan också variera hos friska kvinnor: om en tio dagar är tillräckligt för att follikeln mognar, krävs ytterligare 15-16. Men när avvikelser inträffar, pratar läkarna om ovariell dysfunktion. De manifesteras av olika kränkningar av cykeln..
De mest uppenbara tecknen:

 • oregelbunden menstruation;
 • en ökning eller minskning av vanlig blodförlust (normal menstrual blodförlust är 50-100 ml);
 • utseendet på blodutflöde mellan menstruationen;
 • smärta i nedre del av buken under premenstruella dagar och i mitten av cykeln;
 • nedsatt äggmognad (dess symtom är infertilitet eller missfall).

Vad ska man göra?

Om vi ​​inte talar om sjukdomar, utan bara om några vanliga problem med att inrätta menstruationscykeln, löses sådana kränkningar av cykeln genom att ta hormonell preventivmedel. Fortplantningssystemet behöver vila, och hormonell preventivmedel, "stänga av den" ett tag, tar jobbet: hela perioden med att ta preventivmedel är viloperioden. Sedan, efter att det har avbrutits, börjar systemet fungera igen och som regel går cykelfel bort.

Den kvinnliga kroppens huvuduppgift

Kroppen kan justera och återuppbygga så mycket som önskat, men den slutliga reproduktionsfunktionen bildas först när kvinnan fullbordar sin huvuduppgift, avsedd av naturen. Det vill säga när hon tar ut, föder och matar barnet. Graviditet är det enda målet för vilket det reproduktiva systemet i allmänhet tillhandahålls i kroppen. Först efter den första fulla graviditeten, som slutade i förlossningen och ammeperioden, mognar reproduktionssystemet fullständigt, eftersom alla funktioner som naturen tillhandahåller under denna period realiseras. Efter graviditeten börjar alla de inte helt "uppackade" egenskaperna hos den kvinnliga kroppen slutligen fungera i full kraft. Detta påverkar både de psyko-emotionella och sexuella sfärerna, vilket har en gynnsam effekt på en kvinnas intima liv.

Efter 35 år

Med tiden är reproduktionssystemet, som i genomsnitt är 38 år gammalt (från 12 till 51), begränsat till regelbunden menstruation. Dessutom har många kvinnor med åldern en hel historia av gynekologiska och allmänna sjukdomar, allt detta börjar påverka reproduktionssystemets tillstånd, och detta manifesteras i menstruations oregelbundenhet. Inflammation, abort, gynekologisk kirurgi, övervikt eller undervikt kan också orsaka problem.

Om regelbundenhet i cykeln försvinner helt, är detta ett tillfälle att konsultera en läkare. Regularitet är den viktigaste indikatorn på det reproduktiva systemets normala funktion. Ibland händer det att den uppmätta cykeln plötsligt förändras, blir kortare medan den bibehåller sin regelbundenhet (exempel: under många år var det 30 dagar, sedan ändrades till en 26-dagars en). Sådana förändringar observeras oftare närmare 40 år. Detta är inte en anledning till panik, utan helt enkelt en återspegling av det faktum att ditt reproduktionssystem också kommer att förändras med åldern, precis som du.

Synder av överträdelser - livsstil

Menstruella oregelbundenheter ett par gånger om året kan inträffa i frånvaro av patologi. Men ingenting påverkar detta område negativt, som mental och mental stress, stress, ökad sportträning, extrem viktminskning, frekventa sjukdomar, rökning, alkohol och droger. Mot denna bakgrund upphör menstruationen ganska ofta under lång tid. Och orsaken är väldigt enkel, vi kan säga att det finns en enkel biologisk fördel - i extrema levnadsförhållanden och när en kvinna på grund av hälsoskäl inte kan tolerera friska avkommor, är reproduktionsfunktionen inaktiverad tills bättre tider. Inte utan anledning under kriget, de flesta kvinnor slutade menstruera, detta fenomen fick till och med specialbeteckningen "krigstid amenorré".

