Varför sväller magen under menstruationen och vad man ska göra

Intim

Varför sväller magen under menstruationen och vad man ska göra

Varför sväller magen före menstruationen

Cykeln återspeglar de komplexa hormonella processer som förekommer i en kvinnas kropp. Under hela reproduktionsperioden observeras månatliga förändringar i nivån på könssteroider, vars huvudsakliga gynekologer kallar:

Om östrogennivåerna når maximalt med ägglossningsperioden, produceras en betydande mängd progesteron före menstruationen. PMS är en konsekvens av minskad östrogenproduktion medan progesteron ökar.

Under kritiska dagar blåses buken upp på grund av följande hormonella faktorer:

 • Endometrial spridning. Östrogener bidrar till tillväxten av endometrium. Tillräcklig tjocklek på livmoderens innerskikt är en förutsättning för implantation av fosterägget vid befruktning av honägget med en manlig sperma. Ett svullt livmodern verkar på tarmarna och orsakar en visuell ökning av bukområdet. Efter exfoliering av det funktionella lagret i endometriet återgår storleken på livmoderkroppen till dess ursprungliga värden.
 • Svullnad. Under påverkan av könshormoner ackumuleras vätska i vävnaderna i kroppen. Denna mekanism förhindrar blodförlust under kritiska dagar..
 • Ägglossning. Utgången av ägget från follikeln åtföljs av en hormonell våg. Ökad flatulens och flatulens före menstruation beror på den aktiva produktionen av progesteron. Detta hormon har en avslappnande effekt på matsmältningskanalen..

Experter kallar följande orsaker till uppblåsthet före menstruation:

 1. Funktioner för tarmmotilitet. Några dagar före menstruationen ökar blodflödet till äggstockarna och livmodern. Tarmens väggar genomgår kompression, vilket orsakar spasmer. Livsmedelsfrämjande är ojämnt. Det är därför menstruationer ofta puffar. Spjälknings- och avföringsstörningar kan förekomma..
 2. Graviditet. Om magen blåses upp före menstruationen har kanske en befruktning inträffat. Progesteron orsakar förändringar i den kvinnliga kroppen för bärande och efterfödande av ett barn.
 3. Ätande. En stor mage under menstruationen kan vara resultatet av överätande. Ökad aptit är en biverkning av progesteron, vilket orsakar en känsla av hunger. Vanligtvis begär kvinnor salt och söt mat som fångar vätska i kroppen. Gaser under menstruationen verkar på grund av dålig matsmältning av en stor mängd mat.

Ibland blåses magen upp till följd av patologiska tillstånd:

 1. Sjukdomar i matsmältningssystemet. Förvärring av kolit eller gastroduodenit observeras ofta under kritiska dagar på grund av ansamling av vatten och blod i bukhålan. Formade gaser leder till vindbildning, kramp, illamående och förstoppning. Smärta i nedre del av buken kan uppstå..
 2. Sjukdomar i könssystemet. Vätskan kvarhålls i vävnaderna under patologiska tillstånd i njurarna. Efter menstruationens början minskar antalet urinationer. Hos kvinnor är magen uppblåst, och svullnad verkar, trycket stiger.
 3. Gynekologisk patologi. Inflammatoriska processer och godartade tumörer kännetecknas av akuta smärtor som kan stråla till anus och sakrum. Buken är uppblåst med vidhäftande sjukdom, adnexit, uterusformationer och äggstockar.

Förändringar i blodsammansättning

Strax före menstruationen börjar kroppen producera en enorm mängd kvinnliga hormoner. Således förbereder livmodern sig för antagandet av ett befruktat ägg.

Om befruktningen inte har inträffat, sjunker mängden progesteron i blodet kraftigt till en normal nivå, och östrogennivån minskar långsammare, varför en extrem mängd östrogen är i blodet under flera dagar. Detta utlöser en mängd olika störningar, inklusive illamående och kräkningar..

Innan cykeln börjar producerar kroppen intensivt blodceller, som konsumerar mycket hemoglobin.

På grund av dålig ämnesomsättning i blodet kan en brist på detta protein uppstå, vilket är nödvändigt inte bara för att bygga blod utan också för att hjärnan ska fungera normalt.

Med brist på hemoglobin saknar hjärnan syre. Som svar är kräkningscentret upphetsad i honom, vilket gör honom sjuk och yr.

Om en kvinna har låg hemoglobin av naturen, är illamående i slutet av cykeln nästan garanterat henne.

Dessutom kommer hon att ha svagheter och ständig dåsighet. Långa styva, köttfria dieter kan ha samma effekt innan menstruationen..

Orsaken till illamående kan vara en ökning av blodtrycket. Innan menstruationen kan siffrorna på tonometern avvika från normen, även om resten av tiden trycket inte stör.

Tryckökningen provoserar en förändring i vatten-saltbalansen i kroppen, vars orsak är en ökad östrogennivå.

Östrogen behåller fukt i vävnader, inklusive i området i hjärnan där hypotalamus är belägen. På grund av kompression av de svullna vävnaderna börjar järn producera hormoner dåligt, vilket resulterar i att den vaskulära tonen stiger, vilket innebär att trycket stiger.

Trycket före menstruationen kan inte bara stiga utan också falla. Hos kvinnor i den neuropsykiska gruppen intensifieras sömnlösheten före menstruation, aptiten sjunker, vilket minskar blodtrycket.

Kvinnor med en cephalgisk form av PMS drabbas särskilt av vegetovaskulära problem.

Orsakerna till minskningen av trycket i detta fall är gynekologiska sjukdomar (fibroider, polyper), tar smärtstillande medel (antispasmodika dilaterar blodkärl) och en ökad mängd prostaglandiner i blodet.

Det bör varna den regelbundna minskningen av trycket före menstruationen, åtföljt av hjärtarytmi..

Kvinnor med sådana manifestationer måste omedelbart undersökas av tre specialister: gynekolog, endokrinolog och kardiolog.

Hur många dagar före menstruationen verkar uppblåst

En ökning av buken före menstruationen är individuell. Buken blåses upp 2-3 dagar före menstruationen. Vissa kvinnor rapporterar uppblåsthet 1,5–2 veckor före de kritiska dagarna. Ibland ökar magen under menstruationen, vilket beror på följande faktorer:

 • kroppsdelar;
 • fysisk kondition (uppblåst eller svag press);
 • livmodermuskelelasticitet, som försvagas efter förlossningen.

