Vad kan orsaka klåda före menstruation

Ansvarsfrihet

Det kan finnas många skäl till klåda.

I vagina före menstruation, klåda och sveda: normala alternativ

Åtminstone en gång inför det faktum att innan menstruation klåda och förbränning dyker upp, kommer någon kvinna att fråga om detta är normalt eller inte..

Om du inte tar hänsyn till sjukdomen, är det först av allt nödvändigt att säga om allergiska reaktioner på linne och kuddar av dålig kvalitet. Till och med pulvret som en kvinna tvättar trosorna med kan orsaka irritation i det känsliga området..

Mat påverkar också könsorganens tillstånd. Ett överflöd av godis reflekteras dåligt i mikrofloraen i slidan. Överskott av kolhydrater som patogener, och de multiplicerar snabbt i könsorganen.

Hur personlig hygien påverkar

En av de vanligaste orsakerna är dålig personlig hygien. Klåda kan leda till brist på det, liksom till överflod. En kvinna ska ta en dusch två gånger om dagen.


Tvål måste också väljas noggrant

Efter dusch ska endast rent underkläder bäras. Du kan tvätta dig själv utan att använda något sätt. Det är bättre att ersätta nymodiga geler med babytvål utan extra dofter.

Överdriven hygien leder till övertorkning av könsområdet. Mängden fördelaktig mikroflora reduceras. Ökad risk för patogener.

Klåda i detta fall kan vara både resultatet av vaginal torrhet och utvecklingen av patogena mikroorganismer. I det andra fallet åtföljs tillståndet av intensiv förbränning och främmande urladdning före menstruation.

Förebyggande åtgärder

Förebyggande bestäms av faktorer som provocerar förekomsten av ett problem:

 1. Personlig hygien. Tvätta dig på morgonen och kvällen med speciella geler. Byt dagligen trosskydd och underkläder regelbundet.
 2. Kvalitetsunderkläder. Underkläder ska vara gjorda av naturliga material. Övervaka kvaliteten på tvättpulver och sköljmedel.
 3. Medicinsk kontroll. Var sjätte månad besöka en gynekolog, ta tester, behandla inflammation och andra sjukdomar i tid.
 4. Näring. En balanserad kost hjälper dig att undvika många hälsoproblem..
 5. Om du inte har en vanlig partner, använd alltid kondomer. Endast barriärprevention skyddar mot könssjukdomar.

Laddar... Dela med andra!

Patologiska orsaker till klåda före menstruation

Oftast stör klåda i vagina kvinnor på grund av aktiviteten hos en candida-svamp - orsaken till trast. I förhållanden med försvagad immunitet utvecklas svampstammar snabbt och dominerar fördelaktiga bakterier. De första symtomen på trast är bara obehag i perineum.

Misstanken om candidiasis bekräftas genom att curdled vit urladdning med en sur lukt.

Vi listar alla orsaker till att klåda kan stör menstruationen före menstruationen:

 • Inflammatoriska processer. Inflammation gör MC instabil och orsakar förseningar och obehag i slidan. Patologi utvecklas till följd av hypotermi eller förkylning, lidit lite tidigare. Reproduktion av infektionen i könsorganen förvärrar den allmänna hälsan och påverkar hälsan i det intima området.
 • Genital herpes. Sjukdomen orsakar en brännande känsla i könsorganen och utslag i vesiklar i perianalregionen. Ett ytterligare symptom är en ökning av inguinala lymfkörtlar..
 • Hormonella störningar. De endokrina och gynekologiska sfärerna är nära besläktade. Den minsta störningen i den hormonella miljön gör en förändring i menstruationsfunktionen. Härifrån, en vecka före menstruationens början, uppstår obehag i form av brännande och klåda.
 • Polycystisk äggstock. Denna allvarliga sjukdom försenar inte bara ankomsten av kritiska dagar, utan orsakar också obehag i ljumsken och dragande smärta i nedre del av buken. De kan ge till korsryggen. Cystiska förändringar i äggstockarna medför korta och långa förseningar. Sen behandling till en läkare hotar en kvinna med infertilitet.
 • STD Vissa könsinfektioner har en lång inkubationsperiod. Till exempel kan bakteriell vaginos och klamydia initialt vara asymptomatisk, men när de utvecklas orsakar de klåda, riklig vitaktig utflöde och försenad menstruation.
 • Intestinal dysbios. Den nära placeringen av könsspåret med avseende på anus underlättar överföringen av tarmmikrober till slidan. Sjukdomen utvecklas av olika skäl, från fel i organ och system till metaboliska störningar och ackumulering av gifter. Fel i kroppen ökar obehag före kritiska dagar.
 • Neurologiska avvikelser. Stress och psykomotiska skakningar stör störningen i menstruationscykeln och påverkar nervsystemet negativt. På grund av detta börjar menstruationen senare, och innan de dyker upp, klåda.
 • Colpitis. Olika former av sjukdomen förändrar urladdningens art och färg. De blir vita eller gulgröna. Patienter klagar över klåda och dålig lukt från könsorganen. Luktar irriterande fisk eller sur lukt av sekret.

Svår klåda i det intima området kan provocera en parasitsjukdom. När helminths kryper ut ur anus och lägger ägg orsakar detta obehag. Händelsen har ingen koppling till början av menstruationen, precis före blödningen, den känsliga zonen är mest mottaglig för irriterande medel, och klåda känns starkare.

Problem orsakade av insidan

Fram till menstruation minskar immuniteten dess försvar, vilket orsakar en förvärring av befintliga gynekologiska sjukdomar. Dessa symtom hjälper till att identifiera en sjukdom i det första utvecklingsstadiet. Svår klåda är ett tillfälle att konsultera en läkare som hjälper till att undvika sådana manifestationer och välja läkemedel för att stärka immuniteten. Men sådana åtgärder hjälper inte alltid att hantera sjukdomen, eftersom en brännande känsla till menstruation ofta orsakas av flera orsaker: interna fel och sjukdomar. I det första utvecklingsstadiet manifesterar sig inte infektionen på något sätt, men därefter uppträder specifikt urladdning före och efter menstruationen. De är en utmärkt miljö för utveckling av patogena bakterier. Ett av dessa symtom är bakteriell vaginit, där en kvalitativ förändring i floran inträffar i den inre miljön i den intima zonen. Sjukdomen åtföljs av en obehaglig lukt och klåda. Ytterligare symtom före menstruation indikerar allvarligare infektioner, till exempel:

Ytterligare symtom inkluderar:

 • riklig urladdning;
 • rodnad och förstoring av intima organ.

