Kan det uppstå en försening i menstruationen efter att ha tagit preventivpiller?

Klimax

Månadsvis efter att ha tagit p-piller genomgår förändringar. Faktum är att orala preventivmedel påverkar koncentrationen av hormoner i den kvinnliga kroppen. I början av användningen av sådana läkemedel anpassar sig reproduktionsorganen till den nya hormonella bakgrunden, och efter deras annullering krävs tid för att återställa reproduktionsfunktionen.

Handlingsmekanismen för orala preventivmedel

P-piller innehåller naturliga eller syntetiska östrogener och progesteroner. De skapar den så kallade "imitationen av graviditet." Kroppen tror att befruktningen har inträffat, så ägget inte mognar och endometriet inte bildas.

Eftersom periodisk blödning inträffar exakt på grund av avstötning av livmoderns epitelskikt, kommer menstruationen inte. Menstruation inträffar under en sju-dagars paus, vilket är nödvändigt efter avslutad varje förpackning av läkemedlet.

Urladdningens art när du använder OK

Kroppen behöver cirka 3 månader för att anpassa sig till preventivmedel. Därför kan de första tre cyklerna efter starten av OK-administrationen vara instabila och skilja sig mycket från varandra och från vad som var tidigare. Detta är normalt, så du bör fortsätta att ta läkemedlet enligt det etablerade systemet..

Med en stabil cykel inträffar blödning 2-3 dagar efter att du tagit den sista pillen. En försening på 4-5 dagar är möjlig, särskilt om det fanns problem med detta tidigare. Men vanligtvis OK, tvärtom, normaliserar cykeln. Naturligtvis, om de väljs korrekt med hänsyn till kroppens individuella egenskaper.

Månatliga preventivpiller är knappast. De är mindre smärtsamma och slutar snabbare. Under den första cykeln kanske inte menstruation inträffar. Detta beror på tunnare endometrium och dess oförberedda för graviditet. En omvänd situation är också möjlig när fläckningen fortsätter till nästa menstruation. Det är också ett normalternativ..

Om intermenstruell blödning inträffar efter att cykeln har etablerats bör du tänka på att byta läkemedel. Utseendet på sekretioner under den första halvan av cykeln antyder att koncentrationen av östrogen i tabletterna är låg. I detta fall måste du välja ett verktyg med högre dosering. Om blod dyker upp under de senaste 2 veckorna före den förväntade menstruationen, är poängen i fel syntetisk analog av progesteron. I den här situationen måste du föredra en annan tillverkare..

Försenad menstruation under de första tre månaderna, med förbehåll för alla antagningsregler, bör inte vara skrämmande. Men om avvikelser observeras senare, bör du konsultera en gynekolog. Det gör inte heller ont att göra ett graviditetstest. Orala preventivmedel ger inte hundraprocent garanti för skydd. Dessutom är en minskning av deras effektivitet möjlig. Detta inträffar när man hoppar över piller, medan man tar antibiotika eller läkemedel baserade på vissa medicinska örter, diarré eller kräkningar.

I en normal situation är tunga perioder efter p-piller inte möjliga. En sådan urladdning uppträder när läkemedlet inte följs och indikerar brist på effektivitet. Det kan också vara en sjukdom i reproduktionssystemet. Dessutom kan komplikationer misstänkas om cykeln inte normaliseras längre än 3 månader..

Möjliga sjukdomar

Patologier kan associeras med hormonella preventivmedel eller uppstå oavsett OK. Här är de viktigaste hälsoproblemen som indikeras av menstruations oregelbundenhet.

Livmoderblödning

Kan vara associerad med östrogenbrist och accelererad endometrial atrofi. I detta tillstånd känner en kvinna svag, hennes blodtryck minskar och hennes hud blir blek. Packningen måste bytas oftare än varannan timme. Det finns svår smärta i nedre del av buken. I detta fall avbryts läkemedlet vanligtvis, men först efter att ha konsulterat en läkare. Han kommer att berätta hur du säkert kan sluta ta preventivmedel. Att göra det själv rekommenderas inte. Blödningen stoppas med tamponger eller speciella svampar. Fysioterapi föreskrivs också. Med betydande blodförlust utförs en blodtransfusion eller droppar placeras med saltlösning.

Polycystisk äggstock

Om din period inte går efter p-piller kan det vara bildandet av kapslar i äggens folliklar. Patologi uppstår med brist på follikelstimulerande hormon och ett överskott av testosteron. Äggstockarna ökar, ibland kan de sonderas oberoende. Förseningar i menstruationen når ibland sex månader. Huden blir fet, akne verkar. Svettningar och hårväxt i ansikte och kropp förbättras. På huvudet är håravfall möjligt. Patienter visas speciella hormonella läkemedel. I avancerade fall är det helt eller delvis avlägsnande av den drabbade äggstocken nödvändig.

Myom

Godartad tumör i livmoderns muskelskikt. De vanligaste orsakerna till dess förekomst inkluderar hormonella störningar. Om en neoplasma inträffar, även när man tar OK, är månatlig och intermenstruell blödning riklig och smärtsam. I perineum finns konstant obehag. Eventuell kränkning av urinering och avföring. För behandling används hormonella och hemostatiska läkemedel. Ibland avlägsnas tumören kirurgiskt.

Könsinfektioner

Inflammation uppstår ofta när man tar p-piller. Sådana läkemedel kan påverka slemens mikroflora negativt. Dessutom, när man använder hormonella preventivmedel, är det få som använder kondomer dessutom. Därför ökar risken för att drabbas av sexuellt överförda sjukdomar. Den kliniska bilden inkluderar menstruations oregelbundenheter, onormal urladdning, lukt från slidan, rodnad och svullnad i vävnaderna, klåda och sveda. Behandlingen består av att ta antibiotika och antiseptisk behandling av könsorganen..

Försenad menstruation efter preventivpiller och andra menstruella oegentligheter under de första tre månaderna av att ta läkemedel är normalt. Men med långvariga avvikelser och kraftiga blödningar måste du konsultera en läkare. Du kan inte avbryta OK själv i mitten av en cykel. Detta är full av ännu större komplikationer..

Antagningen är OK en månad

Vårt val

I strävan efter ägglossning: follikulometri

Rekommenderat av

De första tecknen på graviditet. Opinionsundersökningar.

Sofya Sokolova publicerade en artikel i Symptoms of Pregnancy, 13 september 2019

Rekommenderat av

Wobenzym ökar sannolikheten för befruktning

Rekommenderat av

Gynekologisk massage - fantastisk effekt?

Irina Shirokova publicerade en artikel i Gynekologi den 19 september 2019

Rekommenderat av

AMG - Anti-Muller hormon

Sofya Sokolova publicerade en artikel i Analys och undersökningar, 22 september 2019

Rekommenderat av

Populära ämnen

Upplagt av: Season
Skapad för 20 timmar sedan

Upplagt av: Tranquility
Skapad för 7 timmar sedan

Inlagd av: Gravid ekorre
Skapad för 41 minuter sedan

Inlagd av: Галина1205
Skapad för 4 timmar sedan

Inlagd av: Inca-Girla
Skapad för 23 timmar sedan

Upplagt av: NskMsk
Skapad för 21 timmar sedan

Inlagd av: Kasatik01
Skapad för 17 timmar sedan

Inlagd av: Innash
Skapad för 4 timmar sedan

Upplagt av: Aleksa_K
Skapad för 18 timmar sedan

Inlagd av: kseniya1408
Skapad för 9 timmar sedan

Om webbplatsen

Snabblänkar

Populära avsnitt

Materialet som publiceras på vår webbplats är för informationssyfte och är avsett för utbildningsändamål. Använd dem inte som medicinsk rådgivning. Att fastställa diagnosen och valet av behandlingsmetoder förblir den exklusiva befogenheten för din läkare!

