Menstruationsfas

Klimax

Varje kvinnas kropp är ett unikt naturfenomen vars kunskap upptäcker forskarnas tankar hittills. En kvinna kan bytas ut, hon kan växa i sig själv och föda ett nytt liv. Och den enda som initieras i alla dessa processer är bara hon själv. Men för att förstå din kropp, inte att motstå dess flexibilitet och lära dig att använda dessa förändringar, måste du veta vad allt följer, nämligen: faserna i menstruationscykeln.

Kvinnlig fysiologi

Låt oss börja med att återkalla information från biologilektioner i grad 9: anatomi av de inre organen i det kvinnliga reproduktionssystemet. När allt kommer omkring är de ansvariga för den månatliga cykeln hos kvinnor.

Det centrala reproduktiva organet är livmodern. Det är ett kraftfullt muskelorgan i form av ett päron, utvändigt täckt med ett seröst membran - perimetri och från insidan - ett förändrat slemhinnor (endometrium).

Tillståndet för det inre skiktet i livmodern beror på menstruationsfasen.

Endometrium är det skikt i vilket fosterägget (det framtida embryot) börjar utvecklas, så varje menstruationscykel som han förbereder sig för att "acceptera" det befruktade ägget. I livmodern utsöndras kroppen, ismusen och halsen, som öppnar sig i slidan.

Från livmoderns hörn sträcker sig eggledarna (äggledarna) fritt in i bukhålan. I slutet av var och en finns det många villier som leder ägget i rörets lumen. Fallopianrörens patency är en av de huvudsakliga egenskaperna hos det reproduktiva systemet som säkerställer graviditet.

Äggstockarna är parade körtlar som är belägna i bukhålan och fästas till den med hjälp av ligament. Äggstockarnas uppgift är sekretion: de producerar kvinnliga könshormoner (östradiol, progesteron, testosteron), och de är också en plats för ”lagring” och mognad av ägg.

Arbetet i de inre könsorganen är inte autonomt. Dess funktion, liksom funktionen för alla andra organ och system, bestäms av centrala nervsystemet.

Hypofysen kallas en speciell körtel, som producerar många vitala hormoner som reglerar hela organismen. För att reglera reproduktionsfunktionen släpper den främre hypofysen körkroppsstimulerande (FSH), luteiniserande (LH) hormoner, såväl som prolaktin, i blodomloppet. I sin tur är det dessa bioagenter som får äggstockarna att producera kvinnliga könshormoner vid rätt tidpunkt i en viss fas av menstruationscykeln.

Hypofysens arbete är föremål för en förändring i koncentrationen av speciella frigörande faktorer i blodet, som är hormoner i hypotalamus - ett speciellt område i hjärnan.

Således kan regleringen av den kvinnliga cykeln representeras enligt följande:

Hypotalamus (frisättande faktorer) hypofysen (FSH, LH, prolaktin) Äggstockar (kvinnliga könshormoner).

Hormonfel åtminstone på en av nivåerna leder till betydande fel i reproduktionssystemet och kräver kommentar från en erfaren specialist.

Vid födelsetid läggs 1 till 2 tusen ägg i flickans äggstockar. Vid pubertetsstadiet bestäms endast 400 tusen. Deras antal beror ungefär på antalet ägglossningar (respektive månatliga cykler) under hela reproduktionsåldern. Om den första menstruationen inträffade i åldern 11-15 år betyder det att allt är i ordning. Om inte, särskilt när de återstående tecknen på pubertet är tydliga - det är dags att träffa en gynekolog.

Vad är menstruationscykeln

Menstruationscykeln är en form av arbete för det kvinnliga reproduktionssystemet, presenterat i form av cykliska förändringar i livmodern och äggstockarna, och syftar till att genomföra befruktning och förberedelse för en möjlig graviditet, vikten av hormoner där man inte annat än kan förråda betydelsen.

Normalt varar kvinncykeln 21–35 dagar. Början är den första dagen av menstruationsblödning, och slutet är den sista dagen innan nästa menstruation börjar. Få människor har samma menstruation. Det kan variera beroende på miljöförhållanden och olika faktorer. Men om varaktigheten inte går utöver normen - detta är fysiologiskt och bör inte orsaka oro.

Det finns tre faser av menstruation: follikulär, ägglossande och luteal. Varje period kännetecknas av dess karakteristiska förändringar i äggstockarna och endometrium, påverkan av olika hormoner. Det avgör humör, välbefinnande, sexuellt beteende och till och med en kvinnas utseende.

I en del litteratur kan du se en beskrivning av tvåfascykeln: ägglossningsfasen går in i follikulärperioden, och menstruationen kan beskrivas som den fjärde fasen.

Följande är en allmän tabell som visar faserna i menstruationscykeln och deras hormoner.

Follikulärovulatoriskaluteal
Hypotalamiska hormonergonadoliberingonadoliberin
HypofyshormonerFollitropin (FSH) Lutropin (LH) i små mängderEtt kraftigt hopp i LH-koncentrationen
OvariehormonerKoncentrationen av östradiol ökar gradvisEstradiol reduktionProgesteron, östrogen, testosteron
GrundfasprocessFollikulär mognadÄgglossningCorpus luteum mognad, endometrial förlängning / graviditet

Nu kommer vi att förstå detaljerna i faserna i menstruationscykeln varje dag och effekten av dessa stadier på välbefinnandet.

Follikulär

Den första fasen i menstruationscykeln (dess namn är follikulär) beror på påverkan av follikelstimulerande och luteiniserande hormoner. Dess varaktighet beror på hur mycket perioderna går och överväger normal varaktighet från 7 till 22 dagar. Vanligtvis vid 28-dagarsperioder är det lika med 14 dagar. Den första halvan av fasen - själva menstruationen.

En kraftig minskning av koncentrationen av östrogen och progesteron till ett minimum leder till en endometrial vasospasme, upphörande av slemhinnecellernäring och dess avstötning. Produktionen av biologiskt aktiva substanser - prostaglandiner - börjar i vävnaderna. Deras höga koncentration utlöser livmodersammandragningar för att frigöra den från endometrium - menstruationsblödning börjar. En annan effekt av prostaglandiner är en ökning av känsligheten hos smärtreceptorer som svar på irritation. Detta orsakar förekomsten av obehag eller smärta i nedre del av buken till den tredje dagen.