Viktig! Regelbundna besök hos gynekologen hjälper till att utesluta utvecklingen av infektioner och låter dig också snabbt upptäcka och eliminera orsaken till obehagliga symtom. Herpesviruset förekommer ofta i kroppen i en inaktiv fas. Men närvaron av negativa faktorer, tillsammans med menstruation, bidrar till en minskning av immunitet, och som ett resultat uppträder bubblor och rodnad på ytan av labia. Herpes är en av orsakerna till en brännande känsla. Salvor hjälper till att lindra obehag och sjukdomen försvinner ofta omedelbart efter slutet av menstruationen. En annan orsak till sömnadssymtom är trost och kolpit, som uppstår till följd av försvagning av immunförsvaret, särskilt kort före menstruationen. Samtidigt visas:

 • klåda
 • vit liten ostliknande urladdning;
 • brinnande;
 • sur lukt.

Ofta följer detta tillstånd en kvinna före menstruationen och kräver inte behandling, eftersom symptomen försvinner omedelbart efter slutet av menstruationen. Använd apotek och folkrättsmedel vid svår obehag. Platsen för vagina nära anus och inträde i vagina av patogena bakterier eller vissa ämnen orsakar ibland att mikroflora störs före menstruationens början. För att eliminera och förebygga sådana situationer bör källan till problem eftersträvas i matsmältningsorganets arbete. Läkarna noterar att giftiga ämnen som samlats på grund av metaboliska störningar orsakar obehag i perineum strax före menstruationen. Parasiter finns hos barn och vuxna. Avfall från ägg med pinmaskar i anus är en orsak till obehag i slidan, på grund av organens närhet. Vanligtvis uppträder brännande och klåda symtom inte bara före menstruationen utan också på andra dagar.

Vad man ska göra när klåda stör menstruationen

Behandlingen av vaginal klåda före menstruationen är inte densamma för alla patienter. Gynekologer väljer en metod för att ta hänsyn till orsakerna till obehag.

Om en kvinna plågas av trast, kommer hon att förskrivas svampmedel (Mycozon klåda tar snabbt bort). Vid förvärring av herpes elimineras problemet med hjälp av antivirala läkemedel Herpevir, Acyclovir, Liposome.

Klåda i vagina förknippade med hormonella störningar behandlas med Ovestin och Kolpotrofin. För att bekämpa bakterieinfektioner används Terbizil, Actovegin och Pimafucin. Allergisk klåda i ljumsken eliminerar effektivt apoteket Vagisil.

Externa medel appliceras på könsorganen 2 gånger om dagen. Förbränning på grund av stress som elimineras genom användning av lugnande medel (Maprotiline, Fluoxetine, Clomipramine).

Med kolpit tvättas vagina med lösningar av Tsiteal, Rotokan, Rivanol. Kaliumpermanganatkorn löses i vatten och används för douchning.

Genom att veta varför patienten kliar en intim plats innan menstruationen kan läkaren förskriva mediciner som:

 1. Acylact - det rekommenderas att lägga 1 ljus per natt under en kurs på 10 dagar.
 2. Terzhinan - vaginala suppositorier använder 1 st. per dag (10 gånger i rad).
 3. Clotrimazole - 1 tablett administreras i slidan inom 6 dagar.
 4. Polygynax - vaginala kapslar läggs på morgonen och på kvällen (under 12 dagar).
 5. Metronidazol - tabletter tas oralt i 2 st. i en och en halv vecka.

Folkrecept

Lindra svår klåda i det intima området hos kvinnan kommer att hjälpa bakpulver. 1 tesked av produkten blandas med samma mängd natriumklorid och kastas i kokande vatten.

Efter ett par minuter avlägsnas skålen från ugnen och innehållet kyls så att det är varmt. Därefter införs 10 droppar jod i lösningen. Den beredda beredningen används på morgonen och kvällen för douching. Lättnad kommer snabbt. Terapitiden är 1 vecka.

Även för douching kan du använda en vattenhaltig infusion av medicinska örter:

Diagnostik

Klåda innan menstruationen måste diagnostiseras. Detta är nödvändigt för att fastställa orsaken till symptomet..

Följande procedurer används som diagnostik:

 • gynekologisk undersökning;
 • leverans av en smuts från slidan - proceduren hjälper till att bestämma förekomsten av infektion;

 • leverans av en allmän analys av blod och urin;
 • bloddonation för att bestämma nivån på könshormoner (östrogen, progesteron) - enligt resultaten kan en kränkning av den hormonella bakgrunden upptäckas;
 • bloddonation för sockerinnehåll;
 • bloddonation för bestämning av leverenzymer;
 • bakteriekultur - förfarandet föreskrivs för att klargöra sammansättningen av mikroflora i slidan;
 • ultraljudsundersökning (ultraljud) i bäckenet - det är möjligt att bestämma avvikelser i storleken på organen;
 • Röntgen
 • datoranalys (CT) eller magnetisk resonansavbildning (MRI) - en av förfarandena föreskrivs om det efter en ultraljudsundersökning finns misstankar om en neoplasma;
 • biopsi - ett litet vävnadsområde tas från könsorganen och skickas för undersökning, förfarandet utförs under övervakning av en ultraljudsmaskin.
 • Kostnaden för diagnos är annorlunda, det beror på stad, lista över förfaranden, organisation. Därför måste priset hittas i kliniken.

  Exogena faktorer

  Klåda i det intima området uppstår på grund av en kombination av yttre och inre faktorer.

  En vanlig orsak till klåda är underkläder av dålig kvalitet. Faktum är att den kvinnliga kroppens normala fysiologi innebär att en viss mängd vätska frigörs från slidan under dagen. Detta är nödvändigt för att upprätthålla normal mikroflora och är ofta en följd av reproduktionsprocesser..

  Vid olika perioder av menstruationscykeln kan mängden normalt urladdning vara annorlunda. Ofta uppstår deras topp i mitten av cykeln, under ägglossningen. Om en kvinna i detta ögonblick bär syntetiskt underkläder av dålig kvalitet (särskilt i varmt väder), skapar frånvaron av mikroventilation en gynnsam miljö för tillväxt av patogen flora, och kommer att öka risken för klåda.

