Smärtsamma perioder

Ansvarsfrihet

Smärta under menstruationen kan vara både en typ av norm och ett symptom på gynekologiska patologier. Det är ganska svårt att bestämma själv vilket alternativ det handlar om. Därför, om du har mycket smärtsamma perioder, konsultera din läkare.

Vår klinik är värd av specialister med lång erfarenhet, och vår diagnostiska bas för vår klinik gör att du kan genomgå undersökning utan att lämna byggnaden. Detta avgör snabbt orsaken till sjukdomen och föreskriver en effektiv behandling..

Svårighetsgrad

Smärta under menstruationen kallas dysmenorrhea (föråldrade namn är algodismenorrhea och algomenorrhea). Enligt statistik lider ungefär 80% av kvinnorna av menstruationsvärk av varierande svårighetsgrad.

Vanligtvis utvecklas obehag under de första fyra timmarna efter menstruationens början och varar i 1-2 dagar. I svåra fall kan emellertid smärta uppstå flera dagar före menstruationens början och fortsätta i flera dagar eller tills menstruationens slut.

Dysmenorré har 3 grader:

 1. Mild - sådana smärtor är obetydliga, observeras bara på den första dagen av menstruationen, åtföljs inte av andra symtom och stör inte den vanliga livsstilen.
 2. Måttlig - smärta kan pågå i upp till 2-3 dagar av menstruation, andra tecken på sjukdom (illamående, svaghet, huvudvärk) uppträder också, och även om obehag leder till störningar i den vanliga livsrytmen, tappar inte patienten sin arbetsförmåga och kan gå på jobbet eller studera.
 3. Allvarlig - smärta utvecklas även före menstruationens början och kan fortsätta tills den slutar, funktionsnedsättningen är avsevärt reducerad eller helt förlorad, de medföljande symtomen är också mycket uttalade.

Tillhörande symtom

Smärtsamma perioder kan åtföljas av andra manifestationer:

 • Nedsatt kärlfunktion: manifesteras av svullnad i ansiktet, domningar i extremiteterna, arytmier, huvudvärk och yrsel.
 • Emotionella-mentala störningar: sömnlöshet, dåsighet, irritabilitet, känslighet för lukt, förändringar i matvanor, depression, bulimi, ångest.
 • Symtom på en störning i det autonoma nervsystemet: matsmältningsproblem, uppblåsthet, mun i munnen, feber, frossa, illamående, kräkningar, böjning, ofta urinering, överdriven svettning, svimning.
 • Tecken på metaboliska störningar: klåda, svaghet, känsla av bomullsben, ödem med olika lokalisering.

Klassificering och orsaker till dysmenorré

Varför menstruationen är smärtsam beror på typen av dysmenorré. Hon kan vara:

 1. Primär (krampaktig funktionell) - utvecklas utan tidigare patologiska förändringar i bäckenorganen.
 2. Sekundär (organisk) - på grund av medfödda eller förvärvade sjukdomar.

Primär dysmenorré oroar oftast ungdomar och unga kvinnor. Efter förlossningen kan hon försvinna. Hos många patienter blir smärtan lättare efter 25 år. Som regel utvecklas primär dysmenoré 1,5–2 år efter starten av den första menstruationsperioden, när menstruationscykeln är etablerad.

Orsakerna till primär dysmenoré fastställdes först under andra hälften av 1900-talet. Tidigare följde versionen uttryckt av Hippocrates. Han trodde att smärtan orsakades av en patologisk förträngning av livmoderhalsen (livmoderhalsen), varför utflödet av menstruationsblod störs. På 1900-talet visade man sig dock att den kirurgiska utvidgningen av livmoderhalskanalen inte påverkar varken närvaron eller intensiteten av smärta. Då visade sig teorin att dysmenorré uppstår mot bakgrund av psykosomatiska störningar.

Och först på 50-talet av förra århundradet konstaterades att smärtutvecklingen är förknippad med processen för avstötning av endometrium (livmoderens inre slemhinna) under menstruationen. Normalt ersätts det inre slemskiktet i livmodern varje månad med ett nytt. Gamla kommer ut med menstruationsblod. Livmodern träder ihop för att riva bort endometriet.

Sedan upptäcktes prostaglandiner (hormonliknande ämnen) E2 och F2a. De produceras av endometrium och behövs för livmoderens kontraktila aktivitet. Hos kvinnor med dysmenoré finns emellertid dessa prostaglandiner i endometrium, myometrium (livmodermuskelvägg) och menstruationsblod i högt antal eller en förändring i deras förhållande observeras. En ökning av deras nivå leder till en ökning av myometriala sammandragningar, och en förändring i förhållandet mellan E2 och F2a orsakar vaskulära spasmer och försämrad lokal cirkulation, vilket leder till syre-svält av celler och aktivitet av nervändar. Detta bidrar till utvecklingen av smärta. Det visade sig att hos kvinnor med dysmenoré är frekvensen av myometrial sammandragningar och intrauterint tryck minst två gånger högre än hos patienter som inte upplever menstruationssmärta.

Varför produktionen av prostaglandiner ökar är fortfarande inte exakt fastställt. Den mest populära versionen är att orsaken till denna process är en ökning av mängden kvinnliga könshormoner progesteron och östradiol (östrogen). Östrogennivåerna ökar under ägglossningen och progesteron efter det.

Det finns en riskgrupp som inkluderar kvinnor med ökad sannolikhet för att utveckla primär dysmenorré:

 • Professionella idrottare, företrädare för yrken i samband med hårt fysiskt arbete (denna typ av aktivitet påverkar också smärtintensiteten).
 • Patienter med genetisk predisposition: om mamma eller mormor lider av menstruationssmärta, ökar risken för dysmenorré till 30%.
 • Nulliparösa kvinnor.
 • Överviktiga patienter.

Utvecklingen av primär dysmenorré kan också provocera:

 • Infektionssjukdomar (inklusive sexuellt överförda infektioner).
 • Hypotermi eller överhettning av kroppen.
 • Påfrestning.
 • Känslomässig och mental överbelastning.

Sekundär dysmenorré utvecklas mot bakgrund av sjukdomar: oftast gynekologisk. Dessa inkluderar:

 • Medfödda missbildningar i livmodern: underutveckling, patologisk plats (böjning).
 • Inflammation av de inre könsorganen (t.ex. inflammation i hängorna).
 • Endometrios och adenomyos - spridning av celler i livmoderns slemhinnor.
 • Ektopisk graviditet.
 • Polypper, livmoderfibroider - godartade neoplasmer.
 • Blodstasis i bäckenorganen.

Dysmenorré kan också orsakas av icke-gynekologiska sjukdomar:

 • Störningar i matsmältningskanalen (oftast - irriterande tarmsyndrom).
 • Inflammatoriska processer i urinvägarnas organ.

Referens! Smärta under menstruationen kan också utvecklas efter operationer på bäckenorganen eller efter installation av en intrauterin enhet.

Diagnos av dysmenorré

Du bör konsultera en läkare om smärtan under menstruationen är allvarlig och avsevärt minskar livskvaliteten. Och boka omedelbart ett möte i följande fall:

 • Dysmenorré utvecklades först hos dig.
 • Smärtan varar mer än en vecka.
 • Smärta är outhärdligt.
 • Dysmenorré åtföljs av en ökning i kroppstemperatur eller en ökning av antalet menstruationsflöden.

