Varför visas en ovariecyst och varför är den farlig??

Harmonier

Vi säger när du ska gå till gynekologen och om det alltid behövs kirurgi..

En ovariecyst är en typ av bubbla fylld med flytande eller halvvätskeinnehåll som förekommer i äggstockens struktur och ökar dess volym flera gånger. Detta är en ganska vanlig sjukdom som oftast förekommer hos kvinnor i reproduktiv ålder, men kan förekomma hos äldre kvinnor..

Som gynekologen från kliniken "Alone" Victoria Yarovikova förklarar kan dessa formationer vara organiska eller funktionella, men den senare arten är vanligare. En funktionell cyste förekommer på grund av avvikelser i äggstocken, vanligtvis är den asymptomatisk och kan försvinna efter 1-3 menstruationscykler utan behandling och operation.

orsaker

Den vanligaste orsaken till sjukdomen är funktionsfel i äggstockarna. Ibland förekommer det på grund av problem med hormoner, det endokrina systemet, inflammatoriska processer i bilagorna, abort, könsinfektioner och endometrios (uterot av livmoderhinnan på atypiska platser).

symtom

Det huvudsakliga symptom på en cysta är smärta i nedre del av buken. Det förekommer antingen i mitten av menstruationscykeln, eller under menstruationen, eller under eller efter sex. Ibland kan det kännas under idrott. Smärtan kan vara dragande, värkande och monoton. Sjukdomen påverkar ibland menstruation: de kan försvinna, bli mer smärtsamma, rikliga eller tvärtom mycket sällsynta.

Om tumören växer kan den börja sätta tryck på väggen i urinblåsan eller ändtarmen. I det här fallet utvecklar flickan dysuriska störningar (smärta, brännande känsla under urinering, ofta brådska), diarré och förstoppning.

Vid komplikationer som bristning av en cysta eller vridning av benen känner flickan en skarp och intensiv smärta som inte kan tolereras. Genom smärta kan hon känna sig yr och till och med svag, konstaterar gynekologen. Oroande symtom är också feber, frossa, illamående, kräkningar, hjärtklappning. I sådana fall måste flickan snarast ringa ambulans: försening kan kosta hennes liv.

Men som Yarovikova betonar, kan sjukdomen i det initiala skedet inte manifestera sig på något sätt. Att lära sig om att det finns utbildning är bara möjligt av en slump. Till exempel när en ultraljudssökning utförs av en gynekolog av något annat skäl.

Behandling

En funktionell cyste, om det inte finns några komplikationer, behandlas konservativt - med hjälp av läkemedel. Vanligtvis föreskriver en gynekolog dydrogesteronpreparat, vilket bromsar tillväxten av utbildning. En annan läkare kan förskriva monofasiska eller bifasiska orala preventivmedel och en kurs med vitaminer i grupperna B, A, E, C, K.

Operationen föreskrivs när läkemedlen inte hjälper och tumören växer. Den vanligaste metoden är laparoskopi. Under denna operation, genom ett snitt på 0,5 - 1,5 cm med kirurgiska instrument, tas formationen bort utan att påverka frisk vävnad.

Dermoid-, slemhinne- och endometrioidcyster behandlas endast med kirurgi. Kirurgisk ingripande är också nödvändig när man planerar graviditet, eftersom risken för brott i tumören och vridningen av benen ökar under perioden med barnet..

- Efter laparoskopi återhämtar sig kvinnor snabbt, vanligtvis har det inga betydande konsekvenser för hennes hälsa, så det finns inget behov att vara rädd för denna operation. Det är tekniskt inte komplicerat, det körs på en tråd. Från den första dagen efter laparoskopi är kvinnan redan aktiv, hon tillbringar upp till en vecka på ett sjukhus, ”sa Viktoria Yarovikova.

Med utvecklingen av en malign process i äggstockarna utförs inte laparoskopi. I sådana fall används bukkirurgi (involverar ett vävnadssnitt i full storlek) med en histologisk akutundersökning (undersökning av tumörvävnad under mikroskop).

Folkrättsmedel

Victoria Yarovikova betonade att hon behandlar behandlingen av cyster med folkläkemedel som en gynekolog negativt. Det kan vara farligt, förklarar hon. En kvinna som försöker hantera sjukdomen med hjälp av örter, missar tiden då det fortfarande är möjligt att lösa problemet i detta skede med hjälp av säkra läkemedel. Om du inte intervenerar i tid kan tumören öka i storlek och endometrioid och slemhinne - utvecklas till cancer.

Konsekvenserna av cyster på äggstockarna

Konsekvenserna beror på bildningens art och behandlingsmetoden. Om tumören behandlades konservativt har det inga konsekvenser. Gynekologen betonar att sjukdomen kan återkomma, men detta är ett tecken på andra hälsoproblem. Hormonella problem och endometrios kan orsaka återkommande cyster..

Konsekvenserna av avlägsnande av tumören, om äggstockarna inte rördes eller kirurgen avlägsnade en liten del av organet, är vanligtvis begränsade till två veckors återhämtning. Under den första månaden efter operationen är det bättre att utesluta vaginal sex, sport och tung fysisk ansträngning. Efter en månad bör du gradvis återgå till träningen, börja med små belastningar. Övningar görs bäst under tillsyn av en tränare..

Om det under operationen var nödvändigt att ta bort äggstocken, kan detta påverka kvinnans hälsa, eftersom denna kropp producerar östrogen och progesteron. Patienter som har förlorat en äggstock vid reproduktiv ålder föreskrivs en lång kurs med orala preventivmedel. Om en kvinna har tagit bort båda äggstockarna, kommer hon före den naturliga klimakteriet (50-55 år) att få hormonersättningsterapi, vilket efterliknar den naturliga menstruationscykeln. Samtidigt måste hon vart sjätte månad gå till gynekologens möte och ta nödvändiga tester..

Om cysten brister

Cystenbrott är en farlig komplikation som kräver akut kirurgisk ingripande. Dess konsekvens, inklusive, kan vara dödlig. Situationens svårighetsgrad beror på mängden blod som förlorats på grund av brott. Därför, vid de första symptomen (akut smärta i nedre del av buken, illamående, kräkningar, feber, medvetenhetsförlust), ring en ambulans.

Överdriven fysisk ansträngning, hårt sex, tryckfall (flygning på flygplan, dykning), oregelbundna tarmrörelser (förstoppning) kan provocera ett gap..

Vad man ska göra om cysten i äggstockarna har minskat eller försvunnit

Små funktionella formationer kan minska eller lösa utan medicinering och kirurgi. Detta händer på grund av förändringar i den hormonella bakgrunden under olika faser av menstruationscykeln. Det här är normalt och du behöver inte vara rädd för det här. Till exempel kan en follikulär cyste upp till 4 cm försvinna i 1-3 cykler, och en corpus luteumcyst upp till 5 cm försvinner ofta i en cykel.

Sex med en ovariecyst

Om en kvinna har en cysta, bör vaginal kön uteslutas tills bildningen försvinner eller avlägsnas, eftersom det kan provocera ett gap. Analsex rekommenderas inte heller av samma anledning (ändtarmen ligger bredvid äggstockarna). Sexleksaker avsedda för införing i vagina bör också skjutas upp till återhämtning.

