Varför finns det små perioder? Huvudsakliga skäl

Ansvarsfrihet

Ibland är en kvinna ledsen av att hennes perioder är för knappa. Den önskade graviditeten förekommer dock inte. Vad du ska göra: behandla eller vänta? Försena inte besöket hos läkaren, eftersom det kan vara ett tecken på en allvarlig sjukdom. Undersökningen visar exakt vad som är anledningen. I vissa fall försvinner detta problem av sig själv, så snart en kvinna åker på semester, ändrar sin miljö och lindrar nerverna. Men du kan behöva en lång behandling så att allt fungerar.

Vad är hypomenorré

Volymen blod som släpps under hela menstruationsperioden är normalt 50-150 ml. Medel anses vara magra, där mindre än 50 ml släpps. Detta tillstånd kallas hypomenorré. Vanligtvis åtföljs det av oligomenorré (en minskning av menstruationens varaktighet). Om normal menstruation varar 3-7 dagar, reduceras denna period till 2 dagar, ibland mindre med oligomenorré.

Hypomenorré i vissa fall (till exempel med klimakteriet) kan föregå fullständig frånvaro av menstruation (amenorré). Dålig menstruation anses vara ett naturligt fysiologiskt tillstånd hos flickor under puberteten, när cykeln ännu inte har fastställts (under de första 2 åren efter uppkomsten), liksom hos kvinnor under premenopaus, när äggstockarnas funktion försämras på grund av åldrande. En minskning av östrogennivåerna leder till det faktum att slemhinnan i livmodern inte har tillräckligt med tid att utvecklas, så menstruationsvolymen minskar.

Hos kvinnor i fertil ålder indikerar en sådan menstruation ofta sjukdomar i könsorganen. Undersökning krävs för att fastställa orsaken..

Symtom som medföljer knappa perioder

Med en minskning av menstruationsvolymen och deras korta varaktighet kan urladdningen vara lättare än vanligt eller ha en brun nyans, som bara liknar spår av blod. Dessutom förekommer de i tid eller med försening, och varaktigheten varierar från flera timmar till flera dagar.

Om en kvinna tidigare inte hade någon smärta och andra obehagliga symtom under menstruationen, då med en minskning i deras volym, huvudvärk, illamående, värkande smärta i korsryggen, i bröstet.

Små mörk urladdning vid infektionssjukdomar eller inflammatoriska sjukdomar i de inre könsorganen har en obehaglig lukt. Ritningsvärk i nedre del av buken. Varje gång under menstruationen kan näsblödningar förekomma.

Video: I vilka fall kräver små perioder uppmärksamhet

Orsaker till hypomenorré

Bland de huvudsakliga orsakerna till smala perioder kan kallas en förändring i förhållandet hormoner i kroppen som uppstår som ett resultat av naturliga processer (bildning och utrotning av sexuell funktion), gynekologiska eller endokrina patologier, användning av hormonella läkemedel för behandling eller preventivmedel.

Rekommendation: Om hypomenorré uppstår vid preventivmedel i mer än 2 månader i rad, måste andra medel väljas..

Dessutom finns det andra skäl till den magra månaden:

 1. Sköldkörtelsjukdom. De hormoner som produceras i denna körtel påverkar direkt bildningen av östrogen och reproduktionsorganens funktion. Brott mot sköldkörteln blir orsaken till att ägget inte mognar, det kommer inte att kunna gå ur follikeln (skyddande kapsel). Med en låg östrogennivå har livmoderslimhinnan inte tid att utvecklas. Det är för tunt för att menstruationen är full.
 2. Överviktig eller överdriven tunnhet. I fettvävnad, som i äggstockarna, sker östrogenproduktion. Hos överviktiga kvinnor leder en sådan ansamling till ett överskott av hormoner. Brist på fettvävnad hos för tunna kvinnor leder till deras brist. I båda fallen förekommer hormonella störningar som påverkar reproduktionsorganens tillstånd.
 3. Dåliga menstruationer (upp till fullständigt försvinnande) är med anorexi. Dessutom är orsaken till patologin en kraftig viktminskning efter en speciell diet eller tvingad svält.
 4. Anemi, vitaminbrist. Utan mikro- och makroelement, såväl som vitaminer, är hormonproduktion i kroppen och normal ämnesomsättning omöjlig. Blodbildningen försämras. Nedbrytning av kroppen påverkar oundvikligen reproduktionsförmågan, leder till infertilitet, förekomsten av cancer tumörer..
 5. Skador på könsorganen under förlossning, abort, curettage, vilket leder till en förändring i vävnadsstrukturen, vilket stör den normala utvecklingen av menstruationscykeln. Om menstruationen efter rengöring av livmodern blir knapp, och utsläppet har en obehaglig lukt, måste du ibland göra en andra curettage, eftersom troligen, skalpartiklar förblev i livmoderhålet eller infektion.
 6. Medfödd missbildning av könsorganen, delvis avlägsnande av livmodern.
 7. Fysiologiska processer förknippade med hormonella förändringar i kroppen (graviditet, amning, klimakteriet).
 8. Ökad fysisk och neuropsykisk stress, arbeta med skadliga kemikalier, negativ miljö.

Video: Anledningar till uppkomsten av magra bruna perioder

Magra perioder under graviditet

Graviditet uppstår om befruktningen inträffar efter äggets mognad under den andra halvan av menstruationscykeln. Under mognad produceras den maximala mängden kvinnliga könshormoner, östrogener, i äggstockarna. De är också ansvariga för beredningen av livmodern för mottagandet av fosterägget, tillväxten av slemhinnan, där det ska konsolideras och utvecklas.

Efter befruktningen minskar östrogennivån, ett annat hormon, progesteron, som bevarar slemhinnans struktur och förhindrar dess avstötning, börjar produceras. Därför är menstruationen inte normal under graviditeten.

I vissa fall förefaller fortfarande knapp menstruation, vilket vilselett kvinnan: hon kanske inte är medveten om sin graviditet. Det finns flera förklaringar till detta..

Otillräcklig produktion av progesteron på grund av kroppens fysiologiska egenskaper. I detta fall avvisas slemhinnan delvis. Det finns en risk att fostret avvisas samtidigt, graviditeten avslutas i början. Om en kvinna har en liten månadsperiod, det finns flera månader i rad, och graviditet inte inträffar, bör hon konsultera en läkare och göra ett progesterontest. En snabb justering av nivån kommer att hjälpa till att upprätthålla nästa graviditet.

Ektopisk graviditet. Som ett resultat av underutvecklingen av endometrium eller patologier är fostret inte fixerat i själva livmodern utan i rören. Samtidigt har en kvinna knappa perioder på grund av avstötning av ett underutvecklat slemhinnor.

Avvikelser i fostrets utveckling, vilket gör det omöjligt för dess normala infästning, kan orsaka delvis avstötning av endometrium tillsammans med fosterets ägg, uppkomsten av knapp menstruation. Om en kvinna omedelbart tar ett test och konsulterar en läkare, är det i detta skede ibland möjligt att upprätthålla en graviditet.

