Premenstruellt syndrom

Blödning

Premenstruellt syndrom är ett cykliskt återkommande symptomkomplex observerat under den andra halvan av menstruationscykeln (3-12 dagar före menstruationen). Det har en individuell kurs, kan kännetecknas av huvudvärk, allvarlig irritabilitet eller depression, tårhärdighet, illamående, kräkningar, klåda i huden, svullnad, smärta i buken och i hjärtat, hjärtattacker, etc. Ofta finns det svullnad, hudutslag, flatulens, smärtsam engorgement av mjölkkörtlarna. I svåra fall kan neuros utvecklas..

Allmän information

Premenstruellt syndrom, eller PMS, avser vegetativa-vaskulära, neuropsykiska och metaboliska endokrina störningar som uppstår under menstruationscykeln (vanligtvis i den andra fasen). Synonymer av detta tillstånd, som finns i litteraturen, är begreppen "premenstruell sjukdom", "syndrom av premenstrual spänning", "cyklisk sjukdom." Varje andra kvinna efter 30 års ålder är bekant med premenstruellt syndrom från första hand, hos kvinnor under 30 år är detta tillstånd något mindre vanligt - i 20% av fallen. Dessutom är manifestationer av premenstruellt syndrom vanligtvis följeslagare till känslomässigt instabilt, tunn, astenisk kroppsbyggnad hos kvinnor som oftare är involverade i den intellektuella aktivitetsområdet.

Orsaker till premenstruellt syndrom

Fram till nu kan gynekologi som vetenskap inte tydligt säga vilka faktorer och orsaker som ligger till grund för utvecklingen av premenstruellt syndrom. Tidigare påfrestningar, neuroinfektion, kirurgisk avbrott av graviditet (abort), trauma och kirurgi, samt olika gynekologiska och somatiska sjukdomar som skapar bakgrund för manifestationer av premenstruellt syndrom, tros bidra till uppkomsten och svårare förlopp av PMS..

Det vanligaste är åsikten att orsakerna som avgör utvecklingen av premenstruellt syndrom är hormonella fluktuationer som uppstår i den kvinnliga kroppen under menstruationscykeln. Dessa observationer ligger till grund för de hormonala teorierna om ursprunget till premenstruellt syndrom..

En av teorierna betraktas som en grundläggande orsak till premenstruellt syndrom - en förändring i förhållandet mellan hormonerna av progesteron och östrogen under den andra halvan av menstruationscykeln. Överskott av östrogenproduktion leder till vätskeansamling i vävnaderna, ödem, svullnad i bröstkörtlarna och hjärt-kärlsjukdomar. Östrogenens inflytande på hjärnstrukturer orsakar neuro-emotionella störningar - depression eller aggression, irritabilitet, tårfullhet etc..

En viss roll av prostaglandiner, hormonliknande ämnen som produceras i vävnaderna i kroppen och som deltar i regleringen av många fysiologiska processer, har också bevisats vid utvecklingen av premenstruellt syndrom. Överskott av prostaglandiner orsakar migränliknande huvudvärk, ont i matsmältningen, vegetativa-vaskulära reaktioner.

Andra många teorier betraktas som orsaker till störningar i premenstruellt syndrom i vatten-saltmetabolism (teori om vattens förgiftning), en brist på vitaminer (vitamin A, B6) och spårelement (kalcium, magnesium, zink), en genetisk faktor, hypotalamiska störningar. Ett antal forskare tror att premenstruellt syndrom orsakas av en mängd olika skäl som är individuella i varje kliniskt fall. Därför har diagnosen premenstruellt syndrom sina egna detaljer och vissa svårigheter.

Symtom på preemenstruellt syndrom

Baserat på de ledande symtomen som följer med premenstruellt syndrom, skiljer sig följande former av störningar: neuropsykisk, kephalgisk, edematös, kris, atypisk. Ofta existerar dessa former av premenstruellt syndrom inte isolerat, så behandling för PMS är vanligtvis symptomatisk.

Den neuropsykiska formen av premenstruellt syndrom kännetecknas av störningar i känslomässiga och nervösa områden: sömnlöshet, svaghet, instabilitet i humör, irritabilitet, tårfullhet, aggression, trötthet, orsakslös ångest, depression (upp till självmordstankar), orimlig rädsla, sexuella störningar, hörsel och luktstörningar, yrsel. Mot bakgrund av neuropsykiatriska störningar noteras också aptitstörningar, uppblåsthet (uppblåsthet), ömhet och engorgement i bröstkörtlarna..

I den kliniska bilden av den cephalgiska formen av premenstruellt syndrom är de främsta vegetativa-vaskulära och neurologiska symtomen: migränliknande huvudvärkattacker, diarré, hjärtklappning, hjärtsmärta, överkänslighet mot lukt och ljud, nervositet, sömnlöshet. Karakteristisk är en huvudvärk som pulserar i tinningarna, åtföljd av svullnad i ögonlocken, illamående och kräkningar. Den cephalgiska formen av premenstruellt syndrom utvecklas ofta hos kvinnor med historia som har haft traumatiska hjärnskador, neuroinfektion och svår stress. Av de samtidiga patologierna lider dessa kvinnor vanligtvis av kardiovaskulär patologi, högt blodtryck och mag-tarmsjukdomar..

I den edematösa formen av premenstruellt syndrom är den främsta manifestationen interstitiell vätskeretention och tillhörande svullnad i ansikte och lemmar, viktökning, törst och minskad urination. Dessutom noteras bröstinträngning, klåda i huden, matsmältningsstörningar (flatulens, förstoppning, diarré), huvudvärk och ledvärk, etc..

Förloppet för krisformen av premenstruellt syndrom manifesteras av sympato-binjurekriser, kännetecknade av attacker av stigande blodtryck, takykardi, hjärtsmärta utan avvikelser på EKG, panikskräck. Slutet på krisen åtföljs som regel av riklig urination. Ofta provokeras attacker av stress och överarbete. Krisform av premenstruellt syndrom kan utvecklas från obehandlade kefalgs, neuropsykiska eller edematösa former och manifesteras vanligtvis efter 40 år. Bakgrunden till utvecklingen av krisformen av premenstruellt syndrom är sjukdomar i hjärtat, blodkärl, njurar, matsmältningskanalen.