Samtidigt med menstruationen av hypotalamus gonadoliberiner orsakar en ökning av sekretionen av FSH och LH från hypofysen. Under deras inflytande (nämligen FSH) börjar en av äggstockarna mognadsprocessen av flera folliklar (från 7 till 12 stycken), varav en kommer att avsluta utvecklingen i denna cykel och bli dominerande (resten genomgår omvänd utveckling). I slutet av fasen inträffar en kraftig ökning av koncentrationen av LH, vilket leder till övergången till nästa fas.

ovulatoriska

Den andra fasen av menstruationscykeln är ägglossning. Dess varaktighet är bara cirka tre dagar. Den dominerande follikeln fortsätter att växa och utsöndrar östradiol (det är i den andra fasen av cykeln som vitamin E eller tokoferol är viktigt eftersom det är nödvändigt för syntesen av kvinnliga könshormoner). Samtidigt ökar produktionen av LH, vars maximala koncentration leder till brott i väggen i den mogna follikeln och frigörandet av ägget från det.

Det släppta ägget lever två dagar, så den bästa perioden för befruktningen är 4-5 dagar (två dagar före ägglossningen, och hon själv).

luteal

Ungefär den 17-18: e dagen av menstruationscykeln inträffar lutealfasen, det kallas också corpus luteumfasen (denna fas av cykeln kan börja den 22-23: e dagen eller 10-11). Dess varaktighet, till skillnad från de andra två, är alltid 14 dagar (fluktuationer från 14 till 16 dagar är tillåtna).

Efter brott i follikeln bildas en gul kropp på sin plats som syntetiserar östradiol, testosteron och progesteron.

När graviditeten inträffar avgör den dominerande mängden progesteron implantationen av ett befruktat ägg (5-6: e dagen efter befruktningen) och den fortsatta utvecklingen av graviditeten. Fram till placentabildningen är det corpus luteum som kommer att vara den viktigaste källan till hormoner.

Om ett möte med spermierna inte inträffar, graviditeten inte utvecklas, koncentrationen av LH och FSH börjar gradvis öka, corpus luteum försvinner, mängden östradiol minskar och efter 14 dagar cykeln upprepas.
I olika faser av cykeln hos kvinnor inträffar motsvarande förändringar i endometrium..

Tabell över faserna i menstruationscykeln och endometriumstillståndet:

Fasendometrium
MenstruationDet finns avstötning av det inre skiktet i livmodern på grund av spasm i tillförselkärlen.
FollikulärEndometrial proliferation inträffar i denna fas Tidig spridning (fjärde till sjunde dagen i cykeln) - endometrial tjocklek är 3–5 millimeter; Mellan proliferationsfas (8–10 dagar) - 10 mm tjock; Sen spridningsfas (11–14 dagar) - 11 mm tjock
ÄgglossningÄgglossningstid (15–19 dagar) - sekretionsperioden genom endometriala celler, fas av tidig sekretion, skikttjocklek upp till 12 mm
lutealMedium sekretion (dag 20–24) - tjocklek upp till 14 mm; Sen sekretion (dag 25–28) - fullbordad sekretion, tjocklek upp till 12 mm

Beroende av en kvinnas känslomässiga och fysiska tillstånd i cykeln

De olika faserna i en kvinnas cykel förändrar hennes utseende, libido och välbefinnande varje dag. Detta beror på alla samma hormoner..

Under de tidiga dagarna av menstruationen domineras den kvinnliga kroppen av prostaglandin. Detta ämne bidrar till livmoderkontraktion, orsakar en minskning av smärttröskeln. Allt detta orsakar buksmärta, liksom huvudvärk, smärta i ryggen, ökad irritabilitet. Vanligtvis stör det inte livet, men annars måste du träffa en läkare. Eventuella smärtsamma kosmetiska procedurer nu är mycket stress, det är bättre att överföra dem till en mer lämplig tid. Hår blir ibland mindre lydigt, det är en ökning av produktionen av talg. Ha mer vila, koppla av, skäm bort dig själv med din favoritmat och bra sällskap.

3-4 dagar av follikelfasen i cykeln är en period då en kvinna inte är så irritabel, smärta blir mindre, men fläckningen fortsätter. Däremot är det inre skiktet i livmodern en kontinuerlig såryta, så du bör vara försiktig: risken för infektion ökar.

Vid den femte dagen slutar menstruationen vanligtvis, stämningen förbättras, kvinnan känner en kraftig kraft och kraft.
I slutet av menstruationen och fram till själva ägglossningen - den trevligaste perioden. Under påverkan av en ökande koncentration av luteiniserande hormon blommar en kvinna: huden förlorar sin feta glans, akne och svarta fläckar som den var, hår och naglar blir de mest "tacksamma" för vårdprocedurerna. Sexuell lust ökar och når sin topp vid ägglossningen. Metabolismen påskyndas, mentala förmågor förbättras.

Från dag 15 till dag 18 är alla processer i kroppen inriktade på bildandet av fosterägget och dess bestämning i livmodern. För närvarande ökar aptiten, matsmältningsproblem (uppblåsthet, förstoppning) kan dyka upp, kroppen fortsätter att lagra energi för framtiden, så det är bättre att särskilt övervaka näring.

På 20-21 dagen börjar cykeln, när corpus luteum når toppen av sin utveckling. Det är denna tid på månaden som graviditet är omöjligt. Men detta gäller bara om cykeln är 28-30 dagar, under andra omständigheter, händer någonting. Därför är det så viktigt att veta varaktigheten på din cykel.

Från 21–23 dagar fram till menstruationens början dominerar progesteron i blodet. Kvinnan är lugn och behållen, libido minskar, hudproblem uppträder. Progesteron mjukar upp ledbanden, så du bör utöva med försiktighet. Tre till fyra dagar före menstruationen börjar en ökning av prostaglandiner, symtom på PMS uppträder: bröstkänslighet, humörförändringar, apati, huvudvärk. ” Och sedan upprepas cykeln.

Planen för faserna av cykeln med dagar som upprättats i en kvinnas huvud gör att du kan kontrollera ditt liv, göra förändringar i tillstånd och tillfälliga förändringar i utseende, ha en uppfattning om befruktningsperioden eller vidta åtgärder för att förhindra det, snabbt genomgå den nödvändiga undersökningen, fastställa att graviditet har inträffat och vidta åtgärder för att förhindra det bevarande. Lär känna dig själv, var en förnuftig och utbildad kvinna. Att älska dig själv betyder att du känner till din natur och din fysiologi, noggrant övervaka din hälsa.

Beskrivning av varje dag i menstruationscykeln

Den kvinnliga kroppens egenhet

Vad är menstruation? En gång i månaden bygger livmodern upp en ny endometrium eller foder och förbereder sig för att få ett befruktat ägg. När hon inte är där, börjar livmodern att riva bort fodret.

Menstruationen börjar hos flickor, när de fyller 11-14, och varar till ungefär 50 års ålder hos kvinnor. Tilldelningarna blir oregelbundna vid 39-51 års ålder och slutar sedan helt.

Början av detta naturfenomen kan leda tjejen till oro. Först kan flickor också ha oregelbundna blödningar. Om ett år kommer allt att återgå till det normala..

