Ödem efter menstruation

Klimax

Månadsvis urladdning åtföljs ofta av svullnad i bröstet och dess ömhet. Detta beror på ökad östrogenproduktion. Detta hormon förbereder kroppen på en möjlig graviditet. Den är lokaliserad i fettvävnad, dess förbättrade bildning leder till en ökning i volymen av de organ där fettvävnad finns. Bröstet ökar i storlek, blodflödet är svårt. Nedsatt blodflöde resulterar i ödem, ömhet och bröstets svårighetsgrad.

Bröstsvullnad och ömhet kan uppstå under ägglossningen (12-14 dagar av cykeln), uppstå flera dagar före menstruationens början och försvinner vanligtvis efter att de är avslutade. Ibland försvinner bröstsvullnad omedelbart efter menstruationens början. Läkarna bekräftar att bröstkorgen inte bör skada eller fylla mellan menstruationen, inte räknas flera dagars ägglossning. Om kroppen är fysiologiskt frisk och befruktningen inte har inträffat.

Om bröstet fortsätter att skada efter menstruationen, kvarstår svårighetsgraden av kirteln och ökad täthet av fettvävnad, indikerar detta en ökad östrogennivå i blodet.

I vilka situationer händer detta?

Den första faktorn som ger en ökad mängd östrogen är graviditet. När graviditet inträffar kan 15% av kvinnorna ha sina perioder. I det här fallet kan bröstet, som gör ont efter menstruationen och bibehåller ökade storlekar, vara det enda tecknet på befruktningen som har inträffat. Det visar sig att menstruationen bara har passerat, och kroppen redan skapar ett nytt liv, förbereder sig för födseln.

Efter befruktningen förändras den hormonella bakgrunden i kvinnans kropp. Ökad produktion av östrogen, progesteron, placenta hormon. Samtidigt sväller bröstet, gör ont eller förblir överkänsligt. Hur hormoner påverkar ömhet och bröstförstoring?

Östrogen ökar antalet blodkärl för att säkerställa full näring av barnet i livmodern. Det stimulerar också bildandet av en ytterligare volym blod. Efter graviditetens början produceras den av äggstockarna, varefter morkakan tar över denna funktion. Östrogen stimulerar tillväxten av livmodern och bröstet. Samma hormon ger utflödet av överskott av vätska, så efter en stund (10-14 dagar) stannar aktiv svullnad och svullnaden minskar. Bröstet slutar att skada.

Livmodern växer, expanderar och mörknar gloria runt bröstvårtorna. Brösttillväxten fortsätter aktivt under de första två veckorna av graviditeten, sedan bromsar processen och aktiveras före födseln.

Progesteron efter graviditetsstart stimulerar tillväxten av kanaler i bröstkörteln. Samtidigt kan bröstet inte bara svälla och öka, utan också ont. Under aktiv tillväxt efter graviditet inträffar den aktiva bildningen av korioniskt somatomammotropin (det andra namnet är placentahormonet). Det bildar också förbättrad brösttillväxt..

Nästa anledning till att bröst kan skada när menstruationen har gått är mastopati. Det kännetecknas av en förtjockning av mjölkkörtlarna. Sjukdomen fortsätter mot bakgrund av hormonell obalans. Ett av tecken på sjukdom är uppkomsten av tyngd, smärta i bröstkörtlarna. Samtidigt gör ont i bröstet när som helst på cykeln: efter starten, i mitten, efter menstruationen eller framför dem.

Enligt medicinsk forskning lider minst 60% av unga kvinnor under 45 år av mastopati.

En specialist i bröstbehandling kallas mammolog. Han klagas över bröstklumpar och överdriven ömhet..

Med en normal hormonell bakgrund passerar bröstsvullnad efter början av menstruationen. Om din period har gått och bröstet fortfarande gör ont kan det vara en hormonell funktionsfel. Möjliga hormonella störningar i den kvinnliga kroppen kan orsakas av sådana faktorer:

 • användning av hormonella läkemedel (preventivmedel);
 • tumörernas utseende och tillväxt (särskilt om det är en tumör i den övre delen av kroppen, kommer bröstet att reagera känsligt på det intilliggande fokuset och bli sjuk);
 • ålder (bröstet gör ont vid klimakteriet);
 • könsinfektioner (bröstsvårigheter med syfilis);
 • bröstinfektion och inflammation;
 • parasitiska angrepp;
 • stress och ångest (bröstet kan skada vid nervstörningar);
 • ärftlighet.

Bröstet kan skada om det pressas för mycket, förslås (efter fall) eller slås. Ett sådant tillstånd kan sammanfalla med menstruationen och bilda en situation när menstruationen har passerat och bröstet gör ont.

Det mest obehagliga som kan hända medan ömhet i bröstet kvarstår efter det att perioden har gått är en onkologisk tumör. Diagnosen av cancer är särskilt relevant för industriella regioner där det enligt medicinsk forskning finns en hög nivå av cancer. Den mest effektiva cancerbehandlingen är kirurgi. Läkare rekommenderar att du kontaktar för undersökning och behandling så snart som möjligt. Ju tidigare en tumör har identifierats, desto mer troligt är det att besegra sjukdomen.

Bröstsmärtor kan vara resultatet av hormonstörningar, utvecklingen av en tumör eller graviditet. I något av dessa fall bör du rådfråga en läkare och förtydliga diagnosen..

Vad som orsakar ödem före menstruation och hur man kan bli av med dem?

Premenstrual syndrom - en uppsättning av symtom som förekommer hos kvinnor i den andra fasen av menstruationscykeln. Förändringar beroende på fluktuationer i den hormonella bakgrunden. Som regel ger alla manifestationer inte mycket glädje, utan tvärtom stör det aktiva livet och förvärrar det allmänna välbefinnandet. Ödem före menstruation är bekant för nästan varje kvinna. Oftast hälls och störs mjölkkörtlarna, men överskottsvätska kan samlas i hela kroppen. Varför händer detta och hur man kan bli av med problemet?

Läs den här artikeln

Anledningar till utseendet

Edematös form av premenstruellt syndrom (PMS) är en av de vanligaste. Hos vissa kvinnor förekommer det i samband med andra arter (cephalgiska, neuropsykiska och andra). Det finns många teorier om orsakerna till sådana tillstånd i förväg till menstruationen, men alla är bara ungefärliga och föreställda till sin natur. Baserat på detta är behandlingen av sådana störningar också effektiv endast vid tidpunkten för att läkemedlet tas, och vid avbokning upprepas tillståndet.