De cykliska manifestationerna av atypiska former av premenstruellt syndrom inkluderar: en ökning i kroppstemperatur (i den andra fasen av cykeln till 37,5 ° C), hypersomni (dåsighet), oftalmoplegisk migrän (huvudvärk med oculomotoriska störningar), allergiska reaktioner (ulcerös stomatit och ulcerös gingivit, astma syndrom, oändlig kräkningar, iridocyclitis, Quincke ödem, etc.).

När du bestämmer svårighetsgraden av förloppet av premenstruellt syndrom, fortsätt från antalet symtomatiska manifestationer och framhäv den milda och allvarliga formen av premenstruellt syndrom. En mild form av premenstruellt syndrom manifesteras av 3-4 karakteristiska symtom som uppträder 2-10 dagar före menstruationens början, eller genom närvaro av 1-2 signifikant uttalade symtom. I svåra former av premenstruellt syndrom ökar antalet symtom till 5-12, de förekommer 3-14 dagar före menstruationens början. Dessutom är alla eller flera symtom betydligt.

Dessutom är en indikator på den svåra formen av förloppet av premenstruellt syndrom alltid en funktionsnedsättning, oavsett allvarlighetsgrad och antal andra manifestationer. Minskad arbetsförmåga observeras vanligtvis med den neuropsykiska formen av premenstruellt syndrom.

Det är vanligt att skilja tre stadier i utvecklingen av premenstruellt syndrom:

 1. kompensationsstadium - symtomen uppträder i den andra fasen av menstruationscykeln och försvinner med början av menstruationen; förloppet med premenstruellt syndrom fortskrider inte med åren
 2. subkompensationsstadium - antalet symtom ökar, deras svårighetsgrad förvärras, PMS-manifestationer åtföljer all menstruation; med åldern förvärras förloppet av premenstruellt syndrom
 3. dekompensationsstadium - tidig uppkomst och sen upphörande av symtom på premenstruellt syndrom med svaga "ljusa" intervall, allvarliga PMS.

Diagnos av premenstruellt syndrom

Det viktigaste diagnostiska kriteriet för premenstruellt syndrom är den cykliska karaktären, den periodiska beskaffenheten av klagomål som uppstår före mänstruationen och deras försvinnande efter menstruationen.

Diagnosen av "premenstruellt syndrom" kan göras på grundval av följande symtom:

 • Tillstånd av aggression eller depression.
 • Känslomässig obalans: humörsvängningar, tårfullhet, irritabilitet, konflikt.
 • Dåligt humör, känsla av längtan och hopplöshet.
 • Ångest och rädsla.
 • Minskad känslomässig ton och intresse för aktuella händelser.
 • Trötthet och svaghet.
 • Minskad uppmärksamhet, nedsatt minne.
 • Förändringar i aptit och smakpreferenser, tecken på bulimi, viktökning.
 • Sömnlöshet eller dåsighet.
 • Morbid öm smärta, ödem
 • Huvudvärk, muskel- eller ledvärk.
 • Försämring av kursen för kronisk extragenital patologi.

Manifestationen av fem av ovanstående tecken med den obligatoriska närvaron av minst en av de första fyra gör att du med säkerhet kan prata om premenstruellt syndrom. En viktig länk i diagnosen är att patienten har en dagbok för självobservation, där hon bör notera alla kränkningar i hennes hälsa under 2-3 cykler.

En studie av hormoner (östradiol, progesteron och prolaktin) i blodet gör att du kan fastställa formen av premenstruellt syndrom. Det är känt att den edematösa formen åtföljs av en minskning av progesteron under den andra halvan av menstruationscykeln. Cephalgiska, neuropsykiska och krisformer av premenstruellt syndrom kännetecknas av en ökning i blodnivåerna av prolaktin. Utnämningen av ytterligare diagnostiska metoder dikteras av formen av premenstruellt syndrom och ledande klagomål.

En uttalad manifestation av cerebrala symtom (huvudvärk, svimning, yrsel) är en indikation för en MR- eller CT-skanning i hjärnan för att utesluta fokala lesioner. EEG-resultat indikerar neuropsykiska, edematösa, kefaliska och krisformer av den premenstruella cykeln. Vid diagnos av den edematösa formen av premenstruellt syndrom spelas en viktig roll genom att mäta daglig diurese, med hänsyn till mängden vätske som berusats, genomföra test för att studera njurens utsöndringsfunktion (till exempel Zimnitskys test, Rebergs test). Vid smärtsam ingrepp av bröstkörtlarna är en ultraljud av bröstkörtlarna eller mammografi nödvändig för att utesluta organisk patologi.

Undersökning av kvinnor som lider av någon form av premenstruellt syndrom utförs med deltagande av läkare med olika specialiteter: neurolog, terapeut, kardiolog, endokrinolog, psykiater, etc. Utnämnd symptomatisk behandling leder som regel till bättre hälsa under andra hälften av menstruationscykeln.

Behandling av premenstruellt syndrom

Vid behandling av premenstruellt syndrom används läkemedels- och icke-läkemedelsmetoder. Icke-läkemedelsbehandling inkluderar psykoterapeutisk behandling, efterlevnad av regimet för arbete och korrekt vila, fysioterapiövningar och fysioterapi. En viktig punkt är att upprätthålla en balanserad diet med användning av en tillräcklig mängd vegetabiliskt och animaliskt protein, fiber, vitaminer. Under den andra halvan av menstruationscykeln bör du begränsa intaget av kolhydrater, djurfett, socker, salt, koffein, choklad, alkohol.

Läkemedelsbehandling föreskrivs av en specialistläkare, med hänsyn till de ledande manifestationerna av premenstruellt syndrom. Eftersom neuropsykiatriska manifestationer uttrycks i alla former av premenstruellt syndrom, visas nästan alla patienter som tar lugnande (lugnande) läkemedel flera dagar före den förväntade symtomen. Symtomatisk behandling av premenstruellt syndrom innefattar användning av smärtstillande medel, diuretika, anti-allergiska läkemedel.

Den ledande platsen i den medicinska behandlingen av premenstruellt syndrom är specifik hormonbehandling med progesteronanaloger. Man bör komma ihåg att behandlingen av premenstruellt syndrom är en lång, ibland fortlöpande process under hela reproduktionsperioden, vilket kräver en kvinna till intern disciplin och en stadig implementering av alla läkares föreskrifter.

Vem vet vad PMS är?

Kadri Matt, seniorläkare i obstetrik och gynekologi vid Tartu University Women's Clinic, jämför kvinnokroppen med havet - den har också upp- och nedgångar.

Enligt Matt är två gånger fler kvinnor än män disponerade för en kraftig stämningsförändring, och detta beror främst på menstruationscykeln.