Normen är 21.28.30 dagar. Menstruationscykeln bekräftar att flickan är frisk, utvecklad och kan få avkommor.

Den kvinnliga cykeln kan leda en tjej till graviditet, till och med av misstag. Mamma måste förbereda sin dotter för vuxen ålder så att det inte finns några problem.

Vad är menstruationscykeln? Cykeln är perioden från den första dagen av blodflödet till den första dagen av nästa blödning.

Menstruationscykelvaraktighet:

 • genomsnitt - 28 dagar
 • kort - 21 dagar
 • lång - 35 dagar
 • ungdomar är inte ovanliga - 45 dagar. Detta är normalt, då fungerar allt.

Om du märker oegentligheter i menstruationscykeln, det vill säga den varar mer än sju dagar, måste du se en läkare. Kanske kommer han att förskriva behandling.

Hormoner ger kontroll över cykeln: östrogen och progesteron. Vad det är? Dessa är de viktigaste kvinnliga hormonerna..

 • Östrogen främjar uppbyggnad i livmodern i endometrium.
 • Progesteron bildas i mitten av cykeln, dvs efter ägglossning.

Båda hormonerna förbereder livmodern för att få ett befruktat ägg.

Runt mitten av cykeln mognar ett ägg som kan befruktas i den kvinnliga kroppen, det vill säga ägglossning inträffar. Om du planerar en graviditet är den kvinnliga kroppen för närvarande redo för befruktningen av barnet. Hur man bestämmer detta ögonblick för dag.

Med en cykel på 28-30 dagar sker ägglossning dag 14-15, om du räknar från början av blodutflödet.

Sexuellt samlag i dag slutar oftast under graviditeten. Köp äggmognadstest. Testning ska utföras 24-48 timmar före ägglossningen. Om du inte planerar att få barn, anses dessa dagar vara de farligaste.

Men testning kan misslyckas, eftersom det finns många olika faktorer som kan påverka cykeltiderna. Du kan själv beräkna faserna i menstruationscykeln om du mäter basal temperatur dagligen. Vissa kvinnor räknar dessa dagar för befruktning, medan andra - tvärtom, för att inte bli gravida.

 1. Ta en konventionell termometer. Tidigt på morgonen, utan att komma ur sängen, utan att plötsliga rörelser (detta är viktigt!), Mata in det i ändtarmen.
 2. Håll där i 7 minuter.
 3. Skriv ner indikationer.
 4. Rita en graf baserad på dagliga avläsningar. I den övre raden ange mätdagarna, på sidan - basalindikatorn. Vid korsningen, placera prickarna, som sedan ansluter en rak linje.

På dagar då temperaturen stiger kraftigt sker ägglossning.

Det är viktigt för varje kvinna att känna till faserna i cykeln för att inte göra ett misstag i beräkningen. Fascykel, vad är det? Det här är viktiga perioder mellan perioder.

 • Den första fasen är follikulär (den första fasen, hur många dagar varar den? 3-4 dagar);
 • Den andra fasen är ägglossning;
 • Den tredje fasen är luteal.

Follikulär ger början av bildandet och mognaden av ägget. Ägglossning - utformad för att utföra en viktig kvinnlig funktion - befruktning.

I den första fasen av cykeln håller temperaturen cirka 36,8 ° C. 1-2 dagar före ägglossningen är det en bokstavlig minskning med en bråkdel av en grad. Sedan börjar indikatorn växa inom 3 dagar och förblir vid sådana indikatorer tills slutet av den andra fasen (37,0-37,5 ° C). Kroppen förbereder sig för graviditet.

Den genomsnittliga varaktigheten för den andra fasen av cykeln, vad betyder det för en kvinna? Inom 4-6 dagar kan du bli gravid ett barn.

Lutealfasen passerar två alternativ:

 • med ett befruktat ägg;
 • eller utan henne, om hon inte befruktades;
 • om befruktningen har inträffat börjar corpus luteum att produceras, vilket aktivt utsöndrar hormonet lutein. Det är han som kommer att stödja och "mata" ägget.

Låt oss börja med att återkalla information från biologilektioner i grad 9: anatomi av de inre organen i det kvinnliga reproduktionssystemet. När allt kommer omkring är de ansvariga för den månatliga cykeln hos kvinnor.

Det centrala reproduktiva organet är livmodern. Det är ett kraftfullt muskelorgan i form av ett päron, utvändigt täckt med ett seröst membran - perimetri och från insidan - ett förändrat slemhinnor (endometrium).

Tillståndet för det inre skiktet i livmodern beror på menstruationsfasen.

Endometrium är det skikt i vilket fosterägget (det framtida embryot) börjar utvecklas, så varje menstruationscykel som han förbereder sig för att "acceptera" det befruktade ägget. I livmodern utsöndras kroppen, ismusen och halsen, som öppnar sig i slidan.

Från livmoderns hörn sträcker sig eggledarna (äggledarna) fritt in i bukhålan. I slutet av var och en finns det många villier som leder ägget i rörets lumen. Fallopianrörens patency är en av de huvudsakliga egenskaperna hos det reproduktiva systemet som säkerställer graviditet.

Äggstockarna är parade körtlar som är belägna i bukhålan och fästas till den med hjälp av ligament. Äggstockarnas uppgift är sekretion: de producerar kvinnliga könshormoner (östradiol, progesteron, testosteron), och de är också en plats för ”lagring” och mognad av ägg.

Hypofysen kallas en speciell körtel, som producerar många vitala hormoner som reglerar hela organismen. För att reglera reproduktionsfunktionen släpper den främre hypofysen körkroppsstimulerande (FSH), luteiniserande (LH) hormoner, såväl som prolaktin, i blodomloppet. I sin tur är det dessa bioagenter som får äggstockarna att producera kvinnliga könshormoner vid rätt tidpunkt i en viss fas av menstruationscykeln.

Hypofysens arbete är föremål för en förändring i koncentrationen av speciella frigörande faktorer i blodet, som är hormoner i hypotalamus - ett speciellt område i hjärnan.

Hypotalamus (frisättande faktorer) hypofysen (FSH, LH, prolaktin) Äggstockar (kvinnliga könshormoner).

Vid födelsetid läggs 1 till 2 tusen ägg i flickans äggstockar. Vid pubertetsstadiet bestäms endast 400 tusen. Deras antal beror ungefär på antalet ägglossningar (respektive månatliga cykler) under hela reproduktionsåldern. Om den första menstruationen inträffade i åldern 11-15 år betyder det att allt är i ordning. Om inte, särskilt när de återstående tecknen på pubertet är tydliga - det är dags att träffa en gynekolog.

Vad är menstruationscykeln?

