Ägglossning: vad man ska göra om det inte är det?

Intim

En av de vanligaste orsakerna till sekundär infertilitet är den anovulatoriska menstruationscykeln. Och det finns perioder, och kvinnan mår bra, men det finns ingen ägglossning. Vad ska man göra om det inte finns någon ägglossning och vad man ska göra för att bli gravid? Hur återställer jag den normala kursen för fysiologiska processer och föder ett barn? Låt oss prata om detta i vår artikel..

Hur och när ägglossning inträffar

Ägglossning är ett viktigt och nödvändigt villkor för befruktning och födelse av ett nytt liv, för bara om follikeln mognar och ägget lämnar det kan du bli gravid.

Naturen har lagt den reguljära mognaden av ägg i varje äggstock växelvis, vilket tillsammans med hormonella fluktuationer bestämmer menstruationens regelbundenhet.

I mitten av menstruationscykeln inträffar brott i den mogna follikeln och ägget kommer in i bäckenet. Därifrån, fångad av fimbriaen i äggledarna, går hon till träff med spermatozoa, som antingen väntar på henne i fallopiankanalen, eller snart kommer dit. Detta innebär att efter ägglossning inom 1-2 dagar finns möjligheten till befruktning.

Som regel, vid 13 års ålder, visas en menarche hos flickorna, på ungefär ett år blir den regelbunden och varar upp till 50-55 år. Men inte med varje månadscykel kan du bli gravid ett barn. Först och främst beror det på åldern och aktiviteten i den kvinnliga kroppens metaboliska processer. Alla mer eller mindre signifikanta hormonella språng kan "slå ner" processen med follikulär mognad, vilket gör menstruationscykeln oregelbunden och sedan anovulatorisk. Och om det inte finns någon ägglossning finns det ingen befruktning, vilket innebär att det inte finns någon graviditet.

Varför ägglossning inte kan vara

Bristen på ägglossning är inte så sällsynt, det finns i varje kvinnas liv. Men för vissa passerar de anovulatoriska perioderna obemärkt, medan de för andra skapar betydande problem på väg till önskad graviditet.

Orsakerna till en tillfällig brist på ägglossning, även med regelbunden menstruation, kan vara:

 • intensiv, överdimensionell fysisk aktivitet;
 • plötsliga förändringar i kroppsvikt - både fetma och allvarlig viktminskning;
 • påfrestning.

Med eliminering av ogynnsamma faktorer och återupptagande av normala metaboliska processer kommer äggstörningar också att passera.

Men utöver tillfälliga problem finns det så som kronisk anovulation, som förvandlar en normal befruktning, utan hjälp av reproduktionsteknologier, till en omöjlig process. Oftast orsakas detta av hormonella förändringar, vilket leder till att äggmognad inte inträffar, och en anovulatorisk cykel ersätts av en annan, samma "värdelös", etc. Med uttalade hormonella förändringar kan inte bara ägglossningen utan också menstruationen stoppa.

Så orsakerna till att ägget inte mognar och lämnar follikeln är:

 1. Svårt polycystiskt äggstocksyndrom, åtföljt av laboratoriebekräftad eller till och med kliniskt uttalad hyperandrogenism - en hög nivå av manliga könshormoner.
 2. Hög abnorm resistens och / eller diabetes.
 3. Syndrom för tidig utmattning av äggstockarna och tidig menopaus.
 4. Patologier i sköldkörteln: på grund av hypotyreoidism, progesteron- och östrogennivåerna minskar, och hypertyreoidism orsakar en betydande ökning av testosteron. I vilket fall som helst störs den hormonella balansen, nivåerna av luteiniserande och follikelstimulerande hormoner förändras, varför ägglossningen lider.
 5. Sjukdomar i binjurarna som leder till utvecklingen av Cushings syndrom.
 6. Lesioner eller patologier i hypofysen och hypothalamus, som utför direkt reglering av äggstockarna. Detta kan inkludera strålningsexponering för hypotalam-hypofyssystemet, tumörer, skador och vissa syndrom, till exempel Sheehan-syndrom.
 7. Hyperprolaktinemi - överdriven prolaktinproduktion hämmar syntesen av hypofysa gonadotropiska hormoner, leder till oregelbunden menstruation och sekundär infertilitet.

Nästan varje förändring som leder till hormonell obalans kan bero på användning av syntetiska hormonella läkemedel, antipsykotika, lugnande medel och antidepressiva medel. Därför bör intaget av medicinering överenskommas med den behandlande läkaren. Detta är särskilt viktigt om fertilitet står på spel..

Externt kan den anovulatoriska cykeln inte visas på något sätt och perioderna kommer exakt enligt kalendern. För att förstå om det finns ägglossning kan du därför använda det snabbtestet för att bestämma det. Principen för drift av snabbtest är densamma som för graviditetstester, och de kan enkelt köpas på apoteksnätverket.

Om det av någon anledning inte är möjligt att erhålla ett test, kan förekomsten eller frånvaron av ägglossning bestämmas med den vanliga mätningen av basal temperatur. Med anovulation kommer det inte att finnas någon skillnad i basaltemperatur mellan den första och andra fasen av cykeln.

Hur man främjar naturlig ägglossning

Det första man kan göra när man identifierar orsaken som ledde till upphörandet av follikulär mognad är dess eliminering eller åtminstone en minskning av triggereffekten på hormonella nivåer och fertilitet. Att eliminera stress, öka eller minska kroppsvikt till det normala är helt tillräckligt för att återställa regelbunden menstruation med normal ägglossning. Men i andra fall kan medicinering eller till och med kirurgisk behandling krävas..

Oftast används hormonella preparat för att återställa naturlig ägglossning. Som regel är detta preventivpiller som bör drickas i individuellt utvalda doser på vissa dagar i månadscykeln. Denna stimuleringsmetod är ganska framgångsrik och ökar chansen att bli gravid med 70-75%.

Eftersom varje efterföljande stimulering kräver ökande doser av hormoner, används denna metod högst fem gånger i livet. Annars är risken för att utveckla hormonberoende tumörer och tidig utmattning av äggstockarna för hög..

Användningen av orala preventivmedel ger inte bara äggstockarna möjlighet att slappna av och återuppta sitt arbete med förnyad kraft, utan gör det också möjligt för kvinnan att kontrollera om hennes perioder och när. Det bör dock komma ihåg att en lång period utan menstruation kan orsaka motsatt effekt, så du bör inte glömma de nödvändiga avbrott när du tar COC.