Hos unga flickor som är engagerade i sport ökar inte magen före menstruationen. En ökning med 2 kg i vikt observeras hos kvinnor som föder barn och övervikt. Som regel återvänder midjestorlek, såväl som vikt, på den tredje dagen av cykeln till det normala.

Hur man förstår, tvekar innan menstruation eller graviditet

För att avgöra om graviditeten puffar innan menstruationen eller flatulens manifesterar sig är det ibland möjligt med ytterligare tecken:

 • Förändringar i aptit och näringspreferenser. Hos gravida kvinnor kan det försvinna eller, omvänt, intensifieras. Och maten som tidigare gillades väcker fientlighet. Mat som tidigare lämnade dig likgiltig blir älskad.
 • Svaghet, dåsighet, glömska, liksom utseende av illamående på morgonen. Hormonförändringar som börjar under graviditeten redan under de första veckorna leder till dessa manifestationer..
 • Bröstsvullnad. Bröstkörtlarna verkar tunga, bröstvårtorna blir känsligare.
 • Förvärring av lukten. Allt är som med mat: lukt som inte orsakade känslor innan börjar gilla eller orsaka avsky.
 • Förbättrad vaginal urladdning. De är transparenta, men kan vara isär med blod.

Ändå är det säkrare att göra ett graviditetstest, eftersom de listade symtomen kan indikera lossna nerver, trötthet eller närmar sig, men försenade, kritiska dagar. På kort tid stiger hCG-hormonets nivå, vilket med en större grad av tillförlitlighet kommer att bekräfta förekomsten av ett fosterägg. Men testet kan vara felaktigt i början av graviditeten. Därför är det vettigt att vänta eller besöka gynekologen om du inte kan vänta med att ta reda på graviditet.

Vad man ska göra med uppblåsthet under menstruationen

När magen blåses upp kan mediciner och traditionell medicin användas.

Mediciner för uppblåsthet under menstruationen

Beroende på orsaken till ökad midja och flatulens kan följande mediciner användas:

 • kramplösande medel (Spazmalgon, No-shpu, Drotaverinum) med kramper i livmodern och tarmen;
 • karminerande medel (Espumisan) med ökad gasbildning;
 • enterosorbenter (Smecta) om bukhålan blåses upp på grund av flatulens och avföringsstörningar är närvarande.

Folkläkemedel mot uppblåsthet före menstruation

I avsaknad av patologier från matsmältningssystemet under menstruationen är det användbart att lägga till kosten:

 • avkok av persilja;
 • dillvatten;
 • vatteninfusion av kumminfrön;
 • krossade moröfrön (kumminfrö, dill);
 • potatisjuice;
 • Mintte.

Kost för flatulens före menstruation

Om bukhålan blåses upp under menstruationen är det nödvändigt att följa reglerna för en hälsosam kost:

 1. Mängden portioner rekommenderas att reduceras och antalet måltider - för att öka.
 2. Det är lämpligt att begränsa eller eliminera livsmedel som orsakar flatulens från kosten..
 3. Du måste konsumera mindre socker och salt, vilket håller kvar vätska i kroppen och skapar en extra belastning på hjärtat.
 4. Kaffe och starkt te, som bidrar till luftväxt, ersätts bäst med vanligt vatten.
 5. Vid samtidig smärta, örtte och tranbärs fruktdrycker är lingonbär användbart.

Slutsats

Att veta din kropp kommer med erfarenhet. I ung ålder lär en kvinna bara att förstå sig själv. Med tiden kommer det att bli tydligt vad som är ett naturligt uttryck för fysiologi. Vad man ska göra med uppblåsthet?

Om detta problem är obekvämt kan du hitta en lösning och vidta några åtgärder som ett förebyggande åtgärder..

Ofta orsakas gasbildning av felaktig tarmfunktion, vilket störs av frisättningen av hormoner. För att undvika detta måste du övervaka din diet och minska bördan på matsmältningskanalen.

Förebyggande av uppblåsthet under menstruationen

Om magen blåses upp under menstruationen rekommenderas:

 • delta i sporter som är tillåtna under kritiska dagar (gymnastik, yoga);
 • äter ordentligt;
 • använd varma lugnande bad med eteriska oljor eller havssalt tills menstruationen;
 • observera den nödvändiga rytmen i det intima livet;
 • bär inte hårda kläder och underkläder som försämrar blodtillförseln till bäckenet.

Vad är en process?

Vid rättvis kön, efter att ha uppnått fertil ålder, inträffar varje månad samma process när en kvinna kan bli gravid.

Ägglossning eller ägglossning. Om befruktning inte inträffar efter frigörandet av cellen har kvinnor kritiska dagar, det vill säga långvarig blödning.

Ägglossning är en slags ekvator i menstruationscykeln. Denna cykel är en fysiologisk process som endast är en del av den kvinnliga kroppen, vilket gör att du kan bli gravid, föda och föda ett barn.

Observera att varaktigheten, liksom funktionerna i kursen, är olika för varje kvinna.

Villkorligt kan cykeln representeras enligt följande:

 • Den första dagen med blodfrisläppande är mognaden av ett nytt ägg. I det ögonblicket, när cellen når sin maximala mognad, inträffar en plötslig förändring av den hormonella bakgrunden i kroppen, därför problem med matsmältningskanalen (uppblåsthet), emotionell "svängning";
 • Det andra steget - perioden med ägglossning, när cellen släpps, kan pågå i flera dagar och kännetecknas av stora chanser för graviditet;
 • I det tredje steget utsöndrar hypofysen luteiniserande hormon. En speciell körtel som syntetiserar progesteron bildas i stället för cellen.

Som regel förekommer uppblåsthet efter ägglossningen. Om en liknande process oroar en kvinna innan och när cellen går ut, är det bäst att genomgå en rutinundersökning.

Uppblåsthet är inte alltid normen, i vissa fall är detta fenomen ett symptom på utvecklingen av patologi.

