Papillär cystadenombehandling

Harmonier

Doktor i medicinska vetenskaper, professor vid Institutionen för obstetrik, gynekologi och reproduktiv medicin FPK MR RUDN, läkare i högsta kategorin.

Ter-Hovakimyan Armen Eduardovich

Doktor i medicinska vetenskaper, professor vid Institutionen för obstetrik, gynekologi och reproduktiv medicin FPK MR RUDN, läkare i högsta kategorin.

Doktor i medicinska vetenskaper, professor vid Institutionen för obstetrik, gynekologi och reproduktiv medicin FPK MR RUDN, läkare i högsta kategorin.

Licensnummer 10-77-01-013329
26 oktober 2016.
LLC "He Clinics Lux"
integritetspolicy
Användaravtal Vi är i sociala nätverk

Ostadisk cystadenom

Neoplasmer i området för livmoderhängen är olika - i de flesta fall, först efter operationen, kan resultatet av histologisk undersökning utesluta malign degeneration. Ostadiskt cystadenom hänvisar till epiteltumörer, av vilka vissa kan orsaka onkologisk patologi med en ogynnsam prognos, så att läkaren alltid närmar sig undersökningen med tanke på cancer alertness när han förbereder sig för operation.

Alternativ för godartade neoplasmer

Beroende på struktur och cellstruktur delas epitel tumörer in i följande huvudtyper:

 1. Seröst cystadenom;
 2. Mucinös cystom;
 3. Endometrioid ovariesjukdom;
 4. Klar celltumör;
 5. Brenners tumör;
 6. Blandad neoplasma.

Det är långt ifrån alltid möjligt att exakt bestämma typen av neoplasma vid stadium av preoperativ beredning: oftast under en kirurgisk procedur under en express biopsi kommer läkaren att kunna exakt bestämma den histologiska varianten av cysten.

Serösa tumörer

Den vanligaste arten är seröst äggstockscystadenom. Cystomens inre yta är fodrad med normalt äggstocksepitel, vilket ger en vätskesekretion. De viktigaste diagnostiska kriterierna som antyder en histotyp av en godartad neoplasma är:

 • släta väggar;
 • ensidig;
 • enkel kammare;
 • liten i storlek (högst 30 cm i diameter);
 • flytande innehåll utan täta inneslutningar.

Efter att ha fått resultatet av ultraljudsskanning och baserat på de kliniska manifestationerna kommer läkaren att föreslå ett kirurgiskt behandlingsalternativ - endast genom att ta bort tumören kan du med säkerhet prata om den godartade processen. Operationsomfånget i frånvaro av misstank för cancer är alltid organbevarande: det räcker till för att skära en cysta eller göra en partiell resektion.

Mucinösa neoplasmer

Det näst vanligaste epiteliala cystadenomet är mucinös cystom. Tumörens inre yta är fodrad med cylindriska celler, som liknar livmoderhalsen i livmoderhalsen, som producerar tjockt slem. De viktigaste egenskaperna hos mucinös äggstockscystadenom är:

 • kuperad yta;
 • flerkammar;
 • medelstora och stora i storlek (kan nå 50 cm i diameter);
 • tjockt slemliknande innehåll.
 • släta väggar på innerytan.

Det gamla namnet på tumören är pseudo-slemhinne cystadenom i äggstockarna. Den godartade kvaliteten på neoplasmen bekräftas histologiskt, vilket gör det möjligt för läkaren att använda mindre traumatiska typer av operationer.

Endometrios, Brenners fibrom, klarcell och blandade cystom är mycket mindre vanliga. Läkarens huvuduppgift vid undersökning och förberedelse för en kirurgisk operation är att exakt identifiera tumörhistotypen för att välja den optimala behandlingstaktiken.

Gränscystomer

En frekvent variant av tumörtillväxt är ett prekanceröst tillstånd, där de första tecknen på obligatorisk malign degeneration uppträder. Gränscyster inkluderar:

 1. Seröst papillärt cystadenom;
 2. Ytlig papillär tumör i äggstocken;
 3. Borderline Papillary Cystadenoma.

Ju förr som någon av de prekancerösa histotyperna upptäcks, desto bättre är prognosen för behandling av cystadenom i äggstockarna: med tanke på den enorma risken för äggstockscancer bör varje papillär cystadenom genomgå en operation med obligatorisk användning av principerna om försiktighet.

Serös papillär tumör

Den mest prognostiskt gynnsamma varianten av förstadier, serös papillär ovarial cystadenom, är mycket mindre benägna att degenerera jämfört med andra typer av kantlinje papillära neoplasmer. Följande tecken kan antyda sannolikheten för denna histotyp av cystom:

 • enkelkammare (mindre ofta - tvåkammare);
 • medelstorlek (upp till 30 cm);
 • närvaron av en liten mängd papiller på den inre ytan av cysten.

Vid transvaginal ultraljudsundersökning kommer läkaren att se en enda grov papilla inuti cystomen, vilket är det första och viktiga tecknet på ett gränsenstillstånd för cancer. Risken för degeneration är inte stor, men tillvägagångssättet för behandlingstaktik är entydigt - tumören måste tas bort med hänsyn till den påstådda malig tillväxten.

Papillär cystadenom i äggstocken

Mycket allvarligare och farligare är situationen när, som ett resultat av undersökning på ytan av cystom, flera papillära tillväxter avslöjades. Detta är ett tecken på aktiv tillväxt med spridning av cellelement. Tecken på prekanceröst tillstånd inkluderar:

 • ett stort antal små papiller, som tenderar att smälta samman och bilda strukturer som liknar blomkålen;
 • utbredd på ytan av cystomen;
 • en snabb ökning av storleken på den cystiska neoplasma;
 • tumör med flera kammare.

Det värsta alternativet är att upptäcka papillärväxter på intilliggande organ och bukhöljet på buken. Detta indikerar en metastaserande spridning av prekancer, vilket kraftigt förvärrar prognosen för behandling av papillär äggstockscystadenom.

Gräns ​​svullnad

Det är ofta omöjligt att upptäcka ögonblicket av ondartad transformation - gränsen papillär cystadenom kan bli äggstockscancer på kort tid. Gränsförstadiet tillstånd kännetecknas av:

 • stora storlekar av papillära tillväxter;
 • snabb tillväxt av cystom;
 • uppträdande av vätska i buken (ascites).

Det är viktigt att genomföra utbildning och genomföra en radikal operation så snart som möjligt för att minska risken för malignitet. Men även med histologisk bekräftelse av tillståndet före tumör, kommer läkaren att genomföra postoperativ behandling med användning av ovarial onkologi terapimetoder.