Överskott östrogen

Den vanligaste teorin gäller överskottet av kvinnliga könshormoner i en flickas kropp. Det är obalansen i sådana aktiva ämnen som spelar huvudrollen i utvecklingen och utvecklingen av ödem och andra manifestationer av PMS. Essensen är som följer. Det antas att östrogener kan hålla natrium i en kvinnas kropp. Detta medför ansamling av vätska i vävnaderna, därav svullnad i bröstet före menstruation eller till och med hela kroppen.

Progesteronbrist

Progesteronbrist ges också en betydande roll. Det antas att det har en natriumdiuretisk (diuretisk) effekt. Som regel åtföljs ett överskott av östrogen av brist på progesteron, och båda processerna är synergister av varandra. Resultatet av denna interaktion ger en kvinna ett stort obehag.

prolaktin

Studier har också visat att prolaktin kan hålla kvar natrium i kroppen, vilket innebär att ytterligare vätska hålls kvar. Men även med det normala värdet för detta hormon i vävnaderna kan det finnas en ökad känslighet för det. Som ett resultat kommer effekten av prolaktin att bli mer uttalad i normala analyser hos kvinnor.

Andra mekanismer

Mot bakgrund av påfrestningar, psykomotional överbelastning störs förhållandet på hjärnans nivå, vilket leder till överdriven produktion av ACTH - hypofyshormonet. Och det genom ett visst system främjar förbättrad omvänd absorption av vätska i njurarna. En viktig roll ges också obalansen och bristen på vitaminer, särskilt grupper B, A, E och spårelementet zink. I de flesta fall agerar de indirekt och påverkar produktionen av prostaglandiner, biologiskt aktiva ämnen..

Så varför ödem före menstruation förekommer hos ett stort antal kvinnor är det inte helt förstått. Men tydligt identifierade grupper av flickor benägna till en uttalad klinisk bild av premenstruellt syndrom. Dessa inkluderar kvinnor med följande villkor:

 • övervikt, på grund av att fettvävnad är en källa till östrogen;
 • de som har kroniska sjukdomar i njurarna, levern och hjärt-kärlsjukdomar;
 • efter 40 år och under bildandet av menstruationsfunktion.

Hur visar det sig

Som regel sväller hela kvinnan eller dess delar hos kvinnor innan menstruationen. I det första fallet, även på skalorna, märks en ökning med 2-3 kilogram. I detta fall verkar kroppen tung och klibbig.

Med ödem av vissa delar känner en kvinna obehag i detta område. Oftast presenteras klagomål för smärta och bröstförstoring. Parallellt med detta växer midjan ofta. Dessutom beror detta inte bara på ödem, utan eventuellt uppblåsthet.

Om ögonödem före menstruation, armar, ben etc. är störande, finns det stor sannolikhet för förekomst av samtidig patologi, till exempel njurproblem. Då kan den kliniska bilden bli ännu ljusare.

Hur man blir av

Genom att känna till kroppens tendens till sådana förändringar är det bättre att försöka förebygga premenstruellt syndrom. Den mest adekvata och effektiva behandlingen kan endast förskrivas av en läkare. Men ofta måste du kämpa med vad som är. För att göra detta finns det några tips för att minska puffiness i förkant av kritiska dagar..

mediciner

Det rekommenderas att ta lätta diuretika, till exempel veroshpiron. Läkemedlet kommer att bidra till ökad utsöndring av vätska från kroppen och därmed ta bort svullnad från vävnaderna. Du kan också använda olika urindrivande örter. Dessa inkluderar lingonbär, tranbär och andra..

Folkmetoder

Det rekommenderas att använda olika lotioner, bad för vissa delar av kroppen. Populära sätt:

 • Med ödem på ögonlocken och området under ögonen kan du applicera kylda påsar fuktade med vatten med grönt te.
 • Vi rekommenderar att du tar bomullsdynor och fuktar i mjölken, där isbitar först ska placeras. Kalla minikompressioner måste tillämpas för alltid.
 • Även i dessa fall hjälper äggvita mycket. Det måste piskas och appliceras på platsen för puffiness i ansiktet.
 • Färsk eller fryst persilja är ibland effektiv. För att göra detta, slipa det och blanda med flera matskedar gräddfil. Den resulterande blandningen måste användas som en ansiktsmask.
 • Om dina ben svullnar på kvällen till dina perioder, kan du förbereda kuber från en lösning av kamomill och kaffe. Och smörj sedan dagligen huden på lemmarna. Det är användbart att tvätta fötterna med en saltlösning, läsk med tillsats av en droppe jod. Du kan också göra bad från det.
 • Det rekommenderas också att dricka infusioner av rosa höfter, kamomill, lingonberry blad.
 • Det finns ett intressant recept med lagerblad. För att göra detta, ta det tre eller fyra bitar, häll ett glas kokande vatten och insistera i flera timmar. Och sedan ta 100 ml tre gånger om dagen. Det är bra att dricka det, även om dina händer sväller före din period.

Förhindra svullnad före menstruation

Men det mest effektiva sättet att hantera manifestationerna av premenstruellt syndrom i förväg. Se till att genomgå en undersökning med specialister, eftersom allvarligt ödem, till exempel njurfel, kan vara dold bakom konventionellt ödem..

Var och en har sina egna nackdelar och fördelar, men det är mer effektivt att använda komplex behandling. Hur man kan bli av med ödem före menstruation, föreslå några fler tips, tidtestade.

Livsstil och näring

Oavsett hur trite det kan låta, men korrekt näring, berikad med färsk frukt och grönsaker hjälper en kvinna också att kämpa med ödem. Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt vitaminer i grupperna B, A, C och zink. Ett stort antal av dem finns i sallad, pumpa och solrosfrön, kött och mejeriprodukter. Därför bör alla kvinnors diet alltid innehålla dessa ingredienser.

Doserad fysisk aktivitet hjälper också till att ta bort överskott av vätska från kroppen. Men i inget fall bör du begränsa din dricksordning, annars kan du få uttorkning. Varje fysisk träning stimulerar diurese och tarmmotilitet hos alla kvinnor. Därför, efter träning, kommer trangen till toaletten alltid i hastighet.

Sport balanserar också nervsystemet, och detta skapar förbindelser mellan vävnader och organ, balanserar kvinnans hormonprofil. När allt kommer omkring är ett överskott av östrogen och en brist på gestagener den främsta orsaken till utvecklingen av ödem.

En kvinna bör justera sin kroppsvikt. Fettvävnad är känt för att vara en källa till östrogen. Ju mer extra kilo, desto mer uttalat ödem och andra manifestationer av premenstruellt syndrom.