Överdriven produktion av androgener (manliga könshormoner) i en kvinnas kropp leder också till abort, uppkomsten av magra perioder.

Befruktning av 2 ägg på en gång. Om detta händer, men ett av embryona avvisas på grund av dålig fixering i livmodern eller utvecklingspatologin, uppträder också liten spotting.

Tillägg: Menstruation under graviditet är inte normen. Oftast indikerar detta ett hot om avbrott. Därför bör du inte lämna ett sådant tecken utan uppmärksamhet. Du måste omedelbart informera din läkare om förekomsten av sådana sekretioner. Om de intensifieras uppträder smärta i korsryggen, då måste du ringa ambulans, eftersom detta är ett missfall, kan farlig blödning i livmodern uppstå.

Dåliga menstruationer efter förlossningen, under amning

Under de första två veckorna efter födseln kan det förekomma knapp spotting. Livmodern rensas från resterna av morkakan och blodproppar som bildas vid vaskulär skada. Å andra sidan kan den magra långvariga utflödet av blod som dök upp två veckor efter födelsen indikera förekomsten av en inflammatorisk process, skada på livmodern och infektion.

Om en kvinna ammar, kommer menstruationen normalt i slutet av amningen. Utseendet på knappa menstruationer under amning kan vara ett resultat av pågående hormonella förändringar, gradvis återställande av menstruationscykeln.

En annan orsak till uppkomsten av knapp menstruation kan vara en stark spänning som en kvinna lidit under förlossningen, upplevelser under amning.

Fortplantningsorgansjukdomar som orsakar hypomenoré

Anledningen till uppkomsten av svaga sekretioner av en brun nyans är vanligtvis de patologiska processerna som förekommer i livmodern och äggstockarna. Dessa inkluderar:

Endometritis - en inflammatorisk process i slemhinnan i livmodern.

Endometrios är en kränkning av slemhinnans struktur. I detta fall sker dess patologiska spridning och sprider sig till livmoderhalsen, vagina och bukhinnan.

Endometrial hyperplasi. Detta är en typ av endometrios där slemhinnan växer djupt in i livmoderns muskelvävnad.

Med dessa patologier inträffar skador på de små kärlen i endometriumet, på grund av vilken det finns en liten brun urladdning, som påminner om menstruation. De kan uppstå mellan tunga perioder.

Ovariell dysfunktion är en kränkning av hormonproduktionen. Med denna sjukdom kränks regelbundet i början av menstruation, deras varaktighet och intensitet. Mager blödning växlar med riklig.

Polycystisk äggstock. Många små cyster bildas på ytan. Hormonella störningar, menstruationsstörningar visas.

Livmoderpolypper. På endometriet förekommer tillväxter i form av en knöl med ett ben. Sjukdomen uppstår som ett resultat av hormonella patologier i kroppen. Ett symptom är liten spotting, alternerande med kraftig blödning..

Infektionssjukdomar i reproduktionsorganen som överförs sexuellt (gonoré, klamydia, candidiasis och andra) kan också orsaka små perioder, cykelstörningar.

Tuberkulos i livmodern och äggstockarna. Sjukdomen manifesterar sig i form av endometrit. Knapp menstruation observeras, åtföljt av långa förseningar, smärta i nedre del av buken..

Undersökning och behandling under små perioder

Om en kvinnas menstruation är onormal, det finns avvikelser, inklusive utflödesvolymen, är en obligatorisk undersökning nödvändig för att fastställa orsaken. Dåliga menstruationer kan indikera allvarliga patologier i kroppen, vilket kan leda till infertilitet eller oförmåga att uthärda barnet under graviditeten. I vissa fall är små perioder ett symptom på cancer i livmodern och äggstockarna..

Varning: Ofta, i de tidiga stadierna, är tecken på cancer liknande symptom som är karakteristiska för ovariell dysfunktion. Därför är tidig undersökning och upptäckt av maligna processer av stor betydelse.

Med tanke på kvinnans ålder, karaktären av menstruationscykeln, förekomsten av sidosymtom, föreskriver läkaren en undersökning vid behov. Ett blod- och smutsprov görs för att upptäcka inflammatoriska processer, fastställa vilken typ av infektion som påverkar könsorganen. En kolposkopisk undersökning utförs, så att du kan se polypper, endometriala tillväxter. Ett blodprov för hormoner tas. Ultraljud och computertomografimetoder gör det möjligt för dig att undersöka tillståndet i vävnaderna i livmodern, äggstockarna, bäckenorganen, upptäcka områden med hyperplasi, bildandet av tumörer.

I vissa fall krävs ingen behandling (till exempel om små perioder inträffar under puberteten eller under amning). Om en kvinna inte har allvarliga patologier räcker det att etablera en diet, ändra sin livsstil, ta vitaminer, lugnande medel, så att hennes menstruation återgår till det normala. En speciell massage föreskrivs, aromaterapi för att lindra nervös stress, förbättra livmoderns blodtillförsel. Varma fotbad en vecka före menstruationen hjälper till att stärka menstruationen.

Vid hormonella störningar förskrivs läkemedel för att återställa kvoten av hormoner. Antibiotika, antiinflammatoriska, svampdödande medel används om infektioner upptäcks..

För att normalisera menstruationen i frånvaro av patologier måste du vara oftare i frisk luft, röra dig mer, sluta röka och bli mindre nervös. Folkläkemedel, till exempel lökbuljong, hjälper till att bekämpa små perioder. Ta en medium lök i 2 koppar vatten för att förbereda den. Drick före frukosten. Tinkturer av tansy, kalendula (2 teskedar per 1 liter vatten) hjälper.

Orsaker till mager menstruation brun

I en flickas liv minst en gång, men det fanns problem med reglerna. Och detta talar inte alltid om hälsoproblem. Det är strängt förbjudet att självmedicinera och inte gå till läkaren, eftersom ibland allvarliga sjukdomar kan vara orsakerna till dåliga menstruationer av brun färg.

De främsta orsakerna till utseendet

Teoretiskt, varför menstruationen har blivit knapp, beror på en felaktig funktion i hypofysen eller problem i äggstockarnas aktivitet. Hypomenorré kan också vara förknippad med underlägsenhet i livmoderslimhinnan, till exempel med korta intervall mellan aborter. Ibland är orsaken till och med tuberkulos. Skäl som direkt utlöser hypomenoréprocessen:

 1. Graviditet, amning eller klimakterium är fysiologiska processer som orsakar hormonella förändringar i kroppen.
 2. Psykologiska faktorer. Negativa känslor och dålig stresstolerans har störst inverkan. Men starka positiva chocker, ibland till och med en förändring av bostad, livsstil eller klimat, kan också vara orsaken..
 3. Stor viktminskning eller omvänt övervikt.
 4. Metaboliskt fel.
 5. Endokrinsystemsjukdomar.
 6. P-piller (vid felaktigt urval).
 7. Vitaminbrist och anemi. Brist på vitaminer, makro- och mikroelement medför problem med ämnesomsättningen och produktionen av hormoner. Varje dag bör du övervaka kosten, den ska vara balanserad och innehålla ett vitaminkomplex..

