Fysiologiska och patologiska skäl till varför magen blåses upp före menstruation

Intim

Innan menstruationen blåses upp magen av naturliga skäl: på grund av förändringar i hormonsammansättningen, en ökning av livmodern, ödem, ökad aptit och en liten viktökning. I det här fallet behöver kvinnan inte drabbas mycket, dessutom försvinner symtomen ganska snabbt. Och om du under den andra halvan av cykeln inte äter sött, salt, baljväxter, dricker vitaminer, äter bråk, kan du undvika problemet.

Men de skyldiga till en ökning av volym i buken och uppblåsthet kan vara gynekologiska eller gastroenterologiska sjukdomar, inflammation i urinblåsan, graviditet, både normal och ektopisk. Andra symtom bör noteras (feber, kräkningar, diarré, svaghet), om någon, och se en läkare.

Varför sväller magen före menstruationen

Innan menstruationen har många kvinnor en puffig mage, och de skyldiga är:

 • en förändrad hormonell bakgrund (detta är särskilt viktigt i sin helhet, fysiskt svag, nervös);
 • tumör eller inflammatoriska sjukdomar i livmodern, äggstockarna;
 • graviditet;
 • gastrit, kolit, enterit;
 • urinvägssystemets patologi;
 • overeating;
 • svullnad.
Bäckenorgan

Ofta rasar det av samma skäl också, magen gör ont innan menstruationen. Och vissa kvinnor blir bättre, vilket framgår av den ökade midjeomkretsen.

Är det normalt om buken, som en gravid kvinna, före menstruation

Om magen ser ut som en gravid kvinna före menstruation kan detta betyda:

Med ett ord, om magen blåses upp före menstruationen, den värker och ökar, kan detta visa sig vara normen och ett tecken på problem. Allt beror på svårighetsgraden av manifestationer och tillhörande symtom.

Och här handlar mer om förändringar i slidan under menstruationen.

Varför innan menstruationen ökar vikt och mage

Innan menstruationen ökar många kvinnor vikt och buk av följande naturliga skäl:

 • Uppdatera hormonbalansen. De påverkar livmoderns storlek, organet växer och pressar på tarmen, och det - på bukväggen. Ju mindre utvecklade magmusklerna, desto starkare verkar denna faktor..
 • Funktioner för tarms funktion. De är också beroende av hormoner, och en lätt irritation i matsmältningen kan uppstå före menstruationen. Detta manifesteras av ökad gasbildning, obehag i buken och en ökning av dess storlek. Förändring i diet påverkar också vikten, dvs ett överflöd av sött, kryddig och salt.
 • Förekomsten av ödem. Kroppen förbereder sig på blodförlust, om än en liten. Därför lagrar den vätska som kan samlas i vävnaderna i buken och i vissa i ansiktet, armar, ben. Och detta leder också till en ökning av vikten med 2-3 kg, en ökning av bukens omkrets.
 • Ägglossning. Hos kvinnor med en kort eller instabil cykel kan det inträffa strax innan menstruationen. Och detta innebär också en ökning av hormonell aktivitet, som kan manifestera sig som mindre smärta i livmodern och en ökning av storleken på detta område av kroppen.
Hormonell reglering av menstruationscykeln

Det finns patologiska skäl för vilka störning av buken och smärta i den innan menstruationen är störande:

 • Gynekologiska eller gastrointestinala sjukdomar. Livmodern sväller före menstruationen och förbereder sig för att uppdatera det övre skiktet i endometrium. Därför kan med smärta uppstå smärta som inte fanns tidigare. Samma anledning orsakar en kränkning av tarmens rörlighet, om den är i den. Mat absorberas och främjas mindre och orsakar uppblåsthet och obehag.
 • Ektopisk graviditet. Vid denna period är ägget fortfarande litet, men om det är i äggledaren eller bukhålan kommer det att orsaka ökande obehag, vindbildning.

Vad betyder en fast nedre del av magen innan menstruationen

En fast nedre del av magen uppstår före menstruationen:

 • Strax på dagen när de börjar. Livmodern härdar och "samlas" lite, redo att riva bort det övre skiktet i endometriet. En liten dragande smärta visas i den nedre delen eller i ländryggen.
 • Med patologier i urinblåsan. I detta fall orsakas känslan av dess inflammation, ofullständig tömning och tryck på angränsande organ, vilket innebär bukväggen. Smärta kan vara närvarande..
 • Med graviditet och samtidigt ankomsten av livmodern i ton. Detta innebär en ökning av de kontraktila förmågorna hos organet, det vill säga hotet om avbrott.
 • Med problem i tarmen. Flatulens kan leda till lokalisering av gaser i dess nedre del. Förutom känslan av en "sten" -mage, finns det vandrande smärta och rumling.

Se i den här videon om orsakerna till och behandlingen av flatulens:

Flatulens före menstruation, tyngd i magen

Flatulens stör menstruationen om:

 • En kvinna äter mycket och tillåter sig mycket söt, kryddig, snabbmat. Under denna period är det svårt att motstå, eftersom hormonella förändringar framkallar en ökad aptit och andra smakpreferenser. Dessutom hjälper maten att förbättra humöret, vilket vanligtvis förvärras före kritiska dagar..
 • Det finns matsmältningsproblem som inte tidigare har visat sig. Det faktum att magen sväller och värker före menstruation, gastrit, kolit, enterit är skyldigt. Sammansättningen av hormoner som är karakteristiska för perioden provocerar deras förvärring. Om det finns en sjukdom kommer symptomen inte att försvinna när menstruationen börjar, det vill säga du måste undersökas och behandlas.
 • Det finns hormonella störningar. Detta påverkar också dåligt egenskaperna för matsmältningen..

Svårighetsgraden och känslan av närvaron av en ballong i buken innan menstruation kan uppstå hos dem som inte tillåter näringsfel, blir inte sjuka. Men i det här fallet är de svaga och passerar den första dagen av menstruationen.

Hur många dagar börjar uppblåsthet före menstruationen

Uppblåsthet före menstruationen kan först dyka upp 2-4 dagar före utsläpp. Och någon flatulens inträffar bara före menstruationen. Det beror på de enskilda egenskaperna hos den kvinnliga kroppen, livsstil, näring. Ju smutsigare diet, desto tidigare kan problemet börja bry sig.

Varför sväller magen under menstruationen

Hos vissa kvinnor sväller magen, vilket orsakar obehag under menstruationen, vilket också har flera skäl:

 • en obalans av hormoner som fortsätter att störa den korrekta absorptionen av mat, tarmens arbete;
 • irrationell näring, vilket också orsakar jäsning och flatulens;
 • gynekologiska sjukdomar där livmodern förblir förstorad, pressar på tarmen och stör den sunda funktionen.

Det är viktigt att förstå att om du sväller, sväller din mage under din period, bildas gas i tarmen. Men andra organ kan också provocera ett problem. Om det upprepas i varje cykel, det stör allvarligt, är det värt att undersöka.

Och vad som blåses upp, det vill säga magen ökar i volym under menstruationen, betyder inte nödvändigtvis fara och patologi. Detta händer om en kvinna har återhämtat sig något, har en tendens till svullnad. I avsaknad av andra negativa manifestationer finns det inget att oroa sig för, allt kommer att gå vid slutet av menstruationen.

