Ökad cykel. Varför är det så

Ansvarsfrihet

Jag började göra efter min cykel för bara ett halvt år sedan. och alltid hade jag det 28-29 dagar. Nu i två månader i rad har han försenats i 3-4 dagar, det vill säga det har blivit 33-34 dagar. Nu är det en försening igen, bröstet är svullet, men det gör inte ont. Graviditet är osannolikt. Överlämnade hormoner i februari - är normalt. Multifollikulära äggstockar. I denna cykel, bort polyppen, var det ingen rengöring

Användarkommentarer

Jag hade det också förra månaden (cykeln är stabil i 28-29 dagar. Och här har du en försening på nästan en vecka (de kom på den sjunde dagen av förseningen). Jag var till och med glad i början (mitt bröst värk, min nedre del av magen drog)... Men nej. Uzisten sa att ägglossningen det är sent (ungefär 23-25 ​​dagar av cykeln), hormonerna är okej. De avslöjade inga problem. De sa antingen vänja sig till den nya cykeln eller det är bara nyanser av min hälsa. Och efter en vecka började bröstet svälla, smärta under buken Ägglossning passerade genom den "gamla cykeln" Mirakel i kroppen, och bara

Cykeln har förlorat, kanske till och med på våren.

Jag började en cykel på 36 dagar, men jag blev bättre (min man och jag slutade röka och fick i 2 år 35 kg någonstans, men här har de ingen skuld, utan tvekan))

Kort menstruationscykel - takymenorré, orsaker till minskning till 14 dagar?

Vilka tecken tyder på ett problem

En kort cykel är inte en sjukdom och kan observeras hos friska kvinnor upp till två gånger per år. Det är nödvändigt att överväga detta tillstånd i kombination med andra kliniska manifestationer..

Det finns tre typer av proyomenorré (förkortning av menstruationscykeln):

 • en tvåfascykel där det första steget förkortas - follikulärt. Ägglossning noteras under en tidigare period;
 • bifasisk med en minskning i det andra steget - luteal. Ägglossning sker i tid, men det är en kortvarig ökning av basal temperatur;
 • en fas. Ägglossning sker inte alls, och bastemperaturen förändras ständigt.

I de flesta fall observeras en minskning av lutealfasen. Trots att konjunkturen minskar blir urladdningen riklig och en lång period observeras..

Den andra och tredje typen av störningar som kan leda till infertilitet är anledning till oro. Det faktum att cykeln har blivit kortare anses vara ett tecken på reproduktionssystemets dysfunktion..

Menstruationens uppträdande på den 21: e dagen är bara normal om den inte upprepas systematiskt och inte åtföljs av ytterligare symtom, såsom:

 • smärta i ländryggen;
 • migrän;
 • kräkningar och illamående;
 • flatulens;
 • förstoppning
 • emotionell instabilitet;
 • trötthet och svaghet under menstruationen;
 • undertryckande av sexuell lust;
 • näsblod.

I de fall då den första menstruationsdagen blir den 21: a dagen av cykeln kan ett antal gynekologiska sjukdomar utvecklas. I detta fall åtföljs kritiska dagar av sådana symtom:

 • menstruationsfasens varaktighet överstiger inte tre dagar;
 • intervallet mellan menstruationen är ungefär två veckor;
 • liten, upptäckt urladdning.

Ökad fysisk och emotionell stress, dieter, fasta, övervikt

Kroppen fungerar korrekt om den har styrkan. Vissa yttre faktorer påverkar negativt både det totala välbefinnandet och menstruationscykeln:

 • Kost och fasta. De kommer att leda till funktionsfel inte bara i reproduktionssystemet, utan extrem viktminskning är farligt för hälsan i allmänhet.
 • Påfrestning. Nervös spänning bidrar till produktionen av prolaktin, ett hormon som "hämmar" ägglossningen. Andra faser förändras.
 • Att vara överviktig påverkar funktionen av sköldkörteln. Fetma kan orsaka långa förseningar i menstruationen, men du kan inte göra viktminskning på egen hand i det här fallet. Behöver råd från en nutritionist och endokrinolog.
 • Träning kan orsaka fel. För att återställa den använda energin inaktiverar eller reducerar kroppen tillfälligt produktionen av ämnen som dess överlevnad inte beror på.

Varför händer det

Skälen för att förkorta cykeln är patologiska och fysiologiska. Misslyckande kan orsaka både allvarliga sjukdomar och ett antal yttre faktorer, förändringar i kroppen.

Inte alltid en kort menstruationscykel indikerar hälsoproblem, men du bör fortfarande inte lämna den utan tillsyn. Hur som helst är sådana kränkningar ett tillfälle för ett besök hos gynekologen..

Fel i kroppen

Bland de fysiologiska orsakerna till förkortningen av menstruationscykeln finns det sjukdomar i det endokrina systemet, binjurarna, njurarna och lunginflammation. Hypofysen och äggstockarna har en direkt effekt på reproduktionssystemet; kränkningar från deras sida leder också till ett tidigare utseende av menstruation.

Plötslig viktminskning

Minskningen i menstruationscykeln kan bero på en snabb minskning av kroppsvikt. En strikt diet, vilket innebär en betydande minskning av konsumerade kalorier, kan också orsaka sådana kränkningar..

Sådana drastiska förändringar är en stor stress för kroppen i samband med att menstruationscykeln blir kortare. Överdriven tunnhet påverkar det hormonella systemet negativt. Som ett resultat av detta kan menstruationen stoppa helt.

Intressant ställning

Cykeln kan oväntat förkortas vid framgångsrik befruktning. I det här fallet har kvinnan bara knappt urladdning, deras volym minskas avsevärt. Om det finns ytterligare tecken på graviditet måste du göra ett test och, oavsett resultat, gå till en konsultation med en gynekolog. Mindre blödningar noteras ofta inte bara under normal, utan också ektopisk graviditet, som måste avbrytas.

endometrios

Detta är en sjukdom där endometrialskiktet tjocknar. Den farligaste komplikationen av patologi är infertilitet. Med utvecklingen av endometrios kan menstruationsfaserna bli mindre långvariga och själva utsläppet mörknar.

Klimax

Under klimakteriet undertrycks reproduktionsfunktionerna gradvis och koncentrationen av hormoner reduceras avsevärt. I detta avseende förkortas menstruationscykeln och en minskning av sekretionsvolymen noteras. Således signalerar kroppen slutförandet av förmågan att föda och upphörandet av produktionen av könshormoner av äggstockarna. Efter klimakteriet inträffar klimakteriet och menstruationen slutar helt.

Du kan läsa mer om karaktären av menstruation under klimakteriet i en separat artikel på vår webbplats.

Varför kan menstruationscykeln försvinna och hur man återställer den

När en kvinna har tappat sin menstruationscykel, bör orsakerna till vad som händer definitivt klargöras. Inom medicin är det allmänt accepterat att en normal menstruationsbiocykel varar 28 dagar.
Av dessa är cirka 3-5 dagar ägglossning, under vilken den högsta risken för graviditet. Men de flesta kvinnor kan uppleva förkortning eller omvänt förlänga cykeln (mer än 28 dagar). Det är ganska svårt att fastställa cykelfel, eftersom dess exakta varaktighet inte alltid kan kallas.

Den normala cykeln fortsätter enligt följande:

 1. Den första fasen av cykeln - östrogenberoende - börjar från den sista menstruationsdagen och varar till 14 dagar. Under två veckor bildas ett ägg i äggstockarna och går ut från follikeln till livmoderkaviteten. Samtidigt är det inre skiktet i livmodern - endometriet - förberett för antagande av en befruktad cell (sprödheten i dess celler ökar, blodtillförseln förbättras på grund av bildandet av nya kärl). I stället för follikeln där ägget utvecklats bildas ett corpus luteum, vilket intensivt producerar progesteron, nödvändigt för normal graviditet.
 2. Den andra fasen av cykeln räknas från ägglossningsögonblicket till den sista dagen av menstruationsblödning. Det börjar om befruktningen av ägget inte inträffar. Det finns en regression av corpus luteum med dess förvandling till vit, syntesen av hormoner som produceras av det hämmas. Livmoderns endometrium börjar gradvis avvisas på grund av lokal ischemi i det, det finns en minskning i blodcirkulationen i dess små kärl. Denna avstötning åtföljs av lätt blödning (eftersom den inre ytan av livmodern är ett öppet blödande sår). Graviditeten är extremt låg i denna fas..

Som nämnts ovan tar 2 dessa faser i genomsnitt 28 dagar. Olika sjukdomar och tillstånd leder till en förändring i deras varaktighet och producerade ämnen, vilket leder till en förändring i cykelns varaktighet.

