Depression före menstruation: kvinnliga stämningar eller fysiologi?

Harmonier

De flesta kvinnor upplever depression före menstruationen.

Detta uttrycks i känslomässiga nedbrytningar, förlust av intern kontroll, oförutsägbara raserianfall utan synlig anledning, ökad misstänksamhet.

Kvinnan är lätt irriterad, tårar eller hysterisk skratt är typiska för dessa dagar.

Att köra bil kan leda till trafikolyckor på grund av ökad excitabilitet, förlust av uppmärksamhet.

Hur kan man stoppa de negativa tecken som orsakas av depression före menstruation? Finns det effektiva metoder?

Fysiologi


Beroende på den fas där menstruationscykeln är belägen är kvinnans tillstånd, både psykologiskt och fysiskt, annorlunda.

Som regel känner du dig bättre under den första halvan av cykeln. Före menstruation, och detta är från 2 till 14 dagar, PMS (premenstruellt syndrom) inträffar, kvinnan mår dåligt.

Kroppen har ett antal störningar: vegetativ-vaskulära, endokrina, mentala avvikelser.

Kvinnor med psykiska hälsoproblem utsätts mest för de negativa effekterna av PMS. Med en diagnos av psykos i en manisk-depressiv form upplever 86% av kvinnorna PMS-symtom.


Manifestationen av PMS kännetecknas av sådana tecken:

Andra smärtsamma upplevelser observeras. Omedelbart före menstruationen kan kvinnor uppleva förändringar i beteende och humör: orimlig aggression, ökad känslighet, irritabilitet och trots.

Detta är tecken på de så kallade dysforiska störningarna. Tillsammans med detta uppstår sömnstörningar, aptiten blir slö, sexuell aktivitet störs..

Ett tillstånd av rädsla och ångest kan också vara närvarande..

Mot bakgrund av PMS kan depressiva och ångesttillstånd öka. Under denna period finns det en ökad risk för självmord.

Under PMS hos kvinnor med mentala störningar av endogen natur uppstår en förvärring av det mentala tillståndet. Manifestationer av sjukdomen kan upptäckas även i ung ålder hos tonårsflickor. Detta gör att du kan vidta förebyggande åtgärder och diagnostisera depression i de tidiga stadierna. Menstruation är en typ av indikator för att identifiera mentala avvikelser..

Under menstruationen försvagar kroppen sin förmåga att motstå stress, nervsystemet är sårbart. Variationen i humör ökar uppenbarligen i de initiala och sista stadierna av depression med cyklotymi.

Kvinnor med PMS tar vanligtvis inte till hjälp av läkare, men behandlas med folkläkemedel. I närvaro av uttalade psykiska störningar kan man inte göra utan kvalificerad hjälp av läkare och behandlingssätt med psykotropa läkemedel.

Psykoterapeutisk korrigering utförs också. Depression före menstruation kräver behandling. Även om patienten kom från ett tillstånd av depression, men negativa tillstånd observerades före menstruationen, bör antidepressiva behandling fortsätta tills symptomen elimineras och sjukdomen återkommer. Antidepressiva medel i deras parametrar bör ha minimala biverkningar, liksom lätt tolerans..

orsaker


Forskare ger en sådan förklaring till tillståndet av depression hos kvinnor - hormonella förändringar i kroppen. Under 21-28 dagar före menstruationens början minskar mängden östrogen som produceras kraftigt. Mottagning av hormoner ger inte korrekt effekt. Enligt vissa experter väcker sådana faktorer depression:

 • säsongsförvärringar;
 • stressande situationer;
 • emotionell överbelastning;
 • sköldkörtelstörningar.

Deprimerade kvinnor med instabil psyke, benägna att raserianfall och neuropati. Försvagad, undernäring kan också utlösa depression. Övergången till god kost gör att du kan bli av med obehagliga symtom, men inte helt.

symtomatologi

Vi listar de mest karakteristiska symtomen:

 • skarpa humörsvängningar;
 • ökad distraktion och svaghet;
 • en känsla av konstant orsakslös ångest;
 • lätt känslomässig sårbarhet, tårfullhet;
 • orsakslös aggressivitet och utbrott av ilska;
 • huvudvärk;
 • sömnstörningar, sömnlöshet;
 • skarp övergång till salt eller söt mat.

För en kvinna kan sådana symtom bli obemärkt, men för andra omkring dem, nej. Människor märker förändringar, störningar, särskilt med normal sömn. På eftermiddagen faller allt ur kvinnors händer, slöhet uppträder, aptiten försvinner. Hela kroppen gör ont, vrider lederna, ett tillstånd av fullständig svaghet. Vad är vägen ut ur detta tillstånd? Om du inte söker kvalificerad hjälp i tid kan en kvinna i de svåraste fallen lägga hand på sig själv. Psykoterapeutisk korrigering är nödvändig.

Behandling

Läkarnas svårighetsgrad bestäms av läkare. Föreskriven behandling beror på detta..

I att övervinna depression kan specialister förskriva följande mediciner:

 • lugnande medel och antidepressiva medel;
 • hormonella preventivmedel (låter dig stoppa de mest obehagliga symtomen);
 • läkemedel för att stimulera blodcirkulationen i hjärnan;
 • intag av vitamin-mineralkomplex (mineraler - kalcium, zink, järn, B6 magne; vitaminer - A, B, C).

Allmän behandling

Behandlingsförloppet inkluderar sådana metoder:

 • terapeutisk;
 • fysioterapi;
 • massera både klassisk och akupressur;
 • zonterapi;
 • akupunktur sessioner;

Fytoterapi

För att förhindra depressiva tillstånd rekommenderar experter att man tar fytohormoner med östrogener. En sådan kurs kommer att få nivåerna av hormoner i blodet till ett optimalt tillstånd. Följande växter rekommenderas som fytoterapi:

 • vanlig malör (lindrar muskel- och vaskulära spasmer);
 • svart cohosh racemose (rhizomer av tsimitsifuga);
 • bearberry (antiseptisk, lindrar svullnad).

Tesamlingar från oregano, morwort, humlekottar, citronmelisse, pion och pepparmyntrötter hjälper till att lindra ökad irritabilitet, normalisera sömnen och minska nervstress..

Lugnande bad

Att ta avkopplande bad med tillsats av olika komponenter av naturligt ursprung, enligt experter, kommer att bidra till att minska sannolikheten för depression. Som tillsatser används eteriska oljor av lavendel, malurt citron.
Fotbad med citronmelisse, hosta, rosa kronblad är också effektiva. Efter badet, utför en fotmassage med granolja. För att normalisera sömnen använder du kuddar med olika hjälpämnen:

 • lavendelfärg;
 • vinbärsblad;
 • myntablad;
 • oreganogräs.

Förebyggande

För förebyggande syften, enligt rekommendationer från specialister, bör kosten justeras. Mat konsumeras utan salt i stora mängder. Det är nödvändigt att öka användningen av infusioner med en diuretisk effekt. Näring bör vara hälsosam och balanserad. Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt förekomsten av vitamin B6 och kalium i maten..

För att göra detta, inkludera i dina kost dessa produkter:

choklad, druvor, russin, kakao, fisk, bananer, ägg, äpplen, broccoli.

I fall av depressiva förvärringar tas en medicineringskurs. Injektion av lösningar med vitamin A, B6, E, magnesium och kalcium. Detta kommer att leda till metaboliska processer i kroppen och hormonella nivåer till det normala. Sport, fysisk träning, fitness kommer att kunna stoppa obehagliga symtom.

Jag vill gråta under menstruationen. Varför vill du gråta under din period? Depression före menstruation: kvinnliga stämningar eller fysiologi. Vad är orsaken till depression under menstruationen och hur man hanterar det

Depressionsmetoder

Ett svårt känslomässigt tillstånd inför kritiska dagar utgör ett hot mot kvinnan själv och förgiftar livet för människor runt henne. För att bekämpa premenstruellt syndrom måste du därför konsultera en specialist.

Vitaminterapi

För att bli av med depression och dysterhet under menstruationen räcker det att ändra näringsprinciperna:

 1. Eliminera skräp och tung mat (fet, stekt, rökt och inlagd).
 2. Ta komplex av mineraler och vitaminer: A, B6, E, kalcium och magnesium. B-vitaminer är mycket viktiga för nervsystemets normala funktion, näring bör tillfredsställa behovet av dem..
 3. Var noga med att inkludera färska grönsaker, frukt, fisk och ägg, mejeriprodukter i kosten.
 4. Minska saltintaget.

