Vad kan vara orsakerna till förseningen i menstruationen från 1 till 10 dagar?

Harmonier

Menstruation är det sista steget i en kvinnas menstruationscykel. Det är en komplex process för avstötning av livmoderens innerfoder - endometrium. Denna förändring i reproduktionssystemet åtföljs av frigörandet av blodiga massor.

Normalt bör denna process pågå från 3 till 5 dagar, och volymen av förlorat blod bör inte överstiga 150 ml under hela perioden. Processen fortsätter normalt smärtfritt.

Om dessa processer inte inträffar bör du rådfråga en specialist. Intervallet mellan föregående och början av dessa perioder bör vara från 28 till 35 dagar.

Menstruationscykeln och dess roll i en kvinnas kropp

Menstruationscykeln är ett helt komplex av komplexa biokemiska processer i en kvinnas kropp. Det är han som tillhandahåller en av huvudfunktionerna i kvinnlig kropp - graviditet. Och dess manifestation är menstruation.

Menstruation hos en kvinna för första gången signalerar början av det reproduktiva systemet. För en flicka innebär detta att äggstockarnas arbete börjar och hennes kropp förbereder sig för att utföra en könsfunktion. Normalt uppträder menstruationscykeln i åldern 13 - 15 år.

Under en tid kan det vara oregelbundet och normalt sett bör en kvinna ha en fullgod reproduktionsfunktion under året. Om menstruationen under längre tid inte blir regelbunden, betyder det att du måste konsultera en specialist.

Cykelfaser:

 • Menstruationscykeln börjar med den första fasen, den kallas också sekretorin. Vid denna tidpunkt växer endometriet utan dess funktionella omstrukturering. Denna process sker under kontinuerlig kontroll av follikelstimulerande hormon och östrogen. Parallellt med tillväxten av endometrium bildas folliklar som ett framtida ägg i äggstockarna. I slutet av fasen förvandlas det till ett moget ägg som kommer in i bukhålan och är redo för befruktning.
 • Den andra fasen är spridning. Detta är ett av de viktigaste stadierna som är nödvändiga för att vidareutveckla graviditeten. Endometriet börjar transformera och förvandlas till mogen vävnad. I äggstockarna finns det en bildning av corpus luteum, denna formation är fylld med ett ämne som producerar progesteron. Det är under påverkan av progesteron som inträffar efter att det befruktade fosterägget fästs till livmoderhålet.

I händelse av att graviditet inte inträffar inträffar involvering av denna formation, hormonell omstrukturering och avstötning av det bildade endometriumet. Normalt bör dessa processer vara synkrona..

Orsaker till försenad menstruation

Graviditet

Detta är en av de mest gynnsamma orsakerna till försenad menstruation. Det är förknippat med befruktningen av ett moget ägg och bildandet av ett embryo..

Innan menstruationen börjar kommer ägget ut i livmoderhålet.

Från befruktningens ögonblick förändras kvinnans hormonella bakgrund dramatiskt.

Av stor betydelse i detta fall ges progesteron, det förhindrar endometrial avstötning och början av menstruation.

Normalt bör det inte förekomma någon blodig utflöde hos kvinnor före födseln.

I vissa fall fördröjer en kvinna även efter leveransanmälan försenad menstruation, detta beror både på amning och återställande av äggstockarna, som har varit inaktiva länge.

Påfrestning

Stressande situation är ett av de allvarliga orsakerna till förseningen av menstruationen..

Det kan vara förknippat med överdriven produktion av hormoner som är ansvariga för kroppens motstånd mot stressande situationer..

I ett sådant fall kan inte bara en allvarlig hormonell funktionsfel och störning av äggstockarna uppstå, utan också deras utarmning på grund av en kraftig ökning av hormoner eller cirkulationsstörningar på grund av ökat arbete.

En kvinna kan uppleva en försening i menstruationen och som ett resultat med efterföljande funktionsfel i äggstockarna. Några cykler senare återställs menstruationsfunktionen igen..

Hormonell obalans

Anledningen till förseningen av menstruationen kan också förknippas med en kränkning av den hormonella bakgrunden.

Emellertid är hormonerna i reproduktionssystemet inte alltid ett problem. Sköldkörtelhormoner kan också leda till en försening i menstruationen..

Med en otillräcklig produktion kan en kvinna notera cykelfel, såväl som okontrollerad konstant viktökning.

Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt en kvinna och tillståndet i det reproduktiva systemets hormonella bakgrund, tillstånd som avbrott av graviditet eller missfall kan leda till ytterligare förseningar.

Som ett resultat sker det en kraftig förändring i äggstockarnas arbete och de behöver lång tid för att återhämta sig.

Inflammation

Den inflammatoriska processen är en av de vanligaste orsakerna till menstruationsfördröjning.

Dessutom kan dess lokalisering vara annorlunda, det är både livmodern och äggstockarna.

Det farligaste när det gäller utveckling av försenad menstruation är ovarieinflammation.

Det är med denna kropp utvecklingen av endometrium och början av menstruation är associerad. Oftast inträffar förseningen i cykeln när en infektion eller återfall av den inflammatoriska processen inträffar.

I vissa fall kan processen påverka mer än en menstruationscykel, detta är vikten av snabb diagnos och behandling, särskilt hos personer i reproduktiv ålder.

Den inflammatoriska processen i livmodern kan leda till underlägsenhet i bildningen av endometrium, och det är efter en liknande anledning som en kvinna kan märka en förändring i menstruationens natur. Efter en försening kan de vara mer rikliga eller omvänt misstänksamma.

Arten av urladdningen förblir brun och smutsad under lång tid. Nästa cykel efter förseningen blir mer smärtsam. I detta fall överskrider förseningen som regel inte två veckor.

Motion

Detta är en av de allvarliga faktorerna som leder till störning av äggstockarna och störning av ankomsten av menstruation.

Kvinnor som regelbundet upplever kraftig fysisk ansträngning, till exempel förknippade med arbete, eller som irrationellt närmar sig utposter för viktminskning, eller som är förtjust i träning, upplever problem med menstruationscykeln.

Det kan finnas många skäl som leder till en försening i menstruationen på grund av fysisk aktivitet, en av dem är en kränkning av blodcirkulationen i organet och ökat tryck på det.

