Smärtsamma perioder

Intim

Menstruation är en naturlig process som sker varje månad hos kvinnor. Menstruationens början bekräftar att kvinnan har börjat puberteten. Denna process är helt naturlig, och varje kvinna bör acceptera den och vänja sig vid den. Men inte så enkelt. Det händer att en kvinna förväntar sig dessa dagar med skräck, eftersom hon har smärtsamma perioder.

I allmänhet bör menstruationen inte orsaka en kvinna stor besvär. Men smärta under menstruationen är en typ av signal om att något är fel med den kvinnliga kroppen. Orsakerna till smärtsamma perioder bör vara kända för varje kvinna som har uppnått fertil ålder..

Orsaker till smärtsamma perioder

Vad orsakar algodismenorea (smärtsamma perioder)? Utflödet av menstruationsblod och endometrium sker på grund av intensiva sammandragningar av livmodern. När något stör den här processen uppstår smärta under menstruationen. Den mest intensiva smärta kvinnan upplever vanligtvis på den första eller andra dagen av menstruation.

Det vanligaste skälet till att menstruationen är smärtsam är den felaktiga placeringen av livmodern. Det komprimerar nervändarna, vilket bidrar till förekomsten av smärta i korsbenet, nedre delen av ryggen och nedre buken. Detta tillstånd kan vara antingen medfødt eller förvärvas som ett resultat av olika inflammatoriska processer i livmodern, äggstockarna och äggledarna.

Nivån av hormoner i kroppen påverkar också intensiteten av livmodersammandragningar och kvinnans känslighet för smärta. Ofta kännetecknas kvinnor över 30 år av mycket smärtsamma perioder, vilket är en konsekvens av den ökade nivån av det kvinnliga könshormonet - östrogen.

För de rytmiska sammandragningarna av livmodern under menstruationen är specialkemikalier - prostaglandiner - ansvariga. Ju högre nivå, desto oftare och starkare livmodersammandragningar inträffar. Därför uppstår smärtsamma perioder ofta med förhöjda prostaglandiner. Ofta åtföljs smärta också av diarré, illamående, huvudvärk och kvinnors allmänna välbefinnande..

Varför är smärtsamma perioder ännu? Ofta händer detta på grund av nedsatt funktion av binjurarna och sköldkörteln. Men i dessa fall lider kvinnan inte bara av smärta under menstruationen, utan också av premenstruellt syndrom.

Om unga och ännu inte födda kvinnor klagar över mycket smärtsamma perioder kan detta indikera infertilitet.

Orsaken till smärtsamma perioder kan också vara användningen av en kvinnas intrauterin enhet som ett skyddande medel mot oönskad graviditet. Eftersom den intrauterina enheten är en främmande kropp, försöker kroppen ofta att "bli av" med den. Dessutom bidrar spiralen till ökad produktion av livmoderslimhinna hos prostaglandiner..

Smärta under menstruationen är ofta ett symptom på kroniska inflammatoriska sjukdomar i det kvinnliga könsorganet: inflammation i äggstockarna, endometrios, kolpit, inflammation i äggledarna, etc..

Det händer att algodismenorré orsakas av en genetisk faktor när många i kvinnan drabbades av denna sjukdom.

Symtom på smärtsamma perioder

Algodismenorea är den vanligaste gynekologiska sjukdomen. Enligt statistik upplevde varje andra kvinna smärta under menstruationen. Dessutom manifesteras ofta smärtsamma perioder inte bara i smärta i buken, korsryggen, korsbenet, men åtföljs också av andra störningar i kroppen: illamående och kräkningar, huvudvärk, irritabilitet, svimning, bensmärta, etc..

Om en kvinna regelbundet har perioder som är smärtsamma, är ofta alla dessa symtom en följd av det faktum att en kvinna tillbringar en månad i väntan i ansträngd förväntan på sina nästa perioder och uppfattar henne som en katastrof som inte kan undvikas. Det vill säga den psykologiska faktorn spelar också en viktig roll.

Vilka symtom bör du rådfråga med en gynekolog?

 • Under menstruationen intensifieras smärtan kraftigt och åtföljs av mycket kraftiga blödningar.
 • Mindre svår smärta under menstruationen än vanligt.
 • Menstruationen åtföljs av feber, frossa, svettningar, vilket kan indikera en inflammatorisk process.
 • Utsläppet är ovanligt, har en skarp lukt och en ovanlig färg. Under urinering känner en kvinna smärta och sveda. Dessa symtom kan indikera en infektion i kroppen..

När man ska ringa ambulans?

 • Svår yrsel, medvetenhetsförlust.
 • Skarp svår smärta i nedre del av buken, som inte tillåter att komma ur sängen.
 • Utseendet i menstruationsblodet av vävnadsdelar i en gråaktig eller silverfärgad färg.
 • Om din period gick under graviditeten.

Diagnos av smärtsamma perioder

För att diagnostisera algodismenorea måste en kvinna svara på en gynekolog på ett antal frågor:

 • Vilken typ av smärta är, hur är de relaterade till menstruation och när börjar de?
 • Lever en kvinna ett aktivt sexliv och hur ofta når hon orgasm?
 • Har hon en regelbunden menstruationscykel??
 • Känner en kvinna smärta under samlag?
 • Vilka metoder använder en kvinna för att förhindra en oönskad graviditet??
 • Har kvinnan inflammatoriska gynekologiska sjukdomar just nu och var de tidigare?
 • Lider en kvinna av infertilitet?

Varje kvinna bör förstå att smärtsamma perioder inte bara är obehagliga upplevelser, utan också bevis på att vissa störningar uppstår i kroppen. Därför är det med algodismenoré nödvändigt att konsultera en läkare som hjälper till att identifiera dess orsak och föreskriva lämplig behandling.

Hittade du ett misstag i texten? Välj det och tryck på Ctrl + Enter.

Smärtsamma perioder - algodismenorré - orsaker och behandling

Menstruation är en naturlig fysiologisk funktion för alla kvinnor i reproduktiv ålder. Denna period kallas också kritiska dagar, och för många kvinnor är de verkligen kritiska - intensiv smärta, huvudvärk, illamående, upprörd avföring och generell sjukdom, och så varje månad från år till år.

Enligt statistik genomgår 30-50% av kvinnorna i åldern 14 till 45 år en sådan plåga. Tyvärr söker inte alla hjälp från gynekologer och tror att detta är normalt, för finns i många, och ingen har dött av detta, hoppas också att med tiden allt kommer att fungera.