Orsaker till uppblåsthet

Den vanligaste orsaken till uppblåsthet före menstruationen är en förändring av hormonnivåerna. Menstruationscykeln är en kontinuerlig serie hormonella förändringar. Kärnan i reproduktionsperioden är att fördela en tillräcklig mängd progesteron - det könshormon som är ansvarigt för att förbereda den kvinnliga kroppen för graviditet. Progesteron verkar på de mjuka livmodermusklerna, det sväller och ökar något i storlek och förbereder sig för att ta ett ägg. Så kan magen öka i volym. Ju mer en kvinna har utvecklat magmuskler, desto mindre troligt är det att uppblåsthet kommer att märkas.

Dessutom, under påverkan av hormonet progesteron, kvarhålls vatten i kroppen, varför benen sväller samt bäckenområdet (detta kan också orsaka uppblåsthet).

En lika vanlig orsak till uppblåsthet och ökad gasbildning är okontrollerad aptit, kännetecknande för premenstruellt syndrom. Äter enorma mängder salt, rökt och särskilt söt mat kan magen svälla våldsamt och följa denna process med gaser.

Bland de möjliga orsakerna sticker också ut:

 • mag-tarmkanalsjukdomar;
 • om uppblåsthet och en försening i menstruationen observeras, är det möjligt att orsaken till uppblåsthet var graviditet;
 • patologiska processer och tumörer i organen i det kvinnliga reproduktionssystemet.

Uppblåsthet under och före menstruationen kan åtföljas av en känsla av bukhinnan, rumling och flatulens.

SERGEY RYKOV: ”Ofta och obehagliga gasutsläpp på grund av parasiter. Bli av med den beprövade metoden - skriv ner receptet. »Läs mer >>

Alla ovanstående symtom är inte bevis på patologi, så snart menstruationen börjar stannar de.

Med en kontinuerlig, oberoende av fysiologiska förändringar i uppblåsthet, bör en kvinna konsultera en läkare för att ta reda på det verkliga skälet till att svullnaden inte gick naturligt och för att påbörja behandlingen i tid.

Premenstruellt syndrom

Varför blåses upp magen före menstruationen, och på hur många dagar går det? Inför nästa menstruation utvecklar många kvinnor premenstruellt syndrom. Tillståndet kännetecknas av irritabilitet, trötthet, illamående, svullnad, huvudvärk. Dessutom noteras ömhet i bröstkörtlarna, buken sväller, kroppstemperaturen stiger, hjärtslaget ökar. Listan över PMS-symtom är mångfaldig; den kan manifestera sig både i milda och svåra former..

De flesta kvinnor som lever i megaciteter och under ogynnsamma miljöförhållanden lider av premenstruellt syndrom. Skälen förstås inte helt. Hittills finns det flera versioner av förekomsten av PMS:

 • tillståndet orsakas av en skillnad i könshormoner som förekommer i olika faser av menstruationscykeln;
 • teorin om syndromets neurogena ursprung baseras på metaboliska störningar av sändare i centrala nervsystemet;
 • den hyperprolaktinemiska orsaken till syndromet uppstår på grund av ett ökat hypofyshormon, vilket kan orsaka reproduktions-, metabolism- och emotionella störningar hos kvinnor.

Symtom på premenstruellt syndrom kan delas villkorat i fysiska och psykologiska manifestationer. Uppblåsthet avser fysiska symtom. Som regel, om buken ökar före menstruationen, är smärta också närvarande i dess nedre zon. Vid början av menstruationen får livmoderhalsen en fast struktur, ytan blir torr. Brist på fukt tillför obehag och orsakar obehag. Innan menstruationen ökar livmodern något och faller ner. Livmoderhalsen i livmoderhalsen bör öppnas maximalt för obehindrat tillbakadragande av menstruationsblod.

Uppföranderegler för att minska luftväxt

För att minska obehaglig uppblåsthet under menstruationen bör du följa följande principer:

 • Du måste granska din diet helt från andra hälften av menstruationscykeln. Maten ska lätt kunna smältas, ångas eller kokas.
 • Det är värt att avstå från produkter som provocerar gasbildning: bönor, bönor och linser, kål, druvor, gurkor och rädisor, mjölk, kvass och mjölksyraprodukter.
 • Det är värt att begränsa saltintaget. Du behöver bara lägga till den till färdigrätter (högst 13-14 gram salt kan konsumeras per dag, och när du lagar mat är det lätt att överskrida denna gräns). Det är nödvändigt att helt överge salt, inlagd, rökt mat, eftersom det håller kvar vätska i kroppen.
 • Gasning förbättras av godis (detta är också svaret på frågan varför patienten för varje gastrointestinal sjukdom först förbjuds från kakor, bakverk, choklad och andra kemiska sötsaker smaksatta med enorma mängder socker och vegetabiliskt fett), kolsyrade och alkoholhaltiga drycker: särskilt öl och vin följaktligen måste de också tas bort från kosten.
 • En vuxen behöver dricka minst 2 liter rent vatten per dag.
 • Det är viktigt att regelbundet använda, och särskilt de senaste 2 veckorna av cykeln, mineraler: zink, kalcium, magnesium, kalium och vitamin A, C och grupp B. För att mätta din kropp med dem måste du konsumera tillräckligt med spenat, broccoli, sparris, nötter, bovete, kyckling, hård ost och ägg.

Flatulens i olika perioder av cykeln

För att förstå när svårighetsgraden av buken är normen och när tecken på störningar är det nödvändigt att ta isär varje steg separat.

 • Efter ägglossning: flatulens, dragande smärta, minskad prestanda - tillstånd som ingår i normen. På grund av mikrotrauma och cellutgång.
 • Under ägglossningen, ökad gasbildning, kan kolik läggas till ovanstående tecken. Detta tillstånd är normen, kroppens reaktion på äggets främjande i livmodern.
 • Observera att flatulens och andra symtom före ägglossning inte är normen. I detta fall orsakas troligen störningar i matsmältningssystemet av en felaktig diet.

För att ägglossningen ska uppstå mindre smärtsamt och märkbart rekommenderar experter att följa förebyggande rekommendationer, vilket leder till en hälsosam och aktiv livsstil.