När det gäller orsakerna till den magra månaden efter 40 år, då i det här fallet, är det troligt att vi talar om åldersrelaterade förändringar i en kvinnas kropp snarare än vissa sjukdomar. Anledningen till att magra menstruationer (hypomenoré) kom just vid den åldern skulle vara utrotningen av äggstockarnas endokrina aktivitet.

Detta är inte ett klimaks, detta är ungdomarnas och skönhetens storhetstid, men ekon från de första åldersstadierna i kroppen kommer in i kroppen. Men ändå, ibland mycket magra perioder är orsaken till sjukdomar, därför är specialråd alltid nödvändigt!

Patologi eller fortfarande normen

Det är viktigt för varje flicka att komma ihåg när hennes period gick för första gången. Den månatliga varaktigheten av menstruationscykeln, urladdningens natur och deras ungefärliga volym bör vara känd för alla utan undantag.

Idag är det väldigt lätt att göra detta, bara ladda ner applikationen för detta. Tack vare dessa uppgifter kan du och din behandlande läkare förstå: har det förekommit några störningar i kroppen innan det, när du förlossar, om du är gravid osv. Så vad som anses vara en villkorad norm (villkorat, eftersom det kan finnas individuella undantag, men det är en sällsynthet):

 1. Stark smärta under menstruationen bör inte vara. Smärtan är antingen helt frånvarande eller har en mild karaktär. För svår smärta, kontakta en läkare.
 2. Den genomsnittliga menstruationsperioden är 3-5 dagar. Om perioden från första gången till idag och utan förändringar är perioden längre kommer detta också att vara en individuell norm.
 3. Utsläppsvolymen bör inte överstiga 200 ml. Det är enkelt att beräkna, det räcker med att veta antalet använda packningar och deras absorptionsförmåga. Så, kuddar för 2 droppar absorberar maximalt 9 ml, för 3 droppar - upp till 15 ml och för riklig regulae, för 4/5 droppar - upp till 20 ml. Nattkuddar, 6 droppar och högre, kan ta upp högst 25 ml. Du kan också använda menstruationskopparna.

Oftast försummar kvinnor att övervaka sin menstruation, de börjar göra detta endast när de har problem med befruktningen. Det är inte rätt. När du upprätthåller denna information kan du alltid se förändringar, och det kan vara den första signalen om en sjukdom.

Symtom och perioder

Innan du studerar behandlingsfrågan är det nödvändigt att känna till symtomen på hypomenorré. Det huvudsakliga symptomet är mängden och färgen på urladdningen. Det kommer att finnas mycket lite blod, färgen kan vara betydligt ljusare än vanlig menstruation, ibland till och med med en brun nyans, detta är inte dåligt och inte skrämmande i sig, det händer. Samtidigt börjar förordningarna i tid, eller med en liten försening och kan gå från ett par timmar till flera dagar.

Det viktigaste är inte att få panik och komma ihåg: mild utflöde betyder inte alltid ett hälsoproblem. Ibland kan menstruationen passera som en mörkaktig, tät "klump" och det är allt.

Ofta, om en kvinna inte upplever några fysiologiskt smärtsamma känslor och konstiga tecken under normala regleringsförlopp, då med en liten period finns det en rå smärta i bröstkörtlarna eller korsryggen. Migrän, en upprörd mag-tarmkanal och till och med illamående kan också förekomma. I extrema fall förekommer näsblödningar. Ritningsvärk i korsryggen kan uppstå, till exempel under förlossningen, men inte lika intensiv. Den obehagliga lukten av knapp, mörk urladdning indikerar inflammatoriska eller infektionssjukdomar i kvinnans inre könsorgan.

Hypomenorré under graviditeten

Under det normala graviditetsförloppet finns det ingen och bör inte vara reglerad. Även mycket små utsläpp kan orsaka patologier. Om de existerar kan det finnas flera skäl:

 1. Den första orsaken är en dålig produktion av progesteron, det finns en delvis avstötning av slemhinnan. Problemet är att embryot med det också kan avvisas. Du ska inte få panik, du behöver ta en analys av nivån på progesteron, och om skälet verkligen är i det kan du medicinskt höja nivån för att upprätthålla graviditeten. Och du måste komma ihåg vikten av att besöka en gynekolog regelbundet. Låt inte självmedicinera eller lita på folkrättsmedel.
 2. Det andra skälet är en ektopisk graviditet. Om graviditetstestet ger ett positivt resultat, men det finns vissa utskrivningar, bör du konsultera en läkare utan dröjsmål.
 3. Och det tredje skälet är den stora produktionen av androgener, vilket innebär att processen för avstötning av embryot har börjat.

Efter förlossning och under amning

All utskrivning som inträffar inom 14-20 dagar efter födseln är normal. Således rensas kroppen från blodproppar som bildades på grund av brott i blodkärlen och morkakan. Om det är en ansvarsfrihet efter två till tre veckor från födelsedatumet är det bättre att konsultera en läkare. Detta kan orsaka inflammation, infektion eller livmoderskada..

Vid amning, det vill säga om mamman ammar barnet, inträffar vanligtvis inte regeln. Men menstruationen har återupptagits, vilket tyder på att kroppen har genomgått hormonella förändringar. Dessutom kan urladdningen börja mot bakgrund av en nervös nedbrytning eller allvarlig chock.

Undersökning och behandling, vid behov

Om urladdningen har blivit liten i volym, har en konstig färg och till och med lukt, är det brådskande att kontakta specialister. Orsaken kanske inte är allvarlig, men för att förstå det är det nödvändigt att göra en undersökning. Vissa sjukdomar kan leda till oförmågan att få barn eller till och med infertilitet.

Läkarna säger att tidiga tecken på cancer liknar symtom på ovariell dysfunktion. Cancer i livmodern och äggstockarna kan behandlas, men för en positiv effekt är det nödvändigt att diagnostisera sjukdomen i ett tidigt skede. Därför är det så viktigt att kontakta sjukhuset i tid för undersökning..

För diagnosen kommer följande procedurer att utföras: undersökning av en läkare, utstryk som tas för odling, troligen kommer läkaren att förskriva ett urin- och blodprov. Och även för en tillförlitlig undersökning och bestämning av diagnosen föreskrivs ultraljud.

Behandlingen beror på diagnosen. Om orsaken är ett fel i hormonerna, kommer mediciner att ordineras som bidrar till deras normalisering. Dessutom kan svampdödande läkemedel, antibiotika eller antiflogistiska läkemedel förskrivas under behandlingen..

Om orsaken till den magra perioden är ett psykologiskt problem, kommer medicinen att vara positiva känslor, ofta promenader i frisk luft, korrekt och balanserad kost. Om patienten lider av dåliga vanor är det värt att överge dem. Rökning, till exempel, har en extremt negativ effekt på kvinnors hälsa..