  En annan faktor i pruritus utan utsläpp är en allergisk reaktion. Allergier kan börja som svar på intima hygienprodukter, smörjmedel eller preventivmedel. Reaktionen förekommer lokalt, irriterar labia minora och labia majora och orsakar svullnad, rodnad och obehag i kontaktområdet med allergener.

  Bland de möjliga orsakerna till obehag kan också vara att man inte respekterar reglerna för intim hygien. Till exempel kan klåda orsaka tvätt med vanlig tvål (som har en ganska aggressiv alkali), en alltför frekvent eller sällsynt hygienprocess (i genomsnitt är det 1-2 gånger om dagen), liksom användning av kuddar eller tamponger tillverkade av syntetiska material.

  Klåda kan också utlöses av icke-traditionella sexuella kontakter, till exempel oralsex eller analsex. I rektum och munhålan innehåller bakterier som med försvagad immunitet mot slemhinnan i vaginal kan orsaka en patologisk reaktion. Patogena bakterier som kommer in i slidan kan inte orsaka några symptom förrän den naturliga floran börjar byggas upp igen i slutet av cykeln..

  Inte ett sådant sällsynt fall är att ett främmande föremål i slidan lämnas. Oftast är den här artikeln en hygienisk tampong (och ofta slutar klåda inte, en sådan "glömska" kan leda till giftig chock med ett dödligt resultat), eller en kondom som var lös.

  Ibland är orsakerna till problem i det intima området inte så uppenbara som det kan verka vid första anblicken. Till exempel kan klåda före menstruation vara neurologiskt och uppstå som svar på stress, hysteri eller psykos. Ofta på grund av hormonella förändringar under klimakteriet kan en kvinna uppleva liknande psykiska problem. Därför, om det inte finns några uppenbara problem med könsorganen, är det vettigt att få hjälp av en psykoterapeut.

  Möjliga sjukdomar

  Klåda före menstruation (orsaker inkluderar en allergisk reaktion) kan uppstå som ett resultat av patologiska faktorer. De anges i tabellen..

  Sjukdomens namnBeskrivning
  Genital herpesSjukdomen manifesterar sig på könsorganen, nämligen slemhinnorna och huden. Symtom på patologi:
  • små utslag i underlivet, de är smärtsamma och innehåller vätska;
  • ökning av kroppstemperaturen;
  • förstorade lymfkörtlar i underlivet;
  • svaghet;
  • träningsvärk;
  • obehag i buken - ett symptom visas på grund av en ökning av lymfkörtlar;
  • klåda före början av menstruationen;
  • svullnad i könsskinnet.
  Hormonell obalansDet endokrina systemet och gynekologin har en nära relation. Med ett misslyckande i den hormonella bakgrunden förändras menstruationen. Därför kan en kvinna känna klåda i slidan några dagar före den påstådda menstruationen.
  Ytterligare symtom på hormonsvikt:
  • oregelbunden menstruation - urladdning ökar dess intensitet, kan försena eller komma framför schemat;
  • ökad irritabilitet;
  • en kraftig förändring av humör;
  • minskad lust för en sexpartner;
  • dåligt skick på hår, naglar;
  • smärta i huvudet;
  • sömnproblem - sömnlöshet Specifika symptom som endast är karakteristiska för hormonell obalans:
  • oförmågan av graviditet;
  • en ökning av kroppshår;
  • menstruations oregelbundenhet;
  • en kraftig ökning i vikt, även om kvinnan inte ändrade sin livsstil;
  • hemligt icke-menstruellt blod.
  Polycystiskt ovariesyndrom (PCOS)Gynekologisk sjukdom kännetecknas av multipel bildning av godartade cyster. Lokalisering - från insidan eller utsidan av äggstockarna. Tecken på sjukdomen:
  • problem med menstruationscykeln - menstruationen är inte bara oregelbunden, de kan vara helt frånvarande, men detta är inte förknippat med början av klimakteriet;

  • akne, utslag på huden;
  • hårväxt på platser som inte är karakteristiska för en kvinna (bröst, rygg);
  • ökad hårföroreningar;
  • viktökning - symptomet manifesterar sig kraftigt, kvinnan blir tillräckligt fett (ökning med mer än 50 kg);
  • smärta i nedre del av buken - ett symptom manifesterar sig ständigt, kan ge till korsryggen eller bäckenet;
  • klåda före den påstådda menstruationen;
  • svårigheter att bli gravid;
  • håravfall på huvudet;
  • mjäll;
  • utseendet på stretchmärken - oftast förekommer de på buken, höfterna, bröstet;
  • depressivt tillstånd;
  • sömnproblem;
  • minskad prestanda;
  • frånvaron av ändringar i rektal temperatur under hela cykeln - normalt med ägglossning, indikatorn blir högre.
  Förekomsten av en sexuellt överförd sjukdom (STD)STD: er eller sexuellt överförda infektioner (STI) är en grupp av sjukdomar som kan smittas genom kontakt med en partner. Dessa är mer än 20 patologier som har ett annat ursprung (svamp, viral, bakteriell).
  Följande sjukdomar diagnostiseras oftast:

  1. Syfilis. Patologi kan överföras inte bara genom kontakt med en partner, utan också saker eller biomaterial (blod). Sjukdomen manifesterar sig i form av utslag och sår i könsområdet. Om den inte behandlas, ökar sannolikheten för döden..

  2. Gonoré. Patologi utvecklas i kontakt med en partner (oral, anal, vaginal). Sjukdomen kan bedömas genom utsöndring av blodhemlighet efter sex. Och även vid kontakt finns det svår smärta.

  3. Trichomoniasis. Överföringsvägen är sexuell. Men inhemsk infektion är möjlig. Sjukdomens egenhet - inkubationsperioden kan uppgå till en månad.

  4. Klamydia. Ett särdrag hos sjukdomen är frånvaron av livliga yttre manifestationer. Symtomen förekommer endast i ett avancerat skede. Bland symtomen på sjukdomen skiljer smärta och klåda i könsområdet. Klamydia överförs genom kontakt med en partner såväl som genom vardagen.

  5. Mykoplasmos. Sjukdomen kan orsakas av andra patologier - vaginos, pyelonefrit.

  6. Humant papillomavirus. Bland symtomen skiljer sig vårtor på slemhinnan i könsorganen. Sjukdomen har en klassificering, vissa sorter utgör en speciell fara, eftersom de leder till en malig tumör i livmoderhalsen eller bröstkörtlarna.

