Kroppen sväller före menstruationen: orsaker, konsekvenser

Intim

Vattenretention indikerar emellertid också förekomsten av en allvarlig sjukdom, såsom patologi i njurarna, blodkärlen. Om svår svullnad plötsligt uppträder under menstruationen, kontakta genast en läkare. Hur många dagar svullnaden stör dig beror på hur du tar hand om dig själv.

Orsaker till ödem under och före menstruation

Den edematösa formen av PMS-syndrom finns regelbundet i hälften av det rättvisare könet och anses nästan alltid som fysiologiskt. Orsakerna till detta fenomen:

 1. Hormonell obalans. Överdriven utsöndring av östrogen och brist på progesteron provocerar svullnad före menstruation. Det uttrycks i svullnad i bröstet, ansiktet och andra delar av kroppen. Östrogen främjar vätskeansamling, progesteron - dess frisättning från kroppen. Före menstruationen ökar också frisättningen av prolaktin, för mycket av vilket kan indikera olika patologier.
 2. Stressfulla situationer. De leder till hormonella störningar, särskilt ett överskott av hormonet hypofysisk kortikotropin. Detta leder till omvänd absorption av vätska i njurarna och ödem både med PMS och på andra dagar av cykeln.
 3. Vitaminbrist. Bristen på vitamin A, B, E och zink i kroppen leder till metaboliska störningar som påverkar förekomsten av ödem under och efter menstruationen.
 4. Övervikt. Fettreserver är en källa till östrogen.
 5. Allvarligt ödem vid premenstruellt syndrom. Karakteristiskt för flickor med ohälsosamma njurar och andra störningar i utsöndringssystemet. På andra dagar kan kroppen också svälla, men före de kritiska dagarna manifesteras den ljusare.

Ödem förekommer före menstruation och under speciella åldersperioder för utvecklingen av reproduktionssystemet: i pubertetsstadierna och utplåningen av reproduktionsfunktionen.

När man ska träffa en läkare

Det är viktigt att i tid observera processens regelbundenhet och dess manifestationer. Om benen sväller före din period måste du leta efter ytterligare symtom. Försvinner problemet med kritiska dagar? Känner du några andra symtom (samma bröstsmärta, andnöd). När allt kommer omkring kan det visa sig att benen sväller inte före menstruationen, utan i princip. Och detta är ett varningstecken för uppkomsten av åderbråck eller hjärtproblem..

Rapportera ändringar till din gynekolog. Han ställer ytterligare frågor och kan också schemalägga en serie tester. Endast genom deras resultat kan vi prata om något specifikt.

Skälen till att vatten hålls kvar i kroppen och utan kritiska dagar är många. Därför måste du titta på problemet och noga övervaka när det visas, hur länge det varar och vad som åtföljs. Det är omöjligt att diagnostisera endast detta symptom. Men detta kan hjälpa till i diagnosen, om plötsligt andra symtom dyker upp..

Glöm inte att artikeln endast innehåller allmänna råd. Alla tecken på premenstruellt syndrom som regelbundet återkommer och går utöver normen är en ursäkt för att komma ur ditt hem och gå till läkaren. Okontrollerat intag av läkemedel och läkemedel som bekämpar svullnad leder till de mest obehagliga konsekvenserna.

Hur man kan bli av med ödem med menstruation

Varje flicka i åldern 13-14 år möter början av menstruation. Denna process är inte smärtfri för alla, den orsakar många problem och besvär för vissa..

Svullnad före menstruationen plågar var tredje kvinna. Som regel förekommer de i fötter, fotled, ofta i ansiktet och buken..

Kan du hantera dem? Vi kommer att försöka hitta svaret på denna fråga i artikeln.

Många kvinnor noterar att de börjar bli bättre innan de börjar menstruera. Favoritjeans blir små och klänningar börjar passa för figuren. Samtidigt hjälper inga dieter och sport. Vad är orsaken? Det handlar om ödem, vilket är problematiskt att hantera..

Experter säger att kvinnornas hormonella bakgrund förändras dramatiskt. I stället för de vanliga östrogenerna kommer progesteroner, som bidrar till vätskeansamling i kroppen.

Ödem före menstruation är en vanlig sak för en kvinna. Kort efter slutet av kritiska dagar avlägsnas överskottsvätskan säkert. Blanketten är på plats igen.

Om svullnad är för irriterande för en kvinna och gör hennes normala liv outhärdligt, är det nödvändigt att konsultera en läkare.

I kvinnors forum kan du ofta se frågan: "Varför sväller kroppen före menstruationen?" Anledningen kan vara i de individuella egenskaperna hos varje flickas kropp. I det här fallet kommer du att bli av med problemet.

