Kroppen sväller före menstruationen: orsaker, konsekvenser

Blödning

Kvinnors hälsa är mycket beroende av hormonella nivåer. Förändringar i nivån på olika hormoner som är förknippade med avslutningen av den månatliga cykeln påverkar kvinnors organ och vävnader. En av de obehagliga manifestationerna av hormonella förändringar är svullnad i bröstet, buken, benen och ansiktet. Vätskeretention i kroppen kan orsaka allvarligt obehag, därför, i särskilt allvarliga fall, bör kvinnor använda rekommendationerna för att minska oönskad svullnad.

Varför visas ödem

Förekomsten av ödem före början av menstruationen påverkas av fluktuationer i nivåerna av olika kvinnliga hormoner. Det finns också ett antal ytterligare faktorer som bidrar till vätskeansamling i kroppen. De flesta av dem är förknippade med brott mot reglerna för en hälsosam livsstil. Missbruk av salt mat, brist på aktivitet, rökning förvärrar de negativa manifestationerna av premenstruellt syndrom.

Överskott östrogen

Den främsta orsaken till ödem är en stark ökning av östrogennivån i blodet före menstruationen. Överskott av detta hormon påverkar vatten-saltmetabolismen och främjar natriumretention i vävnader. Kroppens naturliga svar på överskott av salt är tillströmningen av fukt till slemhinnorna för att lösa upp överskottet. Överskottsvätska sprids snabbt genom fet vävnad, vilket skapar en kvinnas känsla av svullnad och tyngd.

Progesteronbrist

Innan menstruationen reduceras nivån av progesteron, hormonet som är ansvarigt för uppdatering av livmoderns endometrium, avsevärt. Detta ämne hjälper också till att ta bort natrium från vävnaderna, och dess brist bidrar till den oönskade ansamlingen av salt. Brist på progesteron i kombination med ett överskott av östrogen leder till saltretention och överdriven vätskeansamling. En kvinnas kropp reagerar på detta fenomen genom svullnad av olika avdelningar.

prolaktin

Prolactin påverkar också saltmetabolismen. För förekomst av ödem är det inte nödvändigt att ha ett överskott av detta hormon. Fukthållning sker som ett resultat av ökad känslighet hos fet vävnad för dess effekter. Denna reaktion beror på de individuella egenskaperna hos kvinnans kropp.

Andra orsaker

Utseendet på ödem underlättas av förändringar i kvantitativa indikatorer och andra hormoner. Sekretorisk aktivitet är ett beroende av system, och fluktuationer i en grupp leder till en generell obalans. Förutom interna orsaker provoseras ödem av den livsstil som en kvinna leder, särskilt omedelbart före menstruationen. Felaktig näring, som inte berikar kroppen med nödvändiga vitaminer och mineraler, är en av de viktigaste faktorerna som orsakar svullnad. Dåliga vanor och dålig sömn har en negativ inverkan på organens arbete som ansvarar för utsöndring av hormoner.

Riskgrupp

Nästan varje kvinna upplevde ödem före menstruation under olika perioder av sitt liv. I vissa är dessa manifestationer obetydliga, medan andra känner stort obehag. Oftast uppstår svår svullnad i följande fall:

 • kvinna över 40 år;
 • ständig användning av salta, rökt och kryddig mat;
 • lever i megacities;
 • njursvikt;
 • ett stort antal graviditeter, förlossning, aborter;
 • övervikt;
 • diabetes mellitus och fetma i samband med hormonella störningar;
 • alkohol och rökning;
 • ta preventivmedel;
 • kronisk stress;
 • sjukdomar i bäckenorganen, tidigare gynekologiska operationer;
 • otillräckligt vattenintag;
 • låg fysisk aktivitet.

Manifestation av puffiness

Manifestationen av puffiness är individuell. Varje kvinna har fysiologiska egenskaper, på grund av vilket ödem förekommer i olika organ och vävnader. Den vanligaste svullnad och smärta i området av bröstkörtlarna, svullnad i buken, händer, ben, fötter och ansikte. Överskottsvätska kan ge en viktökning på 3-5 kg. Svullnad åtföljs ofta av störningar i mag-tarmkanalen - förstoppning, uppblåsthet, gas. Som ett resultat av förändringar i kroppsformer, möter kvinnor svårigheter att välja en garderob: deras fötter är så svullna att det är omöjligt att bära skor i deras storlek, vanliga byxor inte konvergerar i midjan. Fukthållning börjar oftast 3-7 dagar före menstruationens början och passerar under de första dagarna av menstruationen.

Hur man kan bli av med ödem före menstruation

Manifestationen av puffiness kan minskas avsevärt genom att använda medicinska rekommendationer beträffande livsstilsjusteringar. I vissa fall räcker detta för att eliminera det månatliga obehag. Om en enkel övergång till en hälsosam livsstil inte ger den förväntade effekten, är det nödvändigt att konsultera en gynekolog, urolog, endokrinolog och andra relaterade specialister. Enligt resultaten av undersökningen föreskriver läkare olika mediciner som mildrar manifestationen av premenstruellt syndrom.

Näring

För att minska puffiness rekommenderas det att man reviderar den vanliga dieten till förmån för dietprodukter. Från proteinmat måste du föredra fisk och vitt kött, utesluter rött kött. Ät mat ska kokas eller ångas. Stekt och rökt under denna period kan avsevärt förbättra manifestationerna av puffiness. Menyn bör varieras med färska grönsaker och frukter. De mest användbara är de som innehåller en stor mängd magnesium och kalium - spenat, broccoli, sallad, persikor, aprikoser, bananer. Tillräckligt intag av B-vitaminer, som stärker nervsystemet, är nödvändigt med mat. Det rekommenderas också att äta mer diuretika - vattenmeloner och gurkor. Mycket användbart för eliminering av ödem pumpa och solrosfrön, mättade med zink.

Ju mindre mängden dricksvatten som konsumeras, desto mer är kroppen konfigurerad för att ackumulera fukt. Således försöker kroppen förse sig med en vätsketillförsel. En tillräcklig mängd dryck påskyndar processen för saltborttagning avsevärt och som ett resultat minskar vävnadens svullnad. Som rekommenderade drycker är vanligt gasfritt dricksvatten, örtte- och grönt te, björksaft, fruktdrycker och avkok av diuretiska örter lämpliga. Mängden vätska som konsumeras bör vara cirka 1,5-2 liter per dag. Denna rekommendation bör inte användas av kvinnor som lider av kronisk njursjukdom. I dessa fall bör en urolog konsulteras om mängden och arten av de vätskor som konsumeras..

Idrott

En stillasittande livsstil främjar vätskeretention i kroppen. För att minska svullnad bör dagliga enkla övningar utföras. Förutom att påskynda borttagandet av fukt har fysisk träning en ytterligare läkande effekt på kroppen. Under idrott accelererar blodcirkulationen och metaboliska processer går snabbare..

På grund av de doserade belastningarna avlägsnas överdriven spänning i nervsystemet, vilket också kan påverka den hormonella bakgrunden. Kroppsutbildning hjälper till att minska kroppsvikt genom att bränna fettvävnad. Att minska mängden subkutant fett leder till en kvinna med risk för ödem. För att uppnå effekten behöver du inte försöka anstränga dig för utmattning. Vandring, bad, yoga, Pilates är perfekta för detta..

Vila och sova

Konstant stress leder till hormonell obalans och som ett resultat till en ökning av de negativa manifestationerna av premenstruellt syndrom. Puffiness kan minskas med hjälp av snabb avslappning och rensning av kvinnans nervsystem. För att göra detta måste du vara tillräckligt uppmärksam på vila och särskilt full sömn. Det är i en dröm som återställande och normalisering av alla kroppssystem sker. Sömn mindre än 8 timmar om dagen är en av de faktorer som påverkar svullnadens intensitet före menstruationen.

mediciner

Om livsstilsförändringar inte ger lättnad, bör du använda läkemedel för att stabilisera tillståndet. Det är strängt förbjudet att förskriva och ta mediciner på egen hand utan att konsultera en läkare. Det är nödvändigt att genomföra en fullständig undersökning, ta tester och se till att det inte finns några patologier som påverkar uppkomsten av ödem. Annars är det först av allt nödvändigt att ta itu med behandlingen av identifierade sjukdomar..

Följande typer av läkemedel används som läkemedel för att eliminera puffiness:

 • hormonella preventivmedel (Duphaston, Norkolut);
 • läkemedel för korrigering av prolaktinnivåer (Dostinex);
 • lugnande läkemedel ("glycin");
 • diuretika
 • vitaminkomplex;
 • biologiskt aktiva tillsatser;
 • homeopatiska medel ("Cyklodinon").

Folkmetoder

Vissa kvinnor föredrar att vända sig till alternativ medicin. För att ta bort puffiness används avkok av torkade örter - citronmelisse, mynta, akacia, calendula, calamus. För att ta en drink måste du hälla 2-3 matskedar örter 0,5 liter kokande vatten och låt det brygga. Ta detta läkemedel flera gånger om dagen, 20-30 ml åt gången.