Förtjänad vila

Utrotningen av reproduktionssystemet sker på ungefär samma sätt som dess bildning. Menstruationen blir oregelbunden, försenad. Äggstockarna svarar långsamt på hjärnimpulser respektive, cykeln är försenad. Om ägglossning periodvis inträffar fungerar inte den bildade "corpus luteum" bra, på grund av vilken menstruation antingen börjar tidigare, eller tvärtom, varar det länge. Som ett resultat slutar menstruationen, och om de inte är mer än sex månader gamla är det nödvändigt att genomföra en undersökning, göra hormonella tester och ultraljud. Detta hjälper till att bestämma början av klimakteriet med en högre grad av sannolikhet..

Och ändå är det viktigt att följa en enkel regel: om du genomgår en rutinundersökning hos gynekologen minst en gång om året, och vid kränkningar inte skjuter upp ett besök hos läkaren, kommer du nästan säkert att kunna undvika allvarliga gynekologiska problem.

För medicinska frågor, se till att du först konsulterar din läkare.

Vad ska vara den normala menstruationscykeln

Den normala menstruationscykeln är ett tecken på en frisk kvinnas kropp. Detta är en regelbunden period som börjar från det ögonblick de första sekretionerna med blod dyker upp och varar till den första dagen i nästa cykel. Denna period inkluderar inte tiden för att fostra barn och amning (amning). Om vi ​​pratar om hur många dagar som finns i menstruationscykeln, kommer månatlig passning i en tidsperiod från 21 till 36 dagar.

Fysiologisk norm

Om menstruationsperioden går utöver det angivna ramverket (det är kortare eller längre), kan vi här prata om en möjlig patologi. Månadscykeln är av stor betydelse för kvinnors reproduktionsorgan och är det viktigaste villkoret för befruktning, graviditet och förlossning..

Omvandlingen av en flicka till en kvinna sker från det ögonblick menstruationen börjar i åldern 11 till 14 år. Till en början kan menstruationen ha en oregelbunden karaktär, men efter några år normaliseras cykliskiteten. Vidare, under hela det efterföljande livet, kommer det att vara stabilt och under klimakteriet upphör det.

Från födelsen innehåller flickans äggstockar upp till två miljoner follikulära formationer, och i början av puberteten reduceras antalet folliklar till 400 tusen. Under menstruationen är endast en follikulärbildning involverad, som kroppen använder för att bilda ägget. Normalt består alla cykliska processer av två faser som styrs av en hormonell mekanism.

Kvinnor har ofta en fråga, vilken menstruationscykel som anses vara normal. Indikatorerna för den allmänt accepterade normen under menstruationens varaktighet inkluderar:

 • genomsnittlig cykellängd från 21 till 36 dagar. Oftast är denna indikator 28 dagar. Således varierar normen för menstruationscykeln hos kvinnor från cirka tre till fem veckor;
 • varaktigheten av menstruationsflödet från 2 dagar till en vecka. Det genomsnittliga värdet för många kvinnor är cirka 5 dagar.

Normen för fläckning är vanligtvis från 40 till 50 ml. Med andra ord bör den maximala volymen inte överstiga 50 ml. Oftast är denna indikator 45-50 ml.

Cykelutvecklingsstadier

Som redan nämnts finns det två grundfaser i månadscykeln. Dessa inkluderar:

 • i det första steget (follikulär) bildas en follikel i äggstockarna under påverkan av hormonerna i hypotalamus och hypofysen. Samtidigt framträder en kvinnlig reproduktionscell som är redo att börja befruktning från follikeln ungefär i mitten av cykeln;
 • i den andra fasen (luteal) bildas ett corpus luteum i follikeln som har rivit bort ägg. När graviditet inträffar under ägglossningen, syntetiserar corpus luteum hormonet progesteron, vilket är nödvändigt för att upprätthålla graviditeten. Denna process varar i 16 veckor. Efter den sextonde veckan övergår denna funktion till moderkakan.

Livmoderns endometrium genomgår också hormonreglering under cykeln. Den inre ytan av livmodern består av olika lager.

Basalskiktet rivs inte bort under kritiska dagar. Dess funktion är att säkerställa återställande av de övre nivåerna av livmodervävnad. Men det är det mellanliggande skiktet, avvisat av livmodern, som kommer ut i form av blodig urladdning.

