Våra experter

Harmonier

Magasinet skapades för att hjälpa dig i svåra tider när du eller dina nära och kära står inför ett slags hälsoproblem!
Allegolodzhi.ru kan bli din huvudassistent på väg till hälsa och gott humör! Användbara artiklar hjälper dig att lösa problem med hud, övervikt, förkylning, berätta vad du ska göra med problem med leder, vener och syn. I artiklarna hittar du hemligheter för att hålla skönhet och ungdom i alla åldrar! Men män lämnades inte utan uppmärksamhet! För dem finns det ett helt avsnitt där de kan hitta många användbara rekommendationer och råd om den manliga delen och inte bara!
All information på webbplatsen är aktuell och tillgänglig dygnet runt. Artiklar uppdateras och kontrolleras ständigt av experter inom det medicinska området. Men i alla fall, kom alltid ihåg att du aldrig ska självmedicinera, det är bättre att kontakta din läkare!

Tecken på brott av en ovariecyst

Vid vilka storlekar spricker cysten??

Du kan inte exakt namnge storleken på cysten vid vilken kapselns integritet störs. En stor tumör sägs vara när tumören når 10-12 cm i diameter. En sådan cysta kränker inte bara funktionen av äggstocken, utan sätter också press på nära belägna organ. Risken för brott i en sådan tumör är tillräckligt hög och inträffar oftast med trauma i buken, grov sexuell kontakt.

En follikulär cysta med en liten diameter kan sprängas - upp till 3 cm. Ju mindre volym av neoplasma, desto svagare blir tecken på apoplexy. Ruptur av en liten cysta kan göras med medicinering. Om skalet i en stor neoplasma skadas utan kirurgisk behandling kommer det inte att vara möjligt att normalisera patientens tillstånd.

Symtom hos kvinnor

Den asymptomatiska kursen med apoplexy förekommer praktiskt taget inte i medicinen, men detta tillstånd kan inte uteslutas. Oftast, hos kvinnor med ett brott i membranen i ovarietumören, uppstår en gradvis symtomökning.

 • Smärtsamma upplevelser. Kapselbrott åtföljs av irritation av nervändarna. Vanligtvis känner en kvinna plötsligt en skarp lokal smärta som gradvis sprids över magen.
 • Blödning. Ju större volym av follikulär cyste, desto starkare blir den inre blödningen. Det uppstår på grund av skador på de inre kärlen och kan åtföljas av ett utflöde av blod från könsorganen..
 • Feber. Den akuta inflammatoriska processen som utvecklas i bukhålan orsakar förgiftning av kroppen och hypertermi.
 • Yrsel och svaghet. Detta är konsekvenserna av en kränkning av blodkärlets integritet. Vid kraftig blodförlust kan svimning uppstå..
 • Cyanos i huden och försvagning av puls. Dessa symtom uppstår också på grund av blodförlust. Om du uppmärksammar kvinnans navel, kan du märka en blåaktig ring runt honom.
 • Dyspeptiska störningar. På grund av den ökade sammandragningen av muskelvävnad kan en kvinna ha diarré eller ofrivillig urinering. Illamående och kräkningar är ett symptom på berusning..

För att klargöra diagnosen utför gynekologen ett test med en punktering. Om det finns en ansamling av blod i den bakre vaginala fornixen, och en ultraljudssökning visar fri vätska i det intilliggande utrymmet, blir detta ett tydligt tecken på apoplexy.

Behandling

Behandlingstekniken väljs i enlighet med cystens typ och volym. Endast små funktionella cyster kan behandlas med medicinering. För att normalisera tillståndet förskrivs patienten antiinflammatorisk, absorberbar terapi. En kvinna behöver säng vila och absolut vila. Förkylning appliceras på platsen för tumören.

Icke-funktionella cyster av vilken storlek som helst kräver kirurgisk ingripande. Under operationen utförs en resektion av det patologiska området i den friska vävnaden. Under återhämtningsperioden utförs terapi med användning av antibakteriella, hormonella, smärtstillande och absorberbara läkemedel..

Brott i en ovariecyst är ett farligt tillstånd, som i avsaknad av snabb hjälp kan leda till komplikationer. Vid långvarig ignorering av symtom kan patologin vara dödlig..

Cystur i äggstockarna, symtom, konsekvenser, diagnos, komplikationer

Många kvinnor känner till en sådan sjukdom som en cyste, men inte många förstår hur allvarlig den är. Det viktigaste är att hitta det i tid.

Cyster på äggstockarna - vad är det, vad är cyster på äggstockarna?

Ordet cysta talar för sig själv - betecknar en säck. Läkare menar en viss neoplasma som liknar en bubbla med en vätska som förekommer på äggstocken och ökar dess storlek flera gånger. Kanske beror detta på avbrott i arbetet med gonadotropiska hormoner och apoptos.

Följande typer av cyster skiljer sig:

 1. Funktionell eller follikulär. Vanligtvis förekommer i folliklarna i corpus luteum i samband med ett överskott av vätska i det. Oftast inträffar efter det slutliga steget av ägglossning. Det kan existera på äggstocken i 2-3 månader och sedan lösa upp.
 2. Endometrioid (endometriomas). En sådan cysta "har sitt ursprung" i äggstocken och under kursen är fylld med blod, som blir tjockare och påminner om choklad i färg, kan du ofta höra att sådana cyster kallas "choklad".

Cystik, som ser mycket lik cystor.

Cyster på äggstockarna vänster eller höger, orsaker till cyster på äggstockarna

Det finns många synpunkter relaterade till varför en cysta visas på äggstocken. De huvudsakliga orsakerna till cyster på ovarier till vänster eller höger är följande problem och sjukdomar:

 1. sjukdomar förknippade med nedsatt hormon;
 2. ofta oskyddat sexuellt samlag med olika partners;
 3. redan upplevda gynekologiska sjukdomar;
 4. stress, dålig näring, nervösa chocker.

Trots att vissa cyster kan lösa måste du vara mer försiktig med din hälsa. Besök en gynekolog regelbundet och inte självmedicinera.

Orsakerna till utvecklingen av en cysta på vänster eller höger äggstock, varför visas en cysta?

Etiologin för förekomsten av ovariecyster är en av de frågor som fortfarande inte helt har undergått modern medicin. Det finns flera hypoteser angående bildandet av sådana cyster: hormonell obalans, aktivt sexliv med täta förändringar av partner, användning av hormonella preventivmedel utan att konsultera en specialist, allvarlig stress, tidig uppkomst av puberteten (från 10-11 år), menstruationskrascher, förebyggande användning läkemedel som hämmar onkologiska processer i bröstkörtlarna. Den kompletta listan med förutsättningar för utseendet på en ovariecyster är mycket mer omfattande. Sjukdomen kan manifestera sig som en oberoende, och kan också vara ett tillägg eller en följd av andra gynekologiska avvikelser.

Symtom med en sprängande cyst i äggstockarna, tecken på att cysten brister (brister)

Apoplexy eller en sprängande cyste, manifesterar sig särskilt inte. Speciellt för kvinnor passerar ofta helt obemärkt. Ta reda på att hon bara undersöks av en specialist.

