PMS: former och tecken. Hur man stoppar symptomen på premenstruellt syndrom?

Harmonier

Den väletablerade idén om den kvinnliga kroppens bräcklighet är motiverad: till skillnad från män har det rättvisare könet en mer komplex fysiologisk organisation, vilket är nödvändigt för att utföra reproduktionsfunktionen. En illustration av detta är premenstruellt syndrom (PMS), ett tillstånd som kan skaka det fysiska och mentala välbefinnandet hos även den mest balanserade och friska unga damen. I den här artikeln kommer vi att analysera vanliga fördomar som är associerade med detta tillstånd och ta reda på hur man underlättar förloppet med PMS.

Afobazole har en komplex effekt och stoppar flera symtom på PMS på en gång: det minskar ångest, spänning, nervositet och irritabilitet, förbättrar koncentrationsförmågan, hjälper till med sömnlöshet och eliminerar yrsel.

Sanning och myter om PMS

Många stereotyper är förknippade med premenstruellt syndrom - detta beror på att forskare hittills ännu inte helt har kommit fram till mekanismerna för detta fenomen. Dessutom har den utbredda förekomsten av PMS bland kvinnor diskuterats offentligt relativt nyligen (tidigare var allt relaterat till menstruationscykeln ett slags tabu i samhället). Det är inte förvånande att det rättvisare könet, som hade turen att aldrig uppleva obehag före menstruationen, liksom vissa män anser att det här problemet är förmodat. Enligt vissa sociologer är PMS ett kulturellt fenomen: efter att ha lärt sig om förekomsten av detta syndrom börjar kvinnor leta efter tecken på psykologisk instabilitet vid den angivna tidpunkten och varje månad förklarar orsakerna till dåligt humör med premenstruell störning.

Ändå är de flesta experter benägna att ställa sig att premenstruellt syndrom är en komplex fysiologisk process som kan kännetecknas av endokrina, psykoterapeutiska och vegetovaskulära störningar.

Enligt statistik observeras PMS-manifestationer hos hälften av kvinnorna i reproduktiv ålder, varav cirka 5-10% av symtomen är så uttalade att de orsakar funktionshinder. Det är ingen slump att detta tillstånd ingår i den internationella klassificeringen av sjukdomar i Världshälsoorganisationen: med andra ord, diagnostiserat premenstruellt syndrom är ett rimligt skäl för att få sjukskrivning.

Som regel är PMS-varaktigheten från två dagar till en vecka, och med åldern tenderar denna indikator, liksom svårighetsgraden av symtom, att öka.

Vad är orsaken till detta fenomen? Några dagar före slutet av menstruationscykeln minskar koncentrationen av könshormoner i kvinnans blod avsevärt: kroppen förstår att graviditet inte har inträffat och förbereder sig för att uppdatera det inre skiktet i livmodern och nästa omgång förberedelse för befruktningen. Enligt en av teorierna om utvecklingen av PMS leder dessutom en kortvarig förändring av den hormonella bakgrunden, som också påverkar syntesen av biologiskt aktiva ämnen i centrala nervsystemet, till karakteristiska symtom - vätskeansamling i kroppen, huvudvärk, kondensation av bröstkörtlarna och skarpa humörförändringar. Med en kvinnas ålder - och som ett resultat, med en ökning av antalet kroniska sjukdomar och patologier i det reproduktiva systemet - ökar dessutom manifestationerna av PMS.

Forskare tror att orsaken till att premenstruellt syndrom har visat sig vara ett evolutionärt lönsamt förvärv beror på att ett sådant tillstånd (ofta åtföljt av irritabilitet och aggressivitet) ökar sannolikheten för avsked med en steril partner.

Hur man bestämmer förekomsten av premenstruellt syndrom

Hur kan du förstå vad som är orsaken till din dåliga hälsa före din period? Läkare råder varje kvinna, oavsett närvaro eller frånvaro av tecken på PMS, att hålla en kort dagbok, vilket speglar eventuella förändringar i hennes hälsa under menstruationscykeln. För dessa ändamål kan du använda en av de många mobilapplikationerna. Om du märker att en viss "uppsättning" av symtom upprepas i en liknande form från månad till månad under de sista dagarna före fysiologisk livmodersblödning - troligen kan detta tillskrivas premenstruellt syndrom.

Det finns fyra former av PMS som kombinerar liknande typer av manifestationer:

 • Med en neuropsykisk form uppstår emotionella störningar: en kvinna blir tårfull, slö, irritabel, till och med mild fysisk trötthet eller obehagliga nyheter, som på andra dagar bara skulle orsaka en tillfällig störning, kan slå henne ut ur skälet..
 • Den cephalgiska formen av PMS kännetecknas av migrän och når känslan av illamående. I detta fall kan smärta ges till ögonområdet, åtföljt av svettning, svaghet, domningar i fingrarna. En del kvinnor känner till menstruationsmetoden just på dessa skäl..
 • Den edematösa formen manifesteras genom vätskeansamling i kroppen: några dagar före menstruationen konstaterar en kvinna att hon har ett svullet ansikte eller en tyngd i bröstkörtlarna. Ödem kan förekomma på benen - på eftermiddagen. Samtidigt kan en kvinna känna en sug efter salta livsmedel, vilket indikerar en kränkning av vattensaltmetabolismen i kroppen.
 • Med den kritiska formen av PMS, som initialt oftare observeras hos kvinnor med en tendens att hoppa i blodtryck, avslöjar syndromet sig som hypertoni på kvällarna: siffrorna på tonometern överskrider normen, pulsen snabbare och det finns en känsla av brist på luft.

Ofta manifesteras premenstruellt syndrom i en blandad form: huvudvärk och svullnad kombineras med irritabilitet, och en allmän känsla av svaghet och svaghet med tryckfall. I svåra fall kan PMS orsaka anrop till "ambulansen", särskilt om en kvinna efter 40 år misstänker en hypertensiv kris, hjärtinfarkt eller stroke. Omvända situationer är inte ovanliga - att lugna sig med tanken att det bara handlar om överarbetande och typiska menstruella prekursorer, patienten ignorerar de oroande symtomen på en allvarlig sjukdom.

Det finns inget förkastligt när det gäller svår PMS för att söka läkare. För det första att genomgå en undersökning och se till att orsaken till obehag är exakt i detta fenomen, och inte i en kronisk sjukdom som kräver särskild behandling. För det andra har medicinen ett arsenal av verktyg som avsevärt kan lindra premenstruellt syndrom, och i vissa fall till och med förhindra dess uppkomst. Samtidigt har tyvärr inte en universell medicin som tillåter en gång för alla att klara av PMS ännu inte uppfunnits - men kanske kommer en sådan åtgärd en dag att dyka upp i apotekshyllorna.

