Utsläpp med lukt hos kvinnor

Intim

Den vaginala mikrofloraen hos kvinnor är ett komplext system, som är ett komplex av bindningar av olika mikroorganismer. Vagina är alltid befolkad av olika bakterier.

Det är vanligt att dela upp hela floraen i användbart, vilket representeras av obligatorisk flora, såväl som valfria mikroorganismer. Men i vissa fall finns det en population av patogena typer, som är provokatörer av sjukdomar.

Den mest användbara mikroorganismen som finns i en kvinnas vagina är Dederlines bacillus eller laktobacillus, som under sin livstid producerar mjölksyra och därigenom skapar en sur miljö i vagina.

Det är sur PH som bevarar en kvinnas kropp och förhindrar utveckling av sjukdomar. På grund av denna nivå inträffar dessutom balansen i andra mikroorganismernas förhållande system, deras tillväxt minskar, samt inträde och utveckling av patogena mikroorganismer.

Dessutom producerar laktobaciller väteperoxid, vilket påverkar skapandet av en biologisk film, den så kallade skyddsbarriären.

Den normala vaginala mikrofloran inkluderar också bifidumbakterier, som utgör symbios med laktobaciller och hämmar reproduktionen av Klebsiella, Escherichia, staphylococcus.

Med en minsta minskning i antalet av dessa mikroorganismer uppstår immunstörningar och utvecklingen av sjukdomar.

Mikroflora-komponenterna:

 • Obligatorisk. Denna grupp inkluderar användbar, icke-patogen och patogen, såväl som villkorligt patogen flora. Dessa mikroorganismer utgör grunden för vaginal normocenos.
 • Valfri. Flora, som finns i varje organism, men det kvantitativa förhållandet är individuellt för varje.
 • Transient. Flora som inte förekommer på denna typ av slemhinnor och inte kan leva under dessa förhållanden.

Lukten i det intima området är normalt

I avsaknad av någon sjukdom märker en kvinna nästan inte en lukt från hennes vagina. Det kan vara svagt surt och också blanda hemligheten med svett och sebaceous körtlar som finns vid ingången till slidan..

Med regelbundna personlig hygienåtgärder bör en kvinna inte märka lukten och utsöndringarna som orsakar detta symptom.

Obehaglig lukt från det intima området

Detta är en ganska vanlig orsak för kvinnor att gå till medicinska institutioner för att eliminera problemet. Brott mot livsstil, intima relationer, etc..

Etiologin kan vara olika, därför kan symtomen variera från typen av patologi. Lukten skiljer sig från tillståndet i mikroflora, liksom villkoren under vilka de uppstår.

Hur som helst är sådana symtom en patologi och kräver obligatorisk behandling och övervakning efter terapi..

Orsaker till dålig lukt

Skälen till uppkomsten av en obehaglig lukt kan vara ganska mycket:

 • Bland dem är den första platsen ockuperad av patologiska tillstånd som är förknippade med en kränkning av mikroflora, såväl som smittämnen som påverkar slemhinnan.
 • Bland de vanligaste sjukdomarna som orsakar en obehaglig lukt i slidan och överförs sexuellt är:
  • Chlamydia
  • Gardner
  • Trichomonas
  • gonorré

Störningar i mikrofloraens kvalitativa och kvantitativa tillstånd har liknande symptom. Det mest typiska för dessa är bakteriell vaginos..

Dessutom kan bristande efterlevnad av reglerna om personlig hygien eller brott mot slemhinnens biologiska film orsaka lukt från slidan på grund av ofta användning av läkemedel som påverkar det intima området.

Andra orsaker till dålig lukt:

 • En sällsynt byte av underkläder, användningen av produkter tillverkade av icke-naturliga material.
 • Hormonella störningar som inte bara kan vara förknippade med sjukdomar utan också med fysiologiska processer förknippade med bildandet av menstruationsfunktion, liksom under graviditet och efter förlossningen.
 • Endokrinologiska sjukdomar som leder till metaboliska störningar. Dessa inkluderar det vanligaste problemet: diabetes, som orsakar kronisk candidiasis hos de flesta kvinnor, vilket orsakar stort obehag.
 • Anomalier i utvecklingen av de kvinnliga könsorganen samt urinröret.
 • Förekomsten av fistlar mellan slidan, rektum eller urinröret, varför innehållet kastas och mikroflora störs med utvecklingen av svår inflammation.
 • Minskning av allmän och lokal immunitet i samband med täta stressande situationer, hypotermi, etc..
 • Användning av läkemedel, både lokala och systemiska effekter. Detta är oftast en grupp antibiotika..

Dålig luktande sjukdomar

candidiasis

Detta är en sjukdom som orsakas av villkorligt patogena representanter för den vaginala mikrofloran av släktet Candida..

En av de vanligaste orsakerna i samband med obehag i slidan och könsorganen, inklusive utvecklingen av en obehaglig lukt.

Luktens huvudsakliga kännetecken är sur, ibland till och med skarp, obehaglig doft.

För att skilja candidiasis från andra sjukdomar som orsakar detta symptom är det nödvändigt att komma ihåg några mer typiska egenskaper.

Så valet av ett stort antal sekret med en tjock, curdled konsistens som liknar en krämig eller curdled massa är karakteristiskt.

Det sticker ut i stort antal, i form av flingor. I detta fall är lukten alltid närvarande, så snart bildandet av sekretioner noteras. De åtföljs av svår klåda och sveda, utvecklingen av maceration i huden. Slemhinnorna får en röd nyans, blir svullna och smärtsamma vid beröringen..

Det finns obehag under urinering, kännetecknas av brännande och klåda, sexuellt samlag blir smärtsamt eller inte möjligt alls. Kvinnans välbefinnande förändras avsevärt, eftersom det finns en kränkning av sömn, koncentration av uppmärksamhet och uppfattning av information.