Och även en vanlig vätska, vatten, har en bra läkande egenskap! Du måste dricka rent, levande vatten (inte kokt), i stora mängder. Vattenbalansen är lika viktigt. Och naturligtvis sport. Rörelse är inte bara liv utan också hälsa.

Om patologier och sjukdomar inte identifieras, följ en hälsosam livsstil. Och om det finns några sjukdomar, ta piller och också leda en hälsosam livsstil och den vanliga, rikliga regulaen kommer inte att hålla dig vänta. Som ett resultat kommer menstruationscykeln att vara fullt etablerad!

Recensioner av kvinnor med problem

Jag har inte haft tillräckligt med många kritiska dagar på grund av att du tog Dufaston. En gynekolog rekommenderade det när jag kontaktade honom med problemet med försening och funktionsfel i menstruationscykeln. Min situation på den tiden var sådan att jag inte hade råd att bli sjuk eller bli gravid.

Men läkaren lugnade mig, sa att i mitt fall var det inget att oroa mig för och beordrade att provocera menstruationens ankomst för att undvika problem i framtiden. Jag varnade för hur i vissa fall utsläppet kan vara flytande, eller att det kan vara tjockt, och om karaktären förändras, var noga med att kontakta henne för att kontrollera processen och vid behov justeringar. I detta varnade hon mig, men hon glömde att nämna en annan biverkning..

Som ett resultat kom en sådan anemisk regula att jag blev oroad och återigen gick till receptionen - jag bestämde mig att läkemedlet inte passade för mig. Men det visade sig att detta är ett åtföljande ögonblick när man tog det föreskrivna läkemedlet.

Men efter några cykler återgick allt till det normala.

För en månad sedan hade gynekologen ett schemalagt besök - och där berättade de för mig att allt var i ordning. Och plötsligt i oktober försenades kritiska dagar med 10 dagar. Jag lyckades bli rädd ganska mycket under den här tiden. Men här kommer de. Även om det var svårt att kalla dem menstruation: det fanns tillräckligt med dagliga foder för hela dagen. Även om det började var jag redo för det faktum att det skulle vara en rik menstruation. Jag var tvungen att gå till läkaren. Han berättade för mig att en liten mängd utskrivning kan förknippas med endometritis och myom och skickas för undersökning..

Lean menses

Orsaker till mager menstruation

Mager menstruation kan vara normen, eller det kan vara ett av symptomen på en farlig sjukdom. Naturligtvis kommer du inte att kunna ta reda på situationen själv, du behöver ett professionellt utseende. Om du plötsligt har mindre menstruation och mindre blod släpps, gå till en akutmöte hos en gynekolog. Och vi kommer att berätta vad magra månatliga orsaker kan ha.

Kronisk endometrit

Inflammation av livmoderslimhinna. Ofta beror på långvarig närvaro av IUD, på grund av abort och andra kirurgiska ingrepp i livmodern. Ett infektionsmedel introduceras inuti kaviteten. Den akuta perioden manifesteras vanligtvis av feber och bäckensmärta, om den inte behandlas går sjukdomen in i den kroniska fasen, och dess diagnos kan vara svår. Tecken kan inkludera små bruna perioder och / eller intermenstruell blödning.

För en noggrann diagnos är det nödvändigt att ta material från livmoderkaviteten för histologisk analys. Pipelbiopsi rekommenderas - när man inte expanderar livmoderhalsen och utan bedövning, sätts ett tunt flexibelt rör med en diameter på 3 mm in i livmoderhålet, med hjälp av vilket materialet tas för histologi. I vissa fall föredrar läkare emellertid hysteroskopi med vakuumsugning eller curettage i livmoderhålan. Denna procedur kräver smärtlindring. Vid bekräftelse av diagnosen endometritis utförs antibiotikabehandling. Läkaren väljer läkemedlen internt.

Hormonell preventivmedel

Dåliga menstruationer av brun färg uppträder ofta med det installerade intrauterina hormonsystemet Mirena. Samtidigt kan menstruationen inte bara bli mycket kort och inte riklig utan också helt stoppa. Detta beror på spiralens hormonella effekter - dess speciella sammansättning förhindrar endometriet från att växa, vilket innebär att dess lossning inte inträffar, och om den gör det, är mängden blodförlust mycket liten.

Mycket magra perioder kan skyddas med moderna, låga doser orala preventivmedel. Anledningen till måttliga sekretioner är densamma som när man använder en hormonell IUD.

Om detta är din situation - oroa dig inte, det här är den absoluta normen. Och kraftiga blödningar tvärtom gynnar inte kroppen.

Premenopause

Ofta uppträder knappt urladdning istället för menstruation under perioden före förlossning (menopaus). För tidig menopaus kan uppstå vid 35 år, därför, med detta symptom, bör en kvinna konsultera en gynekolog, särskilt om graviditet planeras.

För att avgöra om detta är premenopaus eller inte, kommer blodprovet för FSH att hjälpa. Om han är mycket avviken från normen - kan diagnosen bekräftas. Man bör komma ihåg att göra en analys på FSH bara är vettigt utanför orala preventivmedel.

Graviditet

Dåliga menstruationer, mer exakt vad som tas för dem, händer ofta under graviditeten. Om din nästa menstruation började med en försening, var gles, finns det andra tecken på graviditet (till exempel illamående på morgonen), och viktigast av allt är att du har oskyddat sex eller är rädd för att den preventivmedel som används kan misslyckas - gör ett graviditetstest hemma.

Om det visar sig att anledningen verkligen är i detta, men utskrivningen är redan över, och du mår bra - troligen hände inget fruktansvärt med barnet och du kan, om du vill, behålla graviditeten. Men naturligtvis krävs ett besök hos läkaren och ultraljud i livmodern.

Andra orsaker

Om du har obetydliga perioder kan behandling krävas inte bara av en gynekolog utan också av en endokrinolog, eftersom orsakerna kan vara störningar i sköldkörteln, till exempel.

Inte alltid måttligt tungt eller inte alls tung menstruation är ett symptom på sjukdomen. Hos vissa kvinnor återuppbyggs kroppen på detta sätt. Efter ett tag kan menstruationens natur förändras igen. Och med normala resultat av analyser och undersökningar, oroa dig inte.

Varför menstruationen är gles - bli av med patologi

Under menstruationen förlorar kvinnor från 50 till 150 ml blod. Sådana indikatorer betraktas som normen. Brott mot cykeln med utsöndringar under minsta tröskelvärde (50 ml) med en sparad månatlig rytm är det första tecknet på små perioder - hypomenoré.

Detta fenomen diagnostiseras av karakteristiska symtom. Orsaker till förekomst kan bero på patologier hos kvinnliga organ samt fysiologiska faktorer. Beslutet om behovet av behandling av små perioder fattas på grundval av undersökningar.

Symtom på hypomenorré

Förutom en liten volym kännetecknas fläckning av ett specifikt utseende: det är ljusbeige / bruna droppar eller daub.