Alla förändringar i endometrium (inre skiktet i livmodern) består av följande faser:

 • follikulär (eller spridningsprocess). Under denna period spelar hormonet östrogen den största rollen. Denna fas börjar den femte dagen i cykeln och varar i tolv till fjorton dagar. För närvarande bildas ytlagret i endometrium;
 • utsöndringsfas (luteal). Under denna period ökar koncentrationen av hormoner östrogen och progesteron. Fasens varaktighet är ungefär två veckor. I detta fall utlöser endometrialkörtlar syntesen av en speciell hemlighet. Tilldelningens topp sker den 21: e dagen i månadscykeln. I denna fas ökar blodtillförseln till artärerna i endometriumet, vilket skapar de nödvändiga förutsättningarna för implantation av en zygot;
 • menstruation. Om de processer som är associerade med graviditet inte startar, är det en minskning av blodtillförseln till den intrauterina vävnaden. Detta beror på en ovariell hormonbrist. Vidare bildas blodproppar i kärlen och i den efterföljande vaskulära expansionen provoserar processen för avstötning av endometrial vävnad. Hela mekanismen visar sig fullständigt den 24: e dagen.

Periodisering av själva menstruationen består av följande faser:

 1. Funktionslager avvisningsfas (desquamation).
 2. Regenerativ period. I detta fall återställs det avvisade lagret. Början av denna fas inträffar vid det att livmodern är helt av med det tidigare funktionella lagret. Huvudrollen i detta tilldelas basalskiktet, som redan på fjärde dagen säkerställer fullständig regenerering av ytvävnadens epitel..
 3. Fortsatt fortskridande processer där olika kroppssystem (endokrina körtlar, endometrium och äggstockar) är involverade bestämmer bildandet och utloppet av ägget från äggstocken, liksom ytterligare befruktning av den kvinnliga reproduktionscellen. I nästa steg förbereder dessa mekanismer villkoren för att upprätthålla graviditet.
 4. Om det i framtiden inte finns någon befruktning, är det funktionella lagret föremål för avstötning av kroppen, vilket manifesterar sig i form av menstruation.

Orsaker till fel

De komplexa processerna som är involverade i utvecklingen av cykeln kan påverkas av olika faktorer. Dessa inkluderar:

 • stressande effekter;
 • hormonell dysreglering i kroppen. Menstruationscykelns förlopp är till stor del beroende av hormoner. Vid systematiska fel bör du kontrollera blodet för hormonella störningar. Överdriven eller liten spridning kan vara förknippad med felaktig funktion av sköldkörteln, äggstockarna och andra organ;
 • dålig kost;
 • övervikt eller undervikt. Under kritiska dagar är normala indikatorer för fettlagret i kroppen av stor betydelse. Om underskottet i fettvävnad i kroppen är mindre än 20% av kroppsvikt, kan detta leda till en kränkning av regelbundenhet i cykeln. Om fettskiktet överskrider normalen med samma mängd kan detta också provocera olika cykelstörningar;
 • förändring av klimatförhållanden, bostad
 • trolig graviditet. Försening är ett av tecken på graviditet. Det bör komma ihåg att närvaron av eventuell blödning under denna period avser patologi och kräver läkarvård.
 • kränkning av endometrium och äggstockar;
 • binjurens sjukdom;
 • leverpatologi;
 • genomförde aborter. Avbrott av graviditet är en allvarlig stress för hela kroppen, vilket väcker hormonell obalans. Själva proceduren leder ofta till skada på livmodervävnaden;
 • onkologiska sjukdomar;
 • misslyckanden i regleringen av homeostas;
 • negativa effekter av läkemedel (hormonella läkemedel, antikoagulantia).

Typologi för menstruations oregelbundenheter

Mycket ofta åtföljs överträdelser av normen för dagar i månadscykeln av andra manifestationer av patologi, vilket indikerar de problem som har uppstått i kroppen. Dessa symtom inkluderar:

 • smärtsamt menstruationsflöde (algodismenorea). I många fall är de inte normen utan tillhör ett av symtomen på vissa patologier;
 • alltför tung menstruation (hypermenstruationssyndrom). Denna typ av störning på kritiska dagar kan ha formen av: långvarig blödning (polymenorré), snabb menstruation (polymenorré), hypomenstruation (knapp utflöde), amenorré (frånvaro av kritiska dagar i mer än sex månader);
 • rikliga utsöndringar med högt blodinnehåll hos tonårsflickor (juvenilblödning);
 • acykliska blödningar. Med sådana patologier åtföljs vanligtvis inte blodutsöndringar av avstötning av endometrial vävnad;
 • blödning som uppstår mellan cykler;
 • smärtsam menstruationsperiod (algodismenorea).