Det bör också förstås att i närvaro av en samtidig patologi hos en kvinna kan det förvärra manifestationerna av PMS. Till exempel kommer benödem före menstruation att vara ljusare hos dem som har åderbråck i nedre extremiteter. Därför är det värt att tänka på behandling, ibland till och med kirurgiskt, för att förbättra ditt livskvalitet.

Vi rekommenderar att du läser en artikel om bensmärta som ett tecken på PMS. Från det kommer du att lära dig om orsakerna till obehag före menstruation hos ungdomar och kvinnor, benproblem i klimakteriet samt sätt att bli av med smärta.

Drogbehandling

I kampen mot premenstruellt syndrom, och ödem i synnerhet, används ett stort antal läkemedel, vanligtvis hormonella i naturen.

Orala preventivmedel

Dessa är de från de mest effektiva medlen. Men bara en gynekolog kan korrekt välja en medicin med hänsyn till kvinnans ålder och hälsa. Moderna preventivmedel inkluderar ofta hormoner med en urindrivande effekt. Till exempel "Jess." Som ett resultat är det en signifikant minskning i engorgement av bröstkörtlarna, vävnadspastor och till och med ödem i buken innan menstruationen försvinner.

Men konventionell födelsekontroll, som skapar en artificiell hormonell bakgrund hos kvinnor, kan minimera manifestationerna av PMS.

Ibland är det möjligt att förskriva endast gestagener i den andra fasen. Ofta används "Duphaston" eller "Norkolut." Det bör tas från 16 till 25 dagar av menstruationscykeln.

Prolaktinkorrigering

Om analysen bestämmer en ökning av prolaktinnivåer, leder dess korrigering ofta till en minskning av svårighetsgraden av puffiness, inklusive. De mest effektiva läkemedlen är Dostinex eller Parlodel..

Vitaminpreparat

Med tanke på att brister i vissa vitaminer spelar en roll i patogenesen av ödem, kommer regelbundet intag av komplexen också att bidra till att minska svårighetsgraden av PMS. Särskilt effektiva är speciella formuleringar för korrigering av hormonnivåer. Till exempel "Time Factor" och liknande. Ofta hjälper de till att lindra bröstsvullnad före menstruation och dess ömhet..

Diuretika läkemedel

Genom att ta diuretika med början av den andra fasen hjälper kvinnor också att hantera ödem effektivt. Den mest lämpliga verkningsmekanismen är Veroshpiron.

Tillskott och homeopatiska medel

Man kan inte ignorera effekten av den patenterade alternativa medicinen. Som regel, medan du tar kosttillskott och homeopatiska läkemedel, är alla symtom på PMS, inklusive svullnad, minimala eller stör inte en kvinna alls.

En av de mest populära och effektiva är Cyclodinone, Mastodinone och andra. Men ofta med tillbakadragande av läkemedel finns det alla symptom tillbaka.

Folkrättsmedel

Många kvinnor föredrar fortfarande att använda växter för behandling och förebyggande, så de är intresserade av hur man kan ta bort ödem innan menstruationen och använder dem. Följande örter har visat sig vara effektiva i dessa situationer:

Om ödem inträffar före menstruationen kommer läkaren att berätta hur du ska hantera dem effektivt. Naturligtvis bör en kvinna genomgå undersökning och undersökning av en specialist för att identifiera sjukdomar som kan förvärra eller provocera sådana tillstånd. Eftersom den främsta orsaken till uppkomsten av puffiness ligger i kränkning av den hormonella bakgrunden, är det mest effektiva sättet hormonell korrigering i kombination med vitamin och örtmedicin. Men bara den kvalificerade specialisten kommer att kunna välja de lämpligaste systemen efter att ha undersökt och fastställt kvinnans hälsonivå.

Ödem efter menstruation. Puffiness under menstruationen

Många kvinnor, några dagar före början av månadsblödning, noterar att kroppen blir mer lös och svullnad. Ödem kan bildas i ansiktet - det blir puffigt - ögonlock, ben kan svälla.

Mycket ofta sväller bröst och ont, buken ökar något (och ibland ganska betydligt). Allt detta antyder att en kvinna lider av en edematös form av premenstruellt syndrom (PMS).

Vad är orsakerna till svullnad i ansiktet och hur man kan bli av med den?

Hos många kvinnor sväller ansiktet också före menstruationens början. Vad är orsaken till en sådan kosmetisk defekt?

Det har redan nämnts att i slutet av den månatliga cykeln - några dagar före blödningens början - produceras den maximala mängden östrogen och progesteron i en kvinnas kropp. Det är östrogen som kan hålla kvar salt i kroppen, vilket automatiskt medför bildning av ödem.

Så att ansiktet inte sväljer på dagen före kritiska dagar är det tillrådligt att följa en viss diet:

 • från den tjugonde till trettionde dagen i menstruationscykeln i kosten är det nödvändigt att öka den totala mängden färska grönsaker och frukter;
 • för att rädda ansiktet från ödem är det värt att minska saltintaget;
 • men om ansiktet ändå är svullet är det nödvändigt att börja dricka så mycket rent vatten som möjligt.

Varför bröst sväller innan menstruationen?

Enligt statistiken klagar varje tredje kvinna kort i början av sin period på att hennes bröst gör ont. Bröstkörtlarna under denna period blir mer känsliga och kan ganska betydligt öka i volym. I detta fall kan smärtsamma känslor beskrivas som lätt obehag, men ibland är det ganska svår smärta. När blödningen börjar försvinner symtomen och bröstet blir detsamma.

Men varför skadar bröstet och ökar i storlek strax före menstruationen? Allt är ganska enkelt. På samma sätt förbereder en kvinnas kropp en möjlig graviditet.

Graviditetshormon - progesteron - produceras aktivt strax före början av månatliga blödningar, vilket orsakar en ökning av andelarna i bröstkörtlarna. Parallellt blir kanalerna i bröstkörtlarna mer grenade och som ett resultat en känsla av fullhet och smärta.

Men eftersom befruktningen inte ägde rum och kvinnan inte ammar barnet, avtar ödemet och mjölkkörtlarna återgår till sitt ursprungliga tillstånd.

Glöm inte att innan menstruationen kan bröst skada av olika skäl och inte bara på grund av den banala PMS. Skälen kan vara:

 • allmänna hormonella störningar;
 • patologier hos själva mjölkkörtlarna;
 • utveckla tumörer;
 • olika inflammationer av körtelvävnader, etc..

Det är därför som en kvinna rekommenderas att besöka en mammolog när man klagar över ömhet i bröstet före menstruationen.