Kort om huvudsaken:

1. Ovariecyst - en vanlig sjukdom som är vanligast hos kvinnor i reproduktiv ålder.

2. De främsta symtomen på sjukdomen är smärta i nedre buken, menstruations oregelbundenhet.

3. Cysten behandlas både med hjälp av läkemedel och omedelbart. Vissa typer av formationer kan lösa på egen hand i 1-3 menstruationscykler..

4. Konsekvenserna av sjukdomen kan vara olika, det beror på tumörens art, förekomsten av komplikationer och behandlingsmetoden. Efter konservativ behandling eller laparoskopi (mindre traumatisk och organbevarande operation) är de nästan frånvarande. Full återhämtning efter operationen tar cirka två veckor, men en kvinna är aktiv från den första dagen.

Om du har frågor som du inte hittar svaret på, fråga dem till oss så försöker vi besvara dem.

Borttagning av cystor i äggstockarna: typer av operationer, hur man utför, konsekvenser, rekommendationer från läkare

Cystor i äggstockarna finns hos många kvinnor. Ofta når de stora storlekar, medan olika komplikationer visas. Vissa av dem är inte särskilt farliga, de kan lösa på egen hand över tiden. Andra sådana neoplasmer är ett allvarligt hot mot hälsan, orsakar infertilitet. När man väljer en metod för att eliminera cystiska hålrum av olika typer, beaktas troliga komplikationer. Vid verklig fara tas de bort kirurgiskt. Om möjligt, försök att utföra operationen på skonsamma sätt.

Varför tas en cysta bort?

Cystor är godartade neoplasmer som kan förändra strukturen i dessa organ och störa funktionen. Orsakerna till deras förekomst kan vara hormonella störningar i kroppen, sjukdomar och skador i könsorganen, genetiska störningar eller medfödda patologier av reproduktiv hälsa.

En ökning av cystor i äggstockarna leder till komplikationer av varierande svårighetsgrad. Bland dem - suppuration av innehållet, samt bristning av tumörmembranet, vilket leder till peritonit, inre blödningar. Kanske vrider benen och förekomsten av nekros. Ofta blir bildandet av cyster orsaken till infertilitet. Vidhäftningar förekommer runt det och stör arbetet i angränsande organ. Vissa typer av sådana neoplasmer kan degenerera till maligna tumörer..

Det finns så kallade "funktionella" cyster som kan självupptagande (follikulära och luteala). De bildas på grund av ett tillfälligt hormonellt fel som inträffar under menstruationscykeln. Så snart störningen försvinner börjar den omvända utvecklingen av neoplasmer.

Alla andra sorter av ovariecyster kräver borttagning, eftersom de kan växa, och konsekvenserna av deras utveckling är oförutsägbara.

Obs: Sådana komplikationer under graviditeten är särskilt farliga. Läkarna rekommenderar att genomgå en fullständig gynekologisk undersökning under planeringsperioden för att bli av med tumörer i förväg.

Till cyster av denna typ inkluderar endometrioid, dermoid, paraovarial. Dessutom finns det fortfarande cystiska ovarietumörer (teratom, fibrom, cystadenom). Läkemedelsbehandling stoppar inte deras tillväxt och förhindrar inte konsekvenserna. Du kan bara bli av med dem på operativt sätt..

Indikationer för avlägsnande av cystiska neoplasmer

Avlägsnande av en ovariecyst indikeras i följande fall:

 • det finns en märkbar ökning av cystisk kapsel, som inte stoppar efter 3 månader, dess diameter överstiger 3 cm;
 • det råder tvivel om neoplasmaens natur;
 • cysten har ett långt ben som kan vridas;
 • i samband med förstoringen av cysten utvecklade kvinnan buksmärta;
 • det finns tecken på en funktionsfel i urinblåsan eller tarmen, pressad av en växande cyst i äggstockarna.

Om en kvinna läggs in på sjukhuset med symtom på komplikationer, såsom en tumörbrott, vridning av benen, ovariell apoplexi, blödning i bukhålan, utförs operationen omedelbart. Sådana symtom inkluderar plötslig svår buksmärta, uppblåsthet, feber, besvämning..

Typer av cystborttagningsoperationer

När man väljer en metod för kirurgiskt avlägsnande av en ovariecysta, beaktas dess storlek, typ och svårighetsgrad av komplikationer. Patientens ålder beaktas också. Om möjligt, vid behandling av unga kvinnor, utförs operationen på det mest skonsamma sättet för att bibehålla äggstockarnas funktionalitet. Det finns flera typer av operationer.

Cystektomi - avskalning av en neoplasma med bevarande av äggstocken själv. Efter en sådan operation behåller kvinnan förmågan att fostra barn. Denna metod tar bort små cyster (upp till 3-5 cm i diameter) som har en godartad karaktär.

Kilresektion. Den cystiska kapseln avlägsnas tillsammans med en del av ovarievävnaden. Denna operation är mer traumatisk. Den produceras om cysten har en bred bas, växer tillsammans med vävnaden i äggstocken..

Ovariektomi - fullständigt avlägsnande av äggstocken. Operationen utförs med ovariell apoplexi, vridning och suppuration av cysten, vilket skapar ett hot om peritonit.

Adnexektomi - avlägsnande av äggstockarna och äggledarna. Det produceras om början av den maligna processen bekräftas..

Närvaron av cancerceller i tumören fastställs med hjälp av en ovarialbiopsi. I detta fall används en diagnostisk laparoskopimetod, cystens innehåll väljs för histologi (mikroskopisk undersökning).

Förbereda för den planerade operationen

Innan en planerad operation för att ta bort en cysta undersöks en kvinna. I detta fall fastställs blodkoagulerbarhet, grupp- och Rh-faktor, urin och blodprover för socker. Blod undersöks också för förekomst av patogener av syfilis, HIV, hepatit..

Att genomföra bukoperationer kräver ytterligare undersökning för att studera kardiovaskulära system, njurar, endokrina och andra organ. 7 dagar före operationen bör en kvinna byta till dietmat: utesluta användning av feta livsmedel och mjölprodukter, råa grönsaker och frukt, liksom andra produkter som orsakar ökad gasbildning och uppblåsthet. Mellan den sista måltiden och operationen bör vara minst 10 timmar. På kvällen, ta ett laxermedel. På morgonen före operationen, rengör tarmarna med ett lavemang.

Video: Beredning och genomförande av äggstockskirurgi

Verksamhet på olika sätt

De viktigaste metoderna för kirurgisk ingripande är laparoskopi och laparotomi. Laserborttagning används också. Förfarandet kan planeras såväl som i nödsituationer när frågan om interventionens omfattning tas under dess genomförande..

laparoskopi

Borttagning av cysta utförs genom hål i bukhinnan. Manipulationer kontrolleras med en videokamera (endoskop), som sätts in i bukhålan genom en liten punktering. Ytterligare två punkteringar görs för införandet av verktyg. Operationsförloppet återspeglas på en speciell skärm som gör det möjligt för kirurgen att agera med stor noggrannhet.

Operationen utförs under generell anestesi. Innan cystorna i äggstocken tas bort injiceras koldioxid i bukhålan så att organens väggar inte fastnar i varandra och är tydligt synliga.