Hur man dricker p-piller korrekt: instruktioner och kontraindikationer

Hormonella preventivmedel är ett säkert, enkelt och bekvämt sätt att förhindra graviditet. De flesta kvinnor är intresserade av frågan om hur man dricker preventivpiller för att eliminera en biverkning. Läkemedlet garanterar en förutsägbar början av menstruation.

Hur p-piller fungerar

P-piller är utformade för att frisätta de naturliga hormonerna östrogen och progestin för att förhindra graviditet. Dessa ämnen förhindrar att spermier befruktar ägget och stoppar dess utgång från äggstocken..

En ägg kan inte befruktas utan ägglossning och graviditet kan inte uppstå.

Progestin orsakar en förändring av slem i livmoderhalsen, manlig spermier kan inte längre stiga in i kroppshåligheten. Det finns planer som är utformade för att förhindra blödning i 6 månader eller under hela året.

Vissa långcykelpiller inkluderar daglig användning av aktiva hormonkapslar i 6 månader, följt av ett veckovis intag av låga doser av östrogen. Under denna period börjar menstruationen. Nyare förlängningscykler inkluderar kontinuerlig användning av aktiva hormoner under hela året, medan menstruationsblödningen slutar.


Kontinuerliga eller utökade cykellägen har flera potentiella fördelar. De förhindrar hormonella förändringar som orsakar:

 • blödning;
 • kramper
 • menstruationshuvudvärk.

För kvinnor som upplever järnbrist på grund av kraftig blödning, kommer användning av kontinuerliga regimer att minska sannolikheten för att utveckla anemi..

Blödning när man tar orala preventivmedel är inte en naturlig menstruationsperiod, slemhinnan i livmodern förtjockas inte helt och ägget släpps inte.

Tar COC utan att konsultera en läkare

Läkarna är oroliga för att tillgång till hormonell preventivmedel utan behov av en gynekolog kan leda till att kvinnor vägrar att delta i schemalagda undersökningar. Förebyggande av graviditet är inte det enda skälet till att människor använder preventivmedel. Läkemedlet lindrar kramper och PMS, hjälper till med hudproblem.

Endast en gynekolog kan välja en COC, självadministrering av läkemedel kan provocera förekomsten av biverkningar.

Hormonell obalans är en vanlig förekomst med oriktigt utvalda orala preventivmedel.

Hormonblodtest

Gynekologen föreskriver blodprov för att bedöma hälsotillståndet, underlätta valet av lämpliga preventivmedel. Det hormon som produceras av äggstockarna under ägglossningen (progesteron) hjälper till att förbereda livmoderslimhinnan för ägget om det befruktas av spermier.

Höga testosteronnivåer orsakar oregelbundna eller missade menstruationscykler, vilket komplicerar receptbelagda mediciner. Polycystiskt ovariesyndrom är en vanlig orsak till höga testosteronnivåer. Lägre nivåer av hormonformen under klimakteriet, vilket kan leda till en minskning av libido. Vid hormonella störningar bör blodprov utföras innan du ordinerar det..

Hur man tar preventivpillerar

En piller anses vara en av de säkraste preventivmedlen, förutsatt att den tas korrekt. Det finns två typer av preventivpiller (kombinerat och progestin). Kombinerade fonder har 2 hormoner, du måste ta 1 gång per dag. När du använder läkemedlet för att hoppa över menstruationscykeln kan blödningar eller fläckar uppstå. Det här är normalt..

Hormonpreparat som innehåller progestin (progestogener) är mycket efterfrågade..

Du måste ta läkemedlet i tid - i samma 3 timmar varje dag för att skydda dig från graviditet.

Progestin-enbart mediciner finns i förpackningar designade för cykeln..

Den första menstruationsdagen är den rekommenderade perioden för påbörjande av hormonterapi. För att undvika misstag erbjuder de flesta tillverkare paket med 28 tabletter. Detta innebär att man tar tabletter utan aktiva ingredienser under de sju sista dagarna av menstruationscykeln.

Vid övergång från en hormonell spiral till tabletter bör kursen startas samma dag som spiralen tas bort. Kondomer bör användas ytterligare under den första veckan..

Avbrott vid oral preventivmedel

Om en kvinna slutar ta hormoner på 19-22 dagen orsakar det inte ägglossning, leder till en tidig menstruationscykel eller ökar risken för att bli gravid. Ingen anledning att ta en paus.

Underlåtenhet att ta piller eller en paus eliminerar en konstant dos av reglerande hormoner som cirkulerar i blodet, vilket ökar risken för biverkningar. Läkarna tror att att ta mediciner och sedan överge dem kan göra mer skada än att upprätthålla en konstant dos av läkemedlet.

Om ett beslut fattas att sluta ta preventivmedel bör den påbörjade förpackningen vara färdig tills slutet för att underlätta kontrollen av cykeln. Utöver oregelbunden eller missad menstruation kommer buksjukdom och huvudvärk att uppstå eller intensifieras. Symtomen minskas inom 4-6 veckor, den behandlande läkaren ska informeras om relevanta klagomål, vägran att ta läkemedlet.

Tabletter tillåter inte kroppen att producera hormoner involverade i ägglossning och menstruation.

När de slutar ta läkemedlet behöver kroppen tid för att återgå till normal produktion av aktiva substanser. Ägglossningen sker 2 veckor efter avslutad behandling.

Bieffekter

Farliga biverkningar av p-piller är sällsynta. Studier visar att rökare med andra faktorer kan utveckla venös trombos, hjärtattack eller stroke. Vanliga biverkningar:

Läkemedel som innehåller östrogenerProgestogener som ingår i produkten
TrombosFörlust av libido
mastopatiDepression
MastodoniumTrötthet
ViktökningVaginal torrhet
IllamåendeHåravfall
Hypermenorrheakloasma
FibroidväxtKardiovaskulära problem
Psykiska biverkningarKräkningar och diarré
VattenretentionCysterförstoring av äggstockarna

Under de första månaderna finns det risk för blödning. Vissa flickor lider av migrän, humörsvängningar och depression. Orsaken till hormonell migrän är en minskning av östrogennivåer i blodet under en medicinsk vecka..

Vetenskapliga bevis tyder på att användningen av preventivmedel under en lång period ökar risken för vissa typer av cancer, såsom livmoderhalsen eller levern.

Att välja denna preventivmetod, måste du övervaka blodtrycket, eftersom ämnen som är en del av läkemedlen provocerar ökningen.

Kontra

Läkemedel som förhindrar oönskad graviditet skapar en ytterligare börda för det kardiovaskulära systemet. För att förhindra denna situation är det nödvändigt att känna till kontraindikationerna:

 • anemi;
 • tubal infektion (salpingit);
 • diabetes;
 • demens
 • mammärcancer;
 • allvarliga symtom på de nedre urinvägarna;
 • instabil allvarlig kongestiv hjärtsvikt;
 • en tendens till depressiva stämningar (ångest, nervositet, ökad irritabilitet);
 • epilepsi;
 • hjärtsvikt;
 • amning;
 • tromboflebit.

