Symtom på PMS eller graviditet, hur man kan skilja

Blödning

Ibland händer det, i väntan på början av menstruationen, känner du ett visst obehag, men kritiska dagar kommer aldrig. Detta leder till tvivel om en graviditet har inträffat?

De första symptomen på en graviditet liknar manifestationerna av PMS. De obehagliga känslorna som uppstår för varje flicka är speciella, men de vanligaste kan noteras:

 • bröstsvullnad och ömhet;
 • dåsighet;
 • begär efter vissa typer av mat;
 • överkänslighet mot lukt;

Alla dessa manifestationer är förknippade med en förändring i den hormonella bakgrunden i kroppen. Balansen mellan progesteroner och östrogener störs, vilket påverkar det neuro-emotionella tillståndet och orsakar en försämring av välbefinnandet.

Bröstsmärta

Svullnad, bröstsmärtor är karakteristiska för både PMS och graviditet. Detta beror på en förändring av hormonnivåerna, så detta symptom är inte avgörande. Det enda du kan ta hänsyn till varaktigheten på detta villkor.

Under graviditeten åtföljer detta symptom en ung mamma hela tiden, eftersom det i bröstet finns processer associerade med amning.

Med PMS varar detta symptom flera dagar.
Obehag i ryggen
Ryggsmärta under graviditeten inträffar mycket senare, närmare tredje trimestern. I de tidiga stadierna är detta inte ett karaktäristiskt tecken, det kan uppstå på grund av ett allmänt obehag. Mer uttalad ryggsmärta visas med PMS.

Blodiga problem

Blodigt utflöde under graviditeten är inte rikligt, mer smutsigt och varar 2-3 dagar, det allmänna hälsotillståndet är bättre än med normal menstruation. Dessa urladdningar kan börja lite tidigare än den förväntade perioden, det finns brunt, brunt.

Fläckning under graviditeten förklaras av processen för fästning av embryot i livmoders slemhinna. Sådana fenomen under graviditet inträffar inte ofta, men två av mina vänner stött på detta.

Varje kvinna ska lyssna mycket noggrant på sin kropp, då kommer sådana symtom inte att lämnas utan uppmärksamhet. Detta symptom är ganska vägledande. Det är viktigt att lära sig hur man bestämmer skillnaden mellan fläckar under graviditet och menstruation..

Illamående

PMS kan också kännetecknas av illamående, men detta är en kortvarig och sällsynt förekomst, och när det gäller tid förekommer det mycket tidigare än under graviditet.

Tidig toxikos hos gravida kvinnor leder till aversion mot mat. Illamående uppstår inte bara på morgonen, utan hela dagen när som helst. Under påverkan av obehagliga luktar intensifieras toxikos.

Vanligtvis uppstår detta symptom efter 5 veckor, vilket är förknippat med fostrets vitala processer. Metabolism har ännu inte fastställts, och fostrets förfallsprodukter kommer in i moders blod och orsakar lätt förgiftning. Detta varar upp till 4-5 månader tills moderkakan mognar. Kräkningar kan uppstå periodvis.

Hos en kvinna med olika graviditeter kan detta symptom manifestera sig på olika sätt. Min vän, medan jag väntade på pojken, fick inte toxikos, men när hon blev gravid med sin dotter följde illamående och kräkningar ständigt. Av min egen erfarenhet kommer jag att säga att toxikos åtföljde mig från 5 till 16 veckor, men hos två av mina vänner stannade det klart vid 12 veckor. Några av mina goda vänner led inte alls..

Begär efter vissa typer av mat

Under graviditeten inträffar ofta en förändring i matsmak, begär efter en produkt och vanligt föda kan orsaka avsky. Uttrycket "dras på salt - till graviditet" är känt för alla, och detta är förståeligt, ofta finns det en önskan att äta sött och salt.

I de tidiga stadierna av graviditeten kan kvinnor uppleva en känsla av hunger, detta är förknippat med en betydande energiförbrukning av kroppen vid tidpunkten för att det befruktade ägget fortskrider genom äggledarna och dess implantation. Denna process tar upp till två dagar..

Men detta symptom är inte heller avgörande, eftersom jag från min egen erfarenhet kommer att säga att före PMS är min aptit kraftigt ökad, som de flesta av mina vänner. Detta är också förståeligt ur en fysiologisk synvinkel - kroppen ackumulerar näringsämnen före betydande blodförlust.

Värkande i nedre del av buken

Under graviditeten - på kort sikt, inte påträngande och slö.

Med PMS är smärtan allvarligare och obehaglig, uppblåsthet observeras, särskilt den första dagen. I en tredjedel av mina vänner drar magen under hela menstruationsperioden. Det finns tur som inte upplever sådana obehagliga upplevelser..

När graviditet inträffar inträffar befruktning av ägget, förberedelse av livmodern för dess implantering. Under fästningen av fruktägget till slemhinnan är obehag möjligt. Innan menstruationen inträffar den motsatta processen - slemhinnan exfolierar, vilket frigörs under menstruationen. Detta orsakar en liknande känsla. I båda fallen är smärtan annorlunda.

Plötsliga förändringar i känslomässigt tillstånd

Under graviditeten är humörsvängningar extremt uttalade, känslorna är starkare och mer uttalade. En av mina vänner, i de tidiga stadierna av graviditeten, ville hela tiden gråta, hon var alla ledsen och kränkt av tårar, eller bara skrattade glatt av ett obetydligt skämt. Moodiness och orsakslös ångest följer också ständigt en kvinna.

Med PMS finns negativa känslor, ökad nervös spänning, panikattacker, ilska, ilska oftare. Allt normaliseras med början av menstruationen.

Det är denna indikator som oftast fångar andras öga. Arten av detta symptom är förknippat med hormoner, men det finns skillnader i dess manifestation..

Trötthet och yrsel

Under graviditeten sker en kraftig ökning av progesteronnivåerna, vilket leder till ökad trötthet under de första veckorna.

 • Trycket och sockernivån minskas
 • Den totala mängden blod i kroppen ökar

Detta orsakar en försämring av välbefinnandet, yrsel uppstår. Frånvaro och snabb trötthet är karakteristiska. Innan menstruationen börjar inträffar liknande förändringar, men med deras början minskar progesteronnivåerna och tröttheten passerar.

sömnighet

Under graviditet uppstår dåsighet ganska ofta och detta är skyddande. Kroppen försöker skydda det lilla barnet från överdriven känslomässighet hos sin mamma, kvinnan blir trögare, vill sova hela tiden och "inte springa till frontlinjerna och rusa i striden".

Under min graviditet överlappade jag bara hela första trimestern, den fruktansvärda dåsigheten var:

Det finns kvinnor som kännetecknas av sömnlöshet under denna period.

Med PMS är detta symptom kortlivat..

Detta symptom uppstår mot bakgrund av allmän trötthet i kroppen..

Luktkänslighet

Detta symptom verkar vara ett av de första i de tidiga stadierna av graviditeten. En kvinna känner morgonsjukdom. Vissa luktar orsakar särskilt avsky. Oftast gäller detta lukten av hushållskemikalier, toalettvatten, parfymer och lukt från livsmedel, särskilt under beredningen. Alla "arom" känns mycket akut.

Under min graviditet kunde min goda vän helt enkelt inte gå in i köket och öppna kylen, knappast åkt med kollektivtrafik, hon luktade alla hemskt dåligt. Det är särskilt obehagligt att uppleva denna period på sommaren, när värme tillförs alla irriterande faktorer, vilket helt enkelt förstärker det..

Under PMS uppstår också luktkänslighet, men det verkar inte så mycket och inte länge.

Hur man bestämmer exakt

Inget av ovanstående tecken är 100% avgörande, du kan gissa om en eventuell graviditet eller tvivel. Även frånvaron av menstruation indikerar inte exakt graviditet.

Förseningar kan orsakas av svår stress, överansträngning på jobbet, känslomässig påfrestning, kanske du har tentor eller har en svår intervju, du grälade med din nära och kära; är förknippade med en klimatförändring, eller vara en signal för utvecklingen av sjukdomen. För att eliminera tvivel är den bästa metoden att använda ett graviditetstest..

