Hormonell längtan, eller kvinnlig depression. PMS: orsaker, symtom, hjälp.

Ansvarsfrihet

Varför är det värt att prata separat om ”kvinnlig depression”? Stämningsstörningar är verkligen könlösa, och den mentala strukturen hos män och kvinnor är densamma i struktur. Emellertid är förekomsten av depression bland kvinnor statistiskt högre, och varje åttonde kvinna upplever minst en depressiv episod under hennes livstid. Artikelserien "Hormonell längtan" ägnas åt depressiva tillstånd orsakade av hormonella fluktuationer som varje kvinna regelbundet upplever.

Premenstruellt syndrom (PMS).

Hormonella fluktuationer är oftast förknippade med reproduktionscykler i den kvinnliga kroppen. Menstruationscykeln, graviditet, postpartum, menopaus, infertilitet eller det medvetna beslutet att inte få barn - alla dessa händelser har en specifik effekt på förändringar i en kvinnas humör, och för vissa innebär en sådan förändring en depressiv episod. Studier bekräftar att hormoner har en kraftfull effekt på kemin i hjärnprocesser, inklusive de som reglerar den allmänna emotionella bakgrunden och känslomässiga responsmetoder, verklighetsuppfattningen. Mekaniken i den hormonella "invasionen" i sig har fortfarande ingen förklaring, och hittills måste vi ta itu med synliga konsekvenser.

Det ska sägas att själva förändringen i hormonell bakgrund inte orsakar depression. Hormoner provocerar ett deprimerat tillstånd om en kvinna tidigare har haft en benägenhet till det. Men det finns en situation som universellt återspeglas i varje kvinnas mentala tillstånd - premenstruellt syndrom eller PMS.

Ett syndrom är en kombination av symtom eller manifestationer. Fysiskt obehagliga manifestationer (svullnad, smärta i buken och korsryggen, dåsighet, tryckfluktuationer, dåsighet eller sömnlöshet, ökad aptit och sug efter "skadliga" livsmedel eller specifika livsmedel, etc.) kombineras med psykologiska - bilden av uppfattningen av sig själv och världen förändras. Enligt en teori är PMS som en "repetition" av graviditet, under vilken en kvinna upplever en förändring i begreppet "jag". Denna förändring orsakar stark intern spänning på grund av den oundvikliga konflikten. Från sidan kan en kvinna se aggressiv ut och samtidigt dödlig, humörig, obalanserad och oinhiberad, eller vice versa - hämmad.

Subjektivt upplevt av en kvinna som obehagliga eller till och med smärtsamma, psykologiska symtom på PMS börjar dyka upp 7-10 dagar före den första dagen av cykeln och försvinner under de första dagarna av menstruationen. Symtomen liknar de vid klassisk depression, även om de faktiskt inte är det..

SYMPTOM PMS

- minskning av energinivån. Det finns inga krafter för öppen och aktiv interaktion med världen. Låsa in sig själv och koncentrera sig själv (som ett sätt att spara energi);
- tårfullhet, sentimentalitet;
- irritabilitet (det finns ingen energi, men det finns miljömässiga stimuli som behöver ett svar. Till exempel behovet av att utföra hushållssysslor, att vara effektiv på arbetsplatsen, att uppträda med släktingar på vanligt sätt);
- Ökade krav på fysisk komfort. Stark spänning kan orsaka skarpa lukt, ljud, obehagliga taktila känslor, obekväm omgivningstemperatur, brist på renlighet, behovet av aktiva fysiska åtgärder osv.;
- en känsla av ensamhet, längtan, dekadenta stämningar ("inget gott i livet väntar mig", "ingen älskar och uppskattar mig", "ingen behöver mig", etc.);
- Tendensen till självskuld och i allmänhet sökning efter de som är ansvariga för alla problem. Efter att ha ordnat en gräl kan en kvinna omedelbart kasta sig in i upplevelsen av sin egen skuld;
- en manifestation av plötslig irrationell rädsla (att komma in i en bilolycka, kvävas i en trångt tunnelbanebil...). Rädsla kombineras med en förvrängd vision av situationer;
- minskad koncentration, uppmärksamhet, nedsatt minne. Frånvaro, minskad förmåga att sätta ett mål och uppnå det (svaghet i den frivilliga sfären som helhet);
- generaliserat tänkande - en minskning av förmågan att vara specifik, samtidigt som man klamrar sig till bagateller är möjlig (att blåsa upp en elefant från en mus som orsak till konflikt).

Eftersom hormoner, på vilka vi inte har råd, befaller hela denna "parad", kan vi lindra tillståndet med överkomliga metoder. (Hormonterapi på grund av dålig förutsägbarhet för resultatet för tillfället är inte en entydig indikation för PMS).

PMS-hjälp

I sig själv gör ett instabilt psykologiskt tillstånd en kvinna beroende av miljön - både fysiskt och socialt. Särskilt viktiga personer är nära människor och de som en kvinna har ständig känslomässig kontakt med. I detta avseende är det vettigt att varna sådana människor i förväg om möjliga utbrott av ilska, obalans, orättfärdiga påståenden, tårfullhet etc. ("Jag kanske är lite annorlunda, verkar orättvis eller missnöjd, men det har inget att göra med min inställning till dig.") Det räcker med att säga detta lite i förväg och be om lite lättnad och förståelse, eftersom kvinnan själv inte särskilt njuter av ett sådant beteende, för att inte tala om smärta i individuella manifestationer av PMS.

Det är viktigt för nära människor att förstå att under PMS är nycklar och raserianfall inte ett sätt att manipulera, som det kan verka. Genom att uppleva ett till stor del försvarslöst tillstånd blir en kvinna som ett barn som ännu inte har adekvata metoder för att reglera hennes påverkan och som inte alltid kan förmedla information om hennes behov i en "tyst" form. Sobbing blir ett sätt att lindra stress. Vitalbehov kan också komma fram (uppleva inte hunger, förkylning, gå i säng i tid osv.), Du behöver inte ignorera dem eller hindra deras tillfredsställelse
("Bara för att du ätit middag nyligen!", "Du sov tills 11 idag!", Etc.)

Det räcker för människor runt om att inte starta som svar på stormiga känslor och förstå att en mamma, make eller flickvän nu är i ett ovanligt tillstånd för alla. Att göra något trevligt, att underlätta dagliga bekymmer, prata med en kvinna om varma känslor och försäkra att allt i livet är bra och att det har stort värde i ditt liv - allt detta kan ha en betydande inverkan på hennes tillstånd.

Hur du kan hjälpa dig själv överleva PMS

Rekommendationer för att ändra kosten (äta mer spannmål, minska mängden koffein, kött, etc.) eller använda speciella vitaminer är mycket vanliga, trots svårigheten att bedöma effektiviteten hos dessa åtgärder. Sådana åtgärder är bra som förebyggande. En balanserad kost bidrar till välbefinnande, oavsett cykeldag, men att börja ändra matvanor med början av ett instabilt psykologiskt tillstånd är inte den mest framgångsrika idén från början.

Enligt författarens erfarenhet hjälper en uppsättning åtgärder för att stabilisera det psykologiska tillståndet bäst att lindra tillståndet. Och det finns goda nyheter: i det här fallet behöver du bara koppla av och, som de säger, överge dig till vågen som täcker dig. Det här är naturen! Och PMS är bara fallet när det är bättre att göra vad du vill, hur löjligt det såg ut från sidan och till och med det verkar inte konstigt för dig.