Orsakerna till denna överträdelse kan vara följande:

 1. Påfrestning. Den vanligaste orsaken till förändringar i menstruationens varaktighet. Ofta kan leda till dess fullständiga försvinnande och normala utseende efter en månad. Nervös eller fysisk överarbete leder till hämning av arbetet med alla fysiologiska mekanismer som förekommer i kroppen, inklusive det endokrina systemet, på vilket menstruationscykeln direkt beror. Vid frekventa överträdelser rekommenderas att du konsulterar en psykoterapeut och en endokrinolog för att fastställa en behandlingsplan.
 2. Början på sexuell aktivitet. Flickor som just har börjat leva sexuellt, det kan komma att förändras blödningens varaktighet. Det vanligaste klagomålet bland dem är att de har tappat sina perioder efter att ha haft sex med en partner. Vanligtvis, om sexuell aktivitet blir regelbunden, observeras också en normalisering av cykeln. Långa pauser och brist på sexliv kan också leda till att cykeln går fel.
 3. Ung ålder. Ganska ofta kan en störd menstruationscykel observeras hos flickor som nyligen har haft sin första menstruation. På ungdomar, på grund av övergångsåldern och hormonella förändringar i kroppen, kan instabilitet i menstruationscykeln och dess varaktighet observeras (det kan finnas växling av korta och långa cykler, flera långa och flera korta). Vanligtvis, vid 15 års ålder, normaliseras det i majoriteten och har ungefär samma varaktighet (en skillnad på 1-2 dagar är tillåten).
 4. Viktminskning eller övervikt. Menstruationsflödet kan försvinna som ett resultat av långvarig fasta eller omvänt en stillasittande livsstil och konsumtionen av ett stort antal skadliga livsmedel. I det här fallet kan du återställa den trasiga rytmen genom att korrigera din dagliga kost och bli av med övervikt..
 5. Byte av boende eller semesterresa. Detta skäl är indirekt, eftersom det inte alltid inträffar en kränkning av cykeln under acklimatiseringen. Vissa faktorer i det nya området kan dock fortfarande leda till menstruations oregelbundenheter: ökad isolering, fuktighet, vissa temperaturfaktorer, mat. Vanligtvis observeras en kränkning av menstruationsflödet enskilt och följande följer redan som vanligt.

Andra faktorer

Dessutom kan följande patologiska störningar som uppstår i kroppen leda till misslyckanden:

 1. Sjukdomar i det endokrina systemet. Eftersom utvecklingen av menstruationsblödning direkt beror på nivån av naturliga könshormoner (östrogener och progesteron), kan en förändring i deras balans leda till en förändring av cykelns varaktighet. I den första fasen av menstruationscykeln har östrogener den dominerande effekten, på grund av vilken mognad av endometrium och produktionen av ägget sker. I den andra fasen (efter ägglossning och före menstruationens början) dominerar progesteron, vilket hämmar produktionen av östrogen, hjälper till att minska tonen och slappna av livmodern. Om östrogener dominerar i blodet kan en minskning i varaktigheten av den första fasen och följaktligen en minskning av cykeln observeras. Om östrogen är knapp, försvinner blodutsöndringar (vilket kan observeras under klimakteriet).
 2. Sjukdomar i livmodern och äggstockarna. De leder både till brott mot syntesen av naturliga hormoner och till omstruktureringen av könsorganen (särskilt inflammatoriska processer). På grund av detta förloras den hormonella balansen, vilket leder till att menstruationens varaktighet störs.
 3. Genital kirurgi och abort är vanliga orsaker till menstruations oregelbundenhet. Vanligtvis leder till kortvariga förändringar i den hormonella bakgrunden, och menstruationen efter ett tag kan återhämta sig spontant. De enda undantagen är ovariecirurgi. Efter dem kan en progressiv minskning av menstruationscykelns varaktighet observeras tills dess fullständiga försvinnande.
 4. Hormonella preventivmedel. Ofta, hos kvinnor som undviker graviditet med orala preventivmedel, kan menstruationen undvika. Detta beror på det faktum att dessa läkemedel innehåller progestogener - hormoner som förhindrar produktion av östrogen, vilket leder till brist på naturliga könshormoner och en kränkning av deras syntes. Deras långvariga användning undertrycker betydligt den naturliga produktionen av hormoner. Behandling i detta fall bör utföras tillsammans med endokrinologer, eftersom användning av preventivmedel kan leda till en kränkning av produktionen av andra hormoner.
 5. Premenopausal period. Innan menopausen börjar sker en omstrukturering av kroppen, utmattning och atrofi av gonaderna. Detta kan leda till det faktum att före menopausens början observeras en förändring i menstruationscykeln - dess varaktighet ändras, kliniken. Under klimakteriet observeras inte menstruationsflödet eftersom den fysiologiska östrogenbristen utvecklas i kroppen.
 6. Graviditet är det mest typiska skälet till att biocykeln har förvirrat och inte återhämtar sig. Mot bakgrund av en stor mängd progesteron försvinner månatliga blödningar. Om menstruationen inte observeras på 6-8 veckor, troligen, utvecklas fostret i kroppen. Omedelbart efter graviditeten kan en förändring av menstruationsblödning också observeras: om de var instabila tills barnet föddes, är en normalisering av cykeln och dess 28-dagars kurs möjlig. För andra, tvärtom, om cykeln var regelbunden före graviditeten kan den efter förlossningen snedvrida och ändra varaktighet och tillhörande klinik.

Olika faktorer kan leda till en förlorad menstruationscykel. Av dessa skäl rekommenderas att du omedelbart söker kvalificerad medicinsk hjälp, särskilt om det inte fanns några sådana fel tidigare..

En fullständig undersökning som utförs i kliniken hjälper till att ta reda på varför cykeln misslyckas. Se till att studera hormonnivån i blodet, samt en instrumentell undersökning av organen i det reproduktiva systemet. Baserat på de mottagna uppgifterna kan läkaren förskriva rätt behandling.

Behandling innebär vanligtvis användning av hormonella läkemedel..

Att använda dem i rätt doser hjälper till att återställa menstruationen och dess stabila kurs. Om konservativ behandling inte ger effekt är det nödvändigt att utföra ytterligare studier för att utesluta onkologiska processer och ärftliga sjukdomar i reproduktionssystemet.

Förebyggande av menstruations oregelbundenheter består i att observera en hälsosam livsstil, korrekt näring, snabb behandling av sjukdomar i reproduktionssystemet (särskilt STI) och genomgången av undersökningar av en gynekolog. Dessutom rekommenderas att man avskaffar användningen av hormonella preventivmedel och läkemedel som påverkar reproduktionssystemet..

Behandling

Om menstruationen inträffar tidigare än förfallodagen måste du utföra en fullständig diagnos, på grundval av vilken en adekvat terapi föreskrivs. Behandlingen kommer att utföras beroende på vilken fas som har förändrats och vad denna process har provocerat..

Konservativa metoder används för att återställa reproduktiv hälsa, men kirurgiskt ingrepp krävs ibland..

Som föreskrivs av läkaren tas dessa grupper av läkemedel:

Om inflammation i kvinnliga organ upptäcks använder de antibiotika och lokala preparat med antiseptiska effekter.

Att inte alltid minska intervallet mellan menstruationen anses vara normen. Sådana förändringar orsakas av ett antal sjukdomar. För att identifiera orsaken och återställa den föregående cykeln måste du undersökas av en gynekolog.

författaren Gulnara Cleveland uppdaterade 15 januari 2020 frågor och svar Inga kommentarer

Om din menstruationscykel har förkortats kallas detta patologiska tillstånd där intervallarna mellan menstruationen är förkortade promenomenorrhea. Med denna sjukdom kommer blödningar ofta, knappt, varar upp till 2-3 dagar.

Att ta hormoner som ett skäl för att förkorta menstruationscykeln

Till att börja med, när man tar OK, kan fläckar eller mer intensiv blödning förekomma 14-19 dagar efter hormonstart. I det här fallet talar vi inte om menstruation, utan om fläckning. Efter 2-3 månaders användning av orala preventivmedel kommer detta fenomen att stanna. Om blödningen fortsätter i framtiden, bör du diskutera med din läkare möjligheten till ytterligare intag av antioxidanter och E-vitamin, eftersom orala preventivmedel framkallar utarmning av dessa ämnen i kroppen, och en brist på vitamin E är orsaken till blodcirkulationen. I synnerhet är sådana syften komplexet av antioxidanter Synergin avsett.

