Hormonell längtan, eller kvinnlig depression. PMS: orsaker, symtom, hjälp.

Klimax

Varför är det värt att prata separat om ”kvinnlig depression”? Stämningsstörningar är verkligen könlösa, och den mentala strukturen hos män och kvinnor är densamma i struktur. Emellertid är förekomsten av depression bland kvinnor statistiskt högre, och varje åttonde kvinna upplever minst en depressiv episod under hennes livstid. Artikelserien "Hormonell längtan" ägnas åt depressiva tillstånd orsakade av hormonella fluktuationer som varje kvinna regelbundet upplever.

Premenstruellt syndrom (PMS).

Hormonella fluktuationer är oftast förknippade med reproduktionscykler i den kvinnliga kroppen. Menstruationscykeln, graviditet, postpartum, menopaus, infertilitet eller det medvetna beslutet att inte få barn - alla dessa händelser har en specifik effekt på förändringar i en kvinnas humör, och för vissa innebär en sådan förändring en depressiv episod. Studier bekräftar att hormoner har en kraftfull effekt på kemin i hjärnprocesser, inklusive de som reglerar den allmänna emotionella bakgrunden och känslomässiga responsmetoder, verklighetsuppfattningen. Mekaniken i den hormonella "invasionen" i sig har fortfarande ingen förklaring, och hittills måste vi ta itu med synliga konsekvenser.

Det ska sägas att själva förändringen i hormonell bakgrund inte orsakar depression. Hormoner provocerar ett deprimerat tillstånd om en kvinna tidigare har haft en benägenhet till det. Men det finns en situation som universellt återspeglas i varje kvinnas mentala tillstånd - premenstruellt syndrom eller PMS.

Ett syndrom är en kombination av symtom eller manifestationer. Fysiskt obehagliga manifestationer (svullnad, smärta i buken och korsryggen, dåsighet, tryckfluktuationer, dåsighet eller sömnlöshet, ökad aptit och sug efter "skadliga" livsmedel eller specifika livsmedel, etc.) kombineras med psykologiska - bilden av uppfattningen av sig själv och världen förändras. Enligt en teori är PMS som en "repetition" av graviditet, under vilken en kvinna upplever en förändring i begreppet "jag". Denna förändring orsakar stark intern spänning på grund av den oundvikliga konflikten. Från sidan kan en kvinna se aggressiv ut och samtidigt dödlig, humörig, obalanserad och oinhiberad, eller vice versa - hämmad.

Subjektivt upplevt av en kvinna som obehagliga eller till och med smärtsamma, psykologiska symtom på PMS börjar dyka upp 7-10 dagar före den första dagen av cykeln och försvinner under de första dagarna av menstruationen. Symtomen liknar de vid klassisk depression, även om de faktiskt inte är det..

SYMPTOM PMS

- minskning av energinivån. Det finns inga krafter för öppen och aktiv interaktion med världen. Låsa in sig själv och koncentrera sig själv (som ett sätt att spara energi);
- tårfullhet, sentimentalitet;
- irritabilitet (det finns ingen energi, men det finns miljömässiga stimuli som behöver ett svar. Till exempel behovet av att utföra hushållssysslor, att vara effektiv på arbetsplatsen, att uppträda med släktingar på vanligt sätt);
- Ökade krav på fysisk komfort. Stark spänning kan orsaka skarpa lukt, ljud, obehagliga taktila känslor, obekväm omgivningstemperatur, brist på renlighet, behovet av aktiva fysiska åtgärder osv.;
- en känsla av ensamhet, längtan, dekadenta stämningar ("inget gott i livet väntar mig", "ingen älskar och uppskattar mig", "ingen behöver mig", etc.);
- Tendensen till självskuld och i allmänhet sökning efter de som är ansvariga för alla problem. Efter att ha ordnat en gräl kan en kvinna omedelbart kasta sig in i upplevelsen av sin egen skuld;
- en manifestation av plötslig irrationell rädsla (att komma in i en bilolycka, kvävas i en trångt tunnelbanebil...). Rädsla kombineras med en förvrängd vision av situationer;
- minskad koncentration, uppmärksamhet, nedsatt minne. Frånvaro, minskad förmåga att sätta ett mål och uppnå det (svaghet i den frivilliga sfären som helhet);
- generaliserat tänkande - en minskning av förmågan att vara specifik, samtidigt som man klamrar sig till bagateller är möjlig (att blåsa upp en elefant från en mus som orsak till konflikt).

Eftersom hormoner, på vilka vi inte har råd, befaller hela denna "parad", kan vi lindra tillståndet med överkomliga metoder. (Hormonterapi på grund av dålig förutsägbarhet för resultatet för tillfället är inte en entydig indikation för PMS).

PMS-hjälp

I sig själv gör ett instabilt psykologiskt tillstånd en kvinna beroende av miljön - både fysiskt och socialt. Särskilt viktiga personer är nära människor och de som en kvinna har ständig känslomässig kontakt med. I detta avseende är det vettigt att varna sådana människor i förväg om möjliga utbrott av ilska, obalans, orättfärdiga påståenden, tårfullhet etc. ("Jag kanske är lite annorlunda, verkar orättvis eller missnöjd, men det har inget att göra med min inställning till dig.") Det räcker med att säga detta lite i förväg och be om lite lättnad och förståelse, eftersom kvinnan själv inte särskilt njuter av ett sådant beteende, för att inte tala om smärta i individuella manifestationer av PMS.

Det är viktigt för nära människor att förstå att under PMS är nycklar och raserianfall inte ett sätt att manipulera, som det kan verka. Genom att uppleva ett till stor del försvarslöst tillstånd blir en kvinna som ett barn som ännu inte har adekvata metoder för att reglera hennes påverkan och som inte alltid kan förmedla information om hennes behov i en "tyst" form. Sobbing blir ett sätt att lindra stress. Vitalbehov kan också komma fram (uppleva inte hunger, förkylning, gå i säng i tid osv.), Du behöver inte ignorera dem eller hindra deras tillfredsställelse
("Bara för att du ätit middag nyligen!", "Du sov tills 11 idag!", Etc.)

Det räcker för människor runt om att inte starta som svar på stormiga känslor och förstå att en mamma, make eller flickvän nu är i ett ovanligt tillstånd för alla. Att göra något trevligt, att underlätta dagliga bekymmer, prata med en kvinna om varma känslor och försäkra att allt i livet är bra och att det har stort värde i ditt liv - allt detta kan ha en betydande inverkan på hennes tillstånd.

