PMS: former och tecken. Hur man stoppar symptomen på premenstruellt syndrom?

Blödning

Den väletablerade idén om den kvinnliga kroppens bräcklighet är motiverad: till skillnad från män har det rättvisare könet en mer komplex fysiologisk organisation, vilket är nödvändigt för att utföra reproduktionsfunktionen. En illustration av detta är premenstruellt syndrom (PMS), ett tillstånd som kan skaka det fysiska och mentala välbefinnandet hos även den mest balanserade och friska unga damen. I den här artikeln kommer vi att analysera vanliga fördomar som är associerade med detta tillstånd och ta reda på hur man underlättar förloppet med PMS.

Afobazole har en komplex effekt och stoppar flera symtom på PMS på en gång: det minskar ångest, spänning, nervositet och irritabilitet, förbättrar koncentrationsförmågan, hjälper till med sömnlöshet och eliminerar yrsel.

Sanning och myter om PMS

Många stereotyper är förknippade med premenstruellt syndrom - detta beror på att forskare hittills ännu inte helt har kommit fram till mekanismerna för detta fenomen. Dessutom har den utbredda förekomsten av PMS bland kvinnor diskuterats offentligt relativt nyligen (tidigare var allt relaterat till menstruationscykeln ett slags tabu i samhället). Det är inte förvånande att det rättvisare könet, som hade turen att aldrig uppleva obehag före menstruationen, liksom vissa män anser att det här problemet är förmodat. Enligt vissa sociologer är PMS ett kulturellt fenomen: efter att ha lärt sig om förekomsten av detta syndrom börjar kvinnor leta efter tecken på psykologisk instabilitet vid den angivna tidpunkten och varje månad förklarar orsakerna till dåligt humör med premenstruell störning.

Ändå är de flesta experter benägna att ställa sig att premenstruellt syndrom är en komplex fysiologisk process som kan kännetecknas av endokrina, psykoterapeutiska och vegetovaskulära störningar.

Enligt statistik observeras PMS-manifestationer hos hälften av kvinnorna i reproduktiv ålder, varav cirka 5-10% av symtomen är så uttalade att de orsakar funktionshinder. Det är ingen slump att detta tillstånd ingår i den internationella klassificeringen av sjukdomar i Världshälsoorganisationen: med andra ord, diagnostiserat premenstruellt syndrom är ett rimligt skäl för att få sjukskrivning.

Som regel är PMS-varaktigheten från två dagar till en vecka, och med åldern tenderar denna indikator, liksom svårighetsgraden av symtom, att öka.

Vad är orsaken till detta fenomen? Några dagar före slutet av menstruationscykeln minskar koncentrationen av könshormoner i kvinnans blod avsevärt: kroppen förstår att graviditet inte har inträffat och förbereder sig för att uppdatera det inre skiktet i livmodern och nästa omgång förberedelse för befruktningen. Enligt en av teorierna om utvecklingen av PMS leder dessutom en kortvarig förändring av den hormonella bakgrunden, som också påverkar syntesen av biologiskt aktiva ämnen i centrala nervsystemet, till karakteristiska symtom - vätskeansamling i kroppen, huvudvärk, kondensation av bröstkörtlarna och skarpa humörförändringar. Med en kvinnas ålder - och som ett resultat, med en ökning av antalet kroniska sjukdomar och patologier i det reproduktiva systemet - ökar dessutom manifestationerna av PMS.

Forskare tror att orsaken till att premenstruellt syndrom har visat sig vara ett evolutionärt lönsamt förvärv beror på att ett sådant tillstånd (ofta åtföljt av irritabilitet och aggressivitet) ökar sannolikheten för avsked med en steril partner.

Hur man bestämmer förekomsten av premenstruellt syndrom

Hur kan du förstå vad som är orsaken till din dåliga hälsa före din period? Läkare råder varje kvinna, oavsett närvaro eller frånvaro av tecken på PMS, att hålla en kort dagbok, vilket speglar eventuella förändringar i hennes hälsa under menstruationscykeln. För dessa ändamål kan du använda en av de många mobilapplikationerna. Om du märker att en viss "uppsättning" av symtom upprepas i en liknande form från månad till månad under de sista dagarna före fysiologisk livmodersblödning - troligen kan detta tillskrivas premenstruellt syndrom.

Det finns fyra former av PMS som kombinerar liknande typer av manifestationer:

 • Med en neuropsykisk form uppstår emotionella störningar: en kvinna blir tårfull, slö, irritabel, till och med mild fysisk trötthet eller obehagliga nyheter, som på andra dagar bara skulle orsaka en tillfällig störning, kan slå henne ut ur skälet..
 • Den cephalgiska formen av PMS kännetecknas av migrän och når känslan av illamående. I detta fall kan smärta ges till ögonområdet, åtföljt av svettning, svaghet, domningar i fingrarna. En del kvinnor känner till menstruationsmetoden just på dessa skäl..
 • Den edematösa formen manifesteras genom vätskeansamling i kroppen: några dagar före menstruationen konstaterar en kvinna att hon har ett svullet ansikte eller en tyngd i bröstkörtlarna. Ödem kan förekomma på benen - på eftermiddagen. Samtidigt kan en kvinna känna en sug efter salta livsmedel, vilket indikerar en kränkning av vattensaltmetabolismen i kroppen.
 • Med den kritiska formen av PMS, som initialt oftare observeras hos kvinnor med en tendens att hoppa i blodtryck, avslöjar syndromet sig som hypertoni på kvällarna: siffrorna på tonometern överskrider normen, pulsen snabbare och det finns en känsla av brist på luft.

Ofta manifesteras premenstruellt syndrom i en blandad form: huvudvärk och svullnad kombineras med irritabilitet, och en allmän känsla av svaghet och svaghet med tryckfall. I svåra fall kan PMS orsaka anrop till "ambulansen", särskilt om en kvinna efter 40 år misstänker en hypertensiv kris, hjärtinfarkt eller stroke. Omvända situationer är inte ovanliga - att lugna sig med tanken att det bara handlar om överarbetande och typiska menstruella prekursorer, patienten ignorerar de oroande symtomen på en allvarlig sjukdom.

Det finns inget förkastligt när det gäller svår PMS för att söka läkare. För det första att genomgå en undersökning och se till att orsaken till obehag är exakt i detta fenomen, och inte i en kronisk sjukdom som kräver särskild behandling. För det andra har medicinen ett arsenal av verktyg som avsevärt kan lindra premenstruellt syndrom, och i vissa fall till och med förhindra dess uppkomst. Samtidigt har tyvärr inte en universell medicin som tillåter en gång för alla att klara av PMS ännu inte uppfunnits - men kanske kommer en sådan åtgärd en dag att dyka upp i apotekshyllorna.

Icke-läkemedelsmetoder

Om PMS inte orsakar allvarligt obehag, är det troligtvis möjligt att göra utan mediciner. Forskare påpekade att före-menstruellt obehag oftare observeras i stadsbor - detta kan bero på felaktig livsstil och överdriven stress, vilket också påverkar den hormonella bakgrunden negativt. Därför är det första steget i att lösa PMS-problemet att stabilisera den emotionella sfären.