Medicinering för hepatit

För att eliminera uppblåsthet och ökad gasbildning före menstruation kan du använda följande läkemedel:

 • No-shpa, Drotaverin, Almagel - kramplösande läkemedel som minskar smärta under uppblåsthet;
 • Aktivt kol - ett sorbent som tar bort gifter från kroppen (lämplig när magen är svullen från överätande);
 • Omeprazol, Festal, pancreatin - enzymatiska medel som förbättrar matsmältningen;
 • Dimethicone, Cuplaton - speciella medel som stimulerar avlägsnande av överskott av gaser från kroppen;
 • Espumisan är ett populärt botemedel mot övergasning.

Arten av sensationer under ägglossningen

Oftast uppstår smärtsamma symtom efter ägglossningen, det vill säga i ögonblicket när follikeln brister och ägget går utanför.

Detta fenomen uppfattas av kroppen som mikrotrauma. Det är därför ägglossningen oftast åtföljs av smärta från äggstocken..

Som regel är smärtan inte akut, måttlig. Dessutom, i många kvinnor, drar också nedre buken. Sådana obehagliga förnimmelser försvinner helt efter en kort tidsperiod..

Uppblåst örter

Det händer att patienter som lider av uppblåsthet inte vill se en läkare eller ta specialiserade mediciner. Traditionell medicin hjälper dig att bestämma vad du ska göra i det här fallet..

Avkok av mynta eller kamomill hjälper om en kvinna är kraftigt puffad före menstruationen. Läkemedlet bereds på följande sätt: 250 ml kokande vatten, somnar på en tesked torkade hackade örter (om basen på buljongen och mynta och kamomill tillsätts en sked av varje ört till ett glas vätska), buljongen omrörs och infunderas i en halvtimme. Du kan ta en avkok med tillsats av honung, som vanligt örtte.

Varför händer

Utöver uppkomsten av uppblåsthet hos vissa kvinnor observeras följande symtom före början av kritiska dagar:

 • svullnad;
 • smärtsyndrom;
 • allmän sjukdom;
 • humörsvängningar.

Detta beror på förändringar i hormoner och det faktum att kroppen förbereder sig för ägglossning och efterföljande blodförlust.

En av frågorna som kvinnor är intresserade av är: "Varför inträffar uppblåsthet?" Eftersom hormonella förändringar är direkt relaterade till livmodern, under ägglossningsperioden, ökar dess dimensioner något, eftersom endometriumvolymen ökar.

I detta avseende, om en kvinnas överkroppsmuskler är dåligt utvecklade, uppstår "boll" -effekten, det vill säga runda buken.

Även vid denna tidpunkt ökar blodflödet till hängorna och direkt till livmodern.

På grund av detta har det en ökad effekt inte bara på organen i det reproduktiva systemet, utan också på de som finns i närheten.

Som ett resultat, under eller efter ägglossningen: smärta i buken, störning i matsmältningssystemet.

Möjliga orsaker till uppblåst buk före menstruation

Innan du börjar en kamp med sådana manifestationer av PMS, bör du studera orsakerna till flatulens hos kvinnor. Menstruation är en mycket komplex process ur fysiologisk synvinkel. Det åtföljs av en allvarlig hormonval. Därför är eventuella obehag värda uppmärksamhet och vid tvivel måste du konsultera en läkare.

Hur många dagar före menstruation uppstår uppblåsthet? Denna fråga kan inte heller besvaras entydigt. Men det finns ett antal uppenbara orsaker till förekomsten av flatulens före och under menstruationen, vilket tar bort en kvinna som avsevärt kan lindra hennes tillstånd:

Hormonspänningar

Under menstruationen och före dem, i varje kvinnas kropp, börjar progesteron pumpas - ett hormon som ansvarar för en framgångsrik befruktning av ägget och efterföljande utveckling av embryot. Progesteron ger avkoppling av livmodersväggar. Men vid komprimering av dess inre lager kan det också leda till uppblåsthet och som ett resultat till obehag i buken. Om befruktning inte inträffar minskar mängden hormon och magen, som ökade för ett par dagar sedan, återgår till det normala..

Graviditet

Det händer att en kvinna i flera dagar, då menstruationen börjar, inte observerar blodutsöndringar, men känner att hennes mage tros, öm, det finns en känsla av uppblåsthet, illamående. Det finns tyngd i bröstet, svullnad, det sväller.

Om magen är svullen, det finns ingen menstruation, och förseningen är för lång, måste ett graviditetstest göras.

Även om resultatet är negativt och symptomen inte försvinner måste du definitivt besöka en gynekolog. Med dragvärk i nedre del av buken, med en resa till en specialist, kan du inte tveka. Sådana symtom kan vara orsaken till många störningar (ektopisk graviditet, svullnad).

Intestinal rörlighet

Uppblåsthet under menstruationen och före menstruationen kan också orsakas av aktiv förberedelse av kroppen, inklusive bäckenorgan. Under denna period observeras ofta små störningar i matsmältningskanalen, vilket kan orsaka tarmsvullnad och överdriven gasbildning.

Svullnad

Uppträdandet av flatulens före menstruation kan orsaka svullnad i kroppen. Fingrar, fötter, händer sväller. Ögonlocken och hela ansiktet kan svälla. Mängden vätska stiger på grund av en ökning av hormonnivåerna. Detta kan göra magen svullen. Tillbakadragandet av vätska försenas, vilket ökar kroppsvikt. Men efter avslutad menstruationsblödning återgår vikten till normal, svullnad avtar av sig själv.

Ägglossning

Detta är den process under vilken en kvinna har högsta chans att bli gravid. Det är inte förvånande att kroppen vid ett sådant ögonblick är på topp med hormonproduktionsaktiviteten. Uppblåsthet kan också vara ett tecken på sådana förändringar..

Om ett sådant symptom är bekant och inte orsakar smärta, finns det ingen anledning till oro. Du måste bara vänta ett par dagar. Annars (med uppträdande av smärta, kramper) - bör du rådfråga en läkare, eftersom ägglossning är, även om den är liten, men fortfarande en skada.

neoplasmer

Ibland kan bildandet av gaser vara ett tecken på förekomsten av eventuella patologier. Om, utöver flatulens, ytterligare okarakteristiska symtom observeras, såsom: illamående, kräkningar, feber, svullnad, kramp, smärta, bör du omedelbart rådfråga en läkare och göra ett blodprov. Och inte heller försumma de förebyggande undersökningarna av gynekologen en gång var sjätte månad.