Bakteriell vaginos

Detta är en av de mest ofarliga orsakerna till en obehaglig lukt från könsorganen. Det är förknippat med en förändring i förhållandet mellan användbar och patogen, såväl som opportunistisk flora.

Detta tillstånd kan uppstå på egen hand eller kan vara orsaken till utvecklingen av kolpit, vulvovaginit, cervikal erosion.

Mikroorganismerna som producerar ämnen som orsakar lukt är saprofytiska staphillokocker, cryptococcus, normala och patogena grupper av Escherichia coli, samt Klebsiella.

Inledningsvis noterar en kvinna utseendet på en lukt som liknar putrefactive, vilket är svårt. Det kännas av en kvinna även genom underkläder och utsatt för personlig hygien.

De orsakar henne uttryckta obehag, liksom komplex och rädsla för nära relationer. Intima relationer kan störas på denna grund..

Dessutom finns det rikligt med utsläpp med vit, liksom gul eller grönaktig färg, en tät konsistens. När utsläppet löper ut får kvinnan svår klåda och sveda både på slemhinnorna och på huden. Sådana symptom beror direkt på svårighetsgraden av processen och sammansättningen av bakteriemassan..

gonorré

Detta är en av de vanliga sjukdomarna som är relaterade till sexuellt överförda.

Det kännetecknas av att en stor mängd utsläpp frigörs, som har en typisk gul färg och inte har någon specifik lukt.

I de flesta fall liknar de en purulent arom. Det kan vara mycket svårt att misstänka en sjukdom på lukt..

Dessutom uppträder smärta i nedre del av buken. Urinationen störs.

Därefter noteras fel i menstruationscykeln såväl som blödning under menstruationen. Det allmänna hälsotillståndet förändras också, rus och en minskning av immuniteten utvecklas.

Chlamydia

Vid tidpunkten för klinikens uppträdande från denna patologi noteras sådana uttalade tecken som en obehaglig, något sur-purulent lukt, som intensifieras efter valet av innehåll som har en gul färg.

De kan vara ganska rikliga.

En sjukdom uppträder, en minskning av kroppens motstånd, temperaturen når sällan feberantal.

Klamydia är mycket farligt på grund av utvecklingen av allvarliga komplikationer, som stigande infektion, kronisk inflammation och infertilitet..

Trichomonas

En av få sjukdomar som överförs sexuellt och har uttalat typiska symtom.

Lukt är en av de karakteristiska manifestationerna av denna sjukdom. Den är ganska vass och representerar en förening med ruttna fiskar eller ägg..

Tillsammans med det förefaller rikliga fällningar som blir skummiga och har en gul eller grön färg..

Samtidigt kan lukten från urladdningen förbli på kläder under en lång tid. Hud och skikt i rodnad, uttalad svullnad visas, klåda.

Urineringsprocessen störs på grund av svår ömhet och sveda. Subfebril eller febern temperatur uppträder, samt berusning, aptitlöshet och svaghet.

Gardner

Detta är en ganska vanlig patologi för närvarande, som är förknippad med produktionen av denna mikroorganism av ämnen som orsakar en kvinna stort obehag.

Lukten har ett karakteristiskt drag och liknar en fisk.

Den är ganska motståndskraftig, och efter uppkomsten av sekret, kvarstår under lång tid, försvinner inte från kläderna, inte ens några timmar efter deras torkning.

Ett liknande symptom ger en kvinna allvarlig obehag, kränker sexlivet etc..

En ökning av utsläppet noteras efter samlag utan skyddsutrustning, samt vid användning av olika tvålar som alkaliserar miljön.

I det här fallet noteras andra symtom som regel inte, bara i mycket fall orsakar man mycket klåda i huden. Det finns vanligtvis inga tecken på inflammation..

Colpit

Kolpit är ett av de vanligaste luktproblemen som inte är relaterade till utseendet på någon patogen..

Samtidigt bär lukten inte en specifik bild, en kvinna kan bara notera att den har förändrats i förhållande till vad den var tidigare.

Samtidigt är urladdningen riklig, karaktären kan vara annorlunda, men oftast är det vit krämig urladdning med en obehaglig lukt och har en grön eller gul nyans.

Samtidigt finns det konstant obehag i detta område, som åtföljs av en kränkning av det intima livet och det allmänna välbefinnandet..

Vaginalslemhinnan sväller, erosiva defekter kan uppstå etc..

Lukt efter menstruation

Lukten efter menstruation från slidan kan vara ett helt normalt tillstånd för många kvinnor. I de flesta fall är det förknippat med den naturliga processen att förändra mediets pH..

Under menstruationen alkaliseras det, vilket leder till en förändring i sammansättningen av mikroorganismer, som dör inom några dagar.

Det kan också vara resterna av blod som samlas i ryggen. Detta skäl är oftast förknippat med otillräcklig hygien..

Om bevarandets varaktighet försenas är det nödvändigt att konsultera en specialist, eftersom det kan vara orsaken till att den sammanfogade infektionen uppstår i en subakut eller kronisk typ av kurs.

Behandling

Läkemedelsmetoder

För att eliminera detta symptom krävs komplex behandling. Det bör startas först efter att patogenen har identifierats. I det här fallet kommer behandlingen att vara mest effektiv och risken för återfall kommer också att minskas..

Läkemedlen kan användas i systemisk eller lokal form, i de flesta fall verkar de tillsammans.

Huvudgrupperna av läkemedel är antibakteriella eller antimikrobiella medel:

 1. De mest populära bland dem är beredningar av metronidazol, tetracykliner etc. De har ett brett spektrum av effekter..
 2. När man identifierar specifika former av patogen, främst sexuellt överförda sjukdomar, föreskrivs terapi med hänsyn till känsligheten.
 3. Om en svamp upptäcks förskrivs antimykotika. Vid behov kan det vara antiviralt. Från lokala lösningar har kombinerade åtgärder stora effektivitet och popularitet. Dessa inkluderar Terzhinan, Polizhinaks, etc. Svampdämpande suppositorier och vaginala tabletter såsom pimafucin, zalain, etc..
 4. Med utvecklingen av bakteriell vaginos kräver komplex behandling återställande av mikrobiocenos med hjälp av bifidobakterier och laktobaciller. Med utvecklingen av sådana symtom hos en tonårsflicka eller jungfruflickor kan systemiska läkemedel eller lokala former i form av en kräm eller gel förskrivas.