Uppblåsthet under menstruationen: vad man ska göra

Uppblåsthet under menstruationen kan elimineras och till och med förhindras om du gör följande:

 • Åtminstone under andra halvan av cykeln, normaliserar dieten. Detta innebär att du måste minska användningen av choklad, kakor, färska bakverk, baljväxter, inte engagera sig i råa grönsaker och frukt. Mer användbar under denna period är spannmål, soppor, magert kött, fisk, som absorberas väl. Stuvgrönsaker. Och det är bättre att äta delvis för att inte överbelasta matsmältningssystemet.
 • Bekämpa svullnad. Avslag från rökt kött, pickles kommer att rädda dem. Det är också viktigt att röra sig mycket för att stimulera ämnesomsättningen och avlägsna överskottsvätska från vävnaderna. Men samtidigt strävar du inte efter sportrekord.
 • Drick mindre kaffe, kolsyrade drycker, alkohol och ett par dagar före de kritiska är det bättre att vägra dem helt. Allt detta påverkar tarmarna dåligt. Och kamomillte, avkok av lingonbär, tranbär, mynta hjälper hans arbete. De lindrar inflammation, eliminerar spasm, tar bort överskottsvätska.
 • Ta B-vitaminer, komplex där det finns magnesium och kalium. Ämnen hjälper matsmältningsorganen, stöder nervsystemet. Det senare kommer att lindra lusten att äta för mycket.
 • Bär tillräckligt med lösa, bekväma kläder. Om det drar åt midjan, krossar, är detta också en faktor som väcker uppblåsthet och smärta.
 • Ibland massera magen. Det är nödvändigt att göra cirkulära rörelser i navelområdet och nedan, detta kommer att hjälpa till att avge gaser. En lätt massage kommer att vara fördelaktigt för korsryggen..

Magen är pouted, men det finns ingen menstruation - vad kan det vara?

Om magen är pouted, förstorad, men det inte finns någon menstruation, kan detta betyda:

 • Den vanliga förseningen. Detta händer med helt friska kvinnor, du måste bara vara nervös, komma in i ett annat klimat eller av andra till synes obetydliga skäl.
 • Graviditet. För närvarande är det få tecken som pekar på det. Men tillsammans med en något förstorad mage, tyngd i bröstkörtlarna, ökad aptit, eller tvärtom, ovilja att äta.
 • Gynekologisk sjukdom. Uppblåsthet och försening kan kompletteras med andra tecken, till exempel buksmärta, illamående, temperatur. Men ibland klarar de sig utan dem.

Hur man förstår, tvekar innan menstruation eller graviditet

För att avgöra om graviditeten puffar innan menstruationen eller flatulens manifesterar sig är det ibland möjligt med ytterligare tecken:

 • Förändringar i aptit och näringspreferenser. Hos gravida kvinnor kan det försvinna eller, omvänt, intensifieras. Och maten som tidigare gillades väcker fientlighet. Mat som tidigare lämnade dig likgiltig blir älskad.
 • Svaghet, dåsighet, glömska, liksom utseende av illamående på morgonen. Hormonförändringar som börjar under graviditeten redan under de första veckorna leder till dessa manifestationer..
 • Bröstsvullnad. Bröstkörtlarna verkar tunga, bröstvårtorna blir känsligare.
 • Förvärring av lukten. Allt är som med mat: lukt som inte orsakade känslor innan börjar gilla eller orsaka avsky.
 • Förbättrad vaginal urladdning. De är transparenta, men kan vara isär med blod.

Ändå är det säkrare att göra ett graviditetstest, eftersom de listade symtomen kan indikera lossna nerver, trötthet eller närmar sig, men försenade, kritiska dagar. På kort tid stiger hCG-hormonets nivå, vilket med en större grad av tillförlitlighet kommer att bekräfta förekomsten av ett fosterägg. Men testet kan vara felaktigt i början av graviditeten. Därför är det vettigt att vänta eller besöka gynekologen om du inte kan vänta med att ta reda på graviditet.

Vid uppblåsthet med PMS krävs läkare

Uppblåsthet kan orsaka allvarlig obehag med PMS och kompletteras av andra symtom som kräver specialistuppmärksamhet:

 • illamående, kräkningar;
 • svår svaghet;
 • diarré flera gånger om dagen;
 • svår svettning;
 • feber;
 • inte passerar eller ökar smärta;
 • problem med urinering eller tarmrörelser.

Orsakerna till dessa manifestationer av PMS kan inte vara, sjukdomar är skyldiga här.

Förebyggande åtgärder mot förstoppning, uppblåsthet

Förstoppning, obehag och uppblåsthet kan förhindras om några dagar före och under menstruationen:

 • äta bovete, havregryn, kokta grönsaker, gammalt vitt bröd, magert kött, soppor, yoghurt, kefir och dricka också rent vatten;
 • vägra snabbmat, läsk, mjölk, ett överflöd av söt, salt, konserverad mat, kål, gurkor, tomater;
 • Stek inte mat, men gryt eller koka och släpp av varma kryddor.
 • ha en måltid 4-5 gånger om dagen, lite för lite;
 • göra övningar som bidrar till att tarmarna fungerar korrekt (dra knänna på böjda ben till bröstet från ett liggande läge, sänka dem till sidorna i samma utgångsläge);
 • ta prebiotika och probiotika valt av din läkare, dricka te med tillsats av kamomill, citronmelisse, mynta.

Och här är mer om varför äggstockarna kan skada.

Varje tjej måste veta att menstruationen kan vara obekväm, men borde inte vara ont. Om luftväxt, smärta framför dem bokstavligen stör livet, och rätt livsstil inte hjälper till att bli av med problemet, måste du definitivt träffa en läkare. Och från uppkomsten av en liten mage, uppblåsthet före menstruationen, som snart går, bör man inte få panik.

Användbar video

Se denna anti-uppblåst matvideo:

Varför magen sväller och sväller före, under och efter menstruationen

Hormoner och menstruationscykeln

Menstruationscykeln hos kvinnor har en annan varaktighet. Normen är 28 dagar, men beroende på de individuella egenskaperna mellan menstruationen kan det finnas ett intervall från 21 till 40 dagar.

I mitten av cykeln sker ägglossning, det vill säga ägget lämnar äggstocken. Denna tid är gynnsam för befruktningen. Det är på dessa dagar som vissa kvinnor märkbart sväller buken.

Det är underförstått att ett litet ägg inte så kan påverka midjan i volymen. Orsakerna till detta fenomen är olika. Här är det hormoner - ämnen som "beordrar" alla processer i kroppen.

Uppblåst mage på mitten av cykeln är ett tecken på ägglossning. Faktum är att frigörandet av ett ägg från äggstocken är ett litet men ändå trauma.

Vissa kvinnor känner en smärta i dessa dagar, medan andra inte gör det. Ofta tillsammans med ägglossning noteras matsmältningsstörningar: förstoppning eller diarré, ökad gasbildning.

Tarmproblem ökar uppblåstheten ytterligare. För att inte uthärda smärta kan du ta ett kramplösande medel.

Om det inte finns några planer på att bli gravid den här månaden, är det bättre att begränsa ditt sexliv just nu.

Hos andra flickor observeras uppblåsthet inte i mitten av cykeln, utan en vecka innan den börjar. För närvarande får magen hormonet progesteron att svälla, vilket påverkar muskelns tillstånd.

Hormonet slappnar av livmodern, varefter det blir mjukt, redo att acceptera embryot om befruktning inträffar.

