Varför kliar bröstvårtorna

Harmonier

Klåda förekommer inte bara bland det klara könet. Män står också inför detta. Alla kan försöka självständigt förstå varför bröstvårtorna kliar. För att göra detta, se bara på kroppen i flera dagar..

I vissa fall är detta faktiskt det första tecknet på en smärtsam avvikelse från ett normalt tillstånd, som måste behandlas omedelbart. I andra fall är klåda rent fysiologiskt till sin natur. Men undervärder inte i alla fall..

Kvinnor: de viktigaste orsakerna

Det kvinnliga bröstet är ett ömt och känsligt organ som kräver ökad uppmärksamhet och speciell vård. Och det händer ofta att en kvinna upplever klåda i bröstet i bröstvårtan, vilket orsakar hennes irritabilitet, eftersom stickningen i honom är så stark att jag vill kamma den till blodet.

Orsakerna till att flickans vänster bröstvårtor kliar (och den rätta också) kan vara olika omständigheter.

Dessa inkluderar:

 1. En intressant situation - kliar ofta nipplar under graviditeten. Detta är ett normalt fenomen hos väntande mödrar, eftersom processen inte bara orsakas av strukturella förändringar, utan också av förhållandet mellan hormoner, dvs en ökning av PRL (prolaktin) sker i kroppen, vilket ökar så snabbt att nervändarna helt enkelt inte har tid att anpassa sig, därför, kvinnor har smärtsamma upplevelser åtföljda av brännskada i bröstet. Och hos kvinnor som är i en intressant position ökar blodflödet till bröstet, och på grund av detta blir bröstkörtlarna större, vilket leder till obehagliga upplevelser - bröstvårtorna kommer i kontakt med bh och gnuggar mot den.
 2. Amningstid - orsaken till obehaglig klåda är en förändring i strukturen på bröstvårtorna. Grov hud är det första tecknet som indikerar förberedelsen av moderns kropp för utfodring. Om en kvinna felaktigt sätter barnet på bröstet suger inte barnet utan biter själva papillen. Resultatet av sådana åtgärder är sprickor som orsakar smärta.
 3. Trast - en kvinna upplever svår smärta i bröstet, som samtidigt åtföljs av en brinnande bröstvårta. Det första tecknet på denna typ av sjukdom är vit plack. Som regel smittas mödrar först, och de överför infektionen genom att mata sitt barn.
 4. Hormonell omstrukturering av kroppen - en kvinna uppträder flera gånger i sitt liv: i tonåren, före menstruation, under graviditeten och i klimakteriet. Den främsta orsaken är hormonella fluktuationer som orsakar obehag.
 5. Underkläder - med felaktigt utvalda underkläder, ömhet, klåda och irritation i huden som omger bröstvårtan.
 6. Att ta mediciner som innehåller hormoner eller hormoner - långvarig användning provoserar en obalans av biologiskt aktiva ämnen i kroppen, vilket är anledningen till att bröstvårtorna kliar i bröstet.

Andra orsaker

 1. Otillräcklig mängd vätska - i kroppen på grund av otillräckligt intag av vatten, huden på bröstet skalar ut och verkar dra åt, varefter irritation, rodnad och en lust att börja börja. Problemet försvinner efter att vatten-elektrolytbalansen har förbättrats.
 2. En allergi mot kläder eller produkter - ett vanligt fenomen för personer med överkänslighet, vilket ger patienten psykologisk och fysisk obehag - kliar starkt mellan bröstet och kliar konstant.
 3. Njursvikt - när en dysfunktion uppstår faller ämnen som inte är till nytta för kroppen (de utsöndras av njurarna) i bröstvårtorna och en akut reaktion uppträder.
 4. Lång avhållsamhet från sex - med lång avhållsamhet inträffar rekonfigurering av den hormonella bakgrunden, och detta medför obehagliga känslor på huden.

Bröstcancer är en sällsynt sjukdom som alla kan ha..

En malig tumör indikeras av:

 • små vågar på bröstvårtorna, som exfolierar och skalar bort;
 • bränna i bröstvårtorna, deras deformation och en förändrad färg;
 • purulent eller blodig urladdning från bröstvårtorna (har en obehaglig lukt).

Orsaken till klåda kan vara mastit - inflammation, som manifesterar sig antingen under amning, eller mot bakgrund av hormonstörningar eller infektionssjukdomar.

 • rodnad;
 • åldersfläckar på bröstet;
 • smärta;
 • papillomas under bröstet;
 • värme.

Innan läkaren påbörjar behandlingen måste han ta reda på varför bröstvårtorna kliar hos kvinnor.

Om läkaren inte hittade någon sjukdom hos en tjej eller kvinna, så för skojs skull, kan du läsa skyltarna på Internet för att ta reda på vad vänsternippeln skrapar (tecken från motsatt kön). Men som praxis visar slutar inte affärer på skyltar.

Män: de viktigaste orsakerna

Hos män kliar det ofta runt bröstvårtan. Och om du lägger till mer smärtsamma upplevelser (när du trycker på), inflammation och svullnad - blir detta ett symptom på cancer.

Orsakerna till kliande manliga bröst kan vara olika. Men de flesta av dem är förknippade med en allergi mot:

 • mediciner
 • hushållskemikalier;
 • kroppsvårdsprodukter.

Och som praxis visar, kliar bröstvårtor alltid i de första stadierna av utvecklingen av sjukdomar som:

 • carcinom;
 • Mondors syndrom;
 • gynekomasti;
 • trast på bröstvårtorna;
 • hormonell obalans;
 • svamp- och bakteriesjukdomar.

Om bröstvårtan blir röd och kliar konstant eller det finns andra problem med bröstkörtlarna, är detta ett tillfälle för obligatorisk överklagande för kvalificerad hjälp till en mammolog, som efter diagnos kan ta reda på vad det kan vara.

Slutsats

Så klåda på bröstvårtorna är alltid en obehaglig process som orsakar: obehag, lidande, känslor av irritation och nervositet. Därför, om bröstvårtorna är ömma och kliande, kan du inte självmedicinera, dricka okontrollerat piller, gnugga salvor eller geler utan recept från läkare.

Läkare varnar! Chockerande statistik - stoppad, mer än 74% av hudsjukdomar - ett tecken på infektion med infektioner (Acarida, Giardia, Toccocapa). Glisten orsakas av kollegal antagonism, och den första lider av vårt immunsystem, som måste skyddas från olika sjukdomar. Chefen för Institutet för parasitologi delade en hemlighet, så att man snabbt kan bli av med dem och rengöra huden, det visar sig att det räcker. Läs mer.

I det här fallet skulle det rätta beslutet vara att omedelbart kontakta en specialist som exakt kommer att fastställa orsaken och välja ett behandlingsprogram. Ju ju tidigare en person genomgår en undersökning av mjölkkörtlarna med hjälp av en mammograf, desto större chanser har han att skydda sig mot allvarliga konsekvenser.

Varför kliar en kvinnas bröst, behandling av klåda

Ett obehagligt problem som orsakar stort obehag är klåda i bröstkörtlarna. Ta reda på orsakerna till att bröstet kliar, gör att du kan bedöma din hälsa och bestämma om klåda är ett tecken på patologi. Problemet kan orsakas av olika fysiologiska och patologiska orsaker..

Hormonella förändringar

När mjölkkirtlarna kliar är det tillrådligt att besöka en läkare och få konsultation. Hormonell obalans orsakar ofta klåda i bröstet, och en överdriven nivå av ett ämne kan orsaka svullnad i bröstet.

Förändringar i hormonproduktion inträffar:

 • vid puberteten
 • med brösttillväxt
 • under graviditet
 • före menstruation

I vissa fall uppstår en klåda i bröstet när man tar orala preventivmedel. Detta beror på att mjölkkörtlarna börjar anpassa sig till en ny nivå av hormoner. Under påverkan av en eller annan substans kan brösthuden sträckas mycket, vilket orsakar konstant klåda..

Huden kliar med en ökad östrogennivå, eftersom de aktiverar talgkörtlarnas funktion. Torr hud tenderar att skala och klåda, vilket orsakar viss obehag.

Puberteten

Under puberteten börjar bröstet utvecklas snabbt, vilket leder till en ökning av körtlarna. Huvudfunktionerna i den kvinnliga kroppen är graviditet, förlossning och amning. Under tonåren börjar flickans kropp att förbereda sig för alla ovanstående steg.

Den första menstruationen hos en flicka betyder att kroppen började producera östrogener för äggmognad. Bröstkörtlarna under flickans uppväxt får en form som är karakteristisk för en vuxen kvinna. Intensiv brösttillväxt och ökad produktion av hormoner provocerar klåda, vilket anses vara den medicinska normen. Areoler och bröstvårtor sväller under menstruationen, fettvävnad börjar utvecklas. Alla förändringar påverkar hudens tillstånd, som börjar gradvis sträcka sig.

Premenstruellt syndrom

Under menstruationscykeln, under andra halvåret, börjar ökad testosteronproduktion. På grund av detta blir brösthuden torrare, irriterad och börjar klåda. I vissa fall klåda och bröstvårtor före menstruationen kan deras känsliga hud spricka.

Graviditet och amning

Under graviditetsperioden genomgår bröstkörtlarna starka förändringar, eftersom hormonella förändringar inträffar i den förväntade moderns kropp. Bröstet förstoras, blir tyngre, sväller, förbereder sig för amning. Känslan av klåda i mjölkkörtlarna kan observeras fram till födelsen. Om huden är alltför torr börjar den klåda, vilket är förknippat med amning. Ojämna sträckmärken kan uppträda på bröstkorgen..

Andra orsaker till klåda hos kvinnor

Det finns patologiska skäl för uppkomsten av klåda i bröstet, så en kvinna bör vara särskilt uppmärksam på detta symptom. Med patologi åtföljs klåda av:

 • hudrödhet
 • svullnad
 • bröstdeformitet
 • känsla av fullhet
 • tyngd i körtlarna

Närvaron av sådana symtom bör vara ett tillfälle att träffa en läkare..

Allergisk reaktion

En vanlig orsak till kliande brösthud är en allergisk reaktion på olika medel. Allergener kan vara:

 • Mat
 • mediciner
 • detergenter
 • kosmetika
 • syntetiskt underkläder

Allergier åtföljs ofta av utslag, hudens rodnad och sprickor. När de aggressiva effekterna av allergenet upphör, passerar kroppens reaktion.

Förändring i den biokemiska sammansättningen av blod

Samma mängd biosubstanser i kroppen stabiliserar sitt arbete. Därför kan obehag i bröstkorgen i händelse av fel fungera. Det ökade blodsockret, bilirubin, påverkar utseendet på klåda. Frigörandet av olika biologiska element påverkar negativt bröstkörtlarnas tillstånd.

Hudsjukdomar

På grund av olika negativa faktorer kan hudepitel genomgå olika patologiska förändringar. Ofta är orsaken till klåda:

Problem uppstår på grund av ökad svettning, dålig hygien i bröstkörtlarna, med en sällsynt byte av underkläder. Det rekommenderas inte att bära varma kläder i värmen, hoppa över duschen efter en strandsemester eller besöka solariet, för att stanna nära föremål med höga temperaturer, som stekugnar och spisar, under lång tid. Annars kommer blöjautslag och klåda under mjölkkörtlarna..

Bröstsjukdomar

I människokroppen slumrar svampinfektioner som aktiveras med en minskning av immuniteten. En funktionsfel i immunsystemet orsakar ofta trast. Sjukdomen påverkar bröstkörtlarnas tillstånd - de börjar klåda starkt på grund av hudskador. Trasten kännetecknas av bröstvårttsprickor, rodnad och klåda..

Ett annat orsakande medel för patogen flora är herpesviruset. När den kommer in i kroppen täcks huden med små sår. Det drabbade området skalar och klåda..

skador

Efter en stroke eller repor kliar huden på bröstet, kliar och kan skada. Ett blåmärke förekommer på platsen för blåmärken, som försvinner med tiden. En bröst är vanligtvis blåmärken. Efter skada utesluts inte förekomsten av komplikationer - en cysta kan utvecklas i tjocktarmen på bröstkörteln.

Påfrestning

Under ett emotionellt utbrott inträffar ett kraftigt hopp i hormonella substanser i kroppen. Stress utlöser en adrenalinkick, varefter bröstet börjar klåda. Samtidigt smalnar bröstkärlen och vävnaderna sväller..

Inflammatoriska sjukdomar

Den inflammatoriska processen i bröstet kan orsaka patologiska förändringar i körtelens strukturer. Sjukdomar kännetecknas av svullnad, rodnad i bröstet och klåda. Hypertoni i huden uppstår, varför en obehaglig känsla uppstår. Olika patogena mikrober som invaderar kroppen orsakar inflammation..