Övervikt

Nyligen finns det en tendens att ändra menstruationscykeln hos kvinnor mot bakgrund av ökad kroppsvikt.

Det bör noteras att massan bör överstiga värden som är lämpliga för begreppet fetma.

Ett liknande problem är förknippat med det faktum att fettvävnad i sig är en källa till produktion av vissa hormoner, och som ett resultat kan betydligt förändra en kvinnas naturliga hormonella bakgrund. Problemet med övervikt kan också förknippas med hyperandrogenism..

Medicin

I vissa fall kan menstruation inte förekomma eller komma sent på grund av medicinering.

I större utsträckning hormonella läkemedel som syftar till kvinnors reproduktionsfunktion.

De vanligaste grupperna är orala preventivmedel eller preventivmedel.

Det kan inte alltid bero på mottagande av medel i denna cykel..

Många kvinnor upplever detta problem efter flera cykler..

Sådana förändringar är inte bara förknippade med en kränkning av äggstocken, utan också med den onormala utvecklingen av endometrium. I detta fall finns patologiska förändringar oftast med felaktig medicinering.

Hur många perioder kan försenas om testet är negativt?

Negativa testfördröjningsperioder:

 • Försening av menstruationen under 1 dag anses inte vara en försening, inte ens med en vanlig menstruationscykel. Detta kan bero på en liten förändring i rytmen hos utsöndrade hormoner i äggstockarna..
 • Under 2 till 3 dagar är det inte heller värt att betrakta som en patologi. Detta beror på det faktum att dessa fluktuationer kan uppstå i en helt frisk kropp..
 • Under fyra dagar kan menstruationsförseningen från den föreskrivna rytmen betraktas som ett alternativ, mellan patologi och dess frånvaro. Ett liknande problem är förknippat med det faktum att det är i denna menstruationscykel som inte bara hormonsvikt kan uppstå, utan också en mindre inflammatorisk process.
 • Under 5-6 dagar kan problemet likna ovanstående. En försening på en vecka kan vara förknippad med en mer uttalad överförd inflammatorisk process. En liknande situation kan kräva medicinsk behandling..
 • Under en vecka eller 8 till 10 dagar kan menstruationen försenas med cystiska förändringar i äggstockarna, en enda cysta, såväl som allvarlig inflammation i inte bara äggstockarna, utan också livmoderhulen.

När man ska se en läkare?

Eftersom normala avvikelser i menstruationscykeln inträffar inom tre dagar är det i denna tidsperiod inte nödvändigt att kontakta en specialist, förutsatt att det inte finns några klagomål.

Om en kvinna är orolig för några symtom, lägre buken börjar skada, drar i ryggen, känner sig sjuk eller reser, bör du omedelbart rådfråga en specialist för efterföljande diagnos och vid behov valet av grundlig behandling.

Det är flickorna på ett otydligt sätt till läkaren som kan hota utvecklingen av komplikationer.

Undersökning

Diagnostiska metoder beror på den påstådda orsaken till utvecklingen av cykelstörningar:

 • Vid misstänkt graviditet erbjuds en kvinna att utföra ett test baserat på bestämning i urinen av en specifik substans av humant koriongonadotropin. Det är han som ökar med en gradvis graviditet. Om det inte är möjligt att göra en icke-invasiv analys finns det ett alternativ. För att göra detta måste du donera blod till samma hormon, bara i detta fall blir resultatet mer exakt.
 • Ultraljudsförfarande. Det låter dig identifiera förekomsten av ett fosterägg med ett embryo, samt basera på dess storlek för att sätta uppskattad term.
 • I inflammatoriska processer räcker flera metoder för en noggrann diagnos. Först och främst är detta en bedömning av en smet på flora från innehållet i slidan. Ofta är det under inflammatoriska processer i äggstocken som också vaginalfloraen är involverad.
 • Allmänt blodprov, enligt dess resultat, kan vi dra slutsatsen att det finns en inflammatorisk process i äggstockarna eller livmoderhålan.
 • Menstruations oregelbundenheter förknippade med hormonell funktionsfel diagnostiseras med hjälp av den kliniska bilden, när läkaren tydligt kan se hormonella störningar.
  Laboratorieundersökning för att bestämma hormonprofilen. De nödvändiga hormonerna inkluderar follikelstimulerande, progesteron, prolaktin och andra.

Behandling

Terapi för försenad menstruation beror till stor del på orsaken till vilken den är associerad:

 • Så kvinnor vars graviditet är orsaken till förseningen behöver inte ordineras. Det är viktigt för dem att diagnostisera hennes tillstånd och förhindra utvecklingen av komplikationer, i vissa fall krävs bevarande terapi. När en kvinna har diagnosen graviditet måste du registrera dig hos en gynekolog på poliklinisk basis.
 • Behandling i samband med att ta mediciner syftar främst till att stoppa deras användning, samt att eventuellt nödvändig återställande av reproduktionssystemet. För detta kan vitaminer användas. När man tar kombinerade orala preventivmedel kan menstruationen också försenas, och tillståndet kräver inte behandling. Det är bara nödvändigt att fortsätta använda läkemedlen i det föreskrivna läget utan oavsiktliga utelämnanden enligt instruktionerna.
 • Behandlingen av menstruationsfördröjning förknippad med fysisk aktivitet syftar till dess fullständiga uteslutning från livsstil och möjlig utbyte av en mer skonsam metod. Under återhämtningsperioden kan du behöva inte bara vitaminbehandling, utan också en full och högkvalitativ kost.
 • Behandling av försenad menstruation med ökad kroppsvikt kräver dess obligatoriska reduktion med identifiering av orsakerna till viktökning. Du kan inte fasta, eftersom i vissa fall problemet kan uppstå när den hormonella bakgrunden förändras, till exempel behandling av hypotyreos.
  I en stressande situation bör du bli av med det, och om det är omöjligt att hantera depressionen på egen hand måste du kontakta en specialist. Kan behöva ta antidepressiva läkemedel.
 • Den inflammatoriska processen innebär utnämning av läkemedel som syftar till att förstöra patogenen, öka immuniteten och få vitaminer. Efter behandlingen kommer det att vara nödvändigt att diagnostisera igen och i efterföljande cykler antikroppsåtgärder.
 • I händelse av att förseningen i menstruationen orsakas av hormonsvikt är det nödvändigt att ta reda på dess exakta orsak. Detta kan vara en kränkning av andra organ och system. Frågan om val av läkemedel löses efter diagnos. Om orsaken till förseningen utesluts i framtiden kan du inte genomföra behandling.