Hur du kan hjälpa dig själv överleva PMS

Rekommendationer för att ändra kosten (äta mer spannmål, minska mängden koffein, kött, etc.) eller använda speciella vitaminer är mycket vanliga, trots svårigheten att bedöma effektiviteten hos dessa åtgärder. Sådana åtgärder är bra som förebyggande. En balanserad kost bidrar till välbefinnande, oavsett cykeldag, men att börja ändra matvanor med början av ett instabilt psykologiskt tillstånd är inte den mest framgångsrika idén från början.

Enligt författarens erfarenhet hjälper en uppsättning åtgärder för att stabilisera det psykologiska tillståndet bäst att lindra tillståndet. Och det finns goda nyheter: i det här fallet behöver du bara koppla av och, som de säger, överge dig till vågen som täcker dig. Det här är naturen! Och PMS är bara fallet när det är bättre att göra vad du vill, hur löjligt det såg ut från sidan och till och med det verkar inte konstigt för dig.

Vad är bättre att göra:

 • Begränsa aktiviteten om en känsla av slöhet inte lämnar under dagen (målet är att förhindra trötthet). Om tvärtom - du vill flytta, flytta! Acceleration av blodflödet hjälper till att stabilisera nervsystemet. Simning, gymnastik, promenader - allt som ger kroppen glädje.
 • Meditera (som när det gäller vitaminer och korrekt näring, det är bättre att öva profylaktiskt) eller öva någon teknik för självreglering av emotionell labilitet.
 • Att vara natur. Inte bara promenader fungerar bra, utan också kontemplation över landskapet, stanna i den friska luften på en pittoresk plats utanför staden.
 • Fokusera på nuet. Tänk inte på meningen med livet globalt, tänk inte på viktiga frågor.
 • Gråt om du vill. Det är viktigt att inte hålla tillbaka tårarna när de rullar. Naturligtvis måste du alltid ta hänsyn till relevansen av ditt beteende i ett visst fall på en viss plats och tid. Men du kan alltid hitta en avskild plats där du kan njuta av en kort dysterhet utan ögonen.
 • Försök att bli arg och slänga energi (naturligtvis är det bättre att inte rikta aggression mot andra och inte använda den på ett destruktivt sätt).
 • Att ha sex. Lindrar perfekt stress och stabiliserar hormonella fluktuationer. Samtidigt är det viktigt att partneren är anpassade till din våg och tar hänsyn till kvinnans ökade känslighet. Att överge sig till naturen i detta fall betyder att göra allt bara då och bara som du vill i detta ögonblick. Du kan bokstavligen vägleda din partner, låta honom känna vad som är acceptabelt och vad som är oönskat.
 • Kom ihåg att ett sorgligt tillstånd är tillfälligt. Skämmas inte för att dra dig tillbaka, stänga av, förneka världskommunikationen. Du behöver bara varna i förväg.
 • Förvirrad! Att ha mindre tid att tänka på livets mardröm. Se en film, läs böcker, utställningar.
 • När känsligheten för estetik ökar är det viktigt att tillfredsställa sugen efter det vackra: besök en utställning, lyssna på din favoritmusik. Du kan rita, skulptera, även om din erfarenhet av färgade färger och plasticin slutade i dagis; häll ut känslor i valfri text: från poesi till korta anteckningar.
 • Möt människor som ger dig en känsla av deras värde, ger dig värme och kan dela förtroende. Kommunicera med dem som älskar dig och som du älskar. Jag vill gå ut i en vacker klänning - du måste gå; Jag vill dricka kaffe och gråta, beslagta en stor tårta i sällskap med min älskade flickvän - det är så att göra det. Trots farorna med koffein och enkla kolhydrater.

PMS: former och tecken. Hur man stoppar symptomen på premenstruellt syndrom?

Den väletablerade idén om den kvinnliga kroppens bräcklighet är motiverad: till skillnad från män har det rättvisare könet en mer komplex fysiologisk organisation, vilket är nödvändigt för att utföra reproduktionsfunktionen. En illustration av detta är premenstruellt syndrom (PMS), ett tillstånd som kan skaka det fysiska och mentala välbefinnandet hos även den mest balanserade och friska unga damen. I den här artikeln kommer vi att analysera vanliga fördomar som är associerade med detta tillstånd och ta reda på hur man underlättar förloppet med PMS.

Afobazole har en komplex effekt och stoppar flera symtom på PMS på en gång: det minskar ångest, spänning, nervositet och irritabilitet, förbättrar koncentrationsförmågan, hjälper till med sömnlöshet och eliminerar yrsel.

Sanning och myter om PMS

Många stereotyper är förknippade med premenstruellt syndrom - detta beror på att forskare hittills ännu inte helt har kommit fram till mekanismerna för detta fenomen. Dessutom har den utbredda förekomsten av PMS bland kvinnor diskuterats offentligt relativt nyligen (tidigare var allt relaterat till menstruationscykeln ett slags tabu i samhället). Det är inte förvånande att det rättvisare könet, som hade turen att aldrig uppleva obehag före menstruationen, liksom vissa män anser att det här problemet är förmodat. Enligt vissa sociologer är PMS ett kulturellt fenomen: efter att ha lärt sig om förekomsten av detta syndrom börjar kvinnor leta efter tecken på psykologisk instabilitet vid den angivna tidpunkten och varje månad förklarar orsakerna till dåligt humör med premenstruell störning.

Ändå är de flesta experter benägna att ställa sig att premenstruellt syndrom är en komplex fysiologisk process som kan kännetecknas av endokrina, psykoterapeutiska och vegetovaskulära störningar.

Enligt statistik observeras PMS-manifestationer hos hälften av kvinnorna i reproduktiv ålder, varav cirka 5-10% av symtomen är så uttalade att de orsakar funktionshinder. Det är ingen slump att detta tillstånd ingår i den internationella klassificeringen av sjukdomar i Världshälsoorganisationen: med andra ord, diagnostiserat premenstruellt syndrom är ett rimligt skäl för att få sjukskrivning.

Som regel är PMS-varaktigheten från två dagar till en vecka, och med åldern tenderar denna indikator, liksom svårighetsgraden av symtom, att öka.