Maligna neoplasmer

Äggstockscancer har många histologiska typer. Klassificering av epiteltumörer inkluderar följande huvudalternativ:

 1. Seröst cystadenokarcinom;
 2. Ytlig papillär adenokarscinom;
 3. Mucinös malign tumör.

Sällsynta arter (endometrioid, klarcell, övergångscell, skive och blandad) är vanligtvis ett kirurgiskt fynd - efter operation för cystadenokarcinom i äggstockarna hittar histologen specifika cancerceller i den borttagna vävnaden och ger den behandlande läkaren en slutsats om förekomsten av en atypisk histotyp av cancer.

Seröst ovarialt adenokarcinom

Liksom med en godartad cyste är denna typ av tumör den vanligaste (upp till 60% av alla typer av epitelial äggstockscancer). Seröst cystadenokarcinom i äggstocken kan inte skilja sig från vanliga serösa cystom, därför är det i varje specifikt fall nödvändigt att genomföra en expressionsvävnadsbiopsi under operation för att avlägsna cystiska neoplasmer i äggstocken. Ofta är det bara histologi som kan skilja cystadenom från adenokarcinom. Obligatorisk är bedömningen av celldifferentiering - det finns tre alternativ:

 • mycket differentierad;
 • måttligt differentierade;
 • låg grad.

Bättre prognos för cystadenokarcinom med hög differentiering av tumörcellstrukturer.

Ytlig papillär adenokarscinom

Förekomsten av tillväxter på cystomets yttre yta är alltid en hög risk för papillär ovariecystadenokarcinom. Det är oerhört viktigt att inte skjuta upp operationen för cystadenom i äggstocken, även om papiller på cystytan inte hittas under undersökningen: ibland kan papillärtillväxter bara upptäckas under operationen. Risken för papillärcancer är mycket hög med följande symtom:

 • ett stort antal papillärstrukturer;
 • omfattande tillväxt;
 • förekomsten av metastaser i den andra äggstocken;
 • metastatisk skada på angränsande vävnader och organ.

Det är nödvändigt att genomföra en operation för att radikalt avlägsna cystomen med det obligatoriska genomförandet av kombinerad antitumörterapi.

Slimhinnigt malignt cystom

Malignitet baserat på pseudo-slemhinne cystadenom i äggstocken förekommer hos 15% av kvinnorna, därför är närvaron av en cyster med flera kammare fylld med slem en riskfaktor för onkologi. Viktiga tecken på en eventuell malign transformation inkluderar:

 • uppkomsten av smärta;
 • dysfunktion i bäckenorganen;
 • bildning av ascites.

Under undersökningen är det långt ifrån alltid möjligt att skilja cancer från mucinös äggstockscystadenom, därför kommer läkaren att föreslå onkologi under operation för en pseudomucinös neoplasma.

Terapeutisk taktik

Alla varianter av cystadenom i äggstockarna innebär kirurgi. Det är omöjligt att skjuta upp eller vägra en operation för att skapa förutsättningar för utvecklingen av cystom. Övergången från en godartad till en gränsen och malign tillstånd kan ta en kort tid (från flera veckor till 2-3 månader), så den viktigaste och mest effektiva behandlingen för cystadenom i äggstockarna är kirurgi för att ta bort tumören. Av stor betydelse för valet av terapeutisk taktik under den postoperativa perioden är det histologiska resultatet - beroende på typen av neoplasma kommer läkaren att erbjuda följande alternativ:

 • medicinsk övervakning upp till 2 år med periodisk undersökning;
 • en enda kurs i kemoterapi;
 • kombinationsterapi med läkemedel och strålning.

Det är nödvändigt att exakt och exakt utföra utnämningen av en specialist för att förhindra återkommande av en äggstocks tumör och förbättra prognosen för livet, särskilt mot bakgrund av upptäckt av äggstockscancer.

Typer och behandling av papillär cystadenom i äggstocken

Papillär ovariecystadenom är en godartad neoplasma fylld med vätska, lokaliserad på ytan av epiteliet i epididymis, vars dimensioner är från några mm till 30-35 cm.

Papillär ovariecyst är en typ av neoplasma. Om den är liten är den kliniska bilden frånvarande. När tumören växer upp, uppträder smärta i nedre del av buken och andra symtom. Diagnos av patologi utförs genom att utföra ultraljud och laparoskopi. Cystens brott eller död åtföljs av utvecklingen av intraabdominal blödning och den inflammatoriska processen i bukhinnan. En snabb behandling av patologi kan förhindra förekomst av livshotande komplikationer, liksom degenerationen av en godartad neoplasma till en malig tumör.

Plats för papillär cystadenom bland serösa ovarietumörer

1. Glattvägg (enkel) cystadenom bildas som regel på en bilaga och är en-kammare. I sällsynta fall finns multikammartumörer med vattnigt exsudat. Storleken på neoplasmen är 4-15 cm. Ofta upptäcks hos kvinnor äldre än 50 år. Under graviditeten påverkar inte en slätväggig cysta, vars storlek inte är mer än 3 cm, fostret.

2. Papillär (papillär) cystadenom är nästa steg i utvecklingen av en tumör med jämn vägg, eftersom papiller bildas bara några år efter uppkomsten av en enkel cysta. Papillär cystadenom kan lokaliseras på båda äggstockarna och är uppdelat i flera typer:

 • Vändning, där tillväxten är på utsidan av kapseln,
 • invertering, kännetecknad av närvaron av papiller i mitten av tumören,
 • blandad, när tillväxterna är lokaliserade inom och utanför neoplasma.

Papillärväxter på cystadenom ökar ofta och passerar till bukhinnan, men detta indikerar inte utvecklingen av en ondartad process. Hos de flesta patienter överstiger inte storleken på papillära neoplasmer i diameter 10 cm.

3. Seröst papillärt cystadenom degenererar i 50% av fallen till en onkologisk tumör. Serösa papillära cyster är enkla och flerkammare. Inuti dem är flytande. Ibland växer neoplasmen, vilket påverkar angränsande organ, vilket leder till störningar i tarmen och urinvägarna.

Seröst ostadisk cystadenokarcinom är en malign tumör som kan förekomma i flera kamrar med cystadenom. Det bildas på grund av malignitet i epitelet hos ovariecyster och finns vanligtvis hos kvinnor i åldrarna 40-60 år. Det bör komma ihåg att snabb tillgång till en läkare är det primära förebyggandet av cancerprocesser..

Ytlig serös papillom (ovariell papillomatos) är en typ av serös neoplasma med papillära tillväxter på den yttre delen av bihang. Som regel är en sådan tumör bilateral, utvecklas från det integumentära epitelet, korsar inte äggstockens gränser och kännetecknas av verkliga papillära tillväxter.