Gynekologen kommer att samla in en anamnesis, genomföra en undersökning och föreskriva ytterligare studier, som kan inkludera:

 • Bekken ultraljud.
 • Sexuellt överförda infektionsprov.
 • Graviditetstest.
 • Hysteroskopi (med misstänkt närvaro av neoplasmer) - undersökning av livmoderhalskanalen och livmoderhålet från insidan med optisk utrustning.

Baserat på undersökningen och forskningsresultaten kommer läkaren att ta reda på varför menstruationen är smärtsam och föreskriver lämplig terapi.

Dysmenorrébehandling

Om dysmenorré är sekundär, det vill säga orsakad av andra patologier, utförs behandling av dessa sjukdomar. Vid primär dysmenorré utförs komplex behandling. Tilldelat:

 • mediciner.
 • Fysioterapi.
 • zonterapi.
 • Diet (för övervikt).

De huvudsakliga läkemedlen som används vid behandling av dysmenoré kan delas in i 5 grupper:

 1. Gestagener - syntetiska analoger av kvinnliga könshormoner: hjälper till att bli av med hormonella fluktuationer och minska kontraktil aktivitet i myometrium.
 2. Icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel - minska prostaglandiner och minska smärta.
 3. Orala hormonella preventivmedel - minska mängden menstruationsflöde och livmodersammandragningar.
 4. Analgetika - smärtstillande medel.
 5. Antispasmodics - eliminera spasmer av blodkärl och släta muskler.

Dessutom kan sömntabletter och lugnande medel förskrivas för att patienten ska eliminera tecken på känslomässiga och psykiska störningar..

Förebyggande av smärta under menstruationen

Måttlig menstruationssmärta som uppstår hos en frisk kvinna kan förebyggas med förebyggande åtgärder. Dessa inkluderar:

 • Diet - 15 dagar före menstruationens början är det nödvändigt att överge salt, överdrivet fet, kryddig mat och kolsyrade drycker, och på några dagar - från kaffe; dieten bör bestå av grönsaker, frukt, magert kött, fisk och skaldjur (omega-3-syrorna som de innehåller har en antiinflammatorisk effekt).
 • Ta icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel 2–4 dagar före menstruation (ibuprofen, aspirin, etc.) - de hjälper till att minska prostaglandiner, men du bör alltid konsultera en läkare om deras intag, eftersom de kan ha en negativ effekt på magslemhinnan. och för vissa sjukdomar kan de inte användas eller bör de användas med försiktighet.
 • Rimlig fysisk aktivitet, såsom yoga - smärta blir mindre uttalad.
 • Örtmedicin - produktionen av prostaglandiner minskar med användning av svarta vinbär- och kvällsoljor, fänkål eller te från det kan minska antalet uterus sammandragningar, ingefära te lindrar vaskulära spasmer (fytopreparationer tas också efter samråd med en läkare).
 • Undvikande av stress och god sömn.

Om smärtan fortfarande inträffade, kommer massage av korsryggen och sakralområdet att hjälpa till att minska dem..

Smärtsamma perioder

Menstruation är en naturlig process som sker varje månad hos kvinnor. Menstruationens början bekräftar att kvinnan har börjat puberteten. Denna process är helt naturlig, och varje kvinna bör acceptera den och vänja sig vid den. Men inte så enkelt. Det händer att en kvinna förväntar sig dessa dagar med skräck, eftersom hon har smärtsamma perioder.

I allmänhet bör menstruationen inte orsaka en kvinna stor besvär. Men smärta under menstruationen är en typ av signal om att något är fel med den kvinnliga kroppen. Orsakerna till smärtsamma perioder bör vara kända för varje kvinna som har uppnått fertil ålder..

Orsaker till smärtsamma perioder

Vad orsakar algodismenorea (smärtsamma perioder)? Utflödet av menstruationsblod och endometrium sker på grund av intensiva sammandragningar av livmodern. När något stör den här processen uppstår smärta under menstruationen. Den mest intensiva smärta kvinnan upplever vanligtvis på den första eller andra dagen av menstruation.

Det vanligaste skälet till att menstruationen är smärtsam är den felaktiga placeringen av livmodern. Det komprimerar nervändarna, vilket bidrar till förekomsten av smärta i korsbenet, nedre delen av ryggen och nedre buken. Detta tillstånd kan vara antingen medfødt eller förvärvas som ett resultat av olika inflammatoriska processer i livmodern, äggstockarna och äggledarna.

Nivån av hormoner i kroppen påverkar också intensiteten av livmodersammandragningar och kvinnans känslighet för smärta. Ofta kännetecknas kvinnor över 30 år av mycket smärtsamma perioder, vilket är en konsekvens av den ökade nivån av det kvinnliga könshormonet - östrogen.

För de rytmiska sammandragningarna av livmodern under menstruationen är specialkemikalier - prostaglandiner - ansvariga. Ju högre nivå, desto oftare och starkare livmodersammandragningar inträffar. Därför uppstår smärtsamma perioder ofta med förhöjda prostaglandiner. Ofta åtföljs smärta också av diarré, illamående, huvudvärk och kvinnors allmänna välbefinnande..

Varför är smärtsamma perioder ännu? Ofta händer detta på grund av nedsatt funktion av binjurarna och sköldkörteln. Men i dessa fall lider kvinnan inte bara av smärta under menstruationen, utan också av premenstruellt syndrom.

Om unga och ännu inte födda kvinnor klagar över mycket smärtsamma perioder kan detta indikera infertilitet.

Orsaken till smärtsamma perioder kan också vara användningen av en kvinnas intrauterin enhet som ett skyddande medel mot oönskad graviditet. Eftersom den intrauterina enheten är en främmande kropp, försöker kroppen ofta att "bli av" med den. Dessutom bidrar spiralen till ökad produktion av livmoderslimhinna hos prostaglandiner..

Smärta under menstruationen är ofta ett symptom på kroniska inflammatoriska sjukdomar i det kvinnliga könsorganet: inflammation i äggstockarna, endometrios, kolpit, inflammation i äggledarna, etc..

Det händer att algodismenorré orsakas av en genetisk faktor när många i kvinnan drabbades av denna sjukdom.

Symtom på smärtsamma perioder

Algodismenorea är den vanligaste gynekologiska sjukdomen. Enligt statistik upplevde varje andra kvinna smärta under menstruationen. Dessutom manifesteras ofta smärtsamma perioder inte bara i smärta i buken, korsryggen, korsbenet, men åtföljs också av andra störningar i kroppen: illamående och kräkningar, huvudvärk, irritabilitet, svimning, bensmärta, etc..

Om en kvinna regelbundet har perioder som är smärtsamma, är ofta alla dessa symtom en följd av det faktum att en kvinna tillbringar en månad i väntan i ansträngd förväntan på sina nästa perioder och uppfattar henne som en katastrof som inte kan undvikas. Det vill säga den psykologiska faktorn spelar också en viktig roll.

Vilka symtom bör du rådfråga med en gynekolog?

 • Under menstruationen intensifieras smärtan kraftigt och åtföljs av mycket kraftiga blödningar.
 • Mindre svår smärta under menstruationen än vanligt.
 • Menstruationen åtföljs av feber, frossa, svettningar, vilket kan indikera en inflammatorisk process.
 • Utsläppet är ovanligt, har en skarp lukt och en ovanlig färg. Under urinering känner en kvinna smärta och sveda. Dessa symtom kan indikera en infektion i kroppen..

När man ska ringa ambulans?

 • Svår yrsel, medvetenhetsförlust.
 • Skarp svår smärta i nedre del av buken, som inte tillåter att komma ur sängen.
 • Utseendet i menstruationsblodet av vävnadsdelar i en gråaktig eller silverfärgad färg.
 • Om din period gick under graviditeten.