Vad är orsaken till detta fenomen? Några dagar före slutet av menstruationscykeln minskar koncentrationen av könshormoner i kvinnans blod avsevärt: kroppen förstår att graviditet inte har inträffat och förbereder sig för att uppdatera det inre skiktet i livmodern och nästa omgång förberedelse för befruktningen. Enligt en av teorierna om utvecklingen av PMS leder dessutom en kortvarig förändring av den hormonella bakgrunden, som också påverkar syntesen av biologiskt aktiva ämnen i centrala nervsystemet, till karakteristiska symtom - vätskeansamling i kroppen, huvudvärk, kondensation av bröstkörtlarna och skarpa humörförändringar. Med en kvinnas ålder - och som ett resultat, med en ökning av antalet kroniska sjukdomar och patologier i det reproduktiva systemet - ökar dessutom manifestationerna av PMS.

Forskare tror att orsaken till att premenstruellt syndrom har visat sig vara ett evolutionärt lönsamt förvärv beror på att ett sådant tillstånd (ofta åtföljt av irritabilitet och aggressivitet) ökar sannolikheten för avsked med en steril partner.

Hur man bestämmer förekomsten av premenstruellt syndrom

Hur kan du förstå vad som är orsaken till din dåliga hälsa före din period? Läkare råder varje kvinna, oavsett närvaro eller frånvaro av tecken på PMS, att hålla en kort dagbok, vilket speglar eventuella förändringar i hennes hälsa under menstruationscykeln. För dessa ändamål kan du använda en av de många mobilapplikationerna. Om du märker att en viss "uppsättning" av symtom upprepas i en liknande form från månad till månad under de sista dagarna före fysiologisk livmodersblödning - troligen kan detta tillskrivas premenstruellt syndrom.

Det finns fyra former av PMS som kombinerar liknande typer av manifestationer:

 • Med en neuropsykisk form uppstår emotionella störningar: en kvinna blir tårfull, slö, irritabel, till och med mild fysisk trötthet eller obehagliga nyheter, som på andra dagar bara skulle orsaka en tillfällig störning, kan slå henne ut ur skälet..
 • Den cephalgiska formen av PMS kännetecknas av migrän och når känslan av illamående. I detta fall kan smärta ges till ögonområdet, åtföljt av svettning, svaghet, domningar i fingrarna. En del kvinnor känner till menstruationsmetoden just på dessa skäl..
 • Den edematösa formen manifesteras genom vätskeansamling i kroppen: några dagar före menstruationen konstaterar en kvinna att hon har ett svullet ansikte eller en tyngd i bröstkörtlarna. Ödem kan förekomma på benen - på eftermiddagen. Samtidigt kan en kvinna känna en sug efter salta livsmedel, vilket indikerar en kränkning av vattensaltmetabolismen i kroppen.
 • Med den kritiska formen av PMS, som initialt oftare observeras hos kvinnor med en tendens att hoppa i blodtryck, avslöjar syndromet sig som hypertoni på kvällarna: siffrorna på tonometern överskrider normen, pulsen snabbare och det finns en känsla av brist på luft.

Ofta manifesteras premenstruellt syndrom i en blandad form: huvudvärk och svullnad kombineras med irritabilitet, och en allmän känsla av svaghet och svaghet med tryckfall. I svåra fall kan PMS orsaka anrop till "ambulansen", särskilt om en kvinna efter 40 år misstänker en hypertensiv kris, hjärtinfarkt eller stroke. Omvända situationer är inte ovanliga - att lugna sig med tanken att det bara handlar om överarbetande och typiska menstruella prekursorer, patienten ignorerar de oroande symtomen på en allvarlig sjukdom.

Det finns inget förkastligt när det gäller svår PMS för att söka läkare. För det första att genomgå en undersökning och se till att orsaken till obehag är exakt i detta fenomen, och inte i en kronisk sjukdom som kräver särskild behandling. För det andra har medicinen ett arsenal av verktyg som avsevärt kan lindra premenstruellt syndrom, och i vissa fall till och med förhindra dess uppkomst. Samtidigt har tyvärr inte en universell medicin som tillåter en gång för alla att klara av PMS ännu inte uppfunnits - men kanske kommer en sådan åtgärd en dag att dyka upp i apotekshyllorna.

Icke-läkemedelsmetoder

Om PMS inte orsakar allvarligt obehag, är det troligtvis möjligt att göra utan mediciner. Forskare påpekade att före-menstruellt obehag oftare observeras i stadsbor - detta kan bero på felaktig livsstil och överdriven stress, vilket också påverkar den hormonella bakgrunden negativt. Därför är det första steget i att lösa PMS-problemet att stabilisera den emotionella sfären.

 • Psykologiskt stöd innebär individuella samråd med en psykolog eller klasser i specialiserade grupper som syftar till att bekämpa stress. Som en del av klasserna kommer du antingen att prata om dina upplevelser och hantera orsakerna till kronisk ångest, eller träna avslappningstekniker: andningsövningar, konstterapi, etc..
 • Fysioterapi. Många kvinnor noterar att massagekurser eller hårdvaruprocedurer (såsom hydroterapi) leder till en minskning eller försvinnande av PMS-symtom. Detta tillvägagångssätt är särskilt användbart för dem som har andra hälsoproblem - till exempel osteokondros, konsekvenserna av operationer och så vidare..
 • Livsstilskorrigering tillåter ofta utan några hjälpmetoder att förbättra tillståndet före menstruationen. Så, rätt näring och regelbunden fysisk aktivitet hjälper till att gå ner i vikt, och en sund sömn är förebyggande av migrän även i fall då det orsakas av PMS, och inte kronisk sömnbrist. Det är bevisat att hos kvinnor som observerar den dagliga rutinen är premenstruellt syndrom mindre vanligt och lättare än andra.

Hormonterapi för PMS

Ett annat område med kamp mot premenstruellt syndrom är intaget av könshormoner. Sådan behandling utförs uteslutande under övervakning av en läkare..

Målet med hormonterapi är att eliminera de fysiska symtomen på PMS. Den vanligaste metoden är utnämningen av kombinerade orala preventivmedel (COC), som tillfälligt "stänger av" funktionerna i äggstockarna och tar på sig uppgiften att reglera menstruationscykeln. På grund av detta försvinner obalansen i könshormoner, vilket orsakar manifestationen av premenstruellt syndrom. I vissa fall rekommenderar läkare att ta CoCs kontinuerligt - det vill säga utan avbrott i 7 dagar efter det att varje paket med tabletter har avslutats.