 • För det första, att uthärda smärta är inte bara onormalt, utan också full av konsekvenser för nervsystemet, och den systematiska användningen av smärtstillande medel hjälper bara till att minska smärta, men löser inte problemet och kommer inte att leda till något bra (kroppen vänjer sig förr eller senare tar läkemedlet, och du kommer att behöva mer och mer starka smärtstillande medel, eller tvärtom kommer känsligheten för smärta gradvis att raderas, och orsaken till sjukdomen kommer bara att utvecklas, men utan uttalade manifestationer, vilket leder till försummelse av sjukdomen).
 • För det andra är smärta i sig inte en normal händelse, det är en signal från din kropp att något går fel och att han behöver hjälp. Därför är att konsultera en gynekolog med smärtsamma perioder bara ett nödvändigt steg på vägen till din kvinnliga hälsa och ett lugnt liv.

Som alla andra sjukdomar har smärtsamma perioder, och inte alla vet att detta är en sjukdom som kallas algodismenorea, orsaker som kan och bör elimineras. Det är, behandling av smärtsamma perioder (algomenorré) är möjlig.

Orsaker till smärtsamma perioder

Algomenoré (smärtsamma perioder, algodismenorea, dysmenorré) är av två typer: primär och sekundär.

Primär algomenorré kallas funktionell, eftersom den inte är förknippad med anatomiska störningar i de inre könsorganen. Medan sekundär algodismenorrhea är en konsekvens eller snarare ett symptom på ett antal gynekologiska sjukdomar, såsom endometrios, klamydia, kronisk inflammation i livmodern och missbildande av de inre organen i könssystemet..

Orsaker till primär dysmenorré

Oftast manifesteras primär dysmenorré i tonåren under puberteten, när den hormonella bakgrunden inte är lika stabil som hos vuxna kvinnor. Den främsta orsaken till primär dysmenorré är en ökning av hormonnivåerna. Enligt kroppens reaktion på en ökning av hormonnivån kan smärtsamma perioder av denna typ delas upp i två grupper:

 • Adrenergisk - är associerad med ökade nivåer av dopamin, adrenalin och noradrenalin. Tillståndet kännetecknas av svår huvudvärk, feber, störningar i tarmen (förstoppning), huden i ansiktet och kroppen är mycket blek, och på fötter och handflator är den ofta blåaktig, vilket är förknippat med en avmattning av blodgenomförandet genom små kärl. Det finns sömnstörningar i form av sömnlöshet..
 • Parasympathetic - är förknippat med en ökning av serotonin i cerebrospinalvätskan. I det här fallet är de flesta av symtomen motsatta av den adrenerga typen av primär dysmenorré: låg kroppstemperatur, diarré, kräkningar, minskad hjärtfrekvens och svullnad i ansiktet. Viktökning är möjlig en dag eller två före menstruationens början, samt reaktioner på ansiktshuden.

Enligt nyligen genomförda studier kan, förutom hormonella störningar, avvikelser i utvecklingen av bindväv, kärlsjukdomar, störningar i den sexuella och andra kroppsfunktioner också vara orsaker till primär dysmenoria..

Men oftast orsakas primär dysmenorré av en kränkning av den hormonella bakgrunden. Denna manifestation av smärtsamma perioder diagnostiseras och behandlas gemensamt av en gynekolog och en endokrinolog..

För att lösa detta problem måste företrädare för det kända könet i ung ålder vända sig till barngynekologi, där gynekologer kommer att hitta ett speciellt tillvägagångssätt för alla patienter utan att skada tonårspsyken.

Orsaker till sekundär dysmenorré

Sekundär dysmenorré är vanligast hos kvinnor över 30 år. Eftersom orsakerna är patologiska till sin natur kan smärtsyndromet med samtidiga sjukdomar vara mycket intensiva till sin natur till en tillfällig funktionsnedsättning.

 • Extern och inre endometrios är den vanligaste orsaken till sekundär dysmenorré. Smärta med endometrios under menstruationen varar i 2-3 dagar och är ont i naturen. Endometrios är i sig en ganska vanlig sjukdom som, om den försummas, kan leda till ett antal kroniska sjukdomar, upp till infertilitet.
 • Bäckeninflammatorisk sjukdom.
 • Könstumörer.
 • Bäckenutvidgning.
 • Limförändringar efter operationen.

Diagnos av sekundär dysmenorré är inte heller en svår uppgift, och orsaken till smärtsamma perioder kan snabbt identifieras genom analyser och ultraljud (ultraljudundersökning av bäckenorganen).

Beroende på resultaten av undersökningen får du antingen terapeutisk eller kirurgisk behandling. I vilket fall som helst är det omöjligt att försena ett besök hos en gynekolog på grund av att sekundär dysmenorré i de flesta fall är ett tecken på patologi, som utan ordentlig uppmärksamhet kan utvecklas till en hel massa kroniska sjukdomar och infertilitet.

Så du måste kontakta en gynekolog om du har allvarlig sjukdom under menstruationen.

3 huvudgrader av manifestation av smärtsamma perioder

  Måttlig smärta med svag allmän sjukdom. Samtidigt störs kvinnans prestanda sällan, och nivån på vital aktivitet minskar praktiskt taget inte. Jag vill emellertid notera att en sådan ganska mild form av dysmenorré utan ett tidigt besök hos en gynekolog så småningom kan utvecklas till en allvarligare, förknippad med ökad sjukdom och varaktigheten av smärtsamma tillstånd.

Chef för gynekologisk avdelning
Karapetyan Gayane Artavazdovna

En hälsosam livsstil för dig är först och främst...

Smärtsamma perioder: orsaker, behandling. Menstruationssmärta bör behandlas

Mild smärta under menstruationen förekommer hos cirka 70% av flickor och kvinnor i fertil ålder. Smärtsyndromet som medföljer menstruationen kan ha varierande intensitet. Mild uttryckt smärta, endast lätt obehag, särskilt hos nolliparösa kvinnor, anses vara ett normalt fysiologiskt fenomen.

Men om en kvinna varje månad upplever outhärdlig, svår smärta under menstruationen, åtföljd av diarré, yrsel, svimning, kräkningar och andra symtom som berövar kvinnan hennes förmåga att arbeta, kommer verkligen "kritiska dagar" - detta kallas vanligtvis algomenorré i medicinen. Sådana symtom indikerar att en ung kvinna har olika störningar i det hormonella, vaskulära, reproduktiva, nervösa eller andra kroppssystemet..