Behandlingens varaktighet är individuell, det beror på typen av patogen, liksom på svårighetsgraden av symtomen, liksom tillståndet av immunitet.

Efter behandlingen krävs obligatorisk kontroll och effektivitet. Det utförs normalt inte mindre än en månad senare eller efter menstruation.

Behandling med folkrättsmedel

Dessa metoder bör användas tillsammans med medicinering. Du kan inte självmedicinera, du måste kontakta specialister för val av rationella metoder för eliminering av lukt.

Bland folkliga metoder kan man skilja:

 • Rötterna till en älskling. För att göra detta måste du förbereda ett avkok av 15 gram torrsubstans med 200 ml kokt varmt vatten. Under en tid krävs rotinfusion, varefter blandningen filtreras. Buljongen tas oralt under veckan, tre gånger. En enda portion är bara en matsked. Du måste dricka det inte varmt och se till att lösningen är färsk.
 • En lösning av malurt kan hjälpa dig att bli av med den skarpa lukten. För att göra detta hälls malurt med torrt gräs med kokande vatten, det kräver infusion i flera timmar. Serveringsstorleken är liten, i mängden en matsked i tre gånger om dagen. Malurt minskar också smärta i underlivet.
 • När det finns en obehaglig lukt förknippad med frisläppandet av blodigt innehåll, hjälper nässlor. Terapiförloppet bör vara på kort sikt, och det beror på att nässlor har en kraftig hemostatisk effekt. Långvarig och okontrollerad användning kan leda till utveckling av allvarliga komplikationer. För att behandla lukten av vaginal urladdning bereds en infusion från en matsked torrt gräs, som ångas med kokande vatten och får infusera tills det svalnar. Sedan måste du sila blandningen. Används infusion tre gånger om dagen, 150 ml.

Lokala läkemedel lindrar också lukt från slidan, till exempel:

 • Kamomill avkok. För detta hälls torkade blommor av medicinsk kamomill i varmt, rent vatten. När lösningen svalnar filtreras blandningen. I vissa fall tar det lite tid att koka blandningen. Lösningen av rumstemperatur kyls, varefter de tvättas. Douching kan ibland användas. Användningsfrekvensen är i genomsnitt två gånger om dagen. Terapitiden kan nå 10 dagar. Det hjälper till att bli av med inte bara lukten och sekreten utan också den inflammatoriska processen. Fördelen med att använda kamomill är upplösning under graviditet.
 • En obehaglig lukt i slidan i samband med förökningen av en svamp av släktet Candida hjälper till att förstöra en lösning av bakpulver. Det bryter ned myceliet och lindrar kvinnan från de symtom som är förknippade med denna sjukdom. För att göra detta, förbered en lösning från en matsked läsk med 200 ml lösning. Applicera den i kyld form flera gånger om dagen. Behandlingstiden bör inte vara mer än en vecka.
 • Det har en uttalad antiinflammatorisk effekt och eliminerar lukten av en lösning med teträdolja. Matlagning är enkelt. För detta blandas bara några droppar av lösningen med varmt vatten. Det kan användas för bakteriella, virala och svampinfektioner. Behandlingen kan vara kontinuerlig eller kontinuerlig..

Förebyggande

Även efter att orsaken till lukten från slidan har avslöjats, liksom adekvat behandling, krävs en uppsättning regler som syftar till att förhindra dess ytterligare utseende och återfall. De måste bli permanenta och ändra sin livsstil..

Förebyggande åtgärder:

 • Först och främst är detta eliminering av slumpmässigt samlag.
 • Om du har obekräftade sexuella partners måste du använda skyddsutrustning under sex. För närvarande är den enda kondomen som skyddar mot patogener en kondom..
 • Använd inte ofta spermicider eller andra aktuella ämnen för att skydda mot oönskad graviditet.
 • Efter varje sexuell kontakt ska du genomföra könsdelarnas toalett med hjälp av speciella hygienprodukter.
 • Observera regelbundna hygienåtgärder, undvik långvarig bärning av samma underkläder.
 • Använd bara dina egna personliga hygienartiklar, inklusive rakknivar, handdukar etc..
 • Använd inte sprutan för ofta i vardagen, utför dem först efter att ha konsulterat en specialist.
 • Välj noggrant kosmetika för det intima området, som inte kommer att innehålla färgämnen och konserveringsmedel, liksom alla slags smaker och andra ämnen som kommer att irritera slemhinnorna och störa förekomsten av normal mikroflora.
 • Välj rätt, lämplig underkläderstorlek. Bär inte ofta en sådan modell av underkläder som strumpor, eftersom de provocerar att bakterier kastas från rektum i vaginalslemhinnan.
 • Övervaka din hälsa, besök regelbundet specialister för att övervaka könsorganens tillstånd.
 • Ha inte sex med personer med symtom.
 • Undvik att äta mycket irriterande livsmedel, som kryddig, salt, rökt mat. Och begränsa också snabba kolhydrater och socker.
 • Genomföra förebyggande kurser för att upprätthålla immunitetstillståndet.
 • När de första symtomen på sjukdomen visas, kontakta en specialist och inte självmedicinera.

Vaginal lukt

Lukten av slidan uppträder ofta mot bakgrund av en infektiös process eller från exponering för olika bakterier eller andra mikroorganismer. Normalt är lukten i slidan svag och specifik, men viktigast av allt - det orsakar inte obehag för andra. Om infektionssjukdomar inträffar i den kvinnliga kroppen, då lukten i slidan och utsöndringar från den kommer att vara mycket obehaglig, ofta liknar det ruttna fiskar eller lök. Det åtföljs ofta av intensiv klåda och sveda..