4. Mucidöst cystadenom i sitt ursprung anses nära serös neoplasma, men till skillnad från det är det fylt med slemvätska. En sådan tumör har kammare och partitioner och upptäcks under ultraljudsundersökning. Påverkar oftast båda äggstockarna på en gång, har dimensioner upp till 30 cm, vilket kräver dess kirurgiska excision.

Orsaker till uppkomsten av en papillär tumör

Faktorer som bidrar till bildningen förstås inte väl, men den ledande rollen ges till hormonella störningar och närvaron av funktionella cyster i äggstockarna, som vanligtvis löser sig spontant inom ett år från det ögonblick de dyker upp, men om detta inte händer omvandlas de till cystadenom.

Andra orsaker till att seröst papillärt cystadenom förekommer beaktas:

 • långvarig och intensiv stress,
 • ökad känslomässig och fysisk stress,
 • långvarig sexuell avhållsamhet,
 • sällsynt sex,
 • aktivitet av genital herpesvirus eller HPV,
 • kroniska sjukdomar i reproduktionssystemet,
 • överförda eller förvärrade könsinfektioner,
 • ektopisk graviditet,
 • aborter,
 • gynekologisk kirurgi,
 • genetisk tendens till cystiska tumörer.

Tecken på en neoplasma

Papillär cystadenom av små storlekar märker sig inte och upptäcks oftast av en slump (under en planerad ultraljudundersökning). Läkaren måste konsulteras för funktionsfel i menstruationscykeln och utseendet på all smärta i nedre del av magen i intensitet.

När neoplasmen fortskrider noteras följande symtom:

 • ritningar i nedre del av buken och i ländryggen (från tumörens lokalisering),
 • menstruationsblödning från könsorganen,
 • menstruations oregelbundenheter,
 • smärta under aktiva rörelser och / eller vid sexuellt samlag,
 • illamående och kräkningar som uppstår regelbundet,
 • smärta under tarmrörelse eller urinering,
 • ibland ascites.

Stora papillära cystadenom komprimerar ofta angränsande organ, vilket resulterar i att en kvinna utvecklar ofta uppmaningar att urinera, obehag i tarmen, förstoppning, svullnad i benen och illamående. En neoplasma som har en storlek på 6-10 cm eller mer kan orsaka en ökning av buken i storlek och dess asymmetri.

Serösa cystadenom påverkar vanligtvis inte menstruationscykeln. Stora tumörer som pressar på äggstocken och / eller könsorganet påverkar egenskaperna hos menstruationen, som blir riklig eller, omvänt, liten och smärtsam.

Diagnos av papillär cystadenom

För att upptäcka neoplasmer används följande metoder:

 • gynekologisk undersökning (genom bimanual palpation av livmodern),
 • bäcken ultraljud,
 • ett blodprov för onkologiska markörer gör att du kan upptäcka malign degeneration av cystadenom i tid och utförs vanligtvis före kirurgisk excision av tumören, vilket gör att läkaren kan bestämma operationens taktik,
 • Det är lämpligt att utföra en MR- eller CT-skanning för att klargöra platsen och typen av neoplasma,
 • generellt blodprov gör det möjligt att upptäcka den inflammatoriska processen,
 • graviditetstest utförs för att utesluta en ektopisk graviditet,
 • färgdopplerografi, som skiljer en godartad neoplasma från en onkologisk tumör.

Patologi behandling

En funktionell cyste löser eller minskar vanligtvis i storlek 1-3 månader efter uppträdandet, så den övervakas. Om en patient har en annan typ av neoplasma som utvecklas, föreskrivs kirurgiskt ingripande efter läkares bedömning. Enkel serös papillär cystadenom, vars storlek inte överstiger 3 cm, skärs vanligtvis ut genom cystektomi (skrovning). En större tumör har ofta en tät kapsel bildad från intilliggande komprimerade vävnader. Av detta skäl är det tillrådligt att ta bort den tillsammans med den drabbade bilagan..

På ett planerat sätt utförs operationen i närvaro av papillär cystadenom större än 6 cm, som finns i 4-6 månader. Tumörer av mindre storlek ska skäras ut inom den tidsperiod som gynekologen har fastställt baserat på resultaten av dynamisk observation.

Akutkirurgiska ingrepp utförs med påstådd vridning av benen eller bristning av kapseln i cysta. En planerad operation utförs vanligtvis genom laparoskopisk åtkomst. Papillär cystadenom omvandlas i hälften av fallen till seröst äggstockscancer (vidare bestämmer patienten cystokarcinom). Graden av malignitet hos neoplasmen bestäms av resultaten av en histologisk undersökning. Äggstockscarcinom måste avlägsnas tillsammans med äggstocken, och ibland könsorganet..

Vid val av typ av operation bör patientens ålder, behovet av att upprätthålla reproduktionsfunktion och tumörens storlek beaktas. Kirurgi är indicerat för unga kvinnor, vilket hjälper till att upprätthålla en frisk bihållvävnad och förhindra utveckling av infertilitet. Patienter som har gått in i klimakteriet rekommenderas radikala kirurgiska ingrepp som syftar till att förhindra återuppkomst av tumörer.

Enkel cystadenom av små storlekar behöver endast dynamisk observation, eftersom sannolikheten för dess maligna transformation är extremt liten. Däremot degenererar en papillär äggstockscyst ofta till en cancerös tumör och växer ganska snabbt i storlek, därför måste den skäras kirurgiskt genom laparotomi eller laparoskopi.

Om neoplasman har imponerande dimensioner krävs ofta bort äggstocken med den. Kvinnan förblir orörd av den andra bilagan, så chanserna för graviditet kvarstår. Under klimakteriet rekommenderas att ta bort hela äggstocken tillsammans med tumören.

Laparoskopi är den föredragna metoden för kirurgisk ingripande för kvinnor i reproduktiv ålder, eftersom det i de flesta fall gör det möjligt att bibehålla reproduktionsfunktionen genom att säkerställa integriteten i äggstocken och livmodern. Komplikationer efter det är mycket sällsynta och återhämtningsperioden varar inte länge..

Laparotomi utförs om läkaren tvivlar på godhet i processen. Under denna operation görs ett snitt på bukväggen, som vid behov tillåter dig att utöka gränserna för manipulationerna.

Behandling av papillär cystadenom bör inriktas på att det tas bort. Beslutet om operationens omfattning fattas av en specialist, baserat på patientens ålder och andra faktorer.