Förebyggande

Förebyggande av en oregelbunden menstruationscykel är en ganska stor del av gynekologi. Det inkluderar primära och sekundära händelser.

I primära fall bör sjukdomar som resulterar i menstruations oregelbundenhet förebyggas..

Den:

 • Förebyggande av sexuellt överförda infektioner med kondom. En liknande metod är nödvändig om sexpartnerna inte är konstant eller om han inte klarat diagnosen sexuellt överförda sjukdomar.
 • Undvik fokus på kronisk infektion, såväl som hypotermi och stressande situationer som kan leda till inflammatoriska processer i det kvinnliga reproduktionssystemets organ..
 • Följ reglerna för god näring, under bildandet av menstruationsfunktionen begräns inte dig själv i näringsämnen genom strikta dieter, liksom försvagande fysisk ansträngning.
 • Ta inte droger på egen hand, särskilt inte på hormonell basis.
 • Kontakta i god tid specialister om det finns klagomål från könsorganen.
 • Undvik oönskad graviditet, och som ett resultat, avbrottet.

Sekundär förebyggande innefattar snabb behandling av identifierade tecken på gynekologisk och endokrinologisk patologi. Kursen mot återfallsterapi i närvaro av fokus på kronisk infektion.

recensioner

Recensioner av kvinnor om förseningen av menstruationen:

Vad förutom graviditet är orsakerna till förseningen i menstruationen

Genom hur kvinnans reproduktiva system fungerar kan man bedöma det allmänna hälsotillståndet. Utseendet på cykelstörningar, förseningen av menstruationen indikerar abnormiteter i det endokrina, nervösa och andra system. Regelbundna perioder med normal varaktighet indikerar att hormonnivån är normal, en kvinna kan bli gravid. Skälen till förseningen i menstruationen kan vara processer med naturliga åldersrelaterade förändringar, kroppens reaktion på yttre faktorer. Abnormitet är ofta ett tecken på en allvarlig sjukdom..

Vad betraktas som en försening i menstruationen

Normen beaktas om en kvinnas period kommer inom 21-35 dagar. En försening på mer än 10 dagar är en patologi om den inte är förknippad med den fysiologiska omstruktureringen av kroppen. 1-2 gånger per år inträffar en liten försening i menstruationen hos varje kvinna. Om detta upprepas ständigt måste du konsultera en läkare för undersökning.

Menstruation kan uppstå med ett intervall på mer än 40 dagar (oligomenorrhea, opsomenorrhea), och kan också vara frånvarande under flera menstruationscykler (amenorré).

Det finns naturliga orsaker till försenad menstruation. Förutom graviditet kan detta till exempel vara amning, klimakteriet. Om förseningen inte är förknippad med normala fysiologiska processer måste patologinens natur omedelbart fastställas för att undvika komplikationer.

Fysiologiska orsaker till försenad menstruation

Menstruationscykeln är en strikt sekvens av processer förknippade med att förbereda den kvinnliga kroppen på graviditet. Även hos en helt frisk kvinna kan fel i denna mekanism uppstå under påverkan av yttre faktorer. Dessa inkluderar:

 1. Emotionellt tillstånd: intensiv förväntan på menstruation, om en kvinna är rädd för en oönskad graviditet, stress på jobbet, personliga upplevelser.
 2. Ökad fysisk och mental stress, intensiva sporter.
 3. Flytt till en ny bostad, klimatförändring, ockupation, daglig rutin.
 4. Ohälsosam kost, kost, fetma, vitaminbrist.
 5. Förkylningar, kronisk gastrit, diabetes, njursjukdom.
 6. Tar antibiotika och vissa andra läkemedel.
 7. Användningen av hormonella preventivmedel, ett kraftigt avskaffande av preventivmedel.
 8. Hormonell omstrukturering av kroppen under puberteten. Inom 1-2 år kommer menstruationen oregelbundet, till och med flera månader är frånvarande på grund av äggstockarnas omogenhet. Därefter justeras cykeln. Om detta inte händer måste du ta reda på orsaken till kränkningarna.
 9. Förändringar i den hormonella bakgrunden med klimakteriet. Sällsynta oregelbundna perioder är ett tecken på början av premenopausal period före föregående fullständig upphörande av menstruationen.
 10. En ökning av prolaktinnivåerna i kroppen efter förlossningen i samband med mjölkproduktionen. Om en kvinna inte ammar, återställs hennes perioder efter 2 månader. Om den matas, kommer menstruationen efter upphörandet av barnets amning.

Obs: Om din period inte kommer ett år efter födseln kan det vara ett tecken på en sjukdom som har uppstått på grund av födelseskador..

Ständiga förseningar uppstår på grund av förgiftning av kroppen med alkohol, droger, nikotin. Brott mot cykeln inträffar ofta hos kvinnor som arbetar i farliga industrier på nattskiftet.

Video: Orsaker till försenad menstruation. När man ska se en läkare

Patologier som leder till förseningar i menstruationen

Förutom graviditet kan orsaken till försenad menstruation vara sjukdomar i det reproduktiva och endokrina systemet.

Hormonella störningar

Vanliga orsaker till menstruations oregelbundenhet är sjukdomar i sköldkörteln, hypofysen, binjurarna, äggstockarna och orsakar hormonell obalans.

Hypotyreoidism - otillräcklig produktion av sköldkörtelhormoner tyroxin och triiodotyronin. Utan dessa ämnen är det omöjligt att producera könshormoner i äggstockarna: östrogen, progesteron, FSH (follikelstimulerande hormon), som ger äggmognad, ägglossning och andra processer i menstruationscykeln. Försenad menstruation är ett av de första tecknen på sköldkörtelsjukdom hos kvinnor.

Hyperprolaktinemi är en hypofyssjukdom som är förknippad med överdriven produktion av prolaktin. Detta hormon hämmar produktionen av östrogen, som ansvarar för att äggen mognar i rätt tid. Äggstocksfunktionen är nedsatt med medfödd hypofys underutveckling, hjärntumörer.

Adenom (godartad tumör) i hypofysen eller binjurarna. Det leder till fetma, överdriven hårväxt på kroppen, menstruations oregelbundenhet.