Icke-läkemedelsmetoder

Om PMS inte orsakar allvarligt obehag, är det troligtvis möjligt att göra utan mediciner. Forskare påpekade att före-menstruellt obehag oftare observeras i stadsbor - detta kan bero på felaktig livsstil och överdriven stress, vilket också påverkar den hormonella bakgrunden negativt. Därför är det första steget i att lösa PMS-problemet att stabilisera den emotionella sfären.

 • Psykologiskt stöd innebär individuella samråd med en psykolog eller klasser i specialiserade grupper som syftar till att bekämpa stress. Som en del av klasserna kommer du antingen att prata om dina upplevelser och hantera orsakerna till kronisk ångest, eller träna avslappningstekniker: andningsövningar, konstterapi, etc..
 • Fysioterapi. Många kvinnor noterar att massagekurser eller hårdvaruprocedurer (såsom hydroterapi) leder till en minskning eller försvinnande av PMS-symtom. Detta tillvägagångssätt är särskilt användbart för dem som har andra hälsoproblem - till exempel osteokondros, konsekvenserna av operationer och så vidare..
 • Livsstilskorrigering tillåter ofta utan några hjälpmetoder att förbättra tillståndet före menstruationen. Så, rätt näring och regelbunden fysisk aktivitet hjälper till att gå ner i vikt, och en sund sömn är förebyggande av migrän även i fall då det orsakas av PMS, och inte kronisk sömnbrist. Det är bevisat att hos kvinnor som observerar den dagliga rutinen är premenstruellt syndrom mindre vanligt och lättare än andra.

Hormonterapi för PMS

Ett annat område med kamp mot premenstruellt syndrom är intaget av könshormoner. Sådan behandling utförs uteslutande under övervakning av en läkare..

Målet med hormonterapi är att eliminera de fysiska symtomen på PMS. Den vanligaste metoden är utnämningen av kombinerade orala preventivmedel (COC), som tillfälligt "stänger av" funktionerna i äggstockarna och tar på sig uppgiften att reglera menstruationscykeln. På grund av detta försvinner obalansen i könshormoner, vilket orsakar manifestationen av premenstruellt syndrom. I vissa fall rekommenderar läkare att ta CoCs kontinuerligt - det vill säga utan avbrott i 7 dagar efter det att varje paket med tabletter har avslutats.

I svåra fall, när användningen av COC: er är omöjlig eller ineffektiv, kan patienten förskriva gestagenläkemedel (baserat till exempel danazol) eller läkemedel från gruppen av gonadotropinfrisättande hormonagonister (goserelin, buserelin). Effektiviteten av sådan behandling når 85%, men långvarig användning av sådana läkemedel leder ibland till biverkningar, så de föreskrivs inte under en period på mer än sex månader.

Läkemedel som ordinerats för kvinnor för att lindra symtom på PMS

Du kan hantera PMS utan hormoner - särskilt när detta tillstånd huvudsakligen visar sig i en neuropsykisk form. Läkemedel från olika grupper som traditionellt används som lugnande medel och normotonics (humörstabilisatorer) hjälper till att lindra irritabilitet och en känsla av depression..

 • Växtbaserade läkemedel - såsom Phyto Novo-sed, Novo-Passit, Deprim Forte, minskar ångest och rädsla och kan också hjälpa till med melankoliska attacker.
 • Vitaminer, homeopati, kosttillskott: extrakt av leuzea, tinktur av ginseng, citrongräs, hagtorn, valerian är naturliga botemedel som ökar vitaliteten och eliminerar känslan av depression. Läkemedlet "Mastodinon" är ett homeopatiskt medel som är specifikt utformat för att bekämpa PMS. Läkare föreskriver ofta multivitaminkomplex för patienter som normaliserar ämnesomsättningen och minskar somatiska manifestationer av syndromet.
 • OTC- och receptbelagda lugnande medel är läkemedel som används för olika indikationer som kan vara effektiva vid PMS. Afobazol, Persen, Fito Novo-Sed är de mest populära läkemedlet utan disk, vilket gör att du kan använda dem utan att gå till en läkare. I händelse av att läkaren har ordinerat ett receptbelagt läkemedel till dig, bör särskild försiktighet vidtas med doseringar och kontroll av biverkningar.

Afobazol är ett modernt läkemedel som syftar till att återställa nervsystemets normala funktion och snabbt eliminera manifestationer av ökad irritabilitet och ångest. Effekten av "Afobazole" kvarstår efter avslutad kurs, vilket gör att du kan uppleva lättnad från PMS under lång tid efter behandlingen. "Afobazole" orsakar inte beroende och innebär inte tillbakadragande syndrom, så du kan använda det under de perioder av livet när det verkligen är nödvändigt. Ett annat plus med Afobazole är att det inte ingår läkemedelsinteraktioner. Detta gör att du kan använda den som ett av medlen för komplex läkemedelsbehandling.

 • Antipsykotika kallas också antipsykotiska läkemedel - de tas för att stoppa allvarliga känslomässiga störningar, psykoser och svår demens. I små doser har de en lugnande, anti-ångest och hypnotisk effekt, men deras långvariga användning kan förvärra manifestationerna av PMS.

Eftersom tecken på PMS är individuella för varje kvinna, är det inte alltid klokt att använda råd från vänner eller släktingar i frågor om att behandla detta tillstånd - särskilt om de bär de senaste dagarna av cykeln innan menstruationen är enklare än dig. Var konsekvent när du väljer rättsmedel för premenstruellt syndrom, och om livsstilskorrigering och användning av OTC-läkemedel inte lindrar ditt tillstånd, se till att du konsulterar en läkare.

Symtom på menstruation: hur man upptäcker en överhängande början

Menstruationens början orsakar obehag hos en kvinna. Detta beror inte bara på fysiologiska egenskaper. Under kritiska dagar måste flickan följa särskilda regler för personlig hygien och följa en diet. Separata tecken på menstruation gör att du kan avgöra när urladdningen börjar och vara beredd på detta. Innehållet i denna artikel är avsedd att hjälpa representanter för den vackra halvan av mänskligheten att förstå symtomen som föregår början av menstruationen.

Funktioner i en kvinnas menstruationscykel

En kvinnas förmåga att bli gravid, födda och föda ett barn bestäms till stor del av stabiliteten i menstruationscykeln. Periodiska förändringar i reproduktionssystemet och hormonella system provoseras av förberedelsen av kroppen för befruktningen.