Om saken är i hormoner kan du försöka anpassa den allmänna bakgrunden. För att göra detta, klara lämplig analys. Hormonet östrogen, som stiger i blodet före kritiska dagar, kan behålla salter i kroppen. I detta avseende tas inte vätskan bort, ödem bildas.

Dessutom kan kroppen sakna två element: magnesium och vitamin B6. De är inte bara viktiga för normalt välbefinnande, utan upprätthåller också den nödvändiga vattenbalansen.

Om svullnaden inte försvinner, måste du rådfråga en läkare. Detta kan indikera:

 • Vaskulär patologi.
 • Hjärtsvikt.
 • Problem med lymfkörtlarna.
 • Åderbråck.

I vilket fall som helst, om kroppen sväller före menstruationen, är det bättre att konsultera en läkare.

Det finns kategorier av kvinnor som tål menstruation för hårt. Detta kan vara både en individuell egenskap i kroppen och hormonell misslyckande. Oftast vänder sig kvinnor till gynekologer med liknande problem:

 • Efter 30 år. Det är i denna ålder som den hormonella bakgrunden börjar förändras.
 • Med en oregelbunden cykel. I detta fall, förutom ödem, kan allvarliga gynekologiska sjukdomar (cyster, polypper, endometrios, etc.) läggas till..
 • Med anovulatoriska cykler. En kvinna ägglossar inte, hon kan inte bli gravid.

Ödem före menstruation kan orsaka en kvinna mycket problem, särskilt under sommarmånaderna, när ytterligare faktorer är: hög temperatur, låg luftfuktighet.

Många kvinnor frågar hur man kan bli av med ödem. Det här är ganska enkelt. Läkare rekommenderar att man ökar mängden vätska som konsumeras. Det är bättre att det var vatten utan gas eller naturliga grönsaksjuicer. Vätskan hjälper till att spola ut överskott av toxiner och salter som samlas i vävnaderna..

Försök att äta så lite salt, rökt, kryddig mat som möjligt. Du kan också minska mängden natrium, men först efter att ha konsulterat en läkare för att göra detta utan att skada kroppen.

Om ödem före menstruation orsakar mycket besvär är det bästa sättet att bli av med det att bära kompressionsstrumpor under denna period. Denna metod är endast lämplig för den svala säsongen. Moderna produkter har en vacker utsikt, alla typer av mönster och färger.

Många kvinnor tar diuretika, men detta bör göras efter att ha konsulterat en läkare, annars kan situationen bara bli värre.

Så att svullnad före kritiska dagar inte plågas, bör en kvinna hålla sig till en diet. Glöm snabbmat, fet, kryddig, salt, rökt mat. Livsmedel som innehåller kalium bör ingå i kosten. Bland dem: bananer, fisk, spenat, havregryn.

Ett bra tillskott är användningen av färska bär, frukt och grönsaker. Det är lämpligt att utesluta rött kött, det hjälper till att öka nivån av progesteron i blodet.

Många kvinnor är intresserade av frågan: "Varför svullnad innan menstruationen inte kan tas bort för evigt?" För att hantera ett problem måste du ta reda på varför det inträffar.

Om frågan handlar om enskilda egenskaper, måste du komma överens och göra allt för att minska svullnaden. I detta fall kommer örter att rädda. Till exempel kommer blåbärsblad att hjälpa till att ta bort överskott av vatten från kroppen. Detta kommer att förbättra hudens skick..

Kontraindikationer - ta blodförtunnare.

Ett annat naturligt botemedel med en urindrivande effekt är vanlig maskros. Det ska tas enligt instruktionerna i detalj på förpackningen. En mild massage och en kontrastdusch samt kompresser kan också hjälpa till med ödem..

För många kvinnor går kritiska dagar inte så smidigt som vi skulle vilja. Mycket ofta lider de av svullnad före menstruationen. Anledningen kan ligga i brott mot hormonbalansen. Hur som helst är samråd med en läkare nödvändig..

Premenstrual syndrom - en uppsättning av symtom som förekommer hos kvinnor i den andra fasen av menstruationscykeln. Förändringar beroende på fluktuationer i den hormonella bakgrunden.

Som regel ger alla manifestationer inte mycket glädje, utan tvärtom stör det aktiva livet och förvärrar det allmänna välbefinnandet. Ödem före menstruation är bekant för nästan varje kvinna.

Oftast hälls och störs mjölkkörtlarna, men överskottsvätska kan samlas i hela kroppen. Varför händer detta och hur man kan bli av med problemet?

Anledningar till utseendet

Edematös form av premenstruellt syndrom (PMS) är en av de vanligaste. Hos vissa kvinnor förekommer det i samband med andra arter (cephalgiska, neuropsykiska och andra).

Det finns många teorier om orsakerna till sådana tillstånd i förväg till menstruationen, men alla är bara ungefärliga och föreställda.