Alla tester har samma princip, svarar på nivån av ett hormon i urinen - humant korioniskt gonadotropin (hCG).
Det finns olika typer av tester:

 1. Testremsor är inte dyra. Testet är en remsa med markeringar på den. Testet måste sänkas ned i en behållare med morgonurin. Efter några sekunder sätter du materialet på en horisontell yta och väntar tills indikatorremsan reagerar på hormonnivån. På morgonen är urinen den högsta koncentrationen av hCG, så resultatet blir mer tillförlitligt. Två remsor på testet indikerar en kvinnas graviditet. På kort tid kan resultatet vara felaktigt, det är bättre att dubbelkontrollera efter ett tag.
 2. Tablet-testet är relativt nytt och bekvämt. Det har stor känslighet, vilket gör det möjligt att bestämma graviditet i de tidiga stadierna. Testet ser ut som en surfplatta där fönstren är belägna. En liten mängd urin måste appliceras på ett speciellt fönster, där det finns en färglös vävnad med ett reagens. När den kommer in i vävnaden reagerar urinen, fläckar den och resultatet syns i ett annat fönster. Ett sådant test är mer effektivt..
 3. Jet-testet är en av de nya moderna typerna. Det är en liten plastapparat, i slutet finns remsor med applicerade känsliga partiklar som omedelbart svarar på närvaron av hCG-hormon i urinen. Det har en mycket hög noggrannhet och pålitlighet..
 4. Det elektroniska testet är mycket bekvämt och bekvämt. I utseende liknar det en bläckstråleskrivare, men den har en speciell skärm på vilken det kommer att finnas en inskription: "gravid" - du är gravid och "inte gravid" - är inte gravid.

Om du har testat och tvivlar kan du göra ett laboratorieblodtest för hCG.
Kom ihåg att varje kvinna är individuell och unik, ingen kommer att förstå hennes kropp bättre än henne. PMS är en månadshändelse, och var och en av oss vet bäst vilka specialfunktioner den åtföljer. Lyssna på din kropp så kommer du att märka om några förändringar inträffar.

För tillägg. läsning

Menstruationscykeln involverar ett enormt och komplext arbete i kroppen, som är beredd på befruktningen av ett barn. I mitten av cykeln utsöndras ett ägg från äggstockarna och förbereder sig för befruktning. Ett ytterligare slemlager bildas i livmodern, som kommer att ta det framtida barnet.

Om befruktning inte har inträffat, börjar kroppen bli av med resultaten av sina framsteg, och nästa månad kommer den att börja om igen. Innan en ny cykel påbörjas i den kvinnliga kroppen, inträffar ett antal förändringar som inträffar flera dagar innan menstruationens början och kallas PMS (pre-menstrual syndrom). PMS-manifestationer noteras av varje andra kvinna, men i min miljö finns enskilda tecken hos alla mina kvinnliga vänner och bekanta..

 • obehag i ryggen;
 • värkande smärta i nedre del av buken;
 • plötsliga förändringar i det emotionella tillståndet;
 • trötthet och yrsel;
 • illamående och kräkningar;
 • blodiga frågor.

Graviditet eller bara PMS: hur man kan skilja och om de kan förväxlas?

De tidiga tecknen på graviditet är mycket lik PMS, och många kvinnor som upplever konstiga upplevelser innan början av sina perioder undrar vad som orsakade dem..

Så att den "intressanta situationen" inte överrasker dig, måste du lyssna noga på kroppens signaler och lära dig att skilja PMS-symtom från graviditetstecken..

"Vad har jag: PMS eller graviditet?" Hur skiljer man från det andra? ” Vi kommer att diskutera dessa frågor i den här artikeln..

Vad är premenstruellt syndrom?

Premenstruellt syndrom eller PMS är ett speciellt tillstånd åtföljt av vissa psykologiska och fysiska manifestationer..

Enligt statistik, cirka 3 till 10 dagar före menstruationen, märker cirka 50 procent av kvinnor i fertil ålder att PMS börjar. Kvinnor under denna period blir irritabla, kan gråta av någon anledning och upplever också huvudvärk och muskelsmärta.

Påtagliga psykologiska manifestationer - irritabilitet, nervositet, till och med aggressivitet, blir orsaken till olika incidenter. Enligt statistik begås de flesta brott, olyckor och andra incidenter, vars skyldiga är kvinnor, under PMS.

Det antas också att kvinnor som upplever ständig mental stress också är benägna att detta syndrom..

Vad är orsakerna till PMS?

Trots den utbredda förekomsten av premenstruellt syndrom kan läkare inte exakt bestämma orsakerna till dess förekomst. Det finns två huvudteorier:

 1. Cykliska hormonella förändringar. En obalans mellan nivåerna av hormonet progesteron och östrogen orsakat av olika faktorer anses vara en av de viktigaste teorierna för utveckling av PMS.
 2. Kemiska processer i hjärnan. Antalet neurotransmittorer, såsom serotonin och dopamin, påverkar det känslomässiga och mentala tillståndet. Till exempel kan otillräckligt serotonin förvärra humöret, orsaka trötthet, sömnlöshet och andra problem..

De viktigaste symtomen på PMS

Oftast, under denna period, är kvinnor bekymrade över kombinationen av fysiska och psykologiska manifestationer..

Fysisk:

 • bröstsvullnad och ömhet i bröstet;
 • rita smärta i nedre del av magen och nedre delen av ryggen;
 • huvudvärk;
 • hudutslag (akne);
 • förstoppning eller diarré;
 • illamående eller kräkningar.

Psykologisk:

 • plötsliga humörsvängningar;
 • depression, irritabilitet;
 • aggressivitet;
 • tearfulness;
 • Trötthet;
 • dåsighet eller sömnlöshet;
 • förändring i libido;
 • svårigheter att koncentrera sig etc..

Alla dessa känslor uppstår på grund av obalansen mellan progesteron och östrogen och kan kombineras på olika sätt. Hos vissa kvinnor åtföljs PMS endast av smärta i nedre del av buken, medan i andra finns det många symtom som orsakar allvarliga obehag.

I alla fall försvinner symptomen på PMS efter menstruationens början eller efter det.

Tecken på tidig graviditet

Symtom på premenstruellt syndrom liknar mycket tidigt graviditet. I en gravid kvinnas kropp börjar den aktiva produktionen av progesteron - ett hormon som är nödvändigt för att förbereda kroppen för att fostra ett barn.

De viktigaste tecknen på graviditet i de tidiga stadierna inkluderar:

 • ökad bröstkänslighet;
 • illamående och kräkningar
 • Trötthet;
 • Trötthet;
 • humörsvängningar.

Generellt sett är symptomen på graviditet före förseningen ungefär som PMS, så det kan vara ganska svårt att skilja det ena från det andra..

Hur man avgör orsaken till sjukdom?

För att avgöra vad som exakt orsakar sjukdomen: PMS eller graviditet - måste du vänta på menstruation. Om det inte kom under den beräknade perioden inträffade troligen befruktningen. Du kan verifiera detta med det snabba graviditetstestet.

Om du inte har tålamod att vänta på det förväntade menstruationsdatumet, kan du göra ett blodprov för att bestämma nivån av humant korioniskt gonadotropin (hCG).

Graviditetstest svarar exakt på en ökning av hCG-nivåerna efter en försening, men nivået på hormonet i blodet stiger mycket snabbare. Redan den 10: e dagen efter befruktningen kommer analysen att visa med nästan 100 procent noggrannhet om du är gravid eller inte.

Användbar video

Läs mer om att inte förväxla graviditet med PMS i den här videon..

För att se till att det inte finns några misstag och att graviditeten har kommit, bör du besöka en gynekolog. Under undersökningen kommer läkaren att bedöma tillståndet hos de inre könsorganen och kontrollera formen på livmodern. Var beredd på att efter att ha tagit läkaren skickar dig till en ultraljud för att bekräfta fostrets närvaro.