Det händer att en kvinna är 100% säker på att det var ägglossning, men det finns inga menstruationer och naturligtvis uppstår många frågor och erfarenheter. För det första kan det vara en graviditet, som från de första dagarna av förseningen kommer att visas med det vanliga snabbtestet för bestämning av hCG.

För det andra, om testet är negativt, menstruationen är helt enkelt "sent" och du måste vänta lite mer. Som ett resultat av att du tar mediciner är sådana "skift" inte ovanliga, och om det inte finns några avvikelser under ultraljudsundersökningen, behöver du inte oroa dig, menstruationen kommer definitivt att återställas.

Naturlig cykelreglering

 1. Cortex - tar emot information från utsidan, analyserar den och bestämmer den känslomässiga statusen. Följaktligen kan stress eller andra känslomässiga förändringar störa sambandet mellan nivåer, och därför - påverka menstruationscykeln. Ett levande exempel är amenoré, som förekommer hos kvinnor under krigstid.
 2. Hypothalamus - ansvarar för syntesen av oxytocin, vasopressin och antidiuretiskt hormon, som utsöndras av dess bakre lob (adenohypophysis). Den främre loben producerar frisläppande faktorer som stimulerar hypofysens svar: luliberin, prolaktoliberin, follitropin.
 3. Hypofysen - dess främre och bakre lobar producerar gonadotropa hormoner som reglerar äggstockarna: follikelstimulerande hormon, luteiniserande, prolaktin, tyrotropiskt m.fl..
 4. Äggstockar - bevarar inte bara mogna folliklar utan också syntetiserar könshormoner. Och luteiniserande (LH) och follikelstimulerande (FSH) hypofyshormoner styr bildningen och mognaden av corpus luteum. Könshormoner som produceras av äggstockarna aktiverar och reglerar livmodern.
 5. Livmodern - under påverkan av hormoner syntetiserade i äggstockarna och beroende på fasen i månadscykeln inträffar förändringar i endometriet, vilket möjliggör implantation av embryot, med förbehåll för framgångsrik befruktning..

Överträdelser på en eller flera nivåer av reglering leder till anovulatoriska perioder och till och med deras frånvaro.

Under normala förhållanden kommer menstruationen med jämna mellanrum och åtföljs av minimal obehag.

Medicinska metoder

För medicinsk korrigering av menstruationscykeln används följande grupper av läkemedel:

 1. Syntetiska progestogener - Duphaston eller Utrozhestan. Tilldelas med laboratoriebekräftad progestogenbrist. De har bevisat sig med sekundär amenoré..
 2. Antiöstrogener - Clomiphene Citrate. I små doser förbättrar det syntesen av luteiniserande hormon, follikelstimulerande hormon och prolaktin, än doserna stimulerar follikulär tillväxt och mognad av ägget.
 3. Mycket ofta föreskrivs klomifen som en kort kurs i kombination med ett av de syntetiska progestinerna.
 4. Gonadotropiner som innehåller LH och FSH indikeras vid otillräcklig utsöndring av hypofyshormoner. Behandlingen utförs under 7-12 dagar under övervakning av ultraljud.
 5. Aromatashämmare - Letrozol eller Anastrozol. Under deras inflytande minskar östrogennivåerna och FSH stimuleras..
 6. Human chorionic gonadotropin (hCG) - i sin sammansättning liknar luteiniserande hormon, därför betraktas dess administration av kroppen som ett naturligt hopp i LH, vilket orsakar ägglossning och bildandet av corpus luteum. Ofta används i kombination med aromatashämmare.
 7. Gonadoliberin och dess syntetiska analoger: Nafarelin, Leuprolerin, Goserelin, etc. - används för att reglera hypofyssyntes av luteiniserande och follikelstimulerande hormoner.

Förutom de listade läkemedlen används andra läkemedel för medicinsk korrigering av ägglossning, till exempel läkemedel som minskar insulinresistensen - Metformin eller Clomiphene.

Kan jag bli gravid utan ägglossning?

Är det möjligt att bli gravid om ingen ägglossning eller menstruation är oregelbunden? Graviditet och ägglossning är två otydligt kopplade begrepp. Det finns ägglossning, vilket innebär befruktning och graviditet. Om det finns en graviditet kan ägglossningen inte vara. Under bärandet av barnet, först corpus luteum och sedan morkakan ansvarar för att bibehålla den nödvändiga hormonhalten, vilket hämmar mognaden av följande folliklar. Därför är ägglossning under graviditet omöjlig.

Men många kvinnor som möter problemet med infertilitet försöker lösa det på alla möjliga sätt. Det är i sådana fall framstegen med reproduktionsmedicin räddas. Om flera stimuleringscykler inte gav det förväntade resultatet, erbjuder läkare vanligtvis att genomgå ett IVF-förfarande eller använda kryoteknik.

Om ägglossningen sker varje månad, men det inte har varit möjligt att bli gravid, kan orsaken till infertilitet ligga i en annan och kvinnan måste genomgå en fullständig undersökning för att identifiera de organiska orsakerna till misslyckade försök att bli gravida.

Dra slutsatser

Oavsett hur hårt du försöker, kan du inte bli gravid i frånvaro av ägglossning, eftersom den viktigaste länken i denna kedja saknas. Bara några timmar, högst 1-2 dagar, men vilken viktig process!

Genom att känna till funktionerna i hennes månatliga cykel, bestämma förekomsten av ägglossning, kan en kvinna planera ögonblicket för befruktningen av barnet. Genom att snabbt upptäcka anovulation och kontakta en gynekolog kan man lösa problemet i mer än 70% av fallen, vilket återigen bevisar att reproduktionsmedicinen fungerar och fungerar ganska effektivt.

Varför graviditet inte inträffar med ägglossning?

En förutsättning för implementering av befruktningen är förekomsten av ägglossning hos en kvinna. Men detta räcker långt ifrån alltid för en framgångsrik graviditet. Det finns ett antal faktorer som hindrar befruktningen av ägget och implantationsprocessen. För att ta reda på orsaken till misslyckanden bör du genomgå en omfattande diagnostisk undersökning.

Varför är ägglossning där och ingen graviditet?

