Smärta i höger sida med menstruation: vad som verkligen gör ont?

Klimax

Den premenstruella perioden får ofta flickor att förvärra obehag och smärta. De flesta kvinnor upplever smärta i nedre del av magen, ryggraden och bröstet, men det finns tillfällen då höger sida gör ont innan menstruationen. Är detta symptom en patologi eller norm som vi kommer att överväga vidare.

I menstruation finns det ibland smärta i sidan

Normalt, under den premenstruella perioden, kan mindre smärta kännas, som försvinner den andra dagen av reglering..

Om höger sida gör ont innan menstruationen är påverkan av fysiologiska orsaker möjlig:

 • kränkning av cirkulationssystemet, vilket leder till blodstasis i livmodern;
 • böjning av livmodern;
 • hormonell obalans;
 • primär dysmenorré;
 • felaktig ovariefunktion;
 • skador på rygg eller inre könsorgan.

Det är omöjligt att självständigt identifiera av vilken anledning sidan gör ont vid menstruation, eftersom den provocerande faktorn är förknippad med inre organ..

Om obehag stör varje menstruationscykel, är det tillrådligt att besöka en gynekolog för att fastställa orsaken och möjlig upptäckt av patologier, för snabb behandling.

Med ofta smärta är det värt att träffa en läkare

Patologiska orsaker som består i utveckling av sjukdomar i olika kroppsområden kan orsaka smärta i hypokondrium på höger sida:

 • appendicit;
 • kolecystit;
 • könsinflammation;
 • adnexit;
 • polycystisk;
 • apoplexi;
 • endometrios;
 • myom.

Den högra sidan lider ofta av menstruation på grund av den etablerade intrauterina anordningen som används för preventivmedel. Spiralen i sig orsakar inte ett liknande symptom, men i händelse av skada under sex eller felaktig installation kan en offset uppstå, vilket provocerar ett patologiskt symptom.

Efter befruktning av det kvinnliga ägget inträffar, rör sig follikeln genom äggledarna för att fästa vid livmodern i livmodern. Under denna period känner de flesta kvinnor inte bara obehag, utan också smärtsamma upplevelser som kan uppstå i sidoområdet. Men om graviditet inträffar utan patologier inträffar men normal menstruation inte, och efter 3 till 5 dagar efter befruktningen försvinner smärtan.

Ibland är smärta ett tecken på en framgångsrik befruktning

Vid befruktning kan kvinnan ha en ektopisk graviditet om sidan gör ont i veckan före menstruationen. Ett kännetecken för detta tillstånd är svår smärta i nedre del av magen och nedre delen av ryggen, vilket ger till höger eller vänster sida.

I avsaknad av menstruation och förekomsten av patologiska symtom bör inte försenas med ett besök hos specialister. En ektopisk graviditet utgör en risk för en kvinnas hälsa och liv..

Gynekologisk kirurgi leder till trauma i funktionsförmågan i reproduktionsorganen, cirkulationssystemet och i matsmältningsorganet. Orsaker till smärta i sidan före menstruation kan vara en följd av en tidigare operation.

Förutom kirurgiska ingrepp som syftar till att eliminera patologier hos en kvinna i könsområdet, kan orsaken vara en abort.

Någon form av abort, i frånvaro av komplikationer, bör inte orsaka smärta i vänster sida med menstruation (såväl som höger). Men med komplikationer, till exempel infektion eller perforering, är smärta intensiv i nedre del av magen med spridning till sido- och ländryggzonerna.

Orsaken kan vara abort eller andra gynekologiska förfaranden.

En annan anledning anses vara en diagnostisk curettage som utförs i strid med proceduren och skador på livmoders muskelvävnad.

Det rekommenderas inte att kämpa ensamt med smärta i sidan under den premenstruella perioden eller under menstruationen. Anledningen kan vara ganska allvarlig och leda till komplikationer som kommer att beva och patientens liv.

För att lindra tillståndet kan ett smärtstillande medel eller krampläkemedel vidtas före ett läkarbesök. Innan du tar läkemedlet måste du läsa instruktionerna för att se till att det inte finns några komplikationer.