Baserat på detta är behandlingen av sådana störningar också effektiv endast vid tidpunkten för att läkemedlet tas, och vid avbokning upprepas tillståndet.

Överskott östrogen

Den vanligaste teorin gäller överskottet av kvinnliga könshormoner i en flickas kropp.

Det är obalansen i sådana aktiva ämnen som spelar huvudrollen i utvecklingen och utvecklingen av ödem och andra manifestationer av PMS. Essensen är som följer.

Det antas att östrogener kan hålla natrium i en kvinnas kropp. Detta medför ansamling av vätska i vävnaderna, därav svullnad i bröstet före menstruation eller till och med hela kroppen.

Progesteronbrist ges också en betydande roll. Det antas att det har en natriumdiuretisk (diuretisk) effekt. Som regel åtföljs ett överskott av östrogen av brist på progesteron, och båda processerna är synergister av varandra. Resultatet av denna interaktion ger en kvinna ett stort obehag.

prolaktin

Studier har också visat att prolaktin kan hålla kvar natrium i kroppen, vilket innebär att ytterligare vätska hålls kvar. Men även med det normala värdet för detta hormon i vävnaderna kan det finnas en ökad känslighet för det. Som ett resultat kommer effekten av prolaktin att bli mer uttalad i normala analyser hos kvinnor.

Andra mekanismer

Mot bakgrund av påfrestningar, psykomotional överbelastning finns det en kränkning av förhållandet på hjärnnivån, vilket leder till överdriven produktion av ACTH - hypofyshormonet.

Och det genom ett visst system främjar förbättrad omvänd absorption av vätska i njurarna. En viktig roll ges också obalansen och bristen på vitaminer, särskilt grupperna B, A, E och spårelementet zink.

Så varför ödem före menstruation förekommer hos ett stort antal kvinnor är det inte helt förstått. Men tydligt identifierade grupper av flickor benägna till en uttalad klinisk bild av premenstruellt syndrom. Dessa inkluderar kvinnor med följande villkor:

 • övervikt, på grund av att fettvävnad är en källa till östrogen;
 • de som har kroniska sjukdomar i njurarna, levern och hjärt-kärlsjukdomar;
 • efter 40 år och under bildandet av menstruationsfunktion.

Hur visar det sig

Som regel sväller hela kvinnan eller dess delar hos kvinnor innan menstruationen. I det första fallet, även på skalorna, märks en ökning med 2-3 kilogram. I detta fall verkar kroppen tung och klibbig.

Med ödem av vissa delar känner en kvinna obehag i detta område. Oftast presenteras klagomål för smärta och bröstförstoring. Parallellt med detta växer midjan ofta. Dessutom beror detta inte bara på ödem, utan eventuellt uppblåsthet.

Om ögonödem före menstruation, armar, ben etc. är störande, finns det stor sannolikhet för förekomst av samtidig patologi, till exempel njurproblem. Då kan den kliniska bilden bli ännu ljusare.

Hur man blir av

Genom att känna till kroppens tendens till sådana förändringar är det bättre att försöka förebygga premenstruellt syndrom. Den mest adekvata och effektiva behandlingen kan endast förskrivas av en läkare. Men ofta måste du kämpa med vad som är. För att göra detta finns det några tips för att minska puffiness i förkant av kritiska dagar..

Det rekommenderas att ta lätta diuretika, till exempel veroshpiron. Läkemedlet kommer att bidra till ökad utsöndring av vätska från kroppen och därmed ta bort svullnad från vävnaderna. Du kan också använda olika urindrivande örter. Dessa inkluderar lingonbär, tranbär och andra..

Folkmetoder

Det rekommenderas att använda olika lotioner, bad för vissa delar av kroppen. Populära sätt:

 • Med ödem på ögonlocken och området under ögonen kan du applicera kylda påsar fuktade med vatten med grönt te.
 • Vi rekommenderar att du tar bomullsdynor och fuktar i mjölken, där isbitar först ska placeras. Kalla minikompressioner måste tillämpas för alltid.
 • Även i dessa fall hjälper äggvita mycket. Det måste piskas och appliceras på platsen för puffiness i ansiktet.
 • Färsk eller fryst persilja är ibland effektiv. För att göra detta, slipa det och blanda med flera matskedar gräddfil. Den resulterande blandningen måste användas som en ansiktsmask.
 • Om dina ben svullnar på kvällen till dina perioder, kan du förbereda kuber från en lösning av kamomill och kaffe. Och smörj sedan dagligen huden på lemmarna. Det är användbart att tvätta fötterna med en saltlösning, läsk med tillsats av en droppe jod. Du kan också göra bad från det.
 • Det rekommenderas också att dricka infusioner av rosa höfter, kamomill, lingonberry blad.
 • Det finns ett intressant recept med lagerblad. För att göra detta, ta det tre eller fyra bitar, häll ett glas kokande vatten och insistera i flera timmar. Och sedan ta 100 ml tre gånger om dagen. Det är bra att dricka det, även om dina händer sväller före din period.