Varför graviditet inte inträffar första gången? Även hos ett helt friskt par är chansen för graviditet under samlag på ägglossningen bara 30%. Befruktning är en komplex process där varje minsta detalj är viktig. Möjliga orsaker till fel inkluderar:

 • Exponering för yttre faktorer;
 • Felaktig bestämning av bördiga dagar;
 • Interna överträdelser.
Fertilitetskalender

Yttre faktorer kan påverka arbetet i reproduktionssystemet hos män och kvinnor. Dessa inkluderar ogynnsam ekologi, stressiga situationer, medicinering etc. Efter att ha eliminerat dessa faktorer ökar chansen för en framgångsrik befruktning. Därför kan förmågan att bli gravid bedömas endast ett år efter planeringsstart.

Graf över basaltemperatur under ägglossningen

Inte alla metoder för att bestämma ägglossningen är mycket exakta.

Testremsor svarar till exempel på en LH-våg som kan uppstå oberoende av follikelbrott. Därför kan det inte hävdas att ägglossningen verkligen var. För att verifiera detta bör en ultraljudssökning utföras..

Det krävs också att uppmärksamma symtomen. Under ägglossningen utvecklar en kvinna slemhinnor, buksmärta och ökar libido.

I vilka fall finns det ingen anledning till oro?

Om det finns ägglossning, men graviditet inte inträffar, bör du inte lämna larmet. Friska par får ungefär ett år att prova. Först efter denna tid kan vi prata om möjlig infertilitet. Dessutom observeras anovulatoriska cykler två gånger per år hos kvinnor, under vilka graviditet är omöjligt. Det är också nödvändigt att uppmärksamma parternas organisation. Om en sjukdom nyligen har överförts behöver kroppen tid att återhämta sig.

I de situationer där ägglossning är, men graviditet inte inträffar, kan du öka chansen för en framgångsrik befruktning. Men från början är det nödvändigt att utesluta alla faktorer som väcker infertilitet. Följande regler krävs också:

 • Vägrar dåliga vanor 3-6 månader innan du planerar barnet;
 • Införa hälsosamma livsmedel som är rika på proteiner, fiber och fleromättade fetter i kosten.
 • Öva missionärens position;
 • Observera cykeln för att bestämma bördiga dagar;
 • Börja ta folsyra;
 • Ha sex var tredje dag;
 • Övervaka nyttan av sömn (dess varaktighet bör vara 7-8 timmar).

Det finns ägglossning och graviditet inträffar inte - orsaker

Om det finns ägglossning under året, och graviditet inte inträffar, bör du rådfråga en läkare. Han kommer att förskriva en detaljerad undersökning som hjälper till att hitta orsaken till infertilitet. Åtgärder kommer att vidtas beroende på resultatet. Möjliga orsaker till frånvaron av graviditet inkluderar:

 • Limprocess i rör;
 • Tunn endometrium
 • Hormonella störningar;
 • Manlig faktor.
endometrium

Hormonell obalans

Fortplantningssystemets reproduktionsaktivitet är baserad på hormonsverkan. Follikelväxt genomförs under påverkan av östrogen. För att ägglossningen ska äga rum krävs en LH-våg. Vid hormonella störningar uppstår problem med follikelns tillväxt och bristning. I detta fall är medicinering nödvändig..

Med brist på östrogener stimuleras ägglossning med klomifen konstgjord. Det finns i tabletter med clostilbegit. Om det finns svårigheter med tillväxten av endometrium, förskriva läkemedel baserade på östradiol - Proginova eller Divigel.

Några artiklar om stimulering av ägglossning:

Tunn endometrium

Problemet kan ligga i otillräckligt tjock endometrium. Vid implantation bör den vara 9-12 mm. Om problemet kan utlösas av livmoderns endometrios. Det åtföljs av bildningen av endometrium på andra organ - äggstockar, urinblåsa, matsmältningsorgan etc. För att återupprätta situationen utförs läkemedelsbehandling. I vissa fall kan kirurgiskt ingripande krävas..

Vidhäftningar av äggledarna

Vidhäftningsprocessen påverkar inte bara äggstockarnas funktion, utan förhindrar också spermas framsteg genom äggledarna. Det uppstår som ett resultat av överföring av en infektionssjukdom eller inflammation. Vidhäftningar avlägsnas kirurgiskt som en del av laparoskopisk kirurgi.

Manlig faktor

Oskyddat sex under ägglossningen garanterar inte framgångsrik befruktning. Om det finns ägglossning och graviditet inte inträffar, finns det en manlig faktor i infertilitet, bestående av bristen på spermierörlighet. För att se till att det inte finns några problem bör du skicka ett spermogram. Analysen visar spermiernas aktivitet, kvantitet och livskraft. En annan möjlig orsak till infertilitet kan vara en varicocele. Sjukdomen är en kränkning av cirkulationsfunktionen i testiklarna. I detta fall krävs kirurgisk ingripande..

Steg för steg i frånvaro av graviditet

Boka tid hos en läkare! Detta är det första man kan göra i en liknande situation. Det är värt att ta reda på orsaken. Det finns två scenarier:

 1. Det finns hälsoproblem och de måste åtgärdas.
 2. Det tar tid för kroppen. Enligt Världshälsoorganisationen för Europa kan 17% av par inte få ett barn under sitt första planeringsår. Detta innebär att du bara behöver försiktigt och ansvarsfullt ta upp den här frågan..

Diagnostik - för att ställa rätt diagnos. En fysisk undersökning krävs med leverans av olika test för att identifiera orsakerna som förhindrar att man blir gravid. Det finns två sätt också

 1. Sædanalys. Först måste du tvinga partneren (pojkvän, make) att göra ett spermogram. Denna analys är mycket billigare och snabbare än den kvinnliga halvan. Enligt inofficiella uppgifter från läkare ligger 40% av fallen vid planering av ett barn i spermier av dålig kvalitet.
 2. Om allt är bra med en man, måste du göra en diagnos av den kvinnliga halvan. Det kan vara: förekomsten av formationer, den oregelbundna formen av livmodern, inflammatoriska processer, polycystic, endometrios, cyster och mycket mer.
Spermogram

Efter att ha eliminerat ovanstående problem fortsätter vi att försöka bli gravid medan vi följer cykeln. Ett stort plus är att hålla en basal temperaturgraf för att bestämma äggutbytet.

Det kan finnas skäl i psykologin. Det kommer att vara nödvändigt att arbeta med en möjlig psykologisk barriär.

Därefter är det värt att kontrollera äpplen hos äggledarna, hysterosalpingografi görs vanligtvis. Om vidhäftningar hittas kan laparoskopisk kirurgi förskrivas. Lågtraumatisk kirurgi, efter att den vanligtvis har ordinerats efter 3 dagar.

Läs mer om laparoskopi här..