Skillnaden mellan PMS och tidig graviditet

I en kvinnas kropp kan förekomsten av menstruation förekomma ovanliga känslor. En kvinna ställer ofta upp frågan: vad är det - PMS eller graviditet? Faktum är att vissa tecken på premenstruellt syndrom i deras manifestation påminner mycket om de tidiga tecknen på en ny befruktning.

Premenstruellt syndrom

För att förstå vad som faktiskt händer i kroppen måste du vara uppmärksam på inte bara liknande tecken på dessa två tillstånd, utan också notera deras karakteristiska skillnader.

PMS - premenstruellt syndrom, är ett speciellt tillstånd som åtföljs av vissa fysiska och psykologiska manifestationer. Sjukdomen uppstår flera dagar, och ibland veckor, före menstruationen. Symtom på PMS liknar början av graviditeten.

Många kvinnor är intresserade av frågan om vad som exakt händer i kroppen under den premenstruella perioden. Om svaret på denna fråga är känt, är det lätt att skilja PMS från de första tecknen på graviditet.

Likheter och skillnader

Innan menstruationen börjar har en kvinna en förändring i den hormonella bakgrunden. Detta faktum påverkar inte bara hennes mentala tillstånd, utan manifesterar sig också externt. Du måste också veta hur man kan skilja PMS från de första tecknen på graviditet.

Bröst

Humör

Under första trimestern är de flesta flickors nycklar och irritabilitet mer uttalade än under premenstruellt syndrom. Vanligtvis upplever du perioden före dina perioder relativt lugnt, och nu har du ögon på en våt plats och "allt förtrollar"? Befruktning kan ha inträffat.

Lukt och smakreaktion

Men en ihållande aversion mot en viss mat är bara karakteristisk för en framtida mamma. Under PMS kommer en kvinna inte att känna sig sjuk av utseendet på några produkter, detta är ett tecken på graviditet.

Och detta är en tydlig skillnad mellan dessa två stater. Men önskan att prova något nytt kan förklaras av brist på vitaminer eller mineraler. Ett sådant problem kan uppstå både under graviditet och med PMS.

toxicosis

För en gravid kvinna är toxikos ett karakteristiskt tecken på vilket graviditet kan bestämmas. När börjar toxikos efter befruktningen? Illamående och andra obehagliga symtom börjar manifestera (om det alls börjar) bara två till fyra veckor efter befruktningen. Därför kommer illamående att bli tills menstruationens försening. Och om det är så är orsaken inte i nyligen befruktning, utan i några andra medicinska eller psykologiska faktorer.

Buksmärtor

I de tidiga stadierna av graviditeten är ovanliga känslor också möjliga, men de har en annan karaktär. Som regel manifesteras inte smärta i nedre del av magen under normal graviditet. Annars indikerar detta faktum en viss sjukdom..

Ryggvärk

Yrsel

Blodiga problem

När menstruationen börjar utvecklar en kvinna fläckar. Men under de första veckorna efter befruktningen är detta fenomen också möjligt. Det är riktigt, under graviditeten kommer utskrivningen att vara mycket knapp och lätt. Medan menstruationen kännetecknas av rikligt utsläpp av ljusröd färg.

Ibland sker en graviditet genom menstruation. Men i de flesta fall, om blödningen är riklig, indikerar detta en patologi.

urinering

Hormonell omstrukturering i en framtida mammas kropp leder till en förändring i funktionen hos många inre organ. Om en kvinna är gravid på grund av den ökade koncentrationen av hormonet progesteron, slappnar väggarna i urinblåsan och kvinnan är orolig för ofta urinering. Detta händer inte alla gravida kvinnor, men det är ganska vanligt. För PMS är detta fenomen inte karakteristiskt..

På grund av spelet med hormoner finns det märkbart ödem före menstruationen, som går den andra eller tredje dagen i menstruationen. En kvinna kan till och med gå 1-1,5 kg i vikt. före menstruation. De första dagarna efter befruktningen är ödem också möjligt, men detta händer sällan. Tvärtom försvinner överflödigt vätska.

Hur man kan skilja mellan dem?

Diagnos av graviditet i de tidiga stadierna är full av ett antal svårigheter. Tecken som visas före början av den förväntade menstruationen kan tolkas tvetydigt och kanske inte alltid indikerar graviditet.

Tidlig graviditet har implicita symtom. Det är inte alltid möjligt att känna igen det under de första dagarna och till och med veckorna. Ibland tar unga kvinnor tecken på PMS för tidig manifestation av de första graviditetssymtomen.

Det motsatta händer, förväntar sig att menstruationen börjar, kvinnan märker inte att ett nytt liv börjar uppstå i hennes kropp, och de sjukdomar hon upplever är de första symtomen på en graviditet som har börjat.

PMS och graviditet kan ha samma manifestationer. För att inte misstas och i tid för att upptäcka början av befruktning finns det flera metoder.

Först av allt måste du regelbundet ha en kalender för menstruationens början. Detta råd ges inte av gynekologer till sina patienter av en slump. Genom att känna till dagen för menstruationens början kan du snabbt upptäcka förseningen och graviditeten.

Hur du kan ta reda på det med säkerhet

Du kan kolla dig själv hemma. För att göra detta måste du köpa ett expresstest på ett apotek.

Det finns tester som kan bestämma graviditet i de tidigaste stadierna, redan en till två dagar före menstruationsförseningen. Men de kommer att visa det mest exakta resultatet efter förseningen.

Dess verkan är baserad på bestämningen av hormonet hCG (chorionic gonadotropin), vilket bara sker hos gravida kvinnor.

Ett blodprov för hCG (korionisk gonadotropin) är den mest informativa metoden för att diagnostisera graviditet. Kroppen börjar producera hCG-hormonet endast när ett fosterägg visas i livmoderhålet. Varje dag ökar mängden av detta hormon.

En erfaren gynekolog kan bestämma graviditet även i de tidiga stadierna med hjälp av en rutinmässig gynekologisk undersökning. Vid behov kan han förskriva laboratorietester och ultraljud.

När ses en ultraljud under graviditeten? Med hjälp av transvaginal ultraljud bestäms graviditet så tidigt som den tredje eller fjärde veckan från befruktningsdagen.

Men gå inte på denna undersökning på eget initiativ! Det måste finnas strikta indikationer för förfarandet.

Med åldern kommer en kvinna att lära sig att känna igen de signaler som ges av kroppen. Hon kommer att börja märka och korrekt tolka de förändringar som kommer att inträffa i honom. Och även om symtomen på PMS och graviditet är liknande, kommer en uppmärksam tjej att skilja dem.

Hur man skiljer graviditet från PMS

De första tecknen på ett nytt liv kan manifestera sig implicit, och de flesta av dessa upplevelser upplevs av kvinnor från månad till månad under PMS. Därför är det ofta så problematiskt att identifiera dina känslor som kännetecknen för graviditet eller PMS.

Premenstruellt syndrom hos en kvinna är oftast förknippat med en snabb förändring av humör och nervositet. Så är det, men det är bara det som omedelbart fångar ögat. I själva verket känner en kvinna ett mycket större utbud av känslor och smärtsamma upplevelser än hennes känslomässiga missnöje kan orsakas.

Varje kvinna bör kontrollera sin menstruationscykel, uppmärksamma dess regelbundenhet, natur och förseningar. Ett oväntat problem kan förknippas både med en dysfunktion i äggstockarna och med befruktningen av ett nytt liv. Därför bör känslig kontroll över kroppens tillstånd vara obligatorisk så att tecken på PMS inte blir ett helt förståeligt disposition av graviditet för dig.

PMS eller graviditet: allmänna symtom

Tänk på de mest märkbara och liknande symtomen på båda villkoren hos en kvinna och deras viktiga, men subtila skillnader.