Diagnos av smärtsamma perioder

För att diagnostisera algodismenorea måste en kvinna svara på en gynekolog på ett antal frågor:

 • Vilken typ av smärta är, hur är de relaterade till menstruation och när börjar de?
 • Lever en kvinna ett aktivt sexliv och hur ofta når hon orgasm?
 • Har hon en regelbunden menstruationscykel??
 • Känner en kvinna smärta under samlag?
 • Vilka metoder använder en kvinna för att förhindra en oönskad graviditet??
 • Har kvinnan inflammatoriska gynekologiska sjukdomar just nu och var de tidigare?
 • Lider en kvinna av infertilitet?

Varje kvinna bör förstå att smärtsamma perioder inte bara är obehagliga upplevelser, utan också bevis på att vissa störningar uppstår i kroppen. Därför är det med algodismenoré nödvändigt att konsultera en läkare som hjälper till att identifiera dess orsak och föreskriva lämplig behandling.

Hittade du ett misstag i texten? Välj det och tryck på Ctrl + Enter.

Smärtsamma perioder

Webbplatsen ger referensinformation endast för informationssyften. Diagnos och behandling av sjukdomar bör utföras under övervakning av en specialist. Alla läkemedel har kontraindikationer. Specialkonsultation krävs!

I varje flickas liv kommer ett ögonblick när hon växer upp och detta uttrycks inte bara i det faktum att hon blir smartare och högre, utan också i de förändringar som påverkar den kvinnliga kroppen. Den ökade produktionen av hormoner under puberteten kommer till uttryck i förvärvet av typiskt kvinnliga konstitutionella drag - en figur bildas, bröstet ökas i storlek.

Den mest slående manifestationen av att växa upp är att ögonblicket för den första menstruationen kommer. Det är från detta ögonblick som barndomen tar slut och en ny etapp i livet börjar. För varje tjej går denna period på olika sätt, och mycket beror på hur väl hon är beredd på detta, där naturligtvis mamman spelar den främsta rollen.

Som regel orsakar rädsla för förändringar oss att fundera över varför det finns smärtsamma perioder. Förutom att det här problemet börjar oroa sig under puberteten, är det fortfarande relevant för äldre flickor och kvinnor.

Det finns kvinnor som nästan hela livet upplever smärtsamma perioder och letar efter alla slags sätt att hjälpa till med att bli av med detta. För många blir detta ett verkligt problem. Orsakerna till denna egenskap hos kvinnlig kropp och behandlingsmetoder kommer vi att överväga i den här artikeln och försöka ta reda på om det fysiologiska eller patologiska tillståndet är en smärtsam period.

Begrepp. Definition

Smärtsamma perioder (det medicinska namnet är algomenorré) är ett smärtsyndrom som uppstår under menstruationen och några dagar innan det börjar. Smärtsamma perioder kännetecknas av värkande eller krampande smärta i nedre del av magen, i ländryggen och i sakrum. De kan åtföljas av en generell sjukdom..

Kliniska symtom

Andra symtom som följer med smärtsamma perioder kan gå med i smärtsyndromet: illamående, huvudvärk, kräkningar, yrsel. Hos vissa kvinnor störs sömnen, aptiten ökar eller minskar kraftigt, känsligheten för olika lukt ökar och smakupplevelser förändras. Under den svåraste förloppet av smärtsamma perioder kan en kvinna öka trycket, uppträda eller förvärra migrän. Dessutom kan en smärtsam menstruationscykel orsaka ökad hjärtfrekvens och svimning. Smärtsamma perioder med blodproppar kan uppstå och varierar i blödningsintensitet..

En ökning av temperaturen med smärtsamma perioder är ett ganska sällsynt symptom. Det observeras i fall där en kvinna lider av sekundär algomenorré, som utvecklats på basis av endometrios..

Ett kännetecken för smärtsamma perioder är perioden för deras inträffande. Som regel inträffar det 1-1,5 år efter den första menstruationen. Det noteras också att algomenorré är vanligare hos kvinnor med en ägglossande, regelbunden menstruationscykel..

Epidemiologi. Statistisk data

Smärtsamma perioder är ett ganska vanligt tillstånd. Enligt statistik är kvinnor i åldrarna 14-44 år (för primär algomenorré) och kvinnor i åldrarna 30-40 år (för sekundär algomenorré) mottagliga för denna patologi. Smärtsamma perioder i denna åldersgrupp finns hos 31-52% av kvinnorna. Av det totala antalet kvinnor som har en smärtsam menstruationscykel, förlorar cirka 10% av kvinnorna sin förmåga att arbeta med början av menstruation.

orsaker

Smärtsamma perioder kan vara primära och sekundära. Primär algomenorré betraktas som funktionell, eftersom den inte är förknippad med förändringar i de inre könsorganen av anatomisk art. Sekundär algomenorré är ett av symptomen på medfödd patologi i de inre könsorganen (missbildningar) eller gynekologiska sjukdomar: endometrios, kroniska inflammatoriska sjukdomar i livmodern.

Fram till slutet har alla orsaker som kan orsaka smärtsamma perioder ännu inte klargjorts. Med primär algomenorré visar kvinnor inga avvikelser alls med en grundlig undersökning. I den sekundära formen kan tecken på endometrios eller inflammatoriska sjukdomar i hängorna upptäckas..

Vid sekundär algomenorré hos kvinnor diagnostiseras ofta intern eller extern endometrios. I dessa fall varar smärtan mer än 1-2 dagar.

Orsakerna till sekundär algomenorré kan också vara: förlossning, abort, kirurgiska ingrepp på hängorna och livmodern, uterus fibroids (med en submucös plats i noden), användning av intrauterina preventivmedel (spiraler).

En annan av orsakerna till smärtsamma perioder kan vara åderbråck i bäckenet samt brott i livmoderns breda ligament (denna patologi är känd inom medicinen som Allen-Masters). Bäckenutvidgning är sällan en oberoende sjukdom. Oftast är det en manifestation av en systemisk sjukdom som uppstår med åderbråck i nedre extremiteter och hemorroida vener. Brott i livmoderns breda ligament kan inträffa vid födelseskador och med mycket grov curettage av livmoderhålan.

Smärtmekanismen i en smärtsam menstruationscykel

Varför finns det smärtsamma perioder, eller snarare, vad är mekanismen för smärtsyndromutveckling i detta fall? Den omedelbara orsaken till smärta är livmodersammandragningar, vilket orsakar vasospasm, vilket leder till undernäring av vävnader. Livmodersammandragningar orsakas i sin tur av förhöjda prostaglandiner..

Förutom orsakerna som är direkt associerade med de inre könsorganen kan smärtsamma perioder observeras i fall där en kvinna har platta fötter, dålig hållning. En viss roll ges också till kvinnors psykologiska tillstånd. Vissa kvinnor förväntar sig en undermedveten förväntan på att en smärtsam menstruationscykel börjar, i samband med att en kvinna upplever rädsla med menstruationens början eller tillvägagångssätt, vilket förbättrar även det vanliga obehag som kännetecknar dessa månader. Därför är det i båda fallen viktigt att avgöra vilken komponent som spelar en viktig roll - biologisk eller psykologisk, och om båda är närvarande, bör läkaren bestämma vilken som är dominerande.

Klassificering

Smärtsamma perioder klassificeras enligt olika tecken.
Beroende på orsaken till förekomsten är algomenorré uppdelad i:

 • Primär;
 • Sekundär.