De kliniska manifestationerna av hypomenoré uttrycks av följande symtom:

 • minskning av menstruationens varaktighet;
 • olika former av cephalalgia;
 • emotionell instabilitet;
 • bältesmärta i nedre del av magen och nedre delen av ryggen;
 • matsmältningsbesvär (halsbränna, illamående);
 • minskad libido;
 • obehag i könsområdet (klåda, brännande);
 • lätt feber;
 • kronisk trötthet;
 • näsblödning;
 • svettas
 • smärta i bröstbenet och bröstkörtlarna;
 • irritabilitet, depression.

I vissa fall är patologin asymptomatisk. Då är huvudreferenspunkten för kvinnor ett litet urval av onaturlig färg.

Orsaker till knapp blodförlust under menstruationen

Detta villkor klassificeras i två typer:

 1. Primär hypomenoré, när rikligt utsläpp inte observerades. Detta fenomen är förknippat med medfödda avvikelser i utvecklingen och strukturen av könsorganen. Denna typ diagnostiseras i fall av knapp utflöde från den första menstruationen (menarche) under året.
 2. Sekundär hypomenorré. Denna typ förekommer hos kvinnor i fertil ålder, när volymen av vanliga perioder minskar kraftigt.

Specialister inom gynekologi har studerat många källor som provocerar utvecklingen av hypomenoré. Ofta orsakas knappa perioder av patologiska faktorer..

Fortplantningssjukdomar

Liknande sjukdomar klassificeras efter deras ursprung. Orsaken till överträdelsen kan vara infektioner orsakade av patogena bakterier, hormonberoende sjukdomar samt neoplasmer av olika ursprung. Dessa inkluderar:

 • genitourinary tuberculosis;
 • kronisk endometrit - en patologisk process i de inre slemlagren i könsorganet;
 • STDs (sexuellt överförda sjukdomar): herpesvirusinfektioner, ureaplasmos, klamydia;
 • livmoderfibroider - en godartad neoplasma;
 • genital infantilism - en försening i utvecklingen av reproduktiva organ;
 • skada på urinvägarna eller resultatet av operationen;
 • endometrial hyperplasi - spridning av vävnader i livmoderslimhinnan;
 • metabolisk störning;
 • fel i det endokrina systemet;
 • anemi;
 • immunbristförhållanden;
 • anorexia nervosa - kritisk viktminskning;
 • kontaminering med radioaktiva eller kemiska ämnen;
 • kronisk adnexit - inflammation i reproduktionssystemets organ.

Kvinnor som använder preventivmedel och tar hormonella preventivmedel bör vara medvetna om att sådana åtgärder påverkar cyklens natur och bidrar till uppkomsten av mindre sekretioner..

Hypomenstrualt syndrom efter abort, curettage, missfall

Orsakerna till magra perioder beror ofta på mekaniska manipulationer, därför observeras hypomenorré ofta efter missfall, curettage eller artificiell avbrott av graviditet.

I slutet av aborten, som ett resultat av ett allvarligt hormonellt fel, normaliseras menstruationscykeln under en period av tre månader till sex månader eller mer. Dålig urladdning kan också observeras de första veckorna efter operationen (till exempel medicinsk abort). Ibland registreras fläckmärken omedelbart efter artificiell avslutning av graviditeten som en reaktion från livmodern på operation.

Tillsammans med curettage kan minimalt invasiva metoder för att diagnostisera slemhinnan i könsorganet (till exempel hysteroskopi) också orsaka hypomenoré. Indikationer för curettage är polypos, endometrios, ektopisk graviditet, missfall. Förfarandet där endometriumet utsätts, åtföljs i vissa fall av en funktionsfel i menstruationscykeln och en minskning av mängden frigjord blod. Som regel normaliseras processen en månad efter manipulationerna.

Bildningen av vidhäftningar och ärr i livmoderhålan som ett resultat av curettage och många aborter är en komplikation som kan leda till mager menstruation.

Tidig hypomenorré

I vissa fall noterar flickor under puberteten närvaron av ljusgul eller krämig urladdning. Oroa dig inte, eftersom detta är en naturlig fysiologisk process, även om det ofta åtföljs av värkande smärta i sakral segmentet, obehag i bröstet och buken. Med tiden förvandlas detta tillstånd till en ordnad menstruationscykel..

Långvarig hypomenoré

Långa magra perioder hos kvinnor i reproduktiv ålder är ett allvarligt skäl att se en läkare. Ofta är detta tillstånd förknippat med dysfunktion i reproduktionssystemets organ eller orsakas av en felaktig menstruationscykel.

För att identifiera den exakta orsaken till överträdelsen måste du kontakta en kvinnlig läkare och endokrinolog, eftersom det kan orsakas av gynekologiska sjukdomar (endometrios), vitaminbrist, endokrina sjukdomar eller metaboliska störningar.

Långvarig hypomenoré kan orsaka oåterkallelig skada på kvinnors hälsa fram till utvecklingen av infertilitet.

Mager menstruation när du bär ett barn

Ibland i de tidiga stadierna av graviditeten noteras svag fläckning. Detta beror på implantation av embryot i livmoderväggen och anses inte vara en patologi. Ett antal gynekologiska sjukdomar, liksom utveckling av polypos, kan indirekt provocera uppkomsten av hypomenstruellt syndrom..

Fysiologisk hypomenorré under postpartumperioden

Efter födelsen av ett barn under amningen är menstruationen antingen frånvarande eller episodisk. Det handlar om prolaktin, det hormon som ansvarar för mjölkproduktionen. Det är han som håller tillbaka utvecklingen av ägget, eftersom alla ansträngningar i kroppen syftar till att tillhandahålla rätt näring för barnet.

Tidpunkten för uppkomsten av postpartumperioder är individuell för varje kvinna, men ändå kan de mest typiska stadierna skiljas.

 1. Efter att ha matat barnet på sex månader förväntas menstruation inom 1,5-2 månader.
 2. Med omväxlingen av amning och konstgjord matning kan den första menstruationen börja 90 dagar efter barnets födelse. Men en sexmånaders försening anses inte vara en avvikelse, om modern fortsätter amning.
 3. Ofta är menstruationen frånvarande under hela amningsfasen upp till ett år.
 4. Varaktigheten och antalet menstruationer under amning skiljer sig från de vid normala tider. Som regel finns det korta perioder och knapp blodförlust..

När moderns hormonella bakgrund stabiliseras återgår kritiska dagar gradvis till det normala..

Som framgår av magra menstruationer av brun färg

Ett litet utsläpp av ett brunt färgton några dagar innan kritiska dagar börjar indikerar början av slemhinneavlösning från livmoder. Fläckning av mörka märken efter avslutad menstruation kan orsakas av återstående avstötning av endometrium, som inte separerades under rengöringsprocessen. Orsakerna till sådana fenomen som observeras i mitten av menstruationscykeln kan ligga i användningen av preventivmedel - både orala och intrauterina.

När en kvinna i fertil ålder har en brun daub istället för en fullständig menstruation, rekommenderas det att utföra ett graviditetstest.