Och ändå finns det vissa förändringar i en kvinnas kropp, som ändå bör uppmärksamma:

 1. outhärdlig smärta i ljumsken;
 2. temperaturökning till 38-39 grader;
 3. svaghet;
 4. snabb puls;
 5. blödning.

Metoder för att behandla en sprängande cysta på äggstocken, vad man ska göra om cysten brister?

När en funktionell cyste spricker, rekommenderar läkare att hålla sig lugn och sätta en kall kompress på nedre del av buken. I synnerhet kan detta betydligt lindra smärta och minska blodförlusten. Symtom på en sprängande cysta är vanligtvis alla uttalade. Därför måste ofta en gynekolog agera extremt snabbt. Identifiera alla nödvändiga åtgärder för att förhindra denna situation. I synnerhet kan äggstocksresektion eller dess fullständiga avlägsnande utföras. För när den är infekterad kan det påverka funktionen hos hela organismen.

Därför, i en svår situation, till exempel under graviditet, kan gynekologen förskriva en blodtransfusion. Eftersom det är omöjligt att utföra en resektion i magen i en sådan situation kan detta leda till missfall eller för tidig födsel.

Ruptur av olika typer av ovariecyster (brist i endometrial, corpus luteum, follikulär, cystusbrott under graviditet)

Mycket ofta föreställer kvinnor inte ens vad som kan hända om en cysta på äggstocken spricker, vilka symtom och konsekvenser av en bruten cysta på äggstocken till vänster eller en bruten cysta på äggstocken till höger kan vara. Nedan listas de viktigaste konsekvenserna och orsakerna till en cyste i äggstocken.

Cystis i ovariet i endometrien - symtom och tecken på brist på cysten

Endometrioid cysta är den farligaste av alla kända cyster som kan växa på äggstocken. Vid diagnos måste den avlägsnas omedelbart, eftersom det finns risk för brist på cystoidkapseln och dess blodfyllning i bukhålan, vilket resulterar i tarmpares och vidhäftningar på den. Det finns inga alternativ till kirurgisk ingripande. När en cyste brister, känner en kvinna svår smärta, som uppstår vid attacker åtföljda av illamående, kräkningar, uppblåsthet och i sällsynta fall svimning. Bildningen av cyster inträffar i omedelbar närhet av endometrios, därför fick de sitt namn.

Corpus luteum cyste - tecken och symtom på brist på corpus luteum cyste

Follikulär ovariecyst - tecken och symtom på brist på follikulär ovariecyst

Bildningen av follikulära cyster kan förhindras med hjälp av mediciner som syftar till att reglera den hormonella bakgrunden. Den follikulära neoplasman är sönderrivna, kompletterad med sådana obekväma känslor som svår skärande och sömnadsmärta, illamående och kräkningar, yrsel, bländning av huden, cyanos. Detta tillstånd kan uppstå under samlag, under graviditet eller annan stark fysisk ansträngning på könsorganen. Som ett resultat av brottet, komplikationer som anemi, peritonit, vidhäftningar, svår planering av graviditeten.

Ruptur av en ovariecyst under graviditeten

Det finns fall då cyster på äggstockarna uppstår under graviditeten. Hos kvinnor som bär ett barn är cyster av två typer: cystadenom och endometrioid. Den första har slem- eller vätskeinnehåll och kan nå en storlek på 12 cm. Under sin existens lider patienten av ofta allvarliga smärta i området för lokalisering av neoplasmen. Den andra, även kallad "choklad", har ett blodbrunt innehåll. Det inträffar under endometrios, som en följd av hormonella störningar. Brott av en sådan cysta är fylld med att fylla bukhålan med blod. På grund av den stora faran för endometrioida cyster för kvinnors hälsa och liv genomförs deras behandling med konservativa metoder inte. Kirurgisk ingrepp utförs oavsett graviditetens närvaro och varaktighet.

Konsekvenserna av cysturbrott, komplikationer om cysten brister (brister)

En cysta på äggstocken brister, vilka är de möjliga konsekvenserna och vad man ska göra i detta fall? Vi talar i regelbundna klichéer och vi övertygar er om att det efter det. När du märkte de första tecknen på en cystbrott, kontakta en läkare omedelbart. Eftersom åtgärder som vidtas mycket senare kan förvärra situationen avsevärt. För det första kan förgiftning uppstå. När allt kommer omkring, släpps plötsligt vätskan inuti cystan och kommer in i magsinnan. Som i slutändan kan leda till skador på andra organ. Därför, naturligtvis, ingen anledning att vänta, du behöver söka hjälp från en specialist.

Så, till exempel, brott i en cysta kan orsaka att denna sjukdom överförs till en annan.

Diagnostik av kysyaknik cyste bristning, hur man bestämmer att cysten brast?

Ofta kan läkaren under en allmän undersökning inte bestämma cysten som brast. Detta beror på att en funktionell cysta, efter bristning, är svår att diagnostisera. Men om en kvinna upplever smärta under lång tid, är detta förmodligen orsaken. Detta kan också ses från analyser. I blodprovet kommer andelen leukocyter av ROE att öka avsevärt.

Det är möjligt att diagnostisera att cysten brister först efter en fullständig undersökning, som består av:

 1. Ultraljud
 2. fullständig gynekologisk undersökning;
 3. blod- och urintest;
 4. undersökning och upptäckt av andra sjukdomar;
 5. laparoskopi.

Ändå kan den slutliga diagnosen ställas av läkaren efter en fullständig undersökning:

 • Ultraljud, där en transvaginal sond användes

Med en allmän gynekologisk undersökning är det vanligtvis möjligt att känna neoplasmer som orsakar smärtsamma upplevelser för patienten. Efter att läkaren tagit en punktering för att ta reda på om det finns blod eller annan vätska i kaviteten, kan ett blodprov utföras. Han måste visa kroppens tillstånd, om det finns inflammatoriska processer i den. Konsultation av endokrinolog. Detta är dock nödvändigt om kroppen har avbrott i hormonernas funktion. I grund och botten räcker en ultraljudsscanning för att upptäcka om cysten brister eller inte.

Vad man ska göra om en cysta på äggstocken spricker, hur man behandlar en cystebrott?

Det finns flera behandlingsmetoder efter att diagnosen är ”sprängande cyste”: kirurgisk och behandling med läkemedel. Den andra metoden involverar användning av hormonella läkemedel, antiinflammatoriska läkemedel och vitaminer behövs för att återställa kroppens styrka. Men detta behandlingsalternativ är endast lämpligt om den sprängande cysten är follikulär. Behandlingen tar flera månader. Under detta måste du aktivt övervaka kroppens tillstånd: gå till läkarkontoret och gör en ultraljud.

Konsekvenser och komplikationer, om en cysta på äggstocken brister, hur man ska behandla?