Om du fastställer orsakerna till smärtsamma perioder kan behandlingen av dessa störningar avsevärt lindra tillståndet, förbättra toleransen för en sådan naturlig process i en kvinnas kropp som menstruation. I den här artikeln kommer vi att förklara varför flickor och kvinnor har smärtsamma perioder, orsakerna och behandlingen av en sådan kränkning.

Vilka andra symtom kan följa smärtsamma perioder och varför anses det vara en sjukdom??

Inom medicin betraktas mycket smärtsamma perioder som de vanligaste störningarna i menstruationsfunktionen. Vid åldern 13 till 45 år upplever nästan alla kvinnor svagt obehag och smärta den första dagen av menstruationsblödning. Och bara 10% av dem klagar på mycket stark krampande spastisk smärta från livmodersammandragningar, som också kompletteras av följande symtom:

 • 79% av kvinnorna har diarré
 • 84% kräk
 • 13% huvudvärk
 • 23% yrsel
 • 16% besvimning

Det huvudsakliga symtomet med algomenorré är smärta i nedre del av buken, som uppträder på den första dagen av menstruationen eller 12 timmar före dess början, den avtar gradvis med 2-3 dagar, det kan vara värkande, ryckande, syning, ge i rektum, i urinblåsan, också korsryggen kan vara mycket smärtsam. Mot bakgrund av outhärdlig smärta under menstruationen störs en kvinnas psyko-emotionella tillstånd, irritabilitet, dåsighet, depression, sömnlöshet, ångest, svaghet uppträder. Smärtsamma perioder förgiftar kvinnans liv, förväntningarna på ytterligare blödningar påverkar psyket, den känslomässiga livssfären, leder till konflikter i familjen, på jobbet.

Med en mild grad av algomenorré - kortvarig, måttlig smärta under menstruationen leder inte till förlust av arbetsförmåga och aktivitet, kan sådan smärta tolereras utan ytterligare smärtstillande medel, men orsakerna till smärtsamma perioder bör klargöras, eftersom även en mild grad av algomenorré kan fortsätta bli mer uttalad. med mer betydande misshandel. Ibland, efter förlossning, har kvinnor en mild grad av algomenorré och livmodersammandragningar blir inte så smärtsamma, dess ökning under graviditet och minskning efter graviditet försvagar ytterligare spastisk smärta under menstruationen.

Med en genomsnittlig grad - dragande smärta i nedre del av magen kompletteras med allmän svaghet, illamående, frossa, ofta urinering. Störningar av psyko-emotionell karaktär - depression, irritabilitet, intolerans mot skarp lukt och ljud - går också med och arbetskraften reduceras markant. Denna grad av algomenorré behöver redan medicinsk korrigering och orsakerna till smärta bör också klargöras..

I svåra fall åtföljs mycket intensiv smärta i korsryggen och buken av huvudvärk, allmän svaghet, feber, smärta i hjärtat, diarré, takykardi, besvämning och kräkningar. I ett svårt fall av smärtsam menstruation förlorar en kvinna fullständigt sin förmåga att arbeta, vanligtvis förknippas deras antingen med infektionssjukdomar och inflammatoriska sjukdomar eller medfödda patologier i könsorganen..

De främsta orsakerna till primär smärtsam menstruation hos ungdomar - flickor

Primär algomenorré förekommer med den första menstruationen eller utvecklas inom 3 år efter början av menstruationen. Det förekommer främst i lätt exciterande, känslomässigt instabila flickor med asthenisk kroppsdel, i kombination med premenstruellt syndrom. Beroende på den samtidigt "uppsättningen" av symtom delas de primära smärtsamma perioderna in i:

I detta fall stiger nivån för hormonerna dopamin, adrenalin, noradrenalin, vilket orsakar ett fel i hela hormonella systemet i kroppen. Flickor har förstoppning, allvarlig huvudvärk, kroppstemperatur stiger, hjärtklappning ökar, sömnlöshet uppträder, ben och armar blir blåaktiga i spasm i små kärl, kropp och ansikte blir bleka.

Det kännetecknas av en ökning i nivån av hormonet serotonin i cerebrospinalvätskan. Hos flickor, tvärtom, hjärtfrekvensen minskar, illamående med kräkningar uppträder, kroppstemperatur minskar, mag-tarmstörningar uttrycks av diarré, svullnad i extremiteter och ansikte uppträder ofta, allergiska reaktioner på huden, flickor går upp i vikt.

Moderna studier visar att primära smärtsamma perioder inte är en oberoende sjukdom, utan en manifestation av djupare interna störningar, det vill säga symtom på följande sjukdomar eller avvikelser:

 • Medfödda missbildningar av bindväv

I gynekologisk praxis har det länge fastställts att ungefär 60% av flickorna med primär algomenorré diagnostiseras med genetiskt bestämd bindvävsdysplasi. Förutom smärtsamma perioder uttrycks denna sjukdom av platta fötter, skoliose, närsynthet, åderbråck, nedsatt gastrointestinal funktion.

Detta är en mycket allvarlig sjukdom som förekommer oftare hos flickor med långsträckta lemmar, flexibla leder och brosk. Oftast upptäcks magnesiumbrist under tillväxten av ett barn, vilket kan fastställas genom att genomgå ett biokemiskt blodprov.

 • Sjukdomar i nervsystemet, neurologiska störningar

Hos flickor med tecken på nedsatt smärttröskel, med emotionell instabilitet, med olika psykoser, neuroser och andra neurologiska störningar, förvärras uppfattningen av smärta, så att smärta i menstruationen hos dessa patienter uttalas.

 • Kinks i livmodern anteriort och posteriort, underutveckling av livmodern, missbildningar av livmodern - tvåhorniga livmodern med två håligheter

Utseendet på mycket smärtsamma perioder, på grund av onormala utvecklingen av livmodern, orsakas av ett problematiskt, svårt utflöde av blod under menstruationen från livmoderhulen. Detta provoserar ytterligare livmodersammandragningar och orsakar smärta under menstruationen.