Patologi för könsorganet

Innan menstruationen kan magen öka i närvaro av en infektionssjukdom. Den inflammatoriska processen bidrar till en ökning av livmoderns storlek, vilket i sin tur leder till det faktum att nedre del av buken börjar bukta märkbart.

Buken före menstruationen kan öka på grund av neoplasmer i livmodern. Gynekologisk praxis visar att storleken på fibroider ökar innan menstruationen börjar. Myoma är en godartad tumör som består av muskelceller och bindväv. Neoplasmer kan bildas i livmoderkaviteten eller dess väggar och kan distribueras i olika delar av organet. Livmoderfibroider erkänns som en ofta diagnostiserad gynekologisk sjukdom hos kvinnor i reproduktiv ålder. Orsaker till neoplasmautveckling:

 • aborter
 • inte korrekt valda preventivmedel;
 • sen födelse;
 • gynekologisk patologi.

Små formationer kan inte orsaka länge. Ökande, myom börjar ha en negativ effekt på organ. Klämma in tarmarna leder till förstoppning, tryck på urinblåsan provocerar ofta urinering. Stora storlekar av fibroider orsakar smärta i nedre del av buken, tung och långvarig menstruation.

Hur man kan bli av med ett uppblåst magsyndrom

Som du ser finns det många skäl till varför magen sväller under menstruationen. Om du är säker på att du är frisk och inte gravid, men fortfarande är orolig, finns det flera rekommendationer som kan hjälpa dig att hantera situationen:

 1. Följ principerna för god kost. Det har redan nämnts att uppblåsthet kan orsakas av elementär överätning och produkter av dålig kvalitet. Under menstruationsperioden och innan den, eliminera alla skadliga livsmedel, konsumera mindre fett.
 2. Några veckor före menstruationen måste du begränsa eller helt utesluta salt, rökt mat, kryddig mat från kosten. Ökat saltintag orsakar vätskeansamling, och rökt och kryddig mat kan irritera väggarna i magen och tarmarna, vilket också påverkar funktionen i mag-tarmkanalen negativt..
 3. Begränsa ditt intag av råa grönsaker och frukter som får din mage att uppblåsa (päron, kål, aprikoser, persikor, baljväxter).
 4. För att undvika en situation där magen blåses upp före menstruationen är det nödvändigt att utesluta konsumtionen av kolsyrade drycker. Du bör äta ofta, men i små portioner. Att dricka mat rekommenderas inte. Överskottsvätska utspädd magesaften och kan orsaka mat att jäsas. Dricka kostar 15–20 minuter före eller 20–30 minuter efter att ha ätit.
 5. För att undvika uppblåsthet kan du börja ta kvällsfärgad olja. Det minskar väl symtomen på PMS, har en lätt diuretisk effekt. Det används också för att normalisera det allmänna tillståndet i klimakteriet..
 6. Att vägra socker och koffein kan också hjälpa till att lindra svullnad och ta bort överskottsgas. En gång i månaden kan du dricka vitamin E och B, magnesium, efter att du tidigare kommit överens om en sådan kurs med en läkare.
 7. Vissa kvinnor utövar massage i nedre delen av ryggen, benen och höfterna med en blandning av lavendel, enbensolja och druvfröolja i ett förhållande av 3: 3: 5.
 8. Innan menstruationen börjar kan ett bad med tre droppar svartpepparolja bidra till att minska uppblåsthet. Under menstruationsblödning ska bad kastas. Ta reda på varför du inte ska ta ett bad under din period.
 9. Lätt fysisk aktivitet ökar kroppens totala ton och hjälper till i kampen mot gaser. Löpning, gymnastik eller vanliga morgonövningar kan hjälpa till att lösa problemet..

Behandlingsprinciper

För behandling av premenstruellt syndrom används hormonella läkemedel, antidepressiva medel och diuretika. Läkemedelsbehandling bör utföras under övervakning av en läkare. Vitamin B6, magnesium, kalcium hjälper till att förbättra det allmänna tillståndet. PMS-symtom hemma kan lindras genom regelbunden träning, måttlig träning ökar nivån av adrenalin i blodet och ger känslomässig tillfredsställelse. För att förhindra smärta i nedre del av magen, bör du utföra övningen "ljus" och andra övningar som ger en rusning av blod till bäckenet en dag eller två före början av menstruationen. Det är också nödvändigt att anpassa kosten, utesluta från den dagliga menyn fet och kryddig mat, kaffe, alkohol. Och öka ditt intag av kalciummat.

För kvinnor som upplever premenstruellt syndrom rekommenderas det att honung, soja och skaldjur införs i kosten. Honung i sin sammansättning innehåller hela det periodiska systemet. Järn och mangan ökar halten av hemoglobin i blodet, B-vitaminer förbättrar immunsystemet och cirkulationssystemet. Sojabönor innehåller lätt smältbart vegetabiliskt protein och värdefulla ämnen som är nödvändiga för den kvinnliga kroppen. Skaldjur innehåller ett stort antal värdefulla mineraler, vitaminer och aminosyror, medan de skiljer sig åt i sitt låga kaloriinnehåll. För att inte få extra kilo under denna period måste du äta mat med ett lågt glykemiskt index.

Du bör begränsa användningen av choklad, söt muffin, fet mat. Du kan lugna sötsaker med torkad frukt, naturlig yoghurt eller frukt. För att inte uppleva svår hunger, bör mat tas intermittent i 2-3 timmar. Kvinnor med PMS rekommenderas att ha en djup, lång sömn. För att säkerställa full sömn kan du ta promenader innan detta. Ett glas varm mjölk, druckit på natten och ett honungbad hjälper en kvinna att slappna av och somna snabbt. Om det finns tecken på premenstrual malaise, bör du söka medicinsk hjälp och genomgå en behandling. Det premenstruella syndrom som bildats under åren är svårare att bota..

Om PMS åtföljs av en tarmstörning, bör du överge de produkter som provocerar uppblåsthet: baljväxter, surkål och rå kål. Spannmål, magert kött och mejeriprodukter bör föredras. Det rekommenderas ofta måltider i små portioner. Vid diarré är det nödvändigt att dricka gelé och risbuljong. För förstoppning bör mer växtfiber läggas till i kosten..