Speciellt är störningar som inte är direkt relaterade till menstruationscykeln. Sådana patologier inkluderar störningar i kroppen under klimakteriet.

Förfaranden och behandlingar

Först efter att ha genomfört en fullständig undersökning av den kvinnliga kroppen, kan du fortsätta till behandling. För att göra en noggrann diagnos kommer läkaren att undersöka patientens historik och kan föreskriva följande procedurer:

 • initial inspektion;
 • ultraljudundersökning är en minimalt invasiv metod för undersökning av inre organ, baserat på användning av ljudvågor;
 • ta utstryk (screening för vaginala infektioner, LHC-kultur, flora-testning);
 • blodprovtagning för biokemisk analys. I detta fall tas venöst blod. Proceduren utförs på tom mage. Dessa villkor är obligatoriska för att förhindra snedvridning av analysresultaten;
 • håller ett koagulogram. Denna typ av diagnos är ett test som syftar till att studera homeostas med hjälp av en laboratorieanalysator - en koagulometer. Moderna enheter kan ge information om trombosprocessen i blodplasma;
 • hysteroskopi - minimalt invasiv undersökning av livmoderhålan med hjälp av ett hysteroskop;
 • studier om blodets hormonella sammansättning;
 • MR av bäckenet. Det är en visuell analys av området inklusive rektum, urinblåsan, livmodern och vagina.

Behandlingen av eventuella gynekologiska sjukdomar kräver en integrerad strategi. Först och främst utesluts påverkan av miljöfaktorer. Behandling av menstruations oregelbundenheter kan inkludera:

 • behandling av samtidigt patologier;
 • hemostatiska förfaranden som syftar till att eliminera blödning;
 • kirurgisk ingripande, inklusive ablation av endometrium och avlägsnande av livmodern;
 • hormonbehandling. I detta fall används preventivmedel av kombinerad egendom, gestagener.

Det måste betonas att de patologier som beaktas inte tillåter någon självmedicinering. Det kan vara livshotande. Om det finns fel under menstruationen bör du omedelbart rådfråga en gynekolog. Förhalning kan provocera ett antal allvarliga komplikationer: anemiska tillstånd, inflammation, störning av det endokrina systemet, infertilitet. I extrema fall kan detta vara dödligt..

I händelse av funktionsfel i menstruationscykeln rekommenderas att konsultera en gynekolog. Som en ytterligare åtgärd kan en undersökning av en endokrinolog krävas. För behandling av samtidiga sjukdomar, inklusive svåra patologier i inre organ, förskrivs patienten undersökningar av en terapeut och en neurolog. Om det finns misstankar om onkologiska förändringar i livmodern eller bilagorna, föreskrivs en kvinna av en onkogynekolog.

Förebyggande åtgärder

Som du vet är en sjukdom lättare att förhindra än att behandla den. För att förhindra menstruations oregelbundenhet rekommenderas:

 • följ reglerna för en balanserad diet;
 • effektivisera livets rytm;
 • införa måttlig fysisk aktivitet (promenader, fysisk träning) i den dagliga rutinen;
 • att vägra från dåliga vanor;
 • ta hand om en fullständig återhämtning under sömnen;
 • genomgå regelbundna medicinska undersökningar av en gynekolog (minst en gång var sjätte månad);
 • följa obligatoriska hygienregler för könsorganen.

Således inträffar menstruationsflöde hos flickor med puberteten och uppstår periodvis fram till klimakteriet. Förloppet för dessa processer är föremål för en viss rytm..

Eventuella avvikelser från månadscykeln från normala hos kvinnor är bevis på fel i kroppen och kräver allvarlig uppmärksamhet. Naturligtvis är det mest effektiva sättet att skydda dig mot de problem som beaktas förebyggande..

Menstruationscykel.