Oftast gör ont i bröstet och svullnar före menstruation med mastopati - en patologi orsakad av en betydande tillväxt av kanalerna i bröstkörtlarna och bildandet av många cyster. Smärtorna är ibland mycket starka, men avtar med början av månatliga blödningar.

Hur kan jag hjälpa?

Att eliminera sådana obehagliga symtom hjälper till att ta orala preventivmedel. Men gynekologen bör ta itu med valet av medel, eftersom utnämningen tar hänsyn till många funktioner i den kvinnliga kroppen.

Orsaken till svullnad i bröstet i förväg kan vara överdriven konsumtion av salt mat och kaffe. Om du begränsar mängden av dessa produkter eller helt vägrar, kan du minska de obehagliga manifestationerna av PMS, eller helt undvika utvecklingen av obehagliga symptom.

För att lindra obehaget rekommenderas det att ha bekväma underkläder idag som stöder brösten väl. Du måste också överge alltför fet mat och börja ta B-vitaminer, särskilt B1 och B6. Kalla kompresser hjälper till att lindra svår svullnad.

Svullna ben - ett tecken på svullna PMS

Kvinnor märker ofta att benen svullnar före månatliga blödningar. Ödem kan bildas i fötterna, men kan också sprida sig till ytan på vristen och underbenet. Benödem i detta fall orsakas av samma hormonella förändringar, men sådant ödem är en fysiologisk norm och borde inte orsaka oro.

Vad kan göras?

Först av allt måste du konsultera en läkare. Han måste se till att sådan svullnad av fötter före menstruation inte är ett tecken på någon patologi. För att eliminera puffiness kan en specialist råda.

Öka den dagliga mängden rent vatten som konsumeras. Det är vanligt dricksvatten som bidrar till att avlägsna ackumulerade salter och gifter som provocerar ödem..

Minska saltanvändningen särskilt några dagar före och under menstruationsblödning. Salt är ett annat vanligt skäl till att svullnad i ben bildas under denna period..

Bär kompressionsstrumpor. I dag skiljer medicinsk underkläder praktiskt taget inte från vanliga strumpor, men det löser problem med svullnad i benen perfekt..

Självmassage av fötter. Förfarandet hjälper till att ta bort svullnad..

Börja ta diuretika. Läkaren bör välja läkemedlen med hänsyn till egenskaperna hos kroppen hos varje specifik patient.

Ändra dieten. I den dagliga menyn, strax före menstruationsstart, kan du ange produkter som har diuretiska egenskaper. Dessa inkluderar - ananas, druvor, persilja, pumpa, rödbetor och några andra.

Alternativa sätt att eliminera svullnad i benen

Om traditionella metoder inte kan ta bort svullnaden, kan du använda alternativa metoder och börja ta örter. Men innan behandlingen påbörjas måste du konsultera en läkare.

Det är viktigt att komma ihåg att diuretiska örter inte kan tas samtidigt som medicinska diuretika. Den terapeutiska effekten kan vara mycket ljus och orsaka betydande skador på en kvinnas kropp.

Om vi ​​pratar om vilka örter som kan användas för att eliminera puffiness, kan dessa vara:

 • blåbärsblad, detta är en utmärkt antioxidant som lindrar svullnad, läkemedlet kan inte kombineras med användning av blodförtunnande läkemedel.
 • druv frö extrakt, är produkten också en bra antioxidant med avsvårande egenskaper.
 • maskros, detta är en kraftfull diuretikum, ta maskrosinfusion kan inte kombineras med medicinska diuretika och blodförtunnande läkemedel, växten är förbjuden att ta med befintliga patologier i gallblåsan.

Ett säkert sätt att eliminera svullnad i benen är en kontrastdusch och svala komprimeringar från ryllnadsinfusionen. Det viktigaste är procedurernas korrekthet

Sammanfattning

Ödem före menstruationens början är ett ganska obehagligt tillstånd som ger många kvinnor obehag. Men det bör inte orsaka oro, eftersom sådant ödem nästan är en fysiologisk norm. Dessutom kan utveckling av månads svullnad undvikas, eftersom det finns många säkra sätt.

Efterlevnad av en speciell diet och tillräcklig fysisk aktivitet hjälper till att förbättra välbefinnandet och lindra obehagliga symtom på ödemös PMS.

Mycket många kvinnor, även absolut friska, plågas av ett så obehagligt fenomen som svullnad före menstruation. Hos vissa kvinnor sväller benen före menstruationen, i andra - ansiktet, hos andra - bröstet förstoras och grovt, och i vissa läggs ett eller tre kilo till, som försvinner spårbart efter menstruationen. Det handlar om svullnad före menstruationen, deras förhållande till ett sådant fenomen som premenstruellt syndrom eller PMS - vår dagens artikel.

Många problem hos kvinnor är förknippade med en ständigt föränderlig nivå av könshormoner. Hela menstruationscykeln beror på de dagliga hopp och fall av en mängd olika hormoner. Tack vare sådana toppar inträffar ägglossning, menstruationen börjar, graviditeten börjar och förlossningen börjar. Alla dessa hopp beror på många faktorer och regleras av hjärnan..

Ett ganska stort antal unga friska kvinnor har ett fenomen som PMS eller premenstruellt syndrom. Under denna intressanta diagnos finns det många kvinnliga problem som plötsligt uppstår före menstruationen:

 1. Huvudvärk, inklusive migrän.
 2. Irritabilitet och tårfullhet.
 3. Ökat blodtryck och hjärtsvikt.
 4. Ödemsyndrom, inklusive svullnad i fötter, händer, ansikte och allmän viktökning.
 5. Bröstförstoring, ömhet och ömhet.
 6. Depression, neurotiska tillstånd.
 7. Beroende på svårighetsgraden av syndromet börjar sådana manifestationer från några dagar till två veckor till de uppskattade månatliga perioderna och varar under olika tidsperioder..

I vår artikel idag talar vi specifikt om den edematösa formen av PMS.