I svåra fall, när användningen av COC: er är omöjlig eller ineffektiv, kan patienten förskriva gestagenläkemedel (baserat till exempel danazol) eller läkemedel från gruppen av gonadotropinfrisättande hormonagonister (goserelin, buserelin). Effektiviteten av sådan behandling når 85%, men långvarig användning av sådana läkemedel leder ibland till biverkningar, så de föreskrivs inte under en period på mer än sex månader.

Läkemedel som ordinerats för kvinnor för att lindra symtom på PMS

Du kan hantera PMS utan hormoner - särskilt när detta tillstånd huvudsakligen visar sig i en neuropsykisk form. Läkemedel från olika grupper som traditionellt används som lugnande medel och normotonics (humörstabilisatorer) hjälper till att lindra irritabilitet och en känsla av depression..

 • Växtbaserade läkemedel - såsom Phyto Novo-sed, Novo-Passit, Deprim Forte, minskar ångest och rädsla och kan också hjälpa till med melankoliska attacker.
 • Vitaminer, homeopati, kosttillskott: extrakt av leuzea, tinktur av ginseng, citrongräs, hagtorn, valerian är naturliga botemedel som ökar vitaliteten och eliminerar känslan av depression. Läkemedlet "Mastodinon" är ett homeopatiskt medel som är specifikt utformat för att bekämpa PMS. Läkare föreskriver ofta multivitaminkomplex för patienter som normaliserar ämnesomsättningen och minskar somatiska manifestationer av syndromet.
 • OTC- och receptbelagda lugnande medel är läkemedel som används för olika indikationer som kan vara effektiva vid PMS. Afobazol, Persen, Fito Novo-Sed är de mest populära läkemedlet utan disk, vilket gör att du kan använda dem utan att gå till en läkare. I händelse av att läkaren har ordinerat ett receptbelagt läkemedel till dig, bör särskild försiktighet vidtas med doseringar och kontroll av biverkningar.

Afobazol är ett modernt läkemedel som syftar till att återställa nervsystemets normala funktion och snabbt eliminera manifestationer av ökad irritabilitet och ångest. Effekten av "Afobazole" kvarstår efter avslutad kurs, vilket gör att du kan uppleva lättnad från PMS under lång tid efter behandlingen. "Afobazole" orsakar inte beroende och innebär inte tillbakadragande syndrom, så du kan använda det under de perioder av livet när det verkligen är nödvändigt. Ett annat plus med Afobazole är att det inte ingår läkemedelsinteraktioner. Detta gör att du kan använda den som ett av medlen för komplex läkemedelsbehandling.

 • Antipsykotika kallas också antipsykotiska läkemedel - de tas för att stoppa allvarliga känslomässiga störningar, psykoser och svår demens. I små doser har de en lugnande, anti-ångest och hypnotisk effekt, men deras långvariga användning kan förvärra manifestationerna av PMS.

Eftersom tecken på PMS är individuella för varje kvinna, är det inte alltid klokt att använda råd från vänner eller släktingar i frågor om att behandla detta tillstånd - särskilt om de bär de senaste dagarna av cykeln innan menstruationen är enklare än dig. Var konsekvent när du väljer rättsmedel för premenstruellt syndrom, och om livsstilskorrigering och användning av OTC-läkemedel inte lindrar ditt tillstånd, se till att du konsulterar en läkare.

Varför visas depression före menstruationen och om behandling behövs

Depression före menstruation är en kortvarig depressiv episod som inträffar varje månad på ungefär den 21: e dagen av cykeln. Denna störning är en del av symptomkomplexet för premenstruellt syndrom och kräver en integrerad strategi för behandling.

Varför visas symtom på premenstruell depression??

Kraftig stress på jobbet kan utlösa premenstrual depression

Varje kvinna möter dåligt humör före menstruationen. Mindre apati, eller vice versa, irritabilitet, är en variant av normen och bör inte orsaka mycket oro. Läkare tillskriver detta förändringar i balansen mellan kvinnliga könshormoner. Från och med andra hälften av cykeln sker en gradvis minskning av halterna östrogen och progesteron medan testosteron stiger. 1-2 dagar före den första dagen i en ny cykel når antalet kvinnliga könshormoner ett minimum, vilket påverkar en kvinnas mentala tillstånd. Detta går efter början av menstruationen. I detta fall beror försämringen av humör på egenskaperna hos den hormonella bakgrunden. Kvinnor av den så kallade östrogentypen känner sådana förändringar starkare än de som initialt har ökat testosteron.

Om en liten försämring av humör och välbefinnande kan betraktas som en variant av normen, är depression före menstruation en allvarlig störning som kräver uppmärksamhet. Det är viktigt att självständigt kunna skilja symptom och tecken på depression från mild apati, vilket absolut varje patient ibland möter..

Depression under menstruationen är inte normen och observeras inte hos alla kvinnor. De huvudsakliga orsakerna till denna störning är:

 • svårt premenstruellt syndrom;
 • svår hormonell obalans;
 • svår stress;
 • neurosliknande tillstånd;
 • brist på vitaminer och mineraler.

I allmänhet ser läkare premenstrual depression som en del av symptomkomplexet av svår PMS. Trots att PMS också är förknippat med hormonella förändringar är detta inte helt lämpligt som en orsak till depression under menstruationen..

Läkarna kan inte ge ett exakt svar på frågan om varför depression uppträder före menstruationen. Antagligen påverkar samma faktorer utvecklingen av andra typer av depressionsstörningar..

Som regel möts en sådan överträdelse främst av invånare i stora städer. Den moderna livsrytmen, ständiga stressiga situationer och en stark belastning på nervsystemet leder till utmattning av kroppen. Som ett resultat upphör psyken att hantera sitt arbete, vilket kan uttryckas av periodiska fel. Eftersom fluktuationer i den hormonella bakgrunden före menstruationen är ett test för hela kroppen, är det under denna period som nervsystemet går in i ett slags energisparande läge och tecken på depression visas.

Läkare förknippar också en sådan kränkning med egenskaperna hos en kvinnas psykotyp. Som regel är osäkra kvinnor benägna till depression under menstruationen, före och efter menstruationen.

Trots det faktum att de exakta orsakerna till depression innan menstruationen inte fastställs är denna kränkning en fara för människor och kräver rätt tillvägagångssätt för behandling.