En metod för behandling med hjälp av ett avkok av lagerblad har bevisat sig. För tre blad med lagrar behöver du ett glas kokande vatten. Den resulterande vätskan infunderas i flera timmar och används 3 gånger om dagen, 100 ml vardera. Om puffiness redan har visat sig, kan dess intensitet i ansiktet minskas med fuktade och kylda påsar med grönt te. Om en kvinnas ben sväller kan du förbereda isbitar från kaffe och en kamomill avkok i förväg och torka huden med dem på ödem. Olika fotbad med salt, läsk och några droppar jod är också effektiva för fötter..

Slutsats

Svullnad är en av de naturliga manifestationerna av PMS, som i de flesta fall går utan spår under de första dagarna av menstruationen. Om en kvinna försöker leda en hälsosam livsstil genom att anpassa sin kost och doserade belastningar, minskar intensiteten av ödem vanligtvis och upphör att tåla obehag. Långvarigt och svårt ödem kan indikera olika patologier i kroppen som inte är direkt relaterade till hormonella förändringar. Denna situation kräver omedelbart samråd med en specialistläkare och efterföljande behandling..

8 orsaker till benödem före menstruation

Menstruation, eller menstruation, är en fysiologisk process som observeras hos varje kvinna. Det är ett steg i cykeln under vilket avvisningen av livmoderens yttre lager - endometrium. Menstruationens huvudfunktion är att förbereda den kvinnliga kroppen på graviditet. Före menstruationens början och i början av cykeln har en kvinna olika symtom. Några av dem leder till funktionshinder. En av dessa är svullnad i benen före menstruation. Vidare, med vad detta symptom är associerat, och av vilka skäl det sprider sig till andra delar av kroppen.

orsaker

Kvinnans kropps arbete beror direkt på hormoner, vars indikatorer ändras under hela menstruationscykeln. Så under lutealfasen - tidsperioden mellan ägglossning och början av menstruationsblödning - börjar corpus luteum i äggstocken snabbt producera progesteron, östradiol och androgener. Dessa hormoner leder till dålig hälsa före menstruation, inklusive bildning av ödem.

Det främsta skälet är vätskeansamling i kroppen. Med ökad produktion av hormoner under den premenstruella perioden störs vatten-saltbalansen. Som ett resultat kvarhålls vätska och salter i vävnaderna..

Varför stör ödem före menstruation en kvinna, vilka hormoner påverkar detta?

Östrogener - kvinnliga könshormoner som bildas av äggstocksfolliklar - är de främsta skyldigheterna för uppkomsten av ödem före början av menstruationen. Det antas att de kvarhåller natrium och vätska i cellerna, vilket leder till deras koncentration i vävnaderna..

Progesteron. Nivån på detta hormon (producerat av corpus luteum i äggstocken och har många användbara funktioner, vars huvudsakliga är: kvinnans förmåga att bli gravid, förnya endometrium, ge en diuretikum, ta bort överskott av natrium från kroppen) ökar flera dagar före början av menstruationen. En betydande minskning av dess prestanda sker under menstruationen. Vid denna tidpunkt återvänder kvinnans hälsa till det normala.

Prolaktin. Det hormon som ansvarar för produktion av bröstmjölk under postpartum-perioden, stimulering och utveckling av bröstkörtlarna. En ökning av prolaktinnivåerna leder till stagnation av natrium i kroppen.

Hypofyshormon (ACTH). Det påverkar produktionen av progesteron och östrogen. Mot bakgrund av stressiga situationer och känslomässiga överbelastningar produceras det i större mängder. Detta orsakar en kränkning av förhållandet mellan hjärnområden och ökad omvänd absorption av vätska i njurarna..

Vasopressin. Under den premenstruella perioden syntetiseras intensivt vasopressin, ett hormon som produceras av binjurarna. Dess ökade produktion leder till en antidiuretisk effekt, vilket bidrar till en minskning av urineringens frekvens. Detta orsakar vätskeansamling i kroppen..

Brist på vitaminer och mineraler, samt förekomsten av giftiga ämnen i en kvinnas kropp, leder till ödem i alla delar av kroppen.

Den premenstruella perioden åtföljs nästan alltid av ökad aptit. En kvinna börjar missbruka stekt, kryddig, salt mat, vilket leder till vätskeansamling i kroppen. Den farligaste provokatören av ödem är salt. Denna produkt lockar bokstavligen vatten till sig själv och tillåter inte att den går ut naturligt.

Samtidigt försvinner också lusten att flytta. Jag vill ljuga hela tiden, apati, trötthet, svaghet uppträder. Minskad aktivitet och långvarig vistelse i en position leder till vätskeansamling i vävnaderna. Därför svullnad i kroppen. Och detta händer bara för att skydda kvinnan från eventuell uttorkning, allvarlig blodförlust med kraftiga blödningar under menstruationen.

Orsaker till svullnad i benen

Svullnad i benen, liksom andra delar av kroppen, sker i slutet av den andra cykeln på grund av hormonell obalans. Men det finns ett antal faktorer som väcker uppkomsten av ett symptom i detta område.

Stor belastning på benen. Några dagar före menstruationen måste en kvinna som är benägen att svullna i benen minska belastningen på hennes undre extremiteter. Det kommer att hjälpa till i kampen mot problemet med kompressstrumpor, ta ett fotbad på natten, massage, benens läge medan du vilar ovanför kroppens plan.

En stor mängd vätska som konsumeras på natten.

Plana fötter, åderbråck.

Smala, dåliga kvalitet, felaktigt utvalda skor.

Okontrollerat intag av läkemedel.

Brist på magnesium, vitamin B6.

Det är lätt att fastställa svullnad i benen. Sätt bara på kaviaren. Där visas ett hål som inte kommer att försvinna på länge. Så snart din period är slut försvinner svullnaden..

Orsaker till svullnad i ansiktet, händerna, kroppen

Flickor med hjärta, kärl, endokrin, infektionssjukdomar, patologier i njurarna, levern, metaboliska störningar i kroppen, vitaminbrist, hypertoni och fetma faller in i riskzonen. Varför sväller kroppen, händerna, ansiktet innan menstruationen? Påverka detta:

fel livsstil;

dricka mycket vätska över natten;

trötthet, fysisk och mental överarbetning;

dålig blodcirkulation, igensatta kärl;

En annan provocerande faktor är övervikt och fetma..

Är det farligt

Läkarna säger att svullnad före menstruation är normalt. Så snart menstruationen är över, den hormonella bakgrunden återställs, försvinner symptomet omedelbart. Men detta förekommer inte hos alla kvinnor. Symtomet fortsätter att bry sig efter det är slutfört. Detta händer hos flickor med:

övervikt - östrogener tenderar att koncentrera sig i fettvävnad;

sjukdomar i mag-tarmkanalen, lever, njurar i kronisk form;

könssjukdomar - endometrios, närvaron av cyster, polypper i äggstockarna;

Sannolikheten för ödem ökar hos tonårsflickor, kvinnor efter 40 år som väntar på klimakteriet, liksom de som tar hormonella läkemedel under lång tid.

Felaktig och irrationell näring, upprätthållande av en stillasittande livsstil, konstant stress, fysisk överbelastning, förekomsten av missbruk orsakar också svullnad i kroppen.

Hur visar det sig

Svullnad före menstruationens början kan både kroppen och dess enskilda delar - ansikte, händer, ben, mage, område under ögonen, bröstkörtlar.

På kvällen blir symptomen mer uttalad. Om hela kroppen är svullen, märker kvinnan en märkbar oberoende viktökning - med 2-3 kg. I detta fall lämnar inte känslan av tyngd. Efter menstruationens slut återgår vikten till sin ursprungliga nivå.

Ödem i ansiktet manifesteras i form av svullnad under ögonen, utseendet på påsar. Puffiness på benen förekommer i området för fötter, mindre ofta på ytan av vristerna och benen. Upplevelser - som om fötterna spricker från insidan blir skor plötsligt trånga.

Bröstödem åtföljs nödvändigtvis av obehag och bristande smärta i hela bröstet. Ibland handlar det om att det gör ont för en kvinna att ta bort behån. På händerna manifesteras symptomen oftast i området med händer och fingrar. Ödem kan upptäckas på svårt att ta bort ringar.

Vad ska man göra

Till en början bör en kvinna konsultera en läkare för att utesluta den patologiska processen. Om det efter att ha gått testen visade sig att symptomet uppträder av fysiologiska skäl, kommer läkaren att råda:

öka volymen konsumerad renad vätska upp till 2 liter (det är bättre att dricka vatten under första hälften av dagen);

minska mängden salt (det är bättre att helt överge produkten under den premenstruella perioden, särskilt för de kvinnor som är benägna att ödem);

ta diuretika (diuretiska) läkemedel;

granska näringsdieten och introducera diuretika i menyn - druvor, rödbetor, ananas, pumpa, gurkor, vattenmelon, fänkål och persilja.

Det skulle vara trevligt att gå in för sport. Gymnastik och lätta övningar påskyndar avlägsnande av överskottsvätska från en kvinnas kropp. Ett lugnande varmt bad hjälper också. Men att ordna fasta dagar och äta en strikt diet under denna period är onödigt. Näring måste vara balanserad och korrekt..