"PMS, eller premenstruellt syndrom, är ett fysiologiskt tillstånd där vissa somatiska, emotionella och beteendemässiga symtom visar sig," förklarar Matt. "Premenstruellt syndrom är så svårt att det stör en kvinnas normala sociala och familjeliv.".

Var inte tålamod

Symtom på PMS uppträder vanligtvis 7-10 dagar före menstruationscykeln. De viktigaste fysiska symtomen är huvudvärk, bröstspänning eller ömhet, svullnad, uppblåsthet eller buksmärta, viktökning; psykologisk - irritabilitet, distraktion, depression, utbrott av ilska, raseri; beteende - ökad aptit, sömnlöshet, minskad prestanda och social aktivitet, apati, nedsatt minne.

Enligt Matt kan PMS diagnostiseras i tonåren, men i de flesta fall visas symptomen först i åldern 25–26 år, främst hos kvinnor som föder barn. Uppenbara PMS-symtom finns i 67 procent av kvinnorna, milda och måttliga hos 25–40 procent. De allvarligaste symtomen på PMS observeras mellan 30-40 år.

Sjukdomar kan uppstå före klimakteriet. En studie av Turuuuringute AS fann att endast 59 procent av estniska kvinnor vet vad PMS är och att endast 19 procent av kvinnor som lider av PMS har gjort något för att bota symtomen..

För diagnos av PMS utförs inga speciella hormonella eller laboratorietester, endast symptomens art och deras förhållande till menstruationscykeln beaktas. "Närvaron av PMS indikeras av uppkomsten av 3-5 symtom minst fem dagar före menstruationens början, vilket försvinner om några dagar", förklarar Kadri Matt.

Behandlingens taktik beror enligt Matt på de specifika symtomen på PMS och deras svårighetsgrad. För att lindra symtomen rekommenderas det först avkopplande avkoppling, lätt träning och massage. Mineraltillskott (magnesium och kalcium), såväl som naturliga preparat (till exempel extrakt av kinesiskt korn, ginkgo biloba eller johannesört) hjälper också.

Enligt Matt behöver du inte tåla PMS-symptom under lång tid, du bör definitivt konsultera en läkare, särskilt eftersom de kan dölja en allvarlig sjukdom som förvärras innan menstruationen, skriver rus.postimees.ee.

Tips för män och mammor

Män bör veta att kvinnor ibland kanske inte är på humör. Om uttrycket av missnöje är absurt bör mannen helt enkelt inte uppmärksamma honom. ”Var tålmodig och ge din kvinna positiva känslor under denna period!” Rekommenderar Kadri Matt. "Och män har dåliga dagar och till och med dåliga perioder..." tillägger hon.

Dr. Matt gav också råd till mödrar som växte upp döttrar: "Berätta för dina döttrar om alla" kvinnliga hemligheter. "Detta kommer att hjälpa dig att förstå och uppleva vissa saker och förena dig. Vi alla, kvinnor, är samma och vi har samma problem.".

PMS är en kränkning av nervsystemet och hormonbalansen som inträffar inom två veckor före menstruationen och försvinner några dagar efter det börjar..

PMS kommer till uttryck i många psykiska och fysiska symtom som påverkar en kvinnas välbefinnande och livskvalitet..

De viktigaste symtomen: humörsvängningar, irritabilitet, nervositet, trötthet, apati, distraktion, ökad aptit, sug efter godis, sömnlöshet eller dåsighet, bröstkänslighet, muskel- och ledvärk, viktökning).

Vad är PMS hos kvinnor? Orsaker, symptom, behandling

Säkert varje kvinna, minst en gång i sitt liv, upplevde viss obehag före menstruationen. Av någon anledning är det allmänt accepterat att den mest irriterande och delvis vittiga kvinnan är under menstruationsperioden, men denna åsikt är felaktig. Menstruationen åtföljs huvudsakligen av smärta i nedre del av magen och generell malaise. Enligt statistiken upplevde cirka 90% av kvinnorna minst en gång i sitt liv PMS i en eller annan form. Premenstruellt syndrom (PMS) är ofta orsaken till dåligt humör, vilket kan provocera ett par slagsmål och gräl i familjen. Därför bör vad som är PMS hos kvinnor vara känt för män.

PMS är ett tillstånd där en kvinna kan gråta utan anledning, bli irriterad av små saker och hon är bättre att inte fastna i en het hand.

Det premenstruella syndromet kännetecknas också av ofta humörsvängningar, som redan har blivit en vanlig orsak till skämt från män. Kvinnan själv kan inte kontrollera dessa skillnader, eftersom detta är ett av symtomen på sjukdomen.

Vad är PMS hos kvinnor??

Premenstrual syndrom (PMS) är en kombination av somatiska och psykiska störningar som känner sig själva 2-10 dagar före menstruationens början och försvinner de första dagarna eller omedelbart efter. Cirka 85% av världens kvinnor lider av PMS, men de flesta vet inte ens om det. Det finns många signaler om detta syndrom, varför det lätt kan förväxlas med några allvarliga sjukdomar. För att förhindra att detta händer måste du alltid övervaka din menstruationscykel, eftersom många kvinnliga åkommor utvecklas efter menstruationen.

Vilka är symptomen på PMS?

Det finns ganska många PMS-symtom, men oftast upplever kvinnor dessa..

1. Symtom som orsakas av neuropsykiatriska störningar:

 • irritabilitet;
 • depression;
 • tearfulness;
 • aggressivitet.

2. Symtom som reflekterar vegetovaskulära störningar:

 • huvudvärk;
 • Yrsel
 • illamående;
 • kräkningar
 • smärta i hjärtat;
 • takykardi;
 • blodtryckstendens.

3. Symptom som är karakteristiska för metaboliska och endokrina störningar:

 • bröst engorgement;
 • svullnad
 • flatulens;
 • klåda
 • minnesskada;
 • nedsatt syn;
 • törst;
 • dyspné;
 • feber.

Beroende på den kliniska bilden skiljer man 5 kliniska former av PMS:

Så den neuropsykiska formen har problem med nervsystemet, och oftast den känslomässiga sidan. Enligt den föreslagna funktionen bestäms PMS ofta. Det åtföljs av förändring av humör, irritabilitet, till och med ibland aggression och samtidigt en kvinna känner slapphet, trötthet, yrsel, omotiverat dåligt humör. Allt detta stöds av sömnlöshet, som ett resultat av att det finns en känsla av panik, samt nedsatt hörsel och lukt och aptit. Bröstsvullnad förekommer också, vilket åtföljs av smärta vid beröring. Mycket ofta kan detta symptom skrämma, men om smärtan är koncentrerad i de övre och yttre delarna av bröstet, är detta ett symptom på PMS.