Pagets sjukdom

Sjukdomen är förknippad med patologiska förändringar i bröstvårtan när obehag påverkar areolan. Bröstcancer väcker patologi. Det drabbade området är mycket kliande, dess hud blir fläckig och röd. Bränning kompletteras av smärta av varierande intensitet. Pagets sjukdomar påverkas ofta av äldre kvinnor, men ibland drabbar patologin unga flickor..

När man ska träffa en läkare

En snabb medicinsk vård hjälper till att identifiera orsakerna till utvecklingen av patologi. Efter undersökning av bröstet föreskriver en kvalificerad läkare nödvändig diagnostik för att klargöra diagnosen. Då förskrivs läkemedelsbehandling, och i vissa fall kirurgi.

Tecken på sjukdomen är:

 • klåda
 • nippel tillbakadragande
 • hudsår
 • ömhet
 • krackning
 • tyngd i körtlarna
 • körtandeformitet
 • nippel urladdning

Med alla dessa symtom måste du besöka en mammolog, gynekolog och onkolog.

Diagnostiska metoder

Olika laboratorietester som föreskrivs av en läkare hjälper till att klargöra den kliniska bilden av sjukdomen. Vid bröstundersökning hjälper:

 • blodprov
 • urinprov
 • Bröst ultraljud
 • epitelskrapning
 • enzymimmunanalys
 • hormonnivåer

Studier visar orsakerna till utvecklingen av patologi och strukturella förändringar i bröstkörtlarna. Om det behövs, utför ett mammogram som visar storleken på noderna och andra neoplasmer.

Diagnos rekommenderas vid det första tecknet på patologi. Detta gör att du kan undvika allvarliga komplikationer i diagnosen och snabbt gå in på en återhämtningsväg..

Behandling av klåda i bröstet

Patologi terapi bygger på en integrerad strategi. Regelbunden brösthygien, daglig dusch och hudbehandling med nödvändiga verktyg hjälper till att minska klåda. Behandlingsmetoderna beror på diagnosen..

Med utvecklingen av en allergisk reaktion föreskrivs medel som sänker aktiviteten hos allergenet. Att ta antihistaminer och lokal applicering av salvor med glukokortikosteroider hjälper till att eliminera allergier och den åtföljande klåda.

Under stress bör du ta lugnande medel, gå mer och försöka få tillräckligt med sömn. Sömn lugnar perfekt nervsystemet. För att göra det lättare att somna rekommenderas att du dricker ett glas varm mjölk på natten.

Med herpes och dermatit, förutom de föreskrivna medicinerna, är det nödvändigt att ta hand om att fylla bristen på vitaminer och mineraler. Mottagande av vitaminkomplex påverkar positivt ett brösttillstånd och hjälper till att återhämta sig.

Mastopati och bröstcancer kräver särskild uppmärksamhet. Vid allvarliga onkologiska sjukdomar hjälper klåda att eliminera de föreskrivna hormonerna och bringa hormonbalansen tillbaka till det normala..

För att eliminera klåda rekommenderas det att använda olika ytterligare metoder. Det är lämpligt att använda pulver med blöjautslag med talkpulver och allergivänliga krämer. Thrush eliminerade användningen av svampdämpande och antiinflammatoriska läkemedel.

För att förhindra klåda mindre är det viktigt att bära en bh som endast är gjord av naturligt material och att inte bära syntetiska saker. Korrekt valt linne tillåter luftflödet att cirkulera, vilket inte orsakar överdriven svettning och blöjautslag. Det rekommenderas att inte exponera mjölkkörtlarna för direkt solljus och inte toppas för att sola. Detta kan förvärra klåda och orsaka onormala förändringar i bröstet..

Varför kliar bröstvårtorna och hur man kan bli av med klåda

Om du märker att bröstvårtorna också ändrade form, kontakta en läkare omedelbart.

Mild kortsiktigt klåda i bröstet är ett fenomen som oftast är säkert och enkelt elimineras. Men undantag är möjliga.

Här är de vanligaste orsakerna till varför kliar mina bröstvårtor? 12 Möjliga orsaker till klåda i bröstvårtor hos kvinnor och män.

1. Lufttorrhet

Klåda och irritation är de första tecknen på att huden saknar fukt. Huden på bröstvårtorna är tunnare än på de flesta andra delar av kroppen, så den reagerar på uttorkning tidigare.

Vad man ska göra med det

 • Håll koll på fuktigheten i rummet där du tillbringar tid.
 • Kom ihåg att använda fuktighetskräm och geler efter att ha duschat..
 • Drick mycket vatten.

2. Atopisk dermatit

Eller eksem. Denna hudinflammation ibland Nippel Dermatitis eller eksem förekommer på bröstvårtan eller areola, det platta rosa området runt det. Det är inte alltid möjligt att fastställa orsakerna till dermatit: det kan vara förknippat med allergier, hormonella förändringar, graviditet, amning.

Eksem kan känns igen av ett milt, ibland kliande utslag på bröstvårtan och areola. Dessa finnar är både torra och våta..

Vad man ska göra med det

Det bästa alternativet är att söka råd från en terapeut eller hudläkare. Som regel, med eksem på bröstvårtorna, hjälper fuktgivande krämer med ceramider (även kallad ceramider) - ett vaxartat ämne som är en del av hudens stratum corneum och kan hjälpa till att återställa den. Ibland används hydrokortisonsalvor och krämer för att minska klåda och svullnad. Det kan också kräva tung artilleri - läkemedel som säljs endast på apotek enligt recept.

3. Olämpligt tvättmedel

Tvål, duschgel eller pulvret du använde för att tvätta din T-shirt eller klänning - kemikalierna som de innehåller kan ibland orsaka kontaktdermatit. Som regel manifesteras det av kliande röda fläckar i kroppen eller i områden med ökad hudkänslighet. Bröstvårtor är samma områden.

Vad man ska göra med det

Om bröstvårtorna kliar, vid första anblicken, utan anledning, kom ihåg: använde du en ny duschgel eller tvättpulver. Under en tid, ge upp det och övervaka ditt tillstånd. Om klådan försvinner, gillar inte din hud det specifika läkemedlet. Försök att inte använda den.

4. Olämpliga underkläder

Dermatit kan också uppstå på grund av kontakt med vävnaden. Ofta ull- och syntetfibrer, mikrofiber, tyger med tillsats av ljusa färgämnen och högt elastaninnehåll.

Vad man ska göra med det

Kom ihåg att i vissa situationer kliar dina bröstvårtor och beror det inte på att du bär den här eller den BH eller underkjortan. Om skälet verkar vara troligt för dig, kasta tillfälligt den misstänkta underkläderna och se ditt tillstånd..

5. Friktion

En tät behå, t-shirt eller t-shirt kan gnida dina bröstvårtor. De som svar blir irriterade och kliande.

Vad man ska göra med det

Revidera din garderob och välj mjukare och lösare modeller av underkläder. Om vi ​​pratar om en sportbh som ska passa tätt, använd bröstvårtansdynor eller smörj huden med vaselin innan du tränar..

6. Graviditet och amning

Under dessa perioder förstoras bröstet, huden sträcker sig och i de tunnaste områdena - på bröstvårtorna och areolan - börjar det ibland klåda. Obehagliga känslor ökar hormonella förändringar i kroppen.

Vad man ska göra med det

Du kan smörja bröstvårtorna med naturligt kakaosmör, kokosnöt eller salva med lanolin. Men bättre konsultera en gynekolog eller terapeut.

7. Övervikt

Samma som under graviditeten: en ökning av bröstvolymen leder till klåda och irritation. Dessutom påverkar överflödigt kroppsfett den hormonella bakgrunden, vilket gör dess fem cent.

Vad man ska göra med det

Det strategiskt korrekta alternativet är att bli av med övervikt. För att minska klåda här och nu, använd en fuktighetskräm, kokosnöts- eller kakaosmör, och om obehaget är allvarligt, sedan salva ett kort.

8. Svamp- och bakterieinfektioner

De möts oftare av kvinnor som ammar. Men män kan också få en infektion: skadliga mikrober och svampar kommer in i kroppen genom skadad hud. Om detta händer blir klåda det mindre problemet - med en sådan infektion skadar bröstvårtorna också.

Vad man ska göra med det

Se till att konsultera en läkare - terapeut, mammolog, gynekolog. Specialisten kommer att ta reda på vilken typ av infektion vi pratar om och förskriva nödvändiga mediciner för dig..

9. Menopaus hos kvinnor

Med klimakteriet blir huden tunnare, torr, irriterad. Och bröstvårtorna är de första som reagerar.

Vad man ska göra med det

För att bibehålla fukt, kasta en varm dusch eller bad, använd milda tvättmedel och fuktar huden oftare..

10. Tumörer

Klåda kan vara ett av de första symtomen på deras utveckling. Dessutom både godartad och ondartad. Andra tecken:

 • förändring i form av bröstvårtan;
 • utslag eller skorpa på bröstvårtan;
 • urladdning från bröstvårtorna;
 • fossa och bulor i bröstet.

Vad man ska göra med det

Gå till läkaren - terapeut eller mammolog så snart som möjligt. Ju tidigare en tumör upptäcks, desto högre är chansen för återhämtning.

Varför kliar bröstvårtor hos kvinnor: möjliga orsaker och behandling

De främsta orsakerna till klåda i bröstkörtlarna, nämligen bröstvårtorna, är exponering för irriterande faktorer, hudinfektion, torr hud. Bröststumpområdet kan klåda på grund av sjukdom. Detta problem är vanligt men inte farligt. Men om förändringar i bröstets utseende manifesteras är det bättre att konsultera en mammolog eller en hudläkare, eftersom detta kan vara antingen ett dermatologiskt problem som lätt kan åtgärdas eller ett allvarligare problem som kräver långvarig behandling.

Vanliga orsaker till klåda i näsan är:

Torr hud förekommer efter täta tvätt av bröstet med tvål och användning av kosmetika. Förekomsten av detta symptom efter en lång vistelse i direkt solljus är inte uteslutet. Dessutom börjar bröstkörteln kliar efter att ha bearbetat bröstvårtorna med vätskor, där alkohol finns.

Torrhet uppstår på grund av brist på vätska i kroppen. Att förstå att orsaken gömmer sig i torrheten i paralosalregionen är möjligt med de åtföljande symtomen:

Irritation bildas när fel val av kläder, bär syntetiska underkläder. BH med grova sömmar har en irriterande effekt, vilket leder till utseende av blöjautslag. Situationen förvärras när den inte väljs i storlek och trångt. Som ett resultat av komprimering av bröstkörtlarna störs blodtillförseln till det parade organet.

Obehag i huden nära bröstvårtorna förefaller på grund av myggbett. Symtom på sådan irritation är klåda och svullnad. Om en kvinna börjar kamma det här området börjar en infektion tränga igenom de mikrosprickor som har dykt upp.

Brösten börjar klåda och klåda om en kvinna är stressad. I detta fall är detta en reaktion från nervsystemet. Under stress börjar komponenter som påverkar nervcellerna i huden produceras i kroppen..

Detta provoserar expansion av blodkärl, en ökning av histaminnivåer och ödem. Vidare är det en minskning av funktionerna i binjurebarken, produktionen av hormoner med antiinflammatoriska egenskaper bromsas ner.

Om en kvinna började klåda området i bröstvårtorna omedelbart efter ett argument, berör mammologer detta av en psykologisk orsak. Symtomen är värre på kvällen och på natten. Lättnad uppstår när en person lugnar sig. Kronisk depression leder till klåda i bröstvårtan.

Pruritus klåda förekommer också vid en viss ålder på grund av förändringar i hormonella processer. Hos ungdomar, under puberteten, börjar bröstkörtlarna utvecklas, vilket är förknippat med hormoner. Bröstet börjar klåda när det förstoras på grund av hudsträckning.

Om klåda inträffar före menstruationen beror detta på brist på östrogener som stimulerar talgkörtlarna under denna period. Flickan har torr hud, som förekommer i området av mjölkkörtlarna. En annan orsak till detta tillstånd är en svullnad i bröstet före menstruation.

Klåda anses vara en vanlig förekomst under graviditeten. En kvinna genomgår förändringar i bröstkörtlarna för att förbereda kroppen för amning. Detta beror på oxytocin och prolaktin. Under påverkan av dessa två hormoner känner en kvinna klåda i bröstet, som:

 • nätverket av blodkärl ökar;
 • antalet mjölkiga kanaler ökar.

Ett ytterligare symptom är uppkomsten av råmjölk (gul urladdning från bröstvårtorna med en tjock konsistens).

Under amning känner en ammande kvinna, tillsammans med en klåda, en lätt stickande känsla på grund av att bröstet är fullt av mjölk. Klåda utesluts inte under denna period och av en annan anledning. Vid amning uppträder sprickor där bakterier tränger in, vilket orsakar mastit och tillhörande symtom:

 • bröstsmärta;
 • temperaturökning;
 • utseendet på sälar i bröstkörtlarna;
 • hudrödhet.

Mastit kan bildas i både vänster och höger bröstkörtlar, eller båda samtidigt.