Premenstrual depression i ICD-10 indikeras inte som en separat sjukdom. Det kan anges med koden F32 - depressiv episod. I vissa fall betraktas överträdelsen enbart som en del av premenstruellt syndrom och indikeras med kod N94.3, vilket motsvarar syndromet för premenstruellt spänning.

Typiska symtom

Vid premenstrual depression finns konstant dåsighet, slöhet och svår trötthet

Det är viktigt att kunna skilja mellan vanligt dåligt humör och apati från manifestationer av depression.

Depression är en allvarlig mental störning där en person upphör att känna glädje och inte helt kan kontrollera sina känslor. Depression på den första menstruationsdagen är en dysterhet, en längtan, en pessimistisk bild av saker.

 • apati;
 • förlust av intresse i livet;
 • brist på motivation;
 • svår trötthet;
 • dåsighet;
 • depression
 • självförnedring;
 • Diffidence;
 • pessimism;
 • hypokondri.

Faktum är att premenstrual depression kan ta många former. De allra flesta kvinnor beskriver detta tillstånd som avsnitt av djup dysterhet och längtan, när det verkar som om det inte finns något ljus kvar i livet. Mot denna bakgrund försvinner motivationen i alla aktiviteter, enkla vardagliga aktiviteter uppfattas som omöjliga uppgifter. Kvinnor med en sådan kränkning är benägna att isoleras. Många föredrar att spendera den här tiden i sängen, eftersom det finns konstant dåsighet och ett ökat sömnbehov.

Samtidigt är de fysiska manifestationerna av PMS - bröstsmärta, migrän - de mentala symtomen. En av manifestationerna av premenstrual depression är hypokondrier, som förvärras av generell sjukdom.

Kursens funktioner

Premenstrual depression manifesterar sig i regelbundna månatliga avsnitt. Som regel varar detta tillstånd inte mer än en vecka och börjar den 21: e dagen av cykeln. Undantaget är kvinnor med en längre cykel.

Perioden med svår dysterhet och melankoli innan menstruationen passerar på egen hand, depressionen avtar från den första dagen i den nya cykeln, och den 2-3 dagen i månaden passerar utan spår.

Ofta förekommer en sådan störning först i tonåren från den första menstruationen och förblir hos kvinnan hela livet.

Vad är faran för premenstrual depression??

Om en kvinnas psyke utsätts för ständig stress på jobbet och hemma, kan depression bli orolig och utvecklas till en annan sjukdom.

Eftersom depressionens period före och under menstruationen är en relativt kort tid föredrar många kvinnor att inte uppmärksamma obehag, eftersom en sådan störning är ett normalt alternativ. Samtidigt utgör premenstrual depression en viss fara för psyken. Först och främst, återkommande återkommande episoder av depressionsstörning tappar nervsystemet, vilket så småningom kan resultera i utvecklingen av en permanent form av depression eller en annan störning. Till exempel, om en kvinnas psyke är utmattad av ofta påfrestningar, finns det en risk att depression blir orolig och sedan går in i andra typer av störningar.

En av de vanligaste följderna av denna fördjupade depression är utvecklingen av postpartum depressiv störning. Detta beror på den allmänna belastningen på psyken och hela kroppen under förlossningen.

Det finns också en risk att premenstrual depression blir en allvarlig depressionsstörning mitt i tragiska händelser eller svår känslomässig omvälvning.

Kvinnor i klimakteriet upplever ofta depressiva symtom. Vid ett långvarigt förlopp med premenstrual depression finns det risk för att utveckla en atypisk form av depressionsstörning efter klimakteriet..

Således påverkar premenstrual depression negativt den mentala hälsan och kan bli en trigger för utvecklingen av andra störningar, därför kräver aktuell diagnos och korrekt behandling.

Hur man behandlar depression?

Psykoterapeuten väljer den optimala behandlingsregimen för varje kvinna individuellt efter att ha ställt in en korrekt diagnos

Konfronteras med förtvivlan och depression under de senaste dagarna av menstruationscykeln, bör en kvinna tänka på hur man ska hantera depression innan menstruationen. Aktuella åtgärder som vidtas hjälper till att förhindra utvecklingen av denna störning till allvarliga former av depressionsstörning..

Vi rekommenderar att du inte självmedicinerar utan konsulterar en specialist. I detta fall är det nödvändigt att besöka tre läkare samtidigt - en psykiater (psykoterapeut), en gynekolog och en endokrinolog. Gynekologisk undersökning utesluter sjukdomar i det reproduktiva systemet, vilket kan leda till uppkomsten av symtom på depression. Undersökning av en endokrinolog är nödvändig för att utesluta hormonella störningar och patologier i sköldkörteln, vilket också kan orsaka depressionsstörning. Den slutliga diagnosen ställs av en psykiater eller psykoterapeut, han väljer också den optimala behandlingsregimen för varje kvinna.

Drogterapi

Vad man ska göra för att bli av med depression före menstruation - det beror på specificiteten för manifestationen av störningen hos patienten. Om överträdelsen uteslutande visar sig ett par dagar före menstruationen överstiger inte episodernas varaktighet fem dagar, och symtomen är måttliga, föreskrivs inte specifik behandling med antidepressiva medel. Detta beror på att läkemedel i denna grupp har många biverkningar. Specificiteten för deras verkan är sådan att den terapeutiska effekten börjar tidigast 2-3 veckor efter det regelbundna intaget av tabletter. Om depressionssjukdom är mild, kommer sådan medicinering bara att skada hälsan.

Vid allvarliga former av störningen kan läkaren förskriva stimulerande eller lugnande antidepressiva medel. Förberedelser som ökar den totala tonen föreskrivs i fall av apati och modsamhet, antidepressiva medel med lugnande effekt föreskrivs för kvinnor som möter svår ångest under premenstrual depression..

I allmänhet föredrar läkare symtomatisk behandling. En kvinna ordineras dagliga lugnande medel för att minska ångest, lugnande medel, läkemedel med en tonisk effekt. Så, lugnande medel används i flera dagar med förvärrande av symtom. Sådana läkemedel behandlar inte depression, utan eliminerar bara känslomässig upphetsning, en känsla av panik och ångest. Sedativa medel är indicerade för allvarliga sömnstörningar före menstruation. Tonicmedel används vid svår apati, maktlöshet och minskad motivation under en episod med premenstruell depression..

Dessutom bör du rådfråga en gynekolog om recept på läkemedel med växtbaserade komponenter i kompositionen, som används för att korrigera tillståndet hos en kvinna med PMS.