Läkarna försäkrar dem som är rädda för detta fenomen och säger att uppblåsthet under och efter ägglossningen (några dagar före menstruationens början) är en naturlig process. Så naturen ser till att befruktningen sker under optimala förhållanden.

Efter en ökning av progesteronnivån, tillsammans med livmodermusklerna i kroppen, börjar ytterligare en process - vattenretention i vävnaderna.

Vätskan börjar tas bort genom njurarna inte helt - en del av den samlas i det intercellulära utrymmet och cellerna. En sådan försening är ett tillfälligt fenomen som kommer att passera omedelbart efter menstruationens början.

Vattenhållning bidrar också till att midjan under viss tid växer i volym.

Många kvinnor som övervakar sin vikt noterade detta mönster - omedelbart efter slutet av föregående cykel och innan starten av en ny kroppsvikt ökar med flera kilogram. Denna ökning beror just på det faktum att vätskeansamling började i kroppen.

Vid denna tidpunkt, under påverkan av kvinnliga hormoner - prolaktin, progesteron och östrogen - stör kroppen balansen av salter och natrium börjar ackumuleras, vilket håller kvar vätska i vävnaderna.

Samtidigt visas ett annat hormon i blodet - vasopressin, vilket minskar frekvensen av urinering. På grund av detta uppträder fukthållning..

Vad är det för? Så naturen tog hand om det så att menstruationen uppstår i vävnaderna på grund av blodförlust, inte trycket minskar.

Om kroppen drastiskt tappar mycket vätska kommer ett chockstillstånd att komma. Därför ersätts blod tillfälligt helt enkelt av vatten, och totalt förändras vätskevolymen inte.

Utåt manifesteras detta genom uppblåsthet före menstruation. Under de här få dagarna sväller inte bara magen utan också andra delar av kroppen: fingrar, fötter. Idag är det bättre att inte bära ringar och högklackade skor.

När du behöver kontakta en läkare omedelbart?

Ibland händer det att du blir mycket bättre innan din period, men det inträffar inte. Men magen gör ont och blåser upp, huvudvärk och humörförändringar uppträder, som med PMS. Vad är orsaken?

Om magen förstoras och gör ont, och menstruationen inte har kommit i tid, bör detta vara anledningen till att kontakta en gynekolog. Sådana kränkningar kan indikera förekomsten av inflammatoriska processer i livmodern eller utvecklingen av myomatos. Ibland är försämringen av hälsan förknippad med graviditetens början, så du måste kontrollera i vilket fall som helst!

Så när du blir bättre innan din period är det inte skrämmande - det är helt normalt. Om det inte finns några problem med menstruationscykeln, och din hälsa inte försämras kraftigt, bör det inte finnas någon anledning till panik. Det viktigaste är att följa de enkla reglerna som beskrivs ovan, som kommer att rädda inte bara i "dessa", utan i alla andra dagar i en kvinnas liv!

Artikeln kontrollerades av en praktiserande husläkare, Krizhanovskaya Elizaveta Anatolyevna, erfarenhet av 5 år. Mer om författaren

(du kan rösta för artikeln)

Taggar: kvinnors hälsa, mage perd menstruation, menstruation

  Relaterade inlägg
 • Vad är indikationerna på ljusgult hos kvinnor?
 • Tansy med försenad menstruation: är det värt det att använda?
 • Vilket öppet urladdning talar om en kvinnas sjukdom?

Andra orsaker

Förutom hormonellt kan det finnas andra skäl till uppblåsthet före menstruation.

En ökning i buken kan bero på livmoderfibroider. Alla kvinnor behöver utan undantag genomgå en årlig undersökning av en gynekolog, eftersom en snabb diagnos av fibroider och andra sjukdomar i kvinnosfären är ett nödvändigt villkor för framgångsrik behandling.

Det är nödvändigt att konsultera en läkare om smärtan under en ökning i buken före menstruationen blir starkare, kräkningar börjar eller temperaturen stiger - dessa symtom är inte förknippade med menstruation, men med sjukdomar i de inre organen. Detta tillstånd kräver kvalificerad läkare..

Graviditet kan vara orsaken till uppblåsthet. Om kroppen och bröstet är svullna och samtidigt är det en försening i menstruationen, är det dags att göra ett graviditetstest.

Vid denna tid kan perioden redan vara 2-3 veckor, och moderna test för hCG bör visa detta.

Du måste veta att oavsett om en kvinna vill bli mamma eller inte, graviditet inte kan vara orsaken till smärta om de uppstår.

Smärta för närvarande indikerar en spontan abort. I det här fallet måste du snarast konsultera en läkare, även om det inte finns några planer på att bli mamma, eftersom testet inte kan upptäcka en ektopisk graviditet och andra farliga tillstånd.

En annan orsak till uppblåsthet före menstruationen kan vara vanliga gaser. Efter ägglossningen ökar vissa kvinnor aptiten, vilket leder till matsmältningsstörningar.

Inget behov av att smäga dig själv, hormoner är också "att skylla" för detta. Hur länge detta tillstånd varar beror på mängden av hormonet serotonin i blodet. Överdriven kropp påfyller sin brist.

Tips: Serotonin i kroppen kan ökas genom att äta choklad, mejeriprodukter, dadlar, plommon, fikon.

Därför, om du vill öka aptiten innan menstruationen inte drar på flera dagar, är det bättre att börja äta dessa produkter vid de första tecknen på "zhora".

Samtidigt som serotoninnivån sjunker, som nämnts ovan, före menstruationen, stiger nivån av progesteron, ett hormon som slappnar av musklerna i livmodern och andra organ, inklusive tarmen..

Ökad aptit och en avslappnad tarm leder till förstoppning och flatulens, vilket kan vara en annan anledning till uppblåsthet före menstruation.

Vad ska jag göra om magen sväller före menstruation på grund av gas eller svullnad? De som känner till denna egenhet måste begränsa sig i användningen av salt, rökt kött och gasbildande produkter (brunt bröd, baljväxter, kål) några dagar före menstruationen..

Efter menstruationens start kan dessa produkter återinföras i kosten..

På dagar då magen är svullen är det bättre att inte bära kläder med snäva bälten, eftersom det är skadligt för närvarande att dra åt området på hängorna och buken.

Så en ökning i buken före menstruation är en normal reaktion på en förändring av den hormonella bakgrunden.

Detta tillstånd kommer att pågå så länge kroppen kommer att behöva förbereda sig för menstruation eller graviditet.

Mindre vanligt är detta tillstånd associerat med gynekologiska sjukdomar och matsmältningsstörningar. I det första fallet måste du träffa en läkare, i det andra - justera kosten.

Varje dam har sina egna egenskaper hos premenstruellt syndrom, som beror på hormonell bakgrund, känslomässig humör, tidigare sjukdomar och ålder. Ofta uppstår frågan om varför magen blåses upp före menstruation.

Det är nödvändigt att komma ihåg vilka hormoner som påverkar en kvinnas tillstånd under menstruationscykeln. Det är ett östrogen som förbättrar humöret, förbättrar välbefinnandet och hjälper ägget att mogna. Och även progestogener - detta är främst progesteron, vilket mer än andra påverkar varför magen blåses upp före menstruationen. Ursprungligen ökar östrogennivån och sjunker sedan ganska kraftigt, och en kvinna kan reagera med en försämring av hennes känslomässiga tillstånd, aggressivitet och irritabilitet. Dessutom blir huden fetare, utslag förekommer, den totala immunförsvarets nivå kan minska..