Hos kvinnor med klimakteriet minskar nivån av kvinnliga könshormoner i blodet snabbt. Detta orsakar överdriven torrhet i näsregionen..

En obalans av hormoner kan utlöses av olika störningar i funktionen av följande organ i det endokrina systemet:

 • binjurarna;
 • sköldkörtel;
 • parathyroid och bukspottkörtel;
 • hypofys.

Ofta kliar bröstvårtor hos kvinnor med hudsjukdomar (eksem, trast, urtikaria). Men uppkomsten av ytterligare symtom indikerar förekomsten av sjukdomar och inre patologier av annan karaktär:

 • gul och grön urladdning inträffar med duktektasi (inflammation i mjölkkanalerna);
 • manifestationer med blod talar om bildandet av papillom eller cystiska tumörer;
 • stickningar, ömhet i bröstvårtan, överkänslighet, sveda, klåda och eksem indikerar Pagets sjukdom (cancer i bröstens och nipplarnas areola).

Klåda orsakas av inflammatoriska processer som bildas i bröstkörtlarna på grund av penetrering av infektioner och bakterier:

 • inflammation i hårsäckarna nära areolan eller follikulit bildas när stafylokock aureus påverkas;
 • fistelbildning bildas på grund av utvecklingen av en abscess nära sugande området.

Med eksem uppstår ett uttryck i bröstet - en hudfel, som manifesteras i form av abscesser. De har tydliga gränser, innehåller en molnig vätska som luktar dåligt.

Orsakerna till eksem i mjölkkörtlarna är:

 • metabolisk avmattning;
 • brott mot hudens integritet;
 • irriterande exponering.

Hudlesioner i bröstvårtansregionen, under bröstet, orsakar candida svamp. I livsprocessen för patogenen i smittsam patologi frisätts mjölksyra. Detta kan ses av utseendet på en vitgul substans på bröstvårtan.

Denna svampinfektion orsakar en brännande känsla och svår klåda. Andra hudinfektionssjukdomar där bröstvårtorna är mycket kliande inkluderar:

Inflammation och irritation i huden nära bröstvårtorna är förknippad med allergisk atopisk dermatit - urtikaria. Orsakerna till denna hudsjukdom är dolda i allergier. Den immunopatologiska processen orsakas av:

 • livsmedelsprodukter som innehåller skadliga komponenter (för att förbättra smaken, öka hållbarheten);
 • hudvårdsprodukter;
 • tvättmedel;
 • material av vilket linne är tillverkat.

Under regenerering av skadade vävnader uppträder klåda. Detta indikerar cellregenerering. Detta händer ofta efter operationen:

 • bröstförstoring eller minskning;
 • korrigering av formen på bröstkörtlarna;
 • tumörborttagning.

Om ditt hälsotillstånd förvärras eller om en visuell förändring i paralosalregionen eller bröstkörtlarna ska du rådfråga en mammolog eller hudläkare. För att ta reda på orsaken till att bröstvårtorna kliar, hjälper det:

 • mammologisk undersökning;
 • tester för hormoner, tumörmarkörer, bakteriologiska test.

Symtom för att diagnostisera tillståndet:

 • förekomsten av förtätade strukturer;
 • asymmetri av bröstvårtorna;
 • fördelning av oklar konsistens från dem;
 • utvidgning av ett bröst;
 • hudfel;
 • missfärgning av bröst.

Detta problem kan lösas med hjälp av traditionell medicin och läkemedelsbehandling. För att ta bort klåda kan en kvinna använda följande rekommendationer:

 • Med irritation kan det att tvätta området med en avkok av medicinalväxter (rödfota, kalendula) eller rent vatten vid rumstemperatur hjälpa till.
 • Om huden är överdriven torr hjälper en allergivänlig babykräm eller någon annan fuktighetskräm (Purelan, Mama Comfort, Mustela).
 • Med en myggbit kan du bli av med klåda genom att behandla med ett antiseptiskt medel och sedan smörja området med Fenistil gel.
 • Vid svår rodnad måste du använda sådana medel som Bepanten, Levomekol, Traumeel, Boro-Plus.
 • Med bildandet av abscesser som härrör från penetrering av bakterier är hjälp av en kirurg nödvändig.
 • Vid utfodring är det viktigt att förbereda bröstet: behandlingen av bröstvårtorna med ett avkok av ekbark, gnugga bröstet med en handduk (för bättre grovhet) är lämpligt.
 • Kontakta läkare för infektioner och hudsjukdomar.

Förebyggande av klåda i bröstkörtlarna hjälper förebyggande åtgärder:

 • korrekt vård av paralosalregionen;
 • bär en bh av naturligt material, valt i storlek;
 • vägran av en lång solbränna;
 • tillräckligt med dricksvatten per dag (upp till 2 liter, baserat på kvinnans vikt och ålder).

Varför bröstvårtor kliar och bränner: den nödvändiga behandlingen för klåda

När bröstvårtorna kliar, kan detta indikera en förändring i kroppen. Kvinnliga bröst är ett mycket känsligt område som reagerar kraftigt på hormonella förändringar. Därför är det inte alltid klart om klåda är normen eller patologin. Om klåda och smärtsamma känslor uppstår, kontakta en mammolog för att utesluta eller behandla patologier..

Huvudsakliga skäl

Anledningarna till att bröstet kliar kan vara olika faktorer. Dessa inkluderar:

 • Graviditet. Hos gravida kvinnor inträffar en ökning av prolaktin i kroppen, medan ökningen av hormonet sker så snabbt att nervändarna inte har tid att anpassa sig och smärta och sveda i bröstvårtorna kan uppstå. Dessutom kan snabb brösttillväxt också leda till obehag på grund av kontakt med bh och gnugga mot den..
 • Amningstid. Händelsens etiologi ligger i en förändring i bröstvårtornas struktur. De blir oförskämd, vilket indikerar förberedelse för att få barnet att mata. Om det appliceras felaktigt på bröstet uppstår sprickor eftersom barnet kan börja bita bröstvårtan, vilket kan orsaka smärta.
 • Candidiasis. Det åtföljs av svår smärta djupt inuti bröstet och bränna bröstvårtorna. Ett tecken på utseendet på trast är en vit beläggning. Infektion uppstår som regel hos mödrar och överförs till barnet under utfodring. I detta fall är både vänster och höger bröstvårtor ömma.
 • Hormonell omstrukturering av kroppen. Det inträffar under puberteten och före menstruation. Anledningen är fluktuationen i hormonnivån, vilket orsakar obehagliga känslor.
 • Kläder. Kontakt med en dåligt passande bh kan orsaka ömhet, klåda och irritation runt bröstvårtan hos flickor och kvinnor..
 • Tar hormonella läkemedel. Det är också anledningen till att bröstvårtor kliar hos kvinnor, eftersom deras intag provocerar en obalans.
 • Uttorkning. När inte tillräckligt med vatten kommer in i kroppen blir överhuden torr och irritation inträffar, bränna bröstvårtorna. När vattenbalansen har upprättats försvinner problemet.
 • Allergisk reaktion. Det förekommer både på mat och på kroppsvårdsprodukter. Med en allergi börjar patienten klåda starkt och ständigt mellan bröstet och inuti det.
 • Nedsatt njurfunktion. Vid nedsatt funktion kommer de skadliga ämnena som frigörs in i bröstvårtorna och en akut reaktion inträffar.
 • Brist på regelbundet sexliv. När det finns en lång avhållsamhet börjar den hormonella bakgrunden byggas upp igen, vilket medför irritation i bröstområdet.
 • Kräfta. Brösttumör är en sällsynt form av cancer som drabbar både kvinnor och män. När en ondartad tumör uppträder uppstår bränning i bröstvårtorna, deras deformation, färgförändringar, skalning uppträder, utsläpp med en obehaglig lukt, pus eller blod från en eller båda bröstvårtorna kan börja..
 • Mastit. Det är en inflammation och manifesteras under amning och utan amning. Ett tecken är rodnad, svullnad, smärta, feber.

Och också orsaken till att papilla kliar hos kvinnor är fysisk skada. När allt kommer omkring är huden i detta område mycket tunn och lätt skadad..

Diagnos och behandlingsmetoder

Om de första symtomen visas, kontakta en läkare för diagnos och korrekt behandling..

Diagnostiska åtgärder inkluderar: bröstultraljud, mammografi, MRT, biopsi, smuts och blodprover för att bestämma förekomsten av cancerceller. Efter att ha genomfört alla nödvändiga test gör mammologen en slutsats och föreskriver den nödvändiga behandlingen. Det inkluderar:

 • Konservativ behandling. När sprickor uppstår ordineras läkande krämer och salvor, såsom Depanthenol. Med mastit i de tidiga stadierna förskrivs antibiotika som inte kräver amning avbrott - Cephalexin.
 • Kirurgisk ingrepp föreskrivs endast i allvarliga och avancerade fall med onkologi eller mastit..

När klåda orsakas av en allergi, behövs antihistaminer. Om kliande känslor inte orsakas av patologier, kommer salvor som innehåller 1% hydrokortison hjälper till att ta bort en obehaglig känsla..

Det är nödvändigt att applicera på det drabbade området tre eller fyra gånger om dagen, men när symtomen efter dess användning inte försvinner inom en eller två dagar, är ett brådskande samråd med en specialist nödvändigt.

Traditionell medicin

Förutom läkemedelsbehandling kan den behandlande läkaren förskriva alternativa behandlingsmetoder. Dessa inkluderar:

 • Lotioner te. De hjälper till att lindra irritation, men det måste komma ihåg att de innehåller garvsyra, vilket får huden att torka ut. Därför bör det här verktyget inte användas för alla orsaker till klåda.
 • Hypericum olja. Lindrar obehag i någon del av kroppen.
 • Infusion av salvia. Det är nödvändigt att hälla en tesked av växten med ett glas kokande vatten och dricka hela dagen - detta hjälper till att lindra ömhet.
 • Risporrige. När en papilla repas hos kvinnor är det nödvändigt att laga ris och applicera det på ett bandage, varefter det appliceras på det kliande området.

Det måste komma ihåg att du en gång per år måste kontakta en mammolog för en undersökning. Detta gäller särskilt för kvinnor över 35 år, eftersom risken för bröstcancer ökar.

Klåda i bröstkörtlarna hos kvinnor: orsaker och behandlingsmetoder

Klåda i området för bröstkörtlarna hos kvinnor är vanligt förekommande. Det kan vara ett tecken på förändringar som inträffar i kroppen eller provoceras av yttre faktorer. Om bröstvårtorna kliar och detta känsliga problem åtföljs av stickningar, åtstramning i bröstet, utsöndring eller smärta, bör du genast söka läkarhjälp. Att ignorera ett sådant problem är farligt eftersom risken för en förvärring av situationen ökar..

Naturliga orsaker

Om obehaget inte elimineras i tid kommer klådan att intensifieras. På grund av starka repor på ytan av mjuk känslig hud i bröstkörtlarna kommer sår att visas genom vilka infektionen kommer att tränga igenom. Detta kommer att leda till utvecklingen av den inflammatoriska processen. Därför är det viktigt, vid de första manifestationerna av klåda, att korrekt erkänna orsaken till att den orsakas..

Detta fenomen kan utlösas av naturliga faktorer. Oftast orsakas det av ökad torrhet i huden eller irritation i bröstkörtlarna. Dessutom observeras ofta sådana obehag efter ett besök i solariet, eftersom UV-strålar torkar ut den känsliga huden, vilket får den att skala och klåda.

Stress kan hänföras till naturliga orsaker till hudirritation i bröstkörtlarna. När en kvinna upplever en nervös belastning ökar histaminnivån i kroppen och hennes blodkärl minskar. Samtidigt minskar aktiviteten i binjurarna och produktionen av hormoner som har anti-allergiska och antiinflammatoriska effekter. Lättnad uppstår först efter att kvinnan har lugnat sig. Vid kronisk stress känns klåda konstant i nippelområdet..

Hudirritation

Ett problem uppstår om underkläderna är för hårda och gjorda av syntetiskt material. Situationen förvärras under den varma säsongen eller vid hyperhidros: blöjautslag, inflammation och klåda uppstår.

Irritation kan uppstå efter en bit av en mygga eller annat insekt. Ödem förekommer vanligtvis runt ett sådant sår. I detta område uppstår svår klåda. När man kammar ett bett ökar såret. Faran är att genom den kan en infektiös infektion uppstå..

Torr hud

Oftare uppstår detta problem när det finns ett brott mot vattenbalansen i kroppen. Dessutom kan dess utveckling triggas av följande faktorer:

 • En tvål med högt pH används för tvätt.
 • Vid vård av kroppen används kosmetika som innehåller alkohol.

Torr hud kan orsakas av dålig näring. Närvaron i dieten med rökt kött, godis och kryddig mat, samt överdriven konsumtion av alkoholhaltiga drycker påverkar negativt villkoret för hela organismen. Först och främst lider huden: den blir tät, torr och börjar avskalas.