Menstruationscykeln är en form av arbete för det kvinnliga reproduktionssystemet, presenterat i form av cykliska förändringar i livmodern och äggstockarna, och syftar till att genomföra befruktning och förberedelse för en möjlig graviditet, vikten av hormoner där man inte annat än kan förråda betydelsen.

Normalt varar kvinncykeln 21–35 dagar. Början är den första dagen av menstruationsblödning, och slutet är den sista dagen innan nästa menstruation börjar. Få människor har samma menstruation. Det kan variera beroende på miljöförhållanden och olika faktorer. Men om varaktigheten inte går utöver normen - detta är fysiologiskt och bör inte orsaka oro.

Det finns tre faser av menstruation: follikulär, ägglossande och luteal. Varje period kännetecknas av dess karakteristiska förändringar i äggstockarna och endometrium, påverkan av olika hormoner. Det avgör humör, välbefinnande, sexuellt beteende och till och med en kvinnas utseende.

Följande är en allmän tabell som visar faserna i menstruationscykeln och deras hormoner.

Follikulärovulatoriskaluteal
Hypotalamiska hormonergonadoliberingonadoliberin
HypofyshormonerFollitropin (FSH)

Lutropin (LH) i små mängder

Ett kraftigt hopp i LH-koncentrationen
OvariehormonerKoncentrationen av östradiol ökar gradvisEstradiol reduktionProgesteron, östrogen, testosteron
GrundfasprocessFollikulär mognadÄgglossningCorpus luteum mognad, endometrial förlängning / graviditet

Nu kommer vi att förstå detaljerna i faserna i menstruationscykeln varje dag och effekten av dessa stadier på välbefinnandet.

Mån- eller menstruationscykeln är en periodisk förändring i en kvinnas kropp: hormoner är involverade i komplexa arbeten som påverkar ens välbefinnande, humör, utseende och till och med sinnet (som regel dystra, sorgliga tankar kommer till PMS). Vid olika tider av menstruationscykeln förändras nivån av östrogen (östradiol), testosteron, progesteron. Dessa hormoner är ansvariga för den kvinnliga cykeln, livets rytm.

En kvinnas kropp ändrar sitt arbete två gånger på fyra veckor. I början och slutet av cykeln förändras kvinnans tillstånd: det är en övergång från ett relativt lugnt tillstånd till ett dyster, trist, depressivt. Om du är ouppmärksam på dina rytmer kan de bli vilse, vilket kommer att leda till uppkomsten av ett oändligt PMS (premenstruellt syndrom) med en ständigt bortskämd humör.

Beroende av en kvinnas känslomässiga och fysiska tillstånd i cykeln

Under de tidiga dagarna av menstruationen domineras den kvinnliga kroppen av prostaglandin. Detta ämne bidrar till livmoderkontraktion, orsakar en minskning av smärttröskeln. Allt detta orsakar buksmärta, liksom huvudvärk, smärta i ryggen, ökad irritabilitet. Vanligtvis stör det inte livet, men annars måste du träffa en läkare.

3-4 dagar av follikelfasen i cykeln är en period då en kvinna inte är så irritabel, smärta blir mindre, men fläckningen fortsätter. Däremot är det inre skiktet i livmodern en kontinuerlig såryta, så du bör vara försiktig: risken för infektion ökar.

Vid den femte dagen avslutas vanligtvis menstruationen, stämningen förbättras, kvinnan känner av en kraftig kraft och energi. I slutet av menstruationen och fram till ägglossningen - den trevligaste perioden. Under påverkan av en ökande koncentration av luteiniserande hormon blommar en kvinna: huden förlorar sin feta glans, akne och svarta fläckar som den var, hår och naglar blir de mest "tacksamma" för vårdprocedurerna. Sexuell lust ökar och når sin topp vid ägglossningen. Metabolismen påskyndas, mentala förmågor förbättras.

Från dag 15 till dag 18 är alla processer i kroppen inriktade på bildandet av fosterägget och dess bestämning i livmodern. För närvarande ökar aptiten, matsmältningsproblem (uppblåsthet, förstoppning) kan dyka upp, kroppen fortsätter att lagra energi för framtiden, så det är bättre att särskilt övervaka näring.

På 20-21 dagen börjar cykeln, när corpus luteum når toppen av sin utveckling. Det är denna tid på månaden som graviditet är omöjligt. Men detta gäller bara om cykeln är 28-30 dagar, under andra omständigheter, händer någonting. Därför är det så viktigt att veta varaktigheten på din cykel.

Från 21–23 dagar fram till menstruationens början dominerar progesteron i blodet. Kvinnan är lugn och behållen, libido minskar, hudproblem uppträder. Progesteron mjukar upp ledbanden, så du bör utöva med försiktighet. Tre till fyra dagar före menstruationen börjar en ökning av prostaglandiner, symtom på PMS uppträder: bröstkänslighet, humörförändringar, apati, huvudvärk. ” Och sedan upprepas cykeln.

Planen för faserna av cykeln med dagar som upprättats i en kvinnas huvud gör att du kan kontrollera ditt liv, göra förändringar i tillstånd och tillfälliga förändringar i utseende, ha en uppfattning om befruktningsperioden eller vidta åtgärder för att förhindra det, snabbt genomgå den nödvändiga undersökningen, fastställa att graviditet har inträffat och vidta åtgärder för att förhindra det bevarande.

Varje månad, med en viss cyklisk karaktär, inträffar tre faser av cykeln i kroppen. De är väldigt konsekventa och utformade för att skapa gynnsamma förhållanden för befruktning av ägget, odling. Menstruationscykeln är indelad i följande faser:

Follikulär

Den inledande fasen, vars varaktighet är 14-16 dagar (de första dagarna efter menstruationen). Under denna period inträffar follikelmognad under påverkan av hormoner i hypotalamus och hypofysen. Aktiviteten av östrogena könshormoner ökar, på grund av vilken äggmognad aktiveras. Folliklar växer intensivt och blir därefter platsen för äggmognad.

Fokusera på rätt näring, brygga örter, växtrötter med fytoöstrogener (johannesört, rödklöver, humle, lin, lakrits, alfalfa, kamomill, ingefära, hallonblad, herde påse). Lägg till för varje måltid:

 • baljväxter;
 • havre;
 • avokado;
 • pumpafrön;
 • linfrön;
 • vetekli;
 • Röda vindruvor;
 • Granat;
 • apelsiner
 • plantor.

Ägglossning

Mitten av menstruationscykeln. Ägglossningsperioden varar 14-16 dagar. Fasen är mycket viktig, eftersom befruktning sker i detta skede (spermierna möter ägget), förverkligandet av kvinnans uppdrag - fortsättningen av släktet. Ägget, som är klart för befruktning, kommer in i kroppens hålighet och sedan i äggledaren (äggledaren). Om befruktningen inte sker inom 2 dagar dör ägget..