Vad är bättre att göra:

 • Begränsa aktiviteten om en känsla av slöhet inte lämnar under dagen (målet är att förhindra trötthet). Om tvärtom - du vill flytta, flytta! Acceleration av blodflödet hjälper till att stabilisera nervsystemet. Simning, gymnastik, promenader - allt som ger kroppen glädje.
 • Meditera (som när det gäller vitaminer och korrekt näring, det är bättre att öva profylaktiskt) eller öva någon teknik för självreglering av emotionell labilitet.
 • Att vara natur. Inte bara promenader fungerar bra, utan också kontemplation över landskapet, stanna i den friska luften på en pittoresk plats utanför staden.
 • Fokusera på nuet. Tänk inte på meningen med livet globalt, tänk inte på viktiga frågor.
 • Gråt om du vill. Det är viktigt att inte hålla tillbaka tårarna när de rullar. Naturligtvis måste du alltid ta hänsyn till relevansen av ditt beteende i ett visst fall på en viss plats och tid. Men du kan alltid hitta en avskild plats där du kan njuta av en kort dysterhet utan ögonen.
 • Försök att bli arg och slänga energi (naturligtvis är det bättre att inte rikta aggression mot andra och inte använda den på ett destruktivt sätt).
 • Att ha sex. Lindrar perfekt stress och stabiliserar hormonella fluktuationer. Samtidigt är det viktigt att partneren är anpassade till din våg och tar hänsyn till kvinnans ökade känslighet. Att överge sig till naturen i detta fall betyder att göra allt bara då och bara som du vill i detta ögonblick. Du kan bokstavligen vägleda din partner, låta honom känna vad som är acceptabelt och vad som är oönskat.
 • Kom ihåg att ett sorgligt tillstånd är tillfälligt. Skämmas inte för att dra dig tillbaka, stänga av, förneka världskommunikationen. Du behöver bara varna i förväg.
 • Förvirrad! Att ha mindre tid att tänka på livets mardröm. Se en film, läs böcker, utställningar.
 • När känsligheten för estetik ökar är det viktigt att tillfredsställa sugen efter det vackra: besök en utställning, lyssna på din favoritmusik. Du kan rita, skulptera, även om din erfarenhet av färgade färger och plasticin slutade i dagis; häll ut känslor i valfri text: från poesi till korta anteckningar.
 • Möt människor som ger dig en känsla av deras värde, ger dig värme och kan dela förtroende. Kommunicera med dem som älskar dig och som du älskar. Jag vill gå ut i en vacker klänning - du måste gå; Jag vill dricka kaffe och gråta, beslagta en stor tårta i sällskap med min älskade flickvän - det är så att göra det. Trots farorna med koffein och enkla kolhydrater.

Hur du lindrar ditt tillstånd med VSD och menstruation

Viktigaste egenskaperna

Under VVD är "kritiska dagar" mycket mer smärtsamma. Förändringen i faserna av cykeln leder till en ökning av obalansen i det vegetativa systemet:

 • Kvinnan är mycket svag, hon attackeras av huvudvärk.
 • Hon klagar över en känsla av "överväldigad".
 • Kvinnan är så dålig att det ofta är svårt för henne att komma ur sängen.
 • Irritationsegenskapen för PMS följs av panik eller ett subdepressivt tillstånd.

Om en kvinna har många och smärtsamma perioder, är det mot deras bakgrund en försämring av välbefinnandet i närvaro av VVD.

Provocerande faktorer

Gynekologer kallar detta tillstånd autonoma kriser. Vilken effekt har hormoner på kroppen:

 1. Östrogener är ansvariga för svårighetsgraden av känslor och en kvinnas mentala tillstånd. De påverkar accelerationen av inlärningsprocesser, memorering.
 2. Beroligande effekter görs av progesteron.
 3. Östrogen - östradiol ansvarar för libidoaktivitet och energi.

Riskgruppen inkluderar ungdomar och flickor med asthenisk kroppsdel, eftersom de kan ha brist på östrogen och till och med hyperandrogenism med tecken på virilisering..

Vilka är symtomen

Den kliniska bilden före menstruationen beror på kroppens individuella egenskaper:

 • Hos vissa kvinnor saktar hjärtfrekvensen, i andra blir den mer frekvent.
 • Tonåringar klagar över press eller värk.
 • Blodtrycket kan både sjunka och hoppa kraftigt.

Hämning av produktionen av hormoner av glädje - endorfiner noteras.

3-4 dagar före ankomsten av "kritiska dagar" minskar en kvinna som lider av VVD sitt humör. Hon blir snabb trött även efter flera timmars arbete, hennes koncentration försämras kraftigt. Vissa patienter med PMS visar tecken på sömnlöshet.

Väntar på menstruationens ankomst aktiverar en person omedvetet symptomen på VVD. Av denna anledning försämras hälsotillståndet för en kvinna som upplever PMS. Tankar blir oroande. Mot bakgrund av dysonia och menstruation uppstår panikattacker. De visas på följande sätt:

Attacken försvinner på egen hand. Dess varaktighet varierar från 5 till 30 minuter. Med en allvarlig klinisk bild visas panikattacker flera gånger om dagen.

Hos kvinnor bildas gradvis ett förväntat syndrom om panikattack:

 • Vanligtvis vet personer med VSD när och i vilka situationer de har en allvarlig ångestattack..
 • En kvinna är säker på att om hon tar upp den här eller den saken eller befinner sig i en traumatisk situation, inträffar en attack.
 • Ångest med PMS finns konstant i bakgrunden, sömnen störs.

Hur kan jag hjälpa?

Om en kvinna har hittat specifika symtom under PMS är det bättre att konsultera en gynekolog-endokrinolog som kommer att rekommendera att ta hormontester. Om studien inte visar några avvikelser måste du träffa en neurolog eller psykoterapeut..

Under menstruation med VVD rekommenderas det att ta befästande läkemedel som hjälper till att förbättra tillståndet. Attackens frekvens minskar. Läkare föreskriver vitaminer i grupperna B och C. Vitamin-mineralkomplex ger fördelar för kroppen, särskilt under säsongs vitaminbrist.

Sedativa medel föreskrivs, till exempel Motherwort Forte, Persen. Deras användning är förknippad med ökad stresstolerans..

För att lugna nervsystemet rekommenderas det att dricka infusioner av örter:

Symtom på PMS och VSD stoppas av krampläkemedel. För att normalisera blodflödet och blodkärlen föreskrivs en kvinna No-shpa.

För att upprätthålla nervsystemet föreskrivs en mottagning:

Förebyggande rekommendationer

Förebyggande hjälper till att minska manifestationen av vegetovaskulär dystoni med PMS. Innan menstruationen, prova följande:

 • normalisera sömn;
 • skydda dig mot psyko-emotionell överbelastning;
 • lära sig att kontrollera aptit och mättnad, inte ät för mycket om natten;
 • behandla endokrina nervsystemets sjukdomar i tid.

En kvinna borde ligga och stå upp samtidigt, annars uppstår sömnstörningar ofta.

Om du inte helt kan stoppa den stressande situationen, måste du ofta ta till dig automatisk träning, utföra andningsövningar. När PMS uppstår har många kvinnor en ”brutal” aptit. Om du frestas att äta lite före sänggåendet är det bättre att byta ut smörgåsen med ett glas kefir.

Symtom på premenstruellt syndrom på bakgrund av IRR sjunker när man lyssnar på musik för avkoppling. Det visas för att lyssna på ljudet av vatten, fågelsång, barockmusik.

Kvinnor som ofta får panikattacker innan menstruationen rekommenderas att vara uppmärksam på arbetena:

Det är bättre att kombinera klassiker med musik från sovjetiska filmer och tecknade filmer.

Några dagar före PMS bör en kvinna besöka sin terapeut som hjälper till att utarbeta en uppsättning åtgärder i förväg för att minska smärtsamma symtom. Ibland finns det en fullständig utgåva från IRR.

Åsikt Rädsla och avsky: Varför PMS inte är ett skämt

VSD och menstruation kombinerar stora obehag och kräver noggrann uppmärksamhet på hälsan, samt snabb behandling och förebyggande för att eliminera komplikationer.

När ett panikattack inträffar

Mekanismen för panikparoxysm baseras främst på den psykologiska faktorn och den vegetativa anses vara sekundär. Med en attack noteras en ökning av negativ emotionell bakgrund i 10-15 minuter, sedan en gradvis nedgång. En provocerande trigger är tre faktorer, tillsammans eller en i taget:

 • psykogenic - konflikter och personliga tragedier, liksom abstrakta informationsfaktorer;
 • fysiogen - ta vissa farmakologiska preparat, steroider, alkohol, droger, väderförändringar, överbelastning, långvarig exponering för solen, acklimatisering);
 • biologiskt - hormonsfluktuationer i samband med graviditet, menstruation, abort, förlossning, klimakteriet, början av sexuell aktivitet, tar preventivmedel.