Hormonella förändringar

Pruritus klåda kan utlösas av en förändring i östrogennivåer. Detta sker i olika livsfaser:

 • i tonåren under puberteten;
 • under bärandet av barnet, när kvinnans kropp förbereder sig för förlossning;
 • före menstruation;
 • med klimakteriet och hormonell obalans.

Klåda i bröstkörtlarna uppstår också när man tar orala preventivmedel. Östrogener påverkar talgkörtlarnas funktion: huden runt bröstvårtan blir torr, en tendens till peeling uppträder.

Ungdom

Obehag i puberteten är ett naturligt fenomen. I livets skede produceras östrogener aktivt i flickans kropp. Dessa hormoner är ansvariga för tillväxten av bröstceller, antalet kanaler i dem och den accelererade tillväxten av stromala vävnad. I detta fall är progesteron mycket viktigt. Det hämmar spridningen av vävnader som bildar bröstet..

Sedan under påverkan av hormoner växer bröstkörtlarna i en tonåring intensivt, sträcker huden på denna del av kroppen. Denna process åtföljs av klåda..

En gång i månaden

Obehag i bröstet kan vara förknippat med menstruationscykeln. I mitten av cykeln producerar den kvinnliga kroppen aktivt östrogener - hormoner som är ansvariga för befruktning och normal graviditet. Under påverkan av dessa biologiskt aktiva ämnen förändras livmoderns tillstånd: endometriumet växer, vilket är nödvändigt för en framgångsrik implantering av ett befruktat ägg.

En ökning av östrogennivåerna påverkar bröstkörtlarnas tillstånd. Under påverkan av sådana hormoner växer fettvävnad, därför ökar bröstet före menstruationen i storlek. Dessutom ökar känslorna hos bröstvårtorna: de sväller och kliar.

Graviditet och amning

Från de första dagarna efter befruktningen genomgår kvinnornas kropp allvarliga fysiologiska förändringar. Alla nödvändiga förhållanden måste skapas i det för tillväxt av embryot, utvecklingen av fostret, efterföljande födelse och föda av barnet. En normal graviditet åtföljs av klåda i bröstet. I de flesta fall är detta inte en anledning till oro, men ibland krävs specialiserad intervention..

En gravid kvinnas bröstkliar av följande skäl:

 • på grund av hormonella förändringar förstoras bröstkörtlarna (huden sträcker sig och detta orsakar en kliande känsla);
 • ha på sig kompressivt syntetiskt underkläder som upprör blodcirkulationen;
 • hyperhidrosis, provocerad av en förändring av hormonell bakgrund, orsakar rodnad i huden och svår klåda;
 • exponering för allergener;
 • svamp hudskador;
 • råmjölksproduktion och rörelsen av denna sekretion längs de expanderande kanalerna i bröstet åtföljs av stickningar och mild klåda.

Bröstkörtlar kliar under amning. Oftast provoseras klåda av en fysiologisk anledning: på grund av mjölkproduktionen sväller bröstet, medan huden sträcker sig och börjar klåda.

Det finns dock patologiska skäl som väcker dessa obehagliga upplevelser. Om du ammar en kvinna under lång tid som är orolig för klåda i bröstkörtlarna, kan problemet orsakas av följande patologier:

 • mastit;
 • svampinfektion i huden i paralosalregionen;
 • brist på vitamin A, C, D, E, spårmineralzink och omega-3-fettsyror.

Problemet uppstår också i strid med tekniken för att applicera barnet på bröstet. Om barnet bara fångar bröstvårtan under utfodring, kan det uppstå sprickor och mikroskador på den. Denna patologiska process åtföljs av klåda och smärta..

Menopaus och hormonella störningar

Både under klimakteriet och i hormonell obalans minskar östrogennivåerna i kroppen. Detta hormon ansvarar inte bara för kvinnors hälsa utan också för hudens tillstånd. Eftersom det stimulerar produktionen av kollagen och ansvarar för hydratisering av huden, när det minskar, blir det torrt och tunnare. Liknande förändringar åtföljs av en klåda..

Graden av intensitet av manifestationen av sådant obehag kan variera från mild till allvarlig. I det första fallet noteras en svag klåda, som ofta åtföljs av en stickande eller krypande känsla. Vid svåra manifestationer är bröstet mycket kliande, vilket orsakar sömnstörningar och påverkar en kvinnas dagliga liv.

Sjukdomar som orsak till klåda

Klåda och med hudsjukdomar. Vanligtvis uppträder klåda med urticaria, eksem och svampskador på huden. Dessutom kan denna obekväma känsla indikera allvarliga patologier som förekommer i kroppen. Du kan bedöma detta om, samtidigt med klåda, följande symtom observeras:

 • utsläpp av gul eller grön färg från mjölkkanalerna noteras under duktektasi;
 • utsöndring med föroreningar av blod - ett tecken på papillomas eller cystiska formationer.

Klåda i bröstet kan också uppstå vid en inflammatorisk process orsakad av penetrering av bakterier eller infektioner i vävnadens körtlar. Ett särskilt exempel på detta är nederlaget av Staphylococcus aureus. Men även i närvaro av stark immunitet, som skyddar en kvinna från smittsam skada, kan en patogen mikroorganism sätta sig på brösthuden och parasitera här under en lång period. Hela tiden kliar huden på bröstet.

Allergi

En vanlig orsak till klåda är kontaktdermatit. En allergisk reaktion orsakas vanligtvis av följande irriterande medel:

 • syntetiskt underkläder;
 • kosmetika som används för kroppsvård;
 • parfymer;
 • rester av tvättmedel som används för att tvätta kläder;
 • smycken gjorda av ett material som provocerar en allergisk reaktion hos en kvinna.

Dessutom utlöses klåda i paralosregionen ofta av matallergier. När du använder en irriterande produkt sväljer, mjölkar kört och kliar och till och med börjar skada.

Eksem

Denna inflammatoriska sjukdom åtföljs av rodnad i huden, brännande, klåda och peeling. Eksem kan påverka dekolleten, området under bröstet och även bröstvårtorna. Oftast inträffar det när metaboliska störningar eller efter skador på huden. Nervös överarbetning och överdriven stress kan provocera utvecklingen av denna inflammatoriska process. Eksem kan också orsakas av exponering för irriterande medel, till exempel i kontakt med syntetiska eller ylle saker..

Pagets sjukdom

Detta är en aggressiv bröstsjukdom. Det påverkar bröstvårtan och utvecklas i körtelceller. Bland de icke-specifika tecknen på denna sjukdom kan följande symtom skiljas: en ökning av hudkänslighet, rodnad i paralosal regionen, klåda och stickningar. I vissa fall visas en liten mängd serös substans på det drabbade området.

Behandlingsmetoder

Valet av läkemedelsbehandling beror direkt på orsaken till klåda. Därför görs alla möten först efter undersökning av patienten.

Förlorad tid förvärrar bara situationen.!

Om klåda utlöses av en infektion kan Beloderm, Advantan eller Triderm användas för att eliminera klåda. För allergiska problem, använd Fenistil Gel, Bepanten eller Psilo-Balm.

Salvor med glukokortikosteroider har en antipruritisk effekt. Dessa inkluderar Flucinar, Dermozolon, Sinaflan. På grund av förekomsten av hormonella komponenter är sådana läkemedel kontraindicerade hos gravida kvinnor och med amning.

Du kan också ta bort irritation med hjälp av beprövade folkläkemedel. Avkok som framställts på basis av medicinalväxter (till exempel från ekbark, kalendula eller rödfötter) klarar detta problem. Du behöver bara skölja det irriterade området med ett sådant läkemedel flera gånger om dagen.

Kliande bröstvårtor: fysiologisk process eller orsak till oro

Kliande bröstvårtor: fysiologisk process eller orsak till oro?

Bröstet är ett av de mest uttalade tecknen på kvinnlig attraktivitet. Om du upptäcker att bröstvårtorna kliar, kommer specialisten att hjälpa till att diagnostisera orsaken. Sådan klåda kan förekomma i alla åldrar, både hos flickor och hos mogna kvinnor.

Underskatt inte detta symptom, eftersom det kan signalera en allvarlig sjukdom..
Titta på din kropp kan du försöka självständigt förstå varför bröstvårtorna på bröstet kliar, men självmedicinering rekommenderas inte.

Varför kliar en kvinnas bröstvårtor

Klåda i huden är alltid en obehaglig process som orsakar obehag, en obehaglig känsla, irritation och nervositet. Bröstet är också utsatt för negativ yttre och inre påverkan..

Därför, om du vill förstå varför bröstvårtorna kliar, måste du ta hänsyn till de vanligaste orsakerna till detta symptom. I vissa fall kan detta symptom uppstå på grund av:

 • felaktig hygien;
 • en allergisk reaktion på kosmetika;
 • fel behå.

Det bör inte uteslutas att svår klåda i bröstvårtan kan uppstå vid inflammatoriska processer i kroppen och olika sjukdomar. Förutom utseendet på klåda på bröstvårtorna kan det uppstå rodnad och bildandet av inhomogena knölar.

Först och främst bör en kvinna observera under vilka perioder bränningen och klåda i bröstvårtan uppträder, eftersom det kan vara fysiologiska processer, till exempel under menstruation.

Om du själv inte kan avgöra orsaken till klåda rekommenderas att du konsulterar en mammolog som hjälper till att eliminera det obehagliga tillståndet och bestämma källan till problemet.

Hormonella orsaker

En av de vanligaste orsakerna till klåda i bröstvårtan är hormonella förändringar i kroppen..

Under puberteten ökar bröststorleken, vilket oundvikligen leder till att huden på bröstet är sträckt. Detta är det vanligaste skälet till att bröstvårtor kliar på flickor. Denna orsak bör dock inte orsaka svår smärta eller sveda..

Hormonförändringar orsakar vanligtvis en svag och inte konstant klåda, som periodvis stannar.

Detta symptom åtföljs inte av förändringar i huden i form av pigmenterade eller röda fläckar..

Vid klåda på bröstvårtorna före menstruationen bör denna situation inte orsaka oro. Detta är ett ofarligt symptom som orsakas av naturliga förändringar i en kvinnas kropp.

En ökning av androgennivåerna orsakar en svag klåda under menstruationen i bröstvårtorna. För att lindra detta symptom rekommenderar experter att man konsumerar en tillräcklig mängd vatten under dagen, minst 2 liter per dag.

En ytterligare mängd vätska kommer effektivt att förbättra hudens elasticitet, och klåda i bröstvårtorna blir mindre.

Om bröstvårtorna kliar under menstruationen kan obehaget minskas genom att applicera en fuktighetskräm på dekolleten och bröstet. Det kommer att minska peeling och lugna rodnad..

Men i händelse av att klåda visade sig före menstruationen och i slutet av situationen förblir oförändrad, är det värt att överväga att det kan vara en inflammatorisk process i kroppen.

Graviditet

Under graviditeten inträffar en betydande förändring i en kvinnas kropp och utseendet på vissa symptom orsakar vanligtvis ångest. Många är intresserade av gynekologer varför en kvinnas bröstvårtor från de första månaderna av graviditeten kliar..

Anledningen till detta symptom ligger i en förändring av den hormonella bakgrunden, utseendet på mjölk. Mikrokrackor bildas på huden på bröstvårtorna, vilket orsakar en smärtsam känsla. Du får inte skrapa huden, eftersom du kan smitta.

Experter rekommenderar att från början av graviditeten börjar använda fuktighetskräm, vilket förhindrar uppkomsten av sträckmärken och eliminerar obehagliga känslor.

Om bröstvårtorna på bröstet kliar under amning, är den vanligaste orsaken att barnet är felaktigt fäst. Utseendet på mikroknäckor, skalning, hudskada kommer att vara oundvikligt.

Kvinnan kommer att uppleva smärta när hon matar barnet, och därefter kommer klåda och brännande känsla att finnas.

Korrekt fästning i bröstet kommer att säkerställa ett normalt flöde av mjölk och kommer att säkerställa uppkomsten av mastit. Dessutom är det nödvändigt att noggrant övervaka hudhygien i bröstet.

Bröstsjukdomar

Det finns ofta fall då en kvinna ensam inte kan förstå varför hennes bröstvårtor kliar och ont och varje dag detta symptom bara förvärras. I det här fallet bör man dra slutsatsen att klåda är en indikator på förekomsten av en sjukdom.

Varför en bröstvårta kliar, kan en mammolog svara efter en visuell undersökning och utnämningen av ett antal laboratorietester till patienten.

Dermatiteksem

Ödem och utslag kan uppträda på den känsliga huden i bröstet med dysfunktion i nervsystemet eller nedsatt funktion av det endokrina systemet. Klåda på bröstvårtor med varierande intensitet kan plåga patienter.