Smärtsamma perioder har tre svårighetsgrader:
 • Lätt;
 • Sekundär;
 • Allvarlig (med funktionshinder),

komplikationer

Vid smärtsamma månatliga komplikationer och med mild eller måttlig svårighetsgrad observeras inte. I svåra fall är funktionshinder (kortvarig, tillfällig) och utveckling av allvarliga former av depression möjliga. Vid sekundär algomenorré är komplikationer inte direkt relaterade till smärta, utan bestäms av den underliggande sjukdomen och dess förlopp..

Diagnostik och differentiell diagnostik

För diagnostiska ändamål föreskrivs följande:

 • Allmän klinisk undersökning;
 • Ultraljud av bäckenorganen;
 • laparoskopi;
 • Dopplerografi av blodkärl (för att upptäcka åderbråck i det lilla bäckenet);
 • Psykologkonsultation.

Behandling

Vid behandling av smärtsamma perioder är inte bara eliminering av smärtsyndromet, utan också adekvat behandling av den underliggande sjukdomen av stor betydelse.
Metoderna för terapi är indelade i läkemedel och icke-läkemedel.

Läkemedelsbehandling under smärtsamma perioder
De viktigaste läkemedlen för behandling av smärtsamma perioder är: krampläkemedel och smärtstillande medel. Det noteras att en kombination av no-shpa och nurofen ger en god effekt. Dessutom är utnämningen av orala preventivmedel i många fall effektiv, till exempel Diane-35, Yarina. E-vitamin, som måste tas på kurser, är till stor hjälp.

Icke-läkemedelsbehandlingar under smärtsamma perioder
Om du har smärtsamma perioder är piller inte alltid det enda sättet att minska smärta. Det finns många andra, icke-läkemedelsmetoder som kanske inte helt eliminerar smärtan, men som kommer att bidra till att minska dess intensitet och varaktighet betydligt..

Följande åtgärder rekommenderas för kvinnor med en smärtsam menstruationscykel:

 • Överensstämmelse med den dagliga rutinen;
 • Full sömn;
 • Sportaktiviteter (för att stärka pressen);
 • Kost (minska konsumtionen av högkalorifoder, en ökning av menyn med frukt, grönsaker och vätskor);
 • Fullständigt upphörande av rökning och alkohol;
 • Minska emotionellt överarbete, minimera stressiga situationer;
 • Yogakurser;
 • Akupunktur;
 • Akupressur och allmän massage;
 • Elektrofores med novokain på solar plexusområdet (6-8 sessioner utses på ett sådant sätt att de slutförs i början av menstruationen).

Folkrättsmedel

Prognosen för smärtsamma perioder

Vid smärtsamma perioder av primär natur är prognosen gynnsam. Om algomenorré är sekundär bestäms prognosen av den underliggande sjukdomen.

Förebyggande åtgärder

Om en kvinna lider av en smärtsam menstruationscykel, är det första du måste göra med en läkare. Endast ett kompetent samråd med en läkare hjälper till att ta reda på den verkliga orsaken och överväga lösningar på problemet.

Dessutom finns det ett antal åtgärder, iakttagande av vilka du kan minska intensiteten av smärta. Vissa av dem måste appliceras ständigt, det vill säga för att göra en del av sin livsstil (spela sport, besöka poolen, sluta röka och alkohol, bantning), och det finns de som måste användas omedelbart innan nästa menstruation börjar.

Det senare inkluderar följande: Innan menstruationen börjar kan du ta ett varmt bad med eteriska oljor, dricka te med lugnande örter och sova väl. Det är också mycket viktigt att anpassa sig till positiva känslor. Denna oskadliga uppsättning åtgärder kommer att förbättra ditt totala välbefinnande, och de kommande perioderna kommer inte att vara så smärtsamma.
Hålla sig frisk!

Smärtsamma perioder - algodismenorré - orsaker och behandling

Menstruation är en naturlig fysiologisk funktion för alla kvinnor i reproduktiv ålder. Denna period kallas också kritiska dagar, och för många kvinnor är de verkligen kritiska - intensiv smärta, huvudvärk, illamående, upprörd avföring och generell sjukdom, och så varje månad från år till år.

Enligt statistik genomgår 30-50% av kvinnorna i åldern 14 till 45 år en sådan plåga. Tyvärr söker inte alla hjälp från gynekologer och tror att detta är normalt, för finns i många, och ingen har dött av detta, hoppas också att med tiden allt kommer att fungera.

 • För det första, att uthärda smärta är inte bara onormalt, utan också full av konsekvenser för nervsystemet, och den systematiska användningen av smärtstillande medel hjälper bara till att minska smärta, men löser inte problemet och kommer inte att leda till något bra (kroppen vänjer sig förr eller senare tar läkemedlet, och du kommer att behöva mer och mer starka smärtstillande medel, eller tvärtom kommer känsligheten för smärta gradvis att raderas, och orsaken till sjukdomen kommer bara att utvecklas, men utan uttalade manifestationer, vilket leder till försummelse av sjukdomen).
 • För det andra är smärta i sig inte en normal händelse, det är en signal från din kropp att något går fel och att han behöver hjälp. Därför är att konsultera en gynekolog med smärtsamma perioder bara ett nödvändigt steg på vägen till din kvinnliga hälsa och ett lugnt liv.

Som alla andra sjukdomar har smärtsamma perioder, och inte alla vet att detta är en sjukdom som kallas algodismenorea, orsaker som kan och bör elimineras. Det är, behandling av smärtsamma perioder (algomenorré) är möjlig.

Orsaker till smärtsamma perioder

Algomenoré (smärtsamma perioder, algodismenorea, dysmenorré) är av två typer: primär och sekundär.

Primär algomenorré kallas funktionell, eftersom den inte är förknippad med anatomiska störningar i de inre könsorganen. Medan sekundär algodismenorrhea är en konsekvens eller snarare ett symptom på ett antal gynekologiska sjukdomar, såsom endometrios, klamydia, kronisk inflammation i livmodern och missbildande av de inre organen i könssystemet..

Orsaker till primär dysmenorré

Oftast manifesteras primär dysmenorré i tonåren under puberteten, när den hormonella bakgrunden inte är lika stabil som hos vuxna kvinnor. Den främsta orsaken till primär dysmenorré är en ökning av hormonnivåerna. Enligt kroppens reaktion på en ökning av hormonnivån kan smärtsamma perioder av denna typ delas upp i två grupper:

 • Adrenergisk - är associerad med ökade nivåer av dopamin, adrenalin och noradrenalin. Tillståndet kännetecknas av svår huvudvärk, feber, störningar i tarmen (förstoppning), huden i ansiktet och kroppen är mycket blek, och på fötter och handflator är den ofta blåaktig, vilket är förknippat med en avmattning av blodgenomförandet genom små kärl. Det finns sömnstörningar i form av sömnlöshet..
 • Parasympathetic - är förknippat med en ökning av serotonin i cerebrospinalvätskan. I det här fallet är de flesta av symtomen motsatta av den adrenerga typen av primär dysmenorré: låg kroppstemperatur, diarré, kräkningar, minskad hjärtfrekvens och svullnad i ansiktet. Viktökning är möjlig en dag eller två före menstruationens början, samt reaktioner på ansiktshuden.

Enligt nyligen genomförda studier kan, förutom hormonella störningar, avvikelser i utvecklingen av bindväv, kärlsjukdomar, störningar i den sexuella och andra kroppsfunktioner också vara orsaker till primär dysmenoria..