Ödem före menstruation är en normal fysiologisk process som påverkar varje andra kvinna. För att förhindra att de förekommer måste du noga övervaka din hälsa i slutet av den andra cykeln, byta till en riktig diet, flytta mer, undvika stress, överdriven fysisk ansträngning och dricka mer vatten.

Varför visas ödem före menstruationen och hur man kan bli av med dem

Ödem före menstruation är ett av de vanliga symtomen på premenstruellt syndrom, tillsammans med nervositet, trötthet och allmän sjukdom. Ofta är de inte ett tecken på några patologiska tillstånd i kroppen, de kan elimineras på enkla och prisvärda sätt..

Orsaker till ödem under och före menstruation

Den edematösa formen av PMS-syndrom finns regelbundet i hälften av det rättvisare könet och anses nästan alltid som fysiologiskt. Orsakerna till detta fenomen:

 1. Hormonell obalans. Överdriven utsöndring av östrogen och brist på progesteron provocerar svullnad före menstruation. Det uttrycks i svullnad i bröstet, ansiktet och andra delar av kroppen. Östrogen främjar vätskeansamling, progesteron - dess frisättning från kroppen. Före menstruationen ökar också frisättningen av prolaktin, för mycket av vilket kan indikera olika patologier.
 2. Stressfulla situationer. De leder till hormonella störningar, särskilt ett överskott av hormonet hypofysisk kortikotropin. Detta leder till omvänd absorption av vätska i njurarna och ödem både med PMS och på andra dagar av cykeln.
 3. Vitaminbrist. Bristen på vitamin A, B, E och zink i kroppen leder till metaboliska störningar som påverkar förekomsten av ödem under och efter menstruationen.
 4. Övervikt. Fettreserver är en källa till östrogen.
 5. Allvarligt ödem vid premenstruellt syndrom. Karakteristiskt för flickor med ohälsosamma njurar och andra störningar i utsöndringssystemet. På andra dagar kan kroppen också svälla, men före de kritiska dagarna manifesteras den ljusare.

Ödem förekommer före menstruation och under speciella åldersperioder för utvecklingen av reproduktionssystemet: i pubertetsstadierna och utplåningen av reproduktionsfunktionen.

Liten svullnad anses vara helt normal 3-6 dagar före menstruation. Det förklaras av det faktum att livmodern under påverkan av hormonella processer växer i storlek, pressar de angränsande och stör de metaboliska processerna i hela organismen..

Hur manifesterar ödem

Ödem under menstruationen är ganska lätt att märka visuellt:

 1. Svullnad i extremiteterna observeras - svullnad i ben, fötter, mindre ofta - armar.
 2. Svullet ansikte, ögonlock och kinder är svullna.
 3. Innan menstruationscykeln börjar sväller en kvinna mjölkkörtlarna. Detta är karakteristiskt även för de representanter för det svagare könet som inte är benägna att svälla i andra delar av kroppen.
 4. Det uppstår puffiness eftersom överskottsvätska påverkar volymer och vikt. Innan menstruationen verkar en kvinna fylligare och blir tyngre med 1,5–3 kg.

Förutom synliga manifestationer kännetecknas svullnad av fysiskt obehag och smärta på de platser där den förekommer.

Kvinnor upplever ofta ödem under klimakteriet, så du bör läsa mer information om detta ämne..

Hur man kan bli av med ödem med menstruation

Många kvinnor är intresserade av hur man kan bli av med ödem innan menstruationen, och också vad man ska göra för att undvika dem. De flesta experter noterar att alla metoder bara fungerar när de tillämpas. Så snart mottagningen av läkemedlet upphör, kommer svullnaden att återgå, om kvinnan har en förkärlek för dem. För att lindra tillståndet rekommenderas:

 • ta droger;
 • använda traditionell medicin;
 • genomföra förebyggande åtgärder ständigt.

mediciner

För att behandla ödem som ett symptom på premenstruellt syndrom rekommenderar experter att ta diuretika. Deras handling syftar till att befria kroppen med överskott av vätskor. Veroshpiron anses vara den mest populära medicinen..

Men en kvinna bör komma ihåg att svullnad kan vara ett symptom på inte bara premenstruellt syndrom, utan också mer allvarliga patologiska tillstånd. Därför är det först av allt nödvändigt att identifiera orsaken och sedan tillämpa behandlingen som föreskrivs av en specialist.

Folkmetoder

Svullnad under menstruationsdagarna kan elimineras med traditionella medicinska metoder som har diuretiska egenskaper. Det här är avkok, infusioner och te från rosa höfter, blad och blommor av kamomill, lingonberry, laurbærblad.

För att förbereda avkok, måste du hälla 10 g valfri ört i torr form, häll 200 ml kokande vatten och sedan hålla i ångbad i 8-12 minuter.

Förutom växtbaserade drycker hjälper sådana verktyg:

 • komprimerar för evigt från kylda påsar med tidigare bryggt grönt te;
 • ansiktsmasker gjorda av mycket kall mjölk (torka av huden med den), gräddfil och persilja, slagen äggvita;
 • gnugga svullna kroppsdelar med kuber frysta avkok av kamomill eller svart kaffe.

Ödemförebyggande

För kvinnor som är intresserade av att hantera ödem före menstruation är det bästa alternativet deras pågående förebyggande. Effektiva sätt att lösa problemet - upprätthålla en balanserad hälsosam kost och drickordning. Grundläggande regler:

 1. Drick så mycket rent vatten som möjligt per dag - från 8 till 12 glas. Det är också tillåtet att konsumera grönt te, ingefära med citron, men utan socker. Det rekommenderas att vägra söta drycker och kaffe.
 2. Drick inte mycket på natten, om det finns störningar i njurarna - utsöndringssystemet kanske inte klarar mycket vätska. Varning kvinnor med sådana problem bör närma sig användningen av mejeriprodukter..
 3. Behåll rätt kost. Du bör vägra att äta mat som provocerar utseende på ödem: inlagd, saltad, rökt, söt.
 4. Inkludera diuretiska produkter i din diet: vattenmelon, citrusfrukter, rödbetor, gröna, gurkor, pumpafrön, vilken fisk som helst, magert kött.
 5. Kontrollera ditt psyko-emotionella tillstånd och försök undvika stressiga situationer.
 6. Att gå på sport - detta hjälper till att påskynda ämnesomsättningen och förlora överskottsvätska både naturligt och genom huden. Observera att inte alla sporter under menstruationen kommer att vara lika användbara..
 7. Försök att hålla vikten under kontroll och förhindra överskott.
 8. Uteslut alkohol så mycket som möjligt, det dehydratiserar kroppen och provocerar vätskeretention i vävnader.
 9. Behåll ett sundt sömnmönster och undvik överarbetning.

Om svullnad inte är en manifestation av allvarliga patologier, rekommenderas det att lindra ditt tillstånd med hjälp av folkläkemedel. När sjukdomar blir orsakerna måste problemet åtgärdas med hjälp av en kvalificerad specialist.

Ödem före menstruation: varför det inträffar och hur man slåss

Ödem före menstruation är ett av tecken på premenstruellt syndrom (PMS). Förekomsten av PMS ökar med åldern. Vid en ålder av 30 år uppträder symtom hos ungefär var femte kvinna, efter 30 - i varje sekund.

Varför uppkommer ödem före menstruation

Den exakta orsaken till utvecklingen av ödem före menstruation har ännu inte fastställts. Medicinsk vetenskap framför flera teorier: hormonell, allergisk, psykosomatisk, vattenförgiftning.

Den grundläggande teorin. Det är förknippat med fluktuationer i hormonnivåer under menstruationscykeln. Den hormonella teorin är baserad på ett överskott av östrogen och brist på progesteron i lutealfasen, och därför uppträder PMS-symtom.
Brist på progesteron leder till en försening av överskottsvätska i kroppen. Detta är just anledningen till utvecklingen av perifert ödem..

Teorin om vattenförgiftning förklarar vad som händer förändringar i renin-angiotensin-aldosteron-systemet. En ökning av aldosteron leder till en fördröjning av natrium och vätska i kroppen.

Förknippat med ökad vävnadskänslighet för progesteron.

Det finns vissa riskfaktorer som ökar sannolikheten för ödematous syndrom före menstruation:

 • emotionell labilitet;
 • hormonell obalans;
 • exponering för stress;
 • hjärnarbete;
 • traumatisk hjärnskada;
 • sjukdomar i centrala nervsystemet;
 • reproduktionssystemet inflammation.

Den genetiska faktorn är också viktig, om symtomen på PMS var närvarande hos modern, är sannolikheten för att utveckla en patologi flera gånger högre. Ingen av dessa faktorer orsakar utvecklingen av PMS med en sannolikhet på 100%.

Hur manifesteras den edematösa formen av PMS

Den vanligaste edematösa formen av PMS finns hos kvinnor under 30 år. Symtomen börjar dyka upp 3-10 dagar före menstruationens början. Ödem kan lokaliseras i ansiktet eller kroppen:

 • på nedre extremiteter (fot, nedre ben);
 • i ansiktet - oftare under ögonen;
 • på händerna - fingrar sväller ofta.