Edematous form

Någon form av PMS, inklusive ödem, har sina egna riskfaktorer. Vi listar de viktigaste:

 1. Ålder. Ju äldre kvinnan är, desto oftare förekommer fenomenen med premenstruellt syndrom. Det finns studier att hos kvinnor över 40 år observeras en eller annan form av PMS i nästan 50% av fallen.
 2. Kaukasoid ras.
 3. I invånare i städer observeras PMS nästan dubbelt så ofta.
 4. Hos kvinnor som arbetar med intellektuellt arbete är obehagliga fenomen mer troligt.
 5. Ett stort antal graviditeter, inklusive förlossning, abort, missfall och andra aborter.
 6. Sen graviditet och förlossning, brist på amning.
 7. Fetma och andra endokrina sjukdomar, inklusive problem med sköldkörteln och diabetes.
 8. Att ta hormonella preventivmedel är en av de mest kontroversiella riskfaktorerna för PMS. Hos vissa patienter kan symtom på PMS i olika former verkligen förekomma medan man tar preventivpiller. Intressant nog är orala preventivmedel den andra behandlingen mot premenstruellt syndrom hos andra hälften av kvinnor. Här är en så mystisk dissonans.
 9. Kronisk stress, brist på sömn.
 10. Inflammatoriska sjukdomar i könsorganen, särskilt olika adnexit och salpingo-oophorit.
 11. Gynekologisk kirurgi med kränkning av bäckenorganets anatomi.
 12. Hjärnskador och neuroinfektion.
 13. Felaktig näring - en stor mängd raffinerad socker, fett, konserveringsmedel, ett överskott av salt och kryddig mat.
 14. Otillräcklig eller felaktig dricksordning - ofta dricka kaffe, starkt te, läsk, sockerhaltiga drycker, energidrycker och alkohol.
 15. Rökning.
 16. Brist på idrott och brist på fysisk aktivitet påverkar särskilt förekomsten av edematös PMS.

Tidigare troddes det att de huvudsakliga "syndarna" för någon form av PMS är östrogener - eller snarare deras överskott. Sedan fanns det versioner om bristen på ett hormon i den andra fasen av menstruationscykeln - progesteron. Många studier av kvinnor med olika varianter av premenstruellt syndrom har funnit att grova hormonella störningar är ganska sällsynta. Därför är den senaste versionen av forskare om arten av premenstruellt spänningssyndrom en viss obalans av könshormoner, liksom deras egenskaper för interaktion med receptorer i hjärnan och andra målorgan..

symtom

Den edematösa formen av PMS kan plåga en kvinna på många sätt:

 1. Svullnad i benen.
 2. Svullnad av händerna.
 3. Svullnad i ansiktet.
 4. Total viktökning, ibland upp till 3-5 kg!
 5. Bröstförstoring, grovhet och känslighet är också en typisk form av edematös PMS.

Svullnad med en mild kurs av premenstruellt syndrom visas 3-7 dagar före den påstådda menstruationen. När kursen förvärras börjar symtomen tidigare och tidigare, ibland nästan utan att lämna ett "ljust fönster". Ödem, som regel, inträffar under menstruationen - med en mild form - omedelbart, med en svårare kurs, kan de störa en kvinna fram till slutet av menstruationen.

Med kombinerade former av PMS kan ödem kombineras med neuropsykiska och kardiovaskulära manifestationer, vilket avsevärt förvärrar syndromets gång. Ju äldre en kvinna blir, desto mer och mer oroar hennes premenstruella syndrom.

Hur man slåss

Någon form av premenstruellt spänningssyndrom är mycket oroande för kvinnor, som stör deras vanliga livsrytm och kränker dess kvalitet. Naturligtvis är PMS ett tillfälle att konsultera en gynekolog som vid behov kommer att omdirigera patienten till ett samråd med närstående specialister: en endokrinolog, psykolog eller kardiolog.

Här är de grundläggande principerna för behandling av premenstruellt syndrom och kampen mot ödem:

 1. Fysisk aktivitet och sport
 2. Normalisering av dricksregimen
 3. Normalisering av kosten.
 4. Återställa normal sömn och vila.

Fysiska övningar

Oavsett hur trite denna rekommendation låter, i fallet med den edematösa formen av PMS, fungerar den verkligen. Det finns faktiskt en mycket enkel förklaring till detta. När muskler rör sig sker mekanisk stimulering av vener och små kärl, vilket får blod från de venösa depåerna att stiga till hjärtat, vilket inkluderas i metaboliska processer. Ju mer aktivt blodflödet är, desto mindre troligt bildas svullnaden. Dessutom förändrar sportaktiviteter ämnesomsättningen något, återuppbyggs ämnesomsättningen och förbättrar njurfunktionen. Dessutom bidrar aktiv svettning under sport också till "utsläpp" av överskottsvätska. Sport behöver inte vara makt. Simning, Pilates, yoga, aerobics, promenader och jogging är mycket bra för svullnad..

Vattenbalans

Många läkare rekommenderar att man begränsar mängden vätska som konsumeras avsevärt. Denna rekommendation är endast relevant för patienter med nedsatt njurfunktion. För friska unga kvinnor bör vätskevolymen förbli inom 1,5-2 liter per dag.

Det är emellertid värt att se över drinkens art. Rent icke-kolsyrat vatten, måttligt mineraliserat vatten, svagt grönt te, osötad björksaft är utmärkta för att släcka törsten. Du kan också använda en drink med en lätt diuretisk effekt - avkok av lingonberry, björkblad, knotweed, tranbär och lingonberry fruktdrycker.

Rätt näring

Det är nödvändigt att utesluta så mycket som möjligt enkla raffinerade kolhydrater, särskilt godis och mjöl, såväl som fetter. Innan menstruationen bör du inte missbruka salt mat, rökt kött, kryddig mat. Basen för kosten bör vara proteiner - kyckling, fisk, keso, mejeriprodukter och fiber - färska grönsaker och frukter.

Full vila

Det är vetenskapligt bevisat att med syndromet av kronisk sömnbrist störs binjurarna, vilket direkt reglerar utbytet av salter och vatten i kroppen. Kvinnor som sover mindre än 8 timmar om dagen är mer benägna att svullna.

Ibland räcker det inte med att ändra regimet och livsstilen. I sådana fall krävs läkares hjälp. Det kan vara grova hormonella obalanser, njursjukdomar, hjärt- eller sköldkörtelsjukdomar som kräver särskild behandling..

Vissa patienter visas hormonella preventivmedel eller progesteronpreparat, som en gynekolog måste individuellt välja. Ibland måste tabletterna bytas flera gånger för att uppnå patientens idealiska resultat och välbefinnande.

Svullnad före menstruation är inte ett särskilt trevligt symptom, men fortfarande inte dödligt. Endast några dagar kommer att passera och det kommer inte att finnas några spår av dem.

Vanligtvis ödem före menstruation uppstår på grund av hormonsvikt. Detta symptom är inte patologiskt, utan en naturlig reaktion av kroppen på en ökning av östrogen och prolaktin. Om vätskeansamling sker varje månad, oroa dig inte. I fall av långvarig svullnad i kroppen och ansiktet är det dock nödvändigt att genomgå en undersökning för att identifiera kroniska sjukdomar.