Det är lämpligt att konsultera en gynekolog när ett symptom inträffar och inte skjuta upp till slutet av menstruationscykeln. I vissa fall underlättar diagnosen vid tidpunkten för menstruationen undersökningen och ger mer exakta data om den kliniska bilden..

En läkarundersökning börjar med en detaljerad undersökning av patienten om alla egenskaperna i symptomatologin. Efter att läkaren har pratat med kvinnan, görs en gynekologisk undersökning för att bedöma förekomsten av möjliga gynekologiska patologier.

Utförs ofta ultraljud

Diagnostiska åtgärder måste vidtas:

 • ta en smet;
 • bloddonation till hormonnivån;
 • Genital ultraljud.

Om en specialist inom detta område inte avslöjar komplikationer kan patienten skickas till en annan läkare. Ytterligare undersökning beror på den avsedda diagnosen..

Att vidta alla åtgärder för att oberoende bekämpa smärta i det laterala området under menstruationen innebär stora risker för att utveckla allvarligare komplikationer.

Behandling av sidosmärta bör förskrivas först efter att alla nödvändiga diagnostiska metoder har tagits och en noggrann diagnos har fastställts..

Viktig! Använd inte traditionella medicinska metoder för smärta i vänster eller höger sida. Du kan inte värma det smärtsamma området, använda kompresser eller växtbaserade avkok. Ta inte heller en okontrollerad mängd smärtstillande medel eller mediciner som har en riktad effekt (till exempel antiinflammatorisk).

Alla behandlingsfunktioner bestäms av läkaren och beror enbart på diagnosen..

Se videon för att lära dig om orsakerna till smärta i höger sida:

Eftersom smärta kan uppträda av helt andra skäl, finns det inga tydliga förebyggande åtgärder..

Gynekologer ger endast allmänna rekommendationer:

 • regelbundet genomgå en medicinsk undersökning;
 • i närvaro av sjukdomar i tid för att behandla dem;
 • upprätthålla korrekt näring;
 • minska risken för skador på rygg och buk;
 • installera en intrauterin enhet endast av erfarna läkare och på en individuell rekommendation.

Smärta, före eller under menstruationen, i sidan är alltid ett symptom på en avvikelse i kroppens funktionalitet. Detta symptom kan signalera farliga sjukdomar som inte kan försenas med behandlingen. Därför, om känslan av smärta i höger sida börjar bry sig, är det bättre att genast gå till gynekologen.

I den kvinnliga kroppen ligger de inre organen i det lilla bäckenet nära varandra, vilket bidrar till den periodiska förekomsten av obehag i det lokala området.

Smärta i höger sida av nedre del av buken hos kvinnor kan vara både patologiska och fysiologiska. Det andra fallet i medicinsk praxis är mycket mindre vanligt. Under alla omständigheter kräver situationen noggrann uppmärksamhet från patienten och medicinsk personal..

För att känna igen orsakerna till obehag, bör specialister specificera det lokala området: bestäm täckningen av organ och ta reda på de troliga provokationsfaktorerna.

På höger sida under kvinnans kropps buk placeras:

 • Äggledare;
 • tarms huvudsakliga andel;
 • bilaga;
 • ureter på höger sida.

Oftast är orsakerna till smärta i höger sida patologiska till sin natur - processen observeras i ett av de lokala organen. I vissa fall får fysiologiska faktorer en provocerande roll..

Vid diagnos av ett smärtsyndrom avslöjas en av de organiska orsakerna till uppkomsten av ett obehagligt symptom:

 • utvecklingen av en sjukdom som är förknippad med det reproduktiva systemet (livmoder fibroider, cystisk bildning, polyp)
 • urinvägssjukdom, mag-tarmkanalsjukdom, en komplex form av kirurgisk patologi (cystit, tarminfektion, inflammation i blindtarmsinflammation);
 • sjukdom i muskuloskeletalsystemet (skada på coccyx, höftled, lumbosacral ryggrad);
 • närvaron av en främmande kropp i bäckenområdet (en spiral i livmoderhålan växer in i vävnaden eller används på lämpligt sätt);
 • patologisk process provocerad av en kirurgisk ingripande. Utvecklas ofta som svar på abort, curettage;
 • graviditetspatologi (utveckling av missfall, placentabbrott, ektopisk graviditet).