Att fylla på nivån av nödvändiga ämnen i kroppen hjälper till att fastställa funktionen hos organ och system, förbättra välbefinnande och utseende, även ut ur den emotionella bakgrunden.

Folkrättsmedel

För att lindra symptomen på depression under PMS kan du använda traditionella medicinska metoder:

 1. Drick lugnande te baserat på moderwort, kamomill, pepparmynta och andra örter med en lugnande effekt.
 2. Ta ett avkopplande bad med eteriska oljor. Barrträd, lavendel och mynta är lämpliga för dessa ändamål. Citrusestrar - orange, grapefrukt, mandarin kan förbättra ditt humör och ge styrka. Bad med havssalt ger god effekt..
 3. Massage. Med det kan du bli av med mental stress och förbättra kroppens allmänna tillstånd..

En kontraindikation för användning av folkläkemedel mot depression kan vara en allergi. Vid individuell intolerans mot eventuella örter eller eteriska oljor bör deras användning kasseras..

Att hantera depression under menstruationen hjälper till att upprätta rätt behandling. Det är nödvändigt att vila mer under dagen, få tillräckligt med sömn på natten, undvika överarbete.

Gråt inte innan din period hjälper till med fysisk aktivitet. Att gå och spela sport hjälper till att lindra stress, ge energi.

Medicinering för depression inkluderar hormonella läkemedel. I vissa fall ger användningen av orala preventivmedel goda resultat. Mot bakgrund av deras intag försvagas PMS-symtom märkbart och försvinner ibland helt.

Om premenstruellt syndrom åtföljs av allvarliga upplevelser och avvikelser i beteende, kan detta inte ignoreras. Ibland hjälper enkla glädje - sex, shopping, en stor chokladkaka kvinnor att lindra stress och bli av med spänningar. Men när detta inte fungerar, måste du se en läkare för att korrigera det känslomässiga tillståndet.

Premenstrualt syndrom är bekant för varje kvinna, men det manifesterar sig på olika sätt på grund av kroppens individuella känslighet, sjukdomarna som finns, samt livsstilen i allmänhet. Depression före menstruation - ett tillstånd när en kvinna, som vill ha ensamhet, minskar fysisk och social aktivitet, ändrar sin vanliga beteendeform.

Depression är en mental störning som måste bekämpas, om inte medicinskt, sedan oberoende, enligt rekommendationer från specialister. I de flesta fall kan psykiska störningar före menstruation elimineras på poliklinisk basis med läkemedel, växtbaserade avkok, fysioterapi och andra läkemedel som föreskrivs av din läkare.

 1. Vid svåra symtom på depression föreskriver psykoterapeuter antidepressiva medel (Bupropion, Fluoxetine, Venlafaxine, Sertraline, Azafen och andra). Dessa läkemedel kan dock endast köpas med recept från läkare. På grund av det betydande antalet biverkningar kan okontrollerad administrering av antidepressiva medel leda till oåterkalleliga konsekvenser..
 2. För att ta bort, ta läkemedlet Hypericin, gjord av St. John's wort extrakt. Hemma, förbered en infusion av johannesörtgräs och valerianrötter i ett förhållande av 1: 2. 1 msk. en sked med torrt råmaterial hälls i 0,5 l vatten och kokas i 5-7 minuter på låg värme. Efter att ha insisterat i en timme är buljongen redo att användas. Läkemedlet tas i en kvart kopp 3 gånger om dagen före måltider i 5-7 dagar för att förbättra kvinnans tillstånd. Som ett förebyggande, ta örtte te från mynta, fänkål, kamomill, citronmeliss.
 3. Beroligande egenskaper ägs av beredningarna Persen, Notta, Novo-Passit, Fitosed, Nervochel, Phenibut och andra, vilket kan vidtas för att korrigera det känslomässiga tillståndet.
 4. Om det inte finns någon önskan eller tid för beredning av läkemedel kan du förbättra ditt välbefinnande med aromaterapi. Olja av mynta, ylang-ylang, citron, mandarin, bitter apelsin, lavendel, johannesört, citronmelisse kännetecknas av en god lugnande effekt. De kan användas antingen individuellt eller genom att skapa kompositioner efter eget val, förutsatt att det inte finns någon allergi..
 5. Om stämningen förstörs före menstruationen, hjälper en avkok av johannesört och oregano. 1 msk. en sked av en blandning av torra örter (tagna i lika stora proportioner) fylls med 200 ml vatten och kokas i 5 minuter. Kyld buljong ta 1 msk. sked 2-3 gånger om dagen före måltider under en vecka.
 6. Motion, yoga har en positiv effekt på humöret. Om det inte går att delta i klasser med erfarna konsulter kan du begränsa dig till vandring, simning och andra trevliga sporter. Glöm inte shopping, som ett av de mest effektiva sätten att övervinna depression hos kvinnor i olika åldrar..
 7. Brist på ljus (korta dagsljus timmar under höst-vinterperioden), långvarig vistelse i mörkare rum blir orsaken till att depression uppträder före menstruationen. För att förhindra ett depressivt tillstånd kan du använda konstgjord belysning, stanna i samhället, kommunicera med trevliga människor.
 8. Om ett dåligt humör uppträder under menstruationen är allt irriterande, en extra del av endorfiner ges av välsmakande produkter: mörk choklad, bananer, nötter, röda druvor, dadlar. Det är bättre att vägra söt, mjöl, stekt mat, starkt te och kaffe för att inte provocera jäsning i tarmen och en känsla av fullhet i magen.

Det finns olika skäl till varför emotionell instabilitet uppstår under menstruationen. Om en kvinna inte själv kan fastställa orsaken till depression är det värt att besöka en specialist som kommer att förskriva medicinering eller psykoterapi.

En kvinna beror på menstruationsfasen där hon befinner sig. Innan menstruationen kan hon bli deprimerad, aggressiv, irritabel och andra manifestationer. Symtomen beror på kvinnans beteende. Anledningen är den premenstruella fasen, när olika processer inträffar i den kvinnliga kroppen. Hur man undviker före menstruation?

Inte bara en man, utan en kvinna själv kan drabbas av de manifestationer som uppenbaras i henne. Det är inte lätt att kontrollera dig själv under PMS-perioden. Mycket beror på kvinnans mentala tillstånd. Inte alla har allvarliga avvikelser i sitt tillstånd och beteende, vilket beror på strukturen i centrala nervsystemet.

Så med manisk-depressiv psykos observeras PMS i 86% av fallen. Hos varje kvinna åtföljs perioden före menstruation av olika symtom. Vissa kan bara vara irriterande och tårar, andra blir galen. Män förstår inte förändringarna i en kvinnas beteende, eftersom de själva inte är föremål för de förändringar som sker i en kvinnas kropp.

Du kan bli av med depression på egen hand eller med hjälp av en läkare. Om störningen plågar dig under en lång tid och du inte kan komma ur detta tillstånd på egen hand, är det bättre att konsultera en läkare för kvalificerad hjälp. Behandlingsförloppet beror på sjukdomens svårighetsgrad och varaktighet..

För att förbättra det allmänna psykologiska tillståndet kan läkaren förskriva följande läkemedel:

 • Antidepressiva medel och lugnande medel;
 • Hormonala droger;
 • Medel som förbättrar blodcirkulationen i hjärnan;
 • Intaget av vitaminer och mineraler för att förbättra kroppens allmänna tillstånd.
 • Kognitiv beteendeterapi.

Nästan varje kvinna känner till depressionen och till och med depression i förväg till menstruationen. För alla händer detta på olika sätt: för någon två till tre dagar före menstruation med minimala symtom, och för andra, i två veckor och i uttalad form. Inom medicin är detta tillstånd tydligt definierat och kallas premenstruellt syndrom (PMS). En av dess manifestationer är tårfullhet under menstruationen, på kvällen och ibland till och med efter att de börjar. Vilka är orsakerna till detta tillstånd

Denna behandlingsmetod gör det möjligt för en kvinna att lära sig hantera den aktuella situationen och inte anpassa sig till den. Till exempel, om en kvinna vet att hennes period förväntas nästa vecka, bör hon inte planera viktiga och ansvarsfulla frågor för denna period. Psykologer rekommenderar att kvinnor utarbetar ett schema över viktiga saker en månad i förväg så att komplexa arbete inte faller på "dessa dagar". Under menstruationscykeln är det bäst att göra yoga eller andra lugnande aktiviteter..