  7. Könsherpes.

  8. HIV. Sjukdomen står för humant immunbristvirus. Denna patologi är den farligaste av alla könssjukdomar. Symtom på HIV visas inte omedelbart. Inkubationsperioden, under vilken tecknen blir obemärkt, varar från 1 till 6 månader. Bland symtomen noterade en ökning av lymfkörtlar, svaghet, smärta i huvudet. Dessutom har en person ingen aptit. Ett karakteristiskt kännetecken för HIV är inflammation i palatina mandlarna under lång tid. Dessutom stiger kroppstemperaturen (mer än 37,5 grader), men att ta antipyretiska läkemedel ger inga resultat. I avsaknad av antiretroviral terapi (hämmar utvecklingen av viruset i sådan utsträckning att HIV inte upptäcks i blodet) attackeras kroppen av sjukdomar - lunginflammation, tuberkulos och andra. AIDS utvecklas som ett resultat.

  9. Hepatit. Sjukdomen överförs på olika sätt, men det är inte nödvändigt att utesluta sexuellt. Med patologi kan leverens struktur förändras.

  För var och en av de listade sjukdomarna är klåda karakteristiska för den påstådda månaden.

  Vanliga symtom på könssjukdomar:

  • smärta och klåda under kontakt med en partner;
  • svullna lymfkörtlar;
  • menstruations oregelbundenhet;
  • smärta i ändtarmen;
  • hemlighet från ändtarmen;
  • ett utslag i slidan, i munnen och i andra delar av kroppen;
  • atypisk utsöndring från slidan - grön, luktfri, blodig;
  • frekvent tömning av urinblåsan;
  • vaginal svullnad.
  Brott mot tarmens mikrofloraDysbacteriosis kan orsaka klåda i slidan innan menstruationen. Könsgapet är nära anus, så patogener tränger in i det.
  Symtom på tarmdysbios:
  • dyspepsi - rapningar, diarré, buksmärta;
  • problem med absorption av näringsämnen - detta återspeglas i håret, naglarna, huden;
  • svaghet;
  • ingen aptit;
  • trötthet vid minimal belastning;
  • smärta i huvudet;
  • minskad immunsystemfunktion - öka förkylningsfrekvensen, närvaron av akne.
  ColpitSjukdomen kännetecknas av en inflammatorisk process i vaginalslemhinnan. Kolpit kallas också vaginit. Symtom på sjukdomen:
  • okarakteristisk hemlighet - purulent, ostmassa, vattnig;
  • obehaglig lukt från slidan;

  • svullnad i slidan;
  • en känsla av klåda och förbränning - symtomen förstärker deras intensitet med långvarig gång efter sömn;
  • sömnproblem;
  • irritabilitet;
  • nervositet;
  • periodisk smärta, lokaliserad i nedre del av buken - symptomet ökar med tarmrörelse eller kontakt med en partner;
  • regelbunden urination;
  • temperaturökning.
  TrastPå ett annat sätt kallas sjukdomen candidiasis. Patologi orsakas av utbredningen av svampar i släktet Candida. Symtom på sjukdomen:
  • smärta vid kontakt med en partner;
  • svullnad i slidan;
  • keso hemlighet från slidan;
  • vit plack på könsorganen;
  • känsla av klåda och sveda i slidan;
  • utslag på huden;
  • svaghet;
  • ökad urination;
  • obehag vid urinering.
  Helminth-infektionerOm en kvinna är orolig för klåda innan menstruationen, kan det bero på helminthiasis. Symtom sprids över hela perineum..
  Maskar kan passera in i könsorganen från tarmen eller transporteras med blod. Tecken på penetration av helminths i slidan:
  • symtom på trast;
  • brännande känsla under urinering;
  • menstruations oregelbundenhet;
  • en känsla av torrhet i slidan;
  • smärta i kontakt med en partner.

  Vanliga tecken på sjukdomen:

  • trötthet vid minimal belastning;
  • smärta i buken;
  • avföring av avföring - diarré;
  • kliande hud;
  • illamående eller kräkningar.
  DiabetesSjukdomen kännetecknas av nedsatt metabolism och en ökad nivå av socker i kroppen. Klåda visas inte bara i slidan, utan i hela kroppen.

  Metoder för kamp

  Klåda måste behandlas i enlighet med dess etiologi. Externa orsaker är lätta att eliminera, för de flesta interna krävs specifik terapi..

  Medicin

  Behandlingen av pruritus med läkemedel börjar efter bestämning av sjukdomens källa. Det kan vara:

  • antibiotika
  • svampdämpande medel;
  • specifik antiviral (till exempel från herpes);
  • hormonell (om orsaken är en obalans av hormoner).

  Läkemedel används också för att återställa normal mikroflora och antiallergena (desensibiliserande) läkemedel.

  Douching

  Douching (som ljus) kan vara ett oberoende verktyg eller komplettera specifik terapi. Om det kliar före menstruationen kan du använda:

  • nässlingsbuljong;
  • samling salvia, kalendula, kamomill och ekbark (samma växter hjälper individuellt);
  • sodalösning (jod och salt kan tillsättas);
  • avkok av basilika.

  När man använder externa medel bör man förstå att de bara lindrar symtomen. Om klia har återvänt, intensifierats före menstruationen eller kompletterats av andra symtom, bör du rådfråga en läkare.

  Douching

  Klåda före menstruationen är endast ett symptom och kräver identifiering av orsaken och behandlingen. Oftast leder en STI och inflammation i de kvinnliga könsorganen till obehagliga känslor. Vid de första manifestationerna är det värt att kontakta en gynekolog. Men nyligen påverkar den intima hälsan och externa faktorer negativt - stress, allergener. I det här fallet kan du bli av med klåda själv. Om du inte kan besöka en läkare inom en snar framtid, kommer de att underlätta douchningen baserad på medicinska örter.