De funktionella orsakerna till fenomenet kallas i ett ord - algodismenorrhea, som inkluderar menstruation, dysfunktionell blödning, böjning av könsorganet.

Om en kvinna drar sin högra sida inför menstruationen - är detta ett av de troliga symptomen på premenstruellt syndrom.

Om höger sida av nedre del av buken gör ont innan menstruationen kan ett antal faktorer stimulera detta symptom:

 1. En överdriven fysisk aktivitet hos en kvinna i förkant av kritiska dagar (svåra arbetsförhållanden, utföra styrketräningar i gymmet).
 2. Hypotermi i kroppen orsakad av en kvinnas långvariga exponering för kalla förhållanden. Kroppen blir kall - det finns en kramp i kärlens kärl, vilket leder till ökad smärta inför menstruationen.
 3. "Stillasittande" livsstil (en kvinna sitter mycket på tjänst, leder en inaktiv vila - det finns ett fel i processen med blodcirkulation i bäckenet och stagnationsformer).
 4. Övervikt. Fettceller frisätter hormoner i blodomloppet (östrogen). Med ett överskott av fettvävnad observeras en hormonell obalans, vilket orsakar smärta.

Installerad intrauterin enhet, gynekologisk patologi, matsmältningssjukdom, inflammation i könssjukdomar, postoperativ komplikation kan också simulera smärta i höger sida av nedre del av magen i förväg till menstruation.

Om patienten har en öm höger sida i midjan, är detta vanligtvis förknippat med patologier i mag-tarmkanalen. Bland andra orsaker till det obehagliga fenomenet:

 • osteochondrosis;
 • neuralgi;
 • urinvägssystemets patologi;
 • luftvägssjukdom;
 • reproduktionssystemsjukdom;
 • kräfta.

För att bestämma den exakta orsaken till smärta i buken längst ner till höger är det nödvändigt att bestämma syndromets natur.

Ritningssmärtan i höger sida under kvinnor är uthärdlig eller uttalad. I medicinsk praxis indikerar ett symptom ofta utvecklingen av inflammation i hängorna orsakade av cocci, svamp, virus eller andra mikroorganismer. Den kliniska bilden av processen liknar manifestationer av blindtarmsinflammation. Sjukdomen fortsätter i tre former:

En annan orsak till fenomenet är ofta en ovariecyst på höger sida. I det inledande skedet är patologin nästan asymptomatisk. När sjukdomen utvecklas känner kvinnan smärta.

Den mest outhärdliga varianten av smärta är värkande. Det lämnar ett intryck på patientens utseende: kvinnan är upptagen av tankar om sjukdomen, patienten sover dåligt, kan inte äta. En sådan uppfattning av situationen berör ofta känslomässigt instabila, känsliga representanter. Så kvinnor tenderar att tolka deras tillstånd inför förlossningen.

Värkande smärta i höger sida av buken nedan kan inte ha konstant lokalisering och spridas överallt. I detta fall handlar det om irriterande tarmsyndrom, som orsakas av:

I medicinsk praxis misstas ofta värkande smärta i nedre del av magen som ett symptom på tumörer av godartad eller malign natur. Neoplasmer är lokaliserade i tunn- och tjocktarmen. Symtomets etiologi under de beskrivna omständigheterna är associerad med tumörens tryck på närliggande vävnad. Syndromet manifesterar sig som svar på utvecklingen av inflammation, förstörelsen av neoplasmen eller dess groddning genom organväggen.

En skarp, akut smärta i nedre högra sidan manifesteras om en kvinna:

 1. Appendicit. Smärtsyndromet hos en kvinna är paroxysmal till sin natur. När smärtan har visats återupptar smärtan nödvändigtvis.
 2. Torsion benen på ovariecysten till höger. Ömheten i sidan är mycket stark. Syndromet kan provocera en medvetenhetsförlust. De mest intensiva känslorna när du rör dig i kroppen. I ryggläge blir patienten lättare. Den kliniska bilden kompletteras av hypertermi, snabb puls, minskat tryck.
 3. Brott i äggstocken. Ett farligt tillstånd där skarp smärta kan leda till en sjuk kvinnas död. Patienten behöver omedelbar operation.
 4. Tarmtumörer. Skarp smärta på höger sida ersätts av skarp.