Ändring i smakpreferenser

 1. En nästan traditionell miljöreaktion på den kraftiga önskan efter salt mat är frågan om graviditet. För skojs skull eller på allvar, men en av de första förändringarna som bör varna en kvinna är en sug efter helt nya produkter och en stark motvilja mot bekanta. Men få kopplar samman samma förändringar i smakpreferenser med PMS. I själva verket kan symtomen på preferens för söt eller salt observeras både under tidig graviditet och under PMS.
 2. Men aversion mot matkvinnor upplever bara i de första stadierna av graviditeten. Detta beror på ökad toxicos från globala förändringar i kroppen. I tecken på PMS är sådana upplevelser ett sällsynt exceptionellt ögonblick och uppträder nästan aldrig i praktiken. Toxikos är grundorsaken till denna känsla hos gravida kvinnor, är direkt relaterad till början av fosteraktivitet. Innan modningen av morkakan efter 4 månader faller de vitala produkterna från det ofödda barnet direkt i moders blod, vilket orsakar koncentrationen av förfallsprodukter - toxikos.
 3. En kvinnas önskan att prova några nya, ovanliga matvaror baseras på kvinnornas helt naturliga behov av olika vitaminer och mineraler. Därför är matexperiment en integrerad del av kvinnlig natur..

Uppenbarligen kan smakpreferenser och deras förändringar inte skilja PMS från graviditet till försening. Deras skillnader är inte alls uppenbara och kan inte bli en tydlig identifierare av en kvinnas position.

Bröstkänslighet och storlek

 1. Det främsta skälet till nästan alla förändringar i en kvinnas kropp är fluktuationen av den hormonella bakgrunden. Och metamorfoser med bröstkörtlar är i detta fall inget undantag. Och eftersom både graviditetstillståndet och PMS skiljer sig åt i varierande hormonnivåer är det också mycket svårt att tydligt identifiera tillståndet genom bröstkänslorna.
 2. Den enda riktlinjen kan vara varaktigheten av sådana förändringar och sensationer med mjölkkörtlarna. När det gäller PMS sväller bröstet något och gör bara ont i flera dagar, och vid graviditet fortsätter hela förberedelseperioden för framtida amning..

Kronisk trötthet

 1. I de tidiga stadierna av graviditeten är trötthet förknippat med en ökning av hormonet progesteron. Mot bakgrund av sänkt socker och ofta blodtryckssvingningar uppstår effekten av konstant trötthet.
 2. Före PMS är frisättningen av hormoner i kroppen samma mängd som under de första dagarna av graviditeten. Därför är kvinnans trötthet betydligt under den premenstruella perioden. Men det passerar snabbt när blödningen börjar och hormonnivån återgår till det normala..

Som ni kan se, kan inte utmattningstecknet tas som en entydig indikator för en viss position. Närvaron av en sådan faktor kan dock inte ignoreras fullständigt. Hur som helst kan fluktuationen i hormonnivåer, vilket leder till sådan trötthet, vara en följd av hormonell obalans och kan vara extremt farlig för en kvinnas hälsa.

Smärta i äggstockarna

 1. I mitten av den månatliga cykeln är kvinnans kropp förberedd för implantering i ägg äggledarna som är redo för befruktning. Denna process åtföljs av en ökning av antalet slemhinnor på livmodersväggar. Innan menstruationen börjar slemhinnan gradvis avfolieras från väggarna, vilket orsakar mycket smärtsamma känslor i nedre del av buken.
 2. Under de allra första veckorna av graviditeten är smärta i livmodern associerade med en radikalt motsatt process. Vid denna tidpunkt fixeras det befruktade ägget på livmoderns väggar och irriterar därmed slemhinnan. Som ni ser, är förekomsten av ett smärttecken under PMS och graviditet också sammanfaller..
 3. Tillgänglighet betyder dock inte identitet. Du kan urskilja en kvinnas tillstånd utifrån typen av sådan smärta. Under de första dagarna av graviditeten är smärtan lätt, mild och kortlivad. Det går snabbt och varar bara upp till 2 dagar. När det gäller smärta i nedre del av buken under PMS har varje kvinna en annan: mycket stark eller svagare, gå bort efter 2 - 3 dagar eller senast en vecka, och vissa kvinnor lider till och med större delen av cykeln.

Som ett resultat kan vi konstatera att smärta som ett tecken på PMS är kraftfullare än liknande sensationer under graviditeten.

Smärta i ryggraden

Detta symptom, som manifesterar sig under PMS, kan inte tillskrivas graviditet på något sätt. Liknande smärtor är åtskilda och överlappar inte varandra..

 1. När det gäller premenstruellt syndrom börjar ryggsmärta under avlägsnandet av livmoderslimhinnan och är associerad med den aktiva produktionen av röda blodkroppar från benmärgen. Detta kan pågå i upp till 5 till 7 dagar av menstruationsblödning..
 2. Under de första dagarna och till och med veckorna av graviditeten har en kvinna inga sådana upplevelser. Först i slutet av 2: a trimestern av ryggsmärta hos den förväntade modern börjar gradvis öka fram till födelsen. Detta beror på en ökning av storleken på fruktägget och barnet, vilket leder till ökat tryck på de inre organen och stress i ryggraden.

En kraftig förändring av humör

Ett annat liknande symptom på PMS och graviditet är humörsvängningar. Källan till detta symptom är, liksom de flesta av de andra under graviditet eller PMS, hormonnivån. Vid första anblicken observeras inte skillnader, men de är ändå.

 1. Under premenstruellt syndrom är färgmönstret för den emotionella bakgrunden ofta negativ. Det vill säga, detta är hela spektrumet av irritabilitet, ilska och ilska. Och till och med tårar kan komma från ilska under PMS-perioden.
 2. Under graviditeten börjar en kvinna känna allt annorlunda - mer skärpta, levande och följaktligen reagera på detta sätt. Kan skratta och sedan gråta skarpt eller plötsligt glädja sig och sedan bli arg. Blir känslomässig och känsligare. Det vill säga i en lika stor volym upplever både positiva och negativa känslor.

PMS eller graviditet: skillnader

Tänk på de största skillnaderna mellan symtomen på PMS och graviditet. Dessa inkluderar de som en kvinna känner under de första veckorna av graviditeten och aldrig - under PMS.

Regelbunden urination

Detta symptom börjar oroa den förväntade modernen redan i början och i slutet av graviditeten.

 1. I 3: e trimestern beror detta på barnets redan stora vikt och dess tryck på urinblåsan, som faktiskt tvingar nervsystemet att skicka signaler till hjärnan om dess fyllning 2 eller till och med 3 gånger oftare.
 2. Under de första veckorna leder en ofta lust till toaletten till metabolism och hormonella förändringar. I samband med den fortfarande oformade moderkakan träder fetala metaboliska produkter in i blodomloppet och orsakar toxikos i den förväntade moders kropp. För att snabbt rengöra njurarna arbetar man mer effektivt och dynamiskt med att filtrera förfallselement, vilket innebär att ofta fyllning av urinblåsan.

Toxikos som ett tecken på graviditet

En av de allra första reaktionerna hos en kvinnas kropp från graviditet till försening, som omedelbart skiljer henne från PMS, är toxikos. Det börjar omedelbart efter bildandet av zygoten och dess fästning till livmoderns väggar.

Dess akuta manifestation börjar naturligtvis lite senare - efter ansamlingen av en tillräcklig koncentration av metaboliska produkter i en kvinnas blod. Men det händer också tillräckligt snabbt. En vecka senare känner den förväntade modernen obehag och de första tecknen på toxikos.

En kvinna upplever inte några, ens inte avlägsna liknande upplevelser under PMS.

Vaginal urladdning

Inte bara kvinnan själv, utan också hennes kropp börjar förändras och "lär sig" om graviditet först när zygoten fullbordar fästet i livmoderns väggar.

Denna process är ganska specifik och ägget kan till och med skada små kapillärer på väg till den livgivande förstärkningen i moderns kropp. I detta fall kan implantation åtföljas av liten fläckning..

Detta anses vara normalt och är ett tydligt tecken på en kvinnas position..