För att undvika allmän puffiness är det nödvändigt att minska saltintaget. Följ en diet, drick vanligt renat vatten mer, ät inte söta, salta och kryddig mat på eftermiddagen. Strax före menstruationen rekommenderas att du börjar använda produkter som har diuretiska egenskaper. Lingonberry och tranbäravkok avlägsnar överflödigt vätska från kroppen. Kalium, som är rikt på bananer, spenat, havregryn, honung, kan hjälpa till att reglera vatten-saltbalansen. Vid svår ödem kan läkaren förskriva diuretika, som bör tas 4-5 dagar före menstruationens början.

Konservativ behandling av fibroider inkluderar att ta mediciner som syftar till att återställa hormonbalansen. Järninnehållande mediciner föreskrivs för att förhindra anemi. Små noder avlägsnas med laparoskopi. Livmoderartikelembolisering används också, där tillförseln av blod genom artären till myom stoppas. Som ett resultat regresserar neoplasmen, och tumörens sönderfallsprodukter avlägsnas med blod. Med konservativ myomektomi avlägsnas myomoden, livmodern bevaras. I avancerade fall, med stora fibroider och många noder, föreskrivs extirpation - fullständigt avlägsnande av livmodern.

Innan menstruationen blåses upp magen av naturliga skäl: på grund av förändringar i hormonsammansättningen, en ökning av livmodern, ödem, ökad aptit och en liten viktökning. I det här fallet behöver kvinnan inte drabbas mycket, dessutom försvinner symtomen ganska snabbt. Och om du under den andra halvan av cykeln inte äter sött, salt, baljväxter, dricker vitaminer, äter bråk, kan du undvika problemet.

Men de skyldiga till en ökning av volym i buken och uppblåsthet kan vara gynekologiska eller gastroenterologiska sjukdomar, inflammation i urinblåsan, graviditet, både normal och ektopisk. Andra symtom bör noteras (feber, kräkningar, diarré, svaghet), om någon, och se en läkare.

Läs den här artikeln

Folkrättsmedel för uppblåsthet under menstruationen

Förutom allmänna rekommendationer finns det många folkrättsmedel som hjälper till med uppblåsthet under menstruationen. Här är de mest populära:

 • Svart te. Vanligt svart te kan hjälpa till att hantera ett uppblåst magsyndrom. Allt tack till tanninerna som den innehåller.
 • Kamomillinfusion. För att förbereda buljongen behöver du 1 matsked blommor per glas kokande vatten. Den resulterande buljongen får infusera och ta minst 2 matskedar före måltiderna.
 • Vitlökspulver. Ett preparat bereds av torkade och hackade vitlöksklyftor. Det tas två gånger om dagen efter måltiderna. Förvara i tätt förseglade glasbehållare..
 • Träkol. Om magen är svullen är det bättre att använda kol från linden eller svart poppel. Förutom flatulens hjälper det mot illamående. Ta 2-4 teskedar per dag. Ett sådant verktyg är lätt att laga hemma. Det räcker att linda grenarna i folie och sätta i ugnen i en timme. För att kontrollera beredskapen klickar du bara på kolet. Färdiga kol smuldrar när de pressas.
 • Dillvatten. Välkänd för sina egenskaper. För att förbereda buljongen måste du insistera på 2 teskedar dillfrön i ett glas kokande vatten. Den resulterande tinkturen tas i ett tredjedel av ett glas tre gånger om dagen före måltiderna.
 • Maskrosrot. Buljongen framställs genom att insistera en halv matsked av örten i kallt kokt vatten i 7-8 timmar. Ta en infusion bör vara en kvart kopp före varje måltid.
 • Malört. En sådan avkok bör tas i 3 matskedar en halvtimme före måltiderna. En infusion bereds i proportionen av en matsked av örter och ett glas kokande vatten. Du kan lägga till en tesked honung.

Alla dessa frön och örter kan fritt köpas på apoteket. Men glöm inte att sådana medel, även om folkliga, men ändå terapeutiska och rekommendationer för användning och dosering av sådana avkok måste observeras.

Det finns många orsaker till att magen uppblåser före menstruationen, liksom sätt att eliminera dessa obehagliga manifestationer. Men efter att ha noggrant studerat all information är det inte så svårt för en frisk kvinna att ta itu med dem.

Användbar video

Se denna anti-uppblåst matvideo:

Ibland kan äggstockarna under menstruationen känna sig smärta. Ibland känner en kvinna sin höger eller vänster. Skälen kan vara dolda patologier..

De främsta orsakerna till förseningen i menstruationen hos unga flickor och kvinnor. Varför det inte finns några perioder och testet är negativt. Hur många dagar är den månatliga förseningen normal. Varför det inte finns någon menstruationsvecka, månad, år. Är det möjligt och hur man orsakar menstruation.

Liksom alla organ förändras också slidan under menstruationen. Vissa känner att det expanderar. Det här är normalt. Men om det finns smärta, klåda, brännande, lukt, det kliar och drar, bör du rådfråga en läkare.

Ibland har kvinnor äggstockar som är normala av fysiologiska skäl. Men om det finns allvarliga obehag, obehag när du besöker toaletten, det finns vita, fläckiga, skärande, skarpa smärta, måste du träffa en läkare. Vad man ska göra om äggstockarna gör ont. Varför uppstod obehag?.

Smärta före menstruation och försening

Ibland möter kvinnor en situation då magen gör ont innan början av kritiska dagar, men det finns inga perioder. En sådan försening kan orsakas av följande skäl:

Först måste du bestämma närvaron eller frånvaron av graviditet. Om graviditeten bekräftas, kan nedre del av buken dra på grund av den ökade tonen i livmodern. I alla fall kommer det inte att vara besvärligt att besöka en läkare, eftersom smärta i nedre del av magen och livmodern under graviditeten kan förvandlas till ett hot om missfall.

Om det inte finns någon graviditet, kan nedre del av buken skada innan menstruation på grund av ovarial dysfunktion, uterusinflammation, äggstocksmärta med menstruations oregelbundenhet.

Skäl att varna. Varför diarré dök upp?