Diagnosen ställs under förutsättning att minst två gånger upprepas av attacken i närvaro av flera tecken.

Av de vegetativa symtomen noteras:

 • svettas
 • känsla av en klump i halsen;
 • en kraftig ökning av blodtrycket;
 • hjärtklappning
 • torr mun
 • värme;
 • frossa;
 • illamående;
 • diarre.
 • tankar om att närma sig döden, rädsla för att dö;
 • overklighetskänsla;
 • en känsla av självförlust;
 • yrsel etc..

Tecken på VSD

Huvudfaktorn är hormonell omstrukturering och snabb tillväxt av kroppen. Förutom hormonell obalans utvecklas denna sjukdom i tonåren under påverkan av att kroppen växer intensivt och cirkulationssystemet kan inte snabbt byggas om.

Blodcirkulationen förändras, organ saknar syre. Som ett resultat av syre-svält, börjar skillnader i blodtryck, en huvudvärk, takykardi uppträder. Således provoceras VVD initialt av störningar i nervsystemet, och kärlförändringar är redan ett resultat av störningar i nervsystemets aktivitet.

Tecken på VVD kan manifesteras av smärta i hjärtregionen, hjärtklappning, eller omvänt, dess avmattning. Stämningen blir dålig, deprimerad, tårfullhet är karakteristisk. Tonåringens karaktär blir misstänksam, den känslomässiga bakgrunden är instabil, det finns många rädslor, ibland blir han deprimerad eller kan orsaka raseriutbrott.

Manifestationerna är indelade i tre grupper:

Hypertensiv kris har följande symtom:

 • känsla av rädsla
 • domningar i lemmarna
 • smärta i huvudet och hjärtområdet
 • högt blodtryck
 • hjärtklappning (takykardi).
 • sänka blodtrycket
 • sjunkande hjärta
 • känsla av rädsla
 • bradykardi (saktande hjärtfrekvens).

En blandad typ av kris kännetecknas av en kombination av symtom av de två föregående typerna samtidigt. Men hos en tonåring kan kriser hända sällan och de kännetecknas mer av att blodtrycket sänks snarare än ökat.

PA för menstruation: orsaker

Hos kvinnor i fertil ålder är månatliga och panikattacker nära besläktade, och panikattacker anses vara ett typiskt, vanligt, men inte nödvändigt, manifestation av PMS. Tänk på de viktigaste manifestationerna av denna sjukdom.

Panikattacker före menstruation

Överträdelsen fördelas främst bland invånare i megalopol i åldrarna 25 till 45 år. Panikattacker före menstruationen är mer uttalad och förekommer med en större frekvens. Under denna period upplever kvinnan en stark känslomässig stress, benägen att impulsiva handlingar. Utseendet på anfall mot denna bakgrund beaktas av medicinen som ett resultat av hormonella fluktuationer..

Patienten kan söka en anledning till återfall av anfall under en längre tid. Samtidigt är testerna normala, det finns inga allvarliga patologier, men varje gång de "röda dagarna i kalendern" närmar sig upprepas attackerna. Och om panik vanligtvis är ett resultat av stressande situationer, före menstruation inträffar det utan någon uppenbar anledning. En kvinna kan sopas av en våg av marklös rädsla, även när hon är på jobbet, bland bekanta människor, som utför sina vanliga uppgifter. Och i en ung ålder är det särskilt svårt att hantera detta tillstånd, eftersom flickorna ännu inte har utvecklat en fullgod anpassning i vardagsrummet.

Viktig! Det lumska av panikstörning när menstruationen närmar sig ligger i rädslan för återfall. Mot bakgrund av PMS bildas ett panikattack förväntnings syndrom. Ångestminnet om ett känslomässigt tillstånd intensifieras när man närmar sig början av menstruationen och orsakar naturligtvis en återfall av en attack av rädsla. Kopplingen mellan attacken och menstruationen blir oöverskådlig och kvinnans hälsoproblem ökar.

Panikattacker under menstruationen

Under den första halvan av cykeln ökar östrogennivåerna hos kvinnor och i den andra progesteron. Dessa fluktuationer är fysiologiska och syftar till att rena livmodern för att förbereda den för en eventuell graviditet. En kvinna upplever panikattacker under menstruationen mycket kraftigare, eftersom obalansen i det autonoma systemet ökar på grund av fasförändringar i cykeln, och produktionen av glädjehormonet, endorfin, minskar.

Symtom på en panikattack under menstruationen kan inkludera humörsvängningar, en känsla av förtvivlan, ökad smärta i nedre del av magen, svår huvudvärk.

Ibland på grund av regelbundna panikattacker före menstruationen utvecklas agorafobi - rädslan för att vara offentligt. Det är mer troligt att detta händer om attackerna upprepas på trånga platser, eftersom det finns ett undermedvetet samband mellan panik och en stor mängd människor.

Hur man behandlar depression?

Psykoterapeuten väljer den optimala behandlingsregimen för varje kvinna individuellt efter att ha ställt in en korrekt diagnos

Konfronteras med förtvivlan och depression under de senaste dagarna av menstruationscykeln, bör en kvinna tänka på hur man ska hantera depression innan menstruationen. Aktuella åtgärder som vidtas hjälper till att förhindra utvecklingen av denna störning till allvarliga former av depressionsstörning..

Vi rekommenderar att du inte självmedicinerar utan konsulterar en specialist. I detta fall är det nödvändigt att besöka tre läkare samtidigt - en psykiater (psykoterapeut), en gynekolog och en endokrinolog. Gynekologisk undersökning utesluter sjukdomar i det reproduktiva systemet, vilket kan leda till uppkomsten av symtom på depression. Undersökning av en endokrinolog är nödvändig för att utesluta hormonella störningar och patologier i sköldkörteln, vilket också kan orsaka depressionsstörning. Den slutliga diagnosen ställs av en psykiater eller psykoterapeut, han väljer också den optimala behandlingsregimen för varje kvinna.

Eftersom premenstruellt depression är nära förknippat med premenstruellt syndrom, bör en omfattande undersökning utföras för att identifiera orsakerna till dess utveckling. Ganska ofta försvinner depression utan spår efter eliminering av organiska patologier som leder till PMS.

Drogterapi

Vad man ska göra för att bli av med depression före menstruation - det beror på specificiteten för manifestationen av störningen hos patienten. Om överträdelsen uteslutande visar sig ett par dagar före menstruationen överstiger inte episodernas varaktighet fem dagar, och symtomen är måttliga, föreskrivs inte specifik behandling med antidepressiva medel. Detta beror på att läkemedel i denna grupp har många biverkningar. Specificiteten för deras verkan är sådan att den terapeutiska effekten börjar tidigast 2-3 veckor efter det regelbundna intaget av tabletter. Om depressionssjukdom är mild, kommer sådan medicinering bara att skada hälsan.

Vid allvarliga former av störningen kan läkaren förskriva stimulerande eller lugnande antidepressiva medel. Förberedelser som ökar den totala tonen föreskrivs i fall av apati och modsamhet, antidepressiva medel med lugnande effekt föreskrivs för kvinnor som möter svår ångest under premenstrual depression..

I allmänhet föredrar läkare symtomatisk behandling. En kvinna ordineras dagliga lugnande medel för att minska ångest, lugnande medel, läkemedel med en tonisk effekt. Så, lugnande medel används i flera dagar med förvärrande av symtom. Sådana läkemedel behandlar inte depression, utan eliminerar bara känslomässig upphetsning, en känsla av panik och ångest. Sedativa medel är indicerade för allvarliga sömnstörningar före menstruation. Tonicmedel används vid svår apati, maktlöshet och minskad motivation under en episod med premenstruell depression..