Vilken typ av förebyggande

Var noga med att följa förebyggande åtgärder före menstruation. Rekommenderad:

 • drick 10 glas vätska per dag;
 • drick inte och ät precis före sänggåendet;
 • observera korrekt näring;
 • konsumera diuretiska livsmedel;
 • göra sport;
 • kontrollvikt;
 • vägra alkoholhaltiga drycker;
 • koppla av mer.

Förebyggande minskar risken för svullnad..

För kvinnor som är intresserade av att hantera ödem före menstruation är det bästa alternativet deras pågående förebyggande. Effektiva sätt att lösa problemet - upprätthålla en balanserad hälsosam kost och drickordning. Grundläggande regler:

 1. Drick så mycket rent vatten som möjligt per dag - från 8 till 12 glas. Det är också tillåtet att konsumera grönt te, ingefära med citron, men utan socker. Det rekommenderas att vägra söta drycker och kaffe.
 2. Drick inte mycket på natten, om det finns störningar i njurarna - utsöndringssystemet kanske inte klarar mycket vätska. Varning kvinnor med sådana problem bör närma sig användningen av mejeriprodukter..
 3. Behåll rätt kost. Du bör vägra att äta mat som provocerar utseende på ödem: inlagd, saltad, rökt, söt.
 4. Inkludera diuretiska produkter i din diet: vattenmelon, citrusfrukter, rödbetor, gröna, gurkor, pumpafrön, vilken fisk som helst, magert kött.
 5. Kontrollera ditt psyko-emotionella tillstånd och försök undvika stressiga situationer.
 6. Att gå på sport - detta hjälper till att påskynda ämnesomsättningen och förlora överskottsvätska både naturligt och genom huden. Observera att inte alla sporter under menstruationen kommer att vara lika användbara..
 7. Försök att hålla vikten under kontroll och förhindra överskott.
 8. Uteslut alkohol så mycket som möjligt, det dehydratiserar kroppen och provocerar vätskeretention i vävnader.
 9. Behåll ett sundt sömnmönster och undvik överarbetning.

Om svullnad inte är en manifestation av allvarliga patologier, rekommenderas det att lindra ditt tillstånd med hjälp av folkläkemedel. När sjukdomar blir orsakerna måste problemet åtgärdas med hjälp av en kvalificerad specialist.

Kritiska dagar är en naturlig process som på ett eller annat sätt väcker mycket besvär i vardagen. Huvudvärk, illamående, smärta i buken och korsryggen, plötsliga humörsvängningar - många har redan vant sig vid alla dessa PMS-symtom, det finns en annan manifestation, mer sällsynt, men inte mindre obehagligt - svullnad före och under menstruationen. Låt oss i denna artikel överväga vad som är orsaken till denna reaktion i kroppen och hur man undviker ansamling av vätska.

Hur manifesterar ödem

Ödem under menstruationen är ganska lätt att märka visuellt:

 1. Svullnad i extremiteterna observeras - svullnad i ben, fötter, mindre ofta - armar.
 2. Svullet ansikte, ögonlock och kinder är svullna.
 3. Innan menstruationscykeln börjar sväller en kvinna mjölkkörtlarna. Detta är karakteristiskt även för de representanter för det svagare könet som inte är benägna att svälla i andra delar av kroppen.
 4. Det uppstår puffiness eftersom överskottsvätska påverkar volymer och vikt. Innan menstruationen verkar en kvinna fylligare och blir tyngre med 1,5–3 kg.

Förutom synliga manifestationer kännetecknas svullnad av fysiskt obehag och smärta på de platser där den förekommer.

Kvinnor upplever ofta ödem under klimakteriet, så du bör läsa mer information om detta ämne..

Diagnostik

Det viktigaste diagnostiska kriteriet är cykliska följder av patologiska symtom. Om en kvinna märker att patologiska manifestationer inträffar flera dagar före menstruationen och passerar med dess början är troligen fallet i PMS. Vid diagnos är det viktigt att utesluta organisk patologi, som kan uppvisa liknande symptom..

För ytterligare diagnostik används följande metoder:

Fastställande av progesteronnivåer

I den andra fasen av menstruationscykeln observeras en minskning av progesteronnivåerna.

Orsaker till ödem före menstruation

I en kvinnas liv spelar den hormonella bakgrunden en enorm roll. Hennes humör och vissa förändringar i kroppen beror på förekomsten av vissa aktiva ämnen..

De flesta av det rättvisa könet före början av menstruationen upplever viss obehag. De känner ofta obehag, tyngd i nedre del av buken.

Ödem före menstruation, som är lokaliserat i de distala delarna av benen, i ansiktet, bröstkörtlar och buken, är också ett vanligt fenomen..