Den dagen ägget släpps börjar den premenstruella fasen, där alla oönskade förändringar inträffar, eftersom nivån av gestagen stiger. Det är bland annat möjligt att öka kroppsvikten, öka känsligheten och svullnaden i bröstkörtlarna, förstoppning, före menstruationen är magen blåst upp. Flatulens och tyngd i nedre del av buken, dra och smärtsamma känslor hjälper till att misstänka uppkomsten av "dessa dagar".

Komplexet av processer som avgör varför magen blåses upp före menstruationen inkluderar effekten av progesteron på matsmältningskanalen, utsöndring av magsaft. Det minskar utsöndringen av gallan, kan minska tarmens rörlighet och till och med mindre felfri näring, och ännu mer förvärringen av kroniska patologier kan leda till förstoppning, vindbildning och uppblåsthet. Genom att känna till dina kroppsfunktioner kan du försöka utesluta baljväxter, lätt smältbara kolhydrater, inklusive druvor, juice och socker. Detta kommer att minska obehag avsevärt. Berika din diet med vitaminer, om förstoppning oroar dig, försök att äta grönsaker.

Men detta slutar inte effekten av hormoner. Andra möjliga faktorer varför magen blåses upp före menstruationen är förberedelsen av livmodern för antagandet av ägget, dess svullnad och ökad blodtillförsel. Livmodern har en komplex muskelstruktur och är mer avslappnad i fasen av cykeln som kallas luteal. Således säkerställer naturen bevarandet av ägget, minskar frekvensen av missfall på ett så tidigt datum. Progesteron påverkar metaboliska processer på ett sådant sätt att det kvarhåller vatten i kroppen, vilket leder till att det försenas i bukhålan.

Det är viktigt att förstå varför magen blåses upp före menstruation. Så du kan snabbt lugna ner och förbättra välbefinnandet, öka vitaliteten. Men glöm inte: om allvarliga eller till och med akuta smärta i sido- och nedre del av magen börjar störa, måste blindtarmsinflammation och ägglossningsvärk med äggstocksapoplexi uteslutas. I detta fall är uppblåsthet och irritation i bukhinnan också möjlig, och en ultraljudundersökning avslöjar vätska i bäckenhålet.

Reproduktion av en kvinna innebär förekomst av menstruation, uppkallad efter cykelns beroende på månkalendern. En kvinnas månatliga cykel sker individuellt. För vissa blir en uppsättning symtom före menstruationen en outhärdlig händelse som kräver läkarvård. En vanlig orsak till förändringar i en kvinnas kropp är relaterad till att förbereda kroppen på en möjlig graviditet..

Tarmproblem

Många kvinnor klagar på tarmproblem dagen före eller under sin period. En tarmstörning uttrycks som täta tarmrörelser, förstoppning eller diarré. Närvaron av flatulens och kramp i tarmen kan få magen att öka före menstruationen. Orsakerna till dessa symtom förblir okända. Det föreslås att förändringar i hormonnivåer kan påverka tarmfunktionen. Som regel återgår matsmältningskanalen till det normala så snart menstruationen slutar. Progesteron har en avslappnande effekt på tarmens muskler och försämrar dess funktion, vilket orsakar jäsning och ökad gasbildning. Uppblåsthet under menstruationen i detta fall passerar efter deras slut.

De förstorade buken och bröstkörtlarna före menstruationen kan vara den enklaste förklaringen - början av graviditeten. Om menstruationsflödet försenas bör ett graviditetstest göras. I fallet där uppblåsthet är förknippad med smärta kan vi prata om hotet om ett missfall eller en ektopisk graviditet. I detta fall ska du omedelbart kontakta läkare..

Cykla koncept

En kvinnas cykel består av fyra faser: menstruation, follikulär, ägglossning, luteal.

Menstruationsfasen varar 4-7 dagar. I genomsnitt försvinner blödningen på fyra dagar. Under follikulärstadiet, som börjar efter menstruationen, äger mognad inträffar. Periodens varaktighet är 2 veckor. Den ägglossande fasen kännetecknas av frisläppandet av ett moget ägg som är klart för befruktning. Hon har en dag för befruktning, om detta inte händer, börjar dö. Sannolikheten för att bli gravid täcker 5 dagar - 2 dagar före, 2 dagar efter. I lutealfasen inträffar hormonsvikt, andra tecken på PMS. Fas varaktighet upp till 16 dagar.

Alarmerande symtom före menstruation

Det är nödvändigt att se en läkare omedelbart om magen sväller och blåses upp före menstruationen, men de förekommer inte inom en vecka efter det förväntade datumet. Följande symtom är särskilt farliga:

 • uppträdandet av akut, outhärdlig smärta i något område i buken - detta kan vara antingen en äggstockspatologi, blindtarmsinflammation eller annan allvarlig kränkning;
 • obehag kan orsakas av förvärringar av kroniska patologier, om några;
 • uppkomsten av smärta, uppblåsthet, kräkningar och illamående med fläckar en vecka tidigare än varje månad borde ha börjat.

Om en kvinnas hälsa före menstruation alltid antydde uppkomsten av ett sådant symptom som en liten uppblåsthet och viktökning, bör du inte oroa dig för detta. Men med starka fluktuationer - över 3 kg - måste du se en läkare och genomgå en undersökning.

ICP och skyltar

Ett komplex av fysiologiska, psykologiska symtom som uppträder i förväg till menstruationen (per vecka) kallas PMS. Metamorfos uppstår på grund av förändringar i hormonnivån östrogen, progesteron. Livmodern förbereds för att fostra ett barn. Om befruktning inte inträffar förblir hormonet östrogen på en hög nivå, progesteron faller - det orsakar obehagliga symtom, i genomsnitt 3 dagar före menstruationen och den första andra dagen.

De listade symptomen i PMS manifesteras individuellt, i ett komplex, som individuella egenskaper. Varaktigheten, symptomens art beror på dem. Obehagliga tecken försvinner inte på en dag, sista en vecka. Intensiteten ökar mot slutet av cykeln..

 • Yr.
 • Huvudvärk.
 • Uttryck av illamående (ibland mild, intensiv).
 • Kräkningar möjligt.
 • Magen gör ont, nedre buken, nedre delen av ryggen.
 • Svaghet (yrsel med svaghet blir ofta föregångarna till besvämning).
 • Ångest, ökad ångest.
 • Snabb utmattbarhet.
 • Bröstet sväller, gör ont.
 • Ökad aggressivitet, irritabilitet.
 • gråtmildhet.
 • Letargi.

Behandlingsprinciper

För behandling av premenstruellt syndrom används hormonella läkemedel, antidepressiva medel och diuretika. Läkemedelsbehandling bör utföras under övervakning av en läkare. Vitamin B6, magnesium, kalcium hjälper till att förbättra det allmänna tillståndet. PMS-symtom hemma kan lindras genom regelbunden träning, måttlig träning ökar nivån av adrenalin i blodet och ger känslomässig tillfredsställelse. För att förhindra smärta i nedre del av magen, bör du utföra övningen "ljus" och andra övningar som ger en rusning av blod till bäckenet en dag eller två före början av menstruationen. Det är också nödvändigt att anpassa kosten, utesluta från den dagliga menyn fet och kryddig mat, kaffe, alkohol. Och öka ditt intag av kalciummat.