Vad är äggstockscystadenom och hur farligt är det

Vad är äggstockscystadenom? Varför uppstår det? Hur farligt är det? Är det relaterat till cancer? Med denna diagnos har en kvinna dussintals frågor och ännu mer störande tankar. I artikeln kommer vi att fördriva alla myter om denna utbildning och berätta om den med enkla ord.

Ostadiskt cystadenom ser ut som en komprimerad och distinkt kapsel. Till skillnad från en vanlig cysta kan en tumör från en godartad förvandlas till en malig. I detta avseende kommer tidpunkten för diagnos och utnämning av rätt behandling till förgrunden.

Om sjukdomen

Ursprungligen är äggstockscystadenom en godartad neoplasma av epitelvävnad. Hon kallas också cystom..

Ovariecyst och cystadenom är inte identiska begrepp, eftersom det första provoseras av andra patologiska processer.

På grund av funktionen hos de parade körtelepitelcellerna i en cystisk neoplasma, ackumuleras vätska ofta. I detta avseende kallas tumören i gynekologisk praxis ibland "droppig".

Statistik visar att sjukdomen kan diagnostiseras i alla åldrar. I grund och botten märks förseglingen av en diagnostisk läkare på en ultraljudssökning. Det är omöjligt att bestämma tumörens art på denna enhet med full garanti, därför läkaren skickar patienten för en utökad undersökning innan den slutliga diagnosen görs.

Klassificering

Läkare tillskriver cystadenom till en grupp tumörer av epitelialtyp. Bildningen av "droppig" kommer från integumentär urladdning. Tumörer klassificeras i följande:

I sin tur skiljer sig papillära och slätväggiga cystom.

Det enklaste är den serösa cystomen eller cysten i höger eller vänster äggstock, och mucinösa formationer kallas den mest komplexa strukturen. Neoplasmer som växer på innerväggarna anses vara farliga..

Gynekologer belyser också begreppet "kantlinjetumörer." Dessa inkluderar tillväxter med en låg grad av spridning av metastaser. I större utsträckning bör denna term tillskrivas papillär cystadenom..

Hos kvinnor äldre än 40 år, i de flesta fall, diagnoser av epitelformning. Hos unga patienter är tumörer mestadels godartade.

Slätväggig serös cystadenom kännetecknas av en ensidig skada. Det har följande egenskaper:

 • det finns ett ben;
 • platsen är fixerad ovanför livmodern;
 • vid palpation känns en liten förskjutning;
 • tät kapsel med en tjocklek av 1 till 4 mm;
 • det finns en kamera, mindre ofta når deras nummer tre;
 • yttre och inre ytor utan grovhet;
 • vid ultraljud är innehållet transparent och ljust;
 • minimal risk för malignitet;
 • huvudsaklig fara: pressa närliggande organ och vävnader.

Ofta leder en serös "droppig" påverkande vänster äggstock till förstoppning eftersom sigmoid kolon komprimeras. Lokalisering på höger sida påverkar urinledaren.

Seröst papillärt cystadenom kännetecknas av närvaron av papillärväxter på den yttre eller inre ytan av formationen. Den kliniska bilden är som följer:

 • kommissioner bildas i bukhålan;
 • bilaterala nederlag;
 • platsen är fixerad i ligamentens tjocklek;
 • närvaron av ben.

Ofta från en godartad tumör utvecklas denna art till en malig. I detta avseende kommer problemet att lösas genom ett tidigt kirurgiskt ingripande..

Mucinöst cystom kännetecknas av olika ekogenicitet på ultraljud och multikamera, ojämn yta. Innehållet i sig är ganska grumligt och har en brun, grön eller gul färg..

Orsaker och symtom på cystom

Läkarna bestämde inte exakt orsaken till cystom, men det finns vissa teorier associerade med uppkomsten av en neoplasma.

Det är vanligt att förhålla sig till dem:

 • hormonell obalans. Eftersom ägglossningsproliferation sker varje månad utvecklas hyperplasi över tiden. Accept av coca och ofta graviditeter minskar sannolikheten för tumöröverväxt;
 • ärftliga faktorer. Denna parameter anses grundläggande eftersom mutationer av BRCA1- och BRCA2-generna inträffar;
 • äggstocksjukdom. Vi pratar om cystor i corpus luteum och PCOS;
 • klimakteriet. Under denna period sker hormonella förändringar, detta fungerar som provokatör av cystadenom.

När det gäller de allmänna symtomen visas de som regel inte om cystomstorleken är mindre än 3 cm. I det här fallet är patienten under observation, föreskrivs hon OK. Om droppen inte minskar föreskrivs en allvarligare behandling.

Klagomål visas om storleken på cystadenom är 5-7 cm.

Den kliniska bilden är som följer:

 • förstoppning
 • smärta med lokalisering i nedre del av magen och nedre delen av ryggen;
 • svårigheter att urinera;
 • uppblåsthet;
 • med vridning av neoplasma, är akut smärta möjlig upp till ett svimt tillstånd.

Seröst cystom i höger äggstock komprimerar njurarna, som ett resultat störs urinflödet. Cystoma i vänster äggstockspress på tarmen.

Diagnos och behandling

Diagnos av sjukdomen liknar definitionen av andra gynekologiska sjukdomar..

Huvudstudierna inkluderar följande:

 • undersökning på en gynekologisk stol. Läkaren bedömer storleken på cystom, graden av rörlighet, fastställer om det finns en il-koppling till ett antal organ som finns i närheten;
 • Ultraljud Undersökningen gör det möjligt att lokalisera dropparna och dess storlek. Diagnostikern bestämmer också graden av spridning av epitelvävnad. Studien rekommenderas att genomföras en vecka efter menstruationen;
 • MR och CT gör det möjligt att studera i detalj strukturen för cystadenom;
 • blodprov. Här avslöjas en möjlig tumörmarkör CA-125;
 • FCC och FGDS - ytterligare metoder som hjälper till att analysera magen och kolonområdet.

Cystomas behandlas uteslutande genom operation. Behandling utan kirurgi utförs inte, både vid serös och slembildning. Därför diskuteras inte ens behovet av operation, vare sig det är en stor eller liten cystom.

Behandling av cystom, vilket betyder kirurgi, utförs lika på vänster och höger äggstock.

När patienten är ung, och hon fortfarande planerar att bli gravid, försöker kirurger att återställa äggstocken, eftersom det är där folliklarna mognar och livskraftiga oocyter kommer ut ur dem.

Den vanligaste typen av operation är laparoskopi. Kirurgen i bukhinnan gör små punkteringar med specialverktyg. Denna teknik är mycket populär eftersom den har den minst traumatiska effekten på vävnader och organ. Fördelarna med laparoskopi:

 • minimala konsekvenser;
 • kort rehabiliteringsperiod;
 • låg risk för ärrbildning och vidhäftningar.