I denna fas är det viktigt att följa särskilda näringsrekommendationer. De grundläggande reglerna är följande:

 • Konsumerar dagligen bär, nötter, frön, cirka 500 g grönsaker, frukt: hallon, jordgubbar, aprikoser, persikor, mandel, fikon, ros höfter, avokado är användbara.
 • Ge upp kaffe, svart te.

luteal

Perioden börjar från 15-17 dagar och slutar den 28: e dagen av cykeln. Det är en ersättning av den sprängande follikeln med corpus luteum, som aktivt producerar hormoner progesteron och östrogen. Efter graviditet förbereder progesteron väggarna i livmodern för infästning, implantering av embryot. Dessutom tillåter inte hormonet att nya folliklar mognar, vilket kan störa utvecklingen av embryot.

Under denna period försämras hälsan, hunger känns ofta. Det är viktigt att inte använda fytoöstrogener, inte äta salt, fett, söt, annars kommer symptomen på PMS att förvärras. Kontrollera progesteronproduktion med:

 • komplexa kolhydrater: spannmål, pasta från durumvete;
 • proteininnehållande produkter: ostar, keso och annan mjölk, soja, rosenkål;
 • livsmedel med mycket kalium, magnesium: nötter, torkade aprikoser, bananer, mejeriprodukter;
 • te från kryddnejlikor, gåsehinnor, manschetter, citronmeliss.

Lär dig om de möjliga orsakerna till en menstruationscykelskift.

Det här är hormoner. En kvinnas effektivitet, ungdom, attraktivitet och humör beror ofta på dem. Dessutom förändras hormonproduktionen nästan varje dag under blödningsprocessen, så stämningen hos kvinnor förändras så ofta.

Det är viktigt att veta cykeldagarna, beskrivningen som hjälper dig att lära känna dig själv bättre. På dag 1 kastar livmodern ut det gamla endometriumet, det vill säga, blödning börjar. En kvinna kan uppleva malaise, smärta i nedre del av buken. För att minska smärta kan du ta "No-shpa", "Buscopan", "Belastezin", "Papaverine.

På dag 2 börjar svettningen. På dag 3 är livmodern något orolig, vilket kan bidra till infektion. På denna dag kan en kvinna också bli gravid, så sex måste skyddas.

Från fyra dagar börjar stämningen förbättras, arbetsförmågan visas, eftersom menstruationen närmar sig slut.

Vad är en daglig cykel under andra halvåret? Dagar från den 9 till den 11: e dagen anses vara farliga, du kan bli gravid. De säger att du för närvarande kan bli gravid en tjej. Och på dagen för ägglossning och omedelbart efter det är det lämpligt för befruktningen av en pojke.

På den 12: e dagen ökar kvinnors libido, vilket innebär en stark sexuell lust.

När börjar den andra halvan? Från dag 14, när ägget börjar flytta till den manliga början, ägglossning inträffar. På dag 16 kan en kvinna gå upp i vikt när hennes aptit ökar. Fram till 19 dagar återstår möjligheten att bli gravid.

På den 20: e dagen börjar "säkra" dagar. Vad är säkra dagar? Dessa dagar minskar chansen att bli gravid.

Många kvinnor ställer sig frågan: är det möjligt för en kvinna att bli gravid före menstruationscykeln??

Sannolikheten är liten, men ingen kan garantera full garanti. Menstruationsperioden kan variera under påverkan av många faktorer. Ingen kvinna har en jämn cykel under hela sitt liv. Även en förkylning, trötthet eller stress kan förändra det..

Många läkare varnar för att kroppen kan "ge ut" upprepad ägglossning, därför kan du, även en dag före menstruationen, bli gravid ett barn.

Den kvinnliga cykeln för dagen, vad som händer dessa dagar, bör varje kvinna veta, eftersom han kommer att visa när du är redo att bli gravid, när du är passionerad eller vice versa - kallt, varför stämningen ändras så.

Follikulär

Den första fasen i menstruationscykeln (dess namn är follikulär) beror på påverkan av follikelstimulerande och luteiniserande hormoner. Dess varaktighet beror på hur mycket perioderna går och överväger normal varaktighet från 7 till 22 dagar. Vanligtvis vid 28-dagarsperioder är det lika med 14 dagar. Den första halvan av fasen - själva menstruationen.

En kraftig minskning av koncentrationen av östrogen och progesteron till ett minimum leder till en endometrial vasospasme, upphörande av slemhinnecellernäring och dess avstötning. Produktionen av biologiskt aktiva substanser - prostaglandiner - börjar i vävnaderna. Deras höga koncentration utlöser livmodersammandragningar för att befria det från endometrium - menstruationsblödning börjar.

Samtidigt med menstruationen av hypotalamus gonadoliberiner orsakar en ökning av sekretionen av FSH och LH från hypofysen. Under deras inflytande (nämligen FSH) börjar en av äggstockarna mognadsprocessen av flera folliklar (från 7 till 12 stycken), varav en kommer att avsluta utvecklingen i denna cykel och bli dominerande (resten genomgår omvänd utveckling). I slutet av fasen inträffar en kraftig ökning av koncentrationen av LH, vilket leder till övergången till nästa fas.

Anledningar till cykelförskjutning

Ofta sker en förändring i cykeln, en minskning eller ökning av dess varaktighet: hos vissa kvinnor är menstruationscykeln 21 dagar. Kom ihåg att en kränkning av produktionen av ett av hormonerna leder till en kränkning av en mycket tydlig mekanism i en kvinnas kropp: menstruationscykeln misslyckas. Möjlig fasförskjutning på grund av:

 • psykiska störningar, stress;
 • effekterna av dålig ekologi;
 • lång avhållsamhet i ett intimt liv;
 • åldersrelaterade förändringar (till exempel växlar cykeln under puberteten, klimakteriet);
 • sjukdomar i reproduktionssystemet, bäckenorgan (t.ex. järnbristanemi), infektioner;
 • operationer, skador på reproduktionsorganen;
 • förekomsten av dåliga vanor, intensiv fysisk ansträngning;
 • tar hormonella preventivmedel, andra potenta läkemedel.

Kontrollera ett antal rekommendationer för att undvika störningar i cykeln.

ovulatoriska

Den andra fasen av menstruationscykeln är ägglossning. Dess varaktighet är bara cirka tre dagar. Den dominerande follikeln fortsätter att växa och utsöndrar östradiol (det är i den andra fasen av cykeln som vitamin E eller tokoferol är viktigt eftersom det är nödvändigt för syntesen av kvinnliga könshormoner). Samtidigt ökar produktionen av LH, vars maximala koncentration leder till brott i väggen i den mogna follikeln och frigörandet av ägget från det.