Om ljusbeige utflöde tidigare dök upp före menstruationens början åtföljs av skarpa smärta i nedre del av buken, utesluts inte utveckling av adenomyos (grodd i slemlagret i muskelvävnaden i livmodern).

Efter avslutad menstruation, signalerar lång brunaktig urladdning (mer än tre dagar) utvecklingen av patologiska processer såsom endometrios, livmoders neoplasmer. I detta fall är ett brådskande samråd med en specialist nödvändigt.!

Att upptäcka bruna fläckar i mitten av cykeln när preventivmedel inte används signalerar också ett antal sjukdomar i det kvinnliga reproduktionssystemet. Till exempel kan detta indikera närvaron av ovariecyster, akut endometrios, tumörer av olika ursprung, ulcerativa defekter i livmoderhalsen, etc..

Diagnosera magra menstruationer

En korrekt diagnos och identifiering av sjukdomens etiologi är endast möjlig efter laboratorie- och instrumentundersökningar på poliklinisk basis. Diagnos utförs enligt ett visst schema:

 1. Insamling och grundlig analys av patientinformation (studie av klagomål, symptom, identifiering av förhållanden med andra sjukdomar).
 2. Visuell gynekologisk undersökning.
 3. Cytologisk smetanalys.
 4. Bakposev.
 5. PCR-diagnostik (polymeraskedjereaktion) som upptäcker könsinfektioner.
 6. Hormonala blod- och urintest.
 7. Basmätningstemperaturer för att bedöma cykelens regelbundenhet.
 8. Ultraljud av könsorganet.
 9. Endometrial biopsi.

För att klargöra diagnosen används dessutom instrumentella tekniker i stor utsträckning: laparoskopi, datoranalys och magnetisk resonansavbildning.

Mager menstruationsbehandling

Beslutet om metoden och behandlingen för behandling av hypomenoré fattas enligt resultaten av undersökningarna. Om funktionsstörningen i menstruationscykeln orsakas av psyko-emotionell stress, brist eller övervikt av kroppsvikt, överdriven fysisk aktivitet, är den terapeutiska effekten att korrigera provocerande faktorer. Patienterna visas som psykoterapi, avslappningsförfaranden, spa-behandling i gynekologiska kurorter..

I fall då milda perioder uppträder som ett resultat av infektion föreskrivs komplex behandling och följande mediciner:

 • antivirala och antibakteriella läkemedel;
 • antiinflammatoriska läkemedel;
 • hormonella läkemedel;
 • immunförstärkande tabletter;
 • vitaminer.

Dålig menstruation, provocerad av användning av preventivmedel, normaliseras efter deras tillbakadragande. Hypomenorré, vars utveckling orsakas av sjukdomar i organen i det reproduktiva systemet, elimineras tillsammans med behandlingen av den underliggande patologin. Tillsammans med konservativa terapeutiska metoder krävs ofta kirurgisk ingripande..

De återstående fallen på grund av fysiologiska faktorer (postpartum-perioden, amning, den första menstruationsperioden hos flickor, klimakteriet, tillstånd efter diagnostiska procedurer) kräver ingen särskild behandling. Men samråd med gynekologen kommer inte att vara överflödigt.

Recensioner av en kvinna om behandling av mager menstruation

Orsakerna till magra perioder är olika och berättelserna om damer som står inför en sjukdom är individuella. Följande är berättelserna om patienter som blev av med hypomenorré.

Under lång tid lider jag av knappt urladdning. Under några månader är menstruationen helt frånvarande. Vid mötena med en gynekolog diagnostiserades han med sekundär amenoré. Förskrivet homeopatiskt medel Remens, fyto-läkemedel Klimadinon, vitaminer B6, B12. Jag drack hela kursen, men jag tror att det främsta skälet till min efterlängtade menstruation är att jag fick min normala vikt - 51 kg istället för 38 kg tidigare. Flickor, gå inte ner i vikt utan mått!

Natasha K., 22 år

Jag vill berätta historien om min flickvän. Hon fick många diagnoser av sjukdomar i organen i det reproduktiva systemet (sklerocystisk äggstock är en av dem). Menstruationen inträffade antingen inte alls, eller en gång per månad, och fläckning observerades inte mer än 2-3 dagar. Hon behandlades som föreskrivs av en gynekolog med alla slags hormonella läkemedel. En massa biverkningar - resultatet är noll! Jag bestämde mig för att självständigt byta till örtmedicin, kosttillskott Kvinnlig komplex, homeopati. Processen var lång, men det var värt det. Metabolism och hormonnivåer återgår till det normala. Nu är hennes vän 30 år gammal, hon lyckades bli gravid, diagnosen "polycystic" togs bort. Människor kommer att tro att det är ett mirakel, men det är en verklighet. Och med hormonella läkemedel måste du vara försiktig.

Elena

Efter förlossning och amning återhämtade sig MC under mycket lång tid. Anledningen var inte bara amning utan också en stor viktökning. Dessutom visade tester förekomsten av avvikelser i östrogenproduktionen. Hormonella störningar provocerade uppträdandet av magra perioder. Innan detta tog hon en tall livmodern, men på grund av problem med magen vägrade hon. Ett avkok av elekampanens rötter kom till undsättning. Jag tar denna bittera dryck på menstruationsdagarna - det hjälper perfekt. Volymen av urladdning ökade. Jag kan inte säga att blödningen har blivit rik, men processen är redan som vanlig menstruation. Ja, och magen från gräset är bra.

Oksana, 29 år

Slutsats

Som en förebyggande åtgärd för hypomenoré, rekommenderas kvinnor att inte ignorera symtomen på smal urladdning. Mors plikt är att utbilda dottern i puberteten, att följa upprättandet av menstruationscykeln och också att lära sig menstruationskalendern. Genom att få tillgång till en läkare kan kvinnors hälsa upprätthållas och moderskapets glädje upplevs.

Mager menstruation: brun, smärtfri, med feber, illamående, bröstsmärta och magsmärta

Artiklar om medicinsk expertis

Varje kvinna har menstruationscykeln, men dess störningar, inklusive magra perioder, beror på hur korrekt hormoner reglerar månatliga förändringar i äggstockarna och livmodern. Det vill säga, under påverkan av hormoner i den kvinnliga kroppen, tillhandahålls hela reproduktionscykeln och övergången av dess premenstruella fas till menstruation, under vilken slemhinnan inuti livmodern rengörs genom att separera dess svullna funktionella skikt.

ICD-10-kod

Orsaker till mager menstruation

De viktigaste orsakerna till magra menstruationer eller hypomenstruellt syndrom är förknippade med störningar i den fysiologiska balansen i hormoner, vars interaktion avgör kvinnors menstruationscykel.