  Säkerhetsåtgärder

  Ofta kan behandling av klåda och förbränning före början av menstruationen undvikas genom att observera profylax, så varje kvinna måste följa vissa regler under hela cykeln:

  1. En vecka före början av urladdningen, när det dominerande hormonet förändras och atypiska näringsbehov dyker upp, bör du vara uppmärksam på din diet och begränsa överdriven passion för söt, kryddig och mjöl.
  2. För att inte drabbas av genital klåda måste du vara uppmärksam på kvaliteten på dina underkläder: naturligt material istället för syntetiskt material, begränsa bärandet av tanga trosor.
  3. Om det sker en regelbunden förändring av sexpartner och ett aktivt sexliv är involverat, är kondomanvändning en nödvändighet som ger skydd och minskar risken för att få en SPT-infektion.
  4. Intim hygien bör bli en integrerad del av det dagliga ritualet: en bekväm temperatur för vatten för tvätt, mjuka produkter, dynor av hög kvalitet och tamponger.
  5. I närvaro av kronisk stress bör du vara uppmärksam på åtgärder för att bli av med det: promenader, lugnande läkemedel eller hjälp av en specialist. Ta reda på om du kan göra yoga under din period.
  6. Du bör inte missa schemalagda besök hos din gynekolog, och om en klåda, brännande eller försening inträffar, schemalägg ett oplanerat besök, eftersom ett sådant tillstånd kan indikera förekomsten av infektion.

  Den kvinnliga kroppen är ett bräckligt kärl som behöver ständig uppmärksamhet och vård, och rätt inställning till din hälsa är grunden för dess fulla funktion. Att följa dessa enkla regler kommer att hjälpa till att upprätthålla din inre harmoni och förtroende under lång tid, eftersom det är hos dem som en kvinna är särskilt oemotståndlig.

  Många kvinnor känner till problemet med klåda innan menstruationen. Obehag uppstår i slidan, urladdningens natur förändras, labia sväller något.

  En irriterad intim zon stör störden och underminerar självförtroendet. Orsakerna till obehag i ljumsken är många, och i de flesta fall signalerar klåda utvecklingen av sjukdomen.

  Dålig lukt

  • "Rutten fisk", oftare förefaller det med bacvaginos;
  • putrefaktiv, obehaglig lukt uppstår med ospecifik inflammation, gonorré;
  • sur lukt bildas med candidal kolpit.

  En obehaglig lukt kan uppstå vid allvarligare patologiska processer, till exempel med endometrit, salpingit. Det kan också uppstå med otillräcklig hygien under menstruationen, en sällsynt förändring av tamponger eller kuddar, med en främmande kropp i slidan.

  Om en kvinna noterar dragande smärta i nedre del av buken, feber eller andra störande symtom mot bakgrund av utflöd av fetid, bör du omedelbart rådfråga en läkare för att fastställa orsaken till tillståndet.

  Först efter en grundlig undersökning av åtminstone en ultraljud av bäckenorganen och en studie av könsinfektioner kan en diagnos ställas och behandlingsrekommendationer ges.

  Och här är mer om vad menstruation kan vara efter äggstocks apoplexi.

  Vaginalslemhinnan utsätts för alla cykliska förändringar som en kvinnas kropp genomgår varje månad. En förändring i sensation hos en kvinna kan vara förknippad med detta. Emellertid bör utseendet på smärta, en patologisk lukt, brännande eller klåda vara alarmerande och bli orsaken till ett oplanerat besök hos en läkare.

  Möjliga komplikationer

  Om du inte behandlar klåda i slidan som uppträder före menstruationen kommer situationen att förvärras. Detta gäller särskilt när en kvinna inte känner till sjukdomen. I avsaknad av terapi går patologin till ett avancerat stadium. Som ett resultat kommer behandlingen att ta lång tid. Den allvarligaste komplikationen är döden..

  Klåda innan menstruationens början kan förekomma hos varje kvinna eller flicka. Detta symptom indikerar naturliga orsaker eller indikerar patologi. Varför ett symptom uppstår, är det bara en specialist som kan avgöra.

  Du behöver inte skjuta upp samrådet, annars blir situationen komplicerad. Efter en fullständig undersökning av kroppen föreskrivs en behandling, som inkluderar användning av läkemedel, folkrättsmedel och andra metoder (korrekt näring, normal fysisk aktivitet, vila).

  Artikel design: Vladimir den stora

  Lifestyle

  Vid eventuella yttre eller inre problem i kroppen startas en skyddsmekanism. Därför kan en försening på 5-6 dagar vara en följd av en reaktion på yttre stimuli:

  • mental och fysisk utmattning;
  • psykologisk trötthet;


  extrema och stressiga situationer;

 • alltför konfliktperiod i livet.
 • Denna livsstil leder ofta till patologiska förändringar i en kvinnas kropp. Och om hon känner igen problemet i tid och försöker förändra saker och ting, kan den hormonella bakgrunden återgå till sitt tidigare tillstånd utan hjälp av specialister. Eliminering av externa effekter på reproduktionsfunktionen (undvika stress, vila, etablera ett personligt liv) kommer att återställa menstruationscykeln. I ett annat fall måste en kvinna inte bara bli en frekvent besökare på gynekologiska kontoret, utan också lära känna en specialist som en psykolog.

  Klåda före menstruation: orsaker och lösningar

  Senaste uppdatering: 05/14/2020

  Innehållet i artikeln

  De flesta kvinnor i reproduktiv ålder minst en gång i sitt liv har upplevt klåda i slidan som inträffar i förväg till menstruationen. Detta tillstånd kan åtföljas av både lätt obehag och avsevärt minska livskvaliteten för en kvinna. Varför uppstår det och hur man hanterar det? Kan klåda före eller under menstruationen vara ett av symptomen på allvarliga patologier som kräver ett obligatoriskt besök hos en läkare, eller kan du hantera det själv? Svaren på dessa frågor hittar du nedan..

  Gynekologiska orsaker

  Gynekologiska störningar anses vara de vanligaste förutsättningarna för utveckling av en sjukdom och obehag i slidan. De vanligaste bland dem är följande sjukdomar:

  Candidiasis. Detta obehagliga tillstånd, som populärt kallas "trasten", orsakas av en obalans i vaginal mikroflora. Som ett resultat av olika faktorer (okontrollerat intag av antibiotika, hypotermi, stress, etc.), är det en ökning av Candida albicans - villkorligt patogena mikroorganismer som finns i små mängder i den friska mikroflora i slidan. Detta leder till förekomsten av Candida albicans över doderleinstavar, som är basen för normal vaginal mikroflora. Som ett resultat märker kvinnan att hon förefaller skruvad vit urladdning och klåda. Före menstruationen förvärras symtomen på candidiasis vanligtvis.

  Kolpit (vaginit) och vulvovaginit. Inflammatoriska processer som påverkar väggarna i slidan och vulva kan orsakas av olika patogena medel. Deras huvudsakliga symtom är vaginal urladdning med en obehaglig lukt, rodnad i slemhinnan, sveda och klåda på en intim plats innan menstruationen.