Ovariell dysfunktion är en kränkning av produktionen av könshormoner i äggstockarna. Detta tillstånd kan vara ett resultat av tidigare inflammatoriska sjukdomar, hormonella störningar, installation av en intrauterin enhet, användning av hormonella läkemedel.

Video: Varför menstruationen är försenad eller frånvarande

Fortplantningssjukdomar

Inflammatoriska sjukdomar i livmodern och äggstockarna leder till en störning i produktionen av hormoner som är ansvariga för mognad av ägg, folliklar och endometrium. Som ett resultat orsakar de ofta förseningar. Samtidigt förändras utsläppets volym och natur, smärta uppträder i nedre del av magen, nedre delen av ryggen samt andra symtom. Ofta är inflammatoriska processer orsaken till infertilitet, förekomsten av tumörer i reproduktionssystemet, bröstkörtlar. Inflammatoriska sjukdomar uppstår på grund av infektion med felaktig hygienisk vård av könsorganen, oskyddat samlag, traumatisk skada på livmodern under förlossning, abort och curettage.

Salpingoophoritis är en inflammation i livmodern och bilagorna (rör och äggstockar). Processen kan orsaka dysfunktion i äggstockarna.

Endometritis - inflammation i livmoderslimhinnan, vilket leder till uppkomsten av hypomenstruellt syndrom (menstruation kan komma inom 5-8 veckor och till och med inte ofta fyra gånger om året).

Cervicit är en inflammation i livmoderhalsen. Processen överförs enkelt till livmodern och bilagor.

Endometrial hyperplasi. En patologisk förtjockning av slemhinnan som leder livmodern. Det är orsaken till en lång försening i menstruationen, varefter kraftiga blödningar inträffar. Patologi uppstår på grund av hormonella störningar orsakade av sjukdomar i endokrina körtlar..

Uterin fibroids - en godartad tumör i livmodern, singel eller i form av flera noder som finns både utanför och inuti livmodern. Denna sjukdom kännetecknas av oregelbunden menstruation. Långa förseningar kan växla med en kort cykel.

Polycystisk äggstocksjukdom - bildning av flera cyster utanför eller inuti äggstockarna. Sjukdomen kan fortsätta utan symtom. Finns ofta när man undersöker en kvinna om en lång (mer än 1 månad) frånvaro av menstruation.

Livmoderpolypper - bildandet av patologiska noder i endometriet, kan spridas till livmoderhalsen. Menstruationsförseningar, långvarig kraftig blödning är karakteristiska. Malign vävnadsgenerering förekommer ofta..

Endometrios - tillväxten av endometrium i rören, äggstockarna, i angränsande organ. I detta fall försämras äggledarnas tålamod, vilket kan orsaka menstruationsförseningar. Utöver vanlig graviditet kommer menstruation med endometrios inte i tid på grund av en ektopisk graviditet om fostret fäster sig i röret och inte i livmoderhålet. Som ett resultat kan en rörbrott uppstå, vilket är farligt för kvinnans liv. I stället för den förväntade menstruationen visas fläckar med en blandning av blod. En kvinna bör uppmärksamma utseendet på tecken som illamående, kräkningar, smärta i nedre del av buken (från sidan där ägget fästes).

Ektopisk graviditet inträffar också efter sjukdomar som leder till vidhäftningar i rören och äggstockarna (salpingoophoritis).

Endometrial hypoplasia - en underutveckling av livmoderslimhinnan, där endometrialskiktet förblir för tunt, kan inte hålla ett befruktat ägg. Detta leder till abort redan i början, när kvinnan ännu inte vet om sin början. Nästa menstruation kommer med en fördröjning, brun fläck kan förekomma framför den. Hypoplasi är resultatet av inflammatoriska processer i bäckenorganen, operationer i livmodern och äggstockarna, hormonella störningar i kroppen.

Tillägg: En av de vanligaste orsakerna till försening är anorexi, en psykisk sjukdom förknippad med en ätstörning. Det observeras vanligtvis hos unga kvinnor. Lusten att gå ner i vikt blir en besatthet. Samtidigt upphör mat att absorberas, fullständig utarmning inträffar. Menstruationen kommer med en större försening och försvinner sedan. Om du kan återställa vikten visas menstruationen igen.

Varför ihållande menstruationsförseningar är farliga

Ständiga förseningar i menstruationen indikerar hormonella störningar, brist på ägglossning, onormala förändringar i endometriumstrukturen. Patologi kan uppstå på grund av allvarliga, till och med farliga sjukdomar: livmoders tumörer, endokrina körtlar, polycystiska äggstockar. Anledningen till förseningen i menstruationen är en ektopisk graviditet..

Det är nödvändigt att fastställa en diagnos så snart som möjligt för att ta reda på graden av fara för processerna, eftersom de åtminstone leder till infertilitet, tidig menopaus. Sjukdomar förknippade med försenad menstruation orsakar brösttumörer, hjärt-kärlproblem, diabetes mellitus, försvagad immunitet, för tidig åldrande och förändringar i utseende. Till exempel, om förseningen uppstår på grund av polycystiska äggstockar, ökar kvinnans vikt kraftigt, upp till fetma, hår i ansiktet och bröstet (som män), akne, seborré.

Rätt behandling av sjukdomar som orsakade förlängning av cykeln hjälper ofta till att undvika infertilitet, ektopisk graviditet, missfall och förebygga cancer.

Undersökningsmetoder, fastställande av orsakerna till förseningen

För att fastställa orsaken till förseningen i menstruationen genomförs en undersökning.

Det kontrolleras om kvinnan ägglossning. För att göra detta, under hela cykeln, mäts basal kroppstemperatur (i ändtarmen), ett schema upprättas. Förekomsten av ägglossning indikeras av en kraftig temperaturökning över 37 ° i mitten av cykeln.

Ett blodprov genomförs för hormoner för att upptäcka avvikelser, möjliga konsekvenser.

Ultraljud undersöker tillståndet i bäckenorganen, avslöjar förekomsten av tumörer och andra patologier i livmodern och bilagorna.

Metoderna för datoranalys och magnetisk resonansavbildning (CT och MRI) undersöker hjärnan, hypofysens tillstånd.

Av vilken anledning kan det bli en försening i menstruationen utom graviditet?