Proceduren utförs stegvis. Först punkteras den cystiska kapseln och dess innehåll sugs, och sedan avlägsnas membranet. Detta görs så att cysten inte spricker under extraktion, och dess innehåll inte faller in i bukhålan. Efter tvättning av hålrummet med en antiseptisk lösning och avlägsnande av gas sutureras punkteringarna. De är så små att det bara är fina sömmar kvar. Åtgärden varar cirka 30-60 minuter.

Efter det, efter några timmar, får patienten stå upp. Efter 4-5 dagar släpps hon från sjukhuset. Suturer avlägsnas efter 6-7 dagar. Under de första dagarna föreskrivs antibiotika och smärtstillande medel för att förhindra komplikationer och lindra kvinnans tillstånd.

Fullständig läkning sker efter 4-5 veckor.

Video: Hur är en laparoskopi av en cysta

Laserdrift

Det skiljer sig genom att en laserstråle används istället för kirurgiska instrument. Samtidigt utförs cauterisering av skadade blodkärl. Förfarandet är blodfritt, sker med minimal risk för patientens hälsa.

laparotomi

Detta är en hålighetsoperation där ett snitt görs på magen under naveln. En skuren cysta eller äggstock tas bort genom den tillsammans med neoplasma. En laparotomi utförs i fall då cysten är för stor (mer än 10 cm i diameter), det finns vidhäftningar, bibehållande av cysta, vridning av benen och andra nödsituationer. Cancerösa cystiska neoplasmer avlägsnas också med laparotomimetoden..

På detta sätt används de för att ta bort cyster på äggstockarna som finns i en kvinna i klimakteriet. I detta fall avlägsnas båda äggstockarna (ibland till och med livmodern), oavsett cystens placering, eftersom risken för cancergeneration ökar avsevärt med åldern.

Driften varar cirka 2 timmar. Denna metod är mest traumatisk, det finns en risk för infektion, skador på inre organ, uppkomsten av vidhäftningar. Under flera dagar bör patienten stanna på sjukhuset under övervakning av läkare. Det tar 2-6 månader att återhämta sig helt.

Suturer måste behandlas med antiseptika tills de är helt läkt. Det rekommenderas att använda salvor som påskyndar läkning och förhindrar bildande av ärr. Kontrollera ultraljud efter 2 veckor.

Borttagning av en cysta under graviditeten

Om neoplasma upptäcks efter graviditet är behandlingsmetoden rent individuell. Om den är liten väljs taktiken för att övervaka tillståndet med hjälp av ultraljud.

Med en märkbar ökning av cysten ökar hotet om farliga komplikationer, så att det avlägsnas i något stadium av graviditeten. Om möjligt utförs laparoskopi. Med en snabb ökning och misstank för cancer utförs en laparotomi. Samtidigt ökar hotet om fosterdöd och en kraftig försämring av kvinnans tillstånd.

Möjliga komplikationer och konsekvenser

Efter en operation för att avlägsna cysten på äggstockarna finns det i sällsynta fall komplikationer förknippade med den individuella intoleransen för läkemedel (antibiotika, läkemedel).

Möjliga konsekvenser kan vara infektion av sår, förekomst av blödning, bildning av blodproppar i blodkärlen. En speciell extremt sällsynt komplikation är oavsiktlig skada på äggstockarna, äggledarna, urinblåsan eller tarmen under cystborttagning.

Det är möjligt att bilda vidhäftningar runt äggstockarna, som sedan orsakar infertilitet. Med en sådan patologi hittas cirka 15% av opererade kvinnor. Det finns en risk för ombildning av cyster efter cystektomi..

Varning: Ju mer komplicerad operationen är, desto högre är sannolikheten för komplikationer. Därför är det så viktigt att genomgå regelbundna gynekologiska undersökningar av könsorganens tillstånd, under vilka du kan upptäcka neoplasmer i det första stadiet av deras utveckling.

Hormonell återhämtning sker inom 4-6 månader. Under rehabiliteringsperioden kan en kvinna vara deprimerad, känna värmevallningar, som vid klimakteriet. Efter användning av anestesi uppstår problem som hjärtklappning, högt blodtryck, huvudvärk och sömnlöshet..

Läkaren bör konsulteras så snart som möjligt om, efter avlägsnande av ovariecysten, rodnad i suturen, rött blodutsläpp från såret observeras.

Månatlig återhämtning bör ske efter 1-3 månader. Om de dröjer, blir knappa, upptäckt eller purulent urladdning från könsorganen, tyder detta på förekomsten av sjukdomar i bilagorna. Om blödning eller buksmärta uppstår under den postoperativa perioden, bör läkaren omedelbart konsulteras.

Rekommendationer från specialister

Under återhämtningsperioden efter operationen bör en kvinna inte lyfta något tungt, utföra sportövningar relaterade till lutningar, magspress. Matsmältningssystemet måste justeras för att undvika förstoppning eller tarmstörningar..

Termiska procedurer bör undvikas. Sexuella relationer kan återupptas efter 1 månad, men graviditeten kan planeras tidigast tre månader efter operationen.

Typer av operationer för att ta bort cyster på äggstockarna

Är det nödvändigt att ta bort en cysta på äggstockarna - en allvarlig fråga. Kirurgiskt avlägsnande av cyster på äggstockarna föreskrivs vanligtvis om det är omöjligt eller oöverträffad terapeutisk och läkemedelsbehandling, misstänkt cancer. För att ta bort cyster på äggstockarna eller inte, bestämmer bara en specialist.

Om det efter 3 till 4 menstruationscykler eller under påverkan av läkemedel inte finns några positiva förändringar i resorptionen av noden, tas ovariecysten bort om det inte finns några kontraindikationer..

Kirurgiska funktioner

Kirurgisk behandlingstaktik bestäms av:

 • typ av neoplasma, dess storlek;
 • stadiet av sjukdomen och grad av progression;
 • onkologisk prognos;
 • tillhörande patologier.

Hur görs operationen? Den grundläggande principen i varje kirurgisk metod är att hantera äggstocken så noggrant som möjligt för att upprätthålla dess funktion.

Kirurgiska behandlingsmetoder

Vilken metod ska användas för att ta bort en tumörnod??

För att ta bort cysten används flera metoder:

 1. Laparoskopi av ovariecysten är den mest smärtlösa metoden för patienten.
 2. Punktering av cysten. Det används endast för liten utbildning, inga tecken på inflammation eller cancer. Ett munstycke införs genom bukväggen under lokalbedövning, med vilken kapselväggen är genomborrad och innehållet tas bort från hålrummet, varefter skleros uppstår (väggarna sjunker).
 3. Bukkirurgi eller laparotomi. En öppen operation med ett djupt snitt i bukväggen (upp till 10 - 15 centimeter), utfört med generell anestesi.

Cystlaparotomi

Även om laparoskopi oftast används bland kirurgiska metoder, finns det ett antal rimliga indikationer på vilka en hålighetsoperation för att avlägsna en ovariecyst föreskrivs. Med en komplicerad process är det inte alltid möjligt att genomföra den nödvändiga volymen av behandling med laparoskopi.

Nödindikationer för operation är följande brådskande fall:

 • perforering (bristning) av cysta kapseln med läckage av inre exsudat in i bukhålan;
 • suppuration av cystvävnad med ytterligare penetrering av pus i intilliggande organ;
 • vridning av benbandet, vilket leder till det faktum att noden är ansträngande;
 • peritoneal blödning.