Orsaker till sekundär algomenorré hos kvinnor

Om smärta under menstruationen uppstår hos en kvinna som redan har barn, eller hon är äldre än 30 år, betraktas detta som sekundär algomenorré. Idag händer det hos varje tredje kvinna, oftast i måttlig till svår form, eftersom det minskar arbetsförmågan och förvärras av samtidigt symtom, och också åtföljs av tung menstruation. Förutom smärta i nedre del av buken uppstår smärtsamma perioder med andra symtom, som vanligtvis är uppdelade i flera karakteristiska grupper:

 • Vegetativa symtom - uppblåsthet, kräkningar, illamående, hicka
 • Vegetativa-vaskulära symtom - yrsel, domningar i armar, ben, svimning, hjärtklappning, huvudvärk under menstruationen
 • Psyko-emotionella manifestationer - smakstörning, luktuppfattning, ökad irritabilitet, anorexi, depression
 • Endokrina metaboliska symtom - ökad omotiverad svaghet, ledvärk, klåda i huden, kräkningar

Intensiteten för smärta under menstruationen beror på kvinnans allmänna hälsotillstånd, ålder och relaterade sjukdomar. Om patienten har en metabolisk störning (diabetes mellitus och andra störningar i det endokrina systemet), läggs de endokrina metaboliska manifestationerna till de ytterligare symtomen under menstruationen, i fall av hjärt-kärlsjukdomar kan vegetativa-vaskulära symtom vara mer uttalade, med premenopaus hos kvinnor närmar sig ( se de första tecknen på klimakteriet), sannolikheten för manifestation av psyko-emotionell instabilitet, depressiva symtom ökar.

Ofta upplever kvinnor med sekundär algomenorré smärta under samlag, vilket definitivt inte kan ignoreras och detta är ett brådskande skäl att kontakta en gynekolog för undersökning och behandling. Om de primära smärtsamma perioderna, vars orsaker är förknippade med medfödda avvikelser och patologier, är mycket svåra att behandla, är förekomsten av sekundär algomenorré huvudsakligen förknippad med förvärvade sjukdomar i de kvinnliga könsorganen, vars behandling måste utföras utan misslyckande, dessa är:

 • infektionssjukdomar och inflammatoriska sjukdomar i kvinnliga könsorgan och den medföljande vidhäftningsprocessen i det lilla bäckenet
 • maligna och godartade (polypper) tumörer i livmodern och bihang
 • åderbråck i bukhålan, i bäckenorganen
 • endometrios
 • bäckenneurit

Hos kvinnor över 30 år kan utseendet på mycket svår smärta under menstruationen också orsakas av följande orsaker, provocerande faktorer:

 • medel för intrauterin preventivmedel
 • konsekvenserna av ofta medicinska aborter, andra intrauterina ingripanden, på grund av cicatricial förträngning av livmoderhalsen
 • livmoderhängen, födelsekomplikationer eller komplikationer efter kejsarsnitt
 • mental och fysisk trötthet, konstant stress, kränkning av vila och arbete

Varför ska smärtsam menstruation behandlas??

Med tanke på ovanstående bör det förstås att den naturliga fysiologiska funktionen - menstruation, inte bör orsaka en allvarlig generell sjukdom hos en kvinna, beröva henne sin arbetsförmåga. För att minska menstruationssmärtan bör behandlingen inte bestå av anestesi utan att eliminera orsakerna till detta fenomen. Hoppas att detta kan förändras, till exempel med ett barns födelse, det är givetvis möjligt, men om detta inte händer, särskilt om kvinnan har smärtsamma perioder efter barnens födelse, bör du konsultera en gynekolog för att ta reda på orsaken till smärta under menstruationen.

 • Det är inte bara fysiskt svårt att tolerera smärta, utan också mycket skadligt för nervsystemet, och regelbunden användning av NSAID och smärtstillande medel eliminerar inte orsaken till smärtsamma perioder, dessutom väntar kroppen dem och smärtstillande medel har ett antal biverkningar.
 • Utseendet på mycket smärtsamma perioder är en indikator på att någon form av funktionsfel inträffar i kroppen, en sjukdom, det är ett uppmaning till det faktum att det är nödvändigt att hitta orsaken till den bristfälliga reaktionen i kroppen på den naturliga processen.

Du kan och bör behandla smärtsamma perioder. För mer information om hur man minskar smärta under menstruationen, läs vår nästa artikel. För att bestämma orsaken till primär algomenorré undersöks en gynekolog, tester av hormonstatus, ultraljudsundersökningar i bäcken och flickan bör också undersökas av en neurolog, osteopat, psykoterapeut. Med sekundär algomenorré utförs också hormonell undersökning, ultraljud, diagnostisk laparoskopi, diagnostisk curettage.

En kvinna eller tjej med smärtsamma perioder bör föra en dagbok över observationer, en menstruationskalender för att i detalj beskriva känslorna, mängden utskrivning, cykelns varaktighet och blödningens varaktighet, alla symptom som uppträder under menstruationen för att sedan hjälpa läkaren att fastställa orsaken och valet av behandlingsmetod.

Smärtsamma perioder: vad som orsakar dem, hur man minskar smärta?

Smärtsamma perioder inom medicinen kallas dysmenorré. Detta tillstånd åtföljs av andra symtom (diarré, illamående). Patologi förekommer hos varje andra kvinna och manifesterar sig i varierande grad. Behandlingen syftar till att eliminera orsaken och inkluderar att ta smärtstillande medel. I vissa fall kan fysioterapi, gymnastik eller laparoskopi ha effekt. Det senare utförs med uttalade patologier i bäckenorganen.

Normalt känner kvinnor i reproduktiv ålder lite ömhet eller upplever inga sensationer den första menstruationsdagen. En förändring av den här bilden, en minskning av arbetsförmågan, en försämring av livskvaliteten, känslomässigt och psykiskt obehag tillskrivs en sjukdom som algomenorrhea.

Det tillhör de vanligaste störningarna i menstruationsfunktionen och uttrycks i alltför smärtsamma perioder. Upplevelsens natur är annorlunda: vass, krampande, bogserande, svår värkande, sömnadsmärta. Lokalisering kan vara nedre del av buken, lumbosacral region, ändtarmen. Det finns en psykomotional malaise. En kvinna blir irriterad, dåsig eller lider av sömnlöshet och får svaghet. Ångest utvecklas ofta..

Smärtans krampande natur åtföljs av symtomen som anges i tabellen.