Livscykel

För att förhindra menstruations oregelbundenheter, studera kroppens egenskaper vid olika perioder. Lär dig vad du ska göra på vissa dagar i cykeln, hur du hjälper din kropp att tåla inre förändringar:

 • 1-2 dagar (början av "måndagar") - en minskning av hormonet östrogen, livmodern kastar "tomt" för graviditet, som ett resultat av vilket menstruationen är smärtsam, trötthet, svaghet observeras. Drick antispasmodics (till exempel Papaverine), bryg lugnande örter med en antispasmodic effekt: kamomill, rosmarin, lavendel, te ros, lite nässlor är lämpliga. Delta i mild kroppsövning: stretching, yoga. Sov mer, omge dig med trevliga saker, hypermobilitet rekommenderas inte.
 • 3-5 dagar (menstruationens slut) - det finns en ökning av hormonet östrogen, det är en kraftig kraft, energi. Drick tonic, förstärkande te: Ivan te, klöver, kardrot. Gå in för sport, planera aktiva aktiviteter i 10 dagar, tysta aktiviteter under de kommande 2 veckorna. Det är dags att genomföra viktiga uppgifter, utföra procedurer för huden, ändra kosten, utomhusaktiviteter.
 • 6-13 dagar - en intensiv ökning av hormonerna av testosteron och östrogen. Den perfekta perioden för "erövring världen": kroppen är full av styrka, energi, ökad prestanda. Drick te för att upprätthålla hjärnfunktionen: rooibos, ginkgo biloba, rosmarin.
 • Dag 14-18 - ägglossning, hormonella förändringar, minskade östrogennivåer, ökad progesteron. Möjliga humörsvängningar, uttalad känslomässighet, trötthet. Eliminera koffein från kosten, dricka lugnande infusioner: kamomill, citronmeliss, lind, kalendula, lavendel, mynta. Engagera sig i sysslor, antiinflammatorisk hudvård (kolesterol stiger, skadliga (aterogena) fetter, talgkörtlarna fungerar, vilket leder till akne).
 • 19-22 dag - en kraftig minskning av östrogennivåer, en ökning av progesteron. Drick infusioner med salvia, johannesört, kamomill, gulnande sophora. Jojobaolja, svarta vinbärolja är lämpliga för huden. Ta vitaminer från grupp B. Gör yoga, långa aktiva promenader. Ät rätt: ät rätt mängd protein, långsamma kolhydrater, fetter.
 • 23-25 ​​dag - en kraftig ökning av progesteronnivåerna. Om månaden var stressande, kommer depression, slöhet, dåsighet, irritabilitet att dyka upp. Anemi, uppblåsthet, viktökning observeras, PMS-symtom uppträder, minnet förvärras och koncentrationen minskar, känsligheten för lukt ökar, känslomässig instabilitet observeras. Drick antidepressiva medel som föreskrivs av läkaren, lugnande infusioner med kamomill, mynta, timjan, ingefära, valerian, lavendel, citronmeliss, morwort. Ta en massage. Se din kost: uteslut choklad, koffein, socker, äta fiber, bananer, mandel, mejeriprodukter. För att öka nivån på "lyckohormonet" - serotonin, gör sport, aktiv yoga.

luteal

Ungefär den 17-18: e dagen av menstruationscykeln inträffar lutealfasen, det kallas också corpus luteumfasen (denna fas av cykeln kan börja den 22-23: e dagen eller 10-11). Dess varaktighet, till skillnad från de andra två, är alltid 14 dagar (fluktuationer från 14 till 16 dagar är tillåtna).

Efter brott i follikeln bildas en gul kropp på sin plats som syntetiserar östradiol, testosteron och progesteron.

När graviditeten inträffar avgör den dominerande mängden progesteron implantationen av ett befruktat ägg (5-6: e dagen efter befruktningen) och den fortsatta utvecklingen av graviditeten. Fram till placentabildningen är det corpus luteum som kommer att vara den viktigaste källan till hormoner.

Om ett möte med en spermier inte inträffar, graviditeten inte utvecklas, koncentrationen av LH och FSH börjar gradvis öka, corpus luteum försvinner, mängden östradiol minskar och cykeln upprepas efter 14 dagar. Motsvarande endometriala förändringar inträffar i olika faser av cykeln hos kvinnor..

Menstruationsfas

En kvinna upplever månatligen flera cykliska faser, var och en kännetecknas av vissa processer som förekommer i reproduktionssystemets organ. Etappernas varaktighet kan variera mellan olika kvinnor på grund av deras kroppsegenskaper, men deras grunder och ordning förblir oförändrade. Processen upprepas ständigt, börjar i början av menstruationen - den tas som en referenspunkt för den första fasen av cykeln.

Allmänna koncept om menstruationscykeln

Menstruationscykeln är en tidsperiod som börjar den första dagen av kritiska dagar och slutar den sista dagen som föregår nästa månad. Menstruation är en naturlig process som förekommer i varje flicka och kvinna från månad till månad, fram till början av klimakteriet. Ett undantag är de kvinnor som är i position och ammar ett barn. Efter en viss tid förbereder kroppen sig på en möjlig befruktning, och om det inte inträffade upprepas faserna i menstruationscykeln igen i samma sekvens.

Sedan födseln har naturen försett en speciell struktur i den kvinnliga kroppen där barn kommer att kläckas. Omedelbart efter tjejens födelse finns i hennes bilagor 2 miljoner ägg. Medan kroppen befinner sig i stadiet av tillväxt och utveckling dör en del av dem, som ett resultat kvarstår cirka 400 tusen ägg, redo en dag att bli befruktade. Under menstruationscykeln utsöndras ett aktivt ägg, i sällsynta fall, två eller fler, när flera barn utvecklas och föds i livmodern.

Totalt finns det tre faser av menstruation:

Den första fasen är den viktigaste - under follikulärperioden äger mognadsprocessen och utvecklingen av ägget, som förbereder sig för att befruktas. Naturen tillhandahåller logiken och tidpunkten för varje fas, så att en kvinna inte behöver oroa sig för att skapa gynnsamma villkor för graviditet.

Alla tre processerna styrs av tätt länkande hjärnstrukturer och hormoner som utsöndras av kroppen:

 • östrogen;
 • progesteron;
 • luteiniserande hormon;
 • östradiol;
 • follikelstimulerande hormon.

För att faserna i cykeln och relaterade händelser som inträffar i hängorna och livmodern ska ta sin gång tillhandahålls en strömlinjeförd koppling mellan hypotalamus, främre delen av hypofysen, äggstockarna och livmoderskiktet i livmodern.