Dessutom bör du rådfråga en gynekolog om recept på läkemedel med växtbaserade komponenter i kompositionen, som används för att korrigera tillståndet hos en kvinna med PMS.

Folkrättsmedel

Kamillbuljong hjälper mycket bra mot depression och sömnlöshet

Traditionell medicin kan minska symtomen, men inte lindra depressionsstörning. Följande medel används vid behandling:

 • tinktur av eleutherococcus, ginseng eller citrongräs - som tonic för apati, brist på energi och kronisk trötthet;
 • Johannesörtbuljong eller pionstinktur - för att minska nervsystemets totala spänning och förbättra sömnkvaliteten;
 • avkok av valerian, kamomill, citronmelisse - som ett lugnande medel för depression och sömnlöshet.

Det bör noteras att folkrättsliga åtgärder verkar kumulativt, så de bör tas på en lång kurs. Det rekommenderas att konsultera en läkare så att specialisten väljer säkra läkemedel som verkar mycket snabbare än folkläkemedel.

PA före menstruation: vad man ska göra

Detta tillstånd hotar inte livet utan förgiftar allvarligt existensen. Du kan hantera de första tecknen på ökande panik på logiska sätt..

Först och främst, att känna att paniken överskuggar sinnet, måste du ta kontroll över din andning och lugna ditt hjärtslag. Ta ett djupt andetag, håll andan och andas långsamt. Du kan också andas in vikta handflator eller en påse medan du andas med magen. Denna teknik syftar till att mätta blodet med koldioxid, vilket hämmar frisättningen av hormonet kortisol, som är ansvarig för plötslig stress. Ibland räcker dessa åtgärder för att fånga uppkomsten av en attack, blockera panik och förhindra att den utvecklas.

Panikattacker under PMS utvecklas bland emotionell instabilitet orsakad av en förändring i hormonella nivåer. Detta tillstånd kan hanteras genom att växla hjärnan till att utföra alla åtgärder. Kom ihåg till exempel multiplikationstabellen, läs orden tvärtom, utför andra åtgärder i sinnet. Om några minuter kommer du att se att världen runt inte kollapsar och att inget hemskt händer..

Köp ett gummiarmband eller väv det själv från färgade gummiband och lägg det på handleden. Vid första tecken på panik, dra ut tandköttet och släpp det. Om du klickar på handleden hjälper du dig att känna dig och återhämta sig lite..

En vecka före menstruationens början, vägra köttmat och inkludera lugnande örtteer i kosten. Detta kommer att minska produktionen av kortisol av det endokrina systemet..

Göra yoga. Denna forntida teknik syftar inte bara till att uppnå kroppens skönhet utan också sinnets tydlighet. Kombinera yoga med meditationspraxis. Snart kommer du att märka att panikattacker under PMS blir mindre och mindre.

I videon nedan kan du hitta andra sätt att bli av med kramper:

Varför visas VSD??

Under tonåren är psyken fortfarande mycket instabil, och övergångsperioden är förknippad med enorm stress, såsom förändring i utseende, svårigheter i relationer med föräldrar och kamrater och ökade utbildningsbelastningar. Därför lider spännande tonåringar som ofta oroar sig för någon orsak av VVD. Om man inte följer den dagliga rutinen, sitter vid datorn hela natten, använder cigaretter, alkoholhaltiga drycker, psykotropa ämnen leder till förvärring av problemet..

Ofta innebär en sådan patologi hos ungdomar inga allvarliga konsekvenser, vilket påverkar det totala välbefinnandet. Det kan emellertid leda till ökat tryck och vid 30 års ålder utvecklar en person ihållande hypertoni.

Panikattacker med klimakteriet: symtom och behandling

De karakteristiska tecknen på hormonbrist i klimakteriet kan likna manifestationerna av en panikattack: en kvinna sveps av feber, sedan frossa, ett hjärtslag snabbare, utbrott av irritabilitet, huvudvärk uppträder. Man kan skilja den ena från den andra bara genom en känsla av intensiv, omfattande rädsla eller orsakslös ångest..

I allmänhet lider var sjätte kvinna av panikattacker under klimakteriet. Följande faktorer kan provocera en attack:

 • rökning och alkohol;
 • konstant stress och emotionell överbelastning;
 • brist på sömn;
 • motion;
 • oförmåga att kasta ut känslor.

Antalet och intensiteten av panikattacker med klimakteriet kan förvärras i närvaro av sådana störningar som:

 • tvångssyndrom;
 • posttraumatiska störningar;
 • kardiovaskulär patologi;
 • emfysem;
 • migrän;
 • sköldkörtelsjukdom;
 • fel i binjurarna;
 • allergier av vilket ursprung som helst.

Behandlingen av panikattacker mot klimakteriet inkluderar hormonbehandling under övervakning av en läkare, ovanstående rekommendationer om att blockera de första tecken på panik kommer också att vara användbara.

Viktig! Du kan inte förskriva hormonella läkemedel själv - konsekvenserna kan vara oförutsägbara.

Symtom på vegetativ-vaskulär dystoni

Hos vuxna kan de första symtomen på vegetativ-vaskulär dystoni vara mycket olika, manifesteras i nästan alla organ och system.
Ofta kännetecknas detta enligt följande:

 1. 1) I hjärt- och blodkärlsystemet kan hjärtrytmstörningar uppstå - takykardi, bradykardi, arytmi. Kärlproblem uppstår - blekhet, värmevallningar, frysning av fötter och händer. Hypotension eller hypertoni visas. Det så kallade kardialgiska syndromet, där det finns smärta och obehag i hjärtat, är också en ofta följeslagare av NDC. Panikattacker visas också hos patienter.
 2. 2) Stört svettning. Det manifesterar sig vanligtvis i ökad svettutsöndring på huden på fötter och händer (se behandling av hyperhidros).
 3. 3) Cystalgia. Snabb urinering på grund av nerver utan funktionella förändringar i könsorganet.
 4. 4) Hyperventilationssyndrom. Karakteristiska svårigheter och snabb andning, brist på luft i lungorna. Som ett resultat spenderar blodet mycket koldioxid och yrsel, muskelkramper och sensoriska störningar i fötter och händer kan uppstå..
 5. 5) Problem från matsmältningskanalen. Manifesteras av flatulens, uppblåsthet, illamående, svårigheter att svälja, täta tarmrörelser, buksmärta, förstoppning. Det kan finnas en känsla av att suga under magen i frånvaro av själva sjukdomen (gastrit eller magsår).
 6. 6) Sexuella övergrepp. Neurocirculatory dystonia provocerar en minskning av libido, anorgasmia, vaginismus hos kvinnor.
 7. 7) Överträdelser i termoreguleringssystemet. Ihållande subfebrilt tillstånd, frossa, spolning av värme och kyla. Denna kränkning är ofta barn..

Psykologens hjälp

Du kan få nervsystemet i ordning genom att söka psykologisk hjälp. När du har räknat ut med en specialist vilken mekanism för att utlösa panikattacker under PMS som leder i ditt fall kommer du att lära dig att hantera ditt känslomässiga tillstånd och besegra panik för alltid. Du kan kontakta psykologen Nikita Valerievich Baturin via det sociala nätverket Vkontakte.

Liknande poster:

 • Är det möjligt att dö av en panikattack?
  Panikattack - orsakslös, okontrollerad panik, ångest eller rädsla. Under en attack var många...
 • Varför uppstår och hur man kan övervinna rädsla för mörkret?
  Många har fobier, de är inte beroende av ålder eller social status. Även starka karaktärer...
 • Sociophobia: hur man kan bli av. 5 utövartips
  Vårt liv tvingar oss att leva i samhället: korsar ständigt på gatan med främlingar, ex...
 • Vad kallas rädsla för hundar: orsaker och behandling av kinofobi
  För många är en hund en lojal vän och familjemedlem. Men det finns människor som är paniska och akta sig för dessa djur....
 • Jag är rädd att ringa - vad jag ska göra?
  Trots att vi de senaste åren praktiskt taget inte skiljer oss med telefoner,...