Det speciella med ljusterapi är att kemiska reaktioner inträffar i hjärnan under påverkan av ljusstrålar. Förfaranden för ljusterapi är mest relevanta på vintern.

Allmän behandling

Denna behandling inkluderar avkopplande massage, fysioterapi, zonterapi, akupunktur. Alla procedurer är utformade för att lindra stress, lugna och stärka nervsystemet..

Med hjälp av medicinska avgifter, tinkturer och avkok kan du lugna de skakiga nerverna. Mint, morwort, humlekottar kan lindra excitabilitet, normalisera sömnen. Läkare rekommenderar också för förebyggande att ta malurt, björnbär och svart cohosh.

Enligt läkare kan bad med tillsats av lavendelolja, malöreter, minska risken för depression. Innan du går i säng kan du använda fotbad med kamomill eller mynta. Efter detta rekommenderas att massera fötterna med granolja. För att glömma sömnproblem kan du använda ett tidtestat recept: lägg i en kudde flera blad med citronmelisse, vinbärsblad eller oregano.

Läkare rekommenderar också att inte hålla känslor i sig själva, utan att stänk dem ut. Naturligtvis skulle det vara bättre om du i det ögonblicket kommer att vara ensam. Till exempel kan du bryta en tallrik, skrika högt på en öde plats, göra ett par dussin knäböj eller något annat. Om det finns en önskan att gråta - inget behov att begränsa, låt tårar hälla i strömmar, efter det kommer det att bli märkbar lättnad.

Vitaminterapi

Hur könshormoner påverkar humöret

Det noteras att menstruationen påverkar humöret. Detta beror på hormonella förändringar före menstruationen. I en kvinnas kropp finns det två viktiga hormoner - progesteron och östrogen. Aktiviteten i det reproduktiva systemet som säkerställer bildandet av ägget, dess mognad och befruktning beror direkt på dem.

En ökad östrogenkoncentration observeras under den första halvan av cykeln. Detta hormon är främst ansvarigt för utseende: ger skönhet, energi och sexualitet. Den når maximalt vid ägglossningen.

Under denna period inträffar hormonella förändringar i kroppen, koncentrationen av progesteron börjar öka. En kvinna blir lugn, rimlig och strävar efter fred. Tack vare detta hormon tillhandahålls optimala förhållanden för placering av ett befruktat fosterägg. Närmare kritiska dagar ökar mängden progesteron betydligt - och det finns humörsvängningar hos kvinnor.

Tearfulness och aggression observeras, som ersätter varandra med blixtens hastighet. Överdriven progesteron leder till att stämningen före menstruationen är oförutsägbar. Ju mer uttalade tecken på PMS är, desto sämre är den emotionella bakgrunden.

Under kritiska dagar minskar koncentrationen av hormoner, kvinnan är i ett lugnt tillstånd. Efter menstruation inträffar en ökning av mängden östrogen, vital energi visas, som når en topp vid ägglossningen.

Hur tårfullhet uttrycks

Många vet från första hand hur svårt det är att hålla sig själv: inte skrika, inte gråta, inte bli arg. Och om du analyserar, hos de flesta kvinnor, inträffar sådana förändringar precis i den andra fasen av cykeln, ibland är det närmare menstruationen eller under dem. Tearfulness är en av de frekventa manifestationerna av premenstruellt syndrom, och det kan manifestera sig på olika sätt..

Vissa kvinnor känner sig förtryckta, övergivna. När de närmar sig spegeln orsakar deras utseende endast förvirring. Det blir synd för sig själv, stämningen minskar och tårar börjar hälla i hagla. Försök att trösta flickan kan resultera i ännu större intensifiering av gråt, vilket gör både "sedatorn" och sig själv obehagliga.

Det finns också ett annat alternativ. Vissa flickor i förväg av menstruationen blir aggressiva, reagerar kraftigt på all kritik, är beredda när som helst att slåss och försvara sin åsikt. Men så fort händelser börjar utvecklas ersätts en sådan "stötande" stämning av en skarp övergång till ett högt, ibland till och med demonstrativt skrik. Alla dessa ögonblick av beteende är också mer relaterade till den förändrade hormonella bakgrunden..

Efter det premenstruella syndromet har försvunnit, och oftast händer det i slutet av kritiska dagar, det vill säga i början av nästa cykel kan en kvinna skratta till och med av vad som orsakade denna reaktion. Vissa tror att de "tittade på världen med nya ögon", men i de flesta fall är poängen här en förändring i den hormonella bakgrunden och funktionen hos motsvarande hjärnstrukturer..

Symtom på PMS

Alla ovanstående faktorer i kombination har en negativ inverkan på kvinnans fysiska välbefinnande och psyke. De framkallar ökad tårvåld före menstruation och andra beteendestörningar. Symtom på PMS inkluderar:

 • ofta migrän;
 • en tendens att riva av någon anledning;
 • irritabilitet, nervositet;
 • okontrollerad aggression;
 • sömnstörningar;
 • slarv, distraktion (orsakar ofta skador);
 • avvikelser i ätbeteende;
 • svaghet, trötthet.

Tillståndet förvärras av bröstsmärta före menstruation och nedre del av buken. På grund av hormonella förändringar och relaterade faktorer är en kvinna benägen att tårar under denna period, irriterad, hennes humör är nästan ständigt dåligt, världen verkar dyster och fientlig för henne.

Tendensen att gråta före framtida perioder är ofta ett klagomål, men detta tillstånd är inte alltid direkt relaterat till cykeln. För att förstå om det finns en koppling mellan dessa fenomen rekommenderas det att observera deras reaktioner ett tag.

Om alla symtom försvinner utan spår efter menstruationen kan vi anta ett direkt beroende av depression på cykeln. Detta måste beaktas när man väljer korrigerande åtgärder..

Hur man minskar tårflödet

Det finns många rekommendationer och anvisningar för hur man tar bort tårhärdighet efter menstruationen, under eller före kvällen. Det är inte nödvändigt att ta till användning av läkemedel, även om antidepressiva medel i vissa fall indikeras. Hur du förändrar dig själv och din livsstil:

 • Rätt näring, berikad med vitaminer och mineraler, hjälper till att eliminera bristen på magnesium och andra viktiga ämnen. Om det är nödvändigt, i den andra fasen av cykeln, kan du ta speciella komplex eller till och med enskilda komponenter. Till exempel läkemedlet "Time Factor", serotonin och andra.
 • Regelbunden fysisk aktivitet, speciellt med andning och avkopplande övningar, kommer att bidra. Användbara i detta avseende är yoga, meditation, simning, aromaterapi, etc..
 • Regelbundet sexliv, en känsla av närhet med en sexpartner - allt detta kommer att bidra till korrigering av hormonella nivåer i riktning för att återställa balans.
 • En fullständig, minst åtta timmars sömn kommer också att rädda dig från skarpa humörsvängningar.
 • Från mitten av cykeln kan du ta olika medicinalväxter, till exempel en röd pensel, etc..

Tearfulness som en manifestation av premenstruellt syndrom är karakteristiskt för många kvinnor. Men denna funktion bör inte leda till kränkningar av relationerna i samhället. Självkontrollutbildning, meditation, korrekt näring och en aktiv livsstil hjälper till att hantera detta problem..

Det finns många rekommendationer och anvisningar för hur man tar bort tårhärdighet efter menstruationen, under eller före kvällen. Det är inte nödvändigt att ta till användning av läkemedel, även om antidepressiva medel i vissa fall indikeras. Hur du förändrar dig själv och din livsstil:

 • Rätt näring, berikad med vitaminer och mineraler, hjälper till att eliminera bristen på magnesium och andra viktiga ämnen. Om det är nödvändigt, i den andra fasen av cykeln, kan du ta speciella komplex eller till och med enskilda komponenter. Till exempel läkemedlet "Time Factor", serotonin och andra.
 • Regelbunden fysisk aktivitet, speciellt med andning och avkopplande övningar, kommer att bidra. Användbara i detta avseende är klasser, meditation, simning, aromaterapi, etc..
 • Regelbundet sexliv, en känsla av närhet med en sexpartner - allt detta kommer att bidra till korrigering av hormonella nivåer i riktning för att återställa balans.
 • En fullständig, minst åtta timmars sömn kommer också att rädda dig från skarpa humörsvängningar.
 • Från mitten av cykeln kan du ta olika medicinalväxter, till exempel etc..