Relativa kontraindikationer är könsorganens inflammation och blodsjukdom.

När effekten kommer

Om du börjar ta läkemedlet den första dagen av din period, kommer åtgärden att fungera omedelbart. Det spelar ingen roll vilken typ av piller (mikro eller mini) en kvinna väljer. Inträde mellan 2-5 dagar av perioden garanterar inte en preventiv effekt. Medicinen kommer inte att träda i kraft, du måste skyddas ytterligare i en vecka. Efter denna period är skyddet mer tillförlitligt..

Flickor lider ofta av menstruationssmärta eller kraftig blödning, regelbunden användning av en hormonell botemedel minskar dessa klagomål. Dysmenorré som orsakas av krampande smärta i bäckenet under blödning lindras efter en vecka efter att läkemedlet tagits.

Mediciner arbetar för att undertrycka kroppens naturliga cykliska hormoner och förhindrar graviditet. Förändringar i livmoders slemhinnor inträffar efter 10 kontinuerliga doser, vilket förhindrar att ett befruktat ägg implanteras.

Vad händer om du glömmer att ta ett piller

Läkemedlet skyddar mot oönskad graviditet. Vid regelbunden användning av orala preventivmedel är risken för oönskad befruktning 1%. Förutsättningen för en tillförlitlig effekt är att läkemedlet tas regelbundet och om möjligt på samma tid på dagen.

Om en kvinna missade preventivmedel eller började ett nytt förpackning en dag senare är hon fortfarande skyddad från graviditet.

I det här fallet är det nödvändigt att ta det sista missade hormonpillerna, även om det betyder att du måste ta 2 st. per dag. Ingen ytterligare preventivmedel krävs. Men med sjukdom eller medicinering reduceras skyddet.

Är det möjligt att få fett från p-piller som får fett

Viktökning är en av de främsta orsakerna till att många människor undviker att använda orala preventivmedel. Studier visar att östrogener ökar människans aptit. Det finns en oemotståndlig känsla av hunger. När de tas korrekt tar de flesta flickor inte vikt från piller.

Läkemedel med uttalad antiandrogen effekt ökar aptiten.

Läkemedlet orsakar en alltför hög nivå av insulin i blodet (hyperinsulinism), vilket får kroppen att ackumulera fett. Sannolikheten för viktökning ökar med långvarig användning..


Hos vissa flickor orsakar östrogener ansamling av vatten i kroppens vävnader. Vätskeretention kan öka kroppsvikten. Forskare från Carolina University har funnit att tabletter komplicerar njurmetaboliska processer. Viktökning är normal i början av oral preventivmedel..

De 9 vanligaste preventivpillermyterna

Vi behandlar spanska experter, var är sanningen och var är lögn

Prevensionspiller är en av de mest populära och vanliga typer av preventivmedel. Ändå kvarstår frågor om deras mottagning fortfarande hos många. Visst har du upprepade gånger hört uttrycket: ”Jag tar inte p-piller, eftersom de påverkar min hälsa, minskar chansen att bli gravid i framtiden och öka min aptit” - och andra liknande antaganden. För att förstå vilket av detta som verkligen är sant, specificerade vi med de spanska gynekologerna hur COC: er faktiskt påverkar kroppen. Dr Jose Terron från Vithas Medimar International Hospital och Dr Sandra Ortega från Vithas Nisa Rey Don Jaime Hospital kommenterade de mest populära myterna och förklarade vilka fakta man ska tro..

Avbrott behövs i p-piller

Uppfattningen att efter långvarig användning av piller kan påverka din hälsa är extremt vanligt. Men om du från början inte kände något obehag och allt var bra, finns det ingen anledning att tro att plötsligt kan något förändras och gå fel. Så snart du slutar dricka p-piller stoppar effekten. "För närvarande finns det inget behov av att ta en paus med de nya orala preventivmedelsformlerna, även om du dricker dem under lång tid," säger Dr Jose Terron. - För tio till tjugo år sedan hade tabletter en högre dos av hormoner, så biverkningar dök upp oftare. Men de påverkade aldrig reproduktionssystemet eller äggstocksfunktionen. Med andra ord, en paus med långvarig användning behövs inte. ”.

Födelsekontrollpiller provocerar hunger

Du har antagligen hört klagomål från vänner och bekanta att de började gå upp i vikt efter att ha tagit preventivpiller. Förmodligen, men det är inte sammankopplat. ”Ingen av studierna har visat en koppling mellan användning av preventivpiller och viktökning. P-piller kan orsaka en svag vätskeansamling i kroppen under de första tre månaderna av anpassning, men de påverkar inte aptiten. Det finns preventivmedel som tvärtom bidrar till viktminskning på grund av deras urindrivande effekt, förklarar Sandra Ortega.

P-piller har många biverkningar.

Eventuella biverkningar beror alltid på egenskaperna hos din kropp. Dr Terron konstaterar att de allra flesta kvinnor som började ta p-piller inte upplever något obehag och fortsätter att använda denna speciella preventivmetod. ”Liksom för alla läkemedel innehåller instruktionerna information om biverkningar. Som praxis visar, efter förskrivning av piller, känner 90 procent av patienterna sig bekväma och slutar inte ta dem. ”.

P-piller hjälper till att bli av med akne och återställa hormonbalansen

Dr Sandra Ortega bekräftar att ibland förskrivs preventivmedel för dessa syften, men de måste naturligtvis förskrivas av en läkare. ”Under tonåren kan svår akne lindras med orala preventivmedel eftersom de sänker testosteronnivåerna. Genom att återställa hormonbalansen förbättras hudens tillstånd. ”.

Preventivpillerar provocerar åldersfläckar

Solskydd är ett måste för alla, och om du tar preventivpillerar blir SPF-skydd en nödvändighet. ”Ibland ökar orala preventivmedel produktionen av melanin, vilket kan orsaka melasma. Använd därför alltid solskyddsmedel med minst SPF 15, säger Sandra Ortega. Förresten, vi pratade redan om de bästa solskyddsmedel med toneffekt och svala solstickar som du alltid kan ta med dig och lägga till och med i den minsta påsen.

Födelsekontrollpiller påverkar reproduktionssystemet

Många kvinnor som börjar ta COC är rädda för att deras reproduktionssystem kommer att sluta fungera och att de inte kommer att kunna få barn när de en dag vill. Men Dr. Jose Terron motbeviser detta påstående och förklarar att "preventivpillerar fungerar genom att förhindra ägglossning i mitten av menstruationscykeln och därmed eliminera utsöndring av hormoner i kroppen. Fortplantningssystemet är tillfälligt blockerat, men det återställs lätt så snart du slutar dricka orala preventivmedel. Och oavsett hur lång tid du tog dem. Om du har svårigheter med graviditeten är orsakerna definitivt värda att leta efter någon annanstans. ".

När du har stoppat p-piller kan du omedelbart bli gravid

Det finns de som tvärtom tror att de omedelbart blir gravid efter att ha stoppat preventivpilleren. Men detta är bara en annan fiktion. José Terron förklarar: ”Detta uttalande är helt falskt. Om preventivmedel fungerade på detta sätt skulle vi skriva ut dem för dem som har fertilitetsproblem. Orala preventivmedel bidrar inte till eller förhindrar graviditet. De blockerar bara tillfälligt hormonella funktioner, och de återställs helt så snart du slutar ta pillerna. ”.