Folkrättsmedel

Kamillbuljong hjälper mycket bra mot depression och sömnlöshet

Traditionell medicin kan minska symtomen, men inte lindra depressionsstörning. Följande medel används vid behandling:

 • tinktur av eleutherococcus, ginseng eller citrongräs - som tonic för apati, brist på energi och kronisk trötthet;
 • Johannesörtbuljong eller pionstinktur - för att minska nervsystemets totala spänning och förbättra sömnkvaliteten;
 • avkok av valerian, kamomill, citronmelisse - som ett lugnande medel för depression och sömnlöshet.

Det bör noteras att folkrättsliga åtgärder verkar kumulativt, så de bör tas på en lång kurs. Det rekommenderas att konsultera en läkare så att specialisten väljer säkra läkemedel som verkar mycket snabbare än folkläkemedel.

Förebyggande av preemenstruellt depression

Den främsta förebyggande åtgärden är förmågan att hantera stress. En stark psyke kan hantera alla negativa effekter utan risk för ytterligare utveckling av en depressiv störning. Förhindra utveckling av premenstrual depression hjälper andningsövningar, yoga, simning. I allmänhet rekommenderas fysisk aktivitet också för kvinnor för förebyggande och behandling av premenstruellt syndrom..

För att undvika försämring av humöret före menstruationen rekommenderas att leda en aktiv livsstil. Intressanta hobbyer, möten med vänner, utomhusaktiviteter - allt detta låter dig inte bli avskräckt under de senaste dagarna av menstruationscykeln.

Hur man lindrar irritabilitet före kritiska dagar

PMS-kontrollmetoder

PMS, eller premenstruellt syndrom, är föremål för löjning från män och den största missförståndet i livet för det klara könet. Ofta, före en period, känner en kvinna "trasig", hon besöks av depressiva tankar, hon har tårar utan anledning, hon har huvudvärk, irritabilitet och sömnlöshet.

Tyvärr har experter hittills inte hittat ett definitivt svar på frågan om exakt var orsaken till dålig hälsa före kritiska dagar. Det tros att detta beror på hormonell obalans.

Det finns två effektiva metoder för att bekämpa PMS:
- "Lita på dig själv";
- specialisthjälp.

Om din allmänna sjukdom är inom rimlig grund, men du vill känna dig som en "fem" under hela månaden, kommer den första metoden att göra. Det inkluderar:
- diet
- sporta;
- användning av förebyggande lugnande medel;
- vitaminintag.

Det är bra för nervsystemet att ta vitaminer, särskilt grupp B.

Under perioden före menstruationen och under kritiska dagar kan du försöka begränsa dig till att äta för mycket salt, peppar, kryddig mat, såväl som snabbmat och annan skräpmat. Dessutom bör kosten inte ha för mycket fett, eftersom de ger en stor belastning på levern. Byt ut godis och socker med honung. De mest lämpliga livsmedlen är färska grönsaker och frukter, fisk, nötter.

När det gäller drycker är kaffe, svart te och Coca-Cola strängt förbjudet på grund av innehållet koffein i dem, vilket ytterligare kommer att intensifiera din irritation för hela världen. Alkohol är också förbjudet. Föredrar vanligt vatten eller citronbalsam-tinktur.

Baserat på det faktum att överdriven träning under sporter kan orsaka skarpa smärta i nedre del av buken, är det skadligt att springa just nu, så det är bättre att göra yoga eller gymnastik. Om du gillar att vandra, kommer några timmar i frisk luft verkligen att gynna dig..

En vecka före de kommande ”händelserna” kan du börja ta lugnande avgifter. De kommer att stärka ditt nervsystem och hjälpa till att lindra stress. Från örter rekommenderas att brygga oregano och johannesört. Receptet är mycket enkelt: blanda dessa örter i ett förhållande på 2: 1. En matsked av blandningen häll 1 kopp kokande vatten och lägg buljongen för att infusera i en timme. Sila och dricka denna dryck på 30 minuter. 100 ml före måltid.

Om dina symtom stör dig väldigt mycket och du inte har styrka att uthärda, gå omedelbart till endokrinolog-gynekolog för en konsultation för att kontrollera din hormonella bakgrund.

Förutom dessa örter kan du använda kamomill- och valerianblad. Pepparmynta och citronbalsamte kämpar också bra mot nervositet. Dessutom kan du i apoteket köpa växtbaserade läkemedel som vid korrekt dosering inte utgör en fara för din hälsa. Detta inkluderar Persen, Nervoflux, Dysmenorm och Novo-Passit..

Självkontroll, lugn och förståelse med PMS

Förutom att följa ovanstående metoder, måste du lära dig att kontrollera dina känslor för att helt besegra irritabilitet och andra negativa symtom under denna svåra period. Kom ihåg att inga problem är värda dina nerver och tårar. Förstå själv det faktum att du varje dag ska levas med glädje och inte med negativitet och irritation.

Få förståelse från nära och kära, dela med dem ditt sinnestillstånd. Be din man om hjälp i hushållssysslor, försök att undvika konfliktsituationer och koppla av mer. Var frisk och ta hand om dig själv!

Depression före menstruation

Depression före menstruation är mycket bekant för många kvinnor. De flesta kvinnor vet inte hur de ska hantera detta tillfälliga emotionella obehag och förstår inte helt orsakerna till detta fenomen, men det är dessa dagar som det största antalet kvinnor gick till läkare för att få hjälp. Forskare tillskriver detta beteende till en förlust av självkontroll och ökad misstänksamhet. Experter har märkt att det är dessa dagar som kvinnor som är beroende av alkohol och droger tar dem oftare och mer än vanligt. På kritiska dagar är kvinnor dessutom mer benägna att hamna i en olycka när de kör bil.
Orsakerna till depression före menstruationen ligger i en förändring av hormonell bakgrund av det rättvisare könet. Nivån av östrogenhormoner i blodet sjunker kraftigt från den 21: e till den 28: e dagen av menstruationscykeln, och betydande förändringar inträffar i kvinnornas kropp. Det mest överraskande är att det extra intaget av östrogen i dag inte ger någon effekt. Därför tillskriver forskare andra faktorer orsakerna till depression före menstruation. Det kan vara säsongsmässiga, känslomässiga störningar, förvärra dysfunktion i sköldkörteln, stress etc. De flesta forskare tror också att hysteriska, neuropatiska kvinnor med en instabil psyke är mottagliga för depression under kritiska dagar..