Förutom ödem observeras också andra förändringar:

 • engorgement och ömhet i mjölkkörtlarna;
 • uppblåsthet;
 • ökad svettning;
 • känslighet för stark lukt;
 • kliande hud;
 • viktökning på grund av vätskeansamling i kroppen.

Alla fenomen passerar strax efter kritiska dagar. Kvinnan återvänder säkert till sitt vanliga tillstånd.

Diagnostik

Det viktigaste diagnostiska kriteriet är cykliska följder av patologiska symtom. Om en kvinna märker att patologiska manifestationer inträffar flera dagar före menstruationen och passerar med dess början är troligen fallet i PMS. Vid diagnos är det viktigt att utesluta organisk patologi, som kan uppvisa liknande symptom..

För ytterligare diagnostik används följande metoder:

Fastställande av progesteronnivåer

I den andra fasen av menstruationscykeln observeras en minskning av progesteronnivåerna.

Med den edematösa formen av PMS sker en minskning av diurese med 500-700 ml per dag.

En minskning av urinens specifika vikt kan observeras, andra indikatorer ligger inom normala gränser.

Bröstklappning

En ökning av bröstkörtlarna i den andra fasen av cykeln bestäms, patologiska formationer är inte påtagliga.

En studie föreskrivs om det finns smärta i området av bröstkörtlarna. Ultraljud utförs i den första fasen av cykeln, föreskrivs för att utesluta en annan patologi.

Vad man ska göra, hur man ska hantera ödem

Vid behandling av PMS används ett integrerat tillvägagångssätt som inkluderar lindring av symtom, normalisering av hormonella och metabola störningar.

Du kan bli av med ödem med hjälp av en diet, diuretika och hormonbehandling. I de flesta fall räcker det att följa en diet och öka fysisk aktivitet. I svåra fall föreskrivs hormonbehandling.

Diet

Med den edematösa formen av PMS rekommenderas det att följa en diet som underlättar patologikursen. Grundläggande näringsprinciper:

 1. Begränsar intaget av salt och livsmedel som innehåller en stor mängd av det. Salt kvarhåller vätska i kroppen, vilket orsakar svullnad.
 2. Ökat intag av livsmedel som innehåller omega-3 och omega-6 fettsyror. Dessa är fet fisk, avokado, olivolja, nötter och frön.
 3. Att lägga till livsmedel som innehåller kalium och magnesium i kosten - dessa makronäringsämnen minskar manifestationerna av PMS. Dessa produkter inkluderar bananer, broccoli, pumpafrön, potatis.
 4. Begränsa konsumtionen av mejeriprodukter, som också kan hålla kvar vätska i kroppen.
 5. Begränsning i kosten för snabba kolhydrater - kakor, bakverk, godis, kakor.

Volymen som konsumeras under dagen är inte begränsad, det rekommenderas att dricka 1,5–2 liter rent vatten. Men riklig drickning direkt före sänggåendet är bättre att utesluta. Det rekommenderas också att ge upp rökning och alkoholhaltiga drycker, kaffe.

Diuretiska örtpreparat

För att minska svullnad före menstruation kan du använda medicinalväxter som har en diuretisk effekt. Diuretiska örter ökar utsöndringen av urin i njurarna. Svullnad försvinner när överskottet av vätska avlägsnas från kroppen.

Diuretiska recept:

Ett avkok av björnbärsblad har en urindrivande effekt. Recept:

1 tsk björnbärsblad hälls i 100 ml kokande vatten och kokas i 30 minuter, den resulterande buljongen späds med 100 ml vatten.

Buljongen tas 5-6 gånger om dagen i en matsked 40 minuter efter att ha ätit.

Från gräset på hästsvans kan beredas infusion. För att göra detta fylls en matsked hackat gräs med 200 ml varmt vatten, varefter det infunderas i 15 minuter.

Du måste ta hästsvansinfusion 4 gånger om dagen, 50 ml 1 timme efter en måltid.

För att förbereda en urindrivande avkok, behöver du björkknoppar. En matsked njurar häll 400 ml kokande vatten och sjuda i ett vattenbad i 20 minuter.

Buljongen tas 100 ml 4 gånger om dagen 30 minuter före en måltid.

Växtbaserade preparat med progesteronaktivitet

Vid brist på menstruationscykelens andra fas kan du använda växter som innehåller progesteronliknande ämnen:

 • hallonblad och frukt;
 • blad på den vanliga manschetten;
 • gås stjälkar och blad.

Från växter förbereda infusioner, teer och avkok för internt bruk. Växtinfusioner rekommenderas i den andra fasen av cykeln - i 15–28 dagar från början av menstruationen.

Örtbaserade preparat är förutom huvudbehandlingen och ersätter inte den. Progesteron i växter finns i små mängder, så det är bara folkläkemedel som inte räcker för effektiv behandling.

Hormonterapi

Kombinerade orala preventivmedel undertrycker ägglossningen och följaktligen den luteala fasen i menstruationscykeln. Orala preventivmedel väljs individuellt med hänsyn till hormonaktivitet, kvinnans ålder, närvaro eller frånvaro av förlossning och abort i historien. Följande kombinationer rekommenderas:

 • etinylöstradiol - drospirenon;
 • etinylöstradiol - dienogest;
 • etinylöstradiol - gestoden;
 • etinylöstradiol - desogestrel.

I de flesta fall kan man ta bort dessa symtom på PMS när man tar dessa läkemedel. Det rekommenderas starkt att du inte själv medicinerar och plockar upp kombinerade orala preventivmedel.

Video

Vi erbjuder dig att titta på en video om ämnet för artikeln.

Utbildning: Rostov State Medical University, specialitet "Allmän medicin".

Hittade du ett misstag i texten? Välj det och tryck på Ctrl + Enter.

Våra njurar kan rengöra tre liter blod på en minut.

Enligt en WHO-studie ökar en daglig halvtimmes konversation med mobiltelefon sannolikheten för att utveckla en hjärntumör med 40%.

Det finns väldigt intressanta medicinska syndrom, till exempel obsessiv intag av föremål. 2500 främmande föremål hittades i magen hos en patient som lider av denna mani.

Miljoner bakterier föds, lever och dör i tarmen. De kan bara ses i hög förstoring, men om de samlades skulle de passa i en vanlig kaffekopp.

Under operationen spenderar vår hjärna en mängd energi som är lika med en 10-watts glödlampa. Så bilden av en glödlampa ovanför ditt huvud vid tidpunkten för uppkomsten av en intressant tanke är inte så långt från sanningen.

74-åriga australiensiska bosatta James Harrison blev en blodgivare ungefär 1 000 gånger. Han har en sällsynt blodtyp, antikropparna som hjälper nyfödda med svår anemi att överleva. Således räddade australierna cirka två miljoner barn.

En person som tar antidepressiva i de flesta fall kommer att drabbas av depression. Om en person hanterar depression på egen hand, har han alla chanser att glömma detta tillstånd för alltid..

I Storbritannien finns en lag enligt vilken kirurgen kan vägra att utföra operationen på patienten om han röker eller är överviktig. En person bör ge upp dåliga vanor, och då kanske han inte behöver kirurgiskt ingripande.

För att säga till och med de kortaste och enklaste orden använder vi 72 muskler.

Mänskliga ben är fyra gånger starkare än betong.

En utbildad person är mindre mottaglig för hjärtsjukdomar. Intellektuell aktivitet bidrar till bildandet av ytterligare vävnad för att kompensera för de sjuka.

Även om en persons hjärta inte slår, kan han fortfarande leva under en lång tid, som den norska fiskaren Jan Revsdal visade oss. Hans "motor" stannade i 4 timmar efter att fiskaren förlorade sig och somnade i snön.

Människor som är vana vid att äta frukost regelbundet är mycket mindre benägna att vara överviktiga..

Om du bara ler två gånger om dagen kan du sänka blodtrycket och minska risken för hjärtattacker och stroke.

Amerikanska forskare genomförde experiment på möss och drog slutsatsen att vattenmelonsaft förhindrar utveckling av åderförkalkning av blodkärl. En grupp möss drack vanligt vatten, och den andra en vattenmelonsaft. Som ett resultat var kärlen i den andra gruppen fria från kolesterolplack.

Prostatakörteln, eller prostata, är körteln för extern utsöndring av komplexet av de manliga könsorganen hos däggdjur, inklusive människan, genom vilken urin passerar.

Svullnad före menstruation. Varför uppkommer ödem före menstruation och vad man ska göra

Vattenretention indikerar emellertid också förekomsten av en allvarlig sjukdom, såsom patologi i njurarna, blodkärlen. Om svår svullnad plötsligt uppträder under menstruationen, kontakta genast en läkare. Hur många dagar svullnaden stör dig beror på hur du tar hand om dig själv.