Om alla tester var framgångsrika, men graviditet inte inträffar, är det analysen för antispermantikroppar. De huvudsakliga orsakerna till uppkomsten av antispermantikroppar är:

 • Skador på pungen, varicocele;
 • Onkologiska sjukdomar i könsområdet;
 • Hindring av vas deferens;
 • kryptorkism;
 • Kirurgi
 • infektioner
 • prostatit;
 • Oskyddad analsex.
Antispermantikroppar Kryptorchidism

Om diagnosen bekräftas genom test föreskriver läkaren behandling. Vanligtvis rekommenderas endast kondomsskyddade samlag, för att förhindra att manlig spermier kommer i kontakt med kvinnans slemhinna.

Men om du inte lyckades nå befruktning på det här stadiet, ska du inte avskräckas. Det finns assisterad reproduktionsteknik som kallas IVF. Med den födrar par friska barn.

Rekommendationer för att öka chanserna för befruktning

För medicinska orsaker till infertilitet utförs läkemedelsbehandling oftast. Det hjälper om problemet är hormonell obalans. Vidhäftningar och endometrios är lämpligare att behandlas kirurgiskt. Med den manliga faktorn av infertilitet är det nödvändigt att ta mediciner som eliminerar orsaken till försämrad fertilitet. Den inflammatoriska processen behandlas med antiinflammatoriska läkemedel.

Om problemet orsakas av hormonell obalans föreskrivs en man antiöstrogener, testosteron eller gonadotropiner.

Förutom huvudbehandlingen bör båda parterna ändra sin livsstil. Följande regler måste följas:

 1. Efterlevnad av grunderna i rätt näring säkerställer påfyllning av näringsämnen i kroppen. Fetmat, godis och snabbmat bör kastas. Kosten bör innehålla frukt, grönsaker, kött, örter och skaldjur.
 2. Män måste undvika överhettning och överdriven hypotermi av könsorganen. Det är också oönskat att ha tätt underkläder. Detta påverkar reproduktionen negativt;
 3. Kroniska könssjukdomar kan störa befruktningen. Därför är det viktigt att besöka en läkare i rätt tid och genomföra lämplig terapi;
 4. Att dricka alkohol och långvarig rökning påverkar kvaliteten på den kvinnliga oocyten och den manliga spermierna. Dåliga vanor bör kasseras sex månader före graviditetsplanering.
 5. Måttlig fysisk aktivitet förbättrar blodcirkulationen i bäckenområdet, vilket positivt påverkar arbetet i reproduktionssystemet hos båda parterna.
Oocyter

En av de grundläggande faktorerna i planeringen av ett barn är ägglossning. Men det finns många andra nyanser som måste beaktas. Innan befruktningen börjar bör båda parter genomgå en omfattande undersökning och se till att det inte finns några problem.

Det händer att det finns en follikel, men ingen ägglossning. Vilka är orsakerna till frånvaro och försämring av tillväxt, kommer vi att överväga i denna artikel

Processen för follikulogenes med efterföljande ägglossning är en integrerad del av hormonförändringarna hos en kvinna i reproduktiv ålder. I gynekologisk praxis finns det många situationer där den dominerande follikeln mognar och ägglossningen inte inträffar..

För att uttrycka det enklare, "graffbubblan" spricker bara inte utan fortsätter att utvecklas eller förblir oförändrad. En liknande klinisk bild är en patologi som har sina egna orsaker. I detta fall måste läkaren utföra en detaljerad diagnos av patienten för att utveckla en behandlingsplan och ta reda på sjukdomens etymologi.

Utvecklingsstadier

Follikeln är en liten kapsel som finns på vänster och höger äggstock. Från ögonblicket för den första lossningen av endometriet börjar de (månatliga) folliklarna att utvecklas i storlek. Detta är en fysiologisk norm som talar för en kvinnas reproduktiva hälsa..

Av denna anledning kallas den första fasen av menstruationscykeln "follikulär", eftersom det är under de första 11-16 dagarna som follikulogenesprocessen aktiveras. Efter ägglossningen dör kapslarna naturligt, regresserar och den dominerande follikeln försvinner helt och hållet förvandlas till corpus luteum.

Icke desto mindre kan processen för follikeltillväxt i den första fasen grafiskt representeras av en tabell. Det är värt att komma ihåg att det endast är genomsnittliga siffror som är relevanta för menstruationscykeln på 28 dagar. Om det är kortare eller längre kommer storleken på folliklarna att fördelas lite annorlunda.

MenstruationscykeldagFollikelstorlek
1-41-3 mm
55-6 mm
66-7 mm
77-8 mm
89 mm
910-12 mm
1012-14 mm
elva14-16 mm
1216-18 mm
tretton18-20 mm
14 (ägglossningsdag)20-22 mm

"Graaf bubble" ökar i diameter varje dag med 1-2 mm på grund av hormonaktivitet. På dagarna 11-16 fylls den med vätska och fixeras på en ultraljudsscanning i storlekar från 18 till 22 mm. Med en sådan diameter bryts kapseln idealiskt, men en sådan cyklisk process sker inte alltid. Vid patologier kanske folliklarna inte mognar ordentligt, och detta i sin tur blockerar ägglossningen.

Anledningar till bristen på ägglossning

Om "graafbubblan" inte brast, är ägglossning omöjlig. Denna kliniska bild är en konsekvens av patologiska processer, bland vilka följande tillstånd och diagnoser skiljer sig:

 1. Follikulär cysta.
 2. Uthållighet.
 3. luteinisering.
 4. hyperprolaktinemi.
 5. Hormonell ovariefunktion.
 6. Sjukdomar i hypofysen, hypothalamus.
 7. Sköldkörtelsjukdomar.
 8. Påfrestning.
 9. Svält.
 10. Tar COC.

Orsaken till anovulation bör endast fastställas av en läkare och föreskriva nödvändiga tester och diagnostiska procedurer (ultraljud). Självständig och ”vid öga” -behandling föreskrivs inte, eftersom varje kliniskt fall är individuellt.

effekter

Konsekvenserna av anovulation och en follikel som inte försvinner beror direkt på orsaken som orsakade sådana patologiska förändringar. Om stress och svält är skylden för allt, kommer kroppen snabbt att återhämta sig efter att ha eliminerat de provocerande faktorerna.