 • Psykologiskt stöd innebär individuella samråd med en psykolog eller klasser i specialiserade grupper som syftar till att bekämpa stress. Som en del av klasserna kommer du antingen att prata om dina upplevelser och hantera orsakerna till kronisk ångest, eller träna avslappningstekniker: andningsövningar, konstterapi, etc..
 • Fysioterapi. Många kvinnor noterar att massagekurser eller hårdvaruprocedurer (såsom hydroterapi) leder till en minskning eller försvinnande av PMS-symtom. Detta tillvägagångssätt är särskilt användbart för dem som har andra hälsoproblem - till exempel osteokondros, konsekvenserna av operationer och så vidare..
 • Livsstilskorrigering tillåter ofta utan några hjälpmetoder att förbättra tillståndet före menstruationen. Så, rätt näring och regelbunden fysisk aktivitet hjälper till att gå ner i vikt, och en sund sömn är förebyggande av migrän även i fall då det orsakas av PMS, och inte kronisk sömnbrist. Det är bevisat att hos kvinnor som observerar den dagliga rutinen är premenstruellt syndrom mindre vanligt och lättare än andra.

Hormonterapi för PMS

Ett annat område med kamp mot premenstruellt syndrom är intaget av könshormoner. Sådan behandling utförs uteslutande under övervakning av en läkare..

Målet med hormonterapi är att eliminera de fysiska symtomen på PMS. Den vanligaste metoden är utnämningen av kombinerade orala preventivmedel (COC), som tillfälligt "stänger av" funktionerna i äggstockarna och tar på sig uppgiften att reglera menstruationscykeln. På grund av detta försvinner obalansen i könshormoner, vilket orsakar manifestationen av premenstruellt syndrom. I vissa fall rekommenderar läkare att ta CoCs kontinuerligt - det vill säga utan avbrott i 7 dagar efter det att varje paket med tabletter har avslutats.

I svåra fall, när användningen av COC: er är omöjlig eller ineffektiv, kan patienten förskriva gestagenläkemedel (baserat till exempel danazol) eller läkemedel från gruppen av gonadotropinfrisättande hormonagonister (goserelin, buserelin). Effektiviteten av sådan behandling når 85%, men långvarig användning av sådana läkemedel leder ibland till biverkningar, så de föreskrivs inte under en period på mer än sex månader.

Läkemedel som ordinerats för kvinnor för att lindra symtom på PMS

Du kan hantera PMS utan hormoner - särskilt när detta tillstånd huvudsakligen visar sig i en neuropsykisk form. Läkemedel från olika grupper som traditionellt används som lugnande medel och normotonics (humörstabilisatorer) hjälper till att lindra irritabilitet och en känsla av depression..

 • Växtbaserade läkemedel - såsom Phyto Novo-sed, Novo-Passit, Deprim Forte, minskar ångest och rädsla och kan också hjälpa till med melankoliska attacker.
 • Vitaminer, homeopati, kosttillskott: extrakt av leuzea, tinktur av ginseng, citrongräs, hagtorn, valerian är naturliga botemedel som ökar vitaliteten och eliminerar känslan av depression. Läkemedlet "Mastodinon" är ett homeopatiskt medel som är specifikt utformat för att bekämpa PMS. Läkare föreskriver ofta multivitaminkomplex för patienter som normaliserar ämnesomsättningen och minskar somatiska manifestationer av syndromet.
 • OTC- och receptbelagda lugnande medel är läkemedel som används för olika indikationer som kan vara effektiva vid PMS. Afobazol, Persen, Fito Novo-Sed är de mest populära läkemedlet utan disk, vilket gör att du kan använda dem utan att gå till en läkare. I händelse av att läkaren har ordinerat ett receptbelagt läkemedel till dig, bör särskild försiktighet vidtas med doseringar och kontroll av biverkningar.

Afobazol är ett modernt läkemedel som syftar till att återställa nervsystemets normala funktion och snabbt eliminera manifestationer av ökad irritabilitet och ångest. Effekten av "Afobazole" kvarstår efter avslutad kurs, vilket gör att du kan uppleva lättnad från PMS under lång tid efter behandlingen. "Afobazole" orsakar inte beroende och innebär inte tillbakadragande syndrom, så du kan använda det under de perioder av livet när det verkligen är nödvändigt. Ett annat plus med Afobazole är att det inte ingår läkemedelsinteraktioner. Detta gör att du kan använda den som ett av medlen för komplex läkemedelsbehandling.

 • Antipsykotika kallas också antipsykotiska läkemedel - de tas för att stoppa allvarliga känslomässiga störningar, psykoser och svår demens. I små doser har de en lugnande, anti-ångest och hypnotisk effekt, men deras långvariga användning kan förvärra manifestationerna av PMS.

Eftersom tecken på PMS är individuella för varje kvinna, är det inte alltid klokt att använda råd från vänner eller släktingar i frågor om att behandla detta tillstånd - särskilt om de bär de senaste dagarna av cykeln innan menstruationen är enklare än dig. Var konsekvent när du väljer rättsmedel för premenstruellt syndrom, och om livsstilskorrigering och användning av OTC-läkemedel inte lindrar ditt tillstånd, se till att du konsulterar en läkare.

Hur man kan bli av med PMS

Innehållet i artikeln

 • Hur man kan bli av med PMS
 • Premenstruellt syndrom och dess behandling
 • Hur man underlättar flödet av PMS?

Orsaker och symtom på PMS

Det finns många symtom som förekommer under premenstruellt syndrom: depression, trötthet, allergiska hudreaktioner, förstoppning, ömhet och svullnad i bröstkörtlarna, irritabilitet, svår huvudvärk, diarré. För varje kvinna är dessutom kursalternativen och tecknen på PMS rent individuella. Hos vissa kvinnor börjar vikten att öka i veckan före menstruationen, huvudet gör ont och akne visas i ansiktet. Andra börjar drabbas av sömnlöshet och depression..

Under den premenstruella perioden uppträder fluktuationer i könshormoner i den kvinnliga kroppen. Och manifestationerna av premenstruellt syndrom beror på reaktionen på sådana fluktuationer. Hormoner reglerar menstruationscykeln och träffar andra kroppssystem (genitourinary och centrala nervsystemet). Det är här irritabilitet uppstår, och en nedsatt njurfunktion leder till ödem. I början av menstruationen återgår allt till det normala, så att kvinnor glömmer PMS ett tag.

Det finns också andra skäl för uppkomsten av premenstruellt syndrom: brist på mineraler och vitaminer i kroppen, alkohol, stora mängder salt, kaffe, stress, en stillasittande livsstil och rökning. Om premenstruella perioder blir allt svårare för dig, bör du tänka på rätt livsstil. Den svåra förloppet av PMS ärvs ofta.

Premenstruellt syndrom

För att lindra symtomen på PMS rekommenderas att avstå från dåliga matvanor en vecka före menstruation. Begränsa ditt intag av salt, socker, starkt te och kaffe. Drick inte mer än en och en halv liter vätska per dag. Alkohol är skadligt, vilket bara ökar irritabilitet, hunger och huvudvärk. Avlägsna livsmedel som innehåller smaker och konstgjorda tillsatser från din diet. Konsumera inte stora mängder animaliskt fett, och rätter med magert kalvkött, fisk eller fjäderfä kommer att vara praktiska. Byt ut smör med grönsaker, begräns inte dig till färsk frukt och grönsaker, som innehåller en stor mängd vitaminer, mineraler och fiber.