Kulande smärta i höger sida i den nedre delen av patienten kallas "tugging", "flyttar" insidan. Symtomet manifesteras mot bakgrund av utvecklingen av en purulent inflammatorisk process nära nervändarna. Manifestation indikerar övergången av patologi till kärnbränsle.

Det är mycket farligt när pulserande smärta observeras efter operation vid förhöjd temperatur, förändrad form av blod. Ett komplicerat tillstånd kan leda till sepsis. Symtom observeras också vid akut abort efter en svår födelse..

Bland de ytterligare symtomen är:

 • frossa;
 • ökad svettning;
 • lusten att kräkas;
 • törst.

Bränning i höger sida av nedre del av buken indikerar utvecklingen av patologier såsom:

 1. Cystit. Förutom huvudsymtomet har en kvinna snabb och smärtsam tömning av urinblåsan. Den kliniska bilden kompletteras av feber, smärta och klåda i urinröret. Med en komplicerad sjukdomsförlopp visas vit urladdning från kvinnans vagina, mängden urin som utsöndras ökar flera gånger.
 2. Bältros. Sjukdomen manifesteras av blåsiga utslag i de drabbade områdena. Herpesvirus leder till utveckling av patologi.
 3. Bildningen av njursten och urinblåsan. Förutom brännande smärta på höger sida klagar kvinnan över obehag när hon går på toaletten. Sjukdomen utvecklas mot en bakgrund av migrän, ledkramper, aptitlöshet, svaghet. Patientens urin får en onaturlig nyans.
 4. Ulcerös kolit. Kvinnan klagar över brännande känsla, huvudvärk, uttorkning, hjärtklappning, kräkningar.
 5. Ektopisk graviditet. Typiska symtom på patologi, förutom brännande smärta i höger sida, är: svårigheter att avröda och urinera, smärta i ländryggen och nedre extremiteter. Patienten visas brådskande operation.

Den brinnande känslan i nedre högra buken kan också ha en fysiologisk karaktär. Symtom observeras hos de flesta kvinnor i graviditetens första trimester. Livmodern är utsträckt, döljer organ i närheten - det finns en brännande smärta av måttlig natur.

Om den förväntade modern utöver bränningen noterar svaghet, ett hopp i temperatur, riklig vaginal urladdning, illamående, bör du omedelbart rådfråga en läkare.

Sömnad av olika intensiteter i de flesta fall indikerar utvecklingen av en kvinnas gynekologiska sjukdomar. I riskzonen finns företrädare för fertil ålder (från 20 till 45 år). Bland de troliga sjukdomarna är:

 1. endometrios Den vanligaste orsaken till sömnadsmärta som strålar till coccyx och korsben. Smärtsyndrom är av cyklisk karaktär och går vidare till PMS. Den kliniska bilden av sjukdomen kompletteras med fläckar från livmodern, obehag med intim kontakt, smärtsam urinering.
 2. Endometrit. Med inflammation i livmoderns muskelskikt stiger en kvinna i temperatur, feber, fläckar och blödningar i livmodern.
 3. Apoplexy från äggstocken. En kirurgisk typ av patologi, åtföljd av brist på vävnader i höger äggstock. Stygdsmärta åtföljs alltid av kraftiga blödningar.
 4. Inflammation av livmoderhängen (salpingoophoritis, oophoritis, salpingit). Sjukdomar förekommer i akut form, orsakar feber, trötthet, försämring av välbefinnandet. Smärta med patologier uttalas - en kvinna lyckas inte leda en vanlig livsstil.

Bland andra orsaker som är karakteristiska för smärta, kolecystit, duodenit.

Död smärta kan försvinna på egen hand om obehagliga känslor följer mognad av ett ägg hos en kvinna. I det här fallet uppstår obehag en gång i några månader. Om ömhet stör patienten med jämna mellanrum, kommer det att utveckla den inflammatoriska processen.