Sådana fall utgör ett direkt hot mot livet, eftersom de snabbt kan leda till blodförgiftning, chock, massiv blödning och irreversibel koma.

Indikationer för avlägsnande av ovariecysten genom laparotomi på ett planerat sätt:

 • stor neoplasma över 80 - 100 mm;
 • aktiv tillväxt på kort tid;
 • utvecklingen av en tumörliknande nod i de djupa vävnaderna i könskörtlarna;
 • vidhäftningar inom reproduktionsorganen;
 • misstänkt cancer eller bekräftad onkologisk diagnos.

Fördelarna med Laparotomi

Att klippa en cysta på äggstocken genom bukoperation har flera betydande fördelar:

 1. Ger bredare åtkomst till alla bäckenorgan.
 2. Tillåter akut avlägsnande av noden i nödsituationer med undersökning av angränsande organ och vidta åtgärder vid upptäckt av andra patologier.
 3. Det möjliggör en detaljerad studie av reproduktionsorganen, fiber, lymfkörtlar, områden med möjliga cancerförändringar.
 4. Ger möjlighet till enukleation av ovariecysten (skärning av bildningen utan att öppna kapseln), vilket utesluter intrång av pus eller exsudat i bukhålan och relaterade komplikationer.
 5. Det möjliggör kirurgisk ingripande av alla volymer och komplexitet, vilket är särskilt viktigt för maligna förändringar, när det är omöjligt att bestämma graden av utvecklingen av processen före operationen. När som helst kan du utöka det kirurgiska fältet för manipulation och ta bort livmodern, fibroiderna, bilagorna. I detta fall sker en fullständig skärning av de drabbade organen utan risk för kraftig blödning.
 6. Skillnaden i teknisk enkelhet kräver inte komplexa verktyg och utrustning.

Kontra

Laparotomi av en ovariecyst hos kvinnor har vissa kontraindikationer, där det kan vara farligt. Dessa inkluderar:

 • onormalt låg blodkoagulation (hemofili) och blodsjukdomar;
 • persistent hypertoni;
 • tillstånd med hög risk för hjärnblödning, utveckling av en hjärtattack;
 • akuta luftvägsinfektioner, svår astma;
 • intolerans mot anestesimedel som är nödvändig för generell anestesi.

Laparotomi-beredning

Följande studier krävs före operation:

 • blodprov per grupp, allmän och biokemisk forskning, Rh-faktor;
 • allmänna och speciella urintest för njursjukdomar;
 • koagulogram eller bestämning av blodkoagulerbarhet (INR, PTI);
 • tester för könsinfektioner, HIV.

Under 5 - 7 dagar före operationen är produkter som framkallar tarmgasbildning och allergier begränsade: fettkött och rökt kött, kolsyrade drycker, öl, frukt, kål, baljväxter, svart bröd, kryddor, godis gjord av mjöl och smör, mjölk.

Dagen före operationen:

 1. Det krävs att tömma tarmarna, med laxermedel, göra ett lavemang. Ju mindre utrymme tarmslingorna upptar, desto mer volym återstår för kirurgiska ingrepp.
 2. Sluta äta 14 timmar före operationen. Lätt middag är tillåtet till 18 timmar, te, vatten kan vara upp till 22 timmar.
 3. På dagen för operationen äter de inte frukost eller dryck, så att det inte finns någon kräkningsreflex under anestesi, och det finns ingen blockering av luftvägarna i magens innehåll..

laparotomi

Hur är operationen för att ta bort cysta? Först behandlas huden med antiseptika. Kirurgen gör ett snitt i hålrummet, för vilket två metoder används:

 1. Det nedre mittersnittet, som utförs vertikalt längs linjen mellan skambenet och naveln.
 2. Papannenstiel laparotomi. Detta är den huvudsakliga metoden inom gynekologi där ett tvärgående snitt görs längs hudvecket i nedre buken ovanför pubis. Efter läkning är ärret osynligt under vecket.

Sedan öppnar kirurgen bukhinnan i lager.

Med laparotomi kan neoplasma avlägsnas genom excision eller enukleation:

 1. Excision används ofta för flera skador, en djup nodul eller sammansmältning av en cyste med könsorganen. Genom snittet dras sexkörteln ut från bukhinnan. Äggstockplatsen där cysten utvecklades skärs ut med en "kil" och försiktigt sutureras.
 2. Enukleation av en ovariecyst utförs endast med bekräftelse av godartad bildning, eftersom med den här metoden de omgivande vävnaderna inte påverkas. Processen har ett annat namn - cystskalning. Hela kapseln tas bort, samtidigt som du ser till att cysten inte öppnas och utsöndringen inte hälls ut. Ibland dras pus eller exsudat ur den för att förhindra bristning av kapselns väggar..

Om blödningen börjar under kirurgiska ingrepp, legeras kärlet (klemmas), bandas eller cauteriseras av högfrekvensström (diatermokoagulering).

Under laparotomi genomförs en studie av den omgivande vävnaden i syfte att:

 • detektering av grodd av en nod i äggledarna, gonaderna, tarmen och urinvävnad;
 • identifiering av möjliga cancerfoci, uteslutning av metastaser.

För att bestämma tumörens natur så snabbt som möjligt är en biopsi av ovariecysten nödvändig, det vill säga skärning av ett fragment av den drabbade vävnaden och efterföljande histologisk undersökning. Om bildningen är ondartad, föreskrivs behandling omedelbart.

Ibland, om läkaren är orolig för vävnadstypen, görs en biopsi och analys för onkologi (histologisk undersökning) snarast under operationen.

Om en laparotomi utförs med brott i kaviteten, purulent process, blödning, så måste läkaren i 2-3 dagar lägga dräneringsrör så att all vätska med pus och blod tas bort från bukhålan.

Hur lång tid tar det kirurgiska ingreppet? Åtgärden klassificeras som enkel och varar cirka 45-60 minuter.

På vilken cykeldag behöver jag gå i operation? För att undvika ökad blödning ska noden i könskörtlarna vara 5 - 7 dagar efter menstruationen.

Typer av laparotomi och kirurgisk omfattning

Hur tas en äggstockscyst bort och vilka metoder används? Vid avlägsnande av cystiska noder används flera kirurgiska tekniker, som skiljer sig i djupet av kirurgisk ingrepp, volymen av vävnad som tas bort.

Vilken typ av kirurgisk teknik kirurgen kommer att välja bestäms av typen av ovariecyster, storlek, läge, graden av skada på könskörteln, typen av nodulär bildning och sannolikheten för cancergeneration.

 1. Cystektomi av äggstockarna - avlägsnande av endast cystor genom skrov med bevarande av intilliggande vävnader Ärret på äggstocken läker snabbt och sexkörtlarna återställs snabbt. Cystektomi med laparotomi, som laparoskopisk cystektomi, gör att du kan upprätthålla normal ovariefunktion och fertilitet. Ledning är möjligt om äggstocken inte påverkas av den patologiska processen och neoplasmen är godartad.
 2. Resektion av ovariecysten - avlägsnande av formationen genom skärning av en triangulär (kilformad) sektion av ovarievävnad. Oftast utförs med stora foci, cyster, som är djupt rotade i vävnaden i könskörtlarna. Denna behandling gör att du kan rädda sexkörteln, som återställs på några månader och menstruationsfunktionen är fullt stabiliserad..
 3. Ovariektomi - komplett skärning av könsorganen med en cysta och adnexektomi - excision av cysten, sjuk äggstock och äggledarör. Dessa tekniker används för betydande förstörelse av äggstocksstrukturen, brott, suppurationer, med misstänkt canceromvandling av celler. Om bara en äggstock tas bort, upprätthålls reproduktionsfunktionen och kvinnan kan bli gravid.
 4. Hysterektomi - avlägsnande av livmodern. Cysten, äggstockarna och livmodern tas bort om cancerprocessen bekräftas eller om det finns ett allvarligt skäl att tro att sannolikheten för onkologi är mycket hög..