Hur man skiljer PMS från graviditet till försening

Från artikeln kan vi se en tillräcklig likhet mellan symtomen på PMS och graviditet. Detta är inte förvånande, eftersom kroppen är en och alla processer i den är likadana..

Om du inte antar att menstruationen i sig är en del av en kvinnas produktiva funktion, som graviditeten själv, så är allt ganska logiskt.

Men det finns betydande skillnader, och om du kan lyssna ordentligt på din kropp, kan du skilja PMS från graviditet för att försena med en sannolikhet på 90%.

Naturligtvis är det omöjligt att säga att varje representant för det klara könet lider av samma PMS och graviditet. Någon i hela deras liv kommer inte att berätta för dig att de har känt någon av de listade tecknen på en närmande menstruation, och någon under graviditeten orsakade inte speciellt obehagstoxi. Men ändå är dessa tecken närvarande, endast individuella för varje kvinna.

De tidiga stadierna av graviditeten är tidiga och dåligt uttryckta. Därför är diagnosen av graviditet, och särskilt oberoende, i de tidiga stadierna mycket tvetydig. Därför kräver alla förändringar i en kvinnas kropp, och särskilt ovanliga, särskild uppmärksamhet och observation.

Det säkraste sättet att bestämma graviditet är naturligtvis att gå till läkaren. Hemma är ett snabbt graviditetstest mer effektivt och pålitligt vid 90 - 99%. Den har hög känslighet och bestämmer bara nivån på hCG-hormonet i kroppen, som börjar produceras aktivt när ägget fixeras i livmoderväggen. Vissa test tillåter till och med att du bestämmer positionen fyra dagar innan den påstådda menstruationen börjar.

Varje kvinnas kropp är speciell och med ett ökande antal erfarna menstruationscykler känner hon själv och förstår tillvägagångssättet för regelbunden blödning.

Därför kan du omedelbart känna förändringarna varje månad och uppleva samma scenario i en cirkel.

Det är sådana förändringar i beteendet hos ditt reproduktionssystem som bör varna och bli orsaken till ytterligare verifiering på något av ovanstående sätt.

PMS eller graviditet: skillnader före tidig försening

En kvinna som är i reproduktiv ålder och inte har allvarliga problem inom gynekologi, med regelbundet sexliv har en chans till befruktning 1: 4.

Genom att veta detta och börja planera upprättandet av avkommor är flickorna så beroende av vänteprocessen ("det fungerade - det fungerade inte") att de förvirrade symtomen på PMS med de första tecknen på graviditet.

Det är särskilt lätt att förvirra dessa förhållanden om PMS inte uttalades tidigare, och denna månad beslutade hormonerna plötsligt att "göra uppror". PMS eller graviditet: vad är skillnaderna innan förseningen - det är verkligen inte lätt att avgöra.

Vad är PMS

Sällsynta lyckliga noterar att början av "kritiska dagar" går smidigt: före menstruationen drar inte nedre buken, det finns inga utslag i ansiktet, det allmänna tillståndet är kraftigt och aktivt. Mycket oftare, på 3-4 dagar, eller till och med 10 dagar före ankomsten av nästa månadscykel, känner en kvinna plågor:

Bröstet som om det hälls, sväller och gör ont så att det är omöjligt att röra det. Buken ökar i volym, det är omöjligt att dra tillbaka, du måste bära lösa kläder. Värkande smärta uppstår regelbundet. Det strö på ansiktet, som vissa noterar: akne visas före tiderna av menstruationen.

Lite energi, du vill sova, en kvinna märker irritabilitet eller tårfullhet. Detta är ett starkt premenstruellt syndrom, det vill säga förändringar i kroppen, vilket signaliserar menstruationens överhängande ankomst.

På ett eller annat sätt är symptomen kända för de flesta kvinnor. De beror på en ökning av koncentrationen av progesteron och prolaktin..

Oavsett om cykeln slutar - menstruation eller befruktning förbereder kroppen sig för graviditet.

Kan jag bli gravid med PMS

Premenstruellt syndrom är inte ett hinder för normal befruktning.

Det är bara det för vissa, det hormonella systemet fungerar tydligare och "jämnt" och smärttröskeln är hög; andra svarar på förändringar i förhållandet mellan hormoner under den andra halvan av menstruationscykeln mer känsligt.

Därför manifesteras fluktuationer i den hormonella bakgrunden av dem av sådana obehagliga känslor, en kraftig förändring i humör, utseende av ödem och en ökad aptit.

Hur man bestämmer graviditet och skiljer sig från PMS

Smärta i nedre del av buken, obehag i bröstet, dåsighet och trötthet - detta är symtomen på PMS. Men något liknande är också karakteristiskt för de första dagarna av graviditeten, enligt försäkringen från erfarna vänner.

Tecken på PMS och graviditet: vad är skillnaden? Är det möjligt, redan före den första förseningsdagen, att förstå från mina känslor att den här gången kommer det inte att avvisas ägget, eftersom ett nytt liv utvecklas av det?

Innan förseningen

Varje gynekolog säger att subjektiva upplevelser före befruktningen, som förväntas på en kalender, är informativa.

Till och med ett test som genomförts före den förväntade menstruationsdagen kommer att visa ett falskt resultat, eftersom koncentrationen av hCG är låg, så att ett graviditetstest avgör det.

Därför är skillnaden mellan PMS och tidig graviditet inte alltid möjlig. Endast om en kvinna känner hennes kropp väl, kommer hon att förstå att den här gången något går ”okonventionellt”.

Det är svårt att skilja symptomen, men det finns skillnad. Det finns inget premenstruellt syndrom under graviditeten, men kroppen av den förväntade modern verkar svara på början av hormonell omstrukturering.

Symtom på PMS och graviditet: skillnader för jämförelse i tabellen

Låt oss ta en titt på tabellen som sammanfattar de tidiga ospecifika tecken på graviditet och premenstruellt syndrom..

Tabell 1. Skillnader mellan PMS och graviditet

SkyltICPGraviditetanteckningar
AnsvarsfrihetBlir ofta riklig, transparent eller ljus. Den sista dagen (eller timmarna) före menstruationen blir de bruna, fläckigaRikligt, ljust. Ibland 2-3 dagar före menstruation på remsan - 1-2 droppar blod. Detta är en implantationsblödning som äger rum på ett par timmar och inte påverkar välbefinnandet väsentligt.Thrush förvärras ibland - detta händer med både PMS och graviditet
TemperaturVanligtKroppstemperaturen kan vara något förhöjd.En ökning av kroppstemperaturen under graviditeten är förknippad med stigande nivåer av progesteron. Hormonet syntetiseras av corpus luteum. Kvinnan kan ha lite feber, symtom som liknar en mild förkylning observeras på grund av omstruktureringen av immunsystemet
Drar magenSmärta i buken, korsryggen, perineum 2-3 dagar före menstruationenFenomenet orsakas av fästet av embryot till livmoderväggen, sträckning av livmoderns ligamentapparatPMS-smärta är starkare
BröstsmärtaSmärta i hela bröstetBröstvårtor gör ont, bröstkörtlarna ökar i volymIbland saknas smärta som ett tecken på implantation. Bröstet förblir lugnt, vilket överrasker en kvinna som är van vid ömhet inför "kritiska dagar"
IllamåendeDet observeras när som helst på dygnet på grund av hormonella växlingar och relaterade tryckfallKan förekomma på morgonenUnder de första dagarna av graviditeten är en sällsynt förekomst. Men i de tidiga stadierna kännetecknas detta symptom av toxikos.
Regelbunden urinationPMS är inte karakteristisktUppstår på grund av fluktuationer i hormonnivåer.Ibland uppträder tvärtom vätskeansamling under PMS - lätt ödem observeras
Förekomsten av smärta under urinering indikerar en förvärring av infektionssjukdomar
HumörsvängningarDåsighet, irritabilitetTrötthet, dåsighet är mer uttalad. Extrem trötthet efter en arbetsdag upp till det faktum att du vill sova omedelbart efter att du återvänt hem.I båda fallen är det möjligt
Ändring i smakpreferenserDet finns ingen eller sug efter godis. Appetiten växerInnan MC försenas finns det en önskan att äta saltad eller inlagd mat: ingefära, saltad torkad fisk, gurkor etc..Under graviditeten är detta symptom närvarande, men kvinnan identifierar inte alltid det självständigt. Vanligtvis är nära släktingar eller kollegor uppmärksamma detta.
StolinnehavSläta muskler i tarmen slappnar av till försening under påverkan av progesteron. Därför kännetecknas slutet av cykeln av ett problem med tarmrörelseAvföringsfördröjningen förvärras efter den förväntade dagen för starten av en ny cykel, eftersom progesteron "inte faller"Innan månadsblödningen börjar sjunker hormonnivån kraftigt och det finns en ökad tarmrörelse
Regelbunden urinationMed en minskning av prolaktinnivåerna före menstruationens början upphör kroppen att ackumulera vätska, och den ackumulerade börjar ta bortÖdemsyndromet kvarstår, men urinering blir ofta på grund av ökad blodtillförsel till bäckenorganen