Lästid 8 minuter

När menstruationen inte började vid den bestämda tiden, tänker kvinnan ofrivilligt på vad som är fel med henne, på grund av vilken försening av menstruationen utom graviditet? Anledningen till förseningen av menstruationen utom graviditet: det finns ett stort antal faktorer som kan utlösa hormonstörningar. Vi kommer att försöka överväga var och en av dem i detalj för att fylla luckorna i kunskap om denna fråga..

De främsta orsakerna till försenad menstruation

Efter att ha kontaktat en gynekolog, med ett problem som en menstruationssvikt, konstaterar läkaren ovariell dysfunktion, men denna diagnos, som antyder konstant funktionsfel i menstruationscykeln, har sina egna skäl. Patienten och hennes läkare bör ta reda på det. Annars rör sig problemet inte från marken. Så, följande fakta kan tillskrivas de orsaker som påverkar misslyckanden i månadscykeln:

 1. fysisk belastning, hårt slitage
 2. regelbunden stress
 3. kardinal förändring i klimatförhållanden
 4. övervikt eller brist på detta
 5. gynekologiska faktorer
 6. långvarig användning av hormonella preventivmedel
 7. berusning
 8. ärftliga faktorer
 9. polycystisk äggstock
 10. klimakteriet
 11. långvarig användning av läkemedel (hormonellt, giftigt)

Försenad menstruation: mer detaljerade skäl

Överbelastning av kroppen med träning

Om en representant för det svagare könet är aktivt engagerat i idrott, nämligen maktmisbruk, kan detta påverka kvinnors hälsa negativt. Särskilt är det värt att tänka på detta för flickor som inte har barn, eftersom dessa störningar i hög grad påverkar möjligheten till befruktning.

Samma resultat kan uppstå när en bräcklig kvinna gör för hårt fysiskt arbete. Att bära vikter är mäns uppgift, så du bör tänka på din hälsa och ge upp överarbetet..

Ihållande stressiga situationer

Det är nödvändigt att förstå varför menstruationen är försenad. Andra orsaker än graviditet kan vara konstant stress. Om arbetsatmosfären innebär ständiga nervnedbrott eller en spänd relation har utvecklats i ditt personliga liv, kan du inte leva med det. Arbetet måste ändras, sök hjälp av en psykolog för att lösa inhemska problem med en man eller barn. En professionell kommer att hjälpa till att titta på svåra situationer från en annan vinkel, det är lättare att relatera till problem och korrekt bygga ett schema för att lösa dem. Det viktigaste att förstå är att dålig sömn och moralisk trötthet mitt i stress är en direkt fiende för kvinnors hälsa.

Brå klimatförändringar

Ibland kan en kvinna, även med god hälsa och en lugn miljö i familjen, fortfarande gå vilse. Vad är orsaken till förseningen i menstruationen, förutom graviditeten, i detta fall? Om en flicka är älskare av avlägsna resor och ofta tillbringar tid i avlägsna länder, kan kroppen således reagera på en ofta klimatförändring. Det är också värt att tänka på alltför lång exponering för solen och missbruk av ett solarium. Överdriven ultraviolett strålning påverkar kvinnors hälsa negativt och kan leda till ytterligare hudproblem, upp till utvecklingen av cancertumörer..

Fetma eller undervikt

Forskare har länge bevisat varför en försening i menstruationen, förutom graviditet, kan uppstå hos kvinnor. Mycket ofta är problemet överviktigt. Överskott av fettvävnad eller, omvänt, utarmning av kroppen påverkar lika negativt tid menstruation. Fett är direkt involverat i distributionen av hormoner i kroppen, så dess överskott eller brist leder till hormonella störningar. Kroppen beslutar att det för tillfället inte är den bästa tiden att bli gravid och försöker därmed skydda sig mot graviditet.

Med övervikt är skyldigheten till att cykeln misslyckats en överdriven mängd östrogen, då med tappning av kroppen är situationen ännu värre. Om en kvinnas vikt sjunker under 45 kg, är det troligt att kroppen kommer att börja arbeta i överlevnadsläge, vars plan graviditet inte helt ingår. I avancerade fall kan läkare diagnostisera en fullständig frånvaro av menstruation, och detta problem kommer redan att vara mycket svårare att fixa.

Vikt bör ligga inom det normala intervallet och normen bestäms av läkaren och inte kvinnan själv. Därför är det nödvändigt att bibehålla vikten inom de angivna gränserna för att inte tänka på varför menstruationen är försenad. Förutom graviditet, stress och viktproblem finns det ett antal faktorer som är ansvariga för den störda cykeln.

Gynekologiska faktorer

Ofta orsakas förseningen av menstruationen av gynekologiska sjukdomar (tumörer, endometrit, enametrios, avancerade inflammatoriska processer, infektioner etc.). Menstruationsfel kan uppstå som ett resultat av preventivmedel av dålig kvalitet.

Det är viktigt att snabbt diagnostisera tillväxten av tumörer som kan vara maligna. Sådana neoplasmer påverkar inte bara negativt cykelfel och reproduktionsfunktion utan utgör också ett stort hot mot patientens liv.

Infektioner och kronisk inflammation i könssystemet, utan lämplig behandling, kan också påverka kvinnors hälsa negativt och till och med leda till infertilitet. Det är därför det är nödvändigt att genomgå en rutinmässig gynekologisk undersökning minst var sjätte månad, även om kvinnan inte observerar uppenbara hälsoproblem.

Efter abort spelar det ingen roll, av fysiologiska skäl eller på begäran av en kvinna, pausar kroppen för återhämtning, vilket också kan orsaka att en menstruationscykel misslyckas. Kroppen betraktar sådana hormonella fluktuationer som ett tecken på stress och kan svara på detta genom att försena menstruationen. Om curettage-proceduren inte orsakade allvarlig skada, kommer menstruationscykeln självständigt att återhämta sig efter några månader. Om märkligt urladdning märks och cykeln inte har återhämtat sig rekommenderas att du söker råd hos din gynekolog.

Långvarig användning av hormonella preventivmedel

Varje piller med preventivpiller innehåller en viss mängd hormoner som, genom att komma in i kroppen, inte bara förhindrar en oplanerad graviditet, utan också skapar en menstruationscykel. När patienten vägrar att använda dem vidare efter långvarig användning av sådana piller, kan kvinnan under de närmaste månaderna observera förseningar orsakade av hormonsvikt.