  STD Gonorré (Gonorrhea), trichomoniasis (Trichmonosis, trichomoniasis) och klamydia kännetecknas av penetration i slidan av patogena mikroorganismer som provocerar inflammation. Som ett resultat av detta finns det hyperemi och svullnad i vaginalväggarna, stora och små labia, uppkomsten av ovanliga sekret och en obehaglig lukt från slidan, samt svår förbränning och klåda. Symtom på kroniska sexuellt överförda sjukdomar förekommer oftast precis före menstruationen. Detta beror på en förändring i den hormonella bakgrunden hos en kvinna under den premenstruella perioden, liksom en minskning av kroppens försvar.

  Varför klåda i vagina före menstruationen??

  Förutom gynekologiska störningar kan förbränning och obehag i det intima området före menstruation orsaka följande skäl:

  Hormonell obalans. Accept av orala preventivmedel, hormonersättningsterapi, premenopaus, operation för att ta bort en av äggstockarna - allt detta påverkar en kvinnas hormonella bakgrund. Som ett resultat av dess förändring varierar östrogennivåerna, som ansvarar för att bibehålla elasticiteten och hydratiseringen av vaginalväggarna. En minskning av koncentrationen av dessa hormoner provocerar en brännande känsla och klåda före menstruationen..

  Fysiologiskt drivna förändringar i hormonnivåer. Den andra halvan av menstruationscykeln kännetecknas av en minskning av östrogennivåer och en ökning av progesteron. Därför, några dagar före menstruationens början, klagar vissa kvinnor över obehag i det intima området. Detta tillstånd är inte en patologi, men om det orsakar allvarliga obehag måste du informera gynekologen om det..

  Avsaknad av personlig hygien. En sällsynt (eller tvärtom, alltför ofta) tvätt utlöser en obalans i den vaginala mikrofloraen, vilket manifesteras genom brännande och klåda i slidan och klyftorna. Detsamma gäller för en sällsynt byte av underkläder, konstant bärning av dagliga kuddar, otidig avlägsnande av tamponger och kuddar under kritiska dagar.

  Funktioner i kosten. Om kosten domineras av enkla kolhydrater, raffinerat socker, jästrätter och det inte finns frukt, grönsaker och surmjölkprodukter skapar detta en gynnsam miljö för utveckling av patogen och villkorligt patogen flora i slidan. Som ett resultat börjar klåda och sveda före menstruationen.

  Användning av olämpliga intimvårdsprodukter. Valet av gel för tvätt är en ansvarsfull uppgift som många kvinnor inte uppmärksammar på. Vissa av dem använder till och med helt olämpliga medel för detta ändamål - vanlig kosmetisk tvål och duschgel, som stör den naturliga balansen i pH i slidan och orsakar obehag. De optimala medlen för intim hygien bör försiktigt rengöra det intima området, bibehålla den naturliga balansen i vaginal mikroflora och inte innehålla skadliga färgämnen och dofter. GINOKOMFORT® tvättgeler uppfyller idealiskt dessa krav. Deras sammansättning, utvecklad av specialister från läkemedelsföretaget VERTEX, är säkert för kvinnors intima hälsa. Fonderna har alla nödvändiga dokument och kvalitetscertifikat.

  Irritation och växthuseffekten. Täta underkläder tillverkade av syntetmaterial väcker underhåll av ett varmt och fuktigt mikroklimat i det intima området. Som ett resultat av detta är en överträdelse av balansen i vaginal mikroflora möjlig, följt av uppkomsten av klåda före menstruation.

  Begränsad neurodermatit (neurodermit). Denna patologi kan lokaliseras på olika delar av kroppen, inklusive könsorganen. Neurodermatit i den intima zonen kännetecknas av svår klåda, rodnad och förbränning av vulva, perineum, inguinala veck och inre lår.

  Behandling

  Om det uppstår en obehaglig känsla i det intima området i förväg till menstruationen, bör du rådfråga en gynekolog. Läkaren kommer att undersöka på en stol och ta prover av biomaterial för laboratorietester.

  För att uppnå ett positivt resultat bör behandlingen vara omfattande. Det räcker inte att agera enbart mot irritation, eftersom det vanligtvis är ett symptom på andra sjukdomar, så terapi bör syfta till att eliminera dess orsak.

  Om problemet orsakades av en STD, bör behandling ordineras med hänsyn till sjukdomens orsakande medel. Oftast ordineras antibiotika, antiinflammatoriska och antihistaminer för detta. Under behandlingen är det nödvändigt att avstå från sexuell aktivitet. Dessutom ska kvinnans partner behandlas - även om han ännu inte har svåra symtom på sjukdomen.

  När klåda visas före menstruationen på grund av trost, föreskrivs patienten svampbehandling och dietkorrigering. Efter behandling kan probiotika krävas för att återställa normal vaginal mikroflora..

  Om problemet beror på hormonell obalans kommer hormonell korrigering att krävas. Vanligtvis förskrivs kombinerade orala preventivmedel för patienten. Observera: du bör inte i något fall börja ta COC själv. Utnämningen av en lämplig produkt ska uteslutande göras av en gynekolog eller endokrinolog.

  För att minska intensiteten hos klåda kan en kvinna förskrivas antihistaminer och lugnande medel. Ibland blir obehaget så starkt att det förhindrar att patienten vilar helt och framkallar sömnlöshet, så hon kan rådas att ta sömntabletter.

  Hur man minskar brännande känsla före menstruation av traditionell medicin?

  Förutom de läkemedel som föreskrivs av gynekologen, kan traditionell medicin användas för att bekämpa förbränning. Avkok och infusioner av örter har en gynnsam effekt på skeden i vagina, vilket minskar dess hyperemi, svullnad och klåda. Men om du beslutar att komplettera läkemedelsbehandlingen med folkbehandling, kom ihåg att det är nödvändigt att informera den behandlande läkaren om detta.

  Behandling av klåda och förbränning i det intima området

  För kampen med följande recept på alternativ medicin:

  Avkok av kamomillblommor. 1,5 liter vatten tar 1,5 msk. l kamomillblommor, koka upp och koka i cirka 2-3 minuter, filtrera sedan genom en ren gas- eller tesil och svalna. Den resulterande buljongen används för stillasittande bad och tvätt..