I kampen mot premenstruellt syndrom är det viktigt att öka kroppens uthållighet genom sport. Sluta röka eftersom nikotin förvärrar PMS-förloppet. Försök att inte överbelasta nervsystemet, otillräcklig sömn minskar kroppens motstånd mot stress, ökar irritabiliteten. Försök att sova i ett ventilerat rum i minst åtta timmar, det rekommenderas att du tar en kontrastdusch innan du gör detta.

Med uppträdandet av ödem under den premenstruella perioden hjälper en avkokning av hästsvansgräset perfekt. Ta 30 gram av denna ört (säljs på apoteket) och häll ett glas kokande vatten, insistera i en timme. Sila och ta produkten i ett glas två till tre gånger om dagen.

Läkemedelsbehandling för PMS kan variera avsevärt, allt beror på resultaten av studien och de rådande symtomen. Ofta används för att behandla pre-menstruellt syndrom mediciner som påverkar det centrala nervsystemets funktion, förbättrar ämnesomsättningen - nootropics. De stabiliserar produktionen av kvinnliga hormoner, bidrar till normalisering av hjärnan och lindrar symtom på PMS.

Också används är vasoaktiva läkemedel som skyddar och tonar kärl, förbättrar blodcirkulationen till organ, tunnar blodet och lindrar smärta. Sedativa och antidepressiva medel används för att korrigera nerv- och mentala symtom. Antiinflammatoriska läkemedel hjälper till med bröstsmärta.

Hur lindrar en kvinna premenstruellt syndrom

Med tillkomsten av premenstruellt syndrom står de flesta kvinnor inför utvecklingen av olika slags obehagliga symtom. Under denna period blir flickan extremt irritabel. Det finns många orsaker till PMS. För hundra år sedan var ett sådant tillstånd under hemlighetens gardin. I dag vet medicin dock metoder för hur en kvinna kan bekämpa PMS och vad som orsakar det.

Vad är PMS

Premenstrual syndrom (PMS) är en kombination av olika symtom som uppträder före början av menstruationen. Orsakerna till detta tillstånd är den patologiska karaktären av cykelens andra steg. De flesta flickor kämpar med nervositet och andra symtom under denna period..

formulär

PMS skiljer sig i utvecklingsformer:

 • kompenserad - det finns ingen konstant progression av symtom. De visas i den andra fasen av cykeln, slut efter menstruationens början;
 • subkompenserad - intensiteten och frekvensen av symtom ökar ständigt, försvinner efter början av menstruationen;
 • dekompenserade - symtomen pågår någon tid efter starten av en ny cykel, kanske inte försvinner alls.

orsaker

Det tros att huvudorsaken till PMS är de hormonella förändringarna som följer med den andra fasen av menstruationscykeln. För normal funktion av en kvinnas kropp krävs en balans mellan könshormoner. Menstruationscykeln åtföljs av starka fluktuationer i hormonell bakgrund, så en kvinna kan uppleva negativa reaktioner i form av PMS-symtom.

Hormonell obalans påverkar negativt nervsystemets funktioner, så en kvinna har regelbundna humörförändringar, ett instabilt känslomässigt tillstånd. Symtomen beror inte bara på hormonnivån utan också på hjärnans reaktioner på deras förändringar..

Experter noterar vissa faktorer som påverkar uppkomsten av PMS:

 • magnesiumbrist orsakar yrsel, huvudvärk och takykardi. Med en magnesiumbrist lockas en kvinna till choklad;
 • vitamin B6-brist åtföljs av bröstsmärta, humörsvängningar, svullnad, allmän svaghet, kronisk trötthet;
 • tobaksmissbruk ökar risken för PMS betydligt;
 • övervikt;
 • brist på serotonin provocerar tårfullhet, melankoli, sorg, depression;
 • genetisk predisposition;
 • överförda aborter, förlossning med komplikationer;
 • gynekologiska sjukdomar;
 • påfrestning.

Ganska ofta möter kvinnor med kroniska sjukdomar som är involverade i mental aktivitet PMS.

symtom

Premenstruellt syndrom åtföljs av sådana symtom:

 • rita smärta i nedre buken;
 • grovhet, bröstsmärta;
 • ökad törst, svullnad;
 • takykardi, smärta i hjärtområdet;
 • brist eller ökad aptit;
 • illamående, yrsel;
 • frossa, feber;
 • allergi;
 • avföringsstörningar;
 • utseendet på hudutslag, akne, akne;
 • viktökning;
 • kort humör, irritabilitet;
 • minnesskada;
 • ökad eller minskad libido;
 • sömnstörningar;
 • tearfulness.

I de flesta fall visas manifestationer av premenstruellt syndrom en vecka före menstruationen och försvinner med början av en ny cykel. Men i vissa fall observeras dålig hälsa under en längre tid, och en kvinna måste ta till medicinering för att lindra symtomen.

Hur man kan bli av med PMS

Om en kvinna möter mindre manifestationer av PMS, inte känner allvarligt obehag, kan hon lätt hantera detta tillstånd på egen hand. Men när symtom påverkar det normala livet, påverkar prestandan kraftigt, måste en kvinna konsultera en specialist (gynekolog, endokrinolog, neurolog) för att lindra premenstruellt syndrom. Först efter en grundlig undersökning och leverans av tester blir det möjligt att ta reda på den exakta orsaken till störningarna och föreskriva adekvata terapimetoder.

Mediciner

Efter undersökningen hjälper läkaren att lindra PMS genom att förskriva komplex behandling. Det inkluderar:

 • hormonella läkemedel mot PMS, som hjälper till att normalisera hormonnivåerna. Ofta utnämnd till Duphaston, Utrozhestan. Hormonella preventivmedel som Yarin, Janine, Jes visar också bra resultat;
 • För att underlätta PMS, och särskilt för att bli av med nervositet, föreskrivs lugnande, psykotropa mediciner. Behandlingsförloppet fastställs av den behandlande läkaren, vanligtvis inte mindre än 60 dagar;
 • diuretika används för att bekämpa puffiness;
 • förutom huvudbehandlingen är symptomatisk terapi, vilket hjälper till att bekämpa samtidigt manifestationer. Vanligtvis föreskrivna smärtstillande medel, antiallergiska, vitaminer;
 • homeopatiska medel är ganska effektiva medel för att eliminera bröstsmärtor och normalisera den psykomotiska sfären. Dessa läkemedel har växtbas, är inte beroendeframkallande och väcker sällan allergier. Oftast föreskriver läkare Remens, Mastodinon.

Hemmetoder

PMS-symtom kan lindras hemma med enkla folkmetoder. Dessa metoder inkluderar:

 • ta ett varmt bad för att lindra nervösa, muskelspänningar;
 • En avkok av citronmeliss, kamomill och torkad frukt är lämplig för fotbad. Förfarandet förbättrar blodcirkulationen, eliminerar kramper, främjar avkoppling, lugnar;
 • avkoppling till trevlig musik;
 • nedsänkning i ditt favoritföretag;
 • ta lugnande te, avkok på örter.

För att förbättra välbefinnandet, normalisera menstruationscykeln, kan du använda dessa recept:

 • blanda 1, 5 msk. l citronbalsam och röd yarrow med 3 msk. l kamomill, tillsätt 0,5 l vatten, koka. Den resulterande kompositionen delas upp i tre doser. Varje dag för att laga en ny buljong;
 • kombinera i lika stora proportioner (2 msk. l.) akaciablad och gentian. Häll kompositionen med ett glas kokande vatten, ta bort i 25 minuter. Konsumera 1 gång före sänggåendet. Behandlingsförloppet är en vecka.