De ledande symptomen i cephalgisk form är sjukdomens neurologiska sida. Sjukdomen förstärks av migränattacker, hjärtklappning, smärta i hjärtat, diarré. En bankande huvudvärk är det huvudsakliga symptom på denna form. Patienter som har upplevt stress eller allvarlig traumatisk hjärnskada drabbas mest av denna form av symtom..

Med den edematösa formen dras inte vätskan från kroppen helt ut, vilket leder till att det hålls kvar i cellerna. Under denna period sväller ansiktet och lemmarna. Kroppen behöver mer vätska, som inte kan mättas och som under PMS utsöndras med stora svårigheter. I början av menstruationen minskar närvaron av vatten i cellerna och vikten återgår till det normala. Denna form kännetecknas också av matsmältningsbesvär, vilket resulterar i problemhud.

I en krisform observeras utseendet av panisk rädsla, blodtrycket stiger, smärta i hjärtat och takykardi uppträder. Periodens slut åtföljs av riklig urination. Kvinnor på 40 år som lider av hjärtsjukdomar, blodkärl och njurar utsätts för denna form..

Den atypiska formen av premenstruellt syndrom inkluderar: hög kroppstemperatur, huvudvärk, dåsighet, allergiska reaktioner.

Svårighetsgraden av premenstruellt syndrom beror på antalet och typen av symtom som kommer att dyka upp under det. Den milda formen stöds av 3-5 symtom 2-10 dagar före menstruationens början. Men med en svår form är sjukdomen mycket mer komplicerad, tecknen visas på 3-14 dagar och åtföljs av 5-12 symtom, och de manifesterar sig ganska ljust.

Om du upplever snabb trötthet, yrsel och funktionshinder faller till ett minimum - detta är en allvarlig form av PMS.

Det finns tre steg i PMS-utvecklingen

1. Kompensationsstadium - obehagliga manifestationer visas i den andra fasen av menstruationscykeln, och de försvinner med början av menstruationen; över åren förvärras sjukdomen;
2. stadium av subkompensation - till de befintliga symtomen läggs andra, allvarligare sådana som inte försvinner även under menstruationen; behandling är mer komplicerad än i föregående fall;
3. stadiet av dekompensation - symtomen lämnar inte nästan hela tiden, bara ibland kommer dagar, utan manifestationer av sjukdomen; tung behandling.

Hur man förstår att du har PMS?

Det är svårt att diagnostisera PMS. Fysiska och psykiska sjukdomar kan ha samma symtom eller helt enkelt förvärra tillståndet före menstruationen. Därför är den mest effektiva diagnostiska metoden att hålla en dagbok där du behöver fixa ditt tillstånd.

Om symtom regelbundet uppträder i mitten av cykeln och kvarstår tills menstruationen börjar, är troligen fallet i ICP och du behöver hjälp:

 1. i närvaro av neuropsykiatriska symtom - en konsultation av en neurolog och en psykiater är nödvändig;
 2. med övervägande av ödem - kontrollera mängden vätske som berusats och mät diurese. Det är nödvändigt att studera njurens utsöndringsfunktion, bestämma indikatorerna för kvarvarande kväve, kreatinin;
 3. i närvaro av smärta och engorgement i bröstkörtlarna - mammografi och ultraljud i den första fasen av menstruationscykeln;
 4. med huvudvärk - EEG och REG av blodkärl i hjärnan, CT, fundusundersökning, röntgen av skallen, cervikals ryggraden;
 5. konsultation av en neurolog, ögonläkare, allergist rekommenderas.

Var kommer PMS från kvinnor??

Trots den utbredda förekomsten kan läkare inte helt förstå orsakerna till PMS.

Även specialister som studerar detta problem kan fortfarande inte fastställa den exakta orsaken till förekomsten av premenstruellt syndrom hos kvinnor. Men det finns flera antaganden om detta ämne, varje del kan vara själva anledningen.

Denna sjukdom kan uppstå på grund av abort, olika operationer och skador, gynekologiska sjukdomar, liksom på grund av den tidiga belastningen som drabbats. Vissa läkare tror att orsaken till PMS är hormonstörningar som uppstår under menstruationen..

Därför antas att orsakerna till PMS kan vara följande:

 • En konstant förändring i förhållandet mellan progesteron och östrogen. Överskott av östrogen leder till svullnad och svullnad i bröstkörtlarna samt störningar i hjärt-kärlsystemet.
 • En annan orsak är brott mot vatten-saltbalansen. På grund av ett överskott av salter i kroppen utsöndras inte vätska, som ett resultat finns det svullnad och svullnad i bröstet.

PMS-behandling - tips och mediciner

Det är fullt möjligt att minska manifestationerna av PMS, i bästa fall eller helt bli av med premenstruellt syndrom. Om symtomen inte är för uttalade hjälper följande rekommendationer att hantera PMS utan läkemedelsbehandling..

Patogenetisk behandling bör kombinera åtgärder riktade mot de mest uttalade manifestationerna av störningar.

Icke-läkemedelsbehandling för PMS

Icke-läkemedelsbehandling inkluderar:

 • psykoterapi;
 • balanserad diet;
 • fysioterapi;
 • örtmedicin och naturliga preparat.

PMS läkemedelsbehandling

Läkemedelsbehandling inkluderar:

 • psykotropa, nootropiska droger och lugnande medel;
 • vitaminer i grupperna A, B och C, kalcium- och magnesiumpreparat;
 • smärtstillande medel och antiinflammatoriska läkemedel (NSAID).

Överväg varje typ av PMS-terapi mer detaljerat.

Psykoterapi PMS

Behandling av PMS måste börja med psykoterapi. Manifestationer som irritabilitet och humörsvängningar, depression kan korrigeras med metoder för psyko-emotionell avslappning eller stabiliserande beteendemetoder. En läkare - en psykoterapeut såväl som anhöriga kan föra samtal för att ta bort rädsla. Om svår emotionell labilitet observeras förskrivs psykotropa läkemedel: antipsykotika (Sonapax) och lugnande medel (Adaptol, Grandaxin) som stabiliserar det känslomässiga tillståndet. För att förbättra cerebral cirkulation och energiprocesser indikeras användningen av nootropics (Nootropil, Phenotropil) och tranquilonootrops (Noofen)..