 1. Förgiftning orsakad av vätska in i cysten i bukhålan och förgiftning av vävnader och inre organ. Det är möjligt att hantera en sådan infektion endast med hjälp av kvalificerade specialister..
 2. Transformation av en cysta till en malig tumör. Kanske med försenad eller felaktig behandling.
 3. Infertilitet eller fullständig resektion (borttagning) av äggstocken. I särskilt svåra fall, särskilt, om sjukdomen är mycket försummad, är det enda sättet att förhindra att övervinna sjukdomen att ta bort det skadade organet. Ofta orsakar detta svårigheter att försöka bli gravid eller leder till infertilitet.
 4. Provokation av andra gynekologiska sjukdomar. Detta beror på det faktum att det under försvagningen av kroppen av en sjukdom blir mer sårbart för olika infektioner.

Varje kvinna måste kunna känna igen symptomen på brott i en cysta eller äggstocken, samt regelbundet genomgå en gynekologisk undersökning för att i tid identifiera och eliminera möjliga patologier.

Hur man behandlar en sprängande cysta, hur man kan bli av med ett problem?

Cystiska formationer rivs av två metoder: medicinering och kirurgisk. Medicinering eller konservativ behandling innebär att patienten tar hormonella läkemedel, multivitaminkomplex och antiinflammatoriska läkemedel. Denna metod är mest effektiv för att brista en follikulär cysta. Vid misstankar om utvecklingen av en malig tumör är hormonbehandling kontraindicerad. Behandlingen utförs under två till tre cykler, dynamiken i dess kurs övervakas med regelbunden ultraljuddiagnostik.

Behandling av cysturruptur med laparoskopi

Du kan ta bort en sprängande cysta genom laparoskopi. Denna operation utförs under generell anestesi. Det varar ungefär en halvtimme. Det används om cysten är obetydlig. Laparotomi används när det blir tydligt att äggstocken också måste tas bort. Det måste användas vid komplikationer. Liksom i det första fallet utförs operationen under generell anestesi. Det tar från en timme till tre. Det kan också utföras på tre sätt: första cystektomi, d.v.s. avlägsnande av en cysta från äggstockarna, en andra, kilformad excision, tillsammans med en cysta, borttagning av ovarievävnad. För det tredje, ovariektomi, borttagning med äggstocken. Sådana operationer utförs när det helt enkelt är omöjligt att vänta längre - allvarlig blödning orsakas av brist på cysten. Det är viktigt att vända sig i tid för att söka hjälp från specialister.

Kontraindikationer för operation

Men det finns dock fall där en kvinna inte kan opereras. Kanske detta beror på kärlsjukdomar och hjärtsjukdomar, njursjukdomar, andra sjukdomar, under vilka kirurgiskt ingripande är kontraindicerat, svår anemi. I det här fallet kommer läkaren att använda den terapeutiska metoden, och sedan utförs operationen.

Liknande artiklar

I de flesta fall har könssjukdomar uttalade symtom, men detta fenomen förekommer inte i alla fall. Många sjukdomar visar inte symtom förrän de når ett visst skede. Det tillhör denna kategori av sjukdomar...

Patologier i livmodern, som kan vara både åldersrelaterade och medfödda, orsakar ofta missfall eller infertilitet. Det bör noteras att patologi är av två typer - förvärvade och medfödda. Dessutom kan olika faktorer...

Under lång tid kan diagnosen livmoderfibrer inte betraktas som något sällsynt och ovanligt. Var femte kvinna hör honom att nå omkring 35 år. Efter att hon fått information om myom uppstår vissa frågor,...

En cysta på äggstocken brast: konsekvenser och deras eliminering.

Diagnos av brustna ovariecyster

Om vi ​​analyserar den medicinska historien för patienter på den gynekologiska avdelningen, kan en intressant egenskap noteras: oftast genomgår funktionella cyster, follikulär och luteal. Det finns en enkel förklaring till detta: sådana formationer omges av en tunn kapsel som lätt kan spricka..

 • Buksskador. Till och med ett obetydligt slag i styrka kan leda till att bildningen bryts och att dess innehåll frigörs i bukhålan med utvecklingen av peritonit;
 • Sex. En god natt i en älskas armar kan sluta i väntrummet på den gynekologiska avdelningen. Aktiva rörelser under intimitet leder till skada på membranen i cysten och dess bristning;
 • Utövar sport. Träning i gymmet, springa, yoga - varje intensiv övning provocerar utvecklingen av komplikationer;

Stark belastning på buken under idrott kan provocera en cystebrott hos en kvinna.

 • Otillräcklig belastning. Hårt fysiskt arbete leder ofta till att formationen spricker och det finns alla tecken på en akut buk;
 • Inflammation i bilagorna. Samtidig salpingoophorit leder till tunnare kapsel i cysta och dess bristning;
 • Kirurgi. Eventuella kirurgiska ingrepp i bukhålan och på bäckenorganen kan leda till att bildningen kommer att spricka och blödning i äggstocken kommer att inträffa;
 • Stimulering av ägglossning. Användningen av läkemedel för mognad av folliklar (som förberedelse för IVF) leder till uppkomsten av lutealcyster. Sådana formationer brister ofta, vilket åtföljs av svår smärta och blödning;
 • Förstoppning och efterföljande lavemang. En ökning av det intraabdominella trycket hotar en utbrott av utbildningen;
 • Torsion benen på cysten. I sällsynta fall leder denna komplikation till skador på kapselbildningen och dess brott.


När man vrider på benen på cysten, brister det ibland.
Viktiga aspekter:

 • Cystor i äggstockarna omgiven av en tjock kapsel (dermoid, endometrioid) bryts oberoende mindre ofta;
 • Gapet är mer mottagligt för stora formationer - från 5-6 cm;
 • Enligt statistik upptäcks cyster oftare på höger äggstock än på vänster. Det är logiskt att anta att klyftan i utbildning huvudsakligen inträffar på höger sida..

I ICD-10 tilldelas sjukdomen koden N83.0 (hemorragisk follikulär cyste) och N83.1 (hemorragisk corpus luteumcyste).

När en cysta spricker har läkarna inte för mycket tid att göra en detaljerad undersökning, göra detaljerade laboratorieundersökningar eller prata med patienten. Poängen går ibland inte i timmar utan på några minuter. För att korrekt diagnostisera och förstå vad du måste arbeta med använder läkare dessa diagnostiska metoder:

 1. En snabb undersökning och registrering av symtom. Blodtrycksmätning.
 2. Ultraljud av bukhålan genom den främre bukväggen och med hjälp av en transvaginal sond.
 3. Punktering av bukhålan genom bakväggen i slidan med en speciell nål, som låter dig klargöra närvaron av vätska i den.
 4. Diagnostisk laparoskopi. En informativ metod som låter dig fastställa orsaken till smärta med 100% noggrannhet och skilja en sprängande cysta från andra patologier med liknande symtom (till exempel akut blindtarmsinflammation).
 5. Blodkoagulation snabbtest och hemoglobin.

ICD-10-koden har inte en sprängande cyste, denna patologi kallas vanligtvis "Andra icke-inflammatoriska sjukdomar i äggstocken, äggledaren och det breda ligamentet", och skriv under numret 83.8. Förväxla inte bristningen av en cysta med apoplexy (brott i äggstocken), stående på nummer 83 i ICD-10.