Varaktigheten och frekvensen av smärtsamma känslor hjälper till att identifiera arten av patologin (akut eller kronisk). Om sådan smärta har stört en kvinna tidigare, är utvecklingen av en kronisk sjukdom troligtvis.

Orsaken till smärta i höger sida underifrån hos män bestäms av tidpunkten för förekomsten, arten och exakt plats. Vanligtvis är obehag associerad med utvecklingen av patologiska processer i det reproduktiva, matsmältningsorganet, nervsystemet, urinvägarna.

Bland de skadade lokala organen är:

 • prostata;
 • tarmar;
 • strukturella element i urinvägarna.

Vid prostatit klagar patienten över en smärta över baren. Smärtsamma upplevelser kan lokaliseras på höger sida nedan. Vid problem med tarmarna observeras dragsmärtor som orsakas av spasmer i organets väggar. Mot bakgrund av skador på elementen i urinsystemet sysnar och skärs i naturen, kompletterat med skärning och brännande.

Det beskrivna symptomet är mycket mindre vanligt hos män än hos kvinnor, men det kräver också en operativ reaktion från patienten och medicinsk personal..

Hur man kan skilja smärta från blindtarmsinflammation från andra, kommer läkaren att berätta:

De flesta kvinnor kan i förväg förutsäga början av en menstruationsperiod. Detta händer på grund av obehagliga manifestationer av premenstruellt syndrom, vars karakteristiska tecken är svåra att förväxla med något annat. Bland symtomen, särskilt ofta, noterar flickor smärta i bäckenområdet. Är de alltid fysiologiska till sin natur, och i vilket fall är det värt att börja oroa dig för din egen hälsa?

Normalt ägglossning (äggets utgång i äggledarens hålighet) inträffar 2 veckor före menstruationens början, med en regelbunden cykel som varar i 28 dagar. Ungefär hälften av patienterna känner hur ägglossningsperioden börjar och själva ägglossningen börjar. Dess yttre symtom beaktas:

 • bröstförstoring;
 • ökad sexuell lust;
 • ökad aptit;
 • närvaron av små fläckar av blod på linne;
 • skarpa hopp i humör;
 • trötthet och trötthet;
 • dämpade kramper och dragande smärta i nedre del av buken.

Smärtanfall under ägglossningen beror på att ägget släpper det under utloppet från follikulärmembranet. Detta åtföljs av frisättningen av en liten mängd blod och mellanliggande vätska. Äggledaren börjar samlas intensivt så att groddcellen rör sig snabbare inuti den. Allt detta irriterar bukväggen, så kvinnan upplever lite smärta och obehag.

Ovarieinflammation är en allvarlig patologi, ofta åtföljd av en parallell skada på äggledarna. Smärta är ett av de ledande tecknen på denna sjukdom. Att ignorera den inflammatoriska processen är full av övergången till en kronisk form, liksom förekomsten av komplikationer.

Ooforit är en inflammation i äggstockarna orsakade av penetrering av smittämnen (stafylokocker, streptokocker, E. coli) i bäckenorganen. Bakterier kan kvarstå länge i patientens kropp och orsaka en inflammatorisk process endast om deras immun- och skyddskrafter minskar (till exempel med en kraftig förlust av kroppsvikt, långvariga stressiga situationer eller en allvarlig samtidig systemisk sjukdom).

Smärta i oophorit tenderar att intensifieras före kritiska dagar, är smärtsamt och skärande och påverkar patientens allmänna välbefinnande: blödning kan bli mer intensiv, temperaturen stiger till febervärden (38-39 ° C). Det är också möjligt att fästa symtom på allmän rus (illamående, kräkningar, huvudvärk och så vidare).

Adnexit är en inflammatorisk sjukdom som samtidigt drabbar äggstockarna och äggledarna. Smärtan kommer att bli mer uttalad med strålning till sakralregionen. Med denna patologi kan dessutom noteras purulent urladdning från könsorganen, svår urinproduktion i små portioner, ömhet och stelhet i magmusklerna..

Vad finns i den högra sidan av nedre del av buken hos en kvinna och vad är orsaken till smärta på det här stället?

I den kvinnliga kroppen ligger de inre organen i det lilla bäckenet nära varandra, vilket bidrar till den periodiska förekomsten av obehag i det lokala området.