Cykelns början är den första menstruationsdagen. Under denna period avvisas livmoderslimhinnan. Hormonnivåerna är minst. Efter separation av endometrium börjar kroppen förbereda sig igen för befruktning, ägglossning inträffar. Under denna period ökar sannolikheten för att bli gravid. Standard menstruationscykeln varar 21–28 dagar. Det stabiliseras under det andra året efter den första menstruationen och består av fyra faser:

 • menstruation - fläckar från slidan;
 • follikulär - äggmognad;
 • ägglossning - äggets produktion;
 • luteal - endometrial ansamling.

Under den sista fasen är tecknen på närmande reglering mest uttalade. Införandet av en speciell kalender hjälper kvinnor att ganska tydligt beräkna början av kritiska dagar och minimera effekten av premenstruellt syndrom.

PMS: vad är det och hur man känner igen det

I slutet av den luteala fasen av cykeln, några dagar före menstruationens början, upplever de flesta kvinnor obekväma upplevelser som kallas premenstruellt eller cykliskt syndrom (PMS). Det manifesterar sig som en kombination av sådana symtom:

 • emotionell instabilitet;
 • sömnstörning;
 • koncentrationsproblem;
 • ett misslyckat ätbeteende (zhor före menstruation);
 • konflikt.

Orsakerna till sådana manifestationer är olika. Oftast utlöses de av hormonella förändringar, allergiska reaktioner, vattenförgiftning, ett överskott av aldosteron och psykosomatiska störningar.

Liknande upplevelser före menstruation förekommer oftare hos kvinnor som är mer mottagliga för stress, leder en inaktiv livsstil eller har genomgått ett antal gynekologiska operationer, inklusive curettage.

Bland riskfaktorerna framhävs också förekomsten av dåliga vanor, användningen av orala preventivmedel och traumatiska hjärnskador. Inflammatoriska processer och infektionssjukdomar ökar symtomen på premenstruellt syndrom.

Typer av ICP

Hos varje kvinna manifesteras föregångarna till menstruationen individuellt med hänsyn till kroppens genetiska predispositioner och egenskaper. Följande typer av ICP skiljer sig.

Neuropsykisk förändring

Stabilisering av det emotionella tillståndet uttrycks av omotiverad aggression, ett deprimerat tillstånd och överdriven beröring. Förändringar sker i centrala nervsystemet.

Utseendet på ödem

Edematösa manifestationer är förknippade med vätskeretention i en kvinnas kropp under den luteala fasen av menstruationscykeln. Före menstruationen sväller benen, ansiktet, klåda kan förekomma. Det är dessa menstruationssymtom som väcker bröstsvullnad.

Neurologiska eller kephalgsfel

Dessa förändringar kännetecknas av huvudvärk, anfall av illamående eller kräkningar. Ofta yr före menstruation.

Kris manifestationer

Kris manifestationer ökar hos kvinnor före klimakteriet. Sympathoadrenala kriser uppstår ofta, som åtföljs av en funktionsfel i hjärtrytmen, en ökning av blodtrycket.

Blandade manifestationer

Detta är en kombination av flera typer av ICP samtidigt. Edematous form kompletteras av ett instabilt känslomässigt tillstånd.

Atypiska manifestationer är sällsynta

I detta fall kombineras atypiska symtom: kvävning och migrän, allergisk reaktion och kräkningar.

Fysiologiska symtom

De viktigaste tecknen på kommande menstruation visas en vecka innan utskrivningen börjar. Deras snabb fixering minimerar smärta. Flickan ska lyssna på kroppens signaler. Mer än 200 tecken på PMS är kända. Det mest obehag orsakas av obehagliga fysiska förändringar:

 • illamående eller kräkningar
 • huvudvärk i den temporala loben, migrän;
 • viktökning;
 • hjärtrytmstörningar - hjärtklappning;
 • svullnad i extremiteterna;
 • äggstockar skadas före menstruation;
 • bröst och nedre ryggsmärta
 • hypertensiva kriser;
 • frossa;
 • diarré, avföringsstörning;
 • ökning av kroppstemperaturen;
 • törst;
 • okontrollerad aptit;
 • svettas
 • domningar i händerna;
 • muskel- och ledvärk;
 • acne
 • överkänslighet mot ljus och ljud;
 • uppblåsthet indikeras ofta före menstruation.

De fysiologiska symtomen på PMS framkallas av brist på magnesium eller vitamin B6 i kroppen.

Liknande tecken som kommer före menstruationen bör vara systematiska. Enstaka manifestationer kan indikera en kränkning i arbetet i andra kroppssystem.

För att exakt bestämma PMS är det nödvändigt att hålla en speciell dagbok för självobservation, samt söka råd från en gynekolog.

Psyko-emotionella symtom

Den främsta orsaken till ankomsten av regelbunden menstruation är en förändring av hormonhalterna. Fluktuationer i nivån av östrogen och progesteron påverkar direkt en kvinnas känslomässiga tillstånd, hennes humör. Den luteala fasen i menstruationscykeln kännetecknas av en låg östrogennivå och en hög nivå av progesteron. Serotonin är minimal. Dessa indikatorer bestämmer de psykomotiska symtomen före menstruation. De viktigaste är:

 • snabbt humörbyte;
 • plötslig irritabilitet;
 • anfall av gråt;
 • ilska, symtom på aggression innan menstruationens början;
 • sömnstörning;
 • känsla av depression;
 • apati;
 • konstant trötthet;
 • slapphet och allmän svaghet före menstruation;
 • ofta överarbete;
 • känslomässiga utbrott;
 • depression;
 • ångest;
 • känsla av värdelöshet och hopplöshet;
 • brist på intresse för vardagen;
 • minskning av andlig styrka;
 • koncentrationsproblem;
 • dåsighet före menstruation.

Närvaron av 5 eller fler tecken under flera månader indikerar premenstruellt syndrom.

ICP-stadier

För varje kvinna förekommer PMS-symtom på olika sätt. Specialister skiljer tre huvudstadier:

 1. Det kompenserade steget kännetecknas av milda negativa förändringar. Smärta försvinner den första dagen av urladdningen. Detta steg är stabilt under en lång tid..
 2. Den subkompenserade formen har smärtsamma symtom som intensifieras genom åren. PMS-varaktighet kan vara upp till en månad.
 3. Den dekompenserade fasen av PMS inträffar efter menstruation.

Tecken på kritiska dagar verkar i varierande grad - från milt till svårt. Det beror på kvinnans allmänna hälsa såväl som ärftlighet..

PMS eller graviditet?