För att minska mängden sekret, kan du använda den här kompositionen:

 • ½ liter kokande vatten;
 • ½ tsk knotweed;
 • 1 tsk lungmask;
 • 1 msk. l daisy;
 • 1 msk. l rölleka;
 • 1 msk. l fräken.

Kombinera alla ingredienserna i en glasbehållare, häll kokande vatten. Insistera en halvtimme, sil, ta före sänggåendet.

Näring och livsstils korrigering

Att hantera PMS är ganska enkelt om en kvinna ändrar sin livsstil, sin kost. Först måste du utesluta salt, fet mat och dryck med ett högt koffeininnehåll. Det är nödvändigt att berika dieten med livsmedel som är rika på olika vitaminer, näringsämnen och spårämnen.

Försök att följa sömn och vakenhet, undvik stress - starka känslomässiga chocker påverkar din hälsa negativt. Det är nödvändigt att överge alkohol och tobaksprodukter för att få måttlig fysisk aktivitet på det vanliga livet, vilket kommer att öka nivån av endorfiner i blodet. Inget behov av att ge upp träning och inte ta till intensiv gymnastik - detta förvärrar problemet mycket.

För att lindra det känslomässiga tillståndet kan du använda kamomill buljong, te med mynta, tinktur av moderwort.

Att ignorera symptomen på PMS orsakar utveckling av svåra patologiska tillstånd:

 • ökat blodtryck;
 • hjärtsmärta uppträder;
 • vaskulär hälsa förvärras;
 • depression.

Som ett förebyggande av utvecklingen av premenstruellt syndrom måste du följa enkla regler:

 • leva ett aktivt sexliv (helst med en partner som använder preventivmedel);
 • genomgå regelbunden medicinsk undersökning, även om det inte finns några symtom på någon sjukdom;
 • ta hormonella preventivmedel (endast enligt instruktion av en läkare);
 • helt överge användningen av tobaksvaror, alkohol;
 • leda en aktiv livsstil, motion;
 • undvik stressiga situationer.

PMS upplevs av 75% av kvinnorna. Hos vissa är symtomen mindre, fortsätt obemärkt. Men de flesta flickor måste ta till mediciner för att få dem att må bättre. För att bli av med eller minimera manifestationen av negativa symtom måste en kvinna hålla sig till förebyggande åtgärder, om nödvändigt, kontakta en läkare för att ge läkemedelsbehandling.

PMS: 15 naturläkemedel för symptomlindring

PMS kan påverkas av kvinnor i alla åldrar, även om det är vanligast bland kvinnor mellan 20 och 40.

I slutet av 1800-talet och början av 1900-talet kunde du gå till apoteket och hitta hundratals växtbaserade extrakt till salu.

På den tiden visste mer än 90 procent av befolkningen hur man skulle använda medicinalväxter som växer i trädgården för att behandla vanliga sjukdomar och skador; de var tvungna att göra det, eftersom det praktiskt taget var det enda "botemålet".

Hur och hur man lindrar och minskar symtomen på PMS

Till skillnad från läkemedel, som vanligtvis fungerar genom en enda mekanism, som att rikta in sig på bakterier, arbetar örter synergistiskt för att eliminera stora obalanser i kroppen som kan leda till sjukdom..

Användningen av växter som läkemedel är en av de enda formerna av läkning som erkänns av varje kultur och etnicitet och som har funnits sedan antiken och fortfarande används i stora delar av världen. Detta är det äldsta helande systemet på planeten..

Jag brukade betrakta örter, i många fall, som ett alternativ till mediciner, som användbara för att behandla olika symtom, men inte för att behandla den underliggande orsaken. Sedan dess har jag väsentligt reviderat min åsikt, och nu förstår jag att örter kan hjälpa till att upprätthålla din hälsa från den mest grundläggande nivån, som mat.

Det finns många hälsoklagomål som växtbaserade läkemedel kan hjälpa, och bland dem, naturligtvis, premenstruellt syndrom (PMS).

Vad är premenstruellt syndrom (PMS)?

Premenstruellt syndrom beskriver en grupp symtom som kan uppstå en till två veckor före en kvinnas menstruation. Symtomen varierar mycket i svårighetsgrad och typ, men kan inkludera:

Det tros att hormonfluktuationer som uppstår under menstruationscykeln är den främsta orsaken till PMS, även om kemiska förändringar i din hjärna också kan spela en roll..

Låga nivåer av vissa vitaminer och mineraler är förknippade med PMS, och stress och depression kan förvärra symtomen..

PMS kan påverkas av kvinnor i alla åldrar, även om det är vanligast bland kvinnor mellan 20 och 40.

Det är också mer troligt att det förekommer hos kvinnor som har fött minst ett barn, har en familjehistoria av depression eller har postpartumdepression eller annan humörstörning. Dessutom är det ett otroligt vanligt problem som drabbar minst 85 procent av kvinnorna som har menstruation..

15 växter för att lugna PMS

Symtom på PMS kan vara milda eller svåra, de kan helt enkelt vara ett besvär eller sänka din livskvalitet avsevärt..

Många kvinnor vänder sig till receptfria smärtstillande medel för att lindra symtomen, och vissa går till och med så långt att de använder preventivpiller för att stoppa ägglossningen (vilket vanligtvis minskar PMS-symtomen), men de har riskerna för biverkningar..

Örtläkemedel kan vara mycket effektiva som ett naturligt alternativ för att lindra menstruationskramper och andra PMS-symtom. Bättre alternativ inkluderar följande.

Viburnum bark och guelder-rose

Viburnum bark (Viburnum opulus) kan bidra till att minska muskelkramper och används ofta för att lindra menstruationskramper. Det är känt som ett livmodersrelaxerande medel och innehåller en kramplösande skopoletin..

Enligt tradition är viburnumbark särskilt användbart vid menstruationskramper, som ges till korsryggen eller låret.

Viburnum sylivifolia är en annan typ av viburnum (Viburnum prunifolium), som också innehåller livmoderrelaxerande scopoletin. Intermittenta, svåra menstruationsvärk lindras bäst med hjälp av guelder-rose, särskilt om de åtföljs av svår menstruationsblödning.

Tori Hudson, professor, N.D..

Svart cohosh

Svart cohosh används traditionellt för att behandla menopausala symtom som värmeattacker, men är också känt för att ha en avslappnande effekt på livmodern. Enligt Hudson, som rekommenderar tinktur från 1/4 tesked till 1/2 tesked varannan till fyra timmar:

"Om pre-menstrual irritabilitet och ångest, långsam eller oregelbunden menstruationscykel eller dålig blödning är förknippad med menstruation, är svart cohosh särskilt indicerat för menstruationskramper."

Rött hallonblad

Rött hallonblad är känt för sin toniska effekt på reproduktionssystemet, och detta kan hjälpa till att lugna livmodern och lindra menstruationskramper när de tas regelbundet..

Dong qui

Dong kwai rekommenderas traditionellt för dysmenoré eller smärtsam menstruation. Det fungerar som östrogen i kroppen och kan hjälpa till att förbättra livmodern..

Dong kwai kan vara särskilt användbar i kombination med andra växtbaserade läkemedel. Enligt American Botanical Council (ABC):

"Premenstrual syndrom (PMS) är ett tillstånd som kan behandlas med örter.