Tearfulness som en manifestation av premenstruellt syndrom är karakteristiskt för många kvinnor. Men denna funktion bör inte leda till kränkningar av relationerna i samhället. Självkontrollutbildning, meditation och en aktiv livsstil hjälper till att hantera detta problem..

Förebyggande

Var uppmärksam på den dagliga kosten för förebyggande syften. Det är nödvändigt att utesluta feta och salta livsmedel från det och föredra ägg, choklad, äpplen, broccoli, druvor och russin. Näringen måste vara balanserad; inkommande produkter måste innehålla kalium och vitamin B6. För att normalisera en kvinnas hormonella bakgrund och förbättra ämnesomsättningen kan du ta en injektionskurs med vitaminkomplex B6, A och E, samt kalcium och magnesium.

För att förhindra depression under menstruationen rekommenderar läkare att spendera mer tid i frisk luft, göra vad du älskar och inte fokusera på de förändringar som sker i kroppen under menstruationscykeln. För att njuta av varje dag och uthärda alla svårigheterna med den "kvinnliga andelen" med uthållighet är detta huvudreceptet för depression.

Varför förändras det psykomotiska tillståndet??

Känslomässig instabilitet i form av nervösa nedbrytningar, aggression, dåligt humör, orsakslöst gråt, sömnlöshet före menstruation, enligt forskare, är förknippat med en obalans av könshormoner.

 1. Efter frigörandet av ägget sjunker östrogennivån i den kvinnliga kroppen markant medan progesteron stiger. En kraftig förändring av hormonnivåerna provocerar inte bara humörsvängningar utan förvärrar också kvinnans välbefinnande, orsakar illamående, huvudvärk, smärta i bröstkörtlarna och i bäckenet.
 2. Viktökning utan synlig orsak är ett lika vanligt skäl till att flickor är så irritabla under menstruationen. Detta tillstånd är förknippat med östrogenens verkan, vilket främjar vätskeansamling i kroppen. Även med en diet känner kvinnor en känsla av fullhet i bäckenet.
 3. En reducerad nivå hjälper till att bromsa tarmens rörlighet, ökad gasbildning, förstoppning och annan dyspepsi. Bristen på detta hormon manifesteras av en minskning av arbetsförmågan, brist på libido, apati; en kvinna kan gråta vid minsta smala.
 4. Irritation före menstruation kombineras ofta med ökad aptit på grund av brist på endorfiner. I ett sådant ögonblick vill du ofta skämma bort dig med dina favoriträtter, godis, bakverk.
 5. Blodstasis i blodkärlen orsakar smärta i lemmarna efter fysisk aktivitet. Smärtsyndrom upplevs oftare av kvinnor med väderberoende och en tendens till melankoli.

Depression före menstruation, irritabilitet kan orsakas inte bara av hormonell obalans, utan också av andra skäl:

 • genitourinary sjukdomar (polycystisk äggstock);
 • endokrina systemsjukdomar (hypotyreos, diabetes mellitus, Cushings sjukdom);
 • infektionssjukdomar eller hjärnskador;
 • hjärt-kärlsjukdom;
 • lider av stress eller långvarig vistelse i en obekväm miljö;
 • användningen av psykotropiska sömntabletter;
 • irrationell användning av preventivmedel;
 • användning av alkohol, kokain, koffein;
 • kirurgisk ingripande (abort);
 • postpartum depression;
 • individuella egenskaper hos organismen och karaktären (androgen personlighetstyp).

Vad som bidrar till försämringen av humöret

Var tredje kvinna känner humörsvängningar vid hormonell anpassning, inte alla utvecklar depression. Stärka sådana fenomen kan:

 • nervös och fysisk stress;
 • lång vistelse på diet;
 • otillräckligt intag av vitaminer med mat;
 • kärlek till kaffe (ökad utsöndring av magnesium från kroppen);
 • brist på en permanent sexpartner;
 • sköldkörtelpatologi.

Utseendet på en tråkig stämning, försvinnandet av någon motivation för arbete och intresse för livet förekommer ofta hos en kvinna under senhöstens period. Om det finns en allvarligt sjuk person i huset som måste tas om hand, får depression innan menstruationen oroande starka anteckningar.

Kvinnor är mer mottagliga för sådana tillstånd, bland nära släktingar som det har förekommit fall av depression. En viktig roll spelas av försämringen av fysiskt välbefinnande framför regulatorerna, smärta och uppblåsthet, huvudvärk, sömnlöshet och dåligt humör. Om sådana symtom stör en kvinna varje månad, med tiden, börjar hon medvetet rädsla för kritiska dagar.

Tillfällig händelse eller larm?

Förändrade stämningar och ökad nervositet orsakar mycket bekymmer inte bara kvinnan själv utan också för att stänga människor i kontakt med henne. Naturligtvis blir sökandet efter ett effektivt sätt att förebygga depression relevant. Anpassning till de vanliga förändringarna i slutet av varje månad kämpar kvinnor irritation på sitt eget sätt..

Premenstruellt syndrom kan manifestera sig som en liten förändring av humöret före menstruation, liksom allvarlig depression. Ett oroande tecken är uttalade förändringar i psyken, sömnlöshet, allmän rus, feber och andra symtom som inte tidigare observerats. Kanske är detta ett tillfälligt fenomen, och depression med fysiskt obehag försvinner när den provocerande faktorn elimineras. Man bör dock inte tappa synen på att excitering av nervsystemet kan vara förknippat med en utvecklande sjukdom..

Varför man vill gråta innan menstruationen, varför stämningen ofta förändras, är det bättre att diskutera med specialiserade specialister: en neurolog eller en psykoterapeut (särskilt om detta har observerats under lång tid). Svår smärta i bäcken eller bröstkörtlar kräver omedelbart samråd med en gynekolog, endokrinolog eller mammolog.

Depression misstänks i närvaro av följande symtom:

 • humörnedgång;
 • förlust av styrka, apati;
 • förlust av förmågan att uppleva glada stunder;
 • pessimism;
 • negativa tankar;
 • minskad självkänsla;
 • oförmåga att koncentrera sig;
 • sömnproblem;
 • brist på intresse för social och fysisk (inklusive sexuell) aktivitet;
 • begär efter alkohol och psykotropa ämnen;
 • allt-eller-inget tänkande.

Tantrums och depression under PMS

Varje månad lider många kvinnor av depression, dåligt humör och förlust av styrka. Jag vill äta glass och stekt potatis samtidigt, brast ut i tårar av känslor vid ögonen på en liten kattunge och köpa örhängen som osannolikt kommer att bäras minst en gång. Ännu bättre, klättra under täcken med huvudet och sitta där tills allt detta är över. Är det bekant? Om så är fallet, tillhör du också kategorin av de "lyckliga" som regelbundet lider av PMS. Varför uppstår ett sådant tillstånd och är det möjligt att hantera det? Låt oss ta reda på det.

Hur man undviker depression före menstruation?

Det rekommenderas inte att ignorera ditt eget "trasiga" tillstånd. Naturligtvis kan det passera efter menstruationens början, men med varje månad som går, kan symtomen intensifieras och bli längre. Läkare rekommenderar att kontakta dem om en kvinna gör olika oberoende försök att undvika depression innan menstruationen och hon inte lyckas.

Läkare kommer att ta reda på de fysiologiska orsakerna till PMS. Hormonala läkemedel, smärtstillande medel och lugnande medel kan förskrivas här. Läkare rekommenderar också att balansera din diet:

 1. Eliminera salta livsmedel.
 2. Drick diuretika.
 3. Inkludera livsmedel som är rika på vitamin B6 och kalium: torkade aprikoser, mejeriprodukter, fisk, ägg, baljväxter, russin, druvor, broccoli, kli bröd, äpplen, bananer, kakao, choklad, etc..
 4. Användningen av vitamin A, B6, E, kalcium och magnesium, vilket förhindrar ansamling av östrogen och bidrar till dess metabolism.