Den första menstruationscykeln markerar flickans kropp att föröka sig och föda ett barn. De allra första kritiska dagarna kallas menarche, de förekommer i åldern 12-14 år, även om avvikelsen från normen inte är början på kritiska dagar vid 9 och 15 år. När faserna i menstruationscykeln börjar för första gången och fysiologiskt följer varandra beror på flera faktorer:

 • ärftlighet;
 • hormonellt tillstånd;
 • förekomst eller frånvaro av systemiska sjukdomar, som inkluderar genetiskt överförda;
 • näring;
 • dåliga vanor;
 • nivå av fysisk utveckling.

I genomsnitt börjar klimakteriet hos kvinnor i åldrarna 40–58 år. I klimakteriet försvinner reproduktionssystemets funktioner, och menstruationen blir oregelbunden och stannar gradvis. Den tidiga början av klimakteriet kan utlöses av ärftlighet, allvarliga systemiska patologier och kirurgiska ingrepp..

Den genomsnittliga varaktigheten för månadscykeln är 28 dagar, men dess varaktighet på 21 eller till och med 35 dagar är inte en avvikelse. Om kvinnan upprepar sin menstruation varje månad är hormonnivån normal och kroppen är redo att bli gravid när som helst.

Funktioner och egenskaper för cyklernas faser

Varje steg i cykeln motsvarar vissa förändringar som inträffar i hängorna och livmoderskiktet - endometrium. Egenskaperna och beskrivningen av faserna av den kvinnliga menstruationscykeln visas i tabellen.

Namnet på den cykliska fasen och dess varaktighetEndometrioidfasegenskaper
Follikelfas (i genomsnitt varar 14 dagar, sträcker sig från 7 till 21 dagar)Menstrual /
proliferativ
I livmoderhängen mognar folliklarna och växer på grund av den ökade produktionen av follikelstimulerande hormon (FSH). Hög östrogenkoncentration, endometrialskikttjocklek ökar
Äggstockningsfas (24–48 timmar)----Ägget lämnar follikeln under påverkan av luteiniserande hormon (LH) och rör sig genom äggledaren.
Luteal fas (två veckor, avvikelser under 1-2 dagar är möjliga)SekretoriskFollikeln förvandlas till ett corpus luteum som producerar progesteron. Den maximala produktionen av hormonet observeras en vecka efter bildandet av corpus luteum.

Den första cykliska fasen börjar med ankomsten av kritiska dagar, som varar i genomsnitt 3-7 dagar, beroende på kroppens individuella egenskaper.

Vilken fas motsvarar den tredje eller fjärde dagen i cykeln? Detta är follikelfasen.

Tabellen visar tjockleken på endometrialskiktet, beroende på menstruationsdagen.

CykeldagVärde (mm)
1-2: a dagen5-9
3-4: e dagen3-5
5: e dagen6
7: e dagen9

Under menstruation sker avstötning av endometri inuti livmodern och blödningen börjar.

Menstruationen åtföljs av följande symtom:

 • aktivt utlopp av blodigt innehåll från den rödbruna vagina som innehåller koagler (partiklar av avvisat endometrioidskikt);
 • engorgement av bröstkörtlarna, deras ömhet, ökad känslighet hos bröstvårtorna;
 • humörsvängningar, möjliga attacker av aggression, en tendens till depression, ovilja att kommunicera med nära och kära.

Om en kvinna under en menstruation inte besväras av svåra smärta i nedre del av buken och allvarligt obehag, finns det inget att oroa sig för.

Läkarna säger att endast 25% tolererar kritiska dagar smärtfritt, de återstående kvinnorna lider av smärta, tvingas ta antispasmodiska läkemedel och ibland svalna kompresser till nedre del av buken. Detta fenomen inom medicinen kallas algodismenorea..

Follikulär fas

När den första (follikulära) fasen i menstruationscykeln börjar har kvinnan blödning från slidan, som varar normalt fram till den sjunde dagen. På den första dagen av menstruationen börjar den aktiva produktionen av östrogen och FSH-hormoner, tack vare dem, börjar tillväxten av nya folliklar, som med tiden kommer att bli en plats för äggmognad.
Östrogen ger stöd för folliklar under ungefär en vecka, tills en av vesiklarna når önskad storlek och parametrar, så att ett fruktbart ägg av hög kvalitet kan mogna i det. En så stor follikel kallas dominerande - med dess frisättning bland de återstående vesiklarna ökar mängden östrogen i blodet.

Tack vare hormonet inträffar en ökad rusning av blod till livmodern och blockering av näringsämnen i slemhinnan. Detta är nödvändigt så att fostret vid befruktningen kan ta emot alla nödvändiga näringsämnen för utveckling.

Gradvis beläggs slemhinnan med slemet för att underlätta rörelsen av spermier längs kanalen till ägget. Cervikalslem krävs för att upprätthålla spermiernas liv, annars kommer de att dö utan att nå livmodern. Slemutsöndringen är en vätskeutsläpp med en klibbig konsistens, vitaktig, grumlig färg.

Förändringen i diameter på den dominerande follikeln hos en kvinna under follikelfasen av cykeln med dagar återspeglas i schemat. Egen scenen varar 11 till 13 dagar med en standard 28-dagars cykel.

ScencykelBubbeldiameter (mm)
10: e dagen10
11: e dagen13,5
12: e dagen16,6
13: e dagen19,9
14: e dagen20-25

Tjockleken på endometrialskiktet från 8 till 10 dagar av cykeln är från 8 till 10 mm, sedan växer det och med 14 dagar ökar det till 13 mm.

Under follikelfasen hos kvinnor noteras en ökning av humör, arbetsförmåga och förbättring av hudtillståndet. Utsöndringarna är måttliga eller magra, libido stiger - kroppen försöker förverkliga instinktet för förplantning vid rätt tidpunkt.

Äggstockningsfas

Eftersom varje fas i den kvinnliga cykeln har ett specifikt namn, kan det förstås utifrån vad som exakt händer i organen i det reproduktiva systemet - så ägglossningsstadiet säger för sig själv att perioden med ägglossning börjar (ägget lämnar follikeln och flyttar det till livmoderhålet). Till skillnad från de andra stadierna i cykeln har ägglossning den kortaste varaktigheten, bara 1-2 dagar. För närvarande får kvinnan en chans att bli gravid om hon uppmärksammar symptomen som är lämpliga för fasen eller använder ägglossningstestet.

En grafbubbla eller en dominerande follikel fortsätter att utvecklas aktivt. En skarp frigöring av LH bidrar till att det spricker och frigör ett ägg som har mognat och befruktats så att det kan smälta samman med spermierna. Ägget kommer in i bukhålan, där det fångas upp i rörets ciliära epitel, tack vare vilket det kan gå vidare till livmodern.

Om graviditet inte inträffade under frigörandet av ägget i livmodern, dör det, som inte smälter samman med spermierna, efter 24 timmar och upplöses i livmoderväggens slemhinnor..