Innan operationen påbörjas är det viktigt att bestämma tumörens plats. För att avlägsna tillväxter punkteras en kapsel, och i sin tur sugs allt innehåll. Sedan separeras skalet från mjuka vävnader.

De viktigaste stadierna i operationen:

 1. Koagulering.
 2. Mjuk vävnadsanslutning.
 3. Det extraherade biomaterialet går till histologi.

Operationens varaktighet är vanligtvis 40-50 minuter.

Läkaren kan, förutom huvudsyftet med operationen, kontrollera rörens täthet, dela vidhäftningarna, ta bort fibroiderna. Återställningsperioden varar ungefär en månad.

När tumören redan har lyckats förvandlas till en ondartad är det nödvändigt att livmoderkroppen utrotas. Manipulation är amputation av omentum och borttagning av bilagorna.

Inget behov av att förlita sig på folkrättsmedel vid behandling av mucinösa och serösa cyster. Detta kan bara förvärra patientens tillstånd..

Under graviditet

Om cystomstorleken inte överstiger 3 centimeter, föredrar läkarna under graviditeten att observera det och inte röra det.

Alla tre trimestrarna är, enligt statistik, normala.

När tumören utvecklas snabbt finns det inget behov av att skjuta upp operationen, eftersom det finns en risk för livmodersförskjutning, brott i en av dess väggar och vridning av benet.

Under graviditet är kirurgi tillåtet efter 14 veckors graviditet, när moderkakan fungerar fullständigt. Om alla manipulationer utförs korrekt passerar graviditeten normalt och fostret kommer att utvecklas fullt ut.

Under första trimestern utförs kirurgi endast om det finns ett hot mot patientens liv.

Komplikationer och konsekvenser

Varje operation medför vissa konsekvenser och komplikationer. Många kvinnor i reproduktiv ålder är oroliga om de kommer att kunna bli mödrar i framtiden. Men om diagnosen hotar patientens liv, har hon ingen väg ut..

Möjligheten att bli gravid försvinner om livmodern och bilagorna tas bort. Om åtminstone en del av äggstocken är kvar, har kvinnan fortfarande en chans att bli gravid ett barn. Det är tillåtet att starta ett aktivt sexliv i graviditetssyfte två månader efter operationen.

Det är nödvändigt att behandla patologi i tid. Om inga åtgärder vidtas kan konsekvenserna vara följande:

 • en ökning av storleken på cystadenom;
 • tumöromvandling till malign;
 • en lucka i utbildningen, varför allt dess innehåll faller i bukhinnan;
 • spridning av metastaser till andra organ;
 • äggstocksvävnadsskada.

Så snart flickan märker de första symptomen, bör hon besöka gynekologkontoret för att förhindra eventuella komplikationer.

Användbar video om ämnet:

Slutsats

Ostadiskt cystadenom är en godartad tumör med hög risk för omvandling till malig. Det observeras främst, men om storleken överstiger 30 mm indikeras operationen. Ett speciellt operativsystem föreskrivs för gravida kvinnor och kvinnor i fertil ålder. Den säkraste typen av kirurgi betraktas som laparoskopi..

Ostadisk cystadenom

Cystadenom är en godartad cystisk tumör i ovarier som utvecklas från Mueller-epitelet. Det är en cysta med en klar vätska eller sleminneinnehåll..

Müller-epitel i embryogenes linjer insidan av äggledarna, livmoderhalsen och livmoderkroppen, differentierar respektive i det körtel- eller tubala livmoderns epitel..

En av de mest berättigade teorierna om utveckling av cystadenom är implantation av desquamated tubal uterine epitel på ytan av äggstockarna. Detta ger denna process närmare endometrios. Av dessa implanterade holmar utvecklas borstor för ytinkludering, som praktiskt taget varje kvinna har i en eller annan mängd. Sedan, under vissa förhållanden, börjar en del av cysterna sprida sig, och får karaktären av en tumör. Det antas konventionellt att en cysta som når 3 cm kan kallas ett cystadenom.

Orsaker och symtom på äggstockscystadenom

Risken för att utveckla cystadenom och äggstockscancer ökar hos barnlösa kvinnor och kvinnor med en belastad familjehistoria (bärare av mutanta BRCA1 / BRCA2-gener). Även predisponerande faktorer kan vara inflammatoriska sjukdomar i bäckenet eller hormonell obalans. Det bör noteras att förekomsten av en historia av graviditeter och långvarig användning av orala preventivmedel statistiskt minskar risken för att utveckla en ovarietumör, vilket är förknippat med en minskning av östrogenens stimulerande effekt.

Ofta finns det ett koncept enligt vilket cystadenom kan utvecklas från funktionella cyster, såsom corpus luteumcyster eller follikulära cyster. Denna position har länge vederlagts, funktionella cyster skiljer sig i ursprung, struktur och följaktligen i malign potential. Cystadenom utvecklas ganska långsamt, så för första gången upptäcks de oftare hos kvinnor efter 30 år. Nyligen har emellertid fall av manifestation och svullnad hos unga kvinnor blivit vanligare..
De flesta cyster upptäcks först med ultraljud. Eventuella klagomål kan vara frånvarande alls eller vara obetydliga. Beroende på cystens storlek kan en kvinna störas genom att dra smärta i nedre del av buken, en känsla av fullhet eller närvaron av en främmande kropp i buken. Sällsynta symtom inkluderar smärta i korsryggen, snabb urinering eller gastrointestinala störningar..

Diagnostik

Diagnosen av cystadenom specificeras först efter att cyst har tagits bort och studerat den med en histopatologisk undersökning. Ultraljud kan avslöja cystisk äggstocksbildning, men det kan vara svårt att bedöma dess natur. Många funktionella cyster kan inte skiljas genom ultraljud och även med makroskopisk undersökning är det inte alltid möjligt att ställa rätt diagnos. Först efter histologisk undersökning kan vi säga om detta är en tumörprocess eller inte.
Funktionella ovariecyster minskar vanligtvis i storlek eller löser sig inom några månader eller sex månader, medan cystadenom kännetecknas av långsam progressiv tillväxt. När cystadenom växer, atrofier och skleroser i ovarievävnaden, ibland kan dess rester hittas i cysta väggen som en lätt förtjockning.

Klassificering

Enligt strukturens komplexitet skiljer sig följande typer av cystadenom:

1. Enkel cystadenom är en cyste med en tunn vägg och en slät inre yta. Oftast kännetecknas av ensidig skada på äggstocken. Det kännetecknas av långsam tillväxt och långsam utveckling. Den vanligaste godartade ovarietumören.