En kvalificerad specialist är alltid orolig för frågan om hur man tar bort en cysta på äggstocken för att påverka så lite vävnad som möjligt och inte behövde skära äggstocken.

Möjliga komplikationer

Möjliga konsekvenser av att ta bort en cysta i äggstocken:

 • svår smärta i suturområdet;
 • vidhäftningsbildning;
 • postoperativ blödning;
 • inflammation i vävnaderna i suturen som ett resultat av infektion;
 • organskada på grund av kirurgfel.

Återställning efter laparotomi av en ovariecyst

Efter avlägsnande av ovariecysten genom laparotomi måste patienten stanna på sjukhuset i 7-10 dagar under övervakning av specialister.

Inom 30-60 dagar efter avlägsnande av suturer:

 • All fysisk påfrestning och tungt lyft på mer än 1 kg är strängt förbjudet;
 • ta ett bad, besöka ett bad, bastu, pool;
 • det är nödvändigt att avstå från sexuell aktivitet efter borttagning av ovariecysten i 2 månader.

Under samma period är det absolut nödvändigt att ta vitaminer. Beroende på vilken typ av cysta, som föreskrivs av läkaren, fortsatte behandlingen med hormonella läkemedel och immunmodulatorer.

Graviditet efter cysta-laparotomi

Om bara en cysta på äggstocken eller endast en könskörtlar avlägsnades, kan en frisk äggstock producera hormoner och ägg. Därför är sannolikheten för befruktning efter operation med en ovariecysta mycket hög. Fortplantningsfunktionen stabiliseras slutligen efter att minst 2 - 5 månader har gått.

Men inom sex månader är befruktningen oönskad, eftersom ofullständig återställande av äggstockarna kan leda till missfall i ett tidigt skede eller bristning av vävnader i suturområdet med en ökning av livmodern. Därför är det tillrådligt att planera en graviditet tidigast fem till sex månader efter laparotomi av ovariecysten.

Metoder för att behandla cyster på äggstockarna utan kirurgi beskrivs i vårt separata arbete.

Cystborttagning av ovarier

Allt iLive-innehåll kontrolleras av medicinska experter för att säkerställa bästa möjliga noggrannhet och överensstämmelse med fakta..

Vi har strikta regler för val av informationskällor och vi hänvisar endast till ansedda webbplatser, akademiska forskningsinstitut och om möjligt bevisad medicinsk forskning. Observera att siffrorna inom parentes ([1], [2], etc.) är interaktiva länkar till sådana studier..

Om du tycker att något av våra material är felaktigt, föråldrat eller på annat sätt ifrågasätter väljer du det och trycker på Ctrl + Enter.

Operationen för att ta bort ovariecysten utförs huvudsakligen genom laparoskopi genom små punkteringar på den främre bukväggen. För att utföra en operation för att ta bort en cyste görs tre sådana snitt. De viktigaste fördelarna med denna metod är den låga graden av trauma, patientens korta sjukhusvistelse, snabb återhämtning, frånvaron av smärta och ärr efter operationen, suturerna tas vanligtvis bort den sjunde dagen.

Borttagning av ovariecysten utförs under fullständig anestesi. Tiden för operationen, beroende på svårighetsgraden av tillståndet, är från trettio minuter till en och en halv timme. På operationsdagen får patienten inte dricka och äta mat. Om det behövs placeras ett rengörings lavemang. Före operationen fylls magen med gas och de nödvändiga instrumenten injiceras genom punkteringarna i bukhålan, med vilken cysten tas bort.

Indikationer för avlägsnande av ovariecysten

 • Stora cyster. Stora storlekar av neoplasmen provocerar en risk för brist i cyste eller äggstock, vilket hotar utvecklingen av intraabdominal blödning, bildning av vidhäftningar.
 • Bildandet av en cysta på benet, som kan orsaka vridning eller bristning av cysten, upp till avlägsnande av äggstocken.
 • Utvecklingen av en cysta djupt i äggstocken, vilket kan leda till en kränkning av dess funktioner.
 • Risken för degeneration av cysten till en ondartad formation.
 • Bildningen av en endometrioidcyst (utvecklas ofta mot bakgrund av endometrios).

Laparoskopiskt avlägsnande av ovariecysten

Laparoskopiskt avlägsnande av ovariecysten, som alla kirurgiska ingrepp, kräver preliminär preoperativ förberedelse, nämligen:

 • Allmänt blodprov (högst två veckor före operation);
 • Urinalys och avföring vid behov;
 • fluorografi;
 • Ledande elektrokardiografi;
 • Ultraljudsundersökning av bukhålan och bäckenorganen;
 • En grundlig undersökning för att identifiera kontraindikationer för att ta bort cysta;
 • Avhållsamhet från mat och vatten på dagen för operationen;

Efter att ha utfört alla nödvändiga procedurer bedövas patienten, varefter magen behandlas med antiseptika. Därefter sker cystborttagningsoperationen direkt: en nål sätts in genom punkteringen i naveln och bukhålan fylls med koldioxid, varefter ett laparoskop sätts in i det, vilket gör att de inre organen kan visas på en speciell skärm, och genom den tredje punkteringen, en speciell anordning för att förskjuta de inre organen och ta bort cysten.

Borttagning av endometrioid cyster på äggstockarna

En endometrioidcyst bildas som regel mot bakgrund av utvecklingen av endometrios (spridning av endometrieceller utanför dess gränser). Borttagning av endometrioida cyster i äggstockarna utförs i fall där konservativ behandling var ineffektiv.

Avlägsnande av endometrioidcysten kan utföras genom laparoskopi eller laparotomi med bevaring av äggstocken, om möjligt. Kirurgisk ingrepp indikeras i fall där endometrioidcystens storlek överstiger fem centimeter, med en kombination av endometrios och infertilitet, såväl som vid risk för degeneration av cysten till en malig formation. När en endometrioidcyst avlägsnas utförs preoperativ och postoperativ behandling med hormonella läkemedel för att lindra den inflammatoriska processen och förhindra återkommande sjukdom. Efter avlägsnande av endometrioidcysten föreskrivs patienten också återställande fysioterapeutisk behandling.

Borttagning av en dermoid ovariecyst

Avlägsnande av en dermoid ovariecyst är den enda behandlingen i händelse av en sådan neoplasma. Unga kvinnor visas vanligtvis cystektomi; i klimakteriet, tillsammans med cysta, kan äggstockarna eller livmoderns bilagor tas bort. För att ta bort dermoidcysten används metoden för laparoskopi eller laparotomi. Att planera en befruktning kan göras tidigast sex månader efter borttagandet av en sådan cysta. Re-formation av en dermoid cysta är sällsynt.