Alla negativa manifestationer hos en kvinna under denna period kallas premenstruellt syndrom. Den har flera varianter, beroende på symtomen, men oftast finns det en edematös form, som också kan åtföljas av cephalgiska, neuropsykiska och andra. Den exakta teorin om varför ödem och andra PMS-symtom förekommer i slutet av cykeln existerar inte..

Experter föreslår att det hela ligger i funktionerna i den hormonella bakgrunden:

 1. Den främsta orsaken till uppkomsten av svullnad i vävnaderna är en hög koncentration av östrogen i blodet. Dessa ämnen bidrar till natriumretention och uppbyggnad av vätska..
 2. Låg progesteron. Detta hormon har en urindrivande effekt och tar bort natrium. Dess brist förvärrar effekterna av östrogen ännu mer.
 3. Närvaron av prolaktin. Det, som östrogener, kan kvarhålla natrium och vätska i kroppen. Detta blir möjligt både med en ökning av mängden och med en ökning av vävnadens känslighet för dess effekter..
 4. Det finns andra mekanismer för uppkomsten av svullnad i benen under menstruationen. Så under stress kan ACTH-produktion i hypofysen förbättras. Det leder till ökad retur av vätska när den filtreras av njurarna. I vissa fall spelar en brist på vitaminer och mineraler en roll..

Det finns också predisponerande faktorer. Oftast börjar vätskan ackumuleras före menstruationens början hos kvinnor med sådana funktioner:

 • Stor vikt. Fett fungerar som ett depå för östrogen.
 • Dålig näring med ett överskott av produkter som innehåller fytoöstrogener.
 • Kroniska sjukdomar - njursjukdomar, lever-, tarms- och kardiovaskulära patologier.
 • Oregelbunden cykel.
 • Långvarig användning av hormonella preventivmedel.
 • Dåliga vanor.
 • Ofta psyko-emotionell överbelastning.
 • Stillasittande livsstil.
 • Sjukdomar i de inre könsorganen - endometrios, cysta, polypos.
 • Ungdom och Preclimax.

Tecken på avslag

Ödem under början och före menstruationens uppkomst manifesterar sig annorlunda hos alla. Ibland är de bara lokaliserade i bröstet och buken, benen, men kan bestämmas i hela kroppen. Sådana symtom blir särskilt uttalade i närvaro av njursjukdom. PMS hos en kvinna åtföljs av sådana tecken:

 • ökning av kroppsvikt med ett par kilo;
 • smärta och brister i bröstkörtlarna, buken;
 • nedsatt sömn och aptit;
 • ångest och depression;
 • smärta i buken, huvudet, tarmen;
 • förstoppning
 • utseendet på akne.

När puffiness uppstår i slutet av menstruationscykeln, bör du försöka förhindra det. För att göra detta behöver du:

 1. Granska dieten. En vecka före menstruationsstart måste du minska intaget av salt, animaliskt fett, rökt och stekt mat. I stället för kaffe eller te rekommenderas det att dricka rent vatten, avkok av diuretiska örter. Du måste konsumera mat med mycket B-vitaminer, selen, kalium, magnesium och zink. Du måste äta färsk frukt och grönsaker hela tiden.
 2. Normaliserar arbetet i tarmen, njurarna, levern, hjärtat och blodkärlen. För att göra detta måste du besöka specialister och behandla kroniska åkommor som provocerar vattenhållning i kroppen.
 3. Ständigt delta i fysiska övningar, dagliga promenader. Vid övervikt, minska kaloriintaget av mat och eliminera dåliga vanor.

Om alla åtgärder som vidtas inte hjälper, bör du kontakta endokrinologen och ta reda på orsaken till uppkomsten av ödem och andra obehagliga fenomen före menstruation. I vissa fall kan läkaren rekommendera en kort behandling med lätta diuretika eller ta hormonella preventivmedel med en diuretisk effekt, vitaminer och kosttillskott.

Folkmetoder

Hjälp i närvaro av ödem, beroende på menstruationscykeln hos kvinnor, bör vara omfattande. I vissa fall kan du använda naturliga ingredienser, men innan du gör detta bör du rådfråga din läkare.