Kvinnor som lider av PMS (ungefär en tredjedel av alla kvinnor i åldrarna 30 till 40 år) har en gemensam hormonstruktur med förhöjda östrogennivåer i plasma och minskad plasmaprogesteron strax före menstruationen.

. PMS kan kontrolleras effektivt med dong quai, Vitex vulgaris, lakrits (Glycyrrhiza glabra) och svart cohosh (Cimicifuga racemosa).

De två sista växterna innehåller fytoöstrogener (som fungerar som östrogen i kroppen), som tros ha en tonisk effekt på livmodern. "

Vilda yams

Wild yam är populärt för att lindra klimakteriebesvär, men det är väl lämpat för PMS, vilket hjälper livmodern att fungera effektivt under menstruationen och förhindrar också kolik och livmoderkramper.

Reishi

Reishi medicinsk svamp, känd som Lingzhi i Kina, eller "växtand." Det kallas också "Mushroom of Immortality" - ett smeknamn som säger allt..

Reishi har använts medicinskt i Asien i tusentals år och hjälper till att öka ditt immunsystem, bland andra fördelar. Det kan hjälpa till att hantera trötthet och svaghet i samband med PMS och har avkopplande egenskaper för kvinnor som känner sig irriterade eller nervösa..

Vänderot

Valerian är känd för sin lugnande effekt och kan därför vara användbar för humörsvängningar förknippade med PMS, sömnlöshet och irritabilitet. Det används också ibland för mag-tarmkolik och kan hjälpa till att lugna kramper i livmodern. Valerian, som används med bark av viburnum, kan vara särskilt användbar för att lindra både kolik och humörsvängningar..

Tori Hudson, N.D. förklarade:

"Valerian innehåller en viktig klass av föreningar som kallas valepotriater och valeriansyra, som exklusivt finns i denna fleråriga växt som är infödd i Nordamerika och Europa.

Det är lätt att förstå hur Valerian hjälper till att lindra smärta, ångest och sömnlöshet, eftersom både valepotriater och valeriansyra kan binda till samma receptorer i hjärnan som valium. Även om Valerians inflytande på menstruationskolik inte har studerats vetenskapligt har det en avslappnande effekt på spasmodiska sammandragningar i tarmmusklerna..

Både livmodern och tarmen är mjuka muskler. I klinisk praxis är Valerian vanligtvis ett viktigt komplement till en alternativ metod för smärtsam menstruation. "

Vitex vanligt

Vitex vulgaris (Vitex agnus-castus) används traditionellt för att lindra menstruationsproblem, inklusive premenstruellt syndrom. En systematisk översyn avslöjade en signifikant minskning av PMS-symtom hos kvinnor som använde Vitex vulgaris jämfört med dem i placebogruppen..

Dessutom har kvinnor som lider av premenstrual dysforisk störning (PMDD), som är en svårare form av PMS, också fått hjälp av Vitex vulgaris.

Maskros

Maskrosblad fungerar som ett säkert diuretikum. När du drar överflödigt vatten från kroppen kan maskros hjälpa till att lindra uppblåsthet.

Naturligt progesteron

Progesteron är ett naturligt hormon i människokroppen, nödvändigt för olika vitala funktioner. Hos kvinnor balanserar progesteron östrogenhormoner och produceras främst av äggstockarna under ägglossningen..

Kvinnor som närmar sig klimakteriet producerar lägre och ofta otillräckliga nivåer av progesteron. I vår kultur tenderar till och med kvinnor under deras fertil ålder att producera mer östrogen.

Naturligt progesteron (bio-identiskt med det progesteron som din kropp producerar) kan hjälpa till att balansera östrogenhormoner för att lindra PMS-symtom, liksom en normal menstruationscykel..

Kamomill

Kamomillte ökar glycinnivån, vilket hjälper till att lugna muskelkramper. Glycin är också en nervrelaxant, vilket kan förklara varför kamomill också är effektiv för att lindra stress och ångest. Traditionellt rekommenderas kamomillte för att lugna menstruationskramper..

Maca

Maca är en knöl från rädisafamiljen som hjälper till att återställa hormonbalansen. Vallmo kan hjälpa kvinnor att minska PMS-symtom, och detta är en adaptogen ört, vilket betyder att den kan hjälpa till att stödja din kropp under stress, främja känslomässigt välbefinnande och upprätthålla ett hälsosamt humör..

Hjärt

Nyttigt för att stimulera livmoderns ton kan moderwort också hjälpa till att minska kramper och kolik i livmodern. Moderwort används också för att lindra stress och hjärtrelaterade symptom på grund av ångest. Moderwort har listats bland kinesiska örter som tros kunna lindra PMS enligt Cochrane Systematic Review:

"Kinesisk örtmedicin har använts i århundraden i Kina och används för närvarande på kinesiska offentliga sjukhus för att behandla primär dysmenorré [smärtsam menstruation].

Översynen hittade lovande bevis på fördelarna med att använda kinesisk växtmedicin för att minska menstruationssmärta vid behandling av primär dysmenorré jämfört med traditionell medicin som NSAID och orala preventivpillerar, akupunktur och värmekompression. "

Fänkålsfrön

Det har visats att fänkålfrö extrakt minskar svårighetsgraden av PMS, inklusive signifikant minskning av symtomen på premenstruell spänning.

Kvinnor som tog fänkålfrö extrakt tre dagar före menstruationsstart och upp till tre dagar efter att de slutade sade att dropparna hjälpte dem att känna sig mindre deprimerade och vara produktiva på jobbet och underlättade kommunikationen med vänner och familj, enligt studier publicerade om årliga konferensen för European Society for Human Reproduction and Embryology.

Saffran

Kvinnor som fick 30 mg safranekstrakt per dag (15 mg två gånger dagligen) under två menstruationscykler rapporterade om 50 procent minskning av svårighetsgraden av PMS-symtom..

Vad mer fungerar för att lindra symtom på PMS?

Om PMS-symtom, inklusive smärtsamma menstruationskrampar, minskar din livskvalitet, överväga ett antal säkra och naturliga strategier..

Primrose olja på kvällen: innehåller huvudfettsyran gamma-linolensyra (GLA), som är användbar för att lindra smärta. Också användbart för att återställa den onormala fysiologin hos hormoner som kan bidra till PMS-symtom..

DIM (diindolylmetan): DIM är ett naturligt förekommande fytokemiskt i korsformade grönsaker som broccoli, blomkål, grönkål och rosenkål. Den har unika egenskaper som gör att den kan förändra östrogenmetabolismen, främja optimal östrogenbalans och upprätthålla en sund progesteron- och testosteronproduktion..

Svårighetsgraden av PMS-symtom hos kvinnor är förknippad med ökat östrogen, och symtomen blir allvarligare när östrogen växer. DIM har en balanserande effekt på hormoner och kan gynna tillstånd som PMS, som är förknippade med en obalans av östrogen och progesteron.

Akupunktur: En översyn av 27 studier har visat att akupunktur kan lindra menstruationskrampar bättre än läkemedel eller örter genom att stimulera produktionen av endorfiner och serotonin i ditt centrala nervsystem.

