Orsaker till svullnad i bröstet, smärta i bröstet

Ansvarsfrihet

Bröstkörtlarna är mycket känsliga för hormonella förändringar. Många kvinnor rapporterar svullnad och bröstsmärta före menstruation eller under graviditet. I de flesta fall är detta normen. Det finns sjukdomar där brösten plötsligt kan bli större. I vissa fall hälls en körtel, medan den andra inte ändrar form. Tätningar visas i bröstet, det börjar skada utan anledning. Dessa symtom är en patologi och kräver undersökning av en specialist.

Orsakerna till svullnad i bröstet och smärta i dem kan vara helt annorlunda. Vissa av dem är helt naturliga, medan andra kan vara livshotande..

Bröstkörtlarna är mycket känsliga för hormonella förändringar. Men det finns sjukdomar där bröstet plötsligt blir större, eller den ena hälls och den andra inte ändrar form. Tätningar visas, bröstet börjar skada utan anledning. Dessa symtom är patologiska och bör övervakas av en specialist..

Det är mycket viktigt att inte slösa bort tid och gå till en konsultation med en mammolog eller gynekolog. Han kommer att föreskriva nödvändiga undersökningar och tester. Identifiera orsaken till patologin och välj en behandlingskurs.

Kvinnans hormonella bakgrund förändras ständigt hela månaden. Under påverkan av periodvis ökande hormoner (progesteron och östrogen) inträffar förändringar i hälsa och utseende. Vissa kvinnor är mer känsliga för deras effekter och kan märka tecken på en förändring i faserna i menstruationscykeln mer tydligt.

Östrogen tenderar att aktivt stiga närmare mitten av cykeln. Under hans inflytande sväller bröstkörtlarna just nu. Detta inträffar på grund av expansionen av bröstkanalerna och kanalerna. Tillväxten av bindväv och fettvävnad.

Processen orsakar ofta obehag i bröstet. Men i förkant av menstruationen toppar progesteronnivåerna. Mammakanalerna i bröstkörteln är fyllda med vätska. Det gör ont, häller och det verkar som om bröstet är svullet.

På detta sätt förbereder kroppen sig för graviditet. Men om ägget inte har befruktats, sjunker nivån av progesteron kraftigt så snart perioden kommer, och smärtan och svullnaden i bröstkörtlarna passerar.

Normalt kan storleken på det kvinnliga bröstet öka under denna period med högst en storlek. Om bröstet har blivit 2-3 storlekar större - är detta en tydlig anledning att konsultera en läkare.

En annan anledning till att gå till gynekologen är en lång period av smärta och svullnad i bröstkörtlarna, som fortsätter efter början av menstruationen. Om symptomen kvarstår, men menstruationen inte inträffade - kanske har en befruktning inträffat.

Bröstet är svullet och öm: orsaker, symtom och diagnos

Den kvinnliga kroppen är ganska komplicerad i strukturen, det finns många processer som orsakar mycket ångest. Varje kvinna bör vara mer uppmärksam på hennes kroppstillstånd. Under puberteten möter en ung flicka först förändringar: bröstkörtlarna börjar öka i storlek med början av menstruation och åtföljs helt av smärta, mycket obehaglig och obekväm. Finns det anledning till oro?

I själva verket sväller det kvinnliga bröstet ofta, ett liknande fenomen är förknippat med vissa fysiologiska egenskaper hos den kvinnliga kroppen. Det är därför en ökning av storleken på mjölkkörtlarna inte sällan stör det rättvisa könet. Oftast förknippar de ett liknande fenomen med dagarna i menstruationscykeln. Det är dock nödvändigt att kontrollera bröstförstärkning, om det är obetydligt - det finns ingen anledning till oro, annars är det definitivt inte värt att försena ett besök hos en specialist.

Om sjukdom

Situationer när bröstet är svullet och öm är bekant för alla kvinnor. Före varje menstruation ökar mjölkkörtlarna i storlek, bröstvårtorna blir känsligare. Inom medicin kallas detta fenomen mastodynia. Oroa dig inte, eftersom en frisk kvinna normalt möter henne. Bröstet sväller av följande skäl:

 • närmar sig menstruation;
 • graviditet börjar;
 • bröstsjukdom.

Mastodynia: vad är det?

Varför är mitt bröst svällt och ömt? Frågan är ganska relevant, den kräver ett fullständigt och detaljerat svar. Ur medicinsk synvinkel betyder mastodynia uttalad svullnad i bröstkörtlarna, åtföljd av smärta. Ofta föregår sådana symtom menstruation, och flickor under puberteten lider också av obehag och tyngd i bröstet..

Mastodynia påverkar kvinnans välbefinnande och humör, hon blir mer irritabel och sårbar, extremt ouppmärksam. Hittills utmärks cykliska och acykliska mastodynier. I vilket fall finns det skäl till oro? Det är vad vi ska prata om nu.

Cyklisk mastodynia

Dess orsak är ansamling av vätska i den kvinnliga kroppen. Av den anledningen sväller bröstet några dagar före den påstådda menstruationen. Situationen förvärras av hindrad blodcirkulation under denna period. Detta fenomen är främst förknippat med hormonella och cykliska förändringar i den kvinnliga kroppen, är regelbundna och normala. Under den andra halvan av cykeln (cirka 10 dagar) börjar östrogen att produceras aktivt, dess nivå börjar överskrida nivån av progesteron. Det är denna obalans som slutligen leder till svårighetsgraden av bröstkörtlarna, bröstvårtan sväller och dess känslighet ökar. Om du observerar din kropp och kropp kan du helt enkelt inte låta bli att märka dessa förändringar. I vissa fall till och med snäva kläder som begränsar rörelsen ger obehag och smärta.

Acyclic mastodynia

Detta fenomen har ingen koppling till menstruationscykeln och hormonella förändringar. Arten och graden av smärta är individuella i varje fall. I de flesta fall klagar kvinnor över lokal akut smärta, vilket helt enkelt är omöjligt att utstå. Vilka andra symtom bör varna det klara könet?

När bröstet sväller före menstruationen är fenomenet symmetriskt. Det vill säga, smärta och tyngd observeras i varje bröstkörtlar. För acyklisk mastodyni är asymmetri karakteristiskt. Vad betyder det? Smärtsyndrom förekommer oftast i ett bröst, kan störas regelbundet eller ständigt. Detta fenomen föregår vanligtvis klimakteriet..