Väsentligheter om ovariecyst

Om ordet "cyste" översätts från grekiska till ryska, får vi en "påse" eller "bubbla". Ur medicinsk synvinkel förstås en cyste som en neoplasma som liknar en bubbla i vilken vätska finns. Det förekommer i äggstockens struktur och ökar samtidigt flera gånger.

Det finns förslag på att orsakerna till deras förekomst är kränkningar i arbetet med gonadotropiska hormoner och apoptos.

Cystor finns i många former:

 • Funktionell (follikulär, luteal). De uppstår i de naturliga strukturerna i äggstocken, det vill säga i folliklarna och i corpus luteum. Luteal (på corpus luteum). Visas som ett resultat av överdrivna ansamlingar av vätska i corpus luteum. Oftare bildas efter ägglossning. Alla funktionella cyster existerar i cirka 2-3 månader och försvinner sedan;
 • Endometrioid (endometriomas). Visas som ett resultat av endometrios i äggstockarna. Mindre blåmärken från endometrios bildar en hålighet i äggstocken, den fylls gradvis med blod, förtjockas med tiden och blir mörk och liknar choklad i utseende. Därför kallas ofta sådana cyster "choklad";
 • Cystisk. Denna typ avser tumörer, men ser ut som cyster. Dessutom är serösa cystadenom och musinösa och mogna teratom också cystiska tumörer..

Äggstockarnas apoplexi och cyste brister - vad är skillnaden?

Apoplexy är en plötslig blödning i äggstocken utan att skada dess integritet. Den nationella guiden för gynekologer i synonymer för apoplexy listar ruptur av ovariecysten. I den internationella klassificeringen av sjukdomar omfattas dessa sjukdomar också av samma kod. Apoplexy står för upp till 17% av alla fall av akut buk i gynekologi (och upp till 2,5% av alla orsaker till intraabdominal blödning).

Brott i en ovariecyst är en av orsakerna till apoplexy, men inte den enda. Andra tillstånd kan leda till blödning (inflammatoriska processer i bäckenorganen, vidhäftningar, vaskulär kompression av en tumör etc.).


En kvinna med en ovariecyst bör ta blodförtunnare med försiktighet.

Den kliniska bilden av apoplexy är densamma med brist på cyste och andra faktorer som orsakade detta tillstånd. I de initiala stadierna av diagnosen är det omöjligt att ta reda på den exakta orsaken till blödningen. Det är därför sjukdomens historia först kan diagnostiseras med ovarial apoplexi, och först efter operationen läggs en cystebrott till den.

De flesta kvinnor som diagnostiserats med cyster på äggstockarna lägger inte vikt vid sjukdomens svårighetsgrad. Det händer ofta att neoplasmer löser sig utan någon medicinsk hjälp. Följande konsekvenser kan dock uppstå:

 • vrida cystenens ben;
 • varbildning;
 • apoplexy (bristning av en cysta).

Till att börja med skulle jag vilja notera att apoplexy är det medicinska namnet för brist på neoplasma och är en allvarlig patologi som det finns flera orsaker till:

 1. Ökad fysisk aktivitet - klasser i gymmet, viktlyft och andra fysiska aktiviteter under eller efter menstruationen. Om cysten är för tunn kan bildningen spricka i mitten av cykeln.
 2. Det patologiska tillståndet i äggstockens vaskulära system. Äggstockarnas väggar blir ömtåliga och tål inte neoplasmaens tillväxt.
 3. Den inflammatoriska processen i äggstocken. Blodkärl upphör att vara elastisk, slarvig handling (aktivt sexuellt samlag, analfabetisk gynekologisk undersökning etc.) kan provocera ett brott.
 4. Buksskador.
 5. Hormonell obalans. Med en obalans av hormoner i cysten börjar vätska ackumuleras och väggarna brister.
 6. Långvarig användning av läkemedel som påverkar blodkoagulation.

Orsaker till cyster

Ungefär hälften av alla fall av cystor i äggstockarna är associerade med inflammatoriska processer inom formationen. Sackens inflammerade väggar blir väldigt tunna och kan sprängas från någon, till och med mindre, fysisk ansträngning. Tyngdlyftning, sport, löpning i snabb takt - allt detta kan orsaka en paus i den inflammerade formationen, därför måste du, när du får diagnosen cyster, vara mycket försiktig med din kropp och undvika stress, särskilt om de är förknippade med att lyfta tunga föremål.

Älskare av aktivt sex bör också vara försiktiga, eftersom varje slarvig rörelse eller för djup penetration av en partner kan orsaka skador på cystiska väggar och en ökning av yttre tryck på formationen, vilket kommer att leda till brott i cysten.


Typer av ovariecyster

Alla typer av skador (särskilt fall) kan också leda till att den inflammerade cysten kommer att spricka, men detta händer främst mot bakgrund av en trög inflammatorisk process.

Läkarna studerar fortfarande orsakerna till cyster på äggstocken, men det finns en allmän uppfattning att de ofta förekommer på grund av:

 • Olika gynekologiska sjukdomar;
 • Vid överträdelse av det hormonella systemet;
 • Med ofta oskyddat kön och ofta byte av partner;
 • Efter gynekologiska ingrepp;
 • I närvaro av ständiga stressiga situationer.

Vissa typer kan lösa på egen hand, andra måste behandlas och andra måste tas bort genom operation.

För enklare förståelse kan en ovariecyst jämföras med en uppblåst ballong. Om du överdriver det, kommer väggen att bli så tunn att den inte kommer att stå och brista. Så cystens skal kan plötsligt spricka på grund av:

 • för mycket spänning (med storlekar över 4 cm). En sådan cysta kan bryta ut även under fullständig vila, till exempel - natt sömn;
 • varje plötslig rörelse;
 • aggressiv vaginal undersökning;
 • magskador;
 • samlag;
 • aktiv fysisk aktivitet.

När cysten brister, begränsas dess innehåll inte längre av någonting och faller oundvikligen direkt in i bukhålan. På grund av spilld vätska finns det en hög risk för peritonit (inflammation i bukhinnan). Behandling utan kirurgi för en bruten cysta är endast möjlig i undantagsfall när blodförlust är försumbar. Oftast utförs operationen brådskande.

Cirka 60-70% av sprängda cystor i äggstockarna är registrerade hos outforskade kvinnor, som under lång tid inte övervakade deras hälsa och inte besökte gynekologkontoret. Ingen är säker från uppkomsten av en neoplasma. Hos kvinnor som försummar hygien och har ett oberoende sexliv, visas cyster något oftare än andra.

Det är värt att tänka på att tillväxt, och följaktligen, cystbrott förekommer 3-4 gånger oftare i höger äggstock än i vänster. Forskare förklarar detta fenomen genom en mer utvecklad blodförsörjning till höger körtel på grund av dess direkta anslutning till huvudorta genom den närande artären..

komplikationer

I händelse av försening, behandling med folkläkemedel och att ignorera läkarens föreskrifter, kan brott i ovariecysten orsaka allvarliga komplikationer:

 1. Peritonit. Som nämnts ovan är peritonit en inflammation i bukhinnan på grund av vätskan som har kommit dit. I händelse av otidig hjälp kommer peritonit att leda till allvarliga störningar av vitala funktioner och kan till och med leda till dödsfall.
 2. Sepsis - blodförgiftning.
 3. Komplett borttagning av äggstocken på den drabbade sidan. Om skadorna på körtlarna är för starka och det inte finns någon mening med att rädda den, beslutar kirurger saken helt enkelt genom total borttagning (ovariektomi). Ett sådant sorgligt resultat kan förväntas för dem som föredrar att bli behandlade med "mormors metoder" och stanna hemma till sista stund.