En kvinnas tillstånd före kritiska dagar är ibland svårt att skilja från graviditet. De första tecknen på en framgångsrik befruktning liknar manifestationen av premenstruellt syndrom: det är trötthet, plötsliga humörsvängningar och irritabilitet utan anledning.

Om menstruationen efter uppkomsten av PMS-symtom är försenad, måste graviditet uteslutas eller bekräftas. För att göra detta räcker det att göra ett test hemma eller ta ett speciellt blodprov som kallas en studie av hCG-nivå.

De första tecknen på graviditet inkluderar också yrsel, illamående och en skarp reaktion på lukt. För att förstå om PMS är eller inte, och om menstruation inträffar, måste en kvinna lyssna på hennes kropp. Graviditet kan åtföljas av en liten blodutflöde i form av droppar i mitten av cykeln..

Smärtsamma förändringar kan också inträffa till följd av hormonsvikt. Vanligtvis är en hormonobalans karakteristisk för kvinnor före klimakteriet. Under flera cykler observeras funktionsfel, smärtan är mycket uttalad. Liknande manifestationer liknar tecken på en närmande menstruation..

Patologi

Frånvaron av kritiska dagar efter PMS kan indikera allvarliga sjukdomar i könsorganen. Bland de vanligaste kallas ovariecyster, endometrios, självhäftande sjukdom. Om du först misstänker en sjukdom bör du besöka sjukhuset. När menstruationen börjar försenas eller slutar helt och tecknen på PMS blir för smärtsamma innan menstruationen, kontakta en läkare.

Larmande symtom före kritiska dagar

Varje kvinna känner väl till tecken och symtom på början av lutealfasen i menstruationscykeln. Observera avvikelser från normen, är det nödvändigt att ta reda på varför det förändrades symptom. Ofta indikerar detta förekomsten av ett antal sjukdomar. Många är oroliga för atypisk urladdning. Deras färg säger mycket:

 1. Daubens vita färg är ett tecken på trast. Tilldelningar åtföljs av klåda, irritation av yttre könsorgan börjar.
 2. Vitt flytande slem före kritiska dagar i kombination med svår klåda är möjligt med diabetes mellitus. Gråvitt rikligt utsläpp indikerar bakteriell vaginos. De kännetecknas av en specifik fisklukt..
 3. Blodiga daub kan vara ett tecken på närvaron av en tumör, neoplasma, erosion i livmoderhalsen.
 4. Svarta märken på underkläder kan förekomma efter graviditet. De är normala om de dyker upp under de första 2 eller 3 månaderna efter födseln med början av menstruation..
 5. Gulgrön riklig urladdning kan tillskrivas det farligaste. De talar om förekomsten av en inflammatorisk process eller infektion i könsorganen..
 6. Feber under lång tid innan kritiska dagar är också ett tecken på inflammation. För att undvika komplikationer måste du kontakta en medicinsk institution.

Sätt att minimera smärta

Tecken på kvinnors perioder som dyker upp några dagar före utskrivningen är ofta mycket smärtsamma och gör livet svårt för kvinnor. Ibland är smärtan i korsryggen eller nedre delen av magen så svår att det är omöjligt att röra sig. Hur mycket obehag som kommer att observeras är omöjligt att förutsäga.

Det finns flera sätt att minimera obehag. Innan behandlingen påbörjas måste du besöka en gynekolog, endokrinolog och neurolog för att utesluta sannolikheten för patologi. Allmän information om en kvinnas hälsostatus hjälper dig att välja de bästa sätten att korrigera PMS.

För att eliminera smärtan som en kvinna är benägen för under menstruationen förskrivs kramplösande medel. Ibland räcker det med en tablett för att eliminera värkande och dragande smärta. Växtbaserade lugnande medel minimerar manifestationerna av aggression och irritabilitet. Tabletter har en kumulativ effekt, det är bättre att ta dem i två eller flera månader för att uppnå önskat resultat..

Efter att förordningen kom, bör du avstå från att äta fet mat och upprätta en daglig behandling. Örtbaserade preparat används för att korrigera det psyko-emotionella tillståndet.

Ytterligare behandling krävs ibland, varför läkarna i särskilt svåra fall föreskriver hormonbehandling.

En kvinna bör vara ansvarig för sin hälsa. Varje dag måste du ärligt svara på frågorna: "Hur mår jag idag?" Känner jag igen och förstår kroppssignaler korrekt? ” Uppmärksamhet på alarmerande symtom hjälper till att upprätthålla ett hälsosamt reproduktionssystem..

Inte gravid, men ingen menstruation: 8 skäl till försenad menstruation

Enligt dina beräkningar borde den mest oälskade tiden för oss alla redan ha kommit, men det finns inga perioder. Det första som kommer att tänka på är att gå och köpa ett graviditetstest. Om hon naturligtvis inte hade något att komma ifrån. Men graviditet är inte det enda skälet menstruationen inte börjar.

Du lägger spiralen

Vissa av deras sorter kan leda till att menstruationen blir mager eller försvinner helt. Om detta händer, bör du också regelbundet ge bidrag till samlingen av tillverkare av graviditetstest, eftersom dess lilla risk fortfarande kvarstår, och den ljusaste (ledsen för ordalydaren) indikatorn att befruktningen inte har inträffat har försvunnit.

Du har problem med sköldkörteln

Denna körtel reglerar ämnesomsättningen, producerar hormoner, styr temperaturen och gör andra viktiga saker för kroppen. Om det fungerar för mycket eller omvänt inte är smart nog kan det stoppa ägglossningen och orsaka en oregelbunden menstruationscykel.

Om du också tröttnar snabbt, har ditt hår blivit tunt, din vikt har hoppat till endera sidan - din läkare kan misstänka att detta är anledningen. Då kommer han att förskriva ett blodprov och eventuellt förskriva medicin. Med rätt behandling bör cykeln normaliseras inom några månader..


Du har överdrivet med sportträning eller dieter

Om gymmet är ditt hem, blir du överarbetad, äter lite, snabbt går ner i vikt eller lider av ätstörningar, detta kan också orsaka amenoré (frånvaro av perioder). Särskilt om din BMI är under 18–19.

Om detta är fallet räcker det vanligtvis att få ett par kilogram eller förkorta träningsplanen för att få cykeln igång. Naturligtvis är frestelsen att bli av med de irriterande "röda dagarna i kalendern" stor. Men det är väldigt farligt och förstörande för din kropp! Om du klarar av amenoré under ett helt år, är det full av benförlust och benskörhet.