Orsaker till ödem under och före menstruation

Den edematösa formen av PMS-syndrom finns regelbundet i hälften av det rättvisare könet och anses nästan alltid som fysiologiskt. Orsakerna till detta fenomen:

 1. Hormonell obalans. Överdriven utsöndring av östrogen och brist på progesteron provocerar svullnad före menstruation. Det uttrycks i svullnad i bröstet, ansiktet och andra delar av kroppen. Östrogen främjar vätskeansamling, progesteron - dess frisättning från kroppen. Före menstruationen ökar också frisättningen av prolaktin, för mycket av vilket kan indikera olika patologier.
 2. Stressfulla situationer. De leder till hormonella störningar, särskilt ett överskott av hormonet hypofysisk kortikotropin. Detta leder till omvänd absorption av vätska i njurarna och ödem både med PMS och på andra dagar av cykeln.
 3. Vitaminbrist. Bristen på vitamin A, B, E och zink i kroppen leder till metaboliska störningar som påverkar förekomsten av ödem under och efter menstruationen.
 4. Övervikt. Fettreserver är en källa till östrogen.
 5. Allvarligt ödem vid premenstruellt syndrom. Karakteristiskt för flickor med ohälsosamma njurar och andra störningar i utsöndringssystemet. På andra dagar kan kroppen också svälla, men före de kritiska dagarna manifesteras den ljusare.

Ödem förekommer före menstruation och under speciella åldersperioder för utvecklingen av reproduktionssystemet: i pubertetsstadierna och utplåningen av reproduktionsfunktionen.

När man ska träffa en läkare

Det är viktigt att i tid observera processens regelbundenhet och dess manifestationer. Om benen sväller före din period måste du leta efter ytterligare symtom. Försvinner problemet med kritiska dagar? Känner du några andra symtom (samma bröstsmärta, andnöd). När allt kommer omkring kan det visa sig att benen sväller inte före menstruationen, utan i princip. Och detta är ett varningstecken för uppkomsten av åderbråck eller hjärtproblem..

Rapportera ändringar till din gynekolog. Han ställer ytterligare frågor och kan också schemalägga en serie tester. Endast genom deras resultat kan vi prata om något specifikt.

Skälen till att vatten hålls kvar i kroppen och utan kritiska dagar är många. Därför måste du titta på problemet och noga övervaka när det visas, hur länge det varar och vad som åtföljs. Det är omöjligt att diagnostisera endast detta symptom. Men detta kan hjälpa till i diagnosen, om plötsligt andra symtom dyker upp..

Glöm inte att artikeln endast innehåller allmänna råd. Alla tecken på premenstruellt syndrom som regelbundet återkommer och går utöver normen är en ursäkt för att komma ur ditt hem och gå till läkaren. Okontrollerat intag av läkemedel och läkemedel som bekämpar svullnad leder till de mest obehagliga konsekvenserna.

Hur man kan bli av med ödem med menstruation

Varje flicka i åldern 13-14 år möter början av menstruation. Denna process är inte smärtfri för alla, den orsakar många problem och besvär för vissa..

Svullnad före menstruationen plågar var tredje kvinna. Som regel förekommer de i fötter, fotled, ofta i ansiktet och buken..

Kan du hantera dem? Vi kommer att försöka hitta svaret på denna fråga i artikeln.

Många kvinnor noterar att de börjar bli bättre innan de börjar menstruera. Favoritjeans blir små och klänningar börjar passa för figuren. Samtidigt hjälper inga dieter och sport. Vad är orsaken? Det handlar om ödem, vilket är problematiskt att hantera..

Experter säger att kvinnornas hormonella bakgrund förändras dramatiskt. I stället för de vanliga östrogenerna kommer progesteroner, som bidrar till vätskeansamling i kroppen.

Ödem före menstruation är en vanlig sak för en kvinna. Kort efter slutet av kritiska dagar avlägsnas överskottsvätskan säkert. Blanketten är på plats igen.

Om svullnad är för irriterande för en kvinna och gör hennes normala liv outhärdligt, är det nödvändigt att konsultera en läkare.

I kvinnors forum kan du ofta se frågan: "Varför sväller kroppen före menstruationen?" Anledningen kan vara i de individuella egenskaperna hos varje flickas kropp. I det här fallet kommer du att bli av med problemet.

Om saken är i hormoner kan du försöka anpassa den allmänna bakgrunden. För att göra detta, klara lämplig analys. Hormonet östrogen, som stiger i blodet före kritiska dagar, kan behålla salter i kroppen. I detta avseende tas inte vätskan bort, ödem bildas.

Dessutom kan kroppen sakna två element: magnesium och vitamin B6. De är inte bara viktiga för normalt välbefinnande, utan upprätthåller också den nödvändiga vattenbalansen.

Om svullnaden inte försvinner, måste du rådfråga en läkare. Detta kan indikera:

 • Vaskulär patologi.
 • Hjärtsvikt.
 • Problem med lymfkörtlarna.
 • Åderbråck.

I vilket fall som helst, om kroppen sväller före menstruationen, är det bättre att konsultera en läkare.

Det finns kategorier av kvinnor som tål menstruation för hårt. Detta kan vara både en individuell egenskap i kroppen och hormonell misslyckande. Oftast vänder sig kvinnor till gynekologer med liknande problem:

 • Efter 30 år. Det är i denna ålder som den hormonella bakgrunden börjar förändras.
 • Med en oregelbunden cykel. I detta fall, förutom ödem, kan allvarliga gynekologiska sjukdomar (cyster, polypper, endometrios, etc.) läggas till..
 • Med anovulatoriska cykler. En kvinna ägglossar inte, hon kan inte bli gravid.

Ödem före menstruation kan orsaka en kvinna mycket problem, särskilt under sommarmånaderna, när ytterligare faktorer är: hög temperatur, låg luftfuktighet.

Många kvinnor frågar hur man kan bli av med ödem. Det här är ganska enkelt. Läkare rekommenderar att man ökar mängden vätska som konsumeras. Det är bättre att det var vatten utan gas eller naturliga grönsaksjuicer. Vätskan hjälper till att spola ut överskott av toxiner och salter som samlas i vävnaderna..

Försök att äta så lite salt, rökt, kryddig mat som möjligt. Du kan också minska mängden natrium, men först efter att ha konsulterat en läkare för att göra detta utan att skada kroppen.

Om ödem före menstruation orsakar mycket besvär är det bästa sättet att bli av med det att bära kompressionsstrumpor under denna period. Denna metod är endast lämplig för den svala säsongen. Moderna produkter har en vacker utsikt, alla typer av mönster och färger.

Många kvinnor tar diuretika, men detta bör göras efter att ha konsulterat en läkare, annars kan situationen bara bli värre.

Så att svullnad före kritiska dagar inte plågas, bör en kvinna hålla sig till en diet. Glöm snabbmat, fet, kryddig, salt, rökt mat. Livsmedel som innehåller kalium bör ingå i kosten. Bland dem: bananer, fisk, spenat, havregryn.

Ett bra tillskott är användningen av färska bär, frukt och grönsaker. Det är lämpligt att utesluta rött kött, det hjälper till att öka nivån av progesteron i blodet.

Många kvinnor är intresserade av frågan: "Varför svullnad innan menstruationen inte kan tas bort för evigt?" För att hantera ett problem måste du ta reda på varför det inträffar.

Om frågan handlar om enskilda egenskaper, måste du komma överens och göra allt för att minska svullnaden. I detta fall kommer örter att rädda. Till exempel kommer blåbärsblad att hjälpa till att ta bort överskott av vatten från kroppen. Detta kommer att förbättra hudens skick..

Kontraindikationer - ta blodförtunnare.

Ett annat naturligt botemedel med en urindrivande effekt är vanlig maskros. Det ska tas enligt instruktionerna i detalj på förpackningen. En mild massage och en kontrastdusch samt kompresser kan också hjälpa till med ödem..

För många kvinnor går kritiska dagar inte så smidigt som vi skulle vilja. Mycket ofta lider de av svullnad före menstruationen. Anledningen kan ligga i brott mot hormonbalansen. Hur som helst är samråd med en läkare nödvändig..

Premenstrual syndrom - en uppsättning av symtom som förekommer hos kvinnor i den andra fasen av menstruationscykeln. Förändringar beroende på fluktuationer i den hormonella bakgrunden.

Som regel ger alla manifestationer inte mycket glädje, utan tvärtom stör det aktiva livet och förvärrar det allmänna välbefinnandet. Ödem före menstruation är bekant för nästan varje kvinna.

Oftast hälls och störs mjölkkörtlarna, men överskottsvätska kan samlas i hela kroppen. Varför händer detta och hur man kan bli av med problemet?

Anledningar till utseendet

Edematös form av premenstruellt syndrom (PMS) är en av de vanligaste. Hos vissa kvinnor förekommer det i samband med andra arter (cephalgiska, neuropsykiska och andra).

Det finns många teorier om orsakerna till sådana tillstånd i förväg till menstruationen, men alla är bara ungefärliga och föreställda.

Baserat på detta är behandlingen av sådana störningar också effektiv endast vid tidpunkten för att läkemedlet tas, och vid avbokning upprepas tillståndet.

Överskott östrogen

Den vanligaste teorin gäller överskottet av kvinnliga könshormoner i en flickas kropp.

Det är obalansen i sådana aktiva ämnen som spelar huvudrollen i utvecklingen och utvecklingen av ödem och andra manifestationer av PMS. Essensen är som följer.

Det antas att östrogener kan hålla natrium i en kvinnas kropp. Detta medför ansamling av vätska i vävnaderna, därav svullnad i bröstet före menstruation eller till och med hela kroppen.