Ibland kan överträdelsen vara förknippad med användning av anabola, antidepressiva eller anti-TB-läkemedel. I detta fall bör du rådfråga din läkare så att han justerar behandlingsregimen och om möjligt ersätter olämpliga mediciner med analoger.

I grund och botten tas preventivpillerar på rekommendation av en gynekolog och är en nödvändig åtgärd, men det är inte tillrådligt att förlänga terapitiden, särskilt om patienten inte födde före behandlingen. Detta är en annan av de främsta orsakerna till att försenad menstruation, förutom graviditet, är ofta. Skarpa hormonella fluktuationer kan lämna ett obehagligt spår och provocera utvecklingen av infertilitet.

Förgiftning (berusning)

Dåliga vanor som rökning, alkoholberoende och narkotikamissbruk förgiftar den kvinnliga kroppen. På grund av den ständiga och långvariga ansamlingen av cancerframkallande ämnen uppstår berusning, varför menstruationsförseningen, utöver graviditeten, är oundviklig. En liknande reaktion observeras under långvarigt arbete under skadliga förhållanden, till exempel i butikerna på kemiska anläggningar.

Om orsaken till misslyckandet eller upphörandet av menstruationen var just förgiftningen av kroppen, kan hälsan återställas först efter fullständig eliminering av negativa faktorer. Nämligen efter eliminering av dåliga vanor eller byte av jobb.

Ärftlig faktor

Om inga uppenbara hälsoproblem har identifierats och det finns en menstruell oegentlighet, bör du fråga mamma och mormor om de hade sådana problem. När allt kommer omkring är det möjligt att problemet överfördes exakt genom den ärftliga linjen. Tyvärr kan läkare inte alltid fastställa orsaken till ärftliga brister, vilket påverkar kvaliteten på behandlingen.

Polycystisk äggstock

Mycket ofta diagnostiserar gynekologer en sådan patologi som polycystisk äggstock, när det är tio månader. Orsaker, förutom graviditet, är förknippade med ovariesjukdomar. Denna patologi manifesteras som ett resultat av ökad produktion av östrogen och androgener. Samtidigt upptäcks en funktionsfel i bukspottkörteln och binjurarna.

Vi kan anta närvaron av denna patologi enligt patientens externa data. Ökade hormonhalter leder till snabb viktökning, ökad manlig hårväxt (ovanför läppen, i ansiktet, benen, ljumsken, etc.)

Baserat på patientens utseende är det omöjligt att exakt bestämma närvaron av polycystisk äggstock. En noggrann diagnos ställs enligt resultaten av undersökning, analys och ultraljud.

Mot bakgrund av ett överskott av hormoner, på grund av vilket en försening i menstruationen, förutom graviditet, är ett normalt fenomen, kan infertilitet utvecklas. Men få inte panik i förväg, eftersom sjukdomen i det första steget kan behandlas med hormonbehandling. Detta förbättrar inte bara patientens hälsa, utan också hennes utseende. Efter återställning av hormonnivån på den nödvändiga parametern, normaliseras cykeln.

Åldersrelaterade förändringar (klimakteriet)

Efter 50 år upplever de flesta kvinnor förändringar i kroppen, vilket provoceras av en minskning av produktionen av kvinnliga hormoner, vilket är anledningen till att det är normalt att försena menstruationen, utom graviditet. Tillsammans med cykelfel finns det: humörsvängningar, "flyter", torr hud och många andra symtom som är obehagliga för kvinnor.

I genomsnitt under perioden från ett år till fem år upphör menstruationen helt. Men ge inte upp preventivmedel, eftersom kroppen kan misslyckas i menstruationscykeln efter några månader för att återuppta den, vilket är fylld med risken för en oplanerad graviditet. Och att fostra och födda ett barn i denna ålder är en stor risk för både kvinnan i förlossningen och barnet.

När en kvinna redan betraktar sig som en mormor kan hon ta uppenbara graviditetssymtom för symptom på klimakteriet, vilket är mycket farligt. Det fanns fall då en kvinna fick reda på att hon var gravid strax före födseln. För att undvika sådana problem, även under klimakteriet, bör du konstant observeras av din gynekolog och reagera på varje förändring i din kropp.

Andra icke-gynekologiska sjukdomar

Ibland är orsaken till misslyckandet en sjukdom som inte är direkt relaterad till gynekologi. Eftersom cykeln regleras av hjärnbarken kan en funktionsfel i någon del av den provocera en försening i menstruationen.

Och påverkar också negativt regelbundenheten hos endokrina sjukdomar i menstruationen, högt socker, hormonella störningar. Men alla dessa sjukdomar är omgivna av ett antal obehagliga symtom, mot vilka förseningen av cykeln inte verkar så hemsk.

Varför är regelbunden försenad menstruation farlig??

Anledningen till förseningen av menstruationen utom graviditet: själva fördröjningsprocessen är inte farlig, men ändå är det värt att tänka på orsakerna till en sådan reaktion av den kvinnliga kroppen. Faktum är att allvarliga sjukdomar och till och med onkologi ofta är orsaken, så regelbunden försening av menstruationen bör åtminstone varna och orsaka en oplanerad resa till läkaren för en undersökning.

Som ni ser finns det många orsaker som kan orsaka funktionsfel i menstruationscykeln, och vi har ännu inte betraktat alla sjukdomar som ett indirekt symptom, som är fel i månadscykeln. Det kommer att vara svårt att självständigt fastställa problemet, så en läkares hjälp är en nödvändighet.

Endast läkaren kommer att förskriva de nödvändiga testerna, enligt resultaten av vilka han kommer att identifiera orsaken till misslyckandet och kommer att kunna upprätta den optimala behandlingsregimen eller omdirigera till en specialist (endokrinolog, gastroenterolog, onkolog, etc.). Det är viktigt att lyssna på din kropp och söka kvalificerad hjälp vid minsta tecken..

Berätta för dina vänner som en artikel

SALID © För hel eller delvis kopiering av material krävs en hänvisning till källan.