Dietändringar: Förändringar i kosten kan vara till stor hjälp för att lindra kolik och andra PMS-symtom. Du kan också prova:

Vägrar koffein, alkohol och kolsyrade drycker

Minska sockerintaget

Undvik rökt ost, kött och fisk (eftersom de kan öka vätskeansamlingen)

Se till att du får tillräckligt med näringsämnen i kosten, särskilt vitamin B6, mangan, vitamin A och E, kalcium, magnesium, animaliskt omega-3-fett och tryptofan

Motion: Detta är ett annat användbart verktyg som hjälper till att lindra menstruationskramper, kanske för att det höjer nivån av endorfiner, som är kemikalier i hjärnan som är associerade med smärtlindring..

Värme: Att använda en varmvattenflaska på nedre del av buken eller blötläggning i ett varmt bad kan ge tillfällig lindring av menstruationssmärta.

Aromaterapi: aromaterapi med lavendel lindrar känslomässiga symtom som är premenstruella, vilket åtminstone delvis förklaras av en förbättring av aktiviteten hos det parasympatiska nervsystemet.

publicerad av econet.ru. Om du har några frågor om detta ämne, fråga dem till specialister och läsare av vårt projekt här.

P.S. Och kom ihåg att bara förändra vårt medvetande - tillsammans förändrar vi världen! © econet

Gillar du artikeln? Skriv din åsikt i kommentarerna.
Prenumerera på vår FB:

Lider av ett schema: hur man överlever PMS

"Har du en PMS eller något?" Det finns förmodligen ingen kvinna som minst en gång inte har hört en liknande fråga från en man! Om de visste vad som hände med den kvinnliga kroppen dessa dagar: magen gör ont, huvudet värker, lederna värker, sömnlöshet håller ögonen öppna... Vi förtjänar faktiskt sympati och förnuftiga råd från läkare om hur man överlever premenstruellt syndrom. Professor, gynekolog Inna Apolikhina hjälper till att ta reda på detta..

Förbannade dagar

Varför mår vi så illa den 10-14 dagen efter menstruationen och varför försvinner detta tillstånd med dess början? Du tror inte på det, men hittills kan läkare inte fastställa orsakerna till PMS.

Den mest populära teorin är.
Under denna period av cykeln, när ägglossningen äger rum - mognaden och utloppet av ägget från äggstocken, störs balansen mellan hormonerna östrogen och progesteron i blodet, vilket leder till alla möjliga problem. Vissa läkare säger att i en eller annan form finns PMS hos varje tredje kvinna. Andra tror att mer än hälften av det rättvisare könet påverkas av denna störning..

Manifestationer av PMS hos kvinnor är olika och oförutsägbara. Det uppskattas att det finns cirka 150 av dem. Förutom de redan angivna problemen har kvinnor ofta oförskämd. Vissa har hjärtklapp, andnöd, blodtryck hoppar. Andra är irriterade av svullnad. Utseende förstöra väskor under ögonen. Ofta orsakar PMS problem i mag-tarmkanalen: matsmältningsstörningar, illamående, kräkningar, flatulens, en fullständig aptitlöshet eller omvänt blir det oändligt. Den sista olägen, tillsammans med ödem, ger andra upplevelser - en kvinna lägger cirka 2 kg i vikt. Det finns också allergiska manifestationer av PMS: utslag förefaller som med urticaria, kroppen kliar och kliar, det flyter från näsan, ögonen är vattniga.

Och de flesta kvinnor känner en nedbrytning, nervös spänning, omotiverad ångest, tårfullhet, irritabilitet.

Så tuktas en argbigga

Men oavsett hur nådelöst PMS plågar dig, använd medlen för att bekämpa det..

Säg ja!

 • Regelbundet och kvalitetssex. Att älska är det bästa förebyggandet av PMS.
 • Rätt näring. Begränsa ditt fettintag en vecka före din period. Ät mer så kallade komplexa kolhydrater - grönsaker och frukt, spannmål och fullkornsbröd. Maten ska vara fraktionerad: små portioner ska delas in i fem till sex måltider om dagen.
 • Vitamin- och mineralkomplex. De viktigaste kämparna med PMS är vitamin A, E, B6, magnesium och kalcium.
 • Kondition. De mest användbara typerna är Pilates, yoga, simning, vatten aerobics och bellidans (magdans). Klasser kommer att förbättra blodcirkulationen i bäckenområdet.
 • Den bästa törstkopparen - vatten. Drick så mycket mineralvatten som möjligt - minst fem till sex glas före varje måltid, inklusive snacks. Detta hjälper till att minska aptiten om det är svårt att temma den under PMS, samt att återställa vattenbalansen..
 • En diet som innehåller bönor, sojabönor, ärtor, linser, nötköttlever, olika grönsaker i trädgården, spannmål från hela korn, bananer. Dessa livsmedel har mycket vitamin B6. Det minskar trötthet, jämnar humörsvängningar, hjälper till att hantera depression, ”torkar” tårar. Älskar spenat, zucchini, frön och nötter. De har mycket magnesium. Detta element behövs för att lindra premenstruella symtom. Och även magnesium minskar den överdrivna sugen efter godis. Under den andra halvan av menstruationscykeln ökar behovet av kalcium. Och att släcka det är ganska enkelt: ett glas varm mjölk med en tesked honung för natten och kalciumbrist kommer att fyllas, och sömnlöshet kommer att försvinna.
 • Besök en gynekolog om lidandet är så svårt att du inte kan göra vanliga saker. I arsenal av läkare finns det många sätt att mildra, och i många fall till och med helt eliminera alla obehagliga manifestationer av PMS. Förutom psykoterapi innefattar behandling att ta lugnande medel, steroidhormoner, antihistaminer, diuretika, vitaminer.
 • Medel för traditionell medicin. Irritabilitet, mjälte, tårfullhet, aggressivitet kan avlägsnas med ett avkok av johannesört. Om ångest, pratkraft, aggressivitet förhindrar dig att leva dessa dagar, vänder dig till lugnande naturläkemedel. Valerian root, moderwort, viburnum bark, peony root - tinkturer och avkok är lämpliga. Biostimuleringsmedel - ginseng, eleutherococcus, citrongräs - hjälper till att hantera apati, slöhet och tårar. Om du har högt blodtryck, drick blikens tinktur och tinktur eller frukt av hagtorn eller träskgurka. För att bli av med ödem och påsar under ögonen, ta infusioner och avkok av björkblad och njurar, hästsvansfält, arv, njurte.

Säger nej!

 • Eventuella stressiga situationer. Överarbeta inte på jobbet och hemma, sova minst åtta timmar. Daglig promenad före sänggåendet.
 • Stark te, kaffe och koffeinhaltiga drycker. Vi brukar använda dem som en källa till livlighet, men med PMS fungerar de inte, utan tvärtom förvärrar svagheten. Och återigen är hormoner skylden. Drick bättre örtte, morot och citronsaft.
 • Mycket salt. Du bör vägra inte bara sill och gurkor, chips och korv, utan bara lägga mindre salt i diskarna. Under PMS kvarhålls vätska i kroppen och orsakar tillfällig viktökning och svullnad. Salt kondonerar bara problemet. Förresten sväller inte bara armar och ben, utan också vissa delar av hjärnan, vilket förvärrar huvudvärk, såväl som distraktion och glömska.
 • All alkohol, till och med öl och vin. Alkohol ökar bara ångest, aggressivitet och migrän. Och med PMS störs produktionen av enzymet alkoholdehydrogenas, som neutraliserar etylalkohol och förhindrar berusning..
 • Choklad och andra godisar. Många kvinnor blir söt tand under PMS. Måste överge vanan att gripa stress sött.