P-piller orsakar humörsvängningar och irritabilitet

Ofta finns humörsvängningar och irritabilitet bland möjliga biverkningar, men detta kan också orsakas av externa faktorer. ”Det är mycket svårt att jämföra humörsvängningar och irritabilitet med att ta p-piller, eftersom det är mycket subjektiva symtom, och de kan uppstå på grund av många externa faktorer. Vi är ledsna, upprörda och glada av olika skäl, och oftast är detta helt inte relaterat till orala preventivmedel. Därför kan vi inte entydigt svara på att uttalandet ovan är fiktion, men vi kan inte heller bekräfta det. Du måste förstå själv hur bekväm du är med denna preventivmetod, eftersom det är något mycket individuellt och multifaktoriellt, förklarar José Terron.

P-piller kan sluta fungera på grund av vissa mediciner.

”Det är faktiskt så. Om du använder orala preventivmedel bör du därför tänka på att när du tar vissa läkemedel kan effekten av tabletterna bli tråkig. Som regel gäller detta antibiotika. Till exempel reducerar rifampicin och rifabutin effektiviteten av födelsekontroll. För att vara säker bör du alltid konsultera din läkare. Han kommer att förskriva barriärläkemedel för att undvika risken för graviditet tills du är klar med antibiotika, varnar Sandra Ortega.

Prenumerera och komma ett steg närmare professionella i modevärlden.

Är preventivpiller användbara och farliga?

Vad är preventivpiller??

Hur fungerar de?

Vad är preventivpiller??

Sådana preventivmedel sägs ha många biverkningar. Det är sant?

Och vad som hotar användningen av preventivmedel?

Prevensionspiller ökar vikten?

De leder till cancer?

P-piller är så läskiga. De kan vanligtvis användas?

Och hur är det med kontraindikationerna??

Vilka test måste godkännas för att få recept?

Min vän tog piller. Jag kan också dem?

Orala preventivmedel tillåter äggstockarna att slappna av?

De behövs för att anpassa slingan.?

Preventivpillerar hjälper till att förbereda sig för graviditet?

Och akne hjälper?

Hur man tar, för att inte skada dig själv?

Många skyddar sig med piller, men de vet fortfarande inte tillräckligt om droger.

Vad är preventivpiller??

Preventionspiller är en av de mest effektiva preventivmedel, verkligen pålitlig och prisvärd, känd under många decennier. Dessa är hormonella läkemedel som innehåller progestins eller progestins tillsammans med östrogener. Alla dessa är analoger av kvinnliga hormoner. Progestiner undertrycker ägglossningen, utan vilken du inte kan bli gravid.

Hur fungerar de?

För att en kvinna ska bli gravid behöver hon ett moget ägg. Under den första halvan av menstruationscykeln, under påverkan av hormoner, mognar ägget och passerar från äggstockarna till äggledaren. Efter det - i teorin - borde den kvinnliga reproduktionscellen träffas med spermierna och gå in i livmodern för att fästa vid organväggen där. För detta behövs progesteron - ett hormon som förbereder livmodern. Om befruktningen inte inträffar, sjunker nivån på progesteron och blödningen börjar, från vilken en ny cykel startar.

Hela denna tid varierar nivån av östrogen och progesteron som den ska för att bli gravid ett barn.

Preventivpillerar skapar sin egen hormonella bakgrund i kroppen.

Samtidigt undertrycker de ägglossningen, det vill säga att det helt enkelt inte finns något att befrukta.

Piller har också andra egenskaper som motstår befruktningen. Till exempel gör de slemet i livmoderhalsen tjockt så att spermierna inte kan komma till ägget, och det inre skiktet i livmodern är tunt så att ägget inte kan fästas vid det.

Vad är preventivpiller??

Det finns två typer av tabletter:

 1. Progestin med östrogener, eller kombinerat. Om det finns många östrogener kan de undertrycka ägglossningen. Men vid sådana doser har de många biverkningar, så de själva används inte för preventivmedel, utan läggs till piller för att simulera en hel cykel.
 2. Progestin kallas mini-dryck. De ordineras när vanliga tabletter inte kan användas: om en kvinna ammar, har migrän eller en blodpropp i blodkärlen.

Sådana preventivmedel sägs ha många biverkningar. Det är sant?

Faktum är att p-piller har en imponerande lista över kontraindikationer och biverkningar. Det räcker att öppna instruktionerna för ett sådant läkemedel och se själv.

Det finns fyra generationer av orala preventivmedel. Ju nyare läkemedlet är, desto mindre hormoner finns det, och därför biverkningarna.

Tyvärr gillar många gynekologer att förskriva gamla läkemedel: sådana piller är billigare och "tidtestade". Därför, för fall, ta reda på från läkaren vilken generation medicinen tillhör, vilken han föreskriver, och om ett mildare botemedel kan hittas..

Tveka inte att fråga varför gynekologen tror att dessa piller passar dig, vad är de bättre än analoger.

Och vad som hotar användningen av preventivmedel?

De allvarligaste biverkningarna som förekommer i orala preventivmedel:

 1. Trombos. Det finns många studier som visar att risken för att utveckla trombos när man tar piller ökar kombinerade orala preventivmedel och venös trombos.
 2. Hjärt-kärlsjukdomar.
 3. Glaukom.

Detta är sällsynta fenomen som inträffade när orala preventivmedel först dök upp och det fanns många hormoner i dem. Oftare illamående, yrsel, humörförändringar, genombrottsblödning. Vanligtvis försvinner symtomen efter några månader, men de bör berättas till läkaren och om det inte finns någon dynamik, byta läkemedlet.

Prevensionspiller ökar vikten?

Ingen kommer säga säkert vad som kommer att hända exakt med din vikt. Olika studier ger olika information, men visar att kvinnor som tar hormonella preventivmedel i allmänhet får lite fett..

Den genomsnittliga viktökningen när du tar en minidryck är högst 2 kg per år. Dessa data är dock inte baserade på de mest exakta studierna av preventivmedel som endast innehåller Progestin: effekter på vikten.

Olika typer av hormonella preventivmedel påverkar vikten på ungefär samma sätt..

De leder till cancer?

Vissa studier visar att orala preventivmedel, särskilt om de används under lång tid, tvärtom minskar risken för äggstockscancer. Kvinnor som dricker p-piller i mer än fem år har 50% lägre risk att få denna typ av cancer än kvinnor som aldrig har tagit Kan äggstockscancer förebyggas?.

Men risken för att upptäcka bröst- eller livmoderhalscancer, liksom neoplasmer i levern, ökar, om än något, av orala preventivmedel och cancerrisk. I vissa fall (om du tar p-piller under en lång tid) kan en sådan dynamik inte spåras alls.

P-piller är så läskiga. De kan vanligtvis användas?

Kan. De uppfanns bara för att använda dem. Naturligtvis, om det inte finns några kontraindikationer.

Som redan nämnts blir moderna läkemedel säkrare, de kontrolleras noggrant.

Och hur är det med kontraindikationerna??

Varje läkemedel har sin egen lista, men det finns allmänna kontraindikationer:

 1. Rökning och ålder över 35 år (om du inte röker räknas inte ålder).
 2. Beroende av blodproppar.
 3. Östrogenberoende tumörer.
 4. Blödning från livmodern, vars orsaker inte klargörs.
 5. Migrän.
 6. Diabetes med hjärt- och kärlkomplikationer.