Borttagning av en ovariecyst under graviditet

Borttagning av ovariecysten under graviditet utförs endast i nödsituationer: om det finns ett brist eller vridning av cysten. Även om det finns en godartad utbildning för en gravid kvinna, finns det en viss risk: vid förstoring av cysten till en stor storlek kan den brista eller vrida, vilket orsakar blödning och är farligt för barnet att bära. Borttagning av cystan under graviditeten utförs med laparoskopi, och i de fall det inte är möjligt görs ett snitt i det nedre mittlinjen för att skapa de mest gynnsamma förhållandena för fostret. När det gäller anestesi är det av säkerhetsskäl av graviditetsskäl att föredra att använda lokalbedövning. Om detta inte är möjligt utförs operationen under regionalbedövning, och endast i extrema fall tillämpar de generell anestesi.

Konsekvenser efter borttagning av ovariecysten

Konsekvenserna efter avlägsnande av ovariecysten inträffar huvudsakligen vid komplikation av operationen genom bristning eller vridning av cysten. Vissa risker finns också vid avlägsnande av tumörer i mycket stora storlekar, med skador och blödning öppnas. Med en planerad operation med laparoskopi är risken för komplikationer minimal. Laparoskopisk operation minimerar risken för trauma och infektion, ärr och ärr efter operationen försvinner inom några månader och blir nästan osynliga.

Komplikationer efter operation för att ta bort cysten i äggstocken

Komplikationer efter operationen för att ta bort cysten på äggstocken kan vara infektion, manifesteras i form av en ökning av kroppstemperaturen, skarpa smärta i nedre del av magen, mörk vaginal urladdning som kan ha en obehaglig lukt, samt smärta och svullnad i huden i naveln med frisättning av vätska med en obehaglig lukt. Möjliga komplikationer efter borttagande av ovariecysten inkluderar också utveckling av blödning, ombildning av cysta, infertilitet, skador på organ i närheten. Faktorer som kan påverka utvecklingen av komplikationer inkluderar fetma, graviditet, kroniska eller senaste sjukdomar, alkohol, nikotinmissbruk, användning av narkotiska ämnen och användning av vissa mediciner. Om det uppstår störande symtom efter operationen, kontakta omedelbart läkare.

Ärr efter avlägsnande av ovariecysten

Avlägsnande av ovariecysten genom laparoskopi kan minimera bildandet av ärr och ärr på huden. Ärret efter borttagande av ovariecysten med laparoskopi är nästan omöjligt och försvinner nästan efter tre till sex månader.

Smärta efter borttagning av ovariecysten

Omedelbart efter avlägsnande av ovariecysten under anestesi kan en kvinna uppleva smärta. Smärta efter borttagning av ovariecysten, som stör patienten den första dagen efter operationen, neutraliseras med smärtstillande medel. Om patienten efter en tid har klagomål om skarpa och skärande smärta i nedre buken, kan detta indikera utvecklingen av eventuella komplikationer. I sådana fall behövs omedelbar medicinsk vård..

Vidhäftningar efter borttagning av ovariecysten

För att undvika förekomsten av ett sådant fenomen som vidhäftningar efter avlägsnande av ovariecysten, kan en speciell terapi förskrivas till patienten efter operationen. För att förhindra utveckling av inflammation kan antibiotika ordineras till en kvinna. Under återhämtningsperioden är det också möjligt att utnyttja fysioterapeutisk behandling och hormonella läkemedel. Vidhäftningar förekommer vid övergången av akut inflammation till kronisk. Om behandling av inflammation och vidhäftningar påbörjades i tid, reduceras sannolikheten för vidhäftningar avsevärt.

Om äggstocken gör ont efter att cyst har tagits bort

Om äggstocken gör ont efter att cystan tagits bort, kan det bero på följande skäl:

 • bildningen av vidhäftningar i bäckenhålet;
 • öppning av blödning (symtomen kan inkludera skarpa smärta i nedre del av buken, yrsel, illamående, försvagning av huden);
 • utvecklingen av den inflammatoriska processen;

Ju mer komplicerad operationen på äggstockarna är, desto mer smärta kan därefter uttryckas. Som regel, med en planerad borttagning av cysten, inte åtföljd av dess brott eller vridning, inträffar en fullständig återhämtning inom en månad efter operationen.

Graviditet efter borttagning av ovariecysten

Graviditet efter borttagande av ovariecysten kan planeras efter tre till fyra månader efter operationen. Men varje fall är individuellt och endast den behandlande läkaren kan ge exakta rekommendationer, beroende på indikationerna..

Efter borttagning av cysta under den första månaden bör avstå från sexuellt samlag. Cirka tre till fyra månader måste en kvinna återställa äggstocken och först efter denna period kan frågan om graviditetsplanering övervägas. Om befruktningen inte inträffade inom ett år efter operationen, måste paret konsultera en konsultation och genomgå en fullständig undersökning.

Om graviditet har inträffat efter två månader efter att cystan tagits bort, är det nödvändigt att omedelbart registrera sig och övervakas ständigt av en gynekolog, eftersom det efter laparoskopi av cysten finns risk för missfall i de tidiga stadierna av graviditeten.

Rekommendationer efter borttagning av ovariecysten

Före utskrivning från sjukhuset måste den behandlande läkaren lämna rekommendationer efter att cyster på äggstocken har tagits bort. Typiskt är de följande:

 • I femton dagar efter operationen kan du inte ta ett bad;
 • Efter att ha duschat är det nödvändigt att behandla lederna med desinfektionsmedel.
 • Under den första månaden efter operationen rekommenderas det inte att konsumera alkoholhaltiga drycker och tung mat;
 • Sexuell vila under den första månaden efter operationen;
 • Graviditetsplanering tidigast tre månader efter att cystan tagits bort;
 • Periodisk övervakning av en gynekolog tills fullständig återhämtning.

Behandling efter avlägsnande av ovariecysten

I regel, i frånvaro av komplikationer, krävs ingen ytterligare behandling efter att ovariecysten har tagits bort. Under återhämtningsperioden rekommenderas kvinnan att undvika fysisk ansträngning och upprätthålla en balanserad kost och kost. Efter borttagning av cysta kan en kvinna också ordineras hormonbehandling för att förhindra återfall av sjukdomen, liksom fysioterapi. För att normalisera den hormonella bakgrunden såväl som för att förhindra utveckling av inflammatoriska processer kan orala preventivmedel ordineras i fyra till sex månader. Efter operationen kan patienten ordineras immunmodulerande medel, liksom vitaminer och enzymatiska preparat för att förhindra utveckling av vidhäftningar.

Postoperativ period efter avlägsnande av cysten i äggstocken

Borttagning av ovariecysten: under den första dagen den första dagen förskrivs patienten smärtstillande medel. Vid behov föreskriver läkaren antibiotika. Efter tre till fem timmar efter operationen får patienten stå upp och närmare kvällen utan bråttom att röra sig. I avsaknad av komplikationer kan patienten utskrivas den andra dagen. Som regel, en vecka efter operationen tas patienten bort sömmarna. Före nästa menstruationscykel rekommenderas kvinnor sexuell vila. Försök att bli gravid kan göras efter två till sex månader, beroende på bevis.