Baserat på ovanstående är svaret på frågan varför det är omöjligt att försena ett läkarbesök även i en timme. Dessutom kan en sprängande cysta orsaka förhållanden som utvecklas långt ifrån omedelbart:

 1. Anemi. Emellertid kan denna patologi nu lätt behandlas med järnpreparat..
 2. Nedsatt bukorgan. Detta tillstånd utvecklas under förutsättning att patienten har upplevt peritonit. Om komplikationer identifieras kan reoperation vara nödvändig..
 3. Självhäftande process. Vidhäftningar efter bristning av cysten bildas ofta i bäckenhålet, vilket orsakar infertilitet och smärtsyndrom i fysiska. massor. För att undvika denna patologi föreskriver läkare för profylaktiska syften antiinflammatoriska läkemedel, fysioterapi.

God dag, läkare. För 3 dagar sedan brast en cysta på min högra äggstock. Fram till dess hade jag ingen aning om dess existens. En ambulans förde mig till sjukhuset, där en sådan diagnos ställdes efter en ultraljudundersökning. De fungerade inte, jag vägrade sjukhusinläggning, läkaren föreskrev en hel lista med läkemedel. Nu ligger jag hemma och är rädd. Hur farligt är en cystebrott? (Diana, 42 år)

Hej, Diana. Jag hoppas att du tar de mediciner som din läkare har ordinerat. De började inte fungera på dig på grund av att det inte upptäckts ackumulerad vätska i bukhålan, detta är redan ett mycket bra tecken, vilket indikerar en mild form av bristning. Men du vägrade förgäves sjukhusvistelse, det skulle vara trevligt för dig att stanna på ett sjukhus under övervakning av erfarna läkare. Men när du är hemma, följ strikt alla föreskrivna möten, gå dig inte upp, kan du applicera en värmeplatta fylld med is (för en kort tid, 2-3 gånger om dagen) på nedre del av buken, under inga omständigheter utsätta dig för någon fysisk ansträngning. Se också till att besöka en läkare om några dagar för att spåra dynamiken i återhämtningen.

Symtom på en sprängande cysta

Symtom på cysturbrott uttalas alltid och förekommer omedelbart efter brott mot säkrets integritet. Det första och viktigaste symptomet är akut magsmärta från lokaliseringen av den patologiska processen. Oftast uppstår smärta under samlag, trauma, ett lavemang. För att minska svårighetsgraden av smärta försöker en kvinna att sitta ner, medvetslös tar en karakteristisk hållning och försöker föra benen böjda vid knäleden närmare magen (symptom på en vanka-upstand).

En vaginal undersökning (endast för specialiserade akutläkarteam) kan orsaka palpation som visar ett kraftigt smärtsamt förstorat äggstock, utplattning av bågarna, överhäng av den bakre fornixen, dess skarpa smärta - ("Douglas gråta") och med en digital undersökning av ändtarmen, överhäng, ömhet bestäms främre vägg.

Efter bristning av cysten kommer purulent innehåll in i bukvävnaden, vilket påverkar beskaffenheten och ytterligare lokalisering av smärtsamma känslor. Med blodförlust på mer än 150 ml beror den kliniska bilden främst på hemoperitoneum, och dess svårighetsgrad beror på blödningens varaktighet och intensitet.

 • vanliga tecken på blodförlust - minskat tryck, snabb puls, svaghet, yrsel, blekhet i huden, illamående, ibland lös avföring - uppstår med en bcc-brist, vanligtvis mer än 15%;
 • uppblåsthet, smärta i buken utan en klar lokalisering med strålning till anus, inre lår;
 • symtom på peritoneal irritation (Blumberg-Schetkin);
 • frenosymptom (smärta vid palpation mellan benen på den sternocleidomastoidmuskulaturen till höger);
 • Kulenkampff-symptom (ömhet och symtom på peritoneal irritation utan spänningar i bukväggen);
 • avstängning av slagljud i platta delar av buken.

Alla symptom indikerar behovet av akut läkare..

Omedelbart efter bristning av cysten utvecklar en kvinna okarakteristisk urladdning, oftast - blod eller innehåller blodstreck. Det är värt att uppmärksamma inte bara på sekretionernas konsistens (de bör inte ha blodproppar), utan också lukten. Utsläpp som indikerar att cysten brast, inte har en skarp eller obehaglig lukt, orsakar inte klåda, sveda och andra obehagliga symtom.


Schematisk representation av en ovariecyst

Processen för bristning av cysten åtföljs alltid av en temperaturökning som kan komma upp till 40 ° (i sällsynta, särskilt allvarliga fall - högre). Ett särdrag hos feber i denna patologi är att temperaturen är stabil och inte stör de traditionella läkemedlen baserade på paracetamol eller ibuprofen.

Samtidigt har kvinnan frossa, svår svaghet i muskelsystemet och en allmän försämring av välbefinnandet. Okontrollerad kräkning, svår illamående kan förekomma. Vid mycket höga temperaturer uppträder krampor ofta, tremor i extremiteterna, klibbig svett kan förekomma. Från det ögonblick av bristning plågas en kvinna av intensiv törst på grund av uttorkning från slemhinnorna i munhålan.

Blodtrycket under bristning av en ovariecysta minskar även hos kvinnor som lider av en kronisk typ av arteriell hypertoni. Kliniskt åtföljs detta av andra symtom, bland vilka:

 • hjärtklappning
 • minskning av hjärtfrekvensen;
 • patologisk blekhet i huden (cyanos är möjlig - cyanos i huden och slemhinnor orsakade av en ökning av koncentrationen av återställd hemoglobin i blodet);
 • yrsel;
 • desorientering i rymden.


Corpus luteum cysta

Ett av de karakteristiska tecknen på penetrering av serös eller purulent vätska i bukhålan är en känsla av uppblåsthet. Buken blir tät och smärtsam, ser utåt som en uppblåst boll. Denna symptomatologi är svår att diagnostisera hos kvinnor som är överviktiga, men läkaren kommer att kunna bestämma spänningen i magmusklerna under palpationen..

Andra matsmältningsstörningar är milda (ibland helt frånvarande), men i vissa fall kan en kvinna uppleva:

 • smärta i bukregionen och epigastrium;
 • gasfermentering i tarmen;
 • akut diarré.

Dessa symptom kan inte beaktas isolerat. Endast i samband med andra tecken på patologi ger de en allmän uppfattning om den kliniska bilden av befintliga störningar.