När det gäller läkemedlen förskrivs de individuellt. Det beror på kvinnans fysiska hälsa, liksom hennes psyko-emotionella tillstånd..

Som behandling kan följande metoder användas:

 1. Mediciner:
 • Diuretika läkemedel.
 • Progesteron- och progestinhormoner.
 • Sedativa och antidepressiva medel.
 • Venotonic mediciner.
 • Hormonella preventivmedel.
 • Mediciner för att förbättra blodcirkulationen i hjärnan.
 • Vitaminer B, C, A.
 • Mineraler kalcium, zink, magnesium B6, järn.
 1. Fysioterapi:
 • Akupressur och klassiska massage.
 • Akupunktur.
 • zonterapi.
 • Homeopatiska medel: Remens, Mastodinon.
 1. Fytoterapi:
 • Vanlig malör.
 • Svart cohosh.
 • Mjölon.
 • Hop kottar.
 • Moderwort ört.
 • Melissa.
 • Oregano.
 • Mynta.
 • Pionrötter.
 1. Lugnande bad.

Sporten har en positiv effekt. Men före menstruationen bör de ha mindre arbetsbelastning. Insatser för att minska, men det är bättre att inte vägra sport. Tung fysisk ansträngning kan ersättas under PMS-perioden genom att springa, snabba tempo, simning, andningsövningar och andra lätta sporter.

Tekniker för att stänga ut dina känslor är populära: att slå rätter, kuddar, päron med klistrade bilder av dina fiender, etc. Om en kvinna känner att en hel del känslor har samlats i henne, borde de kastas ut. Om du behöver bryta något eller bryta det, är det bättre att göra det. Det viktigaste är att uppnå känslomässig avkoppling.

En annan säker lösning på problemet är kommunikation med vänner. En kvinna känner känslomässig tillfredsställelse och avkoppling, om hon kan prata, höra sig, ha en bra och trevlig tid. Män är inte alltid benägna att förstå kvinnlig psykologi, därför kommer flickvänner med vilka du uppriktigt kan prata, förbli dig själv och spendera en trevlig tid att bli de bästa "psykologerna" för denna period.

Kvinnor under PMS-perioden är ofta oroliga för psykologiska problem när kärleksrelationer inte fungerar, inte allt går smidigt på jobbet, vissa människor från den inre kretsen är oroliga. Jag vill prata, berätta, gråta! Vänd dig till en flickvän som kan ge sådant känslomässigt stöd.

Ibland vill du bara vara en kvinna vars känslomässiga utbrott och känslor inte skrämmer andra. Detta kan bara förstås av kvinnor som själva skulle kunna uppleva orättvisa utbrott av känslor. Om du är omgiven av sådana flickvänner, bör du kontakta dem. Du behöver inte ha små samtal med dem, du kan bara ta en promenad eller shoppa för att behaga dig själv.

Premenstrual depression

5-12 symtom uppträder 3-14 dagar före menstruationen, och 2-5 av dem uttrycks så mycket som möjligt, eller alla 12.

Men trots antalet symtom och deras varaktighet, i händelse av en minskad arbetskapacitet, talar de om en svår förlopp med PMS.

 • kompenseras. Symtom uppträder i förväg av menstruationen och försvinner när de börjar, medan med åren har symptomen inte intensifierats;
 • subcompensated. Progression av symtom noteras (deras antal, varaktighet och intensitet ökar);
 • dekompenserad. En svår PMS-kurs observeras med tiden varaktigheten för de "ljusa" intervall minskar.

Oroa dig inte för depressionen före menstruationen. PMS hos alla kvinnor åtföljs av olika humörstörningar. Det viktigaste är som följer - om symtomen intensifieras och drar vidare, ignorera inte och delta i behandling, eliminera tillståndet. Resultatet kommer definitivt att vara positivt..

Innan menstruationen rekonstrueras den kvinnliga kroppen på hormonell nivå. Naturligtvis kan detta inte passera utan förändring i humör eller förvärring av känslomässighet. Om en nära man inte förstår ditt tillstånd, kommer en vän att kunna stödja under denna period och fungera som psykolog. Detta är en av de bästa lösningarna på problemet..

Enligt statistik är kvinnliga representanter mer benägna att depression. Detta beror på en förändring av den hormonella bakgrunden beroende på menstruationscykeln. Depression under menstruationen lämnar sitt märke inte bara på kvinnans tillstånd utan också på stämningen i familjen. Det är inte nödvändigt att ignorera ett sådant tillstånd, desto snabbare åtgärder vidtas för att eliminera en depressiv störning, desto bättre.

Cirka en vecka före menstruationens början inträffar det så kallade premenstruella syndromet. Det beror på plötsliga förändringar i humör, tårfullhet, irritabilitet, minskad sexuell aktivitet. Det är just nu som förhållandet mellan hormoner i blodet förändras. Men inte alla kvinnor hamnar i depression under sina perioder, sannolikt utvecklingen av en sådan mental störning hos obalanserade och hysteriska damer. En ytterligare drivkraft för förekomsten av ett affektivt tillstånd är:

 • Ökad fysisk aktivitet;
 • Ofta stress och nervös belastning;
 • Långvarig diet;
 • Dålig näring, en liten mängd vitaminer och mineraler kommer in i kroppen;
 • Brist på regelbundet sexliv;
 • Kronisk sköldkörtelsjukdom.

Orsaker till PMS

Modern medicin har korrekt information om varför humöret förändras före menstruationen. Avvikelser i välbefinnande och beteende under denna period beror på den komplexa effekten av flera faktorer av varierande grad av betydelse:

 1. Hormonella förändringar. De spelar en ledande roll i försämringen av fysiska och mentala tillstånd kort före menstruationen. Under den andra halvan av cykeln minskar mängden östrogen i blodet - detta destabiliserar psyken och känslomässiga reaktioner, irritabilitet, aggression, omotiverad tårfullhet uppträder i beteendet. Samtidigt, i den kvinnliga kroppen, sjunker nivån på hormonet serotonin, ansvarig för positiva känslor, till ett minimum. Känslan av svaghet, trötthet och trötthet i dag beror på det höga halten av progesteron i blodet.
 2. Avitaminosis. Avsaknaden av viktiga mikronäringsämnen i näring kan säkert tillskrivas orsakerna till emotionell instabilitet och depressiva stämningar. Särskilt märkbar på psyken är avsaknaden av magnesium och vitaminer B. De spelar en viktig roll i nervsystemets funktion och påverkar också indirekt hormonbalansen..
 3. Påfrestning. Höga arbetsbelastningar, ansvar för familjen, oro är kvinnans dagliga följeslagare. Men om du på vanliga dagar lyckas hålla ditt beteende under kontroll, kommer depressionen nära PMS. Förändrade hormoner och brist på viktiga ämnen minskar motståndskraft mot stress och emotionell överbelastning.
 4. En instabil psyke, en tendens till neuros och hysteri. Allt detta indikerar en predisposition för depression under den andra halvan av cykeln..
 5. Sköldkörtelproblem. De påverkar negativt driften av hela det endokrina systemet och påverkar tillståndet i psyken.

Delvis bidrar säsongsbetonade faktorer till förändringar i en kvinnas beteende och känslomässiga reaktioner - brist på solljus (på hösten och vintern), ogynnsamma väderförhållanden. De är inte en direkt orsak till depression, men bidrar till en minskning av styrka och humör..

Hur man hanterar depression med PMS

De flesta kvinnor upplever mental och fysisk obehag före kritiska dagar. Totalen av dessa manifestationer kallas PMS (premenstruellt syndrom). Svårighetsgraden av symtom är individuell, men i vissa fall förvärras tillståndet hos den kvinnliga psyken till en kritisk punkt som gränsar till självmordsstämningar. Depression före menstruation kräver en obligatorisk korrigering. För att hantera ett problem måste du veta varför det inträffar och hur du kan påverka det.