Progesteronbrist ges också en betydande roll. Det antas att det har en natriumdiuretisk (diuretisk) effekt. Som regel åtföljs ett överskott av östrogen av brist på progesteron, och båda processerna är synergister av varandra. Resultatet av denna interaktion ger en kvinna ett stort obehag.

prolaktin

Studier har också visat att prolaktin kan hålla kvar natrium i kroppen, vilket innebär att ytterligare vätska hålls kvar. Men även med det normala värdet för detta hormon i vävnaderna kan det finnas en ökad känslighet för det. Som ett resultat kommer effekten av prolaktin att bli mer uttalad i normala analyser hos kvinnor.

Andra mekanismer

Mot bakgrund av påfrestningar, psykomotional överbelastning finns det en kränkning av förhållandet på hjärnnivån, vilket leder till överdriven produktion av ACTH - hypofyshormonet.

Och det genom ett visst system främjar förbättrad omvänd absorption av vätska i njurarna. En viktig roll ges också obalansen och bristen på vitaminer, särskilt grupperna B, A, E och spårelementet zink.

Så varför ödem före menstruation förekommer hos ett stort antal kvinnor är det inte helt förstått. Men tydligt identifierade grupper av flickor benägna till en uttalad klinisk bild av premenstruellt syndrom. Dessa inkluderar kvinnor med följande villkor:

 • övervikt, på grund av att fettvävnad är en källa till östrogen;
 • de som har kroniska sjukdomar i njurarna, levern och hjärt-kärlsjukdomar;
 • efter 40 år och under bildandet av menstruationsfunktion.

Hur visar det sig

Som regel sväller hela kvinnan eller dess delar hos kvinnor innan menstruationen. I det första fallet, även på skalorna, märks en ökning med 2-3 kilogram. I detta fall verkar kroppen tung och klibbig.

Med ödem av vissa delar känner en kvinna obehag i detta område. Oftast presenteras klagomål för smärta och bröstförstoring. Parallellt med detta växer midjan ofta. Dessutom beror detta inte bara på ödem, utan eventuellt uppblåsthet.

Om ögonödem före menstruation, armar, ben etc. är störande, finns det stor sannolikhet för förekomst av samtidig patologi, till exempel njurproblem. Då kan den kliniska bilden bli ännu ljusare.

Hur man blir av

Genom att känna till kroppens tendens till sådana förändringar är det bättre att försöka förebygga premenstruellt syndrom. Den mest adekvata och effektiva behandlingen kan endast förskrivas av en läkare. Men ofta måste du kämpa med vad som är. För att göra detta finns det några tips för att minska puffiness i förkant av kritiska dagar..

Det rekommenderas att ta lätta diuretika, till exempel veroshpiron. Läkemedlet kommer att bidra till ökad utsöndring av vätska från kroppen och därmed ta bort svullnad från vävnaderna. Du kan också använda olika urindrivande örter. Dessa inkluderar lingonbär, tranbär och andra..

Folkmetoder

Det rekommenderas att använda olika lotioner, bad för vissa delar av kroppen. Populära sätt:

 • Med ödem på ögonlocken och området under ögonen kan du applicera kylda påsar fuktade med vatten med grönt te.
 • Vi rekommenderar att du tar bomullsdynor och fuktar i mjölken, där isbitar först ska placeras. Kalla minikompressioner måste tillämpas för alltid.
 • Även i dessa fall hjälper äggvita mycket. Det måste piskas och appliceras på platsen för puffiness i ansiktet.
 • Färsk eller fryst persilja är ibland effektiv. För att göra detta, slipa det och blanda med flera matskedar gräddfil. Den resulterande blandningen måste användas som en ansiktsmask.
 • Om dina ben svullnar på kvällen till dina perioder, kan du förbereda kuber från en lösning av kamomill och kaffe. Och smörj sedan dagligen huden på lemmarna. Det är användbart att tvätta fötterna med en saltlösning, läsk med tillsats av en droppe jod. Du kan också göra bad från det.
 • Det rekommenderas också att dricka infusioner av rosa höfter, kamomill, lingonberry blad.
 • Det finns ett intressant recept med lagerblad. För att göra detta, ta det tre eller fyra bitar, häll ett glas kokande vatten och insistera i flera timmar. Och sedan ta 100 ml tre gånger om dagen. Det är bra att dricka det, även om dina händer sväller före din period.

Vilken typ av förebyggande

Var noga med att följa förebyggande åtgärder före menstruation. Rekommenderad:

 • drick 10 glas vätska per dag;
 • drick inte och ät precis före sänggåendet;
 • observera korrekt näring;
 • konsumera diuretiska livsmedel;
 • göra sport;
 • kontrollvikt;
 • vägra alkoholhaltiga drycker;
 • koppla av mer.

Förebyggande minskar risken för svullnad..

För kvinnor som är intresserade av att hantera ödem före menstruation är det bästa alternativet deras pågående förebyggande. Effektiva sätt att lösa problemet - upprätthålla en balanserad hälsosam kost och drickordning. Grundläggande regler:

 1. Drick så mycket rent vatten som möjligt per dag - från 8 till 12 glas. Det är också tillåtet att konsumera grönt te, ingefära med citron, men utan socker. Det rekommenderas att vägra söta drycker och kaffe.
 2. Drick inte mycket på natten, om det finns störningar i njurarna - utsöndringssystemet kanske inte klarar mycket vätska. Varning kvinnor med sådana problem bör närma sig användningen av mejeriprodukter..
 3. Behåll rätt kost. Du bör vägra att äta mat som provocerar utseende på ödem: inlagd, saltad, rökt, söt.
 4. Inkludera diuretiska produkter i din diet: vattenmelon, citrusfrukter, rödbetor, gröna, gurkor, pumpafrön, vilken fisk som helst, magert kött.
 5. Kontrollera ditt psyko-emotionella tillstånd och försök undvika stressiga situationer.
 6. Att gå på sport - detta hjälper till att påskynda ämnesomsättningen och förlora överskottsvätska både naturligt och genom huden. Observera att inte alla sporter under menstruationen kommer att vara lika användbara..
 7. Försök att hålla vikten under kontroll och förhindra överskott.
 8. Uteslut alkohol så mycket som möjligt, det dehydratiserar kroppen och provocerar vätskeretention i vävnader.
 9. Behåll ett sundt sömnmönster och undvik överarbetning.

Om svullnad inte är en manifestation av allvarliga patologier, rekommenderas det att lindra ditt tillstånd med hjälp av folkläkemedel. När sjukdomar blir orsakerna måste problemet åtgärdas med hjälp av en kvalificerad specialist.

Kritiska dagar är en naturlig process som på ett eller annat sätt väcker mycket besvär i vardagen. Huvudvärk, illamående, smärta i buken och korsryggen, plötsliga humörsvängningar - många har redan vant sig vid alla dessa PMS-symtom, det finns en annan manifestation, mer sällsynt, men inte mindre obehagligt - svullnad före och under menstruationen. Låt oss i denna artikel överväga vad som är orsaken till denna reaktion i kroppen och hur man undviker ansamling av vätska.

Hur manifesterar ödem

Ödem under menstruationen är ganska lätt att märka visuellt:

 1. Svullnad i extremiteterna observeras - svullnad i ben, fötter, mindre ofta - armar.
 2. Svullet ansikte, ögonlock och kinder är svullna.
 3. Innan menstruationscykeln börjar sväller en kvinna mjölkkörtlarna. Detta är karakteristiskt även för de representanter för det svagare könet som inte är benägna att svälla i andra delar av kroppen.
 4. Det uppstår puffiness eftersom överskottsvätska påverkar volymer och vikt. Innan menstruationen verkar en kvinna fylligare och blir tyngre med 1,5–3 kg.

Förutom synliga manifestationer kännetecknas svullnad av fysiskt obehag och smärta på de platser där den förekommer.

Kvinnor upplever ofta ödem under klimakteriet, så du bör läsa mer information om detta ämne..

Diagnostik

Det viktigaste diagnostiska kriteriet är cykliska följder av patologiska symtom. Om en kvinna märker att patologiska manifestationer inträffar flera dagar före menstruationen och passerar med dess början är troligen fallet i PMS. Vid diagnos är det viktigt att utesluta organisk patologi, som kan uppvisa liknande symptom..

För ytterligare diagnostik används följande metoder:

Fastställande av progesteronnivåer

I den andra fasen av menstruationscykeln observeras en minskning av progesteronnivåerna.

Orsaker till ödem före menstruation

I en kvinnas liv spelar den hormonella bakgrunden en enorm roll. Hennes humör och vissa förändringar i kroppen beror på förekomsten av vissa aktiva ämnen..

De flesta av det rättvisa könet före början av menstruationen upplever viss obehag. De känner ofta obehag, tyngd i nedre del av buken.

Ödem före menstruation, som är lokaliserat i de distala delarna av benen, i ansiktet, bröstkörtlar och buken, är också ett vanligt fenomen..

Alla negativa manifestationer hos en kvinna under denna period kallas premenstruellt syndrom. Den har flera varianter, beroende på symtomen, men oftast finns det en edematös form, som också kan åtföljas av cephalgiska, neuropsykiska och andra. Den exakta teorin om varför ödem och andra PMS-symtom förekommer i slutet av cykeln existerar inte..