Hittade du ett misstag i texten? Välj önskat fragment och tryck på ctrl + enter

Anledningar till försenad menstruation, utom graviditet

Det vanligaste skälet till försenad menstruation är graviditetens början. För att kontrollera om befruktningen har inträffat räcker det att köpa ett testsystem på apoteket för att upptäcka förhöjda nivåer av hCG (humant chorion gonadotropin) i urinen. I vissa fall kan till och med ett upprepat graviditetstest vara negativt. Allt eftersom förseningen av menstruationscykeln kan uppstå av andra skäl. Vissa av dem är ofarliga och orsakar inte en negativ effekt på kroppen - menstruationen återställs oberoende. Andra är associerade med reproduktionssjukdomar och andra system, vilket kräver en diagnostisk undersökning och utnämning av adekvat terapi. Skälen till förseningen av menstruationscykeln är viktiga för varje kvinna i reproduktiv ålder att känna till, för att i god tid märka oönskade störningar i kroppen och kontakta läkare..

Anledningar till försenad menstruation, utom graviditet

För att förstå varför menstruationen försenas är det nödvändigt att överväga fysiologin i menstruationscykeln - en cyklisk process i kroppen hos kvinnor i reproduktiv ålder (16-50 år). Menstruationscykeln utlöser hjärnbarken, som reglerar produktionen av hypofys- och hypotalamhormoner. Dessa hormoner styr funktionen av äggstockarna, livmodern och andra endokrina körtlar..

Den normala varaktigheten för menstruationscykeln är 21-35 dagar, vanligtvis 28 dagar och betraktas från den första dagen av cyklisk fläckning från slidan. Under den första halvan av cykeln mognar ett ägg omgiven av en follikel i en, mindre ofta i båda äggstockarna. Under ägglossningen kommer ett moget ägg in i bukhålan och skickas till äggledarna. I stället för den sprängande follikeln förblir corpus luteum, som producerar graviditetshormonet progesteron och stödjer äggets livslängd.

Under den andra halvan av cykeln, under påverkan av hormonet progesteron, tjocknar livmoderslimhinnan. Detta är det förberedande stadiet för implantering av ägget vid befruktning av ägget. Om befruktningen inte har inträffat dör ägget, corpus luteum upphör att utsöndra graviditetshormonet, livmoderns endometrium avvisas, blodkärlen förstörs, menstruationen börjar. Den första menstruationsdagen är den första dagen i en ny menstruationscykel, under vilken alla stadier upprepas igen.

Försenad menstruation indikerar sannolikheten för graviditet hos kvinnor i reproduktiv ålder som lever sexuellt. Det finns dock många orsaker till förseningen av menstruationscykeln som inte är förknippade med befruktningen. Organiska, funktionella och fysiologiska avvikelser i reproduktionssystemet och andra kroppssystem kan orsaka menstruations oregelbundenheter och till och med stoppa menstruationscykeln under lång tid.

Skäl till försenad menstruation annan än graviditet:

 • ovariell dysfunktion;
 • problem med kroppsvikt;
 • stress och fysisk aktivitet;
 • klimatförändring;
 • ärftlig faktor;
 • förgiftning av kroppen;
 • gynekologiska faktorer;
 • polycystiskt äggstocksyndrom (PCOS);
 • icke-gynekologiska faktorer;
 • klimakteriet;
 • tar medicin.

En försening av menstruationscykeln i 3-5 dagar 1-2 gånger per år betraktas som en fysiologisk norm. Om dina perioder inte kommer i tid regelbundet och är försenade i mer än 5 dagar, måste du kontakta en gynekolog för att genomgå en diagnostisk undersökning och föreskriva adekvat behandling.

Ovariell dysfunktion

Ovariell dysfunktion är en medicinsk diagnos som en specialist ställer vid en oregelbunden menstruationscykel hos en kvinna. Således fastställer gynekologen patologin i menstruationscykeln och föreskriver en diagnos för att fastställa orsaken till situationen. För att göra detta genomför specialisten en undersökning av klagomål, samlar in en anamnese av sjukdomen och livet, undersöker bröstkörtlarna och på den gynekologiska stolen, tar utstryk på vaginalfloraen och förekomsten av könsinfektioner. Vid behov ger läkaren anvisningar till laboratorie- och instrumentmetoder för forskning, samråd med relaterade specialister. Att identifiera orsaken till ovariell dysfunktion är en viktig länk för behandling och efterföljande återhämtning av en kvinna.

Icke-gynekologiska orsaker till försenad menstruation

Menstruella oregelbundenheter orsakar sjukdomar i organ och system som inte är relaterade till könsområdet. En kvinnas kropp är ett helhetssystem där alla länkar är sammankopplade.

 • allvarlig känslomässig chock, kronisk stress;
 • fysisk stress;
 • förändring av klimatzoner;
 • undervikt, fetma;
 • förgiftning av kroppen (dåliga vanor och arbetsförhållanden);
 • patologi hos det endokrina systemet (hypertyreos, hypotyreos, diabetes mellitus);
 • akuta och kroniska sjukdomar i inre organ (njurar, lever, hjärta, lungor);
 • funktionella och organiska störningar i hjärnan;
 • långvarig medicinering.

Nedan beaktar vi i detalj de vanligaste icke-gynekologiska orsakerna till försenad menstruation.

Kroppsviktproblem

Fettvävnad i en kvinnas kropp är involverat i att reglera reproduktionssystemets funktioner. Fettceller kan ackumuleras östrogener, vilket påverkar menstruationscykeln. Brist på vikt leder till att menstruationen upphör under en lång tid. Ett bra exempel är kvinnliga professionella idrottare som har en otillräcklig mängd fettvävnad, vilket leder till upphörandet av menstruationen och oförmågan att bli gravid ett barn. Ett annat exempel är kvinnor som lider av anorexi (brist på aptit, vägran att äta, utmattning av kroppen). Månadsstopp med en vikt på 40-45 kg.

Övervikt, vilket leder till fetma, orsakar också menstruations oregelbundenhet. Ett stort lager fettvävnad ackumulerar en alltför stor östrogen, vilket hämmar uppkomsten av cyklisk menstruationsblödning. Det handlar inte om några extra kilo, utan om patologin i det endokrina systemet med en vikt över 100 kg.