 1. Det rekommenderas att ta bort svullnad i ansiktet med en mask tillverkad av rå potatis. Det måste slipas på ett rivjärn och fördelas på huden i ögonlocken. Håll masken i 15 minuter och skölj sedan med kallt rent vatten.
 2. Grönt te hjälper till att lindra svullnad i ögonlocken. Två bomullsdynor blir våta av teblad och sätter på det drabbade området. Förvara lotion i högst 15 minuter.
 3. Om ödem är lokaliserat främst under ögonen, är den äggvita masken bäst i detta fall. Piska det med en visp och smörj huden.
 4. En kompress av kall helmjölk med isbitar hjälper. I denna lösning fuktas bomullsskivor och placeras på slutna ögon. Håll cirka 10 minuter.
 5. En mask tillverkad av hackad persilja med tillsats av gräddfil med 20% fett är mycket effektiv. De måste tas i förhållandet 1: 2 och blandas ordentligt. Blandningen appliceras jämnt på ansiktshuden och efter 20 minuter måste den tvättas med tonic eller vatten.
 6. För tvätt före menstruationen kan du förbereda en infusion av rosmarin. Flera grenar av en färsk växt bör hällas med ett glas kokande vatten och få stå på ett mörkt ställe under en vecka.
 7. För att ta bort det edematösa syndromet med PMS rekommenderas att torka ansiktet med isbitar. De kan göras som vanligt rent vatten eller avkok av antiinflammatoriska örter. Ibland, för detta ändamål, frysa teblad av naturligt kaffe.
 8. Om benen sväller före menstruationen kan du förbereda ett speciellt bad. För det är det nödvändigt att lösa upp 200 gram salt i 10 liter vatten, tillsätt där en stor sked soda och en liten sked honung. Sänk benen i 10 minuter och torka sedan av dem torra. En sådan procedur kan göras när som helst, flera gånger om dagen.
 9. För oral administration rekommenderar traditionella läkare att använda ett lagerblad. Ta tre stora blad för en avkok, och brygg 250 ml vatten. Ta en sked tre gånger om dagen. Detta bör göras med stor försiktighet, eftersom lövbladet i denna form kan orsaka en ökning av toner i livmodern.
 10. Det är mycket användbart att förbereda ett avkok av rosa höfter, särskilt med svullnad i fötter. För detta måste en matsked råvaror malas och bryggas i en termos av 500 ml kokande vatten. Drick 20 ml, tre gånger om dagen. Buljongen gör att du snabbt kan hantera ödem och stärka kroppens immunförsvar.
 11. Oraffinerade havrekorn (tre stora skedar) hälls med en liter kokande vatten och insisteras över natten. På morgonen kokas läkemedlet i 20 minuter. Det måste tas 1/5 kopp upp till fem gånger om dagen.

Ödem före början av menstruationen försvinner vanligtvis om du följer ovanstående rekommendationer. Men om alla metoder har testats och det inte finns någon lättnad, bör du genast söka hjälp från en läkare och genomgå en grundlig undersökning. Kanske är vattenhållning i kroppen ett symptom på en allvarlig sjukdom..

Behandlingsmetoder

Vad man ska göra för att undvika stagnation av intercellulär vätska, samt hur man kan bli av med ödem, om det inte var möjligt att förhindra deras bildning?

Mediciner

Om svullnad observeras uteslutande under menstruationen föreskriver gynekologen patienten läkemedlet Veroshpiron, som har en mild diuretisk effekt och stimulerar processen för vätskeavstängning. Om det finns kontraindikationer för att ta läkemedlet kan det ersättas med användning av diuretiska örter - lingonbär eller tranbär.

Ödem som kvarstår länge är en indikation för diagnos. Under undersökningen kommer läkaren att fastställa orsaken till svullnad i kroppens delar och välja den optimala medicinen. Svullnad som ett resultat av en hormonell störning elimineras genom att ta hormoner, en neurologisk störning genom lugnande medel och inflammation med antibiotika.

Folkterapi

För att bli av med premenstruellt ödem rekommenderas det att använda sådana folkrättsmedel:

 • masker framställda på basis av kyld mjölk, äggvit eller gräddfil;
 • kylda kompresser av grönt te, naturligt kaffe och kamomillbuljong;
 • saltbad hjälper till att eliminera svullnad i lemmarna;
 • handmassage med antiseptisk avkok.

Ett avkok av lagerblad bidrar till att avlägsna puffiness. För att förbereda det måste du fylla tre små ark med 500 ml kokande vatten och infusera läkemedlet i tre timmar. När buljongen är klar tas den tre gånger om dagen, 100 ml.

Ett annat effektivt botemedel mot puffiness är en avkok av rosa höfter och lingon. Receptet är enkelt: frukterna av två växter blandas i ett förhållande på 1: 1, hälls med 500 ml kokande vatten och låt sjuda under låg värme i 15 minuter. Därefter måste vätskan kylas och filtreras: den färdiga buljongen tas två gånger om dagen i en volym av 150 ml.

Svullnad i benen före menstruation - ta reda på orsakerna

Östrogener - könshormoner som produceras av äggstocksfolliklarna anses vara de viktigaste "syndarna", även om inga konkreta bevis har tagits emot: det antas att de behåller natrium i cellerna och vätskan bibehålls också - det är ödem. Samtidigt nämns det sällan att östrogennivån är hög, inte precis före menstruationen, när ödem uppträder, men i mitten av cykeln.