Den karakteristiska lukten av sekret kan exakt indikera ett problem som har uppstått, som omedelbart bör rådfråga en läkare. Men inte alltid en dålig lukt talar om infektioner. Ibland kan fetidutflödet indikera metaboliska störningar.

För att lära sig att ta bort ett sådant obehagligt symptom är det nödvändigt att ta reda på orsakerna till dess förekomst. Denna störning är en av de vanligaste hos kvinnor som är i reproduktiv ålder och manifesterar sig ofta efter förlossningen. Förloppet för detta patologiska tillstånd beror på vilken bakterie som orsakade den obehagliga lukten från slidan (detta kan endast göras med laboratorietester). Behandlingen består av en hel rad verktyg - från mediciner till örter. Men hemma kan du bli av med lukten av slidan endast på rekommendation av din läkare.

Orsak

Normalt har lukten i slidan av en frisk kvinna ett svagt surt ton, men det är inte obehagligt. De främsta orsakerna till att en ruttet fisklukt uppträder är bakteriens effekt. Mot bakgrund av deras livscykel börjar olika gynekologiska sjukdomar utvecklas. Dessa inkluderar:

 • vaginal dysbios, i vilken balansen mellan gynnsamma och patogena bakterier störs;
 • trast - denna störning kännetecknas av uppkomsten av vit vaginal urladdning med en obehaglig lukt av sur mjölk;
 • skada på slemhinnan av en bakterie såsom gardnerella. I detta fall känns en sur lök eller fisklukt;
 • colpitis. Ofta är orsaken till dess manifestation oskyddad sexuell kontakt;
 • kronisk inflammation i livmodern och bilagorna - åtföljd av mindre vit urladdning med en nästan omöjlig luktslukt.

Dessutom är ytterligare faktorer för uppkomsten av vaginal lukt:

 • oregelbundet utförande av personlig hygienåtgärder;
 • ofta byte av sexpartner;
 • olika sjukdomar som överförs genom samlag;
 • en kvinnas svaga immunitet;
 • avslag på preventivmetoder;
 • förändring i mikroflora i slidan;
 • slemhinnedystrofi;
 • användning av vissa mediciner;
 • patologisk struktur i vagina;
 • hormonell obalans - ofta före början av den första menstruationen hos flickor börjar en obehaglig lukt av lök och fisk att sticka ut, men efter början av menstruationen passerar den av sig själv. Uppkomsten av klimakteriet, abort och graviditet kan också leda till en stark lukt;
 • användningen av preventivmedel, särskilt den intrauterina anordningen, under mer än fem år;
 • effekterna av ofta stressande situationer;
 • för hög kroppsvikt;
 • känslomässighet och känslighet, som ofta är mottaglig för kvinnliga representanter;
 • genetisk metabolisk störning.

Efter födseln får vaginal urladdning ofta en obehaglig lukt av fisk, men detta orsakar inte obehag för kvinnan och andra. Sedan tar urladdningen en brun nyans och blir så småningom transparent. Hela processen tar lite mer än en månad. Men om lukten av råtta börjar stå ut betyder det att en infektion har införts. Om utsläppet har en stark fetidlukt och inte har ändrat färg, ska du omedelbart kontakta en gynekolog. Dessutom kan vaginal urladdning med en obehaglig lukt separeras efter samlag, efter menstruation.

symtom

Naturligtvis är huvudsymtomet utseendet på en stark lukt av fisk eller lök, men dessa manifestationer kan åtföljas av utseendet på följande symtom:

 • klar till gulaktig urladdning. Kan åtföljas av lukten av sur mjölk. Vissa kvinnliga representanter kanske inte sticker ut alls, medan andra är rikliga;
 • klåda - observeras ofta under menstruationsperioden;
 • förekomsten av smärta under samlag;
 • sticker samman i labia minora - detta händer med en stark utmatning av purulent vätska;
 • brännande känsla när urin utsänds är ett ganska sällsynt tecken, vilket kan indikera irritation i slemhinnan;
 • obehag i nedre del av buken;
 • inflammation i livmodern.

Dessutom kan lukten från slidan vara annorlunda och talar för sig själv om problem i den kvinnliga kroppen. På det här sättet:

 • lukten av lök indikerar penetration av bakterier;
 • känsla i lukten av urin i slidan - ofta stressande situationer eller fetma;
 • ruttna - inflammation;
 • spermier - en förändring i mikroflora;
 • klåda och sur lukt - inflammation;
 • aceton - diabetes;
 • vitlök - dess överdriven användning i mat;
 • körtlar - upptäckt av blodföroreningar i urladdningen;
 • den söta lukten i slidan uppträder mot bakgrund av att äta en massa söta frukter.

Det är bäst att börja behandlingen från det ögonblick de första symptomen upptäcks för att förhindra spridning av infektioner. Om lukten och utflödet efter förlossningen inte har gått på egen hand är det bäst att konsultera en läkare.

komplikationer

Oändlig behandling eller fullständig försummelse av lukten från slidan kan leda till komplikationer som:

 • inflammatoriska eller infektiösa processer i slidan, livmodern och hängorna, äggstockarna och urinvägarna;
 • predisposition för sexuellt överförda sjukdomar;
 • ökad risk för komplikationer efter operation på könsorganet.

För att förhindra komplikationer är det bäst att konsultera en gynekolog vid första tecknet för konsultation och behandling, och försök inte i något fall bli av med dem själv. Det är viktigt att komma ihåg att förekomsten av sekret och lukt är en helt normal process efter födseln. Endast en rutten lukt ska orsaka larm..

Diagnostik

Om en kvinna har ett sådant symptom som en obehaglig lukt från slidan, behöver du inte försöka bli av med det på egen hand, eftersom det bara kan komplicera sjukdomsförloppet. Du bör få en tid hos en gynekolog så snart som möjligt.