ICP och barn

Ibland döljer sig under PMS-masken en av de mest frekventa och mystiska kvinnliga sjukdomarna - endometrios. En sjukdom där cellerna i livmoderslimhinnan i livmoderslimhinnan börjar växa på typiska platser. När kan man misstänka endometrios? I de fall där smärtan är mycket allvarlig och varar längre än den vanliga PMS, är det irriterande under samlag, brunaktig utsläpp före och efter menstruation. Ofta lider en kvinna av infertilitet. Då kan hysteroskopi krävas - undersökning av livmodern från insidan med ett tunt fiberoptiskt rör. Och om fokusen på endometrios finns utanför livmodern - på äggstockarna, ytan på bukhåret, tarmen - måste du göra en laparoskopisk undersökning. Som behandling är det nödvändigt att använda kombinerade orala preventivmedel med lågt östrogeninnehåll, läkemedel som hämmar äggstocksfunktionen. Om resultatet inte uppnås under två års behandling bör du tänka på operation.

4 former av syndromet

De beror på vilka symtom som stör dig mest..

 • Neuropsykisk form av PMS. Du kan inte kontrollera dina känslor. På en sekund vill du gråta, i en annan - att gräla med din familj, i den tredje - att gömma sig för andra.
 • Cephalgisk form. En kvinna lär sig hur manstruationen är till följd av en akut migränattack.
 • Edematous form. Bröstkörtlarna sväller smärtsamt, på grund av svullnaden passar ringarna inte på fingrarna, och skorna är snäva. Ett annat tips: svett är oändligt, inte en enda antiperspirant fungerar. Om du med någon av dessa tre former glömmer problemen med ankomsten av kalenderns "röda dagar", bör du inte särskilt oroa dig: en sådan ICP kommer sannolikt inte att förvärras.
 • Krisform av PMS. Men en sådan kurs med svåra dagar bör varna dig. Känner du en snabb hjärtslag, något klämmer sig under bröstet, dina händer och fötter blir kallare och dumare, är du omotiverad av rädsla för döden? Så ser adrenalinkrisen ut. Vanligtvis börjar och slutar abrupt. Svår stress, virusinfektioner, förvärring av en kronisk sjukdom är triggerkrokar för utveckling av en krisform av PMS. Det är särskilt farligt för dem som redan har problem med hjärta och blodkärl, njurar och mag-tarmkanalen, diabetes. I detta fall, kontakta en läkare omedelbart.

Expertutlåtande

Marina Eliseeva, hedrad läkare, barnläkare-gynekolog i högsta kategorin, endokrinolog, professor, Institute of Plastic Surgery and Cosmetology Real Clinic

Premenstruellt syndrom är ett faktorsymptomkomplex, uppdelat i fyra kliniska former: nervös, edematös, kephalgisk, kris. Med PMS observeras humörsvängningar, svullnad, huvudvärk, svaghet, aggression. I svåra fall börjar takykardi och ökat blodtryck. Fram till slutet har fenomenet PMS inte studerats, men oftast läkare tenderar till hormonteori. Symtom kan lindras med ett antal förebyggande och terapeutiska åtgärder. Denna träningsterapi, en hälsosam kost där socker, salt, kolhydrater är uteslutna; användning av homeopatiska medel eller speciellt utvalda hormonpreparat. Komplexet av vitamin A, E, B lindrar PMS-manifestationer väl6 med magnesium. Med manifestationen av ökad ångest kan du använda läkemedlet "Motherwort Forte", i mer allvarliga fall kan läkaren förskriva antidepressiva medel. Varje fall av PMS är individuellt, och med symtom som vätskeansamling i kroppen, smärta i hjärtat, överdriven känslomässighet bör patienten rådfråga en gynekolog som tar hänsyn till alla manifestationer och föreskriver rätt behandling.

Hur man avlastar PMS?

Om en kvinna har bröstsmärtor innan menstruation eller ryggsmärta uppträder, kan det vara PMS (premenstruellt syndrom). Detta är ett tillstånd som påverkar en kvinnas beteende, känslomässiga och fysiska hälsa och inträffar före menstruationens början.

PMS - vad är det?

PMS är inte en sjukdom, utan ett komplex av symtom som är cykliska och nära besläktade med menstruationscykeln. Mer än 90% av kvinnor i menstruationen påverkas av PMS, vars natur har ungefär 100 olika symtom och orsaker (hormonsvikt, stress, ätstörningar).

Många studier visar att människor är övertygade om att kvinnlig PMS-irritabilitet orsakar PMS. Vad som är premenstruellt syndrom hos kvinnor är intressant för många människor. Men faktiskt är orsaken till dess förekomst inte alltid förknippad med psykologiska reaktioner (irritation, nervositet). PMS är ett system av vegetovaskulära, psyko-emotionella och endokrina störningar som uppstår efter ägglossningen och innan menstruationscykeln börjar. Forskare tror: detta tillstånd är en följd av mognad av ägget och åtföljs alltid av en kraftig minskning av hormoner (östrogen, progesteron) i den kvinnliga kroppen.

Vissa kvinnor kanske inte märker hormonella förändringar, andra - de känner dem, men det har inte en stark effekt på den vanliga rytmen i livet. Det finns dock en kategori kvinnor för vilka hormonella språng är kritiska, vilket leder till en kraftig och varaktig försämring av välbefinnandet. Oftast är "månatliga" tecken (uppblåsthet, huvudvärk, feber, irritabilitet, humör) typiska för kvinnor över 30 år. Ibland kan symtomen förstärkas på grund av åldersrelaterade förändringar, till exempel med klimakteriet (perimenopause) - det fysiologiska stadiet som är förknippat med gradvis utrotning av reproduktionsfunktionen hos de kvinnliga könsorganen..

Vilka är symtomen före menstruation?

Ofta förändrade humör, uppträdande av huvudvärk och smärta i rygg och korsryggen, liksom förekomsten av obehag i bröstområdet, kan indikera att en kvinna börjar premenstruellt syndrom. Under hur många dagar PMS uppstår och vilka symtom som dyker upp - det är inte exakt fastställt av vetenskapen. Allt är individuellt och beror på det kvinnliga hälsotillståndet och det allmänna välbefinnandet..

De fysiska symtomen på premenstruellt syndrom inkluderar utseendet på:

 • diarré, förstoppning;
 • uppblåsthet, flatulens;
 • kramper i nedre del av buken, temperatur;
 • huvudvärk;
 • obehag i bröstkörtlarna;
 • överkänslighet mot ljus eller brus.

Psykomotiska symptom inkluderar:

 • slöhet, trötthet;
 • oro över bagateller;
 • nervös spänning;
 • känsla av sorg, depression;
 • förändringar i aptit (sugen efter mat eller brist på aptit).

I de flesta fall försvinner tecken på psykoterapi och fysiskt obehag efter de första dagarna av menstruationen. Om symtomen är ljusa och ofta stör kvinnan, måste du söka hjälp hos en gynekolog. Även perioder med ungdomar, som ofta åtföljs av uppkomsten av dermatologiska problem (akne, akne) och störningar i svettkörtlarnas funktion (ökad svettning), kräver också medicinsk övervakning.

Hur många dagar innan menstruationen börjar?

Symtom på PMS känns 2-10 dagar före menstruationen och försvinner efter början av menstruationen. Om en kvinna märkte en regelbunden försämring av kvinnors hälsa, måste du se en läkare, eftersom det kanske är PMS. Orsakerna till vad som händer kan vara olika och de fastställs av en gynekolog, och i vissa fall krävs observation av en endokrinolog eller annan smalprofilsläkare (neurolog, psykolog).