Skäl för kort cykel

Den främsta orsaken är ovariell dysfunktion, nedsatt produktion av kvinnliga könshormoner, deras omstrukturering i samband med nya förhållanden för patienten.

Enskilda faktorer är viktiga. Om en kort cykel är ett normalt alternativ för en kvinna, kommer det att vara bra att besöka en läkare och klargöra om allt är i ordning. En skarp, okarakteristisk förkortning av menstruationscykeln är en allvarlig orsak till larm och ett omedelbart besök hos gynekologen.

Faktorer som leder till promenomenorré:

 • Ärftlighet;
 • Hormonell obalans;
 • Perioden för klimakteriet, tidig klimakterium, perioden efter förlossningen;
 • Att bli en cykel (detta är inte en patologi);
 • Inflammatoriska processer i bäckenet med smärta, förbränning, byte av utflöd
 • Infektionssjukdomar;
 • Tumörpatologier i det kvinnliga reproduktionssystemet - cystor, fibromyom, polyper;
 • Konstgjorda, spontana aborter;
 • Endokrinsystemsjukdomar;
 • Sjukdomar i en kronisk kurs;
 • Blodkoagulationsstörningar;
 • Svår känslomässig stress;
 • Tar preventivmedel;
 • Menstruationen kan minska på grund av skador;
 • Onormal utveckling av könsorganen, till exempel böjning av livmodern;
 • Viktminskning på kort tid;
 • Samtidig gynekologiska sjukdomar (endometrios);
 • Svält, näringsfel i riktning mot magra vitaminer;
 • Klimatförändring;
 • Immunitetsproblem;
 • Skadliga miljöfaktorer;
 • Graviditet.

Behandling av cykelstörningar hos kvinnor i fertil ålder

Behandlingen av menstruations oregelbundenheter i detta fall liknar behandlingsregimen för sådana störningar hos ungdomar. Både vid tjugoårsåldern och behandlingen av menstruationsoregulariteter på 40 år med blödning utförs genom curettage. Det utförs för både diagnostiska och terapeutiska syften..

Hormonterapi följer. Kombinerade orala preventivmedel föreskrivs, som används enligt det vanliga schemat. Om den andra (luteala) fasen är ofullständig, förskrivs progesteronanaloger av Utrozhestani Dufaston, måste de tas i den andra fasen av cykeln. 17-OPK, Norkolut är också möjligt.

Det är viktigt att fylla på mängden cirkulerande blod, för vilket kolloidala lösningar används. Antianemisk behandling, symptomatisk hemostas utövas också. Under förutsättning att curettage inte fungerade, kan läkaren besluta om en hysterektomi eller ablation (bränning) av endometrium.

Det är också viktigt att behandla samtidigt sjukdomar som kan provocera en cykelstörning på rätt sätt. Så med högt blodtryck är det viktigt att ta de föreskrivna medicinerna, för att begränsa intaget av salt och vätskor. Med leverpatologi bör du följa rätt diet, ta hepatoprotectors.

Vissa kvinnor utövar också behandling med folkrättsmedel. Sådana metoder måste emellertid praktiseras mycket noggrant, eftersom det utan risk för läkare finns risk för att missa en allvarlig patologi. Och till och med en kränkning av menstruationscykeln efter 45 år, uppfattad av en kvinna som början på klimakteriet, är grunden för att gå till läkaren.

Eftersom cykelfel kan orsaka infertilitet förskrivs kvinnor i fertil ålder Choriogonin och Pergonal, vid behov, för att stimulera utvecklingen av aktiva folliklar. För att stimulera ägglossningen bör du ta klomifen.

Orsakerna till menstruations oregelbundenhet kan vara mycket olika, allt från funktionella och hormonella förändringar i kroppen till ärftliga orsaker eller sjukdomar i könsorganen, sköldkörteln, levern, njurarna eller immunsystemet.

Dessutom kan kränkningar av den månatliga perioden uppstå på grund av stress, psykologiska förändringar, dålig kost, stor fysisk ansträngning.

Orsakerna till kränkningen av menstruationscykeln i de flesta fall är ärftliga, primär amenoré är just ett sådant fall. Hon manifesterar sig efter att flickan är 16 år och hon har ännu inte haft sin första menstruation. Orsaken till primär amenoré är varje kränkning i bildningen av könsorganen.

Förutom det primära finns det också sekundär amenoré. I detta fall inträffar kränkningar av den normala cykeln, vilket leder till frånvaron av menstruation under en period av 6 månader eller längre. Orsaken till sekundär amenoré kan vara hormonella förändringar som uppstår på grund av dysfunktion i hypotalamus, liksom på grund av stress eller psykologiska problem..

Frånvaron av en cykel kan också vara förknippad med sjukdomar av en smittsam karaktär eller cancer tumörer hos denna kvinna. Dessutom kan användningen av vissa mediciner också orsaka brist på menstruation. Sådana läkemedel inkluderar psykotropa ämnen, läkemedel mot hypertoni eller hormonella läkemedel..

Utöver dessa skäl kan följande åtgärder också orsaka:

 • sekundär amenoré
 • plötsliga förändringar i kroppsvikt;
 • ofta deltagande i idrotttävlingar;
 • allvarliga störningar i den normala näringsprocessen, till exempel anorexia nervosa;
 • ta p-piller;
 • graviditet och förlossning, menstruation efter förlossning kan vara frånvarande i flera månader.

I sådana fall talar de om oligomenorrhea eller polymenorrhea, som oftast förekommer efter den första menstruationen hos en flicka eller före klimakteriet hos en vuxen kvinna.

Varför störs menstruationscykeln, om det finns intensiv och långvarig blödning, ligger svaret på den här frågan i problem med funktionen av könsorganen, till exempel livmoderfibrer, utseende av polypper eller kronisk inflammation. Hypermenorré och menorrhagi kan vara förknippade med hypertoni och andra sjukdomar i hjärt-kärlsystemet..

Hypomenoré eller mindre blödning under menstruationen är ofta förknippad med nedsatt äggstocksfunktion, men också följande faktorer kan leda till denna typ av cykelstörningar:

 • början av klimakteriet hos kvinnor;
 • störningar i livmoders slemhinnor på grund av artificiell abort genom skrapning;
 • fetma;
 • progestogenbaserade hormonella preventivmedel.

Om flickan har utsläpp av blod från slidan i mitten av cykeln, kan orsaken till denna situation sannolikt vara allvarliga hormonstörningar i hennes kropp. Vanligtvis förekommer sådana processer i en tidig ålder, när flickans period börjar, eller hos vuxna kvinnor, när de är nära klimakteriet. Det är under dessa två perioder som de starkaste förändringarna i kroppen sker på grund av påverkan av hormonet östrogen.

Under menstruationen kan svår smärta och krampande muskelsammandragningar i bäckenområdet uppträda. Om dessa smärtor uppstår från början hos en tonårsflicka, är de främsta orsakerna som följer:

 • onormal placering av livmodern;
 • hormonell obalans mellan östrogen och gestagen;
 • störning av hormonet prostaglandin i slemhinnan i livmodern;
 • psykologiska faktorer.

Om flickan ständigt hade normal blodutflöde under menstruationen, men då uppträdde smärtsamma upplevelser, beror detta på en eller flera av följande faktorer:

 • myom - en godartad tumör i livmodern;
 • polyper i slemhinnan i livmodern;
 • könsinflammation;
 • överdriven tillväxt av endometrial vävnad;
 • livmoderkanalens förträngning.

symtom

I sig är inte tillståndet när menstruationscykeln förkortas inte en sjukdom. Brott mot cykeln två gånger om året kan inträffa utan patologi. Detta tillstånd bör analyseras i samband med andra manifestationer. Proomenomenorrhea har tre sorter.

 • Cykeln är korrekt - tvåfas. I detta fall reduceras follikelfasen. Ägglossning sker tidigare. Bastemperatur registreras inom normala gränser. Corpus luteum gör sitt jobb normalt.
 • Cykeln är tvåfas. Lutealfasen reduceras. Ägglossning sker i tid. Bastemperaturen stiger kort. Den dominerande follikeln mognar. Corpus luteum upphör att fungera tidigare än det borde vara.
 • Cykeln är enfas. Ägglossning förekommer inte. Follikeln håller längre. Detta tillstånd kallas uthållighet, det är kortvarigt. Corpus luteum är frånvarande. Bastemperaturen är variabel. Det finns förändringar i endometrium upp till körtelhyperplasi.