Orsaker till PMS

Modern medicin har korrekt information om varför humöret förändras före menstruationen. Avvikelser i välbefinnande och beteende under denna period beror på den komplexa effekten av flera faktorer av varierande grad av betydelse:

 1. Hormonella förändringar. De spelar en ledande roll i försämringen av fysiska och mentala tillstånd kort före menstruationen. Under den andra halvan av cykeln minskar mängden östrogen i blodet - detta destabiliserar psyken och känslomässiga reaktioner, irritabilitet, aggression, omotiverad tårfullhet uppträder i beteendet. Samtidigt, i den kvinnliga kroppen, sjunker nivån på hormonet serotonin, ansvarig för positiva känslor, till ett minimum. Känslan av svaghet, trötthet och trötthet i dag beror på det höga halten av progesteron i blodet.
 2. Avitaminosis. Avsaknaden av viktiga mikronäringsämnen i näring kan säkert tillskrivas orsakerna till emotionell instabilitet och depressiva stämningar. Särskilt märkbar på psyken är avsaknaden av magnesium och vitaminer B. De spelar en viktig roll i nervsystemets funktion och påverkar också indirekt hormonbalansen..
 3. Påfrestning. Höga arbetsbelastningar, ansvar för familjen, oro är kvinnans dagliga följeslagare. Men om du på vanliga dagar lyckas hålla ditt beteende under kontroll, kommer depressionen nära PMS. Förändrade hormoner och brist på viktiga ämnen minskar motståndskraft mot stress och emotionell överbelastning.
 4. En instabil psyke, en tendens till neuros och hysteri. Allt detta indikerar en predisposition för depression under den andra halvan av cykeln..
 5. Sköldkörtelproblem. De påverkar negativt driften av hela det endokrina systemet och påverkar tillståndet i psyken.

Delvis bidrar säsongsbetonade faktorer till förändringar i en kvinnas beteende och känslomässiga reaktioner - brist på solljus (på hösten och vintern), ogynnsamma väderförhållanden. De är inte en direkt orsak till depression, men bidrar till en minskning av styrka och humör..

Symtom på PMS

Alla ovanstående faktorer i kombination har en negativ inverkan på kvinnans fysiska välbefinnande och psyke. De framkallar ökad tårvåld före menstruation och andra beteendestörningar. Symtom på PMS inkluderar:

 • ofta migrän;
 • en tendens att riva av någon anledning;
 • irritabilitet, nervositet;
 • okontrollerad aggression;
 • sömnstörningar;
 • slarv, distraktion (orsakar ofta skador);
 • avvikelser i ätbeteende;
 • svaghet, trötthet.

Tillståndet förvärras av bröstsmärta före menstruation och nedre del av buken. På grund av hormonella förändringar och relaterade faktorer är en kvinna benägen att tårar under denna period, irriterad, hennes humör är nästan ständigt dåligt, världen verkar dyster och fientlig för henne.

Tendensen att gråta före framtida perioder är ofta ett klagomål, men detta tillstånd är inte alltid direkt relaterat till cykeln. För att förstå om det finns en koppling mellan dessa fenomen rekommenderas det att observera deras reaktioner ett tag.

Om alla symtom försvinner utan spår efter menstruationen kan vi anta ett direkt beroende av depression på cykeln. Detta måste beaktas när man väljer korrigerande åtgärder..

Bekämpa depression

Ett svårt känslomässigt tillstånd inför kritiska dagar utgör ett hot mot kvinnan själv och förgiftar livet för människor runt henne. För att bekämpa premenstruellt syndrom måste du därför konsultera en specialist.

Hormonterapi är inte alltid effektiv för sådana avvikelser, det anses dessutom som en grov störning i naturliga processer. För att bli av med depression före menstruationen rekommenderar vi mildare, säkrare metoder..

Vitaminterapi

För att bli av med depression och dysterhet under menstruationen räcker det att ändra näringsprinciperna:

 1. Eliminera skräp och tung mat (fet, stekt, rökt och inlagd).
 2. Ta komplex av mineraler och vitaminer: A, B6, E, kalcium och magnesium. B-vitaminer är mycket viktiga för nervsystemets normala funktion, näring bör tillfredsställa behovet av dem..
 3. Var noga med att inkludera färska grönsaker, frukt, fisk och ägg, mejeriprodukter i kosten.
 4. Minska saltintaget.

Att fylla på nivån av nödvändiga ämnen i kroppen hjälper till att fastställa funktionen hos organ och system, förbättra välbefinnandet och utseendet, även ut ur den emotionella bakgrunden.

Folkrättsmedel

För att lindra symptomen på depression under PMS kan du använda traditionella medicinska metoder:

 1. Drick lugnande te baserat på moderwort, kamomill, pepparmynta och andra örter med en lugnande effekt.
 2. Ta ett avkopplande bad med eteriska oljor. Barrträd, lavendel och mynta är lämpliga för dessa ändamål. Citrusestrar - orange, grapefrukt, mandarin kan förbättra ditt humör och ge styrka. Bad med havssalt ger god effekt..
 3. Massage. Med det kan du bli av med mental stress och förbättra kroppens allmänna tillstånd..

En kontraindikation för användning av folkläkemedel mot depression kan vara en allergi. Vid individuell intolerans mot eventuella örter eller eteriska oljor bör deras användning kasseras..

Sov och vila

Att hantera depression under menstruationen hjälper till att upprätta rätt behandling. Det är nödvändigt att vila mer under dagen, få tillräckligt med sömn på natten, undvika överarbete.

Sport och fritidsintressen

Gråt inte innan din period hjälper till med fysisk aktivitet. Att gå och spela sport hjälper till att lindra stress, ge energi.

Ett bra alternativ till skrik kommer att göra det du älskar. Ta dig tid till din hobby - dans, teckning, korsstygn. Detta tidsfördriv ger känslomässig tillfredsställelse och hjälper till att lindra stress..

Orala preventivmedel

Medicinering för depression inkluderar hormonella läkemedel. I vissa fall ger användningen av orala preventivmedel goda resultat. Mot bakgrund av deras intag försvagas PMS-symtom märkbart och försvinner ibland helt.

Om premenstruellt syndrom åtföljs av allvarliga upplevelser och avvikelser i beteende, kan detta inte ignoreras. Ibland hjälper enkla glädje - sex, shopping, en stor chokladkaka kvinnor att lindra stress och bli av med spänningar. Men när detta inte fungerar, måste du se en läkare för att korrigera det känslomässiga tillståndet.

Varför visas depression före menstruationen och om behandling behövs

”Jag betalar ständigt ett par dagar före menstruationen. Sobbande i en kudde, brusande mot de minsta bagatellerna. Varför känner du för att gråta under din period? Kanske är det något fel med mig? ” Kvinnor försöker konsultera en läkare med sådana frågor, och de får samma svar - så du har PMS! I själva verket kan dessa symtom vara början på en allvarlig depression. Det är viktigt att lära sig skilja för att upprätthålla mental balans.

Premenstrual dysforisk störning är ett tillstånd där en kvinna har allvarliga tecken på depression under menstruation, irritabilitet och spänning.

Symtom på premenstrual dysfori är allvarligare än normala humörsvängningar. Ett deprimerat tillstånd, tårfullhet uppstår 5-11 dagar före menstruationens början. I de flesta fall upphör lusten att gråta efter menstruationen. Undantagen är sann depression som inte är relaterad till menstruationscykeln..

Orsaker till PMS

Modern medicin har korrekt information om varför humöret förändras före menstruationen. Avvikelser i välbefinnande och beteende under denna period beror på den komplexa effekten av flera faktorer av varierande grad av betydelse:

 1. Hormonella förändringar. De spelar en ledande roll i försämringen av fysiska och mentala tillstånd kort före menstruationen. Under den andra halvan av cykeln minskar mängden östrogen i blodet - detta destabiliserar psyken och känslomässiga reaktioner, irritabilitet, aggression, omotiverad tårfullhet uppträder i beteendet. Samtidigt, i den kvinnliga kroppen, sjunker nivån på hormonet serotonin, ansvarig för positiva känslor, till ett minimum. Känslan av svaghet, trötthet och trötthet i dag beror på det höga halten av progesteron i blodet.
 2. Avitaminosis. Avsaknaden av viktiga mikronäringsämnen i näring kan säkert tillskrivas orsakerna till emotionell instabilitet och depressiva stämningar. Särskilt märkbar på psyken är avsaknaden av magnesium och vitaminer B. De spelar en viktig roll i nervsystemets funktion och påverkar också indirekt hormonbalansen..
 3. Påfrestning. Höga arbetsbelastningar, ansvar för familjen, oro är kvinnans dagliga följeslagare. Men om du på vanliga dagar lyckas hålla ditt beteende under kontroll, kommer depressionen nära PMS. Förändrade hormoner och brist på viktiga ämnen minskar motståndskraft mot stress och emotionell överbelastning.
 4. En instabil psyke, en tendens till neuros och hysteri. Allt detta indikerar en predisposition för depression under den andra halvan av cykeln..
 5. Sköldkörtelproblem. De påverkar negativt driften av hela det endokrina systemet och påverkar tillståndet i psyken.