Som du kan se, i början av graviditeten, de första tecknen liknar PMS. De är lätta att förvirra..

Början på menstruationen

Den första dagen för starten av en ny cykel kännetecknas av en förvärring av obehag om en kvinna lider av PMS. Symtom på PMS och graviditet: det finns skillnader, men de är också suddiga. Enligt gynekologernas recensioner är det uppenbart: även om en kvinna har en svag "daub", indikerar detta inte alltid början på kritiska dagar.

Följande bör varna:

 • varje försening som föregår den "månatliga" (inklusive 1-2 dagar);
 • svår smärta ("vrider" magen);
 • en liten mängd blod, "daub" som varar längre än 1 dag;
 • för mycket blödning;
 • yrsel;
 • illamående.

Dessa tecken kan indikera att kvinnan upplever de första dagarna av graviditeten, och PMS har inget att göra med det. En sorglig variant av utvecklingen av händelser utesluts inte: början på ett missfall. Du måste göra ett hemtest och donera blod för hCG. Så resultaten blir korrekta..

Hur man inte missar de första tecknen på graviditet efter 45 år

Med åldern kan symtomen på PMS bli mer uttalade om en kvinna ofta drabbats av dem. Långsam blekning av äggstocksfunktionen efter 45 år inträffar ofta ojämnt med skador, vilket orsakar en förvärring av PMS.

Skillnader mellan PMS från de första graviditetstecknen för ”åldersbaserade” förväntade mödrar bestäms på samma sätt som för unga kvinnor. Men de måste vara mer uppmärksamma på sig själva för att inte förväxla de första "klockorna" i den kommande klimakteriet (försenad menstruation, liten utskrivning) och tidig graviditet.

Befruktning är fortfarande möjlig, eftersom ägglossning, även om det inte är varje månad, inträffar när det finns en liten mängd antrala folliklar.

Uppmärksamhet! Försena inte ett besök hos läkaren vid några plågor.

Uppträder PMS under graviditet

Frågan om PMS uppstår under graviditeten är oroande för många blivande mödrar. De noterar förvånande: ”Jag trodde att det var premenstruellt syndrom, det visade sig vara en graviditet”.

I själva verket är det i grund och botten olika tillstånd, bara manifestationerna är likartade, för i slutet av cykeln och när fostret är fixerat upplever kroppen en kraftfull effekt av samma ”kvinnliga” hormoner. Så, till exempel, om nedre delen gör ont - är det PMS eller graviditet? Ingen läkare kommer att ge ett exakt svar utan ett blodprov för hCG.

PMS och graviditet: vad bör taktiken vara

Graviditet eller inte? Hur förstår jag detta? Först måste du lugna ner och analysera ditt tillstånd. Inga kända PMS-symptom? Bröstet är lugnt, stämningen är jämn, gör ont inte i magen? Om en liten fördröjning kombineras med detta är detta ett tillfälle att göra ett hemtest.

Och vice versa, om PMS aldrig har plågats, men den här gången plötsligt har visat sig, är det värt att säkra sig genom att köpa ett graviditetstest.

Men idag är den mest exakta metoden bestämningen av humant koriongonadotropin i blodet eller, med enkla ord, ett blodprov för hCG. Med det kan du diagnostisera graviditet med hundra procent sannolikhet. Gör det bättre den första dagen av förseningen, inte tidigare - så resultatet kommer inte att låta dig falla.

PMS eller graviditet: skillnader före försening, jämförelsetabell

Det är mycket svårt att avgöra om en flicka har PMS eller graviditet. Ju närmare tiden det förväntade menstruationsdatumet är, desto mer orolig känns varje flicka. Några med skräck hoppas att de röda dagarna i kalendern inte börjar den här gången och att det finns ett tillfälle att köpa ett graviditetstest, andra är nervösa i väntan på menstruationens början.

Jämförelse lista över likheter och skillnader

Symtom på PMS:

 • Obehag i buken - är;
 • Ryggsmärta - är;
 • Smärta i äggstockarna (nedre del av buken) - oftare är smärtan intensiv;
 • Bröstkänslighet - är när menstruationen börjar försvinna;
 • Trötthet - är när menstruationen börjar försvinna;
 • Frekvent urinering - nej;
 • Blodutladdning - nej eller startad urladdning går till menstruation;
 • Illamående - nej;
 • Humörsvängningar - negativa känslor rådar, med menstruationens början, stämningen stabiliseras;
 • Förändring i smakpreferenser och känslighet för lukt - lockad till salt eller söt, eventuellt zhor. Inga större förändringar.

Symtom på graviditet:

 • Obehag i buken - är;
 • Ryggsmärta - det finns, men i de senare stadierna;
 • Smärta i äggstockarna (nedre del av buken) - är, mild, kort;
 • Bröstkänslighet - det finns hela graviditeten;
 • Trötthet - är av kronisk karaktär;
 • Ofta urination - är;
 • Blodutladdning - är, liten, på kort sikt;
 • Illamående - det finns, uttalad 4-5 veckor efter befruktningen;
 • Humörsvängningar - humörsvängningar är karakteristiska, mer positiva känslor;
 • Ändra smakpreferenser och känslighet för dofter - längtan efter tidigare älskade livsmedel, aversion mot bekanta rätter, intolerans mot vissa vanliga lukt är möjlig.

Skillnaden mellan graviditet och premenstruellt syndrom

Födelsen av ett nytt liv först åtföljdes inte av mycket uttrycksfulla symtom. Fångsten är att en kvinna känner den största delen av dessa sensationer varje månad under premenstruellt syndrom (PMS). Av denna anledning uppstår svårigheter att identifiera sensationer och jämföra dem med graviditet eller PMS.

Men ändå finns vissa särdrag och består i det faktum att vissa tecken uteslutande är karakteristiska för graviditet, med PMS förekommer de inte. Dessa inkluderar följande:

 • Regelbunden urination. Detta beror på det faktum att fostrets metaboliska produkter kommer in i blodomloppet och njurarna börjar mer aktivt bearbeta de vitala elementen i två organismer. Om du märker att behovet av att gå på toaletten har blivit mer frekvent kan du misstänka att det inträffar en "intressant situation".
 • Auto-förgiftning av kroppen (toxikos). Utseendet av toxikos är förknippat med hormonella förändringar och mognaden hos moderkakan. Den mest slående manifestationen av det är illamående, särskilt på morgonen. Uppsamlingen i blodet i koncentrationen av metaboliska produkter (metabolism) hos det ofödda barnet orsakar sådana upplevelser. Med PMS uppstår inga sådana upplevelser.
 • Implantationsblödning. Vid fästning av zygoten på livmoderväggarna kan ägget skada små kapillärer. Detta kan åtföljas av mindre vaginal urladdning av blodig art. Om du märker obetydliga korta blödningar hos dig själv, är detta i fallet med graviditet normen, och med PMS kommer blodutflödet att utvecklas till menstruationsblödning.
 • Förändring i ätbeteende. Med PMS upplever vissa kvinnor också ett liknande symptom. Men det är typiskt för gravida kvinnor att uppleva en skarp hungerkänsla. Om du känner dig hungrig i mer än ett par dagar är du antagligen gravid. Kanske en förändring i matvanor, där det finns längtan efter nya rätter, och de vanliga matarna kan orsaka avsky och avsky.
 • Känslighet för lukt. När en kvinna är "i position" kan luktanalysatorn uppträda på det mest oförutsägbara sättet: lukt som tidigare gillades kan orsaka avsky och vice versa. Sådana förändringar är förknippade med toxikos..
 • Humörsvängningar. Fult i båda staterna, men det finns fortfarande en skillnad. Med PMS är en kvinna ofta irriterad, snabbt tempererad, deprimerad och upprörd. Under graviditeten kanske du märker att du blir mer sentimental och utsatt för en kraftig förändring av humöret - från glada känslor till tårar utan anledning. Det vill säga utbudet av stämningar under graviditeten är mycket bredare, positiva känslor råder.