Lutealfasen reduceras ofta. Trots den korta cykeln kan en kvinna uppleva både överflödiga perioder och långa perioder. Den andra och tredje underarten av cykelstörning leder till infertilitet. Att minska cykelns varaktighet är ett av symtomen på dysfunktion i det kvinnliga reproduktionssystemet som helhet.

Vanliga symtom för en kort cykel:

 • Smärta i korsryggen;
 • huvudvärk;
 • Illamående och kräkningar;
 • Förstoppning
 • Ökad gasbildning;
 • Känslomässigt obehag;
 • Trötthet
 • Minskad prestanda;
 • Minskad libido;
 • näsblod.

Gynekologiska symtom:

 • Menstruationens längd överstiger inte 3 dagar;
 • Cykeln är mindre än 21 dagar;
 • Menstruation 1 gång på 14 dagar och oftare;
 • Fläckig, liten spridning.

Vad är menstruationscykeln

Det är viktigt att tydligt veta vad en menstruationscykel är hos kvinnor och vad som ska vara den normala menstruationsfunktionen.

Menarche, det vill säga den första menstruationen hos flickor förekommer mellan 12 och 14 år gammal. Åldern då menstruationen börjar beror också på deras bostad. Ju längre söder en tonåring bor, desto tidigare uppträder menarchen. Det är viktigt för föräldrar att övervaka när flickor börjar sina perioder för att förstå om kroppen utvecklas normalt.

Vid en ålder av 45 till 55 år slutar menstruationen. Denna period kallas premenopausal.

Under menstruationen avvisas det funktionella lagret i livmoderslimhinnan som ett resultat av en minskning av progesteronproduktionen i kroppen. En kvinnas månatliga cykel är indelad i tre faser.

 • 1 fas, follikulär, kännetecknas av produktion av östrogener, under påverkan av vilka folliklarna mognar. Av alla folliklarna framträder därefter en dominerande follikel, från vilken ett moget ägg senare kommer ut..
 • De två faserna i menstruationscykeln är den kortaste fasen, som varar cirka en dag. För närvarande brister follikeln och ägget lämnar det. Det är viktigt att förstå, när man talar om vad som skiljer den andra fasen i menstruationscykeln, att detta är tiden då ägget är klart för befruktning. Detta är den bördiga fasen när befruktningen kan inträffa..
 • 3-fas, luteal - perioden då progesteronsyntes börjar med corpus luteum, som uppstod på platsen för den brustna follikeln. Progesteron tillhandahåller beredning av endometrium för efterföljande implantation av ett befruktat ägg. Men om det inte fanns någon befruktning inträffar en gradvis död av corpus luteum, progesteronproduktion minskar, och endometriet avvisas gradvis, det vill säga menstruationen börjar.

Om progesteronbrist noteras aktiveras östrogenproduktionen igen och cykeln upprepas. För att underlätta uppfattningen är ett dagligt fasdiagram användbart, där alla faser i cykeln indikeras och vad dessa faser kallas.

Således är menstruationscykeln en cyklisk förändring som sker efter en viss tidsperiod. Den normala cykelns varaktighet bör vara från 21 till 35 dagar. Om det finns en avvikelse i en viss riktning i 3-5 dagar kan detta inte betraktas som en patologi. Men om mer betydande förändringar noteras, bör kvinnan vara försiktig med varför menstruationscykeln förkortas eller den blir längre.

Om en kvinna har en normal menstruationscykel, hur många dagar menstruationen varar - en rent individuell indikator. Normen för menstruationens varaktighet är från tre till sju dagar. Det är viktigt att ta hänsyn till varaktigheten att detta tillstånd inte bör vara en mycket svår period för en kvinna. När allt kommer omkring är en viktig egenskap inte bara normen för varaktighet, utan också det faktum att menstruationen inte bör ge mycket starkt obehag.

Cykelreglering sker på 5 nivåer.

Den första nivån är hjärnbarkenOm menstruationscykeln har försvunnit kan orsakerna vara relaterade till känslor, spänningar, känslor.
Andra nivån - hypotalamusDet innebär syntes av frisläppande faktorer som påverkar den tredje nivån..
Den tredje nivån är hypofysenDet producerar follikelstimulerande och luteiniserande hormoner eller gonadotropa hormoner som verkar på den fjärde nivån.
Fjärde nivån - äggstockarUnder påverkan av hypofyshormoner sker beroende på cykelfasen syntes av östrogen eller progesteron.
Femte nivå - kvinnliga könsorganEndometriala förändringar i livmodern inträffar, epitelet i slidan förnyas, peristaltis i äggledarna noteras, vilket bidrar till mötet mellan spermier och ägg.

Menstruationscykeln är en manifestation av hur kvinnans kropps reproduktionssystem fungerar. Det har tre faser:

 1. Den follikulära fasen - börjar den första dagen av menstruationen och varar till mitten av cykeln. Under denna period bildas en follikel, från vilken ett moget ägg kommer ut och de flesta östrogen produceras.
 2. Ägglossning är mitten av cykeln. Ägget lämnar follikeln, det är klart för befruktning. Ägglossningen varar 1-2 dagar.
 3. Lutealfasen är det sista steget i cykeln. I follikeln från vilken ägget har kommit bildas corpus luteum. Under två veckor kommer det att producera de hormoner som krävs för att upprätthålla graviditet om det inträffar.

Diagnostik

Det är viktigt att skilja subjektiva faktorer och individuella från symtomen på sjukdomen. Med klimakteriet, efter förlossning, trauma, abort och med själva sjukdomen, varierar taktiken för undersökning av en gynekolog. Under de första två åren efter den första blödningen etableras flickans menstruationscykel, och dess avvikelse mot den korta är en variant av den fysiologiska normen. I vissa fall kommer läkaren att förskriva ett graviditetstest..

Förutom en gynekologisk undersökning, analys av vaginal urladdning och ultraljudundersökningar, med pro-menorré, tar patienten blodprover för att bestämma nivån på könshormoner enligt ett schema som fastställts av läkaren.

Ett schema för mätning av bastemperatur för hela menstruationscykeln upprättas. En gynekolog undersöker kvantitet och kvalitet på slem i livmoderhalskanalen, kan förskriva ytterligare undersökningar - kolposkopi, radiologiska metoder, cytogram, biopsi, tester.

Varför överväga cykelns varaktighet

Processerna i de kvinnliga reproduktionsorganen upprepas varje månad, i genomsnitt efter 28 dagar. På grund av kroppens individuella egenskaper kan cykeln vara kortare (upp till 21 dagar) eller förlängd (upp till 35 dagar). Huvudindikatorn för hälsa är inte så mycket antalet dagar i den, men beständigheten hos denna indikator. Om en kvinna har sin period regelbundet efter 5 veckor eller efter 3 veckor, är detta normalt. Men om de inträffar sedan efter 35-40 dagar, sedan efter 20-21, och detta händer upprepade gånger, är detta en patologi.

Att känna till din menstruationscykel och hur man räknar den kan en kvinna:

 1. Förbered dig på början av menstruationen, vidta åtgärder för att lindra premenstruellt syndrom (planera till exempel belastningen under kritiska dagar).
 2. Att ge möjlighet till graviditet i mitten av cykeln, att öka uppmärksamheten på preventivmedel.
 3. Ta hänsyn till vilka dagar som är mest fördelaktiga för befruktningen och början av en planerad graviditet.
 4. Lägg märke till graviditetens början och beräkna grovt födelsedagen.
 5. Planera ett förebyggande besök hos specialläkare (gynekolog, mammolog).

Efter att ha observerat ihållande oegentligheter i frekvensen av menstruationens början är det nödvändigt att konsultera en läkare i tid för att förhindra tidig menopaus eller förekomst av sjukdomar i livmodern och äggstockarna.

Behandling

Sjukdomen kan inte botas "på egen hand" utan hjälp utanför. En snabb kontakt med en kvinna med en läkare kommer att leda till utnämning av, troligtvis, konservativ terapi och framgångsrik återhämtning. Behandlingen väljs beroende på orsakerna och resultaten av diagnosen. Målet är att återställa cykeln som är normal för en viss kvinna.

 • Hormonterapi. Målet är att återställa den luteala fasen. Effektiva hormoner i corpus luteum i form av injektioner. Din läkare kommer att ordinera orala östrogeninnehållande preventivpiller. Om graviditet önskas föreskrivs progesteroninnehållande mediciner, till exempel Duphaston;
 • Drogbehandling. Hemostatiska medel förskrivs ofta, såsom Dicinon, aminokapronsyra, Tranexam. Vid samtidig inflammatoriska sjukdomar rekommenderar läkaren antibiotikabehandling, vaginala suppositorier med antiseptiska, svampdödande effekter;
 • Det är viktigt att ta vitamin C, E, K. Vitaminterapi kombineras med hormonbehandling.
 • Dietterapi;
 • Måttlig fysisk aktivitet;
 • Fysioterapi - elektrofores, magnetoterapi, fonofores;
 • phytotherapy;
 • Homeopati;
 • Spa-behandling;
 • Terapi genom kirurgiskt ingripande för tumörer är inte uteslutet. Metoder - laparoskopisk, hysteroskopisk, öppen operation.