Smärta i höger sida av nedre del av buken hos kvinnor kan vara både patologiska och fysiologiska. Det andra fallet i medicinsk praxis är mycket mindre vanligt. Under alla omständigheter kräver situationen noggrann uppmärksamhet från patienten och medicinsk personal..

Varför gör det ont?

För att känna igen orsakerna till obehag, bör specialister specificera det lokala området: bestäm täckningen av organ och ta reda på de troliga provokationsfaktorerna.

Vad är här??

På höger sida under kvinnans kropps buk placeras:

 • Äggledare;
 • tarms huvudsakliga andel;
 • bilaga;
 • ureter på höger sida.

Oftast är orsakerna till smärta i höger sida patologiska till sin natur - processen observeras i ett av de lokala organen. I vissa fall får fysiologiska faktorer en provocerande roll..

orsaker

Vid diagnos av ett smärtsyndrom avslöjas en av de organiska orsakerna till uppkomsten av ett obehagligt symptom:

 • utvecklingen av en sjukdom som är förknippad med det reproduktiva systemet (livmoder fibroider, cystisk bildning, polyp)
 • urinvägssjukdom, mag-tarmkanalsjukdom, en komplex form av kirurgisk patologi (cystit, tarminfektion, inflammation i blindtarmsinflammation);
 • sjukdom i muskuloskeletalsystemet (skada på coccyx, höftled, lumbosacral ryggrad);
 • närvaron av en främmande kropp i bäckenområdet (en spiral i livmoderhålan växer in i vävnaden eller används på lämpligt sätt);
 • patologisk process provocerad av en kirurgisk ingripande. Utvecklas ofta som svar på abort, curettage;
 • graviditetspatologi (utveckling av missfall, placentabbrott, ektopisk graviditet).

De funktionella orsakerna till fenomenet kallas i ett ord - algodismenorrhea, som inkluderar menstruation, dysfunktionell blödning, böjning av könsorganet.

Om smärta före menstruation

Om en kvinna drar sin högra sida inför menstruationen - är detta ett av de troliga symptomen på premenstruellt syndrom.

Om höger sida av nedre del av buken gör ont innan menstruationen kan ett antal faktorer stimulera detta symptom:

 1. En överdriven fysisk aktivitet hos en kvinna i förkant av kritiska dagar (svåra arbetsförhållanden, utföra styrketräningar i gymmet).
 2. Hypotermi i kroppen orsakad av en kvinnas långvariga exponering för kalla förhållanden. Kroppen blir kall - det finns en kramp i kärlens kärl, vilket leder till ökad smärta inför menstruationen.
 3. "Stillasittande" livsstil (en kvinna sitter mycket på tjänst, leder en inaktiv vila - det finns ett fel i processen med blodcirkulation i bäckenet och stagnationsformer).
 4. Övervikt. Fettceller frisätter hormoner i blodomloppet (östrogen). Med ett överskott av fettvävnad observeras en hormonell obalans, vilket orsakar smärta.

Installerad intrauterin enhet, gynekologisk patologi, matsmältningssjukdom, inflammation i könssjukdomar, postoperativ komplikation kan också simulera smärta i höger sida av nedre del av magen i förväg till menstruation.

Varför uppstår på midjanivå?

Om patienten har en öm höger sida i midjan, är detta vanligtvis förknippat med patologier i mag-tarmkanalen. Bland andra orsaker till det obehagliga fenomenet:

 • osteochondrosis;
 • neuralgi;
 • urinvägssystemets patologi;
 • luftvägssjukdom;
 • reproduktionssystemsjukdom;
 • kräfta.

Symtom natur

För att bestämma den exakta orsaken till smärta i buken längst ner till höger är det nödvändigt att bestämma syndromets natur.