Etiologin för dessa störningar och deras patogenes kan vara av primär karaktär, det vill säga förknippat med medfödda utvecklingsegenskaper, inklusive könsdelar, endokrina system och hjärnstrukturer. En minskning i menstruationsflödets volym uppstår:

 • med funktionell insufficiens hos den främre hypofysen som producerar gonadotropa hormoner och FSH (follikelstimulerande hormon);
 • med östrogenbrist i äggstockarna (som producerar det som ett resultat av den stimulerande effekten av FSH);
 • på grund av ökad produktion av hormonet prolaktin av hypofysen (mot bakgrund av hypofystumörer eller hypotyreos), och en alltför hög nivå som påverkar syntesen av andra könshormoner (östrogen och progesteron), vilket ändrar deras normala förhållande;
 • vid störningar i hypothalamus, som reglerar hypofysens aktivitet med hjälp av frigörande faktorer - neurohormoner follyberin, luliberin, prolactoliberin;
 • på grund av partiell dysfunktion i binjurebarken, som syntetiserar mindre kortisol, aldosteron och östriol (på grund av bristen på det adrenokortikotropiska hormon som produceras av hypofysen - ACTH);
 • på grund av överdriven produktion av manliga könshormoner och utvecklingen av sekundärt adrenogenitalt syndrom;
 • med otillräckliga nivåer av progesteron syntetiserat av corpus luteum i äggstockarna och binjurebarken.

Alla förvärvade patologiska förändringar i reproduktionssystemets organ (sjukdomar i livmodern och äggstockarna, skador och operationer i organet i det lilla bäckenet) kan inkluderas i listan över sekundära orsaker till magra månatliga perioder; spänningar och miljöfaktorer (ökad strålningsbakgrund); ett antal infektionssjukdomar och somatiska sjukdomar som påverkar menstruationscykeln; förlust av betydande kroppsvikt (flickor med kritiskt låg vikt har en signifikant brist på östrogen avsatt i fettvävnad, såväl som anemi).

I gynekologisk praxis anses det inte vara en patologi när menarken hos tonåriga flickor, det vill säga de första menstruationerna är knapp, eftersom hormonell bakgrund i bilden endast bildas och syntesen av könshormoner är minimal. Detta gäller också i fall där menstruationen är i tid, men knappt observeras hos kvinnor före klimakteriet.

Vi rekommenderar att du läser publikationen - Menstruella oregelbundenheter

När kan det vara magra varje månad?

Så små och korta menstruationer är, som tidigare nämnts, karakteristiska i början av sexuell utveckling och för premenopausala kvinnor.

Om menstruationen är knapp och magen drar, kan detta antingen vara ett tecken på graviditet eller en konsekvens av hormonell preventivmedel. I det första fallet noteras ofta dragande av känslor över skamartikulationen och små perioder efter en försening av nästa menstruation. Och enligt gynekologer är små perioder under den första månaden av graviditeten möjliga och är ett slags resultat av våldsamma hormonförändringar.

Så att magra perioder efter en oskyddad handling - förutsatt att kvinnans menstruation vanligtvis går bra - kräver bekräftelse eller motbevisning av graviditetsfakta.

Och i framtiden kan knappa perioder under graviditeten innebära att det avslutas eller närvaron av en ektopisk graviditet. Mer information - Menstruation under graviditeten

Små menstruationer av brun färg är också möjliga inom en till två veckor efter befruktningen av ägget och dess införande i livmoderslimhinna. Och med samma sannolikhet kan det vara en ektopisk graviditet.

Man bör komma ihåg att samma menstruationsflöde såväl som magra månatliga blodproppar förekommer i närvaro av polypper i livmoderhålan och endometrial hyperplasi..

Dålig menstruation efter spiralen (installation av den intrauterina anordningen), samt efter borttagande av IUD, har också en brun nyans och koaguler, vilket är en biverkning av denna skyddsmetod.

Men magra perioder med endometrios (tillväxten av livmoderns endometrium utanför dess gränser), liksom med myom (nodulär godartad neoplasma i muskelskiktet i livmoderväggen), är ett ganska sällsynt fenomen. Dessa patologier kännetecknas av intensivt menstruationsflöde upp till metrorragi, det vill säga livmodersblödning. Och när urladdningen är knapp, då, troligen, påverkade patologin äggstockarna, vilket leder till en kränkning av ägglossningen.

Dåliga menstruationer med cyster på äggstockarna är också mindre ofta än tunga och långvariga menstruationer. En liten urladdningsvolym är mer inneboende i follikulära cyster och observeras praktiskt taget inte med endometrioida cyster.

Smala perioder med slem är möjliga i nästan alla ovanstående fall, inklusive erosion i livmoderhalsen, infektioner i vaginal och livmoderhalsen.

Som regel är knappa perioder efter IVF bevis för att försöket att bli gravid misslyckades trots långvarig användning av hormonella läkemedel före in vitro-befruktningsförfarandet. Reproduktologer kallar också konsekvenserna av misslyckad IVF i form av starka och smärtsamma perioder, perioder med blodproppar, fläckar etc..

Inte alla ammande kvinnor har inte menstruation, få har menstruationer under amningen. Och barnläkare ser inga avvikelser i detta, eftersom den hormonella bakgrunden efter förlossningen återställs hos varje kvinna med en annan intensitet.

Smala perioder som en biverkning av farmakologiska medel

Orsaker till magra perioder kan vara iatrogena. Så att ta hormonella farmakologiska läkemedel som föreskrivs av läkare ökar känsligheten hos bröstkörtlarna; hos kvinnor blir det tätare och bröstet gör ont efter magra månatliga perioder, och även magra bruna perioder observeras.

Ofta finns det illamående, kräkningar och knappa perioder när man tar preventivpiller - Janine, Ovidon, Regulon (Marvilon, Novinet), Yarina, etc. Till exempel noteras bland biverkningarna av preventivmedel Regulon, hudutslag, rodnad, klåda och magra perioder; användningen av Zhannin-tabletter kan följa smärta i buken och bröstkörtlarna, ökad hjärtfrekvens, tarmsjukdomar, magra perioder och illamående, viktökning, sömnlöshet och depression.

Cykeln störs ofta, och det finns knappa perioder efter Postinor (Follistrel, Gravistal, Mikrolut) eller Mifepristone, det finns knappa perioder efter Escapel - hormonella preventivmedel för akutfall (tas efter koition). Bland deras biverkningar är: en känsla av obehag i nedre del av buken, yrsel och svaghet, illamående och kräkningar, magra månader och temperatur.

För att kompensera för bristen på progesteronhormon och förhindra vanliga missfall, för behandling av endometrios, infertilitet och olika menstruations oregelbundenheter, föreskriver gynekologer ofta Dufaston (Dydrogesteron) med syntetiskt progestin. Förutom möjligheten till svår blödning såväl som svaga perioder när du tar Dufaston, provoserar progesteronanaloger huvudvärk, en allergisk hudreaktion och tillräckligt med andra biverkningar.

Dåliga menstruationer är möjliga efter Utrozhestan - en analog av Duphaston, men innehåller naturligt progesteron.

Som biverkning noteras illamående, diarré, hudklåda och menstruationer efter Klostilbegit (Klomifen, Klomivida, Fertilina) - ett sätt att stimulera ägglossning.