Menstruationscykeln är en serie förändringar som sker i en kvinnas könsdelar med ungefär samma intervall, syftade till möjligheten till befruktning. Detta är en naturlig del av varje kvinnas liv, som är en etablerad cykel av ägglossning och menstruation, vars genomsnittliga varaktighet är 28 dagar. Kvinnors hälsa är direkt relaterad till begreppet menstruationscykel.

För att veta vilken menstruationscykel som anses vara normal, hur länge menstruationen varar, bör du känna strukturen i din kropp och könsorgan i synnerhet.

Kvinnlig könsanatomi.

Kvinnliga apelsiner av en kvinna består av externa och interna. De yttre könsorganen är ansvariga för sexuella upplevelser och deltar i samlag, medan de interna ger uppfattning.

Kvinnors yttre könsorgan består av små och stora kämpar, pubis, klitoris. Labia minora begränsar urinröret och vagina i slidan. Klitoris är poängen med deras anslutning. Detta är ett unikt organ täckt med ett tunt slemhinna som ansvarar för koncentrationen och ansamlingen av sexuella sensationer.

Inre kvinnliga könsorgan inkluderar slidan, äggstockarna, äggledarna, livmoderhalsen och livmodern. Vagina är ansluten till livmoderhalsen, som i sin tur expanderar. Ägget kommer in i livmodern, och om graviditet inträffar, utvecklas ett embryo och foster i det.

Menstruationscykeln och dess perioder.

Varje menstruationscykel tillhandahåller förberedelse av kvinnlig kropp för en möjlig graviditet. Dess varaktighet är i genomsnitt 28 dagar, men små avvikelser upp eller ner är också normen..

Alla processer i den kvinnliga kroppen är indelade i flera faser:

Menstruationsfasen är en period med fläckar från livmoderhålet. Genom könsorganen med menstruationsblod bringas cellerna som sträckte ut livmoderns väggar, till vilka ägget ska fästas vid eventuell befruktning. Denna period varar från 3 till 6 dagar..

Follikelfasen - börjar samtidigt med menstruationsfasen och varar 14 dagar. I processen med förbättrad syntes av vissa hormoner i äggstockarna växer follikeln, där ett nytt ägg utvecklas. Denna fas kännetecknas också av intensiv förnyelse av livmoderns endometrium och förbereder den för antagande av ett ägg.

Den ägglossande fasen varar i cirka tre dagar. I processen med hormonell exponering kommer ett moget och redo att befrukta ett ägg från en follikel ut. Sedan rör sig den genom äggledarens lumen in i livmoderhålet och väntar på möjlig befruktning. Ägget lever inte mer än två dagar, processen för att förbereda endometrium fortsätter i livmodern.

Luteiniseringsfasen är den sista perioden av menstruationscykeln och varar 11-16 dagar. Den aktiva syntesen av hormoner östrogen och progesteron. Deras funktion är att förbereda kvinnans kropp för graviditet. På grund av den naturliga förändringen i den hormonella bakgrunden upplever kvinnor ofta premenstruellt syndrom i detta skede. Dessa är välkända symtom, såsom smärta i nedre del av buken, ökad aptit, humörsvängningar, utvidgning och ömhet i bröstkörtlarna..

Kritiska dagar.

Vilka förändringar sker i en kvinnas kropp under menstruationen?

Dag 1. På den första dagen av menstruationen avvisas celler som avvisar livmoderväggarna, till vilket det befruktade ägget skulle fästas. Eftersom befruktning inte inträffade, utsöndras det gamla endometriet, tillsammans med blodiga sekret, genom könsorganen. Många kvinnor känner sig väldigt obekväma under denna period. Obehagliga upplevelser kan förknippas med livmodersammandragningar och är normen..

Dag 2. Den andra dagen i menstruationscykeln kan också åtföljas av tyngd och ömhet i nedre del av buken. Just nu bildas ett nytt ägg i kvinnans kropp.

Dag 3. Menstruationscykelens tredje dag kännetecknas av närvaron av en såryta på livmodersväggarna. Detta inträffar som ett resultat av avstötning av det gamla endometrihöljet. Under denna period rekommenderas det att utesluta sexuella handlingar, eftersom risken för infektion är mycket hög.