  Nässlor buljong. För att bli av med obehag i slidan innan menstruationen, ta 1 msk. l torka örter, häll 1 kopp kokande vatten, låt det brygga, filtrera och använda för tvätt.

  Propolis salva. För att bereda denna produkt blandas 15 g propolis med 100 g glycerin eller vegetabilisk olja, värms upp i ett vattenbad, inte kokar och omrörs konstant, varefter den filtreras och placeras i en mörk glasbehållare tills den svalnar helt..

  Förebyggande av klåda och sveda i slidan innan menstruationen

  För att minska risken för att utveckla dessa obehagliga symtom, rekommenderas följande rekommendationer före menstruationen:

  Bära bekväma underkläder av bomull och byt det dagligen.

  Tvätta regelbundet med säkra intima hygienprodukter. GINOKOMFORT® tvättgeler är väl lämpade för detta. De inkluderar naturliga ingredienser (som mjölksyra, tea tree oil, växt extrakt, panthenol, bisabolol, etc.), som ger en mild rengöring av det intima området och upprätthåller en optimal pH-nivå.

  Vägrar ofta användning av dagliga kuddar.

  Begränsa mängden söta, inlagda och kryddig mat, jästbakelser, alkoholhaltiga drycker, starkt kaffe och kvass. Istället rekommenderas att du fokuserar på magert kött, jäsad mjölkdryck och fiberrik mat..

 • Besök regelbundet en gynekolog för förebyggande undersökningar och i god tid behandla identifierade sjukdomar.

 • Klåda och sveda före menstruation, video

  VERTEX ansvarar inte för riktigheten i den information som presenteras i detta videoklipp. Källa - JIt Zdorovo

  Duschning och förberedelser för klåda på en intim plats före och under menstruationen

  Obehag i den intima zonen ger många kvinnor obehagliga stunder. Varje kvinna möter ett sådant problem minst en gång i sitt liv. Även mindre besvär kan indikera allvarliga problem som kräver omedelbar lösning. Det är viktigt att uppmärksamma en sådan detalj som menstruationsdagen. Klåda före menstruationen kan utlösas av många skäl, var och en av dem beslutas individuellt.

  Externa faktorer

  Klåda indikerar inte alltid förekomsten av infektioner och inflammatoriska processer. Detta symptom har ett antal externa orsaker. I detta fall löses problemet enkelt..

  Fel tvätt

  Moderna kläder är inte alltid av hög kvalitet. Syntetiska tyger översvämmade butikerna. Ofta uppmärksamma flickor på vackra, men dåliga underkläder. Det är mycket billigare än modeller tillverkade av naturliga tyger. Syntetik kan orsaka många obehagliga manifestationer. Men kvinnor klandrar sällan sina underkläder på detta. Fibrer blockerar tillgången på syre till den intima zonen. Varför visas detta problem före menstruationen? Under de sista dagarna av menstruationscykeln ökar mängden naturliga utsöndringar avsevärt. Brist på syre leder till ökade fuktnivåer. Detta är ett gynnsamt villkor för utveckling av patogener..

  Allergiska reaktioner

  Det är känt att allergier manifesteras inte bara i mat och kan påverka vissa delar av kroppen. Hud på intima platser kan svara på följande:

  • latex;
  • kemiska komponenter som utgör hygienprodukter;
  • smörjmedel;
  • syntetiska underkläder;
  • packningar för daglig användning.

  Svullnad, svullnad, rodnad och utslag kan uppstå vid exponering för dessa irriterande medel. När du väljer hygienprodukter är det värt att studera kompositionen. Ett stort antal kemiska komponenter påverkar inte bara huden utan också den vaginala mikrofloran. Obehagliga känslor provocerar också ibland kondomer. Allergi manifesteras inte bara på latex utan också på ytterligare komponenter, till exempel smörjmedel. Försiktighet måste iakttas i förhållande till smörjmedel. Packningen får inte innehålla ytterligare komponenter, aromatiska ämnen. Det är ganska enkelt att bli av med klåda i händelse av reaktion. Det är nödvändigt att begränsa kontakten med verkande komponenter. Om symptomen inte försvinner, bör du rådfråga en läkare.

  Dålig könshygien

  Många flickor är säkra på att en dusch före sänggåendet är tillräcklig kroppsvård. Men intim hälsa kräver mer uppmärksamhet. Det är viktigt att hitta en mellangrund. Ofta tvätt under dagen orsakar ökade symtom. Vagina har sin egen utsatta mikroflora. Vattenlutar inte bara skadliga utan också gynnsamma mikroorganismer. Var inte engagerad i geler. Det bästa alternativet för tvätt - två gånger om dagen. Förlust av duschen skapar en gynnsam miljö för patogener.

  Få människor uppmärksammar själva förfarandet. Vid tvätt bör vatten inte flöda i riktningen från anus till vagina, de har olika mikroflora. Underlåtenhet att följa denna regel leder till dysbios..

  Stressfulla situationer

  Stressfulla situationer väcker ofta hälsoproblem. Detta kan vara huvudvärk, förstoppning, sömnlöshet, minskad immunitet. Konsekvenserna av upplevelsen inkluderar klåda. Innan menstruationen är kvinnor särskilt känsliga och stressade. Om det inte finns några externa orsaker till problemet bör du försöka rensa nervsystemet själv eller kontakta en specialist.

  Alternativ sex

  Anhängare av icke-traditionella sexuella kontakter riskerar deras hälsa. Om paret deltar i anal-, vaginal- och oralsex under ett sexuellt samlag, är sannolikheten för dysbios och andra kränkningar av kvinnors hälsa hög. Intestinal mikroflora kan förändra flora i slidan.

  Intrinsiska faktorer

  Oftast indikerar klåda problem i den kvinnliga kroppen. Anledningen kan vara:

  • minskad immunitet;
  • STI
  • trast;
  • dysbios;
  • närvaron av ett främmande organ;
  • helminter;
  • andra sjukdomar.

  Minskad immunitet

  Miljöpåverkan, kost och andra faktorer bidrar till en minskning av skyddsfunktionerna. Under olika perioder av menstruationscykeln expanderar en kvinnas kropp en viss mängd energi. Innan menstruationen blir han mottaglig för patogena bakterier. I vilket fall som helst kräver en minskning av immuniteten specialistintervention och användning av immunmodulerande läkemedel. Förutom läkemedelsbehandling kan du återföra tillståndet till normalt på egen hand. Rätt kost, brist på stress och fysisk aktivitet hjälper till att motstå sjukdomar och störningar i kroppen och bevara hälsan.