Med otidig behandling kommer eksem att börja bildas. Om du ignorerar behandlingen kommer denna sjukdom att likna bröstcancer, så om du har symtom bör du omedelbart rådfråga en specialist. Den första och viktigaste indikatorn på denna sjukdom är att båda brösten kliar samtidigt..

Många infektionssjukdomar kan åtföljas av bröstsmärta, klåda och sveda. En specialist kan diagnostisera akne, psoriasis, trast, urtikaria, skabb och andra typer av infektionssjukdomar..

För varje typ är en viss terapi nödvändig, därför, om bröstvårtorna kliar, och en fuktighetskräm och hygieniska procedurer inte hjälper, rekommenderas det att kontakta en läkare omedelbart.

Moderna läkemedel hjälper till att snabbt bli av med inflammatoriska och infektionssjukdomar.

Bröstcancer

Förekomsten av vissa symptom bör allvarligt varna en kvinna. Om palpation observeras komprimering, bröstsmärta, fläckar, inte stoppar klåda i bröstvårtorna, finns det en chans att bröstcancer kan upptäckas under diagnosen.

I ett tidigt skede behandlas det, därför är det viktigt att identifiera sjukdomen i tid..

Paget Cancer

Symtomatologin på denna sjukdom liknar många andra och orsakar i början vanligtvis inte ångest hos kvinnor. Bland de vanligaste symtomen är: skalning av bröstvårtans hud, rodnad, irritation, medan bröstvårtorna konstant kliar.

Dessa symtom kan helt försvinna och visas lite senare, men redan i en mycket komplex form.

Flickan får klia papillen med en allergisk reaktion på:

 • insektsbett;
 • mediciner;
 • kosmetika;
 • Mat;
 • tvättpulver.

Som behandling kan du använda antiallergiska läkemedel och försöka utesluta ett allergen.

Om dessa metoder inte hjälper, måste du konsultera en läkare som, baserat på laboratorietester, kommer att ställa en korrekt diagnos.

Underkläder

När du bär en bh av syntetiska tyger som inte tillåter luft att passera igenom kan det uppstå obehag. I detta fall rekommenderas en kvinna att föredra underkläder tillverkade av naturliga tyger..

Om en kvinna föredrar att sola topplös kan det orsaka klåda i bröstvårtanszonen. För att undvika obekväma känslor rekommenderas det att använda solskyddsmedel och använda fuktgivande kosmetika efter dusch.

Experter rekommenderar att du inte missbrukar solbad och skyddar bröstområdet.

Nervös klåda

När ett svårt skede händer i livet, som är förknippat med stress, depression, kan det påverka hudens tillstånd, inklusive bröstområdet.

Om halogen kliar på grund av en nervös nedbrytning kan lugnande medel reducera obehagliga symtom, men endast en specialist bör förskriva dem.

Andra orsaker

Om bröstvårtorna kliar och detta symptom inte försvinner, bör du rådfråga en läkare, eftersom lindring av patientens tillstånd beror på hur snabbt diagnosen ställs och terapi ordineras. Klåda i bröstområdet kan uppstå som en reaktion på uppkomsten av en sjukdom i kroppen eller på yttre irriterande faktorer.

Hur man kan bli av med ett problem

Om du hittar rodnad, svullnad, brännande eller smärta i bröstet, rekommenderas att du först kontaktar en specialist. Han kommer att berätta vad du ska göra om bröstvårtan kliar. Snabbt svar på detta symptom hjälper till att undvika allvarligare problem..

Specialisten måste klargöra en nippel klåda, eller båda, eftersom symtomen uppträder på olika sätt vid olika sjukdomar i kroppen. Ömhet i området runt bröstvårtorna kan förknippas med mycket ofarliga faktorer, men det rekommenderas att allvarliga sjukdomar som eksem eller cancer utesluts i ett tidigt skede..

Tips om förebyggande

För att upprätthålla hygien i bröstet måste du regelbundet ta en dusch samt använda kosmetika som mjukar upp huden och förbättrar dess elasticitet. Du kan använda en lugnande eller antiallergisk kräm. Om nippeln kliar, kan du applicera en kompress från en avkok av kamomill, vilket hjälper till att lindra rodnad och klåda.

Om bröstet kliar, och bröstvårtan är täckt med fläckar, uppträder en svullnad, då är den bästa metoden att se en läkare. När klåda inträffar kan det finnas många skäl, därför är behandlingen i varje fall individuell. Universella lösningar kan bara skada patienten.

Varför bröstvårtor kliar: orsaker, eliminering av klåda, när man ska se en läkare

Orsaken till klåda i bröstvårtorna kan vara vanligt eller prata om sjukdomar i bröstkörtlarna. Genom att veta detta kan kvinnor som regel inte lugnt förhålla sig till ett sådant symptom, särskilt om yttre förändringar i bröstet märks. Det är bättre att vara vaksam och besöka läkare (hudläkare, mammolog). Det dermatologiska problemet är lättare att lösa; allvarligare sjukdomar kan kräva akutbehandling. Oavsett hur ofarlig orsaken till klåda är, måste den elimineras så att hudirritation inte leder till infektion i bröstkörtlarna.

Innehåll:

 • Vardagliga orsaker till klåda
  • Hudirritation
  • Torr hud
 • Klåda i bröstvårtorna i samband med hormonella processer i kroppen
  • Ungdom
  • Innan menstruation
  • Under graviditet
  • Amningstid
  • Menopaus och hormonella störningar
 • Klåda i bröstvårtorna med olika sjukdomar
  • Eksem
  • Svampinfektion (trast)
  • Atopisk dermatit (urticaria)
  • Bröstskada eller operation, bröstsjukdom
 • Om du kliar i bröstvårtorna måste du se en läkare

Vardagliga orsaker till klåda

Orsakerna till klåda kan vara torrhet, irritation, hudinfektion, allergisk reaktion i kroppen. Den perikardiella regionen kliar och med olika sjukdomar i bröstkörtlarna. I vissa fall är eliminering av orsaken ganska enkel, och klåda utgör inte någon stor fara. I vardagen finner många kvinnor denna manifestation..

Hudirritation

Först och främst kan vi anta att problemet uppstod på grund av fel val av underkläder och ytterkläder. Ökad svettning leder till blöjautslag. Dessutom kliar området runt bröstvårtorna på grund av mekanisk irritation med grova sömmar eller ytan av syntetiskt material, försämrad blodcirkulation i bröstkörtlarna som ett resultat av att klämma med en tät bh. För att eliminera klåda är det i detta fall tillräckligt att byta kläder till en mer bekväm.

Med ökad hudkänslighet är det nödvändigt att bära en behå av naturligt material så att den kan "andas". Speciellt stör hudirritationen under den varma säsongen. Klåda i bröstvårtorna drabbar ofta kvinnor som bär klädd syntetisk underkläder under sportträning.

Irriterad hud ska tvättas med rent vatten eller kamomill buljong, smörjas med en baby kräm, med svår rodnad, du kan använda salvor av levomekol eller bepanten.

Orsaken till irritation kan vara en myggbit, där huden på bröstvårtorna är outhärdligt kliande och svullna. Kamning leder till bildning av mikrokrackar genom vilka infektionen lätt tränger igenom. Kanske bildandet av en abscess kräver ofta hjälp av en kirurg. För att måtta klåda måste en myggbit smörjas med fenistilgel efter behandling med en antiseptisk lösning. Det är särskilt viktigt att utesluta irritationen i bett.

Torr hud

Orsaken till klåda kan vara ökad torrhet i huden. Det förekommer till exempel efter garvning, ofta användning av tvål, behandling av bröstvårtorna med vätskor som innehåller alkohol. I detta fall bör du överge användningen av irriterande ämnen, smörja huden på bröstvårtorna med en fuktgivande babykräm (till exempel Avanta). Om torr hud uppstod till följd av uttorkning måste du använda mer vätska (upp till 2 liter per dag).

Förebyggande åtgärder för förekomst av klåda i bröstvårtan i dessa fall är:

 1. Korrekt hygienisk vård av bröstet på huden, vägran att tvätta i badet med tillsats av aromatiska ämnen och färgämnen, ofta användning av tvål som torkar huden.
 2. Användning av linne från naturliga tyger, en rimlig strategi för val av sportkläder. Kläder bör vara lämpliga för vädret. Överhettning är skadlig för huden..
 3. Vägran om en lång vistelse i direkt solljus.

Torrhet och klåda i bröstvårtorna kan också vara en reaktion i nervsystemet om en kvinna är nervös, trött eller upplever någon annan stress.

Video: Varför en kvinna kliar hennes bröst. Förebyggande åtgärder

Klåda i bröstvårtorna i samband med hormonella processer i kroppen

En förändring av den hormonella bakgrunden i kroppen påverkar nödvändigtvis hudens tillstånd. Du kanske märker att klåda i bröstvårtorna inträffar under vissa perioder i en kvinnas liv..

Ungdom

Under puberteten inträffar en hormonell våg i flickans kropp, i samband med vilken utvecklingen av bröstkörtlarna börjar. Under ökningen sträcker sig huden, på grund av vilken klipporna i bröstvårtorna kliar.

Innan menstruation

Många kvinnor undrar varför bröstvårtorna kliar före menstruationen. Under denna period reduceras nivån av östrogener, som stimulerar talgkörtlarna, avsevärt. Därför ökar torr hud, även i området för bröstvårtorna. I slutet av menstruationen, när nivån på detta hormon börjar öka, slutar klåda. Dessutom underlättas förekomsten av klåda genom att bröstet sväller något före menstruationen.

Under graviditet

I bröstkörtlarna är förändringar associerade med förberedelserna för den kommande amningen. Antalet mjölkiga kanaler som sträcker sig till ytan av bröstvårtan och dess omgivning ökar, nätverket av blodkärl växer. Tjock gulaktig urladdning från bröstvårtorna (råmjölken) kan förekomma. Därför är klåda i bröstvårtorna hos gravida kvinnor den vanligaste förekomsten. Det är viktigt att ägna ökad uppmärksamhet åt hygien i bröstkorgen.

Rekommendation: När en kvinna börjar amma sitt barn, är den känsliga huden på bröstvårtorna lätt skadad och knäckt. Matning under de första dagarna för vissa är en smärtsam process, och bildandet av sprickor blir orsaken till mastit. Därför rekommenderas det att förbereda bröstet för denna process. Behandla till exempel bröstvårtor med ett avkok av ekbark (det har en sammandragande effekt, stramar åt huden, desinficerar den), gnugga försiktigt bröstet med en handduk så att huden blir något grov.

Amningstid

Kvinnan känner en lätt stickande och klåda i bröstvårtorna på grund av att det mjölkfyllda bröstet sprängts. Under denna period kan de också repas av en annan och farligare anledning. Om sprickor bildas, kommer bakterier lätt in i dem. Den inflammatoriska processen fortskrider snabbt, vilket leder till mastit. Dessutom, utöver det faktum att bröstvårtorna kliar, uppträder bröstsmärtor och tätningar bildas i den. Huden blir röd, en kvinna stiger i temperatur.

Den inflammatoriska processen kan bildas i både en och båda bröstkörtlarna. Det är viktigt att rådfråga en läkare i tid.

Menopaus och hormonella störningar

Åldring leder till en kraftig minskning av östrogennivån i blodet. Torr hud är en av de mest slående manifestationerna av denna period. Det utgör inte ett allvarligt hälsoproblem, men det orsakar obehag, därför kräver ökad uppmärksamhet på vård och hygien.

Bröstvårtor kan klåda om någon funktionsstörning i organen i det endokrina systemet inträffar (med sjukdomar i sköldkörteln och bukspottkörteln, hypofysen, binjurarna) samt levern.

Klåda i bröstvårtorna med olika sjukdomar

Klåda i bröstvårtorna förekommer både med sjukdomar i brösthuden och med patologier i bröstkörteln.

Med denna sjukdom förekommer sår i huden i paralosalregionen. Det kan orsakas både av normal hudirritation och metaboliska störningar, mekanisk skada på brösten. I behandlingen används antihistaminer, lugnande medel (novopassit, morwort), antiinflammatoriska salvor (lokacorten, lorinden).

Svampinfektion (trast)

Det orsakande medlet är Candida svamp, som ofta påverkar huden under bröstet, i området av bröstvårtorna. Mjölksyran som utsöndras av svamparna under deras liv leder till svår klåda och sveda. Anti-svampmedel, i synnerhet pimafucin salva och clotrimazol, kan hjälpa till att bli av med klåda..

Anmärkning: Bröstvårtorna kliar smärtsamt och när de påverkas av patogener av skabb, herpes och andra infektionssjukdomar, som endast måste elimineras med hjälp av mediciner som föreskrivs av en läkare.

Atopisk dermatit (urticaria)

Irritation av huden, dess inflammation, bildning av ett utslag på den kan orsakas av en allergi mot materialet från vilket tvätt, tvätt eller kosmetisk produkt, vilken livsmedelsprodukt som helst eller färger, dofter, konserveringsmedel som finns i den. Du måste tänka på vilken av dessa komponenter som har blivit en källa till allergier. Urtikaria uppträder ofta till följd av biverkningar av många läkemedel.