Rehabilitering efter avlägsnande av cysten på äggstockarna

Rehabilitering efter borttagning av ovariecysten med den laparoskopiska metoden sker på ganska kort tid. Redan den första dagen kan patienten tillåta sig att stiga upp och ta lite drink. Mat den första dagen bör uteslutas. Men nästa dag är det tillåtet att äta jäsade mjölkprodukter, buljonger eller spannmål i små portioner. I närvaro av smärta den första dagen efter operationen kan smärtstillande medel förskrivas. Suturer avlägsnas ungefär den sjunde dagen efter att cyst har tagits bort. Under rehabiliteringsperioden tills sömmarna har tagits bort bör vattenprocedurer inte utföras. Inom trettio dagar efter operationen bör sexuell kontakt undvikas..

Återställning efter borttagning av ovariecysten

Återställning efter borttagning av ovariecysten genom laparoskopi sker som regel ganska snabbt. Redan den första dagen efter operationen får patienten stå upp och också dricka lite. Den andra dagen är det tillåtet att ta lätta måltider, till exempel kefir eller spannmål. I framtiden bör du också följa en hälsosam kost. Under återhämtningsperioden rekommenderas det inte att dricka alkohol och ta tung mat samt träna. Den sjunde dagen efter operationen avlägsnas sömmarna. Fram till denna tid bör en kvinna inte ta ett bad eller dusch. Som rehabiliteringsbehandling kan hormoner och vitaminkomplex, såväl som immunmodulatorer förskrivas till en kvinna. Under återhämtningsperioden efter borttagande av ovariecysten rekommenderas en kvinna sexuell vila.

Näring efter borttagning av ovariecysten

Äta efter borttagning av ovariecysten kräver ingen speciell diet. Under den första månaden efter operationen är det förbjudet att ta tung mat och dricka alkohol. Några timmar efter operationen får kvinnan dricka lite. Nästa dag kan du ta vanliga livsmedel, särskilt buljong, kefir, gröt, fraktionerad mat, men ofta - ungefär fem gånger om dagen. Mängden vätska kan ökas till en och en halv liter.

Kosthold efter avlägsnande av ovariecysten

Som regel krävs ingen speciell diet efter borttagning av ovariecysten. Det är förbjudet att äta mat bara den första dagen efter operationen, på kvällen kan du dricka lite vatten. På den andra dagen kan du gradvis ta mat, buljonger, spannmål eller mejeriprodukter. Senare, under återhämtningsperioden, rekommenderas näring att vara fraktionerad, men ofta, cirka fem gånger om dagen, bör alkohol uteslutas. Du kan dricka vätska i en mängd av cirka en och en halv liter per dag. Efter operationen bör du leda en hälsosam livsstil och följa en balanserad diet och diet.

Hur mycket kostar borttagning av cyster på ovarian??

Frågan om hur mycket det kostar att ta bort en cysta i äggstocken är tillräckligt relevant för kvinnor med denna patologi. För borttagning av en ovariecysta beror priserna inte bara på operationens komplexitet, utan också på valet av klinik där den ska utföras. Detaljerad information om hur mycket det kostar att ta bort en cysta i äggstocken kan erhållas direkt från kliniken som tillhandahåller kirurgiska laparoskopitjänster. Det kan vara både en offentlig institution och en privat klinik. I varje enskilt fall kan priserna variera beroende på komplexiteten i patientens tillstånd. Du kan klargöra priset på operationen genom att kontakta kliniken via telefon eller under ett personligt besök hos läkaren.

Diagnos och behandling av ovariecyster

Cyster i äggstockarna är en hålighet som innehåller vätska. I vissa fall utgör cyster inte ett hot mot en kvinnas liv och hälsa. Men med utvecklingen av komplikationer kan det finnas tecken på akut kirurgisk patologi i bukhålan, vilket kräver akut kirurgi. Flera cyster på äggstockarna stör organfunktionen och är en faktor i kvinnlig infertilitet.

På Yusupov-sjukhuset identifierar läkare cyster på äggstockarna med moderna diagnostiska metoder. Patienter genomgår konservativ behandling med de mest effektiva läkemedlen som har ett minimalt spektrum av biverkningar. Om indikerat utför kirurger kirurgi. Gynekologer föredrar minimalt invasiv kirurgi. Efter avlägsnande av cysten inträffar återfall av sjukdomen.

Indikationer för operation

Taktiken för kirurgisk behandling av cyster i äggstockarna bestäms av flera faktorer, som inkluderar sjukdomens stadium, typ av neoplasma, sannolikheten för en onkologisk process och tillhörande sjukdomar. Operationen för att ta bort ovariecysten på Yusupov-sjukhuset syftar ofta till att bevara äggstocksfunktionen och reproduktiv hälsa hos patienten.

De viktigaste indikationerna för operationen är:

 • Förekomsten av utbildning på cyste efter klimakteriet:
 • Brott på cystens vägg;
 • Hemorragisk cyste (blödning i formationens hålighet);
 • Vrid på cystens ben;
 • Misstänksamhet om en ondartad process;
 • Purulenta processer i ovariecysten.

Onkologikliniker beslutar individuellt i varje kliniskt fall om kirurgi ska utföras. Funktionella cyster, som är beroende av en kvinnas hormonella bakgrund, liksom de tillstånd under vilka ägglossning inträffar, behöver inte alls kirurgisk behandling. Vissa av dem kan försvinna på egen hand under flera menstruationscykler..

Om storleken på den cystiska bildningen inte överstiger sex centimeter, finns det inga komplikationer (vridning av benen, brott och inflammation), gynekologer utför dynamisk observation, upprepa ultraljudsundersökningen med en transabdominal och transvaginal sensor efter en viss tid. Läkemedel föreskrivs om utbildningen inte har försvunnit, ökat i storlek eller orsakar patientens oro. Operationen utförs i frånvaro av positiv dynamik efter en tre månaders observation av cyste mot bakgrund av antiinflammatorisk och hormonell terapi.

Kirurgisk behandling utförs som regel om en kvinna har avslöjat paraovarial, dermoid eller endometrioid neoplasma. Hos kvinnor i fertil ålder avlägsnas cysten på äggstockarna med minimalt invasiv laparoskopisk kirurgi. Under operationen är friska vävnader minimalt skadade. Om vidsträckt åtkomst krävs för att ta bort cystisk massa, utför en bukoperation - laparotomi.

På Yusupov-sjukhuset är operationssalen utrustade med de senaste kirurgiska instrumenten och utrustningen. I viltrum och postoperativa avdelningar skapades bekväma förhållanden för att patienter skulle stanna. Behandlingsprocessen tillhandahålls av läkare i den högsta kategorin, ledande gynekologer i Moskva. Patienter får råd av läkare och kandidater inom medicinsk vetenskap.