Bra näring för PMS

Överensstämmelse med dieten med PMS innebär ofta fraktionerad näring, livsmedel med högt fiberinnehåll föredras. Den rekommenderade kosten bör innehålla 75% kolhydrater, 15% protein och 10% fett. Vissa experter rekommenderar ökad konsumtion av juice, främst morot och citron. Örtte är också bra. Kryddor, choklad, kött bör undvikas. Undvik att dricka alkohol. Vilket tappar reserverna av B-vitaminer och mineralsalter i kroppen och stör störningen av kolhydrater. Det är nödvändigt att minska konsumtionen av koffeinhaltiga drycker. Dessa inkluderar te, kaffe, cola. Koffein kan öka ångest, irritabilitet och humörförändringar, öka känslan av spänning i bröstkörtlarna.

Fysioterapiövningar för PMS

En god effekt i kampen mot PMS har fysioterapi. Motion minskar stress, ökar endorfinsekretion. Löpning, klättring av trappor, cykling, promenader, aerobics eller vatten aerobics ger utmärkta resultat.

Vitaminer och mineraler

Om en kvinna diagnostiseras med PMS, kan regeln läkaren förskriva vitamin B6, börja med en dos på 50 mg två gånger om dagen, med en gradvis ökning av dosen till 300 mg per dag. E-vitamin förskrivs i en dos av 400-600 IE per dag. Kalcium i en dos på 1000 mg / dag minskar symtomen på vätskeansamling i kroppen och minskar humörvariabiliteten. Magnesium har en liknande effekt och normaliserar dessutom aptiten - föreskrivs i en dos av 300-500 mg per dag.

Hormonterapi PMS

Om PMS diagnostiseras och orsakar allvarligt obehag för dig, kommer troligen läkaren att förskriva följande läkemedel för dig: i samband med absolut eller relativ hyperestrogeni (östrogen dominanssyndrom i kroppen) indikeras gestagenbehandling (Utrozhestan, Dufaston, Norkolut, etc.). Progesteronterapi tillämpades först framgångsrikt 1964. Behandling med gestagener hjälpte till att normalisera psyko-emotionella störningar och minska vätskeansamlingen i kroppen. Hormonterapi föreskrivs inte omedelbart, men efter undersökning enligt tester av funktionell diagnostik och föreskrivs beroende på identifierade förändringar..

Föreningen av PMS med ägglossning har bevisats och hormonella metoder baserade på undertryckande av ägglossning används i behandlingen (Zoladex, Diferelin). Att undertrycka ägglossning med höga doser av östrogen förbättrar kvinnors välbefinnande, men ökar risken för bröst-, endometrial- och äggstockscancer. Undertryckande av ägglossning med monofasiska samverkande COC med användning av mycket selektiva tredje generationens progestogener i olika åldersgrupper verkar lovande, särskilt när preventivmedel är nödvändigt. Begagnade Regulon, Novinet, Femoden, Marvelon, Yarina.

Icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel (NSAID) för PMS

I närvaro av smärta förskrivs smärtläkemedel som sänker halten av prostaglandiner i blodet och stoppar många av symptomen på PMS (Naproxen, Ketonal, Piroxicam, Rapten Rapid). Dessa läkemedel absorberas snabbt och verkar inom 2-6 timmar; har en uttalad smärtstillande och antiinflammatorisk effekt. De flesta av dem tar 1-4 gånger om dagen i den andra fasen av cykeln. Behandlingsförloppet varar vanligtvis 3 menstruationscykler..

Örtmedicin och naturprodukter för att bekämpa PMS

Behandling av PMS med traditionell medicin är baserad på de unika egenskaperna hos medicinalväxter för att lindra smärta, normalisera den hormonella bakgrunden i den kvinnliga kroppen, lugna nerverna, återställa tarmarna - med andra ord eliminera de viktigaste orsakerna till obehag.

För Bland det stora utbudet av medicinalväxter finns det sådana som framgångsrikt kan användas vid behandling av PMS (kamomillblommor, Calendula, gräsmanchetter, myntablad och Melissa). Bland de stora variationerna finns medicinalväxter som påverkar det humana endokrina systemet. Agnukaston - ett enda läkemedel från extraktet av Abrahams träd. Finns i form av droppar och tabletter. Tilldela ett bord. eller 40 droppar, 1 gång per dag. Mastodinon, Dysmenorm, som lindrar uppkomsten av PMS, normaliserar den psykomotiska bakgrunden, reglerar rytmen och varaktigheten av menstruationen, tillhör naturligt förekommande droger. Läkemedel har inga kontraindikationer och biverkningar..

Hur man lindrar tillståndet med PMS?

I processen med komplex behandling av PMS kan akuta manifestationer av sjukdomen lindras, tack vare sådana åtgärder:

 1. anslutning till en diet som bidrar till att normalisera andelen hormoner;
 2. vitaminer och mineraler som är nödvändiga för produktion av progesteron, som måste innehålla magnesium och hela komplexet av B-vitaminer;
 3. uteslutning av raffinerat socker samt bakning från mjukt mjöl;
 4. fullständig eliminering av koffein lindrar signifikant PMS-symtomen;
 5. äter nötter och fisk, som innehåller rätt mängd viktiga fettsyror. Du kan använda vegetabilisk, sesam eller linolja;
 6. minska effekten av stress på kroppen, samt återställa kroppens energibalans. Olika typer av meditationer är välkomna;
 7. zonterapi hjälper till att lindra symtomen genom att trycka på specifika smärtpunkter;
 8. fysiska övningar, till exempel yoga, aerobics eller snabb promenader, minskar också smärtan vid sjukdomen, och de bidrar också till produktionen av endorfiner, vilket underlättar det allmänna tillståndet;
 9. Tillräcklig mängd ljus behövs, vare sig det är konstgjort eller soligt.

Nu vet du vad PMS är, vad som kan provocera premenstruellt syndrom och vad som måste göras för att förhindra att detta händer. Om du inte har dessa symtom, är detta ett bra tecken, men du bör inte slappna av, eftersom sjukdomen kan komma att passera vid den mest inopportune tiden. Och om sjukdomen ändå har överträffat dig, se till att konsultera en läkare som skapar den behandling du behöver. Premenstruellt syndrom kan inte tolereras. Tillståndet med PMS, särskilt hos kvinnor med en instabil psyke och neuros, kan förvärras med tiden, vilket kan leda till olika sjukdomar, depression, vilket avsevärt kan förvärra livskvaliteten och påverka arbetsförmågan.