SymptomFrekvens av förekomstBeskrivning
DiarreUtvecklas hos 75% av kvinnornaAvföring är ofta och smärtsamt; avföringen kan vara flytande eller normal
kräkningarInte mindre än 84% av patienternaDet börjar med illamående, som varar på obestämd tid, och i vissa fall kan leda till reflex tömning av magen
huvudvärk12 till 13%Det finns uttryck för specifika syndrom. Upplevelser kan spridas till livmoderhalsområdet, som vid osteokondros
Besvämningstillstånd14-15%Sällan observerade tillfälliga anfall med förlust av medvetande

De första smärtorna uppträder flera timmar före början av blödning och ökar inom två dagar. De beskrivna symtomen åtföljs ofta av en ätstörning, bulimi (överätande). Tillståndets svårighetsgrad beror på graden av patologi:

Svår smärta under menstruationen - normen eller anledningen till att konsultera en läkare?

I medicinsk terminologi är menstruationsflödet processen att ta bort den gamla slemhinnan och endometrium från livmoderhålet genom blödning. Början av menstruationen är den första kvinnodagen.

För närvarande kan det inte bli något samtal om befruktning, eftersom de mjuka musklerna i livmodern producerar starka sammandragningar och, som det är, hjälper till att avvisa den förbrukade endometriet. Dessutom åtföljs spasm i venerna och kapillärerna av denna process och följaktligen kommer inte tillräckligt med syre och näringsämnen in i alla vävnader och organ..

Därför verkar intensiv smärta på kritiska dagar. Grunderna för denna händelseförlopp är hormoner - prostaglandiner. Om vi ​​överväger mer detaljerat, är livmodern, som förbereder sig för befruktning, mättad inuti med många kapillärer, vars huvudfunktion är att befrukta livmodern, leverera näringsämnen och syre till fostret under 25-30 dagar.

I händelse av att befruktning inte inträffar, försvinner närvaron av detta vävnadsskikt i livmoderhålet och genom syntes av prostaglandiner avlägsnas det. Detta är en typ av "minifödelse": det reproduktiva organet drar sig samman och försöker befria sig från onödigt endometrium, något avslöjar livmoderhalsen.

Smärta från den fysiologiska processen kan förekomma, men om den intensifieras ibland, bör du kontakta en gynekolog. Det är möjligt att tåla sådan smärta, men det är bäst att eliminera orsaken till ökningen av smärta.

Mensvärk

Smärta under kritiska dagar uttrycks annorlunda:

 • huvudvärk (migrän);
 • obehag, ont i ögonen;
 • plötslig ökning och minskning av tryck;
 • arytmi, illamående, kräkningar;
 • ökad svettning;
 • nervositet, irritabilitet ;, en kraftig förändring av humör;
 • underlägsen vila, trötthet, svullnad;
 • ömhet i bröstet, ryggsmärta;
 • avbrott i matsmältningskanalen (störningar, förstoppning, diarré etc.).

Arten av smärta under menstruationen

Menstruation är en naturlig process genom vilken en kvinnas kropp blir gammal.

Eftersom processen för avlägsnande av vävnad kontrolleras av nervsystemet, är obehag och viss smärtsam känsla inte uteslutna, men om denna känsla är mer uttalad, kan det vara fel i kvinnans allmänna hälsa.

Normalt kan mild, smärtsam obehag börja en tid innan blodflödet börjar och varar i två dagar..

Enligt beskrivningarna liknar smärtauttryck som sammandragningar, akuta, värkande med en återgång till nedre buken och ländryggen.

Grader av dysmenorré

Enligt intensitet är känslorna uppdelade i 4 grader:

 1. 0 grader. Buksmärta är obetydlig, det finns inget behov av smärtstillande medel;
 2. 1 grad. Allmänt måttlig sjukdom kan tolereras. Kan åtföljas av melankoli, migrän, matsmältningsstörningar. Engångsbruk med smärtstillande medel;
 3. 2 grader. Smärta under kritiska dagar är allvarliga, samtidigt manifestationer: yrsel, frossa, lätt svaghet, huvudvärk, nervositet. Med tiden intensifieras sjukdomen. Lugnande och smärtstillande medel gör att du må bättre.
 4. 3 grader. Uttalad smärta i nedre del av magen uppstår flera dagar före den första utskrivningen och varar hela menstruationsperioden. Symtomen är följande: feber, svår smärta i huvudet, arytmi, medvetslöshet är möjlig.

Orsaker till smärtsamma perioder

Varför uppstår smärta? Smärta under menstruationen kan uppstå på grund av fel reproduktion av organen, sårbarhet för de minsta förändringarna i kroppen, stark känslomässighet, på grund av blockering av utsöndringskanalen med vidhäftningar och ärr från aborter.

Ärftlighet, kalcium- och magnesiumbrist, vitaminbrist och brist på träning (brist på fysisk aktivitet) har också effekt..

Allt ovanstående kan hänföras till avbrott i syntesen av hormoner, med en ökning av prostaglandiner, den impulsiva livmoderspänningen ökar, respektive lumen i kärlen minskar.

Användning av preventivmedel, såsom en spiral, kan också provocera förekomsten av primär dysmenorré. Endometrios, myom i det reproduktiva organet, graviditet i bilagorna, inflammatoriska, infektionssjukdomar i könsorganen orsakar sekundär dysmenorré. Oacceptabel smärta på kritiska dagar orsakas av att cystor och polyper uppträder i livmoderhålet.

Diagnostik

För alla kvinnor förvandlas allvarliga smärta manifestationer till en ständig deprimerad förväntan på kritiska dagar.

Detta problem kräver en rigorös lösning genom att besöka ett gynekologiskt kontor, genomföra lämpliga tester för mängden kvinnliga hormoner, genomföra en ultraljuddiagnos.

En specialist kan också begära en skrotning i intrauterin kavitet, laparoskopi, dopplerografi av vener och kapillärer, besök hos andra läkare (neuropatolog, kirurg, psykiater).

Dessutom är patienten skyldig att kontinuerligt föra en dagbok och kalender för menstruationscykeln.

Vad man ska göra med smärta den första dagen i menstruationen?

Här är några sätt att eliminera ömhet under de första och efterföljande dagarna, förutsatt att malaisen är mild:

 • dricka mer vätskor;
 • göra aktiva rörelser (fysisk aktivitet lindrar spasmer);
 • vattenprocedurer med varmt vatten;
 • högkvalitativa smärtstillande medel.