I andra fall kan konsekvenserna vara olika:

 1. Follikulär cysttillväxt.
 2. Brott i cystisk bildning (peritonit).
 3. Utseendet på godartade eller maligna tumörer.
 4. Ovariell dysfunktion.
 5. Progression av patologier i hypofysen, hypothalamus.
 6. Infertilitet.
 7. Utvecklingen av gynekologiska sjukdomar (endometrios, polycystic).

Ett liknande resultat är endast möjligt om patienten försummar behandlingen och inte går till läkaren.

Uthållighet

I gynekologi är uthållighet ett tillstånd där en dominerande follikel konstant fixeras på ultraljudssensorer, oavsett menstruationsfasen. Samtidigt är ägglossningen frånvarande, liksom själva corpus luteum.

En sådan klinisk bild skiljer sig från en cyste genom att storleken på en beständig follikel är ganska normal för ägglossning (upp till 24 mm).

Med ”graaffbubblans” persistens hos patienter koncentreras för mycket östrogen och follikelstimulerande hormon (FSH) i blodet. Samtidigt är progesteron och lutein väldigt lite eller inte tillräckligt för ägglossning..

I detta tillstånd kan en kvinna få vissa kliniska symtom:

 1. Menstruationsförsening.
 2. Oförmåga att bli gravid.
 3. Brist på ägglossning under lång tid.

I de flesta fall rapporterar patienterna endast en liten försening av menstruationen. I allmänhet upptäcks en persistent follikel av misstag under profylaktisk ultraljud.

Sovande äggstockar

Begreppet "sovande äggstockar" existerar inte officiellt i medicinsk praxis. Detta hänvisar vanligtvis till "ovariell dysfunktion", vilket betyder organiska eller endokrina reproduktionssystem..

Utåt uttrycks detta genom att förlänga menstruationscykeln (försena mer än 35 dagar) eller förkorta den (mindre än 21 dagar). Detta tillstånd kan endast orsakas av två skäl:

 1. Organisk, det vill säga olika sjukdomar (endometrios, polycystic, cysta, hypofyseadenom) som påverkar negativt processen för follikulogenes, ägglossning.
 2. Endokrin, dvs. ett överskott eller brist på vissa hormoner.

Först efter genomförande av diagnostiska åtgärder (kolposkopi, ultraljud, blodprover för könshormoner) kan behandling förskrivas. Med "sovande äggstockar" är det nästan omöjligt att bli gravid, därför är en sådan diagnos en vanlig orsak till infertilitet..

dysplasia

Förbättrad follikulär tillväxt observeras i den första fasen av cykeln, och efter bristning observeras deras regelbundna regression. Detta innebär att kapslarnas mognad börjar från en dag av menstruationen.

Om kroppen har hormonella eller organiska störningar, kommer follikulogenesprocessen att ske med märkbara störningar. I detta fall kommer patienten att observera:

 1. Amenorré (brist på menstruation)
 2. anovulation
 3. Ovariell dysfunktion.
 4. Menstruationsförsening.
 5. Oregelbunden menstruationscykel.

Alla dessa tillstånd är en vanlig orsak till infertilitet, eftersom menstruationscykeln går med patologier. En kvinna kan manifestera en annan klinisk bild:

 1. Follikeln mognar inte till maximal storlek och regresserar snabbt igen.
 2. "Graaf bubbla" spricker inte och förblir oförändrad (uthållighet) eller förvandlas till en cysta.
 3. Egget mognar inte och kommer inte in i äggledarna, ägglossningen inträffar inte, men "graffflaskan" börjar utsöndra progesteron (luteinisering).

En liknande patologi utvecklas på grund av genetiska, endokrina och organiska störningar. Oftast ligger orsaken i den hormonella obalansen som uppstår i follikelfasen av cykeln (brist eller överskott av FSH, östrogen, prolaktin).

Cystor på äggstockarna

I många fall är orsaken till anovulation en cystisk massa som bildas av en neovulerad follikel.

Läkaren misstänker en sådan neoplasma endast om "graafbubblan" överstiger 25 mm i diameter. I andra fall kommer det att vara kapselns uthållighet eller luteinisering..

Cysten kan verkligen bestämmas endast av resultaten av ultraljud, eftersom med kolposkopi och en rutinmässig gynekologisk undersökning kan detta inte göras. Det registreras på monitorer som en anekogen rundad formation med jämna konturer och homogent vätskeinnehåll..

Dimensionerna på cysten är avgörande, eftersom ytterligare prognos och behandling beror på detta..

Om cysten överstiger 80 mm i diameter finns det en stor risk för bristning med efterföljande peritonit. Väntepositionen och läkemedelsbehandling i detta fall är en enorm fara.

Sammanfattningsvis måste det sägas att follikulär mognad utan efterföljande ägglossning är ett ganska ofta fenomen. Med en sådan patologi är befruktning omöjlig, eftersom ägget förblir inuti kapseln och inte går till äggledarna.

Progesteron, nödvändigt för förtjockning av endometrium, utsöndras praktiskt taget inte. Om du inte går till läkaren i tid och låter allt gå "av en slump", finns det stora risker för komplikationer och uppkomsten av farligare sjukdomar.

Vad man ska göra om det inte finns någon ägglossning.

Det är känt att för initiering av ett nytt liv är deltagande av två celler nödvändigt: en spermier och ett ägg, som mognar varje månad i kvinnans äggstock. Men det händer att denna process störs och ägglossningen inte inträffar, vilket innebär att befruktning är omöjlig. Men detta blir ofta den främsta orsaken till infertilitet... Varför händer detta och hur man returnerar det "förlorade" ägget?

Ekaterina Svirskaya
Förlossningsgynekolog, Minsk

Varje månad mognar en liten vesikel, en follikel som innehåller ett ägg i kvinnans äggstock. Ungefär mitt i cykeln lämnar den follikeln - detta är ägglossning. Därefter fångas ägget av äggledaren och rör sig längs det in i livmodern. Denna process styrs av hormoner som produceras i hjärnan och äggstockarna. Dessutom kan processer som förekommer i andra organ och vävnader, såsom sköldkörteln, binjurarna och fettvävnaden, påverka utvecklingen av ett ägg. Nedsatt funktion av något av dessa organ och vävnader leder till en funktionsfel i äggets mognad. Och menstruationscykeln, i vilken det inte finns någon ägglossning, kallas den anovulatoriska cykeln. Frånvaron av ägglossning kallas också anovulation.

Och om det inte finns någon ägglossning?