Diagnostiska åtgärder består av:

 • samla in detaljerad information om manifestationen av det första symptomet, specificera tidsperioden då lukten från slidan dök upp, närvaron av sekret. Dessutom måste läkaren ta reda på hur graviditeten utvecklats och om denna obehagliga manifestation inträffade efter förlossningen eller av någon annan anledning;
 • direkt undersökning av en specialist, som hjälper honom att få mer information om slemhinnans struktur, samt att avslöja närvaron och antalet utsöndringar, deras färg;
 • insamling av sekret för ytterligare laboratorieforskning;
 • uteslutning eller bekräftelse av förekomst av sexuellt överförda infektioner;
 • Bekken ultraljud.

Efter att ha fått alla testresultaten, kommer läkaren att förskriva den effektivaste behandlingen för vaginal lukt för varje patient individuellt.

Behandling

Behandling av en obehaglig lukt i slidan syftar till att eliminera orsakerna till dess förekomst. Det är viktigt att komma ihåg att lukten och utflödet efter förlossningen passerar oberoende ungefär en månad efter barnets födelse. Behandlingen inkluderar i de flesta fall:

 • antibakteriella läkemedel;
 • användning av mjölksyra - för att återställa surhet;
 • hormonbehandling;
 • tar bakteriella läkemedel som ökar antalet godartade bakterier.

Behandling av vaginal lukt hos en gravid kvinna utförs först efter förlossningen.

Dessutom är det möjligt att bli av med lukten av vagina hemma. Gör så här:

 • douching - en lösning av mjölksyra och borsyra;
 • införande av läkemedel med användning av tamponger;
 • vaginala tabletter eller suppositorier.

Dessutom finns det folkrättsmedel för behandling och eliminering av lukt i slidan. För att göra detta, använd:

 • infusion baserad på en blandning av rötter från Leuzea och Althea, tallknoppar, malör och lavendel;
 • elecampanrot, björkblad, mynta, medicinsk kamomill, lakrits, timjan och pelargon;
 • avkok av blad från tranbär, viburnum, lavendel, plantain och mistel;
 • kalendula, nässlor, lövfötter, maskros;
 • bark av ek, geranium, malör, kamomill och violetta blommor.

Dessa och många andra folkläkemedel kan endast användas med tillstånd från den behandlande läkaren. Under graviditet och efter förlossningen är det bäst att överge denna metod för att eliminera vaginal lukt..

Dessutom måste du:

 • observera regelbunden hygien;
 • bär endast bekväma underkläder;
 • ät mer vitaminer;
 • öka vätskeintaget per dag.

Utsläpp hos kvinnor

Vaginal utsöndring är en blandning av slem, desquamated epitel och representanter för slemhinnans mikroflora. Vagina har inte en sfinkter och interagerar därför ständigt med miljön. Utsöndringar hos en frisk kvinna skyddar slemhinnan från att torka ut och utföra en skyddande funktion, vilket hindrar reproduktionen av bakterier som kommer in i slidan.

Normal leukocé provocerar inte obehagliga symtom, en kvinna märker helt enkelt inte dem. Mängd, färg och konsistens av vaginal utsöndring varierar beroende på dagen för menstruationscykeln, under puberteten och klimakteriet. Tänk på vilka typer av ansvarsfrihet hos kvinnor med ett foto.

Typer av vaginal urladdning

Det finns tre typer av utflöde från könsorganen hos kvinnor: patologiska, fysiologiska och menstruella. Normala vita är frånvarande hos flickor och förekommer vid puberteten, då den aktiva produktionen av östrogen i stora mängder börjar.

Slemhinnan i slidan och livmoderhalskanalen börjar producera slem, vars mängd varierar på olika dagar i menstruationscykeln, beroende på nivån på könshormoner. En viskös vätska tvättar könsdelarna, förbereder dem för framtida befruktning, skjuter ut cellerna i det deskvamerade epitelet.

Patologisk urladdning sker med könssjukdomar. De blir mer rikliga, har en konstig struktur och färg, putrefactive lukt. Patologi åtföljs av specifika symtom..

Vaginal utsöndring hos patienter med en inflammatorisk process i könsorganen innehåller ett ökat antal patogena mikroorganismer och leukocyter. Vagans surhet förändras mot bakgrund av dysbios. Normalt dominerar mjölksyrabakterier, vilket skapar en sur miljö. Med patologi blir pH i slemet alkaliskt på grund av aktiviteten hos patogener.

Menstruationsflödet inträffar 1 gång per månad i form av blödning, som varar från 3 till 5 dagar. Normalt bör menstruationen inte vara för riklig och inte för knapp. Blod har en specifik lukt, men det stöter inte. Om menstruationen luktar ruttna kött - är detta ett tecken på patologi.

Normalt urladdning

Normalt urladdning är annorlunda beroende på flickans ålder och hormonella bakgrund, liksom på menstruationsdagen.

En fullständig frånvaro av slem observeras hos unga flickor och hos kvinnor som har gått in i klimakteriet. Före puberteten och klimakteriet saknas östrogener som är ansvariga för att fukta könsdelarna. Om en kvinna i fertil ålder i det intima området är torr kan man misstänka hormonsvikt.

12-20 månader före menarchen har flickor leukocé med följande egenskaper:

 • klar eller vitaktig;
 • knapp;
 • har en svag sur lukt.

Efter början av menstruationen upprättas en menstruationscykel under hela året, så att fläckning kan uppstå mellan planerad blödning. Om de inte åtföljs av störande symtom, är de en variant av normen..

Hos flickor med en etablerad menstruationscykel förändras de vita beroende på cykeldagen:

 1. Den första fasen av cykeln åtföljs av magra vita. De är vattniga, homogena utan en uttalad lukt..
 2. Under ägglossningen, som inträffar runt mitten av cykeln, blir urladdningen riklig, viskös, liknande äggvita.
 3. Efter ägglossningen minskar mängden leukocé, de är krämiga, vitaktiga.