  Sexuellt överförda infektioner orsakar rädsla hos både män och kvinnor. Vissa sjukdomar kan inte behandlas alls, förvandlas snabbt till ett kroniskt tillstånd och kan påverka möjligheten till befruktning negativt. Därför kräver närvaron av någon infektion behandling. Klåda kan inte bara tala om alla kända candidiasis. Det indikerar också inledningsstadiet för många sjukdomar:

  • bakteriell vaginos;
  • chlamydia
  • mykoplasmos;
  • ureaplasmosis;
  • gonorré;
  • trikomonasinfektion;
  • genital herpes.

  Var och en av dessa sjukdomar åtföljs inte bara av klåda, det är värt att uppmärksamma den minsta manifestationen av andra obehagliga upplevelser. Rödhet, utslag, en ovanlig lukt och missfärgning av urladdningen, svullnad - ett tillfälle för omedelbar kontakt med en gynekolog.

  Candidiasis colpitis

  Trast är alla flickors fiende. Svampen påverkar ganska ofta slidan och kan ständigt återkomma. Hypotermi, undernäring eller stress kan vara tillräckligt för att denna sjukdom ska visas. Sur lukt och curdled utsläpp indikerar aktiviteten av Candida svamp. Med snabb behandling kan du bli av med trast under en lång tid eller till och med för evigt.

  Intestinal dysbios

  Intestinal dysbios leder till problem i det intima området. Sjukdomen sprider sig från anus till vagina på grund av deras närhet. Före menstruation är mikroflora i den intima zonen sårbar. Om orsaken inte är en STI, är det värt att kontrollera levern, magen och tarmen..

  Främmande kropps närvaro

  Det är ganska svårt att inte märka eller glömma bort en främmande kropp i slidan. Men sådana situationer händer. Oftast blir en tampong ett sådant objekt. Dess långvariga närvaro i kroppen leder till klåda, riklig utflöde och lukt. Men tampongen används direkt under menstruationen. Ett annat objekt kan vara en leksak för vuxna. Vaginalbollar och små vibratorer får sin popularitet och glöms ofta helt enkelt in i slidan..

  Helminth-infektioner

  Intestinal dysbios och närvaro av helminths leder till obehagliga känslor inte bara i anus. Vagina ligger nära den och blir också en lesionszon. Om antalet maskar är stort och de aktivt lägger ägg täcker klåda ett stort område av människokroppen. I detta fall bör du rådfråga en läkare och klara de nödvändiga testerna. Helminths kan påverka många organ och system hos en person.

  Andra sjukdomar

  Ibland väcker inte bara en gynekologisk sjukdom klåda i slidan. Det kan vara svårt att identifiera det, för en kvinna går först till en gynekolog. Diabetes mellitus orsakar ibland ovanliga symtom. På grund av skrumplever och hepatit samlas element som kvarstår efter metabolism i olika vävnader och organ i kroppen. Sådana förändringar är orsaken till dysbios, vilket provocerar klåda.

  Hur man kan bli av med en klåda

  För att bli av med obehag måste du först konsultera en specialist. Endast snabb och korrekt behandling hjälper till att ta bort obehag. Klåda är bara en följd av sjukdomar, bara deras fullständiga botemedel ger ett positivt resultat. Om du inte kan få en tid hos en gynekolog inom en snar framtid kan du försöka lindra ditt tillstånd själv.

  Douching

  Douching används främst som ett sätt att bli av med symptom, och inte en fullständig behandling. Denna procedur, om den utförs korrekt, är säker och leder inte till negativa konsekvenser. De viktigaste terapeutiska komponenterna för douching är örter.

  Kamomill

  Kamomill kan lindra många symtom, det lugnar huden perfekt och anses vara det bästa alternativet för allergier och candidiasis. För en matsked torr kamomill måste du ta ett glas kokande vatten. Ett par timmar räcker för att insistera. Kamominfusion bör inte vara varm eller kall. Det är nödvändigt att välja en temperatur som är behaglig för kroppen. Proceduren utförs efter tvättning. Strömmen bör inte vara stark för att inte störa den fina vävnaden i slidan och inte skapa mikroskopiska sår. Det är viktigt att göra allt med rena händer, använda rena diskar och se till att inga partiklar av gräs tränger in i vätskan.

  Plocka örter

  För sprutning kan du använda ett komplex av örter - kalendula, nässlor och kamomill i lika stora andelar.

  Sluta douching under menstruationen.

  förberedelser

  Mediciner bör endast förskrivas av en läkare. Komplex behandling utförs vanligtvis. Valet av medicin beror på diagnosen. Om orsaken är stress, måste du ta lugnande medel. När det gäller interna kränkningar faller valet på sådana droger:

  Det bör förstås att ovanstående läkemedel, om de används felaktigt eller utan att fastställa orsaken till sjukdomen, kan leda till ännu större hälsoproblem..

  Klåda före menstruationen är endast ett symptom och kräver identifiering av orsaken och behandlingen. Oftast leder en STI och inflammation i de kvinnliga könsorganen till obehagliga känslor. Vid de första manifestationerna är det värt att kontakta en gynekolog. Men nyligen påverkar den intima hälsan och externa faktorer negativt - stress, allergener. I det här fallet kan du bli av med klåda själv. Om du inte kan besöka en läkare inom en snar framtid, kommer de att underlätta douchningen baserad på medicinska örter.

  Artiklar Om Missbruk Cykeln

  Den minsta, optimala och maximala tjockleken på endometriumet beroende på cykeldagarna

  En minskning eller ökning (mer än 25 mm) betraktas som en avvikelse, vilket leder till infertilitet eller till bildning av polypper, hyperplasi....

  Försening av menstruationen

  Försenad menstruation, de främsta orsakerna utom graviditet
  Normalt varar menstruationscykeln 21 till 35 dagar. Varje kvinna har sin individuella varaktighet, men i de flesta av dem är intervallet mellan menstruationen lika eller skiljer sig från varandra med högst 5 dagar....

  Allt om hormoner vid endometrios - faran för hormonterapi och alternativa behandlingar

  Hej bloggläsare! Idag kommer vi att prata om den vanliga patologin som möts av upp till 50% av kvinnorna i reproduktionsperioden i olika delar av världen....