Rupturbehandling är endast kirurgisk. Efter diagnostiska åtgärder kommer läkaren med en speciell anordning att ta bort den patologiska bildningen och omgivande vävnader. Vid behov är en fullständig eller partiell skärning av könsorganen eller reproduktionsorganen möjlig. Under operationen görs bukdrenering för att ta bort pus och skölja bukhinnan.

Två metoder kan användas för att ta bort cyster på ett sjukhus: laparoskopi och laparotomi.

Typ av interventionBeskrivningKomplikationsgrad
laparoskopiCysten och patologiskt förändrade vävnader avlägsnas med användning av ett laparoskop, en endoskopisk anordning i form av ett tunt rör, i vilket änden en optisk anordning är fäst. Avlägsnandet sker genom små hål med en diameter på högst 1,5 cmNegativa konsekvenser är främst förknippade med infusion av narkosläkemedel. I vissa fall är ofullständigt avlägsnande av formationen möjlig, vilket leder till en upprepad inflammatorisk process
laparotomiOperationen utförs med hjälp av en kirurgisk skalpel. Cysten avlägsnas genom ett klassiskt snitt, som utförs i buken. Sutur krävs efter operationenFrekvensen av komplikationer och negativa konsekvenser överstiger inte 30-35%. Oftast är de inte förknippade med funktionerna i operationen, utan med patientens hälsotillstånd och befintliga kroniska sjukdomar


Laparoskopi av ovariecysten

Första hjälpen för att bryta en cysta är att ringa en ambulans, eftersom det är omöjligt att ge patienten hjälp hemma i denna situation. Innan hälsoarbetare anländer måste kvinnan vara i horisontell position.

Cyst i äggstockarna i sig anses inte vara en farlig patologi, men dess brott kan leda till allvarliga konsekvenser och död av en kvinna från akut peritonit eller purulent infektion i blodet. För att förhindra att detta händer måste du övervaka din hälsa och genomgå en rutinundersökning av en gynekolog i tid (varje år).

Om nästa ultraljudundersökning visade en cystisk tillväxt på äggstocken, är det bäst att konsultera en läkare om möjligheten att avlägsnas. Om det inte finns någon akut indikation för detta, är det nödvändigt att följa förebyggande åtgärder för att förhindra ett gap i utbildningen och observeras av en gynekolog - detta kommer att hjälpa till att identifiera patologiska förändringar i tid och genomföra nödvändig terapi. Från halsont för barn läs på vår webbplats.

Hur förstår man att en ovariecyster brast? Det finns inga karakteristiska symtom som indikerar detta speciella tillstånd. Klyftan i utbildning liknar andra komplikationer i den kliniska bilden, och alla liknande symtom kallas "akut buk." Vid gynekologi ägnas särskild uppmärksamhet åt sådana tecken:

 • Plötslig svår smärta i nedre del av buken. Smärtsyndrom är lokaliserat på ena sidan, beroende på vilken äggstock som låg på bildningen. Smärta uppstår mitt i fullständigt välbefinnande eller direkt efter aktiv sport, fysisk aktivitet, intimitet;
 • Brott mot tarmens rörlighet. I de flesta fall utvecklas förstoppning, men diarré är också möjlig;
 • Svår urinering upp till akut urinretention;
 • Blodig vaginal urladdning (knapp eller måttlig);
 • Svår svaghet upp till förlust av medvetande;
 • Yrsel.

Smärta är det första tecknet på denna patologi. Enligt recensionerna av kvinnor som har upplevt detta tillstånd, liknar känslorna ett starkt slag med ett skarpt föremål. Gynekologernas patienter beskriver det på detta sätt: ”Inuti, som om något hade gått sönder, och då var det en skarp och outhärdlig smärta i nedre del av buken. Det gjorde så mycket att jag ville klättra på väggen. ".


Det första symptom på en cystbrott är en kraftig smärta i nedre buken.

Smärta med brist på en ovariecyst inträffar nästan alltid plötsligt. Det är ytterst sällsynt för kvinnor att märka uppträdandet av svag ömhet i inguinalregionen eller nedre del av magen på dagen före en attack. Sådana symtom är förknippade med ett gradvis brott i bildningens kapsel och blödningens början.

Fläckning från slidan är ett viktigt tecken på äggstocksapoplexi som har uppstått mot en bruten cysta. Tilldelningar är nästan alltid små och måttliga - tunga blödningar är inte typiska för denna patologi. Blodförlusten minskar efter att smärtan avtar.

Hur manifesteras äggstocksbrott?

Det huvudsakliga tecknet på en sprängande cysta är en skarp smärta i buken, perineum och anus, vilket ger ländryggen.

Det finns ett antal symptom som kräver akutvård. Nämligen:

 • hög temperatur, vilket är svårt att få ner med antipyretiska läkemedel;
 • allmän svaghet, yrsel;
 • förlust av medvetande;
 • förvirring av huden;
 • illamående, kräkningar;
 • lågt eller omvänt högt blodtryck;
 • svårigheter med avföring och tarmrörelser;
 • kommande takykardi;
 • blödning eller ovanlig urladdning.

Om ovariecysten brister är det nödvändigt att konsultera en läkare så snart som möjligt, annars förväntar sig patienten mycket sorgliga konsekvenser.

Cysturruptur och graviditet (och även om konsekvenserna för fostret)

Graviditet är en provocerande faktor för utvecklingen av en sådan komplikation. Det växande livmodern förskjuter bäckenorganen, och mot denna bakgrund kan en plötslig bristning av tumörbildning bildas. Tillståndet åtföljs av uppkomsten av skarp smärta i nedre del av buken och andra karakteristiska symtom. Bestämningen av denna patologi hos väntande mödrar är svår på grund av livmoderens speciella placering, så ofta kan diagnosen endast ställas med laparoskopi.


Cystur i äggstockarna kan uppstå under graviditeten.

Under graviditeten utförs kirurgi för bristning av cyste huvudsakligen genom laparoskopisk åtkomst. Efter manipulationen förskrivs läkemedel som minskar livmoderns ton och förbättrar blodcirkulationen i moderkakan. En operation kan provocera missfall eller för tidig födsel, men att vägra behandling är inte mindre farligt och kan kosta en kvinna hennes liv.

Om det finns några tecken som indikerar en paus, måste du definitivt söka hjälp från en läkare. Om inga åtgärder vidtas kan följande inträffa:

 • Förgiftning bildas i kroppen. Detta beror på det faktum att all vätska som tidigare fanns i cysten, efter bristning, kommer in i bukhålan. Därefter leder detta fenomen inte bara till infektion av organ och vävnader utan också till allmän förgiftning. Detta är mycket farligt för en kvinnas liv och hälsa och akut läkare krävs..
 • Sannolikheten för att en cysta blir en malig tumör ökar. I praktiken noterades sällan sådana fall, vanligtvis fixar läkare omedelbart problem med brustna cyster..
 • Ofta är det nödvändigt att ta bort äggstocken, och då är resultatet sterilitet. Detta påverkar hela reproduktionssystemet. Patienten kan bara hoppas att den andra äggstocken fungerar fullt ut.
 • Cystenbrott leder till utveckling av andra gynekologiska sjukdomar, eftersom alla organ i reproduktionssystemet är sammankopplade, och infektionen sprider sig mycket snabbt.