Vad som leder till ödem under menstruationen

Innan menstruationen har en kvinna många förändringar i kroppen, som är förknippade med en hormonell obalans och en olämplig livsstil. Ökad irritabilitet och aggressivitet visas, ben och armar sväller och bröstet förstoras. De listade symtomen är tillfälliga och försvinner under den första eller andra dagen av menstruationen..
De exakta orsakerna till puffiness identifieras inte, det finns många teorier och antaganden.

Överföring och östrogenbrist

Eventuella onormala östrogennivåer leder till svullnad och ömhet under premenstruellt syndrom. Överskott hormon provoserar en försening i kroppens natrium, vilket leder till ansamling av överskott av vätska.

Svullnad i bröstet, armar, ben och ansikte under menstruation är vanligt. En sak är att om detta tillstånd orsakar obehag och varar mer än en vecka måste du se en läkare.

prolaktin

En ökning av nivån av prolaktin i blodet väcker också stagnation av natrium i kroppen. Det bevisas att även normala hormonnivåer påverkar förekomsten av puffiness. Detta beror på den ökade känsligheten hos bindväv för ämnet..

Andra orsaker

Konstant svullnad och vätskeretention i kroppen innan menstruation kan uppstå mot bakgrund av stress och nervstörningar. Detta symptom observeras också hos kvinnor med kroniska sjukdomar..

Läkare skiljer grupper av flickor som är mest benägna att ödem:

 • övervikt;
 • njurinflammation;
 • lever- och njursvikt;
 • patologi hos blodkärl och hjärta;
 • cykelfel;
 • den första menstruationen;
 • sista menstruation före klimakteriet.

Orsaken kan också vara en brist på vitaminer, särskilt grupper B, E och C. Svullnad kan uppstå om en kvinna tar hormonella läkemedel under lång tid.

Hur manifesterar ödem

Premenstruellt syndrom för vissa kvinnor är mycket smärtsamt. Inte bara sväller deras bröst, ben, armar, de känner sig också svaga, de kan inte arbeta och koncentrera sig på en sak.

De huvudsakliga symtomen på patologi:

 • svullna ben och armar;
 • ansiktsslöshet före menstruation: svullna ögonlock, påsar under ögonen;
 • svullnad visas i buken;
 • bröstsvullnad före menstruation.

De listade symptomen på PMS är ett normalt fysiologiskt tillstånd före menstruation. Men om svullnad varar mer än en vecka, bör du rådfråga en läkare. Kanske är detta symptom inte förknippat med hormonell omstrukturering och signalerar allvarliga sjukdomar..

Hur man hanterar ödem med menstruation

Om en kvinna utvecklar en svullnad som försvinner på egen hand och inte orsakar obehag, rekommenderar läkare att inte vidta några åtgärder. Det är bara att kvinnokroppen byggs om under menstruationen.

I extrema fall kan du använda följande rekommendationer:

 • dricka rent vatten minst två liter per dag, men senast en timme före sänggåendet;
 • begränsa ditt intag av salt, rökt kött, marinader och fett;
 • massera dina ben innan du lägger dig;
 • ge upp klackar för menstruation.

Om svullnad under menstruationen orsakar obehag, är det nödvändigt att kontrollera med din läkare hur du hanterar dem. I vissa fall förskrivs diuretika.

Diagnostik

För att bestämma orsaken till att kroppen och ansiktet sväller under menstruationen måste du kontakta en terapeut och gynekolog. De kommer att undersöka dig och känna platserna för svullnad..

För att bekräfta någon sjukdom föreskrivs följande test: allmänt blodprov; allmän urinanalys; daglig analys av antalet urinationer; könshormonanalys.

Om abnormiteter upptäcks kan instrumentella diagnostiska metoder förskrivas: ultraljud i livmodern, äggstockarna, njurarna och levern, CT i hjärnkärlen. Det är lämpligt att konsultera en läkare under en förvärring av puffiness, några dagar före menstruationen.

mediciner

Läkemedelsbehandling föreskrivs beroende på den identifierade orsaken till svullnad. Obligatorisk terapi med diuretika.

En kvinna kan också tilldelas:

 • lugnande medel för neurologiska störningar;
 • venotonics för problem med blodkärl;
 • växtbaserade tinkturer för menstruations oregelbundenhet hos kvinnor;
 • antibiotika för inflammation i njurarna, urinblåsan;
 • hormonella läkemedel i strid med den hormonella bakgrunden;
 • vitaminer för att stärka immuniteten.

Du kan inte förskriva medicin själv. Diuretika är kontraindicerade vid diabetes mellitus, hypokalemi, skrumplever och njursvikt.

Folkrättsmedel

Eliminera ödem efter menstruation är möjligt med diuretiska örter. Alternativ medicin bekämpar effektivt svullnad och skadar inte en kvinnas kropp.

De viktigaste metoderna för att bekämpa vattenhållning:

För ansiktet: fruktkomprimera, gnugga med is, äggmasker, persiljemask med gräddfil, mjölkkräm för alltid.

För ben: gnugga med isbitar från kamomill buljong, fotmassage, bad med jod och läsk.

För händer: saltbad, gnidning av händer, en avkok av lagerblad.

För den övergripande effekten: en avkok av blåbär, maskros, rosa höfter, lingonbär, kamomiller.

Mottagande av diuretiska örter bör överenskommas med läkaren. Kombinera inte diuretika och folkrecept, annars kommer inte bara överskottsvätska utan också användbara element att lämna kroppen.

Livsstil och näring

Det kvarhåller vätska i kroppen och inte rätt kvinnas livsstil. Svullnad observeras hela tiden, men ökar under perioden av ICP och menstruation.

De viktigaste punkterna som kan provocera en ökning av lemmarna och patologisk svullnad i ansiktet:

Näring. Eliminera livsmedel som innehåller mycket salt, smakförstärkare och konstgjorda tillsatser från kosten. Du kan inte missbruka stekt, fet, rökt, halvfabrikat, marinader, pickles, konserver. Det är bäst att äta magert kött, grönsaker, frön, mejeriprodukter. Vägrar kaffe och läsk, drick istället mer renat vatten, grönt te och örtavkok.

Dåliga vanor. Rökning och dricka påverkar den kvinnliga kroppen negativt. Allvarliga hormonella störningar uppstår, cykeln försvinner, blödningen intensifieras under menstruationen. Därför överge dessa svagheter, särskilt under den premenstruella perioden.