Delvis bidrar säsongsbetonade faktorer till förändringar i en kvinnas beteende och känslomässiga reaktioner - brist på solljus (på hösten och vintern), ogynnsamma väderförhållanden. De är inte en direkt orsak till depression, men bidrar till en minskning av styrka och humör..

Vad som bidrar till försämringen av humöret

Var tredje kvinna känner humörsvängningar vid hormonell anpassning, inte alla utvecklar depression. Stärka sådana fenomen kan:

 • nervös och fysisk stress;
 • lång vistelse på diet;
 • otillräckligt intag av vitaminer med mat;
 • kärlek till kaffe (ökad utsöndring av magnesium från kroppen);
 • brist på en permanent sexpartner;
 • sköldkörtelpatologi.

Utseendet på en tråkig stämning, försvinnandet av någon motivation för arbete och intresse för livet förekommer ofta hos en kvinna under senhöstens period. Om det finns en allvarligt sjuk person i huset som måste tas om hand, får depression innan menstruationen oroande starka anteckningar.

Kvinnor är mer mottagliga för sådana tillstånd, bland nära släktingar som det har förekommit fall av depression. En viktig roll spelas av försämringen av fysiskt välbefinnande framför regulatorerna, smärta och, huvudvärk, sömnlöshet, dåligt humör. Om sådana symtom stör en kvinna varje månad, med tiden, börjar hon medvetet rädsla för kritiska dagar.

Symtom på PMS

Alla ovanstående faktorer i kombination har en negativ inverkan på kvinnans fysiska välbefinnande och psyke. De framkallar ökad tårvåld före menstruation och andra beteendestörningar. Symtom på PMS inkluderar:

 • ofta migrän;
 • en tendens att riva av någon anledning;
 • irritabilitet, nervositet;
 • okontrollerad aggression;
 • sömnstörningar;
 • slarv, distraktion (orsakar ofta skador);
 • avvikelser i ätbeteende;
 • svaghet, trötthet.

Tillståndet förvärras av bröstsmärta före menstruation och nedre del av buken. På grund av hormonella förändringar och relaterade faktorer är en kvinna benägen att tårar under denna period, irriterad, hennes humör är nästan ständigt dåligt, världen verkar dyster och fientlig för henne.

Tendensen att gråta före framtida perioder är ofta ett klagomål, men detta tillstånd är inte alltid direkt relaterat till cykeln. För att förstå om det finns en koppling mellan dessa fenomen rekommenderas det att observera deras reaktioner ett tag.

Om alla symtom försvinner utan spår efter menstruationen kan vi anta ett direkt beroende av depression på cykeln. Detta måste beaktas när man väljer korrigerande åtgärder..

Bekämpa depression

Ett svårt känslomässigt tillstånd inför kritiska dagar utgör ett hot mot kvinnan själv och förgiftar livet för människor runt henne. För att bekämpa premenstruellt syndrom måste du därför konsultera en specialist.

Hormonterapi är inte alltid effektiv för sådana avvikelser, det anses dessutom som en grov störning i naturliga processer. För att bli av med depression före menstruationen rekommenderar vi mildare, säkrare metoder..

Vitaminterapi

För att bli av med depression och dysterhet under menstruationen räcker det att ändra näringsprinciperna:

 1. Eliminera skräp och tung mat (fet, stekt, rökt och inlagd).
 2. Ta komplex av mineraler och vitaminer: A, B6, E, kalcium och magnesium. B-vitaminer är mycket viktiga för nervsystemets normala funktion, näring bör tillfredsställa behovet av dem..
 3. Var noga med att inkludera färska grönsaker, frukt, fisk och ägg, mejeriprodukter i kosten.
 4. Minska saltintaget.

Att fylla på nivån av nödvändiga ämnen i kroppen hjälper till att fastställa funktionen hos organ och system, förbättra välbefinnandet och utseendet, även ut ur den emotionella bakgrunden.

Folkrättsmedel

För att lindra symptomen på depression under PMS kan du använda traditionella medicinska metoder:

 1. Drick lugnande te baserat på moderwort, kamomill, pepparmynta och andra örter med en lugnande effekt.
 2. Ta ett avkopplande bad med eteriska oljor. Barrträd, lavendel och mynta är lämpliga för dessa ändamål. Citrusestrar - orange, grapefrukt, mandarin kan förbättra ditt humör och ge styrka. Bad med havssalt ger god effekt..
 3. Massage. Med det kan du bli av med mental stress och förbättra kroppens allmänna tillstånd..

En kontraindikation för användning av folkläkemedel mot depression kan vara en allergi. Vid individuell intolerans mot eventuella örter eller eteriska oljor bör deras användning kasseras..

Sov och vila

Att hantera depression under menstruationen hjälper till att upprätta rätt behandling. Det är nödvändigt att vila mer under dagen, få tillräckligt med sömn på natten, undvika överarbete.

Sport och fritidsintressen

Gråt inte innan din period hjälper till med fysisk aktivitet. Att gå och spela sport hjälper till att lindra stress, ge energi.

Ett bra alternativ till skrik kommer att göra det du älskar. Ta dig tid till din hobby - dans, teckning, korsstygn. Detta tidsfördriv ger känslomässig tillfredsställelse och hjälper till att lindra stress..

Orala preventivmedel

Medicinering för depression inkluderar hormonella läkemedel. I vissa fall ger användningen av orala preventivmedel goda resultat. Mot bakgrund av deras intag försvagas PMS-symtom märkbart och försvinner ibland helt.

Om premenstruellt syndrom åtföljs av allvarliga upplevelser och avvikelser i beteende, kan detta inte ignoreras. Ibland hjälper enkla glädje - sex, shopping, en stor chokladkaka kvinnor att lindra stress och bli av med spänningar. Men när detta inte fungerar, måste du se en läkare för att korrigera det känslomässiga tillståndet.

Support Sök

Din gynekolog blir den första specialist du vänder dig till för att få hjälp när depression blir överväldigande. Det är viktigt att din läkare är en person du litar på och tar dina symtom på allvar. Om din läkare inte lyssnar, hitta en annan.

Du kan också kontakta International Association for Premenstrual Disorders. Organisationen erbjuder bloggar, onlinemiljöer och lokala resurser som kan hjälpa dig att hitta en läkare som är bekant med PMS och PMDD..

Om du eller dina vänner har självmordstankar relaterade till PMS-depression eller inte, söka hjälp från krisen eller hot om förebyggande av självmord.

orsaker

Läkare och forskare kan inte komma till en gemensam uppfattning varför tårvåld förekommer menstruation. En kombination av flera faktorer på en gång föredras: en obalans av hormoner, en brist på vitaminer och mineraler, samt exponering för yttre miljöfaktorer, främst stress och psyko-emotionell stress.

Könshormon dysfunktion

Bildningen av menstruationscykeln och kvinnlig humör påverkas av östrogener, androgener, progesteron och vissa andra biologiskt aktiva ämnen. Och i varje fas dessa eller de som råder. Brott mot denna balans leder till överdriven tårfullhet, aggressivitet, ilska etc. Men du måste förstå att en frisk kvinna i normalt tillstånd kan ha manifestationer av premenstruellt syndrom, som hon kan kontrollera.