Om vaginalslem inte motsvarar cykeldagen är detta inte alltid en patologi. Så förändras leukocé när en sexpartner förändras, under graviditet, under sexuellt samlag och när man tar orala preventivmedel. Påverkar dem kan underkläder, ett sätt för intim hygien. I avsaknad av inflammation betraktas sådana manifestationer som normala..

Orala preventivmedel provocerar hormonella förändringar i kroppen, så att urladdningen blir knapp. Efter avbrytande av läkemedlet återgår leukocé till normalt.

Under graviditeten inträffar också hormonella förändringar, blodcirkulationen i bäckenorganen ökar och slemproduktionen ökar. Detta är en skyddande funktion, tack vare riklig leukocé, tvättas patogener snabbare och risken för fosterinfektion minimeras..

Utsläppet efter förlossningen förändras, först är de blodiga, sedan mörka i färg, rosa och gul. Detta tillstånd kallas lochia, blödning från livmodern efter moderkakan har kopplats bort. Färgen på slemet förändras från blodig till gul när såret läker, och så småningom blir leukocé normal..

När du byter din sexpartner vänjer du sig på mikrofloran, så att leukocé kan bli rikare. Om klåda uppstår till följd av sexuellt samlag och slemet luktar dåligt kan infektioner med könssjukdomar misstänkas. I detta fall rekommenderas kvinnan att konsultera en hudläkare.

De vita förändras med en individuell reaktion på de material som underkläder, kuddar och tamponger är gjorda till tvål och intima geler, spermicider. Således försöker slemhinnan att fördriva allergenet för att rensa sig själv. Därför är det nödvändigt att utesluta en allergisk reaktion.

Möjliga symtom på sjukdom

Patologisk leukocé uppträder med inflammatoriska sjukdomar i könsorganen. Föroreningar av pus, avfallsprodukter från patogena mikroorganismer förekommer i slemet, och som ett resultat förändras konsistensen, färgen och lukten..

Gula vita med en obehaglig lukt visas med könssjukdomar - gonorré, klamydia. Med trikomoniasis är de skummiga och rikliga. Purulent exsudat frisätts under inflammation i äggstockarna, livmodern och vagina.

Grönt slem är en konsekvens av den inflammatoriska processen i slidan orsakad av gonokocker. Med sådana vita måste du besöka en läkare så snart som möjligt.

Tjockt vitt slem med korn som liknar keso är ett tecken på candidal vaginit eller trast.

Brunvita förekommer med endometrios, liksom mot bakgrund av kronisk inflammation i slidan. Denna typ av utskrivning inträffar med slemhinneskador, till exempel under en undersökning av en gynekolog eller under ett våldsamt samlag.

Grått slem med lukten av fisk väcker bakteriell vaginos. Det är allmänt accepterat att vaginos bildas genom undertryckande av gynnsam mikroflora av villkorligt patogen gardnerella.

När börjar du oroa dig?

En förändring i färgen och lukten av leukocé indikerar inte alltid utvecklingen av en infektionssjukdom. I närvaro av ett antal oroande tecken rekommenderas att man snarast besöker en gynekolog:

 • klåda i könsområdet, särskilt i slidan;
 • rodnad i labia, de sväller;
 • utsöndringar torkar på huden och bildar skorpor;
 • flingor och klumpar förekommer i slemet;
 • smärta i nedre buken;
 • menstruations oregelbundenhet;
 • under urinering, bränning i slidan;
 • under och efter sexuellt samlag är en kvinna skadad;
 • ett magsår bildat på huden eller slemhinnorna, ett utslag dök upp;
 • orolig för hög kroppstemperatur, frossa.

Sådana symtom kan indikera utvecklingen av vaginit eller en sexuellt överförd sjukdom..

Separat är det nödvändigt att lyfta fram fläckar som inte är förknippade med menstruation. De är en variant av normen vid mekaniskt trauma och under den första månaden när man tar orala preventivmedel. I andra fall är blodsmetning en anledning att undersökas..

Blodigt utflöde under graviditeten är ett patologiskt symptom som indikerar ett hot om missfall eller början av förlossning. När en gravid kvinnas blod behöver ligga ner och ringa ambulans.

Test och diagnostik

Till följd av leukocé kan inte ens den mest erfarna gynekologen ställa en korrekt diagnos. Infektionen kan blandas, den kan uppstå latent, därför är det obligatoriskt för diagnos av sexuella könssjukdomar:

 1. ELISA eller enzymimmunoanalys - upptäcker antikroppar mot infektioner i blodet;
 2. PCR-analys av en vattpinne från könsorganen - upptäcker spår av DNA av patogener i ett biologiskt prov;
 3. Mikroskopisk undersökning av utstryk och bakterios med antibiotikas mottaglighetstest.

Patologisk leukocé, i synnerhet purulent, kan vara ett tecken på en inflammatorisk process i livmodern och bilagorna. Därför genomför gynekologen en tvåårig undersökning (palpation) av könsorganen. Det inflammerade organet är smärtsamt, förstorat och strammat. För att bekräfta diagnosen hänvisas patienten för bäcken-ultraljud.

Vilken läkare du ska kontakta?

Om en kvinna har bytt vit måste hon kontakta en gynekolog. Läkare rekommenderar att man besöker en kvinnlig läkare var sjätte månad, eller snarast om något patologiskt symptom uppträder.

Det är inte nödvändigt att behandla själva urladdningen, det är nödvändigt att eliminera orsaken till deras utseende och de kommer att försvinna. Därför kommer terapi att bero på vilken sjukdom som utlöste uppkomsten av dåligt slem..

Med syfilis och gonoré kommer en kvinna att förskrivas antibiotika och vaginala suppositorier med antiinflammatoriska och antimikrobiella effekter. Trikomoniasis, klamydia, gardnerellos provocerar de enklaste mikroorganismerna, så behandling utförs med hjälp av ett antiprotozoalt medel.