Drar sidan

Ritningssmärtan i höger sida under kvinnor är uthärdlig eller uttalad. I medicinsk praxis indikerar ett symptom ofta utvecklingen av inflammation i hängorna orsakade av cocci, svamp, virus eller andra mikroorganismer. Den kliniska bilden av processen liknar manifestationer av blindtarmsinflammation. Sjukdomen fortsätter i tre former:

En annan orsak till fenomenet är ofta en ovariecyst på höger sida. I det inledande skedet är patologin nästan asymptomatisk. När sjukdomen utvecklas känner kvinnan smärta.

värk

Den mest outhärdliga varianten av smärta är värkande. Det lämnar ett intryck på patientens utseende: kvinnan är upptagen av tankar om sjukdomen, patienten sover dåligt, kan inte äta. En sådan uppfattning av situationen berör ofta känslomässigt instabila, känsliga representanter. Så kvinnor tenderar att tolka deras tillstånd inför förlossningen.

Värkande smärta i höger sida av buken nedan kan inte ha konstant lokalisering och spridas överallt. I detta fall handlar det om irriterande tarmsyndrom, som orsakas av:

 • kränkning av kosten;
 • dysbios (förbättrad tillväxt av bakterier i tarmen);
 • motorfel, etc..

I medicinsk praxis misstas ofta värkande smärta i nedre del av magen som ett symptom på tumörer av godartad eller malign natur. Neoplasmer är lokaliserade i tunn- och tjocktarmen. Symtomets etiologi under de beskrivna omständigheterna är associerad med tumörens tryck på närliggande vävnad. Syndromet manifesterar sig som svar på utvecklingen av inflammation, förstörelsen av neoplasmen eller dess groddning genom organväggen.

Skarp och skarp

En skarp, akut smärta i nedre högra sidan manifesteras om en kvinna:

 1. Appendicit. Smärtsyndromet hos en kvinna är paroxysmal till sin natur. När smärtan har visats återupptar smärtan nödvändigtvis.
 2. Torsion benen på ovariecysten till höger. Ömheten i sidan är mycket stark. Syndromet kan provocera en medvetenhetsförlust. De mest intensiva känslorna när du rör dig i kroppen. I ryggläge blir patienten lättare. Den kliniska bilden kompletteras av hypertermi, snabb puls, minskat tryck.
 3. Brott i äggstocken. Ett farligt tillstånd där skarp smärta kan leda till en sjuk kvinnas död. Patienten behöver omedelbar operation.
 4. Tarmtumörer. Skarp smärta på höger sida ersätts av skarp.

throbbing

Kulande smärta i höger sida i den nedre delen av patienten kallas "tugging", "flyttar" insidan. Symtomet manifesteras mot bakgrund av utvecklingen av en purulent inflammatorisk process nära nervändarna. Manifestation indikerar övergången av patologi till kärnbränsle.

Det är mycket farligt när pulserande smärta observeras efter operation vid förhöjd temperatur, förändrad form av blod. Ett komplicerat tillstånd kan leda till sepsis. Symtom observeras också vid akut abort efter en svår födelse..

Bland de ytterligare symtomen är:

 • frossa;
 • ökad svettning;
 • lusten att kräkas;
 • törst.

Brinnande

Bränning i höger sida av nedre del av buken indikerar utvecklingen av patologier såsom:

 1. Cystit. Förutom huvudsymtomet har en kvinna snabb och smärtsam tömning av urinblåsan. Den kliniska bilden kompletteras av feber, smärta och klåda i urinröret. Med en komplicerad sjukdomsförlopp visas vit urladdning från kvinnans vagina, mängden urin som utsöndras ökar flera gånger.
 2. Bältros. Sjukdomen manifesteras av blåsiga utslag i de drabbade områdena. Herpesvirus leder till utveckling av patologi.
 3. Bildningen av njursten och urinblåsan. Förutom brännande smärta på höger sida klagar kvinnan över obehag när hon går på toaletten. Sjukdomen utvecklas mot en bakgrund av migrän, ledkramper, aptitlöshet, svaghet. Patientens urin får en onaturlig nyans.
 4. Ulcerös kolit. Kvinnan klagar över brännande känsla, huvudvärk, uttorkning, hjärtklappning, kräkningar.
 5. Ektopisk graviditet. Typiska symtom på patologi, förutom brännande smärta i höger sida, är: svårigheter att avröda och urinera, smärta i ländryggen och nedre extremiteter. Patienten visas brådskande operation.