Du slutade bara ta p-piller

De reglerar tydligt din cykel, och när du slutar ta dem, kanske en lat organisme inte omedelbart kommer ihåg hur man gör det själv. Det kan ta honom ett tag att samla sina tankar. Ibland tar det flera månader innan menstruationen återställs.

Menstruation och premenstruellt syndrom (PMS)

Menstruation eller menstruation är regelbundna blödningar hos kvinnor, vanligtvis en gång i månaden och varar från 3 till 7 dagar. Termen "premenstruellt syndrom" används för att beskriva de irriterande och obehagliga symtomen som en kvinna kan uppleva under dagarna före menstruationen.

Användbar information om menstruationscykeln

Smärtsam menstruation

Menstruation kan ibland vara smärtsam, och de flesta kvinnor upplever "menstruationssmärta" då och då. Vissa kvinnor har mycket smärtsamma perioder (detta kallas dysmenorré), vilket kan orsaka betydande obehag under flera dagar i varje menstruationscykel..

Menstruationssmärta kan elimineras med smärtstillande medel utan disk, men om du har mycket smärtsamma perioder är det bäst att konsultera en läkare.

Tung menstruation

Vissa kvinnor har tunga perioder. Sådan menstruation kallas hypermenorré och innebär kraftig eller långvarig blödning. De flesta kvinnor ger 6 till 8 teskedar blod för menstruation, men det är nästan omöjligt att mäta. Om du måste byta vattpinnen eller dynan för ofta (oftare än rekommenderat av tillverkaren) och om du har stora blodproppar kan du drabbas av hårda perioder.

Överflöd menstruation kan ha många orsaker, inklusive hormonell obalans, en intrauterin enhet (IUD) och fibrom, men för många kvinnor är orsaken fortfarande okänd..

Tung menstruation är inte nödvändigtvis smärtsam. Men om du lider av tung och mycket smärtsam menstruation, som faktiskt hindrar din vanliga livsstil under flera dagar i månaden, rekommenderas att du konsulterar din läkare och diskuterar metoder för att minska smärta och blödning.

Vid långvarig tung menstruation bör du också rådfråga en läkare för att se till att det inte finns några symtom på anemi (järnbrist, vilket kan orsaka svaghet och yrsel).

Beroende på orsaken till kraftiga blödningar finns det flera behandlingar tillgängliga. Om orsaken är en hormonell obalans, finns det många läkemedel som kan förskrivas för att jämföra den hormonella bakgrunden. Av andra skäl kan du välja mellan ett antal alternativa metoder..

Brist på menstruation

Vissa kvinnor efter helt regelbunden menstruation under många år kan uppleva en långvarig frånvaro av menstruation. I det här fallet bör för det första risken för graviditet uteslutas genom att utföra ett graviditetstest hemma..

Den medicinska termen för frånvaro av menstruation i mer än 6 månader är "amenorré". Det kan finnas många orsaker till en oväntad upphörande av menstruationen, inklusive snabb viktökning och viktminskning, överdriven träning och stress. Om du upplever värmevallningar och minskat intresse för sex är det antagligen de första tecknen på klimakteriet (perimenopause).

Oavsett symtom rekommenderas att du konsulterar en läkare om din menstruation förändras eller slutar.

Vad är "premenstruellt syndrom" (PMS)?

Vad är PMS??

Premenstrual syndrom (PMS), även känd som premenstrual spänning (PMN), täcker en mängd olika symtom hos kvinnor under andra hälften av menstruationscykeln.

PMS innehåller ett brett spektrum av symtom, och cirka 75% av kvinnorna upplever en eller flera av dem varje månad. Symtom kan inkludera:

ökad känslighet hos bröstkörtlarna;

Häls menstruation
och fördomar:
Hygien, ICP
och kultur av skam

Text: Karina Sembe

Alla kvinnor är väldigt olika, och det här är vår styrka, men något förenar oss definitivt. Menstruation är ett fenomen som kvinnor lever halva livet, vilket innebär att du bör veta så mycket som möjligt om det..

Ändå är menstruationen fortfarande ett av de mest tabubelagda ämnena i samhället - och detta är i en era som anses tillräckligt avancerad för att kunna kallas postmodernitet. På grund av bristen på öppen konversation om menstruation vet miljoner flickor runt om i världen inte hur deras kropp fungerar och hur de ska ta hand om det, och många diskrimineras helt - i vissa kulturer får flickor inte gå i skolan eller ens röra andra människor under sina perioder. De försöker undvika teman för menstruation i biograf och i reklam, och diskussion om denna fråga i sociala nätverk väcker oundvikligen aggressiva kommentarer, även från kvinnorna själva.

Föråldrade religiösa stigmatiseringar, sociala stereotyper och en katastrofal brist på information om menstruation är inte förhållandena där flickor fullt ut kan utvecklas och leva bekvämt. Vi beslutade att gräva djupare in i detta ämne och förstå hur menstruationen inträffar, vad det är viktigt att uppmärksamma under menstruationen, varför detta helt naturliga fenomen är så svårt att behandla i samhället och vad vi kan göra för att korrigera situationen.

Hur det fungerar
menstruationscykel

Menstruation förekommer inte bara hos kvinnor, utan också hos kvinnor hos vissa placentala däggdjur: många primater, fladdermöss och till och med elefantskruvar. Konceptet är förankrat i de latinska menstruationerna ("månatligen") och är ett avslag på skiktet i livmoderslimhinnan (endometrium), åtföljt av blödning. Från den första dagen av menstruationen börjar menstruationscykeln. Obehagliga känslor för närvarande är normala och kan orsakas av livmodersammandragningar..

Och nu lite mer vardaglig latin. Samtidigt som menstruationsfasen startar follikelfasen och varar i genomsnitt 14 dagar. I denna fas bildas en ny follikel i äggstockarna, där ägget mognar. Dessutom börjar processen för uppdatering av endometrium i livmodern. Sedan kommer ägglossningsfasen, som varar cirka tre dagar. Under denna tid, under påverkan av hormoner, bryts den mogna follikeln och ett moget ägg frigörs från det, redo för befruktning. I detta avseende, under ägglossning, kan vissa kvinnor uppleva smärta i nedre buken..

Lutealfasen följer ägglossningsfasen, den varar i genomsnitt 11–16 dagar. För närvarande produceras hormonerna östrogen och progesteron aktivt, vilket förbereder kroppen på potentiell graviditet. Om det börjar måste det befruktade ägget fästa vid endometriet. När detta inte händer börjar menstruationsfasen igen, i vilken endometrium avvisas.