Det viktigaste är att inte röka om du bestämmer dig för att ta orala preventivmedel. Rökning i sig leder inte till bra, och i kombination med hormonella preventivmedel ökar risken för biverkningar.

Vilka test måste godkännas för att få recept?

Som regel ingen. Av detta skäl uppfanns hormonella preventivmedel för att vara tillgängliga, och massor av tester minskar just denna tillgänglighet..

Vid konsultationen fokuserar läkaren huvudsakligen på vad kvinnan själv berättar om sin livsstil, hälsoproblem och om de läkemedel hon ständigt tar. Baserat på detta beslutar han vilken progestinkomponent som är mer lämplig och föreskriver den.

För att kontrollera om p-pillerna är kontraindicerade för kvinnan eller inte, måste du verkligen klara ett antal tester.

Min vän tog piller. Jag kan också dem?

Inte i något fall.

Endast en läkare kan förskriva piller efter samråd. Har du plötsligt kontraindikationer som din flickvän inte har, och du är i fara? Plötsligt ordinerade en väns läkare en gammal generation läkemedel till henne eller en vän köpte ett läkemedel på råd av en granne?

Du kommer att riskera din hälsa, inte din flickvän. Gör inte så här.

Orala preventivmedel tillåter äggstockarna att slappna av?

Äggstockarna vet inte hur man kan koppla av och åka på semester, de arbetar större delen av kvinnans liv fram till klimakteriet.

Hormonella preventivmedel ordnar inte semestrar för organ, utan skapar en konstgjord hormonell bakgrund och undertrycker ägglossning.

Detta har inget att göra med föryngring, livslängd och andra underbara egenskaper som de gillar att tillskriva hormoner..

De behövs för att anpassa slingan.?

Hormonella preventivmedel skapar sin egen, speciella cykel. Det viktigaste händer inte i det - ägglossning av ett moget ägg. Menstruation i detta fall kommer inte för att ägget inte befruktas, utan för att det finns en paus i att ta pillerna.

En sådan konstgjord cykel är verkligen jämn, den är lättare att bära, därför förskrivs orala preventivmedel för att hantera smärtsamma perioder.

Efter läkemedelsavbrott kommer din hemcykel att återvända. Vad det kommer att vara beror på många faktorer.

Preventivpillerar hjälper till att förbereda sig för graviditet?

Det här är preventivmedel. De behövs för att inte bli gravida. De förbereder sig inte för graviditet.

Även om folsyra sätts till vissa läkemedel om du bestämmer dig för att avbryta pillerna, blir du gravid omedelbart och tillhandahåller detta vitamin till det ofödda barnet.

Och akne hjälper?

De kan hjälpa. Hormonala läkemedel har en sådan effekt, de hjälper till att hantera akne. Kom alltid alltid ihåg att denna effekt är ytterligare, sekundär och inte alls grundläggande. Dessutom går ibland något fel och akne, tvärtom, uppträder eller blir mer synlig.

Hur man tar, för att inte skada dig själv?

Det är enkelt: ta endast enligt anvisningar av en läkare och strikt enligt instruktionerna.

Biverkningar av hormonella preventivmedel dödar?

Från tidigare publikationer vet vi om den abortiva effekten av hormonella preventivmedel (HA, OK). Nyligen, i media, kan du hitta recensioner av drabbade kvinnor från OK-biverkningar, vi kommer att ge ett par av dem i slutet av artikeln. För att klargöra denna fråga vände vi oss till läkaren, som utarbetade denna information för ABC of Health, och översatte också för oss fragment av artiklar med utländska studier av biverkningar av HC.

Biverkningar av hormonella preventivmedel.

Handlingen av hormonella preventivmedel, som med andra läkemedel, bestäms av egenskaperna hos deras beståndsdelar. De flesta preventivpiller som föreskrivs för rutinmässig preventivmedel innehåller 2 typer av hormoner: ett progestogen och ett östrogen.

gestagener

Progestogens = progestogener = progestins - hormoner producerade av corpus luteum i äggstockarna (bildningen på ytan av äggstockarna som uppträder efter ägglossningen - frigörandet av ägget), i en liten mängd - binjurebarken och under graviditeten - moderkakan. Det huvudsakliga progestogenet är progesteron.

Hormonernas namn återspeglar deras huvudfunktion - "pro gestation" = "för [bevara] graviditet" genom att rekonstruera livmoderns endotel i det tillstånd som är nödvändigt för utvecklingen av ett befruktat ägg. De fysiologiska effekterna av gestagener kombineras i tre huvudgrupper.

 1. Vegetativ påverkan. Det uttrycks i undertrycket av endometrial spridning orsakad av östrogenens verkan och dess sekretoriska transformation, vilket är mycket viktigt för en normal menstruationscykel. När graviditet inträffar undertrycker gestagen ägglossning, sänker tonen i livmodern och minskar dess excitabilitet och sammandragning (graviditetens "skyddare"). Progestiner är ansvariga för "mognad" av bröstkörtlarna.
 2. Generativ handling. I små doser ökar progestiner sekretionen av follikelstimulerande hormon (FSH), som ansvarar för mognad av folliklar i äggstocken och ägglossningen. I stora doser blockerar progestogener både FSH och LH (luteiniserande hormon, som är involverat i syntesen av androgener, och tillsammans med FSH ger ägglossning och syntes av progesteron). Gestagener påverkar termoreguleringens centrum, vilket manifesteras av en temperaturökning.
 3. Allmän handling. Under påverkan av gestagener minskar aminkväve i blodplasma, utsöndringen av aminosyror ökar, separationen av magsaft ökar och separationen av gallan saktar ner.

Sammansättningen av orala preventivmedel innefattar olika progestogener. Under en tid tros det att det inte fanns någon skillnad mellan progestiner, men nu är det exakt känt att skillnaden i molekylstruktur ger en mängd olika effekter. Med andra ord skiljer sig progestogener i spektrum och i svårighetsgraden av ytterligare egenskaper, men de 3 grupperna av fysiologiska effekter som beskrivs ovan är inneboende i alla av dem. Egenskaperna hos moderna progestiner visas i tabellen..

En uttalad eller mycket uttalad gestagenisk effekt är inneboende i alla progestogener. Den gestageniska effekten avser de huvudgrupper av egenskaper som nämnts tidigare.

Androgen aktivitet är inte kännetecknande för många läkemedel, dess resultat är en minskning av mängden ”bra” kolesterol (HDL-kolesterol) och en ökning av koncentrationen av ”dåligt” kolesterol (LDL-kolesterol). Som ett resultat ökas risken för att utveckla åderförkalkning. Dessutom visas viriliseringssymtom (sekundära sexuella egenskaper hos män).

En klar antiandrogen effekt finns endast i tre läkemedel. Denna effekt har ett positivt värde - förbättrar hudtillståndet (kosmetiska sidan av problemet).

Antimineralokortikoidaktivitet är förknippad med en ökning av urinproduktionen, utsöndring av natrium och en minskning av blodtrycket..

Glukokortikoideffekten påverkar ämnesomsättningen: det är en minskning av kroppens känslighet för insulin (risken för diabetes), syntesen av fettsyror och triglycerider (risken för fetma) ökar.

östrogener

En annan komponent i p-piller är östrogen..

Östrogener är kvinnliga könshormoner som produceras av folliklarna i äggstockarna och binjurebarken (och hos män, även testiklarna). Det finns tre huvudsakliga östrogener: östradiol, östriol, östron.