Vi förstår orsakerna

Varför sväller bröstet? Hur farligt är det här? Det finns faktiskt tillräckligt med skäl, många av dem är förknippade inte bara med interna utan också externa faktorer:

 • premenstruellt syndrom - i detta fall åtföljs bröstsmärtor av tryckstörningar, obehag och tyngd i nedre del av buken, irritabilitet, humörsvängningar;
 • åldersrelaterade förändringar i hormonell bakgrund - observeras oftast under puberteten och i väntan på klimakteriet;
 • graviditet - svullna bröst efter menstruationen är ett säkert tecken på början av befruktningen;
 • sjukdomar i levern och hjärt-kärlsystemet;
 • ta hormonella läkemedel;
 • bröstkörtelinflammation;
 • neoplasmer i bröstet;
 • bär tätt, tätt underkläder;
 • abort.

Oftast är bröstförstoring i storlek förknippad med tillvägagångssättet för menstruation. I det här fallet finns det ingen anledning till oro, tvärtom, detta är en konsekvens av kroppens fulla funktion. Således förbereder han sig för en eventuell graviditet och amning. Kvinnan upplever naturligtvis obehag, men i det här fallet är det ganska naturligt. Men ett besök hos en specialist i det här fallet är inte överflödigt.

Smärta under graviditeten

Svullna bröst och mage: vad ska man göra? Bröstförändringar är det första tecknet på graviditet. Brösten ökar märkbart i storlek, bröstvårtorna får en ljusare, ännu mörkare nyans och blir otroligt känsliga. Smärtintensiteten kan vara annorlunda, i vissa fall lämnar smärtan inte kvinnan förrän förlossningen. Det finns ingen anledning till oro - detta fenomen är ganska naturligt för den kvinnliga kroppen. Han byggs om och leder alla krafter att fostra ett starkt barn.

Obehag vid amning

Smärta kanske inte slutar efter förlossningen. Bröstet sväller som ett resultat av amning, och obehag orsakas främst av felaktig organisering av matningen av barnet. Dekantering efter varje utfodring, felaktig fästning av smulor till bröstet kan leda till stagnation av mjölk och orsaka mastit. Det är därför det är så viktigt att lyssna på alla rekommendationer från en observerande läkare..

Riskfaktorer

Naturligtvis är varje kvinna orolig för potentiella risker. När är det nödvändigt att ljuda larmet? När bröstet inte sväller på grund av fysiologiska förändringar i den kvinnliga kroppen? En neoplasma i bröstkörtlarna, både godartade och maligna, kan orsaka detta fenomen. Endast en läkare, kvalificerad specialist baserat på resultaten av en omfattande undersökning kan bestämma faran.

Mastopati är en mycket vanlig sjukdom bland det klara könet. Det åtföljs av obehag i bröstet och närvaron av tätningar, en liten mängd vätska kan frigöras från bröstvårtorna. Neoplasmer diagnostiseras även hos mycket unga flickor i åldern 15 år under puberteten. Ofta är en sådan sjukdom förknippad med hormonella förändringar. I denna ålder är de särskilt farliga, eftersom de kan degenerera till en malig tumör. Därför är det brådskande att hitta hjälp av en kvalificerad specialist vid upptäckt av de första tecknen. Cancer har tyvärr blivit mycket vanliga. Ja, och de är farliga med sin snabba utveckling.

Vad ska man göra?

Innan behandlingen påbörjas är det nödvändigt att utföra en omfattande diagnos och identifiera orsaken till svullnad och smärta i bröstet. Det första som varje kvinna bör göra är att konsultera en gynekolog för att genomföra en undersökning och utesluta graviditet. Specialisten kommer säkert att undersöka och undersöka mjölkkörtlarna, i händelse av minsta rädsla och misstankar kommer han nödvändigtvis att skriva ut en remiss till en mammolog. Han kommer att förskriva en ultraljudsundersökning, ett omfattande blodantal och en MRI av bröstkörtlarna. Diagnostikmetoden bestäms av läkaren, han kommer förmodligen att välja den mest effektiva metoden baserat på en preliminär undersökning av patienten med modern utrustning.

Om graviditet eller närvaron av neoplasmer i bröstet inte bekräftas, måste du ompröva din livsstil. Ofta är negativa förändringar i den kvinnliga kroppen förknippade med stress, sömnstörningar, överarbete. Börja leda en hälsosam livsstil, berika kosten med vitaminer och mineraler, mer krävande inställning till valet av underkläder - föredra naturliga andningsvävnader som inte begränsar bröstet.

Metoder för kamp

Om en kvinna regelbundet har bröst innan menstruationen, indikerar detta att kroppen fungerar normalt - det finns ingen anledning till oro. Huvuduppgiften är att minimera obehag och för detta ger gynekologer världen över några användbara tips och råd:

 • bära underkläder som är större under ägglossningen, vilket förhindrar dragning och klämning av mjölkkörtlarna;
 • vägran av trånga kläder;
 • begränsning av vätskeintag, som kan stagnera i kroppen och provocera ännu större svullnad och komprimering.

Om en ökning av bröststorleken åtföljs av smärtsamma dragkänslor, en ökning av kroppstemperaturen, bör du definitivt inte undvika att rådfråga en läkare. Självmedicinera inte i något fall, vilket inte bara kan förvärra tillståndet, utan också leda till irreversibla konsekvenser. Absolut förbjudet:

 • applicera kompresser, särskilt varma, på bröstkörtlarna, vilket kan leda till utvecklingen av den så kallade vilande infektionen;
 • självständigt massera och knåda bröstet;
 • dra åt det med tätt underkläder - detta är särskilt farligt och kan leda till utveckling av nodulära neoplasmer.

Förebyggande

Tyvärr, enligt statistik, lider varje sekund kvinna av bröstsmärta. Det är därför det är så viktigt att ta en mer vördnadssam inställning till din kropp, att svara på alla förändringar som sker i den. Som en förebyggande åtgärd bör varje kvinna genomgå en regelbunden undersökning av bröstkörtlarna av en gynekolog. Vid plötsligt uppträdande av tätningar och neoplasmer bör du omedelbart söka hjälp från en specialist.

Inte ens den mest kvalificerade specialisten kan hjälpa dig om du inte är vaksam. Det är inte möjligt att tvinga en kvinna att genomgå regelbundna undersökningar. Gör det till en regel att besöka en gynekolog eller mammolog minst en gång per månad för att förhindra utveckling av cancer, som drabbar så många kvinnor idag. Du bör vara mer uppmärksam på din hälsa hos kvinnor vars mamma eller mormor överlevde bröstcancer..

Bröst pustade upp: skäl

Bröstsvullnad är vanligt hos kvinnor. Det kan finnas flera förklaringar till detta fenomen - från graviditet till cancer. Experter rekommenderar att kvinnor som har bröst regelbundet hälls eller förblir så hela tiden bör konsultera en läkare. Speciellt om en ökning av dess storlek åtföljs av ömhet.