VSD-förebyggande

Först och främst, för att hantera ett sådant problem måste du:

 1. ställa in rätt dagliga rutin
 2. sova mer än 8 timmar, ta promenader i parker, skogar, nära dammar
 3. glöm inte morgonövningarna
 4. bollspel, cykling, simning, bordtennis gynnar tonåringen
 5. bad med eterisk olja av gran, rosmarin, gran hjälper till att bli av med spasmer av blodkärl
 6. föräldrar bör också skapa den mest avslappnade och bekväma stämningen hemma så att barnet kan koppla av efter en trött dag.

Möjliga sjukdomar

Kyla uppträder ofta i bakgrunden, inte mot bakgrund av menstruationen, utan på grund av utvecklingen av patologiska tillstånd i kroppen. Det kan indikera:

 • adnexit;
 • endometrit;
 • premenstruellt syndrom.

Den inflammatoriska processen i könsorganen blir orsaken till adnexit. De huvudsakliga symtomen på patologin är svåra smärta lokaliserade i nedre buken. Smärta kan följa urinering. En kvinna känner trötthet, trötthet, känsla av frossa, kan med jämna mellanrum känna sjuk. Innan menstruationen med adnexit börjar observeras också en temperaturökning.

Inflammatoriska processer i livmodern framkallar utvecklingen av en annan gynekologisk sjukdom - endometrit. Det kännetecknas av rikligt menstruationsflöde, smärta i buken. I avsaknad av kompetent behandling, kan vaginal urladdning i form av koagler observeras pus. Tillståndet kan också åtföljas av frossa, en kraftig temperaturökning, ökad hjärtfrekvens. I det här fallet kan du inte försena, du måste snabbt söka hjälp.

Premenstruellt syndrom, åtföljt av frossa och andra obekväma känslor, förvärrar en kvinnas livskvalitet under flera dagar och kan beröva henne arbetsförmåga. Detta tillstånd kan korrigeras med hjälp av mediciner. Det är förbjudet att självmedicinera, du måste se en läkare, först utesluta möjligheten till graviditet och sedan börja den nödvändiga terapin.

Provocerande faktorer

Gynekologer kallar detta tillstånd autonoma kriser. Vilken effekt har hormoner på kroppen:

 1. Östrogener är ansvariga för svårighetsgraden av känslor och en kvinnas mentala tillstånd. De påverkar accelerationen av inlärningsprocesser, memorering.
 2. Beroligande effekter görs av progesteron.
 3. Östrogen - östradiol ansvarar för libidoaktivitet och energi.

Riskgruppen inkluderar ungdomar och flickor med asthenisk kroppsdel, eftersom de kan ha brist på östrogen och till och med hyperandrogenism med tecken på virilisering..

SecondHand 16 dec 2011

DocDalgatov, tack för tipset. Om sköldkörteln. Innan psykiateren gick jag runt en hel del läkare. Jag har en förstorad sköldkörtel i andra grad, men det finns inga noder. Överlämnade hormoner - allt är normalt. Det var riktigt för sex eller sju år sedan, men redan under sjukdomen. Könsorganet är också normalt, med undantag för testosteron och prgesteron, har nivån ökats. Även om symptomen som beskrivs av dig är mina. Men om det var en sköldkörtel, skulle alla läkemedel som ordinerats av psykologer hjälpa mig? Andrei 177. När det gäller antipsykotika. Jag föreskrevs, så jag drack. Instruktionerna säger antipsykotiska. Och i vilka fall utnämns de? Och när det gäller ångest har du rätt, det är bättre än inget öl. Men effekten är kortvarig. På morgonen samma sak. Och tack till alla som lyssnade på mitt problem och för råd. Jag säger inte adjö, jag uttrycker bara min tacksamhet!

Med tanke på allt ovanstående kan de utförda testerna, oupptäckta patologier och en reaktion på alkohol tala om den psykologiska karaktären av denna störning. Försök att titta på de tankar som ständigt snurrar i ditt huvud, enligt min mening är anledningen just i dem. Jag har en bra psykologvän i Kiev, kanske han hjälper dig, jag kan ge hans koordinater genom en personlig.

Andrey177 16 december 2011

Jag kan bara inte förstå en sak - varför drack du antipsykotika? Så de återhämtade sig ytterligare 16 kilo. Och nu blir det till och med svårt att säga vad exakt är att skylla för ditt tillstånd. Med hormoner kan nu allt verkligen bli dåligt och allt kan till och med försvinna om inte för denna extra belastning. Jag säger detta, så att säga, med kunskap om saken, sammanträdde / började mina problem (ångest som endast alkohol sparar redan) med en betydande viktökning. Det kan dock vara en slump, men den här, antar jag.

Premenstruellt syndrom eller PMS hos kvinnor - symtom och behandling

Många kvinnor upplever yrsel, humörsvängningar, huvudvärk, allvarlig sjukdom före menstruation.

Varför händer detta cirka 8-10 dagar före menstruationens början och försvinner?

Vad är PMS eller premenstruellt syndrom??

Avkryptering av PMS i gynekologi är ett premenstruellt syndrom. PMS verkar som obehagliga kliniska tecken ungefär en vecka före menstruationen, varar 2-12 dagar. Kroppen under en viss tidsperiod ger en viss funktionsfel. Funktionerna i många organ börjar återhämta sig med tillkomsten av menstruation, eller senare - efter att de har slutförts.

Det handlar om hormonella förändringar när fysiologiska processer i kroppen börjar bete sig konstigt. Kvinnliga hormoner på ett eller annat sätt påverkar nervsystemet och, ackumuleras i överflöd, förklarar sig själva före menstruationens början.

Det är i denna fas av cykeln som:

 • dålig hälsa under påverkan av östrogen och progesteron;
 • utmattning;
 • överdriven irritabilitet, nervositet.

PMS som ett syndrom före menstruationen börjar visa överdriven känslighet för dessa hormoner. Sådana förändringar i fysiskt tillstånd orsakas av den emotionella bakgrunden, när kvinnor blir nervösa, berörda, upplever stress.

Syndromet manifesterar sig ofta i aggregatet, eftersom den hormonella bakgrunden genomgår förändringar, och mikroelement upplever en obalans.

Det resulterar i:

 • obehag;
 • tearfulness;
 • överdriven överspänning;
 • svullnad i bröstkörtlarna;
 • ritningar i nedre del av buken.

Ofta förvirrar kvinnor graviditet och PMS, även om det inte finns något gemensamt. Enligt statistik inträffar syndromet när en viss ålder uppnås, hos unga flickor, hos flickor i tonåren bör det inte vara.

Skyll på allt:

 • intellektuell ökad belastning,
 • kroppsmassa brist,
 • påfrestning,
 • fysisk belastning,
 • brist på sömn,
 • dålig kost.

Sanning och myter om PMS

PMS är ett vanligt fenomen hos kvinnor och är bokstavligen överväxt med alla slags myter. Varför är stämningen så dålig under denna period? Vad är sanningen och var är lögn?

Faktum är att före menstruationen kan hälsan påverkas av:

 • reduktion av endometrium i livmodern;
 • skarp expansion av artärer;
 • genombrott av blod genom endometriet med tillkomsten av den första menstruationsdagen.

Många kvinnor stöder tvärtom detta villkor, eftersom det är till hands. Det finns en anledning att komma ur kontroll, slänga upp de ackumulerade känslorna och ilska på släktingar, nära eller nära de som är i närheten. Sådan är den kvinnliga naturen som ibland, men jag vill gråta, klaga på problem, problem i livet.

PMS-myterna bör innehålla liknande tecken som praktiskt taget inte är kopplade till detta syndrom, och är inte, det är:

 • opassande beteende;
 • irritabilitet;
 • orimliga ambitioner;
 • depression;
 • manifestation av ilska och raseri.

Det är snarare problem av psykologisk karaktär eller personlighetsdrag, social kondition i samhället snarare än argument och tecken på utvecklingen av premenstruellt syndrom.