Det finns klagomål från patienter om illamående och magra perioder när man tar Femoston-innehållande syntetiska analoger av östradiol och progesteron för HRT med perimenopause. Detta läkemedel kan också orsaka huvudvärk; smärta i bäcken, buken och bröstkörtlarna; spasmer i kalvmusklerna; intensiv blödning i livmodern.

Det finns också små perioder efter Mastodinon, även om det är ett örtpreparat och inte innehåller hormoner, men verkar på hypofysen och hjälper till att minska produktionen av prolaktin. När det gäller läkemedlet Terzhinan som föreskrivs för bakteriell vaginos och urogenital candidiasis (i form av vaginala suppositorier), finns det inga hormoner i dess sammansättning. Och experter tror att möjliga magra perioder efter en kurs med Terzhinan suppositorier kan förknippas antingen med en historia av livmodersjukdomar eller äggstocksjukdomar, eller med samtidig användning av hormonella läkemedel, såsom födelsekontroll.

Om huruvida det kan finnas knappa perioder efter en farmaceutisk abort, mer information i publikationen - Medicinsk avbrott av graviditet

Enligt läkare har fall där det finns små perioder efter antibiotika eller efter injektioner av aloe ingenting att göra med läkemedel: bland deras biverkningar har dessa åtgärder inte identifierats. Men det finns något som individuell överkänslighet mot läkemedel. Och om det finns problem med hormonnivån och menstruationscykeln, är det inte uteslutet att urladdningen kan minskas under menstruationen vid användning av vissa läkemedel.

Riskfaktorer

Gynekologer och endokrinologer kallar ganska många riskfaktorer för utvecklingen av hypomenoré. Detta är livmodersjukdomar, som framkallar knappa månatliga blodproppar med endometrial hyperplasi, och äggstocksjukdomar - när kvinnor har klagomål om obetydliga perioder med en ovariecyst, samt det faktum att de har små perioder och sträcker magen, vilket kan orsaka hyperplasi från äggstockarna eller polycystiskt äggstocksyndrom.

Olika könsorganinfektioner kan vara involverade i detta tillstånd, i vilket det ibland finns små perioder efter trost, klamydia eller trikomoniasis..

En ökning av kortisol i blodet på grund av ofta eller långvariga stressiga förhållanden förklarar de knappa perioderna efter stress; läs mer - Hur är stress- och hormonnivåer i den kvinnliga kroppen relaterade??

En minskning av immunitet och en försvagning av kroppen med vanliga sjukdomar påverkar menstruationscykeln, och det kan vara magra perioder med förkylningar, influensa, sjukdomar i övre luftvägarna och ENT-organ. Så menstruationerna är små och temperaturen kan samexistera oberoende av varandra om till exempel en kvinna har bronkit eller purulent tonsillit.

Små menstruationer utan smärta är i princip inte särskilt besvärliga för kvinnor och många är nöjda, särskilt eftersom ingen har avbrutit varken de ärftliga egenskaperna hos kvinnors reproduktionscykel eller den genetiska benägenheten till enskilda gynekologiska patologier. Men experter rekommenderar inte att slappna av, även om en sådan kränkning av cykeln inträffar efter en betydande viktminskning. Som ni vet, dåliga menstruationer efter en kost med en minskning av intaget av näringsämnen som krävs av kroppen leder ofta till en allvarlig hormonell obalans, vilket negativt påverkar fertiliteten.

Riskfaktorer inkluderar kirurgi på bäckenorganen, som orsakar små perioder efter hysteroskopi av livmodern eller små perioder efter laparoskopi av äggstocken, vilket tillfälligt försvagar deras funktioner.

Tillsammans med blödning under abort, är knappa perioder också möjliga efter curettage av livmoderhålan under abort, stopp av livmodersblödning eller borttagande av myoma. Förutom att minska menstruationsflödet är dessa operationer fyllda med utvecklingen av sekundär amenoré (frånvaro av menstruation) och Ashermans syndrom (bildningen av vidhäftningar i livmodern).

Symtom på magra perioder

De karakteristiska tecknen på knappa menstruationer manifesteras av en minskning av antalet utsöndringar (med en blodvolym under alla dagar i menstruationen 4-5 gånger mindre än normalt), en liten minskning av menstruationens varaktighet och en kränkning av deras frekvens.

Hypomenorré, liksom andra former av onormal menstruation, kan åtföljas av generell malaise, huvudvärk och yrsel, en känsla av engorgement och ömhet i bröstkörtlarna.

Många kvinnor med obetydliga perioder kan ha bilaterala värkande och krampande buksmärta, illamående och kräkningar.

Vad oroar?

Komplikationer och konsekvenser

Oftast förefaller konsekvenserna och komplikationerna av menstruations oregelbundenheter i form av magra perioder på grund av dess huvudsakliga orsak. På grund av otillräcklig nivå av östrogen i kvinnor i fertil ålder finns det svårigheter med början av graviditeten, liksom problem med torr hud, hårtunnning, minskad benstyrka och mottaglighet för könsinfektioner..

Brist på FSH leder också till en minskning av möjligheten att bli gravid och få ett barn, eftersom ägget utan detta hormon inte kan mogna. När nivån av progesteron sänks kan termoregulering av kroppen försämras; utveckla ett depressivt tillstånd med huvudvärk, ansträngningar av irritabilitet och aggression; omfattande utslag av hudormar på huden kan förekomma och överflödigt hår kan växa.

Och infertilitet, fetma, minskat minne, depression och galaktorré är de mest troliga patologiska konsekvenserna av överskott av prolaktin.

Diagnos av magra perioder

De viktigaste diagnostiska metoderna för knapp menstruation inkluderar en gynekologisk standardundersökning, en patienthistoria och klagomål samt tester:

 • allmän blodanalys;
 • blodprov för upptäckt av STD: er;
 • biokemiskt blodprov för nivåer av hormoner (alla könsdelar, tyroxin och ACTH);
 • vaginal smet för cytologi och mikroflora.

Instrumental diagnostik består av ultraljud (ultraljud) av bäckenorganen, och, om nödvändigt, datortomografi.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Istället för menstruation är brun urladdning en möjlig orsak.

Hos en frisk kvinna är menstruationen regelbunden, uppstår med en viss periodicitet och har en rödbrun färg. Eventuella förändringar kan signalera en allvarlig sjukdom som utvecklas, så kvinnor bör vara särskilt försiktiga med arten av urladdningen och deras välbefinnande....

Vad betyder brun urladdning (daub) efter att ha tagit Dufaston?

Vad är urladdningen när du tar Duphaston??Så att mot bakgrund av att du tar Duphaston så visas inte salvan, måste du först genomgå en fullständig medicinsk undersökning....

Fortune telling för kvinnor genom menstruation

Kvinnlig natur har länge betraktats som en subtil, kapabel att intuitivt förstå och se parallella verkligheter. Det var inte för ingenting att naturen distribuerade allt på ett sådant sätt att det var det svagare könet som måste tappa blodet varje månad....