Men oftast orsakas primär dysmenorré av en kränkning av den hormonella bakgrunden. Denna manifestation av smärtsamma perioder diagnostiseras och behandlas gemensamt av en gynekolog och en endokrinolog..

För att lösa detta problem måste företrädare för det kända könet i ung ålder vända sig till barngynekologi, där gynekologer kommer att hitta ett speciellt tillvägagångssätt för alla patienter utan att skada tonårspsyken.

Orsaker till sekundär dysmenorré

Sekundär dysmenorré är vanligast hos kvinnor över 30 år. Eftersom orsakerna är patologiska till sin natur kan smärtsyndromet med samtidiga sjukdomar vara mycket intensiva till sin natur till en tillfällig funktionsnedsättning.

 • Extern och inre endometrios är den vanligaste orsaken till sekundär dysmenorré. Smärta med endometrios under menstruationen varar i 2-3 dagar och är ont i naturen. Endometrios är i sig en ganska vanlig sjukdom som, om den försummas, kan leda till ett antal kroniska sjukdomar, upp till infertilitet.
 • Bäckeninflammatorisk sjukdom.
 • Könstumörer.
 • Bäckenutvidgning.
 • Limförändringar efter operationen.

Diagnos av sekundär dysmenorré är inte heller en svår uppgift, och orsaken till smärtsamma perioder kan snabbt identifieras genom analyser och ultraljud (ultraljudundersökning av bäckenorganen).

Beroende på resultaten av undersökningen får du antingen terapeutisk eller kirurgisk behandling. I vilket fall som helst är det omöjligt att försena ett besök hos en gynekolog på grund av att sekundär dysmenorré i de flesta fall är ett tecken på patologi, som utan ordentlig uppmärksamhet kan utvecklas till en hel massa kroniska sjukdomar och infertilitet.

Så du måste kontakta en gynekolog om du har allvarlig sjukdom under menstruationen.

3 huvudgrader av manifestation av smärtsamma perioder

  Måttlig smärta med svag allmän sjukdom. Samtidigt störs kvinnans prestanda sällan, och nivån på vital aktivitet minskar praktiskt taget inte. Jag vill emellertid notera att en sådan ganska mild form av dysmenorré utan ett tidigt besök hos en gynekolog så småningom kan utvecklas till en allvarligare, förknippad med ökad sjukdom och varaktigheten av smärtsamma tillstånd.

Chef för gynekologisk avdelning
Karapetyan Gayane Artavazdovna

En hälsosam livsstil för dig är först och främst...

Hur man hjälper kroppen att överleva smärtsamma perioder

De smärtsamma upplevelserna som uppstår under menstruationen, inom medicinen brukar det kallas dysmenorré.

Varför är det så smärta?

Saken är att i början av menstruationscykeln produceras fysiologiskt aktiva ämnen som kallas ”prostaglandiner” i slemhinnan som linjer insidan av livmoderhulen. Utvecklingen av dessa ämnen åtföljs av alla inflammatoriska processer. På grund av prostaglandiner börjar livmodern att sammandras, mättnadsnivån i vävnader med syre minskar avsevärt, vilket gör att kvinnan känner kramper, smärta och andra obehagliga känslor.

För varje kvinna fortsätter cykeln enligt ett individuellt scenario.

Som regel åtföljs de första dagarna av menstruationen av smärtsamma upplevelser, som börjar 12 timmar före cykelstart och slutar den andra dagen. Vissa kvinnor har fortfarande smärta och obehag fram till slutet av sina perioder. Smärtan under menstruationen är spastisk, värkande, dra, spricker, ibland sprider sig till höfterna, urinblåsan, ger till benen och ändtarmen.

Ibland åtföljs smärta av allmän sjukdom och dålig hälsa: yrsel, svaghet, illamående och huvudvärk. Om sådana allvarliga tillstånd uppstår är det nödvändigt att konsultera en gynekolog och välja rätt behandling.

Mediciner och en varm dusch minskar smärtan

Vanligtvis är icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel (NSAID) som Ibuprofen, liksom det välkända No-shpa, bra vid smärtsamma perioder. NSAID sänker nivån av prostaglandiner, vilket resulterar i att smärtsamma känslor reduceras. Vissa studier bekräftar effektiviteten av massage under menstruationen, eftersom massan syftar till att koppla av och förbättra blodcirkulationen. Huvudregeln är att undvika påverkan på buken. Om din period åtföljs av obehag kommer det att vara användbart att ta en varm dusch. Värme minskar smärtan.

Blodcirkulationen kan förbättras med enkla fysiska övningar, som promenader och lätt löpning. Att arbeta med vikt är kontraindicerat, som ett resultat av överbelastning kan du provocera ett omvänt utflöde av blod genom äggledarna, vilket bara kommer att öka smärtan.

P-piller som ett medel mot smärta

Orala preventivmedel undertrycker ägglossningen och hämmar tillväxten av endometrium, vilket resulterar i att prostaglandiner produceras i mycket mindre mängder, och smärta under menstruationen försvinner. Specialisten bör välja lämpliga läkemedel baserat på resultaten från undersökningarna.

Var noga med att besöka en läkare om menstruationen åtföljs av ovanliga symtom som inte förekom tidigare. Till exempel blev de rikliga eller omvänt knappast, det fanns betydande cykelstörningar, smärtan förstärktes avsevärt.

Glöm inte att orsakerna till smärtsamma perioder kan vara inflammatoriska processer i bäckenorganen, livmoderfibroider, en mängd sexuellt överförda infektioner, liksom en ektopisk graviditet, polycystiska äggstockar. Endast en läkare hjälper till att ställa rätt diagnos och välja rätt terapi..

Läs också:

Bädda in "Pravda.Ru" i din informationsström om du vill få operativa kommentarer och nyheter:

Lägg till Pravda.Ru till dina källor i Yandex.News eller News.Google

Vi är också glada över att se dig i våra samhällen på VKontakte, Facebook, Twitter, Odnoklassniki.

Varför gör menstruationen ont

Kramp under menstruationen är en otäck sak, men åtminstone bekant. Det är därför det är värt att ägna särskild uppmärksamhet åt eventuella förändringar - till exempel om vanligtvis ganska tolerabelt obehag har förvandlats till verkligt lidande. Eller smärtan lämnar dig inte ens några dagar efter att menstruationen har avslutats. Slutligen är urladdningen ovanligt riklig och varar onormalt länge. Oavsett vilken förändring som uttrycks, signalerar det att något kan vara fel med kroppen. "Och du kan inte ignorera det," avslutar Alice Duque, barnläkare-gynekolog vid Mount Kisco Clinic i New York.

För att få en uppfattning om möjliga problem, läs vidare..

Mycket svår smärta och kraftig urladdning

Möjlig orsak: uterus fibroids. Detta är en godartad tumör på livmoderens inre eller yttre vägg. Varför fibroma förekommer är inte helt förstått, men problemet är mycket vanligt bland kvinnor 30-40 år. Smärtan, den nivå som Duque beskriver som "går av skala" uppstår vanligtvis på grund av det mekaniska trycket från tumören i livmodern eller som ett resultat av inflammation.

Vad du ska göra: boka tid hos din gynekolog och prata om symtomen. Läkaren kommer sannolikt att genomföra flera undersökningar, vilket kommer att bli tydligt om du har fibrom och om du behöver ta bort det. Det senare beror på många faktorer - inklusive tumörens placering och dess storlek (varierar från knapp till medium grapefrukt). Eftersom fibroider är känsliga för östrogennivåer kan du förskrivas COC som anestesimedel..