2. Papillär (papillär) cystadenom - en cysta på den inre ytan av vilken flera grova papillärväxter, papiller bestäms. Bildningen av papiller indikerar aktiv spridning av epitelet.


3. Gränscystadenom är en tumör med låg malign potential (gränsmalignitet), i hälften av fallen drabbar det båda äggstockarna. Detta är en cyste med flera papillära tillväxter både på den inre ytan och på den yttre.

Överväxter är utbredda och mer komplexa än vid papillär cystadenom. Borderline cystadenom kan ge implantatmetastaser i bukhålan, men har inte förmågan till invasiv tillväxt och avlägsna metastaser. Har en hög risk för malignitet.

Klinisk iscensättning av gränsen cystadenom:

Steg I - en ovarietumör utan att spridas till angränsande strukturer.

Steg II - implantationsmetastaser i bäckenområdet.

Steg III - implantationsmetastaser i bukhålan.

4. Cystadenofibrom - en tumör med övervägande av den fibrösa komponenten. Det ser ut som en tät vitaktig knut med flera cyster i olika storlekar. Det är ganska sällsynt. Har en risk för malignitet som enkelt cystadenom.

Enligt typen av foderepitel skiljer sig följande typer av cystadenom:

1. Seröst cystadenom fylls med en klar vätska och den inre ytan är fodrad med rörformigt eller kubiskt epitel. Ibland är sådana cyster svåra att skilja från endometrioid.
2. Mucinöst cystadenom är fodrat med cylindriskt slem som producerar epitel. Påverkar ofta en äggstock. Med ett brott kan det kompliceras av peritoneal pseudomyxomatos, när slem samlas i bukhålan, blir klumpigt och leder till en kronisk inflammatorisk process, som ett resultat av vilka vidhäftningar utvecklas.

Komplikationer av ovarialt cystadenom
Menstruella oregelbundenheter
Icke-utvecklande graviditet
Infertilitet
Pretumor och tumörsjukdomar i livmodern på grund av hormonella förändringar
Komprimering av angränsande organ (tarmar, urinblåsan)
Cystruptur / torsion
Vidhäftande sjukdom
malignitet

Behandlingsprinciper

Behandling med cystadenom bör endast vara operationell. Folkrättsmedel och andra behandlingsmetoder utan kirurgi är ineffektiva. Men om cysten är mindre än 5 cm, växer långsamt och inte har papillära tillväxter med operationen, kan du ta dig tid och välja en mer förväntad taktik.
Tillvägagångssättet för kirurgisk behandling beror på många faktorer, främst på kvinnans ålder och cystens storlek. I fallet med en enkel eller papillär äggstockscystadenom hos en ung kvinna, bör en organbevarande operation med laparoskopisk åtkomst väljas om möjligt. Endast en cyste med ovarial retention tas bort. En kavitetsoperation utförs om tumören är stor och ytterligare manipulationer i bukhålan är nödvändiga..
Vid gränsöverskridande cystadenom indikeras en undersökning av bukhålan för tumörscreeningar med en partiell resektion av omentum. Kirurgen fattar ett beslut vid ingången till operationen. När en cysta skärs kan han öppna den och använda ögat för att utvärdera innehållet. Det är också möjligt att rikta materialet till en brådskande histologisk undersökning i komplexa fall, där morfologen på frysta sektioner grovt kommer att berätta om denna cysta har en malign potential.

Ostadiskt cystadenom - orsaker, symtom och sjukdomstyper, behandlingsmetoder och förebyggande

Störningar förekommer ofta i arbetet i de kvinnliga könsorganen, vilket leder till obehag och obehagliga känslor. Neoplasmer i äggstockarna är vanliga patologier som upptäcks när en viss storlek uppnås. De kan uppträda oväntat, ha farliga komplikationer. En godartad formation - cystadenom - kan inte lösa sig själv, därför tas den bort. Tidig upptäckt tumör behåller en kvinnas chanser till reproduktionsförmåga.

Vad är äggstockscystadenom

En äggstocks tumör med en distinkt kapsel är ett cystadenom. Detta är en allvarlig sjukdom, en patologisk neoplasma. Jämfört med en cysta är cystadenom farligare, eftersom det kan degenerera till en malig tumör. Tidigare hade denna formation en annan term - cystom, vilket krävde avlägsnande av båda äggstockarna, men nu har metoder utvecklats för en mild behandling av patologi samtidigt som kvinnans reproduktiva funktion bibehålls.

Cystoma är en godartad bildning, har utseendet som en rundad ihålig kapsel, vars väggar består av bindväv. Utanför och inuti kapseln är täckt med epitel fyllt med vätska. Utseendet på cystadenom är inte relaterat till menstruationscykeln. Den verkliga tumören växer inte bara på grund av väggsträckning, utan också under spridning (vävnadsproliferation på grund av celldelning).

orsaker

Förekomsten av cystadenom påverkar inte tillståndet i den hormonella bakgrunden, men kan påverka graviditeten - detta är ett allvarligt hinder för befruktningen. Ibland förekommer tumörer även i födelse av ett barn. Ovarial cystadenofibrom har sina orsaker och predisponerande utseendefaktorer:

 • endokrina störningar, hormonella störningar (leder till onormal bildning av ovarievävnad, celldelning);
 • infektion, inflammation i könsorganen;
 • närvaron av cystor i corpus luteum (uppstår på grund av inflammation under operation på bäckenorganen, inklusive förlossning, abort);
 • sexuell avhållsamhet, oläsbarhet med ofta samlag;
 • frekventa spänningar;
 • ärftlighet - genetiska störningar i utvecklingen av äggstockarna, medfödda patologier;
 • rökning, alkoholmissbruk;
 • tyngdlyftning;
 • felaktiga dieter med begränsning av kalorier och näringsämnen som behövs av den kvinnliga kroppen;
 • exponering för droger;
 • ofta besök i solariet, stanna i solen;
 • ofullständigt upplösta funktionella cyster;
 • frånvaron av graviditet och förlossning hos en kvinna i mogen ålder.

Klassificering

Alla cystadenom som förekommer i äggstockarna är indelade efter den typ av vävnad som bildar dem. Huvudorten är serös, slemhinnor och papillär. De kan delas in i flera underarter. En speciell typ av cysta är endometrioid cystadenofibrom. Hela dess inre del är täckt med slemhinnor, gammalt blod ackumuleras inuti, varvid mängden ökar med varje menstruation. Med denna typ av kvinna känner allvarlig smärta, hon verkar spotting fläckar.