Text: Anna Shatohina, Anna Gerasimenko · 24 mars 2020

Artikelens innehåll:

Bröstförstoring är ett fenomen som kvinnor vanligtvis inte är särskilt oroliga för. Oftast associerar de detta med dagarna i menstruationscykeln (ägglossningen har gått - bröstet har ökat, fasen har förändrats - opal). Det är dock nödvändigt att noggrant övervaka hur exakt denna bröstförstärkning inträffar. Om inte mycket, det finns inget att oroa sig för. Men om måtten har förändrats anständigt - med 2 eller 3 cm, är detta ett tillfälle att besöka en specialist.

Anledningar bröst kan öka

Det finns många orsaker till att bröstet kan hällas ganska starkt. Till exempel:

hormonella störningar i kroppen;

lägga till extra kilo;

Vissa skäl är ganska enkla och banala och orsakar inte heller hälsan särskilt (till exempel bröstförstoring på grund av att du arbetar med musklerna). Men i andra situationer kan sådan fullständighet signalera en ganska allvarlig sjukdom..

Att försöka skilja en anledning från en annan är helt möjligt på egen hand. Så till exempel hänvisas regelbundna fluktuationer i cykeln vanligtvis till hormonell bröstförstoring. Bröstförstoring under ägglossningen beror också på dem. Det bör komma ihåg att bröstet för närvarande inte ökar mycket - halva storleken eller en. Mjuk ömhet eller spänning i detta fall kan mycket väl noteras. Men samtidigt bör bröstet vara enhetligt utan några tecken på komprimering. När perioden är slut passerar svullnaden i bröstkörtlarna och de kommer att återgå till sin vanliga storlek..

Om du inte kan relatera bröstförstoring till ägglossning, prova ett ägglossningstest. Men se fortfarande en läkare.

Mycket ofta diagnostiseras kvinnor på ett fylligt bröst med graviditet. Detta kan bara misstänkas om det finns förutsättningar - oskyddat samlag (och eventuellt inte ett), brist på menstruation, täta urinering, konstant och smärtsam hunger, etc. Hormoner orsakar också bröstsvullnad under graviditeten.. När allt kommer omkring, är en gravid kvinnas kropp ombyggd för graviditet, förlossning och amning. I det här fallet måste du göra ett graviditetstest och se en läkare.

Fullhet och tillsats av extra kilo kan också göra bröstet mer hällt. Detta beror på det faktum att den huvudsakligen består av fettvävnad, som avsevärt fylls på med en förändring i vikt. Återigen bör bröstet i detta fall fyllas jämnt. Efter att ha gått ner i vikt (om detta händer) kommer bröstet att falla av.

Om en kvinna har utvecklat onkologi kommer en ökning av bröststorleken åtföljas av ett antal karakteristiska symtom. Så, till exempel, bröstet kommer att svullna, och tätningar i form av knölar kan kännas i det. Bröstets form och form förändras också. Dessutom kan peeling av huden, tillbakadragande av den och förekomsten av röda gropar uppträda. I detta fall kommer naturligtvis bröstsmärtor att börja.

Om du hittar minst ett av dessa symtom, kontakta omedelbart en mammolog. Kom ihåg att bröstcancer är lättare att behandla i början..

Få inte panil. Att ha dessa symtom betyder inte att du har cancer. Men du måste kontakta en specialist snarast.

Vad man ska göra med svullna bröst

Om problemet med bröstförstoring överhinner dig regelbundet beroende på cykel, finns det inget att göra. Du behöver bara förbereda och köpa linne utformat för ökade storlekar på mjölkkörtlarna. Och detta måste göras, eftersom krossning av bröstet inte leder till någonting bra..

Om du misstänker att du kan vara gravid ska du inte skrynkla bröstet för att försöka undersöka vissa fel. Det är bättre att omedelbart kontakta en gynekolog eller göra en ultraljudsundersökning för att förstå exakt om du är i en position eller inte.

Kontrollera dina bröst regelbundet. För att göra detta räcker det att räcka upp handen och lägga den bakom huvudet och försiktigt undersöka den andra med din körtel efter eventuella knölar, etc. Om du hittar något som kan förvirra dig, registrera dig till läkaren för att utesluta onkologi.

En bröst gör ont

En av de vanligaste orsakerna till att gå till läkaren är bröst. Smärta i ett bröst eller två är vanligt. Naturliga orsaker kräver inte diagnos och behandling. Men i vissa fall kan vi prata om patologiska orsaker till smärta..

Varför en ont i bröstet kan bara bestämmas av en läkare. Smärta är normalt före menstruation, liksom under graviditet. Smärtan är lokaliserad i båda bröstkörtlarna. Om smärta bara uppträder i ett bröst, bör en medicinsk diagnos ställas..

Kolla in zheleza.com för vanliga orsaker till smärta i ett bröst. Man bör dock inte glömma att människokroppen är unik. Först efter diagnos av kroppen kommer det att vara klart varför bröstet gör ont.

Typer av smärta

Diagnos av sjukdomen börjar med att bestämma typen av smärta. Läkare skiljer huvudsakligen två typer:

 1. Cyklisk. Dessa smärtupplevelser är bekanta för alla kvinnor. De förekommer vanligtvis innan menstruationen börjar varje månad. I detta fall manifesterar smärta sig i båda bröstkörtlarna. Detta indikerar förberedelsen av den kvinnliga kroppen antingen för befruktning eller för menstruation.

Om en kvinna noterar sådana cykliska smärtor i sig själv som uppstår innan menstruationen börjar och passerar efter deras ankomst (blödning), bör du inte rådfråga en läkare. Smärtorna försvinner på egen hand och om en månad visas de igen, vilket är normalt.

 1. Icke-cyklisk. Sådan smärta har ingen specifik utseendecykel. Hon dök upp och passerar inte, eller bryr sig utan anledning. I detta fall är smärtan ofta lokaliserad i en bröstkörtlar och inte i båda. Detta indikerar patologier som endast en läkare kan bestämma.

Smärtan verkar ofta med icke-cykliskhet, förvärras av rörelser i kroppen och vidrör bröstet. Hon kan också ge i armhålan och armen, vilket gör det smärtsamt att röra sig. Orsakerna till sådan smärta kan vara mycket olika. Låt oss överväga dem ytterligare.

Vanliga orsaker

Det finns ett stort antal sjukdomar för att besegra endast ett bröst. Som ett resultat känner kvinnan smärta. Vilka är de vanligaste orsakerna till det??

 • Mastit är den vanligaste bröstsjukdomen där bröstvävnad påverkas. Ofta utvecklas det under postpartum-perioden, som kan ses 3-4 dagar efter födseln. Mjölk börjar stagnera i bröstet, vilket blir huvudtecknet.

Mastit kan utvecklas inte bara hos kvinnor som har fött och ammat. Det kan förekomma hos friska patienter, i kroppen där kroniska infektionssjukdomar förekommer eller immunförsvagning, vilket gör att infektioner kan komma in i bröstkörteln.