Varför är depression före menstruation? En av versionerna av förekomsten av ett depressivt tillstånd är undernäring, så om du ändrar näringssystemet idag kan symptomen på denna sjukdom undvikas.

Symtom på depression före menstruationsläkare skiljer följande:

- tårfullhet, förbittring, ångest;

- aggression, plötsliga utbrott av ilska;

- huvudvärk, längtan, humörsvängningar;

- konstant nervös spänning, distraktion, svaghet;

- trötthet, beslutsamhet;

- känslan av att allt faller ur handen;

- exponering för hushållsproblem (nedskärningar, brännskador etc.);

- dålig reaktion och slarv;

- glömska, förvirring i tankar;

- sömnlöshet eller dåsighet;

- ökad uppfattning av buller;

- okontrollerbar sug efter mjöl och godis.

Först av allt, hos kvinnor, börjar depressiva tecken uppmärksammas av den omedelbara miljön, kvinnor själva kanske inte ens märker symtomen. De första tecknen är sömnproblem, irritabilitet. Sedan läggs beteendestörningar i form av avslag från handlingar som ger tidigare känslomässig tillfredsställelse. Psykisk och motorisk retardation noteras, ofta vägrar kvinnor mat. Du kan misstänka ett depressivt tillstånd om en sällskaplig och glad kvinna börjar undvika de vanliga kontakterna, är självisolerad och uppför sig stängd. Somatiska manifestationer noteras också: smärta i leder, muskler och bröstkörtlar. Om alla ovanstående symtom uppstår är det bättre att söka hjälp av en terapeut. Brist på skicklig vård kan leda till självmordsförsök.

Hur undviker man depression före menstruation? "Dåligt före menstruationen, vad ska jag göra?" Ofta vet kvinnor inte hur de kan hjälpa sig själva. Läkare rekommenderar att dricka intensivt diuretiska infusioner vid denna tidpunkt, äta osaltad mat. I kosten ingår livsmedel som är rika på vitamin B6 och kalium (fisk, mejeriprodukter, ägg, bananer, torkade aprikoser, äpplen, druvor, russin, baljväxter, broccoli, kli, bröd, choklad, kakao, etc.) Läkemedelsbehandling föreskrivs av en psykoterapeut individuellt och med akut behov. Alla kvinnor rekommenderas att ta vitamin A och E, kalcium, magnesium och vitamin B6-preparat under denna period, vilket påverkar ansamlingen av östrogener och aktiverar deras metabolism.

Att spela sport hjälper till att hantera symptomen på ett deprimerat tillstånd snabbare, så du bör inte ge upp idrott, men det rekommenderas bara att minska belastningen. Snabba promenader, springa, simma, andningsövningar kan ge dig mun.

Om depression fortfarande inte lämnar före menstruationen, rekommenderar psykologer att inte ackumuleras negativt, utan att stänga ut det. Till exempel, för att bryta en tallrik, sitta ner 20 gånger intensivt, gå till en park eller en öde plats och skrika, ta en kudde och börja slå den, tills alla negativa känslor kommer ut, om det finns ett behov att gråta, är det bättre att inte slåss mot den, låt tårarna rinna.

Ensam är det bättre att inte lida, utan att ringa en vän för hjälp. En vän lyssnar definitivt, särskilt eftersom hon snart kommer att behöva stöttas på svåra dagar. Efter att ha diskuterat kvinnors oundvikliga öde, rekommenderar psykologer att shoppa tillsammans, eftersom shopping är ett utmärkt verktyg mot depression under menstruationen. Det viktigaste att komma ihåg är att ett obehagligt tillstånd endast varar några dagar i månaden, och det kommer definitivt att sluta.

Författare: Psychoneurologist N. Hartman.

Doktor vid Psycho-Med Medical Psychological Center

Panikattacker under menstruationen

En panikattack är en plötslig och oförklarlig attack av intensiv allomfattande rädsla eller ångest med karakteristiska autonoma och mentala symtom. Denna patologi är ämnet för studier av psykologi, neurologi och psykiatri, såväl som endokrinologi, kardiologi, pulmonologi och gastroenterologi. Kvinnor är mest mottagliga för panikattacker, särskilt med PMS.

När ett panikattack inträffar

Mekanismen för panikparoxysm baseras främst på den psykologiska faktorn och den vegetativa anses vara sekundär. Med en attack noteras en ökning av negativ emotionell bakgrund i 10-15 minuter, sedan en gradvis nedgång. En provocerande trigger är tre faktorer, tillsammans eller en i taget:

 • psykogenic - konflikter och personliga tragedier, liksom abstrakta informationsfaktorer;
 • fysiogen - ta vissa farmakologiska preparat, steroider, alkohol, droger, väderförändringar, överbelastning, långvarig exponering för solen, acklimatisering);
 • biologiskt - hormonsfluktuationer i samband med graviditet, menstruation, abort, förlossning, klimakteriet, början av sexuell aktivitet, tar preventivmedel.

Diagnosen ställs under förutsättning att minst två gånger upprepas av attacken i närvaro av flera tecken.

Av de vegetativa symtomen noteras:

 • svettas
 • känsla av en klump i halsen;
 • en kraftig ökning av blodtrycket;
 • hjärtklappning
 • torr mun
 • värme;
 • frossa;
 • illamående;
 • diarre.
 • tankar om att närma sig döden, rädsla för att dö;
 • overklighetskänsla;
 • en känsla av självförlust;
 • yrsel etc..

PA för menstruation: orsaker

Hos kvinnor i fertil ålder är månatliga och panikattacker nära besläktade, och panikattacker anses vara ett typiskt, vanligt, men inte nödvändigt, manifestation av PMS. Tänk på de viktigaste manifestationerna av denna sjukdom.

Panikattacker före menstruation

Överträdelsen fördelas främst bland invånare i megalopol i åldrarna 25 till 45 år. Panikattacker före menstruationen är mer uttalad och förekommer med en större frekvens. Under denna period upplever kvinnan en stark känslomässig stress, benägen att impulsiva handlingar. Utseendet på anfall mot denna bakgrund beaktas av medicinen som ett resultat av hormonella fluktuationer..