Månadsvis cykelfel. Möjliga komplikationer

Kom ihåg att din hälsa bara beror på dig! Ta därför inte lätt på det faktum att det finns kränkningar av månadscykeln. Eftersom sådana problem kan leda till infertilitet. Ofta intermenstruell blödning orsakar funktionshinder och trötthet.

Sen identifiering av patologin som orsakade menstruationscykeln att misslyckas kan leda till mycket allvarliga problem och dödsfall. Även om detta kunde ha undvikits om han vände sig till läkaren i tid. Behandlingen ska utföras under övervakning av en kvalificerad läkare..

Lifestyle

Under behandlingen kan en kvinna dessutom hjälpa sig själv. För att göra detta, minska intaget av kryddig mat, alkoholhaltiga drycker. Överdriven träning är kontraindicerat..

Användbar promenad (hälsobana), simning, andningsövningar. Bättre att undvika intimitet. Psykologisk korrigering av patientens tillstånd och avslappningsträning är också effektiv. För att förebygga och snabbt reagera på störande symtom håller en kvinna en "menstruationsdagbok".

Kort menstruationscykel på 15-18 dagar: av vilka skäl minskades intervallet mellan menstruationen?

Ett antal faktorer kan påverka regelbundenhet i cykeln, men stress kommer först. När allt kommer omkring, lurar 17–20-åriga flickor i varje steg med faktorer som kan oroa dem: tentor, obesvarade känslor, byte av boende etc. Men för vissa slutar till och med ett mindre problem med en försening, för andra - allvarlig stress kvarstår utan särskilda konsekvenser..

Dessutom är flickor i denna ålder ofta för förtjust i dieter, extrem viktminskning kommer säkert att påverka den hormonella bakgrunden, vilket omedelbart kommer att orsaka cykelstörningar. Dessutom kan dåliga vanor, förbättrad sportträning, okontrollerad preventivbruk etc. också påverka menstruationens regelbundenhet..

Och vem som inte har hört talas om PMS idag - premenstruellt syndrom, som ofta förklaras av det särdrag i en kvinnas personlighet, en slags liten kvinnlig svaghet som inte är värt att uppmärksamma. Dessutom utsätts kvinnor ibland i form av hypokonder, vilket kräver ökad uppmärksamhet på sig själva. Samtidigt talar vi om ett patologiskt tillstånd där en läkares hjälp är nödvändig.

Plötsliga förändringar i humör, irritabilitet upp till aggressivitet, tårfullhet, huvudvärk, svullnad, diarré, ångest - dessa manifestationer orsakas av hormonella förändringar. Hos 10-12% av kvinnorna påverkar försämring av välbefinnande arbetskapaciteten, och hur många människor som inte beaktas av statistik, de som tar fridagen att drabbas bakom stängda dörrar?

Trots det faktum att detta tillstånd inte har studerats fullt ut, tros det att effekterna orsakade av PMS är förknippade med hormonsverkan: en minskning av progesteron före menstruation och en ökning av prostaglandin, vars effekt på kroppen är oerhört varierande. Men idag finns det ett antal läkemedel som kan lindra manifestationerna av PMS.

Tips om förebyggande

 • Att vara lugn. Kvinnlig reproduktiv hälsa beror på humör, reaktion på händelser.
 • Att vara aktiv. Utmattande träning kommer att förvärra situationen med att förkorta menstruationscykeln, måttlig träning i genomförbara sporter hjälper till att hantera problemet och undvika återfall.
 • Kontrollvikt. Där det finns ett överskott av fettvävnad observeras ett överskott av könshormoner. Beroendet av cykeln av överskott eller brist på hormoner är direkt.
 • Äta rikt på värdefulla komponenter i kombination med växtbaserade läkemedel. Med en kortare cykel är traditionella medicinrecept effektiva. För avkok och infusioner används lökskal, ben av löv, elekampanrot, vilda jordgubbar, ergot, blommor, kalendula. Nyligen använt juice av viburnum vanligt. Varje recept kräver avtal med den behandlande gynekologen.

Om menstruationen är förkortad, går något fel i kroppen. Nyckeln till framgångsrik terapi bestäms till stor del av att kvinnan i rätt tid vädjar till en specialist. En stabil menstruationscykel gör att du kan känna hälsan fullt ut och uthärda barnet.

Högre medicinsk utbildning, specialförlossning och gynekologi, studerade vid Kazan State Medical University. Doktorand vid Institutionen för obstetrik och gynekologi №1. Medförfattare till vetenskapliga publikationer.

Hos en frisk kvinna har menstruationscykeln en viss varaktighet. Att förkorta det kan vara tillfälligt och inte utgöra ett hot mot kvinnors hälsa. I vissa fall kan emellertid en minskning av intervallet mellan den första dagen av föregående menstruation och början av efterföljande menstruation indikera förekomsten av en allvarlig patologisk process i kvinnans kropp som kräver omedelbar behandling.

Vad orsakar en förkortad menstruationscykel på 3 eller fler dagar? Tänk om denna period reduceras till 14, 15, 16, 17, 18 eller 19 dagar? Är det möjligt att förhindra en minskning av intervallet mellan början av föregående och efterföljande perioder?

När du behöver kontakta en gynekolog

Hur identifierar jag ett fel som kräver omedelbar behandling? I regel, när det gäller inflammatoriska processer i reproduktionssystemet, åtföljs en kort cykel av ett antal symptom som är svåra att inte märka:

 • en mängd smärta i nedre del av buken;
 • riklig urladdning från slidan;
 • nedsatt reproduktionsfunktion;
 • minskad sexuell lust.

Polymenorrhea är ett tecken på patologi för könsorganen och kan vara en föregångare av allvarliga sjukdomar: livmoderhalscancer, äggstockscancer och andra. Transformationer i äggstockarna eller funktionsfel i könsorganen kan också orsaka polymenorré. I detta fall föreskrivs behandling endast av en gynekolog. Om det finns tecken som inte kännetecknar kvinnornas normala fysiologiska tillstånd bör du rådfråga en specialist.

Diagnostiska metoder

Om menstruationscykeln har blivit för kort måste du definitivt ta reda på varför detta hände. Ofta förekommer detta fenomen hos kvinnor efter förlossningen. I detta fall är detta tillstånd tillfälligt och innebär i regel ingen specifik behandling. I vissa situationer kan ett sådant problem orsakas av farliga sjukdomar som kräver omedelbar behandling. Information om vilka diagnostiska metoder som används i en kort cykel finns i tabellen..

Diagnostiska metoderTyper av diagnostiska manipulationerSyftet med
Medicinsk historiaAnalys av patientklagomål, sjukdomshistoriaPreliminär diagnos, utveckling av en plan för ytterligare åtgärder
LaboratorieforskningKliniskt blodprovBestämning av hemoglobinnivå, identifiering av inflammatoriska processer, tecken på kroniska njur- och leversjukdomar
Blodkemi
VaginalpinneBekräftelse eller uteslutning av könsinfektioner
Länkad immunosorbentanalysStudie av hormonell status, undersökning av tumörmarkörer och förekomst av autoimmuna sjukdomar
PolymeraskedjereaktionIdentifiering av tecken på smittsamma patologier
HormonblodtestBestämning av nivån på follikelstimulerande, luteiniserande, sköldkörtelstimulerande hormoner, prolaktin, östrogen, tyroxin
Instrumentala undersökningarUltraljudsundersökning av livmodern och livmoderns bilagorUteslutning av tecken på fibroider, cystos, kronisk adnexit
Datortomografi eller magnetisk resonansavbildning av hjärnanBekräftelse eller motbevisning av misstänkt hypofyseadenom

Utveckling av störningar

Förändringar i månadscykeln hos kvinnor kan normaliseras utan ytterligare ingripande efter en tid i de fall deras orsaker är tillfälliga, till exempel stress. Men inte alla fall av periodfel är ofarliga, därför måste varje kvinna undersökas.

Om roten till problemet är en organisk orsak, är denna kvinnas fertilitet och hennes livskvalitet som helhet i riskzonen..