Det antas också att vid denna tidpunkt faller nivån av progesteron, ett hormon som produceras av corpus luteum i äggstocken och utför många funktioner (progesteron är ansvarig för den normala cykeln, förnyelse av endometrium och förmågan att bli gravid; avlägsnar överskott av natrium, ger en diuretisk effekt).

Innan menstruationen börjar ökar progesteronnivån och minskar innan de börjar. under menstruationen producerar kroppen väldigt lite.

Emellertid försvinner ödem i början av menstruationen; Progesteron kan inte "skyllas för allt", men det är allmänt accepterat att en sänkning av dess nivå bidrar till ansamlingen av natrium.

Samtidigt "prolaktin", som ansvarar för produktionen av bröstmjölk, "kommer in i scenen": ägget har mognat, vilket innebär att vi måste agera. Det kan också hålla vätska, särskilt om cellerna är känsliga för det..

Ett annat hormon - ACTH, påverkar produktionen av östrogen och progesteron, och under stress i hypofysen produceras det mer: det avser också vätskeansamling.

Den andra sidan är förknippad med en brist på vitaminer och mineraler och ett överskott av skadliga ämnen, men detta ämne är för omfattande.

Kom ihåg kort: hos många kvinnor manifesteras PMS i en ökad aptit (detta är normalt - kroppen "lagrar" vid graviditet) och förvärring av smakpreferenser.

Det senare, med ett överflöd av alla slags "snacks" och färdiga produkter, har moderna människor mycket: lätt att vänja sig - svårt att vägra.

Ofta, före menstruationen, "tillåter" kvinnor sig själva skarpa och salta, rökt och fet: kroppen är redan benägen att ödem, och sedan finns det sådana "kosttillskott". Sötsaker och oljig "mjölk", bakverk och konserverade marinader bidrar också till ansamling av vatten - särskilt mot bakgrund av påfrestningar som ofta "grips" med PMS.

svullnad före menstruation

En annan åsikt, inte utan anledning: genom att ackumuleras skyddar vätskan den kvinnliga kroppen mot uttorkning, vilket är möjligt mot bakgrund av blodförlust under menstruationen - naturen tog också hand. Näringsämnen elimineras också med blod - till exempel B-vitaminer och järn: skyddsmekanismen verkar inte överflödig.

Och det finns fler frågor än svar; Dessutom har inte alla ödem. Experter förklarar: i de flesta fall är denna reaktion av kroppen naturlig, som ett svar på hormonella förändringar. Efter menstruationen normaliseras den hormonella bakgrunden och ödemet försvinner, men inte för alla: oftare kvarstår de i de som tillhör "riskgrupperna".

Dessa är överviktiga kvinnor - östrogener samlas i fettvävnad - och en oregelbunden cykel; som lider av kroniska sjukdomar i det kvinnliga könsorganet (polypper, cyster, endometrios, etc.).

), hjärta och blodkärl, mag-tarmkanal, lever och njurar; ta hormonella preventivmedel; tonårsflickor och kvinnor efter 40 år.

Predispositionen för ödem ökar dramatiskt med dålig näring, ofta konsumtion av produkter med fytoöstrogener, inaktiv livsstil, fysisk och emotionell överbelastning och en tendens till dåliga vanor.

Inte bara ben kan svälla - skorna blir små, utan också händer och ansikte - "väskor" under ögonen, puffiness. Ofta sväller bröstet och buken, och ibland hela kroppen - oftare med nedsatt njurfunktion.

På kvällen är ödem mer märkbart, särskilt med stillasittande eller stående arbete. Men för någon är de mer uttalade på morgonen: det noteras att många "godsaker" och "delikatesser" bidrar till vätskeansamling.

Det är möjligt, men det skulle vara nödvändigt att radikalt förändra livsstilen - i synnerhet skulle det vara trevligt att vila några dagar innan din period. Inte alla kommer att kunna gå på jobbet just nu, men det är fullt möjligt att förbättra vatten-saltmetabolismen: ödem är antingen obetydligt eller nästan omöjligt.

Tillsätt mer rent vatten i kosten, upp till 1,5-2 liter, beroende på typ av kroppsbyggnad, men under den andra halvan av dagen försöker du dricka mindre; natrium kommer att lösas upp och elimineras från vävnaderna. Grönt te och örtte kommer också att hjälpa; kaffe är bättre att inte dricka ännu, trots dess diuretiska effekt: det kommer att vara mer skada än nytta.

Det är bättre att bygga en diet så att det inte finns några överskott alls, men åtminstone en vecka innan menstruationen, ta bort livsmedel som upprör balans: rökt mat, stekt mat, animaliskt fett, godis, minska mängden salt, tillsätt fler färska grönsaker, frukt och örter, som gurkor, vattenmeloner och fänkål. Vid övervikt är detta särskilt viktigt: kaloriintaget bör minskas.