Tyvärr kanske en kvinna inte ens vet att hennes ägg inte mognar och inte kommer ut, för ofta samtidigt går menstruationen i den vanliga rytmen. Men problem med befruktningen uppstår i sådana fall, eftersom om ägget inte lämnar äggstocken, betyder det att spermcellen inte har något att befrukta, och det är uppenbart att det inte finns något behov att förvänta sig graviditet.

Ägglossningsstörningar kan uppstå av olika skäl. Vissa av dem är fysiologiska, andra är associerade med sjukdomar i både reproduktiva och andra system och organ.

Ingen ägglossning: orsaker

Det bör noteras att hos friska kvinnor observeras inte ägglossning varje månad. Dessutom finns det perioder i livet när det inte alls inträffar. Så äldre kvinnor har inte ägglossning under klimakteriet, och ingenting kan göras åt det. Antalet ägglossningar per år börjar minska vid cirka 30 år gammalt (för någon tidigare, för någon senare). Hos mycket unga flickor förekommer anovulatoriska cykler 1-2 gånger per år, hos kvinnor äldre än 35 år - varannan månad, och vid 45 års ålder 3/4 av alla cykler - anovulatoriska cykler. Av denna anledning, ju äldre kvinnan, desto svårare är det för henne att bli gravid. Frånvaron av ägglossning hos gravida kvinnor, liksom hos ammande mödrar under de första månaderna efter förlossningen (förutsatt att de matar barnet på begäran uteslutande med ett bröst), vilket kombineras med amenoré (frånvaro av menstruation), anses vara ett helt normalt fenomen..

Det finns andra skäl till kränkningen av ägglossningen. Extrem känslomässig chock (död av nära och kära, allvarliga problem i familjelivet), konstant stress kan leda till en fullständig frånvaro av ägglossning samtidigt som menstruationen upprätthålls. Ägglossningsstörningar kan också vara "på grund av" intensiv fysisk ansträngning, kronisk överarbetning, långa resor och klimatförändringar. I alla dessa fall orsakas fel i äggmognad av kroppens defensiva reaktion på överbelastning.

Ofta observeras frånvaron av ägglossning hos kvinnor som väger mindre än 45 kg och med en kraftig minskning av kroppsvikt med 5-10% per månad. Forskare har funnit att för början av ägglossning är det nödvändigt att 18% av en kvinnas kroppsvikt är fettvävnad, eftersom hormonet östrogen ackumuleras i fettceller, hormoner som ansvarar för mognad och frisättning av ägget omvandlas. Vid otillräckliga mängder hormoner försvinner menstruationen, därför finns det ingen ägglossning. Men även med överdriven avsättning av fettvävnad är samma resultat möjligt - inte bara det låga halten av hormoner påverkar negativt, utan också det höga.

Normalt anses frånvaron av ägglossning hos kvinnor som tar orala preventivmedel och använder andra metoder för hormonell preventivmedel. När allt kommer omkring ligger effekten av läkemedlen i undertrycket av äggmognad. Ibland, efter långvarig användning av orala preventivmedel, uppstår en komplikation - frånvaron av menstruation och möjligheten till befruktning inom 6 månader efter att deras användning har upphört.

Sjukdomar som leder till anovulation

Med tanke på att många hormonaktiva vävnader och organ hos en person deltar i ägglossningsprocessen kan kränkningar av denna process orsakas av mycket olika sjukdomar:

 • Olika äggstockspatologier (medfödda äggstocksavvikelser, ovarietumörer, allvarliga inflammatoriska äggstocksjukdomar, polycystiska förändringar i äggstockarna).
 • Hypofys- och hypotalamiska sjukdomar. Hypofysen är hjärnans körtlar som producerar många hormoner som reglerar aktiviteten hos alla kroppens endokrina körtlar. Om produktionen av hormoner i detta organ störs leder detta till ett fel i ägglossningsprocessen. Hypotalamus (del av hjärnan) reglerar hypofysens funktion som svar på miljöförändringar. Det är han som, under långvarig allvarlig stress, ordnar om hypofysen till ett "överlevnad" -läge, vilket blockerar reproduktionsfunktionen.
 • Sköldkörtelsjukdom. Hormoner som produceras av sköldkörteln är ansvariga för den normala funktionen i alla kroppssystem, inklusive reproduktiv. Med en minskning av dess funktion kan en regelbunden cykel upprätthållas, men samtidigt blir den en anovulatorisk cykel. Om avvikelserna är betydande, stoppar menstruationen. Den vanligaste orsaken till minskad sköldkörtelfunktion i områden med jodbrist är jodbrist. Därför rekommenderar läkare i dessa regioner att kvinnor använder jodiserat salt och dessutom tar kaliumjodid under planeringsperioden.
 • Binjurar sjukdom. En av funktionerna i binjurarna är syntes och bearbetning av könshormoner, både kvinnliga och manliga. Om denna funktion försämras, kan kvinnan flytta balansen mot "manliga" hormoner, vilket negativt påverkar ägglossningen.

Hur man avgör om ägglossningen har inträffat?

Vanligtvis behöver ett par som planerar en graviditet med ett regelbundet sexuellt liv och rätt menstruationscykel inte specifikt beräkna ägglossningens ögonblick. Bevis på tveksam ägglossning är graviditetens början. Oftast har kvinnor som har ett regelbundet intervall och en varaktighet av 21 till 35 dagar inte problem med ägglossning. Om graviditeten är försenad är det värt att kontrollera om ägglossning inträffar.

Hemma är det möjligt att bestämma om det finns ägglossning genom att mäta basaltemperatur (temperatur i ändtarmen). Normalt är det under den första halvan av cykeln under 37 ° C, en dag innan ägglossningen inträffar minskar den något och ökar sedan kraftigt till 37,2–37,4 ° C. På denna nivå upprätthålls temperaturen i 10-14 dagar och faller i förväg till menstruationen. Om graviditet inträffar kommer temperaturen inte att sjunka. Denna metod är ganska enkel, men den kräver att mätreglerna följs strikt..

Vanligtvis åtföljs ägglossningen av en speciell urladdning från slidan: de blir viskösa, liknar äggvita och lämnar inte mer än 3-4 dagar. Ibland dagen efter ägglossningen visas knappa fläckar från slidan, som slutar under dagen. Mild obehag i nedre del av buken från äggstocken, där ägget har mognat, eller att dra tillbaka ryggsmärta är också möjligt..