Patienten kan söka en anledning till återfall av anfall under en längre tid. Samtidigt är testerna normala, det finns inga allvarliga patologier, men varje gång de "röda dagarna i kalendern" närmar sig upprepas attackerna. Och om panik vanligtvis är ett resultat av stressande situationer, före menstruation inträffar det utan någon uppenbar anledning. En kvinna kan sopas av en våg av marklös rädsla, även när hon är på jobbet, bland bekanta människor, som utför sina vanliga uppgifter. Och i en ung ålder är det särskilt svårt att hantera detta tillstånd, eftersom flickorna ännu inte har utvecklat en fullgod anpassning i vardagsrummet.

Viktig! Det lumska av panikstörning när menstruationen närmar sig ligger i rädslan för återfall. Mot bakgrund av PMS bildas ett panikattack förväntnings syndrom. Ångestminnet om ett känslomässigt tillstånd intensifieras när man närmar sig början av menstruationen och orsakar naturligtvis en återfall av en attack av rädsla. Kopplingen mellan attacken och menstruationen blir oöverskådlig och kvinnans hälsoproblem ökar.

Panikattacker under menstruationen

Under den första halvan av cykeln ökar östrogennivåerna hos kvinnor och i den andra progesteron. Dessa fluktuationer är fysiologiska och syftar till att rena livmodern för att förbereda den för en eventuell graviditet. En kvinna upplever panikattacker under menstruationen mycket kraftigare, eftersom obalansen i det autonoma systemet ökar på grund av fasförändringar i cykeln, och produktionen av glädjehormonet, endorfin, minskar.

Symtom på en panikattack under menstruationen kan inkludera humörsvängningar, en känsla av förtvivlan, ökad smärta i nedre del av magen, svår huvudvärk.

Ibland på grund av regelbundna panikattacker före menstruationen utvecklas agorafobi - rädslan för att vara offentligt. Det är mer troligt att detta händer om attackerna upprepas på trånga platser, eftersom det finns ett undermedvetet samband mellan panik och en stor mängd människor.

PA före menstruation: vad man ska göra

Detta tillstånd hotar inte livet utan förgiftar allvarligt existensen. Du kan hantera de första tecknen på ökande panik på logiska sätt..

Först och främst, att känna att paniken överskuggar sinnet, måste du ta kontroll över din andning och lugna ditt hjärtslag. Ta ett djupt andetag, håll andan och andas långsamt. Du kan också andas in vikta handflator eller en påse medan du andas med magen. Denna teknik syftar till att mätta blodet med koldioxid, vilket hämmar frisättningen av hormonet kortisol, som är ansvarig för plötslig stress. Ibland räcker dessa åtgärder för att fånga uppkomsten av en attack, blockera panik och förhindra att den utvecklas.

Panikattacker under PMS utvecklas bland emotionell instabilitet orsakad av en förändring i hormonella nivåer. Detta tillstånd kan hanteras genom att växla hjärnan till att utföra alla åtgärder. Kom ihåg till exempel multiplikationstabellen, läs orden tvärtom, utför andra åtgärder i sinnet. Om några minuter kommer du att se att världen runt inte kollapsar och att inget hemskt händer..

Köp ett gummiarmband eller väv det själv från färgade gummiband och lägg det på handleden. Vid första tecken på panik, dra ut tandköttet och släpp det. Om du klickar på handleden hjälper du dig att känna dig och återhämta sig lite..

En vecka före menstruationens början, vägra köttmat och inkludera lugnande örtteer i kosten. Detta kommer att minska produktionen av kortisol av det endokrina systemet..

Göra yoga. Denna forntida teknik syftar inte bara till att uppnå kroppens skönhet utan också sinnets tydlighet. Kombinera yoga med meditationspraxis. Snart kommer du att märka att panikattacker under PMS blir mindre och mindre.

I videon nedan kan du hitta andra sätt att bli av med kramper:

Panikattacker med klimakteriet: symtom och behandling

De karakteristiska tecknen på hormonbrist i klimakteriet kan likna manifestationerna av en panikattack: en kvinna sveps av feber, sedan frossa, ett hjärtslag snabbare, utbrott av irritabilitet, huvudvärk uppträder. Man kan skilja den ena från den andra bara genom en känsla av intensiv, omfattande rädsla eller orsakslös ångest..

I allmänhet lider var sjätte kvinna av panikattacker under klimakteriet. Följande faktorer kan provocera en attack:

 • rökning och alkohol;
 • konstant stress och emotionell överbelastning;
 • brist på sömn;
 • motion;
 • oförmåga att kasta ut känslor.

Antalet och intensiteten av panikattacker med klimakteriet kan förvärras i närvaro av sådana störningar som:

 • tvångssyndrom;
 • posttraumatiska störningar;
 • kardiovaskulär patologi;
 • emfysem;
 • migrän;
 • sköldkörtelsjukdom;
 • fel i binjurarna;
 • allergier av vilket ursprung som helst.

Behandlingen av panikattacker mot klimakteriet inkluderar hormonbehandling under övervakning av en läkare, ovanstående rekommendationer om att blockera de första tecken på panik kommer också att vara användbara.

Viktig! Du kan inte förskriva hormonella läkemedel själv - konsekvenserna kan vara oförutsägbara.

Psykologens hjälp

Du kan få nervsystemet i ordning genom att söka psykologisk hjälp. När du har räknat ut med en specialist vilken mekanism för att utlösa panikattacker under PMS som leder i ditt fall kommer du att lära dig att hantera ditt känslomässiga tillstånd och besegra panik för alltid. Du kan kontakta psykologen Nikita Valerievich Baturin via det sociala nätverket Vkontakte.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Orsaker till smärta i bröstkörtlarna före menstruation

Vi välkomnar alla läsare till vår webbplats. Om du letar efter ett svar på frågan varför mammalkörtlarna skadar innan menstruationen, hur normalt är det och om något måste göras i samband med sådant obehag, är texten nedan förberedd speciellt för dig....

"Varför visas gul urladdning - är det ett tecken på sjukdom?"

2 kommentarer

Förändrad leukocé (slemhinnor i vaginal) är ett integrerat kliniskt tecken på nästan alla gynekologiska sjukdomar, oavsett placering och manifestationens art....

Honungspinnar i gynekologi

En speciell plats inom folkmedicin ockuperas alltid av biodlingprodukter, särskilt honung. På grund av dess unika sammansättning har den en helande effekt på hela människokroppen, och dess effektivitet har länge bekräftats av vetenskaplig forskning....