Sport. Ta dagligen tid för fysisk aktivitet, träna eller gå ofta, vägra en hiss och åka cykel. Om du inte har tillräckligt med tid att träna i gymmet, gör du en daglig övning i 20 minuter.

En korrekt livsstil är att förebygga uppkomsten av puffiness före menstruation och andra problem med könsorganet. Om du är överviktig, försök att anpassa din diet och din fysiska aktivitet, eftersom fett är orsaken till vätskeansamling i kroppen. Men overdriv inte, annars kan du provocera uttorkning.

Möjliga komplikationer

Vanligtvis svullnad under menstruationen, leder inte till några komplikationer och kräver inte behandling. En stark svullnad av hela kroppen, särskilt ansiktet, blir emellertid med tiden en oro.

Om svullnad i benen provoseras av tumörer i bäckenet, ignorerar detta symptom till den sista graden av sjukdomen. Ett hormonellt fel kan leda till störningar i det endokrina systemet. De farligaste av dessa är sköldkörtelcancer och diabetes. För att upprätthålla en kvinnas hälsa rekommenderas därför att regelbundet besöka en gynekolog och upprätthålla en kalender av menstruation.

Puffiness före menstruation bör inte skrämma en kvinna. Detta är främst en fysiologisk process som äger rum under en vecka. Svullnad kan kvarstå under de tidiga dagarna av menstruationen. Bröstförstoring och svullnad i benen är särskilt vanliga. Om vätskeansamling stör dig och åtföljs av smärtsamma upplevelser, se till att konsultera en gynekolog.

Premenstruellt syndrom förekommer hos många kvinnor, och det kan åtföljas av en mängd obehagliga symtom. Det vanligaste är svullnad. Är det möjligt att bekämpa det och hur man gör det rätt?

Norm eller inte?

Den kvinnliga kroppens arbete är mycket beroende av hormoner. Och deras antal under menstruationscykeln varierar. Till exempel under lutealfasen, som börjar efter ägglossningen och slutar med början av kritiska dagar, producerar corpus luteum (tidigare var follikeln från vilken ett moget ägg kom ut) aktivt östradiol, progesteron och androgener.

Och det är dessa hormoner som har den mest direkta effekten på den kvinnliga kroppens funktion, vilket förklarar de förändringar som observerats före menstruationen, som kallas PMS ().

Många flickor och kvinnor möter PMS: enligt statistik observeras en eller annan av dess manifestationer varje månad i 70-80% av allt rättvis kön. Men om vissa inte lägger vikt vid dem eller helt enkelt inte uppmärksammar symtomen, känner andra obehag eller till och med söker hjälp från specialister..

De vanligaste tecknen på PMS är till exempel en ökad aptit eller sug efter vissa livsmedel, en liten ökning av kroppsvikt (två till tre kilo), humörsvängningar, apati eller omvänt ökad nervös irritabilitet, sömnstörningar, yrsel, minskad prestanda, kronisk trötthet, smärta i huvudet eller musklerna, obehag i nedre del av buken, avföringsstörningar och många andra.

Hur kan ödem manifestera?

Som regel är ödem lokaliserat på lemmarna, särskilt fotfötter och fingrar. Du kan hitta dem genom att plötsligt bli snäva eller obekväma skor samt svårt att ta bort ringar. Men även vätskan kan dröja i ansiktet, särskilt i ögonområdet. Och vissa känner tyngd och en viss puffiness i nästan hela kroppen, detta inträffar också.

Vanligtvis ökar svullnaden på kvällen, särskilt efter en hård dag. Vätskan kan kvarhållas i stora volymer på grund av minskad aktivitet, till exempel efter långvarig sittande eller i en annan position. Men vissa märker sutraödem, och de förekommer vanligtvis efter att ha druckit en stor mängd vätska eller en ätad salträtt kvällen innan..

Vad är orsakerna till puffiness??

Varför uppstår ödem före menstruation? Det kan finnas flera orsaker, men många av dem är exakt förknippade med förändringar på grund av verkan av hormoner som produceras under denna fas av menstruationscykeln.

Så de möjliga orsakerna till svullnad:

 • Vätskeretention. Konstigt nog är det en slags skyddsmekanism. Den kvinnliga kroppen är genomtänkt till minsta detalj, och naturen i sig skyddar kvinnor från olika problem. Så hormoner som produceras under lutealfasen provocerar en kränkning av vatten-saltbalansen, som ett resultat av vilket salt ackumuleras och behåller vätska. Dessutom börjar kroppen syntetisera ämnet vasopressin, som har en antidiuretisk effekt och minskar frekvensen av urinering, vilket också hjälper till att bromsa elimineringen av vatten från kroppen. Och allt detta händer bara för att skydda kvinnan mot uttorkning och stor blodförlust som kan uppstå under menstruationen.
 • Användning av livsmedel som främjar vätskeretention i kroppen. Om PMS åtföljs av förändringar i aptit och smakpreferenser, är detta också anledningen. De produkter som väcker uppblåsning inkluderar för det första salt, eftersom salt bokstavligen drar till sig vatten, absorberar det och inte tillåter det att komma ut naturligt. Men ödem kan också uppstå vid överdriven konsumtion av godis, olika bageriprodukter, stärkelsefulla och feta mejeriprodukter, samt olika konserver och marinader.
 • Minskad aktivitet. Det är också förknippat med PMS och orsakas av symtom som apati och trötthet. Och om du ständigt är i samma position kommer vätskan oundvikligen att dröja i vävnaderna och öka deras volym..

Hur man slåss?

Vad ska man göra om ödem före menstruation? En svag vätskeansamling är normal och på grund av vissa hormonella förändringar, så att eliminera det är inte alls lätt. Men om du följer några tips kan du göra ödem mindre uttalat eller nästan osynligt.

Så hur man minimerar vätskeansamlingen i kroppen före kritiska dagar?