Det är alltid bättre att förebygga sjukdomen än att behandla den under lång tid. Så det är vettigt att spela sport, äta rätt, undvika stress och kontrollera dina hormonnivåer, vilket kommer att skydda dig inte bara från PMS, utan också från andra sjukdomar.

Det är också värt att komma ihåg att sjukdomar i könsområdet, hormonella och endokrina störningar ytterligare förvärrar förloppet av premenstruellt syndrom. Deras snabb behandling, efterlevnad av rekommendationer om livsstilsförändringar och, om nödvändigt, mediciner kommer att hjälpa till att hantera även svår PMS.

Uppmärksamhet! Eventuella mediciner bör tas endast efter att ha konsulterat en specialist..

PMS: 23 symtom och vad man ska göra med dem

Gynekolog Lubnin: en titt på premenstruellt syndrom hos kvinnor

Dmitry Lubnin barnläkare-gynekolog, kandidat för medicinska vetenskaper

En läkare som svarar på alla patientens frågor och i detalj förklarar mötena är fortfarande en sällsynthet i våra kliniker och kliniker. Därför är böcker skrivna av moderna utövare så populära. Gynekolog Dmitry Lubnin är just en sådan specialist, kan förklara komplexa saker på enkelt språk och inspirera förtroende. Här är vad han skriver om premenstruellt syndrom hos kvinnor.

Hos nästan 90% av kvinnorna i reproduktiv ålder förändras deras humör och välbefinnande före menstruationen - och inte till det bättre. Nästan alla och alla känner till förekomsten av premenstruellt syndrom (PMS) och frasen: ”Jag har PMS. "- fast in ordförrådet för de flesta moderna kvinnor.

För vissa kvinnor är förekomsten av PMS ett bekvämt skäl under flera dagar i månaden för att skriva av sina humör på kroppens fysiologiska egenskaper, medan hos andra kvinnor kan symtomen på PMS verkligen ha en betydande inverkan på livskvalitet och prestanda.

PMS är en viss uppsättning symptom som uppträder i den andra fasen av cykeln några dagar före menstruationen och försvinner med början av menstruationen. Mer än 200 symtom på detta syndrom beskrivs. De är indelade i fysiskt (associerat med välbefinnande) och emotionellt beteende.

De vanligaste fysiska symtomen är:

 1. uppblåsthet.
 2. Känsla av viktökning.
 3. Vätskeretention, svullnad.
 4. Ökad aptit.
 5. Spänning och ömhet i bröstkörtlarna.
 6. Utseendet på akne och fet hud.
 7. Tidvattnet.
 8. Huvudvärk.
 9. Yrsel, dålig samordning.
 10. Libido förändring.
 11. Tarmsjukdom.
 12. Törst.

Emotionella symtom inkluderar:

 1. Irritabilitet.
 2. Humörets variation.
 3. Utbrott av ilska.
 4. impulsivitet.
 5. Spänning.
 6. Ångest.
 7. Depression.
 8. Dåsighet / sömnlöshet.
 9. gråtmildhet.
 10. Konflikt, isolering.
 11. Dålig koncentration.

Det finns också många andra symtom. Svårighetsgraden av PMS varierar från mild till mycket svår, vilket förhindrar en kvinna från att arbeta och kommunicera tillräckligt med människor.

Förutom premenstruellt syndrom, särskiljas även premenstruellt dysforiska störningar. Denna sjukdom är sällsynt, från 4 till 8% av kvinnorna lider av den. Allt liknar PMS, men symptomen på känslomässiga störningar är extremt uttalade. Här är några beskrivningar av tillstånd som uppstår vid premenstruella dysforiska störningar:

 1. Allvarlig depression, en känsla av hopplöshet, hopplöshet, hopplöshet och fullständig förtvivlan, självförnedrande tankar.
 2. Uttryckt ångest, spänning, tillstånd av extrem ”överinflation” och irritation.
 3. Plötsliga anfall av intensiv sorg och lust att gråta.
 4. Konstant bitterhet och irritabilitet, uttalad konflikt.

Förekomsten av sådana störningar påverkar avsevärt en kvinnas livskvalitet.

Det är viktigt att notera att vissa kvinnor kan förbättra manifestationerna av detta syndrom och programmera sig själva för att allt detta måste hända henne innan menstruationen. Det vill säga en kvinna anpassar sig helt enkelt till det faktum att alla dessa känslomässiga störningar nödvändigtvis kommer att inträffa, och när tiden är inne ökar även minimala manifestationer av humörinstabilitet många gånger.

Varför uppstår PMS?

Ingen vet fortfarande varför detta tillstånd inträffar, trots att syndromet aktivt har studerats i över 60 år. Många hypoteser har föreslagits, men alla är sämre, eftersom enskilda störningar som upptäcks hos vissa kvinnor inte förekommer hos andra, och vice versa. Vi studerade effekten av hormoner, olika ämnen i hjärnan, effekten av endokrina störningar, prolaktin och prostaglandiner, men avvikelser som hittades hos vissa patienter förekom inte i andra, även om deras symtom var liknande. Endast en sak är klar: att PMS inte händer i tonåren innan menstruationen börjar, efter klimakteriet och under graviditeten.

Det verkar för mig att PMS är en allmän reaktion från kroppen på det faktum att graviditet inte har inträffat. Faktiskt, från en biologisk synvinkel, är en kvinnas kropp varje månad inställd till början av graviditeten och är helt och hållet inte dedicerad till hennes livsplaner. I den andra fasen av cykeln genomgår alla organ och system förändringar i sitt arbete, för om de börjar graviditet måste de snabbt delta i en annan rytm. När information kommer om att det inte kommer att finnas någon graviditet, börjar kroppen den omvända konfigurationen, som manifesteras av en hel mängd olika reaktioner, både emotionella och fysiska.

Hur man övervinner PMS?

Det finns inget universellt recept. För att korrigera detta tillstånd har många symtomatiska åtgärder föreslagits som syftar till att återbetala de mest obehagliga manifestationerna av syndromet..

Det enklaste sättet att hantera fysiska symtom. För detta förskrivs monofasiska hormonella preventivmedel, som stänger av det cykliska reproduktionssystemet, som om det skapar ett felaktigt graviditetstillstånd. Mer än hälften av kvinnor med PMS på bakgrund av hormonell preventivmedel, manifestationerna av detta syndrom försvinner eller underlättas avsevärt. Men 25% av kvinnorna kan till och med ha en förvärring av tillståndet eller ingen effekt observeras..