Det är värt att lyfta fram några myter om PMS:

 1. Detta är en sjukdom som vem som helst i världen kan bli sjuk med. Det är inte sant. I själva verket lider inte mer än 70% av kvinnorna när yrsel, trötthet, magkramper observeras.
 2. PMS är ett symptom på dåligt humör och kan undvikas genom att till exempel tappa choklad och godis. Det är en illusion. Om kolhydrater kan ladda, utrusta med energi och förbättra välbefinnandet inför menstruationen, påverkar de inte PMS. Detta är ett större psykologiskt tillstånd hos en kvinna än ett botemedel mot syndromet. Så du kan bara tillfälligt maskera problemet.
 3. PMS-syndrom stoppas av lugnande antispasmodika, smärtstillande medel och obotligt. Faktum är att syndromet kan förebyggas om du lyssnar på kroppen när symtomen försämras och på vilka dagar de börjar minska. Kanske verkar de ljusare i mitten av cykeln, från vilken behandlingen kommer att vara helt annorlunda.

För vissa kvinnor är premenstruellt syndrom ett vanligt sätt att leva, för andra - verkliga, plåga och lidande när irritabilitet, hysteri, nervositet kommer.

Kanske är orsaken utvecklingen av en allvarlig intern sjukdom och det känner sig självt. Den hormonella bakgrunden reagerar med sådana manifestationer. Det händer ofta att orsakerna till PMS är mer psykologiska än fysiologiska.

Klassificering

PMS-kursen är annorlunda:

 1. Neuropsykisk mot bakgrund av störningar i centrala nervsystemet med uppträdande av tårfullhet, depression, omotiverad aggression, irritabilitet.
 2. Vegetovaskulär, med uppträdande hos kvinnor av hopp i tryck, illamående, huvudvärk, hjärtklappning, yrsel.
 3. Endokrin vid metabola störningar, åtföljt av flatulens, ökad svettning och temperatur till 39 gram, svår törst, andnöd, diarré, minskad intelligens och minne.
 4. Cephalgisk vid upptäckt av hypertoni, sjukdomar i hjärt-kärlsystemet.
 5. Kris, som en svårare form, ofta som uppstår mot bakgrund av svår överarbetning, stress och oro. Det manifesterar sig i form av hopp i blodtryck, svårighetsgrad och känsla av komprimering i bröstbenet, hjärtklappning, panikattacker, migrän.

Tecken på PMS hos kvinnor har en annan riktning. För vissa är detta en vanlig förekomst och inte ens en anledning att uppmärksamma. Mer mottagliga kvinnor börjar skapa en verklig panik och bli deprimerade före menstruationen och förväntar sig obehagliga manifestationer.

Baserat på kroppens individuella egenskaper, skiljer läkare tre alternativ för utvecklingen av syndromet:

 • uppkomsten av symtom i den andra fasen av cykeln och hela passagen med tillkomsten av menstruation;
 • försvinnandet av tecken efter en fullständig upphörande av menstruationen, men med åldern, ökade manifestationer;
 • utvecklingen av obehagliga manifestationer med tillkomsten av menstruation och fullständigt försvinnande 2-3 dagar efter dess upphörande.

Riskfaktorer för PMS

Forskare kan inte förklara varför kvinnor utvecklar PMS-syndrom.

Enligt teorin kan en psykosomatik av en person eller hormonsvikt bli en faktor. I den andra fasen av menstruationscykeln blir könshormonskoefficienten extremt instabil.

Östrogener utformade för att förbättra kreativ intelligens och mental tillstånd börjar uppleva en stor obalans.

Progesteron samlades i överflöd, vilket orsakade många kvinnor äkta förtvivlan och till och med förargelse.

Androgenens nivå, ansvarig för energi och prestanda, ökar kraftigt. Misslyckande med många funktioner observeras och kroppen börjar bete sig olämpligt. Hormoner som är ansvariga för känslor och beteende påverkar hjärnan negativt..

Kan provocera ett syndrom:

 • ärftlig faktor;
 • misslyckande i det endokrina systemet;
 • psyko-vegetativ avvikelse.

Liknande fluktuationer i könshormoner återspeglas i de limbiska regionerna i hjärnan. Endorfiner och östrogener påverkar cykliska förändringar negativt..

Om nivån av endorfiner stiger, och progesteron - minskar, hos kvinnor observeras:

 • svullnad;
 • oförklarlig aggression;
 • matsmältningsbesvär, hjärt-kärlsystem;
 • psykiska störningar före PMS med brist på serotonin, som ett glädjehormon, vilket leder till psykiska störningar, manifestationer av depression, sorg, tårfullhet;
 • brist på vitamin B6 i kroppen, och detta är humörsvängningar, överkänslighet, ökad trötthet. Om magnesium inte räcker upplever kvinnor yrsel, huvudvärk, tecken på takykardi.

Menstruationscykeln har två faser.

Först bildas follikeln, sedan:

 • ägget utvecklas och växer;
 • mognar under påverkan av östrogen, som det kvinnliga huvudhormonet;
 • ägget lämnar follikeln med bildandet av corpus luteum;
 • progesteron produceras, vilket främjar graviditet, en ökning i buken, svullnad i bröstkörtlarna.

Vid icke-befruktning börjar ägget att dö och förfalla. För närvarande är det bara en minskning av progesteronnivåer, hormonstörningar, östrogentillväxt.

Hopp kommer att märkas mer med inre kroniska sjukdomar i den kvinnliga kroppen.

Provokerande faktorer kan påverka tecken på PMS:

 • abort;
 • traumatisk hjärnskada;
 • undernäring;
 • Trötthet;
 • överspänning.

Enligt statistik påverkar PMS ofta damer som röker eller har låg kroppsvikt med ett index på högst 30. I synnerhet kan fetma få syndromet att manifestera. Genetisk faktor och arv är inte utesluten.

Spela ett grymt skämt och provocera ett syndrom:

 • komplicerad födelse,
 • kirurgi,
 • gynekologiska sjukdomar,
 • oplanerad abort.

Symtom på PMS

Symtom med PMS är ljusa. Läkarna utser nästan 150 olika tecken och endast 4 av dem anses vara normen. Alla är specifika och viktigast av allt, lära dig att skilja dem från graviditet, eftersom de kan vara mycket lika..

Särskilda förändringar observeras under aktiveringsperioden av corpus luteum, som en tillfällig körtel som börjar utsöndra progesteron. Det är detta hormon som utsätter kroppen för vissa förändringar, får dig att bygga om, förbereda dig för nästa cykel.

Så endometriet börjar växa, tjockna, sedan - exfoliera.

Samtidigt ökar progesteronnivån när kvinnor förekommer:

 • akne på hakan, ansiktet;
 • ritningsvärk i nedre del av buken;
 • förvärring av kvinnlig libido;
 • torr vagina eller ökad urladdning;
 • grovhet, svullnad i mjölkkörtlarna;
 • snedvridning av smak, sug efter salt (söt) mat;
 • ökad törst;
 • diarre;
 • muskel- och ledvärk.

De uttalade symtomen på är ökad törst, beroende på välsmakande mat, en ökning av blodtrycket vid störningar i det vegetativa-vaskulära systemet

Med den neuropsykiska formen hos kvinnor finns det:

 • depression, längtan;
 • minskad uppmärksamhet span;
 • sömnlöshet;
 • yrsel;
 • känsla av depression;
 • aggression;
 • panikattacker.

Med en edematös form mot bakgrund av störd vatten-saltbalans och ansamling av vätska i vävnaderna är tecknen enligt följande:

 • ökad törstkänsla;
 • klåda på huden;
 • smärta vid urinering;
 • huvudvärk;
 • flatulens på bakgrund av matsmältningsstörningar.

Med en cephalgisk form:

 • migrän;
 • överdriven känslighet för arom;
 • tecken på takykardi;
 • feber;
 • dåsighet;
 • yrsel;
 • apati;
 • stomatit, ulcerös gingivit;
 • munkavle;
 • kroppsstagnation.