Fysiologiska effekter av östrogen:

- proliferation (tillväxt) av endometrium och myometrium beroende på typen av deras hyperplasi och hypertrofi;

- utveckling av könsorganen och sekundära sexuella egenskaper (feminisering);

- hämning av resorption (förstörelse, resorption) av benvävnad;

- prokoaguleringseffekt (ökad blodkoagulering);

- en ökning av innehållet i HDL (”bra” kolesterol) och triglycerider, en minskning av mängden LDL (”dåligt” kolesterol);

- kvarhållande av natrium och vatten i kroppen (och, som ett resultat, ökat blodtryck);

- säkerställa den sura miljön i slidan (normalt pH 3,8-4,5) och tillväxten av laktobaciller.

- ökad produktion av antikroppar och aktivitet av fagocyter, ökad kroppsresistens mot infektioner.

Östrogener som en del av orala preventivmedel behövs för att kontrollera menstruationscykeln, de deltar inte i skyddet mot oönskad graviditet. Oftast inkluderar tabletternas sammansättning etinylöstradiol (EE).

Funktionsmekanismerna för orala preventivmedel

Så med tanke på de grundläggande egenskaperna hos progestogener och östrogener kan följande verkningsmekanismer för orala preventivmedel särskiljas:

1) hämning av utsöndring av gonadotropa homoner (på grund av gestagener);

2) en förändring i pH i vagina till en surare sida (effekten av östrogen);

3) ökad viskositet i livmoderhalsslemet (gestagener);

4) frasen "äggimplantation" som används i instruktioner och manualer, som döljer den abortiva effekten av HA från kvinnor.

Gynekologens kommentar om hormonella preventivmedel för abort

När det är implanterat i livmoderväggen är embryot en multicellulär organism (blastocyst). Ett ägg (till och med befruktat) implanteras aldrig. Implantation sker 5-7 dagar efter befruktningen. Därför, vad som kallas ett ägg i instruktionerna, faktiskt inte alls, utan embryot.

Oönskat östrogen...

Under en grundlig studie av hormonella preventivmedel och deras effekter på kroppen drogs slutsatsen att de oönskade effekterna är mer förknippade med östrogenpåverkan. Ju mindre mängden östrogen i tabletten, desto mindre biverkningar är det emellertid inte möjligt att helt eliminera dem. Det var just dessa slutsatser som fick forskare att uppfinna nya, mer avancerade läkemedel och orala preventivmedel, där mängden östrogenkomponent mättes i milligram, ersatte tabletterna som innehöll östrogen i mikrogram (1 milligram [mg] = 1000 mikrogram [μg]). Det finns för närvarande 3 generationer av preventivpiller. Uppdelningen i generationer beror både på en förändring i mängden östrogen i beredningarna och införandet av nyare progesteronanaloger i tabletterna.

Den första generationen av preventivmedel inkluderar Ewed, Infecundin, Bisekurin. Dessa läkemedel har använts i stor utsträckning sedan upptäckten, men senare sågs deras androgena effekt, vilket manifesterade sig i grovhet av rösten, ansiktshårtillväxt (virilisering).

Andra generationens läkemedel inkluderar Microgenon, Rigevidon, Triregol, Triziston och andra.

De vanligaste och mest använda är tredje generationens läkemedel: Logest, Merisilon, Regulon, Novinet, Diane-35, Janine, Yarina och andra. En betydande fördel med dessa läkemedel är deras antiandrogena aktivitet, den mest uttalade i "Diana-35".

En studie av östrogenens egenskaper och slutsatsen att de är den viktigaste källan till biverkningar från användning av hormonella preventivmedel har lett forskare till idén att skapa läkemedel med en optimal minskning av dosen östrogen i dem. Det är omöjligt att helt ta bort östrogener från kompositionen, eftersom de spelar en viktig roll för att upprätthålla en normal menstruationscykel.

I detta avseende har uppdelningen av hormonella preventivmedel i hög-, låg- och mikrodoserade läkemedel dykt upp.

Mycket doserad (EE = 40-50 mcg i en tablett).

 • Icke-Ovlon
 • Ovidon och andra
 • För preventivmedel används inte.

Låg dos (EE = 30-35 mcg i en tablett).

Mikrodosering (EE = 20 mcg i en tablett)

 • EXPREGR
 • Mercilon
 • Novinet
 • "Minisiston 20 fem" "Jess" och andra

Biverkningarna av hormonella preventivmedel

Biverkningar från användning av orala preventivmedel beskrivs alltid i detalj i bruksanvisningen..

Eftersom biverkningarna från användning av olika p-piller är ungefär desamma, är det vettigt att överväga dem, vilket framhäver de viktigaste (tunga) och mindre allvarliga.

Vissa tillverkare visar villkor där du omedelbart måste sluta ta. Dessa villkor inkluderar följande:

 1. Arteriell hypertoni.
 2. Hemolytiskt-uremiskt syndrom, manifesterat av en triad av tecken: akut njursvikt, hemolytisk anemi och trombocytopeni (minskning av trombocytantalet).
 3. Porphyria - en sjukdom där hemoglobinsyntesen är nedsatt.
 4. Hörselnedsättning på grund av otoskleros (fixering av hörselnäsbenen, som normalt bör vara mobil).

Praktiskt taget alla tillverkare identifierar tromboemboli som sällsynta eller mycket sällsynta biverkningar. Men detta allvarliga tillstånd förtjänar särskild uppmärksamhet..

Tromboembolism är en blockering av ett blodkärl av en tromb. Detta är ett akut tillstånd som kräver kvalificerad hjälp. Tromboembolism kan inte uppstå ur det blå, det kräver speciella "tillstånd" - riskfaktorer eller befintliga kärlsjukdomar.

Riskfaktorer för trombos (bildning av blodproppar i blodkärlen - blodproppar - som stör det fria, laminära blodflödet):

- ålder över 35 år;

- en hög östrogennivå i blodet (som uppstår när man tar orala preventivmedel);

- ökad koagulerbarhet i blod, som observeras med brist på antitrombin III, proteiner C och S, dysfibrinogenemi, Markiafava-Miquelli sjukdom;

- skador och omfattande operationer tidigare;

- venös trängsel med en stillasittande livsstil;

- åderbråck i benen;

- Skada på hjärtans valvulära apparat;

- förmaksflimmer, angina pectoris;

- sjukdomar i cerebrala fartyg (inklusive övergående ischemisk attack) eller kranskärl.

- arteriell hypertoni av måttlig eller svår grad;

- Bindvävssjukdomar (kollagenoser), och särskilt systemisk lupus erythematosus;

- en ärftlig benägenhet till trombos (trombos, hjärtinfarkt, cerebrovaskulär olycka hos de närmaste blodfamiljerna).

I närvaro av dessa riskfaktorer ökar en kvinna som tar hormonella preventivpiller betydligt risken för tromboemboli. Risken för tromboemboli ökar med trombos av någon lokalisering, både nuvarande och tidigare. med hjärtinfarkt och stroke.

Tromboembolism, oavsett dess plats, är en allvarlig komplikation.