Tydligast kan sådana förändringar spåras av de flickor som har någon form av störningar, till exempel östrogenbrist eller överskott av androgener med alla kliniska manifestationer. När läkaren försöker återställa balansen noterar flickan en kraftig förändring i sitt beteende, humör och attityd gentemot andra. Ibland är det överdriven känslomässighet som är anledningen till att behandlingen inte utförs vidare. Detta är särskilt tydligt om orala preventivmedel används som källa till könshormoner..

avitaminosis

Otillräckligt intag av vitaminer och mineraler på grund av säsongen eller en viss diet kan också förvärra svårighetsgraden av premenstruellt syndrom, inklusive tårfullhet under menstruationen eller före dagen. En speciell roll ges till magnesium- och B.-vitaminer, och därför rekommenderas att ta komplex med dessa komponenter som en behandling.

Magnesium är involverat i avslappning av mjuka och skelettmuskler, har en lugnande effekt på nervsystemet, reglerar till viss del tarmarnas funktion och ökar motståndet mot psyko-emotionell överbelastning. Dess brist kan leda till vätskeansamling i kroppen, vilket händer under PMS-perioden. Allt detta kan öka nervsystemets labilitet, orsaka huvudvärk och tyngd i hela kroppen..

Psyko-emotionell överbelastning

Stress är en integrerad del av en modern kvinnas liv. Men kroppen måste lära sig att på rätt sätt bli av med sina negativa effekter. Annars kommer kronisk trötthet och konstant stressande situationer, särskilt mot bakgrund av en brist på vitaminer och mineraler, att förvärra PMS-manifestationerna avsevärt..

Vi rekommenderar att du läser en artikel om vad PMS är. Från det kommer du att lära dig om premenstruellt syndrom och orsakerna till dess förekomst hos kvinnor, fysiologiska manifestationer och känslomässiga tecken, skillnader mellan PMS-symtom och graviditet.

Oroa dig inte för depressionen före menstruationen. PMS hos alla kvinnor åtföljs av olika humörstörningar. Det viktigaste är som följer - om symtomen intensifieras och drar vidare, ignorera inte och delta i behandling, eliminera tillståndet. Resultatet kommer definitivt att vara positivt..

Innan menstruationen rekonstrueras den kvinnliga kroppen på hormonell nivå. Naturligtvis kan detta inte passera utan förändring i humör eller förvärring av känslomässighet. Om en nära man inte förstår ditt tillstånd, kommer en vän att kunna stödja under denna period och fungera som psykolog. Detta är en av de bästa lösningarna på problemet..

Hur man minskar tårflödet

Det finns många rekommendationer och anvisningar för hur man tar bort tårhärdighet efter menstruationen, under eller före kvällen. Det är inte nödvändigt att ta till användning av läkemedel, även om antidepressiva medel i vissa fall indikeras. Hur du förändrar dig själv och din livsstil:

 • Rätt näring, berikad med vitaminer och mineraler, hjälper till att eliminera bristen på magnesium och andra viktiga ämnen. Om det är nödvändigt, i den andra fasen av cykeln, kan du ta speciella komplex eller till och med enskilda komponenter. Till exempel läkemedlet "Time Factor", serotonin och andra.
 • Regelbunden fysisk aktivitet, speciellt med andning och avkopplande övningar, kommer att bidra. Användbara i detta avseende är yoga, meditation, simning, aromaterapi, etc..
 • Regelbundet sexliv, en känsla av närhet med en sexpartner - allt detta kommer att bidra till korrigering av hormonella nivåer i riktning för att återställa balans.
 • En fullständig, minst åtta timmars sömn kommer också att rädda dig från skarpa humörsvängningar.
 • Från mitten av cykeln kan du ta olika medicinalväxter, till exempel en röd pensel, etc..

Tearfulness som en manifestation av premenstruellt syndrom är karakteristiskt för många kvinnor. Men denna funktion bör inte leda till kränkningar av relationerna i samhället. Självkontrollutbildning, meditation, korrekt näring och en aktiv livsstil hjälper till att hantera detta problem..

. kräkningar, smärta i bröstkörtlarna och nedre buken, irritabilitet, tårfullhet, nervös irritabilitet och andra.. Vi rekommenderar att du läser en artikel om behandling av PMS.

PMS: behandling och läkemedel. Tearfulness under menstruation, före, efter: varför. Svaghet under menstruation, illamående, dåsighet.

PMS kastar upp olika överraskningar för en kvinna, och takykardi före eller under menstruationen är inget undantag. Vilka är orsakerna till dess förekomst??

Det förbättrar inte bara PMS, cigaretter är i princip oförenliga med kvinnors hälsa och skönhet. Hur man övervinner PMS.

PMS uttrycks annorlunda. Svullnad före menstruation är ett av dess symtom.. Edematös form av premenstruellt syndrom (PMS) är en av de mest.

Irritabilitet och tårfullhet. Dessa känslor, karakteristiska för PMS, är hormonella till sin natur..

Tidigare frågade:

Ja, det händer med mig. Jag undrade aldrig vad det var kopplat till. Och den sista månaden är i allmänhet en slags apati för allt. Förmodligen på semester, trött på jobbet. Men de släpper inte på semester, vi har ett privat kontor. Jag gick till läkaren för att avgöra var jag fick en sådan svaghet och förlust av styrka. Jag undersöktes, ordinerad för att dricka piller positivt. Jag dricker den tredje veckan, det blev mycket bättre. Bara en kraftig kraft, och jag började arbeta med lust.

I princip är jag en väldigt känslomässig person och ännu värre under menstruationen (jag bråkar om bagateller, irriterar allt som i ett skämt, irriterar om min man andas i närheten)))) Jag brukade drabbas av detta och min familj led, nu har jag börjat dricka Glycine Forte, Jag tål mycket mer lugnt i dag, jag fick ännu bättre sömn)

Liknande artiklar

. kräkningar, smärta i bröstkörtlarna och nedre buken, irritabilitet, tårfullhet, nervös irritabilitet och andra.. Vi rekommenderar att du läser en artikel om behandling av PMS.

PMS: behandling och läkemedel. Tearfulness under menstruation, före, efter: varför. Svaghet under menstruation, illamående, dåsighet.

PMS kastar upp olika överraskningar för en kvinna, och takykardi före eller under menstruationen är inget undantag. Vilka är orsakerna till dess förekomst??

Det förbättrar inte bara PMS, cigaretter är i princip oförenliga med kvinnors hälsa och skönhet. Hur man övervinner PMS.

Under två dagar börjar stämningen sjunka, jag gråter nästan ständigt, väldigt irritabel, världen verkar dyster, längtande. Fruktansvärt skick. Just nu är det menstruationen ska vara idag eller imorgon. Jag hade en kamp med min familj, det gjorde det ännu värre. Själv är jag inte särskilt lugn av naturen. Men före menstruationen är det bara något. När din period kommer försvinner allt. Vem mer har depression innan menstruationen?

Förebyggande

Var uppmärksam på den dagliga kosten för förebyggande syften. Det är nödvändigt att utesluta feta och salta livsmedel från det och föredra ägg, choklad, äpplen, broccoli, druvor och russin. Näringen måste vara balanserad; inkommande produkter måste innehålla kalium och vitamin B6. För att normalisera en kvinnas hormonella bakgrund och förbättra ämnesomsättningen kan du ta en injektionskurs med vitaminkomplex B6, A och E, samt kalcium och magnesium.

För att förhindra depression under menstruationen rekommenderar läkare att spendera mer tid i frisk luft, göra vad du älskar och inte fokusera på de förändringar som sker i kroppen under menstruationscykeln. För att njuta av varje dag och uthärda alla svårigheterna med den "kvinnliga andelen" med uthållighet är detta huvudreceptet för depression.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Angelica med klimakteriet: indikationer, kontraindikationer och läkemedlets funktioner

Klimakteriet inkluderar flera faser, som åtföljs av en kränkning av den hormonella bakgrunden. Detta väcker utvecklingen av ett antal obehagliga symtom som stör i vardagen....

Efter menstruation gör ont i magen och nedre delen av ryggen: vem är skylden och vad man ska göra?

Varför korsrygg gör ont under kritiska dagar?Under menstruationen förändras den hormonella bakgrunden och musklerna i livmodern minskar....

Orsaker till tjock menstruation av mörkbrun eller svart färg med blodproppar, diagnos och behandling

Att förändra menstruationsflödets karaktär bör inte märkas av kvinnor. Det kan orsakas av naturliga förändringar i kroppen eller prata om patologi....