Ibland, efter att ha uteslutit handlingen av allergener, passerar klåda på egen hand. En hudläkare föreskriver vid behov antihistaminer (suprastin, zyrtec) såväl som antiinflammatoriska salvor (elocom m.fl.).

Bröstskada eller operation, bröstsjukdom

Orsaken till klåda kan vara ärrläkning, en förändring i hudens struktur som ett resultat av vävnadsregenerering. Ofta uppträder klåda i bröstvårtorna efter operationen med bröstförstoring..

Sjukdomar är vanligtvis förknippade med hormonella störningar i kroppen. Med en oberoende undersökning av bröstkörtlarna kommer tecken på patologiska förändringar som uppstår i dem att upptäckas.

Utsläpp av en ovanlig färg kan förekomma - gul eller grön med expansion och inflammation i mjölkkanalerna (ductectasia), blodig - med bildande av cyster i dem, papillomas.

När en bröstvårtcancer (Pagets sjukdom) inträffar täcks området runt det med eksem, klämning, klåda, brännande känns i bröstvårtan.

Om du kliar i bröstvårtorna måste du se en läkare

Om en kvinnas bröstvårtor kliar, medan hon eliminerar allergins natur av detta fenomen, och klåda inte försvinner efter att hon slutat ha syntetiskt underkläder, måste du vara särskilt uppmärksam på förekomsten av följande tecken på patologi:

 • en förändring i färg och utseende på bröstkorgen, en ökning av en av dem;
 • asymmetrisk arrangemang av bröstvårtorna, bildandet av tätningar;
 • förändring i formen av bröstvårtorna, utseendet på utsläpp från dem;
 • allmän försämring.

I dessa fall bör du omedelbart rådfråga en läkare. Ju tidigare en kvinna genomgår en mammologisk undersökning, desto större chanser har hon att undvika allvarliga komplikationer och hålla hennes bröst i utmärkt skick. I alla fall, om bröstvårtorna kliar, kan du inte självmedicinera, dricka mediciner utan kontroll, använda salvor utan recept från läkare. Behandlingen beror på en diagnos som endast ställts av en erfaren specialist..

Kliande bröstvårtor

Kliande bröstvårtor: varför detta kan bry sig, ta hänsyn till orsakerna till klåda och smärta i bröstvårtan, i olika situationer (graviditet, menstruation, amning). Bröstet är en vacker del av den kvinnliga kroppen. Hon beundrades av konstnärer och skulptörer från olika tidpunkter och återskapade henne i sina skapelser. Och med bröstmjölk får barn alla nödvändiga näringsämnen och vitaminer. Därför är det så viktigt att övervaka hälsan hos denna del av kroppen och, om bröstvårtorna kliar, fundera på att kontakta en specialist. Ibland betyder klåda i bröstvårtorna inte något dåligt. Detta händer vanligtvis i fall där bröstvårtorna i bröstet bara kliar utan andra symtom och under en kort tid. Men om det gör ont och kliar, flagnande bröstvårtor, är detta ett tecken på en allvarligare sjukdom. Det är värt att tänka på symptomen, orsakerna och möjliga behandlingsmetoder för att bättre förstå detta problem utan att skada din kropp..

I vilka fall kan du göra utan att åka till sjukhuset?

Oftast kliar bröstvårtorna på grund av en vanlig allergi. Vanligtvis i detta fall, förutom klåda, observeras inte ytterligare symtom, och en allergi kan vara en reaktion på följande skäl:

 • syntetiskt underkläder eller underkläder för sport, kroppskosmetika av dålig kvalitet (mjölk, duschgel, tvål, olja, etc.), medicinering (t.ex. antibiotika), vissa livsmedel (citrusfrukter, röda livsmedel, laktosinnehållande, godis), tvättmedel med färgämnen och smakämnen etc..

Vad kan göras:

 • Byt ut kosmetika och tvättmedel med allergivänliga.
 • Använd bara naturliga tyger.
 • Sluta ta medicin ett tag och titta i 1-2 dagar om klåda kvarstår.
 • Följ principerna för en hälsosam kost och utesluter livsmedel som löper hög risk.
 • Om en allergisk reaktion kvarstår, kontakta din allergist eller hudläkare. Som behandling kan de rekommendera antihistaminer (Suprastin, Tavegil, Claritin) eller salvor / krämer (Fenistil), absorbenter (Smecta, Enterosgel).

Varför kliar bröstvårtorna starkt under graviditet hos kvinnor och är det säkert??

Mycket ofta frågan: varför kliar bröstvårtorna starkt under graviditet hos kvinnor, stör de framtida mödrarna. Men kanske är det för dem att klåda i bröstet är den mest naturliga processen. Under graviditeten produceras prolaktin i kroppen, bröstet växer tillsammans med bröstkörtlarna, men bröstvårtans glosor har inte alltid tid att öka i samma takt. Härifrån kommer svaret på frågan: varför kliar papillen hos kvinnor i position. Kräm för stretchmärken och sköljning av bröstet med en avkok av kamomill kan hjälpa.

Premenstruellt syndrom är en annan logisk orsak till klåda

Flickans vänster eller höger nippel kliar ganska ofta före menstruationen. Under denna period produceras testosteron och progesteron aktivt, vilket bidrar till torr hud. Fuktgivande och närande krämer (babykräm), oljor kan hjälpa till att bli av med känsliga problem. Gynekologen kan förskriva "Bellergal" eller en avkok av livmodern som beredningar från PMS.

Farlig klåda i bröstvårtan: skäl till att kontakta en specialist

Vi talade om relativt säkra symptom, men bröstvårtorna kliar och av ett antal allvarliga skäl som kan indikera förekomsten av en sjukdom..

Klåda i bröstvårtan: orsakerna ligger i dermatit

Så om du eliminerar alla allergener från ditt liv och bröstet fortsätter att klåda och ett utslag, rodnad, sprickor och utsläpp från bröstvårtorna läggs till det, troligen har du en hudsjukdom. Bland dem: eksem, neurodermatit, psoriasis, etc..
Vad kan göras:

 • Kontakta din allergiker eller hudläkare omedelbart för en diagnos..
 • Som en behandling kan en specialist förskriva: antihistaminer (Tavegil, Zodak), hormonella antiinflammatoriska salvor (Elakom, Lokoid, Loriden).
 • Om förvärringen av sjukdomen orsakas av stress kan lugnande läkemedel (Novopassit, moderwort eller valerian) förskrivas..
 • Oftast är hudsjukdomar baserade på problem med mag-tarmkanalen, så du kan skickas för undersökning till en gastroenterolog.

En sjukdom som är känd för många kvinnor - trast eller candidiasis, kan också uppstå i bröstet. Symtom inkluderar missfärgning av gloria, brännande känsla, utslag och ibland till och med smärta. Som en behandling används sådana läkemedel som: Pimafucin-grädde, Bepanten-kräm eller Candida-lösning. För ammande mödrar är kalendulkräm eller havtornolja lämpliga.

Klåda på vänster och höger papilla hos en man

Speciellt för män kan dessa tecken vara en sårbar sjukdom. Den högra kliande eller vänstra papillen hos en människa spelar ingen roll. Om detta inte är en vanlig allergi, gå direkt till sjukhuset. Här är bara några sjukdomar:

 • infektionssjukdomar och hormonella sjukdomar, Mondors sjukdom, testikelsjukdomar, hypofysen, binjurarna, levern, skador och tillväxten av bröstkörtlarna.
 • bröstcancer - det mest tvingande av alla möjliga orsaker till att vänster eller höger bröstvårta kliar hos män.

Vad du ska göra om bröstvårtan kliar: att behandla eller försöka förebygga?

Självklart är sjukdomen lättare att förebygga än att bota. Det är värt att följa några användbara och enkla tips så att du inte längre behöver ta itu med kliande bröstvårtor och deras orsaker..

 • Det är lämpligt att bära underkläder och underkläder endast från naturliga tyger.
 • Använd tvättmedel med allergivänliga tvättmedel..
 • Läs instruktionerna innan du tar något läkemedel.
 • Kosmetika för personlig vård för kroppen bör vara fria från dofter och färgämnen.
 • Undvik att garva i direkt solljus under förvärringen..
 • Försök att inte repa spöken för att undvika bildande av sprickor och repor. De kan utlösa en inflammatorisk process..
 • Använd fuktgivande och närande krämer och oljor, särskilt om du har torr hud.

Men först och främst, vad ska man göra om bröstvårtan kliar - detta är inte för att självmedicinera, utan att konsultera en specialist.

Varför kliar bröstvårtorna

Klåda förekommer inte bara bland det klara könet. Män står också inför detta. Alla kan försöka självständigt förstå varför bröstvårtorna kliar. För att göra detta, se bara på kroppen i flera dagar..

I vissa fall är detta faktiskt det första tecknet på en smärtsam avvikelse från ett normalt tillstånd, som måste behandlas omedelbart. I andra fall är klåda rent fysiologiskt till sin natur. Men undervärder inte i alla fall..

Kvinnor: de viktigaste orsakerna

Det kvinnliga bröstet är ett ömt och känsligt organ som kräver ökad uppmärksamhet och speciell vård. Och det händer ofta att en kvinna upplever klåda i bröstet i bröstvårtan, vilket orsakar hennes irritabilitet, eftersom stickningen i honom är så stark att jag vill kamma den till blodet.

Orsakerna till att flickans vänster bröstvårtor kliar (och den rätta också) kan vara olika omständigheter.

Dessa inkluderar:

 1. En intressant situation - kliar ofta nipplar under graviditeten. Detta är ett normalt fenomen hos väntande mödrar, eftersom processen inte bara orsakas av strukturella förändringar, utan också av förhållandet mellan hormoner, dvs en ökning av PRL (prolaktin) sker i kroppen, vilket ökar så snabbt att nervändarna helt enkelt inte har tid att anpassa sig, därför, kvinnor har smärtsamma upplevelser åtföljda av brännskada i bröstet. Och hos kvinnor som är i en intressant position ökar blodflödet till bröstet, och på grund av detta blir bröstkörtlarna större, vilket leder till obehagliga upplevelser - bröstvårtorna kommer i kontakt med bh och gnuggar mot den.
 2. Amningstid - orsaken till obehaglig klåda är en förändring i strukturen på bröstvårtorna. Grov hud är det första tecknet som indikerar förberedelsen av moderns kropp för utfodring. Om en kvinna felaktigt sätter barnet på bröstet suger inte barnet utan biter själva papillen. Resultatet av sådana åtgärder är sprickor som orsakar smärta.
 3. Trast - en kvinna upplever svår smärta i bröstet, som samtidigt åtföljs av en brinnande bröstvårta. Det första tecknet på denna typ av sjukdom är vit plack. Som regel smittas mödrar först, och de överför infektionen genom att mata sitt barn.
 4. Hormonell omstrukturering av kroppen - en kvinna uppträder flera gånger i sitt liv: i tonåren, före menstruation, under graviditeten och i klimakteriet. Den främsta orsaken är hormonella fluktuationer som orsakar obehag.
 5. Underkläder - med felaktigt utvalda underkläder, ömhet, klåda och irritation i huden som omger bröstvårtan.
 6. Att ta mediciner som innehåller hormoner eller hormoner - långvarig användning provoserar en obalans av biologiskt aktiva ämnen i kroppen, vilket är anledningen till att bröstvårtorna kliar i bröstet.

Andra orsaker

 1. Otillräcklig mängd vätska - i kroppen på grund av otillräckligt intag av vatten, huden på bröstet skalar ut och verkar dra åt, varefter irritation, rodnad och en lust att börja börja. Problemet försvinner efter att vatten-elektrolytbalansen har förbättrats.
 2. En allergi mot kläder eller produkter - ett vanligt fenomen för personer med överkänslighet, vilket ger patienten psykologisk och fysisk obehag - kliar starkt mellan bröstet och kliar konstant.
 3. Njursvikt - när en dysfunktion uppstår faller ämnen som inte är till nytta för kroppen (de utsöndras av njurarna) i bröstvårtorna och en akut reaktion uppträder.
 4. Lång avhållsamhet från sex - med lång avhållsamhet inträffar rekonfigurering av den hormonella bakgrunden, och detta medför obehagliga känslor på huden.

Bröstcancer är en sällsynt sjukdom som alla kan ha..

En malig tumör indikeras av:

 • små vågar på bröstvårtorna, som exfolierar och skalar bort;
 • bränna i bröstvårtorna, deras deformation och en förändrad färg;
 • purulent eller blodig urladdning från bröstvårtorna (har en obehaglig lukt).

Orsaken till klåda kan vara mastit - inflammation, som manifesterar sig antingen under amning, eller mot bakgrund av hormonstörningar eller infektionssjukdomar.

 • rodnad;
 • åldersfläckar på bröstet;
 • smärta;
 • papillomas under bröstet;
 • värme.