Konstant dragande smärta

Möjlig orsak: inflammatorisk process i bäckenorganen, det vill säga en infektion i äggstockarna, urinblåsan, livmodern och / eller äggledarna. Var kommer inflammation från? Nåväl STI kan till exempel leda till det i ett avancerat skede (kom ihåg att klamydia och gonoré ofta är asymptomatiska). ”Smärtan är nästan konstant, vanligtvis utan svåra anfall, men samtidigt mycket obehaglig,” sa Alice. Och under menstruationen, i kombination med spasmer, kan smärtan från inflammation intensifieras.

Vad du ska göra: gå genast till gynekologen. "Den inflammatoriska processen blir sällan en ursäkt för mycket brådskande åtgärder, men du kan inte starta den," säger Duke. - Ju tidigare läkaren undersöker dig och bestämmer orsaken, desto snabbare kan han förskriva antibiotika. Om du ignorerar inflammation under lång tid kan det orsaka ärrvävnad, vilket i slutändan påverkar din förmåga att bli gravid ett barn..

Skarp smärta i ena sidan

Möjlig orsak: äggstocks torsion. "Detta händer när ett fenomen (till exempel bildandet av en cyste) får äggstocken att vridas, vilket gör det svårare för blod att rinna," säger Duque. "Detta är en mycket stark, nästan outhärdlig smärta som kräver omedelbar läkarvård." En av konsekvenserna är utrotningen av ovariefunktionen..

Vad du ska göra: ring en ambulans. Ultraljud och andra studier kommer troligtvis att krävas. Vid bekräftelse av diagnosen torsion krävs en omedelbar laparoskopisk (det vill säga med en minimal nivå av intervention) för att få organet till en normal position. ”Ibland kan äggstocken sparas i rätt tid. Men om det redan ser oundvikligt ut måste det tas bort. Lyckligtvis är detta organ parat, och den återstående äggstocken tar över produktionen av östrogen och ägg ”.

Allvarliga kramper som vanliga smärtstillande medel inte hjälper

Möjlig orsak: endometrios är en sjukdom där livmodervävnader rör sig till andra organ (till exempel äggstockarna eller äggledarna) och rotar sig där. Enligt American Center for Obstetrics and Gynecology finns endometrios hos nästan 10 procent av kvinnorna. Men saken är att det kan ta år att få rätt diagnos. Innan detta händer tror de flesta patienter att svår smärta under menstruationen är ett vanligt fenomen och att de lider. Dessutom känner de sig ofta obekväma under sex.

Vad du ska göra: igen, gå till läkaren och beskriv dina symtom. Du har ordinerat flera tester och studier för att bestämma behandlingsalternativ. Eftersom endometriala vävnader är känsliga för hormonnivåer, tar hormonella preventivmedel att minska smärta. Men det enda sättet att bekräfta endometrios är fortfarande laparoskopi, under vilken läkaren kan försöka ta bort så mycket vävnad som möjligt.

Svår kramp efter installation av intrauterin preventivmedel

Möjlig orsak: koppar (icke-hormonell) intrauterin enhet. Inom tre månader efter installationen av denna lilla T-formade enhet är intensifiering av smärta möjlig, eftersom spiralerna behöver tid för att "slå rot" i kroppen.

Vad du ska göra: "om smärtan fortsätter under lång tid eller plötsligt inträffar efter en lång period av normal funktion av IUD, måste du registrera dig för en ultraljudssökning för att ta reda på i vilket tillstånd spiralen befinner sig," rekommenderar Duque. Läkaren kan kontrollera och lätt korrigera IUD: s position, varefter smärtan bör försvinna.

Svår smärta under menstruationen: normal eller avvikelse, och vad man ska göra åt det?

Smärtsamma perioder eller, på ett vetenskapligt sätt, algomenorré, åtföljs av allvarliga smärtanfall i nedre del av magen och illamående, yrsel och överdriven irritabilitet. Allt detta orsakar mycket besvär och därför uppstår naturligtvis frågan om vad som är orsakerna till de mycket smärtsamma perioderna och vad man ska göra med det hemma?

Smärta i menstruation - orsaker

När det gäller grundorsakerna - läkare skiljer två huvudfaktorer, dessa är fysiologiska orsaker och hormonell obalans. Om vi ​​pratar om hormonell obalans - är det överskottet av prostaglandin som provocerar smärtsyndromet.

Varför menstruation är smärtsamt:

 1. Infektiösa och inflammatoriska processer som förekommer i reproduktionssystemet och organen i bäcken hos en kvinna, liksom maligna / godartade neoplasmer och åderbråck.
 2. Användning av preventivmedel, särskilt den intrauterina enheten.
 3. Ofta medicinska aborter och andra intrauterina kirurgiska ingrepp - i detta fall uppstår vävnadsbildning, vilket resulterar i smärtsam menstruation.
 4. Orsaken till mycket smärtsamma perioder hos kvinnor kan vara komplikationer efter kirurgi i livmoderhängen och komplikationer efter förlossningen, samt komplikationer efter kejsarsnitt.
 5. Överträffad mental såväl som fysisk överarbetning, om inte normala arbets- och viloförhållanden följs.

Hur man lindrar smärta

Enligt medicinsk statistik inträffar smärtsam menstruation hos tonåriga flickor i utvecklingsstadiet av menstruationscykeln, och tills den har fastställts kommer de att bry sig i 2-3 år. Bland annat klagar alla som leder en ohälsosam livsstil också över sjukperioder.

Komplekset med hälsoåtgärder som syftar till att eliminera smärtsam menstruation i sig inkluderar:

 • behandling av försummade och aktuella sjukdomar i både reproduktionssystemet och hela organismen;
 • kompetent organisation av regimen för arbete och vila, samt utnämning av en speciell diet - detta kommer att ge råd till en gynekolog och nutritionist;
 • vägran av skadliga missbruk - rökning och alkohol, droger, samt genomgång av en fysisk procedur;
 • positiva resultat i kampen mot smärtsam menstruation ges genom akupunktur och akupunktur, med vitaminer.

Hemma kan du göra en lätt massage på nedre del av buken, följ medurs och sedan slå dig in i värmen eller ta en varm dusch.

Behandlingssätt utan medicinering

I arsenal av traditionell medicin finns det många sätt som du kan ta bort smärtsyndromet med algomenorré. Först och främst kan du brygga te från hästsvans, röttröda och röd yarrow, manschetter och morwort - de förbereder en samling av torra råvaror tagna i lika delar. Därefter brygger 2 liter kokande vatten 4-5 msk. l samla och insistera flera timmar. Det tas före måltiderna, men det viktigaste att komma ihåg är att samlingen har en uttalad diuretisk effekt..

Det hjälper till att lindra smärta under menstruation och infusion av oregano - i en liter kokande vatten ångas en matsked av torra råmaterial och insisterade i flera timmar i en termos. Accepteras under dagen och delar upp hela volymen i 4-5 mottagningar. Det hjälper också till att lindra smärta och buljong från en herdsväska - det räcker med att koka en matsked torra råvaror i ett glas kokande vatten och koka den i 3-4 minuter på låg värme. Låt sedan svalna och ta hela dagen..

Elecampane avkok är ett effektivt och effektivt folkrecept. I det här fallet, i en liter kokande vatten, ångas en matsked av hela den torkade växten tillsammans med roten och låt den brygga i ungefär en timme. Dela upp hela volymen i två doser - det lindrar inte bara smärta utan ger också en lugnande effekt.