Under hela livet, under påverkan av många faktorer (på grund av livsstil, undernäring, stress, hormonella störningar, inflammatoriska processer i kroppen), kan symtomen på PMS förändras. Det premenstruella syndromet, som behandlas av en gynekolog, kan förvärra befintliga problem med en kvinnas hälsa. Exempelvis har studier visat: hos kvinnor som diagnostiserats med myalgisk encefalomyelit eller kroniskt trötthetssyndrom leder PMS till svår menstruationsblödning eller början av för tidig menopaus..

Hur man skiljer PMS från graviditet?

För att skilja PMS från graviditet måste du besöka en gynekolog. Premenstruellt syndrom, vars symtom varierar från kvinna till kvinna, kan likna tecken på tidig graviditet och orsaka bröstsmärta, ofta humörsvängningar (anfall av sorg och apati, tårfullhet) och andra plågor.

Graviditet och PMS orsakas av hormonella förändringar, så de är lätta att förväxla. Om du är i dåligt humör i två eller flera veckor, kontakta läkare. Enligt Världshälsoorganisationen diagnostiserade läkare psykiska störningar, särskilt depression, hos 10% av gravida kvinnor.

Ofta är hormonella fluktuationer orsaken till kvinnlig förstoppning, som kan intensifieras på grund av överdriven konsumtion av konfekt, fet mat, rökt kött och söt soda. Studier visar att förstoppning drabbar upp till 38% av kvinnorna, inte bara före menstruationen utan även under graviditeten. I det första fallet förekommer förstoppning oftast mot bakgrund av tarmsjukdomar, vars försämring sker under påverkan av PMS, i det andra - på grund av betydande förändringar i kroppen på grund av den naturliga bildningen av fostret, som oftast är karakteristiskt för de två första trimestrarna.

Vanliga tecken på PMS och graviditet inkluderar också:

 • förändringar i bröstkörteln, som kan inkludera smärta, svullnad och känslighet. Med PMS känns de före menstruationsperioden och försvinner efter dess början eller slut. Under de första månaderna av graviditeten och före förlossningen blir bröstet tyngre, vid beröring av området runt bröstvårtan kan det orsaka smärta, venerna i bröstet blir mer uttalade;
 • Trötthet. Hos vissa gravida kvinnor observeras det endast under första trimestern, i andra kvarstår det under alla 9 månader fram till början av arbetet. Tillsammans med trötthet kan en kvinna som förbereder sig att bli mamma med jämna mellanrum uppleva ”månatliga” sjukdomar, men som regel försvinner de inom 1-2 dagar;
 • blödning. I de tidiga stadierna av graviditeten kan små fläckar av blod visas på underkläderna. Detta kallas implantationsblödning, som oftast förekommer 10-14 dagar efter befruktningen. Många kvinnor märker inte sådan utflöde eller förvirrar dem med menstruation. Det måste förstås att menstruationsblödning varar minst 4-7 dagar och orsakar betydande blodförlust, vilket är svårt att inte märka;
 • cramping. I de tidiga stadierna av graviditeten liknar de menstruationskramper och förekommer oftast i nedre mage. Hos en gravid kvinna kan kramper kvarstå i flera veckor eller månader (orsaken är utvecklingen av fostret i livmodern).

Hur man kan bli av med irritabilitet med PMS?

För att bli av med irritabilitet en vecka före menstruationen eller under menstruationen måste du genomgå behandling av en gynekolog. Irritabilitet är ett av de karakteristiska psyko-emotionella symtomen på PMS. Temperatur, smärta och andra fysiologiska känslor ökar manifestationen av psykomotiska störningar. Utan hjälp av en läkare är det omöjligt att kontrollera hormonnivån och tillhörande symtom på PMS. Hur många dagar du behöver ta de föreskrivna medicinerna beror på hur livligt obehaget är och hur ofta de bry. I de flesta fall åtföljs irritabiliteten av ilska, ilska eller en känsla av ökad ångest. Beroende på stabiliteten i det känslomässiga tillståndet kan lugnande medel av ett brett spektrum av åtgärder förskrivas en kvinna.

Ett gott humör och välbefinnande med irritabilitet hjälper till att upprätthålla en hälsosam kost (normaliserar blodsockret, förbättrar ämnesomsättningen) och regelbunden fysisk aktivitet (stöder muskelton). För att inte förvärra manifestationen av irritabilitet är det nödvändigt att överge koffeinhaltiga drycker och andra stimulanser.

Hur man behandlar PMS?

Kontakta din gynekolog för att lindra symtomen på PMS. Hur man hanterar obehagliga upplevelser före menstruationen och inte skadar kvinnors hälsa, kommer läkaren att berätta efter att ha samlat anamnesis och gynekologisk undersökning av patienten. Baserat på resultaten av undersökningen gör läkaren en diagnos av PMS. Att dechiffrera behandlingen av förskrivna läkemedel ger en gynekolog. Använd inte självmedicinering för att inte förvärra situationen..

För behandling av PMS använd:

 • läkemedel (smärtstillande medel, antidepressiva medel, diuretika);
 • hirudoterapi (behandling med igler);
 • aerob fysisk aktivitet (hjärtbelastning), där syre fungerar som en energikälla för att upprätthålla muskelaktivitet;
 • diet (en gradvis övergång till en hälsosam meny, avslag på överdriven konsumtion av koffein, salt och socker två veckor innan menstruationens början).

Separata studier visar att vissa vitaminer och mineraler hjälper till att lindra menstruationsbesvär. Dessa inkluderar kalcium, magnesium, vitamin B6, fleromättade fettsyror (omega). Food and Drug Administration (FDA) rekommenderar emellertid inte obehörigt intag av vitaminkomplex och kosttillskott, eftersom detta kan utlösa menstruationsdysfunktion. Innan du tar dem måste du konsultera din läkare.

Du måste också överge dåliga vanor (rökning, dricka), undvika stressiga situationer, yoga och meditation, massage rekommenderas. Enligt studien rapporterade kvinnorökare fler PMS-symtom än icke-rökare. Att förvärra situationen kan problem i familjen och på jobbet, sömnbrist, rastlös sömn. Menstruation hos kvinnor bör vara regelbunden och inte orsaka betydande skador på kvinnors välbefinnande och hälsa. En gynekolog hjälper till att lösa problem med menstruationscykeln, förhindra dysfunktion i äggstockarna och andra kvinnliga könsorgan..

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Störningar i menstruationscykeln beroende på typen av opsomenorré

Menstruationscykeln är tidsperioden från föregående till början av nästa menstruation. Dess normala varaktighet anses vara en period från 21 till 35 dagar....

Vad är PMS hos flickor - hur avkodas det, symtom, hur man skiljer från graviditet, behandling

Avkodning av "PMS"PMS är förkortningen för premenstruellt syndrom. Detta är namnet på komplexet av negativa avvikelser i hälsotillståndet, som manifesterar sig i 50–80% av flickor och kvinnor 2–10 dagar före menstruation....

Indikationer och kontraindikationer för massage under menstruationen

Läkare rekommenderar inte massagebehandlingar, även om det inte finns några direkta kontraindikationer. Dessutom kan massage utföras under menstruationen, men med förbehåll för begränsningar och förbud....