För kvinnor som upplever premenstruellt syndrom rekommenderas det att honung, soja och skaldjur införs i kosten. Honung i sin sammansättning innehåller hela det periodiska systemet. Järn och mangan ökar halten av hemoglobin i blodet, B-vitaminer förbättrar immunsystemet och cirkulationssystemet. Sojabönor innehåller lätt smältbart vegetabiliskt protein och värdefulla ämnen som är nödvändiga för den kvinnliga kroppen. Skaldjur innehåller ett stort antal värdefulla mineraler, vitaminer och aminosyror, medan de skiljer sig åt i sitt låga kaloriinnehåll. För att inte få extra kilo under denna period måste du äta mat med ett lågt glykemiskt index.

Du bör begränsa användningen av choklad, söt muffin, fet mat. Du kan lugna sötsaker med torkad frukt, naturlig yoghurt eller frukt. För att inte uppleva svår hunger, bör mat tas intermittent i 2-3 timmar. Kvinnor med PMS rekommenderas att ha en djup, lång sömn. För att säkerställa full sömn kan du ta promenader innan detta. Ett glas varm mjölk, druckit på natten och ett honungbad hjälper en kvinna att slappna av och somna snabbt. Om det finns tecken på premenstrual malaise, bör du söka medicinsk hjälp och genomgå en behandling. Det premenstruella syndrom som bildats under åren är svårare att bota..

Om PMS åtföljs av en tarmstörning, bör du överge de produkter som provocerar uppblåsthet: baljväxter, surkål och rå kål. Spannmål, magert kött och mejeriprodukter bör föredras. Det rekommenderas ofta måltider i små portioner. Vid diarré är det nödvändigt att dricka gelé och risbuljong. För förstoppning bör mer växtfiber läggas till i kosten..

För att undvika allmän puffiness är det nödvändigt att minska saltintaget. Följ en diet, drick vanligt renat vatten mer, ät inte söta, salta och kryddig mat på eftermiddagen. Strax före menstruationen rekommenderas att du börjar använda produkter som har diuretiska egenskaper. Lingonberry och tranbäravkok avlägsnar överflödigt vätska från kroppen. Kalium, som är rikt på bananer, spenat, havregryn, honung, kan hjälpa till att reglera vatten-saltbalansen. Vid svår ödem kan läkaren förskriva diuretika, som bör tas 4-5 dagar före menstruationens början.

Konservativ behandling av fibroider inkluderar att ta mediciner som syftar till att återställa hormonbalansen. Järninnehållande mediciner föreskrivs för att förhindra anemi. Små noder avlägsnas med laparoskopi. Livmoderartikelembolisering används också, där tillförseln av blod genom artären till myom stoppas. Som ett resultat regresserar neoplasmen, och tumörens sönderfallsprodukter avlägsnas med blod. Med konservativ myomektomi avlägsnas myomoden, livmodern bevaras. I avancerade fall, med stora fibroider och många noder, föreskrivs extirpation - fullständigt avlägsnande av livmodern.

Uppblåsthet före menstruation är ett normalt tecken som kan förekomma hos många kvinnor. Men för vissa flickor är denna känsla en riktig plåga. Speciellt i fall där vikten ökar med 2-3 kg. Inte varje tillstånd kan tillskrivas normala indikatorer..

orsaker

En känsla av illamående är ett tecken på en felaktig funktion i kroppen, provocerad av olika skäl. Illamående före menstruation är ett vanligt symptom som förekommer hos kvinnor. Sjukare ofta i kombination med yrsel.

Yrsel uppstår på grund av expansion, sedan en kraftig förträngning av fartygen. Kramper minskar mängden syre som levereras till hjärnan, vilket leder till yrsel. Huvudet snurrar inte bara före menstruationen, orsaken till symptom kan vara en funktionsfel i den vestibulära apparaten, överarbetning, stress av emotionell, fysisk natur.

Huvudet gör ont innan menstruationen på grund av en obalans av östrogen och progesteron. Smärta i magen uppstår av samma anledning. Värmevallningar - en obehaglig känsla där en kvinna upplever frossa och sedan kastar i en feber.

En kvinna känner sig sjuk med högt blodtryck på grund av PMS. Svaghet med apati, illamående och svimmel uppstår på grund av brist på hemoglobin, som inte har tid att fylla på tillgången på röda blodkroppar. Svält av hjärnan leder till de listade symptomen.

Stämningsförändringar under lutealfasen är förknippade med hormonella förändringar. Tidigare trodde man att psykologiska problem associerade med PMS uppstår hos mentalt obalanserade kvinnor. Myten är motbevist. Symtom före menstruation orsakas inte av psykiska avvikelser utan av hormonarbete.

Algomenorrhea

Diagnosen, som kännetecknas av svår smärta i nedre del av buken, illamående, yrsel under menstruationen, kallas algomenorré. Orsakerna till obehagliga symptom - ett strukturellt drag i den kvinnliga livmodern, underutveckling av organet (hos en tonåring), liten storlek - de tillskrivs primär algomenorré. Sekundär algomenorrhea manifesterar sig genom närvaron av fibroider, vidhäftningar och andra sjukdomar.

Illamående hos ungdomar

Tonårsflickorna, som just har börjat bildandet av en cykel, är sjuka före menstruationen, puberteten är slutlig. Experter anser att illamående, smärta, yrsel är en normal förekomst för en växande kvinna. Illamående uppstår på grund av sammandragning av musklerna i flickans inre könsorgan. Cykeldannelsens varaktighet tar två år. Vid utgången av termen försvinner symptomen hos de flesta flickor.

Illamående är ett tecken på graviditet

Tecknen på PMS är en-mot-en som liknar tecken på graviditet. Den enda skillnaden mellan symtomen är fortsättningen av obehagliga symtom istället för menstruation. Om du behöver veta graviditet, ta testet. I början, ett positivt eller negativt resultat, är informationen opålitlig.

Om det finns en försening på en vecka med ett negativt resultat, kontakta en gynekolog. Att försena början av menstruationscykeln betyder inte alltid graviditet. Med sjukdomar i de kvinnliga könsorganen händer detta.

Icke-gynekologiska skäl

Problem under andra halvan av cykeln uppstår av andra skäl. Psykisk hälsa beror på fysisk hälsa. Matförgiftning orsakar också liknande symtom: illamående, yrsel, svaghet. Alkoholmissbruk förvärrar situationen, stärker och förvärrar symtomen på en kvinna.

Magen är pouted, men det finns ingen menstruation - vad kan det vara?

Om magen är pouted, förstorad, men det inte finns någon menstruation, kan detta betyda:

 • Den vanliga förseningen. Detta händer med helt friska kvinnor, du måste bara vara nervös, komma in i ett annat klimat eller av andra till synes obetydliga skäl.
 • Graviditet. För närvarande är det få tecken som pekar på det. Men tillsammans med en något förstorad mage, tyngd i bröstkörtlarna, ökad aptit, eller tvärtom, ovilja att äta.
 • Gynekologisk sjukdom. Uppblåsthet och försening kan kompletteras med andra tecken, till exempel buksmärta, illamående, temperatur. Men ibland klarar de sig utan dem.

Bli av med illamående

Diagnos, behandling av biverkningar före menstruation inträffar när man tar hänsyn till kvinnans ålder, hälsa, frånvaro eller närvaro av gynekologiska problem. Rekommendationer som passar alla åldrar beskrivs nedan..