I närvaro av starkt uttalade enskilda symtom behandlas de: till exempel, med en uttalad vätskeansamling förskrivs diuretika, för huvudvärk - smärtmedicin etc..

Det är svårare att hantera känslomässiga symtom. För att korrigera dessa störningar erbjöds nästan hela utbudet av läkemedel, från enkla valerian till antidepressiva läkemedel. Det hjälpte någon, för någon, blev biverkningarna av behandlingen allvarligare än symtomen på sjukdomen.

Dieten får mycket uppmärksamhet vid behandlingen av PMS. Det föreslås att kaffe, alkohol en stund utesluts från kosten och minska saltintaget. Det tros att dessa produkter kan öka manifestationerna av syndromet..

Intaget av vissa vitaminer och mineraler, till exempel vitamin B6, vitamin E, kalcium och magnesium, är välkommet.

Det finns växtbaserade läkemedel och homeopatiska medel som vissa kvinnor kan lindra manifestationer av PMS.

Yoga och aeroba övningar kan ha en mycket god effekt..

Psykoterapi med element av hypnos hanterar också känslomässiga symtom. Läkaren kan lära en kvinna självregleringstekniker för känslomässigt tillstånd och ta bort undermedvetna förväntningar på denna svåra period..

För medicinska frågor, se till att du först konsulterar din läkare.

PMS (premenstruellt syndrom) - vad är det? Symtom och hur man ska behandla

Uttrycket "PMS" (premenstruellt syndrom) är bekant för nästan varje kvinna. Som praxis visar, möter en av fyra flickor och kvinnor i fertil ålder manifestationer av detta tillstånd före början av menstruationen. PMS är ett komplex av symtom som uppträder under premenstruella dagar (i den andra fasen av menstruationscykeln) och manifesterar sig i neuropsykiska, autonoma-vaskulära och metaboliska endokrina störningar. Premenstruellt syndrom är ett patologiskt tillstånd orsakat av fysiologiska egenskaper hos kvinnlig kroppsstruktur.

Vilka faktorer ökar risken för PMS?

Frågan om förekomst av PMS hos kvinnor studeras fortfarande, därför finns det ingen enighet om att det är just vad som får denna eller den typen av patologi att dyka upp.

Det visade sig att vissa faktorer signifikant kan öka sannolikheten för försämring av välbefinnande och intensifiering av smärta. Dessa inkluderar:

 • sjukdomar i nervsystemet, neuralgi med olika ursprung;
 • endokrina störningar; (rekommenderar endokrinolog)
 • hög föroreningsnivå i bosättningsområdet;
 • kärlsjukdom;
 • hjärtfel, VSD, arteriell hypertoni eller hypotension;
 • arbete förknippat med hög mental stress, mycket intellektuell aktivitet.

Orsaker till PMS

Den främsta orsaken till uppkomsten av specifika tecken på premenstruellt syndrom ligger i den hormonella omstruktureringen av kroppen, som inträffar 1-2 veckor innan menstruationens början.

Under denna period börjar kvinnans reproduktionssystem aktivt att producera kvinnliga könshormoner som är nödvändiga för att upprätthålla reproduktionssystemets hälsa och normala funktion..

En förändring av den hormonella bakgrunden orsakar störningar i nervsystemets funktion: en kvinna blir irritabel, tårfull, ibland kan till och med visa orimlig aggression.

Om det finns en historia av sjukdomar som är associerade med nervcellsaktivitet i det centrala eller perifera systemet, kan manifestationerna av PMS vara flera gånger mer intensiva. Som regel har en kvinna under sådana perioder svårt att kommunicera med kollegor, vänner och familjemedlemmar.

Bidra till försämringen av tillståndet:

 • stress och skandaler; (hjälpa till psykolog)
 • missbruk;
 • stillasittande livsstil;
 • mättat fett och raffinerad mat;
 • brist på mineraler och vitaminer (särskilt vitamin B6, magnesium, natrium, kalium);
 • långsam metabolism.

Mot bakgrund av hormonella förändringar kan kroniska sjukdomar förvärras, vilket åtföljs av karakteristiska symtom. Förväxla dem inte med manifestationerna av PMS (detta är inte samma sak) - svaghet, smärta, illamående och andra tecken i detta fall är kliniska manifestationer av störningar i de inre organen.

Typer av PMS och deras symtom

Flera typer av detta tillstånd skiljer sig beroende på orsakerna till PMS och tecken på patologi. Detta innebär att symtom av en typ kan finnas när man diagnostiserar en annan form: oftast är symtom (till exempel smärta) karakteristiska för flera typer av premenstruellt syndrom och skiljer sig bara i intensitetsgrad.

Neuropsykisk typ

Oftast kännetecknande för unga flickor under 23-24 år. Manifesteras av ökad känslighet för vardagliga saker och situationer..

Under denna period blir sorg, en känsla av ökad ångest, självtvivel och resultatet av deras aktiviteter, liksom ilska, aggressivt beteende och okontrollerade depressioner ständiga kamrater av flickor.

För vissa flickor kan detta tillstånd orsaka allvarliga problem i kommunikationen med andra människor, eftersom inte alla förstår de verkliga orsakerna till vad som händer..

Accept av lugnande medel är endast tillåtet med tillstånd från en läkare!

Kris typ PMS

Det är ganska sällsynt och är den farligaste av alla möjliga former av premenstruellt syndrom. Det kännetecknas av störningar i hjärtsystemets arbete och symtom på vegetativ-vaskulär dysfunktion, nämligen:

 • allvarliga huvudvärkattacker (migrän);
 • plötsliga tryckökningar;
 • smärta i bröstkaviteten;
 • takykardi;
 • en känsla av domningar i benen och armarna;
 • lokal minskning av lemmatemperaturen (isfingrar);
 • illamående (kräkning är i vissa fall möjligt).

Kristypen kan åtföljas av panikattacker och psykiska störningar. Vissa kvinnor under denna period börjar rädsla för döden, blir misstänkta och kan inte sova lugnt på natten (de är rädda för bränder, rånare osv.).

Sådana symtom kräver omedelbar hjälp, eftersom ett utdraget rädselsyndrom kan bli kroniskt.