I detta avseende rekommenderas det att varje representant för det klara könet, vid den första upptäckten av misslyckanden i hennes månatliga cykel, söker läkare från en läkare. Läkaren undersöker patienten, identifierar ett specifikt problem och föreskriver lämplig behandling.

Behandling med en kort menstruationscykel

Behandlingen i detta fall beror på orsaken till att menstruationen går för ofta. En läkare utvecklar en behandlingsplan först efter en noggrann diagnos. Terapi är i detta fall strikt individuellt. Information om vilka åtgärder som vidtas för att eliminera detta problem anges i tabellen..

Faktor som provocerade en minskning av cykeltidenBehandlingsmetoderAnvända droger / manipulationer
HormonobalansKonservativ
 • hormoner östrogener, progesteron;
 • hemostatisk (Dicinon, aminokapronsyra, Tranexam);
 • vitaminer (C, E, K).
hypertyreosKonservativtyreostatika
OperativSkärning av sköldkörteln
MyomKonservativhormoner
OperativLivmoderartärembolisering
myomectomy
Hysterektomi
Smittsamma patologierKonservativAntibiotika, antiseptiska vaginala suppositorier
Maligna neoplasmerOperativAmputation eller hysterektomi med bilagor

Som ytterligare terapeutiska metoder används dessutom:

 • fysioterapi (elektrofonfores, magnetoterapi);
 • allmän terapeutisk massage;
 • Motionsterapi;
 • homeopati och örtmedicin (viburnumjuice, avkok av elecampanrot och lökskal, infusion av kalendulablommor och nuva blad);
 • Spa-behandling.

Hur cykeltiden beräknas

Nedräkningen börjar den första dagen i din period. Och det slutar den sista dagen före nästa menstruation. Hur man beräknar menstruationscykeln korrekt, med hänsyn till olika antal dagar i varje månad, kan ses i exemplen.

Exempel 1. En kvinna hade en tidigare menstruation den 5 mars, och den nästa kom den 2 april. Cykelns varaktighet är 27 (antalet dagar som börjar från 5 och slutar 31 mars) + 1 dag (1 april) = 28 dagar.

Exempel 2. Den tidigare menstruationen var 16 september, nästa 14 oktober. Cykelns varaktighet är: 15 (från 16 september till 30 september) + 13 (i oktober) = 28 dagar.

Exempel 3. Den föregående menstruationen var 10 februari (året var ett skottår) och nästa kom den 6 mars. Cykeln är: 20 (från 10 februari till 29 februari) + 5 (i mars) = 25 dagar.

Enstaka avvikelser bör inte orsaka ångest, det kan betraktas som deras norm. Men vid långvariga kränkningar måste du genomgå en undersökning för att ta reda på orsaken.
4 juli 2020

Förebyggande åtgärder

Förkortade tidsintervall mellan perioder är lättare att förhindra än att behandla långt och smärtsamt. För att förhindra att detta problem uppstår måste du följa ett antal regler:

 • undvika överdriven fysisk, mental och psyko-emotionell stress;
 • Ät bra;
 • undvika hypotermi i kroppen, särskilt bäckenorganen;
 • snabbt eliminera identifierade patologier;
 • ta hormonella preventivmedel i strikt överensstämmelse med läkarens rekommendationer;
 • regelbundet undersöka kroppen med särskild uppmärksamhet på könsorganen;
 • förhindra oavsiktligt samlag;
 • använda kondomer under sex med en ny partner;
 • bära underkläder strikt av sin storlek och endast från naturliga tyger;
 • noggrant övervaka hygien hos intima organ, tvätta dig minst två gånger om dagen;
 • byt kuddar var tredje timme under menstruationen;
 • förhindra en kraftig ökning eller minskning av kroppsvikt;
 • använda tillförlitliga skyddsmedel, vilket eliminerar behovet av att tillgripa preventivmedel och artificiell avbrott av graviditet;
 • ge upp beroende.

Dåliga månatliga perioder

Menstruationscykeln kan förkortas av olika skäl. Isolerade fall är möjliga vid förändring av yttre omständigheter. Till exempel kan en svår förkylning påverka början av menstruationen. Sportöverbelastningar kan minska schemat: om du inte beräknar belastningen i gymmet kan det bli förändringar. Stress påverkar menstruation, klimatförändringar, ofta sömnbrist. Om dessa orsaker finns i livet är det nödvändigt att minska deras inflytande. Cykeln kan återhämta sig, om du vilar, sover.
Mottagande av hormonella preventivmedel förändrar längden på kvinnliga rytmer. 21 dagar tas tabletter, 7 dagar tilldelade menstruation. Om en kvinna tidigare hade en lång cykel, kan den minskas. Men samtidigt kommer han att vara regelbunden, inte för riklig. Det är dock viktigt att välja hormonella skyddsåtgärder mot graviditet hos en specialist för att inte störa kroppen.

Förändring i menstruationens varaktighet observeras omedelbart efter förlossningen. Om en kvinna ammar, är sannolikheten för en kort menstruationscykel mycket liten. Men om barnet ammas kan en ung mamma upp till 8 månaders ålder ha oregelbundna perioder. Det är värt att konsultera en läkare efter fyra instabila perioder, men du behöver inte oroa dig för det.

Om ovanstående orsaker inte är, men minskningen av kvinnliga perioder observeras i mer än tre månader i rad, måste du kontakta en specialist. Detta kan vara ett tecken på dussintals sjukdomar, men det är omöjligt att identifiera dem utan deltagande av en läkare..

Att urskilja livmodersblödning från menstruation är mycket svårt. Och med en minskning av urladdningscykeln kan det bara vara ett tecken på störningar i reproduktionsorganen. Äggstocksinflammation kan också provocera ofta perioder. Och dessa diagnoser måste kontrolleras. Det är nödvändigt att gå till kliniken om det, utöver den snabba cykeln, fortfarande finns smärta i nedre del av buken, illamående och feber.

Om en kort menstruationscykel är värt att berätta för en gynekolog. Han kommer att genomföra en undersökning, ta utstryk och ge vägledning till en serie tester. Måste ge blod och urin. I vissa fall föreskrivs riktningen för ultraljud av de kvinnliga organen och könsorganet. För att välja rätt diagnos rekommenderas att du ger din läkare en menstruationskalender för det senaste året.

För att fastställa alla orsaker till förkortningen av cykeln, bör du också kontakta en endokrinolog. Eftersom orsaken kan vara ett hormonellt misslyckande kommer han att skriva ut en riktning för hormonforskning. Oftast donerar kvinnor med sådana klagomål blod för LH, FSH, östrogener, sköldkörtelhormoner.

Om en gynekologisk patologi upptäcks föreskriver läkaren läkemedel som löser detta problem. Infektioner eller inflammationer behandlas i 2-4 veckor idag. Oftast fortsätter processen hemma, alla procedurer är smärtfritt. Moderna läkemedel kan lösa sådana problem utan komplikationer.

När man diagnostiserar en ektopisk graviditet och en kort cykel - detta kan vara dess tecken, kommer läkaren att erbjuda flera alternativ för att lösa problemet. Beroende på termin kommer den optimala hastigheten för återhämtning att tas.

Om cykelens misslyckande orsakas av hormonella störningar, föreskriver endokrinologen läkemedel som återställer balansen mellan östrogen och gestagen i kroppen. En sådan behandling är längre, tar från 2 till 6 månader. Du måste testas regelbundet för att se förändringarna. Men sådan terapi är nödvändig för hela organismen..

Om orsaken är anovulation eller felaktig mognad av follikeln, är det viktigt att genomgå en terapi för att undvika infertilitet. Återställningen av cykeln tar flera månader, och denna procedur hjälper till att balansera reproduktionsfunktionen. Att kasta en sådan behandling rekommenderas inte om kvinnan planerar att fortfarande få barn.

Om cykeln förkortas på grund av åldersrelaterade förändringar föreskriver endokrinologen läkemedel som gör det lättare att överleva klimakteriet. De underlättar en kvinnas liv, hjälper till att undvika humörsvängningar, temperaturförändringar och menstruationssvårigheter.

Låt oss ta reda på vad menstruationscykeln är till en början. Grunden är regelbundenhet: den ska pågå ungefär samma antal dagar och menstruationen bör normalt ske på samma tid. Början betraktas som den första dagen av menstruation (urladdning).

För menstruationscykeln finns det genomsnittliga normer, men varje kvinna är individuell. Dess genomsnittliga längd är 28 dagar (normen förblir i intervallet 21 till 35), och själva menstruationstiden är cirka 4 dagar.