Men när det är en uttalad smärta i början av menstruationen, det helt enkelt inte finns någon styrka att komma ur sängen, bör du omedelbart kontakta en specialist. Sådana tillstånd indikerar betydande reproduktionsproblem..

Hur man minskar smärta under menstruationen?

Minimera smärta före menstruation, under och efter:

 1. Produkter som innehåller kalium och kalcium. Bristen på dessa ämnen väcker spänningar och smärta;
 2. Kirurgi eller gynekologisk behandling av reproduktionsorgan;
 3. Mediciner
 4. Alternativ medicin och fysisk aktivitet

När man ska träffa en läkare?

Utan undantag bör alla kvinnor vara medvetna om situationer när det är farligt att självständigt behandla svår smärta i nedre del av buken:

 1. När det smärtsamma syndromet inte försvinner i två dagar efter den första utskrivningen;
 2. När kramplösande medel och smärtstillande medel inte fungerar;
 3. Överdriven blödning, tillsammans med stora blodproppar;
 4. Tillfälligt misslyckande av menstruation, viktminskning;
 5. När det är okarakteristiska kräkningar, en sjukande känsla, lös avföring under kvinnodagarna.

Konsekvenserna av smärtsamma perioder

Enligt naturlig fysiologi är endometrium det inre fodret i livmodern, varje månad ersätts av en ny slemhinna. Att bli av med föråldrad vävnad utförs med hjälp av livmodersammandragningar, och som ett resultat visas komprimering av känsliga nervfibrer och förträngning av kärlets lumen.

Det är detta som orsakar smärta under menstruationen. Smärtan involverar korsryggen och korsbenet. Uppkomsten och de första par dagarna av kritiska dagar är karakteristiska för manifestationen av dysmenorré i tid.

Behandling

Det mest acceptabla sättet är att använda någon form av medicin med bedövningseffekt. Du kan dock inte ta aspirin och alla aspirininnehållande tabletter..

spasmolytika

Nästan alla läkare föreskriver att eliminera menstruations manifestationer av krampläkemedel, med följande namn:

Idag används suppositorier för rektal och vaginal användning. Ljus har inte åldersbegränsningar, och när obehagliga manifestationer uppstår, används de för menstruation.

Paracetamol i suppositorier är den huvudsakliga aktiva substansen. Genom att efterlikna egenskaperna hos analgin och på grund av antiinflammatorisk verkan tar denna metod kvalitativt bort alla obehagliga symtom på menstruation.

Många gynekologer föreskriver följande aktuella suppositorier:

Eftersom kontraindikationer är speciella för varje medicin är det inte överflödigt att konsultera läkare innan du använder ljus..

andra metoder

För att eliminera smärta under menstruationen kan du ta:

 • Hormonala läkemedel (med användning av preventivmedel i tabletter minskar smärtintensiteten).
 • Sedativa medel (normaliserar det känslomässiga tillståndet, leder till avkoppling, lindrar nervös spänning).
 • Homeopatiska läkemedel (spelar ofta en extra roll i kampen mot menstruationssmärta).
 • Fysioterapi (ultraljud, strömmar och annat, exklusive uppvärmningsförfaranden).
 • Vitaminföreningar.
 • Akupunktur.

Icke-läkemedelsbehandling

Överväg några allmänna rekommendationer för smärtlindring under menstruationen:

Hälsosam kost

Manifestationen av ett smärtsamt syndrom påverkas av mat under kvinnodagarna..

Införandet av följande produkter i kosten fungerar bra:

 • havsfisk kött,
 • olja och solrosfrön,
 • sojabönor,
 • jordnötter, liksom valnötter, mandlar,
 • fet och halvfet fisk.

Alla dessa livsmedel har omega-tre fettsyror, som hjälper till att minska muskelsammandragningar..

På liknande sätt extraintag av kalcium och magnesium. Det dagliga intaget av dessa element är 800 respektive 300 mg.

Gröna grönsaker, mejeriprodukter, torkad frukt, baljväxter och spannmål från spannmål innehåller mycket magnesium.

Det finns också produkter som stimulerar uppkomsten av smärta under menstruationen, genom spasmodisering av den glatta muskelvävnaden i det reproduktiva organet:

 • Pepparsåsar
 • Friterad mat
 • Koffein
 • Alkohol

Fysisk aktivitet

Obetydlig fysisk aktivitet är mycket gynnsam under menstruationen. Motorbelastningar bildar en normal ämnesomsättning, som i sin tur har en positiv effekt på smärta.

Minska mycket åkommor - promenader, promenader i frisk luft, enkel konditionsträning.

Avslappningstekniker

Nervositet och dåligt humör ibland ökar graden av smärta.

I sådana fall kan flera avslappningsmetoder hjälpa till..

Det är bara nödvändigt att koppla ifrån dig från de aktuella problemen lite, komma undan med ditt favoritbjudande eller företag, låt dig själv koppla av och lossa.

Yoga klasser kan hjälpa..

gestagener

Progestogener är i huvudsak en grupp hormoner som syntetiseras i människokroppen.

Dessa enzymer stimulerar tillväxten av nya endometrialceller i livmoderhålet, lindrar spänningen från glattmuskelkorsetten i det reproduktiva organet och skapar alla optimala förutsättningar för syntes av östrogen.

Dessutom är de direkt relaterade till befruktningsprocessen och deras misslyckande kan resultera i oförmågan att få avkommor, avbrott i cykeln med kritiska dagar, spontan födelse (missfall).

För att förhindra den initiala dysmenorréen är hormoner med aktiv progesteron tillämpliga, analogt med naturliga enzymer. I sådana läkemedel är huvuduppgiften att minska förekomsten av prostaglandin i blodet och att normalisera cykeln av kritiska dagar.

Nuvarande gestageniska läkemedel skiljer sig avsevärt från sina motsvarigheter från slutet av det tjugonde århundradet, nu är de mer effektiva och säkra, har praktiskt taget inga kontraindikationer.

Orala preventivmedel (COC)

Hormonella preventivmedel är mycket vanliga vid användning vid initial dysmenorré, särskilt hos kvinnor som har ett aktivt sexliv.

Kombinerade orala preventivmedel (COC) anses vara de mest effektiva i denna mening, de innehåller imitation av hormonet östrogen.

Principen för deras aktivitet syftar till att hämma ägglossningsprocessen, på grund av detta är det en minskning av antalet prostaglandiner, och det smärtsamma syndromet försvinner.