Ägglossning kan också bestämmas oberoende hemma med hjälp av ägglossningstester. De liknar graviditetstester och baseras på att bestämma toppen av luteiniserande hormon. Detta hormon når sina maximala nivåer omedelbart före frigörandet av ägget från follikeln. Dess nivå ökar i urinen, vilket registreras av testindikatorn 12-24 timmar före ägglossningen. Om det finns misstankar om att ägglossning inte inträffar, måste du definitivt rådfråga en läkare för att genomföra en undersökning.

Diagnos av problem

Förutom dessa symtom kan läkare använda andra metoder för att diagnostisera ägglossningsproblem och deras orsaker. Den mest pålitliga av dem är ultraljud. Dessutom är det nödvändigt att göra en studie av hormonnivån i blodet. Det tillåter inte bara att avgöra om det finns problem med ägglossning, utan också hjälpa till att fastställa deras orsak.

Anovulationsbehandling

Ägglossningsproblem hanteras av en gynekolog-endokrinolog eller reproduktolog. Behandlingen börjar med en fullständig undersökning..

Eliminera orsakerna till anovulation

Om faktorer identifieras som påverkar reproduktionssystemets funktion och förhindrar ägglossning, eliminerar de främst dessa orsaker eller försöker minska deras effekt. Till exempel rekommenderar läkaren att minska stress, dosera fysisk aktivitet korrekt, gå ner i vikt eller gå upp i vikt till den fysiologiska normen. Ofta är det bara detta som räcker för att kroppen ska "gå med" i reproduktionsprocessen. Beror det på att våra mormor rådde kvinnor som vill ha ett barn att leva en lugn livsstil, leka ofta med barn, sy vackra saker för barn, läsa barnböcker? Allt detta "sätter upp" kroppen att bli gravid.

Om det finns en inflammatorisk process, behandlas den, och om anatomiska förändringar i äggstockarna upptäcks, kan operation bli nödvändig. Hormonella störningar normaliseras med specialterapi.

Under behandlingen rekommenderas det ofta att dricka p-piller i 3–6 månader. Denna taktik stoppar äggstockarna tillfälligt, vilket gör att de kan slappna av och vid läget av läkemedlet för att få full styrka.

Stimulering av ägglossning

Om orsaken har hanterats men ägglossning inte inträffar kan läkaren förskriva läkemedelsstimulering. För detta används hormonella preparat, som föreskrivs i vissa koncentrationer på strikt definierade cykeldagar. Under stimuleringsprocessen måste kvinnan ständigt övervaka bastemperaturen och hennes känslor, och läkaren övervakar äggstockarnas reaktion och äggets mognad med hjälp av ultraljud..

Sannolikheten för att bli gravid vid stimulering ökar med 70%. Som regel genomförs stimuleringskurser inte mer än 3-5 gånger i livet, eftersom doserna av hormonella läkemedel ständigt ökar, och terapi är farligt med biverkningar. Dessutom ökar långvarig användning av sådana läkemedel risken för att utveckla äggstockscancer och kan också leda till äggstocksutarmning och tidig menopaus.

Om metoden inte fungerade på 3-4 månader - orsaken till infertilitet, troligtvis, är annorlunda, använder läkarna hjälp med reproduktiv teknik (IVF) eller kirurgi.

Jag vill notera att problemen med ägglossning, även om de är en av de främsta orsakerna till infertilitet, men lyckligtvis behandlas framgångsrikt. Om det bara är ett brott mot ägglossningen kan 85% av kvinnorna med rätt behandling bli gravid av ett barn inom två år. Och upp till 98% av kvinnorna kan bli gravida med hjälp av reproducerad teknik.

Hur man mäter basal temperatur?

Mätningar måste göras på morgonen utan att gå ur sängen, samtidigt med samma digitala termometer i ändtarmen. Resultaten påverkas av inflammatoriska, infektionssjukdomar, alkoholintag, vissa droger, fysisk aktivitet, sexuellt samlag före mätningen. Det är meningslöst att mäta basaltemperatur hos kvinnor som använder hormonell preventivmedel. Uppgifterna erhållna under mätningarna registreras bekvämt med hjälp av en graf: på horisontella axeln indikeras cykeldagarna, på vertikalen - temperaturen.

Vad man ska göra om ägglossningen inte inträffar?

Varje månad i kvinnlig kropp inträffar naturliga fysiologiska processer, som är förberedelser för att fostra ett barn, men möjligheten till graviditet bestäms alltid av ett stort antal olika faktorer, och den viktigaste av dem är förekomsten av ägglossning. Om ägglossningen inte inträffar under en viss månad inträffar inte ett framtida liv, i vilket fall alla andra faktorer inte längre har någon mening.

Oftast inträffar detta ögonblick ungefär mitt i menstruationscykeln. Läkarna bestämmer perioden från 13-15 dagar efter början av nästa menstruation och upp till 12-14 dagar före nästa, det vill säga tills slutet av menstruationscykeln.

Men dessa beräkningar utfördes av läkare enligt den genomsnittliga cykeltiden på 28 dagar, och tar inte hänsyn till de enskilda egenskaperna hos många kvinnor, vars cykel kan pågå från 21 till 35 dagar.

Vad är sen ägglossning??

Enligt läkare är menstruationscykeln för en viss kvinna alltid densamma, och därför är det inte svårt att beräkna ägglossningen, den faller i mitten av denna period.

Med en cykel på 28 dagar bör en kvinna känna symptomen på ägglossning på dag 14. Om detta inte händer i tid, och ägget mognar till exempel på dag 19 eller 20, anses ägglossningen vara sent. Med en cykeltid på 33-34 dagar, anses en äggcellutgång på 18-20 dagar vara normal, inte sent.

Men inte varje modern kvinna kan skryta med ett ideal, alltid samma cykel. Många faktorer kan påverka förändringen under denna period, dess förskjutning i vilken riktning som helst, så begreppet sen ägglossning kan till viss del betraktas som relativt.

Hur man identifierar sen ägglossning?

Dagen för denna händelse kan ställas in ganska exakt, inte bara med hänsyn till sensationerna och veta den ungefärliga dagen då ägglossningen ska ske, utan också med hjälp av vissa metoder.

Inte alla kvinnor upplever speciella sensationer under ägglossningen, i de flesta fall bevisas denna händelse av frisläppandet av en liten slemkoagel från slidan och ibland en svag dragande smärta i äggstocken.

Varje kvinna under ägglossningen kan uppleva olika upplevelser, men hennes början kan endast bestämmas exakt med speciella metoder, vars enklaste är:

 • Apotekstester för bestämning av ägglossning.
 • Metod för att bestämma förändringar i bastemperatur, för vilken den måste mätas kontinuerligt.