Seröst äggstockscystadenom

Den enklaste cysten, som har ett tätt membran av epitelet, en rundad form och ett enkelkammarsystem, är seröst. Det förefaller i 70% av fallen, påverkar bara en äggstock. Bilaterala serösa cyster är mycket sällsynta. Alla tumörer av denna art är potentiellt farliga eftersom de kan degenerera till ondartade. Cystadenofibromas av denna typ är indelade i ytterligare två typer:

 1. Grov papillär ovariecystadenom är en morfologisk variation med en papillär vegetation med en vitaktig färg. Insidan är täckt med papiller, som kan smälta samman och bilda kamrar. Påverkar ofta båda äggstockarna..
 2. Den enkla formen är en godartad formation täckt med kubiskt epitel. Den har en slät inre och yttre yta, består av en kamera.

mucinous

Den vanligaste formen av sjukdomen är en mucinös tumör i äggstocken, som i vissa fall kan nå en imponerande storlek och väga 1,5 kg. Cysten består av flera kammare, i vilka det finns slemhinnor - en tät hemlighet med en suspension. För en mucinös tumör är en gränsförlopp karakteristisk - tillsammans med utplattning av tumörkapseln. Det skiljer sig från cancer i frånvaro av invasion av tumörepitel.

Neoplasma har släta väggar, det inre epitelet har struktur i likhet med livmoderhalsen i livmoderhalsen, penetrerat av körtlar som producerar inhomogent slem av slem. Tumörer påverkar ofta båda äggstockarna och ökar snabbt i diameter. En cysta kan bildas även under utvecklingen av ett embryo från grova vävnader. Mucinösa cystom delas in i maligna, spridande och icke-spridande, som finns hos kvinnor efter 40 år. De står för cirka 30% av alla fall av skador..

papillärt

Hos kvinnor 30-50 år gamla, papillära cystadenom - parietal tillväxt kan förekomma. Om det finns många tumörer, kombineras de till en cysta, papiller växer på epitelet. Formationernas symptomatologi liknar cancer och teratom. Bildets yttre skal består av äggstockens epitel, inuti hålrummet är fodrat med äggledarnas epitel. Platsen för cystadenofibrom är på sidan eller bakom livmodern. Storleken på tumören sträcker sig från 5-15 cm, ibland 30 centimeter cystor hittas.

Inuti formationen fylls med en transparent gul serös vätska som frigörs från det inre skalet. Papillärcystomer är indelade i typer:

 • invertera - endast det inre skalet är täckt med papiller eller tillväxter;
 • evert - papiller utanför, liknar blomkålen;
 • blandad - tillväxter inifrån och ut, spridda till andra äggstocken, kan påverka bukväggen och bäckenorganet, förutsatt malignitet
 • godartad;
 • proliferation - med proliferation av vävnad, "precancer";
 • malign - cancerceller upptäckt.

symtom

Menopausalt cystadenom i äggstockarna kan drabba kvinnor av olika skäl. Små formatformationer visar inte på några sätt sina symptom. Först efter att ha uppnått en diameter på 3-5 cm eller mer, kan en kvinna känna en smärta i äggstocken Ytterligare tillväxt av tumörer leder till uppkomsten av sådana tecken:

 • komprimering av blodkärlen i bukhinnan;
 • effekter på nervändar;
 • åderbråck i benen;
 • tryck på urinblåsan, avföringsstörningar, ofta urinering;
 • uppblåsthet, illamående;
 • andnöd, hjärtklappning;
 • oproportionerlig ökning i buken;
 • menstruations oregelbundenheter, brun urladdning, nedsatt follikelmognad av ägg;
 • känsla inom närvaro av en främmande kropp;
 • obehag, förstoppning;
 • krampande tråkig smärta;
 • med brott, vridning eller klämning av benet finns det en kraftig allvarlig smärta i nedre del av buken, kräkningar, takykardi, medvetenhetsförlust.

Diagnostik

De viktigaste metoderna som hjälper till att diagnostisera cystadenom som utvecklas i äggstockarna är ultraljud (ultraljud) i bäckenorganen, CT (datortomografi) och MRI (magnetisk resonansavbildning). Tack vare dessa metoder upptäcks tumörer, deras storlek, lokalisering, art och utseende bestäms. Ett blodprov görs för att upptäcka tumörmarkörer. Närvaron av dessa indikatorer indikerar utvecklingen av en malign process eller purulent abscess i organen.

Om läkaren avslöjar att tumören har lett till störningar i andra organ kommer han att skicka patienten för cystoskopi - undersökning av urinblåsan med ett endoskop. De kan utföra urografi (röntgen av urinvägarna), irrigoskopi (tarmens röntgen), rektoskopi (endoskopi av ändtarmen). Om cystadenomen är liten observeras det, i avsaknad av en ökning i storlek skärs det inte ut. Medicinering inkluderar i detta fall användning av smärtstillande medel, antiinflammatoriska och antibakteriella medel. I närvaro av blödning stoppas den.

I tveksamma fall kan läkaren förskriva en patient med Doppler-ultraljud i färg. Detta kommer att hjälpa till att skilja en godartad cyste från en malig tumör baserad på en studie av blodflödesintensiteten. För att utesluta äggstocksmetastas av en av formerna av magcancer föreskrivs kvinnor fibrogastroduodenoskopi. Fibrocolonoscopy kommer att hjälpa till att bedöma graden av delaktighet i ändtarmsprocessen och sigmoid colon.

Enkla serösa cystom bör särskiljas från andra godartade neoplasmer i äggstocken: funktionella cystor, papillära eller pseudomucinösa cystadenom. Under differentiell diagnos utförs endoskopi i magen, röntgen av mag-tarmkanalen. Cystomas bör särskiljas från:

 • tubo-ovarial abscess;
 • ektopisk graviditet;
 • akut blindtarmsinflammation;
 • renal dystopi;
 • divertikulos i sigmoid kolon;
 • extraorganiska tumörer i bäckenet.

komplikationer

Faren för att utveckla och inte behandla cystadenom ligger i den möjliga utvecklingen av komplikationer som kräver akut läkarvård. Dessa inkluderar:

 • kapselbrott, cystainnehåll in i bukhålan, utveckling av peritonit;
 • vridning, krossande ben, tumornekros;
 • undertryckning av innehållet;
 • ascites (ansamling av vätska i buken på grund av dess penetration genom tumörens vägg in i bukhålan);
 • en ökning av bukens storlek;
 • komprimering av angränsande ländryggorgan, deras dysfunktion;
 • cirkulationsstörningar i bäckenorganen, åderbråck;
 • blodproppar;
 • spontan abort;
 • minskning av äggstockarnas arbete, bilagor;
 • infertilitet (överlappande cystisk inträde i intilliggande äggledare);
 • cancer, metastaser av cancertumörer till andra organ.