Könsherpes är en virussjukdom, den behandlas med antivirala läkemedel och immunmodulatorer. Trast orsakar en svamp, så den behandlas med svampdödande tabletter och suppositorier..

Inflammation av livmodern och bilagorna kräver komplex behandling, ett antibiotikum, ett icke-steroidalt antiinflammatoriskt medel, kombinerade vaginala suppositorier föreskrivs. Avsluta behandlingen med fysioterapi och spa-semestrar.

Sjukdomar i de inre organen är särskilt farliga eftersom de provocerar bildandet av vidhäftningar och infertilitet. Behandlingen av endometritis och adnexit bör tas på allvar och utföras i tid..

När du behandlar orsakerna till patologisk leukocé är det nödvändigt att uppmärksamma din livsstil. Det är mycket viktigt att följa reglerna för personlig hygien, tvätta dig på morgonen och kvällen och byta underkläder. Menstruationsdynor ska bytas var tredje timme. Använd inte tvättdukar och handdukar med andra människor. Det rekommenderas att sluta leva sexuellt före behandlingen.

Om dessa regler följs dåligt kommer infektionen igen in i könsorganen efter en behandlingsperiod och ett återfall uppstår.

Komplikationer och konsekvenser om de inte behandlas

Den vanligaste komplikationen av en inflammatorisk sjukdom i slidan är övergången till infektionen till en kronisk form. Vid akut inflammation påverkar mikrober endast slemhinnan, men med tiden tränger de in i de djupare skikten. Symtomen försvinner eller uppvisar mycket svagt, men patogener fortsätter att skada kroppen.

Kronisk vaginit förvärrar ständigt, vilket orsakar en kvinna obehagliga sensationer under sex och torrhet i den intima zonen. Detta tillstånd försämrar livskvaliteten allvarligt och är svårt att behandla..

En infektion i slidan kan lätt komma in i livmodern genom livmoderhalskanalen. I detta fall inträffar endometrit - inflammation i endometrium. Endometritis är mycket farligt för en kvinnas reproduktiva hälsa, eftersom det skadar slemhinnan och bildar ärr på det. Som ett resultat blir fästning av embryot omöjligt, diagnostiserar infertilitet.

Om infektionen kommer in i äggstockarna och äggledarna bildas adnexit. Inflammation orsakar bildning av vidhäftningar i äggledarna och deras hindring. Som ett resultat kan ägget inte fysiskt komma in i livmodern och patienten blir infertil.

I särskilt allvarliga fall, om en kvinna på alla möjliga sätt ignorerar svår smärta, hög kroppstemperatur och inte botar inflammation i de inre organen, utvecklas en abscess eller suppuration, då peritonit (inflammation i bukhinnan) och dödsfall. Detta händer extremt sällan, eftersom smärtan blir outhärdlig och kvinnan går till läkaren. Men risken för att utveckla infertilitet bland sådana komplikationer är mycket hög, eftersom en abscess kan orsaka avlägsnande av livmodern eller äggstocken.

Slutsats

Vaginal urladdning finns normalt i alla kvinnor i fertil ålder och detta är ett bra tecken som indikerar reproduktionssystemets hälsa. Men om leukocé ändrar färg, lukt och åtföljs av obehagliga symtom, bör du definitivt rådfråga en gynekolog.

Patologier i de kvinnliga könsorganen måste behandlas omedelbart, annars kommer de nödvändigtvis att påverka kvinnors reproduktionsfunktion. Det är många gånger svårare att bota tubal hindring och dålig endometrium än en akut inflammatorisk process eller sexuellt överförd sjukdom.

Vaginal urladdning: orsaker, behandling

Vi noterar omedelbart att vaginal urladdning kan vara antingen luktfri eller luktfri. Deras färg kan variera från rödblodigt till gulaktigt. Utsläpp med obehaglig lukt. Den obehagliga lukten av vaginal urladdning är lukten som irriterar alla normala, rena kvinnor. Om du försöker dölja utsöndringar med en sur lukt av intima deodoranter kan detta bara förvärra problemet.

Lukt från vaginal utsläpp

En frisk kvinna ska ha sexuellt urladdning. Sexuell urladdning bör vara måttlig och ha en slemhinnighet. Könsdelning bör inte ha en obehaglig lukt. I den andra fasen av cykeln (ungefär 2 veckor före menstruationen) bör utflödet öka och en kvinna kan uppleva en känsla av svag luftfuktighet i det yttre könsorganet utanför det sexuella upphetsandet..

Normal urladdning har inte en märkbar lukt, orsakar inte obehag, orsakar inte klåda, sveda och irritation av könsorganen. Vanligtvis är detta en naturlig lukt som inte är ett resultat av försummelse av personlig hygien, och den upptar inte den sista platsen i väckelsen av sund sensualitet. Vaginal urladdning består av skalade celler i skeden i slidan och slemet, impregnerande dess väggar. Den naturliga urladdningen av en frisk vagina har konsistensen av mjölk och lukten av yoghurt.

Orsaker till en obehaglig vaginal lukt

Normalt är en specifik vaginal lukt inneboende i de kvinnliga könsorganen, men om hygien observeras är den helt osynlig. Dess förändring inträffar med inflammation i vagina, vilket ofta är en konsekvens av infektion. Mekanismen är enkel: under deras liv sönderdelas patogener näringsämnena och producerar gaser med en mycket dålig lukt.

Det finns två huvudsakliga patologiska luktar.

1. Syrautsöndringar. Med dysbios eller trast förändras mikrofloraens surhet. Den sura obehagliga lukten av sekreter hos kvinnor indikerar bara detta problem. Utöver detta symptom är det också oroväckande att rikligt med spannmålsurladdning, liknar koagulerad mjölk. Vaginalslemhinnan är irriterad och inflammerad, brännande känsla känns inuti den och i labia. För att behandlingen ska bli framgångsrik krävs smetmikroskopi och mikroflora-analys..