Det kommer också att vara intressant: fördelarna och nackdelarna med tubal ligation, och vilka konsekvenser kan förväntas.

Vad är genital herpes och hur man bestämmer det, läs vår artikel.

Apoteks smärtlindring

Det finns många verktyg på läkemedelsmarknaden idag som hjälper till att lokalisera och undertrycka smärta under menstruationen. Men självmedicinering är inte värt att öva - för att eliminera menstruationssmärta bör läkemedlet väljas uteslutande av läkaren. Läkarna delar villkoren alla läkemedel i flera grupper:

Icke-steroidgrupp

De tas före menstruationens början eller under de första dagarna av urladdningen - de är effektiva och prisvärda. Bland dessa tabletter, godtagbara under smärtsamma perioder, ta följande:

 • Aspirin - lindrar gradvis smärta. Det tas 1-2 tabletter 3-4 gånger om dagen.
 • Paracetamol - ta högst 4 tabletter per dag.
 • Ibuprofen - den maximala dosen per dag bör inte överstiga 5-6 tabletter.
 • Piroxicam - läkare föreskriver intag på en tablett högst 3 gånger om dagen.
 • Citramon - dryck när smärtan intensifieras.

spasmolytika

De hjälper till att lindra krampen och eliminerar sålunda smärta. När det gäller hastigheten på deras inflytande och avlägsnande av smärta är de något lägre än den icke-steroida gruppen av mediciner.

 • Papaverine - ta en flik. högst tre gånger om dagen. Hjälper till att lindra muskelspasmer och slappna av de inre organen, och därmed eliminera smärta.
 • Buscopan - det rekommenderas att dricka högst 1-2 tabletter upp till 5 gånger om dagen, slappna av muskler och lindra spasm, och därmed hantera smärta.
 • Drotaverinum tas på 1-2 tabletter. högst 5 gånger om dagen. Dess sammansättning dilaterar blodkärl och har på grund av detta en uttalad långvarig smärtstillande effekt.
 • No-spa är det vanligaste läkemedlet mot menstruationssmärta, kännetecknat av en snabb positiv effekt och frånvaron av biverkningar. Ta inte mer än 6 tabletter per dag.

Läkemedel tilldelade gruppen analgetika

Handla effektivt, men deras effektivitet är på kort sikt.

Läkare inkluderar läkemedel i denna grupp - Spazmalgon, Baralgin, Analgin och andra. Intaget av högst 1 tablett per dag visas - deras sammansättningar och aktiva föreningar påverkar inte levern och hjärtfunktionen, tillståndet för de inre organen på bästa sätt.

Hur man behandlar smärtsamma perioder som läkaren berättar i videon:

Smärtsamma perioder - kan och bör behandlas

Problemet med smärtsamma perioder dyker upp ganska ofta. Varför tappar vissa flickor inte sin arbetsförmåga och har en positiv attityd, medan andra föredrar att spendera de första dagarna av menstruationen i sängen, under en varm filt, och är rädda för att flytta igen? Frågan är till stor del retorisk. Alla vet att menstruationscykeln och dess effekt på kroppen alltid är individuell, men det är fullt möjligt att påverka smärta.

Smärtsam menstruation är inte bara ett medicinskt, utan också ett socialt problem, eftersom ett sådant tillstånd kan leda till fullständig inoperabilitet, vilket manifesteras av ekonomiska förluster. För flickor och unga kvinnliga studenter kan sådana problem orsaka underprestanda i utbildningsinstitutioner..

Det är värt att notera att smärtsamma perioder har ett tydligt medicinskt namn - dysmenorré. Tidigare, särskilt i inhemska medicinska kretsar, kallades detta tillstånd "algomenorrhea." Många läkare, särskilt den gamla skolan, använder fortfarande detta koncept, men tekniskt sett är det redan fel. Begreppet "dysmenorrhea" återspeglar mer fullständigt den moderna visionen om en sådan patologi, som kombinerar ett komplex av vegetovaskulära och psykomotiska störningar 1.

När en läkare undersöker smärtsam menstruation, algomenorré eller dysmenoré under undersökningen, talar han definitivt om smärtsamma perioder, bekant för de flesta flickor.

Former av smärtsamma perioder

Modern medicin utvecklas ständigt, och idag finns det tre huvudformer av dysmenorré. Enligt ICD-10 (Internationell klassificering av sjukdomar) skiljer sig primär, sekundär och ospecificerad dysmenorrhea eller algomenorrhea.

Den primära formen innebär att det inte sker några patologiska förändringar i könsorganens struktur, det vill säga att det inte finns några allvarliga sjukdomar som kan orsaka kraftiga blödningar och smärta.

Den sekundära formen kännetecknas av närvaron av gynekologiska sjukdomar. De står bakom de smärtsamma perioderna.

Ospecificerad form läggs i de fall då diagnosen inte kunde identifiera den verkliga orsaken, men det är osannolikt 1.

Mycket ofta är smärtsamma perioder direkt relaterade till oegentligheter i menstruationscykeln..

De främsta orsakerna till smärtsamma perioder

Som redan förklarats ovan inträffar den primära och sekundära formen av dysmenorré (smärtsamma perioder) av olika skäl. En tydlig förståelse av mekanismen för förekomst av smärta hjälper flickan att prata med läkaren och snabbt identifiera den mycket olyckliga orsaken till smärtsamma perioder.

Orsaker till den primära formen av dysmenorré

Det huvudsakliga problemet är att läkarna hittills inte har kommit till en gemensam förståelse för hur smärta uppstår i den primära formen av dysmenorré. I de flesta fall ställs diagnosen genom uteslutning, det vill säga läkaren avbryter alla möjliga fysiska problem och sjukdomar i reproduktionssystemet. Det antas att den primära formen uppstår på grund av en ökad nivå av prostaglandin i livmoderns livmodersystem (det inre skiktet i livmodern, som är ansvarig för bildandet av ett medium för ett befruktat ägg) 2.

Prostaglandiner är hormonliknande ämnen (fysiologiskt aktiva lipidämnen) som är involverade i många kroppsfunktioner, oftast påverkar sammandragningen och avslappningen av glatta muskler, inklusive livmodern. Bildas på den plats där de påstås genom en komplex kemisk reaktion.

Den fulla mekanismen för smärtbildning med höga nivåer av prostaglandin är svår att beskriva och förstå, men kan förklaras på ett enkelt språk. Det noteras att med ökat prostaglandin ökar frekvensen av livmoderkontraktioner med 2-2,5 gånger i jämförelse med ett hälsosamt värde. Prostaglandiner själva orsakar inte smärta, men kan provocera smärta genom att agera på smärtmedlare. Således uppträder smärta på grund av höga sammandragningar, livmodern ischemi och hög vävnadskänslighet för smärtmedlare irriterade av prostaglandin. Dessutom orsakar förhöjd prostaglandin störningar i mag-tarmkanalen (GIT), huvudvärk och motoriska störningar 3.

Förutom prostaglandiner gäller en liknande mekanism för utveckling av smärta för leukotriener. Ofta kompletteras sådant beteende hos prostaglandiner av mentala faktorer (stress, dåliga vanor), yttre faktorer (konflikter, socialt liv) och funktionsfel i hormonsystemet (progesteron, östradiol). Vissa läkare förknippar fortfarande den primära formen av dysmenoré uteslutande med funktionella störningar i den kvinnliga kroppen 3.