Under en cykel inträffar en märklig demo av graviditet i en kvinnas kropp. Nästan varje månad mognar follikeln i äggstockarna, från vilka ägget visas. Denna process att få ett ägg ur äggstocken och vänta på befruktning kallas ägglossning. Om ägget förblir oförgiftat, avvisar kroppen endometrium - livmoderskiktet som embryot skulle fästa till.

Ibland tycker en kvinna att "kritiska dagar" som började tidigt är ett tecken på graviditet, men det är inte så. Fästning av embryot till livmodern åtföljs i själva verket ibland av frisläppandet av en liten mängd blod (högst några droppar), men detta fenomen liknar inte mycket menstruationen i känslan (ingen smärta, obehag, PMS) och inte längre.

Orsakerna till en kort menstruationscykel är vanligtvis förknippade med en förändring av den hormonella bakgrunden eller med tillstånd som leder till dess förändring:

 • hormonell obalans;
 • sköldkörtelsjukdom;
 • inflammation eller cystor i äggstockarna;
 • diabetes;
 • problem med cirkulationssystemet (koagulationsstörning, kärlsjukdom);
 • njursjukdom
 • myom;
 • neoplasmer i hypofysen.

Förkortning av cykeln orsakas också av yttre faktorer, som ändå påverkar den hormonella bakgrunden:

 • plötslig viktförändring (viktminskning eller viktökning),
 • påfrestning,
 • fysisk och emotionell stress,
 • tidigare sjukdomar, medicinering,
 • klimatförändringar, resor, flyg.

Det är dock värt att komma ihåg att det finns ett undantag från regeln när ett fel inträffar och intervall mellan perioder reduceras:

 • de första åren efter menstruationens början;
 • de senaste åren före klimakteriet;
 • efter att ha stoppat orala preventivmedel, tagit bort spiralen;
 • efter förlossning, missfall, abort.

I något av dessa fall är en cykel som är för lång eller för kort och även korta perioder normal.

Hos en frisk kvinna har menstruationscykeln en viss varaktighet. Att förkorta det kan vara tillfälligt och inte utgöra ett hot mot kvinnors hälsa.

I vissa fall kan emellertid en minskning av intervallet mellan den första dagen av föregående menstruation och början av efterföljande menstruation indikera förekomsten av en allvarlig patologisk process i kvinnans kropp som kräver omedelbar behandling.

Vad orsakar en förkortad menstruationscykel på 3 eller fler dagar? Tänk om denna period reduceras till 14, 15, 16, 17, 18 eller 19 dagar? Är det möjligt att förhindra en minskning av intervallet mellan början av föregående och efterföljande perioder?

Menstruationscykeln börjar den första dagen av menstruationen. Längden är individuell, men normalt sett bör den inte vara kortare än 21 dagar och mer än 35 dagar. I genomsnitt för de flesta kvinnor varar denna period 28 dagar.

En kort menstruationscykel kan orsakas av patologiska och naturliga faktorer. Information om de möjliga orsakerna till detta fenomen anges i tabellen..

Anledningar till kortare cykeltider
Handlingsberoende kvinnorFysiologiskPatologisk
För lång mottagning av hormonella preventivmedelGraviditet, inklusive tillstånd som är förknippade med hotet om missfall och ektopisk graviditetEndokrina systemiska sjukdomar (nedsatt sköldkörtel och bukspottkörtel)
Användning av nödprevention (Postinor, Escapel)Komprimera systemfel
Täta matbegränsningar (för viktminskning)Återställningsperiod efter förlossningenGenital patologier (inflammation, cystos, neoplasmer)
Konstgjord abortKlimakterietInfektiösa och inflammatoriska fenomen i hjärnbarken
Överdriven fysisk, mental och psyko-emotionell stressKroniska sjukdomar i njurarna, levern, hjärtat

Diagnostiska metoder

Om menstruationscykeln har blivit för kort måste du definitivt ta reda på varför detta hände. Ofta förekommer detta fenomen hos kvinnor efter förlossningen.

I detta fall är detta tillstånd tillfälligt och innebär i regel ingen specifik behandling. I vissa situationer kan detta problem orsakas av farliga sjukdomar som kräver omedelbar behandling.

Information om vilka diagnostiska metoder som används i en kort cykel finns i tabellen..

Diagnostiska metoderTyper av diagnostiska manipulationerSyftet med
Medicinsk historiaAnalys av patientklagomål, sjukdomshistoriaPreliminär diagnos, utveckling av en plan för ytterligare åtgärder
LaboratorieforskningKliniskt blodprovBestämning av hemoglobinnivå, identifiering av inflammatoriska processer, tecken på kroniska njur- och leversjukdomar
Blodkemi
VaginalpinneBekräftelse eller uteslutning av könsinfektioner
Länkad immunosorbentanalysStudie av hormonell status, undersökning av tumörmarkörer och förekomst av autoimmuna sjukdomar
PolymeraskedjereaktionIdentifiering av tecken på smittsamma patologier
HormonblodtestBestämning av nivån på follikelstimulerande, luteiniserande, sköldkörtelstimulerande hormoner, prolaktin, östrogen, tyroxin
Instrumentala undersökningarUltraljudsundersökning av livmodern och livmoderns bilagorUteslutning av tecken på fibroider, cystos, kronisk adnexit
Datortomografi eller magnetisk resonansavbildning av hjärnanBekräftelse eller motbevisning av misstänkt hypofyseadenom
 • Vägrar att gå ner i vikt på något sätt, strikta dieter med undantag av fetter leder till störning av cykeln. Kom ihåg: 15% östrogen bildas i det subkutana fettet, och bristen på vissa livsmedel i kosten leder till brist på könshormoner som reglerar cykeln, eftersom ett komplex av näringsämnen behövs för deras produktion.
 • Vissa mediciner kan leda till cykelstörningar, detta inkluderar vissa antidepressiva medel, bantningspiller, hormoner etc. Därför är det bättre att konsultera en läkare innan du tar något.
 • Neutralisera effekterna av stress - en av de främsta skyldigheterna för många störningar, inklusive cykeln. Sov i minst 7 timmar, pauser i arbetet, fysisk aktivitet, promenader i frisk luft - vid fel kan dessa enkla metoder korrigera tillståndet.

Orsaker och symtom på störningar i samband med en förkortning av månadscykeln

De viktigaste avvikelserna som kvinnor i sig själva kan märka avser förändringar i tidpunkten för början av menstruationen:

 1. Menstruation kommer var 15-17 dag, kan vara regelbunden och oregelbunden.
 2. Blödningen är kraftigt reducerad, ibland förvandlas till fläckning, som varar 2-3 dagar.
 3. Förändringar i cykeltid inträffade plötsligt utan någon uppenbar orsak..
 4. En kvinna kan inte bli gravid på grund av brist på ägglossning.

Varje kränkning av menstruationscykeln bör vara orsaken till en noggrann undersökning, eftersom de skyldiga till förändringarna kan vara olika sjukdomar som kräver omedelbar behandling.

Anledningar till förändringen i varaktighet

En normal menstruationscykel bör pågå från 21 till 34 dagar. Det är uppdelat i två faser: follikulär och luteal, under vilken, under påverkan av könshormoner, äggmognad, ägglossning och menstruation.

Förkortning av menstruationscykeln eller promenomenorré kan uppstå av olika skäl. Innan du börjar korrigera detta villkor måste du förstå varför detta hände..

En kort menstruationscykel kan manifestera sig på olika sätt. Oftast ser det antingen som ankomsten av menstruation var 15-17 dag, eller som en stark minskning av antalet sekret i både volym och tid.

Fysiologiska skäl

De vanligaste orsakerna till fysiologisk karaktär, som påverkar det faktum att perioden mellan menstruationen har blivit kortare, är överarbete och stress. Starka känslomässiga chocker kan förändra den hormonella bakgrunden och orsaka en ökning av koncentrationen av hormonet prolaktin. I detta fall är det ganska enkelt att hantera en kort menstruationscykel. Kroppen behöver en god vila, vilket minimerar stressande situationer och ökar motståndet.

Om menstruationscykeln har blivit kort kan vitaminbrist vara en annan anledning. Brist på vitamin A, E, B och K kan provocera metabolism och påverka blodegenskaperna. Detta inkluderar också kroppens tillstånd som uppstår med alltför snabb viktminskning. Vanligtvis, när hon sitter på en diet, minskar en kvinna dramatiskt mängden användbara näringsämnen som kan leda till att perioden mellan menstruationen blir kortare. Dessutom leder överdriven tunnhet ofta till störningar i hormonell bakgrund.