Det första man ska göra när manifestationerna av PMS-symtom har börjat är att vara oftare i frisk luft, om det behövs, ligga ner, andas djupt. Ofta och djup andning hjälper till att släcka kroppens syresvält. Ta om möjligt bort från irritationskällor. Uteslut besök i ångbad, bastu, tung fysisk ansträngning.

Mediciner

Med ökade symtom tar kvinnor smärtstillande medel. De låter dig eliminera obehagliga känslor i kroppens nedre del: lugna huvudvärk, mage.

Mastodinon är ett läkemedel som är utformat för att eliminera smärta, hormonnivåer under PMS. Kvinnlig medicin gör att du kan glömma obehagliga manifestationer.

I svåra fall förskrivs kvinnor antidepressiva medel för att eliminera ett psykologiskt problem..

Diet

Med PMS bör du inte ladda kroppen med tung mat, överätande orsakar illamående. Dieten bör huvudsakligen bestå av matsmältbara kolhydrater. Dessa inkluderar spannmål, bageriprodukter, färska grönsaker med frukt, mejeriprodukter med lågt fettinnehåll.

Uteslut alkohol, minska användningen av konfekt, godis, kaffe. Alkohol och kaffe ökar en persons blodtryck, och med PMS, när trycket redan är instabilt, är det värt att bevara hälsan för att undvika ökande symtom.

Fysiska övningar

Fysisk aktivitet på en kvinna före menstruation är förbjuden, men hennes måttliga mängd kommer att vara användbart för henne. När man spelar sport släpps hormonet endorfin, vilket hjälper till att förbättra humöret, kvinnans allmänna tillstånd.

Uppvärmning, enkel gymnastik, jogging eller promenader är den bästa medicinen för din hälsa..

komplikationer

Oftare tolererar kvinnor själva symtom. Att vända sig till en specialist innebär att det finns atypiska manifestationer som kräver hjälp. Dessa inkluderar ökad buksmärta, försenade perioder, förlust av styrka, feber eller tryck, besvämning och illamående med kräkningar.

För att förstå orsakerna till obehag bör du övervaka din hälsa. Att fixa manifestationer gör att du bättre kan känna kroppen, förenkla uppgiften när du diagnostiserar hos en specialist. Genom att gå till läkaren kan du förskriva en behandling som är lämplig för ett visst fall.

Kan hon känna sig sjuk innan menstruationen? Vissa kvinnor klagar över att de känner sig sjuka varje månad under andra halvan av cykeln..

Ta reda på artikeln varför detta händer och om detta problem behöver specialbehandling..

Regler för kampen mot uppblåsthet


Striae visas med för snabb viktökning.

Att öka övervikt före menstruation kan inte betraktas som en patologi om indikatorn inte överstiger 3000 g. I genomsnitt återhämtar sig kvinnor med 900 g, och efter menstruationen försvinner denna vikt snabbt.

Du bör också vara försiktig med indikatorer som är mer än 1,5 kg per månad. Ett sådant antal celler kan deponeras i fett, vilket kommer att vara svårt att bekämpa. Ofta förekommande och stora hopp i vikt påverkar hudens skick: striae och stretchmärken visas.

Det enda sättet att hantera övervikt är att kontrollera kilogram under hela cykeln. Följ dieten och träningen för att behålla passformen, du måste ständigt, utan eftergifter. Här är några regler för att hjälpa till att kontrollera vikten:

 • Varje månad måste du väga dig själv före och efter menstruationen och också registrera dessa indikatorer - med denna metod kan du ta reda på om viktökning beror på maten som äts.
 • Det är nödvändigt att notera humörsvängningar under PMS för att förstå vad som påverkar matvanor och hur.
 • Du måste förstå om det finns humörsvängningar såsom ilska, då kan du förbereda dig för dem - ändra dagens regim, skjuta upp viktiga frågor eller familjesammanträden, skydda dig mot onödig stress med integritet, avslappnande förfaranden.
 • Träning ska vara ständigt närvarande - även om du inte gillar att spela sport eller det inte finns energi för det, måste du spendera 15-20 minuter om dagen på fysisk aktivitet, eftersom de minskar aptiten och hjälper till att kontrollera vikten.

Den viktigaste regeln är näringskontroll. Oavsett vad en kvinna gör, utan noggrann uppmärksamhet på kosten, är det svårt att uppnå en viktförändring.

Rätt kost som en metod för behandling och förebyggande


Det är nödvändigt att upprätthålla en balans mellan friska fetter i maten

Det är nödvändigt att följa rekommendationer för korrekt näring under hela cykeln för att må bra hela tiden:

 • Ät mindre salt. Mineral har en dålig effekt på vätskeutsöndring och försenar det. Innan menstruationen kan saltintaget minskas ännu mer för att undvika svullnad.
 • Drick vatten. Rent vatten är viktigt för cellförnyelse och normal metabolism..
 • Ät mindre sött. Speciellt under perioden före menstruationens början. Med en stark begär efter godis har en person en låg nivå av östrogen. Komplexa kolhydrater i form av spannmål, baljväxter, fullkornsbröd hjälper till att ersätta sött.
 • Ät olika livsmedel. Magnesium och kalcium är viktiga spårelement som hjälper till att kontrollera PMS. Om det är få av dem förändras stämningen, vikten växer snabbt. Ett brett utbud av rätter - olika grönsaker och frukter, mejeriprodukter hjälper till att undvika brist..
 • Håll balans mellan friska fetter. Du kan inte vägra friska fetter som finns i vegetabiliska källor: orraffinerade oljor, nötter, avokado. Fett från havsfisk är också fördelaktigt. De är nödvändiga för att reproduktions- och matsmältningssystemet ska fungera normalt och dämpar också sug efter sötsaker..

Innan menstruationen rekommenderar läkare starkt att ge upp alla dieter som ökar stressen och i slutändan leder till viktökning..

Produkter som kaffe, svamp, kål och potatis är extremt farliga före menstruationen. Även hos en person utanför menstruationsperioden observeras uppblåsthet från dessa ämnen. All alkohol, särskilt öl, har en negativ effekt på hälsotillståndet..

Vad hjälper till med uppblåsthet


Med uppblåsning hjälper myntte med honung bra

Effektiv kamp mot en ökning av buken hjälper naturliga växtbaserade avkok:

 • baserat på kamomill;
 • från mynta;
 • med melissa.

Du kan lägga till lite honung till dem.

Att ta medicinering rekommenderas inte. Men med svår uppblåsthet kan du dricka Espumisan om problemet orsakas av en ökning av tarmen och inte genom att öka övervikt. De återstående ämnena diskuteras bäst med läkaren före användning..

Orsaker till illamående före menstruation

Illamående är en obehaglig dragande eller sugande känsla i övre buken. Illamående kan leda till kräkningar, vilket får magens innehåll att bryta ut genom halsen..

Illamående åtföljs av svaghet, yrsel och riklig saliv. Om illamående uppstår regelbundet på vissa dagar i cykeln, kan detta indikera funktionsfel i olika system och organ.

Orsaken till illamående före menstruationen är troligt hormonell justering.

För kvinnor som har illamående varje månad, rekommenderar läkare att ta ett blodprov för hormoner, vilket hjälper till att identifiera en hormonell obalans som väcker illamående..

Att ta hormonella läkemedel kan också känna illamående innan menstruation, eftersom mediciner i denna klass förändrar den hormonella bakgrunden.