Dessutom finns det en minskning av trycket inuti livmoderhålan och frekvensen och styrkan hos de sammandragna spänningarna i mjuka muskler bromsar, vilket ger smärtlindring.

Nonsteroidala antiinflammatoriska läkemedel (NSAID)

Med de befintliga kontraindikationerna och bara en motvilja mot att ta hormonbaserade preventivmedel kan du helt göra med icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel. NSAID kännetecknas av undertryckande egenskaper, de föreskrivs för användning exakt när smärtsamma åkommor uppstår.

Dessa läkemedel fungerar analogt med ovanstående, NSAID minimerar förekomsten av rotorsaker till prostaglandinsmärta i blodutsöndringarna. Läkemedel i denna grupp absorberas omedelbart i matsmältningskanalen och har effekt i 5,6 timmar.

De vanligaste namnen på NSAID-gruppen är:

Många experiment som genomförts för att eliminera den initiala dysmenorréen med NVPP har visat att naproxen, ibuprofen, mefenaminsyra och aspirin visar stora resultat i kampen mot initial dysmenorré, men Ibuprofen bland dem är den första i minst grad av biverkningar..

Folkläkemedel mot smärta under menstruationen

I detta sammanhang är olika recept från örter och rötter mycket relevanta..

Dessa populära rekommendationer är tidtestade och mycket effektiva:

 • Infusion av hallonblad. 30-40 gram torkade hallonblad brygger 250 ml kokande vatten. Insistera bör vara cirka 30 minuter, sil och dricka lite under hela dagen.
 • Infusion av kamomill- och citronbalsamblad. Blanda en matsked av de torra råvarorna från dessa växter och brygg 250 ml kokt vatten. Insistera på två timmar för att dricka 5,6 läppar innan du äter hela dagen. Kurs - hela menstruationsperioden.
 • Samling av kamomill-, mynt- och valerianrötter. Blanda de viktigaste torra komponenterna i samlingen i ett förhållande av 2: 2: 1. Två matskedar i samlingen brygger 200 ml kokt vatten. Packa in och insistera i en timme, passera genom en sil och dricka 30 ml tre gånger om dagen.
 • Beroligande växtbaserade tinkturer och te. Olika typer av tinkturer och växtbaserade drycker som innehåller morwort eller valerian kommer att vara praktiska..
 • Dr mamma och ichthyol salva. Blanda dessa två ingredienser. Applicera på hudytan på en plats där smärta känns i flera timmar och skölj sedan med vatten 35 grader.
 • Ingefära recept. Brew hackad ingefära med kokande vatten och insistera i ungefär en halvtimme, blanda sedan infusionen med lite socker, dricka varmt före sänggåendet.

Förebyggande

Förebyggande åtgärder för att förhindra uppträdande av manifestationer av dysmenorré kan inte överskattas, men de flesta av det rättvisa könet använder dem helt enkelt inte.

Varje kvinna måste besöka en specialist en gång om året..

Den första undersökningen av en gynekolog bör utföras omedelbart efter det fastställda datumet för menstruationscykeln, men senast 16 år och med avsaknad av negativa bevis från flickan.

Inflammationer av olika etiologier som hämmar de normala processerna i könsorganet måste behandlas strikt för att undvika komplikationer i framtiden. Detta beteende eliminerar risken för komplikationer under de kritiska dagarna med dysmenorré.

Eftersom abort ofta leder till mekanisk störning av livmoderslimhinnan och har en negativ effekt på en kvinnas hormonparametrar och hennes menstruationsfunktion är det bäst att använda mediciner av hög kvalitet för att förhindra befruktning.

Det är mycket viktigt att genomföra förebyggande åtgärder för smärtsamma kvinnodagar för att utesluta sådana allvarliga patologier som omöjligheten av befruktning, uppkomsten av neuros och psykos på grund av systematisk smärta.

När en kvinnas menstruationsperiod kompliceras av uttalade smärta, blir självmedicinering irrelevant. En vädjan till en specialist i detta fall är mycket nödvändig. Genom även enkla blod- eller smutsprov, en ultraljudsundersökning, identifierar gynekologen orsakerna och bestämmer metoden för terapi.

Orsaker och behandling av smärtsam menstruation

Orsaker till smärtsamma perioder

Svår smärta under menstruationen kallas algomenorré. Under menstruationen inträffar livmodersammandragningar. Ju starkare de är, desto mer obehaglig är känslan. Intensiteten hos livmodersammandragningar kan bero på många faktorer. De huvudsakliga orsakerna till smärta under menstruationen inkluderar:

 • cykelbildning;
 • hormonella störningar;
 • avvikelser i könsvävnadens struktur;
 • magnesiumbrist;
 • störningar i nervsystemets arbete;
 • endometrios;
 • neoplasmer i könsområdet;
 • phlebeurysm;
 • användning av preventivmedel;
 • infektionssjukdomar och inflammatoriska processer;
 • ärftlighet.

Smärtsam menstruation kan orsakas av ett eller flera problem. Fel i reproduktionscykeln förekommer oftast i två fall: i vuxen ålder, när cykeln är etablerad och efter förlossningen.

Under tonåren är algomenorré normalt under de första tre åren av menstruationens början. Detta beror på att hormonella förändringar i kroppen inträffar. Problemet kan försvinna av sig själv när cykeln är helt etablerad. Men ibland kan smärtsam menstruation inte undvikas förrän den första födelsen.

Mot bakgrund av psykologiska problem, depression och sömnlöshet kan en kvinna ha smärtsam menstruation.

I detta fall är inte barnets födelse en absolut garanti för att smärtsyndromet försvinner för alltid. Hos vissa kvinnor orsakar graviditet och efterföljande förlossning smärta efter ägglossningen. En obehaglig känsla kan orsakas av en sjukdom som endometrios. Det uttrycks av en kraftig ökning av antalet myometriala celler. Vid tidpunkten för menstruationen avvisas dessa celler, vilket leder till svår smärta. Ärr kan också skapa ytterligare obehag om sömmar placerades under förlossningen..

Ibland är smärta under menstruationen en obehaglig överraskning för en kvinna, som hon inte tidigare hade stött på. Könsinfektioner som gonoré, trikomoniasis, herpes och syfilis kan leda till allvarliga obehag. Dessutom kan smärtsamma perioder vara ett symptom på en inflammatorisk process. Ovarieinflammation påverkar alltid reproduktionscykeln. Om överflödet av menstruationsflöde har förändrats eller det har skett en försening, är detta symptom på inflammation och en anledning att göra tester för upptäckt av patogena bakterier.