Om hormonella
undertryckning av menstruationscykeln

72% av kvinnorna i utvecklade länder är obekväma under sina perioder, och 40% föredrar aldrig att ha menstruation i livet, förutsatt att det är ofarligt för kroppen. Forskare konstaterar att denna "trötthet" inte är förvånande: förrän modern preventivmedel kom till vår värld var kvinnor i reproduktiv ålder nästan hela tiden under ett av två tillstånd - antingen de var gravida eller ammar - och upplevde cirka 160 menstruationscykler i hela deras liv. Numera lyckas vi överleva mer än 450 cykler, i samband med att det till och med finns en vetenskaplig uppfattning om att oändlig ägglossning och menstruation är spänningar för den kvinnliga kroppen.

Amerikanska forskare har skapat en effektiv metod för att göra livet lättare för kvinnor, som kallas förtryck av menstruation (från engelska. Menstrual suppression). Metoden är en förlängning av cykeln med hjälp av kombinerade hormonella preventivmedel, utformad för att minska antalet menstruationer från tolv eller fler till tre till fyra gånger per år och därefter helt eliminera dem. Tidigare användes sådana hormonella preventivmedel för att behandla endometrios, smärtsamma perioder (dysmenorré) och andra symtom förknippade med menstruation, men för flera år sedan var ett av skälen till att förskriva läkemedel önskan från kvinnor att lindra obehag i menstruationen.

Under menstruationens varaktighet
och sekretens intensitet påverkas av många faktorer: från näring
före preventivmetoder

Piller som innehåller en kombination av levonorgestrel och etinylöstradiol - syntetiska analoger av progesteron och östrogen - undertrycker inte bara menstruationscykeln utan också blockerar ägglossningen och förhindrar graviditet: produkten förhindrar ägget att mogna och lämnar äggstocken och gör hemligheten i livmoderhalsen tätare, hindrar rörelse spermier. 2003 introducerade Food and Drug Administration (FDA) Seasonale och fyra år senare certifierades Lybrel. Läkemedel säljs med recept och måste tas uteslutande under övervakning av en läkare. Du kan använda läkemedel tills det finns en önskan att bli gravid.

De flesta kvinnor som använder piller för att förlänga cykeln är nöjda med resultatet, läkarna är indelade i två läger: vissa tror att undertryckning av menstruationen minskar risken för att utveckla bröst- och äggstockscancer, medan andra säger att läkemedel ökar risken för att utveckla cancer i livmoderhalsen, bröst och lever. Vissa forskare förknippar till och med hormonellt undertryckande av menstruation med en minskning av kroppens förmåga att bekämpa det mänskliga papillomviruset, men sådana fynd stöds inte av ett tillräckligt antal lämpliga studier..

Om olika hygienprodukter
under menstruationen

Medan menstruationen fortfarande är en angelägen fråga för många av oss, föreslår vi att vi räknar ut hur man kan överleva den med komfort och minsta stress för kroppen. Olika faktorer påverkar menstruationens varaktighet och utsöndringsintensiteten: kost, mental tillstånd, förlossning, olika preventivmetoder. Överflödet av utflöde skiljer sig åt var och en av oss och även hos samma kvinna från månad till månad. Det är riktigt, i de fall utsläppet är så rikligt att hygienprodukten måste bytas nästan varje timme, är det vettigt att konsultera en gynekolog.

Menstruationsblod är en gynnsam miljö för reproduktion av bakterier, dessutom är livmodern under menstruationen något svår och det är lättare för smittämnen att tränga igenom det. Därför måste tamponger och kuddar bytas var 3-4: e timme. Om urladdningen är måttlig eller knapp och dynan eller tampongen inte fylls på tre timmar, bör de fortfarande ersättas med rena..

Ett extremt allvarligt problem förknippat med användning av tamponger är toxisk chocksyndrom - en sällsynt och dödlig sjukdom som utvecklas mot bakgrund av stafylokockinfektion. Allmänhetens uppmärksamhet på denna fråga lockades nyligen av modellen Lauren Wasser, som förlorade benet på grund av toxisk chock-syndrom. CFS observeras inte bara hos kvinnor, utan det bevisas att sjukdomen provocerar användningen av tamponger. Faktum är att syntetiska komponenter används i deras produktion, så om bakterier av Staphylococcus aureus redan finns i kroppen, skapar sammansättningen av tamponger en miljö för deras reproduktion.

Valet av hygienprodukter under menstruationen kokar inte ner till tamponger och kuddar. Ett populärt alternativ är menstruationskoppar, som placeras i slidan för att samla sekret. Menstruationskoppar har många fördelar, och den viktigaste av dem är lönsamhet: koppen kan vara inne i upp till 10-12 timmar, och beroende på tillverkaren kan återanvändbara koppar användas från 1 år till 10 år. Menstruationskoppar är miljövänliga att tillverka och använda och utgör en lägre hälsorisk än andra hygienprodukter: deras användning orsakar inte en torr känsla som tamponger kan skapa, eller en komprimeringseffekt, som händer när du använder kuddar. Dessutom konstaterades ingen koppling mellan fall av giftig chock och användning av menstruationsbägare, och alternativ gjorda av medicinsk silikon är hypoallergeniska och påverkar inte den vaginala mikrofloran.

Läkarna säger att sex under menstruationen inte skadar - det är naturligt
och säkert för båda parterna

Framtiden är redan här, och du kan få en smart menstruationskopp i den som synkroniseras med din smartphone och berättar när det är dags att tömma den. Ett annat hjärnsköld till vetenskapliga framsteg är återanvändbara absorberande byxor, vars ultratunna treskiktsstruktur enligt skaparna är hypoallergen, antibakteriell och är ett komplett alternativ till packningar.

Oavsett hygienmedel du använder under din period - bekant eller avancerad - glöm inte rätt rengöring av de yttre könsorganen. Efter avvisande av det "gamla" endometriumet bildas en såryta på livmoderväggarna, och i detta skede av menstruationscykeln finns det en högre risk för infektion, eftersom gynekologer rekommenderar att ägna särskild uppmärksamhet åt hygien och välja ett speciellt tvättmedel. Det bästa valet - hypoallergena neutrala pH-geler för intim hygien.

Varför under menstruationen
undvik inte sex
och fysisk aktivitet

Menstruation är ingen anledning att falla i koma och försumma allt vi älskar. Läkarna säger att sex under menstruationen inte skadar - det är naturligt och säkert för båda parterna, så om du är bekväm finns det ingen anledning att förneka dig själv nöje. Läkarna noterar till och med att under menstruationen kan känsligheten öka: den första dagen är nivåerna av östrogen och testosteron låga, men redan den tredje dagen ökar indikatorerna. Dessutom kan urladdningen fungera som ett extra smörjmedel, vilket ökar njutningen. Vissa forskare hävdar att orgasm kan underlätta kramper i livmodern och därmed lindra kramper i menstruationen..