Behandling av en sprängande cysta (om det inte är en follikulär cysta) är alltid snabb. Om de första symtomen visas, ges hjälp omedelbart.

Om en cysta på äggstocken spricker, kan konsekvenserna vara mycket olika. Komplikationer av apoplexy kan delas in i tidigt och sent. Tidigare observeras under första hjälpen och vidare behandling. Oftast är detta en stor blodförlust, som hotar hemorragisk chock och död.

De sena följderna av cystbrott inkluderar:

 1. Bildningen av vidhäftningar. Blodproppar som inte har tagits bort under operationen orsakar gradvis tätningar;
 2. Infertilitet. Graviditet med en äggstock är endast möjlig om kvinnan efter operationen inte har en menstruationscykel eller infektiösa komplikationer;
 3. Upprepad brist på en ovariecyst. Om orsakerna till sjukdomen är vaskulära eller hormonella störningar, och de inte eliminerades under den första operationen, är sannolikheten för återuppkomst och bristning av cysten ganska hög;
 4. Ektopisk graviditet. Bildningen av vidhäftningar påverkar utgången av ett moget ägg från follikeln. Om hon inte går ner i livmodern utan blir kvar i äggledaren inträffar en ektopisk graviditet.

Behandling

Terapeutisk behandling föreskrivs först efter en grundlig undersökning. Konservativ terapi (utan operation) föreskrivs om patientens tillstånd bedöms tillfredsställande, frånvaron av intraabdominal blödning och akut smärta bekräftas.

Patienten är ordinerad säng vila, smärtstillande medel och hemostatiska läkemedel, kylning komprimerar till nedre buken. Även terapeutiska förfaranden måste utföras på ett sjukhus under ständig övervakning av läkare.

Det är värt att vända sig till specialister i tid för att bevara reproduktionsfunktionen och i vissa fall rädda ditt liv..

Drift

Det mest pålitliga sättet att bota denna sjukdom och undvika negativa konsekvenser är kirurgi. Det är emellertid omöjligt att i förväg exakt förutsäga vilket scenario det kommer att ta..

Kirurgen fattar ett beslut först efter en noggrann undersökning av de skadade organen. I ett fall är det brådskande att stoppa inre blödningar, cauterisera blödningsområden och genomföra banden av de drabbade kärlen.

I ett annat fall krävs återställande av äggstocksintegriteten. Med visuell inspektion kan du bedöma graden av skada och besluta om bevarandet eller borttagandet av äggstocken.

I händelse av att diagnosen genomfördes i tid kan organet bevaras - det skadade området måste tas bort, äggstocken sutureras. Om skadan är irreversibel tvingas läkaren ta bort äggstocken.

Under operationen genomförs en grundlig eliminering av det utspillda blodet, eftersom dess rester därefter kan leda till utveckling av olika inflammationer och bidra till bildandet av vidhäftningar..

Återställning efter en framgångsrik operation varar bara en vecka, då kan patienten återgå till normalt liv.

Diagnostik av cystbrott

Vid den första undersökningen av en gynekolog är det mycket svårt att upptäcka en sprängande cyste. Ofta är de första symptomen inte tillräckliga för att fastställa en diagnos. Detta beror på att en follikulär cysta ofta dyker upp, det stör inte en kvinna mycket. Ett undantag är follikulär cysta på benet, endast i detta fall är det buksmärta och den främre bukväggen är dragad. Vid genomgång av ett blodprov noteras en ökning av leukocyter och ROE.

I vilket fall som helst görs en diagnos som en ”sprängande cysta” efter:

 • Ultraljud, där en transvaginal sond användes;
 • En grundlig gynekologisk undersökning;
 • Screening för olika infektioner;
 • Resultaten av blod- och urintest;
 • Genomföra en punktering på bakbågen i slidan (om komplikationer uppträdde);
 • Hormonella systemstudier;
 • Beräknad tomografi av äggstockarna;
 • Laparoskopi (i detta fall är detta bara en diagnostisk metod).

Vid undersökning har ömhet och neoplasma i bäckenet redan avslöjats. Efter punkteringen kommer det att avslöjas om det finns vätska eller blod som samlas i bukhålan. Blodprover visar graden av blodförlust och förekomsten av inflammatoriska reaktioner.

Med hjälp av datortomografi avslöjas om det finns en cysta på äggstocken eller om det är andra neoplasmer i bukhålan. I vissa situationer konsulteras en endokrinolog. Detta är vanligtvis nödvändigt för hormonella störningar..

Ibland finns det tillräckligt med ultraljud. Detta är den mest informativa metoden, i extrema fall, till laparoskopi (som en undersökningsmetod).

Tillståndets svårighetsgrad

Läkarnas taktik beror direkt på diagnosen som fastställts under undersökningen. De växande cysterna beroende på deras svårighetsgrad är indelade i:

 • mild grad. Blodförlust är inte mer än 150 ml.;
 • medel. Mängden blod som kommer in i bukhålan kan vara från 150 till 500 ml.;
 • allvarlig blodförlust som överstiger 0,5 liter. blod.

Beroende på identifierade symtom klassificeras sprängande cyster också enligt deras former:

 • med smärtsam vätska, ackumuleras det under neoplasma skalet, vilket leder till bildandet av en koagulering som förhindrar det fria flödet av vätska. Trycket av denna koagulering på äggstocksvävnaden orsakar en kraftig smärta på grund av konstant irritation av smärtreceptorer. Men med denna form kommer blod inte alls in i bukhålan eller i små mängder;
 • anemisk. Smärtsyndromet är inte så uttalat, men ingenting hindrar blodet, och det tränger fritt in i bukhålan;
 • blandad. Kombinerar båda ovanstående former.

Rehabilitering efter operation: hur man upprätthåller reproduktiv hälsa

Det finns fall där patienten är kontraindicerad vid kirurgisk behandling. Skälen kan inkludera:

 • Sjukdomar i blodkärl och hjärta;
 • Kronisk och akut njursjukdom;
 • Förekomsten av akuta infektioner;
 • Svår akut eller kronisk anemi.

I detta fall utförs först lämplig terapi och först sedan kirurgi.

Återställningsperioden efter kirurgisk behandling är av stor betydelse. En kvinnas förmåga att föda i framtiden beror till stor del på hur rehabiliteringen går..

För att förebygga komplikationer föreskrivs följande läkemedel:

 • Bredspektrumantibiotika för att förhindra infektion. Terapiförloppet är 5-7 dagar;
 • Läkemedel som förhindrar bildning av vidhäftningar (Longidaza, etc.);
 • Medel för att återställa den hormonella bakgrunden: kombinerade orala preventivmedel i 3 månader. Lågdosläkemedel prioriteras (Yarina, Lindinet 30, Regulon, etc.);
 • Fysioterapi: ultraljud, elektrisk stimulering av äggledarna, laserexponering, UHF. Fysioterapi förhindrar bildning av vidhäftningar i bäckenorganen.