Behandling

Cystadenom är en godartad tumör som kräver noggrann övervakning av läkare. Om dess storlek ökar krävs kirurgisk ingrepp - avlägsnande av neoplasma. Behandling av äggstockscystadenom med folkmässiga botemedel utförs inte. I de flesta fall av operationen lyckas kvinnor upprätthålla äggstockarna, reproduktionsfunktionen, men ibland, vid patientens mogna ålder (i avsaknad av befruktningsplanering), kan läkare ta bort reproduktionsorganen.

Indikationer för att ta bort cysta är stora över 5 cm, fortsatt tillväxt, möjligheten till nypning, brott, vridning av benen, tecken på malignitet. Unga kvinnor avlägsnas cystadenofibrom genom laparoskopi med bevarande av friska äggstocksvävnader. Om man misstänker cancer avlägsnas rören och de flesta livmoder med hjälp av laparotomi, i ålderdom tas hela livmodern bort.

Laparoskopi, en minimalt invasiv metod, föreskrivs för avlägsnande av små neoplasmer upp till 4 cm i storlek, godartade cyster och barnets fertil ålder. Operationen utförs under generell anestesi. Två små punkteringar (upp till 2 cm i längd) görs på bukväggen, i vilken en videokamera, ett rör med gas och kirurgiska instrument sätts in. 4 månader efter operationen kan du planera befruktningen. Minimalt invasiv kirurgi lämnar små ärr.

Laparotomi är en allvarlig operation där kirurgen gör ett stort snitt i buken. Intervention utförs under klimakteriet, med en stor tumörstorlek, dess maligna typ. Med denna operation tas cystadenom, äggledare, äggstockar bort. Detta är nödvändigt för att undvika återfall av den onkologiska processen eller utvecklingen av cancer på reproduktionsorganen. Om bara en äggstock tas bort, upprätthålls kvinnans reproduktionsförmåga.

Graviditetsbehandling

Under barnets uppkomst kan också cystadenom, ofta av den serösa typen, utvecklas. När de upptäcks övervakar läkare tumörens tillväxt och patientens tillstånd. Om cystomen inte överstiger 3 cm i diameter, inte växer, vidtas inga åtgärder - detta påverkar inte graviditetsprocessen. Om cysten växer, och i tredje trimestern av graviditeten finns det risk för klämning eller vridning av tumörens ben, utförs en operation med laparoskopi. Kirurgi kan utföras vid 14-16 veckors graviditet. Med hot mot moderns och barns liv, spridningen av cyster, utförs en laparotomi.

Prognos

Om du upptäcker utvecklingen av cystadenom i tid och behandlar det i rätt tid eller tar bort det kirurgiskt kommer prognosen för sjukdomen att vara gynnsam. Serösa cystom är extremt sällsynta vid återfall och malignitet. Kvinnor i reproduktiv ålder som har genomgått organbevarande ingripanden (ensidig ovariektomi, adnexektomi) kan du planera en graviditet två månader efter operationen.

Fullständig återhämtning av kroppen efter kirurgiskt avlägsnande av en slätväggig serös tumör inträffar den 10-14: e dagen, efter radikala operationer - den 6-8: e veckan. Under återhämtningsperioden bör patienter genomgå regelbundna medicinska undersökningar hos gynekologen. Enligt vissa studier har användningen av kombinerade monofasiska preventivmedel en profylaktisk effekt på utvecklingen av godartade cyster - endast en läkare bör förskriva dem.

Förebyggande

Under observationen av cyster ges inte patienter specifika instruktioner när det gäller näring eller kost, om det inte finns några samtidiga sjukdomar och klagomål från inre organ. Om cystadenom är stort, har ett smalt ben (bas), kan läkaren införa rimliga begränsningar för fysisk aktivitet, sexuell intimitet. Du kan inte på ett kraftigt sätt ändra kroppens position i rymden, tumla, falla, hoppa, hänga upp och ner för att förhindra vridning av cysten.

Förebyggande åtgärder i samband med utveckling av cystadenofibrom eller dess överdrivna tillväxt är:

 1. Avhållsamhet från insolation (solbad vid naturliga förhållanden eller i solarium), balneologiska och fysioterapeutiska förfaranden med användning av värme.
 2. Förbudet mot mottagning av delade varma bad vid vattentemperaturer över 38 grader.
 3. Att upprätthålla en hälsosam livsstil av en gravid kvinna, uteslutning av alla faktorer som kan orsaka avvikelser i barnets utveckling. Detta hjälper till att undvika medfödda avvikelser hos dermoidcyster i fostret, som i framtiden kan utvecklas till cystomas..
 4. Uteslutning av faktorer som bryter mot den hormonella bakgrunden, processen för celldelning av äggstocksvävnaden (dåliga vanor, toxiner, skadlig strålning, stress, psykologiskt trauma).
 5. Rätt behandling av inflammatoriska processer, infektionssjukdomar i reproduktionssystemet. Överkylning eller överdriven uppvärmning får inte tillåtas..
 6. Ett regelbundet besök hos gynekologen för en rutinundersökning - observation av en läkare hjälper till att snabbt identifiera en utvecklande cysta, även i de tidiga stadierna, som är asymptomatiska. Om detekteras kommer behandling att förskrivas..
 7. Undvik alltför ofta samlag, röra i valet och förändring av sexpartner. Det kommer också att bidra till att minska sannolikheten för att drabbas av sexuellt överförda sjukdomar, vilket bidrar till utvecklingen av patologi i vävnaderna i äggstockarna och andra reproduktionsorgan..
 8. Att upprätthålla en hälsosam livsstil, stärka immuniteten. Dessutom ökar denna åtgärd kroppens motståndskraft mot sjukdomar, manifestationer av alla typer av neoplasmer.

Video

Hittade ett misstag i texten?
Välj det, tryck på Ctrl + Enter så fixar vi det!

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Röd borste med endometrios, hur man tar

Behandlingsmetoderna som erbjuds av traditionell medicin hjälper ofta till att bota allvarliga sjukdomar. Det finns många medicinalväxter som har en positiv effekt på kvinnliga reproduktionsorgan....

Vad är den luteala (progesteron) fasen hos kvinnor?

En kvinna är familjens väktare, eftersom hennes huvudsakliga syfte är att uthärda och ge liv till ett barn. Ägget kan befruktas endast i en viss fas av menstruationscykeln - ägglossning, varefter lutealfasen inträffar (progesteron, corpus luteumfas)....

Brun vaginal urladdning efter sex: normalt eller symptom?

Vaginal urladdning finns i varje kvinna. Normalt är de transparenta, luktfria. Denna process är fysiologisk, det beror på självrengöring av könsorganen....