Stress och träning

Allvarlig känslomässig chock eller kronisk stress orsakar hämning av hjärnbarken, vilket i sin tur bromsar produktionen av reglerande hormoner i hypofysen och hypotalamus. Detta leder till kränkning av menstruationscykeln och en försening i menstruationen. Samma situation uppstår med konstant överdriven fysisk ansträngning - hårt arbete eller sportträning. Regelbunden fysisk stress uppfattas av en kvinnas kropp som en stressande situation som inte är gynnsam för förplantning. Därför stoppar menstruationscykeln före bättre tider.

Klimatförändring

I dagens värld reser människor mycket och kan resa till ett annat land på några timmar. Med snabb rörelse mellan länder och kontinenter med olika klimat avbryts acklimatiseringsprocessen. Kroppen har inte tid att anpassa sig till nya miljöförhållanden, som uppfattas som en livshotande situation. Hjärnan bromsar sexkörtlarnas arbete och stoppar menstruationscykeln. Försenad menstruation med en kraftig förändring av klimatzoner är en fysiologisk process. Menstruation visas efter acklimatiseringsprocessen..

Ärftlighet

Den ärftliga faktorn kan påverka kränkning av menstruationscyklens cyklitet. Om det fanns episoder av menstruationsförsening i släktet längs den kvinnliga linjen (mormor, mor, syster) utan någon uppenbar anledning, är det mycket troligt att en kvinna ärver en fysiologisk egenhet när hon avviker menstruationscykeln.

Kroppens berusning

Förgiftning av en kvinnas kropp leder till störningar i alla organ och system, inklusive från könsområdet. Hjärnbarken uppfattar berusning som en farlig faktor för den normala intrauterina utvecklingen av fostret och stoppar menstruationscykeln. Förgiftning kan vara akut och kronisk, inhemsk och professionell. Förgiftning av kroppen orsakas av alkohol, droger, nikotinberoende, arbete på jobbet med skadliga arbetsförhållanden, lever i ekologiskt ogynnsamma zoner.

Medicin

Behovet av långvarig administrering av läkemedel i vissa farmakologiska grupper orsakar menstruations oregelbundenhet. Vid korta terapikurser inträffar en försening i menstruationen mot bakgrund av en felaktigt vald daglig dosering.

Läkemedel som kan orsaka en försening i menstruationen:

 • anabolics;
 • antidepressiva medel;
 • läkemedel mot tuberkulos;
 • diuretika;
 • preventivmedel.

Användning av preventivmedel orsakar ofta menstruations oregelbundenheter efter droguttag. Medan man tar hormonella piller som skyddar mot oönskad graviditet, är menstruationscykeln artificiellt reglerad av kemikalier. Under sådana förhållanden försvinner tillfälligt det kontrollerande arbetet i hjärnbarken, hypofysen och hypotalamus på livmoderns och äggstockarnas funktion. Efter att preventivmedel har avbrutits krävs tid för att återställa fysiologiska processer i hjärnbarken. Menstruationen förvärvar vanligtvis rätt cykel inom 1-2 månader.

Gynekologiska orsaker till försenad menstruation

En av de vanligaste orsakerna till försenad menstruation annan än graviditet är en funktionsfel i könsorganen. Gynekologiska sjukdomar och funktionsfel i könsområdet påverkar direkt menstruationens cykel och natur.

 • tumörprocesser i livmodern (fibroider, fibroids);
 • endometrios (proliferation av endometrium);
 • infektionssjukdomar och inflammatoriska sjukdomar i könsorganen (endometrit, salpingit, oophorit, adnexit);
 • veneriella sjukdomar;
 • pubertet (bildandet av cykliska perioder under 6-12 månader);
 • spontan och medicinsk abort, konstgjord födelse;
 • postpartum perioden;
 • corpus luteumcyst;
 • tar hormonella preventivmedel.

Menopaus och endokrin sjukdom - polycystiskt äggstocksyndrom utmärks som en separat grupp.

Klimax

Climax (klimakteriet) är utrotningen av kvinnliga gonadernas arbete och upphörandet av fertil ålder. Efter klimakteriet upphör menstruationscykeln. I en kvinnas kropp inträffar funktionella förändringar som i första hand påverkar den sexuella sfären.

Climax är indelat i 3 perioder:

 • premenopaus - börjar vid 45 års ålder, regelbunden menstruation kan kombineras med en oregelbunden menstruationscykel;
 • klimakteriet - börjar med 50 år, observera perioder med en normal menstruationscykel och frånvaron av menstruation i flera månader;
 • postmenopaus - börjar vid 55 års ålder, kännetecknas av upphörandet av menstruationscykeln.

Under klimatperioden omorganiseras den hormonella bakgrunden, en otillräcklig mängd kvinnliga könshormoner syntetiseras för att upprätthålla menstruationscykeln och funktionen för förplantning.

Polycystiskt ovariesyndrom (PCOS)

PCOS är en endokrin sjukdom som åtföljs av insulinresistens och ökad produktion av androgener (manliga könshormoner) i en kvinnas kropp. Som ett resultat bildas många cyster i äggstockarna, vilket leder till en kränkning av deras funktion. Förutom att försena eller stoppa menstruationscykeln, är överdriven hårväxt av manliga typisk fetma, infertilitet. Mottagande av könshormoner normaliserar äggstocksarbetet och återställer menstruationscykeln.

Om din period är försenad med mer än 5 dagar och ett negativt graviditetstest, måste du rådfråga en gynekolog för att identifiera orsakerna till menstruations oregelbundenheter och föreskriva adekvat behandling. Snabbt kvalificerad hjälp förhindrar utveckling av komplikationer, inklusive infertilitet.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Kan jag använda kamomill under menstruationen

Varje kvinna känner till de obehagliga symtomen på menstruation. Några av dem hjälper till att eliminera den vanliga apotekskamomill. Låt oss ta reda på hur man lagar och konsumerar läkemedel framställda av denna ört.....

Månadsvis efter curettage: när det börjar, komplikationer. När man ska träffa en läkare

Med livmoderns curettage måste många kvinnor möta. Som ett resultat av sådan störning i arbetet med det viktigaste fortplantningsorganet uppstår ibland komplikationer, som bedöms av förändringen i menstruationscykelns natur, utseendet på ovanliga utsöndringar....

Fläckar under ägglossningen. Vad är orsakerna och när man ska träffa en läkare?

Ägglossning är en äggutvecklingsperiod under vilken chansen att bli gravid ett barn är störst. Under ägglossningen utsöndras ett ägg i bukhålan från en mogen follikel....