2. Ruttna urladdningar. En obehaglig lukt av sekret, som påminner om gammal och ruttna fisk, uppstår med bakteriell vaginos. Sjukdomen har ett andra namn - gardnerellos. Det manifesterar sig som ett resultat av dysbios, och lukten är så intensiv att även andra känner det. Bakteriell vaginos är fylld med allvarliga komplikationer: endometrios, abscesser, bartholinitis, sepsis. För att undvika komplikationer krävs snabb läkare och antibiotikabehandling..

Friska vaginala urladdningar för kvinnor har följande parametrar:

 • Mängd - cirka 1 - 4 ml per dag (fläckdiameter på ett dagligt foder från 1 till 5 cm)
 • Konsistens - tjock (både lätt och mycket tjock)
 • Färg - från transparent eller vitaktig till gulaktig (både ljus och mörkgul)
 • Struktur - homogen (som inte särskilt tjock gräddfil) och / eller klumpar på 2-4 mm
 • Lukt - från fullständig frånvaro till surt (normalt har vaginal urladdning ett surt pH från 4,0 till 4,5)
 • Klåda - frånvarande.

Normal vaginal urladdning består av: slemutsöndring av körtlar belägna i livmoderhalsen, desquamerade epitelceller från väggarna i slidan, livmoderhalskanalen och ett stort antal bakterier som normalt lever i slidan och den nedre halvan av livmoderhalskanalen.

Närvaron av mjölksyrapinnar och den sura miljön som skapas av dem är ett villkor för naturlig rengöring och desinfektion av slidan. Våra mormors traditionella råd att skölja slidan för hygieniska ändamål står inte emot kritik, eftersom detta förstör sin egen bakterie- och mejeriflora och skapar ideala förhållanden för olika infektioner. I inga fall ska en frisk kvinna skölja (dränera) slidan, eftersom detta är en ohygienisk och osäker procedur.

Förutom mjölkutsöndringar med lukten av yoghurt i en frisk vagina, visas då och då en betydande mängd genomskinligt slem. Det utsöndras rikligt från livmoderhalsen under ägglossningen, samt under intensiv sexuell upphetsning.

I klitoris forhud, såväl som i närheten av den, vid basen av labia minora, finns det små talgkörtlar som producerar fettliknande ämnen som frigörs fritt vid sexuell upphetsning. Den intensiva lukten av dessa könsutsöndringar förknippas vanligtvis med partnerens sexuella aktivitet och har en stimulerande effekt på mannen.

Om en kvinna inte tvättar sina labia med varmt vatten och tvål, kan rodnad och irritation i huden uppstå som en följd av jäsningen av blandningen, som bildas av fettutsöndringarna i talgkörtlarna, vaginalutsöndring och slem från livmoderhalsen. Det är klart, och utan ytterligare förklaring, vad en obehaglig lukt av sekret sprider i detta fall. Det måste komma ihåg att sexuell lukt orsakar en motsatt reaktion från en partner om en kvinna försummar personlig hygien.

Om man talar om de specifika lukterna av sexuella utsöndringar, kan man bara nämna lukten av menstruation. Menstruationen kräver en kvinna att fördubbla energi i personlig hygien. Vid kraftig blödning är det nödvändigt att byta dynor oftare och tvätta noggrant så att det inte finns något obehagligt blod kvar på könsdelarna.

Men om antalet välgörande bakterier i kvinnans vagina av en eller annan anledning minskar, får skadliga bakterier överhanden. Och då utvecklas dessa eller andra sjukdomar. Ofta är de asymptomatiska och deras enda tecken är utsläpp, klåda, obehaglig lukt av vaginal urladdning. Så, till exempel, vaginal urladdning med en obehaglig lukt kan vara med gardnerellos (bakteriell vaginos).

I fallet när den sexuella urladdningen har en gulaktig eller grönaktig färg, tjock och gråaktig, har den sexuella urladdningen en obehaglig lukt och åtföljs av brännande och klåda, rodnad och ömhet - troligtvis är det en infektion med en sexuellt överförd infektion. Sådana infektionssjukdomar kan leda till mycket obehagliga konsekvenser för hälsan och för kvinnlig kropps könsfunktion..

Bakteriell vaginos - riklig gråvit eller gulgrön klibbig utflöde, med lukten av ruttna fiskar.

Vaginal urladdning med lukt, utsläpp med lukten av fisk, ruttna. - en signal som informerar om att du snabbt ska besöka en läkare och göra tester, en smet på mikroflora i slidan.

Därför, om du observerar utsläpp, klåda, lukten av könsorganen - skjut inte upp ett besök hos gynekologen!

Om vit urladdning orsakas av bakteriell vaginos rekommenderar läkare, förutom läkemedel, läkemedel som normaliserar sammansättningen av vaginal mikroflora. Exempelvis Multi-Gin ActiGel: dess aktiva del är ett komplex av bioaktiva polysackarider erhållna från ett gelliknande extrakt av aloe blad. Det blockerar infästningen av patogener till vaginalslemhinnan och neutraliserar dem, vilket hjälper till att återställa den friska mikrofloraen i det kvinnliga reproduktionssystemet.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Kinesiska tamponger "Beautiful Life" i vakuumförpackning, 6 st..

Tamponger tillverkade av medicinska växter bidrar till att förebygga många gynekologiska sjukdomar.Tamponger från fabriken "Shaanxi Zhongbang Pharma-Tech Co., Ltd" certifierade i Ryssland!...

Hur man snabbt kan bli av med trost under graviditeten hemma

Thrush (candidiasis) är en svampinfektion orsakad av svampar i släktet Candida. I en liten mängd finns de i mikrofloraen i slidan och tarmarna, men med hormonella förändringar och en minskning av immuniteten börjar de föröka sig aktivt....

Utsläpp med blod under ägglossningen: anses detta inte vara en avvikelse från normen?

Ägglossning är en av de viktigaste processerna i det kvinnliga reproduktionssystemets arbete, eftersom bristen på kvinnor inte har möjlighet att bli gravid på ett naturligt sätt....