... kranskärl →hjärtinfarkt
... hjärnkärl →stroke
... djupa benår →trofinsår och koldbrist
... lungartär (lungemboli) eller dess grenar →från lunginfarkt till chock
Tromboembolism...... leverfartyg →nedsatt leverfunktion, Budd-Chiari-syndrom
... mesenteriska kärl →kranskärlssjukdom, tarmsgreen
... njurfartyg
... näthinneskärl (näthinnfartyg)

Förutom tromboemboli finns det andra, mindre allvarliga men ändå obekväma biverkningar. Till exempel candidiasis (trast). Hormonella preventivmedel ökar surhetsgraden i slidan och i en sur miljö försvinner svampar väl, särskilt Candidaalbicans, som är en villkorad patogen mikroorganism.

En betydande bieffekt är kvarhållandet av natrium, och med det vattnet, i kroppen. Detta kan leda till svullnad och viktökning. Minskad kolhydrattolerans som en biverkning av hormonella piller ökar risken för diabetes.

Andra biverkningar, såsom: minskat humör, humörsvängningar, ökad aptit, illamående, avföringsstörningar, fullhet, svullnad och ömhet i bröstkörtlarna och vissa andra - även om de inte är allvarliga påverkar dock en livskvalitet hos en kvinna.

Instruktionerna för användning av hormonella preventivmedel, förutom biverkningar, listar kontraindikationer.

Östrogenfria preventivmedel

Det finns gestagen-innehållande p-piller ("minidrink"). I deras sammansättning, bedöma efter namnet, bara gestagen. Men denna grupp läkemedel har sina egna indikationer:

- preventivmedel för ammande kvinnor (de ska inte förskrivas östrogen-progestogenläkemedel eftersom östrogen hämmar amning);

- föreskrivs för kvinnor som föder barn (eftersom den huvudsakliga verkningsmekanismen för "minidrinkande" är undertryckandet av ägglossning, vilket är oönskat för nolliparösa kvinnor);

- i sen reproduktionsålder;

- i närvaro av kontraindikationer för användning av östrogen.

Dessutom har dessa läkemedel också biverkningar och kontraindikationer..

Särskild uppmärksamhet bör ägnas "nödprevention." Sammansättningen av sådana läkemedel inkluderar antingen gestagen (Levonorgestrel) eller antiprogestin (Mifepristone) i en stor dos. De huvudsakliga verkningsmekanismerna för dessa läkemedel är hämning av ägglossning, förtjockning av livmoderhalsslem, acceleration av desquamation (desquamation) av det funktionella lagret i endometrium för att förhindra fästning av ett befruktat ägg. Och Mifepristone har en ytterligare effekt - att öka tonen i livmodern. Därför har en enstaka användning av en stor dos av dessa läkemedel en mycket stark samtidig effekt på äggstockarna, efter att ha tagit tabletter för akut preventivmedel kan det förekomma allvarliga och långvariga menstruations oregelbundenheter. Kvinnor som regelbundet använder dessa läkemedel är mycket utsatta för deras hälsa..

Utländska studier av biverkningar av HA

Intressanta studier om biverkningar av hormonella preventivmedel har gjorts i främmande länder. Nedan följer utdrag från flera recensioner (översättning av författaren till artikeln av fragment av utländska artiklar)

Orala preventivmedel och risken för venös trombos

New England Medical Journal

Massachusetts Medical Society, USA

Hormonell preventivmedel används av mer än 100 miljoner kvinnor runt om i världen. Antalet dödsfall från hjärt- och kärlsjukdomar (venös och artär) bland unga, lågriskpatienter - icke-rökare kvinnor från 20 till 24 år - observeras över hela världen från 2 till 6 per år per miljon, beroende på den förväntade hjärtregionen -vaskulärrisk och omfattningen av screeningsstudier som genomfördes före utnämningen av preventivmedel. Även om risken för venös trombos är viktigare för yngre patienter, är risken för arteriell trombos mer relevant för äldre patienter. Bland äldre kvinnors rökare som använder p-piller är antalet dödsfall från 100 till lite mer än 200 per miljon varje år..

Att minska östrogendoserna har minskat risken för venös trombos. Tredje generationens progestiner i kombinerade orala preventivmedel ökade antalet ogynnsamma hemolytiska förändringar och risken för trombos, därför bör de inte förskrivas som förstahandsläkemedel för nybörjare att använda hormonell preventivmedel.

Den förnuftiga användningen av hormonella preventivmedel, inklusive undvikande av deras användning av kvinnor som har riskfaktorer, är i de flesta fall frånvarande. I Nya Zeeland undersöktes en serie dödsfall från lungemboli, och ofta var orsaken risken som läkare inte beaktade.

Rimlig förskrivning kan förhindra arteriell trombos. Nästan alla kvinnor som hade hjärtinfarkt vid användning av orala preventivmedel var antingen äldre eller rökt eller hade andra riskfaktorer för artärsjukdomar - särskilt arteriell hypertoni. Att undvika att förskriva orala preventivmedel till sådana kvinnor kan minska förekomsten av arteriell trombos som rapporterats av nyligen genomförda studier i industriländer. Den positiva effekten som tredje generationens orala preventivmedel har på lipidprofilen och deras roll för att minska antalet hjärtattacker och stroke har ännu inte bekräftats av kontrollstudier..

För att undvika venös trombos undrar läkaren om patienten har haft venös trombos tidigare för att avgöra om det finns kontraindikationer för orala preventivmedel och vad är risken för trombos när han tar hormonella läkemedel.

Nykodoserade progestogen orala preventivmedel (första eller andra generationen) orsakade en lägre risk för venös trombos än kombinationsläkemedel; risken hos kvinnor med historia av trombos är emellertid inte känd.

Fetma anses vara en riskfaktor för venös trombos, men det är inte känt om denna risk är ökad vid användning av p-piller. trombos är en sällsynthet bland överviktiga människor. Fetma anses emellertid inte vara en kontraindikation för att förskriva orala preventivmedel. Ytbara åderbråck är inte en konsekvens av tidigare venös trombos eller en riskfaktor för djup venetrombos.

Ärftlighet kan spela en roll i utvecklingen av venös trombos, men dess upplevelse som en hög riskfaktor förblir oklar. En historia av ytlig tromboflebit kan också betraktas som en riskfaktor för trombos, särskilt om den kombineras med belastad ärftlighet.

Venös tromboembolism och hormonell preventivmedel

Royal College of Obstetricians and Gynecologists, UK

Gör kombinerade hormonella preventivmetoder (tabletter, lapp, vaginal ring) ökar risken för venös tromboemboli?

Den relativa risken för venös tromboemboli ökar med användning av kombinerade hormonella preventivmedel (tabletter, lapp och vaginal ring). Men sällsyntheten i venös tromboembolism hos kvinnor i reproduktionsåldern innebär att den absoluta risken förblir låg..

Den relativa risken för venös tromboemboli ökar de första månaderna efter det att användningen av kombinerat hormonellt preventivmedel började. När tiden för att ta hormonella preventivmedel ökar minskar risken, men som bakgrund kvarstår tills upphörandet av användning av hormonella läkemedel.

I denna tabell jämförde forskarna förekomsten av venös tromboembolism per år i olika grupper av kvinnor (i termer av 100 000 kvinnor). Av tabellen framgår att kvinnor (icke-gravida och icke-gravida) inte-gravida och icke-hormonella preventivmedel, i genomsnitt 44 (med en spridning på 24 till 73) fall av tromboembolism per 100 000 kvinnor.

Drospirenoninnehållande COOCusers - konsumerar drospirenoninnehållande COC.

Levonorgestrel-innehållande COOCusers - med levonorgestrel-innehållande COC: er.

Andra COC: er inte specificerade - andra COC: er.