Med tanke på att inte alla flickor vänder sig till ett liknande problem för medicinsk hjälp, är det extremt svårt att beräkna den exakta statistiken över sjuklighet. Enligt olika källor manifesteras algomenorré (smärtsamma perioder) hos 43% -90% av flickorna, medan endast allvarliga tillstånd som påverkar levnadsstandarden beaktas. Även om vi tar hänsyn till det minsta möjliga antalet 43%, är problemet enormt och kräver en särskild strategi 3.

Orsaker till den sekundära formen av dysmenoré

Trots att den sekundära formen av smärtsamma perioder är farligare än den primära, är det mycket lättare att identifiera dess verkliga orsaker..

I de flesta fall är den skyldige en speciell sjukdom i det kvinnliga reproduktionssystemet, med varierande svårighetsgrad 2:

 • endometrios - tillväxten av endometrium, det inre lagret av livmoderväggen;
 • fibroider och tumörer i äggstockarna;
 • inflammatorisk process;
 • självhäftande process;
 • genitala defekter, medfödda eller förvärvade, i vilka utströmningen av menstruationsblod störs;
 • intrauterin preventivmedel.

Behandlingen av kvinnor med sekundär dysmenorré är alltid baserad på behandlingen av den initiala sjukdomen som orsakade detta tillstånd..

Orsaker till smärtsamma perioder efter förlossningen

Ofta klagar unga mödrar över smärtsamma perioder efter förlossningen. I de flesta fall orsakar naturlig förlossning en kraftig utveckling av ovanstående skäl. Både den primära formen och den sekundära formen av dysmenorré kan uppstå, till exempel mot bakgrund av endometrios.

Dessutom observeras smärta när man matar ett barn, särskilt under menstruationen. Vid amning uppstår en reflexreaktion och livmodern minskar, vilket orsakar obehag eller smärta under menstruationen. Om födelsen var svår och det inte fanns några skador eller pauser, kan menstruationen också orsaka ytterligare smärta tills kroppen är helt återställd. Detsamma gäller för flickor som har haft kejsarsnitt..

Symtom på smärtsamma perioder

Trots de olika orsakerna till "problematiska" perioder är symtomen i båda fallen ganska lika, och de kommer inte att kunna bestämma formen av dysmenorré från dem 2:

 • svår smärta i nedre del av magen, medan av annan karaktär - värkande, skärning, sömmar, dragning och ger till korsryggen;
 • emotionell och mental störning - sömnlöshet, irritabilitet, depression, dåsighet, intolerans mot lukt, smakförändring;
 • autonoma störningar - illamående, hicka, rapningar, falsk känsla av värme, hypertermi, ökad urination, uppblåsthet, diarré eller förstoppning, överdriven svettning;
 • kärlsjukdomar - huvudvärk, yrsel, svimning, takykardi, hjärta, känsla av frossa eller domningar i händerna, svullnad i ansiktet;
 • endokrina störningar - allvarlig svaghet, kliande hud, svullnad i kroppen, polyuria, "bomullsben" och kräkningar.

Utan tvekan är det huvudsakliga och mest märkbara symptom smärta, som börjar 12-24 timmar före själva menstruationen eller tydligt på den första dagen av menstruationen. Varaktigheten av dysmenorré eller algomenorré är rent individuell och tar hänsyn till orsaken till detta tillstånd. Smärtan kan försvinna under de första timmarna, kan pågå en dag eller fortsätta under menstruationen 2.

Diagnos och behandling av smärtsamma perioder

Huvudtyngden i behandlingen av smärtsamma perioder bör läggas på en noggrann diagnos av patologins orsak. Det är därför många moderna diagnostiska metoder används och deras ytterligare jämförelse med varandra (klinisk diagnos) 2:

 • gynekologisk undersökning;
 • allmän blodanalys;
 • Analys av urin;
 • blodkemi;
 • ultraljudundersökning av bukhålan och könsorganen (ultraljud);
 • ytterligare studier baserade på resultaten av funktionell diagnostik;
 • samråd med läkare från relaterade områden är möjliga;
 • hysteroskopi (om föreskrivet);
 • laparoskopi (om föreskrivet);
 • elektroencefalografi.

Behandlingen av olika former av dysmenoré med stor sannolikhet kommer att variera, liksom orsakerna som provocerade dem. Men det finns allmänna rekommendationer som kan påverka behandlingen positivt och fungera som förebyggande terapi:

 • vägran av dåliga vanor - alkohol, rökning och så vidare;
 • undvika överkylning av kroppen;
 • avstå från sexuellt samlag under menstruationen;
 • lära sig att hantera stress och ångest;
 • minska fysisk aktivitet betydligt under menstruationen.

Läkemedel för behandling av smärtsamma perioder

Behandling av den andra formen av dysmenorré hos kvinnor är extremt individuell och beror på behandlingen av rotorsaken, ofta som kräver kirurgisk ingripande. Behandling av den första formen av dysmenoré kommer oftast till användning av tre typer av läkemedel 2:

 • Gestagener. Speciella hormonella läkemedel, analoger av progesteron - ett naturligt hormon i en kvinnas kropp. Med korrekt användning bidrar gestagener till normalisering av menstruationscykeln, en minskning av svårighetsgraden av dysmenoré och riklig blödning.
 • Hormonella kombinerade preventivmedel (COC). Läkare föreskriver ofta COC: er för smärtsam menstruation för de flickor som behöver preventivmedel. Man bör dock inte glömma att med otillräcklig diagnos kan COC: er endast maskera problem och till och med förvärra förloppet av vissa sjukdomar (till exempel endometrios på grund av förekomsten av östrogen i läkemedelssammansättningen). COC: er kan inte förskrivas till kvinnor som planerar en graviditet, eftersom de hämmar förmågan att bli gravid. Det är därför COC: er i Ryssland registreras enligt huvudindikationen "förebyggande av en oönskad graviditet" och inte för behandling av endometrios, dysmenoré, menstruationsregelbundenhet och andra kvinnliga sjukdomar..
 • Icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel (NSAID). Snabba smärtstillande medel som är närmare den symptomatiska effekten, men som också kan minska nivån av prostaglandiner, vilket leder till lättnad från "tunga" perioder.

Vitaminer (B6), neurotropa läkemedel, krampläkemedel, kalciumkanalblockerare, smärtstillande medel, antioxidanter, magnesium och mycket mer föreskrivs som hjälpmedel..

Det viktigaste att komma ihåg är att smärtsamma perioder indikerar behovet av att konsultera en gynekolog. Ett liknande problem är utbrett överallt, diskussionen är helt öppen och välkomnas av alla gynekologer. Självmedicinering utan att fastställa en orsak är full av risken att skada reproduktionssystemet.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Vad betyder utsläppet med en försening i menstruationen?

Tilldelningar med försening i menstruationen är vanligtvis mycket störande för flickor. I själva verket kan en sådan urladdning ha olika färger och ha en annan karaktär....

Varför menstruationen kan komma tidigare i en vecka och om du behöver oroa dig?

En enhetlig menstruationscykel är ett viktigt tecken på kvinnors hälsa. Varje överträdelse leder till ett fel i hormonsystemet och följaktligen till en kränkning av menstruationscykeln....

NÄR ÄR BÄTTRE ATT VARA PREGNANT? FANTASTISKA DAGAR FÖR KONSEPT

http://kidmen.ru/2008/10/kogda-luchshe-zaberemennet-blagopriyatnye-dni-dlya-zachatiya-2/http://kidmen.ru/wp-content/uploads/2008/10/111.jpg Varje kvinna kan bestämma med tillräcklig noggrannhet tid för ägglossning som inträffar i hennes kropp....