Experter föreslår att det hela ligger i funktionerna i den hormonella bakgrunden:

 1. Den främsta orsaken till uppkomsten av svullnad i vävnaderna är en hög koncentration av östrogen i blodet. Dessa ämnen bidrar till natriumretention och uppbyggnad av vätska..
 2. Låg progesteron. Detta hormon har en urindrivande effekt och tar bort natrium. Dess brist förvärrar effekterna av östrogen ännu mer.
 3. Närvaron av prolaktin. Det, som östrogener, kan kvarhålla natrium och vätska i kroppen. Detta blir möjligt både med en ökning av mängden och med en ökning av vävnadens känslighet för dess effekter..
 4. Det finns andra mekanismer för uppkomsten av svullnad i benen under menstruationen. Så under stress kan ACTH-produktion i hypofysen förbättras. Det leder till ökad retur av vätska när den filtreras av njurarna. I vissa fall spelar en brist på vitaminer och mineraler en roll..

Det finns också predisponerande faktorer. Oftast börjar vätskan ackumuleras före menstruationens början hos kvinnor med sådana funktioner:

 • Stor vikt. Fett fungerar som ett depå för östrogen.
 • Dålig näring med ett överskott av produkter som innehåller fytoöstrogener.
 • Kroniska sjukdomar - njursjukdomar, lever-, tarms- och kardiovaskulära patologier.
 • Oregelbunden cykel.
 • Långvarig användning av hormonella preventivmedel.
 • Dåliga vanor.
 • Ofta psyko-emotionell överbelastning.
 • Stillasittande livsstil.
 • Sjukdomar i de inre könsorganen - endometrios, cysta, polypos.
 • Ungdom och Preclimax.

Tecken på avslag

Ödem under början och före menstruationens uppkomst manifesterar sig annorlunda hos alla. Ibland är de bara lokaliserade i bröstet och buken, benen, men kan bestämmas i hela kroppen. Sådana symtom blir särskilt uttalade i närvaro av njursjukdom. PMS hos en kvinna åtföljs av sådana tecken:

 • ökning av kroppsvikt med ett par kilo;
 • smärta och brister i bröstkörtlarna, buken;
 • nedsatt sömn och aptit;
 • ångest och depression;
 • smärta i buken, huvudet, tarmen;
 • förstoppning
 • utseendet på akne.

När puffiness uppstår i slutet av menstruationscykeln, bör du försöka förhindra det. För att göra detta behöver du:

 1. Granska dieten. En vecka före menstruationsstart måste du minska intaget av salt, animaliskt fett, rökt och stekt mat. I stället för kaffe eller te rekommenderas det att dricka rent vatten, avkok av diuretiska örter. Du måste konsumera mat med mycket B-vitaminer, selen, kalium, magnesium och zink. Du måste äta färsk frukt och grönsaker hela tiden.
 2. Normaliserar arbetet i tarmen, njurarna, levern, hjärtat och blodkärlen. För att göra detta måste du besöka specialister och behandla kroniska åkommor som provocerar vattenhållning i kroppen.
 3. Ständigt delta i fysiska övningar, dagliga promenader. Vid övervikt, minska kaloriintaget av mat och eliminera dåliga vanor.

Om alla åtgärder som vidtas inte hjälper, bör du kontakta endokrinologen och ta reda på orsaken till uppkomsten av ödem och andra obehagliga fenomen före menstruation. I vissa fall kan läkaren rekommendera en kort behandling med lätta diuretika eller ta hormonella preventivmedel med en diuretisk effekt, vitaminer och kosttillskott.

Folkmetoder

Hjälp i närvaro av ödem, beroende på menstruationscykeln hos kvinnor, bör vara omfattande. I vissa fall kan du använda naturliga ingredienser, men innan du gör detta bör du rådfråga din läkare.

 1. Det rekommenderas att ta bort svullnad i ansiktet med en mask tillverkad av rå potatis. Det måste slipas på ett rivjärn och fördelas på huden i ögonlocken. Håll masken i 15 minuter och skölj sedan med kallt rent vatten.
 2. Grönt te hjälper till att lindra svullnad i ögonlocken. Två bomullsdynor blir våta av teblad och sätter på det drabbade området. Förvara lotion i högst 15 minuter.
 3. Om ödem är lokaliserat främst under ögonen, är den äggvita masken bäst i detta fall. Piska det med en visp och smörj huden.
 4. En kompress av kall helmjölk med isbitar hjälper. I denna lösning fuktas bomullsskivor och placeras på slutna ögon. Håll cirka 10 minuter.
 5. En mask tillverkad av hackad persilja med tillsats av gräddfil med 20% fett är mycket effektiv. De måste tas i förhållandet 1: 2 och blandas ordentligt. Blandningen appliceras jämnt på ansiktshuden och efter 20 minuter måste den tvättas med tonic eller vatten.
 6. För tvätt före menstruationen kan du förbereda en infusion av rosmarin. Flera grenar av en färsk växt bör hällas med ett glas kokande vatten och få stå på ett mörkt ställe under en vecka.
 7. För att ta bort det edematösa syndromet med PMS rekommenderas att torka ansiktet med isbitar. De kan göras som vanligt rent vatten eller avkok av antiinflammatoriska örter. Ibland, för detta ändamål, frysa teblad av naturligt kaffe.
 8. Om benen sväller före menstruationen kan du förbereda ett speciellt bad. För det är det nödvändigt att lösa upp 200 gram salt i 10 liter vatten, tillsätt där en stor sked soda och en liten sked honung. Sänk benen i 10 minuter och torka sedan av dem torra. En sådan procedur kan göras när som helst, flera gånger om dagen.
 9. För oral administration rekommenderar traditionella läkare att använda ett lagerblad. Ta tre stora blad för en avkok, och brygg 250 ml vatten. Ta en sked tre gånger om dagen. Detta bör göras med stor försiktighet, eftersom lövbladet i denna form kan orsaka en ökning av toner i livmodern.
 10. Det är mycket användbart att förbereda ett avkok av rosa höfter, särskilt med svullnad i fötter. För detta måste en matsked råvaror malas och bryggas i en termos av 500 ml kokande vatten. Drick 20 ml, tre gånger om dagen. Buljongen gör att du snabbt kan hantera ödem och stärka kroppens immunförsvar.
 11. Oraffinerade havrekorn (tre stora skedar) hälls med en liter kokande vatten och insisteras över natten. På morgonen kokas läkemedlet i 20 minuter. Det måste tas 1/5 kopp upp till fem gånger om dagen.

Ödem före början av menstruationen försvinner vanligtvis om du följer ovanstående rekommendationer. Men om alla metoder har testats och det inte finns någon lättnad, bör du genast söka hjälp från en läkare och genomgå en grundlig undersökning. Kanske är vattenhållning i kroppen ett symptom på en allvarlig sjukdom..

Behandlingsmetoder

Vad man ska göra för att undvika stagnation av intercellulär vätska, samt hur man kan bli av med ödem, om det inte var möjligt att förhindra deras bildning?

Mediciner

Om svullnad observeras uteslutande under menstruationen föreskriver gynekologen patienten läkemedlet Veroshpiron, som har en mild diuretisk effekt och stimulerar processen för vätskeavstängning. Om det finns kontraindikationer för att ta läkemedlet kan det ersättas med användning av diuretiska örter - lingonbär eller tranbär.

Ödem som kvarstår länge är en indikation för diagnos. Under undersökningen kommer läkaren att fastställa orsaken till svullnad i kroppens delar och välja den optimala medicinen. Svullnad som ett resultat av en hormonell störning elimineras genom att ta hormoner, en neurologisk störning genom lugnande medel och inflammation med antibiotika.

Folkterapi

För att bli av med premenstruellt ödem rekommenderas det att använda sådana folkrättsmedel:

 • masker framställda på basis av kyld mjölk, äggvit eller gräddfil;
 • kylda kompresser av grönt te, naturligt kaffe och kamomillbuljong;
 • saltbad hjälper till att eliminera svullnad i lemmarna;
 • handmassage med antiseptisk avkok.

Ett avkok av lagerblad bidrar till att avlägsna puffiness. För att förbereda det måste du fylla tre små ark med 500 ml kokande vatten och infusera läkemedlet i tre timmar. När buljongen är klar tas den tre gånger om dagen, 100 ml.

Ett annat effektivt botemedel mot puffiness är en avkok av rosa höfter och lingon. Receptet är enkelt: frukterna av två växter blandas i ett förhållande på 1: 1, hälls med 500 ml kokande vatten och låt sjuda under låg värme i 15 minuter. Därefter måste vätskan kylas och filtreras: den färdiga buljongen tas två gånger om dagen i en volym av 150 ml.

Svullnad i benen före menstruation - ta reda på orsakerna

Östrogener - könshormoner som produceras av äggstocksfolliklarna anses vara de viktigaste "syndarna", även om inga konkreta bevis har tagits emot: det antas att de behåller natrium i cellerna och vätskan bibehålls också - det är ödem. Samtidigt nämns det sällan att östrogennivån är hög, inte precis före menstruationen, när ödem uppträder, men i mitten av cykeln.