I en krisform kan symtomen vara följande:

 • ökad urination;
 • svimningstillstånd;
 • domningar i övre, nedre extremiteterna;
 • temperaturökning;
 • en känsla av rädsla för döden;
 • oförklarlig livlighet;
 • hjärtklappning;
 • ökning i tryck;
 • takykardiaattacker;
 • panikattacker.

Med en atypisk form, tecken:

 • ökning av kroppstemperaturen (37-38 grader),
 • illamående,
 • kräkningar,
 • allergi,
 • Quinckes ödem,
 • dåsighet.

Beror PMS på en kvinnas ålder?

Under många observationer avslöjades det att kvinnor i åldern 25-30 lider mest av patologin. Naturligtvis kan allvarliga interna sjukdomar, dåliga vanor, undernäring, negativa lutningar fungera som provokatörer.

Som regel är PMS benägen att kvinnor med ett svagt nervsystem, utsatta och instabila för stress, tar allt till hjärtat.

Enligt hypotesen kan förekomsten av PMS påverkas av:

 • endokrina systemsjukdomar;
 • brott mot dagens regim;
 • dålig kost
 • overeating;
 • känslomässig stress;
 • fysisk trötthet, viktlyft.

Symtomen kan vara milda eller svåra. Med PMS är ett tydligt tecken cykliskitet. Välbefinnandet förvärras sedan 2 - 10 dagar före menstruationen, och försvinner sedan utan spår med deras ankomst. Uppkomsten av sjukdomen är smidig, går ofta in i en stark och långvarig migrän.

Om det finns smärta innan menstruationen eller med dess ankomst tillsammans med blodutsöndringar i mitten av cykeln, är det troligt att det finns en utveckling av gynekologiska sjukdomar: dysmenoré, endometritis.

Det finns inget exakt svar på frågan om en kvinnas ålder påverkar uppkomsten av premenstruellt syndrom. I vissa manifesterar det sig ständigt, i andra - periodiskt eller helt frånvarande.

PMS och hormoner

Det finns en uppfattning om att den hormonella bakgrunden påverkar PMS, särskilt funktionsfel, en kraftig ökning av koncentrationen av vissa hormoner och en minskning av andra. Men läkarna försäkrar att om ägglossningscykeln är reglerad, bör det inte vara hormonella störningar.

Enligt teorin kan utvecklingen av PMS påverkas av förgiftning, brist på vitaminer och fettsyror i kroppen, allergier, psykosomatika, dysfunktion i aldosteronsystemet.

Med syndromet ökar antalet östrogen betydligt och antalet gestagen minskar. Om det finns huvudvärk, svullnad och flatulens, är det troligt att det finns en fördröjning av natrium och vätska i kroppen. Östrogener bidrar också till detta genom att aktivera aldosteronsystemet..

Om nivån av glukos och kalium i blodet sänks, visas tecken:

 • sorg;
 • takykardi;
 • svaghet;
 • obehag;
 • huvudvärk;
 • minskad gestagenaktivitet.

PMS verkar försena uppkomsten av menstruation. Reaktionen återspeglas i form av feber, ömhet i bröstet. Med en tydligt ökad nivå av prolaktin i den andra fasen av menstruationscykeln inträffar fysiska, somatiska och mentala förändringar.

Hur man skiljer PMS från graviditet?

Ofta förvirrar kvinnor syndromet med graviditetens början, även om förhållandena är olika och de är lätta att skilja mellan varandra. Det räcker för att förstå några av nyanserna och specificiteten av sjukdomen..

Med syndromet är smaken förvrängd, aptiten uppträder och illamående på morgonen. Symtomen liknar graviditet. Då vill du plötsligt choklad eller något annat gott. Även om det inte finns någon försening i menstruationen, men det gör ont i ryggen. Detta kan inte innebära att kvinnan är gravid..

Skarpa humörsvängningar och dålig hälsa.

Emellertid uttalade tecken på PMS:

Om det gör ont i nedre del av buken, är smärtan under graviditeten kortvarig och diskret. Skillnaden i syndromet är att det manifesterar sig starkare och längre i tid, kan pågå under menstruationen.

Det är viktigt för kvinnor att lyssna på kroppen, naturligtvis indikerar en försening på 2-3 dagar ännu inte graviditet. Men bara blodets utseende några dagar innan menstruationens början på grund av äggets utströmning till livmoderkroppen, när några rosa droppar dyker upp på underkläderna, bör varna.

Om vi ​​tar hänsyn till bastemperaturen, ökar den med ägglossningen. Det börjar sjunka före menstruationen till 36,7 grader, vilket indikerar ankomsten av menstruation. I avsaknad av en sänkning av temperaturen till denna punkt kan graviditet eller inflammation i livmoderhalsen misstänkas.

Det händer att tät urladdning avgår och gradvis förändras till vattnigt på grund av en försening i produktionen av progesteron. I detta fall rekommenderas kvinnor att köpa ett ytterligare graviditetstest och testas..

Symtom på PMS och graviditet kanske inte skiljer sig mycket:

 • Trötthet,
 • bröstsvullnad,
 • irritabilitet,
 • illamående
 • hästkapplöpning,
 • smärta i nedre rygg,
 • emotionell obalans.

Det är inte lätt för kvinnor att hitta skillnader. Även om du kan gå det enkla sättet. Om du känner dig illa, vänta på början av menstruationen, och vid förseningar, kolla på graviditet och köpa ett test som är ganska känsligt för hCG-hormonet när det utsöndras i urinen, när det visar ett resultat på 100% på 10-11 dagar efter befruktningen.

Med manifestationen av PMS är det naturligtvis bättre att besöka en gynekolog. Läkaren kommer att undersöka livmoderhålet och förskriva en ultraljud om du misstänker en graviditet.

Hur man diagnostiserar PMS?

Diagnostiska metoder beror direkt på klagomål som har symtom, manifestationen av PMS. Om du misstänker en kefalgisk, psyko-vegetativ form, kan du omdirigeras till en neurolog för en konsultation.

Kvinnor uppmuntras att föra dagbok och notera när de börjar och deras perioder slutar. Registrera särskilt basaltemperatur, störande symtom.

Så, helst för 3 cykler i rad. Det viktigaste är att identifiera själv 4 eller fler existerande störande tecken, till exempel bröstsmärta, svaghet, smakförändring, depression, nervositet, aggression.

Att upprätta rätt form av PMS betyder att genomföra en studie av hormoner. Screenas för progesteron, östradiol, prolaktin.

Baserat på rådande klagomål kommer läkaren att föreskriva lämplig diagnos:

 • MR, CT-skanning med konstant yrsel, tinnitus, nedsatt syn;
 • EKG för neuropsykiatriska störningar, epileptiska anfall;
 • urinalys för att kontrollera njurarna med svullnad i benen och nattlig enurese;
 • Ultraljud av bröstkörtlarna under engorgement;
 • mammografi för att utesluta utvecklingen av en möjlig organisk patologi.

Behandling

Att behandla syndromet innebär att reglera hypotalamusfunktioner, eliminera befintliga inre sjukdomar, särskilt uttorkning. När PMS är viktigt att ta hänsyn till svårighetsgraden av syndromet.

De viktigaste behandlingsmetoderna inkluderar:

 • akupunktur,
 • zonterapi,
 • mediciner,
 • örtmedicin,
 • hormonterapi med östrogen och progesteron.

Icke-läkemedelsmetoder

För att underlätta välbefinnande, minska manifestationerna av PMS rekommenderas kvinnor:

 • justera kraften;
 • utesluta choklad, kaffe, alkoholhaltiga drycker, feta livsmedel 7 dagar före menstruationens början;
 • tillsätt kalciummat till kosten;
 • normalisera sömn, sova minst 8 timmar;
 • promenera på kvällarna i den friska luften;
 • dricka varm mjölk innan du lägger dig;
 • ta ett bad med honung;
 • dos fysisk aktivitet, inte glömma att en passiv livsstil direkt leder till komplikationer och obehagliga manifestationer av PMS;
 • ta vitaminer (magnesium B6, Magnerot) 10 dagar före den förväntade månaden;
 • tillgodose aromterapi i frånvaro av en allergi mot eteriska oljor (enbär, bergamot);
 • Tillsätt olja i varma bad, genomför sessioner upp till 10 dagar före menstruation, aroma av dessa örter kan förbättra humöret och stabilisera psyken.