Glöm inte preventivmedel. För det första är menstruationen inte en 100% garanti för att du inte blir gravid: hos vissa kvinnor varar menstruationen mer än en vecka, och början av ägglossningsfasen kan sammanfalla med slutet av menstruationen. Dessutom förblir spermatozoer livskraftiga från tre till fem dagar, vilket ökar chansen att bli gravid. En kondom hjälper till att förhindra infektion i livmodern, som, som vi redan har upptäckt, under menstruationen är särskilt försvarslös mot patogena bakterier. Nyligen uppfann de också ett mer avancerat hygienmedel för sex under menstruationen - Flex-membranet, som blockerar sekretioner upp till 12 timmar. Flex skyddar inte mot graviditet, men då behöver du inte tvätta lägenheten senare.

Om du vill ska du inte försumma idrott. Naturligtvis bör du avstå från ett maraton eller lyfta en skivstång på 40 kilo, men om du generellt är frisk skadas inte måttlig rörlighet. Dessutom tror gynekologer att en horisontell position minskar tonerna i livmodern, ökar smärta och noterar att under smärtsamma perioder är det bättre att inte ljuga, utan att röra sig så mycket som möjligt. Om du känner styrkan i dig själv, gå en promenad eller gör lättövningar - detta kommer att förbättra blodtillförseln till bäckenorganen och lindra livmodersspasm.

Vad är PMS
och är det värt det att behandla

Det finns många anekdoter om PMS, men det är lite roligt i själva fenomenet. Premenstruellt syndrom förekommer ofta i lutealfasen i cykeln. Detta är ett komplex av symtom som är förknippade med en naturlig förändring av den hormonella bakgrunden: före menstruationens början kan en kvinna uppleva smärta i nedre del av buken, ökad aptit, humörförändringar, svullnad i bröstkörtlarna. Vissa kvinnor upplever känslomässiga förändringar: irritabilitet, en känsla av trötthet, tårfullhet, depression observeras. Ett liknande intervall av emotionella effekter kan bero på brist på endorfiner..

Vid olika tidpunkter försökte vetenskapen annorlunda för att förklara förekomsten av PMS: från hormonella och allergiska teorier till teorin om "vattens berusning", där vätskeretention hos PMS-personer orsakades av neuroendokrina störningar. Den moderna versionen av förekomsten av PMS är teorin om neurotransmitter metaboliska störningar i centrala nervsystemet. Enligt denna hypotes betraktas premenstruellt syndrom som en störning i centrala nervsystemet på grund av verkan av yttre faktorer och medfödd eller förvärvad labilitet (funktionell rörlighet, instabilitet) i hypotalamisk-hypofysen-äggstocksystemet.

I indisk kultur betraktas menstruerade kvinnor som "orena":
de kan inte sova under dagen, ta ett bad
och röra vid andra människor

Beslutet att behandla PMS eller inte beror på kvinnans personliga val och svårighetsgraden av syndromet. Behandlingen syftar som regel till att normalisera hypotalamusfunktioner, lindra svullnad samt eliminera samtidiga sjukdomar i könsorganet, både farmakologiskt och icke-farmakologiskt (med fysioterapi, massage etc.). Ett läger av motståndare mot PMS-behandling har också bildats, som anser att det är en social konstruktion och hävdar att premenstrual dysforisk störning och premenstruellt syndrom inte är relaterade till varandra. Enligt socialpsykolog och liberal feminist Carol Tavris är socialt betingade förväntningar på PMS vanliga bland västerländska kvinnor, och patienter rapporterar förmodligen sina symtom till läkare baserat på denna förväntning.

Det är inte nödvändigt att komma överens med den sociala konditionen för PMS, men denna kontrovers visar att det är viktigt att ta hänsyn till inte bara den fysiologiska, utan också den psykologiska aspekten i ämnet menstruation - särskilt sedan många århundraden sedan detta koncept förvandlades till en social inställning som stigmatiserar kvinnor runt om i världen.

Hur och varför menstruation i olika kulturer förblir ett tabu

I många världskulturer är ett sådant naturfenomen som menstruation fortfarande det starkaste tabuet. I indisk kultur betraktas menstruerade kvinnor som ”orena” och är begränsade i många bekanta aktiviteter: de får inte komma in i köket och templet, sova under dagen, ta ett bad, bära blommor som dekorationer, ha sex, prata högt eller till och med röra andra människor - som till män och kvinnor. I islam får en kvinna under menstruation inte be och delta i någon form av religiös aktivitet, liksom att ha sex. I den religiösa texten till judarna i Thor (3 Mos 15: 19-30) står: "När en kvinna har normal blödning är hon oren i sju dagar, och den som rör vid henne blir oren fram till kväll." Det är förbjudet att inte bara beröra kvinnan utan också föremålet som hon satt eller låg på.

Sådana tabuer påverkar den känslomässiga situationen hos kvinnor och flickor och komplicerar deras livsstil. Enligt forskning från indiska specialister inom socialmedicin slutar 23% av flickorna att gå i skolan när deras perioder börjar, inte minst för att det inte finns någon toalett. Var tionde afrikanska flicka missar minst en dag med klasser per månad på grund av menstruation. Som ett resultat faller den akademiska utvecklingen och andelen avdrag ökar. Observera att lärare också har begränsningar i den meningen..

77% av indiska kvinnor använder bitar av gammal vävnad som ofta använder
upprepat

Den oacceptabelt föråldrade offentliga ståndpunkten beträffande menstruation i många utvecklingsländer har lett till en katastrofal brist på information, som i kombination med det kritiska tillståndet i ekonomin och i synnerhet hygien hotar kvinnors hälsa. För mer än 77% av indiska flickor och kvinnor fungerar bitar av gammal vävnad, som ofta används flera gånger, som hygienprodukter under menstruationen. Dessutom tvingas 88% av kvinnorna ibland att ta sig till gamla tidningar, torrt bladverk, olika skal eller sand för att absorbera utsöndringarna. Med en så desperat situation för kvinnor ökar begränsad tillgång till rent rinnande vatten i städer och byar risken för infektion avsevärt..

Om situationen med hygien i väst inte är så beklaglig, är menstruationsämnet långt ifrån ett primitivt tabu. Enligt undersökningar, redan på 80-talet av förra seklet, ansåg de allra flesta amerikaner, både vuxna och ungdomar, att prata om menstruation som oacceptabelt, särskilt i närvaro av män, inklusive familjemedlemmar.