Ta hand om din hälsa - håll Vkontakte-länken

Diarré före menstruation kan inte, är förgiftning eller en sjukdom i samband med matsmältningskanalen. Även om det händer ibland.

Under menstruationen är den kvinnliga kroppen mer känslig för sjukdomar i samband med tarminfektion. Orsaker till diarré som pratar om problem förknippade med patologi i kroppen:

 • svår smärta i buken;
 • temperaturökning;
 • känsla av illamående;
 • långvarig attack av kräkningar;
 • fetid avföring, skummig konsistens.

Ibland kan diarré före menstruation förknippas med att böja livmodern. Med denna sjukdom inträffar en individuell intern omstrukturering i den kvinnliga kroppen.

Denna typ av patologi behandlas inte, men med början av den första födelsen kan denna patologi passera.

Kvinnor som upplever för ofta diarré bör justera sin meny.

Vad ska man göra

Ägglossning kan ge en kvinna många obehagliga upplevelser, men samtidigt kan du bekämpa dem och minska deras intensitet. En av de första metoderna är att ändra kosten direkt under ägglossningen. Det rekommenderas att utesluta:

 • sojabönor, som är tunga för magen;
 • godis, inklusive choklad och eventuella bakverk;
 • rökt, inlagda och saltade produkter;
 • eventuella kolsyrade vätskor och alkoholhaltiga drycker;
 • färsk kål och potatisrätter;
 • bröd som innehåller jäst.

Föredra att lätt smältbara, mejeriprodukter, fettsnåla produkter, färsk frukt och juice.

Ägglossning innebär inte uteslutning av fysisk aktivitet. Dessutom kan en måttlig belastning överföra denna period så smärtfritt som möjligt..

Moderna gynekologer rekommenderar yoga, stretching, simning. Konditionsträning bör kasseras under en tid..

Det är också användbart att använda komplexa multivitaminer som stöder B-vitaminer för att stödja kroppen..

Ovanstående rekommendationer hjälper till att minska smärta, men om intensiteten inte minskar blir smärtan akut, måste du besöka en behandlande gynekolog.

Uppblåsthet under ägglossningen och efter denna process är ett acceptabelt fenomen. Eftersom under denna tidsperiod en slags omstrukturering äger rum i kvinnans kropp - är ett liknande fenomen en reaktion.

I vissa fall är emellertid uppblåsthet ett tecken på utvecklingen av olika slags sjukdomar av reproduktiv art eller mage.

I detta avseende är det nödvändigt att delta i förebyggande gynekologiska undersökningar då och då och glöm inte att övervaka din hälsa.

Hur man eliminerar smärta

Det är nödvändigt att fastställa den exakta orsaken till symptomet för att eliminera den nuvarande smärtan. Detta kommer att kräva:

 • ta ett test för hormoner;
 • genomgå en undersökning med en gastroenterolog;
 • konsultera med en neurolog;
 • som ska undersökas av en gynekolog.

Baserat på den fastställda diagnosen kommer effektiv behandling att väljas. Diuretika eller smärtmedicinering rekommenderas ibland för flickor..

Högprestanda har folkrättsmedel. De används i kombination med läkemedel som rekommenderas av en läkare. Naturläkemedel behandlar symtom.

Effektivt recept baserat på viburnum. För detta kokas bären i 3 liter vatten. Den resulterande drycken insisteras i fyra dagar. Före användning värms läkemedlet till ett varmt tillstånd och blandas med en liten mängd honung. Används infusion 30 minuter före måltider 150 ml tre gånger om dagen.


Du kan göra en infusion av kamomillblommor

Patienten får dricka infusioner och örtte. För att göra detta, häll kokande vatten:

Det är lämpligt att konsultera en läkare i förväg för att utesluta eventuella biverkningar..

Varför diarré kan uppstå

Diarré under menstruationen kan ge många problem för varje kvinna. Det kan pågå innan kritiska dagar börjar och pågå i flera dagar.

Från ovanstående vet vi redan att orsakerna till diarré kan uppstå på grund av förändringar i samband med den hormonella bakgrunden.

Men diarré kan uppstå på grund av användning av vissa livsmedel: plommon, äpplen, körsbärsplommon, vissa kompott och torkad frukt.

Var noga med att kontrollera vilka livsmedel som kan leda till att du får gas, tarmkramper, en känsla av tyngd, behovet att tömma ofta.

Vid konstant och svår matsmältningsstörning under menstruationen är det nödvändigt att rådfråga din läkare.

Om diarré före menstruationen inte orsakar allvarligt obehag kan du försöka lindra några av symtomen. För att göra detta är det nödvändigt att försöka ta bort feta och stekt mat från menyn innan menstruationen (under flera dagar).

Ät inte feta och rika buljonger, fettfläsk eller fisk. När man äter mat med högt fettinnehåll ökar tarmens rörlighet, vilket kan orsaka diarré.

Under denna period kommer det att vara användbart att använda kokta grönsaker, spannmål på vattnet, helst med mindre salt. Uteslut kryddig kryddor. Ät mer grönsaker, frukt.

För att fixa avföringen, kok risgröt, tack vare gluten som finns i det påbörjade diarréstoppet (det viktigaste är att inte överdriva det).

Uteslut följande livsmedel för att inte vila magen:

 • rovor, rädisa;
 • alla baljväxter
 • kål;
 • svamp;
 • rosett;
 • bröd;
 • spannmål (undantag ris);
 • mjölk och produkter från den

För att lindra tillståndet, grädda päron i ugnen eller bryg en avkok för dig själv. Drick alkaliskt mineralvatten under denna period, vanligt vatten utan gas.

Du måste dricka från en och en halv till två liter per dag. Försök att byta till fraktionerad näring.

Om din period inte är förknippad med en sjukdom i matsmältningskanalen, prova:

 1. Under din period ska du undvika ett tillstånd som är förknippat med depression, stress och annan känslomässig nöd..
 2. Uteslut användning av alkoholhaltiga drycker, feta, rökt och kryddig mat för att må bra under menstruationen.
 3. Användbar för månatliga känsliga massage och lätta fysiska övningar.
 4. Innan du tar medicin i händelse av smärta under menstruation eller uppblåsthet och diarré, ska du rådfråga en läkare där du kan ta reda på varför du har dessa symtom.