Det antas också att vid denna tidpunkt faller nivån av progesteron, ett hormon som produceras av corpus luteum i äggstocken och utför många funktioner (progesteron är ansvarig för den normala cykeln, förnyelse av endometrium och förmågan att bli gravid; avlägsnar överskott av natrium, ger en diuretisk effekt).

Innan menstruationen börjar ökar progesteronnivån och minskar innan de börjar. under menstruationen producerar kroppen väldigt lite.

Emellertid försvinner ödem i början av menstruationen; Progesteron kan inte "skyllas för allt", men det är allmänt accepterat att en sänkning av dess nivå bidrar till ansamlingen av natrium.

Samtidigt "prolaktin", som ansvarar för produktionen av bröstmjölk, "kommer in i scenen": ägget har mognat, vilket innebär att vi måste agera. Det kan också hålla vätska, särskilt om cellerna är känsliga för det..

Ett annat hormon - ACTH, påverkar produktionen av östrogen och progesteron, och under stress i hypofysen produceras det mer: det avser också vätskeansamling.

Den andra sidan är förknippad med en brist på vitaminer och mineraler och ett överskott av skadliga ämnen, men detta ämne är för omfattande.

Kom ihåg kort: hos många kvinnor manifesteras PMS i en ökad aptit (detta är normalt - kroppen "lagrar" vid graviditet) och förvärring av smakpreferenser.

Det senare, med ett överflöd av alla slags "snacks" och färdiga produkter, har moderna människor mycket: lätt att vänja sig - svårt att vägra.

Ofta, före menstruationen, "tillåter" kvinnor sig själva skarpa och salta, rökt och fet: kroppen är redan benägen att ödem, och sedan finns det sådana "kosttillskott". Sötsaker och oljig "mjölk", bakverk och konserverade marinader bidrar också till ansamling av vatten - särskilt mot bakgrund av påfrestningar som ofta "grips" med PMS.

svullnad före menstruation

En annan åsikt, inte utan anledning: genom att ackumuleras skyddar vätskan den kvinnliga kroppen mot uttorkning, vilket är möjligt mot bakgrund av blodförlust under menstruationen - naturen tog också hand. Näringsämnen elimineras också med blod - till exempel B-vitaminer och järn: skyddsmekanismen verkar inte överflödig.

Och det finns fler frågor än svar; Dessutom har inte alla ödem. Experter förklarar: i de flesta fall är denna reaktion av kroppen naturlig, som ett svar på hormonella förändringar. Efter menstruationen normaliseras den hormonella bakgrunden och ödemet försvinner, men inte för alla: oftare kvarstår de i de som tillhör "riskgrupperna".

Dessa är överviktiga kvinnor - östrogener samlas i fettvävnad - och en oregelbunden cykel; som lider av kroniska sjukdomar i det kvinnliga könsorganet (polypper, cyster, endometrios, etc.).

), hjärta och blodkärl, mag-tarmkanal, lever och njurar; ta hormonella preventivmedel; tonårsflickor och kvinnor efter 40 år.

Predispositionen för ödem ökar dramatiskt med dålig näring, ofta konsumtion av produkter med fytoöstrogener, inaktiv livsstil, fysisk och emotionell överbelastning och en tendens till dåliga vanor.

Inte bara ben kan svälla - skorna blir små, utan också händer och ansikte - "väskor" under ögonen, puffiness. Ofta sväller bröstet och buken, och ibland hela kroppen - oftare med nedsatt njurfunktion.

På kvällen är ödem mer märkbart, särskilt med stillasittande eller stående arbete. Men för någon är de mer uttalade på morgonen: det noteras att många "godsaker" och "delikatesser" bidrar till vätskeansamling.

Det är möjligt, men det skulle vara nödvändigt att radikalt förändra livsstilen - i synnerhet skulle det vara trevligt att vila några dagar innan din period. Inte alla kommer att kunna gå på jobbet just nu, men det är fullt möjligt att förbättra vatten-saltmetabolismen: ödem är antingen obetydligt eller nästan omöjligt.

Tillsätt mer rent vatten i kosten, upp till 1,5-2 liter, beroende på typ av kroppsbyggnad, men under den andra halvan av dagen försöker du dricka mindre; natrium kommer att lösas upp och elimineras från vävnaderna. Grönt te och örtte kommer också att hjälpa; kaffe är bättre att inte dricka ännu, trots dess diuretiska effekt: det kommer att vara mer skada än nytta.

Det är bättre att bygga en diet så att det inte finns några överskott alls, men åtminstone en vecka innan menstruationen, ta bort livsmedel som upprör balans: rökt mat, stekt mat, animaliskt fett, godis, minska mängden salt, tillsätt fler färska grönsaker, frukt och örter, som gurkor, vattenmeloner och fänkål. Vid övervikt är detta särskilt viktigt: kaloriintaget bör minskas.

Gymnastik och promenader skyddar också mot ödem. Träna lugnt och regelbundet: på så sätt hjälper du till att fungera i alla organ och system.

Det är användbart att simma eller bara ta ett varmt (inte varmt!) Bad: urinering kommer att öka.

Men det är omöjligt att ordna dieter eller hårda fasta dagar under den andra halvan av cykeln: kroppen är inställd på att "lagra" näringsämnen, och deras begränsning kan provocera vätskeansamling.

Möjliga komplikationer

Vanligtvis svullnad under menstruationen, leder inte till några komplikationer och kräver inte behandling. En stark svullnad av hela kroppen, särskilt ansiktet, blir emellertid med tiden en oro.

Om svullnad i benen provoseras av tumörer i bäckenet, ignorerar detta symptom till den sista graden av sjukdomen. Ett hormonellt fel kan leda till störningar i det endokrina systemet. De farligaste av dessa är sköldkörtelcancer och diabetes. För att upprätthålla en kvinnas hälsa rekommenderas därför att regelbundet besöka en gynekolog och upprätthålla en kalender av menstruation.

Puffiness före menstruation bör inte skrämma en kvinna. Detta är främst en fysiologisk process som äger rum under en vecka. Svullnad kan kvarstå under de tidiga dagarna av menstruationen. Bröstförstoring och svullnad i benen är särskilt vanliga. Om vätskeansamling stör dig och åtföljs av smärtsamma upplevelser, se till att konsultera en gynekolog.

Under menstruationen observerar vissa kvinnor svullnad i buken, benen. Den totala vikten varierar, ökningen kan vara flera kilogram. Efter några dagar försvinner symptomen. Hur man hanterar det och vad man ska göra för att förhindra återfall?

Fysiska förändringar orsakar mycket besvär: storleken på saker, skor är inte lämpliga. Stämningen förändras, magen sväller, bröstet sväller. Obehag orsakar utbrott av ilska eller depressiva stämningar. Ofta kan du observera på morgonen svullnad under ögonen. Ansiktet sväller också.

Manifestation av puffiness

Manifestationen av puffiness är individuell. Varje kvinna har fysiologiska egenskaper, på grund av vilket ödem förekommer i olika organ och vävnader. Den vanligaste svullnad och smärta i området av bröstkörtlarna, svullnad i buken, händer, ben, fötter och ansikte. Överskottsvätska kan ge en viktökning på 3-5 kg. Svullnad åtföljs ofta av störningar i mag-tarmkanalen - förstoppning, uppblåsthet, gas. Som ett resultat av förändringar i kroppsformer, möter kvinnor svårigheter att välja en garderob: deras fötter är så svullna att det är omöjligt att bära skor i deras storlek, vanliga byxor inte konvergerar i midjan. Fukthållning börjar oftast 3-7 dagar före menstruationens början och passerar under de första dagarna av menstruationen.

Riskgrupp

Nästan varje kvinna upplevde ödem före menstruation under olika perioder av sitt liv. I vissa är dessa manifestationer obetydliga, medan andra känner stort obehag. Oftast uppstår svår svullnad i följande fall:

 • kvinna över 40 år;
 • ständig användning av salta, rökt och kryddig mat;
 • lever i megacities;
 • njursvikt;
 • ett stort antal graviditeter, förlossning, aborter;
 • övervikt;
 • diabetes mellitus och fetma i samband med hormonella störningar;
 • alkohol och rökning;
 • ta preventivmedel;
 • kronisk stress;
 • sjukdomar i bäckenorganen, tidigare gynekologiska operationer;
 • otillräckligt vattenintag;
 • låg fysisk aktivitet.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Vad man ska göra med förstoppning under menstruationen eller framför dem?

Publicerat den 12/12/2019 · Kommentarer: · Läs: 5 minuter · Visningar: Visningar från inlägg: 916Problemet med förstoppning under de senaste åren är allt vanligare....

Undersökning av en gynekolog - när är det bättre att gå

När är det bättre att gå till gynekolog för en undersökning - det är frågan som varje kvinna frågar inom en snar framtid att besöka en specialist....

Hur man blir gravid tvillingar och försöker påverka spädbarns kön. Naturliga och konstgjorda metoder

Inte varje mor får glädjen att födda tvillingar eller tvillingar, naturen är extremt selektiv i denna fråga....