Gravida användare - gravida kvinnor.

Strokes och hjärtattacker när du använder hormonell preventivmedel

New England Medical Journal

Massachusetts Medical Society, USA

Trots att de absoluta riskerna för stroke och hjärtattack i samband med användning av hormonella preventivmedel är låg ökade risken från 0,9 till 1,7 vid användning av preparat innehållande etinylöstradiol i en dos av 20 μg och från 1,2 till 2,3 med användningen av läkemedel som innehåller etinylöstradiol i en dos av 30-40 mcg, med en relativt liten riskskillnad beroende på typen av progestogen.

Risk för oral preventivmetrombos

WoltersKluwerHealth - En ledande leverantör av kvalificerad medicinsk information.

HenneloreRott - tysk läkare

RESULTAT

Olika kombinerade orala preventivmedel (COC) kännetecknas av en annan risk för venös tromboembolism, men samma osäkerhet.

COC: er med levonorgestrel eller noretisteron (den så kallade andra generationen) bör vara de läkemedel som valts, enligt rekommendationer i nationella preventivmedel i Nederländerna, Belgien, Danmark, Norge och Storbritannien. Andra europeiska länder har inte sådana riktlinjer, men de är väsentliga.

För kvinnor med en historia av venös tromboembolism och / eller med kända defekter i blodkoagulationssystemet är användningen av COC: er och andra preventivmedel med etinylöstradiol kontraindicerat. Å andra sidan är risken för venös tromboembolism under graviditeten och postpartumperioden mycket högre. Av denna anledning bör sådana kvinnor erbjudas adekvat preventivmedel..

Det finns ingen anledning att avstå från hormonell preventivmedel hos unga patienter med trombofili. Rent progesteronläkemedel är säkra för risken för venös tromboemboli.

Risk för venös tromboemboli hos de som använder drospirenoninnehållande orala preventivmedel

American College of Obstetricians and Gynecologists

RESULTAT
Risken för venös tromboemboli ökar bland dem som använder p-piller (3-9 / 10 000 kvinnor per år) jämfört med icke-gravida och icke-gravida kvinnor (1-5 / 10 000 kvinnor per år). Det finns bevis för att drospirenoninnehållande orala preventivmedel har en högre risk (10,22 / 10 000) än läkemedel som innehåller andra progestiner. Men risken är fortfarande låg och mycket lägre än under graviditet (applicerade 5-20 / 10 000 kvinnor per år) och under postpartumperioden (40-65 / 10 000 kvinnor per år) (se tabell).

Flik. Risk för tromboembolism.

Kommentarer om användning av GC

Hej tjejer!... i 2 år satt jag redan på olika hormonella: injektioner Zoladeks, Janine, Dufaston, Novinet, Nova Ring. Jag har endometrios, gjorde två operationer, smärtan var outhärdlig! Det var bara att jag var tvungen att åtminstone på något sätt underlätta dem och OK bidragit till detta, men vad kan inte göra med mig nu... Jag sitter och brusar, ett gäng sår, fruktansvärda huvudvärk, tryckstötningar, hettändar, ett komplett cykelfel, fruktansvärda tillstånd av panik, ångest och depression... detta är inte en komplett lista över alla biverkningar. Jag kan inte komma ut från läpparna, och de föreskriver mer och fler nya läkemedel - lugnande medel, antidepressiva, etc. Jag vet att det finns många människor som jag, men jag har ännu inte fött, jag är 25 och jag vill ha ett barn. Jag förstår att det som redan har gjorts inte kan returneras, jag har nu bara en fråga: hur man kommer ut ur dessa förhållanden? Hur kan jag förbättra min hälsa nu, jag vet att det helt enkelt är nödvändigt att kämpa för livet. Varje morgon står jag upp och börjar ta hand om mig själv, jag avslutar alla mediciner, gör långsamt övningar, dousing, andningsövningar, örter etc. men medan effekten inte är tillräckligt, faller det hela ihop. Kanske någon kommer att berätta vad du ska göra nu. Det kan på något sätt rena kroppen efter de skadliga effekterna av hormoner - levern, gallblåsan osv. Kanske lite annat råd, du måste leva på något sätt längre! Hjälp.

Jag heter Anya, jag är 21. Efter att ha tagit hormoner, särskilt Jess, vill jag begå självmord... Jag vet inte hur jag kan leva på. Det hela började med panikattacker, domningar i extremiteterna, olika smärta i kroppen... Ingen trodde på mig. Trycket hoppade 170/120 ringde en ambulans, de skickade mig till ett galet hus. Jag bor i Krasnodar. Mitt tillstånd har pågått i två månader nu. Mitt blodtryck hoppar varje dag, jag går svullet, jag tillbringade tusentals för att undersöka kroppen. Som ett resultat placeras gastrit, pankreatit, nedsatt njur- och leverns funktion och VVD på sjukhus när de tar med mig blå och frossa. De säger att hon har skruvat upp sig själv, att jag är galen. Men nyligen började jag svälla och lymfkörtlarna svällde över hela kroppen. Immuniteten har sjunkit dramatiskt. De började skada och bula ut vener. Jag vet inte hur jag ska leva på. Jag har en ung man, jag älskar honom och han kämpar för mitt liv, men i alla kliniker säger de till mig att det är på mitt nervsystem. Jag är väldigt trött! Jag drömmer så att vara lycklig, jag drömmer om ett barn... Och för platsen för detta går jag inte ut ur huset, det maximala är ett taxisjukhus. Läkarna kan inte säga varför jag är svullna och varför mina vener gör ont, särskilt på min vänstra arm, en del av mitt huvud och ben. Innan dess var hon en frisk person, glad och väldigt vacker. Och nu sitter jag hemma som en funktionshindrad person, grät, trött på dessa smärta. Jag bläddrar bara ständigt i huvudet i det ögonblick då jag öppnade Jess-packen och drack den första p-piller och drömmer om att återvända det förflutna... Jag skriver och grät utan spår, för det finns redan några krafter och inga pengar för restaurering. Och på sjukhus skickar de mig, de säger bara att de inte äter bra, att de hade en stillasittande livsstil (även om jag var aktiv tidigare) vet jag inte, kanske jag har problem med blodproppar... Och mitt ansikte är täckt av fruktansvärd akne, min hud blev lös och överallt sträcker sig från ben till buk! Hår faller ut, men där det inte behöver, växer de. Dessa piller har tagit mitt liv.... Jag ber bara och drömmer om att återvända den dagen... Jag vill verkligen leva. Hjälp mig, som led av OK skriva hur du kan återhämta dig! Jag vet inte vad jag ska göra redan.... Jag kan bara inte existera så här längre...

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Månadsbrun - när du bör vara uppmärksam på din kropp?

Menstruation är en av manifestationerna av kvinnors reproduktionssystem. Det kännetecknar sig genom komplexa biokemiska och hormonella förändringar som inträffar i kroppen och manifesteras av separationen av blodet i de kvinnliga könsorganen, särskilt livmodern....

Menstruella oregelbundenheter: vad du behöver veta

Orsaker till menstruations oregelbundenhetDet finns många faktorer som påverkar den normala menstruationsförloppet. En av de mest populära är hormonell obalans....

Varför, efter embryoöverföring, drar magen och korsryggen gör ont, som före menstruationen, är det bra eller dåligt?

Befruktning in vitro (IVF) är en komplex procedur. Kvinnor som har genomgått det upplever olika obehagliga upplevelser....