Du kan bestämma ägglossning och medicinska metoder, till exempel:

 • Folliculometry. Mer om follikulometri →
 • Metod för övervakning av ultraljud.
 • Studien av blodprover, där det sker en förändring i nivån för vissa hormoner som inträffar under vissa perioder av menstruationscykeln.


Vissa kvinnor gör oberoende studier av saliv, urin och vaginalslem med hjälp av ett mikroskop eller andra speciella apparater hemma..

Men det bör komma ihåg att en exakt slutsats görs att ägglossning inte sker i tid, men är sent bara på grundval av studier och observationer av flera menstruationscykler.

Orsaker till förseningar av ägglossning

Om ägglossningen inte sker i tid, är något fel med kvinnans kropp. Faktorer som orsakar försenad ägglossning blir oftast:

 • Stressfulla situationer. Överfetthet eller stress idag anses vanligt och orsakar ofta försenad äggmognad eller det faktum att ägglossning var, men graviditet inträffade inte. Av denna anledning rekommenderas inte kvinnor som planerar en graviditet att resa till andra länder, ändra klimatförhållanden, flygresor och andra resor. När du planerar en graviditet är det viktigt att övervaka ditt tillstånd, inte bara fysiskt utan också känslomässigt.
 • Obalans av hormoner är också en orsak till försenad ägglossning. Det finns många faktorer som kan leda till hormonell instabilitet, men det bör noteras att med medicinsk bekräftelse av sen ägglossning fluktuerar hypofyshormoner oftast, vars nivå kan bestämmas redan i den första fasen av menstruationscykeln.
 • Olika sjukdomar av en infektiös karaktär, särskilt lokaliserade i organen i köns- och reproduktionssystemen. Detta kan leda till en kränkning av den naturliga menstruationscykeln, därför kan en kvinna under sjukdomen, liksom under en tid efter det, uppleva sen ägglossning eller ett tillstånd när ägglossningen inte inträffar.
 • Gynekologiska sjukdomar.
 • Åldersrelaterade förändringar efter 40 år under premenopausal period.

Dessutom kan missfall eller aborter, ofta oegentligheter i menstruationscykeln bli orsakerna till sen ägglossning. Hos många kvinnor observeras sen äggmognad under postpartum under året..

Effekten av sen ägglossning på sannolikheten för graviditet

Det är möjligt att bli gravid med sen ägglossning, men inte i alla fall, eftersom befruktningen med en sådan kränkning är mycket svårigheter. Oftast visar det sig att det finns ägglossning, men graviditet inträffar inte.

Om en sådan överträdelse sällan inträffar och inte har någon allvarlig motivering i form av olika sjukdomar, borde det inte vara några speciella svårigheter för befruktningen, eftersom om ägglossningen är sen i innevarande månad, är det mycket möjligt att i nästa månad allt kommer att normaliseras och gå enligt plan.

Men om fenomenet sen ägglossning inträffar regelbundet varje månad, är detta en helt annan fråga, men inte förtvivla, eftersom du också kan bli mamma i det här fallet.

Därför, om graviditet inte inträffar, men det finns ägglossning, finns det inget behov av att bli upprörd och upprörd, eftersom allt kan visa sig nästa månad. Det finns många kvinnor som har en naturlig naturlig cykel längre än det genomsnittliga medicinska värdet på 28 dagar, och i detta fall äggmognad inträffar senare och detta är normen.

Till exempel, om cykeln är 35 dagar, bör normal ägglossning äga rum på dag 21, vilket för menstruationscykler med en annan frekvens kommer att anses sent, men för detta är det helt naturligt.

I andra fall, när det konstant försenas i äggmognad under den genomsnittliga perioden av menstruationscykeln, kan det uppstå allvarliga problem med befruktningen, särskilt i de fall då störningarna orsakas av några sjukdomar.

Vilka åtgärder kan vidtas?

Om det inte finns någon naturlig befruktning under sen ägglossning under lång tid, är det nödvändigt att kontakta specialister och genomgå en omfattande mångfaldig undersökning för att fastställa den exakta orsaken till den befintliga överträdelsen.

Beroende på resultaten av studien kommer läkaren att förskriva nödvändig individuell behandling och kommer att övervaka behandlingen..

För normalisering av menstruationscykeln förskrivs ofta kvinnor Duphaston, vilket är mycket effektivt för att lösa detta problem..

Ibland kan ett läkemedel förskrivas till en kvinna med en befintlig graviditet i sina tidiga stadier, särskilt i de fall då det fanns problem med befruktningen på grund av sen ägglossning eller menstruations oregelbundenhet.

Duphaston förskrivs för att förhindra spontan abort. Läkemedlet är hormonellt och tas vanligtvis på långa kurser, men ska inte i något fall förskriva det själv. Endast en läkare ska göra detta vid behov.

Tyvärr vänder kvinnor i vårt land sällan till läkare i planeringsstadiet för att undersökas före denna viktiga händelse och förbereda kroppen för det..

Med tanke på tillståndet med ekologi, mat och närvaron av många ogynnsamma faktorer i livet började problem med förplantning på grund av olika störningar och sjukdomar uppstå allt oftare.

Det är viktigt att förstå att du måste träffa en läkare så snart ett beslut fattats att få ett barn. Graviditetsplanering tillsammans med en specialist är nyckeln till inte bara framgångsrik befruktning och graviditet av det önskade barnet, utan också dess hälsa.

Författare: Irina Vaganova, doktor,
speciellt för Mama66.ru

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Anledningar till försenad menstruation, utom graviditet

Menstruation, menstruation eller reglering är ett periodiskt avslag på livmoderns livmodersystem, åtföljt av blödning. Frånvaron av menstruation orsakar främst en kvinna i reproduktiv ålder misstänker graviditet....

Hos kvinnor - menstruation, men vad som kallas menstruation hos män?

Enligt naturlagstiftningen föregås perioden för mognad av det kvinnliga ägget av menstruationsblödning. Men befruktning av ett ägg går inte utan en manlig spermier....

Kroppstemperatur före menstruation: vilka temperaturindikatorer anses vara normala och avvikelse?

Innan en ny menstruationscykel börjar inträffar en hel del förändringar i den kvinnliga kroppen. 5-10 dagar före menstruationen kan det så kallade premenstruella syndromet (PMS) uppstå, som kännetecknas av humörsvängningar, överdriven aptit, huvudvärk, allmän svaghet och i vissa fall feber....