De fysiologiska orsakerna till cykelförändringar som är mycket enkla att upptäcka inkluderar nyligen genomförda kirurgiska organ i reproduktionssystemet, förlossning, abort, menopaus. I dessa fall krävs praktiskt taget ingen justering och du måste bara vänta den här perioden.

Att ta vissa mediciner och flyga från en klimatzon till en annan kan leda till att menstruationscykeln blir kortare. Men i dessa situationer bör nästa menstruation redan börja i tid.

Ibland tar kvinnor en spontan spontanabort som inträffade under den första veckan av graviditeten, för tidig menstruation, eftersom dessa två tillstånd är mycket lika. Men i det här fallet kommer nästa menstruation att börja i tid, det kommer inte att vara möjligt att säga att cykeln har blivit kort.

Patologiska orsaker

De flesta sjukdomar i reproduktionssystemet påverkar menstruationens varaktighet och natur. Därför kan cykeln med dem väl bli kortare. Men samtidigt kan patologierna hos andra kroppssystem orsaka menstruationsförändringar.

 • Uterin fibroids och andra tumörer.
 • Inflammatoriska processer i reproduktionssystemets organ.
 • Cystor på äggstockarna.
 • Blodkoagulationsstörningar.
 • Endokrin patologi.
 • Njursjukdom.
 • Metabolisk sjukdom.

Alla dessa patologier, som kan vara anledningen till att menstruationscykeln har blivit kortare, behöver snabb och adekvat behandling. Därför, om du märker förändringar i menstruationens art och varaktighet, bör du rådfråga en gynekolog.

Orsakerna till en ökning av menstruationscykeln kan observeras

Skälen till att cykeländringarna är indelade i tre kategorier:

 • Yttre orsaker (fysiologiska) - de är inte förknippade med några patologier i människokroppen och är resultatet av stressiga situationer, en kraftig förändring i kosten eller en förändring i klimatområdet, graviditet. Menstruationscykeln normaliseras efter återgång till en vanlig livsstil (utan stress, dieter, klimatförändringar).
 • Patologiska skäl - förknippade med olika gynekologiska sjukdomar som kan orsaka en försening i menstruationscykeln.
 • Läkemedelsorsaker - i samband med upphörandet av medicinering.

Och vad som väntar 30-åringar?

I vilken cykel som helst finns det follikulära och luteala faser. Med en 28-dagars cykel, i genomsnitt, den 14: e dagen från början av menstruationen, observeras en ökning av folliklar i äggstockarna, som producerar kvinnliga könshormoner - östrogener, som påverkar endometrium. I slutet av den första fasen spricker den odlade follikeln - denna process kallas "ägglossning", ägget som lämnar det rör sig i äggledaren.

En gul kropp visas på platsen för den sprängande follikeln, som producerar progesteron - ett annat hormon; dess åtgärder syftar till att förbereda livmoderslimhinnan för implantering av ägget vid befruktning. Om graviditet inte inträffar får corpus luteum en signal om att arbetet är slutfört. Det har upphört med progesteronproduktion, avstötning av endometrialskiktet som har blivit onödigt börjar - menstruationen börjar.

Vid denna tid har kvinnor i de flesta utvecklade länder barn. För graviditetens skull tillhandahålls också reproduktiv funktion. Efter den framgångsrika födseln och födseln av barnet börjar kvinnans reproduktionssystem att fungera i full kraft. Men även här finns det många fallgropar som kan störa den ömtåliga balansen.

I denna ålder strävar en kvinna efter framgång, är full av energi, någon är nedsänkt i familjens oro, någon är helt upptagen i sin karriär. Livet är i full gång, i en sådan mättad rytm är det mycket lätt att inte märka problem. Smärta i buken eller utstrålande till andra delar av kroppen, illamående, migrän, akne - det tros ofta att dessa symtom är oundvikliga under menstruationen.

Men om dysmenorré hos unga flickor förklaras av underutvecklingen av reproduktionssystemet, hos äldre kvinnor, tyder det som regel på gynekologiska patologier. På grund av brist på tid ignoreras tyvärr helt enkelt försämringen av välbefinnandet och ett besök hos läkaren skjuts upp på obestämd tid. en kvinna vänder sig till en specialist när en allvarlig funktionsfel i reproduktionssystemet uppstår.

Hos de som har passerat 30–35-årsmilstången förändras cykelns natur, som regel, den blir kortare, vilket är förknippat med en minskning av produktionen av progesteron av corpus luteum. Nackdelen leder till en förkortning av den andra fasen. Östrogenutsöndring reduceras också gradvis, antalet folliklar minskas, ägglossning blir omöjlig.

Dessutom finns det i denna ålder i historien, som regel, inflammatoriska processer, kroniska sjukdomar, inklusive endokrin, övervikt eller undervikt. Störning av cykeln kan dock uppstå mot bakgrund av frånvaro av allvarliga sjukdomar. Anledningen kan vara samma stress, ofta förknippad med professionella aktiviteter eller personliga problem. Ofta är förseningen av menstruationen förknippad med klimatförändringar..

Förkortningen av den andra fasen på grund av den lägre produktionen av hormoner av corpus luteum efter att ha nått 40 år leder till en minskning av cykelns varaktighet, medan den fortfarande kan vara regelbunden. En kvinna bör dock vara uppmärksam på ökad smärta och kramp under menstruationen, eftersom det i denna ålder finns risk för att utveckla endometrios, fibroider, polyper i livmodern och andra gynekologiska patologier.

Utrotningen av reproduktionsfunktionen sker gradvis, liksom dess bildning. På grund av bristen på kvinnliga hormoner inträffar premenopaus - dämpning av äggstocksfunktionen. Hos 2/3 av kvinnorna blir intervallet mellan menstruationen längre och urladdningen blir sämre. Gradvis reagerar äggstockarna sämre på signaler från nervsystemet, folliklarna kan inte odlas, ägglossning inträffar inte, cykeln är försenad.

Om ägglossning periodiskt inträffar fungerar inte corpus luteum tillräckligt, vilket påverkar menstruationsperioden. Starten av klimakteriet kan bestämmas med hjälp av tester eller ultraljud. Mot bakgrund av brist på hormoner utvecklas ett klimakteriesyndrom vars manifestationer är svettningar, viktökning, svullnad, håravfall, hjärtklappning, humörsvängningar etc..

Tidig klimakterium

Menstruationens upphörande på 40-45 år betraktas som en tidig menopaus. Detta tillstånd, som tidigare inträffade hos patienter efter 50 år, är idag betydligt "yngre". Samtidigt är manifestationerna som en kvinna upplever mycket hårdare och längre. Orsaken till början av tidig klimakterium är emellertid inte mycket vanliga patologier eller konsekvenserna av komplex behandling: kirurgi för att ta bort äggstocksvävnad, kemoterapi etc..

Oksana Matias, allmänläkare

Illustrationer: Anastasia Lehman

Graviditet och kort cykel

Om en kvinna har en permanent sexpartner och nyligen hade hon oskyddat sex, bör de första av de möjliga skälen för att byta cykel betraktas som graviditet. Det kan vara normalt eller ektopiskt, så det är nödvändigt att inte bara använda ett graviditetstest på apoteket, utan också att delta i en klinik för födelse. En kvinna kan ta blödningar under en ektopisk graviditet under en kort cykel. Under de första tre månaderna av graviditeten kan vissa kvinnor också uppleva fläckar och ta 1-2 dagar.

Några ord bör sägas om ammande mödrar. Under hela ammningsperioden kan månadscykeln vara instabil: mycket kort eller långsträckt. Anledningen är omstruktureringen av den kvinnliga kroppen och en stor mängd av hormonet prolaktin i en kvinnas blod. Det förhindrar uppkomsten av en ny graviditet, och därför återställer den normala varaktigheten av menstruationen.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Varför får ont i bröstet före menstruationen och hur man lindrar ett symptom?

Många kvinnor upplever problem såsom utseendet på obehag eller smärta beroende på menstruationscykeln. Oftast inträffar sådana manifestationer när den andra fasen av cykeln....

Varför ökar vikten under menstruationen och vad man ska göra

De flesta kvinnor rapporterar viktökning under menstruationen. Periodisk viktökning upp till 2-3 kg under menstruationen är normen: viktökning försvinner vanligtvis av sig själv inom några dagar....

Vad man ska göra om menstruationen faller på semester: Tips från en gynekolog, hur man stoppar menstruationen och hur man gör det bekvämt under vila

Fotogalleri: Vad man ska göra om menstruationen faller på semester: Gynekologs råd om hur man stoppar menstruationen och hur man gör det bekvämt under vila...