Kirurgiska metoder

Cystor i äggstockarna upptäcks huvudsakligen hos kvinnor i reproduktiv ålder, men neoplasma kan emellertid också utvecklas hos postmenopausala kvinnor. Onkologer vid sjukhuset i Yusupov fattar ett beslut om behovet av att ta bort cyster på äggstockarna tillsammans, baserat på resultaten från diagnostiska studier. Klinikens kirurger är flytande i tekniken för följande operationer för att ta bort cyster på äggstockarna:

Använda en laser. När man använder denna teknik är blodförlusten minimal, eftersom laserstrålen inte bara skär igenom vävnaden utan också cauteriserar de skadade blodkärlen;

Laparoskopisk metod. Under operationen utför kirurgen i nedre bukhålan 3 små punkter genom vilka instrumenten och en miniatyrkammare sätts in. Under denna minimalt invasiva operation skadas inte friska vävnader;

Laparotomi - en operation under vilken kirurgen kommer in i bukhålan genom ett snitt i främre väggen i nedre del av buken, tar bort en godartad neoplasma eller hela äggstocken. En hålighetsoperation för att avlägsna en cyste utförs i exceptionella fall: i närvaro av en stor neoplasma, purulent process, vridning av cysten, malig neoplasma.

Gynekologer och kirurger vid Yusupov-sjukhuset utför alla mätningar för att ta bort cyster på äggstockarna. Kirurgiskt avlägsnande av cystisk bildning föregås av en omfattande diagnos och samråd med relaterade specialister.

Möjliga konsekvenser av operationen

Efter avlägsnande av ovariecysten stannar patienterna på Yusupov-sjukhuset på onkologikliniken i cirka fem dagar, där komfortnivån motsvarar den europeiska. Under denna period genomgår kvinnor rehabilitering under överinseende av erfarna specialister. I de flesta fall förekommer inte komplikationer efter operationer som utförts på Yusupov-sjukhuset..

Komplikationer av den postoperativa perioden inkluderar infektion av det postoperativa såret, blödning, blodproppar. Under operationen uppstår ibland komplikationer, vars orsak är läkemedlets individuella intolerans och deras komponenter. Läkare på sjukhuset Yusupov identifierar möjliga problem i det förberedande stadiet och förhindrar utvecklingen av komplikationer.

Efter avlägsnande av den cystiska bildningen skickas det biologiska materialet för histologisk undersökning. Erfaren morfologer på Yusupov-sjukhuset bestämmer neoplasmaens natur. Med en histologisk undersökning studerar specialister strukturen i vävnaderna i cysta väggen. Histologi gör det möjligt att skilja en ovariecyst från gränsformen av en tumör och cancer. För att förhindra komplikationer under den sena postoperativa perioden observerar läkare på Yusupov-sjukhuset patienter efter avlägsnande av cysten på äggstockarna tills deras slutliga återhämtning. I framtiden gör gynekologer regelbundet förebyggande undersökningar.

Avslag på operation: möjliga komplikationer

Om du inte tar bort ovariecysten i tid kan följande komplikationer uppstå:

Vrid på cystens ben;

Degenerationen av en godartad tumör till en malig tumör;

Inflammation av livmodern;

När cysten brister kommer vätskan som fanns inuti formationen in i bukhålan. Kvinnor upplever svår smärta, illamående, kräkningar och kroppstemperaturhöjningar. Patienter med brustna cystor i äggstockarna och andra komplikationer inlagas dagligen på Yusupov-sjukhuset dygnet runt. För att diagnostisera en sådan komplikation, punkterar gynekolog bukhålan under kontroll av en ultraljudssökning och drar en del av vätskan från cysten för analys. Om det finns pus eller blod i innehållet utförs en nödsituation;

När vridning av benen på cysten upphör blod och näringsämnen att rinna in i den. Patienter upplever akut smärta i bukhålan, som inte stoppas av krampläkemedel och smärtstillande medel. Överträdelse av blodtillförsel leder till döden av vävnader i väggen i cystisk bildning. Cysten avlägsnas snabbt tillsammans med äggstocken;

En cysta kan ibland förvandlas till en ondartad tumör. Malignitet upptäcks under en ultraljudssökning. Med den ondartade naturen hos neoplasma under en ultraljud identifierar läkare omfattande parietal komprimering och förekomsten av patologiskt blodflöde. Ultraljudsbilden motsvarar en cancertumör när cystkaviteten är fylld med hemorragiskt innehåll.

För differentiell diagnos bestämmer onkologer nivån för CA-125 tumörmarkör i blodet. En ökning av dess koncentration är inte en exakt bekräftelse av cancerprocessen. Med tvivelaktiga resultat av en ultraljudsundersökning och en normal nivå av tumörmarkören för äggstockscancer utför läkarna aktiv övervakning av patienten i två till tre månader. Efter denna period bör den funktionella cysten lösa sig. Om storleken på den cystiska massan överstiger 1 cm och nivån på tumörmarkören stiger, föreslår onkologer att kvinnan utför operation.

I avsaknad av adekvat behandling för cyster i äggstockarna i livmodern kan purulent inflammation uppstå. I framtiden utvecklas peritonit - inflammation i bukhinnan. Detta är en akut kirurgisk patologi som hotar patientens liv. Det kräver ett akut kirurgiskt ingripande, en kraftfull antibakteriell, avgiftning och immunmoduleringsterapi under den postoperativa perioden..

I avancerade fall kan sjukdomen leda till avlägsnande av reproduktionsorganen - äggstockar och livmoder. Följaktligen berövas en kvinna möjligheten att få ett barn.

Tumörhistologi

En histologisk undersökning av tumören utförs efter skärning för att bestämma tumörens natur. Specialister studerar vävnadsstrukturen. Histologi gör det möjligt att differentiera en ovariecyst till en godartad, kantlinjeform och en malign tumör, vilket är nödvändigt för att välja ytterligare behandling.

Behandling på Yusupov-sjukhuset

Idag syftar modern gynekologi till innovativ diagnostik och förebyggande kvinnors besök hos specialister. Läkare rekommenderar att genomgå rutinmässiga gynekologiska undersökningar minst en gång om året, eftersom som du vet är sjukdomen lättare att förhindra än att behandla.

Yusupov-sjukhuset följer i sitt arbete en personlig strategi för patienter med äggstockspatologier. Detta innebär att behandlingsförloppet väljs för en kvinna strikt individuellt. Funktionerna i sjukdomens utveckling och resultaten av en noggrann diagnos beaktas. Detta tillvägagångssätt är nyckeln till effektiv behandling och välbefinnande för patienten..

Tillräcklig behandling i tid undviker operation. Om kirurgisk behandling är nödvändig, tillåter högteknologisk utrustning och många års erfarenhet av specialisterna på Yusupov-sjukhuset avlägsnande av en enorm cyste på äggstocken på en hög nivå och efterföljande rehabilitering av patienter.

Boka tid hos en läkare online eller ring telefonnummer till kontaktcentret. Du kommer att erbjudas en lämplig tid för samråd med en ledande specialist inom området äggstockspatologi.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Varför gör korsryggen ont innan menstruationen? Naturliga orsaker till smärta

Många kvinnor lider av smärta innan menstruationen. Detta symptom indikerar att den hormonella bakgrunden i kroppen förändras....

Hur man använder tamponger med Dimexidum i gynekologi

Gynekologiska sjukdomar finns hos 65% av kvinnorna. Vid läkarmottagningen klagar patienter över symtom som förvärrar deras välbefinnande och livskvalitet....

Hur salvia hjälper till att bekämpa de viktigaste symptomen på klimakteriet?

Med åldern börjar kroppen återuppbyggas, vilket resulterar i att den förlorar några av sina funktioner. Så närmare 50 år möter varje kvinna en klimakterie, som åtföljs av sådana obehagliga symtom som överdriven svettning, värmevallningar....