 • Mastopati - bildning av godartade neoplasmer i form av spridning av kanaler inuti vesiklarna i körtlar, lobuler och bindväv. Som ett resultat blir en del av bröstet och de andra förstoras. Det finns smärta som kan stråla in i armhålan eller armen, vilket gör det svårt att flytta.

Mastopati är ofta resultatet av hormonella störningar i kroppen. Faran är att godartade formationer blir malig utan eliminering.

 • Fibroadenom är en godartad tumör i ett bröst, som bildas av körtlar och bindväv. Fibroadenom beror på den hormonella bakgrunden, varför tumören kan minska före menstruationen.
 • Cancer är den farligaste sjukdomen, vilket också väcker smärta i ett bröst. I det tidiga stadiet av hans utseende ger han ingen smärta. Men när det växer påverkar det nervändarna, vilket orsakar smärta. Upplevelserna i detta fall är olika för varje patient beroende på tumörens plats.

Sen födelse och obehandlad mastopati leder till bröstcancer.

Mer sällsynta orsaker

Inte alla orsaker betraktades som faktorer som orsakade smärta i ett bröst. Det finns mer sällsynta orsaker som också orsakar ett liknande symptom:

 • Fet nekros, vilket är resultatet av ett trauma i bröstet. I dess symtom liknar det cancer.
 • En cyste är ett hålrum som bildas av bindväv och fylls med vätska. Smärtan med denna sjukdom är vanligtvis mycket stark, en kvinna kan helt enkelt inte märka dem. Orsakerna till utseendet på en cysta i bröstet har ännu inte klargjorts. Faran är att med ett trauma mot bröstkörteln kan cystens väggar skadas, varför innehållet kan spillas på angränsande vävnader.
 • Fel linne. Det enklaste och mest gynnsamma alternativet för uppträdande av smärta i ett eller båda brösten är inte bekvämt, tätt eller syntetiskt underkläder. Om BH: n pressar, pressar eller inte passar kvinnans bröstformer, väcker det smärta medan hon bär det. När behån tas bort försvinner smärtan gradvis.

En felaktigt utvald behå provoserar stagnation i bröstkörteln och stör blodcirkulationen. Om en kvinna inte gör något med detta, kommer maligna tumörer snart att dyka upp.

Måste jag gå till läkaren?

Inte varje smärta bör uppmuntra en kvinna att besöka läkare. Emellertid bör förekomsten av smärta i ett bröst inte av cyklisk karaktär vara de främsta orsakerna till att du behöver gå till mammolog.

Tänk på de faktorer som efterfrågan till läkaren bör bli obligatorisk och brådskande:

 1. Det fanns en asymmetri av bysten. Ett bröst har blivit större än det andra, dess form har förändrats, kondens känns.
 2. Förändringar i bröstvårtan. Han blev en annan färg, drog in i bröstkörteln, började utsöndra konstiga sekret, särskilt av fet eller purulent natur..
 3. Smärta när du trycks ner eller vidrör som inte försvinner.
 4. Täta. Om du känner bröstet, kan du notera några tätningar, blodproppar.
 5. Förändringar i bröstets hud. Hon blev grov, flagnig, röd, rynkig.

Liknande symtom indikerar uppkomsten av bröstsjukdomar. Smärtens icke-cykliska karaktär är ett bevis på detta. Ett besök hos en mammolog bör inte skjutas upp för sådana tecken för att inte leda till komplikationer.

Diagnos av smärta

Eftersom det finns ett stort antal orsaker till smärta i ett bröst, är medicinsk hjälp nödvändig. Han kommer att kunna diagnostisera med olika metoder, vilket hjälper till att fastställa orsaken till smärtan. Först lyssnar läkaren på patientens klagomål och får reda på:

 • Lokalisering av smärta.
 • Smärtlängd.
 • Finns det några förändringar i bröstvårtan??
 • Hur smärta är beroende av menstruationscykeln?
 • Finns det sälar och var finns de i förhållande till smärta?
 • Kan hormoner vara en orsak till smärta??

Beroende på de första svar som mottagits från patienten själv och vid undersökning lämnar läkaren förslag på vad som kan vara orsaken till smärtan. Beroende på den första diagnosen föreskrivs ett antal diagnostiska åtgärder. Om diagnosen bekräftar antagandet, föreskrivs lämplig behandling.

Ofta klarar kvinnor som vänder sig till mammolog på grund av smärta i ett bröst sådana test:

 1. Ultraljudscanning.
 2. Blodprov.
 3. MRI.
 4. Mammografi.
 5. Bröstkorgsröntgen.

Om diagnostiska åtgärder inte ger ett entydigt resultat, kan de ta till kontrastmedel.

Bröstsmärtbehandling

Läkarna fortsätter omedelbart till behandlingen efter diagnos. Det är helt baserat på de analyser som erhölls, liksom på den diagnos som slutligen gjordes. Behandlingen av bröstsmärta syftar till att eliminera den främsta orsaken till deras förekomst.

Om en kvinna inte går till läkare och hon försöker eliminera smärta i ett bröst, är komplikationer och förvärring av situationen möjliga. Behandling av ett symptom eliminerar inte orsaken till dess förekomst - sjukdomen.

Behandlingen föreskrivs först efter diagnos baserat på de diagnostiska testen som erhållits. Ofta är behandlingen baserad på att ta olika mediciner som hjälper till att eliminera sjukdomen. I vissa situationer och allvarliga fall kan det emellertid handla om kirurgiskt ingripande för att eliminera patologin.

Det är omöjligt att tydligt beskriva behandlingsförloppet på grund av olika orsaker till smärta i ett bröst. Varje sjukdom har sina egna egenskaper, med hänsyn till kroppens individuella egenskaper. Specialister kan hjälpa en kvinna att bota sjukdomen i tidiga skeden. De sena stadierna slutar inte alltid med ett lyckligt slut.

Prognos

Varje kvinna har ont i bröstet. Ofta beror detta helt enkelt på den cykliska karaktären av menstruationen, vilket provocerar frisättning av hormoner i blodomloppet och orsakar bröstsmärta. I detta fall noteras smärta i båda bröstkörtlarna och slutar med tillkomsten av menstruationsblödning. I detta fall förblir prognosen alltid gynnsam..

Men händelserna utvecklas på ett annat sätt när smärta uppstår i ett bröst och inte är förknippat med menstruationscykler. Detta hänvisar ofta till sjukdomar, av vilka några lätt kan behandlas, medan andra aldrig kan botas. Ju tidigare en kvinna vänder sig till en mammolog för att få hjälp, desto snabbare blir behandlingen och möjlig återhämtning.

I särskilt svåra situationer kan vi prata om livslängden. Utseendet på maligna tumörer leder till dödliga resultat. Hur länge patienten kommer att leva beror på sjukdomsstadiet och den progressiva utvecklingen. I alla fall bör du rådfråga en läkare, eftersom det finns berättelser om otrolig läkning av cancerpatienter.