Menstruationsflödet är ett fysiologiskt fenomen. Under denna period kan magen skada, det kan vara anfall av illamående och kräkningar, diarré. Alla dessa symtom är acceptabla för närvarande, kan anses vara normala för kvinnor..

Det är nödvändigt att ta hänsyn till att dessa tecken endast kan visas i en cykel och efter att menstruationen är över upphör de.

Om en kvinna har: anfall av illamående, kräkningar, smärta i buken, diarré, men menstruationen inte kommer, är det värt att överväga vilka orsaker som kan göra att du blir sjuk och konsultera en läkare.

Varför uppträdde dessa symtom före menstruationen:

 1. Graviditetens utveckling. Tips: använd testet.
 2. Eventuell avbrott av graviditet.
 3. Ektopisk graviditet.
 4. Attacker av gastrit, magsår, pankreatit.

I alla fall, för att eliminera eller lyckas stoppa orsakerna till sjukdomen, slösa inte tid, sök hjälp från en specialist.

När gynekologiska faktorer inte har något att göra med

Ibland är smärtsamma manifestationer inte på något sätt förknippade med gynekologiska och obstetriska problem. Till exempel vill framtida mödrar ofta äta kategoriskt oförenliga produkter: ananas med rökt korv eller salt sill med jordgubbar, etc. Sådana gastronomiska snedvridningar är fyllda med utvecklingen av matsmältningsstörningar eller uppblåsthet, där det finns smärta som liknar menstruationssårens ömhet. Därför bör mamma vara försiktig med matexperiment..

Dessutom kan en magvärk uppstå vid njurpatologier som pyelonefrit eller glomerulonefrit, vilket är ganska vanligt under graviditeten. I en sådan situation kompletteras den kliniska bilden av smärta i njurregionen och svår svullnad. I en sådan situation är det svårt att lösa problemet på egen hand, därför behövs specialisthjälp.

Dessutom kan en inflammation i urinblåsan bli en källa till smärta i buken. I en sådan situation klagar mamma inte bara på buksmärta utan också urinproblem. Infektion med cystit är ett stort hot för barnet, så lämplig behandling krävs.

Dessutom kan blindtarmsinflammation väcka smärta i buken. I en sådan situation liknar smärtsymtom obehag, som om menstruationen börjar. Men snart läggs hypertermiska symtom och svaghet, illamående och smärtan blir ännu starkare. Med appendicit kommer mamma att ha en helt säker borttagningsoperation, så du bör inte vara rädd för henne.

Förebyggande

Varje kvinna på valfri dag i cykeln vill vara vacker och säker. Några enkla regler hjälper magen att inte svälla i mitten och slutet av cykeln. Vad man ska göra för att förhindra obehagliga symtom?

 • Under den andra halvan av menstruationscykeln, justera dieten. Det bör underlätta matsmältningen, lindra tarmarna. Det är bättre att laga små måltider kokta eller ångade. Ta bort färska gurkor och kål, bönor från kylen. Ät inte fullkornsbröd. Drick inte mjölk. Minska användningen av salt, rökt kött och kaffe: de behåller vätska på cellnivån. Uteslut all alkohol och kolsyrade drycker från menyn.
 • Börja ta vitaminkomplex med kalium-, magnesium- och B.-vitaminer. Dessa komponenter stärker nerv- och kärlsystemen, skapar stabil matsmältning.
 • För att förhindra gasbildning är det användbart att ta örtte med mynta, kamomill, citronmeliss och honung.
 • Övervaka din vattenbalans - drick 2-2,5 liter vatten eller örtte om dagen.
 • Utför övningar för att stärka musklerna i abs och rygg; gå vandra eller jogga utomhus.
 • Bär inte hårda kläder runt midjan och nedre buken.
 • Innan du börjar blöda, ta lugnande och avkopplande bad (ett par droppar lavendelolja eller fänkål).
 • Att ha sex stimulerar också blodflödet i bäckenet och förbättrar bara ditt humör..

För att förstå varför buken blåses upp före menstruationen, och i vissa fall sväller det, måste du fördjupa processerna i fysiologi, studera egenskaperna hos kroppens svar på hormonspänningar och lära dig att anpassa ditt eget tillstånd med alla tillgängliga tekniker och verktyg.

För att förhindra oönskade komplikationer under graviditeten måste ett antal regler följas:

 • Klara en preliminär undersökning för infektion för båda makarna;
 • I närvaro av en kronisk sjukdom, kontrollera den, försök att inte förvärra sjukdomen;
 • För att utesluta all diet bör det finnas en tillräcklig mängd vitaminer, mineraler i maten;
 • Gravida kvinnor bör genomgå en flerstegsundersökning.

Följ dessa rekommendationer i de tidiga stadierna av graviditeten:

 1. Så snart som möjligt att registrera;
 2. Håll dig till rätt näring;
 3. Att vägra från dåliga vanor;
 4. Liten fysisk aktivitet (promenader i frisk luft);
 5. Gynnsam emotionell bakgrund;
 6. Läkemedel förbjudna.

Med förbehåll för läkarnas enkla rekommendationer kan varje kvinna säkert tåla 9 månader och föda ett friskt barn, samt upprätthålla hälsa, skönhet och snabbt återhämta sig efter graviditeten.

Artikel design: Natalie Podolskaya

Artiklar Om Missbruk Cykeln

När man ska göra ett mammogram, på vilken dag av cykeln?

Bröstsjukdomar blir yngre varje år. Godartade tumörer i detta område kan förekomma även hos flickor, och efter 35 år bör alla vara försiktiga med maligna neoplasmer....

Symtom på ägglossning - de första tecknen, metoder för att bestämma tester, ultraljud eller basal temperaturmätning

Ofta gifta par där befruktningen inte inträffar under en tid, använder metoden för att beräkna den mest gynnsamma dagen för befruktning av ägget....

Menstruationscykel: feber före menstruation

I en frisk kvinnas kropp fungerar allt som en klocka. Och "dessa dagar" är inget undantag. Cykeln är regelbunden, normal hälsa, vi lever som vanligt. Och eventuella avvikelser från de så kallade standarderna, till exempel en temperaturökning före eller under menstruationen, orsakar omedelbart rädsla, om inte alla kvinnor, då mest....