Illamående på grund av hormonell medicinering kan åtföljas av följande symtom:

 • Riklig svettning;
 • huvudvärk;
 • humörsvängningar.

Menstruationen varierar hos olika kvinnor. Hennes karaktär beror på individuella egenskaper..

Vissa lyckliga känner inte något obehag, medan andra känner tillvägagångssättet för menstruation i nästan en vecka, som lider av smärta i buken eller korsryggen, illamående, huvudvärk, humörsvängningar.

Illamående, depression, irritabilitet och dålig allmän hälsa före menstruationen är klassiska symtom på premenstruellt syndrom.

Under vissa dagar börjar magen att göra ont, dra känslor i livmodern. En sådan "bukett" av symtom är en vanlig förekommande menstruation hos en kvinna med PMS.

Premenstruellt syndrom är bekant för mer än hälften av det klara könet. Orsaken till obehag är hormonstörning..

Illamående före menstruation indikerar en kefalgisk form av PMS, som kännetecknas av kräkningar, yrsel, hjärtsmärta, domningar i händerna och svettning.

Illamående före menstruation kan bero på en oplanerad graviditet, som den förväntade modern inte ens misstänker.

Hos ett stort antal kvinnor är det illamående som blir det första symptom på graviditet, särskilt om det visas på morgonen och slutar med kräkningar..

I detta tillstånd kan kroppen reagera med illamående på lukten av mat. "Kan jag bli sjuk innan mina perioder, eftersom jag är gravid, men jag vet inte om det än?" - denna fråga adresseras ibland till en gynekolog av damer som är utmattade av svår flergångs illamående, när det bara är några dagar kvar före det uppskattade startdatum för menstruationen.

Faktum är att PMS är lätt att förväxla med graviditet, särskilt om en kvinna redan vet att hennes perioder kan försenas på grund av hormonfel eller kroniska sjukdomar.

Om en dam har en anledning att misstänka att hon är gravid (till exempel under ägglossning dagar hon hade oskyddat sex), kan du:

 • köpa ett test på ett apotek;
 • donera blod för hCG.

Analys för hCG-hormonet ger ett tillförlitligt resultat inom 10 dagar efter befruktningen.

Om graviditeten bekräftas måste du vara särskilt försiktig, eftersom det är i detta utvecklingsstadium som fostret är mest utsatta och kan drabbas av att ta mediciner, infektioner och annan yttre påverkan.

Flatulens före menstruation, tyngd i magen

Flatulens stör menstruationen om:

 • En kvinna äter mycket och tillåter sig mycket söt, kryddig, snabbmat. Under denna period är det svårt att motstå, eftersom hormonella förändringar framkallar en ökad aptit och andra smakpreferenser. Dessutom hjälper maten att förbättra humöret, vilket vanligtvis förvärras före kritiska dagar..
 • Det finns matsmältningsproblem som inte tidigare har visat sig. Det faktum att magen sväller och värker före menstruation, gastrit, kolit, enterit är skyldigt. Sammansättningen av hormoner som är karakteristiska för perioden provocerar deras förvärring. Om det finns en sjukdom kommer symptomen inte att försvinna när menstruationen börjar, det vill säga du måste undersökas och behandlas.
 • Det finns hormonella störningar. Detta påverkar också dåligt egenskaperna för matsmältningen..

Svårighetsgraden och känslan av närvaron av en ballong i buken innan menstruation kan uppstå hos dem som inte tillåter näringsfel, blir inte sjuka. Men i det här fallet är de svaga och passerar den första dagen av menstruationen.

Förändringar i blodsammansättning

Strax före menstruationen börjar kroppen producera en enorm mängd kvinnliga hormoner. Således förbereder livmodern sig för antagandet av ett befruktat ägg.

Om befruktningen inte har inträffat, sjunker mängden progesteron i blodet kraftigt till en normal nivå, och östrogennivån minskar långsammare, varför en extrem mängd östrogen är i blodet under flera dagar. Detta utlöser en mängd olika störningar, inklusive illamående och kräkningar..

Innan cykeln börjar producerar kroppen intensivt blodceller, som konsumerar mycket hemoglobin.

På grund av dålig ämnesomsättning i blodet kan en brist på detta protein uppstå, vilket är nödvändigt inte bara för att bygga blod utan också för att hjärnan ska fungera normalt.

Med brist på hemoglobin saknar hjärnan syre. Som svar är kräkningscentret upphetsad i honom, vilket gör honom sjuk och yr.

Om en kvinna har låg hemoglobin av naturen, är illamående i slutet av cykeln nästan garanterat henne.

Dessutom kommer hon att ha svagheter och ständig dåsighet. Långa styva, köttfria dieter kan ha samma effekt innan menstruationen..

Orsaken till illamående kan vara en ökning av blodtrycket. Innan menstruationen kan siffrorna på tonometern avvika från normen, även om resten av tiden trycket inte stör.

Tryckökningen provoserar en förändring i vatten-saltbalansen i kroppen, vars orsak är en ökad östrogennivå.

Östrogen behåller fukt i vävnader, inklusive i området i hjärnan där hypotalamus är belägen. På grund av kompression av de svullna vävnaderna börjar järn producera hormoner dåligt, vilket resulterar i att den vaskulära tonen stiger, vilket innebär att trycket stiger.

Trycket före menstruationen kan inte bara stiga utan också falla. Hos kvinnor i den neuropsykiska gruppen intensifieras sömnlösheten före menstruation, aptiten sjunker, vilket minskar blodtrycket.

Kvinnor med en cephalgisk form av PMS drabbas särskilt av vegetovaskulära problem.

Orsakerna till minskningen av trycket i detta fall är gynekologiska sjukdomar (fibroider, polyper), tar smärtstillande medel (antispasmodika dilaterar blodkärl) och en ökad mängd prostaglandiner i blodet.

Det bör varna den regelbundna minskningen av trycket före menstruationen, åtföljt av hjärtarytmi..

Kvinnor med sådana manifestationer måste omedelbart undersökas av tre specialister: gynekolog, endokrinolog och kardiolog.

Varför sväller magen under menstruationen

Hos vissa kvinnor sväller magen, vilket orsakar obehag under menstruationen, vilket också har flera skäl:

 • en obalans av hormoner som fortsätter att störa den korrekta absorptionen av mat, tarmens arbete;
 • irrationell näring, vilket också orsakar jäsning och flatulens;
 • gynekologiska sjukdomar där livmodern förblir förstorad, pressar på tarmen och stör den sunda funktionen.

Det är viktigt att förstå att om du sväller, sväller din mage under din period, bildas gas i tarmen. Men andra organ kan också provocera ett problem. Om det upprepas i varje cykel, det stör allvarligt, är det värt att undersöka.

Och vad som blåses upp, det vill säga magen ökar i volym under menstruationen, betyder inte nödvändigtvis fara och patologi. Detta händer om en kvinna har återhämtat sig något, har en tendens till svullnad. I avsaknad av andra negativa manifestationer finns det inget att oroa sig för, allt kommer att gå vid slutet av menstruationen.

Vad du ska göra efter din period

När menstruationen börjar försvinner de viktigaste symtomen på PMS, hormonella nivåer, känslomässig stabilitet återställs, uppblåsthet försvinner, kvinnan går inte längre i vikt, hennes aptit återgår till det normala. Det är värt att komma ihåg att kroppen, tillsammans med blod, tappar järn, och därför måste du efter menstruation fylla på reserven. Mästare i järn är skaldjur, rött kött, ägg, blomkål och baljväxter.