Edematous typ

Den vanligaste formen av premenstruellt syndrom, där fysiska förändringar som inträffar med den kvinnliga kroppen noteras:

 • viktökning;
 • ökad aptit (i vissa fall är en förändring i smakpreferenser möjlig);
 • uppkomsten av ödem;
 • droppig av de inre organen;
 • flatulens;
 • led- och muskelsmärta (särskilt ofta - kramper i magmusklerna);
 • ömhet i bröstkörtlarna, särskilt när man ändrar kroppens position;
 • ökad svettning med en karakteristisk lukt;
 • acne.

Utseendet på ödem kan vara omöjligt under en visuell undersökning, så en kraftig ökning av kroppsvikt bör vara en anledning till att gå till kliniken. Detta symptom kan inte ignoreras, eftersom det kan leda till dödlighet i de inre organen..

Cephalgic typ av PMS

En ganska vanlig form av PMS bland kvinnor, där smärta i buken orsakad av spasmer intensifieras, och symtom på allmän sjukdom uppträder också: svaghet, dåsighet, försämring av humör, huvudvärk med mild till måttlig intensitet, etc..

Atypiskt handikapp

En sällsynt typ av störning där okarakteristiska symtom och tecken förekommer:

 • temperaturökning;
 • allergi;
 • astmaattacker;
 • infektioner i munhålan (stomatit, tandköttsinflammation etc.);
 • begränsad rörlighet på grund av svår smärta i muskler och leder.

Några av dessa tecken, som förekommer 3-10 dagar innan menstruationscykeln börjar, kräver läkarvård. Det är obligatoriskt att ringa en läkare eller besöka en lokal läkare i detta fall.

PMDD (premenstrual dysforisk störning)

Representerar okontrollerad ilska, attacker av aggression, raseri. Det förekommer i cirka 3-5% av fallen av det totala antalet diagnostiserade PMS-manifestationer..

I vissa fall kan en kvinna utgöra en fara för andra (till exempel är det inte ovanligt att en mamma slår sina barn under påverkan av PMDD). Denna typ av störning måste behandlas..

Behöver jag behandla PMS?

PMS är en integrerad del av den kvinnliga kroppens funktion och kräver inte medicinsk behandling. Men i vissa fall är behandling fortfarande nödvändig. Detta krävs av situationer där en kvinnas hälsa kan vara i riskzonen eller betydande förändringar inträffar som gör det omöjligt att leva en normal livsstil.

Det är nödvändigt att behandla PMS i fall då:

 • en allvarlig form av depression eller en progressiv typ av psykos uppstår;
 • panikattacker en kvinna;
 • starkt ödem uppträder;
 • hjärtklappning;
 • vanliga indikatorer på förändring av blodtryck;
 • smärtsyndrom har en hög grad av intensitet;
 • skälvning av extremiteter eller domningar i kroppsdelar (ett tecken på nedsatt cirkulation).

Behandlingsmetoder

Det bör förstås att PMS inte är en sjukdom, därför är uttrycket "behandla PMS" i grund och botten felaktigt. Terapi är för symptomen på ett tillstånd som stör den dagliga verksamheten, professionella uppgifter eller kommunikation med andra människor..

Icke-läkemedelsbehandling

Det innehåller en uppsättning förebyggande åtgärder som förhindrar uppkomsten av patologi och utvecklingen av samtidigt symtom. Dessa inkluderar:

 • organisering av rätt närings- och dricksordning (dricka rent vatten dagligen i en volym av minst 1,5-2 liter);
 • begränsa saltintaget och minska antalet salta livsmedel i kosten;
 • fysioterapi;
 • bra vila;
 • avkopplande aktiviteter (aromterapi, varma saltbad, massage);
 • regelbundna promenader för att mätta blodet med syre.

Riskfaktorer för utveckling av PMS: stressiga situationer; neuroinfection; komplicerade födelser och aborter; olika skador och kirurgiska ingrepp. Ospecifik profylax: regelbundna orala preventivmedel (i frånvaro av kontraindikationer), en hälsosam livsstil (rökupphör, motion, regelbundet sexliv, förebyggande av stressiga situationer).

Drogterapi

Det utförs enligt indikationer och föreskrivs av en läkare beroende på symtomens intensitet, liksom typen av PMS.

Följande metoder och läkemedel kan användas för behandling:

 • smärtstillande medel (används för att lindra allvarliga smärtslag i buken, samt muskel- och ledvärk);
 • antidepressiva medel (nödvändigt för att normalisera det psyko-emotionella tillståndet och eliminera symptom på depression);
 • tilldelas enligt de identifierade kränkningarna av hormonell homeostas individuellt i varje fall;
 • fysioterapeutisk behandling (som föreskrivs av den lokala läkaren eller sjukgymnasten);
 • lugnande medel (för att återställa nervsystemet, bekämpa sömnlöshet, panikattacker, etc.);
 • diuretika (används för att avlägsna överskottsvätska);
 • läkemedel för att förbättra hjärtfunktionen (med takykardi);
 • antihypertensiva läkemedel (används när PMS åtföljs av en ökning av blodtrycket).

Terapi ordineras individuellt av en gynekolog eller endokrinolog. Tolkningen av begreppet PMS karakteriserar detta tillstånd som en normal manifestation av hormonella förändringar i kroppen.

PMS hos vissa kvinnor åtföljs av endast en lätt dragande smärta, som är lokaliserad i nedre del av buken. Skillnader i humör, om de inte är progressiva och inte stör kommunikationen i grupper, bör inte heller oroa kvinnor.

I alla andra fall måste du se en läkare, eftersom att ignorera vissa symtom kan leda till kroniska störningar som avsevärt minskar livskvaliteten.

Om vad PMS är och hur man hanterar det, se videon:

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Tecken på tidig graviditet

Det skulle vara bra om nästa dag efter förseningen kvinnan redan visste om graviditet.Men detta händer extremt sällan, och de första symtomen på patientens förändrade hormonella bakgrund uppträder på olika sätt.....

Månadsvis och bad. Fördelar och nackdelar med att besöka

Hög temperatur ökar blodflödet till livmodern, så att urladdningen kan bli ännu mer intensiv.
Varje månad under flera dagar genomgår den kvinnliga kroppen en speciell period - livmodern blir naturligtvis av med en del av epitelvävnaden, som åtföljs av aktiv blödning....

Försenad menstruation utan graviditet

Med menstruationens försening möter varje flicka. Det första som alla kvinnor tror i denna situation är: "Finns det en graviditet?" De springer till apoteket, köper ett test och han visar ett negativt resultat....