Bröstsvullnad och tillväxt


Innehållsförteckning

Bröstförstoring (ödem) är ofta förekommande. Det åtföljs inte alltid av smärta, men kan bekräfta förekomsten av olika patologier. Var noga med att uppmärksamma svällningen i körtlarna. Följ frekvensen, kom ihåg känslorna. Detta hjälper läkaren att få en fullständig bild av vad som händer. Vilka är tecken, orsaker till problemet? Finns det några effektiva metoder för att eliminera dessa?

Bröstsvullnad - symtom

En förstorad bröstkörtel indikerar inte nödvändigtvis en sjukdom. Parallellt med ödemet utvecklas ett nytt tecken som orsakar besvär - kontakta en specialist:

 • smärtan lämnar sig inte ens om kvinnan ljuger och sitter;
 • fysisk aktivitet är omöjlig;
 • vätska från de mjölkiga kanalerna;
 • bröst förstorad.

Huvudvärk, magkramper, förlust av aktivitet, allmän försämring av hälsan kan också indikera sjukdomar.

orsaker

Oftare är svullnad en naturlig reaktion av kroppen på produktionen av hormoner. Dessa är progesteron, östrogen, prolaktin, som syntetiseras av sköldkörteln, binjurarna, hypotalamus. Det visade sig att ödem inte är ett resultat av naturliga förändringar - du måste tillgripa en korrekt diagnos. Hormonfel, högt kolesterol, nedsatt körtlar - provokatörer av patologisk brösttillväxt.

Bröstsvullnad - fysiologiska orsaker

En kvinnas kropp är ett komplext system med specifika funktioner. Bröstödem med en viss periodicitet är ett naturligt fenomen som inte medför fara. Det kan finnas flera skäl..

Premenstrual period

Brösttillväxt provocerar ett ägg som har mognat. Nivån av hormoner som säger till hjärnan att befruktning kommer att inträffa snart stiger. Alla system börjar förbereda sig för amning, överskott av vätska ackumuleras i vävnaderna. Upplevelser - bröstet gör ont, drar.

 1. Perioden före ägglossningen är en ökning av nivån för hormonet östradiol, östriol, östron. Ämnen är katalysatorer som är nödvändiga för tillväxt av mjölkkanalerna.
 2. Efter äggmognad dominerar progesteron. Det provocerar tillväxten av celler i bröstkörteln..

Sådana processer bör inte skrämma en kvinna. Men om smärtan förstärktes, plågas med varje PMS är värt ett besök hos en specialist.

Pubertets tonår

Övergångsålder hos flickor väcker svullnad i bröstvårtorna. Anledningen är bildandet av en hormonell bakgrund, syntesen av ämnen som påverkar förändringar i kroppen. För mycket kläder kan orsaka obehag. Så snart puberteten är klar försvinner alla obehagliga känslor.

Graviditet

Menstruationscykeln går förlorad, och bröstet är svullet? De första tecknen på graviditet. Se till att du bär fostret och rådfråga en läkare för att utesluta förekomsten av patologier.

Utvidgning av körtlar, svårighetsgrad, obehag är normalt under graviditeten. Progesteron, som förbereder kroppen för att mata barnet, är skylden. Körtelvävnadsceller växer. När fostret blir äldre blir bröstet ännu känsligare och ökar i volym. Bekväm behå, rymliga kläder gör att du kan minska obehag.

Laktation

Under utfodring ökar ömheten i bröstkörtlarna dramatiskt. Mjölk produceras, kanalernas lumen expanderas, bröstet hälls. Fogar:

 • vävnader är betydligt komprimerade, styvhet;
 • ökad temperatur i körtlarna;
 • lokalisering av smärta i vissa områden;
 • tätningar som liknar knölar - filts efter att ha uttryckt mjölk;
 • rodnad, sprickor i bröstvårtorna.

För att eliminera obehagliga symtom bör du följa barnets matningsregime och uttrycka mjölk regelbundet. Att ignorera rekommendationerna utgör ett problem - mastit. En komplex sjukdom åtföljs av akut smärta, ibland måste du ta operation.

Abort

Avbrott av graviditet - störning i kroppen. Hormoner har redan börjat syntetiseras, bröstvävnad förbereder sig för amning. Konsekvensen av operationen är en allvarlig obalans i reproduktionssystemets funktion. Resultatet blir svullna bröst, periodisk smärta.

Klimax

Perioden då omstruktureringen av interna system börjar, i samband med åldersrelaterade förändringar. Nya processer leder till svullnad i körtlarna. Anledningen är att körtelvävnad förflyttas från bröstet, vilket kommer att ersättas av växande fibrös och fet vävnad. Det väcker brösttillväxt:

 • för trånga underkläder;
 • vätskeintag i stora mängder;
 • överdrivet saltintag;
 • koffeinhaltiga drycker.


Ökad smärta är inte ett bra symptom, du bör konsultera en läkare.

Icke-patologiska orsaker till bröstförstoring

Förutom naturliga processer är bröstsvullnad ibland associerad med:

 1. Hormonell preventivmedel - en biverkning kan vara bröstförstoring, åtföljd av ömhet, obehag. Det är nödvändigt att konsultera en läkare, välja ett annat läkemedel.
 2. Depressiv störning och stress.
 3. Drog användning. Den största risken är antidepressiva medel, som kan orsaka obalanshormoner. Kroppen ökar bildningen av vissa ämnen och minskar dramatiskt andras nivå.
 4. Skador, mekaniska skador på bröstet - vävnaderna sväller, rodnad och smärta uppträder. Du måste träffa en läkare.
 5. Överdriven konsumtion av saltade livsmedel i förväg av månadsblödning. Kroppen ackumulerar vätska och salt förvärrar processen och låter inte lymf fritt tas bort från kroppen.

Smala täta bh, täta kläder kan också provocera bröstsvullnad..

Patologiska orsaker

Allvarligt obehag, en märkbar bröstförstoring - en signal från kroppen om utvecklingen av sjukdomar:

 1. Mastopati - manifesterar sig både i klimakteriet och i alla åldrar. Tecken - efter nästa menstruation blir bröstet fullt, det gör ont, det finns en känsla av tyngd. Diagnosen kan vara cystisk, fibrös, diffus eller fokal mastopati.
 2. Fibroadenom (med bärandet av fostret). Det är förknippat med utseendet på godartade tumörer. Orsakar smärta, svullnad i körtlarna. Patologi behandlas inte under graviditet, eftersom läkemedel inte bör tas.
 3. Onkologi - en sjukdom av malign eller godartad natur orsakar bröstsvullnad.