Identiska tecken

Det finns ett antal tecken som lika gäller för premenstruellt syndrom och graviditet:

 • Uppblåsthet. Abdominal obehag med PMS är vanligt förekommande, men graviditet kan också åtföljas av ett liknande fenomen..
 • Bröstets känslighet och dess volym ökar. Med PMS är metamorfoser med bröstkörtlar av kortvarig karaktär, vid graviditet åtföljer detta symptom hela sin period på grund av förberedelser för amning, en ökning av ett par storlekar är möjlig.
 • Snabb utmattbarhet. Under båda förhållandena är det en ökning av produktionen av hormonet progesteron - detta orsakar en känsla av trötthet, dåsighet. När menstruationen börjar normaliseras hormonnivån hos en kvinna och tröttheten passerar. Om du är gravid - i mer än en månad kommer detta symptom att följa dig.
 • Smärta i äggstocken. En vanlig egenskap i detta tecken är bara faktumet på själva smärtan. Emellertid är smärtan av en annan karaktär och orsakas av olika skäl. Med PMS är smärtan mer intensiv och längre och orsakas av att det slemhinnan lossnar från livmodersväggar. Under graviditeten inträffar den motsatta processen - ett befruktat ägg går i livmoderväggarna och irriterar dess slemhinnor. I det andra fallet är smärtorna inte särskilt uttalade och är av kortvarig karaktär..
 • Smärta i nedre rygg. Detta symptom visas med PMS. För en tidig graviditet är detta inte relevant. Endast med en signifikant ökning av fostermassan förekommer detta symptom hos gravida kvinnor, det vill säga vid senare tidpunkter (främst i tredje trimestern).

Den kvinnliga kroppen är en unik och individuell mekanism. Med varje erfaren menstruationscykel känner du dig bättre och du kan redan lätt känna igen hur man blödar varje månad. Flickans självmedvetenhet är en av de mest tydliga signalerna om reproduktionssystemets beteende.

Graviditetsdiagnos

För att särskilja graviditetstecken från PMS och slutligen verifiera dina antaganden kan du använda följande metoder:

 • Mätning av basaltemperatur - metoden är effektiv endast vid regelbunden schemaläggning av temperatur under flera månader. Med en enda mätning av basaltemperaturen kan du inte dra några slutsatser;
 • Underhåll av en menstruationskalender - den här metoden gör att du bara kan fastställa faktum om en försening i menstruationen.
 • Studie av nivån av korionisk gonadotropin (hCG) - ett hormon som börjar produceras efter implantering av fosterägget i livmoderhålet. Antar två alternativ:
 • Att använda ett graviditetstest är en snabb och bekväm metod där urin undersöks. Under graviditeten kommer ett visst hormon att upptäckas i det. Varje dag ökar koncentrationen av hormonet och därmed ökar testets tillförlitlighet. För ett riktigt resultat är det bättre att göra testet tidigast den första förseningsdagen.
 • Blodtest - vad gäller betydelse är den här metoden identisk med den föregående, bara i detta fall undersöks blodet. Ett blodprov kan tidigare visa om befruktningen har inträffat, eftersom hormonnivån i blodet stiger tidigare än i urinen.

Undersökning av en gynekolog - läkaren undersöker de inre könsorganen med palpation. Hos gravida kvinnor förändras livmoderns storlek, form och ton. En erfaren gynekolog kommer att kunna bestämma detta. Läkare är aldrig begränsade till en rutinundersökning, vid misstänkt graviditet - du kommer definitivt att hänvisas till ytterligare tester (laboratorium, ultraljud).

Ultraljudundersökning (ultraljud) är en metod där bäckenorganen undersöks med hjälp av ultraljud. I de tidiga stadierna av graviditeten används en transvaginal ultraljud, det vill säga en sensor förs in i slidan. Det är möjligt att bestämma närvaron av graviditet med denna metod redan från 3 veckor efter befruktningen.

Vad är sannolikheten för befruktning med PMS

En av de mest spännande frågorna är om det finns garanterade säkra dagar för samlag så att befruktning inte sker. Det antas att det är möjligt att bli gravid bara några dagar före ägglossningen och på själva ägglossningen. Till och med hos en frisk kvinna med en regelbunden menstruationscykel kan inte alltid 100% förutsäga ägglossningstiden.

Om du har oskyddad intimitet före din period, även om du har PMS-symtom, är sannolikheten för att bli gravid minimal, men ändå.

På grund av det faktum att ägglossning är möjlig på vilken dag som helst och spermcellerna kan förbli aktiva under en lång tid (upp till en vecka) kommer graviditet sannolikt att utvecklas under hela cykeln om partnerna inte använde preventivmedel.

Finns det några PMS under graviditeten?

Under graviditeten minimeras äggstockarnas arbete, i detta avseende har gravida kvinnor inte premenstruellt syndrom. Men under graviditeten finns det tillräckligt med sina egna specifika symtom, bland vilka det kan finnas sådana som sammanfaller med tecken på PMS. Deras utseende och försvinnande är inte systematiska..

Tecken på PMS kommer att återupptas hos en kvinna efter förlossning på några månader, var och en för sig.

Eventuella förändringar i det kvinnliga reproduktionssystemet bör orsaka ökad uppmärksamhet åt sig själva. Tecknen på PMS är bekanta för alla tjejer, men om du har några frågor eller tvivel om vad detta eller det symptom kan vara förknippat med, kan du använda alla metoder för självdiagnos. Men för att bekräfta dina egna antaganden - se till att genomgå en undersökning med en specialist.

Hur man skiljer graviditet från PMS: vad är skillnaden mellan honung tidig graviditet och premenstruellt syndrom, vilka är de vanliga symtomen

Ibland orsakar premenstruellt syndrom (PMS) symtom som påminner om tidig graviditet. På grund av denna likhet kan det vara svårt för kvinnor att avgöra om de har att göra med graviditet eller PMS..

Symtom på båda villkoren hos olika kvinnor visar sig på olika sätt, men mycket ofta i de tidiga stadierna av graviditeten, och på kvällen till menstruationen observerar kvinnor bröstsmärta, krampbildning och humörsvängningar.

I den aktuella artikeln jämför vi symtomen på premenstruellt syndrom med tecken på tidig graviditet och förklarar skillnaden mellan dessa två tillstånd..

Artikelens innehåll: 1. Allmänna symtom på graviditet och PMS 1.1. Humörsvängningar 1.2. Förstoppning 1.3. Ömhet i bröstet 1.4. Trötthet 1,5. Blödning och blödning 1.6. Kramper 1.7. Huvudvärk och ryggvärk 1.8. Förändringar i aptit 2. Symptom som är unika för graviditet 2.1. Avsaknad av menstruation 2.2. Illamående 2.3. Nippel färgändring 3. När du behöver träffa läkare?

Vanliga symtom på graviditet och PMS

Symtom som ofta förekommer under graviditet och PMS inkluderar följande.