Från tvångstankar om mat kan du bli distraherad genom att kommunicera med vänner och din favorithobby. Bra musik och dans räddar dig från mjälten. Från irritabilitet - yoga och några andningsövningar.

Kom ihåg att viktökningen före menstruationen är i genomsnitt cirka 1 kg. Efter att ha upptäckt ökningen behöver du därför inte få panik, hata dig själv och sluta äta under hela kritiska dagar. Lär dig att ta dig lugn, inte bli upprörd och inte hängas på ämnet "bli bättre, inte bli bättre".

Ta hand om din hälsa, värdesätta din kropp, och sedan kommer harmoni och balans inte att lämna PMS en chans.

Stimulera under ägglossningen

Hos många kvinnor förekommer uppblåsthet i mitten av menstruationscykeln, under ägglossningen - frigörandet av ett moget ägg från äggstocken. Ägglossning i sig är en smärtsam process, eftersom det är förknippat med brott i follikeln.

Ofta är det utseendet på svaghet, förlust av styrka, en ökning av bukhålan, flatulens, en känsla av fullhet i bukhålan, utseendet på dragande smärta.

Vid en normal menstruationscykel är sådana symtom inte långa och orsakar inte allvarliga obehag för en kvinna. Om sådana symtom dök upp för första gången eller deras svårighetsgrad blev starkare, är det värt att besöka en läkare, eftersom ägglossning kan åtföljas av tarmsjukdomar eller metabola störningar i kroppen.

Hur många dagar innan menstruationen ökar magen

Det är omöjligt att säga entydigt hur många dagar det finns uppblåsthet före menstruationen. Varje organism är individuell, hos vissa flickor uppträder problemet med uppblåsthet och ödem inom 1,5-2 veckor.

I de flesta fall märks dock förändringen 3 dagar före utsläpp. Under denna period kan du se en liten ökning av kroppsvikt.

De som uppmärksammar mindre lider av premenstruellt syndrom:

 • sport, magträning;
 • förstärkning av musklerna i bäckenbotten som försvagas med åldern och efter förlossningen;
 • korrekt näring och förebyggande av övervikt.

Ja, överviktiga och födande kvinnor registrerar en ökning i buken, men denna reaktion i kroppen anses vara naturlig och försvinner normalt på 2-3 dagar av menstruationen eller efter dem.

Flatulens som ett preemenstruellt syndrom

Livmoderns endometrium har en porös och lös struktur, innefattar en riklig vaskulär komponent. Under ägglossningen blir slemhinnorna som foder i livmoderhulen klyftiga på grund av blodflödet, och endometriet lossnar ännu mer. Detta är nödvändigt för att säkert fästa det befruktade ägget.
Om magen blåses upp före menstruationen är tillståndet i de flesta fall förknippat med fysiologiska faktorer

Om befruktning inte inträffar inträffar menstruation. Det är under ägglossningen att det är en känsla av bukens fullhet, ökad gasbildning, krampbildning och ömhet.

Normalt, om en kvinna har en ökad aptit, hon ständigt vill äta mycket, dåsighet dyker upp. Allt detta indikerar kvinnans förberedelser inför den kommande graviditeten..

Preemenstrual uppblåsthet äger rum på egen hand en dag efter början av menstruationen. Med ett långvarigt symptom rekommenderas det att differentiera det med manifestationer av en ektopisk graviditet, tarmsjukdomar, sjukdomar i könsorganen och organ i det nedre urinvägssystemet..

Hur man förhindrar uppblåsthet före menstruationen

Du kan undvika ett obehagligt fenomen. För att göra detta måste du följa vissa regler:

 • I den andra fasen av menstruationscykeln måste du ändra kosten. Näring bör underlätta matsmältningsprocessen utan att ladda tarmarna. Lätt mat kokt eller ångat. Undvik livsmedel som orsakar gasbildning. Till exempel kål, bönor, kaffe, färska gurkor, mjölk.
 • Det är nödvändigt att begränsa användningen av salt. Denna komponent bidrar till ansamling av vätska i kroppen. Det bör överges salt salta livsmedel, rökt.
 • Kolsyrade drycker, alkohol i form av vin, öl måste uteslutas.
 • Vitaminer B, liksom kalium och magnesium har en gynnsam effekt på matsmältningssystemets funktion. Att ta ett komplex av vitaminer kommer inte bara att lindra magen utan också förbättra tillståndet före menstruationen. Lugnar nervsystemet.
 • Minskar gasproduktionen innan menstruationen tillåter avkok av örter - kamomill, mynta, citronmeliss. För 1 kopp kokande vatten, 0,5 tesked av varje ingrediens. Det infunderas i 15-20 minuter. Du kan lägga till en sked honung. Drick det varmt som vanligt te.

Sex hjälper till att bli av med det obehagliga fenomenet. Sexuellt samlag påverkar blodflödet, förbättrar matsmältningssystemets funktion, distraherar psykologiskt från en spännande fråga. Och när perioden är slut kommer kvinnan att bli kär i magen igen.

Näring

Känslan av uppblåsthet, fullhet i magen kan förknippas med uppkomsten av gaser i tarmen. När du använder, skriv, bidrar till utseendet på ödem och luftväxt, magen sväller, buldras upp, en känsla av fullhet i bukregionen. Några dagar före menstruation börjar uteslutas från kosten:

 • baljväxter;
 • socker;
 • söta rätter;
 • mjölk;
 • svart bröd;
 • färsk vitkål;
 • selleri;
 • jordnöt;
 • rökt;
 • kryddig och kryddig rätter;
 • salt:
 • stekt kött, fisk;
 • kolsyrade drycker;
 • starkt kaffe.

Det är nödvändigt att utesluta överätning och användning av skadliga produkter. Kosten bör innehålla 4-5 måltider. Alkohol främjar gasbildning, så det bör också uteslutas från användning..

För att undvika oönskad luftväxt bör du inte äta för mycket och inte äta för mycket före sänggåendet. Kanske är detta en nyckelfaktor som provocerar uppblåsthet. Använd inte heller sådana produkter som föregår gasbildning:

 • snabbmat;
 • fett kött;
 • rökt kött;
 • godis och bakverk.

Detta beror på en minskning av produktionen av vissa hormoner. För att undvika överätande bör du introducera livsmedel som:

 • nötter
 • torkade aprikoser;
 • torkade plommon
 • mörk bitter choklad;
 • bananer
 • gryta.

Det är också viktigt att bibehålla vattenbalansen. Du bör dricka mycket (minst 2 liter), men i små portioner, för att inte provocera magirritation.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Vattenpeppar

Egenskaper och användningar av vattenpeppar, extrakt och tinktur från detTraditionell medicin är fortfarande mycket populär. Inte överraskande, eftersom de är effektiva och prisvärda för alla....

Torra vagina - hur man kan bli av med ett obehagligt symptom?

Torrhet i slidan eller, som läkare kallar det, den atrofiska formen av vaginit eller kolpit - ett fenomen som varje kvinna på planeten kan möta....

Lochia och andra utskrivningar efter förlossningen

Lochia efter förlossningen skapar en kvinna besvär, men med noggrann uppmärksamhet på deras hälsa och korrekt hygien kan de upplevas lugnt och utan konsekvenser.....