Man får en känsla av att rädslan för menstruation är mättad med hela informationsfältet. För annonser med kuddar och tamponger använder de av någon anledning, istället för röd vätska, blått, och själva menstruationen kallas mystiska eufemier som "dessa dagar", "kritiska dagar" eller, ännu bättre, "röda dagar i kalendern".

← Annonser för packningar Alltid

I film och tv är menstruation fortfarande ett obekvämt ämne som ofta undviks. Undantaget är kanske scenerna där menarchen visas, det vill säga flickans första menstruation. Till och med den extremt uppriktiga filmen "Fifty Shades of Grey" inkluderade inte en scen från romanen med samma namn, där hjälten drar en tampong ur sin partners vagina för att ha sex med henne. I en intervju med Variety förklarade regissören Sam Taylor-Johnson sitt beslut med att det finns tillräckligt med uppriktiga scener i filmen.

Psykoanalytiker, särskilt briten Claude Dagmar Dali, ser orsaken till tabuer i det så kallade menstruationskomplexet. Menstruationscykeln är alarmerande, förankrad i rädsla för blod och tron ​​att en menstruerande kvinna är en bärare av onda krafter. Sigmund Freud förklarade manens rädsla för en kvinna genom att hon var obegriplig för honom, främmande och därför fientlig. En man är rädd för att försvagas av en kvinna, för att förlora styrkan - främst i social bemärkelse. Som psykolog Ekaterina Mordas konstaterar övervinnas ångest i relation till menstruation i olika stammar genom ritualer och sexuella ritualer.

Menstruation i det moderna samhället är fortfarande ett stigma som reflekterar och samtidigt rotar misogyny upp till de mest absurda manifestationerna - som parallellerna mellan menstruation och tarmrörelse. Förresten, det finns tillräckligt med intern misogyny beträffande menstruation: kvinnor har länge anklagats för att de naturliga manifestationerna av sin egen fysikalitet måste vara blyg, och med alla offentliga diskussioner om menstruation i sociala nätverk kommer det säkert att vara prenumeranter som kommer att lämna pittiga kommentarer om detta ämne. Men teoretiker och feminister utövar mycket ansträngning i kampen mot menstruationstabuer, och vi börjar äntligen bli medvetna om vår kropp utan en blandning av skam.

Hur situationen förändras
för det bättre

Långsamt och med en knak, men ändå är det skift på statsnivå, även i utvecklingsländer. Sedan 2010 har den indiska regeringen godkänt ett system för att öka menstruationshygien genom distribution av dynor på landsbygden. Kampanjen är fortfarande i pilotfasen och mycket återstår att förbättra..

Ett fenomen som menstruationsavbrott får fart. Inom ramen för arbetsskyddspolitiken i västländerna är sådana framsteg fortfarande långt, men i Indonesien har 1948 kvinnor rätt till två dagars betald ledighet en månad, och i Korea har de gått ännu längre och betalar kvinnor en bonus för att gå till arbetet under menstruationen. Globala företag tvingas också vidta åtgärder i detta avseende: Nike inkluderade ledig tid på grund av menstruation i sin företagspolicy redan 2007, och den australiska tillverkningsunionen krävde 12 betalda menstruationsfrister per år för Toyota-anställda.

De flesta av framstegen kvarstår med privata medborgarinitiativ som expanderar till global skala. En av dem, den tyska ideella organisationen för att bekämpa hygienkrisen världen över, Wash United, förklarade 28 maj som Menstrual Hygiene och skapade plattformen med samma namn Menstrual Hygiene Day. Syftet med plattformen är att samla offentliga organisationer, entreprenörer, media och medvetna medborgare för att utbilda flickor och kvinnor runt om i världen om hygien under menstruationen.

Medan skolflickor skapar datorspelskyttar om tamponger växer hoppet för framtiden starkare utan skam
för din egen kropp

Framstegsmotorn i denna fråga är den så kallade menstruationsaktivismen, utformad för att ta bort stigma från fenomenet. 2009 tilldelade konstnären Ingrid Burton-Muan till exempel en menstruation till ett videoverk och en serie fotografier som en del av Venedigbiennalen för samtida konst, och 2012 uppmuntrade feministen Cella Quint i sitt TED Talk öppet och utan skam att prata om menstruation i reklamhygienprodukter. Förresten dyker sådana tillverkare gradvis ut: till exempel HelloFl-tampongannonser är färgglada, ärliga och om livet, och den brittiska tillverkaren av kroppshygienprodukter Bodyform, som en del av #Femodji-kampanjen, föreslog att designers skapar emojis som öppet talar om menstruationens omväxlingar. Marknadsgiganter är på vakt: förra året vann Procter & Gamble Cannes Glass Lion, en speciell nominering för att bekämpa ojämlikhet mellan könen, genom att införa kampanjen Touch the Pickle. Reklamen undergräver indisk traditionell övertygelse om att en menstruerande flicka kan förstöra mat med en touch.

Förra året inledde en student från Indien #HappyToBleed-kampanjen, där flickor försvarade sin fysikalitet och därmed kämpade menstruationstabuer i landet. Samma 2015, efter initiativ från en ung tysk kvinna, dök graffiti ut på gatorna i S: t Petersburg för att försvara menstruationen, och för bara ett par veckor sedan arrangerade studenter från Lahore universitet i Pakistan en demonstration för att uppmärksamma detta problem. Actionism och ironi gör sitt jobb, och medan skolflickor skapar datorspelskyttar om tamponger växer hoppet för framtiden starkare utan skam för sin egen kropp.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Inte gravid, men ingen menstruation: 8 skäl till försenad menstruation

Enligt dina beräkningar borde den mest oälskade tiden för oss alla redan ha kommit, men det finns inga perioder. Det första som kommer att tänka på är att gå och köpa ett graviditetstest....

Fibrös mastopati av mjölkkörtlarna. Tecken på fibrotisk mastopati

Fibrös mastopati av bröstkörtlarna är en sjukdom som kännetecknas av en onaturlig spridning av deras bindväv med övervägande av fibrös struktur....

Tecken, symptom på ägglossning, hur man beräknar när den inträffar, ingen ägglossning, vad man ska göra


En kvinnas huvuduppgift anses vara fortsättningen av släktet. Naturligtvis är både en kvinna och en man involverad i befruktningen, men huruvida företrädaren för det svagare könet gör graviditet, om hon kommer att föda ett friskt barn, beror bara på sig själv....