Ett handikappark utfärdas 7 dagar efter laparoskopi och 12 dagar efter bukoperation. Sjukfrånvaron kan förlängas med komplikationer.

Efter operationen är förbjuden:

 • Led ett sexliv;
 • Lyftvikter (mer än 3 kg);
 • Besök bastun, poolen, sola dig på stranden och i solariet.


Under återhämtningsperioden efter operationen är termiska procedurer förbjudna, inklusive att besöka bastun.

Restriktioner införs i 3-4 veckor.

Alla kvinnor som har drabbats av en osturisk cyste bör observeras av en gynekolog på hemorten. En uppföljningsundersökning föreskrivs 1, 3 och 6 månader efter operationen. Graviditet kan planeras 3-6 månader efter operationen. Innan det blir barn blir det bra att göra en ultraljud i bäckenet.

Prognosen för bristning av en ovariecyst beror direkt på tiden för att kontakta en läkare. Ju tidigare en kvinna kommer in på akutmottagningen på gynekologisk avdelning, desto större chanser har hon att hålla sin hälsa och sitt liv. Med ett sent besök hos läkaren ökar sannolikheten för att utveckla farliga komplikationer, och det är inte alltid möjligt att rädda äggstocken i denna situation.

terapier

Beroende på form och svårighetsgrad av brottet i ovariecysten, kan behandlingen vara konservativ och snabb..

Konservativ behandling rekommenderas endast för svår svårighetsgrad. I sådana fall skadas cysten något, och den snabba bildningen av en blodpropp förhindrar intensiv blödning. Terapi består i att ta antispasmodika, antiinflammatoriska, smärtstillande medel och hemostatiska medel. Under behandlingsperioden rekommenderas en kvinna en strikt säng vila. Kursens varaktighet - tills klagomålen försvinner. För att förhindra de negativa konsekvenserna patologin kan medföra kompletteras kursen med fysioterapeutisk behandling.

Kirurgisk behandling är den huvudsakliga metoden för att behandla oysters cysturruptur.

För närvarande utför gynekologer med brott i cysten följande typer av kirurgiska ingrepp:

 • ensidig ovariektomi - avlägsnande av den drabbade äggstocken;
 • äggstocksresektion - skärning av en plats på ett skadat organ med bevarande av dess funktion;
 • tubovariektomi - avlägsnande av livmodern.

Operationerna utförs laparoskopiskt eller laparotomiskt. I det första fallet utförs alla manipulationer genom små punkter i den nedre delen av den främre bukväggen med specialverktyg. Laparotomimetoden innefattar att utföra ett stort snitt i nedre del av buken, längs mittlinjen.

De viktigaste fördelarna med minimalt invasiv kirurgi inkluderar:

 • mindre skador;
 • mindre läkemedelsbelastning;
 • snabb återhämtning.

Trots detta fattas det slutliga beslutet om metoden för kirurgisk behandling av den behandlande läkaren med hänsyn till patientens individuella egenskaper.

Förebyggande av brott i ovariecyster

Att undvika brott i en ovariecyst är ganska svårt. Det finns inga tydliga rekommendationer för att se till att en kvinna befrias från en sådan farlig komplikation. Enkla regler bidrar till att minska risken för komplikationer:

 • Rätt behandling av cyster på äggstockarna. Vägran från operationen hotar tillväxten av utbildning, vilket ökar sannolikheten för att det brister;
 • Minskad fysisk aktivitet med en befintlig cysta;
 • Avslag på intimitet under ägglossning (relevant för follikulära cyster).

Enligt den ryska federationens huvudgynekolog, Adamyan L.V., måste alla kvinnor med cyster på äggstockarna ta COC: er för förebyggande syften. Orala preventivmedel bidrar till regression av utbildning och minskar risken för komplikationer. Terapiförloppet är 3 månader. Om cysten inte försvinner efter denna period indikeras kirurgisk behandling.

Som du vet är förebyggande alltid bättre än behandling. Därför måste du: för att undvika både klyftan och dess konsekvenser för att bevara din hälsa och nerver:

 1. Besök en gynekolog minst en gång om året, och det bästa alternativet är en gång var sjätte månad. Med samma frekvens är det också nödvändigt att göra ett ultraljud av bäckenorganen, för när läkaren undersöks på en stol, kanske inte "se" cysten om den är liten eller inte "på ytan".
 2. Behandla snabbt och väl alla inflammatoriska processer i könsorganet.
 3. Ta bort cyster i tid. Inte alltid lämnar cysten sig själv som till exempel en funktionell corpus luteumcyst. Ibland ger konservativ behandling eller vänta-och-se-taktik ingenting, medan cysten fortsätter att öka i storlek.
 4. Om du redan har en cysta och gick till läkaren som föreskrev behandlingen, ignorera inte dess syfte. Detta gäller inte bara medicinering utan också för fysisk och sexuell aktivitet..

Vem är i riskzonen?

Cystiska formationer kräver i de flesta fall inte medicinsk och kirurgisk korrigering och löser sig på egen hand. Oftast gäller detta follikulära cyster som försvinner 1-2 månader efter ägglossningen. En av de olika follikulära tillväxterna - cystus i corpus luteum - är inte heller farlig och löser sig inom 2-3 månader om befruktningen inte har inträffat.

Även om cysten inte visar sig på något sätt och inte ökar i storlek, bör en kvinna fortfarande vara under övervakning av specialister, eftersom patologin snabbt kan utvecklas under påverkan av ogynnsamma faktorer. Dessa faktorer inkluderar:

 • brott mot syntesen av könshormoner, som manifesteras av oegentligheten i menstruationscykeln;
 • fetma (särskilt 3 och 4 grader);
 • vilken typ av diabetes som helst (inklusive gravid diabetes);
 • sjukdomar i bäckenorganen, fortsätter mot bakgrund av akuta inflammatoriska processer;
 • abort eller behovet av curettage för medicinska eller diagnostiska syften (till exempel för att stoppa blödning av livmodern).

Vad är en ovariecyst

Viktig! Även funktionella cyster kan degenerera till maligna tumörer. Denna process kan inte kontrolleras, så det enda säkra sättet att undvika utveckling av cancer är den snabba behandlingen och avlägsnandet av patologiska tillväxter.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Hormonal spiral Mirena: indikationer, konsekvenser, recensioner av kvinnor och läkare

Den mest populära intrauterina hormonella preventivmedlet är Mirena-spiralen (IUD). Intrauterina preventivmedel (IUD) har använts sedan mitten av förra seklet....

Borttagning av en IUD eller en intrauterin enhet: när en enhet tas bort från livmoderhålet, vad kan det vara konsekvenserna?

Om verktyget installerades för första gången, och tiden för dess extraktion redan har närmade sig, är det naturligtvis värt att fråga hur spiralen dras ut ur livmodern (en video av denna procedur kan presenteras på specifika resurser), men det rekommenderas inte att göra detta på egen hand....

Kan jag använda kamomill under menstruationen

Varje kvinna känner till de obehagliga symtomen på menstruation. Några av dem hjälper till att eliminera den vanliga apotekskamomill. Låt oss ta reda på hur man lagar och konsumerar läkemedel framställda av denna ört.....