Tjockleken på endometrium i ägglossningsfasen i menstruationen av kvinnlig cykel är 10–13 mm.

En kvinna kan bestämma början av ägglossning genom att titta på signalerna från sin egen kropp:

 • en förändring i skuggan och strukturen för vaginal urladdning - de blir mindre tjocka, oklara, kan inkludera
 • små blodiga lappar;
 • en ökning i volymen av mjölkkörtlarna;
 • ökning av basal temperatur;
 • ökad sexuell lust;
 • smärta i buken, ger tillbaka till korsryggen.

Du kan lära dig om början av den bördiga fasen (ägglossningen) i menstruationscykeln, inte bara med hjälp av hemtest, utan också att ha en ultraljudssökning. Läkaren kommer att ta reda på vilka utvecklingsstadier som passerar äggstockarna, livmoderhalsen, mäta tjockleken på endometrioidskiktet.

Där den dominerande follikeln har gått sönder, ökar corpus luteum, som aktivt producerar hormonet progesteron. Det krävs för en framgångsrik befruktning av ägget, dess framsteg genom äggledarens hålighet till livmodern och embryot införs i organväggen. Det är möjligt att ta reda på om befruktningen inträffade efter början av den tredje, luteala fasen (utsöndring) av livmodercykeln.

Luteal fas

Längden på detta stadium är normalt i 14 dagar - det är nästan hälften av hela cykeln. När ägget lämnar den dominerande follikeln börjar tillväxten av corpus luteum. Det producerar inte bara progesteron, utan också östrogener och androgener. När en liten mängd progesteron produceras kan befruktning av ägget inte förekomma. För att artificiellt öka produktionen av detta hormon och öka fertiliteten, kan läkare förskriva mediciner till kvinnor.

Tjockleken på endometriet under lutealfasen mäts med hjälp av ultraljud och visas i tabellen.

CykellängdVärde (mm)
Dag 15-189-11
Den 19: e dagen10-11
22: e dagen10-12
23: e dagen10-13
24-25 dag10-15
Dag 26–2710-11

Kvinnor som är intresserade av den 20: e eller 21: e dagen i cykeln, vilken fas det är, bör veta att detta är tiden för lutealfasen - för närvarande är det fortfarande inte möjligt att ta reda på från hälsotillståndet om en graviditet har kommit. Om befruktningen har inträffat kommer bastemperaturen att stiga till 38 ºC, och menstruationen i nästa cykel kommer inte att komma.

Både med och utan befruktning kommer kvinnan att må bra, bedriva aktivt arbete och försörjning. Det enda tecknet på att graviditet har inträffat är frisläppandet av en liten mängd slem med blodstreck 5-7 dagar efter sexuell kontakt, om det inträffade under ägglossningsperioden. Fenomenet noteras på grund av det faktum att embryot införs i livmoderväggen, och endometriet är nu svullet och mättat med en massa blodkärl. De skadas under implantation, vilket resulterar i att något blodigt innehåll kommer ut.

Under påverkan av progesteron, i slutet av lutealstadiet, i händelse av befruktning, inträffar bröstupplevelse, kvinnans allmänna välbefinnande förvärras. I avsaknad av graviditet, den 25–28: e dagen, kan en dam märka tecken på en närmande menstruation - ömhet i buken, depression, försämring av välbefinnande.

Den tredje fasen avslutas med att corpus luteum genomgår atrofi, detta är den fjärde veckan i cykeln. Spermatozoa lever fyra eller fem dagar, varefter de dör utan att träffa ägget. Det lösta slemhinnan i livmodern, tillsammans med ett dött ägg, avvisas i form av menstruationsblödning. Denna process startar ett nytt, startar det första, follikulära stadiet i cykeln.

Varför inträffar cykelfasavbrott?

Det händer att menstruationscykeln går vilse, till följd av vilka kritiska dagar kommer tidigare eller mycket senare, och graviditet inte inträffar på länge.

Orsakerna till den långa första fasen av cykeln, där tiden för mognad och utveckling av ägget i follikeln ökar, kan vara:

 • närmar sig klimakteriet;
 • sjukdomar i det reproduktiva systemet;
 • bäcken kirurgi eller skada;
 • överdriven fysisk aktivitet;
 • tar starka mediciner.

När den första fasen av cykeln blir kort uppstår en störning i processen med follikulär mognad. Även om en av dem lyckas bli dominerande kommer den att lämna äggstocken tills ägget har mognat, det är inte klart för befruktning. I en annan utföringsform kan befruktningen fortfarande äga rum, men embryot kommer inte att kunna tränga igenom livmoderväggen normalt på grund av felaktig hormonreglering av processen av hypofysen och hypotalamus. Som ett resultat kommer kvinnan att börja menstruation, men graviditet kommer inte att inträffa.

Orsakerna till sådana kränkningar är:

 • kroniska infektionssjukdomar i bäckenet;
 • cyster, tumörprocesser i livmodern, bilagor;
 • systemiska patologier hos inre organ, inklusive diabetes;
 • hyperprolaktinemi;
 • tar antikoagulantia.

Kvinnor bör uppmärksamma menstruationscykelns varaktighet och menstruationens början..

Problem med reproduktionssystemets funktion indikeras genom att man upptäcker fläckar i mitten av cykeln, smärta i äggstocken, förbränning av könsslemhinnan.

Flickor som vill bli gravid barn frågar läkare vilken dag i menstruationscykelens 2 (ägglossningsfas) fas som är den mest gynnsamma för befruktningen - det rekommenderas att komma i nära kontakt mellan 12 och 16 dagar. Så du kan inte missa det ögonblick som ägget kommer in i livmodern, vilket är klart för befruktning inom 24–48 timmar. Om en dam konstaterar en cykelstörning, oregelbundenhet i menstruationen, smärta i nedre del av magen och andra symtom på patologier, bör hon genast besöka en läkare, genomgå behandling och övervaka hälsa i bäckenorganen.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Vilka tamponger hjälper dig att bli gravid

Infertila par som inte har kunnat bli gravida i mer än ett år försöker använda alla kända terapeutiska metoder för att återställa fertiliteten. Icke-traditionella, folkliga metoder är populära....

Feber hos kvinnor under klimakteriet

Under klimakteriet märker många kvinnor en förändring av kroppstemperaturen. Dessutom kan det både minska och öka. Ofta inträffar sådana skillnader flera gånger om dagen....

Homeopatisk medicin Pulsatilla med försenad menstruation

Försenad menstruation är ett obehagligt fenomen som indikerar ett fel i kroppen. Vissa flickor föredrar att inte få panik och vänta lugnt på början av menstruationen, medan andra skyndar sig för att konsultera en läkare för att ta reda på orsakerna till det reproduktionssystemets funktionsfel....