 1. Drick mer vätska. Detta råd kan verka konstigt, men ändå relevant. Faktum är att vatten som används i tillräckliga mängder normaliserar vatten-saltbalansen och främjar upplösningen av salt. Så det rekommenderas att dricka minst 1,5-2 liter per dag, men de flesta bör vara under första hälften av dagen.
 2. Ändra dieten. Undantag från det alla produkter som provocerar vattenhållning (de listades ovan). Om du verkligen vill ha något förbjudet kan du tillåta dig själv att äta det, men bara under första halvåret och under förutsättning att du planerar att spendera dagen aktivt och röra dig nog. Dessutom kan du och bör äta mat som stimulerar utsöndring av vätskor. Dessa inkluderar vattenmeloner (de är ett slags skivhållare i detta avseende och kraftfulla naturliga diuteriker), tomater, gurkor, kål, tranbär, rosenkål, persilja, rödbetor.
 3. Använd folkläkemedel som bevisats av generationer, till exempel avkok, te och infusioner baserade på björnbär, knoppar eller björkblad, stamen orthosiphon, fält hästsvans, lingonberry blad, persilja. Vanligt grönt te kan också hjälpa. Men det är bättre att vägra kaffe eller åtminstone minska användningen. Det är också en naturlig diuretikum, men kan orsaka ett antal obehagliga symtom..
 4. webbplatser där svullnad är mest uttalad. Klappning, knådning och gnidning kan stimulera vätskeavlägsnande från vävnader..
 5. Fysisk aktivitet, som jogging eller laddning, hjälper också..

Förebyggande åtgärder

Om du förbereder dig i förväg för kritiska dagar kommer ICP att vara mindre uttalad och ödem - nästan osynlig. Men vad man ska göra för detta?

De viktigaste förebyggande åtgärderna som hjälper till att undvika stark svullnad före menstruation:

 • Förse kroppen med användbara ämnen som bidrar till normalisering av vatten-saltmetabolism och naturlig eliminering av vätska. Dessa inkluderar kalcium-, magnesium-, kalium- och B.-vitaminer. För att fylla på leveranser, inkludera gröna grönsaker och grönsaker, mejeriprodukter och bär och frukt i kosten.
 • Ge inte efter för-menstruerad apati och försök att leva en aktiv livsstil, så att alla kroppssystem fungerar smidigt och fullt, och vikten inte ökar.
 • Uteslut från menyn i förväg alla produkter som främjar vätskeansamling i kroppen: salt, söt, mjöl, inlagd och konserverad.

Om du gör en ansträngning och lär dig viktiga regler kan du förhindra utveckling av ödem före menstruation.

Kvinnkroppen under den premenstruella perioden uppför sig på ett speciellt sätt. Någon gör ont, någon vill ha något, någon gråter och någon skrattar. Så bra för män: de vet inte om PMS! De kanske vet det. Men de känner inte det i sin egen hud.

Speciella problem är huvudvärk. Det verkar, var går huvudet. Men hon bryter regelbundet i stycken, efter samma antal dagar. Varför gör huvudet ont innan menstruationen? Låt oss förstå.

Ett av tecknen på PMS är huvudvärk. Naturligtvis drar oftast magen eller korsryggen. mjölkkörtlarna sväller, "hoppar" stämningen. Men huvudet bryr sig ofta.

Huvudet är delat på grund av den hormonella "skakningen" i kvinnans kropp under denna tidsperiod. Anhopningen av progesteron efter ägglossningen, och sedan en kraftig minskning i mängden får hela kroppen att "skaka upp". Neuropsykiska, kefaliska och edematösa tecken visas.

Cephalgiskt syndrom - detta är huvudets ömhet. Före menstruationen kännetecknas det av följande symtom:

 • ganska intensiv och svår smärta;
 • pulserande i naturen;
 • att ge i ögonen, trycka på ögonen.

a) hoppar i blodtrycket (öka eller minska);
b) illamående före menstruation och kräkningar;
c) ökad ljuskänslighet;
d) hjärtsmärta; yrsel;
e) överdriven svettning av händerna; domningar i fingrarna;
e) depressivt tillstånd;
g) ofta humörsvängningar;
h) trötthet, sömnstörning;
i) ömhet i bröstkörtlarna;
j) ryggsmärta;
k) uppblåsthet, ökad gas, förstoppning;
m) svullnad i ansiktet, benen och armarna.

Och hormoner är skyldiga till alla dessa kvinnors problem. En sak är bra: med menstruationens början normaliseras tillståndet, huvudet slutar att skada.

Läkemedel som moderna läkemedel erbjuder reducerar smärta, men inte så länge. Och detta är inte förvånande, eftersom huvudet är delat på grund av kvinnliga hormoner.

Om du inte har styrka att uthärda, kontakta en neurolog. Läkaren kommer att erbjuda en individuell lösning på detta problem. Någon kommer att behöva hormonersättningsterapi och antidepressiva medel, och någon kommer att erbjudas orala preventivmedel under premenstruella perioder och psykoterapeutiska förfaranden. Det är viktigt under denna period att minska den psykomotiska belastningen. Du kan göra detta själv med följande tips:

a) slappna av och sova mer;
b) minimera fysisk aktivitet;
c) gå ofta;
d) göra yoga;
e) delta i kurser för automatisk träning och avkoppling.

1. Efterlevnad av regimen för arbete och vila;

2. Uppmärksam inställning till din hälsa (att behandla och behandla alla sjukdomar, även mindre förkylningar);

3. Överbelasta dig inte fysiskt och känslomässigt;

6. Daglig promenad i frisk luft;

7. Försumma inte doserad fysisk aktivitet (morgonövningar, jogging, simning, cykling etc.);

8. Korrekt näring (en tillräcklig mängd kalcium, magnesium, fettsyror i kosten; begränsning av salt, mjöl, rökt);

9. Avslag på dåliga vanor (särskilt från rökning, alkohol, kaffe);

10. Ett ytterligare intag av vitamin-mineralkomplex utformade specifikt för den kvinnliga kroppen.

Innan menstruationen är vätskeansamling möjlig i kroppen. Du kan ta diuretika, konsumera mindre vätska.

Det hormonella systemet är en mycket subtil organisation. Allt kan provocera ett misslyckande. Och livliga manifestationer av PMS är karakteristiska just för de kvinnor som har en något störd hormonell bakgrund. Led därför en hälsosam livsstil (i ordets fulla mening) - och allt kommer att vara i ordning.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Orsakerna till blodigt utflöde mellan menstruation eller postmenopausala kvinnor är diagnos och behandling

Gynekologiska sjukdomar manifesteras hos kvinnor på olika sätt. Vissa patienter upplever klåda eller brännande, medan andra är oroliga för att dra smärta i nedre buken med hög kroppstemperatur....

De första perioderna vad, var, när och hur

Dina första perioder: vad du behöver veta?Uppkomsten av menstruation (menstruation) hos tonåriga flickor är ett viktigt stadium i puberteten. Detta är ett av många tecken på att en flicka går in i vuxen ålder och nu kan bli gravid.....

Duphaston för menstruation: hur man tar, biverkningar

En vanlig menstruationscykel vittnar om en kvinnas reproduktiva hälsostatus. Var och en av det rättvisare könet har minst en gång i sitt liv stött på en försening i hennes period....