Gymnastik och promenader skyddar också mot ödem. Träna lugnt och regelbundet: på så sätt hjälper du till att fungera i alla organ och system.

Det är användbart att simma eller bara ta ett varmt (inte varmt!) Bad: urinering kommer att öka.

Men det är omöjligt att ordna dieter eller hårda fasta dagar under den andra halvan av cykeln: kroppen är inställd på att "lagra" näringsämnen, och deras begränsning kan provocera vätskeansamling.

Möjliga komplikationer

Vanligtvis svullnad under menstruationen, leder inte till några komplikationer och kräver inte behandling. En stark svullnad av hela kroppen, särskilt ansiktet, blir emellertid med tiden en oro.

Om svullnad i benen provoseras av tumörer i bäckenet, ignorerar detta symptom till den sista graden av sjukdomen. Ett hormonellt fel kan leda till störningar i det endokrina systemet. De farligaste av dessa är sköldkörtelcancer och diabetes. För att upprätthålla en kvinnas hälsa rekommenderas därför att regelbundet besöka en gynekolog och upprätthålla en kalender av menstruation.

Puffiness före menstruation bör inte skrämma en kvinna. Detta är främst en fysiologisk process som äger rum under en vecka. Svullnad kan kvarstå under de tidiga dagarna av menstruationen. Bröstförstoring och svullnad i benen är särskilt vanliga. Om vätskeansamling stör dig och åtföljs av smärtsamma upplevelser, se till att konsultera en gynekolog.

Under menstruationen observerar vissa kvinnor svullnad i buken, benen. Den totala vikten varierar, ökningen kan vara flera kilogram. Efter några dagar försvinner symptomen. Hur man hanterar det och vad man ska göra för att förhindra återfall?

Fysiska förändringar orsakar mycket besvär: storleken på saker, skor är inte lämpliga. Stämningen förändras, magen sväller, bröstet sväller. Obehag orsakar utbrott av ilska eller depressiva stämningar. Ofta kan du observera på morgonen svullnad under ögonen. Ansiktet sväller också.

Manifestation av puffiness

Manifestationen av puffiness är individuell. Varje kvinna har fysiologiska egenskaper, på grund av vilket ödem förekommer i olika organ och vävnader. Den vanligaste svullnad och smärta i området av bröstkörtlarna, svullnad i buken, händer, ben, fötter och ansikte. Överskottsvätska kan ge en viktökning på 3-5 kg. Svullnad åtföljs ofta av störningar i mag-tarmkanalen - förstoppning, uppblåsthet, gas. Som ett resultat av förändringar i kroppsformer, möter kvinnor svårigheter att välja en garderob: deras fötter är så svullna att det är omöjligt att bära skor i deras storlek, vanliga byxor inte konvergerar i midjan. Fukthållning börjar oftast 3-7 dagar före menstruationens början och passerar under de första dagarna av menstruationen.

Riskgrupp

Nästan varje kvinna upplevde ödem före menstruation under olika perioder av sitt liv. I vissa är dessa manifestationer obetydliga, medan andra känner stort obehag. Oftast uppstår svår svullnad i följande fall:

 • kvinna över 40 år;
 • ständig användning av salta, rökt och kryddig mat;
 • lever i megacities;
 • njursvikt;
 • ett stort antal graviditeter, förlossning, aborter;
 • övervikt;
 • diabetes mellitus och fetma i samband med hormonella störningar;
 • alkohol och rökning;
 • ta preventivmedel;
 • kronisk stress;
 • sjukdomar i bäckenorganen, tidigare gynekologiska operationer;
 • otillräckligt vattenintag;
 • låg fysisk aktivitet.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

”Endometritis - vad är det? Typer, huvudsymptom och behandlingsregimer ”

4 kommentarer

Den inre ytan av livmodern är täckt med ett slemhinne - endometrium. Beroende på menstruationsfasen, ändrar den dess tjocklek och struktur: under menstruationen är den tunn, vid tid av ägglossningen har den en tjocklek på 0,9 - 10 mm, och när nästa menstruation når 1,2 - 1,4 mm....

Graviditet efter avskaffandet av Duphaston

Relaterade och rekommenderade frågor5 svarSidsökVad ska jag göra om jag har en liknande men annorlunda fråga?Om du inte hittade den information du behöver bland svaren på den här frågan, eller om problemet är något annorlunda än det som presenterades, kan du försöka fråga läkaren en ytterligare fråga på samma sida om han är ämnet för huvudfrågan....

Månadsvis efter Duphaston

Dufaston och menstruationNär man tar piller (vanligtvis är detta den andra fasen av MC) kompenseras bristen på naturligt progesteron, vilket visas positivt under menstruationscykeln....