Det är sömn som stärker immunförsvaret och centrala nervsystemet, som har en gynnsam effekt på hela organismen.

Hormonterapi

Behandling för PMS innefattar användning av orala preventivmedel som hormonersättningsterapi.

I synnerhet kan läkemedel minimera obehagliga symptom i den andra fasen av menstruationscykeln:

För kvinnor i reproduktiv ålder och i frånvaro av kontraindikationer kan orala preventivmedel användas:

 • Danazole med uppträdande av smärta i bröstkörtlarna;
 • Zoladex som en antagonist som kan inaktivera äggstocksfunktionen och leda till att symptomen försvinner.
 • Dostinex vid ökad utsöndring av prolaktin i den andra fasen av menstruationscykeln, ihållande depression.

Naturligtvis, när du väljer hormonella läkemedel, måste du konsultera med läkare, i synnerhet, en psykiater med en instabil psyke och uttalade avvikelser i beteende före början av syndromet..

Kanske utnämningen av dräneringsläkemedel för att blockera syntes av prostaglandin.

PMS-symptommedicinering

Det är osannolikt att syndromet kan botas fullständigt. Obehag, på ett eller annat sätt, kommer att observeras hos kvinnor vid varje menstruation, speciellt med ålder eller i närvaro av inre kroniska sjukdomar. Behandlingen bör börja med den patologi som finns i kroppen..

Med PMS lider nervsystemet tydligt, så du måste minimera obehagliga symtom genom att agera i kombination.

Följande lista med läkemedel hjälper till att normalisera välbefinnande, eliminera irritabilitet, nervositet, spastisk huvudvärk och kolik i magen.

 • antidepressiva medel;
 • icke-steroida läkemedel hjälper till att lindra smärta (Nimesulide, Ibuprofen);
 • diuretika för svullnad för att avlägsna överskott av vätska;
 • homeopatiska medel för att minska intensiteten i manifestationen av PMS, återställa hormonbalansen, eliminera psykologiska störningar;
 • gestagener (Oxyprogesteron, Duphaston) den 6-7: e dagen av cykeln;
 • lugnande medel;
 • antidepressiva hjälpmedel att bli av med överdriven ångest, panikattacker, depression, sömnlöshet (Parlodel);
 • prostaglandiner (Nasrasen, Indometacin) i den andra fasen av cykeln;
 • histaminer från och med den andra menstruationsdagen (Grandaxinum, Nootropilum, Aminalon) för att förbättra blodcirkulationen i det centrala nervsystemet;
 • homeopatiska medel (Remens);
 • antipyretiska tabletter vid hög temperatur (Paracetamol, Ibuprofen);
 • selektiva hämmare, krampläkemedel mot buksmärta;
 • växtbaserade lugnande medel som innehåller isoflavoner;
 • växtöstrogener (Magnelis B6) som ett lugnande medel som hjälper till att lindra irritabilitet, tårfullhet, återställa sömn, hjälpa till att försvinna muskelsmärta.

Med bröstsvullnad och ömhet i bröstet rekommenderar läkare att kvinnor tar Progestogel, men inte försummar doseringarna och administreringsvaraktigheten. Det kan vara kontraindikationer, biverkningar, så det är bättre att be gynekologen om rekommendationer först på kliniken.

Folkrättsmedel

Det är mycket möjligt att minska manifestationerna av PMS genom folkläkemedel, även om det är extremt nödvändigt att be gynekologen om råd och godkännande före användning.

Recepten är säkra, effektiva och kan lindra de negativa manifestationerna av syndromet:

 • kalendula (tinktur) genom att ta 10 droppar 3 gånger om dagen före måltider;
 • maskros (rot), förbered en avkok, 1 tsk. häll kokande vatten (200 ml), insister 15 minuter, ta med bröstsmärtor 0,5 koppar 3 gånger om dagen före måltider;
 • röd yarrow + jasmin, förbered en avkok, plantera blommor (30 g) blanda med röd yarrow (40 g), häll kokande vatten (1 kopp), insistera, dricka 1/4 kopp 3 gånger om dagen. Det rekommenderas att börja ta sju dagar före menstruationens början;
 • förbered samlingen: nässlor, manschetter, kamomillapotek (ta 2 delar), 1 msk. insamling, häll kokande vatten, insistera, dricka 150 ml 3 gånger om dagen, utför behandling om även små tecken på PMS uppträder.
 • ett lugnande medel anses vara en dryck från maskros (gräs kan köpas på apotek). 1 msk. l Häll kokande vatten (2 koppar), stå i 1 dag, sil, ta 1/4 kopp strax före måltid 3-4 gånger om dagen. Du kan förbereda samlingen: mynta + citronmelisse + valerian + kamomill + jasmin. 2 msk häll kokande vatten, insistera, ta 3 gånger om dagen, 0,5 koppar för att uppnå önskad effekt.

Syndromet kommer att vara mycket lättare om du tränar på morgonen, förhindrar depressiva symtom, normaliserar sömn, lindrar humörsvängningar genom att ta vitamin B, C och fortsätta arbeta på dagen.

Det är viktigt att direktbehandla för att öka nivån av endorfin, som ett hormon av glädje, le mer och på alla sätt köra bort latskap, depression, deprimerad humör. Kvinnor rekommenderas att ta sin favorithobby (sömnad, handarbete, stickning) under fritiden. Arbetskraft förbättrar, lugnar, stärker nerver och psyken.

PMS-syndrom är inte en sjukdom, men det kan starkt påverka välbefinnandet och därpå negativt påverka kroppen som helhet. Bortse inte från uppkomsten av mental instabilitet, det här är ett tillfälle att kontakta specialister och genomföra en undersökning.

Förebyggande av PMS

Om kvinnor störs av syndromet och obehagliga tecken, blev obsessiva från månad till månad strax före menstruationens början, rekommenderar läkare:

 • bibehålla den vanliga rytmen i livet;
 • göra sport, träna;
 • hitta ett jobb åt dig;
 • stödja nervös, var inte nervös;
 • lära sig att korrekt och i tid dechiffrera tecknen på PMS av psykologisk, fysisk karaktär;
 • eliminera dåliga vanor.

Många kvinnor är intresserade av hur många dagar PMS varar. Vanligtvis är perioden 3-4 dagar, men mycket beror på de kritiska dagarna för varaktigheten. Symtom kan plötsligt börja och också försvinna spårfritt..

Om du inte passerar länge och tål outhärdlig, är det bättre att kontakta specialister. Kanske är detta bara en förklädnad för utvecklingen av en allvarlig sjukdom i kroppen och är inte alls ett tillfälligt syndrom.

PMS är ett tillstånd med manifestation av obehagliga tecken och många kvinnor går inte förbi. Tecknen är oftast plötsliga, även om de inte utgör ett särskilt hot mot kvinnors liv och hälsa, men de starkaste kan orsaka obehag.

Det är viktigt att lära sig att hantera sådana manifestationer, inte ge dem en anledning att härska och ta över kroppen.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Vad kan vara orsakerna till förseningen i menstruationen om testet är negativt?

Kvinnor börjar oroa sig när det inte finns några perioder, testet är negativt. Orsakerna är ibland vanliga - en slarvig, försumlig inställning till din hälsa....

Orsakerna till minskningen av menstruationscykeln, varför det är korta perioder

Förkortad menstruationscykelI början av menstruationsflödet under puberteten byggs flickans hormonella system upp och en permanent menstruationscykel upprättas inom ett till två år efter menarken....

Ditsinon - bruksanvisning, analoger, recensioner, pris

Webbplatsen ger referensinformation endast för informationssyften. Diagnos och behandling av sjukdomar bör utföras under övervakning av en specialist....