Det spelar ingen roll vad som orsakar svullnad i körtlarna med fysiologi eller patologi. Ignorera inte symtomen, men kontakta en läkare för korrekt diagnos..

Avslöja orsaken

Det fanns inga skador, men smärta och svullnad observeras? Utnyttja medicinens resultat - till din tjänst finns alla möjliga diagnostiska metoder. De kommer att identifiera patologier i de tidiga stadierna:

 1. Bröstklappning.
 2. Ultraljud i binjurebarken.
 3. Mammografi.
 4. Enzymbundna immunosorbentanalyser.
 5. MR och CT i binjurarna och hjärnan.
 6. Ultraljud av körtlarna och sköldkörteln.
 7. Blodtest för hormonnivåer.
 8. Undersökning av urin för kväve.
 9. Undersökning av bäckenorganen.

Läkaren föreskriver diagnostiska procedurer.

Behandling

Valet av behandlingsteknik beror på orsaken till patologin. Oftast är terapi medicinering som kan lindra symtomen. Förskriv hormonella läkemedel som innehåller prolaktin eller progesteron.

Observera att självmedicinering väsentligt kan förvärra en kvinnas tillstånd. Specifika läkemedel har kontraindikationer. Med klimakteriet kommer östrogensynthämmare att ordineras. Symtomen försvinner, men migrän, illamående, svaghet uppträder.

Förebyggande åtgärder

De fysiologiska processerna som förekommer i bröstkörtlarna är inbäddade i den genetiska koden. Därför är förebyggande av vävnadsödem omöjligt. Måttlig träning hjälper till att normalisera kolhydratmetabolismen. Detta är en garanti för att hormonellt fel inte uppstår. Det är värt att begränsa dig själv i användning:

Dessa livsmedel hotar en normal ämnesomsättning..

Slutsats

Ignorera inte problemet! Om bröstkörtlarna sväller ofta uppstår smärta och svårighetsgrad - kontakta genast en läkare. Detta är en garanti för att du får en noggrann diagnos och att effektiv terapi påbörjas. Tidig diagnos är alltid bättre än kirurgi, komplikationer och risken för allvarliga patologier..

Svullna bröstkörtlar (bröst)

Datum uppdaterat: 2020-04-11

Svullna bröstkörtlar är vanligt förekommande hos kvinnor. Men många av dem lägger inte stor vikt vid det. Som praxis visar är inte alltid en ökning i volymen av mammakörtelceller eller stroma en naturlig fysiologisk process. Ibland kan en förändring i bröststorlek indikera förekomsten av en allvarlig patologi. Tänk på de främsta orsakerna till att bröstet kan skada och svälla, tecken och metoder för att eliminera problemet.

Tecken på bröstsvullnad

När bröstkörtlarna sväller (fylls) uppträder de samtidiga symtomen oftast.

 • En signifikant ökning i bröststorlek (1-2 storlekar);
 • smärta under fysisk ansträngning;
 • förekomsten av smärta i frånvaro av stress (när du sitter, ligger);
 • utseendet på utsläpp från bröstvårtorna;
 • allmän försämring av hälsan (smärta i buken, huvudet).

Om du, förutom bröstförstärkning, hittar minst ett av de angivna symtomen, är detta en allvarlig anledning att konsultera en specialist.

Orsaker till svullnad i bröstet

Naturliga processer som förekommer i kroppen provoseras av syntesen av hormonet östrogen, progesteron, prolaktin, producerat av hypotalamus, binjurebark och sköldkörtel. Om fenomenet inte är sammankopplat med metaboliska processer, indikerar detta en patologi som har många utvecklingsversioner: överskott av kolesterol, nedsatt funktion av körtlarna och hormonell bakgrund.

Fysiologiska orsaker till svullnad i bröstet

Kvinnlig fysiologi är en intressant process som ännu inte är fullständig mottaglig för vetenskapen. Därför inträffar bröstshällning ibland på grund av naturfenomen, vilket kan vara flera.

Innan menstruation

Detta är det vanligaste fenomenet när bröstet blir större, det gör lite ont, "drar" några dagar före menstruationen. Processen är förknippad med mognad av ägget och signal till hjärnan om förberedelserna för befruktning. Följaktligen uppfattar kroppen detta faktum som ett behov av förberedelser för amning, i det börjar aktiva processer förknippade med frisättning av hormoner.

Kvinnlig hormonell bakgrund är indelad i två perioder - "före" och "efter" ägglossning. I det första fallet verkar hormonerna estrone estradiol estriol, vilket ger spridningen av mjölkkanalerna. I det andra dominerar progesteron, som ansvarar för bildandet av celler i bröstkörteln, som producerar sekretioner som leder till svullnad. Detta fenomen är ganska naturligt, men om smärtan är allvarlig och oroar sig varje gång med PMS, bör du rådfråga en gynekolog.

Med puberteten

Hos flickor i puberteten sväller bröstvårtor ofta. Detta fenomen är förknippat med hormonella förändringar. Att bära hårda kläder kan orsaka obehag och smärta i bröstvårtorna. I slutet av perestroika kommer processen att stanna i kroppen, så det finns inga speciella skäl till oro.

Under graviditet

Om du har en försening och det finns uppenbara symtom på svullnad kan detta indikera graviditet. Om en intressant situation inte har konstaterats, bör du konsultera en läkare för att bekräfta graviditeten och se till att det är normalt. Vid graviditet orsakas ökningen i storlek och smärta av arbetet med hormonet progesteron, som bildar körtelceller i det kvinnliga bröstet, vilket ger förberedelser för amning. Under hela graviditeten blir bröstet större och mer smärtsamt. För att eliminera obehagliga känslor är det nödvändigt att välja en BH och kläder korrekt.

Med amning

Toppens ömhet i bröstkörtlarna uppträder vid amning, när körtlarna börjar producera mjölk efter barnets födelse. Jämfört med denna smärta och svullnad kan processerna som störs under graviditeten verka mycket svagare, eftersom smärtaupplevelserna intensifieras under amning, bröstet får hög densitet, det kan bli hett.

För att eliminera dessa symtom är det nödvändigt att korrekt uttrycka mjölk och mata den nyfödda i ett stabilt läge. Om dessa rekommendationer inte följs kan mastit börja utvecklas. Förutom smärta och utvidgning kan andra symtom uppstå:

 • Tätningar som lätt kan kännas efter dekantering;
 • förekomsten av rodnad i mjölkkörtlarnas område i vissa områden;
 • feber och ömhet på en viss plats.

Med klimakteriet

Ett annat fysiologiskt fenomen som provocerar svullnad i bröstkörtlarna är början av klimakteriet. Detta beror på den gradvisa förskjutningen av körtelvävnad från bröstet av fet och fibrös vävnad. Denna process kan orsakas av flera orsaker..