Innan läkaren påbörjar behandlingen måste han ta reda på varför bröstvårtorna kliar hos kvinnor.

Om läkaren inte hittade någon sjukdom hos en tjej eller kvinna, så för skojs skull, kan du läsa skyltarna på Internet för att ta reda på vad vänsternippeln skrapar (tecken från motsatt kön). Men som praxis visar slutar inte affärer på skyltar.

Män: de viktigaste orsakerna

Hos män kliar det ofta runt bröstvårtan. Och om du lägger till mer smärtsamma upplevelser (när du trycker på), inflammation och svullnad - blir detta ett symptom på cancer.

Orsakerna till kliande manliga bröst kan vara olika. Men de flesta av dem är förknippade med en allergi mot:

 • mediciner
 • hushållskemikalier;
 • kroppsvårdsprodukter.

Och som praxis visar, kliar bröstvårtor alltid i de första stadierna av utvecklingen av sjukdomar som:

 • carcinom;
 • Mondors syndrom;
 • gynekomasti;
 • trast på bröstvårtorna;
 • hormonell obalans;
 • svamp- och bakteriesjukdomar.

Om bröstvårtan blir röd och kliar konstant eller det finns andra problem med bröstkörtlarna, är detta ett tillfälle för obligatorisk överklagande för kvalificerad hjälp till en mammolog, som efter diagnos kan ta reda på vad det kan vara.

Slutsats

Så klåda på bröstvårtorna är alltid en obehaglig process som orsakar: obehag, lidande, känslor av irritation och nervositet. Därför, om bröstvårtorna är ömma och kliande, kan du inte självmedicinera, dricka okontrollerat piller, gnugga salvor eller geler utan recept från läkare.

Läkare varnar! Chockerande statistik - stoppad, mer än 74% av hudsjukdomarna - ett tecken på infektion med parasiter (Acacida, Giardia, Toccocapa). Glisten orsakas av kollegal antagonism, och den första lider av vårt immunsystem, som måste skyddas från olika sjukdomar. Chefen för Institutet för parasitologi delade en hemlighet, så att man snabbt kan bli av med dem och rengöra huden, det visar sig att det räcker. Läs mer.

I det här fallet skulle det rätta beslutet vara att omedelbart kontakta en specialist som exakt kommer att fastställa orsaken och välja ett behandlingsprogram. Ju ju tidigare en person genomgår en undersökning av mjölkkörtlarna med hjälp av en mammograf, desto större chanser har han att skydda sig mot allvarliga konsekvenser.

Varför kliar bröstvårtorna?

När bröstvårtorna är mycket kliande börjar många, särskilt kvinnor, misstänka alla slags sjukdomar. Men klåda i bröstet och bröstvårtorna utlöses inte alltid av sjukdomar. Oftare är det bara resultatet av exponering för yttre stimuli, fysisk skada på vävnader eller kroppens svar på hormonella förändringar.

Icke-sjukdomsrelaterad klåda i bröstvårtan

Ett problem som kliande bröstvårtor kan lösas på bara några timmar, eftersom det ofta provoseras av andra faktorer än sjukdomar..

De vanligaste orsakerna är:

Torr hud

Om du dricker mindre än en liter vätska hela dagen och din kropp får uttorkning kommer din hud också att torka ut. Som ett resultat. det kan komma att bli mer känsligt och du kommer att känna stort obehag och klåda. Torr luft i rummet, samt användning av hygienprodukter som torkar huden, kan leda till sådana konsekvenser..

För snäva underkläder, syntetiska kläder

Det är mycket viktigt att välja rätt behå, för i trånga kläder kan mjölkkörtlarna klämmas, och inte bara klåda, utan också svår smärta kommer att uppträda i bröstet. Bär därför endast underkläder i storlek, även om du ofta byter vikt, och du måste ofta också köpa nya behåar.

Dermatologer rekommenderar att kvinnor för vardagskläder väljer underkläder (och för mäns skjortor, skjortor och T-shirts) från naturliga tyger som inte kommer att gnugga och provocera överdriven svettning.

Brist på hygien

Bröst och bröstvårtor är mycket viktiga för att hålla perfekt renhet, särskilt om du är en ung ammande mamma. Lika viktigt är att regelbundet tvätta dina behåar. När du svettas, ansamlas patogena bakterier och multipliceras på linnet, i vilken reproduktionen orsakar kliingen. Därför ska behåar tvättas minst en gång per vecka, och om du svettas mycket - minst 2 gånger.

Men sportbh (för män - T-shirts och skjortor) måste tvättas efter varje träning. Förresten, hårda fysiska övningar blir också ofta orsaken till att bröstvårtan kliar eller båda på en gång, eftersom intensiva rörelser kan orsaka gnugga av mjukvävnaden i gloria (mörka fläckar som omger bröstvårtorna).

Hormonfrisättning

Metabolism och funktionen hos alla organ i människokroppen beror på hormonnivån. Därför, med hormonella störningar och omorganiseringar av kroppen, kan den allmänna hälsan betydligt förändras, liksom ett symptom som klåda i bröstvårttsregionen.

Detta kan hända hos flickor under puberteten, under ägglossningen, före menstruationen och de första dagarna efter befruktningen (i vissa fall blir kliande hud på bröstvårtorna ett av de allra första tecknen på graviditet).

Under graviditet och efter förlossningen

När en kvinna har ett barn, förbereder hennes kropp aktivt för framtida moderskap och till och med arbetet i mammalkörtlarna aktiveras. Som ett resultat kan bröstet öka med flera storlekar och råmjölk strömmar ofta från det i andra trimestern. Alla dessa processer hos kvinnor åtföljs av sträckning av hud och vävnader, vilket provocerar klåda..

Solbränna

Huden på våra bröstvårtor och areola skiljer sig avsevärt från resten av överhuden och är mycket känslig för ultraviolett ljus. Av denna anledning bör flickor och kvinnor inte sola topplös, eftersom bröstvårtor kan brinna på bokstavligen tio minuter. Men även om du inte har någon brännskada kan överanvändning av solbränningen göra att din hud torr, vilket också gör det kliande..

Observera att ibland en kliande gloria av bröstvårtorna kan uppträda under direkt påverkan av inte en, utan flera problem på en gång (till exempel tätt syntetiskt underkläder och torr hud), såväl som fysisk skada som uppstår till följd av amning eller gnugga bröstvårtorna på tyget.

Sjukdomar åtföljda av klåda i bröstvårtorna

Om du försökte utesluta dem från ditt liv, alla faktorer som kan orsaka klåda runt bröstvårtorna, men problemet har inte försvunnit, är det värt att besöka en hudläkare.

Kanske kliar bröstvårtorna på grund av hälsoproblem:

Klåda, rodnad, svullnad och utslag kan bero på allergier i bröstvårtornas hud och bröst till underkläder, tvättpulver, kroppskräm, duschgel eller till och med mediciner. En allergisk reaktion kan utvecklas till följd av kontakt med djur eller växter, men den elimineras snabbt av antihistaminer.

Detta är en inflammation i huden, som kan uppstå under påverkan av yttre faktorer. Det kan vara samma pulver, kosmetika och hygienprodukter som innehåller många farliga kemikalier och dofter som irriterar huden..

Dermatit kan också uppstå till följd av stress och allmän försvagning av kroppen, hypotermi, insektsbett, vars symtom inte bara kan vara känslan av att bröstvårtorna är mycket kliande, utan också rodnad och utslag i detta område.

Med eksem uppträder torr, kliande inflammation på huden. Men i de första utvecklingsstadierna kanske sjukdomen inte syns visuellt, utan bara genom en känsla av torrhet och stramning i huden.

Herpes är en virussjukdom som kan manifestera sig i form av vesiklar, inte bara på läpparna, utan också på bröstvårtorna. Dess förvärringar uppträder ofta under perioder med minskad immunitet, till följd av hypotermi eller hormonstörningar. Det är absolut nödvändigt att inte bryta igenom eller riva herpesblåsorna på bröstet, annars kan de förvandlas till stora kliande sår..

Detta är en kronisk sjukdom där hudceller bygger upp våg och bildar kliande fläckar. Smärtsamma områden kan visas på nästan alla kroppsdelar, inklusive på och under bröstet.

Denna sjukdom är ofta associerad med könsorgan, men den kan faktiskt påverka både den orala regionen och de kroppsdelar som ofta svettas mycket. Faktum är att om kvinnans BH under dagen ständigt blir våt skapas en idealisk miljö för förökning av Candida-svampar - provokatörer för utvecklingen av trast.

Problemet kan erkännas av utseendet på en vit beläggning på huden, vid skalning av vilka röda smärtsamma fläckar kvar på den.

mastopati

Med mastopati i bröstet uppstår bildningen av finkorniga tätningar, som ofta är smärtsamma och kan få kvinnor att uppleva obehag och hudsträckning i området runt bröstvårtorna och bröstet. Mastopati kan bestämmas endast genom palpation och under medicinsk diagnos (ultraljud).

Kom ihåg att eventuella bröstproblem är en viktig anledning att besöka en mammolog. I mycket sällsynta fall kan klåda i bröstvårtorna och gloria vara ett eller endast symptom på utvecklingen av tumörer..

Till exempel vid inflammatorisk bröstcancer kan epidermala lesioner uppstå, vilket resulterar i att ett orange och rött utslag uppträder på huden, varför bröstets yta blir het. Men om du inte har några sådana symtom kan bröstcancer uteslutas på ett säkert sätt.

Vad man ska göra om huden på bröstvårtorna kliar?

Om du känner att din bröstvårta kliar kraftigt (eller två bröstvårtor samtidigt) kommer åtgärdsalgoritmen att vara följande:

 1. Ta en dusch och torka ut huden på bröstet och areola. Om du är en kvinna kan du prova att gå minst en dag utan en bh så att mjölkkörtlarna inte krymper och huden runt dem inte svettas. Om detta hjälper till att bli av med klåda, upprepa sådana procedurer så ofta som möjligt..
 2. Fukta din brösthud varje dag med en kräm som är luktfri. En kräm för barn passar bäst för den här uppgiften..
 3. Lägg alla dina behåar i tvätten och tänk på att köpa nya som är perfekta för dina bröststorlek och inte orsakar svettning.
 4. Byt tvättmedlet om du misstänker att det kan ha orsakat klåda. Gör samma sak med vanliga hygienprodukter..
 1. Analysera vilket stadium av din menstruationscykel du befinner dig i och om du har tecken på graviditet. Läs också instruktionerna för läkemedlen du för närvarande tar. Klåda i bröstvårtorna kan vara deras biverkning.
 2. Inspektera dina bröst visuellt för inflammation och utslag, jämför storlekarna på båda bröstkörtlarna - för tydliga skillnader. Stryk försiktigt med fingrarna för att kontrollera om det finns några tätningar. Om du märker några uppenbara förändringar - se till att du besöker en mammolog och vid behov en hudläkare. Om du är en ammande mor, boka tid hos din gynekolog.

Men viktigast av allt, försök inte att behandla bröstproblem med alternativa metoder eller med läkemedel som du själv väljer på apoteket. Klåda i bröstet kan orsaka mycket farliga hälsoproblem, och därför bör diagnos och valet av behandling bara lita på av erfarna läkare.

Video: 3 orsaker till kliande bröst

Varför kliar bröstvårtor: orsaker till kliande bröstvårtor, behandling

Med en fråga, varför bröstvårtan kliar, kanske, då och då, möter var och en av oss. Faktum är att klåda och obehag i bröstkörtlarnas areola är ett vanligt fenomen, som inte alltid är en ofarlig process, eftersom det kan indikera utvecklingen av allvarliga störningar i människokroppen och till och med vara ett av de första symtomen på cancer. Därför bör kliande känslor i nippelområdet inte ignoreras, särskilt om de förekommer ofta eller blir permanent. Det är bättre att konsultera en mammolog omedelbart, eftersom olika faktorer kan orsaka sådant obehag.

De främsta orsakerna till att bröstvårtan kliar

Ibland hanteras orsakerna till utvecklingen av kliande känslor i området av areolan av en person utan särskild medicinsk kunskap. Men i de flesta kliniska fall, när bröstvårtorna kliar i bröstet och andra symtom på sjukdomen uppstår, förstår inte patienterna vad som händer med deras kropp, därför behöver de läkarundersökning. Idag identifierar experter flera dussin etiologiska faktorer som kan utlösa klåda i bröstvårtan. Så varför kliar bröstvårtor hos kvinnor?

Den vanligaste orsaken till klåda i bröstvårtan är en allergisk reaktion som inträffar på ett antal irritationsmedel, vilket kan vara vanliga hygienprodukter, krämer, underkläder och liknande. Det patologiska tillståndet åtföljs ofta av ett utslag, svullnad i vävnaderna och deras rodnad på lesionsstället, samt brännande och skalande av hudens ändrade yta.