Dag 4. På den fjärde dagen i cykeln upphör obehagliga symtom, men du måste fortfarande ta hand om dig själv. Det borde vara mindre trött, du behöver endast utföra fysisk aktivitet. Dessa begränsningar hjälper till att minska blodförlust under hela perioden..

Dag 5. Menstruationens genomsnittliga varaktighet är fem dagar. Eftersom varje kvinnas kropp är individuell, är avvikelser möjliga. På den sista dagen av menstruationen är läkningsprocessen för livmoders väggar avslutad. Kvinnans hälsa är mycket bättre, allt obehag försvinner.

Mycket blödande menstruationscykel.

Under menstruationen kan blödningen vara intensiv och vara knapp. Faktorer som påverkar sekretens intensitet kan vara olika. Påverkan på menstruationsfasens varaktighet och riklig blodförlust kan ha: dieter, stress, preventivmedel som används etc. Det finns etablerade genomsnittliga statistiska standarder beträffande menstruationens varaktighet och fläckens intensitet. Men dessa indikatorer kan vara olika för olika kvinnor, och de kan också skilja sig åt för samma kvinna i olika menstruationscykler, vilket är inom normen.

Beroende på överflödet av menstruationsflödet bör du välja dina egna hygienprodukter korrekt, särskilt tamponger. De skiljer sig i olika grader av absorption. Du kan välja rätt tamponger själv, men det är bättre att anförtro detta till läkaren. Om hygienprodukten väljs korrekt kommer detta att garantera god hälsa och ett minimum av besvär under menstruationen.

En kvinnas beteende och hygien under menstruationscykeln.

Varje kvinna upplever en period av sin egen period. Någon känner samma sak som tidigare i dag, och någon går inte ur sängen och tar smärtstillande medel. Även om kritiska dagar inte påverkar kvinnans välbefinnande och prestanda, bör du ändå ändra beteendets regler något. Detta hjälper till att hantera riklig blodförlust, smärta, illamående, allmän trötthet..

Under menstruationen bör en kvinna undvika alla typer av stressiga situationer. Känslomässig överexcitation provoserar rikligt urladdning och dålig hälsa. Det är viktigt under denna period att koncentrera dina handlingar på trevliga stunder. Det här är kommunikation med vänner, titta på en bra film, en favoritbit.

Försvagningen av smärtsyndromet underlättas av avslappning och åtgärder, vilket resulterar i att blodcirkulationen ökar. Att ligga i ett varmt bad eller med en värmedyna på magen påverkar positivt ditt totala välbefinnande..

Att dricka mycket vatten hjälper till att hantera premenstruellt syndrom. Vatten hjälper till att undvika vätskeansamling i kroppen och förekomsten av uppblåsthet.

Kosten bör ha mer grönsaker, frukt, färsk juice. Det är användbart att inkludera mer magnesium och vitamin E. i din kost. Användningen av kryddig, salt, kaffe, te bör begränsas.

Under menstruationen måste du ta hand om din kropps hygien. Idag bör du duscha mer ofta än vanligt, medan vattnet inte ska vara varmt, men varmt. Tamponger och kuddar måste bytas ofta, annars är intensiv reproduktion av patogena bakterier möjlig.

Att känna till funktionerna i de viktigaste stadierna i menstruationscykeln, kroppens anatomi, beteendets regler på kritiska dagar hjälper till att undvika problem med din hälsa och välbefinnande.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Varför är det en försening i menstruationen med gv

Under graviditeten vänjer sig en kvinna att leva utan en period. Och med barnets födelse börjar han igen tänka på deras utseende, eftersom det inte är många mödrar som vill föda det ena barnet efter det andra....

Vitaminterapi en cykeldag för polycystisk äggstock


Kvinnors reproduktiva hälsa är ett mycket viktigt ämne som har sagts mycket. Läkare rekommenderar att de är mycket uppmärksamma från tidig ålder. Välkända hygientips, snabba besök hos gynekologen och varma kläder under den kalla säsongen förblir relevanta för denna dag....

Kaffe och menstruation

En kvinnas kropp kräver en vördnadsfull attityd, särskilt under menstruationen. Trots det faktum att "dessa" dagar är en naturlig, föreskriven av naturen, regelbunden period för varje sexuellt mogen dam, är det fortfarande kritiskt, vilket innebär att det har fysiskt och psykiskt besvär....