 • Överdriven vätskeintag
 • dricka koffeinhaltiga drycker;
 • bär för trånga underkläder;
 • ökad mängd salt i kosten.

Under abort

Om det finns en artificiell avbrott av graviditeten, observeras en obalans i den hormonella bakgrunden i kroppen, så bröstkörtlarna kan svullna något eller skada dåligt. Faktum är att när intressanta situationer börjar förbereder kroppen sig för utfodring och utsöndrar vissa hormoner i rätt mängd. Abort fungerar som en allvarlig stress för hormonnivån, därför kan skarpa ingripanden i naturliga processer skada hälsan och orsaka bröstsmärtor.

Således kan bröstet fyllas och skada av helt naturliga skäl. Dessa är de fysiologiska processerna som varje kvinna står inför..

Orsaker som inte är sjukdomar

Om menstruationen fortfarande är långt borta, och graviditeten inte har inträffat, och du inte ammar, finns det andra faktorer som bidrar till svullnad i bröstkörtlarna. De är inte förknippade med kvinnlig fysiologi och patologiska processer, utan provoseras av yttre faktorer..

 1. Användning av läkemedel, särskilt antidepressiva medel: de medför förändringar i en kvinnas hormonella bakgrund, så att vissa hormoner utsöndras i överflöd och andra i brist. Denna obalans orsakar smärta och bröstförstoring..
 2. Användning av hormonella preventivmedel: en av biverkningarna av tabletterna är bröstsvullnad. Om det finns en stark känslighet för bröstkörtlarna är det nödvändigt att byta läkemedlet i samråd med läkaren.
 3. Att äta stora mängder salt mat förvärrar situationen före menstruationen, eftersom bordsalt hjälper till att hålla kvar vätska i kroppen och gör det svårt att dränera lymf och blod.
 4. En felaktig bh kan också fungera som den främsta orsaken till att bröstet hälls. Du kan fixa problemet genom att välja rätt underkläder.
 5. Tillståndet i bröstkörtlarna kan ofta påverkas av stressiga situationer och depressiva störningar..
 6. Mekanisk skada orsakar bröstförstoring, rodnad på den, smärta. Om du är kraftigt blåmärkt och svullnad uppstår, måste du rådfråga en läkare.

Patologiska orsaker till svullnad

Icke-fysiologisk ökning kan utlöses av utvecklingen av patologier.

 • Mastopati inträffar inte nödvändigtvis vid början av klimakteriet, den kan förekomma mycket tidigare. Därför, om du hittar svullnad efter menstruation (under den första halvan av cykeln), är detta ett av tecken på mastopati. Sjukdomen kan förekomma i flera former. Fibrös, cystisk, fokal, diffus mastopati uppstår.
 • Onkologi av godartad och ondartad natur är en av de vanligaste orsakerna till kvinnlig bröstfyllning. Om smärtan visade sig långt före menstruationen, och det inte finns några skäl för bröstförstoring, kontakta en läkare.
 • Fibroadenom under graviditeten åtföljs av en godartad tumör som orsakar bröstsvullnad och en förändring i dess allmänna struktur. Bildandet av fenomenet sker på grund av hormonell obalans. Sjukdomen är inte mottaglig för behandling på grund av förekomsten av ett förbud mot att ta mediciner medan du bär ett barn.

Således kan det finnas flera skäl till manifestationen av svullnad - från ofarliga naturliga processer till allvarliga kränkningar. För att bibehålla förtroende för god hälsa bör du i alla fall kontakta en specialist.

Bröstsvullnad hos barn

Bröstsvullnad kan förekomma inte bara hos kvinnor utan också hos nyfödda. Om detta inte är förknippat med mekanisk skada är mastit den främsta orsaken till bröstfyllning. Sjukdomen åtföljs av symtom:

 • körteln är smärtsam och har sälar;
 • svullnad utvecklas ständigt;
 • kroppstemperaturen ökar;
 • varm hud nära platsen för inflammation;
 • barnet är humörigt och vittigt.

Om några tecken upptäcks, kontakta en specialist..

Ett annat fenomen är förknippat med svullnad i bröstkörtlarna hos flickor i skolåldern. Acceleration av ungdomar idag har blivit vanligt, så om det finns en bröstförstoring på 8-10 år, kan detta indikera början av puberteten. För att kontrollera att det inte finns någon fara för hälsan är det värt att visa barnet till en läkare.

Om flickan inte har tecken på pubertet (fet hud, humörsvängningar, skamhårtillväxt, menstruation), kan svullnad indikera patologier som behöver diagnos och akut behandling.

Hur man avgör orsaken

Om dagen före var det ingen mekanisk skada på bröstet, men du är orolig för smärta och ökad storlek, måste du fastställa orsaken till problemet för att fatta beslut om hur du fixar det. Detta stöds av diagnostik med hjälp av ett komplex av progressiva tekniker och analyser..

 1. Palpationsundersökning;
 2. mammografi - en röntgen;
 3. Ultraljud av bröstkörteln;
 4. Ultraljud av sköldkörteln;
 5. Ultraljud i binjurebarken;
 6. bäckenundersökning;
 7. laboratorieblodtester för hormoner;
 8. enzymimmunanalys;
 9. urintest för kväve osv.;
 10. MR och CT i hjärnan och binjurarna.

Alla diagnostiska metoder bör förskrivas av din läkare. Användningen av en omfattande metod för att bestämma sjukdomen kommer snabbt att återhämta sig från den.

Behandling

Tillämpade terapimetoder beror till stor del på orsakerna till utvecklingen av patologi. Oftast föreskriver läkaren användning av mediciner och deras analoger av syntetiskt ursprung. Om en kvinna klagar över ofta svullnad och utvidgning av bröstkörtlarna föreskriver specialisten vanligtvis hormonpreparat baserat på progesteron eller prolaktin.

Det är viktigt att veta!
Var och en av läkemedlen har kontraindikationer och biverkningar, vilket är viktigt att beakta. Självbehandling rekommenderas inte..

Om det finns ett klimaks, rekommenderar läkare användning av östrogensynthämmare i området fettvävnad, men för att eliminera symtom måste du betala för biverkningar - huvudvärk, svaghet och illamående.

Förebyggande

Funktioner för syntesen fastställs i den genetiska koden, så att förebyggande av svullnad är omöjligt. För att förhindra funktionsfel är det nödvändigt att ta måttlig fysisk aktivitet för att normalisera kolhydratmetabolismen. Ät inte i stora mängder produkter som hotar den normala ämnesomsättningen, till exempel soja, vete, lin, sparris, potatis, dadlar och andra..

rön

Således, om mjölkkörtlarna hälls, kan detta indikera olika fenomen i kroppen. För att undvika utveckling av allvarliga komplikationer, även om tecknen verkar helt naturliga, rekommenderas att du konsulterar en läkare. Endast en erfaren specialist kommer att kunna fastställa den verkliga orsaken till fenomenen och föreskriva effektiv behandling. Var försiktig och var frisk!