Syntetiskt underkläder

Mycket ofta utvecklas klåda i bröstvårtorna mot bakgrund av långvarig bärning av underkläder av tyger av låg kvalitet. Faktum är att syntetmaterial har en extremt irriterande effekt på den känsliga huden i bröstkörtlarna. Därför, när hon använder det över tid, börjar en kvinna känna uttalat obehag i bröstområdet och ett brådskande behov att regelbundet repa hennes bröstvårtor.

Brott mot den normala funktionen av kroppens endokrina och nervsystem leder till utveckling av eksem. Liknande patologiska förändringar förekommer på huden i form av exemiska utslag, som åtföljs av klåda, skalning, sprickbildning och bränning av den drabbade huden. Exem i bröstvårtorna är inget undantag och kan bli basen för förekomsten av obehag i bröstområdet.

Svampinfektioner

En vanlig orsak till klåda i bröstvårtan är candida dermatit eller trast. Sjukdomen är en typ av svampinfektion. När trast uppstår kliar bröstvårtorna inte bara mycket utan blir också täckta av små bubblor. Om man misstänker candidiasis bör ett besök hos läkaren inte skjutas upp en enda dag..

Hormonella förändringar

Utvecklingen av klåda sensationer underlättas till stor del genom hormonella förändringar i människokroppen. Speciellt är ämnet för en sådan obalans relevant i förhållande till patienter av det klara könet, som hela sitt liv ständigt konfronteras med hormonella förändringar i samband med månadscykeln, att bära ett barn, gå in i klimakteriet och liknande.

 • Graviditet. Som du vet har kvinnor under den förväntade perioden av ett barn svårt bröst och ökar i storlek. Detta leder till uppkomsten av mikrokrackor, som är huvudorsaken till utvecklingen av kliande känslor i bröstvårtan.
 • Amning. Om bröstvårtorna är mycket kliande under amningen, måste en ung mamma vara uppmärksam på korrekt implementering av tekniken för att applicera barnet på bröstet. Med dess överträdelse är peeling av epitelvävnader, uppkomsten av sprickor och utveckling av mastit möjliga. För att undvika sådana problem bör en ammande kvinna känna till alla regler för att sätta ett barn i bröstet och följa alla regler för personlig hygien.
 • Menstruationscykel. Bröstvårtor hos en kvinna kan ofta klåda innan en annan menstruation börjar. Detta beror på produktionen i hennes kropp av ökade koncentrationer av progesteron och torr hud, som är en av de viktigaste provokatörerna av förekomsten av sådant obehag. Som regel, i slutet av menstruationen, passerar alla dessa obehagliga upplevelser lika snabbt som de dök upp.
 • Klimakteriet. Climax kännetecknas av grova kränkningar av östrogensyntes, vilket leder till vissnande av huden, dess förlust av elasticitet och fukt. Sådana förändringar är orsaken till utvecklingen av mikrokrackor på areolerna, till vilka patogen mikroflora kan gå med, vilket provocerar uppträdandet av en trög inflammatorisk process, brännande och klåda i bröstvårtorna.

Ofta, efter en nippel piercing-procedur, har en flicka eller en kille klagomål på klåda och obehag i en specifik kroppsdel. Detta kan bero på infektion i sårytan eller vara ett tecken på läkning av punkteringsstället..

Ibland kliar areoles i de initiala stadierna av bildandet av mastit eller inflammation i bröstkörtelvävnaden. Denna sjukdom utvecklas snabbt, och allvarligare symtom på sjukdomen går i klåda, nämligen smärta, feber, purulent utflöde från bröstvårtorna, en ökning av storleken på bröstkörtlarna med bildning av infiltrat i deras tjocklek (ansamling av cellelement i kroppens vävnader med en blandning av blod och lymfa).

Pagets sjukdom

Bröstcancer, i synnerhet dess areola (Pagets sjukdom), i de tidiga utvecklingsstadierna är nästan asymptomatisk. Ibland börjar kvinnor oroa sig för klåda i bröstvårtan och outtryckt brinnande, som det klara könet ofta ignorerar. Med tiden utvecklas sjukdomen och bröstvårtorna börjar dra tillbaka, kliar starkt, skalar av och ändrar också färg. När du klickar på bröstet frigörs blod eller serös sekretion från dem.

Andra orsaker

Förbränning och klåda i bröstvårtensregionen är ibland manifestationer av kroniska och systemiska åkommor i kroppen, inklusive:

 • diabetes;
 • ökad syntes av sköldkörtelhormoner och hypotyreos;
 • binjurens sjukdom;
 • berusningssyndrom;
 • kronisk kemisk förgiftning;
 • nervösa störningar.

I vilka fall bör ett besök hos läkaren inte skjutas upp?

Naturligtvis bör den förbipasserande klåda, som inte varar mer än några minuter, inte uppmärksamma. Men om en kvinnas bröstvårtor kliar konstant, oavsett karaktär av hennes näring och psyko-emotionella tillstånd, måste du tänka på behovet av ett omedelbart besök hos läkaren.

Ett viktigt skäl för att besöka en specialist är ett tillstånd när följande symtom åtföljer kliande känslor i bröstvårtensregionen:

 • uppkomsten av blodig eller serös urladdning från bröstvårtan;
 • utvecklingen av smärta i bröstområdet som ökar i naturen och inte är beroende av menstruationscykeln;
 • en ökning av bröstkörtlarna i volymer, deras asymmetri och utseendet på inverterade zoner;
 • utseendet i brösttätningens tjocklek;
 • utseendet på huden nära bröstvårtan av utslag, skalning, rodnad zoner och liknande.

Drogterapi

Klåda i bröstvårtan är ett symptom på många sjukdomar, så innan du fortsätter med behandlingen bör du ta reda på de verkliga orsakerna till detta patologiska tillstånd. Ibland räcker det för att eliminera obehagliga känslor att eliminera huvudfaktorn i deras utveckling, det vill säga byta underkläderna till en bättre, överge de gamla kroppshygienprodukterna till förmån för deras hypoallergena analoger och liknande..

 • I vissa fall, när orsaken till patologisk klåda är en allergi, föreskriver läkare allmänna och lokala antihistaminer till patienter. Oftast rekommenderas att du tar Suprastin eller Diazolin tabletter tre gånger om dagen efter huvudmåltiderna. Lokal användning av anti-allergiska salvor eller krämer, som måste appliceras på inflammerade områden i huden två gånger om dagen tills symptomen av sjukdomen försvinner, kommer inte att vara på sin plats. I svåra kliniska fall kan patienten erbjudas glukokortikoidsalvor.
 • För att ta bort klåda och peeling i samband med en obalans av kvinnliga hormoner hjälper läkemedel som normaliserar den hormonella bakgrunden och underlättar klimakteriet, menstruationen. Deras utnämning bör göras av en gynekolog med hänsyn till egenskaperna hos varje patient hos kroppen.
 • Mastit behöver en seriös diagnos och en kurs av antibakteriell terapi. Valet av nödvändigt antibakteriellt medel beror på patogenens natur. Som regel förskrivs sådana läkemedel på långa kurser i upp till två veckor och till och med en månad..
 • Vid cancer bör patienter omedelbart genomgå kirurgiskt avlägsnande av tumören, vävnaderna som omger den och regionala lymfkörtlar, vilket kommer att förhindra spridning av metastaser och rädda en persons liv.

Funktioner i traditionell medicin

Moderna experter förnekar inte effektiviteten hos vissa folkmeddelanden i kampen mot klåda i bröstvårtorna. Därför ingår de ofta i sina behandlingsregimer som hjälpmetoder för att eliminera obehagliga sensationer.

Ett avkok av kamomill påverkar fördelaktigt konditionen i bröstkorgen, vilket främjar läkning av mikrokrackor och bekämpar infektionen i dem perfekt. Verktyget kan beredas även hemma genom att hälla en matsked torkade blommor av växten 0,5 l kokande vatten och hålla den resulterande kompositionen i 30 minuter i ett vattenbad. Kamillebuljong används två gånger om dagen i form av lotioner eller gnidning. En konkret effekt observeras efter de första sådana procedurerna.

I alla fall bör man inte lita på styrkan hos örter. Om det är svår klåda i bröstvårtorna bör du omedelbart rådfråga en läkare som kan avgöra orsakerna till problemet och förskriva den enda korrekta lösningen.

Relaterade videoklipp

Varför kliar bröstvårtorna?

Många kvinnor upplever oöverträffande klåda i bröstvårtorna och huden på deras bröst. Det kan finnas flera skäl till detta tillstånd, och inte alla är förknippade med sjukdomar. Du kanske bara behöver byta tvätt, tvättmedel eller ändra din näring.

Men om en kvinnas bröstvårtor är ömma och kliande, och detta åtföljs av ytterligare symtom, till exempel utskrivning från bröstkörtlarna, bör du definitivt rådfråga en läkare. Skabbet i sig utgör inte någon hälsorisk, men kan vara en föregångare av allvarliga sjukdomar. Om det förutom det faktum att bröstvårtorna i bröstet kliar inte finns några symtom, kan du försöka fastställa orsaken till detta tillstånd själv. I många fall kan klåda elimineras utan hjälp av läkare..

Varför kliar bröstvårtor hos kvinnor?

 1. En obehaglig känsla kan orsakas av eksem, atopisk dermatit eller en allergisk hudreaktion. För att förhindra dessa manifestationer måste du bära bomullsbehå, använda allergivänliga kosmetika, försöka att inte använda hygienprodukter och tvättmedel med färgämnen eller dofter som kan orsaka en allergisk reaktion.
 2. Eksem kan förekomma på grund av torr hud eller, omvänt, långvarig kontakt med vatten. Denna orsak till klåda ensam är inte farlig, men symtomen på eksem liknar mycket manifestationerna av bröstvårtcancer. Därför, om en kvinnas bröstvårtor kliar och smärta i bröstet, är det nödvändigt att konsultera en läkare.
 3. Klåda kan uppstå på grund av hudirritation av kläder när man spelar sport eller när man bär hårt och obekvämt underkläder. Konstgjorda tyger, spetsar och syntetmaterial orsakar också ofta irritation och orsakar att bröstvårtorna kliar..
 4. Hos unga kvinnor kan bröstvårtorna klåda i början av cykeln. Detta beror på det faktum att vid denna tidpunkt i kroppen ökar produktionen av testosteron.
 5. Trast kan också orsaka klåda. Därför rekommenderas det att smörja bröstvårtorna med Pimafucin, Bepanten grädde eller Candida-lösning när du behandlar det..
 6. Men bröstvårtorna kliar oftast under graviditeten. Hos kvinnor börjar bröstkörtlarna förbereda sig för utfodring, hormonet prolaktin börjar produceras. Detta leder till en ökning av blodcirkulationen, en aktiv tillväxt av bröstvårtorna. Ofta följer nervvävnaden inte med tillväxten av areolan och huden kliar runt bröstvårtan. En kvinna bör inte oroa sig, detta är en normal process. Om huden kliar runt bröstvårtorna förbereder kroppen sig på att amma och graviditeten fortsätter korrekt.
 7. Ofta, efter barnets födelse, börjar klåda i bröstvårtorna och sprickor uppstår. För att förhindra detta måste du bära bomullsunderkläder, smörja bröstvårtorna med ett avkok av kamomill och lära dig hur du fäster barnet ordentligt i bröstet.

Hur man förhindrar klåda i bröstvårtan?

 1. Byt dina underkläder och använd endast bomull, inte tätt passande bröst, grova och skum.
 2. Pulver, sköljningar och kosmetika, välj endast allergivänliga. Dessutom kan även tvättmedel för barn orsaka irritation på känslig hud, så du måste välja dem individuellt.
 3. Om du upplever en obehaglig känsla, tvätta försiktigt bröstet med en avkok av kamomill, smörj med kalendulakräm eller havtornolja.
 4. Kanske är orsaken till klåda en allergisk reaktion mot läkemedel eller produkter. För att bestämma detta, sluta ta droger och ändra din diet.

Om du inte självständigt kunde fastställa varför bröstvårtan kliar och klåda inte försvinner, är det lämpligt att konsultera en läkare. Kanske tyder detta tillstånd på en sjukdom som börjar med att endast behandlas med medicinering..

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Dizzy under menstruation

Menstruation är av stor betydelse i olika kulturer i historien. I gamla nationer betraktades flickan efter början av menstruationscykeln som en vuxen, kapabel att gifta sig, befruktning....

Livmoderblödning med blodproppar

Kraftig blödning med blodpropparLivmoderblödning med blodproppar, tung menstruation - hur kan man bedöma dessa fenomen, kan de hota liv och hälsa? Många kvinnor tror att "god" menstruation, där mycket blod förloras, är bra för kroppen....

Kosttillskott Estrovel - bruksanvisning

Climax är den period som varje kvinna passerar i sitt liv. Naturligtvis är någon bara upphetsad med namnet på en sådan period, och någon förhåller sig till detta med fullständig lugn....