En annan vanlig orsak till smärta under menstruationen är felaktigt vald preventivmedel. Orala preventivmedel måste väljas individuellt, annars kan de påverka den hormonella bakgrunden negativt. Om tabletterna väljs korrekt, kan de hjälpa till att ställa in menstruationscykeln, vilket resulterar i att svårighetsgraden av smärta minskar.

Felaktig installation av den intrauterina enheten kan orsaka obehag hos en kvinna. Man bör inte heller glömma att ett sådant preventivmedel inte bör användas på länge..

Diagnostik av algomenorré

Grunden för kvinnors hälsa är ett regelbundet besök hos gynekolog och tester. En frisk kvinna under 35 år måste träffa en läkare en gång per år, efter 35 år - minst 2 gånger per år. Obehag i könsområdet bör också vara orsaken till omedelbar läkarhjälp.

Så att läkaren snabbt kan hitta orsaken till smärtsyndromet bör du föra en dagbok för menstruation. Utöver datumen för cykeln, bör överflödet av sekretioner och intensiteten av smärta beskrivas. När det gäller algomenorré är infektionssjukdomar i första hand uteslutna. Det är nödvändigt att utföra en smet på floran, allmänna tester av urin och blod. Du bör också leta efter STD: er. Om det inte finns någon patogen mikroflora undersöks den hormonella bakgrunden..

Interna problem med könsorganen hjälper till att identifiera diagnosen med hjälp av en ultraljudsmaskin.

Förutom gynekologen kommer en endokrinolog, en neurolog, att hjälpa till att hantera problemet med smärtsam menstruation. I vissa fall bör du rådfråga en psykoterapeut, stress kan också påverka menstruationscykeln..

Behandling av smärtsam menstruation

I de fall där smärta under menstruationen endast är ett symptom måste sjukdomen själv behandlas. För detta föreskrivs antiinflammatoriska läkemedel om orsaken är en sjukdom orsakad av bakterier och virus. Patologi i strukturen i bäckenorganen kan behandlas med både medicinska och kirurgiska metoder. Ibland uppstår smärtor mot bakgrund av neurologiska störningar och lugnande medel kan användas för att återhämta sig.

Men ibland kan inte algomenorré botas, du kan bara minska smärta. Ofta, om smärtan åtföljs av en instabil menstruationscykel, föreskriver läkare orala preventivmedel. Denna metod för behandling kan inte användas oberoende, hormonella läkemedel om de inte väljs korrekt kan bidra till utvecklingen av komplikationer.

De säkraste läkemedlen är lugnande medel och krampläkemedel. Dosering bör väljas strikt enligt instruktionerna. Antispasmodics rekommenderar att du börjar tas dagen före den förväntade menstruationen och att sluta ta när smärtan försvinner. Du kan också använda icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel. Användningen av sådana läkemedel bör inte överstiga 5 dagar. Använd inte dem om det finns problem i mag-tarmkanalen.

Ländryggmassage är ett effektivt sätt att förbättra välbefinnandet under smärtsamma perioder.

Fysioterapi hjälper till att lindra smärta. Behandlingen kan utföras med hjälp av magneter eller dynamiska strömmar. Elektrofores kan också användas. Akupunktur är ett bra sätt att bli av med smärta..

Motion kan hjälpa till att minska smärta. Rörelserna bör inte vara för intensiva. Det finns en speciell uppsättning övningar från yoga som hjälper till att lindra tillståndet..

Du kan hantera smärta med hjälp av folkläkemedel. För att förbättra välbefinnandet kan du dricka ett avkok av myntablad, valerian, jordgubbar och kamomiller, som har en lugnande effekt.

Algomenoré förebyggande

En kvinnas harmoniska fysiska och mentala tillstånd ökar chansen att reproduktionscykeln fungerar som en klocka. Om kroppen får den nödvändiga mängden stress och vila, bildar ett starkt immunsystem, bör problem med smärtsam menstruation inte uppstå. För att göra detta måste du följa dagliga enkla rekommendationer:

 • Sov minst 8 timmar om dagen. Brist på full sömn slår ner mänskliga biorytmer.
 • Arbetet ska inte leda till överbelastning. Stress är en av de främsta orsakerna till psykosomatiska störningar..
 • En balanserad diet med tillräckligt med vitaminer och mineraler. Fetma eller, omvänt, utmattning av kroppen kan förbättra eller försvaga arbetet i hjärt-kärlsystemet, vilket kan orsaka ett fel i reproduktionssystemet.
 • Missa inte drycker som innehåller koffein och alkohol, och det rekommenderas att du slutar röka.
 • Varje dag måste du utöva måttlig fysisk aktivitet..
 • Undvik hypotermi. Långvarig exponering för förkylning är en av de vanligaste orsakerna till sjukdomar i bäckenorganen hos kvinnor.

Kroppen är ett enda system. Varje sjukdom är vanligtvis förknippad med en persons allmänna välbefinnande. Därför är det mycket viktigt att uppmärksamma både kroppens hälsa och ditt känslomässiga tillstånd.

Svår smärta under menstruationen beror i sällsynta fall endast på ärftlighet. Ofta kan detta problem lösas genom att kontakta en specialist i tid och genomföra den nödvändiga volymen undersökningar. Med rätt behandling kan akut smärta försvinna för alltid..

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Sport under menstruation: möjligt eller inte?

Sport under menstruationen är föremål för många års kontrovers. Vissa är övertygade om att fysisk aktivitet under denna svåra period orsakar en betydande skada på den kvinnliga kroppen och minskar dess reproduktionsförmåga....

Vad är bastemperaturen före menstruationen

Basdiagrammet låter dig övervaka den normala processen i den kvinnliga kroppen. I dag kommer vi att överväga frågan om vad som är bastemperaturen före menstruationen och vilka värden som är karakteristiska för funktionen av reproduktionssystemet i olika stadier av cykeln, och speciellt innan kritiska dagar börjar....

Mörkbrun urladdning hos kvinnor - normen eller ett tecken på sjukdomen?

Vaginal urladdning är ett av de vanligaste skälen för att besöka en gynekolog. Naturligtvis producerar alla kvinnor utsöndringar utan undantag.....