Jag trodde att bröstkörtlarna sväller bara under graviditet och amning, det visar sig att det kan vara många skäl.

Orsaker till bröstsvullnad hos kvinnor

Det kvinnliga bröstet är ett mycket känsligt organ som svarar till och med på en liten förändring av den hormonella bakgrunden i kroppen. Nästan alla kvinnor märker regelbunden svullnad i bröstkörtlarna under ägglossning och menstruation. Men förutom naturliga orsaker finns det flera situationer där en byst som är full och sjuk är ett formidabelt symptom som uppmanar en kvinna att rådfråga en läkare omedelbart.

Icke-farliga orsaker till bröstförstoring

Månadscykel

Under menstruationen, under regelbunden ägglossning, förbereder kvinnans kropp för en möjlig befruktning. I en större mängd börjar hormonet progesteron produceras, vilket är ansvarigt för att förbereda bröstkörtlarna under den tid som barnet foder, brösten börjar fyllas och till och med skada. Men när graviditeten inte har inträffat och menstruationen har börjat, återgår hormonnivån hos kvinnor till det normala, och körtillståndet efter menstruationen blir normalt.

Rädsla bör endast orsakas av svår bröstsmärta, rodnad och förändringar i hudens struktur, blodproppar, knutar i vävnaderna i körtlarna och andra sjukdomar hos kvinnor..

Graviditet

Om befruktningen av ägget fortfarande inträffade, då under första trimestern gör ont bysten och kan få 1-2 enheter av storleken - kroppen förbereder bröstet när barnet matas. Bröstkörtlarna sväller också för att ytterligare fettvävnad förekommer - ett sätt att skydda en kvinna från negativa effekter.

Under denna period är det mycket viktigt att ta hand om bystets goda skick, till exempel öka bh-storleken så att den svullna bröstkörteln inte pressas med sina koppar. Vissa obehag kan orsaka ömhet i bröstet och nedre delen av ryggen, en ökning av kroppstemperaturen upp till 37 grader, men dessa fenomen anses naturliga för en kvinnas ställning och därför inte farliga.

Åldersrelaterade förändringar i klimakteriet

Vid en ålder av 45-50 år genomgår den kvinnliga kroppen en fas av klimakteriet - upphörande av förlossningsfunktionen, vilket påverkar bröstkörtlarnas tillstånd. Det finns en ersättning av celler som utsöndrar mjölk till fibrer och fettvävnader, vilket återspeglas i storleken och formen på bysten - brösten sväller och gör ont under en tid. Vid denna tidpunkt bör hennes hälsa övervakas särskilt noggrant - förändringar i hormonell bakgrund och bystens sammansättning ökar risken för godartade eller maligna tumörer..

Brott mot en hälsosam livsstil, dåliga vanor

Ibland är bröstsvullnad förknippad med bristande efterlevnad av reglerna för en hälsosam livsstil och matvanor. Bröst kan hällas på grund av:

 • Överdriven vätskeintag
 • Högt innehåll av koffein och salt i maten (mer än 5 g per dag) - dessa ämnen kvarhåller vätska i vävnaderna och bidrar till deras svullnad.
 • Övervikt - överskott av fettceller samlas i bysten, buken, höfter, vilket ökar volymen på dessa kroppsdelar.
 • Mycket tätt underkläder, klämmer och till och med skadar känslig bröstvävnad.

Du kan korrigera situationen genom att ändra vissa livsstilsvanor och smakpreferenser. Att göra en kvinna försiktig och besöka en läkare borde vara att hennes bröstkörtlar har förstorats och skadat, bröstasymmetri har uppträtt, färgen och strukturen på bysten på huden har förändrats - dessa tecken kan tyder på att körtlarna är skadade eller tumörer i varierande grad av malignitet uppträdde i den.

Tar preventivmedel och hormonella läkemedel

Anti-oönskade graviditetspiller innehåller syntetiska eller växtbaserade analoger av hormonerna östrogen och prolaktin. Bröstkörtlarna reagerar på dessa ämnen med en ökning i volym. Speciella krämer och geler verkar enligt samma princip, vilket gör att bysten sväller, blir frodig och sexig. Men effekten av en sådan teknik varar bara så länge kvinnan använder botemedel. Efter avslutandet av intaget av delar av hormoner från utsidan återgår bröstet till sitt naturliga utseende.

Sjukdomar som påverkar bröstkörtelstorlek

Om svullnaden i bröstkörtlarna åtföljs av svår smärta, en förändring i formen och en kränkning av bystets symmetri, inflammation i lymfkörtlarna och andra negativa symtom, tyder dessa tecken troligen på godartade eller maligna tumörer i bröstet. Det kan vara:

 • Olika typer av mastopati. Det finns en hel lista över tumörer som inte är cancer, men vissa av dem tenderar att degenerera och bli malig. Så en mammologs uppmärksamhet kommer att kräva någon nodul eller koagulering som finns i vävnaderna i brösten, eftersom snabb behandling inte bara kan återställa kvinnans hälsa helt utan också rädda honom från dödlig fara.
 • Bröstcancer (karcinom eller sarkom). Dess symtom är en förändring i formen av bröstvårtorna (rynkor och tillbakadragning), tuberositet och missfärgning av huden över neoplasmen, en ojämn form av bröstet, närvaron av en eller flera förtjockningar, som upptäcks genom palpation.

Endast en läkare, en mammolog som använder modern utrustning och tekniker, kan fastställa tumörens natur och behandlingsmetoder eller exakt svara på varför brösten sväller. Det är orimligt att självmedicinera och försöka bli av med tumören själv.

Inte en enda kvinna är säker mot bröstsjukdomar. Men det negativa tillståndet kan minimeras genom att anpassa din livsstil och iaktta kroppens tillstånd på egen hand eller med hjälp av en specialist.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Orsaker till blödning i perimenopaus, klimakteriet, postmenopaus

Isolering av blod från könsorganen hos kvinnor i äldre åldersgrupp (45-55 år) kallas blödning i klimakteriet. Menopausen kan jämföras med puberteten hos en ung flicka, när hennes period redan börjat, men den vanliga cykeln har ännu inte fastställts....

Måste jag byta vattpinnen varje gång jag använder toaletten??

Nej, det är inte nödvändigt att byta vattpinnen varje gång du använder toaletten. Vagina, urinrör och rektum är oberoende organ och var och en av dem har sin egen individuella öppning....

Blödning i mitten av cykeln

Allmän informationÄven små fläckar som uppträder hos en kvinna från slidan mellan menstruationen antyder att du måste vara vaksam och med hjälp av en läkare måste du förstå hur farligt det är och varför dessa symtom dök upp....