Den brinnande känslan i nedre högra buken kan också ha en fysiologisk karaktär. Symtom observeras hos de flesta kvinnor i graviditetens första trimester. Livmodern är utsträckt, döljer organ i närheten - det finns en brännande smärta av måttlig natur.

Om den förväntade modern utöver bränningen noterar svaghet, ett hopp i temperatur, riklig vaginal urladdning, illamående, bör du omedelbart rådfråga en läkare.

Känslan av att bränna i nedre del av magen hos gravida kvinnor är ofta normen

Söm

Sömnad av olika intensiteter i de flesta fall indikerar utvecklingen av en kvinnas gynekologiska sjukdomar. I riskzonen finns företrädare för fertil ålder (från 20 till 45 år). Bland de troliga sjukdomarna är:

 1. endometrios Den vanligaste orsaken till sömnadsmärta som strålar till coccyx och korsben. Smärtsyndrom är av cyklisk karaktär och går vidare till PMS. Den kliniska bilden av sjukdomen kompletteras med fläckar från livmodern, obehag med intim kontakt, smärtsam urinering.
 2. Endometrit. Med inflammation i livmoderns muskelskikt stiger en kvinna i temperatur, feber, fläckar och blödningar i livmodern.
 3. Apoplexy från äggstocken. En kirurgisk typ av patologi, åtföljd av brist på vävnader i höger äggstock. Stygdsmärta åtföljs alltid av kraftiga blödningar.
 4. Inflammation av livmoderhängen (salpingoophoritis, oophoritis, salpingit). Sjukdomar förekommer i akut form, orsakar feber, trötthet, försämring av välbefinnandet. Smärta med patologier uttalas - en kvinna lyckas inte leda en vanlig livsstil.

Bland andra orsaker som är karakteristiska för smärta, kolecystit, duodenit.

Dum

Död smärta kan försvinna på egen hand om obehagliga känslor följer mognad av ett ägg hos en kvinna. I det här fallet uppstår obehag en gång i några månader. Om ömhet stör patienten med jämna mellanrum, kommer det att utveckla den inflammatoriska processen.

Varaktigheten och frekvensen av smärtsamma känslor hjälper till att identifiera arten av patologin (akut eller kronisk). Om sådan smärta har stört en kvinna tidigare, är utvecklingen av en kronisk sjukdom troligtvis.

Vad män säger?

Orsaken till smärta i höger sida underifrån hos män bestäms av tidpunkten för förekomsten, arten och exakt plats. Vanligtvis är obehag associerad med utvecklingen av patologiska processer i det reproduktiva, matsmältningsorganet, nervsystemet, urinvägarna.

Bland de skadade lokala organen är:

 • prostata;
 • tarmar;
 • strukturella element i urinvägarna.

Vid prostatit klagar patienten över en smärta över baren. Smärtsamma upplevelser kan lokaliseras på höger sida nedan. Vid problem med tarmarna observeras dragsmärtor som orsakas av spasmer i organets väggar. Mot bakgrund av skador på elementen i urinsystemet sysnar och skärs i naturen, kompletterat med skärning och brännande.

Det beskrivna symptomet är mycket mindre vanligt hos män än hos kvinnor, men det kräver också en operativ reaktion från patienten och medicinsk personal..

Användbar video

Hur man kan skilja smärta från blindtarmsinflammation från andra, kommer läkaren att berätta:

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Varför efter läkemedlet börjar inte Duphaston menstruation

Duphaston är ett hormonellt läkemedel. Det tilldelas endast enligt indikationer. Försening efter Dufaston är vanligt. Läkemedlet har en betydande effekt på den naturliga hormonella bakgrunden....

Är det möjligt att bli gravid omedelbart efter menstruationen

Är det möjligt att bli gravid omedelbart efter menstruationen i 2-3 dagar, läkarens svar. Vad är sannolikheten för att bli gravid omedelbart efter menstruationen....

Månadliga utstryk

Vad man ska göra om menstruationen är smetadMenstruationen är smetad, färgen är brun, inte röd, varför så? Låt oss spekulera och titta på några situationer.1. Graviditet har kommit. Ofta försenade kvinnor under de första dagarna av menstruationen fläcken från könsorganen....