Humörsvängningar

Irritabilitet, ångest eller sorg utvecklas ofta både under tidig graviditet och under perioden före menstruationen..

Om en kvinna genomgår PMS försvinner dessa symtom så snart menstruationen börjar. Men om humörsvängningar fortsätter och menstruationen inte har kommit, kan detta mycket väl indikera graviditet.

En konstant känsla av sorg kan indikera depression. Om ett dåligt humör inte försvinner inom två veckor bör du rådfråga en läkare med detta problem.

Enligt Världshälsoorganisationen möter ungefär en av tio gravida kvinnor psykologiska problem, bland vilka depression tar ledningen.

Förstoppning

Hormonförändringar är en vanlig orsak till förstoppning hos kvinnor. Hormonfluktuationer kan försvåra avföring.

Enligt brittiska forskare observeras förstoppning hos 38% av gravida kvinnor, men problem med tarmrörelser kan också uppstå flera dagar före menstruationens början.

Gravida kvinnor är mer benägna att få förstoppning under de två första trimestern. Om förstoppning är associerad med PMS, avtar de vanligtvis omedelbart efter början av menstruationen.

Bröst ömhet

Förändringar i bröstkörtlarna är vanliga under graviditet och under PMS. Dessa ändringar inkluderar följande:

 • smärta;
 • hög känslighet;
 • ödem;
 • känsla av tyngd.

I olika fall observeras en annan grad av manifestation av dessa symtom..

Hos kvinnor med PMS är emellertid de symtom som är förknippade med bröst vanligtvis mer intensiva före början av menstruationen, och under menstruationsperioden eller omedelbart efter det har kvinnans tillstånd förbättrats vanligtvis.

I de tidiga stadierna av graviditeten kan brösten vara särskilt känsliga vid beröring. Dessutom känner kvinnor ofta att hon har blivit tyngre. Området runt bröstvårtorna kan också bli smärtsamt, och hos vissa kvinnor börjar märkbara blå vener visas på ytan av bröstet..

Under graviditeten börjar dessa förändringar vanligtvis utvecklas under den andra eller tredje veckan efter befruktningen och kan fortsätta till förlossningen.

fatigability

Hormonet progesteron är vanligtvis ansvarigt för trötthet innan menstruationen, men efter det börjar försvinner känslan av utmattning vanligtvis.

Om en kvinna har tung menstruation kan trötthet störa henne under alla hennes perioder. Brist på energi kan också vara ett tecken på järnbristanemi..

Trötthet är också ett symptom på tidig graviditet. Kvinnor känner sig ofta trötta under första trimestern, och vissa kvinnor oroar sig för detta problem under hela graviditeten. Snabb urinering och sömnproblem kan förvärra tröttheten under graviditeten.

Blödning och blödning

Lätt blödning, som ofta kallas implantation i det medicinska samfundet, kan förekomma hos en kvinna under de första veckorna av graviditeten. Som regel manifesteras detta symptom från 10 till 14 dagar efter befruktningen av ägget. Det är ett utsläpp av blod som är betydligt underlägsen i styrka för menstruationsblödning.

Det bör noteras att många kvinnor inte observerar blödningar i implantatet alls..

PMS åtföljs vanligtvis inte av blodutsöndringar, även om det ibland uppstår mycket mild blödning hos kvinnor under de första dagarna av menstruationen. Som regel varar menstruationen från fyra till fem dagar. De åtföljs av betydligt mer volumetrisk urladdning av blod jämfört med implantationsblödning..

kramp

Kramp är ett symptom som ofta förekommer under graviditet och med PMS. I de tidiga stadierna av graviditeten känns kramper som menstruella kramper, men de utvecklas vanligtvis i nedre del av buken..

En kvinna kan uppleva sådana kramper i veckor eller till och med månader. Först uppstår de som ett resultat av implantering av ett befruktat ägg i livmoderväggen, och senare - på grund av livmodersfördelning.

Huvudvärk och ryggvärk

Hormonförändringar kan orsaka huvudvärk och ryggsmärta både i de tidiga stadierna av graviditeten och före menstruation.

Ändringar i aptit

Att förbättra aptiten och en passion för mat är vanliga symtom på graviditet, men de kan också uppstå med PMS.

Många kvinnor före menstruationen visar ett ökat intresse för söta och feta livsmedel eller i livsmedel som är rika på kolhydrater. Med all sannolikhet leder en förändring av östrogen- och progesteronnivåerna till detta..

Studier som genomfördes 2014 av amerikanska forskare visade att mellan 50 och 90% av gravida kvinnor har en ökad passion för mat.

Många kvinnor konsumerar aktivt vissa livsmedel och är äcklade av andra eftersom de tycker att deras smak eller lukt är obehaglig. Avvikelse mot mat med PMS är mindre vanligt.

Vissa kvinnor möter en passion inte för mat, utan för andra föremål, till exempel mark eller is. Inom medicin kallas detta fenomen geofagi. Om en kvinna utvecklar geofagi, bör hon diskutera detta problem med en läkare..

Symtom som är unika för graviditet

Vissa symptom är mer benägna att indikera en tidig graviditet än menstruationsmetoden. Kvinnor bör dock tala säkert om graviditet endast genom resultatet av ett besök hos läkaren eller åtminstone efter avslutat ett hemtest.

Följande är symtom som är mer benägna att indikera graviditet..

Brist på menstruation

Frånvaron av menstruation är ett av de mest uppenbara tecknen på graviditet. Därför, om en vecka har gått sedan den förväntade början av menstruation, bör en kvinna utföra ett graviditetstest.

Vissa tester är mycket känsliga och kan indikera graviditet flera dagar före din period..

Menstruation kan emellertid vara frånvarande av andra skäl, som inkluderar följande:

Illamående

Lätt obehag i matsmältningskanalen kan utvecklas före menstruation, men illamående och kräkningar anses inte vara typiska symtom på PMS. Men de förekommer ofta i de tidiga stadierna av graviditeten. Illamående drabbar upp till 80% av gravida kvinnor.

Illamående och kräkningar börjar oftast före den nionde graviditeten. Dessa symtom försvinner vanligtvis i andra trimestern, men vissa kvinnor fortsätter att uppleva dem till slutet av graviditeten..

Nippel färgändring

Trots att bröstvårtorna kan ändra sin färg under graviditet och med PMS observeras detta symptom sällan före menstruation.

De mörka områdena i huden runt bröstvårtorna under graviditeten kan inte bara bli mörkare utan också större. Sådana förändringar kan inträffa en till två veckor efter befruktningen..

När man ska träffa en läkare?

Om en kvinna misstänker att hon är gravid bör hon köpa på ett apotek och använda ett hemtest. Om ett positivt resultat uppnås kommer läkaren att kunna bekräfta graviditeten noggrant.

Om testet visade sig vara negativt, men den förväntade menstruationsblödningen inte observeras, rekommenderas kvinnan i denna situation också att träffa en läkare eller upprepa testet några dagar efter den första proceduren.

Om frånvaron av menstruation inte är förknippad med graviditet kommer läkaren att avgöra orsaken till problemet och vid behov erbjuda lämplig behandling. Det kan också eliminera eller lindra andra problematiska symtom..

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Varför gör nedre buken ont efter menstruation

Buksmärta under menstruationen är vanligt förekommande. Men om det inte slutar ens efter slutet, kan du inte lämna detta tillstånd utan tillsyn. Kanske detta symptom signalerar närvaron av en kvinnas sjukdom i könsorganen, till exempel den inflammatoriska processen i äggstockarna....

Kan ett ägg lämna äggstocken under menstruationen

Förmågan att bli gravid ett barn beror på ägglossning - detta är den mest gynnsamma perioden för befruktning. Vanligtvis är det mitt i cykeln, men det finns undantag....

När den första menstruationen visas hos flickor. Norm och avvikelser

Vid 10-11 års ålder är flickor vanligtvis redan medvetna om att menstruation inträffar och varför de behövs. Inledningen av den första menstruationen är början av vuxen ålder....